Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
  • [02] ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ
  • [03] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [04] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ Ο ΑΡΗΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [06] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΘΑΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ
  • [07] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [08] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [09] ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [10] ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΑΠΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2006 ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [12] Η ΑΓΟΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΚΟΝΤΟ
  • [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.900 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΑΛΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [15] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΝΟΜΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
  • [16] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ-ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
  • [17] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ
  • [18] ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΝΟ-ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
  • [20] ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
  • [21] ΒΟΛΕΪ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ
  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2005»
  • [23] ΣΙΡΑΚ: ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [24] Ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [25] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΒC ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
  • [26] ΕΡΕΥΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [27] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [28] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΞΙΩΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ EUROVISION
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
  • [30] ΑΠΟ 21-24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ SAMOTHRAKI WORLD MUSIC FESTIVAL 2005 ART-ECOLOGY
  • [31] ΔΥΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.
  • [32] ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Μαϊου 2005 (20:12 UTC+2)

    Την διαγραφή του ονόματος του Πατριάρχη Ειρηναίου από τα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την διακοπή της μνημόνευσής του αποφάσισε η Πανορθόδοξη Σύνοδος, στο Φανάρι.

    Η μόνη αρνητική ψήφος ήταν του Πατριαρχείου Γεωργίας, ενώ απείχαν τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Πολωνίας.

    Η απόφαση νομιμοποιεί την τριμελή επιτροπή, που διοικεί τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να προχωρήσει στην τοποθέτηση τοποτηρητή και στην εκλογή νέου Πατριάρχη και ο μητροπολίτης Καισαρείας Βασίλειος δήλωσε ότι αυτό θα γίνει αμέσως.

    Εν τω μεταξύ στην Σύνοδο έφτασε επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής, Αχμέντ Κορέι όπου τονίζεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σέβεται κάθε επίσημη και νόμιμη απόφαση, που θα πάρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ηγεσία των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

    [02] ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ Χ. ΦΛΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (10:46 UTC+2)

    Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται από τις 9 σήμερα το πρωί η σορός του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη, στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στον Περισσό.

    Το προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 2 αύριο το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί η πολιτική κηδεία στο αίθριο του κτιρίου της Κ.Ε.

    Η ταφή του Χ. Φλωράκη θα γίνει στις 4 μ.μ. της Πέμπτης στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου των θεσσαλικών Αγράφων, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδίου.

    [03] ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Παρίσι, 24 Μαϊου 2005 (06:25 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα κάνει την Πέμπτη "μια διακήρυξη στους Γάλλους" σχετικά με το δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Η διακήρυξη του Γάλλου πρόεδρου θα γίνει την παραμονή της ολοκλήρωσης της εκστρατείας για το δημοψήφισμα και τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής της οποίας το αποτέλεσμα εξακολουθεί ακόμα και τώρα να είναι αβέβαιο αφού το "όχι" συνεχίζει να έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του "ναι".

    "Με αφορμή το μεγάλο αυτό δημοκρατικό διάλογο που γίνεται στη Γαλλία για το δημοψήφισμα για την επικύρωση του ευρωπαϊκού Συντάγματος, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα απευθυνθεί στους Γάλλους και τις Γαλλίδες την Πέμπτη 26 Μάιου στις 20.00 " (21.00 ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Η επέμβαση του Γάλλου πρόεδρου στοχεύει, σύμφωνα με το περιβάλλον του, "να φωτίσει την επιλογή των Γάλλων". Ο κ. Σιράκ επιθυμεί "να υπογραμμίσει τα πολλά και βασικά θετικά του δημοψηφίσματος" χωρίς ωστόσο να το "δραματοποιήσει", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [04] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ Β' ΕΘΝΙΚΗ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2005 (19:50 UTC+2)

    Στη Β' εθνική υποβιβάζεται ο Αρης, καθώς απορρίφθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η έφεση που είχε καταθέσει κατά της πρωτόδικης απόφασης του αθλητικού δικαστή.

    Η Επιτροπή Εφέσεων απέρριψε, ως ουσία αβάσιμη, την έφεση της ΠΑΕ Αρης, που αφορά τον αγώνα με τον Ηρακλή, που διακόπηκε.

    Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοβάθμιο Δικαιοδοτικό Οργανο της ΕΠΑΕ είχε κατακυρώσει τον συγκεκριμένο αγώνα υπέρ του Ηρακλή με τέρματα 2-0 και είχε επιβάλει ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών στον Αρη, ποινή κεκλεισμένων των θυρών για 6 αγωνιστικές ημέρες και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (20:43 UTC+2)

    «Η Σύνοδος των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας, που συνήλθε σήμερα στο Φανάρι για να εξετάσει, με υψηλό αίσθημα ευθύνης όπως επιβάλλεται από την περίπτωση, το πρόβλημα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την σώφρονα προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, έλαβε, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τα ιερά θέσμια, τις αποφάσεις της οι οποίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές από όλους», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    «Είναι αυτονόητο, ότι όποιος αποκλίνει ή δεν συμμορφωθεί θα φέρει ακεραία την ευθύνη για τυχόν αρνητικές εξελίξεις», πρόσθεσε.

    [06] ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΘΑΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

    Βρυξέλλες, 24 Μαϊου 2005 (20:23 UTC+2)

    Την απαγόρευση της χρήσης τριών αποδεδειγμένα επικίνδυνων φθαλικών ενώσεων στα παιχνίδια και στα είδη παιδικής φροντίδας, καθώς και τη σήμανση γι' αυτά που περιέχουν άλλες μη βλαβερές για τη δημόσια υγεία φθαλικές ενώσεις, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γονέων και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντώνης Τρακατέλλης, κατά την εισήγησή του στο σχέδιο της κοινοτικής Οδηγίας για τον περιορισμό της χρήσης των φθαλικών ενώσεων στα πλαστικά.

    Στο σχέδιο σύστασης για δεύτερη ανάγνωση που εξετάστηκε στην αρμόδια επιτροπή περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων ο κ. Τρακατέλλης πρότεινε την πλήρη απαγόρευση χρήσης και διάθεσης των ουσιών DEHP, DBP και BBP στην αγορά σε όλα τα παιχνίδια και τα είδη παιδικής φροντίδας διότι με την αξιολόγηση του κινδύνου ταξινομούνται, ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές ουσίες.

    Αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία φθαλικών ενώσεων DINP, DIDP και DNOP όπου με βάση τις εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής επιτροπής για την τοξικότητα και το περιβάλλον (ΕΕΤΟΠ) διαπιστώνεται αβεβαιότητα για την ασφάλεια αυτών των ουσιών, ο ευρωβουλευτής προτείνει:

    · την απαγόρευση χρήσης και διάθεσης στην αγορά των τριών αυτών ουσιών σε παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών και που μπορούν να έλθουν σε επαφή με το στόμα

    · την εισαγωγή ετικέτας με προειδοποιητικό μήνυμα "ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ" με στόχο την ενημέρωση και πληροφόρηση για τη χρήση αυτών των ουσιών για παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατηγορία αυτή η αξιολόγηση του κινδύνου δεν έχει καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ενδείξεις για βλαπτικές επιδράσεις.

