Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-06-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [02] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [03] ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
  • [04] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
  • [05] Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [06] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ
  • [07] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΛΕΩΦΟΡΩΝ
  • [08] ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΟΜΑΔΑ "ΡΑΜΠΟ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [09] 6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [10] "ΠΑΓΩΣΑΝ" ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [11] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [12] ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ;
  • [15] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 18 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [16] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΟ
  • [17] Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
  • [18] Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ
  • [19] ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

  • [01] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΝΕΚΡΟΥΣ

    Βαγδάτη, 20 Ιουνίου 2005 (10:10 UTC+2)

    Νέο λουτρό αίματος στο Ιράκ, καθώς επίθεση αυτοκτονίας, που είχε σαν στόχο νεοσύλλεκτους της αστυνομίας, προκάλεσε τουλάχιστον 10 νεκρούς και άλλους 100 τραυματίες.

    Η επίθεση αυτοκτονίας, που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο, σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην πόλη Αρμπίλ του Ιράκ. Ο καμικάζι ανατινάχθηκε εν μέσω πλήθους νεοσυλλέκτων της αστυνομίας σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 και τραυματίζοντας περισσότερους από 100, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου της Αρμπίλ δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι ο καμικάζι εισέβαλε με ένα κόκκινο Τοyota σε ένα στάδιο όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί για εκπαίδευση περίπου 200 νεοσύλλεκτοι.

    Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου, όμως αυτό δε σταμάτησε και κατευθύνθηκε προς το πλήθος. «Ορισμένοι άρχισαν να τρέχουν μακριά, όμως πολλοί δεν μπόρεσαν και το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε ανάμεσά τους. Υπάρχουν ακόμα διαμελισμένα πτώματα που φλέγονται», δήλωσε ένας από τους εκπαιδευτές.

    [02] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Ομαλά συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων στη Θεσσαλονίκη που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το τριήμερο από την αργία του Αγίου Πνεύματος.

    Μέχρι στιγμής σημειώθηκαν μικρά ατυχήματα μόνο με υλικές ζημιές. Ένα από αυτά ήταν η καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων που σημειώθηκε το απόγευμα στο ύψος της Καλλικράτειας. Αναστάτωση προκάλεσε μια άλλη σύγκρουση δύο αυτοκινήτων στον κόμβο της Καλλικράτειας, εξαιτίας της οποίας η κυκλοφορία διακόπηκε για περίπου μισή ώρα και δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων.

    Η κορύφωση της κυκλοφορίας αναμένεται κατά τις 9 το βράδυ ενώ εκτιμάται ότι επιστροφή θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί της Τρίτης.

    [03] ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2005 (20:18 UTC+2)

    Ελπίδα ζωής χάρισε μια 50χρονη από την Τρίπολη που άφησε την τελευταία της πνοή καθώς χάρισε τα ζωτικά της όργανα, προκειμένου να σωθούν άλλοι ασθενείς. Ο ένας νεφρός και το ήπαρ δόθηκαν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η μεταμόσχευση του ήπατος ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενώ του νεφρού βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο άλλος νεφρός δόθηκε στο Λαϊκό νοσοκομείο και η καρδιά όπως και οι πνεύμονες στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η μεταμόσχευση καρδιάς ολοκληρώθηκε με επιτυχία ενώ ο ασθενής που υπεβλήθη στη μεταμόσχευση πνευμόνων μετά το πέρας της εγχείρησης πέθανε από ανακοπή.

    [04] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2005 (19:42 UTC+2)

    Το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου και των παραβάσεων των κανόνων του FIR Αθηνών έθεσε σήμερα, στην διάρκεια της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, κύριος Γιώργος Δημητρακόπουλος.

    Η Υποεπιτροπή στην συνεδρίασή της εξέτασε θέματα ασφάλειας που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το θέμα των παραβιάσεων εθνικού εναερίου χώρου χωρών μελών από αεροσκάφη τρίτων χωρών (υπόθεση Φιλανδίας-Ρωσίας).

