Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [02] ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [04] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [05] ΟΣΕ:ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΦΙΛΙΑ-DOSTKLUK EXPRESS"
  • [06] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ
  • [07] ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ κ. Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ κ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ κ. ΚΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ
  • [09] ΤΗΝ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [10] ΣΤΙΣ 15/7 ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
  • [11] ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
  • [12] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

  • [01] Ο ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2005 (17:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jos? Manuel Barroso απευθυνόμενος στο Gleneagles, μετά τις πολλαπλές εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο, είπε τα εξής:

    «Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου, τα συλλυπητήριά μου και τη συμπαράσταση στις οικογένειες των αθώων θυμάτων, γι' αυτή την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη επίθεση.

    Είναι μια επίθεση εναντίον του λαού της Βρετανίας, εναντίον της δημοκρατίας και μια επίθεση εναντίον των θεμελιωδών ελευθεριών που αποτελούν το επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι πολίτες όλης της Ευρώπης συμμερίζονται το πένθος του λαού της Βρετανίας, και συναισθανόμαστε το γεγονός ότι κάθε κράτος μέλος και ανά πάσα στιγμή, είναι ευάλωτο μπροστά σε παρόμοια απειλή.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια προς τις βρετανικές αρχές για να αντεπεξέλθουν σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Πρέπει να δείξουμε όλοι μαζί ότι είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε κάθε μορφής τρομοκρατία.

    Σε μια περίοδο όπου όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες συνέρχονται για να καταπολεμήσουν την ένδεια, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη γλώσσα της βίας να κυριαρχήσει. Οι σημερινές επιθέσεις ενισχύουν τον επείγοντα χαρακτήρα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και δράσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπαραταχθεί με το βρετανικό λαό εναντίον της τρομοκρατίας, θα υψώσουμε το ανάστημά μας για να προασπίσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Είναι καθήκον μου να βεβαιώσω το λαό της Βρετανίας και τους λαούς της Ευρώπης, ότι δεν θα υπάρξει ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [02] ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2005 (14:50 UTC+2)

    Ειδικές τηλεφωνικές γραμμές λειτουργούν στην ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να επικοινωνήσουν όσοι επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη των οικείων τους, που βρίσκονται εκεί. Οι ειδικές αυτές τηλεφωνικές γραμμές είναι: 0044 207 727 7570, 0044 207 313 5623 και 0044 207 313 5626.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα και επικοινώνησε με τη διπλωματική και προξενική μας αρχή στο Λονδίνο, που με τη σειρά τους επικοινώνησαν με τις αρμόδιες τοπικές αρχές προκειμένου να έχουν την ταχύτερη δυνατή ενημέρωση για το εάν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή και των τραυματιών.

    Σημειώνεται ότι το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στο Λονδίνο αντιμετωπίζει λόγω των γεγονότων σοβαρά προβλήματα.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2005 (12:18 UTC+2)

    Συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για θέματα που αφορούν στον τομέα της οργάνωσης, της λειτουργίας και της απόδοσης του κράτους, είχε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετέβη σήμερα στο υπουργείο, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα Υπουργεία, για την εξέταση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

    Ο Πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης συζητήσαμε σήμερα την πορεία του κυβερνητικού έργου στον κρίσιμο τομέα της οργάνωσης, της λειτουργίας και της απόδοσης του κράτους.

    Είναι γνωστό σε κάθε πολίτη ποια ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε. Ένα κράτος τόσο προβληματικό, ώστε να αποτελεί τη βασική αιτία σχεδόν για όλα τα μεγάλα προβλήματα του Τόπου. Κράτος μακριά από τον πολίτη και τις ανάγκες του, εμπόδιο στην αναπτυξιακή διαδικασία. Ένα κράτος όπου κυριαρχούσαν ο κομματισμός, η γραφειοκρατία, η διαφθορά.

    Ξεκινήσαμε, από την πρώτη κιόλας στιγμή, τη μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική επανίδρυση του κράτους. Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων με μικρότερη, αλλά ρυθμιστική ως προς τους κανόνες του ανταγωνισμού, παρουσία στην οικονομία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κοινωνική του αποστολή.

    Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο και πολυδιάστατο. Ότι η μετάβαση στο κράτος που αξιώνουν οι πολίτες είναι μια διαδικασία συνεχής, η οποία απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και επίμονη δουλειά.

