Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ
  • [02] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
  • [03] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [04] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [08] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ
  • [09] Ο ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗ ΧΙΟ
  • [10] ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
  • [11] ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Δ.ΣΙΟΥΦΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΣΑΑ
  • [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  • [13] ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [14] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [15] ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΧΤΩ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΜΠΡΑΤΟΥΝΑΤΣ
  • [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: "ΠΟΛΕΜΟΣ " ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ TVR
  • [17] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΟΥΜΙ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [18] Η ΒΕΡΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ος ΟΜΙΛΟΣ)
  • [19] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ
  • [20] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΛΑΡΙΣΑ
  • [21] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [22] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ Α2 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ Ο ΝΗΡΕΑΣ
  • [23] ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
  • [24] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [25] ΙΡΑΝ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ
  • [26] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [27] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΦΟΡΙΔΗ ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
  • [28] ΔΥΟ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

    Βαρσοβία, 15 Μαϊου 2005 (19:28 UTC+2)

    Σε μια πόλη με συμβολική και όχι μόνο σημασία για την ιστορία της Ευρώπης διεξάγεται αύριο και μεθαύριο η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από τα 46 κράτη- μέλη του Συμβουλίου.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου αναμένεται να καταγραφούν οι μελλοντικοί στόχοι και προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης και η ενίσχυση του ρόλο του μέσα στο νέο ευρωπαϊκό και ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον.

    Οι συμμετέχοντες αναμένεται, επίσης, να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους απέναντι στον πρωταρχικό στόχο και στη βασική αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι η διαφύλαξη και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της έννομης τάξης σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

    Μέσα από τις εργασίες της Συνόδου αναμένεται, επίσης, να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ο πανευρωπαϊκός διάλογος τόσο σε επίπεδο μεταξύ κυβερνήσεων και κοινοβουλίων όσο και μεταξύ των αρμόδιων περιφερειακών και τοπικών αρχών κάθε χώρας, αλλά και να προωθηθεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να γίνει αμεσότερη και πιο αποτελεσματική.

    Οι συμμετέχοντες αναμένεται, παράλληλα, να διατρανώσουν τη βούλησή τους για προώθηση της κοινωνικής συνοχής και του διαπολιτισμικού διαλόγου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και τα Ηνωμένα Έθνη.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου αναμένεται, επίσης, ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί στα εξής θέματα: καταπολέμηση του trafficking, του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, της βίας κατά των παιδιών και της τρομοκρατίας, προστασία των εθνοτικών μειονοτήτων, χρήση του διαδικτύου, ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών κατά μήκος της ευρωπαϊκής ηπείρου, κατάσταση των μεταναστών και των εκτοπισμένων.

    [02] Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (18:26 UTC+2)

    Την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής περιφέρειας επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από τη Χίο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης για την 183η επέτειο από τη Σφαγή της Χίου.

    Ο κ. Παπούλιας έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τις αρχές και τους κατοίκους της Χίου και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αμανής.

    «Η σύγκριση ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια, η γεφύρωση ενός άδικου χάσματος θα πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο και βασική προτεραιότητα όλων μας. Οι δυνατότητες της Περιφέρειας είναι πολλές, αρκεί να τις εκμεταλλευτούμε, αρκεί να κατανοήσουμε ότι η Ελλάδα των δυο ταχυτήτων δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, ο οποίος αποχαιρέτισε τους Χιώτες με την υπόσχεση να γίνει συμπαραστάτης τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν για ανάπτυξη του νησιού τους, αλλά και να επιστρέψει και πάλι σύντομα στη Χίο.

    [03] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Τασκένδη, 15 Μαϊου 2005 (16:07 UTC+2)

    Οι κάτοικοι του Αντιτζάν, στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν, όπου η εξέγερση της Παρασκευής πνίγηκε στο αίμα, αναζητούν από το πρωί σήμερα, Κυριακή, τα πτώματα των οικείων τους, υπό το βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών, που έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην πόλη αυτή της κοιλάδας Φεργάνα.

    Εκατοντάδες εκτιμάται ότι είναι οι νεκροί της εξέγερσης, εκτίμηση που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη χειρότερη έξαρση βίας στην ιστορία του Ουζμπεκιστάν στη μετα- σοβιετική περίοδο.

    Σύμφωνα με χρονολόγιο του Reuters, τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην ιστορία του Ουζμπεκιστάν από το 1989 έως σήμερα είναι:

    1989: Ο Ισλάμ Καρίμοφ αναδεικνύεται ηγέτης του Ουζμπεκικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    - Σημειώνονται βίαιες επιθέσεις κατά μελών μειονοτήτων στην κοιλάδα Φεργάνα. Την ίδια περίοδο ιδρύεται το εθνικιστικό κίνημα Birlik (Ενότητα).

    1991: Το Ουζμπεκιστάν αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση, μετά την κατάρρευση της οποίας εντάσσεται στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS).

    - Ο Καρίμοφ αναδεικνύεται πρόεδρος μέσα από μια εκλογική διαδικασία, στην οποία επιτρέπεται η συμμετοχή λίγων μόνο αντίπαλων πολιτικών ομάδων.

    1992: Ο Καρίμοφ απαγορεύει τη λειτουργία των κομμάτων Birlik και Erk (Ελευθερία). Μεγάλος αριθμός μελών κομμάτων της αντιπολίτευσης συλλαμβάνονται, με την κατηγορία της αντικρατικής δράσης.

    1995: Μέλη του Erk συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο να «ρίξουν» την κυβέρνηση.

    1999: Εκρήξεις στην πρωτεύουσα Τασκένδη έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ατόμων. Ο Καρίμοφ κατηγορεί για τις εκρήξεις το Ισλαμικό Κίνημα Ουζμπεκιστάν (IMU).

    - Το IMU κηρύσσει τζιχάντ, με μήνυμά του που μεταδίδεται από ραδιοφωνικό σταθμό του Ιράν, και ζητεί την απομάκρυνση των κυβερνώντων στο Ουζμπεκιστάν.

    - Μέλη του IMU εξαπολύουν επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, εφορμώντας από τα ορεινά τους κρησφύγετα.

    2000: Ο Καρίμοφ επανεκλέγεται πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, μέσα από μια εκλογική διαδικασία, οι συνθήκες της οποίας, σύμφωνα με Δυτικούς παρατηρητές, δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δημοκρατικές.

    - Η οργάνωση "Human Rights Watch" (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατηγορεί τις αρχές του Ουζμπεκιστάν για ευρεία χρήση βίας.

    Ιούνιος 2001: Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν επιβάλλουν ποινές κάθειρξης έως και 18 χρόνια σε 73 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε εξτρεμιστές Ισλαμιστές.

    Οκτώβριος 2001: Το Ουζμπεκιστάν ανάβει το «πράσινο φως» για τη χρήση των αεροπορικών του βάσεων από τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξαπολύουν επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν.

    Ιανουάριος 2001: Επεκτείνεται από πέντε σε επτά έτη η προεδρική θητεία, με σχετικό δημοψήφισμα, το οποίο θεωρείται από τη Δύση ως προσπάθεια του Καρίμοφ να κρατηθεί στην εξουσία.

