Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-07-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ
  • [02] ΟΜΑΛΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [04] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [06] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [07] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [08] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [09] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [10] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [11] ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Χ.ΦΩΛΙΑΣ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝ ΑΠΟ ΒΕΠ - ΚΕΤΑ
  • [13] ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [14] ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 4/7 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ
  • [15] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [16] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [17] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [18] ΚΟΣΟΒΟ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΡΟΥΓΚΟΒΑ- ΚΟΣΟΥΜΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ
  • [19] Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BBC
  • [20] ΤΕΝΙΣ: Ο ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΟΥΙΜΠΛΕΤΟΝ
  • [21] ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [22] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [23] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: Ο ΑΛΟΝΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ
  • [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΛΑΛΟΜ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΑ 20 ΜΕΤΑΛΛΙΑ
  • [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΑΠΟ ΓΑΖΑ
  • [26] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  • [27] ΑΠΗΧΘΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
  • [28] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ
  • [29] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΙΚΙΟ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [30] ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

  • [01] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΓΩΓΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Ιουλίου 2005 (14:03 UTC+2)

    Ως ένα σημαντικό έργο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη αλλά και την προσέγγιση των δύο χωρών, των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτηρίστηκε από τους πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου, στα εγκαίνια κατασκευής του έργου που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, στη γέφυρα του ποταμού Έβρου, το σημαδιακό σημείο που συνδέει τα δύο γειτονικά κράτη.

    "Οι όμορες χώρες μπορούν να προτάσσουν όσα τις συνδέουν", τόνισε κατά τη σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, ενώ ο τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για ιστορική στιγμή, χαρακτηρίζοντας φημολογία τα όσα κυκλοφορούν για τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

    Ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλία του σημείωσε, "αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά από εδώ από τον Έβρο, από τη γέφυρα που συνδέει τους δύο λαούς, γιατί σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας εγκαινιάζουμε την έναρξη κατασκευής ενός ιστορικού έργου, του αγωγού που πρόκειται να διασυνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας και στη συνέχεια να αποτελέσει το βασικό κρίκο αυτού που ονομάζεται δακτύλιος φυσικού αερίου της Νότιας Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στο σύστημα αγωγών που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κασπίας, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, προς το Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

    Η οικονομική και γεωπολιτική σπουδαιότητα του έργου είναι μεγάλη. Πέρα όμως από αυτό ο ελληνοτουρκικός αγωγός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη και επέκταση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Και το βήμα αυτό μπορεί να αφορά όλους τους τομείς ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές. Πριν από πέντε χρόνια η ΕΕ η Τουρκία και η Ελλάδα εξέφρασαν την πολιτική βούληση να συνεργαστούν για τη μελέτη και την προώθηση του έργου. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνησης της χώρας μας δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση της κατασκευής και τον Μαϊο του 2004 ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε για κύρωση στη Βουλή τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας Τουρκία. Το υπουργείο Ανάπτυξης, συνεργάστηκε στενά με την τουρκική πλευρά και τις λεπτομέρειες που απέμειναν, χαράχτηκε η διαδρομή, συμφωνήθηκε η τοποθεσία εγκατάστασης του Μετρητικού Σταθμού και σήμερα είμαστε εδώ στην τελετή για την έναρξη κατασκευής του αγωγού".

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμφωνία που υπέγραψαν πριν λίγες μέρες οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη. Ο ίδιος υπογράμμισε, πως το ξεκίνημα αυτού του έργου έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη πετρελαϊκή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. "Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι το φυσικό αέριο και γενικότερα οι καθαρές μορφές ενέργειας, αποτελούν μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη", υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πολιτικά οφέλη αυτής της συμφωνίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, διακήρυξε, "το ξεκίνημα αυτού του έργου είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Δείχνει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, οι δύο λαοί, μπορούμε να συνεργαζόμαστε όσο ποτέ στο παρελθόν. Οι όμορες χώρες οφείλουν και μπορούν να προτάσσουν όσα τους συνδέουν, οι γείτονες μπορούν να δημιουργούν νέες βάσεις για την οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη και την πρόοδο".

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του έργου, καθώς επίσης τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και όσους εργάζονται για την κατασκευή του αγωγού, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθεί στενά όλες τις φάσεις κατασκευής του project.

    Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Λίγο πριν ο τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν Ε εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που μαζί με τον Κώστα Καραμανλή εγκαινίασε τον αγωγό φυσικού αερίου και επισήμανε ότι η ενέργεια έχει άμεση σχέση, με την ανάπτυξη των δύο κρατών και την αύξηση του βοιωτικού τους επιπέδου.

