Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΓΙΟΖΕΦ ΡΑΤΖΙΝΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ
  • [02] ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΥΡΩΝΕΙ Η ΒΟΥΛΗ
  • [03] Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [04] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"
  • [05] Ο Υ.ΕΘ.Α. ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣ.Δ.Δ.Α ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [07] Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
  • [08] Ο Ν. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
  • [10] ΕΕΤΤ: ΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  • [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ
  • [12] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
  • [13] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 27 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ 4 ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ
  • [14] ΣΤΑ 159,2 ΔΙΣ. Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΕΡΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΜΠΑΡΟΖΟ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ
  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ" ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ -
  • [18] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ
  • [19] ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΒΙΤΣ
  • [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΔΟΜΗ ΣΤΑ 48κ. Η ΜΑΡΙΑ ΠΙΠΙΛΙΑΡΙΔΟΥ
  • [22] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΦΑΝΗΚΕ Ο Δ. ΧΟΥΛΗΣ
  • [24] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο 59ος ''ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ'' ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
  • [25] ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΕΕ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [26] ΜΠΑΡΝΙΕ - ΜΠΟΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ
  • [27] ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ
  • [28] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 17 ΑΦΓΑΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
  • [29] ΤΟ 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
  • [30] ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2005 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΑΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [31] ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [32] 1ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ
  • [33] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΥΓΩΝ" ΣΤΟ ΜΜΣΤ

  • [01] Ο ΓΙΟΖΕΦ ΡΑΤΖΙΝΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ

    Βατικανό, 19 Απριλίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτζινγκερ είναι ο νέος Πάπας ανακοινώθηκε την Τρίτη το απόγευμα στις 19:50 ώρα Ελλάδας, από τον Χιλιανό καρδινάλιο Χόρχε Αρτούρο Μεντίνα Εστέβες.

    Από το 1981 ο Καρδινάλιος Ράτζινγκερ είναι ο θεματοφύλακας του δόγματος στο Βατικανό. Ως επικεφαλής της Συνέλευσης για το Δόγμα της Πίστης (CDF, η διάδοχη κατάσταση της Ιεράς Εξέτασης) πήρε μέτρα κατά της φιλελεύθερης θεολογίας στη Λατινική Αμερική και κατήγγειλε τη σεξουαλική απελευθέρωση στη Δύση. Το 2000 προκάλεσε την οργή των Προτεσταντών χαρακτηρίζοντας "ανεπαρκείς" τις εκκλησίες τους. Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 και ήταν από τους στενότερους συμβούλους του Πάπα Ιωάννη Παύλου.

    [02] ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΥΡΩΝΕΙ Η ΒΟΥΛΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (11:07 UTC+2)

    Τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικυρώνει σήμερα η ελληνική Βουλή σε ειδική συνεδρίαση της.

    Υπέρ του νομοσχεδίου που κυρώνει τη Συνταγματική Συνθήκη έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και κατά το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ. Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και απαιτείται πλειοψηφία 151 ενός βουλευτών.

    Χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο εξήρε τη σημασία της απόφασης που αναμένεται να λάβει η Βουλή και σημείωσε ότι αυτή δείχνει τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές ιδέες, αρχές και αξίες και τη συμβολή της στην ανάπτυξη της Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    [03] Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Aθήνα, 19 Απριλίου 2005 (15:01 UTC+2)

    Το σχέδιο νόμου «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» εισηγήθηκε την Τρίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση της άδειας διανομής και εργασίας σε μία πράξη η οποία εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας περιφέρειας, την ουσιαστική ενεργοποίηση των περιφερειακών επιτροπών μετανάστευσης, την εξέταση κατά την αρχική χορήγηση της άδειας διαμονής λόγων που αφορούν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την οριοθέτηση με σαφή τρόπο της χορήγησης άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους και την καθιέρωση άδειας διαμονής για πραγματοποίηση επένδυσης.

    Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α. έχει ως εξής:

    Με το προκείμενο σχέδιο νόμου, το οποίο έρχεται να καλύψει κενά και παραλείψεις τουλάχιστον μιας δεκαετίας, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει στρατηγική πρωτοβουλία ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής ροής, υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας, βεβαίως, την όποια εμπειρία έχει αποκτηθεί από την ως τώρα εφαρμογή του ν. 2910/2001 και θεσμοθετώντας, για πρώτη φορά στη Χώρα μας, ρυθμίσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

    Οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους κινείται το σχέδιο νόμου, για την καθιέρωση μιας σύγχρονης, μακροπρόθεσμης και κοινωνικώς δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, είναι οι ακόλουθοι:

    Ο ορθολογικός προγραμματισμός της εισόδου των μεταναστών στην Ελληνική Επικράτεια, με βάση συγκεκριμένες ιδιότητες και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα και τις ανάγκες της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.