    Ο κ.Δημητρακόπουλος ανέλυσε το θέμα των παραβιάσεων και των προβλημάτων που δημιουργούνται για την εναέρια κυκλοφορία και την ασφάλεια γενικά και αναφέρθηκε ειδικότερα στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, ζητώντας από τον εκπρόσωπο της Προεδρίας να προτείνει την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

    Ο κ.Δημητρακόπουλος υπέβαλλε στον πρόεδρο της Υποεπιτροπής, κύριο von Wogau (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία) και στον εκπρόσωπο της λουξεμβουργιανής προεδρίας, πρέσβη κύριο Paul Duhr, στην πολιτική και στρατιωτική επιτροπή, υπόμνημα που περιγράφει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, το οποίο συνέταξε μετά από συνεννόηση και συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, κύριο Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

    [05] Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής τόνισε, μεταξύ άλλων:

    "Η τορπίλη του κ. "Τόνι Θάτσερ" στη σύνοδο των Βρυξελλών, έχει στόχο, μέσα από την συμπίεση των κοινοτικών πόρων και την ανακατανομή προς όφελος των

    ισχυρών, την ίδια την πολιτική ενοποίησης της Ευρώπης.

    Πίσω από το παζάρι των αριθμών και την ένταση της κρίσης κρύβεται ένας τριπλός στόχος:

    · Η ουσιαστική κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η υπονόμευση των πολιτικών για τη συνοχή και την σύγκλιση.

    · Η μετατροπή της Ένωσης σε απλή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

    · Η περαιτέρω ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη με μεγαλύτερες ανισότητες.

    Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αντιταχθεί σθεναρά σε αυτό το σχέδιο που είναι εχθρικό για τη χώρα μας, για την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών αλλά και για την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    Απαιτούνται οι ευρύτερες δυνατές πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές συμμαχίες για την ακύρωση αυτού του σχεδίου που συμπίπτει πλήρως και με τις στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ.

    Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στον αντίποδα αυτών των επιλογών, διεκδικεί περισσότερη Ευρώπη, ενωμένη, δημοκρατική, κοινωνική, με αυξημένους πόρους και ισχυρές πολιτικές για τη σύγκλιση και την συνοχή. Μια Ευρώπη μακριά από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των ισχυρών και των Αμερικανών. "

    [06] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Φλωρεντία, 20 Ιουνίου 2005 (17:53 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας με την IAAF, για την ίδρυση του Παγκόσμιου Μουσείου Κλασικού Αθλητισμού στην Ελλάδα υπέγραψε η αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία για το σκοπό αυτό μετέβη το Σαββατοκύριακο στην Φλωρεντία, όπου παρουσίασε στο Προεδρείο της IAAF το πλήρες σχέδιο εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου Μουσείου, στο κτίριο του Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Κέντρου στο Μαρούσι (IBC).

    Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απόφαση που έλαβε η IAAF, κατόπιν πρότασης της Αν. Υπουργού Πολιτισμού, να γίνονται κάθε χρόνο αγώνες ρίψεων στην Αρχαία Ολυμπία, καθιστούν τη χώρα μας, διεθνές κέντρο Αθλητισμού και Πολιτισμού.

    Σε δηλώσεις της, η αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τόνισε ότι «έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία η υπογραφή του μνημονίου τόσο για την Ελλάδα, καθώς δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να ιδρύσει αποκλειστικά το Παγκόσμιο Μουσείο Κλασικού Αθλητισμού, όσο και για τον Κλασικό Αθλητισμό» και υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς ώστε να συγκεντρωθούν τα μοναδικά εκθέματα που θα καταγράφουν την ιστορία του κλασικού αθλητισμού από την ημέρα που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα.»

    Παράλληλα, η κ. Πετραλιά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της IAAF, κ. Λαμίν Ντιάκ και κ. Χέλμουτ Ντίγκελ, αντίστοιχα, καθώς και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της IAAF κ. Μίνωα Κυριακού για τη συνεργασία και πρόσθεσε ότι «μόλις υπογραφεί και η τελική σύμβαση θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουμε.»

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της IAAF κ. Λαμίν Ντιάκ αναφερόμενος στην ίδρυση του Παγκόσμιου Μουσείου Κλασικού Αθλητισμού τόνισε «ήταν ένα όνειρο πολλών χρόνων του προκατόχου μου Πρίμο Νεμπιόλιο και το πετύχαμε με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης.»