    Ο κ. Τρακατέλλης επίσης πρότεινε να αξιολογηθούν τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να μελετηθούν οι μέθοδοι απορρόφησης των φθαλικών ενώσεων, να γίνει γνωστή η δυνατότητα αντικατάστασης τους από άλλες ουσίες, όπως είναι τα κιτρικά άλατα και αδιπικά οξέα που με βάση την πρόσφατη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής κρίνονται ασφαλή. Τέλος πρότεινε να υπάρξει απαγόρευση της προσθήκης αρωματικών ουσιών σε παιχνίδια και προϊόντα με φθαλικές ενώσεις διότι τα παιδιά έλκονται από τέτοιου είδους προϊόντα.

    Να σημειωθεί ότι η εξέταση της οδηγίας καθυστέρησε για πέντε χρόνια στο Συμβούλιο εξαιτίας της λεπτότητας του θέματος που αφορά τη δημόσια υγεία και της οικονομικής σημασίας των φθαλικών ενώσεων για τη βιομηχανία. Οι ενώσεις αυτές χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλα ποσοστά, για ενίσχυση της ευκαμψίας στα κατασκευασμένα από πλαστικοποιημένο υλικό παιχνίδια ή είδη παιδικής φροντίδας. (για παράδειγμα οι DINP, DIDP χρησιμοποιούνται σε παιχνίδια σε ποσοστό 35%-45%). Κατά τη συζήτηση που έγινε ο κ. Τρακατέλλης τόνισε ότι σκοπός είναι η άμεση υιοθέτηση της οδηγίας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της υγείας των καταναλωτών.

    [07] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (20:14 UTC+2)

    Τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση, ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής οι 19 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν σε αυτή.

    Όπως αναφέρουν, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι, ένα μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση 2005-2007, δεν υπάρχει κείμενο του Υπουργείου Απασχόλησης για την αξιολόγηση του ισχύοντος Εθνικού Σχεδίου, ούτε και νέα πρόταση, που να αφορά στην περίοδο 2005-2007.

    Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές: Ευ. Βενιζέλος, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Τ. Αντωνίου, Λ. Γρηγοράκος, Ε. Νασιώκας, Τ. Χωρέμης, Ε. Τσουρή, Α. Μουσιώνης, Χ. Τσιώκας, Γ. Μανιάτης, Μ. Σκουλάκης, Π. Αντωνακόπουλος, Γ. Κουτσούκος, Δ. Λιντζέρης, Β. Παπαχρήστος, Κ. Περλεπέ-Σηφουνάκη, Θ. Τσούρας, Μ. Φραγκιαδουλάκης, Χρ. Χάιδος.

    Ολόκληρη η επιστολή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έχει ως εξής:

    «Κύριε Πρόεδρε,

    »Είναι γνωστό ότι, τον Ιούνιο 2005, η χώρα μας υποχρεούται να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση που αφορά την περίοδο 2005 - 2007. Όπως πληροφορούμαστε όμως, ένα μήνα πριν την καταληκτική ημερομηνία, δεν υπάρχει κείμενο του Υπουργείου Απασχόλησης που να αφορά αξιολόγηση του ισχύοντος Εθνικού Σχεδίου, ούτε και νέα πρόταση που να αφορά τα έτη 2005 - 2007.

    »Σε πλήρη διάσταση με τα παραπάνω είναι οι προ μηνός δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης (κατά τη συζήτηση της Επιτροπής για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ότι «τα θέματα κοινωνικής συνοχής για την Ελληνική κοινωνία πρωτίστως, είναι θέματα εθνικής προτεραιότητας» και ότι 'η κοινωνική συνοχή συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κοινωνίας μας και της ελληνικής οικονομίας.

    »Λόγω της έντονης ανησυχίας που μας προκαλεί η απουσία νέου σχεδιασμού, ζητάμε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να κληθεί ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προκειμένου να ενημερώσει τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την αποτίμηση του προηγούμενου και το σχεδιασμό του προσεχούς Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση».

    [08] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 24 Μαϊου 2005 (20:06 UTC+2)

    Η αποτίμηση των στόχων της Λισσαβόνας, ήταν το κυριότερο θέμα της ατζέντας των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Κατά την αποτίμηση της υλοποίησης των στόχων που είχαν τεθεί ήδη από το 2000, διαπιστώθηκε ότι οι αρχικά τεθέντες στόχοι που αφορούν κυρίως στην Κοινωνία της γνώσης και τη συμβολή της στην αγορά εργασίας δεν έχουν ικανοποιηθεί.

    Μέσα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ανωτέρω στόχων, όλοι οι Υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της θετικής συμβολής της εκπαίδευσης - κατάρτισης στην στήριξη της απασχόλησης, πλην όμως επεσήμαναν ότι η Παιδεία και η εκπαίδευση γενικότερα, η οποία περιλαμβάνει κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν στοχεύει μόνο στην κάλυψη της αγοράς εργασίας. Συνεπώς, δεν μπορεί να τεθεί κάτω από τις διαδικασίες των ποσοτικών στόχων που θέτει η αγορά εργασίας.

    Μπορεί όμως να συμβάλει, κυρίως με την κινητοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των εγκεφάλων στο χώρο της Ευρωπαϊκής εκπαίδευσης, στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας.

    Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, στην τοποθέτησή της επί του θέματος αυτού, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Εκπαίδευση- Κατάρτιση, είναι ένα από τα «εργαλεία» που μπορούν να στηρίξουν αυτή την υπόθεση, ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη στα Εαρινά Συμβούλια Κορυφής που πραγματοποιούνται κατ΄ έτος, να υπάρχει η ουσιαστική συμβολή των Υπουργών Παιδείας.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι απαιτείται η συμμετοχή στελεχών των Υπουργείων Παιδείας στα Συμβούλια Απασχόλησης, όταν εξετάζονται θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία. Σε ότι αφορά την χώρα μας, η Υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους της για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Απασχόλησης για να σταματήσει η επί πολλά χρόνια αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.

    Με την τοποθέτηση της Ελληνίδας Υπουργού, συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες Υπουργοί Παιδείας.

    Ένα άλλο σημαντικό θέμα που περιλαμβανόταν στην ατζέντα των εργασιών, ήταν επίσης η προώθηση της πολυγλωσσίας στις χώρες -μέλη της Ε.Ε.

    Για το θέμα αυτό Υπουργός ανακοίνωσε ότι στην Ελλάδα, από το επόμενο σχολικό έτος, εισάγεται η διδασκαλία και δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημοτικό.