    Η αποφυγή περιστασιακών και ανεξέλεγκτων αλλαγών του καθεστώτος, με το οποίο εγκαθίσταται νομίμως ο αλλοδαπός στην Ελλάδα.

    Η διασφάλιση των όρων εργασίας των αλλοδαπών που έρχονται στην Ελλάδα, προκειμένου ν' απασχολούνται υπό συνθήκες που αρμόζουν σ' ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.

    Η καθιέρωση κινήτρων, και ως προς τη νόμιμη εγκατάσταση αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Η εισαγωγή ενός σύγχρονου καθεστώτος κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

    Η θεσμοθέτηση των κατάλληλων εγγυήσεων για την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της Ελληνικής έννομης τάξης, ώστε ν' αποφευχθούν τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών στη Χώρα.

    Κυρίως δε η διασφάλιση πρόσφορων συνθηκών για την ακώλυτη άσκηση των κάθε είδους δικαιωμάτων των αλλοδαπών και ιδίως εκείνων που αφορούν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, την ελεύθερη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Χώρας υπό καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων τους, πρωτίστως δε αυτών που απορρέουν από την καταγωγή τους.

    Ι. Στόχος του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, το οποίο απαρτίζεται από 20 κεφάλαια και 97 άρθρα, είναι η εγκαθίδρυση μιας πολιτικής για την εισδοχή και ένταξη στην ελληνική κοινωνία των οικονομικών μεταναστών, η οποία να εξυπηρετεί τόσο τα εθνικά μας συμφέροντα, όσο και τα συμφέροντα των μεταναστών. Το νομικό του πλαίσιο καλύπτει τη νόμιμη μετανάστευση και περιλαμβάνει:

    α) Διαδικασίες εισδοχής, ικανές ν' ανταποκρίνονται άμεσα στις μεταβαλλόμενες ανάγκες τόσο του εθνικού όσο και του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας, ευέλικτες για την προσέλκυση υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι προτίθενται να επενδύσουν στη Χώρα και απλουστευμένες, σε σχέση με την κινητικότητα ειδικών κατηγοριών εργαζομένων, υπηκόων τρίτων χωρών.

    β) Διαδικασίες διευκόλυνσης της ομαλής ένταξης των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

    ΙΙ. Ειδικότερα, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζει ένα σύστημα διαχείρισης μη γραφειοκρατικό, λειτουργικό, επωφελές για την εθνική μας οικονομία και ασφαλές για τα κάθε είδους δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών στη Χώρα μας, ενώ εισάγει μια σειρά από μεγάλες καινοτομίες, σε σχέση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι σπουδαιότερες από τις οποίες είναι οι εξής :

    Α. Ενοποίηση της άδειας διαμονής και εργασίας σε μία πράξη, η οποία εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας.

    Ο υπήκοος τρίτης χώρας θα συναλλάσσεται ουσιαστικά μόνο με την αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας και, έτσι, αφενός απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής της αίτησης για την χορήγηση άδειας διαμονής και, αφετέρου, παρέχεται καλύτερη πληροφόρηση στον αλλοδαπό.

    Για το σκοπό αυτό προβλέπεται διπλασιασμός των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που λειτουργούν στο Νομό Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξυπηρετούν τα 2/3 περίπου των αλλοδαπών της Χώρας. Παράλληλα, στην έδρα κάθε νομού ιδρύεται Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Εξάλλου, για τις ανάγκες λειτουργικής υποστήριξης και στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών, συνιστώνται σε κάθε Διεύθυνση 35 οργανικές θέσεις. Στο πλαίσιο αποφυγής έντονων δημοσιονομικών επιπτώσεων, η κάλυψη των ανωτέρω οργανικών θέσεων, για μία εξαετία, θα συντελεσθεί μόνο με μεταθέσεις ή αποσπάσεις και όχι με διορισμούς. Για τον ίδιο σκοπό θεσπίζεται, υπό μορφή κινήτρου, ειδικό επίδομα, το οποίο θ' αντιπροσωπεύει το 3% περίπου του ποσού που κατατίθεται ως παράβολο από τους αλλοδαπούς κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης.

    Β. Εξορθολογισμός του συστήματος μετακλήσεων αλλοδαπών για εργασία στην Ελλάδα, με την ενδυνάμωση και ουσιαστική ενεργοποίηση των Περιφερειακών Επιτροπών Μετανάστευσης. Αυτές θα καθορίζουν τις ανάγκες του εργατικού δυναμικού σ' επίπεδο Περιφέρειας, αναλυτικά, για κάθε νομό της Χώρας, σε συνάρτηση αφενός με την προσφορά και ζήτηση της εργασίας, ανά κατηγορίες ειδικοτήτων και, αφετέρου, με το υπάρχον αντίστοιχο ημεδαπό εργατικό δυναμικό.

