Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ
  • [03] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"
  • [04] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ;

  • [01] ΤΟ 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 (11:59 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε σήμερα το 6o Δημοτικό Σχολείο, στον Άγιο Δημήτριο και παρέστη στον Αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.

    Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς είπε τα εξής:

    « H σημερινή μέρα, η έναρξη της σχολικής χρονιάς και η πρώτη μέρα στο σχολείο για πολλούς μικρούς μαθητές, είναι για χιλιάδες νέες και νέους η αρχή ενός συναρπαστικού ταξιδιού στο χώρο της γνώσης.

    Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Παιδεία και τον Πολιτισμό, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η πιο αποδοτική επένδυση αφορά τον άνθρωπο και κυρίως τη νέα γενιά.

    Στόχος και ευχή όλων μας είναι τα παιδιά, υπό όσο γίνεται καλύτερες προϋποθέσεις, να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες για να εξασφαλίσουν τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για την Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πια κόσμο. Και χρέος δικό μας, είναι να κάνουμε όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις και γενικότερα τις προσπάθειες που είναι σήμερα αναγκαίες για να γίνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ποιοτικό και, κυρίως, αντάξιο των προσδοκιών των νέων ανθρώπων και των απαιτήσεων της εποχής που ζούμε.

    Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχηθώ σε όλους, σε μαθητές και μαθήτριες, σε δασκάλους και καθηγητές καθώς και στις οικογένειες των μαθητών υγεία και καλή χρονιά».

    Ο κ.Καραμανλής αυτή την ώρα συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη.

    Το απόγευμα θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Θοδωρή Ρουσόπουλο, τον υφυπουργό Οικονομικών Πέτρος Δούκας, και τους γραμματείς του υπουργείου Δημήτρη Αναγνωστόπουλο και Βασίλη Ασημακόπουλο

    Αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 (15:39 UTC+2)

    Συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και συζήτησαν, όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, ενόψει του ταξιδιού τους αύριο στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και "την καλύτερη προετοιμασία του".

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο ίδιος θα έχουν πολλές διμερείς συναντήσεις, ενώ ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο κ. Μπους δίνει δεξίωση για τους αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς που θα βρίσκονται εκεί.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του μητροπολίτη Ανθιμου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο.

    [03] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"

    Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 (16:47 UTC+2)

    Το χρονικό της δυσκολίας του προβλήματος που σχετίζεται με την «Ολυμπιακή» παρουσίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ειδικότερα, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «η Ο.Α. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από λανθασμένους χειρισμούς πολλών ετών, με αποκορύφωμα τα δύο προγράμματα εξυγίανσης -που στοίχισαν στους Έλληνες πολίτες 2 δισ. ευρώ και που απέτυχαν -και τις τέσσερις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης που επίσης απέτυχαν και που τελικά οδήγησαν στο αποτέλεσμα να κοστίζει η Ο.Α. στον Έλληνα πολίτη 1,5 εκ. ευρώ ημερησίως. Οι διαδικασίες που μελετώνται σήμερα - είτε για την πώλησή της, είτε για την εκκαθάρισή της εν λειτουργία - είναι χρονοβόρες και άρα στο διάστημα αυτό, η Ολυμπιακή θα συνεχίσει να πετά. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν στο δρόμο».