    Στο πλαίσιο του Προγράμματος CLIL (διδασκαλία ενός μη γλωσσικού μαθήματος σε ξένη γλώσσα), που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε χώρες όπως το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, η Υπουργός κατέθεσε πρόταση για την προώθηση του Προγράμματος αυτού, προκειμένου ολιγότερο ομιλούμενες γλώσσες, όπως η Ελληνική, να χρησιμοποιηθούν για τη διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Αυτό, σε συνδυασμό με την ύπαρξη των αρχαίων ελληνικών στα εκπαιδευτικά προγράμματα διαφόρων χωρών, των δραστηριοτήτων των εδρών νεοελληνικών σπουδών σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και της ευρύτατης χρήσης ελληνικών όρων στο επιστημονικό λεξιλόγιο, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό υπόδειγμα για την προώθηση του προγράμματος.

    [09] ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (19:07 UTC+2)

    Στην ενίσχυση της Περιφέρειας και του αγροτικού εισοδήματος, τη στήριξη των νέων αγροτών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των αγροτών στοχεύει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη γεωργία, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και αποτέλεσε το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Η χώρα προετοιμάζεται έγκαιρα για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και, συνολικά, για τη στήριξη της υπαίθρου, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος και αναφέρθηκε στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου οι οποίες προβλέπουν τα εξής:

    - Ιδρύονται Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στην έδρα κάθε Νομού, σκοπός των οποίων είναι η επιστημονική, επαγγελματική και τεχνολογική στήριξη των αγροτών για την καλύτερη προσαρμογή τους στη νέα ΚΑΠ από το 2006

    -Δημιουργούνται τρεις νέοι θεσμοί στήριξης και αρωγής των αγροτών, που είναι η δημιουργία, το αργότερο μέχρι την 1-1-2007, με κοινοτική χρηματοδότηση, συστήματος παροχής συμβουλών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι διαπιστευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι και ο εγκεκριμένος κτηνίατρος.

    -Συνιστάται Αυτοτελής Υπηρεσία Ελέγχου Εισαγόμενων Αγροτικών Προϊόντων

    -Ενισχύονται οι δεσμοί του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    -Ενισχύεται ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος (ΕΛΟΓ).

    -Συστήνεται Ειδικό Αρχείο Κωδικοποίησης των Ερευνών και Μελετών, και ορίζεται ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, καθώς και φορείς δημόσιου χαρακτήρα υποχρεούνται να γνωστοποιούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών που έχουν σχέση με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, τη γενετική βελτίωση των ζώων καθώς και μελετών προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, της τελευταίας δεκαετίας και γενικά κάθε μελέτη σχετική με τον αγροτικό τομέα, ώστε μετά τη συγκέντρωσή τους να αξιοποιούνται από φορείς του αγροτικού τομέα.

    -Συνιστάται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για κάθε προϊόν ή ομάδα προϊόντων, συμβουλευτικό όργανο με την ονομασία Ολομέλεια Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με την συμμετοχή πέρα των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων και των ΕΑΣ, που παράγουν συγκεκριμένο προϊόν.

    -Δίνεται βαρύτητα στη στήριξη νέων αγροτών. Συγκεκριμένα χορηγούνται άτοκα βραχυπρόθεσμα δάνεια για λειτουργικά έξοδα στους νέους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και μεσομακροπρόθεσμα δάνεια των ιδίων περιοχών για την προμήθεια του απαραίτητου πάγιου εξοπλισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τους. Για τις λοιπές περιοχές τα δάνεια που χορηγούνται στους νέους αγρότες επιδοτούνται κατά 70%.

    Επίσης χορηγούνται άτοκα δάνεια σε νέους αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για την αγορά γης καθώς και για τις αγροτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά την αγροτική εκμετάλλευση. Κατά 70% επιδοτούνται τα επιτόκια των δανείων που χορηγούνται στους νέους αγρότες των λοιπών περιοχών.

    -Θεσπίζονται ειδικά μέτρα για την ενίσχυση και επιτάχυνση των αναδασμών στη χώρα.

    -Εξαιρούνται από την κατεδάφιση, χωρίς την επιβολή προστίμου, αυθαίρετα κτίσματα η κτιριακές εγκαταστάσεις κτηνοπτηνοτροφικών μονάδων, που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 20.03.2003, εφόσον εκδοθεί για τις μονάδες αυτές απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    -Δίνεται η δυνατότητα σε συνεταιριστικές ενώσεις, εφόσον συγχωνευθούν, να τύχουν ειδικών οικονομικών, αναπτυξιακών και φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες οικονομικές μονάδες και να στηρίξουν αποτελεσματικά τα μέλη τους.

    -Ρυθμίζονται θέματα του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τη μείωση, κατά 25% της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στο ζωικό κεφάλαιο και την αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται από τον ΕΛΓΑ στους κτηνοτρόφους κατά 25%.

    -Μειώνεται από 50% σε 25% το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής των αυτοαπασχολουμένων αγροτών σε προγράμματα κατάρτισης, του ¨Δήμητρα¨ για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών από το κόστος της εκπαίδευσης.

    [10] ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΑΠΟ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (18:24 UTC+2)

    Ελληνικά ονόματα δικτυακών τόπων με ''κατάληξη.gr'' θα έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώσουν οι χρήστες Διαδικτύου από τις 4 Ιουλίου 2005, οπότε τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός διαχείρισης και εκχώρησης Ονομάτων που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Για την κατάρτιση του νέου κανονισμού η ΕΕΤΤ είχε διεξάγει δημόσια διαβούλευση στα τέλη του 2004, ενώ ελήφθη υπόψη και η εμπειρία των τελευταίων ετών από την εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού.

    Το ανώτατο τέλος για την εκχώρηση Ονόματος για μια διετία ανέρχεται στα 44 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Για την κατοχύρωση κάποιου Ονόματος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν από τους 257 Καταχωρητές ονομάτων Ιντερνετ που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας.

    Την εκτίμηση ότι η δυνατότητα χρήσης ελληνικών Ονομάτων Δικτυακών Τόπων θα συμβάλει στην τόνωση του ελληνικού Διαδικτύου, θα δώσει ώθηση για τη χρήση νέων τεχνολογιών και θα οδηγήσει στη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους χρήστες διατύπωση ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Εμμ. Γιακουμάκης.

       

    [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 2006 ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2005 (17:41 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθεί το φθινόπωρο του 2006 το κορυφαίο επιμελητηριακό γεγονός της Ευρώπης και συγκεκριμένα το ετήσιο συνέδριο του Ευρωεπιμελητηρίου, που αναμένεται να φέρει στην πόλη περί τους 700 συνέδρους Ευρωπαίους Επιτρόπους, υπουργούς, προέδρους επιμελητηρίων, αλλά και κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ.