    Γ. Η εξέταση συνδρομής λόγων που αφορούν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο μόνο κατά την αρχική χορήγηση της άδειας διαμονής καθώς και κατά την υπαγωγή του αλλοδαπού στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Τυχόν ύπαρξη μεταγενέστερων λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας συνιστούν λόγο ανάκλησης της άδειας διαμονής, χωρίς ν' απαιτείται η διερεύνησή τους σε κάθε περίπτωση ανανέωσης, προς αποφυγή καθυστερήσεων.

    Δ. Οι περισσότερες από τις κατηγορίες αδειών διαμονής ανανεώνονται ανά διετία προς αποφυγή άσκοπης ταλαιπωρίας των αλλοδαπών.

    Ε. Οι κατηγορίες και οι τύποι αδειών διαμονής συστοιχούνται πλήρως προς τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στ. Οριοθετείται, κατά τρόπο σαφή, η χορήγηση άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου ν' αποφευχθούν οι αυθαίρετες αποφάσεις. Περιορίζεται, μόνο, σε περιπτώσεις θυμάτων εργατικών ατυχημάτων και εγκληματικών πράξεων, προσώπων που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, καθώς και ατόμων που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η πιστοποίηση των σοβαρών προβλημάτων υγείας γίνεται, μόνον, από κρατικό νοσοκομείο ή νοσοκομείο του Ι.Κ.Α.

    Ζ. Η χορήγηση άδειας διαμονής για δημόσιο συμφέρον απαιτεί, πλέον, ειδική αιτιολογία.

    Η. Οριοθετείται, κατά τρόπο απολύτως ορισμένο, η χορήγηση άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία. Για την ανανέωσή της απαιτείται εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων του αλλοδαπού και πραγματοποίηση ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων στον οικείο ασφαλιστικό φορέα που υπάγεται.

    Θ. Προβλέπεται η δυνατότητα εποχιακής εργασίας του υπηκόου τρίτης χώρας στο πλαίσιο ειδικής διαδικασίας μετάκλησής του. Το χρονικό διάστημα απασχόλησής του δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους έξι μήνες, ανά ημερολογιακό έτος. Οι άδειες αυτές δεν μπορούν ν' ανανεωθούν για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

    Ι. Η έκδοση των αδειών σε στελέχη επιχειρήσεων θα γίνεται πλέον από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και όχι από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, με γνώμονα τη σύντμηση του απαιτούμενου χρόνου. Καθιερώνεται, επίσης, χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών, που μετακινούνται από επιχείρηση εγκατεστημένη σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με σκοπό την παροχή υπηρεσίας καθώς και χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που μετακινούνται από επιχείρηση εγκατεστημένη σε τρίτη χώρα, με σκοπό την παροχή υπηρεσίας.

    ΙΑ. Εξορθολογίζεται η χορήγηση άδειας διαμονής σε μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, κατά τρόπον ώστε ν' αποφεύγεται η αθρόα και αυθαίρετη συρροή, υπό την ιδιότητα δήθεν μέλους καλλιτεχνικού συγκροτήματος.

    ΙΒ. Προβλέπονται, για πρώτη φορά, ειδικές διευκολυντικές ρυθμίσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πνευματικούς δημιουργούς καθώς και σε μέλη ξένων αρχαιολογικών σχολών.

    ΙΓ. Η άδεια για την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας συνυφαίνεται με γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής προς στάθμιση της πραγματικής συμβολής της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Πέραν τούτου, απαιτείται και η προηγούμενη κατάθεση, σε αναγνωρισμένο τραπεζικό ίδρυμα της Χώρας, ποσού τουλάχιστον 60.000 ευρώ.

    ΙΔ. Για πρώτη φορά καθιερώνεται η χορήγηση άδειας διαμονής, για πραγματοποίηση επένδυσης. Η έγκριση παρέχεται στο πλαίσιο απόφασης Επιτροπής, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι των Οικονομικών Υπουργείων καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Η ανωτέρω άδεια παρέχεται εφόσον :

    Πρόκειται για δραστηριότητα που έχει επενδυτικό χαρακτήρα.

    Επιφέρει θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

    Χρηματοδοτείται με ίδια κεφάλαια.

    Από την οικονομοτεχνική μελέτη προκύπτει ότι το ύψος της σχετικής επένδυσης ανέρχεται τουλάχιστον σε τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

    ΙΕ. Η χορήγηση άδειας διαμονής για λόγους σπουδών συναρτάται και με την προηγούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

    Ακόμη προβλέπεται η χορήγηση αδειών διαμονής για σπουδές σε στρατιωτικές σχολές καθώς και για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.

    Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η αλλαγή κατεύθυνσης σπουδών είναι επιτρεπτή μόνο μία φορά και εντός του πρώτου έτους, προς αποφυγή των καταστρατηγήσεων, οι οποίες παρατηρήθηκαν μέχρι σήμερα.

