Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-10-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΔΟΚΙΜΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ Η 3η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
  • [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠ.ΑΝ ΣΤΟ 29ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ
  • [07] ΠΤΩΣΗ 25% ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ Ι.Χ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΣΕΕΑΕ ΤΟ 2005
  • [08] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΑΦΑΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
  • [09] ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ
  • [10] ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΞΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΕ/ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Ο
  • [11] ΝΕΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ 7/7 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΣΚΟΤΛΑΝΤ
  • [12] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [13] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

  • [01] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: "ΔΟΚΙΜΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ Η 3η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Άγκυρα, 2 Οκτωβρίου 2005 (16:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σήμερα πως η ΕΕ θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μίας θέσης «παγκόσμιου πρωταγωνιστή», εάν θα ξεκινήσει αύριο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, και μίας κλειστής «χριστιανικής λέσχης», εάν απορρίψει την υποψηφιότητά της.

    «Η εικόνα που θα προκύψει από την 3η Οκτωβρίου θα είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική για το μέλλον της Τουρκίας, αλλά και της ΕΕ», τόνισε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση των στελεχών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κιζιλτσαχαμάμ, στη βορειοανατολική Τουρκία.

    «Είτε η ΕΕ θα αποφασίσει, επιδεικνύοντας πολιτική ωριμότητα, να γίνει μία δύναμη, ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής, είτε θα περιορισθεί σε μία χριστιανική λέσχη», τόνισε ο Ερντογάν, σε μία αποστροφή του λόγου του, που αναμεταδόθηκε κι από το τηελοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

    Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την αυριανή ημέρα ως «δοκιμή» για το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, το οποίο θα πρέπει να αποδείξει «στα μάτια του κόσμου, ως ποιο βαθμό είναι ο θεματοφύλακας των αξιών του πλουραλισμού και της δημοκρατίας», που το ίδιο πρεσβεύει.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η Κ.Ο. ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2005 (14:45 UTC+2)

    Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και με αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος συνεδριάζει αύριο Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως στη συνεδρίαση θα μιλήσουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βύρων Πολύδωρας, οι συντονιστές του κόμματος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα αναφερθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή. Θα μιλήσουν επίσης όσοι βουλευτές θα ζητήσουν το λόγο.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί και του χρόνου κάτω από το 3%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία προχωρούν σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης και πρόσθεσε ότι για τη μείωση του ελλείμματος θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην μείωση των δαπανών. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 3,6% από 6,6% πέρυσι και του χρόνου στο 2,8%.

    [03] ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2005 (18:42 UTC+2)

    «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ήλθε η ώρα να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για το άλμα στη νέα εποχή της Αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στη δευτερολογία του στις εργασίες της 4ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τη συντηρητική παράταξη που «ενδιαφέρεται μόνο για τον έλεγχο και τη συγκέντρωση της εξουσίας», εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση και τον πολίτη. Επιπλέον, τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βασικός μοχλός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που θα δοθεί η μάχη της διαφάνειας, καθώς η εξουσία θα είναι πιο κοντά στον πολίτη.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για την τομή στην Αυτοδιοίκηση που σχετίζονται με τη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση και την οικονομική στήριξη του θεσμού.

    «Υπάρχουν χώρες που το 60, 70 έως και 90% των κρατικών εσόδων πάνε στην Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στη μεταβατική φάση η Αυτοδιοίκηση θα στηριχθεί πολύπλευρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι υποψήφιοι που θα αναδείξει το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες και οι «πλάτες τους πρέπει να αντέχουν από πλευράς ικανοτήτων, ενεργοποίησης και συναίνεσης της κοινωνίας και ήθους».