    Παρατήρησε δε ότι όταν τίθεται θέμα διαφοροποίησης μεταξύ πετρελαίου και φυσικού αερίου η Τουρκία αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Κασπίας και των γύρω χωρών που παράγουν φυσικό αέριο. "Εμείς σήμερα εδώ στον ΄Έβρο πραγματοποιούμε ένα εντελώς διαφορετικό βήμα στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Αυτή η γέφυρα σήμερα ξαναγράφεται στην ιστορία. Είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι ένα από τα βήματα που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που θα βοηθήσουν επίσης στον να εξαλειφθούν οι φήμες που κυκλοφορούν καμιά φορά για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η γέφυρα αυτή θα βοηθήσει στην προσέγγιση των λαών μας ακόμα περισσότερο, όπως στα θέματα του περιβάλλοντος", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι είναι πολύ ευτυχής που αυτό το γεγονός συμπίπτει με τις διακυβερνήσεις των δύο αντρών σε Ελλάδα και Τουρκία.

    "Τα εγκαίνια αυτά που γίνονται εδώ με τον φίλο μου τον Κώστα, εύχομαι να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα και να οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες και εξελίξεις", υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν ο οποίος ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε, "σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ όλους".

    Αμέσως μετά την τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό βροχή οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν χειραψίες με έλληνες και τούρκους μεθοριακούς φρουρούς, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε διμερείς συνομιλία των δύο αντρών για θέματα που σχετίζονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [02] ΟΜΑΛΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 3 Ιουλίου 2005 (13:39 UTC+2)

    Ομαλά σε γενικές γραμμές διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και τα μεμονωμένα, όπως αναφέρει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, επεισόδια δεν εμπνέουν ανησυχία. Οι κάλπες στην Αλβανία άνοιξαν στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ιλιριάν Τσελιμπάσι, οι εκλογές διεξάγονται κανονικά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην εκλογική περιφέρεια αρ. 2, σε δέκα εκλογικά κέντρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ψηφοφορία λόγω προβλημάτων στους εκλογικούς καταλόγους.

    Πρώτος πολιτικός που προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει ήταν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε: «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αλβανία και τον λαό της. Με τις σημερινές εκλογές η ευρωπαϊκή Αλβανία ξεκινά έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την ένταξη στην Ευρώπη, κλείνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο μια μακρά μεταβατική περίοδο».

    Ο Ιλίρ Μέτα κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές, συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής, όπως υπογράμμισε, Αλβανίας.

    Στη συνέχεια, στις κάλπες προσήλθαν τόσο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, όσο και ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο, οι οποίοι δεν έκαναν, ωστόσο, δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Άλφρεντ Μοϊσίου, χαρακτήρισε μεγάλη ημέρα τη σημερινή για την Αλβανία και τους Αλβανούς, τους οποίους και κάλεσε να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να συμβάλουν με την ψήφο τους στην ανάπτυξη της χώρας.

    Η Αλβανία, είπε ο κ. Μοϊσίου, ανήκει στην Ευρώπη ανεξάρτητα από το γεγονός ότι, όπως παρατήρησε, έχασε πολύ χρόνο. «Είναι ημέρα να συμβάλουμε όλοι στην ανάπτυξη της Αλβανίας» σημείωσε ο Αλβανός πρόεδρος.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, τις τελευταίες ημέρες μετέβησαν στην Αλβανία προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, περίπου 18.000 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2005 (14:05 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού μέσα στην τετραετία, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης κ.Π. Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον υπ. Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των εισφορών, των ορίων ηλικίας και των συντάξιμων αποδοχών, ενώ είπε ότι ο διάλογος για το ασφαλιστικό έχει ανοίξει, και ευχήθηκε να υπάρξει σύγκλιση, που θα αποτελέσει έδαφος για περαιτέρω συμφωνία την επόμενη τετραετία.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Αλογοσκούφης με χθεσινές δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός της τετραετίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις Αλογοσκούφη παρερμηνεύτηκαν.

    Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η επόμενη μέρα της εφαρμογής του ασφαλιστικού των τραπεζών, που κατοχυρώνει τις θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Ερωτηθείς για το θέμα Έβερτ ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο καθένας έχει τη δική του ιστορία, ωστόσο στην πολιτική, ο καθένας κάποιες φορές πρέπει να γυρίζει σελίδα.

    Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι γίνεται διάλογος για το ασφαλιστικό μεταξύ των κοινωνικών φορέων στο επίπεδο της ΟΚΕ και θα γίνει και σε επίπεδο κομμάτων. Ευχήθηκε να υπάρξουν σημεία σύγκλισης και συναίνεσης και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση είναι διάλογος μακράς πνοής.

