Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ
  • [03] Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΗΝ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ Ο
  • [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ
  • [06] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ
  • [07] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΟΣΕ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
  • [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 60ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ 2ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ
  • [09] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΣΠΥΡΟΥ ΒΡΥΩΝΗ
  • [10] ΥΠΟΒΟΛΗ 92 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • [12] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [13] ΥΜΑΘ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ 1,2 ΕΚ. ΓΙΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [14] ΣΤΑ 0,883 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ
  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ Ο ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [16] ΠΕΤΕΡΣΕΝ: ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
  • [17] ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η
  • [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:145.000 ΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [19] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [20] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΟΥΡΟΥ ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ
  • [21] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
  • [22] Η ΕΜΥ ΦΟΥΝΤΑ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [23] ΚΛΙΜΑ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [24] ΣΑΡΟΝ: ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ
  • [25] ΣΙΡΑΚ: Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ
  • [26] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 75 ΜΑΧΗΤΩΝ
  • [27] ΔΙΚΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
  • [28] ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [29] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
  • [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝEΠIΣΤΗΜΙΟΥ
  • [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [32] ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΟ GOETHE
  • [33] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 9 Μαϊου 2005 (12:47 UTC+2)

    Την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, προκάλεσαν τα τεκταινόμενα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Με τηλεγραφικού τύπου επιστολή, το πρωί της Δευτέρας, ο κ.Βαρθολομαίος απευθύνει έκκληση προς τον κ.Ειρηναίο, να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα οξύνουν περισσότερο την τρέχουσα κρίση.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητά από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να μην προχωρήσει στη σύγκληση Συνόδου, τονίζοντας πως με αυτήν την κίνηση θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα.

    Επίσης, στην επιστολή του ο κ.Βαρθολομαίος απευθύνεται στον κ.Ειρηναίο με τον τρόπο που το Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνεται σε προκαθημένους που έχουν στερηθεί για κάποιο λόγο, των διοικητικών τους δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα τον προσφωνεί ως Πατριάρχη Ειρηναίο και όχι ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο.

    Στο μεταξύ, τις επόμενες ώρες αναμένεται η παρέμβαση από την ιορδανική κυβέρνηση, η οποία φέρεται να έχει γνωστοποιήσει στη Σύνοδο του Πατριαρχείου ότι θα προσυπογράψει την επιστολή έκπτωσης του κ.Ειρηναίου.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2005 (15:13 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει τη μεγάλη πρόκληση των τομών για το κοινό όφελος, για ένα καλύτερο αύριο, με τη στήριξη των πολιτών και της κοινωνίας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία είχε ως θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Αναγνώρισε ότι το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο, αλλά σημείωσε πως είναι εφικτό. Η κυβέρνηση προσβλέπει στην κριτική, ακούει κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο, σέβεται τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ενώπιον του ελληνικού λαού.

    Κατηγόρησε για ολιγωρία τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι κληρονόμησαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. τεράστια κρυφά χρέη και ελλείμματα και διαβεβαίωσε ότι σε δύο χρόνια θα έχει βελτιωθεί η οικονομική πραγματικότητα για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια. Οι τομές και μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, με τόλμη και σύνεση, με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης και σημείωσε πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση και εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης. Μέσα στο 2005 δημοπρατούνται μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ μεγάλα αναπτυξιακά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ κι αυτό είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική περιφέρεια είπε ο πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε:

    "Εχουμε αναλάβει μια βαριά ευθύνη. Το έργο μας είναι δύσκολο, αλλά είναι εφικτό. Στην προσπάθεια μας θεωρούμε υποβοηθητική κάθε καλόπιστη κριτική. Προσβλέπουμε στην κριτική ακόμα και όταν αυτή είναι αυστηρή. Ακούμε κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους πολίτες. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ακολουθούμε την εντολή των πολιτών. Οι πολίτες πριν από 14 μήνες ψήφισαν συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξεκάθαρες πολιτικές. Αξίωσαν σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, σεβασμό στη νομιμότητα, διαφάνεια και ισότητα ευκαιριών για τους πολλούς και όχι προνομιακές σχέσεις με τους λίγους και τους οικονομικά ισχυρούς. Τη μεγάλη πρόκληση των τομών για το κοινό όφελος για ένα καλύτερο αύριο θα την κερδίσουμε. Με τη στήριξη των πολιτών με τη συναίνεση της κοινωνίας.

    Οι πολίτες γνωρίζουν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2004. Γνωρίζουν κυρίως για τα τεράστια κρυφά χρέη και τα ελλείμματα που συσσωρεύτηκαν από ανεύθυνες πολιτικές επιλογές του χτες. Αυτά που έγιναν στο παρελθόν οι πολίτες τα γνωρίζουν καλά.

    Αυτό όμως που από εδώ και πέρα τους ενδιαφέρει είναι το σήμερα και το αύριο. Και η κυβέρνηση μας εκεί ακριβώς επικεντρώνει τη δράση της, στο παρόν και το μέλλον του τόπου. Προχωρούμε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου τομών και μεταρρυθμίσεων, που θα νοικοκυρέψουν την οικονομία και θα βελτιώσουν μέσα σε δύο χρόνια την οικονομική πραγματικότητα για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια. Τομές και μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση. Τομές και μεταρρυθμίσειος που θα κινούνται ταυτόχρονα στους άξονες του ρεαλισμού αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας. Με τόλμη εκεί που επιβάλλεται και σύνεση όπου είναι αναγκαία. Στην πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και δεν είναι μόνο για την κυβέρνηση, είναι για την κάθε μια και τον κάθε ένα, όλους μας".

    Επισήμανε ότι στόχος είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και σημείωσε:"Δημιουργούμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο, σαφές και διάφανο. Ενα πλαίσιο κοινό για όλους τους επενδυτές, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εξαιρέσεις. Δίνουμε σε Ελληνες και ξένους επενδυτές ένα ισχυρό μήνυμα. Οτι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Στόχος μας είναι κάθε χρόνος που περνά να κλείνει το χάσμα των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων. Στόχος μας είναι ανάπτυξη παντού, σε όλους τους τομείς, για όλους τους πολίτες".