    Οι άδειες σπουδών δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν μετά την αποπεράτωση του οικείου κύκλου σε άδειες άλλης κατηγορίας (π.χ. εξαρτημένης εργασίας).

    ΙΣΤ. Καθιερώνεται ειδική κατηγορία άδειας διαμονής για τους ανταποκριτές ξένου τύπου, καθώς και για τους λειτουργούς των γνωστών, κατά το Σύνταγμα, θρησκειών.

    Επίσης υφίστανται ειδικές κατηγορίες αδειών, απολύτως οριοθετημένες, για φοίτηση στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους και για σπουδή και γνωριμία του Αγιορείτικου μοναχικού βίου. Ως ειδική κατηγορία θα πρέπει να θεωρηθεί ακόμη και η χορήγηση άδειας για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων από ειδικούς επιστήμονες, που θα συμμετάσχουν σε αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα του δημόσιου τομέα ή ν.π.ι.δ., τα οποία εποπτεύονται από δημόσια αρχή.

    ΙΖ. Το καθεστώς της χορήγησης άδειας διαμονής σε θύματα εμπορίας ανθρώπων εναρμονίζεται πλήρως προς τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κυρίαρχο άξονα την ειδική μέριμνα για τους ανήλικους που εμπίπτουν στην ανωτέρω κατηγορία.

    ΙΗ. Διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση και προσδιορίζονται τα μέλη της οικογένειας του υπηκόου τρίτης χώρας (σύζυγοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα τέκνα τους).

    Κάθε μέλος οικογένειας αλλοδαπού, εφόσον εγκριθεί η οικογενειακή επανένωση, έχει πλήρη πρόσβαση στη μισθωτή εργασία και σε ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα (σύζυγοι) καθώς και στην εκπαίδευση (ανήλικα τέκνα).

    Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το καθεστώς της οικογενειακής επανένωσης ευθυγραμμίζεται πλήρως προς τα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.

    Υφίστανται ειδικές προβλέψεις για την οικογενειακή επανένωση υπηκόων τρίτων χωρών που είναι μέλη οικογένειας Έλληνα ή πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΙΘ. Προβλέπεται, σε αυτοτελές κεφάλαιο, η κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που αφενός αποσκοπεί στη χορήγηση δικαιωμάτων, τα οποία διασφαλίζουν την αναλογικώς ισότιμη συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Χώρας και, αφετέρου, αποβλέπει στην υποχρέωση σεβασμού των θεμελιωδών κανόνων και αξιών της ελληνικής κοινωνίας.

    Για το σκοπό αυτό θεσμοθετείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης, οι κύριοι άξονες του οποίου είναι:

    α. Η αποφυγή οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων.

    β. Η εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης πρωτίστως στην απασχόληση, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Χώρας, με γνώμονα την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

    γ. Ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως κατοχυρώνεται από την εσωτερική έννομη τάξη για όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδίως εκείνων που αναφέρονται στην προστασία της πολιτισμικής και θρησκευτικής τους ιδιαιτερότητας.

    δ. Η υποστήριξη, ανάδειξη και προβολή της προσωπικής συμβολής των υπηκόων τρίτων χωρών στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, αλλά και των προσπαθειών που αυτοί καταβάλλουν για την εξυπηρέτηση τους από ίδιους πόρους και για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

    ε. Η ενδυνάμωση της συνοχής της οικογένειάς τους και η ενίσχυση των λοιπών υποστηρικτικών κοινωνικών δικτύων, στα οποία δραστηριοποιούνται.

    στ. Η ενίσχυση της συμμετοχής τους τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση, αλλά και στην αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης που τους αφορούν και η ανάπτυξη προς τούτο ισχυρών συμβουλευτικών δομών, στο εγγύτερο γι' αυτούς επίπεδο.

    Κ. Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η ιδιότητα αυτή αποκτάται εφόσον ο υπήκοος τρίτης χώρας διαμένει νόμιμα και συνεχώς, για μία πενταετία, στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να συντρέχουν, σωρευτικά, και οι εξής προϋποθέσεις :

    i. Να διαθέτει για τον ίδιο και για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του σταθερούς και τακτικούς πόρους, οι οποίοι αξιολογούνται σύμφωνα με τη φύση τους.

    ii. Να διαθέτει για τον ίδιο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του πλήρη ασφάλιση ασθένειας και

    iii. Να διαθέτει κατάλληλο κατάλυμα, το οποίο πληροί προδιαγραφές υγιεινής.