    Αύγουστος 2002: Ο στρατιωτικός ηγέτης του Ισλαμικού Κινήματος Ουζμπικιστάν, Τζούμα Ναμανγκάνι, θεωρείται νεκρός.

    Ιούνιος 2003: Το Erk συνεδριάζει επίσημα για πρώτη φορά μετά την απαγόρευση λειτουργίας του, πριν από 11 χρόνια.

    Δεκέμβριος 2003: Ο Καρίμοφ απομακρύνει τον πρωθυπουργό, Οτκίρ Σουλτάνοφ, και στη θέση του διορίζει τον Σαβκάτ Μιρζιγιάγεφ.

    Μάρτιος 2004: Ειδικές δυνάμεις του Ουζμπεκιστάν πραγματοποιούν έφοδο σε κρησφύγετο Ισλαμιστών και σκοτώνουν 23 άτομα, μετά από ολοήμερη πολιορκία.

    Ιούλιος 2004: Καμικάζι- βομβιστές εξαπολύουν επιθέσεις κατά των πρεσβειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Τασκένδη. Μια ακόμη επίθεση κατά του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων.

    Νοέμβριος 2004: Νέοι περιορισμοί στις εμπορικές πρακτικές και συναλλαγές οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή στην πόλη Κόκαντ, στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν. Διοργανώνονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων.

    13 Μαΐου 2005: Η πόλη Αντιτζάν συγκλονίζεται, όταν αστυνομικοί ανοίγουν πυρ κατά εκατοντάδων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι 500 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    [04] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (20:02 UTC+2)

    Ξεκίνησαν το Σάββατο οι διαδικασίες Ανασυγκρότησης των Αποκεντρωμένων Οργάνων του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη τη χώρα.

    Τα Κλιμάκια του Εθνικού Συμβουλίου τα οποία έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των διαδικασιών, ολοκληρώνουν αύριο, Δευτέρα, τις πρώτες επισκέψεις τους σε όλους τους δήμους της χώρας, προκειμένου να προωθήσουν τρεις στόχους:

    Του προγραμματισμού δράσης των έξι εβδομάδων, στο τέλος των οποίων, σύμφωνα με την Εγκύκλιο της Γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, και του χρονοδιαγράμματος που ενέκρινε το Εθνικό Συμβούλιο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες Ανασυγκρότησης στις Περιφέρειες, τους Νομούς και τους Δήμους.

    Το πολιτικό πλαίσιο δράσης, στη βάση του οποίου θα ανασυγκροτηθούν όλες οι οργανώσεις του Κινήματος.

    Τη συγκρότηση Νομαρχιακών Επιτροπών Εκλογικών Διαδικασιών, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου σε όλες τις Δημοτικές Οργανώσεις της χώρας, για την ανάδειξη Γραμματέων και Αναπληρωτών Γραμματέων Δημοτικών Οργανώσεων, Συντονιστικών Επιτροπών Δημοτικών Οργανώσεων, και Συντονιστών και Αναπληρωτών Συντονιστών Νομαρχιακών Επιτροπών.

    Από τις 27 έως 30 Μαίου θα πραγματοποιηθούν οι Ιδρυτικές Δημοτικές Συνελεύσεις, ενώ μέχρι τις 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν και οι Κεντρικές Νομαρχιακές Συνελεύσεις.

    Από τις 11 Ιουνίου έως και το τέλος του μηνός θα πραγματοποιηθούν τα 15 Ιδρυτικά Περιφερειακά Συνέδρια.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (18:52 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, στις 14:00, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    [06] ΕΠΑΦΕΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (18:13 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο Νομός Ξάνθης, αν και είναι μια περιοχή που έχει παράδοση σε έμπειρο αγροτικό δυναμικό και στο χώρο της μεταποίησης και των συνεταιρισμών, «πλέει σε ένα πέλαγος με πολλά μποφόρ» εξαιτίας της στάσης της Πολιτείας, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Σάββατο, την Ξάνθη, συνοδευόμενος από τη Μάγδα Σπηλιοπούλου, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος, αλλά και από τοπικά στελέχη του ΣΥΝ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Ξάνθη είναι ένα καλό πλοίο με καλό πλήρωμα, χωρίς όμως πυξίδα. Και τα πλοία που δεν έχουν πυξίδα μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, μπορεί να πέσουν και σε υφάλους».

    Ο Νόμος Ξάνθης είναι μια περιοχή που έχει παράδοση σε έμπειρο αγροτικό δυναμικό, έχει παράδοση στο χώρο της μεταποίησης και των συνεταιρισμών. Φοβάμαι όμως ότι εξαιτίας της στάσης της Πολιτείας, πλέει σε ένα πέλαγος με πολλά μποφόρ, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και σημείωσε πως «φιλοδοξία μας είναι, ενόψει του Δ' ΚΠΣ, να διοργανώσουμε στη Θράκη Συνέδριο για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας».

    Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομό, ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε με εκπροσώπους τους Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, με σωματεία εργαζομένων και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επισκέφθηκε, επίσης, το Επιμελητήριο του Νομού και συζήτησε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου επισκέφθηκε το χωριό Ρέμβη και συζήτησε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (17:26 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, στα γραφεία του κόμματος, με θέμα την ενημέρωση για τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο τομέα για το 2005.

    [08] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (16:55 UTC+2)

    Την πανελλήνια γενική έκθεση «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2005» εγκαινίασε χθες, Σάββατο, στα Ιωάννινα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας.

    «Όλος ο σχεδιασμός μας, και τώρα και αύριο, με το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι να ξαναδώσουμε ζωή και η ελληνική περιφέρεια να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

    Στην ομιλία του, ο κ. Σιούφας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα αναπτυξιακά κίνητρα που έχουν ανακοινωθεί για την ήπειρο καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση και βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε, παράλληλα, την προώθηση των σχεδίων για τη δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού κέντρου στην ήπειρο, σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Σιούφα:

    «Αποτελεί μεγάλη χαρά για μένα να εγκαινιάζω την έναρξη της Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ 2005», που έχει θέσει υπό την αιγίδα της η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων μαζί με το Δήμο Ιωαννιτών. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μια πρόκληση, μια ευκαιρία να μιλήσω για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πατρίδας μας, αλλά και της Περιφέρειάς σας, της Ηπείρου. Άλλωστε σήμερα το πρωί βρισκόταν εδώ και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ο υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης, που ανακοίνωσαν τον προγραμματισμό ολοκλήρωσης της Εγνατίας Οδού το 2008, την έναρξη κατασκευής μετά από 10 μήνες της Ιονίας Οδού και την ολοκλήρωση της κατασκευής της μετά έξι χρόνια.

    Όπως όλοι γνωρίζουμε, το 2005 είναι φορτωμένο με δυσβάσταχτα βάρη από το παρελθόν:

    - υψηλό δημόσιο χρέος,

    - τεράστια δημόσια ελλείμματα,

    - απουσία διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτεί η Νέα Εποχή.

    Στα χρόνια που πέρασαν;

    Δεν αξιοποιήθηκαν οι ευκαιρίες. Δεν αντιμετωπίστηκαν οι προκλήσεις. Δεν έγιναν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στις δομές του Κράτους και της Οικονομίας.