    [04] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2005 (22:07 UTC+2)

    Το μοντέλο του κόμματος που οραματίζεται περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στα νεοεκλεγμένα στελέχη των νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων του Κινήματος, από τα οποία ζήτησε να πολεμήσουν την πελατειακή λογική, η οποία υπάρχει και στο κόμμα, ενώ τα κάλεσε να μη γίνουν εκείνοι «οι παράγοντες, οι προστάτες και οι προωθητές κάποιων υποψηφίων» στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το μοντέλο του αρχηγικού κόμματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για μοντέλο που ταιριάζει σε συντηρητικά και όχι προοδευτικά κόμματα. Ένα μοντέλο που -όπως ανέφερε- «δίνει την αίσθηση της ομογενοποιημένης εικόνας» και που εφάρμοσε ο κ. Καραμανλής στην αντιπολίτευση, αλλά την επόμενη των εκλογών αυτή η εικόνα άρχισε να διαλύεται, διότι «ήταν μόνο επικοινωνιακό, μόνο στη βάση της πειθαρχίας και όχι της αυτοπειθαρχίας και πολύ αντιδημοκρατικό».

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε τα εξής:

    «Πρέπει να είσαστε ισότιμοι απέναντι στον καθένα και απέναντι και σε εμένα, και έτσι θέλω να σας βλέπω, ως ισότιμους συνεργάτες μιας μεγάλης προσπάθειας. Και αυτό το πνεύμα περάστε το και κάτω. Απελευθερώστε τα στελέχη, δώστε τους την ελευθερία τους από αυτές τις εξαρτήσεις, από αυτές τις λογικές. Έτσι θα πράξουν, έτσι θα δουν πιο μεγάλους ορίζοντες, και δεν θα φοβούνται.

    »Νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που ήθελα να τονίσω. Έτσι θα ομογενοποιηθούμε. Με μια πελατειακή λογική, ποτέ μα ποτέ δεν θα υπάρξει ομογενοποίηση του κόμματος. Και βεβαίως θα στοιχηθεί ο καθένας κάτω από κάποια διαφορετική προσωπικότητα και από κάποιο πρόσωπο. Και άρα θα είμαστε κατακερματισμένοι και αδύναμοι, αδύναμοι να κάνουμε αλλαγές στην κοινωνία.

    »Όταν αυτά σπάσουν, και σπάνε αυτά, και αλλάζουν, θα χειραφετήσουμε και τα υψηλότερα στελέχη μας προς αυτή την κατεύθυνση, να φύγουν και αυτοί από αυτή τη λογική, ότι πρέπει να έχουν εξαρτημένους.

    »Διότι εγώ πιστεύω ότι, και γι΄ αυτούς είναι φθοροποιό και για μας είναι φθοροποιό, το να προσπαθώ εγώ να εξαρτήσω κάποιον από εμένα. Αν έχω πολιτικό λόγο, αν έχω πολιτική άποψη, τι πιο ωραίο από το να πείσω τον άλλον, ισότιμα, να πειστεί ως ελεύθερη προσωπικότητα, και όχι σαν αποτέλεσμα συναλλαγής. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, και αυτή είναι η νέα αντίληψη που φέρνουμε στο κόμμα».

    [05] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [06] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [07] ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2005 (19:11 UTC+2)

    Στο Βουκουρέστι μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει και να μιλήσει σε εκδήλωση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, προσκεκλημένος του προέδρου του, Μίρτσεα Γκεοάνα.

    Πρόκειται για την εναρκτήρια εκδήλωση μιας περιόδου διαβούλευσης, σε ρουμανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την οποία προωθεί η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, για την ανασυγκρότηση του Κόμματος, εμπνευσμένη, όπως επισημαίνεται στην επιστολή του κ. Γκεοάνα προς τον κ. Παπανδρέου, από ανάλογες εμπειρίες αδελφών κομμάτων.

    [08] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [09] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2005 (17:12 UTC+2)

    «Η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή μας στις προσπάθειες για τη διαχείριση και τη διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων, αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να συμβάλουμε στη διαμόρφωση και λήψη σημαντικών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια αποφάσεων» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τη χώρα μας.

    Όπως αναφέρει ο κ. Μολυβιάτης, κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προεδρία του Σ.Α. του ΟΗΕ, η χώρα μας θα παρουσιάσει το θέμα του ρόλου του κορυφαίου αυτού οργάνου συλλογικής ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

    Αφού δε σημειώνει ότι «τη στιγμή αυτή τη διεθνή επικαιρότητα απασχολούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», ο κ. Μολυβιάτης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην τροποποίηση «καίριων διατάξεων του Χάρτη» που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής για την ανοικοδόμηση των κρατών μετά από συγκρούσεις, τη δημιουργία ενός πολιτικά ισχυρού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αναμόρφωση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου».

    Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται και «ο καθορισμός των προϋποθέσεων για την ανάληψη ένοπλης δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η διεθνής ευθύνη για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υποχρέωση για αναπτυξιακή συνεργασία».

    Ο κ. Μολυβιάτης αναφέρει, επίσης, ότι η ενεργός συμμετοχή της χώρας μας στο Σ.Α. αποτελεί σημαντική διάσταση της εξωτερικής της πολιτικής.