    Στο ζήτημα της περιφερειακής ανάπτυξης παρατήρησε:"Κεντρική επιλογή είναι η διαμόρφωση και η εφαρμογή εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης. Η προσοχή, οι προτεραιότητες μας παραμένουν διαρκώς στραμμένες στην ελληνική περιφέρεια. Υλοποιούνται ήδη μεγάλα έργα υποδομής, έργα πνοής στην περιφέρεια. Μέσα στο 2005 δημοπρατούνται μόνο από το ΥΠΕΧΩΔΕ μεγάλα αναπτυξιακά έργα ύψους 5 δισ. ευρώ. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική περιφέρεια και τις υποδομές της. Συγχρόνως προωθούνται με συμβάσεις παραχώρησης 6 μεγάλοι οδικοί άξονες.

    Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Δουλεύουμε μεθοδικά, εντατικά για την πλήρη απορρόφηση και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Γ΄. Κ.Π.Σ. Ηδη μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να κινούμαστε με ρυθμούς που ξεπερνούν τις απορροφήσεις ολόκληρης της προηγούμενης τετραετίας. Εργαζόμαστε με πρόγραμμα και σχέδιο για την όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία του Δ΄. ΚΠΣ. Ζήτησα από όλους τους υπουργούς να ασχοληθούν με ιδιαίτερη επιμέλεια για τα κρίσιμα αυτά για το μέλλον της χώρας ζητήματα.

    Διαχειριστικές αδυναμίες του παρελθόντος δεν επιτρέπονται. Ο χρόνος που χάθηκε από την ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που εγγυάται ταχύτερη ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια".

    [03] Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (13:48 UTC+2)

    Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά θα γίνουν την Τετάρτη 11 Μαίου στη Θεσσαλονίκη.

    Η μία στις 10 το πρωί στην πλατεία Αριστοτέλους, με διοργανωτές το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΕΚΘ) και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), και η δεύτερη στο άγαλμα του Βενιζέλου, την ίδια ώρα, με διοργανωτή το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

    ΕΚΘ ΚΑΙ ΕΔΟΘ

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ Νίκος Γιαννόπουλος και Γιώργος Αναγνώστου κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και κάλεσαν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να δώσουν αγωνιστική απάντηση.

    Η κυβέρνηση οφείλει έστω και αύριο να ζητήσει "συγγνώμη" από την εργατική τάξη και να κηρύξει αργία την Τετάρτη, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης στη Θεσσαλονίκη κι επιτέθηκε εναντίον του ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει πως είναι δυνατό να οργανώνει ξεχωριστή συγκέντρωση την ώρα που ήταν όλες οι παρατάξεις μαζί στις προηγούμενες απεργίες του ΕΚΘ. Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι αγώνας δρόμου, για να πανηγυρίσουν κάποιοι αν θα έχουν παραπάνω κόσμο στη συγκέντρωση, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ τόνισε ότι στις 18 Μαίου οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Ηλίας Περπερίδης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) είπε ότι η επιλογή της κυβέρνησης για την Εργατική Πρωτομαγιά δεν ήταν η καλύτερη. Τόνισε ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία, η θέση των εργαζομένων είναι στη συγκέντρωση της πλατείας Αριστοτέλους και όσο αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων παρατήρησε ότι αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις.

    Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΕΚΘ Δέσποινα Χαραλαμπίδου (εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΝ) υπογράμμισε ότι οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις δεν υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

    ΤΟ ΠΑΜΕ

    Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι η Πρωτομαγιά είναι απεργία και οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική. Επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ιδιαίτερα επιτέθηκε εναντίον του πρόέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου για την ιδέα του σχετικά με την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

    Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης πρέπει να υπάρξει μια ολομέτωπη απάντηση των εργαζομένων, είπε ο Σ. Ζαριανόπουλος. Επεκρινε τη στάση του ΕΚΘ και των παρατάξεων της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και εξήγησε την επιλογή του ΠΑΜΕ να οργανώσει ξεχωριστή συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά λέγοντας ότι με αυτούς που έβαλαν πλάτη για να περάσουν αντεργατικές πολιτικές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν έχουν να διεκδικήσουν τίποτε από κοινού.

    [04] ΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ "ΒΛΕΠΕΙ" ΤΗΝ Ε/Κ ΠΛΕΥΡΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Άγκυρα, 9 Μαϊου 2005 (20:22 UTC+2)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζει θετικά την έναρξη νέας διαδικασίας για το Κυπριακό. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα από τη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συνάντησης την αποφασιστικότητά του για μια νέα διαδικασία με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εκτίμησε, μάλιστα, ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν ήταν αρνητικοί ως προς αυτό (μια νέα διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού)». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ερντογάν, «σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις, είδα ότι προσέγγισαν θετικά το θέμα μιας τέτοιας διαδικασίας».

    Ο κ. Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι θα συζητήσει εκτενέστερα το Κυπριακό με τον κ. Ανάν κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου για τον προσεχή μήνα ταξιδιού του στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    [05] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (21:04 UTC+2)

    Την ανάγκη η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό της πολύτεκνης μητέρας επισήμαναν οι ομιλητές στην ημερίδα με θέμα «Πολύτεκνη μητέρα μέτοχος στην ανάπτυξη τοπικών πρωτοβουλιών και μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογράμμισε ότι ο πληθυσμός της χώρας μας αυξάνεται λόγω της παρουσίας οικονομικών μεταναστών. «Πρέπει όλοι να συμπαρασταθούμε στην πολύτεκνη οικογένεια, την πολύτεκνη μητέρα, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας».

    Η κοινωνιολόγος και ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Λάουρα Αλι Πράντη Μαράτου υπογράμμισε ότι την τελευταία 20ετία έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στην οικογένεια και επηρεάζουν αποφασιστικά την ευημερία των παιδιών.

    Οπως είπε, οι γάμοι και ο αριθμός των παιδιών που κάνει κάθε ζευγάρι έχουν μειωθεί, ενώ το κράτος πρόνοιας έχει λιγότερα χρήματα να διαθέσει.