    Αποτέλεσμα;

    - Να υπάρχει έλλειμμα ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών.

    - Να υπάρχει χαμηλό επίπεδο επιχειρηματικότητας, έρευνας και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού.

    - Να παραμένει στα ύψη η ανεργία.

    - Να διευρύνονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

    - Η ελληνική οικονομία να γνωρίζει φθίνουσα ανταγωνιστικότητα.

    Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις συνήθισαν να είναι εξαρτημένες από το κράτος και να μην αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε νέες ιδέες, προϊόντα και αγορές. Υπολείπονται σημαντικά σε εξωστρέφεια, ανάπτυξη και μέγεθος, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Το ανθρώπινο δυναμικό της Χώρας, μολονότι διαθέτει την αναγκαία γενική παιδεία, πολύ συχνά δεν έχει την απαιτούμενη εξειδίκευση. Η έως τώρα μεγέθυνση του ΑΕΠ οφειλόταν κυρίως στην επιδότηση της εγχώριας κατανάλωσης από τις κοινοτικές ενισχύσεις, από τα δημόσια ελλείμματα και από τις αθρόες τραπεζικές πιστώσεις. Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησε η Οικονομία, τα προηγούμενα χρόνια...

    - αποδυνάμωσε την εγχώρια παραγωγή,

    - αποδυνάμωσε την απασχόληση,

    - διευκόλυνε τη διείσδυση ξένων προϊόντων,

    - λειτούργησε σε βάρος της Περιφέρειας,

    - εκτόξευσε στα ύψη τα δημόσια ελλείμματα και χρέη,

    -υποθήκευσε τη μελλοντική ιδιωτική κατανάλωση, χρεώνοντας σε πρωτόγνωρο βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά.

    Η Νέα Διακυβέρνηση παρέλαβε και έργο από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Συνεχίζουμε ότι καλό βρήκαμε και εφαρμόζουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα που ενέκρινε ο Ελληνικός Λαός στις 7 Μαρτίου του 2004. Με σταθερότητα και αποφασιστικότητα.

    Τα προβλήματα είναι πολλά και εξαιρετικά δύσκολα. Οι δυσκολίες γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, εξαιτίας της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.

    - Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

    - Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές και δεν αποκλείεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

    - Το κόστος του χρήματος σταδιακά αυξάνεται.

    - Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των ασιατικών νομισμάτων καθιστά ακόμη πιο σκληρό το διεθνή ανταγωνισμό.

    - Η ανάκαμψη στην Ευρώπη παραμένει ασθενής και η ανεργία αυξάνεται.

    - Οι κοινοτικές ενισχύσεις ανακατανέμονται πλέον σε περισσότερες χώρες-μέλη και με μεγαλύτερη φειδώ.

    - Η Κοινή Αγροτική Πολιτική βαθμιαία αλλάζει.

    Μέσα σ' αυτή τη συγκυρία και φορτωμένη από τα βάρη του παρελθόντος, η Ελλάδα καλείται να ισορροπήσει, να προσαρμοστεί, αλλά και να βγει μπροστά. Γιατί στη Νέα Εποχή, στην εποχή των μεγάλων ταχυτήτων, των ραγδαίων αλλαγών οι εξελίξεις δεν περιμένουν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι απέναντι στις προκλήσεις των καιρών μας. Στις προκλήσεις του σήμερα, στις προκλήσεις του αύριο.

    Είναι καθήκον (και είναι απόφαση) της Κυβέρνησης, να αλλάξει το απογοητευτικό τοπίο στο οποίο παρέμενε εγκλωβισμένη, όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία. Σήμερα δεν έχουμε περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Σήμερα το στοίχημα για την ελληνική οικονομία (πέρα από το γνωστό μεγάλο πρόβλημα των χρεών και των ελλειμμάτων που μας κληροδότησε το χτες), είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στις δομές του κράτους και της οικονομίας. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που εγγυούνται μια νέα προοπτική. Η προσπάθεια άρχισε και συνεχίζεται με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς. Η οργάνωση και η λειτουργία του Κράτους (αντιπαραγωγική και γραφειοκρατική σε μεγάλο βαθμό) αποκτά τώρα τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που απαιτούνται για τη μετεξέλιξή της. Οι παρεμβάσεις της Νέας Διακυβέρνησης, φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα, απέναντι στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Οι συνθήκες που απαιτούνται για διαφάνεια και σεβασμό στους κόπους του πολίτη, διαμορφώνονται με συνέπεια και κοινωνική ευθύνη. Οι οδηγίες του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι ξεκάθαρες:

    - Στροφή στην Περιφέρεια.

    - Ούτε μία ημέρα καθυστέρηση.

    - Δίπλα στον πολίτη.

    Μετάβαση σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Μια πορεία που να βασίζεται

    - στην περιφερειακή ανάπτυξη,

    - τις ιδιωτικές επενδύσεις,

    - την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα,

    - την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων,

    - την εξωστρέφεια της Οικονομίας μας.

    Το στοίχημα αυτό, για το Υπουργείο Ανάπτυξης, συνοψίζεται στο τρίπτυχο «ποιότητα - παραγωγικότητα - ανταγωνιστικότητα». Το στοίχημα είναι η δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη Χώρα. Γι' αυτό ακριβώς έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε Νέα Πολιτική Ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας. Γι' αυτό ακριβώς προωθούμε μια Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Γι' αυτό ακριβώς δημιουργούμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Σε αυτή τη νέα πορεία, σ' αυτό το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, κομβικό ρόλο έχει ο κόσμος της παραγωγής, ο ιδιωτικός τομέας ο επιχειρηματικός κόσμος. Για να αναλάβει, όμως, ο ιδιωτικός τομέας το ρόλο αυτό απαιτείται η δημιουργία ενός ευνοϊκού, ενός γόνιμου επενδυτικού περιβάλλοντος. Αυτός είναι ο δικός μας ρόλος. Αυτή την πορεία διασφαλίζουμε με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε:

    - Με τα βελτιωμένα επενδυτικά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.

    - Με τις δράσεις του Επιχειρηματικού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

    - Με την επιχειρηματική δυναμική της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    - Με την ουσιαστική περιστολή των γραφειοκρατικών εμποδίων στη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    - Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    - Με την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου.

    - Με την κατάρτιση χωροταξικού σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Τουρισμό.

    Υπογραμμίζω κυρίως:

    1ον Το νέο αναπτυξιακό νόμο που αποτελεί ισχυρό εργαλείο περιφερειακής πολιτικής. Για την Ήπειρο τα ποσοστά ενίσχυσης είναι από τα υψηλότερα της Χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως π.χ. την Άρτα και την Πρέβεζα) μπορεί να ανέλθει στο 50%, ενώ στην περίπτωση των Νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας φτάνει το 55% της επένδυσης, εφόσον αφορά μικρομεσαία επιχείρηση που είτε είναι νέα, είτε είναι παλιά και εγκαθίσταται σε ΒΕΠΕ.