    [10] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [11] ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Χ.ΦΩΛΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2005 (12:30 UTC+2)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία πραγματοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Κωστής Μουσουρούλης και στελέχη του υπουργείου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Φώλιας είχε επαφές με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Γίρι Πάρουμπεκ, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μάρτινεκ και την υφυπουργό κα. Γιούροβα, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιανότα, ενώ είχε συνεργασία με τη διοίκηση του Τσέχικου Οργανισμού Επενδύσεων (Czech Invest). Κατά την επίσκεψή του στην Τσεχία ο κ. Φώλιας κήρυξε την έναρξη των εργασιών ημερίδας με θέμα "Περιφερειακή Ανάπτυξη και διαχείριση διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε", στην οποία συμμετείχαν στελέχη των Ελληνικών και Τσέχικων αρχών.

    Κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τον Τσέχο Πρωθυπουργό διαπιστώθηκαν σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας, στο πλαίσιο της συζήτησης των "25" για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πάρουμπεκ ζήτησε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να μεταφέρει πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Τσεχία στο άμεσο μέλλον.

    Επίσης κατά τις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών στους τομείς του Τουρισμού και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, του εμπορίου και της μεταποίησης μεταξύ Ελληνικών και Τσέχικων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΝ ΑΠΟ ΒΕΠ - ΚΕΤΑ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2005 (10:09 UTC+2)

    Ημερίδα για την ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (Δ' Κύκλος της Δράσης 2.7.1. του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα" διοργανώνουν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Αττικής, την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2005 στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Ελευσίνας.

    Εισηγητής ο κ. Γκουντέλας της ΕΛ.ΑΝ.ΕΤ, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος. Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων, που έχει προγραμματίσει το ΒΕΠ για την άμεση ενημέρωση των μελών της επιμελητηριακής του περιφέρειας. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 210-4174765 (ΒΕΠ) και 210-3222332 (ΚΕΤΑ).

    [13] ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2005 (09:54 UTC+2)

    Παράταση μέχρι και την 6η Ιουλίου του 2005, σειρά προθεσμιών, ώστε να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τις εφορίες, λόγω της απεργίας των τραπεζοϋπαλλήλων, προβλέπει πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα. Αναλυτικότερα, με τη σχετική απόφαση του κ. Ρεγκούζα παρατείνονται οι ακόλουθες προθεσμίες:

    -Η ημερομηνία καταβολής των βεβαιωμένων χρεών στις Δ.Ο.Υ., που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι 30 Ιουνίου 2005.

    -Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων απόδοσης φόρου εισοδήματος, καθώς και του φόρου που προβλέπεται από το άρθρο 9 παρ. 4 του ν. 3296/2004, ( αυτοπεραίωση) οι οποίες λήγουν στις 30 Ιουνίου 2005.

    -Η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., που έληξε την 26η Ιουνίου 2005 και είχε παραταθεί μέχρι και την 1η Ιουλίου 2005. Η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., θα γίνει αποκλειστικά και μόνο, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόμενου Φ.Π.Α. Η διαδικασία αυτή, θα ακολουθηθεί ακόμα και στην περίπτωση, που είτε η περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet, είτε έχει δοθεί εντολή πληρωμής προς την μεσολαβούσα Τράπεζα.

    -Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων των λοιπών φόρων, τελών και εισφορών, που έληγαν από 20 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2005.

    [14] ΣΕ ΙΣΧΥ ΑΠΟ 4/7 ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2005 (09:38 UTC+2)

    Τη δυνατότητα χρήσης ελληνικών Ονομάτων Δικτυακών Τόπων (O.Δ.Τ) με κατάληξη ".gr" θα έχουν από τις αύριο, 4 Ιουλίου 2005, οι χρήστες Διαδικτύου. Συγκεκριμένα, τίθεται σε ισχύ ο νέος κανονισμός διαχείρισης και εκχώρησης ονομάτων, που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ο οποίος θέτει σε εφαρμογή μια πιο ευέλικτη διαδικασία εκχώρησης όλων των Ονομάτων Δικτυακών Τόπων και καθορίζει τους κανόνες εκχώρησης των ελληνικών. Οι βασικοί κανόνες που διέπουν την εκχώρηση Ονομάτων με ελληνικούς χαρακτήρες είναι οι ακόλουθοι:

    -Το Όνομα εκχωρείται στην πεζή μορφή που δηλώνει ο χρήστης (Καταχωρούμενος) στην αίτησή του (με τους τόνους, διαλυτικά, πνεύματα κλπ.) και αυτομάτως, καταχωρείται για τον ίδιο χρήστη το συγκεκριμένο Όνομα στην πεζή άτονη μορφή του, π.χ. όνομα και ονομα.

    -Οι υπόλοιπες πιθανές μορφές του ίδιου Ονόματος, δεσμεύονται αυτόματα για τον ίδιο χρήστη, π.χ. ονόμα, ονομά.

    -Τα Ονόματα τα οποία ταυτίζονται οπτικά -στην πεζή ή κεφαλαία και τονισμένη ή άτονη- μορφή τους με εκείνα με λατινικούς χαρακτήρες, δεσμεύονται αυτόματα για τον ίδιο χρήστη και ενεργοποιούνται κατόπιν αιτήματός του, π.χ. ΕΕΤΤ με ελληνικούς χαρακτήρες και ΕΕΤΤ με λατινικούς χαρακτήρες.