    Στους 15 μήνες έχει γίνει σημαντικό έργο. Μένουν όμως να γίνουν πολλά ακόμη. Έχουμε πολύ και δύσκολο έργο μπροστά μας. Το κράτος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Γιατί οι ρήξεις που απαιτούνται δεν αναφέρονται μόνο σε δομές και λειτουργίες της διοίκησης. Αναφέρονται - σε μεγάλο βαθμό - και σε νοοτροπίες, σε αντιλήψεις, σε σύνδρομα του χθες. Για το μέλλον απαιτείται νέα αντίληψη. Νέα οπτική. Προκαταλήψεις, ιδεοληψίες, δογματισμοί δεν έχουν θέση στη νέα εποχή.

    Από την πρώτη στιγμή, για να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, δώσαμε έμφαση στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Σε παρεμβάσεις που απλουστεύουν και επιταχύνουν τις διοικητικές διαδικασίες και βελτιώνουν τις σχέσεις μεταξύ κράτους και πολίτη:

    - Καθορίζουμε σειρά δικαιολογητικών που αναζητούνται από την ίδια την υπηρεσία

    για λογαριασμό του πολίτη.

    - Καταργούμε την υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει τα ίδια δικαιολογητικά στις διάφορες υπηρεσίες, για περισσότερες από μια φορά.

    - Καθιερώσαμε αστική ευθύνη υπαλλήλων για μη συμμόρφωσή τους σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

    - Καταργήσαμε τις περιττές διαδικασίες, ως προς τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής και ως προς τα ακριβή αντίγραφα.

    - Μετατρέπουμε τα ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών. Εξασφαλίσαμε πόρους που εγγυώνται τη βιωσιμότητά τους και τη στελέχωσή τους με σταθερό και εξειδικευμένο προσωπικό. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τα μεγαλύτερα ΚΕΠ λειτουργούν πλέον καθημερινά, πρωί και απόγευμα, καθώς και το πρωί του Σαββάτου.

    Για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης:

    - Προχωρήσαμε στη θεσμική θωράκιση και την υλικοτεχνική ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.

    - Αναβαθμίσαμε το ρόλο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

    - Αναμορφώσαμε και εξορθολογίσαμε το Πρόγραμμα ΄΄Πολιτεία -Επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης΄΄.

    - Δίνουμε οριστικό τέλος στην ομηρία των εργαζομένων με συμβάσεις στο δημόσιο τομέα.

    - Με ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της Κυβέρνησης, η απιστία περί την υπηρεσία μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα.

    Για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

    - Το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΄΄Θησέας΄΄, που διαδέχθηκε το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το γνωστό ΕΠΤΑ, προβλέπει για τους ΟΤΑ Πρώτου βαθμού προϋπολογισμό τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ, αντί 1,7 δις ευρώ του αντίστοιχου προϋπολογισμού του ΕΠΤΑ.

    - Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αποκτούν, για πρώτη φορά, σταθερούς και θεσμοθετημένους πόρους, οι οποίοι υπερτριπλασιάζονται σταδιακά σε σχέση με το έτος 2004.

    - Κατατέθηκε και συζητείται ήδη στη Βουλή σχέδιο νόμου, για μια νέα μεταναστευτική πολιτική. Για πρώτη φορά, μεταξύ άλλων, θεσμοθετούνται ρυθμίσεις για την ένταξη των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία, μέσα από ένα σύστημα επωφελές για την εθνική οικονομία και ασφαλές για τα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών στη Χώρα μας.

    - Παράλληλα, με το τετραετές πρόγραμμα δράσης με τίτλο ΄΄Εθνικές προτεραιότητες πολιτικής και άξονες δράσης για την ισότητα των φύλων (2004-2008)΄΄, τα θέματα της ισότητας συνδέονται με τις εθνικές προτεραιότητες Ανάπτυξη - Απασχόληση - Εκπαίδευση - Κοινωνική Συνοχή.

    Στο αμέσως επόμενο διάστημα:

    - Προχωράμε στην τροποποίηση του Υπαλληλικού Κώδικα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης των υπαλλήλων και της δημιουργίας κινήτρων αποτελεσματικότητας.

    - Κάνουμε πράξη την κανονιστική μεταρρύθμιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πολυνομίας και κακονομίας της Δημόσιας Διοίκησης.

    - Ολοκληρώνουμε τη θεσμική μεταρρύθμιση των ΟΤΑ με την ψήφιση του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    - Προχωράμε, επίσης, στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Περιφέρειες, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους και την ενίσχυσή τους ως αποκεντρωμένων μονάδων του κράτους.

    Η ανασυγκρότηση και η πραγματική επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης είναι μείζων πρόκληση για τη Χώρα. Οι αλλαγές συνεχίζονται με σταθερά βήματα. Με αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία. Αυτή τη δέσμευση αναλάβαμε έναντι των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Αυτό το έργο προωθούμε».

