Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 60 ΔΟΛ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [04] ΔΗΛΩΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ
  • [05] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ" ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [06] Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.
  • [07] Ο Υ.ΕΘ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [08] ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [09] Ο ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΝΩΠΕΣ ΓΛΥΚΙΕΣ
  • [10] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ
  • [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [12] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΒ-ICAP: ΥΓΙΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ
  • [13] ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ Ο ΓΓ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ.
  • [14] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΜΕ Σ-Μ
  • [15] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΣΕΡΒΟ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [16] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΝΕΑΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
  • [17] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ
  • [18] ΠΡΟΣ ΕΚΤΑΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ Η Ε/Κ ΚΑΙ Η Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ
  • [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ ULEB CUP Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [20] Ο Φ. ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ
  • [21] ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ Ο ΑΝΤΡΙΑΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΤΕΛΙΚΟ
  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο Γ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [23] ΠΑΛΗ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΟ 2005
  • [25] ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΔΩΡΟΔΟΚΗΘΗΚΕ
  • [26] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΠΕΘΑΝΕ Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΙΤΑ ΝΟΡΓΟΥΝΤ
  • [28] ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΠΟΥΛΗΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ
  • [29] ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [30] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΑ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΑΠΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ - 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [31] ΤΟ 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ
  • [32] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
  • [33] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

  • [01] Ο Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (14:07 UTC+2)

    Η ρύθμιση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συντάξεων στον τραπεζικό τομέα, χωρίς να επιβαρύνει ούτε το ΙΚΑ, ούτε το Δημόσιο, διότι όλο το κόστος θα το πληρώσουν οι Τράπεζες, επανέλαβε σήμερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε, σύμφωνα με τον υπουργό, ότι υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα ασφαλιστικού, «ότι ο νόμος Ρέππα έχει πολύ μεγάλες αδυναμίες, γιατί, στην ουσία, έχει μετακυλήσει όλο το κόστος της χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο δημόσιο και στον προϋπολογισμό».

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ο κ.Αλογοσκούφης, αυτό είναι ένα ζήτημα ευρύτερου ασφαλιστικού, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο μακράς πνοής, διάλογο που πρέπει να γίνει μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το διάλογο για το ασφαλιστικό. Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό. Και ο διάλογος πρέπει να γίνει με ηρεμία, σε βάθος χρόνου, ώστε να δούμε τι χρειάζεται να γίνει για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, που είναι ένα εθνικό πρόβλημα», τόνισε.

    Ερωτηθείς εάν ο κ.Έβερτ προτίθεται να αποσύρει την τροπολογία που κατέθεσε ο κ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «αυτά δεν μπορώ να τα κρίνω εγώ», σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στη Βουλή, με τη ρύθμιση που έχει εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή. «Η ρύθμιση αυτή είναι απολύτως αεροστεγής. Κάναμε κάποιες τεχνικού χαρακτήρα βελτιώσεις, αλλά, από κει και έπειτα, στον καθένα εναπόκειται το τι θα κάνει», είπε.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2005 (21:42 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό τα βασικά σημεία του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπλασης του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη δημιουργία, ενός μεγάλου αθλητικού κέντρου στην περιοχή του Βοτανικού. Ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Θα αναπλάσει την περιοχή και ταυτόχρονα θα προσθέσει πάρα πολύ πράσινο», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, ενώ εκτίμησε ότι το σχέδιο άρεσε στον κ. Καραμανλή.

    Η κ. Μπακογιάννη δεν θέλησε να σχολιάσει την τροπολογία Εβερτ για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 60 ΔΟΛ. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Σιγκαπούρη, 28 Ιουνίου 2005 (09:47 UTC+2)

    Πάνω από το όριο των 60 δολ. το βαρέλι παρέμενε το πρωί η τιμή του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, παρά το γεγονός ότι υποχωρούσε ελαφρά, σε σχέση με αργά χτες το βράδυ, οπότε είχε αναρριχηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Αναλυτικότερα, σήμερα το πρωί, στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου διαμορφωνόταν στα 60,38 δολ. το βαρέλι, έναντι της τιμής των 60,54 δολ., στην οποία έκλεισε χτες στη Νέα Υόρκη.

    Μάλιστα, στη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, η τιμή του πετρελαίου έφτασε να "φλερτάρει" μέχρι και με τα 61 δολ: συγκεκριμένα, εκτινάχθηκε στα 60,95 δολ., αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της εκλογής του σκληροπυρηνικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάν στην προεδρία του Ιράν.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές "φοβούνται" ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του από τις αρχές Αυγούστου, ενδέχεται να περιορίσει τις ξένες επενδύσεις για την παραγωγή πετρελαίου και να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το κυνήγι πυρηνικών όπλων από το Ιράν θα είναι «απαράδεκτο». Υπενθυμίζεται ότι ο νέος πρόεδρος του Ιράν, που εξελέγη με το 62% των ψήφων το περασμένο Σάββατο, είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδας που επιτέθηκε στην αμερικανική πρεσβεία του Ιράν το 1979._

    [04] ΔΗΛΩΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Κορύφωση ενός δράματος με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και στόχο τη συστηματική και μεθοδική απαξίωση των εθνικών μας συμβόλων χαρακτήρισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, την υποστολή της ελληνικής σημαίας στο Λευκό Πύργο, στην οποία προχώρησαν το πρωί μέλη της «Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον Μπαχόζ» που ζητούν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Κούρδο φοιτητή Ζουλκούφ Μουράτ Μπόρα (Μπαχόζ).

    «Η σημαία, ο Αλέξανδρος, ο εθνικός ύμνος, η εκκλησία πρέπει να εξοβελιστούν, να εξορκιστούν, να ξεφτίσουν, ως σύμβολα εθνικιστών και ακροδεξιών. Αυτά προωθούν οι προοδευτικοί κηδεμόνες που με τα λεγόμενά τους νομιμοποιούν και προετοιμάζουν τις ασχήμιες και τους βαρβαρισμούς αυτού του είδους» είπε ο νομάρχης και πρόσθεσε: «ξεχάστε τον Ψωμιάδη. Αναρωτιέμαι: μπορείτε να σκεφτείτε ποιους προσβάλλετε; Σκεφτείτε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα μεγάλα ιδανικά που συμβολίζει η σημαία. Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανεξαρτησία. Με όποια σημαία ή άποψη διαφωνείς, την κατεβάζεις; Αυτό είναι σεβασμός στα πιστεύω του άλλου;».

    [05] ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ" ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (20:56 UTC+2)

    Την επιτυχία του εκπαιδευτικού προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων», που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αποδοχή και συμμετοχή των νέων της χώρας μας, της Κύπρου και του απόδημου Ελληνισμού, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, στο Εντευκτήριο των Βουλευτών, παρουσία του πρώην Προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, των Αντιπροέδρων του Σώματος, του Γενικού Γραμματέα του Κοινοβουλίου και των μελών της Επιτροπής του Προγράμματος.

    Η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα αναφερόμενη στο πνεύμα του προγράμματος, που διεξάγεται για δέκατη συνεχή χρονιά, υπογράμμισε ότι «η Βουλή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την καλλιέργεια θετικής στάσης των νέων σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα κοινά και στην εξοικείωσή τους με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και το δημοκρατικό διάλογο». Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της «Βουλής των Εφήβων» για τη φετινή περίοδο.

    Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 14.000 μαθητές με γραπτά δοκίμιά τους, από τη Β΄ τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας (ενιαία, ημερήσια, εσπερινά, δημόσια, ιδιωτικά, ειδικά), Τ.Ε.Ε. Α΄ κύκλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ. και του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και των αντιστοίχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

    Ύστερα από αξιολόγηση όλων των γραπτών από την Επιτροπή του Προγράμματος επελέγησαν οι 300 έφηβοι «βουλευτές» - 260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από την ομογένεια - οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Ι΄ Σύνοδο της «Βουλής των Εφήβων» που θα συνέλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τις 2 ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2005.

    Στο διάστημα αυτό προβλέπεται η φιλοξενία των νέων, των συνοδών τους και των συνδέσμων καθηγητών, καθώς και των μαθητών που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό για νέους δημοσιογράφους της εφημερίδας «Τα Νέα», στο διαγωνισμό σχολικού εντύπου του Ιδρύματος Μπότση και στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας που διοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν και θα καταγράψουν τις εργασίες της Συνόδου.

    Την ευθύνη και επιμέλεια της διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», καθώς και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων σε αυτό έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την Προεδρία της Προέδρου της Βουλής.

