Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-05-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΠΙΛ
  • [03] ΠΑΣΟΚ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ
  • [04] ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΕΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [08] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
  • [09] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ
  • [10] ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ ΜΕ ΚΥΑ
  • [11] ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ 6% ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
  • [12] ΟΓΑ: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩ
  • [13] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΥΜΕ: ΣΕ 2 ΦΑΣΕΙΣ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΦΕΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ
  • [15] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΞΕΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ AIDS
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ
  • [18] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ
  • [19] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [20] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
  • [21] Ο ΠΕΛΕ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
  • [22] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ
  • [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ ΣΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ
  • [24] ΑΣΤΕΙΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [25] ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ
  • [26] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΣΑΡ ΑΛ ΣΟΥΝΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
  • [28] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [29] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [30] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ
  • [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ
  • [32] ΤΟ 7ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
  • [34] "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2005" ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [01] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (12:48 UTC+2)

    Θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών συζήτησαν το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως συζητήθηκε μεταξύ άλλων η πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Για το θέμα του «βασικού μετόχου» ο κ.Παυλόπουλος είπε πως δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες ώστε το Σύνταγμα να τηρηθεί απαρέγκλιτα και να εξευρεθεί κοινός τόπος με την Ε.Ε.

    Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης:

    Υπουργός: Ήταν μια από τις τακτικές συναντήσεις που έχω με τον πρωθυπουργό στην οποία συζητήσαμε όλα τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου και κυρίως θέματα που αφορούν την πορεία τις εφαρμογής της νομοθεσίας για την πάταξη της γραφειοκρατίας καθώς και την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τη μετανάστευση. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο αυτήν την εβδομάδα και, όπως έχουμε πει, θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ύστερα από την επεξεργασία του και από το Γενικό Λογιστήριο.

    Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν την πορεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας και όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών.

    Δημοσιογράφος: Όλα; Άρα και το θέμα του «βασικού μετόχου»;

    Υπουργός: Για το θέμα του «βασικού μετόχου», το έχουμε πει, το ξαναλέω: έχει δρομολογηθεί η διαδικασία, σύμφωνα με την οποία και το Σύνταγμά μας θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και θα εξευρεθεί ο κοινός τόπος. Επομένως, όπως είχαμε πει, η διαφάνεια θα επικρατήσει και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ.

    Για άλλα κάποιοι πρέπει να ανησυχούν. Παραδείγματος χάριν για το ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα του παγώματος των πληρωμών, αλλά και της ενδεχόμενης επιστροφής χρημάτων για τις ατασθαλίες του 2001 2003 πάνω στα θέματα δημοσίων συμβάσεων, λόγω κακών αναθέσεων και κακών εκτελέσεων. Το ζήτημα είναι εκεί. Στα υπόλοιπα, όπως είπαμε, ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί και η διαφάνεια θα διασφαλισθεί.

    [02] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΠΙΛ

    Βαγδάτη, 4 Μαϊου 2005 (15:01 UTC+2)

    Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας στην κουρδική πόλη Ερμπίλ με στόχο κέντρο εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων αστυνομικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικάνικου στρατού. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στο Ιράκ των τελευταίων δύο μηνών.

    Στο μεταξύ, ο κρατικός ιρακινός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Αραμπίγία αλλά και το Αλ Τζαζίρα μεταδίδουν ότι τα θύματα είναι τουλάχιστον 60 και οι τραυματίες περίπου 150.

    Τουλάχιστον επτά οχήματα σταθμευμένα κοντά στο κτίριο καταστράφηκαν από την έκρηξη στην Ερμπίλ, η οποία απέχει 220 μίλια από τη Βαγδάτη. Ζημιές υπέστησαν και αρκετά κτίρια στην περιοχή. Η επίθεση έγινε την ώρα που αρκετοί πολίτες κατέθεταν αιτήσεις για να εργαστούν στην ιρακινή αστυνομία.

    Αρχικά, ο αξιωματικός Σουάν Μοχάμεντ είπε ότι ο καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα στο αστυνομικό κέντρο αλλά αργότερα, ο αρχηγός στης αστυνομίας Οτμάν Αζίζ είπε ότι ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από το κτίριο λόγω των ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας.

    Η επίθεση φαίνεται πως είναι η πιο αιματηρή στο διάστημα που ακολούθησε από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, μετά την επίθεση που είχε σημειωθεί τότε, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε έξω από κλινική στη Χιλάχ, νότια της πρωτεύουσας. Από την επίθεση του Φεβρουαρίου σκοτώθηκαν 110 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 133.

    [03] ΠΑΣΟΚ: ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2005 (22:53 UTC+2)

    Επιτροπή για τα θέματα της Διαφάνειας και της Καταπολέμησης της Διαφθοράς συγκροτήθηκε στο ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του πρόεδρου του κόμματος, Γιώργου Παπανδρέου. Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα εξειδικεύσει περαιτέρω αναλυτικές προτάσεις, στη βάση της πρότασης των 8 σημείων του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Συντονιστής της Επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Γιώργος Κασσιμάτης, ενώ μετέχουν, επίσης, σε αυτήν οι: Νίκος Αλιβιζάτος, Μαρία Αρσένη, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Στέφανος Μάνος, Σταύρος Μπένος, Νίκος Μπίστης, Χάρης Παμπούκης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Πετσάλνικος και Νίκος Σηφουνάκης.

    Εξάλλου, με απόφαση του κ. Παπανδρέου, αναλαμβάνει διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Υπεύθυνος της Γραμματείας του Πολιτικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στεφάνου.

    [04] ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΕΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (15:24 UTC+2)

    Χρονιά σημαντικών αποφάσεων είναι το 2005 για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς το Σεπτέμβριο τα κράτη μέλη του καλούνται να υιοθετήσουν την έκθεση που υπέβαλε τον περασμένο Μάρτιο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η οποία έχει ως βασικούς στόχους την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που θα οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μία νέα πορεία με ανάπτυξη, ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, αλλά και την μεταρρύθμιση των δομών του ίδιου του οργανισμού.

    Ενόψει των εξελίξεων αυτών ξεκινά σήμερα στις 7.00 μ.μ. το Διεθνές Φοιτητικό Μοντέλο Προσομοίωσης των Οργάνων του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (4-8 Μαϊου), που διοργανώνει και φιλοξενεί για τέταρτη συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τη συμμετοχή 300 φοιτητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν περίπου 75 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

    Το συνέδριο, για τη διοργάνωση του οποίου υπεύθυνη είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του πανεπιστημίου, Παρούλα Νάσκου Περράκη, αποτελεί μία άσκηση προσομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης οι συμμετέχοντες συζητούν επίκαιρα θέματα του ΟΗΕ και της ΕΕ, με σκοπό την άσκηση στο διάλογο, τη συναίνεση μέσω ειρηνικών διαδικασιών, την εξοικείωση με διεθνή θέματα και τη γνωριμία με τις διαφορετικές απόψεις άλλων χωρών.

    Σύμφωνα με την κ.Περράκη, από το 1994 μέχρι σήμερα, περίπου 600 φοιτητές του πανεπιστημίου έχουν συμμετάσχει σε 59 συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, που διοργανώθηκαν σε διάφορες χώρες (Καναδάς, Κορέα, Κάιρο, Στοκχόλμη, Κωνσταντινούπολη κ.α.). «Μέσα από τις συναντήσεις αυτές των φοιτητών ωρίμασαν οι συνθήκες για να δημιουργήσουμε το δικό μας μοντέλο προσομοίωσης του ΟΗΕ στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας - και να προσπαθήσουμε να δοθεί σε αυτό διεθνής διάσταση με τη συμμετοχή ξένων φοιτητών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Φέτος, από ελληνικής πλευράς, εκτός από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συμμετέχουν φοιτητές από 46 τμήματα των πανεπιστημίων: Δημοκρίτειο Θράκης, Εθνικό Καποδιστριακό Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Ιόνιο, Δυτικής Μακεδονίας και από το Πάντειο. Από το εξωτερικό συμμετέχουν φοιτητές από την Ισπανία, τη Νιγηρία, την Τουρκία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Αλβανία και τις ΗΠΑ.

