Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟ Δ.Κ. ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ
  • [03] ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣτΕ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
  • [04] Η ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
  • [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ
  • [06] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ
  • [07] Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ EURO 2008
  • [08] ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
  • [09] 14ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • [01] ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΔΙΕΜΗΝΥΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2005 (15:29 UTC+2)

    Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει αταλάντευτα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ζήτησε περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς και εντατικοποίηση στο μάξιμουμ της δουλειάς του κάθε υπουργείου.

    Αφού παρατήρησε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε ένα δυσλειτουργικό κράτος και κατά συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος. Όποιος κάνει αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι φυσικό να δέχεται και αντιδράσεις, παρατήρησε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αυτές οι αντιδράσεις είναι από τους λίγους που βολεύονταν με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι για τους πολλούς». Γι' αυτό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού και των ψηφοφόρων.

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς να συνεχίσουν το έργο που έχουν αναλάβει, αυξάνοντας την παραγωγικότητα του κάθε υπουργείου στο μάξιμουμ, με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και αποτελέσματα στον τομέα ευθύνης του καθενός.

    Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός παρατήρησε μεταξύ άλλων: «Το ΠΑΣΟΚ παραμένει όμηρος του παρελθόντος του. Δεν μπορεί όμως να γίνει σε καμιά περίπτωση τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία, στην οποία αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα».

    [02] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟ Δ.Κ. ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Τίρανα, 5 Ιουλίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Διατηρεί το προβάδισμα το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα στην Αλβανία, όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των βουλευτικών εκλογών της 3ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις Εφορευτικές Επιτροπές των Εκλογικών Περιφερειών για τις 77 από τις 100 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταμέτρησης, το Δημοκρατικό Κόμμα καταλαμβάνει 45 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 31 έδρες και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του πρώην πρωθυπουργού, Ιλίρ Μέτα, μία έδρα. Στην εκλογική περιφέρεια 92, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων, η οποία, ωστόσο, έχει προσωρινά διακοπεί. Εξάλλου, στην εκλογική περιφέρεια 98 (Χιμάρα) εκλέγεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σπύρος Πέτση, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΚΕΑΔ.

    Στην αναλογική κατανομή, σε 1.800 από τα συνολικά 4.700 εκλογικά κέντρα, προηγείται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με 21%, ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό με 10% έκαστο, ενώ το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης συγκεντρώνει 7,8%, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα 5,7% και το ΚΕΑΔ 3,5%.

    Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε δήλωσε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της αναλογικής κατανομής και ζήτησε την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ανακοίνωσε δε ότι το κόμμα του θα παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Την επανάληψη καταμέτρησης των ψήφων- στο αναλογικό σύστημα- ζήτησε και ο Ντασαμίρ Σέχι, ανώτατο στέλεχος του Κινήματος Εθνικής Ανάπτυξης, ο οποίος κατηγόρησε τα δυο μεγαλύτερα κόμματα για παζαρέματα και ανταλλαγές ψήφων.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ιλιριάν Τσελιμπάσι, επέστησε την προσοχή των δυο μεγάλων κομμάτων στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των εκπροσώπων στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών περιφερειών.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [03] ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣτΕ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2005 (15:36 UTC+2)

    Τους νέους προέδρους στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επίσης και δύο αντιπροέδρους στο ΣτΕ, πέντε στον Άρειο Πάγο και δύο στο Ελεγκτικό Συνέδριο επέλεξε ομόφωνα την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι ο Ρωμύλος Κεδίκογλου και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος. Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου επελέγησαν οι Σπ. Γκιάφης, Α. Μοσχανδρέου, Χρ. Μπαλντάς , Θ.Αποστολόπουλος, Ε. Αντωνίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο επελέγησαν αντιπρόεδροι η Ε, Φώτη και Ι. Μπαλαφούτης. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας επελέγησαν αντιπρόεδροι ο Π. Φλώρος και ο Σ. Ρίζος.

    «Η Κυβέρνηση επέλεξε ομόφωνα τους άριστους μεταξύ των ικανών, με απόλυτα αξιοκρατικά κριτήρια. Η επιλογή έγινε με βάση το ήθος των δικαστικών αυτών λειτουργών, την κατάρτισή τους και την απόδοσή τους» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

    [04] Η ΕΣΕΕ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Την πλήρη αντίθεσή του στην άρση του δικαιώματος των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων να κατοχυρώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που αυτοί αποφασίζουν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, εκφράζει με σημερινή του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Ωστόσο η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι οι διατάξεις του υπό κατάθεση στη Βουλή πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο, τις λαϊκές αγορές, τα παζάρια, τις εμποροπανηγύρεις, την εμπορική χωροταξία, τις ρυθμίσεις διεύρυνσης του ωραρίου στις εποχιακά λειτουργούσες περιοχές, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Στην τακτική συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ, παρευρέθησαν και οι πρόεδροι των περιφερειακών Ομοσπονδιών και κατά συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν μεταξύ άλλων και εξουσιοδότησαν τη διοίκηση της συνομοσπονδία να συνεχίσει μέχρι και την τελευταία στιγμή τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης επί του συνόλου των διατάξεων του νομοσχεδίου και ειδικότερα για το ωράριο που αποτελεί το σημείο αιχμής και δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας σε μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου. Επίσης αποφάσισε να συνεχισθούν και να ενταθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Εμπορικών Συλλόγων, με όποια μορφή αυτοί θεωρούν προσφορότερη για την περιοχή τους.