    Αναφερόμενος στα ζητήματα του συνδικαλισμού, είπε ότι ο συνδικαλιστικός χώρος παίζει και θα παίξει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της κοινωνίας και της οικονομίας και πρόσθεσε ότι «το μεγάλο δίλημμα για το συνδικαλιστικό χώρο παγκοσμίως και το οποίο αφορά τις προοδευτικές δυνάμεις, είναι αν θα μείνει στα στενά περιθώρια των στενών συμφερόντων του συνδικαλιστικού χώρου και μιας χθεσινής δομής παραγωγής, ή αν θα μπορέσει να πολιτικοποιηθεί όλο και περισσότερο αναλαμβάνοντας δημόσιες ευθύνες για το μέλλον ευρύτερα της οικονομίας και της κοινωνίας».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η ΝΔ και ο συντηρητισμός θέλουν να βλέπουν να συρρικνώνεται ο συνδικαλιστικός χώρος» και πρόσθεσε ότι «εμείς θέλουμε το συνδικάτο χειραφετημένο που όλο και περισσότερο θα παίζει πολιτικό ρόλο στις ουσιαστικές εξελίξεις στην κοινωνία, με ρόλο συμμέτοχο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «μετά την απόφασή μου την 3η Σεπτέμβρη υπήρξαν αντιδράσεις, θετικές κατ' αρχήν στη δικιά μας νεολαία και ακόμα πιο θετικές σε μια ευρύτερη νεολαία (...) που θέλει να δει αλλαγές και τομές στο χώρο της νεολαίας».

    Σημείωσε ότι «περιέργως, οι πιο σκληρές αντιδράσεις ήταν από τη νομενκλατούρα των παρατάξεων των άλλων κομμάτων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ» και πρόσθεσε ότι «φθάσανε σε μερικές περιπτώσεις να αμφισβητούν το δικαίωμα του λόγου και το δικαίωμα της συμμετοχής των νέων του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ στις συνδικαλιστικές και πολιτικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές ως απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση και αντίληψη και τις απέδωσε στο «φόβο που έχουν οι νομενκλατούρες των άλλων παρατάξεων μπροστά σε μια πολιτική ανατροπή που έχει στόχο να χειραφετήσει τον νέο από ομάδες και ομαδούλες».

    «Απευθύνομαι στη νέα γενιά, απευθύνομαι και στους νέους των άλλων παρατάξεων και των άλλων κομμάτων και απευθύνομαι ιδιαίτερα στα 'γαλάζια παιδιά'. Εμείς δεν σας θεωρούμε γαλάζια παιδιά, εμείς σας θεωρούμε παιδιά του ελληνικού λαού», τόνισε, προσθέτοντας πως «μας θλίβει ότι σήμερα η ηγεσία σας σάς ταπεινώνει, για να γίνετε εξάρτημα του κόμματος ή κάποιων προσωπικών μηχανισμών στο δικό σας κόμμα».

    «Σας καλώ όλους να αντισταθείτε. Σας καλώ όλους να επαναστατήσετε. Σας καλώ να βγάλουμε τη νέα γενιά από το παρασκήνιο της πολιτικής, για να μπει στο προσκήνιο της πολιτικής», είπε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, ενώ αναφερόμενος στην παρουσίαση, τη Δευτέρα, του σχεδίου Προϋπολογισμού είπε: «Δεν ξέρω τι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν, δεν ξέρω τι θα θελήσουν να πουν για το έτος των παροχών του 2007. Ξέρω όμως, ότι στην πραγματικότητα με την πολιτική τους έχουν πέσει έξω σε όλα».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα, και στο ΠΑΣΟΚ έχουν την ευθύνη να δώσουν ξανά την ελπίδα, την αισιοδοξία και τη σιγουριά για μια άλλη πορεία, μια ευθύνη που τους αφορά όλους συλλογικά, ως όργανα, και ατομικά τον καθένα.