    Όπως ανέφερε η κ.Περράκη, το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του επίτιμου διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπου της Ελλάδας επί σειρά ετών στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, Θεόδωρου Χαλκιόπουλου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η κρίση στο Σουδάν, η δημιουργία ζώνης χωρίς πυρηνικά στη Μέση Ανατολή, η αειφόρος ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα δικαιώματα του ανθρώπου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, τα ναρκωτικά, η αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η επιλογή των θεμάτων έγινε από τους φοιτητές και από επιστημονική επιτροπή καθηγητών των ελληνικών πανεπιστημίων ενώ με το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, θα υπάρξουν αποφάσεις, που θα εγκριθούν από τη γενική συνέλευση. «Τηρούνται οι ίδιοι ακριβώς κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν και στα όργανα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εκλέγονται πρόεδροι των Επιτροπών και γενικός γραμματέας» δήλωσε η κ.Περράκη.

    Ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, καλωσορίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου προσομοίωσης, χαρακτήρισε τη διοργάνωσή του τιμητική για το πανεπιστήμιο, εφόσον καθίσταται χώρος συνάντησης των φοιτητών, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η διαδικασία συνεργασίας και διαλόγου για την ειρήνη.

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του γραφείου για την Ελλάδα στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, Δημήτρης Φατούρος, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο μοντέλο προσομοίωσης επεσήμανε ότι αποτελεί ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και διαθέτει αντίστοιχο κύρος.

    Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    «Κανένα κράτος δεν μπορεί να νιώσει ασφαλές αν δεν υπάρχει ανάπτυξη και αν δεν καταπολεμηθεί η φτώχεια σε κάποιο μέρος του πλανήτη» επεσήμανε ο κ.Φατούρος, αναφερόμενος στον στόχο για Ανάπτυξη Ασφάλεια Ανθρώπινα Δικαιώματα για όλους, που θέτει η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, σήμερα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν καθημερινά με λιγότερο από ένα δολάριο ημερησίως, περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό του AIDS, ενώ 11 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν ακόμη συμπληρώσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους.

    «Η έκθεση Ανάν ζητά πλήρη συνεργασία όλων των κρατών μελών για την παγκόσμια ανάπτυξη» ανέφερε ο υπεύθυνος του γραφείου του ΟΗΕ για την Ελλάδα. Μεταξύ των προτάσεων της έκθεσης είναι ο διπλασιασμός της αναπτυξιακής βοήθειας από τις αναπτυγμένες χώρες, ώστε καθεμία από αυτές να προσφέρει το 0,7% του ΑΕΠ, αλλά και η ελάφρυνση των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την τρομοκρατία προτείνεται στα κράτη μέλη αρχικά να καταλήξουν στον ορισμό της τρομοκρατίας και στη συνέχεια να προχωρήσουν στις αποφάσεις για την αντιμετώπισή της και τη μη διάδοση των όπλων.

    Για την οικοδόμηση της ειρήνης, τα κράτη μέλη καλούνται να εγκρίνουν τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα έχει στόχο να αποτρέψει φαινόμενα υποροπίασης στις χώρες εκείνες που βγήκαν από εμπόλεμη κατάσταση, και παράλληλα προτείνεται η εφαρμογή Συνθήκης που θα παρεμποδίζει τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται η σύσταση Ταμείου για τη Δημοκρατία, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι χώρες που επιθυμούν να ενισχύσουν τους δημοκρατικούς τους θεσμούς.

    Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ, και συγκεκριμένα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του, ο Κόφι Ανάν δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένο αριθμό κρατών που θα μπορούν να συμμετέχουν και να λαμβάνουν αποφάσεις, ωστόσο, προτείνει ότι αυτός θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικός των σημερινών δυνάμεων. «Ο ΟΗΕ λειτουργεί σήμερα με τους μηχανισμούς του 1945. Είναι απαραίτητη η αλλαγή για τη σωστή λειτουργία του, με τρόπο που να προσαρμόζεται στις σημερινές συνθήκες» ανέφερε ο κ.Φατούρος.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (21:01 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την απάντηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο καθένας -και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη συγκεκριμένη περίπτωση- καταλαβαίνει ό,τι θέλει. Και έτσι, πάντως, καλούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και να πάψει να εκτίθεται με παρόμοιες απαντήσεις. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν, σήμερα, να κρίνουν ποια ήταν η κατάσταση της οικονομίας και η προσωπική τους οικονομική κατάσταση πέρυσι, και πόσο έχει επιδεινωθεί η θέση τους φέτος, ύστερα από έναν μόλις χρόνο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ.».

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (20:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    ««Εμείς θέλουμε να μπει τάξη στην οικονομία» δήλωσε σήμερα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, αποδεχόμενος με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι η πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε την οικονομία σε αταξία. Έστω και αργά ο κ. Παπανδρέου κατάλαβε τη ζημιά που έκανε το κόμμα του στην ελληνική οικονομία. Κάτι είναι και αυτό!».

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (20:38 UTC+2)

    Tην άποψη ότι υπάρχει μεγάλη και αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και δυσαρέσκεια του λαού εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

    «Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, θέλουμε την ανάπτυξη, και την ευημερία, και την απασχόληση, αλλά δεν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να τη φέρει. Εμείς θέλουμε να μπει τάξη στην οικονομία, αλλά δεν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να το κάνει. Εμείς θέλουμε τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς, δεν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να το διασφαλίσει. Εμείς θέλουμε την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών ζητημάτων, και στο μέτρο του δυνατού με ευρύτερη συναίνεση, πρωτοβουλία, ρεαλισμό προς το συμφέρον της χώρας, δεν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να τα προωθήσει», υπογράμμισε.

    «Δυστυχώς τα αποτελέσματα μετά από 14 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, είναι το φάσμα μιας νέας φτώχειας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια, της ακρίβειας, της έλλειψης εμπιστοσύνης, πια, σε θεσμούς, στο κράτος, στην πολιτική, την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στην Παιδεία, την υγεία και αλλού. Και το αίσθημα, ευρύτερα, της ανασφάλειας», υπογράμμισε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την μεγάλη ευθύνη να δώσει και πάλι την ελπίδα και το όραμα στη χώρα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με την Επιτροπή για θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, που συγκρότησε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί αυτά τα θέματα και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωράει σε θετικές ενέργειες που θα έχουν αποτέλεσμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την μη συμμετοχή στην Επιτροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι προτάσεις που θα εκπονήσει η Επιτροπή θα έρθουν στο Πολιτικό Συμβούλιο (στο οποίο συμμετέχει ο κ. Βενιζέλος) για τελική έγκριση και συζήτηση.

    Επισήμανε ότι υπάρχει σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει δισταγμός σε αρκετούς πολίτες.

    «Ενα από τα μεγάλα προβλήματα της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι, ότι λαϊκιστικά και πελατειακά υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια, και έχει υποχωρήσει σε κάθε επίπεδο σε ότι είχε υποσχεθεί, αλλά δεν είχε σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Και βεβαίως, δεν διαμόρφωσε μ' αυτό τον τρόπο τις απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες και ευρύτερες συναινέσεις, για να μπορούν να γίνουν οι τομές», σημείωσε.

    «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι την επόμενη των εκλογών, όχι απλώς να κυβερνήσουμε, αλλά να πάρουμε τις αποφάσεις για τις σημαντικότατες τομές που χρειάζεται η χώρα. Και χρειάζεται στο κράτος, και χρειάζεται στην οικονομία, και χρειάζεται στην Παιδεία, και χρειάζεται στην υγεία, και χρειάζεται στην αποκέντρωση, χρειάζεται στη διαφάνεια, σε πάρα πολλούς τομείς», πρόσθεσε.