    Πάντως, η ΕΣΕΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν συμμετέχει σε κινητοποιήσεις υποκινούμενες από Οργανώσεις που δεν εκπροσωπούν το εμπόριο, δεν τους αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και που κινούνται με κομματικά κριτήρια και άκρατο συνδικαλιστικό λαϊκισμό, προβάλλοντας αιτήματα που δεν εκπροσωπούν τον εμπορικό κόσμο.

    Ανακοινώνει δε στους καταναλωτές ότι, τα καταστήματα σε όλη την χώρα θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο Τετάρτη 6/7/05 και διαβεβαιώνει τους εργαζομένους ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις σέβονταν και σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, κάτι που έχει καταγραφεί ιστορικά και έχει αναγνωρισθεί από όλους.

    Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το ωράριο, προτείνεται προς όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, να διαμορφώνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής τους, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες, όπως αυτές προκύπτουν μετά από τις κοινωνικές συμφωνίες μεταξύ των συλλογικών οργάνων του εμπορίου, των εργαζομένων και των καταναλωτών.

    [05] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

    Αθήνα, 5 Ιουλίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εμφανίσει μια ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομία.

    Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, μέχρι τώρα η κυβέρνηση ασχολείται, είτε με διευθετήσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, είτε με το άνοιγμα κοινωνικών μετώπων ταξικού χαρακτήρα. "Και επειδή η λέξη ταξικός μπορεί να φαίνεται λίγο παράξενη στην εποχή μας, ταξική είναι μία επιλογή, όταν είναι κοινωνικά άδικη και μονομερής. Αυτά που κάνει η κυβέρνηση σε σχέση με το ασφαλιστικό και το εργασιακό είναι ταξικά, δηλαδή είναι κοινωνικά άδικα και μονομερή", διευκρίνισε..

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι η κυβέρνησης "πρέπει να φέρει επιτέλους μία πρόταση, που να έχει μέσα το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισορροπίας. Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να αφορά τη μείωση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η πορεία της οικονομίας συνολικά. Τέτοια πρόταση δεν μπορεί να φέρει η Ν.Δ".

    [06] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ

    Λονδίνο, 5 Ιουλίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Σε 24 περίπου ώρες θα γνωρίζουμε ποια από τις πέντε μεγαλουπόλεις του κόσμου -Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μαδρίτη ή Μόσχα - θα έχει το προνόμιο και την ευθύνη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

    Οι αντιπροσωπείες των πέντε υποψηφίων έχουν συρρεύσει από τις αρχές της εβδομάδας στη Σιγκαπούρη, όπου αύριο τα 120 μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα συμμετάσχουν στη σχετική ψηφοφορία.

    Οι προσπάθειες προσεταιρισμού των ψήφων των Αθανάτων έχουν κορυφωθεί, αφού κάθε υποψήφια πόλη έχει στο πλευρό της επιφανείς αθλητές και πολιτικούς, όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC στη Σιγκαπούρη, Χάρι Πίαρτ.

    Σύμφωνα με τον Χάρι Πίαρτ η εκστρατεία έχει προσλάβει φρενήρεις ρυθμούς καθώς πλησιάζει η ώρα που θα κριθεί ποια πόλη θα φιλοξενήσει τους Αγώνες, και ενώ εικάζεται ότι υπάρχουν ακόμα μέλη της ΔΟΕ που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Ρώσος ομόλογός του Μιχαήλ Φραντκόφ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίθ Ροδρίγεθ Θαπατέρο, η Αμερικανίδα γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, όλοι βρίσκονται στη Σιγκαπούρη επιδιδόμενοι σε ένα μαραθώνιο επαφών.

    Θρύλοι του παγκοσμίου αθλητισμού όπως ο Μοχάμεντ Αλί επίσης προσπαθούν με την παρουσία τους να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ της πόλης που εκπροσωπούν.

    Η είσοδος του συνεδριακού κέντρου που θα γίνει η συνεδρίαση των Αθανάτων έχει κατακλυστεί από δημοσιογράφους και συνεργεία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

    Χαρακτηριστική η αντίδραση ενός μέλους της ΔΟΕ που μόλις είδε το πλήθος των παραγόντων που προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν την ψήφο του επέστρεψε στο δωμάτιό του.

    Δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προσβλέψεις, αλλά όλες οι αντιπροσωπείες εμφανίζονται αισιόδοξες.