    Ο αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, Αγγελος Στεργίου υπογράμμισε ότι η πολύτεκνη εργαζόμενη μητέρα υφίσταται σειρά ανισοτήτων. Όπως είπε, είναι δύσκολη η πρόσβαση της πολύτεκνης μητέρας στην αγορά εργασίας. Εχει προβλεφθεί η υποχρέωση απασχόλησης της πολύτεκνης μητέρας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο οι θέσεις δεν καλύπτουν τις υποψήφιες.

    Ο κ. Στεργίου υπογράμμισε ότι τα οικογενειακά επιδόματα δεν αντισταθμίζουν το κόστος ενός παιδιού και δεν αποτελούν κίνητρο για την πολυτεκνία, ενώ η πρόωρη σύνταξη ανταμείβει την πολύτεκνη μητέρα όταν έχει πλέον μεγαλώσει τα παιδιά της.

    Η συντονίστρια του προγράμματος «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις υπέρ των γυναικών» του σχεδίου «Αριάδνη», Ασπα Παπαφιλίππου, υπογράμμισε ότι στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη στην αγορά εργασίας των γυναικών μέσα από την κατάρτιση σε τομείς όπως η πληροφορική. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 661 γυναίκες από το νομό Θεσσαλονίκης και Πέλλα, κυρίως άνεργες, ενώ ένας μικρότερος αριθμός επιθυμεί να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό. Αφορά τις μακροχρόνια άνεργες.

    Την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Πολιτεία να μεριμνήσουν για τις πολύτεκνες μητέρες επισήμανε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης

    Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, υπογράμμισε ότι μια πολύτεκνη μητέρα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει επαγγελματικές δεξιότητες παρακολουθώντας τα πρωινά τμήματα που λειτουργούν στα 11 δημόσια ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης.

    [06] ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Ε.Ε.

    Άγκυρα, 9 Μαϊου 2005 (20:44 UTC+2)

    Τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επανέλαβε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συμπόσιο με θέμα «Κοινές πολιτιστικές αξίες της Τουρκίας και της Ε.Ε.» στο πανεπιστήμιο Kultur της Κωνσταντινούπολης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Α. Αλεξανδρής.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Zaman, ο κ. Αλεξανδρής τόνισε μεταξύ άλλων ότι μετά τον προσδιορισμό, στις 17 Δεκεμβρίου 2005, ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, η συζήτηση σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, είναι περιττή.

    «Η ένταξη της Τουρκίας θα προσδώσει ξεχωριστούς τόνους στο πολιτιστικό μωσαϊκό της Ένωσης» σημείωσε ο Έλληνας πρόξενος, σύμφωνα με τον οποίο η κουλτούρα της Τουρκίας δεν πρόκειται να έρθει σε σύγκρουση με αυτήν της Ευρώπης.

    «Έχουμε διαπιστώσει ότι είναι δυνατή η ένταξη στην ΕΕ ταυτόχρονα με τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας μας και η συμβίωση των [πολιτιστικών] διαφορών» παρατήρησε ο κ. Αλεξανδρής.

    [07] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΟΣΕ ΛΟΓΩ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2005 (20:21 UTC+2)

    Τροποποίηση των δρομολογίων του ανακοίνωσε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), λόγω της 24ωρης απεργίας, που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς την Τετάρτη 11 Μαΐου 2005

    Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών διαμορφώνεται ως εξής:

    Τρίτη 10 Μαΐου 2005

    Δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια:

    -Μεταξύ Αθηνών Θεσσαλονίκης Αθηνών: 504 / 505 Αθηνών Θεσσαλονίκης Αθηνών, 604 / 605 στο τμήμα Αθηνών Θεσσαλονίκης Αθηνών

    -Σε όλη τη διαδρομή τους: IC 74 / IC 75 Αθηνών Δικαίων/ Αλεξανδρούπολης Αθηνών, 883 Καλαμπάκας Αθηνών

    -Μεταξύ Αθηνών Χαλκίδας: 2534 Αθηνών Χαλκίδας, 2536 Αθηνών - Xαλκίδας

    -Μεταξύ Θεσσαλονίκης Δικαίων Θεσσαλονίκης: 602 , 603 Θεσσαλονίκης Δικαίων Θεσσαλονίκης

    -Μεταξύ Πειραιά Καλαμάτας Πειραιά: 304, 305 Πειραιά Πάτρας Κυπαρισσίας Πειραιά, 424, 425 Πειραιά Τρίπολης Καλαμάτας Πειραιά

    Επίσης, δεν θα κυκλοφορήσουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες των οποίων το δρομολόγιο επεκτείνεται και στις 11 Μαΐου 2005. Εξαιρούνται οι αμαξοστοιχίες πετρελαίων ΔΕΗ, αυτές που κυκλοφορούν για στρατιωτικούς σκοπούς, μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα κ.λπ.

    Τετάρτη 11 Μαΐου 2005

    Την ημέρα αυτή δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια όλων των αμαξοστοιχιών, πλην των οριζομένων, ως Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών. Συγκεκριμένα την ημέρα αυτή θα κυκλοφορήσουν μόνο οι:

    -Στον άξονα Αθηνών Θεσσαλονίκης, οι αμαξοστοιχίες 500, 501

    -Στον άξονα Θεσσαλονίκης Δικαίων, οι αμαξοστοιχίες 604, 613

    -Στον άξονα ΕδέσσηςΘεσσαλονίκης Εδέσσης, οι αμαξοστοιχίες 730, 765

    -Στον άξονα Πειραιώς Καλαμάτας Πειραιώς, οι αμαξοστοιχίες 302, 301, 1356, 1351

    -Στον άξονα Πειραιώς Τριπόλεως Καλαμάτας Πειραιώς, οι αμαξοστοιχίες 420, 421

    [08] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 60ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ 2ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Μόσχα, 9 Μαϊου 2005 (18:52 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), κ. Ανδρέας Α. Άθενς βρίσκεται στη Μόσχα, με την ευκαιρία των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, με τη συμμετοχή αρχηγών πολλών κρατών, όπως του Αμερικανού Προέδρου κ.Bush, αλλά και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

    «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που γιορτάζω μαζί με όλους τους ελεύθερους πολίτες της Ευρώπης τα 60 χρόνια από τη νικηφόρα λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ημέρα αυτή αποτελεί σύμβολο ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών και ενισχύει την πεποίθηση μας να συνεχίσουμε τους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Παράλληλα τιμούμε τα εκατομμύρια των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την παγκόσμια ειρήνη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, ο οποίος πολέμησε για τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη με τον Αμερικάνικο στρατό.