    "Σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Διαχείρισης και Εκχώρησης Ονομάτων Δικτυακών Τόπων με κατάληξη .gr, εξακολουθεί να λειτουργεί το σχήμα Μητρώο-Καταχωρητές-Καταχωρούμενοι και ως εκ τούτου, για την κατοχύρωση ενός Ονόματος ο Καταχωρούμενος θα πρέπει να απευθύνεται στον Καταχωρητή της επιλογής του και να υποβάλει την αίτησή του", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤΤ. Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται σήμερα 261 Καταχωρητές. Το ανώτατο τέλος για την εκχώρηση Ονόματος για μια διετία ανέρχεται στα 44 ευρώ, πλέον ΦΠΑ

    [15] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [16] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [17] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [18] ΚΟΣΟΒΟ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΡΟΥΓΚΟΒΑ- ΚΟΣΟΥΜΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Πρίστινα, 3 Ιουλίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι τρεις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις που αναστάτωσαν το βράδυ του Σαββάτου την Πρίστινα είχαν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής, εξέφρασε την Κυριακή ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    «Στόχος αυτών των επικίνδυνων ενεργειών είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας μας. (Οι πράξεις αυτές) σημειώνονται σε μια στιγμή στην οποία αναμένονται θετικές εκτιμήσεις για την πρόοδο στο Κοσσυφοπέδιο, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας (του Κοσόβου)» είπε χαρακτηριστικά ο κ. ΡΟυγκόβα.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, εκτίμησε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να υποβαθμίσουν τα επιτεύγματα των θεσμών μας». Προειδοποίησε, ωστόσο, πως δεν θα μπορέσουν οι δυνάμεις αυτές να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει οι θεσμοί του Κοσόβου.

    [19] Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ BBC

    Βελιγράδι, 3 Ιουλίου 2005 (17:21 UTC+2)

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος μαζί με τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πλέον καταζητούμενων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, κοντά στη γενέτειρά του, την πόλη Νίκσιτς, υποστηρίζει το BBC, επικαλούμενο πηγές από τις διεθνείς δυνάμεις που αναζητούν τον πρώην αρχηγό των Σερβοβοσνίων στη Βοσνία.

    Οι αστυνομικές αρχές της γενέτειρας του Κάρατζιτς δηλώνουν, ωστόσο, πλήρη άγνοια για τα περίχωρά του. «Δεν έχουμε κανενός τέτοιου είδους πληροφόρηση» δηλώνει ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πόλης, Ντούσκο Κοπρίβιτσα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το BBC είχε και σε άλλη χρονική στιγμή υποστηρίξει ότι ο πρώην αρχηγός των Σερβοβοσνίων κρύβεται σε μονή κοντά στην πόλη, αλλά οι ισχυρισμοί του αποδείχθηκαν λαθεμένοι.

    Σημείωσε δε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του αδελφού και της ανιψιάς του Κάρατζιτς στο Νίκσιτς.

    Εξάλλου, σύμφωνα δημοσίευμα στη "Vecernje Novosti" του Σαββάτου, η αστυνομία ερεύνησε και τα σπίτια των αδελφών του Κάρατζιτς στο Βελιγράδι και το Ομπρένοβατς.

    [20] ΤΕΝΙΣ: Ο ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΟΥΙΜΠΛΕΤΟΝ

    Λονδίνο, 3 Ιουλίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Ο Ρότζερ Φέντερερ απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά τυχαία βρίσκεται στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, κατακτώντας την Κυριακή το τουρνουά του Γουίμπλετον, με νίκη στον τελικό επί του Αμερικανού Άντι Ρόντικ με 6-2, 7-6 (7-2), 6-4.

    Ο 23χρονος Ελβετός έγινε ο τρίτος τενίστας στην ιστορία του θεσμού- μετά τον Μπιορν Μποργκ και τον Πιτ Σαμπρας- που κατακτά τρεις συνεχείς φορές το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η όγδοη ήττα του Ρόντικ (νούμερο δύο στον κόσμο) από τον Φέντερερ, σε σύνολο εννέα αγώνων. Ο Αμερικανός τενίστας μπορεί να ήταν στεναχωρημένος από την έκβαση του αγώνα, δεν παρέλειψε, ωστόσο, να συγχαρεί τον αντίπαλό του και να αναγνωρίσει την ανωτερότητά του στον αγώνα.

    Ενθουσιασμένος από τη νίκη του δήλωσε ο 23χρονος Ελβετός, ο οποίος δεν έκρυψε ότι είχε άγχος στους αγώνες που τον οδήγησαν στον τελικό και τελικά στην κατάκτηση του τροπαίου.