    «Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, η πλατιά βάση του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχική διαδικασία των πολιτών μού έχει αναθέσει και έχω αναλάβει στο ακέραιο την ευθύνη να οδηγήσω την πορεία μας αυτή, μια πορεία νικηφόρα, ενωτική για το ΠΑΣΟΚ, και ελπιδοφόρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες, με όλες τις δυνάμεις μας συντεταγμένες και με όλα τα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις είπε ότι και αυτές αποτυπώνουν την καλή δουλειά που έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ωστόσο ότι τα γκάλοπ είναι απλώς ένα χρήσιμο εργαλείο, και όχι οδηγός ή αυτοσκοπός. «Οδηγός μας είναι το συμφέρον της Ελλάδας, οδηγός μας είναι το συμφέρον του Έλληνα πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι ούτε αυτός ο στόχος είναι αυτοσκοπός.

    Σκοπός μας, υπογράμμισε, είναι να δημιουργήσουμε ένα Κίνημα αλλαγών, για νέες δομές και νέους δρόμους, για μια Ελλάδα αναπτυξιακή, αλληλέγγυα, δίκαιη, συμμετοχική, για να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε την επομένη των εκλογών με γρήγορα βήματα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτών των στόχων μαζί με τον ελληνικό λαό και όχι ενάντιά του.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό το στοίχημα δεν είναι στενά εκλογικό, αλλά πολύ βαθύτερο, καθώς είναι στοίχημα ουσιαστικότερων αλλαγών που για να κερδηθεί, πρέπει το ΠΑΣΟΚ να διαπαιδαγωγεί με ανιδιοτέλεια, προσφορά, εθελοντισμό, αλληλεγγύη, αξιοκρατία και διαφάνεια.

    «Υπηρετώντας αυτές τις έννοιες, τότε δικαίως θα φέρουμε τον τίτλο της κοινωνικής και πολιτικής δύναμης που μεριμνά για το δημόσιο συμφέρον, όχι το στενό κομματικό ή προσωπικό μας όφελος. Διότι εμείς, σε αντίθεση με τη συντήρηση, δεν σχεδιάζουμε μόνο για τις επόμενες εκλογές. Σχεδιάζουμε για τις επόμενες γενιές και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [04] ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2005 (11:37 UTC+2)

    Ύφεση της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα βλέπει από σήμερα η ΕΜΥ, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αξιωματικός υπηρεσίας στη Πυροσβεστική Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα που δημιούργησε η νεροποντή από το ξημέρωμα του Σαββάτου έχουν εξαλειφθεί και η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο.

    Με τη μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής, η οποία και δέχθηκε πάνω από 70 κλήσεις για άντληση νερών από υπόγεια και ισόγεια καταστήματα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

    Σήμερα γίνονται δύο αντλήσεις στις Καλύβες και τρεις στην Ιερισσό στη Χαλκιδική, ενώ δύο οχήματα του σώματος βρίσκονται στην Αγχίαλο και στον Άγιο Αθανάσιο.Οι αντλήσεις αυτές, αφορούν κυρίως σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες, επισήμανε ο αξιωματικός υπηρεσίας, τονίζοντας ότι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων η περιφέρεια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς οι υπηρεσίες ήταν σε επιφυλακή και αντέδρασαν άμεσα.

    Υπενθυμίζεται ότι στη Χαλκιδική, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη νεροποντή είναι ο Πολύγυρος, οι Καλύβες, η Όλυνθος, ο Αγιος Μάμας, τα Ψακκούδια, η Ορμύλια, η Ιερισσός, τα Νέα Ρόδα και η Ουρανούπολη. Σημειώνεται δε ότι διεκόπη η συγκοινωνία από τις 5.30 έως τις 6.30 το πρωί στην επαρχιακή οδό Σιθωνίας-Ν. Μουδανιών, στο ύψος της περιοχής Καλυβών και τη διασταύρωση Ν. Ολύνθου, από τη συγκέντρωση πολλών υδάτων. Επίσης, διεκόπη η συγκοινωνία στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ουρανούπολης και στην παραλιακή οδό Ν. Μουδανιών-Ν. Καλλικράτειας. Νεροποντή έπληξε και τη Θεσσαλονίκη, όπου η Πυροσβεστική προέβη σε 28 αντλήσεις νερού από σπίτια στις περιοχές της Μηχανιώνας, της Αγίας Τριάδας και της Κερασιάς.

