Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥΣ
  • [02] Ο ΚΑΤΡΙΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ
  • [03] ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠ.ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ

  • [01] ΔΙΠΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ

    Πράγα, 29 Αυγούστου 2005 (18:00 UTC+2)

    Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία και προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Γίρζι Παρόουμπεκ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πράγα.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η στρατηγική της χώρας μας δεν μεταβάλλεται, ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα νέα δεδομένα.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που της έχουν τεθεί στην πορεία της προς την Ευρώπη. Η Τουρκία με την πρόσφατη δήλωσή της, με την οποία συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης, δημιούργησε προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να δημιουργεί ασάφειες ως προς την ουσία και την έννοια της υπογραφής της στο Πρωτόκολλο Σύνδεσης, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας. Αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να σταθμιστεί και η οποία βαρύνει την εξέταση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής.

    Από την πλευρά της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, δεν υπάρχει η προοπτική για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

    Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση που είχε με τον φίλο πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Παρόουμπεκ και ότι συζήτησαν τα καίρια θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως είναι η περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η επικύρωση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

    «Μας απασχόλησε και το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, το ύψος δηλαδή του προϋπολογισμού και των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ για τα έτη 2007-13, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι χώρες μας έχουν συνεργαστεί επιτυχώς στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο της ομάδας των 17 κρατών-μελών που στηρίζουν ενεργά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πολιτική της συνοχής».

    «Μείναμε σύμφωνοι -τόνισε ο κ. Καραμανλής- να συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε από κοινού τις θέσεις μας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν γρήγορα σε μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τη σημασία της πολιτικής της συνοχής, το δίκαιο επιμερισμό του κόστους της διεύρυνσης και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν από το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των 25 κρατών-μελών. Η συμφωνία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη».

    Ανέφερε, επίσης, ότι ξεκινούν πάλι μία σειρά από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και ότι έχει σημασία να υπάρξει συμφωνία με εκείνες τις χώρες-μέλη που έχουν κοινές απόψεις και να επιδιώξουν μία λύση στη βάση της πρότασης που είχε καταθέσει η προηγούμενη Λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη τις γενικότερες εξελίξεις σε ότι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ανέπτυξε στον πρωθυπουργό της Τσεχίας τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας μας, ενόψει των προσεχών συζητήσεων στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τον ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Άγκυρας.

    Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι «διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων» και ευχαρίστησε τον κ. Παρόουμπεκ για τη φιλοξενία και την ουσιαστική συζήτηση, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας είπε ότι ήταν μία πολύ σημαντική και καλή συζήτηση και ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανέφερε ότι εξέτασαν τα προβλήματα της δημοσιονομικής προοπτικής του 2007-2013. «Έχουμε εκφράσει τη γνώμη μας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που αφορούν τις υποψήφιες χώρες», είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι Ελλάδα και Τσεχία έχουν παρόμοια άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τον κοινωνικό και πολιτικό της χαρακτήρα.

    [02] Ο ΚΑΤΡΙΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ

    Νέα Υόρκη, 29 Αυγούστου 2005 (18:00 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης, στις ΗΠΑ, εγκατέλειψαν την πόλη, καθώς άρχισε να ενσκήπτει στις ακτές της πολιτείας Λουιζιάνα ο τυφώνας Κατρίνα, ένα από τα καταστροφικότερα φυσικά φαινόμενα στην ιστορία της χώρας.

    Ουρές οχημάτων μήκους χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στις εξόδους της πόλης καθώς το 80% του πληθυσμού τράπηκε σε φυγή.

    Το μάτι του τυφώνα κινείται βόρεια και αναμένεται να φθάσει στη Νέα Ορλεάνη αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

    Πολλές παράκτιες περιοχές στον κόλπο του Μεξικού ήδη έχουν πληγεί από ανέμους ταχύτητας έως και 240 χιλιομέτρων, κυκλώνες, καταιγίδες και πλημμύρες.

    «Αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή, που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα ο Ερυθρός Σταυρός», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού, Τζό Μπέκερ. Ο κυκλώνας που έχει αναβαθμιστεί στην 5η κατηγορία της πενταβάθμιας κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον και συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, σαρώνει ήδη τις παράκτιες περιοχές στον Κόλπο του Μεξικού από την Λουϊζιάνα ως στην Αλαμπάμα. Τα κύματα που προκαλεί ο κυκλώνας είναι έξι μέτρα πάνω από τα φυσιολογικά.

    «Η καταιγίδα αυτή έχει τη δύναμη να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους», προειδοποίησε ο Μάξ Μέιφιλντ, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Κυκλώνων στο Μαϊάμι.

    Στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Ορλεάνης, ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνονται από χθες το βράδυ μετά την προειδοποίηση που εξέδωσαν οι αρχές για την επικείμενη καταστροφή. Για εκείνους που έμειναν πίσω, κυρίως τουρίστες, φτωχούς και ηλικιωμένους, οι αρχές άνοιξαν καταφύγια και κλειστά γυμναστήρια για να προφυλαχθούν. «Πρόκειται για μία δολοφονική καταγίδα», δήλωσε ο δήμαρχος της παράκτιας πόλης Μπιλόξι του Μισσισίπι,Α.Χαλαγουέι.

    Πολλοί τουρίστες, οι πτήσεις των οποίων ακυρώθηκαν, παραμένουν στα ξενοδοχεία τους. Οι Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι άνεμοι θα πλήξουν κυρίως τους τελευταίους ορόφους των υψηλοτέρων κτιρίων.