    [21] ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2005 (18:18 UTC+2)

    Πλούσια ήταν η συγκομιδή της ελληνικής αποστολής στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αλμερία, αφού οι Έλληνες αθλητές επιστρέφουν με συνολικά 59 μετάλλια στις βαλίτσες τους.

    Η ελληνική ομάδα συγκέντρωσε 13 χρυσά, 15 αργυρά και 31 χάλκινα. Στον στίβο, οι Έλληνες αθλητές συγκέντρωσαν 4 χρυσά, 2 αργυρά και 6 χάλκινα, στην κολύμβηση 3 χρυσά, 4 αργυρά και 9 χάλκινα, στην πάλη 3 χρυσά, 2 αργυρά και 4 χάλκινα, στην κωπηλασία ένα χρυσό και 2 αργυρά, στην άρση βαρών ένα χρυσό, ένα ασημένιο και 3 χάλκινα, στο τζούντο ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, στη σκοποβολή ένα αργυρό και ένα χάλκινο, στο μπάσκετ ένα ασημένιο, στο καράτε 3 χάλκινα, στην πυγμαχία ένα χάλκινο, στην ιστιοπλοΐα ένα χάλκινο, στο βόλεϊ ένα ασημένιο και στη γυμναστική δύο χάλκινα.

    [22] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [23] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: Ο ΑΛΟΝΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ

    Παρίσι, 3 Ιουλίου 2005 (17:38 UTC+2)

    Ο Ισπανός οδηγός της Renault, Φερνάντο Αλόνσο, είναι ο μεγάλος νικητής του γαλλικού γκραν πρι του Μον Κουρ, στη Φόρμουλα Ένα. Με τη νίκη του αυτή, ο Αλόνσο είναι ο πρώτος οδηγός της Renault από το 1983- τότε είχε θριαμβεύσει ο Αλέν Προστ- που κερδίζει γκραν πρι επί γαλλικού εδάφους.

    Τη δεύτερη θέση, μετά από υπερπροσπάθεια, αφού ξεκίνησε τον αγώνα από τη 13η θέση, κατέλαβε ο Φιλανδός οδηγός της McLaren, Κίμι Ράικονεν, ενώ ο περυσινός πρωταθλητής Μίκαελ Σουμάχερ οδήγησε το μονοθέσιο της Ferrari στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης, μπροστά από τον Τζένσον Μπάτον της BAR, που έμεινε τέταρτος.

    Με τη σημερινή του νίκη, ο Αλόνσο έφτασε τις πέντε στο φετινό πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα και διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με 69 βαθμούς.

    [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΛΑΛΟΜ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΑ 20 ΜΕΤΑΛΛΙΑ

    Χαλκίδα, 3 Ιουλίου 2005 (15:47 UTC+2)

    Στην καλύτερη αγωνιστική πίστα του κόσμου, στην Ολυμπιακή πίστα κάνοε καγιάκ του Ελληνικού διεξήχθη με επιτυχία το Σαββατοκύριακο το 7ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ, με την συμμετοχή 112 αθλητών και αθλητριών από 12 σωματεία όλης της χώρας.

    Πρωταγωνιστής ήταν ο Ν. Ο. Χαλκίδας (όπως και στο Πανελλήνιο Κύπελλο) κατακτώντας συνολικά 20 μετάλλια (10 χρυσά, 7 αργυρά και 3 χάλκινα), ενώ ακολούθησε η Τύμφη με 3. Χρυσά εκτός από τα δύο αυτά σωματεία πήραν και ο Οδυσσέας Γαλατσίου, η Αθηναϊκή Λέσχη και τα Μέθανα.

    Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σλάλομ αποτέλεσε και την τελική πρόβα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Σλάλομ το οποίο θα γίνει από την προσεχή Παρασκευή έως και την Κυριακή (8-10 Ιουλίου) στις ίδιες εγκαταστάσεις αλλά σε άλλο κομμάτι της σπουδαίας πίστας του Ελληνικού.

    Τα μετάλλια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Σλάλομ πήραν οι:

    Μονό Καγιάκ (Κ1)

    Άνδρες: 1. Δημητρίου Αλέξανδρος (Χαλκίδα), 2. Μουρεχίδης Λάμπρος (Τύμφη), 3 Γιαννόπουλος Αθανάσιος (Αγρίνιο)

    Γυναίκες: 1 Φερεκίδη Μαρία (Οδυσσέας Γαλατσίου), 2. Παυλή Βασιλική (Μέθανα), 3. Σκυριώτη Ανθίππη (Χαλκίδα)

    Έφηβοι: 1. Καλτσής Μάριος (Οδυσσέας Γαλατσίου), 2. Χειμώνας Ξενοφών (Αθηναϊκή Λέσχη), 3. Καλτσής Δημήτριος (Οδυσσέας Γαλατσίου)

    Νεάνιδες: 1. Κουτσοσπύρου Αλεξία (Αθηναϊκή Λέσχη), 2. Αργυρίου Μαρία (Χαλκίδα), 3. Μπασούκου Σεβαστή (Χαλκίδα)