    [08] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (20:06 UTC+2)

    Έχει καθιερωθεί να εορτάζεται με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο η Εργατική Πρωτομαγιά κι έτσι πρέπει να γιορταστεί και φέτος, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας τον προβληματισμό στο εσωτερικό της κυβέρνησης αν λόγω της μεταφοράς της Πρωτομαγιάς την 11η Μαΐου θα πρέπει να οριστεί η μέρα αυτή ως εργάσιμη ή ως αργία.

    Επισήμανε πως "στο ζήτημα της 11ης Μαΐου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τις εργάσιμες μέρες ούτε τις αργίες. Δεν μπορεί να διαχειριστεί δηλαδή ένα απλό θέμα που ουσιαστικά συνιστά τιμή στην ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Όχι ίσως γιατί δεν θέλει αλλά γιατί δεν μπορεί ούτε αυτά τα απλά πράγματα να διαχειρίζεται".

    [09] ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (20:02 UTC+2)

    "Η Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για μια πρόταση νόμου γύρω από τη διαφάνεια είναι μια πολύ σωστή πρωτοβουλία την κατάλληλη στιγμή", απάντησε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ στην ερώτηση αν είναι ενοχλημένος που δεν τον συμπεριέλαβε στην Επιτροπή ο

    πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Όπως είπε, "εκδηλώθηκε τη στιγμή που

    απεδείχθη ότι κατέρρευσε -και μάλιστα παταγωδώς- όλη αυτή η επιχείρηση του λεγόμενου

    "βασικού μετόχου". Η κυβέρνηση έχει διασυρθεί, δυστυχώς έχει εκθέσει κι έχει διασύρει τη χώρα, και τώρα το ΠΑΣΟΚ με την ολοκληρωμένη πρόταση νόμου δείχνει τι σημαίνει όχι μόνο σκληρή αλλά και δημιουργική αντιπολίτευση, γύρω από ένα θέμα που πρέπει να συγκεντρώσει την ευρύτερη συναίνεση προκειμένου να έχουμε έναν νόμο ο οποίος να είναι εφαρμόσιμος και να σέβεται και το Σύνταγμα, αλλά και το κοινοτικό δίκαιο και αυτό είναι απολύτως εφικτό".

    Στην ερώτηση πως είναι δυνατό να μην συμμετέχει ο ίδιος που είναι πολύ καλός γνώστης του θέματος, απάντησε: "Η συγκεκριμένη επιτροπή είναι τεχνικού και εισηγητικού επιπέδου. Προφανώς το ζήτημα θα συζητηθεί εκτενώς και στο Πολιτικό Συμβούλιο και στους αρμόδιους κοινοβουλευτικούς τομείς εργασίας. Κι εγώ θα πω τη γνώμη μου εκεί γιατί στο ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε, δεν μετέχω ως εμπειρογνώμονας, αλλά ως πολιτικό στέλεχος με πολλές και συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες. Είναι μια Επιτροπή στην οποία δεν μετέχει κανένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν μετέχει ούτε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος χειρίζεται τον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, ούτε εγώ μετέχω και φυσικά όλοι μας, και εγώ που έχω μια ιστορική σχέση με τα θέματα αυτά, θα έχουμε βαρύνοντα λόγο τη στιγμή που πρέπει και στο επίπεδο που πρέπει, δηλαδή στο επίπεδο του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας".

    [10] ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΥΟ ΝΟΜΩΝ ΜΕ ΚΥΑ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (17:27 UTC+2)

    Ως Εθνικό Πάρκο, με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων», χαρακτηρίζεται η προστατευόμενη περιοχή των λιμνοθαλασσών, των ποτάμιων περιοχών του νότιου τμήματος του Ν. Αιτωλοακαρνανίας (Αχελώος-Εύηνος) και του νησιωτικού συμπλέγματος των Βόρειων & Νότιων Εχινάδων του Ν. Κεφαλληνίας,

    Με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και προωθήθηκε στα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εμπορικής Ναυτιλίας. Σκοπός της ΚΥΑ είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου.

    Σημειώνεται ότι η περιοχή αποτελεί βιότοπο προστατευόμενων, σπάνιων και απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας, με βάση την Εθνική Νομοθεσία, το ευρωπαϊκό δίκαιο και Διεθνείς Συμβάσεις που έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα. Μάλιστα, από το 1975 έχει ανακηρυχθεί σε Υγροβιότοπο Διεθνούς Σημασίας, αποτελεί Ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή (SPA), σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και έχει καταχωρηθεί στον Εθνικό Κατάλογο περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.

    Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικού Πάρκου έγινε με βάση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ) που συντάχθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Με βάση τη μελέτη αυτή, στην περιοχή παρατηρήθηκαν 259 είδη πουλιών, 26 θηλαστικών, 32 αμφίβιων και ερπετών, 40 είδη ιχθυοπανίδας, 31 ενδημικά ή/και σπάνια φυτικά είδη. Όσον αφορά τις ζώνες βλάστησης και τους τύπους οικοτόπων, εντοπίζονται δρυοδάση, θαμνώνες, παραποτάμια βλάστηση, ποτάμιο υδάτινο οικοσύστημα, αμμοθινική-αλοφυτική και μικτή βλάστηση, καλαμώνες , λασποτόπια, λιμνοθάλασσα, θάλασσα και αλυκές.

    Όμως, στην περιοχή αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα και δημιουργείται, έτσι, ένα εκτεταμένο ανθρωπογενές περιβάλλον, που εκφράζεται με χρήσεις γης και παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και «οικιστικές συγκεντρώσεις», κυρίως καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων και παραγωγή αλατιού στις αλυκές, που έχουν προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες και λοιπές αλλοιώσεις.

    Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ:

    -Οριοθετείται η προστατευόμενη περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο. Η περιοχή αφορά το υγροτοπικό σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Κλείσοβας-Αιτωλικού και ευρύτερης περιοχής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), καθώς και το νησιωτικό οικοσύστημα των Βόρειων και Νότιων Εχινάδων του Νομού Κεφαλληνίας (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων). Το χερσαίο σύμπλεγμα συμπεριλαμβάνει το Δέλτα Αχελώου (εκβολές-τμήμα του ποταμού) και τις εκβολές του Ευήνου.

    -Εντός του Εθνικού Πάρκου χαρακτηρίζονται εκτάσεις ως Ζώνες Απόλυτης Προστασίας (Α.Π) και Ζώνες Προστασίας της Φύσης (Π.Φ).

    -Χαρακτηρίζονται ως Περιφερειακές Περιοχές, οι περιοχές που βρίσκονται εκτός των ορίων των εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων κι εκτός των ορίων των οριοθετημένων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων (σύμφωνα με το από 24.4.1985 ΠΔ ΦΕΚ 181Δ/85, όπως ισχύει) των Δήμων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Οινιαδών, Χάλκειας, Αγγελόκαστρου, Αγρινίου, Αρακύνθου, Στράτου, Αστακού, Θεστιέων, Νεάπολης, Πυλλήνης, Θέρμου, Ναυπάκτου και Μακρύνειας. Ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται ως Περιφερειακή Ζώνη η θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει τις Εχινάδες Νήσους.

    -Ορίζονται οι χρήσεις και δραστηριότητες, καθώς και τα μέτρα, οι όροι και οι περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης στις παραπάνω Ζώνες.

    Συγκεκριμένα, στις Ζώνες Απόλυτης Προστασίας επιτρέπονται:

    - οι επιστημονικές έρευνες,

    - η παρακολούθηση του οικοσυστήματος και της φύσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης,

    - η εκτέλεση εργασιών για τη διατήρηση, προστασία και βελτίωση των οικοσυστημάτων,

    - η πρόσβαση ατόμων για τη φύλαξη-επόπτευση της περιοχής και για την εκτέλεση των επιτρεπόμενων χρήσεων κατόπιν αδείας από το Φορέα Διαχείρισης,

    - η συντήρηση και αναστύλωση ναών, μοναστηριών και αρχαιολογικά προστατευτέων αντικειμένων.