    2ον Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), που περιλαμβάνει μια μεγάλη σειρά μέτρων, πολλά από τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια της Ηπείρου. Ανάμεσα στ' άλλα χρηματοδοτεί επενδύσεις για:

    - ενεργειακά έργα,

    - τουριστικές επιχειρήσεις,

    - ίδρυση επιχειρήσεων από νέους, γυναίκες και ανάπηρους,

    - εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων,

    - δίκτυα επιχειρήσεων,

    - περιβαλλοντικά σχέδια και συνεργασίες,

    - συστήματα διαχείρισης της ποιότητας προϊόντων και της ασφάλειας τροφίμων,

    - δράσεις έρευνας και τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.

    Σημειώνω ότι μέσω του ΕΠΑΝ έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται, μέχρι σήμερα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, 471 επιχειρηματικά σχέδια, από τα οποία τα 198 εξελίσσονται στο Νομό Ιωαννίνων ύψους 84,4 εκατ. ευρώ. Αναφέρομαι μεταξύ των άλλων στη λειτουργία του ΚΕΤΑ Ηπείρου, στα ΚΥΕ και τη δράση ?Δικτυωθείτε? όπου 713 επιχειρήσεις της Ηπείρου έχουν εκπαιδευθεί από την Κοινοπραξία Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ηπείρου και των Επιμελητηρίων της.

    Σημειώνω ότι (με την πρόσφατη αναθεώρηση του ΕΠΑΝ), εντάξαμε στις χρηματοδοτούμενες δράσεις και την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών. Επίσης, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει την υλοποίηση ορισμένων δράσεων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, (όπως ΒΕΠΕ και δράσεις Έρευνας και Τεχνολογίας).

    Σημειώνω ακόμη ότι το σύνολο των μέχρι σήμερα ενταγμένων στο Γ΄ ΚΠΣ περιφερειακών και νομαρχιακών έργων για την Ήπειρο ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ. Καλύπτει ήδη το 68% της συνολικά δεσμευμένης δημόσιας δαπάνης. Είχαμε, δηλαδή, σ' ένα χρόνο αύξηση κατά 32%. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη μεταποίηση και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων. Όπως επίσης και στην ανάπτυξη του τουρισμού.

    3ον Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων.

    Τι σημαίνει αυτό;

    Ότι με το νέο καθεστώς, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις;

    - περιορίζεται δραστικά ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών,

    - μειώνεται ο χρόνος έκδοσης της άδειας,

    - απαλλάσσονται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, σε περίπτωση αλλαγής φορέα,

    - εξασφαλίζεται η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων σε περίπτωση αλλαγής του τόπου εγκατάστασής τους.

    Παράλληλα, οι Διευθύνσεις Βιομηχανίας κάθε Νομαρχίας μετεξελίσσονται σε Διευθύνσεις Ανάπτυξης. Οι πολίτες θα έχουν, δηλαδή, τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης σε ένα ενιαίο χώρο. Αλλά και να παίρνουν, από τον ίδιο χώρο, όλες τις πληροφορίες για τα προγράμματα και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

    4ον Η προώθηση σειράς θεσμικών και οργανωτικών μέτρων για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Αναφέρομαι κυρίως...

    - στην αναθεώρηση και την επιτάχυνση της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ?Ανταγωνιστικότητα?,

    - στην προώθηση του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ?Επιχειρείτε ηλεκτρονικά? και ?Δικτυωθείτε?,

    - στην ενίσχυση των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών (ΒΕΠΕ),

    - στη σύσταση υποδομών στήριξης της επιχειρηματικότητας

    - στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό τους,

    - στην ενεργοποίηση νέων μορφών χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΤΕΜΠΜΕ, ΚΕΣΥΤ),

    - στην ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου, με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την προώθηση της ένταξης της Χώρας στα διεθνή δίκτυα ενέργειας και τεχνολογίας.

    Κηρύξαμε (όπως ξέρετε) το 2005 Έτος Ανταγωνιστικότητας και προωθούμε σειρά αποφάσεων για τη βελτίωση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Επιδιώκουμε παράλληλα, την ενημέρωση και την κινητοποίηση της εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, των δημόσιων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση όλων με σκοπό να αντιστραφεί η φθίνουσα τάση στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας. Σύντομα (με το συντονισμό και την εποπτεία, του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας) πρόκειται να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, για το σκοπό αυτό. Υπογραμμίζω ότι οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις αυτές σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια, ανάλογα με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τους τοπικούς φορείς. Η Περιφέρεια της Ηπείρου έχει ήδη ενδιαφερθεί να πραγματοποιήσει τέτοιες δράσεις, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού περιβάλλοντος στην περιοχή.

    Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της Ηπείρου είναι γνωστή σε όλους.

    · Οι τομείς της γεωργίας και μεταποίησης παρουσιάζουν διαχρονικά πτωτική πορεία.

    · Οι υποδομές, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι ανεπαρκείς.

    · Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εισόδημα είναι ένα από τα δύο χαμηλότερα στη Χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    · Υπάρχει εκτεταμένη ανεργία ιδιαίτερα των νέων.

    Οι διαπιστώσεις αυτές υπαγορεύουν ένα νέο σχεδιασμό ανάπτυξης. Και αυτό ακριβώς κάνουμε : Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε συγκεκριμένες πολιτικές με στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

    Βασικοί στόχοι μας είναι :

    · Η στήριξη του αγροτικού κόσμου και η προετοιμασία του ενόψει της νέας ΚΑΠ.

    · Η δημιουργία νέων αναπτυξιακών πόλων και δράσεων, όπως θεματικά πάρκα και ζώνες οικολογικής παραδοσιακής ανάπτυξης.

    · Η αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων προς την Περιφέρεια από το Δ΄ Κ.Π.Σ.

    · Η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της τοπικής οικονομίας.

    · Η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου για την Τουριστική Ανάπτυξη.

    Θα αναφερθώ τώρα και σε ορισμένα ειδικότερα θέματα για την Ήπειρο. Την Ήπειρο των μεγάλων εθνικών ευεργετών και εμπόρων. Εμπόριο και Ήπειρος είναι ταυτισμένα.

    1. Δώσαμε λύση στην ατυχή ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη φορολογία των κληροδοτημάτων και των δωρεών για κοινωφελείς σκοπούς, με την πεποίθηση ότι θα αναγεννηθεί και θα υπάρξει μια νέα γενιά εθνικών ευεργετών.

    2. Δώσαμε λύση στο θέμα του καθορισμού μέσα σε μία πενταετία λατομικών περιοχών από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    3. Δώσαμε λύση στην απορρόφηση από τη ΔΕΗ των στύλων που είχαν υλοτομηθεί από τους δασεργάτες και της Ηπείρου, και που ταλάνιζε πολλές περιοχές της Χώρας και της Ηπείρου, και τους στερούσε εισοδήματα.

    4. Επισκέφθηκα το κτιριακό συγκρότημα του Κέντρου Παραδοσιακής Τέχνης της μοναδικής Γιαννιώτικης Τέχνης του Ασημιού. Εδώ βγαίνουν δύο συμπεράσματα:

    α) Για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάστηκαν 18 χρόνια και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ.

    β) Το ΚΕΠΑΒΙ που πρόσφατα εγκαινιάστηκε χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις συντήρησης.