    Άξια ιδιαίτερης μνείας είναι, επίσης, τα κριτήρια με βάση τα οποία, κατά τρόπο σωρευτικό, υπάγεται ο υπήκοος τρίτης χώρας στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

    Ως κριτήρια θεωρούνται :

    i. Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας.

    ii. Η γνώση στοιχείων της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και

    iii. Το ήθος και η προσωπικότητα.

    Το σχέδιο νόμου προνοεί για τη δωρεάν διασφάλιση των προϋποθέσεων προς απόκτηση των υπό στοιχεία i και ii κριτηρίων, μέσω φορέων του Υπουργείου Παιδείας.

    ΙΙΙ. Περαιτέρω προβλέπονται οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

    Α. Υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν, νόμιμα, στην Ελλάδα ασφαλίζονται στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς και απολαμβάνουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα και την αυτή κοινωνική προστασία με τους ημεδαπούς.

    Β. Τα ανήλικα τέκνα τους υπάγονται στην ελάχιστη υποχρεωτική σχολική φοίτηση, όπως και οι ημεδαποί. Προνοείται για τη διευκόλυνση της εγγραφής τους, ακόμη και με ελλιπή δικαιολογητικά, στα δημόσια σχολεία.

    Γ. Οποιαδήποτε συναλλαγή αλλοδαπού με δημόσια υπηρεσία προϋποθέτει την κατοχή διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου έως την χορήγηση της οικείας άδειας διαμονής. Κάθε μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας του αλλοδαπού γνωστοποιείται υποχρεωτικά στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

    Δ. Σε περίπτωση απέλασης παρέχεται δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, καθώς και πλήρης δικαστική προστασία, δια της υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Παράλληλα απαγορεύεται η απέλαση εφόσον ο αλλοδαπός:

    i. Είναι ανήλικος και οι γονείς του διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

    ii. Είναι γονέας ημεδαπού ανηλίκου και ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει υποχρέωση διατροφής, την οποία εκπληρώνει.

    iii. Έχει υπερβεί το 80ο έτος της ηλικίας του.

    iv. Έχει αναγνωριστεί ως πρόσφυγας ή έχει ζητήσει την παροχή ασύλου, με την επιφύλαξη των άρθρων 32 και 33 της Σύμβασης της Γενεύης του 1951.

    Ε. Αφετηρία του πενταετούς χρονικού διαστήματος, για την υπαγωγή στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος όσων έχουν ήδη νόμιμη άδεια διαμονής, είναι η έναρξη ισχύος του ν. 2910/2001, ήτοι ο Μάιος του 2001. Παράλληλα προβλέπεται ότι όσοι εκ των ανωτέρω δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια του επί μακρόν διαμένοντος, λαμβάνουν, μετά τη συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, άδεια αορίστου χρόνου.

    Στ. Η έναρξη ισχύος του νόμου τοποθετείται την 1-1-2006, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα οργάνωσης και λειτουργίας των νέων Διευθύνσεων Αλλοδαπών στις Περιφέρειες, ώστε να διασφαλισθεί η εύρρυθμη και ταχεία εξυπηρέτηση των αλλοδαπών.

    ΙV. Προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, ικανές ν' αποτρέψουν τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης εισόδου και εξόδου αλλοδαπών από τη Χώρα.

    V. Θα πρέπει, ακόμη, να επισημανθούν τα εξής στοιχεία:

    A. Το σχέδιο νόμου αποβλέπει στην χάραξη και εφαρμογή σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής, που λαμβάνει υπόψη, εκτός από το συμφέρον της Χώρας, και το σύνολο του ισχύοντος ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.

    B. Λαμβάνεται, επίσης, μέριμνα, μέσω της επικείμενης τροποποίησης των οργανισμών των Περιφερειών καθώς και της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εμπλεκόμενων φορέων, για την οργανωτική αναδιάρθρωση των Περιφερειών και την οργάνωση υπηρεσιών υποδοχής και παροχής πληροφοριών αναφορικά με τις αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών διαμονής, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτερη διαδικασία έκδοσης των σχετικών πράξεων και έγκυρη πληροφόρηση κάθε ενδιαφερόμενου.

    και Γ. Το ύψος του ποσού των σχετικών παραβόλων παραμένει στα επίπεδα του 2001, χωρίς καμία αναπροσαρμογή.

    [04] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ"

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (17:06 UTC+2)

    «Σε κάθε συντεταγμένη πολιτεία υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι παραβιάζονται ή δεν παραβιάζονται. Η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης έχει εκφραστεί, όχι μόνο από την ημέρα που η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση αλλά και όταν ήταν αντιπολίτευση, και γίνεται πράξη με συγκεκριμένα νομοσχέδια». Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ακόμη διαπλοκή.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αλλάξει στρατηγική επί του θέματος του «βασικού μετόχου» με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του κ. Μπαρόζο ότι υπάρχουν προβλήματα, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως η κυβέρνηση εντός των προσεχών ημερών αναμένει την απάντηση της Κομισιόν και πρόσθεσε πως η στρατηγική της κυβέρνησης ως προς τη διαφάνεια παραμένει ίδια. «Η διαφάνεια δεν ήταν προεκλογικό μας σύνθημα αλλά στόχος μας. Είναι ένα διαρκές ζητούμενο» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια αναζήτησης κοινού τόπου». Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής του νόμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως θα ήταν αδόκιμο να ειπωθεί κάτι τώρα πριν την απάντηση της Επιτροπής.