    - Επιπλέον, επιβάλλεται η κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών. Η μεταφορά των προιόντων κατεδάφισης, η διάθεση και η διαχείριση των υλικών που προκύπτουν διέπονται από τις διατάξεις της ΚΥΑ για τον «Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων».

    Στις Ζώνες Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται:

    - η παρατήρηση της φύσης και οι επιστημονικές έρευνες,

    - η εκτέλεση των αναγκαίων έργων που αποσκοπούν στη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων, καθώς και στην αποκατάσταση και βελτίωση των χαρακτηριστικών των οικοσυστημάτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη φύλαξη-συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών,

    - η εκτέλεση έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων,

    - η ήπια αναψυχή και οι οικοτουριστικές δραστηριότητες,

    - η εγκατάσταση μόνιμης ελαφριάς υποδομής, που εξυπηρετεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού.

    - Δραστηριότητες καθαρισμού και διευθετήσεων (τάφροι, αυλάκια κλπ) επιτρέπονται εκτός αναπαραγωγικής περιόδου της ορνιθοπανίδας (από Αύγουστο μέχρι και Μάρτιο).

    Μέχρι τη λειτουργία Φορέα Διαχείρισης, αρμόδιες για την τήρηση και εφαρμογή των όρων της παρούσας απόφασης είναι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι Κεντρικές Υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    [11] ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΟΥ 6% ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ.

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (17:26 UTC+2)

    Η διαβεβαίωση ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων σε ποσοστό του 6%, αλλά και ότι θα είναι σαφώς χαμηλότερες, δίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Αναλυτικότερα, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του τύπου σύμφωνα με τα οποία οι αυξήσεις στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, που θα καθορισθούν με το νέο μαθηματικό τύπο, θα προσεγγίζουν το 6% από το υπουργείο Ανάπτυξης / Γενική Γραμματεία Εμπορίου, διευκρινίζονται τα εξής:

    "Από το υπουργείο Ανάπτυξης / Γενική Γραμματεία Εμπορίου διευκρινίζεται, ότι οι αυξήσεις για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων που θα ισχύσουν τη σχολική χρονιά 2005-2006 και θα καθορισθούν με το νέο μαθηματικό τύπο εντός του Μαϊου, όπως ο νόμος προβλέπει, θα λάβουν υπόψη τις αυξήσεις που δόθηκαν στους καθηγητές ιδιωτικών σχολείων την περίοδο 2004-2005, όπως άλλωστε ο νόμος ορίζει και όχι την περίοδο 2003-2004, όπως προφανώς ελπίζουν ορισμένοι.

    Για αυτό και τα σημερινά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για αυξήσεις με βάση τον τύπο της τάξεως του 6% ή και παραπάνω στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι αυξήσεις θα είναι σαφώς πολύ μικρότερες".

    [12] ΟΓΑ: ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΜΕΣΩ ΑΤΕ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (16:39 UTC+2)

    Μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ) ΘΑ έχουν τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες εισφορές του κλάδου Κύριας Ασφάλισης, τις οποίες δεν κατέβαλαν με την ειδική ειδοποίηση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών που είχαν λάβει (Ταχυπληρωμή) μέσα στην προθεσμία (μέχρι 28-4-2005) που είχε οριστεί για την εξόφλησή του.

    Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ( Ο.Γ.Α.) προχώρησε στην ευνοϊκή ρύθμιση, στο πλαίσιο της υλοποίησης της πολιτικής εκσυγχρονισμού του οργανισμού και με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του προς τους ασφαλισμένους του.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή ξεκινάει η συνεργασία του ΟΓΑ με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, για τις εισφορές του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του δεύτερου 6μήνου του 2004, οι οποίες ήταν καταβλητέες μέχρι την 28η Απριλίου του 2005 μέσω ΕΛΤΑ, όπως επίσης και για τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές παρέχεται η δυνατότητα εκπρόθεσμης πληρωμής τους (με αναπροσαρμοσμένο το ποσό της εισφοράς) μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η πληρωμή των εισφορών από τους οφειλέτες, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του ΟΓΑ, θα γίνεται από οποιοδήποτε υποκατάστημα της ΑΤΕαπό την 4η Μαΐου 2005 με την προσκόμιση ειδικού εντύπου που θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί από τον Αρμόδιο Ανταποκριτή του οργανισμού, στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα ο ενδιαφερόμενος ασφαλισμένος.

    Διευκρινίζεται επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί ή τους δόθηκε μέχρι την 28η Απριλίου του 2005 η δυνατότητα να υπαχθούν σε ρύθμιση και δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές τους θα πρέπει, εάν επείγονται να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ή να θεωρήσουν το Βιβλιάριο Υγείας τους, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Ο.Γ.Α. προκειμένου να λάβουν σχετικές οδηγίες, κατά περίπτωση.

    [13] ΟΡΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (16:34 UTC+2)

    Ήπιες ρευστοποιήσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), με τον γενικό δείκτη τιμών να κόβει το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,03% και διαμορφώθηκε στις 2.833,08 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, ''σκαρφάλωσε'' ως τις 2.849,52 μονάδες, ενώ υποχώρησε ως τις 2.797,27 μονάδες.

    Στη βελτίωση του κλίματος στη Σοφοκλέους, συντέλεσε τα μέγιστα η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές, αλλά και η απορρόφηση μέρους των αρχικών πιέσεων που δεχόταν στο σύνολό της η περιφέρεια. Σημειώνεται ότι προς το τέλος των συναλλαγών επικράτησε έντονη νευρικότητα και ο δείκτης ενάλλασσε συνέχεια πρόσημο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά εισήλθε στη γραμμή εκκίνησης σημειώνοντας κέρδη, ωστόσο πολύ γρήγορα γύρισε στο αρνητικό πρόσημο, συνεπεία της εκδήλωσης έντονων ρευστοποιήσεων σε όλο το φάσμα των μετοχών.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός καταγράφηκε και σήμερα Τετάρτη ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 168,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 28.475.428,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Μεταξύ των πακέτων που συναλλάχθησαν ξεχωρίζουν αυτά των FOURLIS, αξίας 9.900.000,00 ευρώ, στα 6,60 ευρώ και της ΔΕΗ, προϋπολογισμού 4.236.000,00 ευρώ, στα 21,18 ευρώ.

    Αρνητικό καταγράφηκε και σήμερα το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τις 194 να τίθενται σε πτωτική τροχιά, έναντι 67 που διέγραψαν ανοδική τροχιά και οι 124 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΚΟΡ ΦΙΛ (+9,52%), ΕΛΒΙΕΜΕΚ (+8,25%) και της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (+8,11%), ενώ στον αντίποδα, πιέσεις εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΕΤΜΑ (-11,43%) και της ELEPHANT (-10%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν στη λήξη των συναλλαγών οι δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips να τερματίζει καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,37%, λαμβάνοντας ώθηση από τις αυξημένες τοποθετήσεις στις τράπεζες, +1,24% και παρά τις μεγάλες πιέσεις στις τηλεπικοινωνίες 1,14%.

    Η εκρηκτική άνοδος των τραπεζών είναι αποτέλεσμα των αυξημένων τοποθετήσεων στις μετοχές των ALPHA BANK (+2,84%), ATE (+2,28%) και της ETE (+1,79%).

    Η κάμψη στις τηλεπικοινωνίες, αντανακλάται στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους τίτλους των εταιριών FORTHNET (-1,29%), OTE (-1,26%) και της COSTMOTE (-0,99%), ενώ σημειώνεται ότι η μετοχή της ΛΑΝ ΝΕΤ ενισχύθηκε σε ποσοστό 2%.

    Κατά 0,18% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE 140, που αποτυπώνει την πορεία των δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, έναντι απωλειών 0,76% για το Small Cap 80 της μικρής, 0,72% για το Mid 40 της μέσης και 0,64% για τον Eurobank MID 50.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν στη λήξη των συναλλαγών οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα ωστόσο να γέρνει προς τους πτωτικούς, αφού σε ανοδική τροχιά τέθηκαν οι τρεις από αυτούς.