    Κατά την παραμονή του στη Ρωσική πρωτεύουσα ο κ. Άθενς έχει σειρά συναντήσεων με παράγοντες της ομογένειας. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από το Διευθυντή του Ιατρικού Προγράμματος του ΣΑΕ, Δρ. Κυριάκο Κανάκη, θα επισκεφτεί την περιοχή Μινιράλι Βόντι της Νότιας Ρωσίας όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το πρώτο Ιατρικό Κέντρο του ΣΑΕ στη Ρωσία σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία το περασμένο Φθινόπωρο. Ο κ. Άθενς θα έχει επίσης σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους Ελληνικών συλλόγων της περιοχής της Νότιας Ρωσίας.

    Στις 15 Μαΐου ο κ. Άθενς ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ομογενειακών Συλλόγων «Πόντος» της Ρωσίας κ.Βλαντιμίρ Κάϊσεφ, θα παραστεί στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των Ρώσων πεσόντων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Καλλιθέα των Αθηνών. Ο κ. Κάϊσεφ θα ηγηθεί της Ρωσικής αντιπροσωπείας, που θα μεταβεί στην Αθήνα για αυτό το σκοπό.

    [09] ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΣΠΥΡΟΥ ΒΡΥΩΝΗ

    Νέα Υόρκη, 9 Μαϊου 2005 (18:37 UTC+2)

    «Ο μηχανισμός της καταστροφής» (The Mechanism of Catastrophe: The Turkish Pogrom of September 6-7, 1955, and the Destruction of the Greek Community of Istanbul) είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του επιφανή Ελληνοαμερικανού καθηγητή Ιστορίας, Δρ. Σπύρου Βρυώνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Greek Works.Com». Επισημαίνεται ότι στο βιβλίο παρουσιάζονται ιστορικά ντοκουμέντα για τα Σεπτεμβριανά του 1955, ορισμένα εκ των οποίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο περιέχονται αναφορές, επιστολές και δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, έγγραφα του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, του Φόρεϊν Οφις, ακόμη και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

    Η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα. Εκτός βέβαια από πολυάριθμα στοιχεία που αποδεικνύουν ένα «οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του Ελληνισμού», όπως τονίζει ο Δρ. Βρυώνης, ο αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει «νεοφανείς μαρτυρίες θυτών, θυμάτων και αυτόπτων μαρτύρων». Επίσης, σημειώνει ότι «τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην εκρίζωση όχι μόνο των Ελλήνων της Πόλης, αλλά και της Εβραϊκής και της Αρμενικής κοινότητας. Ταυτόχρονα, συνέβαλαν στην πτώχευση του Τουρκικού Έθνους από πνευματικής και ηθικής απόψεως, καθώς αυτό αποκόπηκε από το μακραίωνο, μοναδικά πολυπολιτισμικό του παρελθόν».

    Σύμφωνα με το συγγραφέα, τη νύχτα της 6ης προς την 7η Σεπτεμβρίου του 1955, ένα όργιο βανδαλισμών και λεηλασίας, του μεγαλύτερου ανθελληνικού προγκρόμ, επέφερε το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών Ελλήνων, το βιασμό Ελληνίδων και την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών με συνολική αποτίμηση ζημιάς που ξεπερνούσε τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Δρ. Σπύρος Βρυώνης δίδαξε στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Καλιφόρνιας, Σικάγου και Αθηνών, ενώ έχει συγγράψει πολλά βιβλία και επιστημονικά συγγράμματα. Ίδρυσε και διεύθυνε για αρκετά χρόνια το Βρυώνειο Κέντρο Ελληνικών σπουδών στο Σακραμέντο, καθώς και το Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Νέα Υόρκη.

    [10] ΥΠΟΒΟΛΗ 92 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2005 (21:01 UTC+2)

    Ενενήντα δύο αιτήματα για την υπαγωγή στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Τα επενδυτικά σχέδια αφορούν ποσό 236,6 εκατ. ευρώ.

    Από τα 92 αιτήματα, τα 29 αφορούν επενδύσεις 153,3 εκατ. ευρώ και υποβλήθηκαν στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας, ενώ τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια υποβλήθηκαν στις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

    Από το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων, τα 47 αφορούν τη μεταποίηση, τα 38 τον τουρισμό, τα πέντε τις υπηρεσίες και τα δύο τον πρωτογενή τομέα.

    [11] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2005 (20:57 UTC+2)

    Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο αναγραφής, στα συμβόλαια μεταβίβασης, των ημιυπαίθριων χώρων έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή νεότερα ερωτήματα που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

    Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που το αναγραφόμενο στη δήλωση Φ.Μ.Α. τίμημα καλύπτει την αντικειμενική αξία της συνολικής επιφάνειας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και του ημιυπαίθριου χώρου (που έχει διαμορφωθεί σε χώρο κύριας χρήσης) και προκύπτει από το μεταβιβαστικό συμβόλαιο που θα καταρτισθεί και θα προσκομισθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., δεν απαιτείται η αναγραφή του ημιυπαίθριου χώρου στην οικεία δήλωση Φ.Μ.Α., ούτε θα διενεργείται αυτοψία από την Δ.Ο.Υ.

    Στις περιπτώσεις που η επιφάνεια του ημιυπαίθριου χώρου δεν προκύπτει από το μεταβιβαστικό συμβόλαιο, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος, εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις προηγούμενες εγκυκλίους. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι προαναφερθείσες εγκύκλιοί, όπως επισημαίνει το υπουργείο.

    [12] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2005 (20:53 UTC+2)

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού σχετικά με διαφωνίες στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Ουδεμία διαφωνία υπήρξε του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη με οποιονδήποτε συνάδελφό του κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Αντίθετα υπήρξε εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση για την περιφερειακή ανάπτυξη».