    Υπο πλήρη έλεγχο βρίσκεται η κατάσταση και στην Καβάλα, όπως τόνισε ο διοικητής της πυροσβεστικής. Υπενθυμίζεται ότι είχε πλημμυρίσει το εμπορικό κέντρο, ενώ για περισσότερο από μιάμιση ώρα είχε μείνει χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

    Ε.Α

    [05] ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2005 (15:32 UTC+2)

    Με την τροπολογία εισάγεται νέος τρόπος καθορισμού των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής καθορίζονται στο 80% επί της τιμής πώλησης του αντιστοίχου πρωτοτύπου.

    Περαιτέρω, προβλέπεται ότι θα επέλθει μείωση κατά 20% των τιμών πρωτοτύπων φαρμακευτικών προϊόντων, μετά την λήξη της ισχύος του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας του προϊόντος, δεδομένου ότι κατά την στιγμή εκείνη το πρωτότυπο προϊόν έχει αποσβέσει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης. Η μείωση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν έχει παρέλθει ένα έτος από την κυκλοφορία ενός ή περισσοτέρων φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν επαρκώς στην αγορά.

    Στη συνέχεια, εισάγονται αντικειμενικά κριτήρια για την επαλήθευση των τιμών όλων των φαρμακευτικών προϊόντων (παρασκευαζομένων, συσκευασμένων και εισαγομένων). Τα κριτήρια αυτά ανταποκρίνονται στην συνταγματική τάξη, το κοινοτικό δίκαιο και την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να μην θίγονται τα δικαιώματα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που προστατεύονται από κανόνες συνταγματικού ή υπερνομοθετικού δικαίου.

    Για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου συστήματος καθορισμού και επαλήθευσης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, καθιερώνεται πλαίσιο αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε βάρος όσων αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η εισαγόμενη ρύθμιση. Περαιτέρω, προβλέπονται επιστροφές που οφείλονται στα ασφαλιστικά ταμεία από την διαφορά που θα προκύπτει μεταξύ της ανώτατης ασφαλιστικής τιμής και της καθαρής τιμής του φαρμακευτικού προϊόντος επί την ποσότητα του φαρμακευτικού προϊόντος που αποδεδειγμένα διατέθηκε σε ασφαλισμένους κατά το προηγούμενο έτος.

    Με την ρύθμιση αυτή επιτυγχάνεται μια εξορθολογισμένη και οικονομικώς αποδοτική διαχείριση των πόρων των ασφαλιστικών οργανισμών. Τέλος, διευρύνεται κατά δύο μέλη η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη και αντιπροσωπευτικότερη.

    [06] ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠ.ΑΝ ΣΤΟ 29ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2005 (13:39 UTC+2)

    Εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα (απουσιάζει στο εξωτερικό) ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Μανούσος Βολουδάκης παρευρέθη στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρτοποιών που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου 2005, και ανέγνωσε τον ακόλουθο χαιρετισμό του υπουργού Ανάπτυξης:

    Ακολουθεί ο χαιρετισμός του υπουργού Ανάπτυξης:

    "Καταρχάς, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του συνεδρίου. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί κορυφαίο θεσμό του κλάδου των Ελλήνων Αρτοποιών για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης της Ομοσπονδίας και αποτελεί παράλληλα μια πολύ σημαντική ευκαιρία ενημέρωσης του κλάδου για διάφορα επαγγελματικά, επιστημονικά και συνδικαλιστικά θέματα.

    Έχω επανειλημμένα καταθέσει τις απόψεις μου για τον Κλάδο των αρτοποιών. Ο κλάδος των αρτοποιών αποτελεί μία από τις μεγάλες παραγωγικές ομάδες της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένας κλάδος με 15.000 περίπου μικρομεσαίες βιοτεχνικές και οικογενειακές επιχειρήσεις με περίπου 40.000 εργαζόμενους αλλά και προσφέρει ένα από τα βασικά αγαθά του Έλληνα. Τον καθημερινό άρτο. Καθώς σας απασχολούν πολλά προβλήματα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχει στηρίξει τον κλάδο και διαβουλεύεται μαζί σας. Γι' αυτό και είναι βασικός στόχος της πολιτικής μας η ενίσχυση της παρουσίας του κλάδου σας υγιούς και δυνατού.