    Το ΚΕΠΑΒΙ είναι χαρακτηριστικό δείγμα έλλειψης σεβασμού προς το δημόσιο χρήμα, προς τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού. Για τα προβλήματα του ΚΕΠΑΒΙ το Υπουργείο, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο ΕΟΜΜΕΧ, θα δώσουν άμεσα τις επιβαλλόμενες λύσεις.

    5. Οι 14 παρεμβάσεις μας για το Εμπόριο στοχεύουν στην αναγέννησή του και δίνουν λύσεις που δεν επιχειρήθηκαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Και αυτό αγκαλιάζεται θετικά από τον εμπορικό κόσμο της Χώρας. Η πρότασή μας για την καθιέρωση εθνικού πλαισίου ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι σε δημόσια διαβούλευση. Είμαι της πεποίθησης ότι η διαρθρωτική αυτή παρέμβασή μας θα δώσει νέα ώθηση στο Εμπόριο και θα εξυπηρετήσει καλύτερα και παραγωγικότερα τα εκατομμύρια των καταναλωτών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών της Χώρας μας, και θα αναπτύξει περισσότερο το εμπόριο.

    6. Διαβάζω τελευταία στον Τοπικό σας Τύπο ορισμένοι τώρα βιάζονται και αγωνιούν αν το φυσικό αέριο θα καλύψει και την Ήπειρο. Αδικαιολόγητη η βιασύνη. Αυτό δεν είναι τώρα το μέγα θέμα για την Ήπειρο. Είναι αυτά που σας ανέφερα πριν για την ανάπτυξή της. Το βέβαιο είναι ότι δημιουργούμε μεγάλες ενεργειακές υποδομές σ' ολόκληρη τη Χώρα. Τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο. Ο αγωγός φυσικού αερίου θα περνάει από την Ήπειρο. Τόσο για την υποθαλάσσια σύνδεση με την Ιταλία, όσο και για τον αγωγό από Ήπειρο προς Αλβανία - Κροατία - Αυστρία.

    Οι αγωγοί αυτοί θα εφοδιάζουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Είναι δυνατόν να εξυπηρετείται η Ευρώπη με φυσικό αέριο και να μην εξυπηρετεί αυτό τις περιοχές, όπως η Ήπειρος, από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός;

    Το όλο θέμα σχεδιάζεται και μελετάται με την επιβαλλόμενη σοβαρότητα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις. Ανήκουμε στη Σχολή των έργων και όχι των λόγων. Θέλουμε να σας είμαστε χρήσιμοι και όχι απλά προσωρινά ευχάριστοι.

    7. Σχετικά με το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Ηπείρου, που σχεδιάζεται μαζί με τη ΔΕΘ ΑΕ, τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού, επαναλαμβάνω την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησης σ' αυτό το έργο. Μελετάται και εξετάζονται οι τρόποι χρηματοδότησής του. Όταν είμεθα έτοιμοι θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

    Σκοπός μας, σκοπός όλων είναι:

    - Η δυναμική και διατηρήσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρειά σας (όπως και σε κάθε Περιφέρεια της Πατρίδας μας).

    - Η αύξηση της απασχόλησης.

    - Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου.

    - Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής, για όλους τους πολίτες.

    Ο προσανατολισμός μας είναι ξεκάθαρος : Προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Προϊόντα τυποποιημένα και ελκυστικά συσκευασμένα. Προϊόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικές. Αυτός είναι ο δρόμος για να κερδίσουμε, όχι μόνο τη μάχη της εσωτερικής αγοράς, αλλά και τη διείσδυση των προϊόντων μας στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Για τη Νέα Διακυβέρνηση (όπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές έως τώρα ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής) η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι πρώτη προτεραιότητα. Η Περιφέρεια είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Θέλουμε ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

    Δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε εντατικά, συντονισμένα και υπεύθυνα, για μια ανταγωνιστική Ελλάδα, με ποιότητα παντού. Αυτή είναι σήμερα η πρόκληση. Και στην πρόκληση αυτή απαντούμε με όραμα, με πρόγραμμα και συγκροτημένο σχέδιο. Το 2005, ως Έτος Ανταγωνιστικότητας, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας εντατικής και διαρκούς προσπάθειας, που πρόκειται να αποτελέσει βασικό και μόνιμο γνώρισμα της Αναπτυξιακής Πολιτικής μας για την Ελλάδα του 2010 και μετά. Σηματοδοτεί την επίμονη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός γόνιμου αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την ευημερία των πολιτών. Ανάπτυξη δυναμική και διατηρήσιμη. Ανάπτυξη παντού. Ανάπτυξη που μοιράζει τους καρπούς της σε όλους».

    [09] Ο ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΗ ΧΙΟ

    Χίος, 15 Μαϊου 2005 (14:12 UTC+2)

    Τη Χίο επισκέφτηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις τοπικές εκδηλώσεις για τη μνήμη θυμάτων Ολοκαυτώματος Μελανιούς.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χίο ο κ.Κοντός συνοδευόμενος από τον βουλευτή της περιοχής κ.Πίττα, συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και άλλους παράγοντες της περιοχής, με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Χίου και τους τρόπους επίλυσής των.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το χθες, Σάββατο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αναφορά στην πορεία των έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο νομό και εξήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αγροτικού πληθυσμού της Χίου.

    [10] ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ. ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (13:12 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, υπέγραψε αποφάσεις με τις οποίες εγκρίνονται οι μεταβάσεις στο εξωτερικό υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Ανάπτυξης για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε διεθνή συμβούλια, εκδηλώσεις και ομάδες εργασίας και να ενημερωθούν και να παρουσιάσουν τις ελληνικές θέσεις κατά τη συζήτηση των αντίστοιχων θεμάτων.

    Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις αυτές εγκρίθηκαν:

    *Η μετάβαση στη Μαδρίτη της Μαρίας Λαζαράκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Επιτροπή Κριτών Παρθένου Ελαιολάδου στις 16 και 17 Μαΐου 2005.

    *Η μετάβαση στην Πράγα της Άννας Μεταξά και της Κωνσταντίνας Λόντου προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Conference των Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 18 - 20 Μαίου 2005.

    *Η μετάβαση της Σοφίας Μερετάκη στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην Ομάδα Εργασίας «Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές» στις 19 Μαίου 2005.

    [11] ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Δ.ΣΙΟΥΦΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΣΑΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (12:47 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο, Δευτέρα, στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, στο Ζάππειο Μέγαρο, το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ), όπου θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα κατά το 2004.

    Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου θα συζητηθούν, επίσης, τα αποτελέσματα των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της 7ης Μαρτίου, της 18ης Απριλίου και της 10ης Μαΐου 2005 και οι προγραμματισμένες από την Ειδική Γραμματεία για την Ανταγωνιστικότητα δράσεις και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Έτους Ανταγωνιστικότητας, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2005.

    [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΥΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (12:42 UTC+2)

    Ανάμεσα στις χώρες με τη βαρύτερη φορολογία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», που επικαλείται το τελευταίο τεύχος του διεθνούς περιοδικού «Forbes».

    Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 10η θέση στο σχετικό πίνακα που απαρτίζεται από 50 χώρες από όλον τον κόσμο, πίνακας που παρουσιάζει το άθροισμα των ανώτατων συντελεστών φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών και ΦΠΑ που επιβάλλονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

    Από την έρευνα προκύπτει ότι ένας φορολογούμενος στην Ελλάδα με ακαθάριστο εισόδημα 50.000 ευρώ ανά έτος βάζει στην τσέπη του καθαρά 31.283 ευρώ, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μας στην 40ή θέση του μεταξύ των χωρών που επιβαρύνουν λιγότερο του εργαζόμενους με φορολογία και εισφορές.

    Στην πρώτη θέση φιγουράρουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου φορολογούμενος με το ίδιο εισόδημα (50.000 ευρώ) έχει εισόδημα μετά φόρων 47.500 ευρώ. Χειρότερη φορολογικά χώρα αναδεικνύεται η Σλοβενία. Εκεί κάποιος που εισπράττει μικτά 50.000 το χρόνο, τελικά έχει καθαρές απολαβές 25.890 ευρώ.

    [13] ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 15 Μαϊου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ομαδικός τάφος που περιέχει τις σορούς 12 Σέρβων, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Κοσσυφοπέδιο (1998-'99) βρέθηκε στην πόλη Μαλίσεβο της επαρχίας, περίπου 50 χλμ από την πρωτεύουσα Πρίστινα και μόλις ένα χλμ από το νοσοκομείο της πόλης.

    Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκταφής των πτωμάτων και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τον ομαδικό αυτό τάφο δυο πτώματα σε πλήρη σύνθεση και αρκετά μέλη από διάφορες σορούς.

    Αξιωματούχος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα πτώματα ανήκουν σε άνδρες και τουλάχιστον ένα από τα θύματα βρέθηκε με τα χέρια δεμένα.

    Σημειώνεται ότι το Μαλίσεβο θεωρούνταν ως ένα από τα οχυρά των Αλβανών ανταρτών κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    [14] ΚΡΟΑΤΙΑ: ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ζάγκρεμπ, 15 Μαϊου 2005 (20:26 UTC+2)

    Έκλεισαν στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα) οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Κροατία, στις οποίες δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι.

    Οι σημερινές δημοτικές εκλογές, οι τέταρτες από τότε που η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της, διεξήχθησαν σε ήρεμη και ειρηνική ατμόσφαιρα, αλλά η συμμετοχή του εκλογικού σώματος, τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης ήταν χαμηλή, μόλις στο 28,5%.

    [15] ΤΡΙΑΝΤΑ ΟΧΤΩ ΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ ΣΤΟ ΜΠΡΑΤΟΥΝΑΤΣ

    Μπράτουνατς, 15 Μαϊου 2005 (20:15 UTC+2)

    Με την ανάσυρση 38 πτωμάτων ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι εργασίες εκταφής από ομαδικό τάφο στην επαρχία Μπράτουνατς της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

    Ο επικεφαλής του Γραφείου Αγνοούμενων της Τούζλα, Μουράτ Χούρτιτς, δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι ηλικιωμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά (ηλικίας από έξι μηνών έως 12 ετών), βοσνιακής καταγωγής, από την περιοχή της Σούχα.

    [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: "ΠΟΛΕΜΟΣ " ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ TVR

    Βουκουρέστι, 15 Μαϊου 2005 (19:59 UTC+2)

    Για πολιτική φίμωση της κρατικής τηλεόρασης της Ρουμανίας (TVR) από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο διευθυντής της TVR, Βαλεντίν Νικολάου, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου.

    Ο Νικολάου, για τον οποίο φέρεται να υπάρχουν σχέδια απόλυσης από την κυβέρνηση, κατηγορεί τον Ρουμάνο πρωθυπουργό για πολιτική φίμωση της TVR αλλά και για «παζαρέματα» με το UDMR σε ό,τι αφορά τη δική του απομάκρυνση από την κρατική τηλεόραση. «Υποσχεθήκαμε στο UDMR έναν νόμο για τις μειονότητες "κομμένο" στα μέτρα του, με αντάλλαγμα την αρνητική του ψήφο για εμένα» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Νικολάου, για τον οποίο διεξάγει έρευνα επιτροπή της ρουμανικής βουλής, μετά τις εναντίον του κατηγορίες για πολιτική υποταγή στο PSD, την περίοδο διακυβέρνησής του (2000-2004).

    Απαντώντας στην ανοιχτή επιστολή του Νικολάου, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατηγόρησε τον επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης ότι εκτοξεύει εναντίον του κατηγορίες, τις οποίες δεν μπορεί, ωστόσο, να τεκμηριώσει. Τόνισε δε ότι παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου στη Ρουμανία.

    Σημειώνεται ότι η κεντρώα συμμαχία Φιλελευθέρων- Δημοκρατικών που στις εκλογές του περασμένου έτους ανήλθε στην εξουσία, διαδεχόμενη τους Σοσιαλιστές του PSD είχε δεσμευθεί προεκλογικά για ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου στη Ρουμανία, που πολλές δυτικές χώρες θεωρούν εύθραυστη.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΟΥΜΙ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Βελιγράδι, 15 Μαϊου 2005 (18:41 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, κάλεσε σήμερα, Κυριακή, τον ομόλογό του τού Κοσσυφοπεδίου, Μπαϊράμ Κοσούμι, σε απευθείας συνομιλίες, στις 24 του τρέχοντος μήνα, στο Πρίζρεν του Κοσόβου.

    Οι σερβικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι μέσα από έναν υπομονετικό διάλογο και συμβιβασμός μπορούν να βρεθούν λύσεις, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σέρβου πρωθυπουργού, Σρντιάν Τζούριτς, ανακοινώνοντας την πρόσκληση Κοστούνιτσα προς τον Μπαϊράμ Κοσούμι.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την πλευρά του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ο Κοσούμι απαντήσει θετικά στην πρόσκληση Κοστούνιτσα θα πρόκειται για την πρώτη απευθείας διμερή συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου από το τέλος του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    [18] Η ΒΕΡΟΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ (2ος ΟΜΙΛΟΣ)

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2005 (20:49 UTC+2)

    Ούτε και σε αυτή την αγωνιστική (31η) δεν σταμάτησε η Βέροια, η οποία κέρδισε στο Καλοχώρι με 2-0 τους Λύκους και παρέμεινε μόνη πρώτη στη βαθμολογία της Γ' εθνικής (2ος όμιλος).

    Τα αποτελέσματα είναι:

    ΠΑΕ Θράκη-Αγροτικός Αστέρας 2-2

    Απόλλων Λάρισας-Θερμαϊκός 0-2

    Γιάννινα-ΑΕ Πτολεμαίδας 2-1

    Αναγέννηση Καρδίτσας-Δόξα Δράμας 3-1

    Πανδραμαϊκός-Λαμία 3-1

    Παναιτωλικός-Αναγένηση Αρτας 1-0

    Κοζάνη-Παύλος Μελάς 2-1

    Λύκοι-Βέροια 0-2

    Ρεπό: Καβάλα.