    [13] ΥΜΑΘ: ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ 1,2 ΕΚ. ΓΙΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (20:06 UTC+2)

    Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των έργων που υποβλήθηκαν προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERACT, στη Βιέννη, συγκέντρωσε το έργο «ΕΧ ΙΝΤ», πρόταση που υπέβαλαν από κοινού το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ως επικεφαλής εταίρος, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Βορείου Αιγαίου, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

    Την έγκριση του έργου, προϋπολογισμού 1.215.000 ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, καθηγητής Μακεδονίας - Θράκης Λουκάς Ανανίκας, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας και Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη Αντώνης Θεοχάρους, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, αλλά και των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Βορείου Αιγαίου.

    Ο ολοκληρωμένος τίτλος του έργου αυτού, που έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 24 μήνες, είναι «Διαχείριση της αλλαγής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εξωτερικά σε εσωτερικά και προετοιμασία για το νέο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας».

    Όπως επισήμανε ο κ. Ανανίκας, το έργο αποσκοπεί, τόσο στην προετοιμασία των φορέων για τις αλλαγές στο επιχειρησιακό περιβάλλον της διασυνοριακής συνεργασίας, οι οποίες προέκυψαν μετά την ένταξη των νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί και στις τρεις δέσμες του INTERREG από το 1990.

    Το έργο «ΕΧ- ΙΝΤ» θα καταγράψει αρχικά όλα τα έργα INTERREG, που έχουν υλοποιήσει μέχρι στιγμής οι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες συμμετέχουν στο έργο, αλλά και οι φορείς που εδρεύουν στις περιοχές τους. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη βάση δεδομένων με την υπάρχουσα εμπειρία, αλλά και ένας «χρυσός οδηγός» των φορέων και εταίρων που εμπλέκονται σε διασυνοριακά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά και στην Αλβανία, την Τουρκία και τη FYROM.

    Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου, κατά την οποία υπογράφηκε το μεταξύ τους πρωτόκολλο συνεργασίας.

    [14] ΣΤΑ 0,883 ΑΝΑ ΛΙΤΡΟ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΟΛΥΒΔΗΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2005 (19:54 UTC+2)

    Μείωση της τάξης του 0,11% σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδη βενζίνης στο διάστημα από τις 27 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου 2005, καθώς σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις τιμών που διενήργησαν συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, υποχώρησε στα 0,883 ευρώ ανά λίτρο, από 0,884 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Επισημαίνεται, ότι από τις αρχές του 2004, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 20,79%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 61,71%.

    Τέλος, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 21,42% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου όρου.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ Ο ΚΕΜΑΛ ΝΤΕΡΒΙΣ

    Άγκυρα, 9 Μαϊου 2005 (21:02 UTC+2)

    Παραιτήθηκε των βουλευτικών του καθηκόντων ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος (UNDP) των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Κεμάλ Ντερβίς παραιτήθηκε από τη θέση του βουλευτή Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

    Σχολιάζοντας την εκλογή του στη θέση του επικεφαλής του UNDP, ο κ. Ντερβίς έκανε λόγο για ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την Τουρκία και εξήρε τη συμβολή του τουρκικού ΥΠΕΞ σε αυτή την εξέλιξη.

    [16] ΠΕΤΕΡΣΕΝ: ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

    Βελιγράδι, 9 Μαϊου 2005 (20:59 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι προκειμένου το Κοσσυφοπέδιο να έχει μέλλον και προοπτική θα πρέπει να αποτελεί τμήμα της Ευρώπης και οι κάτοικοί του να αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες, εξέφρασε ο επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία (UNMIK), Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να προετοιμαστεί κάποια στιγμή για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά η εφαρμογή των (ευρωπαϊκών) στάνταρτ αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή του ενσωμάτωση. Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε στενή συνεργασία προκειμένου να εφαρμοστούν αυτά τα στάνταρτ» δήλωσε ο επικεφαλής της UNMIK.

    «Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της εφαρμογής των στάνταρτ θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις αναφορικά με το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και ο μακροπρόθεσμος στόχος θα θέσει το Κοσσυφοπέδιο εντός της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Πέτερσεν.

    [17] ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η CUMHURIYET

    Άγκυρα, 9 Μαϊου 2005 (20:55 UTC+2)

    Ένα «μυστικό διάταγμα» με το οποίο η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να έδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες την άδεια για εγκατάσταση Κέντρου Παροχής Επιμελητειακής Βοήθειας στο Ιντζιρλίκ φέρνει στο φως της δημοσιότητας η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, το υπ' αριθμ. 2005/8712 διάταγμα το οποίο έγινε δεκτό από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18 Απριλίου 2005 και δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως, περιέχει την παροχή δυνατότητας χρησιμοποίησης των βάσεων, λιμένων και εγκαταστάσεων της Τουρκίας από τις φιλικές και συμμαχικές χώρες όσον αφορά το Ιράκ, για παροχή επιμελητειακής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης και «της μεταφοράς στρατιωτικού υλικού/ εξοπλισμού και προσωπικού».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός Ερντογάν με «οδηγία» που έστειλε στο Γενικό Επιτελείο, γνωστοποίησε ότι είναι κατάλληλη η χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντζιρλίκ ως «Κέντρο Επιμελητειακής Βοήθειας» από τις Η.Π.Α., στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διατάγματος.

    [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:145.000 ΕΚΤΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Βουκουρέστι, 9 Μαϊου 2005 (20:16 UTC+2)

    Τουλάχιστον 145.000 εκτάρια γης υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες των τελευταίων εβδομάδων σε 23 επαρχίες της Ρουμανίας και από αυτά τα 40.813 εκτάρια αφορούν σοδειά που καταστράφηκε.

    Η Ρουμανία τις τελευταίες δύο εβδομάδες χτυπήθηκε από μεγάλες πλημμύρες και η περιοχή που επλήγη περισσότερο είναι η Μπανατ (δυτικά).

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα χορηγήσει δάνειο 11 εκατομμυρίων δολαρίων στο Βουκουρέστι για να βοηθήσει τις πληγείσες περιοχές.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (20:01 UTC+2)

    Αναχωρούν την Τετάρτη 11 Μαΐου για την Αλάνια οι ελληνικές ομάδες μπιτς βόλεϊ, προκειμένου να πάρουν μέρος στο 1ο ευρωπαϊκό τουρνουά της σεζόν που θα γίνει στην πόλη της Τουρκίας από τις 12 έως και τις 15 του μήνα.