    Πριν αρχίσει η ψηφοφορία κάθε πόλη θα έχει την ευκαιρία εντός 45 λεπτών να παρουσιάσει το φάκελο υποψηφιότητάς της και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

    [07] Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ EURO 2008

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Την προηγούμενη Παρασκευή διεξήχθη η δεύτερη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Euro 2008 υπό την προεδρεία του Ραλφ Ζλότσοβερ, προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ελβετίας. Ο κ. Ζλότσοβερ θα προεδρεύει της επιτροπής μέχρι το τέλος του 2006, ενώ κατά την περίοδο 2007-2008 θα τον διαδεχτεί ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αυστρίας, Φριντριχ Στίκλερ.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι διοργανωτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εργασιών και αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: 1. Η κλήρωση για την προκριματική φάση του EURO 2008, η οποία θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2006, θα διενεργηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2006 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μοντρέ της Ελβετίας, ενώ η κλήρωση για το τουρνουά της τελικής φάσης (7-29/06/2008), αναμένεται να διενεργηθεί το Δεκέμβρη του 2007 στην Ελβετία. 2. Στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA (uefa.com) πρόκειται να δημιουργηθεί ειδική ενότητα για το EURO 2008, η οποία θα περιέχει πλήθος πληροφοριών, στατιστικών κτλ. Το σχετικό site θα αποτελέσει τη βάση για την προκαταρκτική φάση.

    Τα οκτώ γήπεδα που έχουν επιλεγεί για να φιλοξενήσουν το τουρνουά είναι τα ακόλουθα: Αυστρία: Tivoli-NEU (Ινσμπρουκ), Worthersee-Stadion (Κλάγκενφουρτ), Stadion Wals-Siezenheim (Σάλζμπουργκ), Ernst-Happel-Stadion (Βιέννη), Ελβετία: St. Jakob-Park (Βασιλεία), Stade de Suisse Wankdorf (Βέρνη), Stade de Geneve (Γενεύη), Letzigrund Stadion (Ζυρίχη).

    [08] ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Ιουλίου 2005 (16:43 UTC+2)

    Τη Δημοτική βιβλιοθήκη Κορινού του Νομού Πιερίας, που αποτελεί δημιούργημα του δήμου σε συνεργασία με την «Κίνηση Πολιτών για την Ανάπτυξη του Δημοτικού Διαμερίσματος Κορινού», εγκαινίασε την Τρίτη ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Στο χαιρετισμό του, ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κυβερνητική βούληση για τη δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων βιβλιοθηκών στην περιφέρεια, λέγοντας αρακτηριστικά: «Αναπτύσσουμε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική για το βιβλίο. Η πρόσβαση στη γνώση αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα, γι' αυτό και η δημιουργία βιβλιοθηκών, που το διασφαλίζει με τους καλύτερους όρους, βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας».

    [09] 14ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 5 Ιουλίου 2005 (13:07 UTC+2)

    Με την συμμετοχή 51 περιπτέρων και 100 περίπου εκδοτών από όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 17 Ιουλίου στο χώρο της παραλίας Αλεξανδρούπολης το 14o Περιφερειακό Φεστιβάλ Βιβλίου.

    Στόχος του είναι η ενίσχυση της πολιτισμικής ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών. To συνέδριο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με την συμπαράσταση του δήμου Αλεξανδρούπολης και της νομαρχίας Εβρου, σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία της πόλης, ενώ τελεί η υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης.

    Το Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Εγνατία του Βιβλίου και του πολιτισμού". Στις παράλληλες εκδηλώσεις του εντάσσεται η παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Στεφανάκη "Το μάτι της επανάστασης έχει αχρωματοψία" που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στον χώρο της έκθεσης.

    Στο χαιρετιστήριο μήνυμα του ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Αλεξανδρής, σημειώνει: "Τώρα που ο κόσμος γύρω μεταβάλλεται με απίστευτους ρυθμούς, το επικοινωνιακό σύμπαν αλλάζει κατακλυσμαία, η εικόνα κυριαρχεί ολοκληρωτικά, ο λόγος υποχωρεί και ο χρόνος για στοχασμό εκμηδενίζεται, το βιβλίο ως αγαθό με τις διαχρονικές του αξίες που εμπεριέχει, αποδεικνύεται πολύτιμο. Η λήψη μέτρων για την ενίσχυση του και την προώθηση της ανάγνωσης κρίνεται αναγκαία και όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε, στο βαθμό που μας αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση" και προσθέτει "για δέκα ημέρες η παραλιακή λεωφόρος μετατρέπεται σε πολύχρωμη λεωφόρο της γνώσης που μας καλεί να ταξιδέψουμε στη μνήμη και στη φαντασία, να μεταφερθούμε σε άλλους κόσμους να ανακαλύψουμε θησαυρούς λέξεων, να επαναπροσεγγίσουμε αξίες και αρχές".

    Ο. Ο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 5 July 2005 - 18:13:42 UTC