    Στη διοργάνωση του Προγράμματος συνεργάζονται, επίσης, τα Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδας και της Κύπρου και από το 2002 το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Μετά την ομιλία της Προέδρου της Βουλής, το λόγο έλαβε, εκ μέρους της Επιτροπής του Προγράμματος, ο Ιωάννης Μαρκαντώνης, καθηγητής της Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διαπνέει τη «Βουλή των Εφήβων».

    [06] Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (19:45 UTC+2)

    Η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, θα παραστεί αύριο (Τετάρτη) 29 Ιουνίου και ώρα 11:30 σε ημερίδα που διοργανώνει το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Γ.Σ.Ε.Ε. στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (στο Γκάζι), με θέμα: «Οργάνωση του Προγράμματος Σπουδών της Ακαδημίας της Εργασίας».

    Σε ειδική τελετή στο αμφιθέατρο του ραδιοφωνικού σταθμού 9,84 η Δήμαρχος Αθηναίων, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε. Κωνσταντίνος Πουπάκης και η πρόεδρος του Δ.Σ. της Τεχνόπολης Σόφη Δασκαλάκη θα συνυπογράψουν τη σύμβαση συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τη ΓΣΕΕ και παραχώρησης στο ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ κτιρίων της Τεχνόπολης που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές και λειτουργικές ανάγκες της Ακαδημίας της Εργασίας.

    [07] Ο Υ.ΕΘ.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Την παραμονή του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του νομού.

    Συγκεκριμένα ο Υ.ΕΘ.Α. συναντήθηκε με τους Ζώη Χρήστο, Χαρακόπουλο Μάξιμο, Γαρουφαλιά Γεώργιο και Αγοραστό Κωνσταντίνο στο γραφείο του, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τις στρατιωτικές μονάδες του Νομού Λαρίσης.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε στους βουλευτές, ότι διατηρείται το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς με αρμοδιότητα τις χερσαίες επιχειρήσεις του ηπειρωτικού χώρου. Επιπρόσθετα τους ενημέρωσε για την ίδρυση στη Λάρισα του Επιχειρησιακού Στρατηγείου της Ε.Ε. ενώ -όπως τόνισε- παραμένει ενεργό και το Α' Σώμα Στρατού στην Κοζάνη.

    [08] ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Στην έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου προς τους καταναλωτές εν όψει των θερινών διακοπών, προχωρά η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας.

    Το φυλλάδιο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα αναζητήσουν οι καταναλωτές, από την αρχή έως το τέλος των διακοπών τους με στόχο τη σωστή ενημέρωση τους για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που τους παρέχει η ελληνική νομοθεσία.

    «Η πρωτοβουλία έκδοσης του ενημερωτικού φυλλαδίου για τα δικαιώματα των καταναλωτών, είναι μέρος του αγώνα που καταβάλλουμε για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαφύλαξη του αγοραστικού κοινού από τους καιροσκόπους. Εκτός από τους συνεχείς υγειονομικούς και αγορανομικούς ελέγχους που διενεργούν σε καθημερινή βάση οι αρμόδιες διευθύνσεις μας, ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας στον αγώνα για την πάταξη της κερδοσκοπίας», δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας.

    Στο μεταξύ η νομαρχία Πειραιά ανακοίνωσε ότι για καταγγελίες που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και στα νησιά, οι πολίτες μπορούν να καλούν τη δωρεάν Γραμμή Επικοινωνίας με τον Πολίτη της Νομαρχίας Πειραιά στο 800 11 405060.

    [09] Ο ΕΦΕΤ ΓΙΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΝΩΠΕΣ ΓΛΥΚΙΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, προκειμένου να δεσμευτούν μπαχαρικά με επικίνδυνες χρωστικές πριν ενεργοποιηθεί εκ νέου το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έστειλε σήμερα σχετικό σήμα, δίνει με σημερινή του ανακοίνωση ο ΕΦΕΤ.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά την ανίχνευση ξένων ως προς τη φύση των προϊόντων χρωστικών (Ερυθρό του Σουδάν Ι και IV) σε μπαχαρικά με ονομασία πώλησης "Captain's Spicy Mix for hamburger" σε πλαστικές συσκευασίες των 100 γρ. και σε γυάλινο μπουκάλι των 40 γρ. της εταιρίας Αθ. Γιώτης Α.Ε.Β.Ε, με ημερομηνίες λήξης τα έτη 2005 και 2007 αντίστοιχα, ο ΕΦΕΤ είχε δράσει προληπτικά και κλιμάκιο επιθεωρητών είχε μεταβεί από τις 22 Ιουνίου 2005 στην εν λόγω επιχείρηση για σχετικό έλεγχο. Ενεργώντας προς την κατεύθυνση της πρόληψης, διενήργησε δειγματοληψία και δέσμευσε όλα τα ομοειδή προϊόντα της επιχείρησης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ανωτέρω), στα οποία αναγραφόταν ημερομηνία λήξης μέχρι και το έτος 2010.

    Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε ότι κανένα από τα προϊόντα αυτά δε θα διατεθούν στην αγορά και στους καταναλωτές, πριν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι και διευκρινιστεί αν περιέχουν ή όχι απαγορευμένες για χρήση σε τρόφιμα χρωστικές, αναφέρει ο ΕΦΕΤ, ενημερώνοντας μάλιστα το καταναλωτικό κοινό ότι "μετά από τις προληπτικές ενέργειες στις οποίες προέβη, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας".

    Στο μεταξύ, ο ΕΦΕΤ πληροφορήθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης σχετικά με την υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων της φυτοπροστατευτικής ουσίας methamidophos σε νωπές γλυκιές πιπεριές ελληνικής προέλευσης, οι οποίες διακινήθηκαν αποκλειστικά στη γερμανική αγορά. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ επικοινώνησε άμεσα με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του οποίου αρμοδιότητα είναι το συγκεκριμένο θέμα, για περαιτέρω διερεύνηση και χειρισμό.

    [10] Ο Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής σε όλα όσα έχει δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες του Λεκανοπεδίου και, ιδιαίτερα, σε αυτούς των Λιοσίων, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ανακοινώνοντας ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποί της θα αποφασίσουν αν θέλουν ή όχι να συνεχιστεί η εδαφοποίηση της λάσπης στο ΧΥΤΑ της περιοχής. Πάντως, το εξάμηνο μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο κ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθεί, προκειμένου να υπάρχει έτοιμη εναλλακτική λύση.

    Υπενθύμισε δε σε σημερινές του δηλώσεις ότι μέχρι σήμερα έχει φανεί συνεπής σε όσα υποσχέθηκε στην τοπική κοινωνία της περιοχής, αφού όπως διευκρίνισε, δεσμεύτηκε ότι επτά μέρες μετά την επανέναρξη της μεταφοράς της λυματολάσπης στο ΧΥΤΑ, μέρος αυτής θα αρχίσει να εδαφοποιείται.

    Όπως σημείωσε, χτες, Δευτέρα 27 Ιουνίου, 80 τόνοι λάσπης άρχισαν να υφίστανται την επιστημονική επεξεργασία της εδαφοποίησης και "το ίδιο έγινε και σήμερα, το ίδιο θα γίνεται κάθε μέρα, με σταδιακά αυξανόμενο ποσοστό εδαφοποίησης της μεταφερόμενης λάσπης και θα τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε δώσει για την εδαφοποίηση της λάσπης".

    "Η διαδικασία απόθεσης χύδην και χωρίς επεξεργασία λάσπης στο ΧΥΤΑ, που γινόταν επί τόσα χρόνια, επιτέλους θα αντικατασταθεί οριστικά και αμετάκλητα, από τη διεθνώς αποδεκτή, άοσμη και φιλική προς το περιβάλλον επιστημονική διαδικασία της εδαφοποίησης", κατέληξε ο ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [11] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Δυο σημαντικές πολιτικές συμφωνίες επιτεύχθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Λουξεμβούργο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης. Οι πολιτικές αυτές συμφωνίες, αφορούν όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης τα εξής:

    -Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό προσανατολισμών σχετικά με τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, στην οποία, με την παρέμβαση της Ελλάδας, εντάχθηκαν αναφορές για την προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, την δυνατότητα χρηματοδότησης διαπεριφερειακών δικτύων με κοινοτικούς πόρους και την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    -Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες, στην οποία ενσωματώθηκε βασική ελληνική πρόταση για εφαρμογή σε πρώτη φάση της ευκολότερης και λιγότερο δαπανηρής μεθόδου υπολογισμού εξοικονόμησης ενέργειας με οριζόντιες και όχι τομεακές δράσεις.

    Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Επίτροπος Ενέργειας κ.Piebalgs παρουσίασε την Πράσινη Βίβλο για την Ενεργειακή Απόδοση, στόχος της οποίας είναι η δραστικότερη εξοικονόμηση ενέργειας, κατά ποσοστό 20% μέχρι το 2020.

    Από την πλευρά του ο κ. Σαλαγκούδης αφού μετέφερε τα συγχαρητήρια του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, χαιρέτισε τη νέα πρωτοβουλία του Επιτρόπου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες και οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαλαγκούδης αναφέρθηκε στα σχετικά μέτρα που προωθεί σήμερα το ΥΠ.ΑΝ, όπως η εγκατάσταση πυκνωτών στα δημόσια κτίρια, τα κίνητρα προς τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για μείωση των καταναλώσεών τους σε ώρες αιχμής, η δημιουργία Κέντρων Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, η συνεχής και αυξανόμενη ενημέρωση των καταναλωτών και η «ενεργειακή παιδεία» που αποσκοπεί στην καλλιέργεια πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από τα σχολεία. Παράλληλα, κατά την ομιλία του ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου μέσα σε ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης, αδειοδοτήθηκαν έργα, ενώ επισημαίνεται ότι οι δράσεις και τα μέτρα που προωθεί το ΥΠΑΝ, έτυχαν της ευμενούς αποδοχής του Συμβουλίου και χαιρετίστηκαν προσωπικά από τον Βρετανό Υπουργό και επόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Ενέργειας, Malcolm Wicks, ο οποίος τα χαρακτήρισε ρεαλιστικά και πολύ αποδοτικά και τόνισε ότι πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς εφαρμογή και από τα άλλα κράτη μέλη.

    Ακολούθησε ενημέρωση του Συμβουλίου για την πορεία του ενεργειακού διαλόγου της Ε.Ε. με τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, για την ενεργειακή συνεργασία των χωρών της Βαλτικής και για τη Συνθήκη Ενεργειακής Κοινότητας Ν.Α. Ευρώπης.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επισήμανε πως η Ελλάδα αισιοδοξεί ότι θα φιλοξενήσει στην Αθήνα την πανηγυρική Διάσκεψη Κορυφής για την υπογραφή της συνθήκης το προσεχές φθινόπωρο και υπογράμμισε τη σημασία της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Το συγκεκριμένο έργο, όπως τόνισε ο ίδιος, σε συνδυασμό με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία, το ελληνοτουρκικό τμήμα του οποίου θα εγκαινιασθεί την Κυριακή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, αναδεικνύουν τη χώρα μας σε σημαντικό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης στην Ν.Α. Ευρώπη.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος, αντηλλάγησαν απόψεις για τη σύνδεση της ενεργειακής απόδοσης με την ανταγωνιστικότητα και το συντονισμό των σχετικών δράσεων και ο κ. Σαλαγκούδης υπενθύμισε ότι η πρόταση που υπέβαλε το 2004 ο κ. Σιούφας για ένα αυτόματο μηχανισμό μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν οι τιμές υπερβαίνουν ορισμένα όρια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, παραμένει επίκαιρη και θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μελλοντικά κοινοτικά σχέδια.

    [12] ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΒ-ICAP: ΥΓΙΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Αισθητή επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των πωλήσεών της εμφάνισε το 2004 η ελληνική μεταποίηση, ενώ, παρά την ανατίμηση του ευρώ, φαίνεται ότι υπήρξε και σημαντική διεύρυνση των εξαγωγών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασαν σήμερα από κοινού ο ΣΕΒ και η ICAP.

    Βάσει της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2005, σε δείγμα 300 βιομηχανικών επιχειρήσεων, οι προσδοκίες των εκπροσώπων της μεταποίησης για τις πωλήσεις και τις εξαγωγές τους το 2005 είναι περισσότερο συγκρατημένες, έναντι αυτών που είχαν καταγραφεί κατά την περσινή "σφυγμομέτρηση". Ωστόσο, οι προβλέψεις για τα μικτά κέρδη είναι εξίσου αισιόδοξες με τις περσινές και αναμένεται σημαντική διεύρυνση του καθαρού αποτελέσματος.

    Οι βιομηχανίες του δείγματος προγραμματίζουν επίσης αύξηση των επενδύσεών τους, ενώ η απασχόληση εκτιμάται ότι θα παραμείνει στάσιμη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Αναμένεται επίσης μικρή αύξηση του εργατικού κόστους. Υπενθυμίζεται όμως ότι και πέρυσι προβλεπόταν μικρή αύξηση του εργατικού κόστους, η πραγματικότητα όμως υπήρξε αντίθετη. Τέλος, η έρευνα ΣΕΒ- ICAP κατέγραψε μεγάλη αισιοδοξία όσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι αυτή αφορά αποκλειστικά τις «μικρές-μεσαίες» μονάδες.

    ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ 20% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Κατά το ολυμπιακό έτος 2004, οι επιχειρήσεις του δείγματος παρουσίασαν υγιή αύξηση πωλήσεων, της τάξης του 8,8%, ενώ παράλληλα ενέτειναν την εξαγωγική τους προσπάθεια, με αποτέλεσμα σήμερα το 20% της παραγωγής τους να διοχετεύεται σε εξαγωγές.

    Η ανάκαμψη του ρυθμού ανόδου των πωλήσεων συνάδει τόσο με την αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής κατά 1,2% μετά από τριετία στασιμότητας ή και μείωσής της, όσο και με την επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών βιομηχανικών προϊόντων. Στην άνοδο των πωλήσεων της μεταποίησης εκτιμάται ότι συντέλεσε σημαντικά η άνοδος των εξαγωγών, η οποία θα πρέπει να οφείλεται στον σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας.

    Ωστόσο, το 2004 αποτέλεσε τη δεύτερη συνεχή χρονιά κατά την οποία οι βιομηχανικές επενδύσεις μειώθηκαν.

    Εν αναμονή των εξελίξεων του 2005, κατά το 2004 εκτιμάται ότι υπήρξε σταθερότητα τόσο του μικτού, όσο και του καθαρού περιθωρίου κερδών των επιχειρήσεων του δείγματος. Εάν όμως ληφθούν υπόψη οι διευρυμένες ζημιές μιας ολιγομελούς ομάδας μεγάλων ζημιογόνων επιχειρήσεων, προκύπτει ότι το προ φόρου αποτέλεσμα του τομέα παρέμεινε στάσιμο, με αποτέλεσμα τη μείωση του περιθωρίου καθαρού κέρδους. Η απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά στις «μικρές-μεσαίες» επιχειρήσεις , ενώ έμεινε σταθερή στις «μεγάλες».

    Το εργατικό κόστος αυξήθηκε με αρκετά υψηλό ρυθμό υπό την επίδραση τόσο της αύξησης της απασχόλησης, όσο και της αύξησης των αμοιβών. Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις των «μεγάλων» αυξήθηκαν, των «μικρών-μεσαίων» μειώθηκαν, ενώ για το σύνολο εκτιμάται ότι υπήρξε ελαφρά μείωση. Ενδεχομένως η διαφοροποίηση των τάσεων μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών-μεσαίων» ως προς την εξέλιξη της απασχόλησης και των επενδύσεων να αντανακλά και την στρατηγική με την οποία αντιμετώπισαν την ιδιαιτερότητα του ολυμπιακού έτους 2004. Οι μεν «μεγάλες» με έγκαιρη προετοιμασία για να το αξιοποιήσουν για μονιμότερα κέρδη παραγωγικότητας, ενώ οι μικρότερες με εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης του παραγωγικού τους δυναμικού κατά τη διάρκεια του έτους.

    ΤΟ 1/4 ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ

    ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Το ένα τέταρτο περίπου των επιχειρήσεων του δείγματος εκτιμά ότι ο νέος φορολογικός νόμος θα έχει θετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα και στις επενδύσεις. Ένα εξ ίσου σημαντικό ποσοστό όμως θεωρεί ότι η συμβολή του θα είναι ασήμαντη, ενώ υπάρχει και ένα μικρό τμήμα της μεταποίησης που εκτιμά ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία.

    Η θετική αυτή επίδραση αναμένεται να οδηγήσει κυρίως σε αύξηση των αδιανέμητων κερδών για επενδύσεις και κεφαλαιουχική εξυγίανση. Πολύ λίγοι προβλέπουν πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Οι απόψεις των βιομηχανιών όσον αφορά την συμβολή του νέου φορολογικού νόμου διαφέρουν αρκετά από αυτές για τον αναπτυξιακό νόμο.