    Ο Αντιπρόεδρος της IAAF κ. Χέλμουτ Ντίγκελ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσίαση του σχεδίου εγκατάστασης και λειτουργίας του νέου Μουσείου, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επαγγελματική» και πρόσθεσε «πιστεύω ότι το νέο Μουσείο θα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά Μουσεία στην Αθήνα.»

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της IAAF κ. Μίνωας Κυριακού ευχαρίστησε την Αν. Υπουργό Πολιτισμού και την IAAF για τη συνεργασία και τόνισε ότι «η Ελλάδα καθίσταται πλέον διεθνές κέντρο Αθλητισμού.»

    [07] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΛΕΩΦΟΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2005 (10:50 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την ανάπτυξη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και των θαλάσσιων λεωφόρων, και μετά την υπογραφή σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και Ελλάδος και Κύπρου, υπογράφηκε αντίστοιχο Μνημόνιο της Χώρας μας με τη Μάλτα. Το Μνημόνιο είναι το αποτέλεσμα σειράς επαφών της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων των αρμόδιων Υπουργείων των δύο χωρών.

    Με το Μνημόνιο ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διμερών συμφωνιών, με τις οποίες επιδιώκεται η διαμόρφωση κοινών θέσεων κατά τις διαπραγματεύσεις στα Κοινοτικά Όργανα και η συγκεκριμενοποίηση της συνεργασίας της Χώρας μας με γειτονικά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προετοιμασία και υποβολή κοινών προτάσεων έργων στην πρόσκληση που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και την ανάπτυξη των θαλάσσιων λεωφόρων.

    Με τις συνεργασίες αυτές διανοίγονται ουσιαστικές δυνατότητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών λιμένων που θα ενταχθούν στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών ως λιμένες των θαλάσσιων λεωφόρων, αλλά και για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πλαίσια της προώθησης της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή της Μεσογείου.

    Άμεσο καρπό της συνεργασίας των τεσσάρων Κρατών-Μελών συνιστά η πρόταση για την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Διευρωπαϊκών Διαδρόμων Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδος Κύπρου Ιταλίας Μάλτας), που θα υποβληθεί στα πλαίσια της εν λόγω πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Σχέδιο θα αναδείξει τις ανάγκες και προτεραιότητες αναφορικά με τις θαλάσσιες συνδέσεις στην περιοχή και θα καθορίσει τις σχετικές υποδομές που απαιτούνται στους λιμένες. Με την ολοκλήρωση της μελέτης αναμένεται να καθορισθούν τα έργα που θα συμπεριληφθούν σε προτάσεις που θα υποβληθούν σε επόμενες προσκλήσεις. Σημειώνεται ότι το ποσό συνολικής δαπάνης για την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου εκτιμάται στα 6 εκ. Ευρώ για όλες τις χώρες, με Κοινοτική συμμετοχή 50%.

    [08] ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΟΜΑΔΑ "ΡΑΜΠΟ" ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2005 (10:50 UTC+2)

    Μια νέα ομάδα «Ράμπο» συγκροτεί το υπουργείο Οικονομίας σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του κράτους. Με σχέδιο νόμου που προωθεί στη Βουλή, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», δημιουργείται το Σώμα Δημοσιονομικών Ελεγκτών με αποστολή να ελέγχει αν οι φορείς του Δημοσίου δαπανούν τα χρήματά τους για τους σκοπούς για τους οποίους τα εισέπραξαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και αν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την είσπραξη των εσόδων.

    Οι «Ράμπο» θα ασκούν ελέγχους παντού. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων, τα υπουργεία, την Εκκλησία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τις ανεξάρτητες αρχές. Από τα δίχτυα τους δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι ενώσεις που χρηματοδοτούνται ή επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό (περιλαμβανομένων και των ΟΤΑ) εφόσον η επιχορήγηση υπερβαίνει το 50% των ετήσιων εσόδων τους. Στόχος του κράτους, όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, με το νέο «σώμα των ράμπο» είναι ο πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος για τη διαχείριση των χρημάτων των φορολογουμένων από κάθε φορέα που εισπράττει χρήματα από το Δημόσιο.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για την πραγματοποίηση της αποστολής του το σώμα θα απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