    Το συνέδριο, που συνήθως το τιμά με την παρουσία του ο πρωθυπουργός της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας, θα διοργανώσουν το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος-ΚΕΕΕ (που συμμετέχει στο Ευρωεπιμελητήριο ως εθνικός εκπρόσωπος των επιμελητηρίων όλης της χώρας).

    Το συνέδριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο (πιθανότατα στα τέλη Σεπτεμβρίου) του 2006 και στη διάρκειά του προτείνεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών, προτείνεται και η διοργάνωση έκθεσης στην οποία η χώρα μας θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει τα επενδυτικά "θέλγητρα" της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα τις παραγωγικές επιχειρήσεις της και τον τουρισμό.

    Τη σημαντική επιτυχία που αποτελεί για τη Θεσσαλονίκη η ανάληψη της διοργάνωσης υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, με θέμα τον απολογισμό της δράσης του Επιμελητηρίου κατά τους πρώτους μήνες του 2005.

    Τόσο ο κ. Μπακατσέλος όσο και η διευθύντρια του αντιπροσωπευτικού γραφείου της ΚΕΕΕ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Κωνσταντινίδου, χαρακτήρισαν το γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την προβολή της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος προφανής: στο Ευρωεπιμελητήριο συμμετέχουν οι εθνικές επιμελητηριακές ενώσεις από 44 χώρες, που εκπροσωπούν περισσότερα από 2.000 Επιμελητήρια και 18 εκατομμύρια επιχειρήσεις με περίπου 120 εκατομμύρια εργαζόμενους.

    ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 4ΜΗΝΟΥ

    Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε ο κ.Μπακατσέλος, η ανάπτυξη της εξωστρέφειας των μελών του επιμελητηρίου ήταν ο βασικός άξονας, γύρω από τον οποίο κινήθηκαν οι πρωτοβουλίες που πήρε η διοίκησή του, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Παράλληλα καταβλήθηκαν προσπάθειες για την προβολή των επενδυτικών δυνατοτήτων της Θεσσαλονίκης διεθνώς.

    Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα δράσης του ΕΒΕΘ κατά το 2005. Ειδικότερα, όπως είπε, το ΕΒΕΘ διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα με τη συμμετοχή επιχειρήσεων, κυρίως, εξαγωγικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, υπεγράφησαν Πρωτόκολλα Συνεργασίας με το Συμβούλιο Προώθησης Διεθνούς Εμπορίου στο Πεκίνο και με το Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου της Σαγκάης.

    Επίσης, το Επιμελητήριο συμμετείχε σε επιχειρηματική αποστολή (την οποία συνδιοργάνωσε με το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως) στην Αίγυπτο και υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξάνδρειας. Εξάλλου, με δικό του σταντ συμμετείχε σε δυο σημαντικές διεθνείς εκθέσεις όπου την ελληνική συμμετοχή διοργάνωσε η ΔΕΘ ΑΕ-, στην Alimentaria στην Πορτογαλία και στην IBF στην Τσεχία, επιδοτώντας μάλιστα και τη συμμετοχή επιχειρήσεων μελών του.

    Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε και στην εκδήλωση που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, το ΕΒΕΘ, σε συνεργασία με το γραφείο του MIGA στη Βιέννη, το οποίο -λειτουργώντας ως one stop shop- στηρίζει τις επενδύσεις στα δυτικά Βαλκάνια. Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ μίλησε για την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να παραχωρήσει το κατάστημα του κτιρίου στην πλατεία Μοριχόβου για τη στέγαση του Γραφείου Υποδοχής Επενδυτών. _

    [12] Η ΑΓΟΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΛ. ΚΟΝΤΟ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (16:35 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με θέμα την κατάσταση στην αγορά λιπασμάτων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των ΠΑΣΕΓΕΣ, η Β.Φ.Λ. (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), ΠΑ.Σ.Ε.Π. & Ε.ΛΙΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων) και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

    Βάσει των στοιχείων που κατατέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς, διαπιστώθηκε, ότι τα περιθώρια κέρδους, σε επίπεδο λιανικού εμπορίου, είναι αρκετά υψηλά και ότι υπάρχουν περιθώρια συμπίεσης έπ' ωφελεία του αγρότη. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε στη σύσκεψη να αναληφθούν πρωτοβουλίες , έτσι ώστε να συμπιεστούν οι τελικές τιμές που θα καταβάλει την επόμενη εσοδεία ο παραγωγός για αγορά λιπασμάτων.

    Στην προσπάθεια αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συμβάλει με την εντατικοποίηση των ελέγχων που πραγματοποιεί σε όλο το κύκλωμα διακίνησης και διάθεσης λιπασμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση.

    Παράλληλα, η Εταιρία Διακίνησης Αγροτικών Εφοδίων της ΠΑΣΕΓΕΣ, μέσω συγκεντρωτικών παραγγελιών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους, θα δημιουργήσει νέες ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά λιπασμάτων.

    [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 2.900 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (16:30 UTC+2)

    Η απορρόφηση των πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες, αλλά και η αντιστροφή της πτωτικής τάσης για τον τραπεζικό κλάδο, οδήγησαν σε ανοδική τροχιά τον γενικό δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), ο οποίος και κινούμενος κόντρα στην αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, τερμάτισε κινούμενος πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 2.900 μονάδων.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,42% και διαμορφώθηκε στις 2.903,30 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.905,44 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στη ζώνη των 2.879,41 μονάδων.

    Ιδιαίτερα αναιμικός καταγράφηκε ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και έφθασε μόλις στο ποσό των 93,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4.531.610,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι αυτό του ΟΤΕ, ύψους 1.618.110,00 ευρώ, στα 13,83 ευρώ.

    Από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 143 τέθηκαν σε πτωτική τροχιά, έναντι 94 ανοδικών και οι 156 παρέμειναν αμετάβλητες. Στην αιχμή της πτωτικής τάσης βρέθηκαν οι μετοχές των εταιριών PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (+14,45%) και της ΕΤΜΑ (+11,90%), ενώ στον αντίποδα, τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στις μετοχές των Interfish (-10,20%) και των Ευρωπαϊκή Πίστη και HITEK (-10% αντίστοιχα)

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν στη λήξη των συναλλαγών οι δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με αυτούς που απαρτίζουν την περιφέρεια να δέχονται ελαφρά πιέσεις. Αναλυτικότερα, κατά 0,09% υποχώρησε ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, έναντι οριακής ανόδου 0,11% για τον Mid 40 της μέσης.

    Ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips ενισχύθηκε κατά 0,45%, λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξημένες τοποθετήσεις στις τράπεζες (+0,40%), αλλά και την απορρόφηση σημαντικού μέρους των αρχικών απωλειών στις τηλεπικοινωνίες (-0,20%).