    [04] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2005 (17:34 UTC+2)

    Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, συστήνει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία το 2005, η οποία και παρουσιάστηκε σήμερα από τον επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλιπ Κοτίς, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι επειδή οι μεταρρυθμίσεις είναι βαθιές θα πρέπει να αποτελέσουν προϊόν ευρέος διαλόγου και συναίνεσης των κοινωνικών εταίρων. Διευκρίνισε δε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ αποτελεί απλώς σύσταση για την ελληνική κυβέρνηση και τις οποιεσδήποτεε αποφάσεις θα λάβει αυτή.

    Μετέφερε δε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2006 και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα συγκράτησης των δαπανών και τόνωσης των εσόδων του προϋπολογισμού.

    Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια την προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση με ηπιότερους ρυθμούς. Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τους πολίτες, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Έκανε δε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, με στόχο, όπως τόνισε, την αύξηση του ανταγωνισμού, την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, αλλά και το περιορισμό της γραφειοκρατίας.

    Διευκρίνισε μάλιστα, ότι κεντρική επιλογή της κυβερνητικής πολιτικής για τις αλλαγές αυτές είναι ο διάλογος και η συναίνεση, ενώ επισήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μπορούν να συμβάλουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 έως 7 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας ταυτόχρονα μακροχρόνια αύξηση των εξαγωγών έως και 40%.

    Επίσης, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας ανέφερε κατά την ομιλία του ότι η κυβέρνηση προχωρά στη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων στην αγορά και κινείται προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και προανήγγειλε μια σειρά από αλλαγές που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα, με χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Αυτές οι αλλαγές είναι:

    - Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τη μείωση των επιβαρύνσεων των φορολογούμενων και του κοινωνικού συνόλου.

    - Το νέο σύστημα ελέγχου των δημοσίων δαπανών για τον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο.

    - Τα μέτρα που προωθούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα παράλληλα με την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλαστών τιμολογίων.

    Για το ασφαλιστικό ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πρωτοβουλία για εθνικό διάλογο και αναφερόμενος στο μέγεθος του προβλήματος το χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα» για την ελληνική οικονομία. Στόχος μας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, «είναι να εξασφαλίσουμε συναίνεση και μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το πρώτο βήμα ανακοίνωσε ότι θα είναι η μελέτη όλων των παραμέτρων του προβλήματος».

    Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΟΟΣΑ που προτείνει μία σειρά από μέτρα για την ελληνική οικονομία, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε, ότι «ούτε δαιμονοποιούμε ούτε υιοθετούμε καμία έκθεση».

    ΖΑΝ ΦΙΛΙΠ ΚΟΤΙΣ

    Από την πλευρά του ο Γάλλος επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΟΟΣΑ, Ζαν-Φιλίπ Κοτίς αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η οικονομική πολιτική τα επόμενα χρόνια, καθώς και στα μέτρα που προτείνονται στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού.

    Σημείωσε την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης τα επόμενα χρόνια, προκειμένου όπως επισήμανε, να επιτευχθεί η σύγκλιση με τις άλλες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006, ο κ. Κοτίς επισήμανε ότι είναι εφικτός αυτός ο στόχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζονται μέτρα περιορισμού των δημοσίων δαπανών και ελέγχου της αύξησης των μισθών, οι οποίοι αυξάνονται πιο γρήγορα απ' ότι οι υπόλοιπες δαπάνες του δημοσίου. Κατέστησε επίσης αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος στην Ελλάδα με αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς. Ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια οι δαπάνες συντάξεων θα ανεβούν σημαντικά και θα ανέλθουν στο 22% του ΑΕΠ το 2050 από 12% που εκτιμώνται φέτος.

    Ο ίδιος, πρότεινε να συνδεθεί το ύψος της σύνταξης με τις εισφορές που καταβάλει ο εργαζόμενος καθ' όλη την διάρκεια του εργασιακού του βίου, αλλά και να απελευθερωθεί η αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ ειδικότερα για την αγορά ηλεκτρισμού τόνισε ότι κυρίαρχος πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

    [05] ΟΣΕ:ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η "ΦΙΛΙΑ-DOSTKLUK EXPRESS"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2005 (19:15 UTC+2)

    Σε καθημερινή κυκλοφορία τίθεται από αύριο, Παρασκευή 8 Ιουλίου 2005 η αμαξοστοιχία ΦΙΛΙΑ - DOSTLUK EXPRESS, που αποτελείται από κλιματιζόμενες κλινάμαξες υψηλών ανέσεων για την απ' ευθείας σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΣΕ.

    Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού είναι 11 ώρες και 30 λεπτά. Ο επιβάτης θα αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη καθημερινά στις 8 το βράδυ και θα φτάνει ξεκούραστα και άνετα το επόμενο πρωί στην Κωνσταντινούπολη / Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα η διαδρομή Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη με μετεπιβίβαση στο συνοριακό σταθμό του Πυθίου είχε διάρκεια 14 ώρες και 30 λεπτά περίπου. Το εισιτήριο για το ταξίδι από Θεσσαλονίκη προς Κωνσταντινούπολη κοστίζει συνολικά 48,24 για Β' θέση με χρήση κλίνης σε δίκλινο διαμέρισμα ενώ για Α΄ θέση 84,86 με χρήση μονόκλινου διαμερίσματος. Στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη υπάρχουν ενδιάμεσες στάσεις στις πρωτεύουσες των νομών απ' όπου διέρχεται η αμαξοστοιχία.

    Τα τρένα μεταξύ Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης δρομολογούνται σε εφαρμογή της συμφωνίας του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλη Λιάπη με τον Τούρκο Ομόλογό του καθώς και των Διοικήσεων των δύο σιδηροδρομικών δικτύων και συμβολίζουν τη συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας και της διαρκούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών.

    Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στα Γραφεία Ταξιδίων του ΟΣΕ και στο κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, στο τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1110.

    [06] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ

    Βουκουρέστι, 7 Ιουλίου 2005 (17:12 UTC+2)

    Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου ανακοίνωσε ότι παραιτείται, ανοίγοντας το δρόμο για βουλευτικές εκλογές, τη διεξαγωγή των οποίων επιθυμούσε ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Rompres. Ο κ. Ταριτσεάνου δήλωσε ότι η απόφασή του είναι οριστική και αναμένονται πρόωρες εκλογές.

    Η παραίτηση του πρωθυπουργού έρχεται μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει τις αλλαγές στον τομέα της δικαιοσύνης, βάζοντας φρένο στην πορεία ένταξης της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Η Ρουμανία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ το 2007 αλλά αν δεν υλοποίησει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης τότε η ένταξή της θα καθυστερήσει έναν χρόνο.

    [07] ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ κ. Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Στο αθλητικό νομοσχέδιο «Ρύθμιση Θεμάτων Αθλητισμού», που κατέθεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, και το οποίο συζητήθηκε χθες και σήμερα στη Βουλή, προστέθηκε στο άρθρο 1 παράγραφος 4, που επιμερίζει το ύψος των ποινών, ανάλογα του μεγέθους της παράβασης. Συγκεκριμένα ανέφερε:

    «Η περίπτωση γ΄ της παραγράφου 3, του άρθρου 41ζ όπως ισχύει σήμερα τροποποιείται ως εξής:

    Σε αθλητικό Σωματείο, ΑΑΕ ή ΤΑΑ η διεξαγωγή αγώνα χωρίς θεατές μίας ή περισσοτέρων αγωνιστικών συναντήσεων (η προηγούμενη διάταξη ανέφερε, δύο ή περισσότερων αγωνιστικών συναντήσεων), με γηπεδούχο το υπαίτιο αθλητικό Σωματείο, ΑΑΕ ή ΤΑΑ και πρόστιμο τουλάχιστον, για τα αθλητικά Σωματεία 3.000 Ευρώ, για ΑΑΕ ή ΤΑΑ 15.000 Ευρώ και ειδικά για τις ΠΑΕ που αγωνίζονται στην Α1 κατηγορία καλαθοσφαίρισης 50.000 Ευρώ».

    Τα όσα θα αναφέρουμε παρακάτω προστέθηκαν και αφορούν τον επιμερισμό των ποινών.

    1)Για κάθε συμπεριφορά βίας και κυρίως για περιορισμένης έκτασης επεισόδια (ρίψη αντικειμένων, κροτίδων και λοιπών πυροτεχνημάτων στις εξέδρες, μεμονομένα υβριστικά συνθήματα, που απευθύνονται εναντίον των διαγωνιζόμενων ομάδων και των συντελεστών των αγώνων), επιβάλλεται ποινή κεκλεισμένων των θυρών, τουλάχιστον μιας αγωνιστικής και πρόστιμο σε ομάδες:

    - Α' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Α1 των λοιπών ομαδικών αθλημάτων, από 5.000-15.000 Ευρώ,

    -Β' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Α2 των λοιπών ομαδικών αθλημάτων από 2.000-10.000 Ευρώ,

    -Γ' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Β' Εθνικής των λοιπών αθλημάτων από 1.500-7.000 Ευρώ.

    -Για τις ομάδες όλων των υπολοίπων κατηγοριών, όλων των αθλημάτων, από 1000-3000 Ευρώ.