    Λιγότερο από το ένα τέταρτο της μεταποίησης εκτιμούν ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα ενισχύσει αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα και την επενδυτική δραστηριότητα· ένα εξ ίσου σημαντικό τμήμα της βιομηχανίας θεωρεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι ασήμαντα, ενώ υπάρχει και ένα 7,5% που πιστεύει ότι οι επιδράσεις θα είναι αρνητικές.

    Η σχετική πλειονότητα των μεταποιητικών μονάδων πάντως εκτιμά ότι είναι ακόμα νωρίς για να αξιολογηθεί η συμβολή των νέων φορολογικών μέτρων. Προφανώς θεωρεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο εφαρμογής των εν λόγω μέτρων. Καταγράφηκαν επίσης σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των «μεγάλων» και των «μικρών-μεσαίων» επιχειρήσεων. Οι πρώτες αξιολογούν ευμενέστερα το νόμο από ό,τι οι δεύτερες.

    4 ΣΤΟΥΣ 10 "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΘΕΤΙΚΑ

    ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Πολύ πιο θετικές είναι οι εκτιμήσεις για τη συμβολή του αναπτυξιακού νόμου. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την επενδυτική δραστηριότητα. Ήδη το 13,5% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι προτίθενται να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή των επενδυτικών τους σχεδίων στις διατάξεις του νόμου, ενώ ένα επιπλέον 41,5% θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εφ όσον τα σχέδια αυτά πραγματοποιηθούν, δεν θα πρέπει να αποκλείεται μία αναζωογόνηση των επενδύσεων στη μεταποίηση κατά το προσεχές μέλλον.

    Η δειγματοληπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2005 με χρήση δομημένου ερωτηματολόγιου σε κατάλληλα επιλεγμένο δείγμα 300 βιομηχανικών επι­χειρήσεων. Το ποσοστό ανταπόκρισης στην έρευνα ήταν 87,7%, απάντησαν δηλαδή 263 εταιρίες. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με την περυσινή έρευνα. Τα ποσοστά ανταπόκρισης διαφέρουν βεβαίως μεταξύ των επιμέρους ερωτήσεων.

    ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΛΙ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου υποδείχθηκε ως το σημαντικότερο οικονομικό συμβάν από το 18,0% των επιχειρήσεων ως το κρισιμότερο γεγονός του 2004. Όπως είναι φυσικό, η μεγάλη πλειονότητα όσων το υπέδειξαν θεώρησαν ότι επέδρασε αρνητικά στην οικονομική τους δραστηριότητα.

    Όσο αφορά την εκτίμηση για την επίδραση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρότι η πλειονότητα του 18,0% έκρινε ότι θα είναι αρνητική, υπάρχει ένα σημαντικό μερίδιο, το ένα τρίτο περίπου, που είναι αβέβαιο για αυτές τις επιδράσεις. Κατά πάσα πιθανότητα η αβεβαιότητα αυτή αντανακλά την ελπίδα ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα αποτελέσει παροδικό φαινόμενο.

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου θεωρήθηκε ως το σημαντικότερο γεγονός από το 13,5% των επιχειρήσεων, ενώ η αυξανόμενη συμμετοχή της Κίνας στο διεθνές εμπόριο αναφέρθηκε από το 4,8% των μεταποιητικών βιομηχανιών. Ακολούθησαν αναφορές στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και σε άλλα γεγονότα που έχουν σχέση με την πορεία συγκεκριμένων κλάδων.

    Για δεύτερο συνεχές έτος όλες οι επιχειρήσεις του δείγματος ερωτήθηκαν για τις επιδράσεις της ανατίμησης του ευρώ στην οικονομική τους δραστηριότητα. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις τόσο μεταξύ των δύο ετών όσο και μεταξύ των απαντήσεων που έδωσαν στην φετινή έρευνα οι «μεγάλες» και οι «μικρές-μεσαίες» επιχειρήσεις. Το κύριο συμπέρασμα πάντως είναι ότι η παρατεταμένη άνοδος του ευρώ έχει γείρει σημαντικά την πλάστιγγα υπέρ εκείνων που θεωρούν το γεγονός αυτό αρνητικό για τις επιχειρήσεις τους.

    Συγκεκριμένα στην παρούσα έρευνα το ποσοστό εκείνων που θεώρησαν ότι οι επιδράσεις είναι αρνητικές (45,1%), είναι σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου ποσοστού της περυσινής έρευνας (29,2%). Το ποσοστό όσων θεώρησαν ότι η άνοδος του ευρώ δεν τους επηρεάζει παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητο, ενώ μειώθηκε σημαντικά το τμήμα εκείνο των εταιριών που έκριναν ότι η ανατίμηση είχε για αυτές θετικές επιπτώσεις, από 27,3% σε 12,0%.

    Ο κύριος φόβος από την ισχυροποίηση του ευρώ είναι η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών. Η αιτία αυτή τονίστηκε περισσότερο από τις «μεγάλες» παρά από τις «μικρές-μεσαίες» μονάδες. Δεύτερη σε σημασία, σε μικρή όμως απόσταση από την προηγούμενη αιτία, ήταν διευκόλυνση της εισαγωγικής διείσδυσης από χώρες εκτός της ΕΕ.

    ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ

    Οπως προκύπτει από την έρευνα, οι «μικρές-μεσαίες» μονάδες, δηλαδή εκείνες με ενεργητικό χαμηλότερο των 30 εκ., εμφανίζονται πολύ περισσότερο αισιόδοξες έναντι των «μεγάλων» (δηλαδή εκείνων με ενεργητικό που ξεπερνούσε τα 30 εκ.), με μόνη εξαίρεση τις εξαγωγές.

    Η χαμηλότερη αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων συνάδει πάντως με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, όπως η πορεία του όγκου της παραγωγής της μεταποίησης, η εξέλιξη των τιμών παραγωγού και ο βαθμός χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού. Θετικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι για δεύτερο συνεχόμενο έτος η μεταποίηση εκτιμά ότι οι εξαγωγές της θα αυξηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό.

    Οι προβλέψεις αυτές πιθανόν να στηρίζονται και στην εξασθένιση του ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι οι τιμές παραγωγού για την εξωτερική αγορά παρέμειναν στάσιμες κατά την ίδια περίοδο. Οι προβλέψεις για τις επενδύσεις είναι ενθαρρυντικές. Πρέπει ωστόσο να τονισθεί ότι η αισιοδοξία για την επενδυτική δραστηριότητα προέρχεται αποκλειστικά από τις «μικρές-μεσαίες» μονάδες. Αντίθετα, οι «μεγάλου» μεγέθους επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα περιορίσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα. Επίσης, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό η αισιοδοξία που καταγράφεται στις αρχές του έτους να μην επαληθευθεί τελικά._

    [13] ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ Ο ΓΓ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ.

    Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (17:52 UTC+2)

    Την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης για την προσέγγιση του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης και τη στήριξη των επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του ΥΠ.ΑΝ, Σπύρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με θέμα 'Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, Μικρομεσαίες και Τουριστικές Επιχειρήσεις'.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι κεντρική θέση του υπουργείου Ανάπτυξης η στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να αποτελέσουν βασικό εργαλείο στην αναπτυξιακή διαδικασία, στην αύξηση των επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Για το σκοπό αυτό, όπως διευκρίνισε, υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική δράση, η οποία περιλαμβάνει δέσμη μέτρων στην οποία κυριαρχούν ο νέος αναπτυξιακός και φορολογικός Νόμος, το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, η αναμόρφωση των προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), η δημιουργία νέων δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων, τα ειδικά προγράμματα για τη στήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες.

    Στο μεταξύ, στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας με θέμα τα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέπτυξε διεξοδικά τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οφέλη από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, τις λοιπές δράσεις και μέτρα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης τη χρηματοδοτική στήριξη των ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσφέρουν τα αναμορφωμένα προγράμματα του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ).

    Ακολούθως, ζήτησε από τις επιχειρήσεις αυτές να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως τις 29 Ιουλίου 2005 βάσει του υφισταμένου χρονοδιαγράμματος. Ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε στις ημερίδες αυτές, εκπροσωπώντας τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα.

    [14] ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΜΕ Σ-Μ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Η Κροατία και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη απέρριψαν βρετανική πρόταση για την υπογραφή μιας διακήρυξης συμφιλίωσης με τη Σερβία- Μαυροβούνιο, στις 11 Ιουλίου, στη Σρεμπρένιτσα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Novi List της Ριέκα.