    Στο 1ο όπεν δήλωσαν συμμετοχή 63 ομάδες ανδρών και 50 γυναικών, ανάμεσά τους και τέσσερις ελληνικές. Πρόκειται για τα δίδυμα των Έφη Σφυρή/ Βάσω Καραντάσιου και Θάλεια Κουτρουμανίδου/ Μαρία Τσιαρτσιάνη, που είναι στο κυρίως ταμπλό (Νο 2 και Νο 8 αντίστοιχα) και των Θανάση Μιχαλόπουλου/ Μάνου Ξενάκη και Γιώργου Κνάπεκ/ Παναγιώτη Μούρτζιου, οι οποίοι θα αγωνιστούν στα προκριματικά.

    Οι ομάδες που έχουν τοποθετηθεί βάσει βαθμολογίας στο κυρίως ταμπλό είναι:

    ΑΝΔΡΕΣ

    1. Μ. Ντίκμαν/Ρέκερμαν (Γερμανία)

    2. Κ. Ντίκμαν/Σέρπφλουγκ (Γερμανία)

    3. Χόϊσερ/Κόμπελ (Ελβετία)

    4. Κανέ/Χαμέλ (Γαλλία)

    5. Μπάρσουκ/Καράσεφ (Ρωσία)

    6. Χερρέρα/Μέσα (Ισπανία)

    7. Εγκερ/Μ. Λάτσιγκα (Ελβετία)

    8. Χάγιερ/Π. Λάτσιγκα (Ελβετία)

    9. Αρκάεφ/Κουλικόφσκυ (Ρωσία)

    10. Γκούργκεν/Τογκάν (Τουρκία)

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    1. Γκατέλι/Περότα (Ιταλία)

    2. Καραντάσιου/Σφυρή (Ελλάδα)

    3. Κούν/Σβέρ (Ελβετία)

    4. Χάκενταλ/Τόρλεν (Νορβηγία)

    5. Φελμπάμποβα/Νοβότνα (Τσεχία)

    6. Μινούσα/Πουλίνα (Λετονία)

    7. Πόλ/Ράου (Γερμανία)

    8. Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη (Ελλάδα)

    9. Κόρφεζ/Οζντεμίρ (Τουρκία)

    [20] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΟΥΡΟΥ ΤΟ ΟΛ ΣΤΑΡ ΓΚΕΪΜ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (19:49 UTC+2)

    Με επιστολή του προς την ΚΕΔ/ΕΠΟ, ο διεθνής διαιτητής Γιώργος Δούρος του συνδέσμου Κορίνθου κάνει γνωστό ότι εγκαταλείπει την ενεργό δράση, λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο γόνατο. Η ΚΕΔ/ΕΠΟ θέλοντας να τιμήσει το διεθνή διαιτητή, τον όρισε να διευθύνει το ALL STAR GAME με βοηθούς τους Γ. Τριανταφύλλου (Χανίων), Ε. Παπαδάκη (Λασιθίου) και 4ο διαιτητή τον Α. Κουκλάκη (Χανίων).

    [21] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (19:36 UTC+2)

    Στη Μαδρίτη για προσωπικούς λόγους βρίσκεται ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί φίλους του. «Ηρθα για να δω κάποιους φίλους, μεταξύ των οποίων και τον Αρίγκο Σάκι», είπε ο Μαραντόνα κατά την άφιξή του στην Ισπανία.

    Οσο για το ενδεχόμενο να αναλάβει την ομάδα νέων της Μπόκα Τζούνιορς, ο Μαραντόνα τόνισε: «ακούω πολλά, τα συζητώ, όμως αυτό είναι μία προσωπική υπόθεση».

    Σημειώνεται ότι ο Μαραντόνα εμφανίστηκε με 30 κιλά λιγότερα, ενώ η φυσική του κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη. Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι η αποτοξίνωση που του έγινε στην Κούβα έχει ολοκληρωθεί και έχει ξεπεράσει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

    [22] Η ΕΜΥ ΦΟΥΝΤΑ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (19:03 UTC+2)

    Στην Κίνα το ελληνικό μπάντμιντον πέτυχε άλλη μια σημαντική διεθνή αναγνώριση που ανοίγει νέους ορίζοντες για την χώρα μας. Η Έμυ Φουντά κατάφερε να εκλεγεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας του αθλήματος. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναγνώριση για το ελληνικό μπάντμιντον, αλλά και μια προσωπική αναγνώριση για την Έμυ Φουντά. Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Ομοσπονδίας την τελευταία τριετία, αλλά παράλληλα και με πολλές ακόμα δραστηριότητες, η Ελληνίδα εκπρόσωπος είχε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο το οποίο έφερε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία.

    Η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παναγιώτη Κόντο, παραμένει στο Πεκίνο όπου συνεχίζονται οι εργασίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, από τις οποίες αναμένονται να υπάρξουν κι άλλες θετικές ειδήσεις για το ελληνικό μπάντμιντον.

    Όπως αναμενόταν πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας εξελέγη ο Κορεάτης Γκανγκ Γιούνγκ Τσούνγκ, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Κορέας, αλλά και Πρόεδρος της πανίσχυρης Ασιατικής Ένωσης.

    Οι χώρες που ψήφισαν ήταν 165, έχοντας 222 συνολικά ψήφους.

    [23] ΚΛΙΜΑ ΕΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (18:24 UTC+2)

    Οι βαθμοί της νίκης που πήρε η Καλαμαριά στη Νεάπολη έδωσαν άλλον αέρα στους παίκτες της ομάδας που πλέον βλέπουν την παραμονή τους στην κατηγορία να εξαρτάται από την δική τους αγωνιστικότητα.

    «Αυτό που θέλαμε ήταν η νίκη. Αυτή ήρθε και τώρα όλα εξαρτώνται αποκλειστικά από εμάς», αναφέρει ο παίκτης του Απόλλωνα, Νίκος Παπαδόπουλος του Αβελ και συνεχίζει: «Έχουμε δύο παιχνίδια με πολύ καλές ομάδες, δύο από τις μεγάλες της χώρας, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Κάναμε ένα βήμα, αλλά ακόμη είναι δύσκολα τα πράγματα. Δυστυχώς στην Ελλάδα τις τελευταίες αγωνιστικές ακούς τα ίδια πράγματα. Φέτος δεν υπάρχει μεγάλη ποιότητα, αλλά υπάρχει σασπένς μέχρι και την τελευταία αγωνιστική τόσο στην κορυφή, όσο και στο τέλος».