    Αναλυτικότερα, θετικό πρόσημο έφεραν στη λήξη της συνεδρίασης οι δείκτες των συμμετοχών (+0,24%), των ασφαλειών (+0,17%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (+0,02%).

    Επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος των κατασκευαστικών, λυγίζοντας σε ποσοστό 1,81% και με αιχμή του δόρατος τις ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των εταιριών ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ (-9,52%), ΑΕΓΕΚ (-4,26%), ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ (-3,70%) και της ΔΙΕΚΑΤ (-3,62%).

    Απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν οι δείκτες των επενδύσεων (-1,36%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-1,70%) και της πληροφορικής (-1,24%).

    Κατά 0,85% υποχώρησε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων, κατά 0,76% των βασικών μετάλλων, κατά 0,73% της κλωστοϋφαντουργίας, κατά 0,62% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,52% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,51% της παράλληλης αγοράς, κατά 0,47% των τροφίμων και ποτών, κατά 0,44% του χονδρικού εμπορίου και κατά 0,36% των βιομηχανιών. Τη μικρότερη κάμψη παρουσίασαν οι κλάδοι των διυλιστηρίων και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας, υποχωρώντας κατά 0,16% και 0,27% αντίστοιχα.

    Ε.Α.

    [14] ΥΜΕ: ΣΕ 2 ΦΑΣΕΙΣ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΦΕΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2005 (16:15 UTC+2)

    Σε δύο φάσεις θα πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των αφετηριών του ΟΑΣΑ από την οδό Ακαδημίας στην Αθήνα και το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης.

    Σε δηλώσεις του ο ΥΜΕ τόνισε ότι η απομάκρυνση των αφετηριών του ΟΑΣΑ από την οδό Ακαδημίας, αποφασίστηκε προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες μετακίνησης των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά και για να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η κυκλοφοριακή συμφόρηση και για να αναδειχθεί μια ιστορική περιοχή Το εγχείρημα, όπως υπογράμμισε ο κ. Λιάπης "είναι δύσκολο και για αυτό θα απαιτηθούν δύο φάσεις: Η πρώτη φάση τώρα και η δεύτερη μετά το καλοκαίρι".

    Πάντως, όπως επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση αυτών των αφετηριών και απελευθερωθεί ο χώρος, μπορεί πλέον να ξεκινήσει η ενοποίηση των χώρων, του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης, που όπως σημείωσε, "είναι όμως αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Εμείς πάντως το πρώτο βήμα, το κάναμε σήμερα".

    [15] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 4 Μαϊου 2005 (19:59 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο από αύριο, 5 Μαΐου, μέχρι τις 9 Μαΐου, ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει επαφές στη Γενική Εισαγγελία. Επίσης, θα συναντήσει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και, με την ευκαιρία αυτή, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων επί των πρόσφατων εξελίξεων της δικαιοδοτικής οργάνωσης της ΕΕ, καθώς και επί των αποτελεσμάτων της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι του κυπριακού Συντάγματος και του κυπριακού δικαίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΞΕΓΕΝΝΗΣΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ AIDS

    Βουκουρέστι, 4 Μαϊου 2005 (19:50 UTC+2)

    Μια γυναίκα στη Ρουμανία που ήταν έγκυος στον όγδοο μήνα κατήγγειλε ότι οι γιατροί κλινικής στο Γαλάτσι αρνήθηκαν να την χειρουργήσουν για να της πάρουν το παιδί επειδή είναι φορέας του ιού του AIDS.

    Τελικά ο Σέζαρ Ιρίμια, γιατρός που την ξεγέννησε κατήγγειλε τους συναδέρφους του ότι άφησαν τη γυναίκα αβοήθητη για 24 ώρες και κανείς δεν ήθελε να την αγγίξει όταν έμαθαν για την ασθένεια. Η ίδια η γυναίκα επιβεβαίωσε τις καταγγελίες και τόνισε ότι από την αρχή ενημέρωσε τους γιατρούς για την κατάστασή της. Η κοπέλα γέννησε ένα κοριτσάκι που είναι επίσης φορέας του ιού.

    Οι αρχές θα διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό και η ασθενής μαζί με το παιδί θα μεταφερθούν σε άλλη κλινική.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Σκόπια, 4 Μαϊου 2005 (19:46 UTC+2)

    Συμφωνία βάσει της οποίας δεσμεύονται και τυπικά να αποστείλουν κοινή υγειονομική ομάδα στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο υπέγραψαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας των χωρών που έχουν υπογράψει το Χάρτη της Αδριατικής (ΠΓΔΜ, Αλβανία και Κροατία).

    Οι κ.κ. Μανασίεφσκι, Μάικο και Ράντσεβιτς συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, στη βελγική πρωτεύουσα, όπου υπέγραψαν τη συμφωνία, που προβλέπει την αποστολή 11 ατόμων (τριών γιατρών και οχτώ νοσοκόμων) στο Αφγανιστάν.

    Οι υπουργοί Άμυνας των τριών χωρών ενημέρωσαν, επίσης, το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι χώρες τους και επανέλαβαν ότι το 2006 αναμένουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    [18] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ

    Σκόπια, 4 Μαϊου 2005 (19:42 UTC+2)

    Στα Σκόπια βρίσκεται ο πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στην Ουάσιγκτον και εκπρόσωπος της σκοπιανής πλευράς στις συνομιλίες με την Ελλάδα, που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προκειμένου να λάβει οδηγίες αναφορικά με τα επόμενα βήματα των Σκοπίων στο διάλογο.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ αναμένεται να υπογραμμίσει στις συναντήσεις με τον πρέσβη Ντιμιτρόφ ότι η «διπλή φόρμουλα» είναι ο μοναδικός συμβιβασμός που μπορούν να κάνουν τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αναμένεται, επίσης, να επαναλάβει ότι για τη διεθνή επικοινωνία η μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή του συνταγματικού ονόματος.

    Ο πρέσβης Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ενώ είχε ήδη συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Ιλίνκα Μίτρεβα.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Ντνέβνικ», ο Σκοπιανός πρέσβης αναμένεται, επίσης, να κληθεί να διαβιβάσει στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ότι τα Σκόπια συμφωνούν κατ' αρχήν με το όνομα «Republika Makedonija - Skopje», αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελεί βάση για την εξεύρεση λύσης στην επικοινωνία μόνο με την Ελλάδα. Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξει συμφωνία, σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε όλα τα έγγραφα θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι μόνο η Ελλάδα είναι αυτή που αναγνωρίζει τα Σκόπια με αυτό το όνομα, ενώ όλες οι άλλες χώρες με το συνταγματικό.

    Ο πρέσβης Ντιμιτρόφ αναμένεται, επίσης, να διαβεβαιώσει τον κ. Νίμιτς ότι τα Σκόπια επιθυμούν καλές σχέσεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τις προσπάθειες που, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι στη σκοπιανή πλευρά, καταβάλλει η Αθήνα για την επιβολή όρων αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

    Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η «Ντνέβνικ» δηλώνουν, ωστόσο, πως δεν αναμένουν προβλήματα από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το επόμενο έτος τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    [19] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Βουκουρέστι, 4 Μαϊου 2005 (19:36 UTC+2)

    Η Ρουμανία προσπαθεί να συνέλθει από τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν κυρίως το δυτικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εικόνες είναι απογοητευτικές, αφού εκατοντάδες χωριά καταστράφηκαν και δεκάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Η Ελβετία έχει ήδη προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 650.000 φράγκων σε τρόφιμα, νερό, ρούχα και κουβέρτες.

    Σημειώνεται ότι στην ανατολική Ρουμανία σε ορισμένα σημεία ο Δούναβης κινδυνεύει με υπερχείλιση. Ορισμένα χωριά πλημμύρισαν την Τρίτη και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν.