    Η βρετανική πρόταση ήταν να υπογραφεί η διακήρυξη στη Σρεμπρένιτσα, στις 11 Ιουλίου, οπότε συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη σφαγή περίπου οχτώ χιλιάδων μουσουλμάνων- ανδρών και αγοριών- στη Σρεμπρένιτσα.

    Την πατρότητα της ιδέας αποδίδει η εφημερίδα στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

    [15] Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΣΕΡΒΟ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Ζάγκρεμπ, 28 Ιουνίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε το βράδυ της Δευτέρας τον Σέρβο Γιόβα Μπέγκοβιτς, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ.

    Ο Μπέγκοβιτς καταδικάστηκε ερήμην το 1993 από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Σισάκ (Κροατία) σε 20ετή κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου κατά πολιτών.

    Ο Μπέγκοβιτς είχε αρχικά συλληφθεί από τις γερμανικές αστυνομικές αρχές στις 18 Απριλίου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το κροατικό Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατέθεσε μέσα στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα των 40 ημερών, αίτηση για την έκδοσή του.

    [16] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΝΕΑΡΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

    Βελιγράδι, 28 Ιουνίου 2005 (19:32 UTC+2)

    Νεαρός άνδρας πυροβόλησε το βράδυ της Δευτέρας κατά των γυναικείων δωματίων φοιτητικής εστίας στο προάστιο Ζβεζντάρα του Βελιγραδίου.

    Ο νεαρός πυροβόλησε 14 φορές και όπως λένε οι αρχές, από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή θύματα.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που ώθησαν τον νεαρό άνδρα, ο οποίος συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές, να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

    [17] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Ουάσιγκτον, 28 Ιουνίου 2005 (19:18 UTC+2)

    Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η προσαγωγή στη δικαιοσύνη όλων όσοι ευθύνονται για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, υιοθέτησε την Τρίτη το αμερικανικό Κογκρέσο.

    Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε τις παραμονές της δέκατης επετείου από τη μαύρη αυτή σελίδα του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική επιθετικότητα και η εθνοκάθαρση που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις στη Βοσνία με τη στήριξη των γιουγκοσλαβικών αρχών θα πρέπει να οριστεί ως γενοκτονία, όπως αυτή ορίζεται από το Άρθρο 2 της Συνθήκης για την Αποφυγή και την Τιμωρία της Γενοκτονίας.

    [18] ΠΡΟΣ ΕΚΤΑΦΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ Η Ε/Κ ΚΑΙ Η Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2005 (19:16 UTC+2)

    Προς συμφωνία οδεύουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά για εκταφή λειψάνων αγνοουμένων, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιούνται υπό τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δύο πλευρές επεξεργάζονται περίγραμμα συμφωνίας για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα εκταφών και στις δύο πλευρές.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ ULEB CUP Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (20:59 UTC+2)

    Επιστρέφει στα ευρωπαϊκά μπασκετικά σαλόνια της Ευρώπης ο Πανιώνιος. Στη νέα σεζόν θα αγωνίζεται πιθανόν στο ULEB Cup, καθώς απέστειλε τα επίσημα έγγραφα στη διοργανώτρια αρχή, όπως εξάλλου έκανε σήμερα και ο Αρης.

    Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί φέτος στο ULEB Cup μόνο με δύο ομάδες, μετά τη συμφωνία FIBA και ULEB να μειωθούν οι συμμετέχουσες ομάδες. Σημειώνεται ότι την αγωνιστική περίοδο 2004-05, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με τους Μακεδονικό (φιναλίστ), ΠΑΟΚ, Αρη και Μαρούσι.

    [20] Ο Φ. ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ ΕΥΧΗΘΗΚΕ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2006

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (19:04 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ 2006 Φραντς Μπεκενμπάουερ απέστειλε στον πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση ευχετήρια επιστολή, επ΄ ευκαιρία της συμμετοχής της εθνικής ομάδας στο κύπελλο συνομοσπονδιών. Αυτή αναφέρει: «Επιθυμούσα να είχα αποχαιρετήσει προσωπικά την ομάδα σας προτού αναχωρήσει από την Γερμανία. Δυστυχώς, ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Γι΄ αυτό επιθυμώ, με την παρούσα, να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο FIFA Confederation Cup 2005. Ηταν υπέροχο που σας είχαμε εδώ, μαζί μας, στην Γερμανία.

    Εκ μέρους όλης της Οργανωτικής Επιτροπής, θα επιθυμούσα επίσης να ευχαριστήσω τους πολλούς Ελληνες φιλάθλους, που συνέβαλαν στην απόλαυση των αγώνων του τουρνουά με τον ανεπανάληπτο γαλήνιο ενθουσιασμό τους. Δημιούργησαν μια φανταστική ατμόσφαιρα στα στάδια.

    Οταν επισκέφθηκα την ελληνική ομάδα, με διαβεβαίωσαν ότι ήταν πολύ ικανοποιημένη με τη διαμονή και τα οργανωτικά ζητήματα. Ελπίζω ότι αυτή η εντύπωση ίσχυε καθ΄ όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να με ενημερώσετε με προτάσεις, που μπορεί να έχετε για ενδεχόμενη βελτίωση.

    Θα επιθυμούσα να ευχηθώ στην Ελλάδα καλή τύχη και ό,τι καλύτερο για τους υπόλοιπους προκριματικούς αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου. Πρέπει να ειπωθεί ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν μπορούν να λείψουν απ΄ το παγκόσμιο κύπελλο. Επομένως, θα ήμουν ευτυχής εάν η γραβάτα μου, που έδωσα στον Οτο Ρεχάγκελ ως δώρο υποδοχής, φέρει στην ελληνική ομάδα αρκετή τύχη για να επιστρέψει κοντά μας το καλοκαίρι του 2006 για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου».

    [21] ΑΜΦΙΒΟΛΟΣ Ο ΑΝΤΡΙΑΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΟ ΤΕΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Ο πρώτος σκόρερ της «σελεσάο» στο κύπελλο συνομοσπονδιών, Αντριάνο, χτύπησε στον αστράγαλο στην τελευταία προπόνηση της ομάδας του και δύσκολα θα καταφέρει να αγωνιστεί στον τελικό της διοργάνωσης (Τετάρτη 29/6) με αντίπαλο την Αργεντινή.

    Εν τω μεταξύ, ο προπονητής της Βραζιλίας, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η Βραζιλία θα πάει στον τελικό με την Αργεντινή χωρίς να έχει στο μυαλό της το παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είχε διεξαχθεί στο Μπουένος Αϊρες: «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την ομάδα του Πέκερμαν έχοντας στο μυαλό μας το προκριματικό παιχνίδι του Μπουένος Αϊρες. Αλλωστε ένας τελικός μεταξύ δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής, ένα χρόνο πριν από το Μουντιάλ, είναι κάτι εξαιρετικό».

    Ο προπονητής της Αργεντινής, Χοσέ Πέκερμαν, τόνισε για το ματς της Τετάρτης: «Είμαι χαρούμενος διότι η ομάδα έδειξε ότι έχει συναίσθηση της αξίας της και αυτό περιμένω να φανεί και την Τετάρτη. Είναι σπουδαίο να συμμετέχεις σε έναν τελικό, πόσο μάλλον απέναντι στη Βραζιλία. Είμαστε φιλόδοξοι και δεν νομίζω πως η κούραση θα μας επηρεάσει».

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Ο Γ. ΣΙΓΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Ο Γιώργος Σιγάλας παρουσιάστηκε και επίσημα την Τρίτη από την ΚΑΕ Αρης. «Εχουμε έναν παίκτη πολύ καλό που τίμησε όσο κανένας άλλος το ελληνικό μπάσκετ», τόνισε ο Γιάννης Δαμιανίδης και συνέχισε: «Τον ευχαριστώ που ήταν έντιμος στη συμφωνία που κάναμε. Εδειξε ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν αλλάζει και είναι κάτι που τον τιμά».

    Εξάλλου, το νέο απόκτημα του Αρη, Γιώργος Σιγάλας επισήμανε: «Δεν ήθελε πολύ σκέψη για να έρθω στον Αρη. Για μένα σήμερα είναι μεγάλη στιγμή. Τόσα χρόνια έχω μάθει να είμαι καθαρός. Πέρυσι είχα πολύ καλή χρονιά με τον Πανιώνιο, ενώ φέτος ο Αρης με τίμησε με την προτίμησή του. Με ευχαριστεί που είμαι εδώ, όπως επίσης και το ότι θα συμμετέχουμε τη νέα περίοδο στο ULEB Cup, το οποίο θα είναι μια μικρή Ευρωλίγκα».