    2) Για συμπλοκές μεταξύ, οπαδών αντίπαλων ομάδων, οπαδών και παραγόντων των ομάδων ή μεταξύ παραγόντων ομάδων, εντός του γηπέδου ή στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, χωρίς να επηρεάζουν τη διεξαγωγή του αγώνα ή να προκαλείται τραυματισμός ή προσωρινή διακοπή του αγώνα, καθώς και όταν απευθύνονται από τους οπαδούς εκφράσεις αντεθνικού ή ρατσιστικού περιεχομένου, επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές τουλάχιστον μιας αγωνιστικής και πρόστιμο:

    -Α' Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου και Α1 των λοιπών ομαδικών αθλημάτων από 15.000-50.000 Ευρώ.

    -Β' Εθνικής Ποδοσφαίρου ή Α2 κατηγορίας των λοιπών ομαδικών αθλημάτων από 5.000-30.000 Ευρώ.

    -Γ' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Β' Εθνικής των λοιπών ομαδικών αθλημάτων, από 3.000-15.000 Ευρώ.

    -Για τις ομάδες των υπόλοιπων κατηγοριών όλων των αθλημάτων, από 2.000-6.000 Ευρώ.

    2) Για εκτεταμένες συμπεριφορές βίας ή επεισοδίων, που έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αθλητών ή παραγόντων των ομάδων ή συντελεστών των αγώνων ή την προσωρινή διακοπή του αγώνα, επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές,

    3) τουλάχιστον δύο αγωνιστικών και πρόστιμο:

    -Για τις ομάδες Α' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Α1 των λοιπών ομαδικών αθλημάτων 50.000 Ευρώ.

    -Β' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Α2 των λοιπών ομαδικών αθλημάτων 15.000 Ευρώ.

    -Γ' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Β' Εθνικής των λοιπών ομαδικών αθλημάτων 10.000 Ευρώ.

    -Για τις ομάδες όλων των υπολοίπων κατηγοριών, όλων των αθλημάτων 3.000 Ευρώ.

    4)Για εκτεταμένες συμπεριφορές βίας ή επεισοδίων, που προκαλούν την οριστική διακοπή του αγώνα ή τη μη έναρξή του επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές τουλάχιστον πέντε αγωνιστικών και πρόστιμο:

    -Α' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Α1 των λοιπών αθλημάτων 60.000 Ευρώ.

    -Β' Εθνικής Ποδοσφαίρου και Α2 των λοιπών ομαδικών αθλημάτων 20.000 Ευρώ.

    -Γ' Εθνικής κατηγορίας Ποδοσφαίρου και Β' Εθνικής των λοιπών ομαδικών αθλημάτων 15.000 Ευρώ.

    -Για τις ομάδες των υπόλοιπων κατηγοριών, όλων των αθλημάτων 5.000 Ευρώ.

    Σε περίπτωση υποτροπής για τις περιπτώσεις 1, 2, 3 και 4, οι ποινές διπλασιάζονται και επιβάλλεται η απαγόρευση της τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων τους, ως γηπεδούχων των υπαίτιων αθλητικών Σωματείων ΑΑΕ ή ΤΑΑ.

    Σε περίπτωση νέας υποτροπής, μετά την πρώτη, επιβάλλονται οι ποινές της πρώτης υποτροπής, προσαυξανόμενες με την ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές κατά μια αγωνιστική.

    Για τις μεταξύ του έχοντος τα δικαιώματα μετάδοσης τηλεοπτικού σταθμού και του τιμωρηθέντος αθλητικού Σωματείου ή ΑΑΕ ή ΤΑΑ σχέσεις, ή κατά τα προαναφερόμενα μη μετάδοσης του αγώνα, θεωρείται ως υπαίτια μερική αδυναμία παροχής.

    Ο επιμερισμός των ποινών έγινε, όπως δήλωσε ο κ. Ορφανός στη Βουλή, ύστερα από συνεννόηση με τα δικαιοδοτικά όργανα.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ κ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ κ. ΚΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2005 (18:19 UTC+2)

    Η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης Σπύρος Κλαδάς παρουσίασαν την Πέμπτη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο ΥΠΠΟ, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Ανοικτά Στάδια. Τόπος Γιορτής-Τρόπος Ζωής», που θα πραγματοποιηθούν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, το διάστημα μεταξύ 28/7 και 4/9/2005.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης διοργανώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτά Στάδια-Η Γιορτή του Ολυμπισμού συνεχίζεται» και με αφορμή τον ένα χρόνο από την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Στην ομιλία της η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τόνισε ότι «το πρόγραμμα Ανοικτά Στάδια θα συνεχιστεί προκειμένου να διατηρηθεί δυνατή και έντονη η ολυμπιακή μνήμη, η περηφάνια και η εθνική αυτοπεποίθηση που νιώσαμε όλοι μετά την επιτυχή διεξαγωγή των Αγώνων», ενώ υπογράμμισε ότι στόχος είναι «οι εγκαταστάσεις να είναι ανοικτές στους πολίτες και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο με επίκεντρο την ποιότητα ζωής των πολιτών του λεκανοπεδίου».

    Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων «Ανοικτά Στάδια. Τόπος Γιορτής-Τρόπος Ζωής» η κ. Πετραλιά σχολίασε ότι θα είναι «μία πολυήμερη γιορτή, πλούσια σε εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις», διευκρινίζοντας ότι «ο κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των αθλητικών ομοσπονδιών, των ΕΛΤΑ και τη χορηγία του ΟΠΑΠ , είναι η έκθεση με τα θεματικά περίπτερα για τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα».

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Αξιοποίησης Σπύρος Κλαδάς επεσήμανε ότι «το κέρδος από την διοργάνωση των εκδηλώσεων στο Ολυμπιακό Στάδιο, είναι η διαπαιδαγώγηση των επισκεπτών για το πώς θα κινηθούν στην ολυμπιακή διαδρομή», ενώ χαρακτήρισε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ισορροπημένο, που επικεντρώνεται στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία».

    [09] ΤΗΝ "ΕΙΡΗΝΗ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2005 (15:36 UTC+2)

    Την πάντα επίκαιρη κωμωδία «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη και με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη παρουσιάζει το φετινό καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την Παρασκευή 15 Ιουλίου. Με αυτόν τον τρόπο, το ΚΘΒΕ θέλει να τιμήσει το χώρο της Β. Ελλάδας και το Φεστιβάλ Φιλίππων.

    Το 1961, το νεοσύστατο τότε Κ.Θ.Β.Ε. με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Σωκράτη Καραντινό, είχε παρουσιάσει την πρώτη του παράσταση, «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σ. Καραντινού, στο Θέατρο των Φιλίππων (19 Αυγούστου 1961). Στη συνέχεια το Κ.Θ.Β.Ε. καθιέρωσε το Φεστιβάλ Φιλίππου και Θάσου, ως ένα μεγάλο καλλιτεχνικό θεατρικό γεγονός πανελλήνιου ενδιαφέροντος, παρουσιάζοντας θερινές παραγωγές αρχαίου δράματος, κατά το πρότυπο της Επιδαύρου.

    ΤΟ ΕΡΓΟ

    Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για δέκατο χρόνο, ο αγρότης Τρυγαίος αποφασίζει να πετάξει στον Όλυμπο και να πείσει το Δία να σταματήσει τον πόλεμο και να επαναφέρει την Ειρήνη στον κόσμο. Καβάλα σ' ένα τεράστιο σκαθάρι φτάνει στην κορυφή, όπου πληροφορείται ότι ο Πόλεμος έχει καταλάβει τον Όλυμπο και έχει φυλακίσει την Ειρήνη σε μια βαθιά σπηλιά. Η εξυπνάδα και η επινοητικότητα του Τρυγαίου θα φέρουν την Ειρήνη πίσω στη γη. Ένας πανηγυρικός γάμος θα επισφραγίσει την έλευσή της και θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...

    Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

    «Η «Ειρήνη», μια από τις διάσημες και πιο πολυπαιγμένες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με διεθνή απήχηση, βρίσκει σήμερα τις αναλογίες της σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που κάνει όχι μόνο το έργο αλλά και τον συγγραφέα του, μετά από 2.500 χρόνια, τραγικά επίκαιρο», σημειώνει ο Γιάννης Ιορδανίδης, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης για να συμπληρώσει «η πολιτική αυτή κωμωδία του μεγαλύτερου κωμικού ποιητή όλων των εποχών, είναι ένα ταξίδι στην σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από τη μυθολογία και μοιάζει, με το ουτοπικό της μήνυμα, να θέλει να συνοδεύσει τα όνειρα του σύγχρονου ανθρώπου, που παλεύει απεγνωσμένα για ειρήνη, συμφιλίωση και ευημερία».

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Η παράσταση της κωμωδίας «Ειρήνη» του Αριστοφάνη από το Κ.Θ.Β.Ε. ανεβαίνει σε μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη, σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά του Γιώργου Σουγλίδη, κοστούμια του Κένυ ΜακΛέλαν, μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία του Ισίδωρου Σιδέρη, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική διδασκαλία του Νίκου Βουδούρη ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χάρης Γεωργιάδης.