    Η άνοδος στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα του έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές των ΑΤΤΙΚΗΣ (+1,32%) και της ALPHA BANΚ (+1,28%). Η κάμψη των τηλεπικοινωνιών αντανακλάται στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών ΛΑΝ ΝΕΤ (-1,85%), ΟΤΕ (-0,43%) και της COSMOTE (-0,14%)

    Κατά 0,38% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης-έναντι κερδών 0,29% για τον Eurobank MID 50.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τους επτά να τερματίζουν κινούμενοι σε θετική τροχιά. Στην αιχμή της ανοδικής τάσης τέθηκαν οι δείκτες της πληροφορικής και των διυλιστηρίων, κερδίζοντας σε ποσοστό κατά 1,82% και 1,17% αντίστοιχα.

    Ενθαρρυντική πορεία ακολούθησαν και οι δείκτες των βιομηχανιών (+0,90%), του λιανικού εμπορίου (+0,17%), της παράλληλης αγοράς (+0.23%), των συμμετοχών (+0,05%) και του χονδρικού εμπορίου (+,33%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, λυγίζοντας σε ποσοστό 1,57%, ενώ απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν και οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-1,19%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-1,34%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (-1,11%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,06%) και της κλωστοϋφαντουργίας (-1,22%).

    Κατά 0,36% υποχώρησε ο κλάδος των επενδύσεων, κατά 0,22% των κατασκευαστικών, κατά 0,73% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, κατά 0,92% των τροφίμων και ποτών και κατά 0,11% της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Ε.Α.

    [14] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΑΛΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Βουκουρέστι, 24 Μαϊου 2005 (19:52 UTC+2)

    Ο Ιοαν Τάλπες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας εξαιτίας της στάσης των μελών της παράταξης για τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Ιον Ιλιέσκου.

    Σημειώνεται ότι ο Ιλιέσκου εξέφρασε πρόσφατα τη δυσαρέσκεια του για την αντιμετώπιση του εντός του κόμματος και την απομόνωση του.

    Ο Τάλπες στενός συνεργάτης του Ιλιέκσου ανέφερε ότι πολλά μέλη δέχθηκαν επιρροή και ψήφισαν κατά του Ιλιέσκου στην προεδρία του κόμματος.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΝΟΜΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

    Βουκουρέστι, 24 Μαϊου 2005 (18:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου υπέγραψε την Τρίτη το νόμο για την επικύρωση της Συνθήκης Ενταξης της χώρας στην ΕΕ, μετά την έγκρισή της από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρουμανία έχει να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες για να πετύχει την ένταξή της στην ΕΕ το 2007 όπως έχει προγραμματιστεί. Η πιο σημαντική είναι η επικύρωση της Συνθήκης Ένταξης από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να τεθεί σε ισχύ. Η Γερμανία ίσως εκφράσει αντίθεση στην επικύρωση της συνθήκης αν αλλάξει η κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ που υποστηρίζει την συνθήκη και ανεβούν οι Χριστιανοδημοκράτες στην εξουσία που είναι αντίθετοι. Σε περίπτωση ήττας του Σρέντερ στις πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να μην ψηφιστεί από την νέα βουλή η συνθήκη.

    Ιωάννα Ράντου

    [16] ΙΡΑΚ: ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΕΚΡΟΙ-ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

    Βαγδάτη, 24 Μαϊου 2005 (18:05 UTC+2)

    Τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβα που εξερράγη σε δρόμο της κεντρικής Βαγδάτης κατά τη διέλευση του οχήματος με το οποίο πραγματοποιούσαν περιπολία, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Τα θύματα ανήκαν στην 3η Μεραρχία Πεζικού του αμερικανικού στρατού.

    Παράλληλα ένας τούρκος επιχειρηματίας απήχθη στο Ιράκ από ενόπλους, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η επιχείρησή του τις δραστηριότητές της στη χώρα τους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ο 48χρονος Αλί Μουσλούογλου τηλεφώνησε από το κινητό του στον αδελφό του στο Ρεϊχανλί, στη νότια Τουρκία, για να του πει ότι τον έχουν απαγάγει αντάρτες.

    Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος ένας από τους απαγωγείς του άρπαξε το τηλέφωνο και διατύπωσε το αίτημα να σταματήσει η μεταφορική του εταιρεία τη συνεργασία της με τους Αμερικανούς, δήλωσε ο αδελφός του απαχθέντος. Η εταιρεία του Μουσλούογλου μεταφέρει άμμο για τις εργασίες ανοικοδόμησης που γίνονται στο Ιράκ.

    [17] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΤΑΡΙΤΣΕΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βουκουρέστι, 24 Μαϊου 2005 (18:03 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου δήλωσε ότι αντιτίθεται στην άμεση αποχώρηση των ρουμανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, διότι κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της χώρας του, μετέδωσε το Rompres.

    "Η αποχώρηση των 860 στρατιωτικών που βρίσκονται στο Ιράκ θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις δεσμεύσεις και την αξιοπιστία της Ρουμανίας ως μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας", δήλωσε ο Ταριτσεάνου στη συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Realitatea TV, την επομένη της επιστροφής στο Βουκουρέστι των τριών δημοσιογράφων οι οποίοι απήχθησαν στο Ιράκ πριν από δύο μήνες.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) Μιρτσέα Γκεοάνα κάλεσε το κοινοβούλιο να ορίσει ημερομηνία αποχώρησης των ρουμανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

    [18] ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΑΝΟ-ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Τίρανα, 24 Μαϊου 2005 (17:53 UTC+2)

    Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία, καθώς εντείνεται η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου.

    Οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων, του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, Φατος Νάνο και Σαλί Μπερίσα, συνεχίζουν την περιοδεία τους ανά την Αλβανία παρουσιάζοντας τους υποψηφίους βουλευτές των κομμάτων τους και επιδίδονται σ' έναν προεκλογικό αγώνα από επιθέσεις και αλληλοκατηγορίες.

    Ο Φατος Νάνο από τη Σκόδρα, όπου παρουσίασε τους υποψηφίους βουλευτές του κόμματός του, εξαπέλυσε επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, τον οποίο κατηγόρησε για φονταμενταλισμό και κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα. "Η αξιωματική αντιπολίτευση του Μπερίσα δεν εγγυάται ειρήνη και κοινωνική συμβίωση, δεν προωθεί την κατανόηση μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, δεν εξασφαλίζει την αρμονική συμβίωση μεταξύ αλβανικών περιοχών και απειλεί την καλή γειτονία των Αλβανών με τους γείτονες λαούς και τις γειτονικές χώρες", είπε μεταξύ άλλων ο Νάνο και πρόσθεσε: "Η Ευρώπη έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει και δεν έχει χρόνο να χάσει με Βαλκάνιους φονταμενταλιστές, οι οποίοι στην Αλβανία ή τη Σερβία, θέλουν να επιστρέψουν ξανά στην εξουσία για να διαταράξουν τα νερά της ειρήνης".