    Με αφορμή τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού «βρισκόμαστε σε πόλεμο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στο ερώτημα «με ποιον ανοίγει πόλεμο ο πρωθυπουργός», σημείωσε «με τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Προβλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης, που σχετίζονται με οικονομικά ζητήματα, προβλήματα ποιότητας της δημοκρατίας».

    Στο ερώτημα αν ο πρωθυπουργός «δέχεται πόλεμο από τη διαπλοκή» απάντησε: «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βλέπει ως αντιπάλους τα προβλήματα και μόνον τα προβλήματα. Και μόνον τότε, υπάρχουν πιθανότητες να λυθούν τα προβλήματα και να γίνει κατανοητή αυτή η προσπάθεια από τους Έλληνες πολίτες».

    Σε ερώτηση «αν το ελληνικό σύνταγμα υπερισχύει του κοινοτικού δικαίου», δήλωση που έχει κάνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε πως «υιοθετεί αυτήν τη δήλωση, δήλωση ενός καθηγητή της Νομικής με τεράστια γνώση επί των σχετικών θεμάτων».

    Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως «υπήρχε ένας νόμος του ΠΑΣΟΚ για το βασικό μέτοχο που είχε πολλά παράθυρα και ορισμένες διατάξεις του είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν το θέμα μόλις πρόσφατα, όταν η Ν.Δ. έφερε το νόμο στη Βουλή και διάφορα κέντρα παραπληροφόρησης ή αποπληροφόρησης μετέδωσαν ότι ανεταράχθη η γη. Ο νόμος αναφέρεται σε κοινούς τόπους ολίγων, αλλά ενδιαφέρει όλους τους έλληνες πολίτες διότι αναφέρεται ευθέως στην ουσία της δημοκρατίας». Και πρόσθεσε πως η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Επιτροπή αφορούσε τη συμβατότητα του άρθρου 14, παρ. 9 του Συντάγματος. Εμείς υποστηρίξαμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας, τι θα περίμενε κάποιος; Να μην κάνουμε εκτελεστικό νόμο που θα τηρεί το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος ή να κάνουμε ότι ξεχνούμε την προεκλογική μας εξαγγελία για την ανάγκη μιας διαδικασίας διαφάνειας. Η κυβέρνηση έχει ένα στρατηγικό στόχο, την υπεράσπιση της διαφάνειας , του δημοσίου χρήματος, των ελλήνων πολιτών με ισότιμο τρόπο. Η λογική αυτή της κυβέρνησης είναι υπέρ μιας ελεύθερης αγοράς, ανταγωνιστικής με σεβασμό στον πολίτη και το δημόσιο χρήμα πάνω απ΄ όλα. Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση αποσκοπεί στην υιοθέτηση νόμων, που να αποκλείουν κατά το δυνατόν τέτοια συμπτώματα και όχι να διαμορφώνουν συνθήκες θερμοκηπίων τέτοιων φαινομένων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

    Τέλος ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «η πολιτική τακτική επιτάσσει να κάνεις ό,τι είναι δυνατόν υπέρ του εθνικού συμφέροντος για την προάσπιση του Συντάγματος αφενός και την προάσπιση της διαδικασίας απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων αφετέρου».

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] Ο Υ.ΕΘ.Α. ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Δημήτριο Γούση, θα παρευρεθεί αύριο (Τετάρτη) 20 Απριλίου και ώρα 12:00, στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται για την παραχώρηση από το Πολεμικό Ναυτικό στο Δήμο Βριλησσίων του «Ναυτικού Οχυρού Βριλησσίων».

    Πρόκειται για χώρο συνολικής έκτασης πενήντα στρεμμάτων τον οποίο παραχωρεί το Πολεμικό Ναυτικό ύστερα από σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣ.Δ.Δ.Α ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα (Τρίτη) οι υπουργοί Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης.