    [09] 6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2005-2015

    Αθήνα, 20 Ιουνίου 2005 (10:48 UTC+2)

    Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένων για την περίοδο 2005 2015 προϋπολογισμού 6 δις ευρώ εκπονείται στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Το Σχέδιο θα περιλαμβάνει έργα υποδομών και ανωδομών λιμένων, έργα πρόσβασης στα λιμάνια, έργα σχετικά με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία των λιμένων από τρομοκρατικές ενέργειες, έργα εισαγωγής νέων τεχνολογιών στα λιμάνια και πολλά αλλά.

    Στο πλαίσιο αυτά, και με στόχο υστέρα από διαφανείς διαδικασίες, την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λιμενική βιομηχανία, έχουν προχωρήσει σε βάθος διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών και έχει ήδη ολοκληρωθεί Σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΥΕΝ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών με ευνοϊκούς ορούς δανειοδότησης.

    Σημειώνεται ότι πέρα των άλλων επενδύσεων υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και επενδύσεις για την κατασκευή πλοίων σύνδεσης λιμένων άγονων γραμμών.

    [10] "ΠΑΓΩΣΑΝ" ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 20 Ιουνίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Κορυφώθηκαν σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Ρουμανία καθώς κανένα τρένο δεν μετακινήθηκε σήμερα. Οι απεργίες συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες και τα σωματεία διεκδικούν αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος.

    Πάντως την Κυριακή ο υπουργός Μεταφορών Γκεόργκε Ντόμπρε απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς στοιχίζουν στην εταιρία περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ καθημερινά.

    Ι.Ρ.

    [11] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΉΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2005 (13:09 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κύπρου δεν βλέπει λόγο αναβολής της ψήφισης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από την κυπριακή Βουλή, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γεώργιο Ιακώβου. Ο ίδιος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει στην επικύρωση, χωρίς αναβολή μετά τις δέκα χώρες που ήδη έχουν κυρώσει τη συνθήκη.

    [12] ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2005 (11:14 UTC+2)

    Ολόκληρα κατεχόμενα χωριά στην περιοχή της Κερύνειας εξαφανίζονται από το χάρτη λόγω της εκμετάλλευσης από τουρκικές και ξένες εταιρείες της ελληνοκυπριακής γης. Οπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, προβάλλοντας και σχετικές εικόνες, στη θέση των χωριών ανεγείρονται εκατοντάδες επαύλεις και τουριστικά καταλύματα.

    Στον κατεχόμενο Αγιο Επίκτητο, ανατολικά της Κερύνειας, το μόνο που απέμεινε είναι η εκκλησία, η οποία έχει μετατραπεί σε τζαμί και λιγοστά σπίτια. Στη θέση των κατοικιών και των κήπων έχουν ανεγερθεί δώδεκα τουριστικοί οικισμοί, οι οποίοι συνεχώς επεκτείνονται.

    Επίσης, τα χωριά Ελιά και Μότιδες στην περιοχή του Καραβά, δυτικά της Κερύνειας, ισοπεδώθηκαν για την ανέγερση δεκάδων επαύλεων.

    Στο χωριό Ελιά απέμειναν η συλημένη Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ένα σπίτι.

    Παράλληλα, οι Τούρκοι επιχωματώνουν τμήμα της θάλασσας στον Αγιο Επίκτητο και την περιοχή «Τριάμισι Μίλι», ενώ παράλληλα καταστρέφουν μέρος του πευκόφυτου δάσους.

    [13] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 20 Ιουνίου 2005 (10:31 UTC+2)

    Το εβδομαδιαίο κοσμικό περιοδικό ΓΚΛΟΡΙΑ του Βελιγραδίου, στο τελευταίο του τεύχος με τίτλο «Μιχάλης Σπινέλλης : Φιλικός αποχαιρετισμός» δημοσιεύει ρεπορτάζ για την αποχαιρετιστήρια δεξίωση που οργάνωσε ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Σερβία-Μαυροβούνιο, Μ.Σπινέλλης. Όπως αναφέρει το περιοδικό:

    «Ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Μιχάλης Σπινέλλης οργάνωσε αποχαιρετιστήριο κοκτέιλ στην Πρεσβευτική Κατοικία στο Σένιακ, με αφορμή την αναχώρησή του και την ανάληψή νέων διπλωματικών καθηκόντων στο Τελ Αβίβ.