    Από την πλευρά του ο Σαλί Μπερίσα, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Shijak του Δυρραχίου, επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού και προέδρου των σοσιαλιστών, Φατος Νάνο, χαρακτηρίζοντάς τον ως "το μεγαλύτερο κακό για την Αλβανία και τους Αλβανούς. Ο Νάνο είναι επίσης το μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., πρόσθεσε ο Μπερίσα, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του για εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος και της δεξιάς, νίκη που θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε, την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. το 2010.

    -Κλέαρχος Λιάτης-

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (20:21 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση τριών χρυσών μεταλλίων από τον Δημήτρη Παπαγερίδη και δύο αργυρών από τον Νίκο Κουρτίδη στο 31ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών εφήβων - νεανίδων, στο Πουσάν της Ν. Κορέας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η νέα γενιά των αθλητών της ελληνικής Άρσης Βαρών μας γεμίζει υπερηφάνεια και προσδοκίες για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Τα μετάλλια των αθλητών μας επιβραβεύουν τις προσπάθειες και δικαιώνουν τους κόπους τους. Στους αθλητές μας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια».

    [20] ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: ΕΓΙΝΑΝ ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2005 (19:31 UTC+2)

    «Αύριο τελειώνει μια χρονιά την οποία θα χαρακτήριζα μέτρια, καθώς η ομάδα βγήκε από πολύ νωρίς έξω από τους στόχους της. Έγιναν λάθη από όλους. Φυσικά αυτό είναι φυσιολογικό και έτσι τους τελευταίους τρεις μήνες που ήμουν εδώ έκανα και εγώ λάθη». Με αυτές τις δηλώσεις ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Νίκος Καραγεωργίου εν όψει της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος και συνέχισε: «Παρόλα αυτά ειλικρινά θεωρώ ότι έγινε προσπάθεια για βελτίωση σε πολλούς τομείς και πιστεύω ότι αυτό είναι εμφανές. Όσα συνέβησαν μας δίδαξαν πολλά, θα εκτιμηθούν και περαιτέρω, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αναφερθούμε σε αυτά που θα συμβούν. Ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη ομάδα που θέτει πάντα μεγάλους στόχους από την αρχή της χρονιάς. Σκοπός μας είναι να ετοιμάσουμε τις συνθήκες ώστε αυτό να είναι εφικτό. Υπάρχει ένα πολύ θετικό στοιχείο που πρέπει να τονιστεί: η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του προπονητικού προσωπικού και της Διοίκησης. Οι αποφάσεις παίρνονται μετά από συζήτηση και ο ΠΑΟΚ μόνο κέρδος έχει από αυτό».

    Αναφέρθηκε ωστόσο και στις επικείμενες μεταγραφικές κινήσεις. «Στην περίοδο των μεταγραφών που πλησιάζει, θα αποκτήσουμε παίκτες που θα μπορούν να βοηθήσουν και να προσδώσουν στην ομάδα ό,τι νομίζουμε εμείς ότι λείπει. Έχουμε διαπιστώσει τα σημεία που «πονάμε» και κινούμαστε ανάλογα, ώστε όλες μας οι επιλογές να αποδώσουν και, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο υλικό, να παρουσιάσουμε μια εικόνα που θα ικανοποιεί και εμάς αλλά και τον κόσμο μας. Έχουμε αποφασίσει να αποκτήσουμε 4 ποδοσφαιριστές. Έναν για την αριστερή πλευρά, έναν για τη δεξιά, έναν για το χώρο του κέντρου και έναν επιθετικό. Επιπλέον, θα επιστρέψουν 3 παίκτες από αυτούς που τη χρονιά που διανύουμε αγωνίστηκαν ως δανεικοί σε άλλους συλλόγους. Αυτοί είναι ο Κοντέων, ο Μαλεζάς και ο Ελευθεριάδης. Ίσως τελικά έρθουν μόνο 2 από αυτούς, μιας και αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των παικτών που θα έχουμε στο ρόστερ μας, δηλαδή γύρω στους 27 μαζί με τους τερματοφύλακες, αλλά τα 3 ονόματα είναι αυτά που σας ανέφερα πριν», τόνισε ο κ. Καραγεωργίου ο οποίος σημείωσε ότι από τη νέα χρονιά δεν θα είναι μαζί τους οι Ζαβαντίας, Λουκάς και Σπάσιτς, ενώ επιπλέον δανεικοί θα δοθούν οι Ανδριόπουλος, Ζησόπουλος, Κανακούδης, Ψωμιάδης και Mογιάνο.

    Παράλληλα ο τεχνικός του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προετοιμασίας. «Η ομάδα θα συγκεντρωθεί την 1η Ιουλίου, θα μεταβεί στη Νάουσα από όπου θα επιστρέψει στις 17 του ίδιου μήνα και θα αναχωρήσουμε στις 22 Ιουλίου για το εξωτερικό, το πιθανότερο με προορισμό την Ελβετία. Οι προπονήσεις μας εδώ θα γίνονται στις εγκαταστάσεις της Σουρωτής, στις οποίες όλα είναι σχεδόν έτοιμα, πλην των χώρων των αποδυτηρίων. Όμως έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι όταν θα επιστρέψουμε από το εξωτερικό, θα έχουν αποπερατωθεί όλες οι εργασίες και θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλους τους χώρους».

    Tέλος αναφέρθηκε και στον κόσμο του ΠΑΟΚ. «Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε στο γήπεδο όσους αγαπούν αυτόν το σύλλογο. Η τεράστια αυτή δύναμη που μας προσφέρουν όλοι όταν είναι κοντά μας, είναι αυτή που μας κάνει να έχουμε διάθεση και μεράκι για το καλύτερο. Θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί αυτοί που χάνουν την ψυχραιμία τους και παραφέρονται έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Την Κυριακή θα αγωνιστούμε ξανά σε άδειο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αγωνίζεται μπροστά στον κόσμο του. Γνωρίζω ότι υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια σχετικά με τα διοικητικά, η οποία εκφράζεται στο γήπεδο την ώρα των αγώνων μέσω κάποιων συνθημάτων. Αυτό βεβαίως και δεν είναι ευχάριστο, αλλά με τον καιρό πιστεύω ότι θα εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. Aυτό δεν το λέω αυθαίρετα, αλλά βασιζόμενος στην πίστη που έχω για το τι μπορεί να πετύχουμε. Τα αποτελέσματα θα φέρουν την ηρεμία στους κόλπους του ΠΑΟΚ και θα βοηθούν να λύνονται πιο εύκολα κάθε είδους προβλήματα», ολοκλήρωσε ο κ. Καραγεωργίου.