    Νωρίτερα, το νομοσχέδιο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Όπως αναφέρεται στην εισαγωγική έκθεση, στόχος του νομοσχεδίου είναι ο ορθολογικός προγραμματισμός της εισόδου των μεταναστών, η αποφυγή περιστασιακών και ανεξέλεγκτων αλλαγών του καθεστώτος με το οποίο εγκαθίσταται νομίμως ο αλλοδαπός στην Ελλάδα, η διασφάλιση των όρων εργασίας των αλλοδαπών, προκειμένου να απασχολούνται υπό συνθήκες που αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, η εισαγωγή ενός σύγχρονου καθεστώτος κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και η διασφάλιση πρόσφορων συνθηκών για την ακώλυτη άσκηση των κάθε είδους δικαιωμάτων τους, ιδίως όσον αφορά την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

    Μεταξύ των κυριότερων ρυθμίσεων είναι η ενοποίηση των αδειών παραμονής και εργασίας σε μία πράξη, η οποία θα εκδίδεται από τον Γ.Γ. της οικείας Περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται διπλασιασμός των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης που λειτουργούν στο Νομό Αττικής και στο Νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εξυπηρετούν τα 2/3 περίπου των αλλοδαπών της χώρας. Παράλληλα, στην έδρα κάθε νομού ιδρύεται Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

    Στο νομοσχέδιο προβλέπονται οι περιπτώσεις χορήγησης άδειας παραμονής:

    α) για παροχή εξαρτημένης εργασίας

    β) για ανάπτυξη ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας

    γ) για φοίτηση σε σχολεία και ΑΕΙ

    δ) για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους που αφορούν χορήγηση άδειας διαμονής σε θύματα «τράφικινγκ»

    ε) για επανένωση οικογενειών και

    στ) για τους επί μακρόν διαμένοντος εφόσον ο αλλοδαπός διαμένει νόμιμα για μια πενταετία στην Ελλάδα.

    Αναλυτικότερα, η συνέντευξη Τύπου των Υπουργών ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης σχετικά με το σχέδιο νόμου «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια» έχει ως εξής:

    ΧΟΥΠΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, σας έχει διανεμηθεί το κείμενο της εισήγησης του υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α. στην Κυβερνητική Επιτροπή. Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τη χάραξη και εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία βασίζεται πάνω στους άξονες της διαμόρφωσης συνθηκών παραμονής στην Ελλάδα των αλλοδαπών υπό όρους οι οποίοι ανταποκρίνονται στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους καθώς και υπό όρους που αφορούν την πιστή εφαρμογή της ελληνικής έννομης τάξης.

    Είναι γνωστό ότι, χρόνια ολόκληρα, η χώρα υπέφερε από την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή η απουσία οδήγησε σε φαινόμενα τα οποία είναι ξένα προς την ίδια τη φύση και προς την ίδια την νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας.

    Δεν επέτρεψε στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα να προσφέρουν αυτό που εκείνοι μπορούν, όταν είναι γνωστό ότι οι μετανάστες μπορούν να προσφέρουν πολλά και στον Τόπο μας και στον εαυτό τους.

    Το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, στηρίζεται σε ορισμένες αρχές οι οποίες, όπως είπα, ανταποκρίνονται και στην ελληνική έννομη τάξη αλλά και στις απαιτήσεις που προκύπτουν από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είναι γνωστό πως σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικουρική αρμοδιότητα. Είναι όμως επίσης γνωστό ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές οδηγίες και μια σειρά αρχών που θεσπίστηκαν πρόσφατα στη Χάγη και στο Γκρόνιγκεν προς τις οποίες είναι ανάγκη να προσαρμοστούμε.

    Μ' αυτό το σχέδιο νόμου, προσαρμοζόμαστε πριν από πολλές άλλες χώρες. Η φιλοσοφία του έγκειται στο ότι μια σωστή μεταναστευτική πολιτική, που σέβεται την προσωπικότητα του μετανάστη, βασίζεται στο ότι, ο αλλοδαπός που έρχεται στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει, πριν έρθει, με ποια ιδιότητα φθάνει στην Ελλάδα, τι πρόκειται να κάνει στην Ελλάδα, πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει.

    Κι αυτό πρέπει να το ξέρει και ο ίδιος και, βεβαίως, όλες οι ελληνικές αρχές οι οποίες εμπλέκονται καθώς είναι πάρα πολλά συναρμόδια Υπουργεία.

    Γι' αυτό το λόγο, με το παρόν σχέδιο νόμου, προσδιορίζονται σαφώς οι ιδιότητες υπό τις οποίες μπορεί κάποιος να έρθει και να παραμείνει στην Ελλάδα. Όλες όμως, το τονίζω, ελέγχονται πριν έρθει στη χώρα μας.

    Αυτές είναι οι ακόλουθες κατά βάση: Πρώτον, η περίπτωση που έρχεται κάποιος για να εργαστεί στην Ελλάδα. Μιλάμε για την παροχή εξαρτημένης εργασίας. Δεύτερον, η περίπτωση όπου έρχεται για να αναπτύξει αυτοτελή, ανεξάρτητη, οικονομική δραστηριότητα. Εδώ, τίθεται και το ζήτημα των ξένων εταιρειών που κάνουν σημαντικές επενδύσεις, γεγονός που, βεβαίως, συνδυάζει το ζήτημα των αδειών παραμονής με τα κίνητρα που αφορούν τις επενδύσεις αυτές.