    Οσο για το μέλλον της ομάδας; «Υπάρχει δυναμική και φιλοδοξία. Το σίγουρο είναι ότι γνωρίζω τις απαιτήσεις του κόσμου. Στο τέλος να κάνουμε ταμείο. Προσωπικά είμαι καλύτερος από οποιονδήποτε πιτσιρικά που θα μου φέρετε. Η ηλικία δεν μετράει. Είμαι υπέρ της φιλοσοφίας να επενδύουμε σε νέους. Σέβομαι πάνω απ΄ όλα τον εαυτό μου. Όταν στην προπόνηση δεν θα μπορώ να συναγωνιστώ τον συναθλητή μου θα σταματήσω», τόνισε ο Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος αναφέρθηκε στον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη και τον Ηλία Ζούρο. «Τον Σοφοκλή τον ξέρω από μικρότερη ηλικία και γνωρίζω ότι ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει, όχι μόνο γιατί αγαπάει το μπάσκετ. Φαντάζομαι ότι το μόνο που θέλει είναι ειδική μεταχείριση. Από την άλλη νομίζω ότι ο Ηλίας Ζούρος είναι υπεύθυνος για την ομάδα και αυτός που θα τη φτιάξει. Εχει όλα εκείνα τα κριτήρια που μπορεί να αποδώσουν στην ομάδα».

    [23] ΠΑΛΗ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (15:58 UTC+2)

    Συνεχίζοντας την ιστορική της πορεία στο διεθνή στίβο η ελληνική πάλη εντυπωσίασε στο ξεκίνημά της στους 15ους Μεσογειακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Αλμερία της Ισπανίας. Οι αδελφοί Κουτσιούμπα και ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν πρωταγωνίστησαν για μια ακόμη φορά κερδίζοντας ένα χρυσό και από ένα αργυρό μετάλλιο, ενθουσιάζοντας τους πολυάριθμους Έλληνες φιλάθλους που είχαν κατακλύσει το στάδιο Π.Χουεργκάλ για να συμπαρασταθούν στους αθλητές μας.

    Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής μας και Πρωταθλητής Ευρώπης σε (άνδρες και έφηβους) Ξενοφώντας Κουτσιούμπας κατέκτησε τη πρώτη θέση και χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας στον τελικό των 120 κιλών τον Τούρκο Γκιλμάζ με 7-5. Ο ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος Γιώργος Κουτσιούμπας (ήταν 3ος στο Παγκόσμιο Εφήβων το 2001 και 2ος στους ίδιους αγώνες το 2000) στα 96 κιλά μετά από συναρπαστική μάχη έχασε από το χρυσό Ολυμπιονίκη φαινόμενο του 2004 Αιγύπτιο Ιμπραήμ Καράμ. Στα 55 κιλά ο χάλκινος ολυμπιονίκης μας Αρτιόμ Κιουρεγκιάν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ πρώτος στην ίδια κατηγορία ήταν ο Αιγύπτιος Αμπού Ελ Αλα Μοχάμεντ.

    Στις άλλες κατηγορίες ο Γιώργος Μπούκης κατετάγει 5ος στα 66 κιλά, 7ος ο Σιο Γκογκλιτσίδης στα 84κ., 8ος ο Γιάννης Σπυριδάκης στα 74κ. ενώ 9ος ήταν ο Μιχάλης Βλάχος στα 60 κιλά.

    Το ενδιαφέρον των φιλάθλων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, αφού σήμερα ρίχνονται στη μάχη οι παλαιστές της ελευθέρας με επικεφαλείς τους Μιχάλη Ογκανεσίδη (55κ.), Παναγιώτη Μακρίνα (66κ.), τον 3ο Πρωταθλητή Ευρώπης Ανδρών για το 2004 και 2ο Μεσογειονίκη του 2001 Λάζαρο Λοϊζίδη (84κ.), καθώς και τον 2ο Πρωταθλητή Ευρώπης στους Έφηβους το 2002 Σταμάτη Γιαγιά (120κ.). Αύριο δε, 29 του μήνα ξεκινούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες της ελευθέρας με τους Βαλέριο Κογουασβίλι (60κ.), Θεοδόση Παυλίδη (76κ.) και τον Αφταντίλ Ξανθόπουλο (120κ.)

    [24] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΤΟ 2005

    Τύνιδα, 28 Ιουνίου 2005 (21:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Τουρισμού της Τυνησίας Τιτζάνι Χαντάντ δήλωσε ότι ο αριθμός των τουριστών για το 2005 προβλέπεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Οπως διευκρίνισε, αναμένεται να επισκεφθούν την Τυνησία 6,5 εκατομμύρια τουρίστες, που αντιστοιχεί σε αύξηση 8,4% σε σχέση με το 2004, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2005 επισκέφθηκαν την Τυνησία 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, στην πλειοψηφία τους ευρωπαίοι-αύξηση 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι ευρωπαίοι υπολογίζονται σε 1,9 εκατομμύριο. Για ολόκληρη την χρονιά τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που σε σχέση με το 2004 αντιστοιχεί σε αύξηση 11,3%.

    O.K.

    [25] ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΟΤΙ ΔΩΡΟΔΟΚΗΘΗΚΕ

    Βερολίνο, 28 Ιουνίου 2005 (18:51 UTC+2)

    Ο πρώην υφυπουργός Αμυνας της Γερμανίας Λούντβιχ-Χόλγκερ Πφάλς παραδέχθηκε ενώπιον δικαστηρίου της νότιας Γερμανίας όπου δικάζεται για διαφθορά, ότι δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια, σ' ένα "ανεξήγητο ολίσθημα ", όπως το χαρακτήρισε, προκειμένου να συμβάλει στην επιτάχυνση της πώλησης, γερμανικών αρμάτων μάχης σε Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο 62χρονος πρώην υφυπουργός, που συνελήφθη το 2004 στο Παρίσι, αφού για πέντε χρόνια τον αναζητούσε η γερμανική δικαιοσύνη, ομολόγησε την ενοχή του όταν το δικαστήριο στην πόλη Αουγκσμπουργκ του γνωστοποίησε ότι, εάν το έκανε, η ποινή που θα του επιβαλλόταν δεν θα ήταν μεγαλύτερη των 25 μηνών.

    "Ηταν ένα ανεξήγητο ολίσθημά μου για το οποίο λυπάμαι ειλικρινά", δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Προς γενική έκπληξη παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε με το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να πωληθούν θωρακισμένα οχήματα στις ΗΠΑ και τα χρήματα διοχετεύθηκαν σε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

    Ο.Κ.

    [26] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Ιουνίου 2005 (18:44 UTC+2)

    Ο βετεράνος σιίτης ηγέτης και μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου, Ντάρι αλ Φαγιάντ είναι μεταξύ των θυμάτων επίθεσης βομβιστή αυτοκτονίας σε προάστιο της Βαγδάτης.

    Νεκροί είναι επίσης ο γιος του 87χρονου βουλευτή και τρεις σωματοφύλακές του.

    Η επίθεση συμπίπτει με την επέτειο του ενός χρόνου από την επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας από την αμερικανική διοίκηση στους Ιρακινούς, μετέδωσε το ΒΒC.

    Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται με τηλεοπτικό διάγγελμά του να ζητήσει υπομονή από τους συμπατριώτες του, παρά τη συνεχιζόμενη βία στο Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ πραγματοποιούν νέα μεγάλη επιχείρηση εναντίον υπόπτων ανταρτών στα δυτικά της χώρας.

    Στην επιχείρηση συμμετέχουν περισσότεροι από χίλιοι Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες.

    Επίκεντρό της είναι οι περιοχές γύρω από τις πόλεις Χιτ και Χαντίθα στην κοιλάδα του Ευφράτη.

    Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, κατά την συνάντησή του στο Λονδίνο με το Βρετανό ομολογό του, Τόνι Μπλερ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τάξη στη χώρα του θα έχει αποκατασταθεί μέσα σε δύο χρόνια.

    Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και ο επαρκέστερος έλεγχος των συνόρων, απ' όπου, όπως τόνισε, διεισδύουν στη χώρα ξένοι μαχητές.

    Εξάλλου, το 57% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του υπερέβαλαν ως προς το οπλοστάσιο που διεθετε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν προκειμένου να αιτιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ.

    Αυτό καταγράφει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ και του δικτύου ABC.

    Ο.Κ.