    [21] ΒΟΛΕΪ: ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ/ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2005 (19:04 UTC+2)

    Την ερχόμενη Πέμπτη φτάνει στην Ελλάδα η αποστολή της Εθνικής βόλεϊ γυναικών της Σερβίας/Μαυροβουνίου για τα φιλικά παιχνίδια με την ελληνική εθνική ομάδα.

    Η εθνική γυναικών, που προετοιμάζεται για τον προ-προκριματικό όμιλο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006, θα υποδεχθεί τη Σερβία/Μαυροβούνιο για τρία φιλικά ματς την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, 27, 28 και 29 Μαΐου στη Γλυφάδα, με κοινή ώρα έναρξης 5.30μμ.

    Στην αποστολή της Σερβίας συμμετέχουν οι αθλήτριες Μάγια Ογκνένοβιτς, Μάγια Σίμανιτς, Άνα Σπασόγεβιτς, Γέλενα Νίκολιτς, Ιβάνα Ντερίσιλο, Μπριζίτκα Μόλναρ, Βέσνα Τσιτάκοβιτς, Αλεξάντρα Ράνκοβιτς, Νατάσα Κρισμάνοβιτς, Σλαντάνα Έριτς, Σάνια Στάροβιτς, Γιοβάνα Μπρακόσεβιτς, Τάνια Μπόσκοβιτς, Μαρίνα Βούγιοβιτς, οι προπονητές Ζόραν Τέρζιτς και Αλεξάντερ Μπόσκοβιτς, ο φυσιοθεραπευτής Σίνισα Μλαντένοβιτς, ο στατιστικολόγος Αλεκάντερ Σβέτκοβιτς. Αρχηγός αποστολής είναι ο Ντάρκο Ντουρίσκοβιτς.

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2005»

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (18:44 UTC+2)

    Άρχισαν στις 16 Μαΐου και συνεχίζονται οι εγγραφές των πολιτών κάθε ηλικίας, που θα συμμετάσχουν στο «Γύρο της Αθήνας 2005» την Κυριακή 5 Ιουνίου.

    Ο «Γύρος της Αθήνας» αποτελεί θεσμό για τον Οργανισμό Νεολαίας & Άθλησης του Δήμου Αθηναίων και κάθε χρόνο δίνει το μήνυμα της συμμετοχής και της ευγενούς άμιλλας.

    Οι διαδρομές θα είναι τρεις: 8 χλμ., 3,5 χλμ. και διαδρομή για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 09:30 το πρωί από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Η έναρξη του Γύρου της Αθήνας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα δοθεί από την Πλατεία Συντάγματος.

    [23] ΣΙΡΑΚ: ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΥ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Παρίσι, 24 Μαϊου 2005 (21:00 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα καταστήσει "πιο μακρύ" το δρόμο της Τουρκίας προς την ένταξή της στην ΕΕ αφού θα επιβάλει την ανοχή, τη δικαιοσύνη και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως επισημαίνεται σε επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο Συντονισμού των αρμενικών οργανώσεων στη Γαλλία.

    Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η αρμενική κοινότητα της Γαλλίας που αριθμεί 400 χιλιάδες άτομα, δελεάζεται υπέρ του "όχι" στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που θα γίνει στις 29 Μαΐου στη Γαλλία, γιατί αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [24] Ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Νέα Υόρκη, 24 Μαϊου 2005 (20:15 UTC+2)

    O πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες διορίστηκε Ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έγινε γνωστό από τον Οργανισμό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Γκουτιέρες επελέγη από έναν κατάλογο οκτώ ονομάτων, σύμφωνα με την διαδικασία επιλογής που έχει υιοθετηθεί από τη γραμματεία του ΟΗΕ για την εξασφάλιση των θέσεων υψηλής ευθύνης στις υπηρεσίες και τα προγράμματα του ΟΗΕ.

    Ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, που είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα διαδεχτεί τον Ολλανδό Ρούουντ Λούμπερς που αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφότου κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από συνεργάτιδά του.

    [25] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΒΒC ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

    Λονδίνο, 24 Μαϊου 2005 (19:46 UTC+2)

    Η διεύθυνση του BBC και συνδικάτα εργαζομένων συμφώνησαν για μεσολαβητικές συνομιλίες με στόχο την επίλυση της διένεξης σχετικά με περικοπές θέσεων εργασίας. Εκπρόσωποι των δύο πλευρών θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Λονδίνο για να αποτραπεί μία απεργιακή κινητοποίηση κατά των σχεδίων για περικοπή 4.000 θέσεων.

    Οπως ανακοίνωσαν τα συνδικάτα, περισσότεροι από 11.000 από τους 27.000 εργαζόμενους στο BBC, έλαβαν μέρος στην απεργία της Δευτέρας.

    [26] ΕΡΕΥΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Βρυξέλλες, 24 Μαϊου 2005 (18:18 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στο Ουζμπεκιστάν, καταδικάζοντας την κατάχρηση βίας εκ μέρους των αρχών της χώρας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σε ανακοίνωσή της η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει ανήσυχη για τις πράξεις βίας και τονίζει ότι υποστηρίζει το αίτημα του ΟΗΕ για τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

    Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Αναν, απέρριψε την ιδέα διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα της 13ης Μαΐου.

    Το Πεκίνο εξέφρασε την υποστήριξή του προς το καθεστώς του Ουζμπεκιστάν, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα εσωτερική υπόθεση της χώρας.

    [27] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΠΕΦΤΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 24 Μαϊου 2005 (14:12 UTC+2)

    Ένας 20χρονος φοιτητής αυτοκτόνησε χθες βράδυ πέφτοντας από την Αψίδα του θριάμβου στο Παρίσι, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο αμερικάνος Τζέιμς Λι πριν να δώσει τέλος στη ζωή του άφησε το σακίδιό του και ένα σημείωμα, όπου έγραψε ότι θα αυτοκτονήσει. Την πρόθεσή του είχαν διακρίνει όπως αναφέρουν και οι δύο φίλοι του που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, εκ των οποίων η μια ήταν η σχέση του θύματος. Από τη γαλλική αστυνομία διεξάγεται έρευνα για το συμβάν.

    [28] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΞΙΩΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ EUROVISION

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (20:02 UTC+2)

    Δεξίωση προς τιμήν της ελληνικής αποστολής που κατέκτησε την πρωτιά στο 50ο διαγωνισμό της Eurovision, παρέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής δώρισε στην Ελενα Παπαρίζου ένα ασημένιο πιατάκι με το εθνόσημο και την υπογραφή του, ενώ εκ μέρους της συζύγου του για την ονομαστική της γιορτή της δώρισε ένα ασημένιο βραχιόλι με σταυρό.

    Στη δεξίωση παρέστησαν ο συνθέτης του τραγουδιού «My number one», Χρήστος Δάντης και η στιχουργός Ναταλία Γερμανού

    Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνάντησης, η Έλενα Παπαρίζου, ο συνθέτης Χρήστος Δάντης και η στιχουργός Ναταλία Γερμανού δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός τους έδωσε συγχαρητήρια και ότι χάρηκε πάρα πολύ.