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ακόμη ότι στην περασμένη δεκαετία πέραν των προαναφερθεισών αποτυχημένων προσπαθειών, «έγινε και το πείραμα του κατακερματισμού, με την ίδρυση των Ολυμπιακών Αερογραμμών που έχουν το πτητικό έργο» και όλες μαζί αυτές οι προσπάθειες, από το 1981 ως το τέλος του 2003, άφησαν «συσσωρευμένες ζημιές ύψους 1 δισ. ευρώ, με άλλα λόγια η υπόθεση της Ο.Α. έχει κοστίσει συνολικά στους Έλληνες πάνω από 3 δισ. ευρώ. Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αγνοούσαν συστηματικά τις υποχρεώσεις που είχαν έναντι της ΕΕ και παραβίαζαν την κοινοτική νομοθεσία αγνοώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Γι΄ αυτό το λόγο, η Επιτροπή στράφηκε κατά της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2003 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη μη συμμόρφωση της Ελλάδας προς την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2002. Η απόφαση ζητούσε την επιστροφή της οικονομικής υποστήριξης για την αποτυχημένη προσπάθεια εξυγίανσης της Ο.Α. από το 1994 ως το 2004 και των παράνομων ενισχύσεων που είχαν χορηγηθεί στην εταιρία. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης της Ο.Α. - με το διαχωρισμό του πτητικού έργου - το Σεπτέμβριο του 2003 προκάλεσε δύο διαταγές παροχής πληροφοριών που απέστειλε η Επιτροπή (Σεπτέμβριο 2003 και Ιανουάριο 2004). Η αδυναμία παροχής ικανοποιητικής ενημέρωσης από την Ελλάδα, οδήγησε την Επιτροπή να ανοίξει επισήμως το σχετικό φάκελο στις 16/03/04 - δηλαδή λίγες μόνο μέρες μετά από τις εκλογές.

    Για την υπόθεση αυτή, αναμένουμε την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων σε δύο μέρες, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος. Είναι φανερό ότι το σύνολο της υπόθεσης της Ο.Α. αφορά πολιτικές, πράξεις και παραλείψεις που συνέβησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση ξεκίνησε μια έντονη και συντονισμένη προσπάθεια διαχείρισης του αδιεξόδου που παρέλαβε. Κήρυξε άγονο το διαγωνισμό που βρήκε σε εξέλιξη και χωρίς καμιά καθυστέρηση οργάνωσε μια σοβαρή προσπάθεια αποκρατικοποίησης για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και τις δραστηριότητες της εταιρίας. Για τη διαδικασία αυτή, η Επιτροπή τηρήθηκε πλήρως ενήμερη.

    Η ως τώρα πρόοδος των διαδικασιών αποκρατικοποίησης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική. ΄Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, η Επιτροπή έχει λάβει το μνημόνιο κοινών θέσεων που υπογράφηκε με τους υποψήφιους αγοραστές των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η αναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής καθιστά τη θέση της Ο.Α. ιδιαίτερα δυσχερή. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει να επιβαρυνθούν κι άλλο οι Έλληνες πολίτες, χωρίς να υπάρχει ελπίδα για την Ο.Α. ΄Ήδη έχουμε επεξεργαστεί εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη μέρα. Πρώτο μέλημά μας είναι να μην βρεθούν στο δρόμο οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Ο.Α. και των Ολυμπιακών Αερογραμμών - δέσμευσή μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Η ρητή δήλωση του πρωθυπουργού αποτελεί εγγύηση για όλους τους εργαζόμενους», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [04] ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ;

    Άγκυρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 (17:36 UTC+2)

    Απόπειρα εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας της Κιουτάχειας Μεμέτ Σερίφ Ερέν.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρισκόταν στην Κιουτάχεια στο πλαίσιο πολιτικής περιοδείας και μίλησε σε εκδήλωση για την έναρξη του σχολικού έτους.

    Μετά την εκδήλωση τον πλησίασε άγνωστος άνδρας φωνάζοντας "κύριε πρωθυπουργέ, χθες είχαμε πέντε νεκρούς", εννοώντας προφανώς τους πέντε νεκρούς στρατιώτες σε συγκρούσεις με ενόπλους του ΡΚΚ.

    Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τον άνδρα που ονομάζεται Μουσταφά Μπαγκντάντ και έχει γεννηθεί το 1973, και βρήκαν μέσα σε σακούλα την οποία κρατούσε, ένα πιστόλι.

    Οπως δήλωσε ο εισαγγελέας της Κιουτάχειας ο άνδρας ήθελε να διαπράξει δολοφονική απόπειρα εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 12 September 2005 - 18:13:41 UTC