    [27] ΠΕΘΑΝΕ Η ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΙΤΑ ΝΟΡΓΟΥΝΤ

    Λονδίνο, 28 Ιουνίου 2005 (17:21 UTC+2)

    Η Βρετανή κατάσκοπος Μελίτα Νόργουντ, που εργαζόταν επί 40 χρόνια για τη σοβιετική KGB και αποκαλύφθηκε πριν από 6 χρόνια, πέθανε σε ηλικία 87 χρόνων, μετέδωσε το BBC.

    Η Νόργουντ, που ζούσε στο νότιο Λονδίνο, εκτιμάται ότι ήταν η μακροβιότερη κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης στη Βρετανία. Κάποια στιγμή είχε δηλώσει ότι ο σύζυγος της δεν ενέκρινε καθόλου τη δράση της. Ήταν γραμματέας της "Ερευνητικής Ένωσης μη Σιδηρούχων Μεταλλευμάτων" στη δεκαετία του '40 και προωθούσε στην πρώην Σοβιετική Ένωση ζωτικής σημασίας μυστικά για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βρετανίας.

    Ο.Κ.

    [28] ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΠΟΥΛΗΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

    Παρίσι, 28 Ιουνίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Μια ερωμένη του Πάμπλο Πικάσο πούλησε σειρά σκίτσων και χαρακτικών του προς 1,54 εκατομμύρια ευρώ, μισό αιώνα από τότε που ο διάσημος καλλιτέχνης τα ζωγράφισε σε ρομαντικές διακοπές μαζί της, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Ζενεβιέβ Λαπόρτ, 79 χρόνων έφυγε από την αίθουσα λίγο πριν από την έναρξη της δημοπρασίας, του πρώτου σκίτσου με τον τίτλο "Οδαλίσκη" του 1951 που είναι ένα σκίτσο της ίδιας ξαπλωμένης νωχελικά σε ένα κρεβάτι. Το έργο αγόρασε το Μουσείο Πικάσο του Παρισιού προς 473.000 ευρώ.

    Ένα άλλο σκίτσο με τον τίτλο "Το Όνειρο" που απεικονίζει την Λαπόρτ ξαπλωμένη σε κρεβάτι πουλήθηκε προς 417.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Artcurial.

    Η Λαπόρτ και ο Πικάσο διατηρούσαν ερωτική σχέση όταν εκείνη ήταν 25 χρόνων και εκείνος σχεδόν 50 χρόνια μεγαλύτερός της.

    Ο.Κ.

    [29] ΓΙΟΡΤΗ ΜΠΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (19:26 UTC+2)

    Γιορτή μπύρας διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς από αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ ως την Κυριακή, στις εγκαταστάσεις της Πλαζ Αρετσούς.

    Οι φίλοι της μπύρας θα μπορούν να απολαύσουν παγωμένη μπύρα και επιλεγμένους μεζέδες υπό τους ήχους βαυαρέζικης μουσικής.

    [30] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΑ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΑΠΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ - 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (17:20 UTC+2)

    Από τις 2 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου θα διαρκέσει φέτος το 7ο Φεστιβάλ της Θάλασσας, που θα φιλοξενήσει στο αμφιθέατρο των Νέων Μουδανιών δέκα κεντρικές εκδηλώσεις, με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις, καθώς επίσης και παράλληλες εκδηλώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα.

    Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 2 Ιουλίου με τη συναυλία της Γλυκερίας και του Γεράσιμου Ανδρεάτου (21.30), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Στέλιου Φωτιάδη. Θα πραγματοποιηθούν επίσης συναυλίες του Μανώλη Λιδάκη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας, το Σάββατο 9 Ιουλίου (21.30), του Βασίλη Λέκκα, το Σάββατο 30 Ιουλίου (21.30), του Μιχάλη Χατζηγιάννη, το Σάββατο 13 Αυγούστου (21.00) και της Εστουδιαντίνας, το Σάββατο 27 Αυγουστου (21.00).

    Θεατρικές παραστάσεις θα παρουσιάσουν το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το έργο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων», το Σάββατο 23 Ιουλίου (21.30) σε σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου, με τους Πάνο Χαϊκάλη, Αντώνη Καρυστινό, Κώστα Κάππα, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους κ.α., το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το έργο «Ουζερί Τσιτσάνης», την Τετάρτη 27 Ιουλίου (21.30) και το Εθνικό Θέατρο με τους «Αχαρνείς» σε σκηνοθεσία Β. Θεοδωρόπουλου, με τους Λ.Λαζόπουλο, Δ. Πιατά κ.α. το Σάββατο 6 Αυγούστου (21.00).

    Το θέατρο τέχνης Καρόλου Κουν θα παρουσιάσει το παιδικό έργο «Ο Μεγάλος Βασιλέας», την Τετάρτη 10 Αυγούστου (21.00), ενώ το Εθνικό Θέατρο θα συμμετέχει και πάλι με το έργο «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη, το Σάββατο 20 Αυγούστου (21.00), με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Οι τιμές των εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις είναι 20 ευρώ.

    Όπως δήλωσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο δήμαρχος Νέων Μουδανιών, Δαμιανός Ιορδανίδης, η προσπάθεια του δήμου έχει στόχο την καταξίωση του Φεστιβάλ και τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου.

    Επιπλέον, από τις 10 - 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Εβδομάδα Διεθνούς Ερασιτεχνικής Δημιουργίας με λαϊκά δρώμενα, νέους καλλιτέχνες και διεθνείς φολκλορικές συναντήσεις, ενώ στις 17 Ιουλίου θα διοργανωθεί η Γιορτή της Σαρδέλας.

    [31] ΤΟ 13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΣΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (14:41 UTC+2)

    Με τη μοναδική φωνή της Pietra Montecorvino, η οποία θα ερμηνεύσει επιλογή μελωδιών από τη Νάπολη και ήχους της Μεσογείου θα ξεκινήσει φέτος για 13η χρονιά το Φεστιβάλ της Σάνης, το Σάββατο 16 Ιουλίου, στις 21.30.

    Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και αυτό το καλοκαίρι για διάστημα δύο μηνών (Ιούλιος - Αύγουστος) στον γνώριμο χώρο του λόφου της Σάνης, επιφανείς καλλιτέχνες της διεθνούς και ελληνικής μουσικής σκηνής, καθώς επίσης τις σταθερές εκδηλώσεις του: το τριήμερο τζαζ μουσικής «Jazz on the hill», τα ρεσιτάλ κλασικής μουσικής «Sani Classic» και τις εικαστικές εκδηλώσεις.

    Την εναρκτήρια συναυλία της Montecorvino θα ακολουθήσει το τριήμερο της τζαζ, με τρεις σημαντικούς καλλιτέχνες τους είδους. Την Παρασκευή 22 Ιουλίου (21.30) ο Alphonse Mouzon, φυσιογνωμία των ντραμς, ο οποίος μετά από 35 χρόνια καριέρας και ηχηρές συνεργασίες, όπως με τους Μάιλς Ντέιβις, Αλ ντι Μέολα, Στίβι Γουόντερ, Ερικ Κλάπτον και Κάρλος Σαντάνα, θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού της Σάνης.

    Μία μέρα μετά, το Σάββατο 23 Ιουλίου (21.30) ο Αμερικανός ποιητής του μπάσου Charlie Haden, έχοντας ήδη κατακτήσει ένα Γκράμι, θα βρίσκεται στο λόφο της Σάνης μαζί με τον Κουβανό πιανίστα Γκονζάλο Ρουμπακάλμπα, για μία συναυλία αφιερωμένη στην μεξικανική μουσική.

    Την τελευταία μέρα του τριημέρου (Κυριακή 24 Ιουλίου, 21.30), θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ανερχόμενη φωνή της τζαζ Lizz Wright, που με τη συναισθηματική και δραματική χροιά της φωνής της έχει καταπλήξει κοινό και κριτικούς που δε διστάζουν να την συγκρίνουν με ονόματα όπως αυτή της Κασσάνδρας Γουίλσον και της Ντι ντι Μπριτζγουότερ.

    Η τελευταία εκδήλωση του Ιουλίου (Σάββατο 30 Ιουλίου, 21.30) θα είναι η συναυλία με δύο αγαπημένες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, της Τάνιας Τσανακλίδου και της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

    Ο Αύγουστος θα ξεκινήσει με μία σημαντική παράσταση χορού, από την Parsons Dance Company, μία από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως ομάδες μοντέρνου χωρού από την Αμερική, που έχει καταξιωθεί στα θέατρα όλου του κόσμου. Χορογράφος της ομάδας είναι ο Ντέιβιντ Πάρσονς, γνωστός για τα έργα του και τις συνεργασίες του με διάσημα μπαλέτα.