    [24] ΣΑΡΟΝ: ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 9 Μαϊου 2005 (20:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας θα καθυστερήσει κατά τρεις εβδομάδες ώστε να μην συμπέσει με την παραδοσιακή περίοδο πένθους και προσευχής του μήνα Αμπ του εβραϊκού ημερολογίου, σύμφωνα μεόσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας ισραηλινής τηλεόρασης ο Σαρόν είπε ότι η αποχώρηση θα ξεκινήσει στις 15, 16 ή 17 Αυγούστου. "Δεν θέλω να δεσμευτώ για συγκεκριμένη ημερομηνία", πρόσθεσε. Η αποχώρηση θα έπρεπε κανονικά να ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου.

    [25] ΣΙΡΑΚ: Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Μόσχα, 9 Μαϊου 2005 (20:35 UTC+2)

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε στη Μόσχα σε συνομιλία με τον κινέζο ομόλογό τους Χου Τζιντάο ότι η αύξηση των εξαγωγών κινεζικών υφασμάτων είναι "ένα πολύ σοβαρό ζήτημα" για την Γαλλία και ευχήθηκε "να βρούμε μια λύση" στο πλαίσιο του ΠΟΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του μεγάρου των Ηλυσίων, Ζερόμ Μποναφόν.

    Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, ο Μποναφόν πρόσθεσε ότι ο διάλογος ανάμεσα στην κινεζική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επαφές που έχουν δημιουργηθεί με τις γαλλικές αρχές θα πρέπει να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    [26] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 75 ΜΑΧΗΤΩΝ

    Βαγδάτη, 9 Μαϊου 2005 (20:26 UTC+2)

    Η ομάδα του Ιορδανού εξτρεμιστή Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, διέψευσε το θάνατο 75 "μουσουλμάνων μαχητών" στο δυτικό τμήμα της χώρας, σε ανακοίνωση που της αποδίδεται από ισλαμιστική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

    "Οι λάτρεις του Σταυρού υποστηρίζουν ότι έχουν σκοτώσει 75 μουσουλμάνους στο Αλ Καίμ, στο δυτικό τμήμα του Ιράκ. Για μια φορά ακόμη, ψεύδονται, διότι το ψέμα είναι η θρησκεία τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή της οποίας η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί, όπως μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΔΙΚΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

    Σανάα, 9 Μαϊου 2005 (20:19 UTC+2)

    Ομάδα οκτώ κατηγορουμένων για σχέσεις με την Αλ Κάιντα που δικάζονται στη Σανάα σχεδίαζαν επιθέσεις σε δυτικούς στόχους, κυρίως σε αμερικανικά συμφέροντα, σε πέντε πετρελαϊκές χώρες του Κόλπου και στην Υεμένη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Σανάα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι δικάζονται από το Μάρτιο, κατηγορούνταν αρχικά για το σχεδιασμό της ανατίναξης της βρετανικής και της ιταλικής πρεσβείας και ενός γαλλικού πολιτιστικού κέντρου στην Υεμένη.

    Οι ίδιοι -δύο Σύροι, ένας Κουβεϊτιανός ιρακινής καταγωγής και 5 πολίτες της Υεμένης-έχουν ομολογήσει την ενοχή τους για το σχεδιασμό των επιθέσεων αυτών στην Υεμένη, αλλά αρνούνται ότι είχαν σχηματίσει έναν ένοπλο πυρήνα.

    [28] ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Μόσχα, 9 Μαϊου 2005 (18:09 UTC+2)

    Το Κουαρτέτο για τον Οδικό Χάρτη της Μέσης Ανατολής υποστηρίζει και ενθαρρύνει την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα και την ανάπτυξη της συνεργασίας Ισραηλινών-Παλαιστινίων, ανακοινώθηκε στη Μόσχα, στο περιθώριο των εορτασμών της 60ής επετείου από τη συμμαχική νίκη κατά του ναζισμού, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Επαναβεβαιώσαμε την υποστήριξή μας στην ισραηλινή πρωτοβουλία για αποχώρηση από τη Γάζα και ένα τμήμα της Δυτικής Όχθης. Επιμένουμε σε μία πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα σύμφωνα με τον 'Οδικό Χάρτη'", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία) στη ρωσική πρωτεύουσα.

    [29] ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    Κομοτηνή, 9 Μαϊου 2005 (17:25 UTC+2)

    Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής ανοίγει τις πύλες του την ερχόμενη Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια Θράκης».

    Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας ιδρύθηκε το 1992 από την Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, είναι το πρώτο στο είδος του πανελλήνια και φιλοδοξεί να καλύψει το μουσειακό κενό στο χώρο της Παιδείας.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφό του ο πρόεδρος της Εταιρείας, Αλέξανδρος Καζαντζής, σκοπός της ιδρύσεως του Θρακικού Μουσείου είναι η συλλογή όλου του διάσπαρτου υλικού- εντύπων και σχολικών ειδών- τόσο από τον θρακικό όσο και από τον ευρύτερο ελληνικό χώρο, μέσα από το οποίο θα παρουσιάζεται η ιστορικότητα αυτού του τόπου.

    Το κτίριο, στο οποίο φιλοξενείται το Θρακικό Μουσείο Παιδείας (παραχωρήθηκε από το Δήμο Κομοτηνής) αναγέρθηκε το 1882 από τον ευεργέτη Χατζηκωνσταντή Ζωίδη και τη σύζυγό του. Βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής και κατά τα παρελθόντα έτη χρησιμοποιήθηκε ως νηπιαγωγείο, φιλοξένησε επί σειρά ετών το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής έως το Νοέμβριο του 1995. Σήμερα, το ίδιο κτίριο θα φιλοξενήσει το Θρακικό Μουσείο Εταιρείας, που φιλοδοξεί μέσα από τη διάσωση εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε κατά την πάροδο των ετών, σε διάφορες εποχές, και τείνει σήμερα να εξαφανιστεί, να βάλει το δικό του λιθαράκι στο «οικοδόμημα» της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επερχόμενες γενιές.