    Να προωθηθεί ο άρτος ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι ο φούρνος της γειτονίας είναι στενά συνδεδεμένος με την ελληνική κοινωνία και οικογένεια και αυτούς τους δεσμούς δε θέλουμε σε καμιά περίπτωση να διακυβεύσουμε ή να καταργήσουμε. Αντίθετα επιθυμούμε να τους διατηρήσουμε και να τους ενισχύσουμε. Θέλω λοιπόν να θεωρείτε την ευαισθησία της πολιτικής ηγεσίας δεδομένη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την επιβίωση του Αρτοποιού πάντα βέβαια συνδεδεμένη με την προστασία του Έλληνα καταναλωτή.

    Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γεγονός που μας δεσμεύει όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση των πάσης φύσεως προϊόντων μέσα στα όρια της Ένωσης αυτής.

    Έτσι με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος διαβούλευσης μεταξύ του κλάδου των αρτοποιών, των Super Markets και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΕΦΕΤ και του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Στο πλαίσιο της απλοποίησης θεσμικών διαδικασιών έχουμε πρόθεση να εκσυγχρονίσουμε και να κωδικοποιήσουμε τη διάσπαρτη υπάρχουσα νομοθεσία, προκειμένου να εξυπηρετεί τον καταναλωτή, τους αρτοποιούς, τους διακινητές φρέσκου αλλά και διατηρημένου άρτου.

    Μελετήσαμε το ισχύον καθεστώς σε κράτη μέλη της Ε.Ε και οι τελικές προτάσεις μετά από διαβούλευση, θα αποτελέσουν ήδη ένα σχέδιο Νόμου που σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο παλαιά και νέα θέματά σας. Επαναλαμβάνω ότι ο στόχος μας είναι η προστασία του αρτοποιού και του καταναλωτή και η δημιουργία ενός σύγχρονου και αντικειμενικού θεσμικού πλαισίου, ώστε να αποφευχθούν αθέμιτες πρακτικές πώλησης.

    Η τελική μας θέση είναι σαφής και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτήν: Η αρτοποιία στην Ελλάδα δεν θα θιγεί αλλά θα βγει δυναμωμένη σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

    Θεωρούμε ότι οι Έλληνες αρτοποιοί έχετε μια σειρά πλεονεκτημάτων (ποιότητα, παράδοση, ποικιλία προϊόντων κλπ) που θα αξιοποιείται στο νέο νόμο, τα οποία θα σας επιτρέψουν να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τις οποιεσδήποτε προκλήσεις όπως αυτές και εάν λέγονται και όποια μορφή και εάν έχουν με την ενδεικνυόμενη στήριξη της νέας διακυβέρνησης, που είναι πάντα κοντά στον Έλληνα αρτοποιό.Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες τoυ συνεδρίου σας και αναμένουμε τα συμπεράσματά σας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ".

    [07] ΠΤΩΣΗ 25% ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΩΝ Ι.Χ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΣΕΕΑΕ ΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 2 Οκτωβρίου 2005 (12:27 UTC+2)

    Μείωση έως και 25% εκτιμάται ότι θα σημειώσει η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων, το 2005 σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας (ΣΕΕΑΕ), ενώ αντίθετα η αγορά των μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων αναμένεται να σημειώσει αύξηση έως και 20%. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στη Θεσσαλονίκη από τον ΣΕΕΑΕ για τα μέλη του και κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου.

    Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου οφείλεται στις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν κατά την τρέχουσα χρονιά καθώς η αγορά του αυτοκινήτου το 2004 σημείωσε αύξηση εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου ενημέρωσε τα μέλη του για το θέμα του παραεμπορίου στο χώρο του αυτοκινήτου, με τις παράνομες εκθέσεις και τα «παζάρια» που λειτουργούν, συνήθως τις Κυριακές, έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Ήδη επισημάνθηκε ότι έχουν δρομολογηθεί οι καταγγελίες του Συνδέσμου προς τις αστυνομικές διευθύνσεις και έχουν εκδοθεί οι οδηγίες προς όλα τα αστυνομικά τμήματα για την πάταξη του παραεμπορίου.

    Μάλιστα υπολογίζεται ότι το παραεμπόριο απορροφά το 30% των αγοραστών αυτοκινήτων, προκαλώντας σοβαρές οικονομικές απώλειες στις νόμιμες επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων.

    Στο μεταξύ αύξηση μέχρι και 50% αναμένεται να σημειώσει η αγορά των μεταχειρισμένων εισαγόμενων αυτοκινήτων με την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας μ' αυτήν της ευρωπαϊκής και την εφαρμογή του νέου τελωνειακού κώδικα, ο οποίος εκτιμάται από το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τέλος του 2005. Μάλιστα υπολογίζεται ότι οι τιμές στα μεγάλου κυβισμού μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θα μειωθούν από 5.000 έως και 10.000 ευρώ.

    Επιπλέον το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΑΕ επισήμανε ότι οι εισαγωγείς αντιπρόσωποι των αυτοκινητοβιομηχανιών θα πρέπει να μειώσουν το κέρδος τους, πρόταση που ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει στην επιτροπή ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι τιμές των αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Μάλιστα έχει υπολογιστεί από τον Σύνδεσμο ότι εάν οι μεγαλέμποροι μειώσουν το κέρδος τους τότε οι τιμές των αυτοκινήτων μπορούν να μειωθούν έως και 10%.

    [08] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΑΦΑΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2005 (12:21 UTC+2)

    Με ηλεκτρονικούς ελέγχους απαντάει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη διαφθορά και στην τεράστια φοροδιαφυγή που παρατηρείται σήμερα. Μεγάλες επιχειρήσεις και ηλεκτρονικό εμπόριο τίθενται στο επίκεντρο των ελεγκτικών μηχανισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αναβάθμιση της ποιότητας του ελέγχου.

    Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ήδη χρησιμοποιήθηκαν (δοκιμαστικά) ηλεκτρονικά εργαλεία κατά τον έλεγχο μεγάλων επιχειρήσεων από ελεγκτές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

    Η πολιτική ηγεσία έχει δώσει εντολή να προμηθευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τα «ηλεκτρονικά εργαλεία ελέγχου δεδομένων επιχειρήσεων» αναγνωρίζοντας ότι θα συμβάλουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Από το νέο έτος, λοιπόν, οι ελεγκτές με ανά χείρας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σωρεία δεδομένων θα μπορούν να διεξάγουν ουσιαστικούς ελέγχους. Ανά πάσα στιγμή θα λαμβάνουν φορολογικά στοιχεία από άλλες χώρες της Ε.Ε. με τα οποία θα μπορούν να αξιολογούν τη γνησιότητα των παραστατικών και των δαπανών των επιχειρήσεων.

    Αποψη της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων είναι ότι η τέτοιου είδους χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων από ελεγκτές που κάνουν έλεγχο μεγάλων επιχερήσεων:

    - Θα αυξήσει την παραγωγικότητα των μεγάλων ελεγκτικών υπηρεσιών

    - Θα βελτιώσει την ποιότητα του ελέγχου

    - Θα μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής του ελεγκτή στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης

    - Θα αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση

    - Θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ελεγκτικών υπηρεσιών και του φολογούμενου πολίτη λόγω της διαφάνειας που εξασφαλίζεται με τη χρήση των εργαλείων αυτών στις ελεγκτικές διαδικασίες.