    Στο ρόλο του Τρυγαίου ο Θύμιος Καρακατσάνης και παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί: Κώστας Χαλκιάς, Τάκης Παπαματθαίου, Δημήτρης Διακοσάββας, Νίκος Καπέλιος, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Κολοβός, Γιάννης Λάζαρης, Γιώργος Γαλίτης, Δημήτρης Καμπερίδης, Γιάννης Τσορτέκης, Κώστας Σαντάς, Σταύρος Βαφειάδης, Κώστας Μπάσης, Χάρης Γεωργιάδης, Γιώργος Ντουμούζης, Δήμος Κουτρούλης, Στέργιος Τζαφέρης, Νίκος Μαγδαληνός, Τάσος Κοντραφούρης, Μανώλης Ιωνάς, Πέτρος Κιοσές, Απόστολος Μπαχαρίδης, Γιώργος Ρούφας, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αστέρης Πελτέκης, Γρηγόρης Σταμούλης.

    Στο χορό συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Αλεξανδρίδης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Σταύρος Βαφειάδης, Χάρης Γεωργιάδης, Μανώλης Ιωνάς, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Πέτρος Κιοσές, Γιάννης Κλίνης, Γιώργος Κολοβός, Τάσος Κοντραφούρης, Γιάννης Λάζαρης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Νίκος Ορτετζάτος, Δημήτρης Παπαδάτος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ρούφας, Παύλος Σαχπεκίδης, Δημήτρης Σπορίδης, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Τσεμπερλίδης.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, 15 Ιουλίου (πρεμιέρα), 9.30 μ.μ.

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ, 22 & 23 Ιουλίου, 9 μ.μ.

    ΚΥΠΡΟΣ: ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΦΟΥ, 29 Ιουλίου, 9 μ.μ.

    ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ΄, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 30 Ιουλίου,9 μ.μ.

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΡΙΟΥ, ΛΕΜΕΣΟΣ, 1 Αυγούστου,9 μ.μ.

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ, 6 Αυγούστου, 9 μ.μ.

    ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ, 9 Αυγούστου, 9.30 μ.μ.

    ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, 10 Αυγούστου, 9.30 μ.μ.

    ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, 17 Αυγούστου, 9 μ.μ.

    ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (ΑΤΤΙΚΗ), 31 Αυγούστου, 9 μ.μ.

    ΑΚΕΛ, ΛΑΥΡΙΟ, 2 Σεπτεμβρίου, 8.30μ.μ.

    ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ, 3 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.

    ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΆΛΣΟΥΣ ΒΕΪΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, 4 Σεπτεμβρίου,9 μ.μ.

    ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), 9 - 11 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.

    ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), 21 - 25 Σεπτεμβρίου, 9 μ.μ.

    [10] ΣΤΙΣ 15/7 ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ 11ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2005 (12:21 UTC+2)

    Από τις 15 έως τις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 11ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τη συμμετοχή σημαντικών ομάδων χορού και δημιουργών, όπως των Rosas και Les Ballets C.de La B, αλλά και σύγχρονων πειραματικών ρευμάτων της διεθνούς δημιουργίας.

    Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν:

    Η ομάδα Rosas με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Αν - Τερέζα ντε Κερσμέικερ, η οποία έδωσε έναν εντελώς νέο προσανατολισμό στο Φλαμανδικό χορό. Με την ομάδα της θα παρουσιάσει το έργο Rain, σε μουσική Στιβ Ράιχ.

    Η δεύτερη βελγική συμμετοχή, με την ομάδα χορού LES BALLETS C. DE LA B., που για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει το έργο 'bache' των Κοέν Αγκουστίνεν (χορογραφία), Γκι Βαν Νουέτεν (μουσική) και Στιβ Ντουγκάρντιν (τραγούδι).

    Στις διεθνείς συμμετοχές περιλαμβάνεται η Αννα Χούμπερ, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιάσει το σόλο κομμάτι της 'unsichtbarst', ενώ στο πλαίσιο της παρουσίασης Νέων Χορογράφων θα εμφανιστούν η Αυστραλή Πρου Λανγκ, της νεότερης γενιάς του σύγχρονου γερμανικού χορού, που θα παρουσιάσει τη χορευτική παραγωγή της Fiftyfourville και η ομάδα Πέλμα, με τη νέα χορογράφο από την Κύπρο Λία Χαράκη και τη σόλο δημιουργία της Eye to I.

    Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο Γιάννης Μανταφούνης και η Κατερίνα Σκιαδά με το έργο «Προβάλλοντας τη σκιά» και τη χορογραφία της ομάδας Sinequanon με το έργο «Μυστικός Δείπνος».

    Τέλος, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, στην εκδήλωση «Black Box», κατά την οποία θα μοιραστεί τις σκέψεις του για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [11] ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2005 (11:35 UTC+2)

    Σε περιοχές της ορεινής Ροδόπης θα βρεθούν 25 φοιτητές και 4 καθηγητές αρχιτεκτονικών σχολών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Ιταλία, από τις 9 έως και τις 18 Ιουλίου, προκειμένου να γνωρίσουν και να μελετήσουν την αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής.