    Η Νέα Ορλεάνη περιβάλλεται σε τρεις πλευρές της από το νερό -τον ποταμό Μισσισίπι, την λίμνη Ποντσάρτρεν και την λίμνη Μπόρν γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στην μανία του κυκλώνα. Οι αρχές προειδοποιούν μάλιστα ότι αν πλημμυρίσει η πόλη θα χρειαστούν εβδομάδες για να απομακρυνθούν τα νερά.

    Η Κατρίνα έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο επτά ανθρώπων στις νότιες περιοχές της Φλόριντα και οδήγησε στην εκκένωση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στον κόλπο του Μεξικού, γεγονός που τίναξε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

    Η αμερικανική κυβέρνηση κήρυξε τις πολιτείες Λουιζιάνα, Μισισίπι και Αλαμπάμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στη Νέα Ορλεάνη έχει μείνει μόνο το ένα πέμπτο των κατοίκων και τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και αντιμετώπισης καταστροφών. Για όσους είναι αδύνατο να εγκαταλείψουν την περιοχή, οι αρχές έχουν στήσει καταφύγια σε δημόσια κτίρια, ουρανοξύστες, εκκλησίες και στο μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της πόλης, το Superdome.

    Το μεγαλύτερο τμήμα της Νέας Ορλεάνης, στις όχθες του ποταμού Μισισιπή, βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού και υπάρχουν φόβοι ότι τα αντιπλημμυρικά φράγματα δεν πρόκειται να αντέξουν την καταστροφική ισχύ του τυφώνα.

    Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η δεύτερη επιδρομή του κυκλώνα στις αμερικανικές ακτές θα είναι πιο καταστροφική από αυτήν της Πέμπτης, όταν ο Κατρίνα πέρασε από τις ακτές της νοτιοδυτικής Φλόριντα προκαλώντας το θάνατο πέντε ανθρώπων και εκτεταμένες ζημιές.

    [03] ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2005 (14:05 UTC+2)

    Το πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως θεμελίωσε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος ο οποίος επισκέφθηκε στη συνέχεια και την Μονάδα κοινωνικής φροντίδας «Αγιος Παντελεήμων».

    Κατά την τελετή θεμελίωσης, ο κ.Χριστόδουλος έκανε λόγο για «στενή συνεργασία εκκλησίας και πολιτικών», σχέση που, σύμφωνα με τον ίδιο, «οικοδομήθηκε με θυσίες και κόπους και δεν πρέπει να γκρεμισθεί».

    Νωρίτερα, στο κήρυγμά του, μετά την λειτουργία στον καθεδρικό ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, ο κ.Χριστόδουλος έκανε «άνοιγμα» προς τους ετερόδοξους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα που καταργούνται τα σύνορα δεν εννοείται να κλεινόμαστε, στο όνομα της ορθοδοξίας, στον εαυτό μας» και προσθέτοντας πως "είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε βήματα σε ετερόδοξους".

    Τόνισε επίσης ότι «όταν η εκκλησία λέει πράγματα που ενοχλούν, όλοι συσπειρώνονται εναντίον των υπηρετών του Θεού».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ολοκλήρωσε αργά το μεσημέρι την διήμερη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρόσκληση της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με την ευκαιρία της πανήγυρης του ιερού ναού Τιμίου Προδρόμου. -

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠ.ΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2005 (14:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά το τέλος της επίσκεψης του Φινλανδού υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας Μαουρί Πεκκαρίνεν, ο οποίος έχει στο χαρτοφυλάκιό του και τα θέματα τουρισμού, στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Μαζί με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο είχαμε μια πολύ γόνιμη, όπως πάντα, συνάντηση με τον Φιλανδό υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Μαουρί Πεκκαρίνεν, στη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας και Φινλανδίας στο πεδίο της τουριστικής ανάπτυξης.

    Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της Περιφέρειας, ο τουρισμός είναι κομβικής σημασίας. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να γίνει τουριστικός προορισμός επιλογής για πολλές και διαφορετικές κατηγορίες επισκεπτών 12 μήνες το χρόνο. Η Ελλάδα μπορεί να στοχεύσει σε μια τουριστική ανάπτυξη με Ποιότητα Παντού, ορθή αξιοποίηση της φυσικής και πολιτισμικής της περιουσίας, εξειδικευμένες υπηρεσίες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

    Ήδη, η φετινή τουριστική περίοδος καταγράφει τις πρώτες θετικές ενδείξεις με αυξημένες αφίξεις τουριστών από όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι είναι μόνο η αρχή. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πεκκαρίνεν και όλο το επιτελείο της κυβέρνησης της Φινλανδίας για την εξαιρετική συνεργασία. Η Φινλανδία είναι μια χώρα με εξαιρετικές επιδόσεις στο πεδίο της αξιοποίησης των ευκαιριών που διέθετε. Της αξίζουν πραγματικά εύσημα για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να μετατρέψει πολλά από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μπορούμε από αυτή τη συνεργασία να ωφεληθούμε πάρα πολύ από τις δικές της επιδόσεις, για να γίνουν στο επόμενο διάστημα και δικές μας κατακτήσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Φινλανδία είναι ήδη δημοφιλής προορισμός μεταξύ των Ελλήνων. Είναι μια πολύ όμορφη χώρα, και οι δύο χώρες βρίσκονται στην άκρη της Ευρώπης , είναι περίπου ισομεγέθεις. Μόνο έχουμε μια διαφορά θερμοκρασίας, ένα πρόσημο αλλάζει. Εκείνοι έχουν πλην 35 (βαθμούς Κελσίου) εμείς συν 35(βαθμούς Κελσίου), όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός στην προχθεσινή συνάντηση με τον κ. Πεκκαρίνεν. Πιστεύουμε ότι τα πεδία συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσης μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας είναι πολλά και σημαντικά και θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 29 August 2005 - 18:13:32 UTC