    [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝEΠIΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (16:16 UTC+2)

    Το παράρτημα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Πειραματικό Σχολείο του Ιδρύματος θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 12 Μαϊου, στις 11 το πρωί, παρουσία των πρυτανικών αρχών, των διευθυντών του σχολείου και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

    Το παράρτημα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου, παρ' ότι έχει ιδρυθεί πρόσφατα, διαθέτει σήμερα περισσότερους από 2.000 τίτλους βιβλίων, ενώ ο ρυθμός εμπλουτισμού του είναι ταχύτατος. Εξυπηρετεί όχι μόνο τους μαθητές του Πειραματικού Σχολείου, αλλά και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων που συστεγάζονται στο πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη, στη Νεάπολη.

    [31] ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (11:35 UTC+2)

    Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18 Μαϊου, συμμετέχει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ως ένα από τα τρία τιμώμενα μουσεία για φέτος, με την οργάνωση θεματικής ξενάγησης στη μόνιμη έκθεσή του.

    Στο πνεύμα του φετινού θέματος «Μουσεία Γέφυρες Πολιτισμών» που ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου θα χρησιμεύσουν ως αφορμή για τη διερεύνηση της πολυπολιτισμικότητας του Βυζαντίου, την ανίχνευση διαφορετικών εθνοτήτων στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τον εντοπισμό επιρροών που κατά καιρούς δέχτηκε ο βυζαντινός πολιτισμός ως αποτέλεσμα της επαφής με άλλους λαούς.

    Επιγραφές, γλυπτά, κοσμήματα, εικόνες, χαρακτικά, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τον 3ο ως τον 18ο αιώνα γίνονται μάρτυρες της σταδιακής αφομοίωσης του ρωμαϊκού πολιτισμού, της ύπαρξης εβραϊκής κοινότητας στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, των επιδράσεων του ισλαμικού και του περσικού πολιτισμού, αλλά και των επιρροών από τη δυτική τέχνη κυρίως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

    Θα πραγματοποιηθούν τρεις δωρεάν ξεναγήσεις διάρκειας περίπου 30 λεπτών από αρχαιολόγους του Μουσείου, στις 10:00, 11:00 και 12:00. Η είσοδος στο Μουσείο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων είναι ελεύθερη.

    Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Με την επιλογή του θέματος του εορτασμού για το 2005 από το ICOM επιδιώκεται να αναδειχθεί ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν τα μουσεία στη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των λαών και των πολιτισμών τους αλλά και να προωθηθεί η συνεργασία και οι πολιτιστικές ανταλλαγές.

    [32] ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΤΟ GOETHE

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2005 (11:25 UTC+2)

    Συναυλία με έναν από τους πιο καταξιωμένους κιθαρίστες της γενιάς του στη Γερμανία, τον Frank Bungarten, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 20.30, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe στη Θεσσαλονίκη.

    Ο βραβευμένος με το Ομοσπονδιακό Βραβείο του Διαγωνισμού Ανωτάτων Σχολών Μουσικής θα ερμηνεύσει έργα των Fernando Sor, Joaquin Rodrigo και Hans Werner Henze. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Μαϊου 2005 (11:09 UTC+2)

    Από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Είναι ένα έργο, η μελέτη του οποίου έχει μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2005, άρα έχει μπει σε διαδικασία πραγμάτωσης.

    Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε από την Αλεξανδρούπολη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.

    Με αφορμή την παρουσία του στο Συνέδριο της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου στην Ορεστιάδα, ο κ Ζαχόπουλος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη όπου ξεναγήθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους της Δοξιπάρας και της Μεσημβρίας, ενώ είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα μοναδικά εκθέματα του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης της Αγγέλας Γιαννακίδου.

    Ο κ. Ζαχόπουλος εξήρε το έργο της και την πρωτοβουλία της να δημιουργήσει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, υπογραμμίζοντας: «Χαίρομαι για αυτές τις πολύ σημαντικές αποκεντρωμένες δραστηριότητες τις οποίες ως υπουργείο Πολιτισμού οφείλουμε και θα ενισχύσουμε».

    Ο κ. Ζαχόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην ενίσχυση που έλαβαν οι ανασκαφές στην περιοχή της Δοξιπάρας καθώς και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την πολιτιστική ανάπτυξη του νομού.

    «Οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Δοξιπάρας ήδη έχουν ενταχθεί στο Intereg, ήταν μια πίεση που είχαμε ασκήσει, ήταν δηλαδή μια πρόταση δική μας. Επίσης διευθετήθηκε ένα χρέος που υπήρχε παλαιότερα και δυσκόλευε την εξέλιξη των εργασιών. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας σχεδιασμός τώρα που αναθεωρείται το Γ ΚΠΣ σε συνδυασμό με τα άλλα έργα που είναι ενταγμένα και συντελούνται για να προστεθούν νέα έργα» είπε.

    Ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στα επιχειρησιακά σχέδια που εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό ανασκαφές αλλά και λοιπές πολιτιστικές δράσεις και υπογράμμισε ότι τέτοιες προσπάθειες ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για ενίσχυση και στήριξη.

    «Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είναι ένας χώρος πλουσιότατος σε ευρήματα, κυριολεκτικά δηλαδή ζούμε και κινούμαστε πάνω στο προσκέφαλο του χθες, όπου και αν σκύψει κανείς θα βρει αρχαιότητες και η διαχείριση τους είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, αλλά εκτιμώ ότι περιοχές όπως η Θράκη οφείλουν να είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος μας» είπε και πρόσθεσε: «Επίσης η Εγνατία Οδός εισάγει νέα δεδομένα με την κατασκευή της, η οποία βραχύνει σημαντικά το χρόνο ταξιδιού και προσφέρεί πολλές δυνατότητες. Η διαμόρφωση μιας πολιτισμικής Εγνατίας, δηλαδή με παρακάμψεις προς δίκτυα αρχαιολογικών χώρων, με επίκεντρο βέβαια κάποιο πολύ σημαντικό μνημείο, είναι και αυτό ένα από τα σχέδια που καταρτίζουμε και εξετάζουμε».

    Ο.Ο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 9 May 2005 - 18:13:58 UTC