    Παράλληλα διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για υπερχείλιση φραγμάτων στην επαρχία Τίμις στη δυτική Ρουμανία, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Σαλφίνα Μπάρμπου.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (19:44 UTC+2)

    Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, δίδεται ποσό 1.515.000 ευρώ σε 1008 Σωματεία 19 Ποδοσφαιρικών Ενώσεων, για εξόφληση της επιχορήγησης, που δικαιούνται για την αγωνιστική περίοδο 2003-2004.

    Οι Ενώσεις, τα Σωματεία των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω απόφαση, είναι: ΑΡΤΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΣΑΜΟΥ, ΧΙΟΥ, ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, ΕΒΡΟΥ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΘΡΑΚΗΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΦΩΚΙΔΑΣ.

    Επίσης, με άλλη απόφαση του κ. Ορφανού, δίδεται ποσό 237.981 ευρώ για την εξόφληση προγραμμάτων Μαζικής Άθλησης 2003-2004, τα οποία διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τη συνεργασία Δήμων.

    [21] Ο ΠΕΛΕ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (19:19 UTC+2)

    Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, Πελέ θα βρεθεί στα εγκαίνια του νέου αθλητικού κέντρου της Ξάνθης. Η παρουσία του στην ακριτική πόλη έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΠΑΕ, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι: «Η ΠΑΕ SKODA Ξάνθη θα εγκαινιάσει το γήπεδο και το αθλητικό της κέντρο στις 12 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00. Τα εγκαίνια θα τα πραγματοποιήσει ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως είναι το πραγματικό ονοματεπώνυμο του Πελέ, ο οποίος θα είναι προσκεκλημένος της SKODA Ξάνθη στις 12 και 13 Μαΐου και θα διαμένει στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του αθλητικού της κέντρου».

    [22] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (18:49 UTC+2)

    Με τρεις προπονήσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά (9,10,11 Μαΐου) ολοκληρώνει την προετοιμασία της η εθνική ομάδα νέων εν όψει των αγώνων της β΄ προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-19.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον 5ο όμιλο μαζί με τη διοργανώτρια Αυστρία, τη Σκοτία και τη Σλοβακία και οι αγώνες θα διεξαχθούν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Νίκο Νιόπλια να πάρουν μέρος στις προπονήσεις είναι οι Ηλίας Ασπρίδης (Ηρακλής), Χρήστος Αραβίδης (Ακράτητος), Σταύρος Ζήνδρος (Καλαμαριά), Στέλιος Ηλιάδης (Καλαμαριά), Αλέξανδρος Κασμερίδης (ΟΦΗ), Δημήτρης Κοιλιάρας (Εργοτέλης), Ευθύμιος Κοτίτσας (Ιωνικός), Στέλιος Κρητικός (Παναθηναϊκός), Κώστας Κωνσταντάκης (ΟΦΗ), Χρήστος Λισγάρας (Ολυμπιακός), Γρηγόρης Μάκος (Πανιώνιος), Γιάννης Μανιάτης (Πανιώνιος), Σωτήρης Μπαλάφας (Αναγέννηση Αρτας), Περικλής Μπουσινάκης (Παναθηναϊκός), Αντώνης Πετρόπουλος (Κερατσίνι), Βασίλης Σαχινίδης (Ιωνικός), Στέφανος Σιόντης (Παναθηναϊκός), Νίκος Σουλίδης (Ηρακλής), Δημήτρης Παντελής (Παναθηναϊκός), Δημήτρης Σωτηρίου (Πανιώνιος), Θοδωρής Τριποτσέρης (Παναθηναϊκός), Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (ΠΑΟΚ), Γιώργος Πουτουρίδης (Βατανιακός).

    [23] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ ΣΤΟΝ Γ. ΟΡΦΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (18:44 UTC+2)

    Επιστολή στον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό έστειλε ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος τοποθετείται στο θέμα της σύμβασης του Αλεξανδρείου Μελάθρου, ζητώντας ταχύτερη διευθέτηση του θέματος που προέκυψε από τότε που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έργου.

    Το κείμενο της επιστολής είναι: «Πήρα την απόφαση να σας απευθύνω αυτήν την επιστολή γνωρίζοντας την ευαισθησία σας αφενός για το άθλημα το μπάσκετ και αφετέρου για την Θεσσαλονίκη μας.

    Πιστεύω ότι τα εμπόδια που υπάρχουν όπως διαβάζω στον Τύπο για την αναγνώριση της σύμβασης παραχώρησης του Αλεξανδρείου στην ομάδα του Άρη, θα ξεπεραστούν με την δική σας συμβολή το συντομότερο δυνατόν. Θεωρείται δε δεδομένη η αναγνώριση της, τόσο από εμένα όσο και από εσάς.

    Ο Άρης, κ. Υπουργέ, όπως καλά γνωρίζετε, δεν είναι μια τυχαία ομάδα. Η συμβολή της στο άθλημα του μπάσκετ είναι τεράστια όσον αφορά την διάδοσή του, επιτελώντας παράλληλα μέγιστο κοινωνικό έργο. Ήταν το σωματείο εκείνο που έβαλε τη δεκαετία του 1980-1990 το μπάσκετ στο σπίτι του κάθε Έλληνα και οδήγησε χιλιάδες μικρούς φίλους του αθλήματος στα γήπεδα και όχι σε χώρους απαράδεκτους για τη νεολαία μας.

    Η πλέον αδικημένη μπασκετική ομάδα ως προς τις εγκαταστάσεις της είναι ο Άρης κ. Υπουργέ και το γνωρίζετε καλά. Άλλωστε, το έχετε επισημάνει και εσείς στο παρελθόν ότι ο Άρης είναι η ομάδα που δεν έχει το δικό της σπίτι, αν και διαθέτει χιλιάδες φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Η λύση του Αλεξανδρείου για μένα θα πρέπει να είναι προσωρινή.

    Σας επισημαίνουμε κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει το αίτημα του κόσμου του Άρη για την κατασκευή ενός γηπέδου μεγάλης χωρητικότητας, που θα είναι το σπίτι του Άρη και θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας».

    [24] ΑΣΤΕΙΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (18:38 UTC+2)

    Στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ αναφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Νίκος Καραγεωργίου. Σε αυτό το παιχνίδι ο Ελληνας τεχνικός θα έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες. «Το παιχνίδι αυτό με τον ΠΑΟ είναι από τα πιο δύσκολα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή. Το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες μου θα μπουν στο γήπεδο να κερδίσουν. Για όλους μας είναι ένας αγώνας σαν όλους τους άλλους και όσα ακούγονται γύρω από αυτό είναι αστεία πράγματα», τόνισε ο κ. Καραγεωργίου και συνέχισε: «Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει οι ΠΑΟ. Εμένα με ενδιαφέρει ο ΠΑΟΚ. Τα παιδιά πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για να κερδίσουν το παιχνίδι. Κάθε φορά που η ομάδα μου βγαίνει στο γήπεδο σκέφτεται τη νίκη. Ακόμη και στο φιλικό που δώσαμε τη Μεγάλη Εβδομάδα με τον Αγροτικό Αστέρα στενοχωρήθηκα που δεν κερδίσαμε».

    Οσο για τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν το παιχνίδι; «Τα συστήματα παίζουν πολύ μικρό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η καρδιά, το πάθος και το μυαλό», επισήμανε ο κ. Καραγεωργίου.

    Το ευχάριστο για τον κ. Καραγεωργίου είναι ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. «Υπάρχουν τα προβλήματα με τους Εγκωμίτη και Λουκά, αλλά αυτά είναι μιας ημέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά και ελπίζει το γήπεδο να είναι γεμάτο και ο κόσμος του ΠΑΟΚ να αποτελέσει τον επιπλέον παίκτη.

