Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [02] ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΓΚΙΟΥΛ
  • [03] Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΚΑΤΡΙΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ
  • [04] Ο ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΜΕ
  • [05] ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • [06] 11ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

  • [01] ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

    Βαγδάτη, 31 Αυγούστου 2005 (13:06 UTC+2)

    Μακελειό στην Ιρακινή πρωτεύουσα όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 637 άνθρωποι και 238 τραυματίσθηκαν, κατά το κύμα πανικού που κατέλαβε το πλήθος των σιιτών προσκυνητών στη γέφυρα του Τίγρη στη βόρεια Βαγδάτη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Υγείας του Ιράκ Τζαλίλ αλ Σουμάρι, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι πεντακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ποδοπάτημα σε γέφυρα του ποταμού Τίγρη στη Βαγδάτη.

    Το πλήθος των σιιτών προσκυνητών κατευθυνόταν προς το τέμενος Καντιμίγια για σημαντική θρησκευτική τελετή όταν προκλήθηκε κύμα πανικού εξαιτίας φημών ότι ένας καμικάζι ετοιμάζεται να ανατιναχθεί.

    Νωρίτερα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις με βλήματα όλμου εναντίον του πλήθους.

    [02] ΣΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ Ο ΓΚΙΟΥΛ

    Άγκυρα, 31 Αυγούστου 2005 (13:21 UTC+2)

    Στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ του Κάρντιφ θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ο κ Γκιούλ στο πλαίσιο της συνόδου θα έχει στις 2 Σεπτεμβρίου διμερείς επαφές με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της ΕΕ καθώς και με εκπροσώπους χωρών που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι επαφές που θα έχει ο κ Γκιούλ με τους ομολόγους του κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα είναι χρήσιμη διότι θα αποτελέσει ευκαιρία για την επιβεβαίωση των απόψεων και των προσδοκιών ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας που θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    [03] Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΚΑΤΡΙΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ

    Ουάσινγκτον, 31 Αυγούστου 2005 (16:55 UTC+2)

    Ο κυβερνήτης του Μισισιπή, Χάλεϊ Μπάρμπορ δήλωσε ότι 90% των κτιρίων της ζώνης πού βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστρεπτικής μανίας του κυκλώνα Κατρίνα, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και εκφράζονται φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς.

    "Κατά μήκος της παραλίας όλα τα κτίρια έχουν καταρρεύσει", δήλωσε ο Μπάρμπορ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. "Το 90% των κτιρίων έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Είναι απίστευτο. Πηγαίνεις από τη μία γειτονιά στην άλλη και δεν βλέπεις πια σπίτια. Δεν έχει απομείνει κυριολεκτικά τίποτα", πρόσθεσε.

    Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας Σαμ Μπόντμαν ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ενέκρινε το "δανεισμό" ποσοτήτων πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα της χώρας ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίση στην παραγωγή που δημιούργησε το πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα από τον Κόλπο του Μεξικού.

    Εξαιτίας του κυκλώνα Κατρίνα δεν κατέστη δυνατό να αντληθεί το 90% του αργού πετρελαίου που αντλείται από τον Κόλπο του Μεξικού, ο οποίος καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση για δανεισμό πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα η τιμή του μαύρου χρυσού άρχισε να ακολουθεί καθοδική πορεία.

    [04] Ο ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΜΕ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2005 (13:14 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

    Με βάση τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται από φορείς της αγοράς και βάσει των σημερινών δεδομένων, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από τον Οκτώβριο, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 60 λεπτά το λίτρο από 46 έως 48 που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέα κυβερνητική πρωτοβουλία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Είχε προηγηθεί η πρόταση για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα σε περιόδους υψηλών διεθνών τιμών, η οποία ωστόσο, δεν υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Επίσης ο κ. Σιούφας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου ανακοίνωσαν σήμερα την ένταξη 2.444 μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που χρηματοδοτείται από το Γ'ΚΠΣ. Οι επενδύσεις φθάνουν συνολικά στα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 είναι η κοινοτική και κρατική ενίσχυση. Οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν προέρχονται κυρίως από τους κλάδους ενδυμάτων, οικοδομικών υλικών, χονδρεμπορίου, φωτιστικών και οικιακού εξοπλισμού, ενώ το 78% βρίσκονται στην περιφέρεια.

    [05] ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2005 (11:20 UTC+2)

    Με ένα μίνι αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι υποδέχεται το φθινόπωρο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Από την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον θα προβάλλονται οι ταινίες «Η νύχτα των δολοφόνων», βραβευμένη με τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου, και η «Αποστροφή» βραβευμένη με την Αργυρή Άρκτο.

    Η αίθουσα Ολύμπιον ανοίγει στο κοινό την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου με την ταινία «Στα ίχνη του δολοφόνου», σε σκηνοθεσία Πασκάλ Τομά, βασισμένη σε μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι.

    Ταυτόχρονα, συνεχίζονται στο Σινέ Ελληνίς οι θερινές προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αυτή την εβδομάδα με την ταινία του Σπάικ Λι «Ο άνδρας που μισούσαν οι γυναίκες».

    [06] 11ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2005 (10:34 UTC+2)

    Η μεγάλη συναυλία της Γλυκερίας και του Κώστα Μακεδόνα, στις 26 Σεπτεμβρίου, δεσπόζει μεταξύ των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν το 11ο Φεστιβάλ Πολιτισμού του δήμου Ωραιοκάστρου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα».

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του δημοτικού γυμναστηρίου «Κονταξοπούλειο», με ώρα έναρξης στις 21.00.

    Το 11ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ωραιοκάστρου θα ξεκινήσει την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στα παιδιά, ενώ για τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θέατρο, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και αθλητικές διοργανώσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 31 August 2005 - 18:13:37 UTC