    Λόγω του ενθουσιασμού του στις προσπάθειες που κατέβαλε για την ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων της Κρατικής Κοινότητας Σ - Μ και της Ελλάδας καθώς και της γοητευτικής του συμπεριφοράς, ο κ. Σπινέλλης τα τελευταία χρόνια κέρδισε τη συμπάθεια της κοινής γνώμης και έγινε ένα από τα πιο αγαπητά μέλη του Διπλωματικού Σώματος.

    Ευχαριστώντας τους πολυάριθμους καλεσμένους του, ο κ. Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι ήταν εκπρόσωπος της χώρας του στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τονίζοντας ότι θα έχει όμορφες αναμνήσεις από τη θητεία του στη χώρα.

    Στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του κ. Μιχάλη Σπινέλλη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, ο διάδοχος Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς με τη σύζυγό του, ο Υπουργός Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς, ο πρώην ΥΠΕΞ Γκόραν Σβιλάνοβιτς , η Πρέσβης του Ισραήλ στο Βελιγράδι Γιάφα Μπεν Άρι, ο Πρέσβης της Τουρκίας Χασάν Σερβέτ Οκτέμ και πολλοί άλλοι».

    [14] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ;

    Άγκυρα, 20 Ιουνίου 2005 (10:12 UTC+2)

    Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναμένεται να κάνει την Τρίτη η Άγκυρα, αφαιρώντας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το ζήτημα της Σχολής από το Πολιτικό Έγγραφο Ασφάλειας.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Τερζουμάν", μετά το πρώτο βήμα που θα γίνει στο ΣΕΑ, το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο σχεδιάζει να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής με ειδική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί πριν από την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία- σταθμό στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αφού τότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

    Η τουρκική κυβέρνηση- σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- η οποία εξασφάλισε την άποψη του τουρκικού ΥΠΕΞ, του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου και του ΣΕΑ, καθόρισε και τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την επαναλειτουργία της Σχολής. Πρόκειται να ληφθεί ειδική απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και στα πλαίσια του Βακουφίου. Βάσει της απόφασης που θα ληφθεί- γράφει η Tερζουμάν- λαμβανομένης υπ' όψιν της αρχής της αμοιβαιότητας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, για την επαναλειτουργία της Σχολής θα τεθεί ο όρος της αύξησης του αριθμού των Τούρκων διδασκάλων στο Λύκειο Τζελάλ Μπαγιάρ της Κομοτηνής.

    [15] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 18 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 20 Ιουνίου 2005 (15:42 UTC+2)

    Τουλάχιστον 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ από αλλεπάλληλες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν ιρακινοί αστυνομικοί ή άντρες των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τις Αρχές.

    Στην πόλη του βόρειου Ιράκ, Ερμπίλ, τα ξημερώματα της Δευτέρας επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε στόχο αστυνομικό κτίριο, σκόρπισε το θάνατο σε τουλάχιστον 12 άτομα.

    Στη Βαγδάτη τουλάχιστον πέντε ιρακινοί αστυνομικοί και άντρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε αστυνομικό τμήμα. Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ιρακινών αστυνομικών με ένοπλους. Επίσης, 15 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν.

    Ακόμη ένας αμερικάνος στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης, με αποτέλεσμα οι απώλειες του αμερικάνικου στρατού μέχρι σήμερα από τον πόλεμο στο Ιράκ να αγγίζουν τα 1.720 θύματα.

    Στο μεταξύ χθες, ένας βομβιστής αυτοκτονίας ζωσμένος με εκρηκτικά εισέβαλε σε εστιατόριο στην ιρακινή πρωτεύουσα όπου έτρωγαν μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 άτομα.