    Το Σάββατο 13 Αυγούστου (21.30), ο Διονύσης Σαββόπουλος θα παρουσιάσει, με τη μορφή υπαίθριας παράστασης, δύο δουλειές του πάνω στο έργο του Αριστοφάνη «Αχαρνής» και «Πλούτο», με τη συνοδεία 24 τραγουδιστών, μουσικών και χορευτών. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν τραγούδια από τις δισκογραφικές του δουλειές.

    Στις εικαστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Σάνης θα συμμετάσχουν ο Θεσσαλονικιός Μάριος Ελευθεριάδης, στο θερινό κινηματογράφο «Ορφέας» (Παρασκευή 5 Αυγούστου, 20.30), με μία εικαστική πρόταση - προβολή βίντεο και εγκατάσταση, δρώμενα χορευτών και μουσική επένδυση, με τον τίτλο «Connecting Flights», καθώς και ο Σικελός Paul Pennisi με μία συνολική παρουσίαση του έργου του (12/8 - 2/9, εγκαίνια 20.30).

    Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ενότητα Sani Classic, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη σε νέους Ελληνες καλλιτέχνες και θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου, και θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, με ώρα έναρξης στις 20.30.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 24 Αυγούστου: Συναυλία για τέσσερα φλάουτα και ράμφος, Ensemble Flutenio

    Πέμπτη 25 Αυγούστου: Συναυλία για πιάνο και τσέλο, με τους Μυρτώ Μανώλα και Ζαν Κριστόφ Σαρόν

    Παρασκευή 26 Αυγούστου: Ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή με τις Γιούλα Μιχαήλ και Ιωάννα Πολυζωίδου

    Σάββατο 27 Αυγούστου: Συναυλία για κλαρινέτο και πιάνο με την Βαρβάρα Βενετικίδου και Μαριλένα Λιακοπούλου

    Κυριακή 28 Αυγούστου: Συναυλία για φωνή, τσέλο, βιολί και πιάνο των Art Various.

    Τα εισιτηρία θα κυμαίνονται στην τιμή των 20, 30 και 40 ευρώ, ενώ φέτος θα διατίθενται και μέσω Internet στην ιστοσελίδα www.i-ticket.gr για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Τρεις παράλληλες εκδηλώσεις - πάρτυ θα ακολουθήσουν μετά τις συναυλίες των Charlie Haden, Τάνιας Τσανακλίδου - Ελ. Τσαλιγοπούλου, Σαββόπουλου.

    [32] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 28 Ιουνίου 2005 (10:40 UTC+2)

    Θεατρικές παραστάσεις, χορό και συναυλίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επισκέπτες και κάτοικοι του δήμου Κιλκίς, αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, με τίτλο «Στου φεγγαριού το φως».

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, με το Εθνικό Θέατρο και την παράσταση «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, που θα δοθεί στις 9.00 μ.μ. στο θέατρο Λόφου, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 4 Σεπτεμβρίου, με την παράσταση του ΚΘΒΕ «Ουζερί Τσιτσάνης» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

    Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται επίσης χορευτικές παραστάσεις (Κρατικό Μπαλέτο Οπερας Οδησσού), συναυλίες (Ε.Βιτάλη), παιδική θεατρική παράσταση και τοπικές εκδηλώσεις (Γυναικοκάστρεια, εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία)

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

    Σκηνοθεσία - Μετάφραση - Διασκευή : Γιάννης Ιορδανίδης

    Μουσική : Kris Kukul , Χορογραφία : Φωκάς Ευαγγελινός

    Παίζουν : Τάσος Αλατζάς , Μαρία Φράγκου , Μανόλης Χουρδάκης κ.α.

    ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ

    «ΒΑΣΙΚΑ ΜΕ ΛΕΝ' ΘΑΝΑΣΗ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ

    Σκηνοθεσία : Γιώργος Αρμένης , Μουσική : Διονύσης Τσακνής

    Παίζουν : Γιώργος Αρμένης , Τζένη Μιχαηλίδου , Παντελής Παπαδόπουλος κ.α.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    Μουσικό αφιέρωμα : ( «Τραγουδάμε για την ειρήνη»

    1945-2005 : 60 χρόνια από τη λήξη του Β' παγκόσμιου πολέμου)

    Τραγουδούν : Δημήτρης Νικολούδης , Ανθή Τατσιούλη , Χριστίνα Κεχαίδου

    19-20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

    Εκδηλώσεις Προφήτη Ηλία στον οικισμό Χωρυγίου

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΡΗΤΗΣ

    «ΕΡΩΦΙΛΗ» ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΡΤΑΤΖΗ

    Σκηνοθεσία : Βασίλης Νικολαίδης , Μουσική : Λουδοβίκος των Ανωγείων

    Παίζουν : Γιώργος Παρτσαλάκης , Μέμος Μπεγνής , Άννα Κουτσαφτίκη κ.α.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΘΕΑΤΡΟ «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ

    «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ» ΤΟΥ Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ

    Σκηνοθεσία : Βασίλης Σεϊμένης

    Παίζουν : Γιάννης Περδίκης , Κώστας Καβακιώτης , Τόνια Αδριανάκη , Φωτεινή Τοπουζλή

    ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΟΔΗΣΣΟΥ

    «ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» ΤΟΥ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Χορογραφία : ΜΟΡΙΣ ΠΕΤΙΠΑ

    Σολίστ : MARGARITA KAMIS , ANDREI LITVINOV

    4-7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

    Εκδηλώσεις «Γυναικοκάστρεια» στον οικισμό Π. Γυναικόκαστρο

    ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    «ΑΧΑΡΝΗΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

    Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος , Μουσική : Θάνος Μικρούτσικος

    Παίζουν : Λάκης Λαζόπουλος , Δημήτρης Πιατάς , Σωτήρης Τζεβελέκος κ.α.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΣΥΝΑΥΛΙΑ «ΠΟΝΤΟΣ : ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ»

    Διεύθυνση ορχήστρας : Μιχάλης Καλιοντζίδης

    20μελής συμφωνική ορχήστρα λυράρηδων

    10μελής ορχήστρα παραδοσιακών μουσικών οργάνων

    Χορωδίες : Αργοναυτών Κιλκίς , Ακρίτες του Πόντου (Σταυρούπολη)

    Χορευτικό συγκρότημα Ένωσης Αργοναυτών Κιλκίς

    ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

    «ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ» ΤΟΥ ΚΑΡΛΟ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ

    Σκηνοθεσία - Απόδοση : Νανά Νικολάου

    Μουσική : Μουσικές της Βενετίας και της Νότιας Ιταλίας

    Παίζουν : Παύλος Χαϊκάλης , Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους , Δημήτρης Μαυρόπουλος , Ανατολή Αθανασιάδου , Κώστας Φλωκατούλας κ.α.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    «ΠΙΝΟΚΙΟ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

    Κείμενο - Σκηνοθεσία : Κάρμεν Ρουγγέρη

    Μουσική : Γιάννης Μακρίδης

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΕΝΗΣ ΒΙΤΑΛΗ

    ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2005

    Ώρα 9.00 μ.μ. - Θέατρο Λόφου

    ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    «ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ - ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 22» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

    Σκηνοθεσία : Σωτήρης Χατζάκης , Μουσική : Ευανθία Ρεμπούτσικα

    Παίζουν : Αντώνης Φραγκάκης , Αλέξανδρος Μούκανος , Ελένη Ουζουνίδου , Δημήτρης Κολοβός κ.α.

    [33] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΕΑ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2005 (10:31 UTC+2)

    Ευρωπαϊκή Συνάντηση Καλλιτεχνικής Εκφρασης Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει ο δήμος Συκεών από σήμερα 28 έως τις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία και την Ιταλία.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στο κλειστό δημοτικό θέατρο Συκεών με ώρα έναρξης στις 20.00, και ελεύθερη είσοδο, με την υποστήριξη της γγ Νέας Γενιάς.

    Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου θα παρουσιαστεί από την υπηρεσία ΑμεΑ του δήμου Συκεών το έργο "Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο" και από τον Σύνδεσμο Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Αναπηρία της Κύπρου "Απόστολος Λουκάς" η παράσταση "Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος".

    Αύριο, η ομάδα The butterfly Company θα παρουσιάσει το έργο Declarations of peace, ενώ την Πέμπτη ομάδα από τη Δανία θα παρουσιάσει το έργο Karavana showcabaret.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 June 2005 - 18:14:15 UTC