    Ακόμη, ο κ. Δάντης επεσήμανε ότι η επιτυχία αυτή είναι πάρα πολύ ωφέλιμη για την Ελλάδα, τον τουρισμό και την ελληνική μουσική. Σε ερώτηση "εάν θεωρούν υπερβολικές τις εκδηλώσεις", τόνισε: "δεν είδαμε κάποια υπερβολή, οι Ελληνες έδωσαν την απάντησή τους. Πετύχαμε μία διάκριση για την ελληνική μουσική την οποία η χώρα επιδιώκει εδώ και 31 χρόνια".

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (13:46 UTC+2)

    Συναυλία κλασικής περσικής μουσικής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μάιου στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 1, στις 9.00 το βράδυ.

    Δεξιοτέχνες Ιρανοί μουσικοί μαζί με Έλληνες θα ερμηνεύσουν κομμάτια της κλασικής ιρανικής παράδοσης.

    Οι 14 μουσικοί επί σκηνής θα παίξουν παραδοσιακά και κλασικά περσικά τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσουν η Πανθεια Νουργκοσταρ και ο Αλί Κακαβαντε.

    Πέρα από το τραγούδι κατά τη διάρκεια της συναυλίας κάθε όργανο παίζει ένα κομμάτι σόλο ως δεξιοτεχνία όπως στην τζαζ.

    Σαντούρι, βασικό όργανο της Ιρανικής Ορχήστρας παίζει ο δεξιοτέχνης MID TAHMATSAPOUR. H ορχήστρα αποτελείται από τα εξής βασικά όργανα: Ταρ έγχορδο, Καμανσε έγχορδη λύρα, Νευ πνευστό φλάουτο, Τουμπελέκι, Νταφ, Ούτι, Βιολί και βιολοντσέλο. Πριν από τη συναυλία θα προβληθεί ταινία για την Περσία.

    [30] ΑΠΟ 21-24 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ SAMOTHRAKI WORLD MUSIC FESTIVAL 2005 ART-ECOLOGY

    Αλεξανδρούπολη, 24 Μαϊου 2005 (13:32 UTC+2)

    Σε ρυθμούς οικολογικής και έθνικ μουσικής θα χορεύει φέτος το καλοκαίρι η Σαμοθράκη καθώς από 21-24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό κάμπινγκ του νησιού το Διεθνές SAMOTHRAKI WORLD MUSIC FESTIVAL 2005.

    Διοργανωτές είναι οι ART ECOLOGY(αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με Βίο-Οικολογικά ενδιαφέροντα), ενώ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διευρυμένης ΝΑ Ροδόπης Έβρου με την υποστήριξη της GREENPEACE, ΣΟΣ Μεσόγειος και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του ΟΤΕ.

    "Το Διεθνές μουσικό φεστιβάλ δεν έχει μόνο σκοπό την διασκέδαση αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα τρέχοντα ζητήματα Βιοκαλλιεργιών και Οικολογίας στον πλανήτη" αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι διοργανωτές και υπογραμμίζουν: "Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια που επικεντρώνεται στα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη μας,στην προώθηση βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων της Θράκης αλλά και ολης της Ευρώπης".

    Συνεργάτες και υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι σχεδόν ολοι οι περιβαλλοντολογικοί οργανισμοί της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης".

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαφόρων δρωμένων σε δυο σκηνές, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σεμινάρια, ενημερωτικά περίπτερα περιβαντολλογικών οργανώσεων, video προβολές και εκθέσεις φωτογραφίας με περιβαλλοντολογικά θέματα, περίπτερα με βιολογικά προιόντα από ιδιώτες και ενημερωτικά σεμινάρια για μεταλλαγμένα προιόντα.

    Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ορισμένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της έθνικ μουσικής σκηνής, όπως τους Omar Faruk Tekbilek, Ross Daly, Περιστρεφόμενοι δερβίσηδες, Peppe Barra, Lino Cannavacciuolo, Mode Plagal, Βόρειοι Εταίροι, Atiko Minos, κ.α.

    Ο.Ο.

    [31] ΔΥΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΣΟΛΙΣΤ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2005 (11:02 UTC+2)

    Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα για βιολί, πιάνο και ορχήστρα και μια κλασική συμφωνία, θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης το Σάββατο 28 Μαΐου, στις 21.00 στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, με την σύμπραξη των δύο διεθνούς φήμης σολίστ Ολιβιέ Σαρλιέ στο βιολί και Δόμνας Ευνουχίδου στο πιάνο. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας στη θέση του Κάρολου Τρικολίδη.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα των R. Hahn: «Ουγγρική Σουίτα» για βιολί, πιάνο, κρουστά και έγχορδα, J. Haydn: Διπλό κοντσέρτο για βιολί και πιάνο και L.v.Beethoven: Συμφωνία Νο. 4, έργο 60, σε Σι ύφεση.

    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Εισιτήρια διατίθενται στο Ταμείο της Κ.Ο.Θ. στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Δευτέρα και Τετάρτη 10:00 16:00, Τρίτη και Πέμπτη 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Παρασκευή 10:00 13:00. Την ημέρα της εκάστοτε συναυλίας στο Μ.Μ.Θ./ Α.Π.Θ./ Ράδιο Σίτυ/ Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο από 19:00 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 20 - 12 - 9 & μειωμένο ομαδικό 9 - 6. Οικογενειακό 18 - 24 - 40.

    [32] ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2005 (10:52 UTC+2)

    Αντιρατσιστική μουσική εκδήλωση διοργανώνουν το Φεστιβάλ Αθηνών και η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σήμερα στο Ηρώδειο.

    Ο DJ Spooky, με «όπλο» του τη σύγχρονη μουσική θίγει το μεγάλο πρόβλημα των διακρίσεων, αφυπνίζοντας έτσι τους νέους σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

    H αντιρατσιστική εκδήλωση "Rebirth of a Nation" είναι μία πρωτοποριακή μουσική και οπτική παραγωγή, που ανατέθηκε στον Paul D. Miller γνωστότερο ως DJ Spooky that Subliminal Kid, για να περιοδεύσει σαν ζωντανή μουσική - βίντεο παράσταση κατά την διάρκεια του 2004-2005.

    Η παράσταση αποτελεί μία κριτική στο έργο του D. W. Griffith's "Birth of a Nation" του 1915, και έχει ήδη παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου. Η «ψυχή» της εκδήλωσης, ο Paul D. Miller είναι μια ενεργή προσωπικότητα της σύγχρονης μουσικής τόσο ως DJ σε μεγάλα clubs και dance festivals ανά τον κόσμο, όσο και ως συγγραφέας βιβλίων για τη μουσική και συνεργάτης μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 24 May 2005 - 18:14:06 UTC