    Αν και οι σχετικές συζητήσεις στους κόλπους της Ε.Ε. ξεκίνησαν το 2000 (στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών) πλέον το ελληνικό υπουργείο είναι σε θέση να αξιοποιήσει την τεχνολογία κατά τη διενέργεια ελέγχων.

    Είχε αποφασιστεί το 2000 να ενταχθούν στον έλεγχο σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία ελέγχου, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του όγκου των συναλλαγών των επιχειρήσεων, την ευρεία χρήση από τις επιχειρήσεις των εφαρμογών της μηχανογραφικής λογιστικής και εν όψει της εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης των συναλλαγών.

    [09] ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ

    Βερολίνο, 2 Οκτωβρίου 2005 (14:04 UTC+2)

    Ελαφρά τραύματα υπέστησαν δύο Γερμανοί κατά τις χθεσινές επιθέσεις στο Μπαλί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό ΥΠΕΞ και μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε πως δεν έχει πληροφορίες ότι υπάρχουν μεταξύ των νεκρών γερμανοί υπήκοοι. Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση είχε καταδικάσει την χθεσινή τρομοκρατική επίθεση και ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες. Ο ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ χαρακτήρισε την επίθεση ως περιφρονητική της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    [10] ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΑΞΙΑΞΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΕ/ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Δουβλίνο, 2 Οκτωβρίου 2005 (13:44 UTC+2)

    Στην ανάγκη να ξεκινήσουν αύριο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, υπογράμμισε σήμερα ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Μπέρτι Άχερν διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι είναι πολύ αργά για να «τεθούν νέες προϋποθέσεις», όπως αξιώνει η Αυστρία.

    "Δεν συμφωνώ στο γεγονός να θέσουμε νέες προϋποθέσεις» σήμερα κι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία «οφείλουν να ξεκινήσουν όπως έχουμε ανακοινώσει στις 3 Οκτωβρίου", τόνισε ο Άχερν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    "Εμείς είχαμε λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο μία απόφαση επί μίας συγκεκριμένης βάσεως, η οποία έγινε αποδεκτή, και πιστεύω πως δεν θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταβάλουμε τη θέση μας αυτή", τόνισε ο ίδιος και εξέφρασε τηγν ελπίδα να βρεθεί μία λύση στην αποψινή συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

    [11] ΝΕΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ 7/7 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ

    Λονδίνο, 2 Οκτωβρίου 2005 (13:25 UTC+2)

    Νέα φωτογραφία του Χάσιμπ Χουσάιν, ενός από τους δράστες των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, στην οποία φαίνεται να εξέρχεται από κατάστημα μία ώρα πριν την έκρηξη της βόμβας που μετέφερε, διένειμε η Σκότλαντ Γιάρντ.

    Η φωτογραφία είχε ληφθεί στις 9 το πρωί, τοπική ώρα (11.οο, ώρα Ελλάδος) από κάμερα ασφαλείας, δηλαδή, 13 λεπτά αφότου εξερράγησαν οι βόμβες των συνεργών του στο μετρό του Λονδίνου.

    Στην εικόνα αυτή διακρίνεται ο πιο νέος από τους δράστες, ηλικίας 18 ετών, σε ένα κατάστημα της εταιρίας Boots (κοσμητικά και φαρμακευτικά προϊόντα), κοντά στον σταθμό Κινγκ'ς Κρος, στα βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Η δημοσίευση της φωτογραφίας συνοδεύεται από μία νέα έκκληση για αυτόπτες μάρτυρες από την Σκότλαντ Γιάρντ. «Ζητούμε από το κοινό να σκεφθεί εάν αυτή η φωτογραφία τους ωθεί να σκεφθούν τι μπορεί να τους θυμίζει», τονίζεται στην έκκληση της βρετανικής αστυνομίας.

    [12] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λουξεμβούργο, 2 Οκτωβρίου 2005 (11:57 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, θα επιδιώξουν να βρούν Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Ο υπουργός εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τόνισε οτι "όλα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ".