    Στόχος της δράσης, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝΕΟΛΑΙΑ» από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, είναι να αναγνωρισθούν τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά (κυρίως αρχιτεκτονικά) στοιχεία της περιοχής και να προταθούν λύσεις αξιοποίησης, ορθής προβολής, προστασίας και διαχείρισης των εγκαταλειμμένων παραδοσιακών κτισμάτων της περιοχής με την ουσιαστική συμβολή φορέων νεολαίας.

    Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα εγκαινιαστεί διασυνοριακή συνεργασία σε συναφή θέματα.

    Επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν πρωτοβουλίες από νέους για την ανάδειξη, προβολή και προστασία της κοινής πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς σε περιοχές με υψηλή φυσική αξία -όπως είναι η ορεινή Ροδόπη- και να αναπτυχθούν νέα σχέδια δραστηριοτήτων για τη νεολαία.

    Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα γίνει εκτενής παρουσίαση και προβολή της περιοχής, του περιβαλλοντικού της πλούτου, θα μελετηθεί η αρχιτεκτονική υποδομή της περιοχής και θα γίνουν προτάσεις αρχιτεκτονικής παρέμβασης και αξιοποίησης της κτιριακής υποδομής.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την παρουσία του επιστημονικού προσωπικού της «Καλλιστώ», που τα τελευταία χρόνια, έχει μελετήσει συστηματικά το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής και καθηγητών και φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και της Βενετίας.

    Τα οφέλη θα είναι περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, αλλά και κοινωνικά αφού αφενός θα ενθαρρυνθούν οι προσπάθειες διασυνοριακής διαχείρισης, ανάδειξης και ορθής-αειφόρου διαχείρισης των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής και αφ' ετέρου θα ωφεληθεί η τοπική κοινωνία μέσω της οικοτουριστικής αξιοποίησης τους.

    Τέλος, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανέστιου Δράμας, παρουσία τοπικών φορέων, με θέμα την προστασία Προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτεθούν μακέτες - προτάσεις παρέμβασης.

    Παράλληλα, θα γίνει εκτενής παρουσίαση του προγράμματος «ΝΕΟΛΑΙΑ» και των επιμέρους δράσεών του και θα εξηγηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε μια παραμεθόρια και απομονωμένη γεωγραφικά περιοχή, διεθνούς, όμως, ενδιαφέροντος.

    [12] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2005 (10:48 UTC+2)

    Γιορτή Ροδάκινου διοργανώνει ο δήμος Βελβεντού Κοζάνης σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, από αύριο Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Ιουλίου.

    Η γιορτή περιλαμβάνει ημερίδα για το «ροδάκινο στο Βελβεντό», ως το κυριότερο προϊόν της περιοχής, μουσικές εκδηλώσεις, επισκέψεις στους χώρους καλλιέργειας, επιδείξεις αιωροπτερισμού και νεανικό live πάρτυ στους καταρράκτες του Σκεπασμένου. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου θα λειτουργεί περίπτερο γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδακίνων στους επισκέπτες.

    Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μακεδονίας - Θράκης, και την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Το Bελβεντό, κωμόπολη 4.000 κατοίκων, 33 χιλιόμετρα B.A της Kοζάνης, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Δυτικών Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας και στα πόδια του απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. O οικισμός του Bελβεντού είναι ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο, καθώς στενά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα, νεοκλασικά αλλά και σύγχρονα σπίτια, αυλές καταστόλιστες από λουλούδια, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές, παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε ένα καταπράσινο κάμπο, έκτασης 15.000 στρεμμάτων, κατάφυτο με ροδακινιές. Το γεγονός ότι είναι απομονωμένη δενδροκομική περιοχή διευκολύνει τον οργανωμένο έλεγχο της παραγωγής από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες των συνεταιρισμών.

    Το σύνολο της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών του Βελβεντού είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT σύμφωνα με το Σύστημα Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση εγγυάται φρούτα όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρημένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και παραγόμενα με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Επίσης τμήμα της παραγωγής παράγεται με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας πιστοποιημένο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

    Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Βελβεντού είναι η αξιόλογη συνεταιριστική παράδοση που έχει αναπτυχθεί. Διαθέτει δύο αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τον ΑΣΕΠΟΠ (700 μέλη) και την ΔΗΜΗΤΡΑ (400 μέλη) καθώς και ένα γυναικείο συνεταιρισμό (116 μέλη), που ασχολείται με τη μεταπoίηση των νωπών φρoύτων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 7 July 2005 - 18:13:42 UTC