    [16] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Λουξεμβούργο, 20 Ιουνίου 2005 (13:51 UTC+2)

    Στις 10 Ιουλίου, όπως έχει προγραμματισθεί, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, το οποίο προεδρεύει έως το τέλος του μήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας, Φερνάν Μποντέν, λίγο μετά την έναρξη μιας συνάντησης με τους ομολόγους του των 25 στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

    [17] Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Βαρσοβία, 20 Ιουνίου 2005 (12:35 UTC+2)

    Το Κοινοβούλιο της Πολωνίας πρέπει να επικυρώσει γρήγορα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός Μάρεκ Μπέλκα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολωνική ηγεσία ίσως εγκαταλείψει τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    Μετά την αποτυχία της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, είναι δύσκολο να πεισθούν οι ψηφοφόροι να υποστηρίξουν το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το οποίο απέρριψαν η Γαλλία και η Ολλανδία και του οποίου την επικύρωση καθυστερούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό PiΝ και πρόσθεσε:

    «Πιστεύω ακόμα ότι η επικύρωση της συνταγματικής συνθήκης από την Πολωνία θα είναι προς το συμφέρον μας. Καταλαβαίνω ότι σήμερα ο καλύτερος τρόπος για την επικύρωσή της είναι αυτό να συμβεί μέσω του Κοινοβουλίου. Είναι δύσκολο να πεισθεί ο κόσμος να το ψηφίσει τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι περισσότερες χώρες καθυστερούν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων τους.

    Όπως είπε ο κ.Μπέλκα σύντομα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου για να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν στην επικύρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    [18] Η ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΙΚΙΑ

    Μαδρίτη, 20 Ιουνίου 2005 (12:23 UTC+2)

    Την ευαρέσκειά του για το «εξαίσιο αποτέλεσμα» εξέφρασε ο επικεφαλής της δεξιάς παράταξης στη Γαλικία Μανουέλ Φράγα, μολονότι το κόμμα του κινδυνεύει να απολέσει την απόλυτο πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές στην ισπανική αυτόνομη περιοχή, το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί από την καταμέτρηση των ψήφων των μεταναστών στο εξωτερικό.

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις εκλογές στη Γαλικία ο 82-χρονος πρώην υπουργός του Φράνκο, εξέφρασε τη χαρά του που το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείται, είναι ξανά «το πρώτο κόμμα στη Γαλικία» με ποσοστό 45% , έναντι 32,5% των Σοσιαλιστών, μετά την καταμέτρηση του 97,1% των ψήφων.

    Από την πλευρά του ο ΓΓ του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Άνχελ Αθέβες τόνισε στη Μαδρίτη ότι το κόμματου «κέρδισε ξανά τις εκλογές στη Γαλικία για έβδομη συνεχόμενη φορά».

    «Θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των μεταναστών», παραδέχθηκε ωστόσο ο Αθέβες, επισημαίνοντας όμως πως το κόμμα «πάντοτε δρέπει πολύ καλά ποσοστά» από τη συγκεκριμένη μερίδα του εκλογικού σώματος.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στη Γαλικία Εμίλιο Πέρεθ Τοουρίνιο δήλωσε χθες πως είναι έτοιμος «να αναλάβει την εντολή» για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Οι Γαλικιανοί ψήφισαν υπέρ της αλλαγής», υποστήριξε ο Πέρεθ Τοουρίνιο στη συνέντευξη Τύπου. Ο Φράγα «υπήρξε ένας άξιος πρόεδρος για τη Γαλικία επί δεκαέξι χρόνια», αλλά «οι ψήφοι για την αλλαγή ξεπέρασαν εκείνες που ήσαν υπέρ του ΡΡ», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι Σοσιαλιστές κι οι σύμμαχοί τους εθνικιστές της αριστεράς συγκεντρώνουν συνολικά το 52,1% και 38 έδρες, έναντι 45% και 37 έδρες του ΡΡ.

    Στη Μαδρίτη, ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Χοσέ Μπλάνκο δήλωσε πως οι Σοσιαλιστές «κέρδισαν σε ψήφους και σε έδρες».

    [19] ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ

    Τόκιο, 20 Ιουνίου 2005 (12:11 UTC+2)

    Με πτώση έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Νικκέι σημείωσε απώλειες 30,68 μονάδων (0,27%) και έκλεισε στις 11.483,35 μονάδες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 20 June 2005 - 18:13:46 UTC