    Ο κ.Μολυβιάτης συναντήθηκε και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, «όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Ρις επισήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί στρατηγικά σημαντική τη στήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας».

    Στο μεταξύ, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, εκτιμά σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Σουάρ", πως η Ένωση διατρέχει «έναν κίνδυνο μεγάλων διαστάσεων εάν αφεθεί η Τουρκία χωρίς ερείσματα στον κόσμο». «Για έναν πολίτη της ΕΕ είναι καλύτερο να έχουμε την Τουρκία στο πλευρό μας, αντί για? κι εγώ δεν ξέρω πού», τονίζει κ.Σολάνα.

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία την Κυριακή και εξέδωσε ένα αισιόδοξο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η εντολή αναμένεται να εγκριθεί το βράδυ της Κυριακής και η τελετή έναρξης να πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. (18:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθές το βράδυ από την Άγκυρα ότι είχε μια "πολύ θετική" τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, η χώρα του οποίου απειλεί να μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    "Η συνομιλία μας έγινε σε θετικό και ευχάριστο κλίμα", είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης με την ευκαιρία της επανέναρξης των εργασιών του κοινοβουλίου.

    Η Αυστρία μπλοκάρει την υιοθέτηση από τους "25" του διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές συνομιλίες που έχει οριστεί να ξεκινήσουν την Δευτέρα. Βασικό αίτημά της είναι να περιληφθεί στο κείμενο αυτό μια εναλλακτική προσέγγιση, αντί της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, στην οποία αντιτίθεται η Βιέννη.

    Στην Τουρκία, ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται να ελαττώνεται, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας "Μιλιέτ", οι τρείς στους πέντε Τούρκους πολίτες δηλώνουν οτι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Μόλις το 17,5% των ερωτηθέντων στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 24 με 29 Σεπτεμβρίου, τονίζουν πως εμπιστεύονται την ΕΕ.

    Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που παρουσιάσθηκε χθες από το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D, μόλις το 47% εκτιμά πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τελικά τη Δευτέρα.

    Για το 55% των ερωτηθέντων, η Γαλλία είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα εμπόδια που ορθώνονται στην ένταξη της Τουρκίας, ενώ μακράν ακολουθούν η Γερμανία κι η Βρετανία με 15%, η Ελλάδα με 7%, κι η Αυστρία με 6%.

    Ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι οποιοδήποτε νέο εμπόδιο στην έναρξη των προγραμματισμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα, θα ορθώσει "ένα τείχος προκατάληψης", το οποίο θα παρεμποδίσει την πρόοδο της Ένωσης. Απευθυνόμενος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο Σεζέρ δήλωσε πως η φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος του 25μελούς συνασπισμού βρίσκεται σε ένα "αμετάκλητο μονοπάτι".

    [13] ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΣΙΝΑ

    Ιερουσαλήμ, 2 Οκτωβρίου 2005 (10:38 UTC+2)

    Να εγκαταλείψουν αμέσως την αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά κάλεσε σήμερα τους περίπου 2.500 ισραηλινούς πολίτες ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος, εξαιτίας έντονων φόβων για απαγωγές και επιθέσεις από "τρομοκρατικές οργανώσεις".

    "Καλούμε όλους τους ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στο Σινά να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή και όσους σχεδιάζουν να μεταβούν εκεί με την ευκαιρία των εβραϊκών εορτών, να μην το κάνουν", προειδοποίησε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Ντάνι Αρντίτι, μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Κατά τον αξιωματούχο, οι Ισραηλινοί που τυχόν απαχθούν, θα οδηγηθούν στη Λωρίδα της Γάζας από την οποία έχει αποχωρήσει το Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

    Σχεδόν 30.000 Ισραηλινοί αναμένονται στο Σινά με την ευκαιρία των εορτασμών του νέου εβραϊκού έτους, από τη Δευτέρα το βράδυ και άλλης θρησκευτικής εορτής στο τέλος του μήνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 2 October 2005 - 18:13:41 UTC