    Κορασίδες: 1. Αργυρίου Θεοδώρα (Χαλκίδα), 2. Ουράνη Ιωάννα (Αγρίνιο)

    Παίδων: 1. Κωστούλας - Καρακατσάνης Στ. (Τύμφη), 2. Τσίτος Βασίλειος (Αγρίνιο)

    Μονό Κάνοε (C1)

    Άνδρες: 1. Τσακμάκης Χρήστος (Μέθανα), 2. Χατζηνικολάου Κωνσταντίνος (Χαλκίδα)

    Έφηβοι: 1. Σεπέτης Αναστάσιος (Χαλκίδα), 2. Νικολάου Γεώργιος (Χαλκίδα), 3. Κωνσταντινάκης Ιωάννης (Χαλκίδα)

    Παίδες: 1. Μαντάς Ιωάννης (Χαλκίδα)

    Διπλό Κάνοε (C2)

    Άνδρες: 1. Χαλκίδα (Μοίρας Εμμανουήλ, Νταντάκος Σωτήριος), 2. Χαλκίδα (Μοίρας Βασίλειος, Γαλιανός Παναγιώτης)

    Έφηβοι: 1. Χαλκίδα (Δημερόπουλος Μάρκος, Τρίκκας Δημήτριος - Νικόλαος), 2. Χαλκίδα (Χουλιάρας Δημήτρης, Μαρκάκης Ιωάννης)

    Μονό Καγιάκ Ομαδικό (3ΧΚ1)

    Άνδρες: Τύμφη (Μουρεχίδης Λάμπρος, Νικολόπουλος Αλέξανδρος, Λάκκας Παναγιώτης), 2. Χαλκίδα, 3. Οδυσσέας Γαλατσίου

    Γυναίκες: 1. Χαλκίδα (Καπακλή Ευσταθία, Σκυριώτη Ανθίππη, Μαντά Κυριακή)

    Έφηβοι: 1. Χαλκίδα (Φωκάς Σταύρος, Ντάμπος Ανδρέας, Μαζαράκης Λουκάς), 2. Χαλκίδα. Τα άλλα 4 πληρώματα ανατράπηκαν

    Νεάνιδες: 1. Χαλκίδα (Αργυρίου Μαρία, Αργυρίου Θεοδώρα, Μπασούκου Σεβαστή). Τα άλλα δύο πληρώματα ήταν επίσης της Χαλκίδας, το ένα ανατράπηκε και το άλλο εγκατάλειψε.

    Μονό Καγιάκ Ομαδικό (3ΧC1)

    Άνδρες: 1. Χαλκίδα (Μοίρας Εμμανουήλ, Γαλιανός Παναγιώτης, Παλαιολόγος Αθανάσιος)

    Η τελική κατάταξη μεταλλίων: Χαλκίδα 20 συνολικά μετάλλια (10 χρυσά, 7 αργυρά, 3 χάλκινα), Τύμφη 3 (2 χρυσά, 1 αργυρό), Οδυσσέας Γαλατσίου 4 (2 χρυσά, 2 χάλκινα), Μέθανα 2 (1 χρυσό, 1 αργυρό) Αθηναϊκή Λέσχη 2 (1 χρυσό, 1 αργυρό), και Αγρίνιο 3 (2 αργυρά, 1 χάλκινο).

    [25] ΙΣΡΑΗΛ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΑΠΟ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 3 Ιουλίου 2005 (16:39 UTC+2)

    Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο απέρριψε την Κυριακή την πρόταση για αναβολή της απόσυρσης των εβραϊκών οικισμών από τη Γάζα, που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο.

    Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο με ψήφους 18-3 καταψήφισε την πρόταση του υπουργού Γεωργίας, Γίζραελ Κατζ, για αναβολή της απόσυρσης, μια πρόταση που είχε και τη στήριξη του υπουργού Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου θεωρείται και η ισχυρότερος αντίπαλος του Σαρόν εντός του Λικούντ.

    «Κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη» φέρεται να δήλωσε ο Σαρόν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, που ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

    [26] <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"

    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

    body { background: #fff url(graphics/body_bgnd.gif) repeat-x; }

    .hbgcell { background: #fff url(graphics/hline.gif) repeat-x; }

    .vbgcell { background: #fff url(graphics/vline.gif) repeat-y; }

    .tbgcell { background: #fff url(graphics/title_bg.gif) repeat-x;

    color: #003380;

    padding-left: 4px; }

    [27] ΑΠΗΧΘΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Βαγδάτη, 3 Ιουλίου 2005 (16:21 UTC+2)

    Θύμα απαγωγής έπεσε το βράδυ του Σαββάτου, στη Βαγδάτη, ο απεσταλμένος της Αιγύπτου στο Ιράκ, Ιχάμπ αλ Σαρίφ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματικής αποστολής στην ιρακινή πρωτεύουσα απήχθη από ενόπλους το βράδυ του Σαββάτου, ενώ πήγαινε από το σπίτι του σε κοντινό κατάστημα για να αγοράσει εφημερίδα.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση της απαγωγής του Ιχάμπ αλ Σαρίφ, ενώ σιγή ιχθύος τηρεί και η αιγυπτιακή διπλωματική αποστολή στη Βαγδάτη.