    [25] ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ

    Κουβέιτ, 4 Μαϊου 2005 (19:03 UTC+2)

    Οι γυναίκες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο στο Κουβέιτ, μετά την καθυστέρηση της ψήφισης νομοσχεδίου που θα τους χορηγούσε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, η οποία προκλήθηκε από την ισλαμιστική αντιπολίτευση στη χώρα, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν δημοτικά συμβούλια σε δέκα εκλογικές περιφέρειες στις 2 Ιουνίου", αναφέρεται σε διάταγμα που εξέδωσε τη Τρίτη, ο εμίρης του Κουβέιτ σεΐχης Τζάμπερ αλ Άχμεντ αλ Σαμπάχ.

    Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάσεμ αλ Χαράφι είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις εκλογές μετά την καθυστέρηση ψήφισης του νομοσχεδίου, με το οποίο θα τους επιτρεπόταν η ψήφος.

    [26] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΣΑΡ ΑΛ ΣΟΥΝΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 4 Μαϊου 2005 (18:39 UTC+2)

    Η οργάνωση Στρατός Ανσαρ αλ-Σούνα με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Τετάρτη στο βόρειο Ιράκ και είχε αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 60 και να τραυματιστούν περίπου 150 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Η επιχείρηση είναι σε απάντηση προς τους αδελφούς μας που βασανίζονται στις φυλακές σας και σε απάντηση προς τις δυνάμεις των απίστων που παραδόθηκαν στους σταυροφόρους και αποτελούν αγκάθι για τους Μουσουλμάνους", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [27] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΥΣ-ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

    Ρώμη, 4 Μαϊου 2005 (17:56 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, προκειμένου να του διαβιβάσει για ακόμη μία φορά τα συλλυπητήριά του για το θανάσιμο τραυματισμό του ιταλού πράκτορα, Νίκολα Καλιμπάρι, στο Ιράκ από αμερικανικά πυρά, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σύμφωνα με το γραφείο του Μπερλουσκόνι, η συνομιλία των δύο ηγετών ήταν «μακρά και εγκάρδια», ενώ προστίθεται ότι «οι δύο χώρες θα παραμείνουν ενωμένες στη δέσμευσή τους» στο Ιράκ.

    [28] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λονδίνο, 4 Μαϊου 2005 (17:07 UTC+2)

    Ώρες απομένουν από την εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία και τα κόμματα επιταχύνουν την εκστρατεία τους, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι περίπου 100 οριακές έδρες, οι οποίες σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα αλλά και το μέγεθος της πλειοψηφίας του πρώτου κόμματος.

    Το επιτελείο του πρωθυπουργού, προβάλλει με επιμονή τα οικονομικά επιτεύγματα των διαδοχικών κυβερνήσεων Μπλερ, αν και ο ίδιος σχεδόν καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με επικριτές του πολέμου στο Ιράκ, μετέδωσε το ΒΒC. Η γενικευμένη αντίθεση των βρετανών ψηφοφόρων στον πόλεμο δίνει την ευκαιρία στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να κρατούν ψηλά την αντιπολεμική σημαία, στρατηγική που εκτιμούν ότι θα προσελκύσει ψήφους δυσαρεστημένων οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

    Το κόμμα του Τσαρλς Κένεντι είναι το μόνο που δεν δείχνει να έχει μεγάλο άγχος. Λίγο η ψυχολογία του αουτσάιντερ, λίγο οι δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν αύξηση του ποσοστού τους, κάνει το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα να διεξάγει αυτήν την προεκλογική εκστρατεία με άνεση.

    Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δυο μεγάλα κόμματα. Οι Εργατικοί δεν έχουν κατορθώσει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, να παρακάμψουν το εμπόδιο του Ιράκ και στην προσπάθεια να αποτρέψουν διαρροή ψήφων προς τους Φιλελεύθερους επιδίδονται σε εκστρατεία εκφοβισμού των ψηφοφόρων τους προβάλλοντας το επιχείρημα «θα ψηφίσετε τους Φιλελεύθερους και θα εκλέξετε τους Τόριδες»

    Όσο για το Συντηρητικό Κόμμα, η προοπτική νίκης δείχνει ολοένα και πιο απομακρυσμένη. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, το εκλογικό επιτελείο του ηγέτη του Μαικλ Χάουαρντ διακατέχεται από απογοήτευση από τη Τρίτη, μετά τη δημοσίευση στους Τάιμς δημοσκόπησης που τους φέρνει στο 27% το πιο μικρό ποσοστό των τελευταίων 25 ετών. Η ίδια δημοσκόπηση δίνει ποσοστό 41% στους Εργατικούς και 23% στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

    Ο Εφιάλτης του Ιράκ

    Η Τρίτη ήταν μια από τις χειρότερες για τον Τόνι Μπλερ, όταν δέχτηκε επίθεση από τη σύζυγο του βρετανού στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ πριν από δύο ημέρες.

    «Φταίει ο Μπλερ που έστειλε τους στρατιώτες μας εκεί. Αν δεν το είχε κάνει ο άνδρας μου θα ζούσε. Ποιος ο λόγος να πάει ο στρατός μας στο Ιράκ. Δεν είναι δικός μας αυτός ο πόλεμος. Τώρα λένε ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματά μας... αλλά ο άνδρας μου είναι νεκρός, δεν θα γυρίσει, δήλωσε η Αν Τάουαρντ, χήρα του στρατιώτη που σκοτώθηκε την Κυριακή στη Βασόρα.

    Η Τάουαρντ, ήταν μεταξύ των συγγενών των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ οι οποίοι επέδωσαν την Τρίτη επιστολή στην πρωθυπουργική κατοικία απαιτώντας την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης και δημόσιας έρευνας σχετικά με τη νομιμότητα του πολέμου.

    [29] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 4 Μαϊου 2005 (16:51 UTC+2)

    Ο Γεβγκένι Αντάμοφ, πρώην υπουργός Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας, συνελήφθη στη Βέρνη ύστερα από αίτημα της αμερικανικής δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Ο Αντάμοφ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός στο διάστημα 1998-2001, ανακρίθηκε από τις ελβετικές αρχές.

    Σύμφωνα με αμερικανό διπλωμάτη στη Βέρνη, ο Αντάμοφ αναζητείται από τις δικαστικές αρχές της Πενσυλβανίας, όπου είχε επενδύσει σε επιχειρήσεις.

    Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν ποιές ακριβώς είναι οι κατηγορίες που βαρύνουν το Ρώσο πρώην αξιωματούχο.

    [30] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΟ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (16:52 UTC+2)

    Βαλκανικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών διοργανώνει και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά ο δήμος Σιθωνίας, από τις 7 έως τις 12 Μαϊου, στο δημοτικό διαμέρισμα του Νέου Μαρμαρά, στην προβλήτα Παράσχου.

    Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν χορευτικά συγκροτήματα από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία, τη Σερβία και την Ελλάδα. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαϊου, στις 20.00, ενώ η τελετή απονομής και βράβευσης των χορευτικών συγκροτημάτων θα γίνει στις 12 Μαϊου, την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο.

    [31] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (15:45 UTC+2)

    Σε μία πρωτότυπη και καινούρια για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προσφέρει μία συναυλία απαρτιζόμενη κατά ένα μέρος από δικούς της μουσικούς και κατά άλλο μέρος από μικρούς νέους μουσικούς ορχήστρας.

    Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου και ώρα 21.00 στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., με την σύμπραξη των σολίστ βιολιστών Δανάης Παπαματθαίου Μάτσκε και Αλέξανδρου Πέτριν. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα των A. Μπαλτά: Μουσική για νέους, W.A.Mozart: Συμφωνία Νο. 25, σε Σολ ελάσσονα, Κ. 183, I. Stravinsky: Σουίτα Νο. 2 και F. Mendelssohn-Bartholdy: Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 64.

    [32] ΤΟ 7ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (11:15 UTC+2)

    Το 7ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών διοργανώνει και φέτος από τις 13 έως τις 15 Μαϊου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη «Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας», το Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

    Οι ταινίες, που θα έχουν ως θέμα τις διαπροσωπικές σχέσεις, θα προβάλλονται στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον.