    Η βαθμολογία

    Βέροια 65

    ΠΑΣ Γιάννινα 58

    Καβάλα 52

    Λαμία 47

    Αναγέννηση Αρτας 45

    Δόξα Δράμας 45

    Αγροτικός Αστέρας 45

    ΠΑΕ Θράκη 45

    Κοζάνη 43

    Θερμαϊκός 40

    Παναιτωλικός 39

    Πτολεμαϊδα 38

    Αναγ. Καρδίτσας 37

    Παύλος Μελάς 32

    Πανδραμαϊκός 28

    Απόλλων Λάρισας 20

    Λύκοι 18.

    [19] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (1ος ΟΜΙΛΟΣ): ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2005 (20:20 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης γεύτηκε το Χαϊδάρι που κέρδισε με 2-1 το Κερατσίνι και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος της 31ης αγωνιστικής της Γ' εθνικής (1ος όμιλος).

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Εθνικός Πειραιώς-Ατσαλένιος 2-1

    Αχαρναϊκός-ΠΑΝΟ Μαλλίων 3-1

    Αθηναϊδα-Αχαϊκή 1-2

    Μαρκό-Ρόδος 0-1

    Χαϊδάρι ΑΟ-Αγιος Δημήτριος 2-1

    Πάμισος Μεσσήνη-Κερατσίνι 2-1

    Θύελλα Πατρών-Λήλας Βασιλικού 0-0

    Ηρόδοτος-Βύζας Μεγάρων 0-2

    Ρεπό: Θρασύβουλος

    Η βαθμολογία

    Χαϊδάρι 64

    Θρασύβουλος 62

    Εθνικός 59

    Αχαρναϊκός 57

    Ρόδος 45

    Αχαϊκή 39

    Αγιος Δημήτριος 36

    Θύελλα Πατρών 36

    Λήλας Βασιλικού 35

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 35

    Ατσαλένιος 33

    Βύζας Μεγάρων 33

    Κερατσίνι 32

    Πάμισος Μεσσήνης 30

    Ηρόδοτος 26

    Αθηναϊδα 24

    Μαρκό 23.

    Το Κερατσίνι έχει -1 βαθμό.

    [20] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Η ΛΑΡΙΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2005 (19:19 UTC+2)

    Πολύτιμη ισοπαλία στην Καστοριά (1-1) πήρε η Λάρισα, η οποία μετά και το τέλος της προτελευταίας αγωνιστικής (29η) παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας της Β' εθνικής. Ωστόσο η ομάδα της Θεσσαλίας έχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να ανέβει στην Α εθνική. Μεγάλη σε έκταση νίκη και μάλιστα εκτός έδρας, πέτυχε ο Πανσερραϊκός που κέρδισε στον Πύργο τον Πανηλειακό με 4-1 και βρέθηκε στην 2η θέση της βαθμολογίας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Προοδευτική-Ακράτητος 0-1

    Ηλυσιακός-Λεβαδειακός 0-0

    Ατρόμητος Αθηνών-Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου 0-3

    Παναχαϊκή 2005-Νίκη Βόλου 0-0

    Απόλλων Αθηνών-Εθνικός Αστέρας 0-1

    Καστοριά-Λάρισα 1-1

    Πανηλειακός- Πανσερραϊκός 1-4

    Ποσειδών Νέων Πόρων- Καλαμάτα 0-2 α.α.

    Η βαθμολογία

    Λάρισα 55

    Λεβαδειακός 53

    Πανσερραϊκός 53

    Ακράτητος 53

    Καστοριά 51

    Νίκη Βόλου 51

    Ολυμπιακός Βόλου 50

    Πανηλειακός 43

    Καλαμάτα 43

    Προοδευτική 40

    Εθνικός Αστέρας 39

    Παναχαϊκή 37

    Απόλλων Αθηνών 33

    Ηλυσιακός 33

    Ποσειδών Ν. Πόρων -9

    Ατρόμητος Αθ. -28.

    Ο Ποσειδώνας Ν.Π. και ο Ατρόμητος Αθηνών έχουν ήδη υποβιβαστεί.

    [21] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2005 (17:59 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ελλάδος, καθώς σε αγώνα για την 22η και τελευταία αγωνιστική της Α1 χάντμπολ ανδρών επικράτησε 23-22 του Κιλκίς. Η ομάδα του Γιώργου Κράνάκη από την αρχή του αγώνα ήταν καλύτερη και κέρδισε δίκαια το μαχητικό Κιλκίς που δεν παράτησε το παιχνίδι μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.

    Ωστόσο στα μπαράζ για την παραμονή στην κατηγορία, ο Γ.Σ. Κορωπίου θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα κατακτήσει την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα της Α2, ενώ ο Αρχέλαος Κατερίνης θα αναμετρηθεί με τον τρίτο της Α2 κατηγορίας (Βριλήσσια ή ΠΑΟΚ). Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν 21 ή 22 Μαΐου και οι δεύτεροι το επόμενο Σαββατοκύριακο.

    Τα αποτελέσματα της 22ης και τελευταίας αγωνιστικής είναι:

    ΑΣΕ Δούκα-Γ.Σ. Κορωπίου 44-25

    Αρχέλαος Κατερίνης-Πανελλήνιος 17-35

    Φίλιππος Βέροιας-Ιωνικός Ν.Φ. 31-30

    ΒΑΟ-Ηλιούπολη 32-33

    Απόλλων Καλ.-Διομήδης Άργους 24-32

    Αθηναϊκός-Κιλκίς 23-22

    Η βαθμολογία

    Αθηναϊκός 40

    Φίλιππος Βέροιας 36

    Πανελλήνιος 36

    ΓΑΣ Κιλκίς 28

    Διομήδης Αργους 25

    Ιωνικός Ν.Φ. 23

    ΑΣΕ Δούκα 23

    Ηλιούπολη 15

    Απόλλων Καλαμαριάς 14

    ΒΑΟ 12

    Γ.Σ. Κορωπίου 10

    Αρχέλαος Κατερίνης 2.

    [22] ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ Α2 ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ Ο ΝΗΡΕΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2005 (17:36 UTC+2)

    Εύκολη νίκη σε βάρος της Ξάνθης στην ακριτική πόλη πέτυχε ο Νηρέας Χαλκίδας, καθώς επιβλήθηκε με 14-5 στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α2 πόλο ανδρών.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι:

    Κέρκυρα-ΟΦΗ 11-6

    Ξάνθη-Νηρέας Χαλ. 5-14

    Θρίαμβος Π.-ΝΟΒΑ 9-14

    Αιγυπτιώτες-Χαλκίδα 8-7

    Ποσειδώνας Ιλισ.-ΟΕΑΝΑ Βόλου 21-4

    Αρη Θεσσαλονίκης-ΟΠΑΘΑ Πατρών αναβλήθηκε

    Η βαθμολογία

    1. Νηρέας Χαλ. 38

    2. ΝΟΒΑ 33

    3. Ποσ. Ιλισίων 33

    4. Κέρκυρα 30

    5. Άρης Θεσ. 22

    6. Χαλκίδα 20

    7. Ξάνθη 14

    8. ΟΦΗ 14

    9. Αιγυπτιώτες 13

    10. Θρίαμβος Π. 12

    11. ΟΠΑΘΑ Π. 4

    12. ΟΕΑΝΑ Βόλου 2.

    Σημειώνεται ότι ο Άρης Θεσσαλονίκης, ΟΦΗ, Ξάνθη και ΟΠΑΘΑ Πατρών έχουν από ένα ματς λιγότερο.