    [28] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ "TEMPEL 1"

    Ουάσινγκτον, 3 Ιουλίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Με επιτυχία εκτόξευσε το πρωί ο πύραυλος Deep Impact τη "βολίδα" που αναμένεται να προσκρούσει αύριο στον κομήτη Tempel 1, σε απόσταση 133 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να δοθεί φως στα μυστικά της προέλευσης του ηλιακού συστήματος.

    Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, η βολίδα, που έχει βάρος 370 κιλά και το μέγεθος ενός πλυντηρίου, εκτοξεύτηκε στις 09.07, ώρα Ελλάδας, και ταξιδεύει με ταχύτητα 37.000 χιλιομέτρων την ώρα. Αν όλα πάνε καλά, θα προσκρούσει στον κομήτη αύριο το πρωί, ακριβώς την ίδια ώρα.

    Επισημαίνεται ότι η πρόσκρουση και οι συνέπειές της θα παρατηρηθούν και θα κινηματογραφηθούν από κάμερες και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στον πύραυλο Deep Impact. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται επίσης τα τηλεσκόπια τόσο του διαστήματος, όπως το Hubble, όπως και της Γης.

    Ο Deep Impact εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 12 Ιανουαρίου και πραγματοποίησε ένα ταξίδι 430 εκατομμυρίων χιλιομέτρων για να πλησιάσει τον κομήτη Tempel 1.

    [29] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΜΑΥΡΙΚΙΟ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Πόρτ Λούις, 3 Ιουλίου 2005 (09:21 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται από τις 6 το πρωί (5 το πρωί ώρα Ελλάδας) οι κάτοικοι στον Μαυρίκιο, για τις βουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν εάν ο πρώτος μη-Ινδουϊστής πρωθυπουργός, ο Πωλ Μπέρεντζερ, θα παραμείνει στην εξουσία.

    Σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, η Κοινωνική Συμμαχία της αντιπολίτευσης, υπό τον Νάβιν Ραμγκούλαμ, συγκέντρωνε σχεδόν ίσα ποσοστά με την κυβερνώσα συμμαχία του Μπέρεντζερ κατά την προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας οι πολιτικοί απευθύνθηκαν κυρίως στους φτωχότερους, σε μια περίοδο που οι βασικές βιομηχανίες και η οικονομία του Μαυρικίου αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, 650 υποψήφιοι διαγωνίζονται σε 21 περιφέρειες για τις 62 έδρες της Βουλής, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, τοπική ώρα [ 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας], και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

    [30] ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιουλίου 2005 (22:05 UTC+2)

    Στο πλαίσιο του δεύτερου Διεθνούς Συνεδρίου Βιοτεχνολογίας, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στη χώρα μας η 2η Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής, με έργα ιατρών καλλιτεχνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΑΪΣ από 1 έως 3 Ιουλίου.

    Στο σημαντικό αυτό εικαστικό γεγονός, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών και της Διεθνούς Ένωσης Ιατρών Καλλιτεχνών, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, σε χαιρετισμό που απέστειλε, τόνισε «Θέλω καταρχάς να συγχαρώ τους εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, της διοργάνωσης μιας τόσο ιδιαίτερης Έκθεσης. Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Με τα έργα τους αποδεικνύουν ότι έχουν και φαντασία και τόλμη, δεν περιορίζονται από επαγγελματικές ταυτότητες και στερεότυπα, σε εγκλωβίζονται σε κοινωνικά στεγανά. Η Έκθεση αυτή έχει το πλεονέκτημα να είναι πολυδιάστατη. Οι συντελεστές της δεν είναι οι συνήθεις δημιουργοί. Είναι προσωπικότητες, που έχουν ως κύριο επαγγελματικό άξονα την Ιατρική, αλλά έχουν ζυμωθεί ο καθένας με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, με την Τέχνη, με τον Πολιτισμό».

    Ακολούθως ο κ. Ντόλατζας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Καλλιτεχνών, επεσήμανε, ότι η έκθεση έχει ως στόχο, να συνεισφέρει στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου της επιστήμης, αλλά και στην προβολή των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και του πολυδιάστατου της προσωπικότητας των Ελλήνων επιστημόνων.

    Στην έκθεση συμμετείχαν με έργα τους 100 Έλληνες και ξένοι ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ρουμανία και τον Καναδά, καθηγητές Πανεπιστημίων, ειδικευόμενοι, αλλά και γιατροί που κάνουν τώρα το αγροτικό τους.

    Τέλος, την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2002 καθηγητής Μοριακής Βιολογίας, Kurt Wuthrich.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 3 July 2005 - 18:14:02 UTC