    Παράλληλα, η «Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας» διοργανώνει το 2o διεπιστημονικό συνέδριο ανοιχτό στο κοινό- με θέμα «Οικογένεια από ζευγάρια ίδιου φύλου», στο οποίο θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους επιστήμονες -ερευνητές, ειδικευμένοι στο αντικείμενο.

    Ταυτόχρονα, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου θα φιλοξενηθεί στο Ολύμπιον έκθεση ζωγραφικής του Στέλιου Ρουκουνάκη.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:

    Παρασκευή 13 Μαΐου

    21.00 Liebe in Gedanken, Achim Von Borries

    23.00 Tying the knot, Jim De Seve

    Σάββατο 14 Μαΐου

    19.00 Χαβάη, Θανάσης Σκρουμπέλος (θεατρική προσαρμογή της ομώνυμης ταινίας)

    21.00 Α home at the end of the world / Το σπίτι στο τέλος του κόσμου, Maikl Magier

    23.00 Wild Side, Sebastien Lifshitz

    Κυριακή 15 Μαΐου

    19.00 Liebe in Gedanken, Achim Von Borries

    21.00Tying the knot, Jim De Seve

    23.00 Χαβάη, Θανάσης Σκρουμπέλος (συζήτηση με το σκηνοθέτη)

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Πέμπτη 12 Μαΐου

    ΕΝΟΤΗΤΑ 1η: «Έννομη τάξη»

    17.00: Έναρξη, Χαιρετισμοί

    17.15: Θεωφανώ Παπαζήση, αν. καθηγήτρια Τμ. Νομικής ΑΠΘ: «Η οικογένεια των προσώπων του αυτού φύλου».

    Λίνα Παπαδοπούλου, λέκτωρ, Τμ. Νομικής ΑΠΘ: «Νομολογία Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στα ζητήματα ομόφυλων ζευγαριών».

    Λίνα Χατζηαθανασίου, δικηγόρος Μεταπτ. στο Αστικό Δίκαιο: « Η υιοθεσία στο πλαίσιο των ομοφυλοφιλικών σχέσεων».

    18.00: Παρεμβάσεις, συζήτηση

    18.30: Διάλειμμα

    18.45:Παναγιώτης Δαμάσκος, κοινωνιολόγος / (ΟΛΚΕ): «Παιδιά σε οικογένειες με γονείς ίδιου φύλου».

    Οδυσσέας Αναστασόπουλος, φοιτ. Ψυχολογίας /(ΣΥΜΠΡΑΞΗ),

    Νίκος Χατζητρύφων, (ΣΥΜΠΡΑΞΗ): «Επιλογές συγκατοίκησης από ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα άτομα και η γνώμη τους για τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου για άτομα του ίδιου φύλου».

    Βαγγέλης Γιαννέλος, κοινωνιολόγος / (ΕΟΚ): «Γάμος συντροφικότητα οικογένεια, πρόσφυγες».

    19.30: Παρεμβάσεις, συζήτηση

    10.30: Λήξη 1ης Ενότητας

    Παρασκευή 13 Μαΐου

    ΕΝΟΤΗΤΑ 2η: «Κοινωνιολογία και ανθρωπολογία της οικογένειας προσώπων του αυτού φύλου»

    17.00:Νίκος Βλάχος, θεολόγος / μεταφραστής: «Εκκλησιαστικές ευχές μέχρι τον 13ο αιώνα για ενώσεις ομόφυλων προσώπων».

    Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια Τμ. Παιδαγωγικής ΑΠΘ: «"Νέοι" τρόποι οργάνωσης της οικογενειακής ζωής / "Νέες" πολιτικές;».

    Βενετία Καντσά, Λέκτωρ, Τμ. Κοινωνικης Ανθρωπολογίας και Ιστορίας / Πανεπ. Αιγαίου: «Σχέσεις οικογενειακές, σχέσεις ομόφυλες: διερευνήσεις και επανασημασιοδοτήσεις της οικογένειας».

    17.45: Παρεμβάσεις, συζήτηση

    18.15: Διάλειμμα

    18.30:Κρίτων Χριστιανόπουλος, ψυχίατρος / παιδοψυχίατρος, διευθ. Παιδοψυχιατρικού Τμ. Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης: «Ψυχολογικές προσεγγίσεις σχετικά με το μόνιμο ερωτικό δεσμό και την επιθυμία οικογένειας από άτομα του ίδιου φύλου».

    Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου, υπ. δρ κοινωνιολογίας EHESS Paris: «Κινήματα από γονείς του ίδιου φύλου. Το παράδειγμα της Γαλλίας».

    Γεωργία Τζαμαλούκα, δρ κοινωνιολόγος, Επ. Συν. ΤΕΙ Κρήτης / Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας: «Σύγχρονες έρευνες που αφορούν το σχηματισμό και τη διατήρηση των στερεοτύπων που έχουν οι οικογενειακοί θεραπευτές και οι σύμβουλοι γάμου που εργάζονται με ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

    19.15: Παρεμβάσεις, συζήτηση

    20.30: Λήξη 2ης Ενότητας

    Σάββατο 14 Μαΐου

    ΕΝΟΤΗΤΑ 3η: «Προσανατολισμοί ομοφυλοφιλικού / αμφιφυλοφιλικού κινήματος»

    11.00:Ευαγγελία Βλάμη (ΟΛΚΕ) - Παναγιώτης Δαμάσκος, κοινωνιολόγος / (ΟΛΚΕ), Δημήτρης Τσαμπρούνης (ΟΛΚΕ): «Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως δικαίωμα. Βήματα για την κατάκτησή του».

    Κώστας Τορπουζίδης, δικηγόρος / (ΠΟΕΚ): «Αμφισβητώντας τις κυρίαρχες μορφές οικογένειας».

    Ν. Χατζητρύφων (ΣΥΜΠΡΑΞΗ): «Δυνατότητες και επιλογές του ομοφυλοφιλικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη με στόχο τη θεσμοθέτηση της οικογένειας για πρόσωπα του αυτού φύλου».

    11.45: Παρεμβάσεις, συζήτηση

    12.15: Διάλειμμα

    12.30: Σύνοψη, Πορίσματα

    Θ. Παπαζήση, Δ. Κογκίδου, Κρ. Χριστιανόπουλος, Ν. Χατζητρύφων

    13.00: Λήξη συνεδρίου

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2005 (11:09 UTC+2)

    Αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες και δημιουργίες των Χατζηαποστόλου, Γιαννίδη, Μουζάκη, Σακελλαρίδη, Μωράκη και Πλέσσα θα παρουσιάσει η μικτή χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Θέρμης στις 13 και 15 Μαϊου, στις 20.30, στο δημοτικό θέατρο Θέρμης, υπό τη διεύθυνση της Ελλης Χατζηκυριακίδου.

    Τη χορωδία θα συνοδεύει στο πιάνο η Σοφία Παπαδοπούλου, ενώ την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Λάσκος.

    Η δημοτική χορωδία ιδρύθηκε το 1998. Σήμερα η χορωδία είναι μικτή τετράφωνη και αποτελείται από 50 μέλη. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός του δήμου. Στο ρεπερτόριό της συμπεριλαμβάνονται ερμηνείες έργων κλασσικής- ρομαντικής σύγχρονης και δημοτικής μουσικής.

    [34] "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2005" ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Μαϊου 2005 (10:40 UTC+2)

    Εκθέσεις ζωγραφικής, εμφανίσεις χορωδιών, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις,εκδηλώσεις για παιδιά αλλά και αφιερώματα στους Ελληνες δημιουργούς, όπως ο Μάνος Χατζιδάκης, περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων το πρόγραμμα των "Ελευθερίων" του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

    Όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Αλεξανδρής "ο εορτασμός των Ελευθερίων αποτελεί μια ιδιαίτερη ευκαιρία για όλους μας να τιμήσουμε τους αγώνες και τις θυσίες προηγούμενων γενεών. Η 14η Μαίου εκφράζει για ολους τους κατοίκους του Εβρου την πίστη στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας".

    Ο.Ο


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 4 May 2005 - 18:13:58 UTC