    [23] ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

    Τασκένδη, 15 Μαϊου 2005 (20:44 UTC+2)

    Χιλιάδες πρόσφυγες από το Αντιτζάν, την πόλη του Ουζμπεκιστάν που εδώ και τέσσερις ημέρες έχει μεταβληθεί πεδίο μάχης, κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Κιργισία με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να μπουν στη γειτονική χώρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

    Η κυβέρνηση της Κιργισίας προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων, παρ' όλα αυτά όμως αρκετοί Ουζμπέκοι έχουν κατορθώσει να περάσουν λαθραία. Στη μεθοριακή κωμόπολη Κοράσουφ, οι πρόσφυγες συγκρούστηκαν με Ουζμπέκους φρουρούς και έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια.

    Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους εξεγερμένους της πόλης Αντιτζάν, χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες και ριζοσπάστες ισλαμιστές.

    Ο Καρίμοφ έκανε λόγο για ένοπλη εξέγερση, τη στιγμή που χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν και πάλι στο κέντρο της Αντιτζάν με συνθήματα για δημοκρατία και για το δικαίωμα στην εργασία. Αν και πολλοί διαδηλωτές έφυγαν από την πλατεία όταν σκοτείνιασε, αρκετοί έμειναν για να θάψουν τους νεκρούς των αιματηρών γεγονότων της περασμένης Παρασκευής, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών.

    Στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ο κόσμος διαμαρτύρονταν ότι η τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μετέδωσαν καμία είδηση για τα όσα εκτυλίσσονται στην Αντιτζάν.

    [24] ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 15 Μαϊου 2005 (13:54 UTC+2)

    Τις σορούς 34 ανθρώπων που φέρουν τραύματα από πυροβολισμό στο κεφάλι αποκάλυψαν οι ιρακινές αρχές σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Δεκατρείς από τις σορούς βρέθηκαν σε χωματερή της Βαγδάτης, δέκα στην πόλη Ραμάντι και 11 στην Ισκανταρίγια.

    Τις σορούς που βρέθηκαν σε χωματερή της ανατολικής Βαγδάτης, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες και με τραύματα από πυροβολισμό στο κεφάλι, εντόπισαν εργάτες της καθαριότητας, κατά την αποκομιδή των σκουπιδιών.

    Στην Ισκανταρίγια, μια πόλη που βρίσκεται στο λεγόμενο «τρίγωνο του θανάτου» της ιρακινής επικράτειας, τέσσερα από τα πτώματα ήταν αποκεφαλισμένα, ενώ τρία άλλα αναγνωρίστηκαν ως Ιρακινοί στρατιώτες.

    [25] ΙΡΑΝ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

    Τεχεράνη, 15 Μαϊου 2005 (13:44 UTC+2)

    Το «πράσινο φως» για την παραγωγή ενός πυρηνικού καυσίμου «άναψε» σήμερα, Κυριακή, το κοινοβούλιο του Ιράν.

    Η Ουάσιγκτον, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο επικριτή του Ιράν σε ό,τι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση, φοβούμενη την κατασκευή πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

    «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποχρεούται να αναλάβει δράση για την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους κύκλου παραγωγής καυσίμου, για την παραγωγή 20.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που έλαβε το ιρανικό κοινοβούλιο.

    Σημειώνεται ότι υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι 188 από τους 205 παρόντες βουλευτές.

    [26] ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Λονδίνο, 15 Μαϊου 2005 (20:49 UTC+2)

    Νέες αποκαλύψεις για τον πλημμελή τρόπο συντήρησης και διαφύλαξης των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, φέρνει στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «The Sunday Telegraph».

    Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, μέσα από μια σειρά εγγράφων του μουσείου, που χρονολογούνται από το 1960 έως σήμερα, αποκαλύπτεται ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έχουν κατά καιρούς υποστεί φθορές είτε από επισκέπτες ή από τεχνίτες του μουσείου.

    Σε μια περίπτωση, το 1961, δύο επισκέπτες, μαθητές γυμνασίου, άρχισαν να παλεύουν στο αίθριο του Μουσείου με αποτέλεσμα το ένα αγόρι να πέσει πάνω στα άγαλμα του Κενταύρου και να σπάσει μέρος της άκρης του ποδιού του. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας τεχνίτης έχασε την ισορροπία του και έπεσε επάνω στο γυάλινο θόλο που προστάτευε ένα από τα αγάλματα, με αποτέλεσμα τα σπασμένα γυαλιά να προκαλέσουν φθορές στο άγαλμα.

    Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φύλαξη των εκθεμάτων του Παρθενώνα από πλευράς Βρετανικού Μουσείου δεν είναι η καλύτερη, η διεύθυνση του δεν παύει να διακηρύττει ότι τα γλυπτά είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο από ό,τι στην Αθήνα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

    [27] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΦΟΡΙΔΗ ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2005 (17:52 UTC+2)

    Την έκθεση ζωγραφικής του Χριστόφορου Φορίδη, με δημιουργίες της τελευταίας διετίας, θα φιλοξενεί από αύριο έως και τις 31 Μαΐου το Αλατζά Ιμαρέτ.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει αύριο, στις 8 το βράδυ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος.

    Ο Χριστόφορος Φορίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Διδάχτηκε ζωγραφική κοντά σε δασκάλους της πόλης. Με ζεστά χρώματα και δυναμικά σχέδια αποτυπώνει τις δημιουργίες του, που είναι εμπνευσμένες από τις διαχρονικές αναζητήσεις και ανησυχίες του ανθρώπου, ο οποίος θέλει τη φαντασία να συνυπάρχει με την πραγματικότητα και το πνεύμα με την ύλη. Από το 1987 έως σήμερα, ο Χριστόφορος Φορίδης μετρά 14 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και μία στο Ζάππειο Μέγαρο, το 2004.

    Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, από Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, Σάββατο 18:00 - 21:00 και Κυριακή 10:00 - 14:00.

    [28] ΔΥΟ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2005 (09:55 UTC+2)

    Δύο μουσικές παραστάσεις με αποσπάσματα από διάφορα έργα του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζονται στις 22 και 23 Μαΐου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 80 χρόνια του συνθέτη. Οι δύο παραστάσεις φέρουν τον τίτλο «Τα τραγούδια του έρωτα και της αγάπης».

    Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης σε σημείωμα του με αφορμή τις δύο παραστάσεις του Ηρωδείου σημειώνει μεταξύ άλλων «Έγινα 80 χρονών και ακόμα δεν γνωρίζω εάν έπεισα με το έργο μου ότι για μένα το να γράφω τραγούδια ή να συνθέτω συμφωνικά έργα είναι ένα και το αυτό. Ότι ο ίδιος είμαι εδώ και εκεί...».

    Στις δύο μουσικές παραστάσεις θα συμμετέχουν η Σόνια Θεοδωρίδου, η Νένα Βενετσάνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Ζάχος Τερζάκης, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με σολίστ την Τατιάνα Παπαγεωργίου και μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού και η χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η σκηνοθεσία του οπτικού υλικού είναι της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 15 May 2005 - 18:13:48 UTC