    Τρίτη κατηγορία, η οποία αφορά τις άδειες παραμονής, είναι η κατηγορία των ειδικών λόγων όπως είναι ιδίως οι λόγοι που σχετίζονται με τη φοίτηση στην Ελλάδα, σε σχολεία ή σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε στρατιωτικές σχολές ή γενικά τις παραγωγικές σχολές τόσο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Τέταρτη κατηγορία καλύπτει εξαιρετικούς λόγους οι οποίοι δικαιολογούν άδειες παραμονής όπως είναι ιδίως οι ανθρωπιστικοί λόγοι. Κι εδώ έχουμε μια σημαντική καινοτομία, που αφορά τους λόγους που οδηγούν στη χορήγηση άδειας διαμονής σε θύματα εμπορίας ανθρώπων. Δηλαδή, μιλάμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου του trafficking.

    Επίσης, υπάρχει περαιτέρω η κατηγορία των αδειών παραμονής που αφορούν την επανένωση της οικογένειας. Αυτό για πολλά χρόνια είχε παραμείνει χωρίς ρύθμιση με αποτέλεσμα, με τον τρόπο αυτό, να πλήττεται η ίδια η οικογένεια του μετανάστη.

    Τέλος, υπάρχει το ειδικό καθεστώς της άδειας διαμονής εκείνων που διαμένουν επί μακρόν στη χώρα μας και το οποίο απαιτεί ειδική ρύθμιση γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ο προθάλαμος για την αίτηση χορήγησης ιθαγένειας.

    Το σχέδιο νόμου, εκτός από αυτή την κατηγοριοποίηση η οποία, όπως τόνισα στην αρχή, διευκολύνει την είσοδο κάποιου στην Ελλάδα με πλήρη γνώση γιατί έρχεται και για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει, περιέχει μια σειρά διατάξεων που αφορούν την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

    Αναφέρομαι σ' ένα άλλο κεφάλαιο, το οποίο είχε μείνει αρρύθμιστο σχεδόν στη Χώρα μας. Και εδώ διαμορφώνεται, με βάση το σχέδιο νόμου, ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης το οποίο εμπλέκονται όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως είναι παραδείγματος χάρη το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά και ιδίως το Υπουργείο Παιδείας καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε η ένταξη των μεταναστών να είναι ομαλή στην ελληνική κοινωνία. Έτσι οι μετανάστες διευκολύνονται και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους ελεύθερα και να διατηρήσουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία αυτοί θέλουν.

    Γιατί, η ένταξη σημαίνει προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα αλλά, πάντοτε, με το αναφαίρετο δικαίωμα του μετανάστη να διατηρήσει τα στοιχεία εκείνα καταγωγής του, τα οποία αυτός κυριάρχως θέλει να κρατήσει.

    Το νομοσχέδιο κλείνει με μια σειρά από διατάξεις που αφορούν τις εγγυήσεις εφαρμογής της ελληνικής έννομης τάξης. Έχει ληφθεί πρόνοια ώστε οι εγγυήσεις αυτές, για τις οποίες θα σας πει περισσότερα ο κύριος Βουλγαράκης, να είναι εγγυήσεις που σχετίζονται με την προστασία του αλλοδαπού και με την απόλυτη άσκηση των δικαιωμάτων του.

    Γιατί, η εφαρμογή της ελληνική έννομης τάξης στα θέματα της μετανάστευσης σημαίνει, για την Κυβέρνηση, πρωτίστως τη θωράκιση των δικαιωμάτων των μεταναστών έτσι ώστε να μη θίγεται η προσωπικότητά τους και βεβαίως, να υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εφαρμόζουν τον νόμο.

    Έτσι, ελήφθη πρόνοια ώστε, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία λαμβάνονται μέτρα που αφορούν π.χ. απέλαση ή άλλες διαδικασίες σε περίπτωση κατά την οποία αυτό είναι αναγκαίο, να διασφαλίζεται το δικαίωμα του αλλοδαπού να υπερασπιστεί τον εαυτό του όπως ταιριάζει και στη φυσιογνωμία της ελληνικής έννομης τάξης και στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική έννομη τάξη.

    Άρα, κλείνω την παρουσίαση αυτή, καθώς σας έχει μοιραστεί και το σχετικό εισηγητικό σημείωμα στην Κυβερνητική Επιτροπή, τονίζοντας ότι αυτό το σχέδιο νόμο χαράσσει μια μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική. Ξεκαθαρίζει ότι ο μετανάστης που έρχεται στην Ελλάδα γνωρίζει το καθεστώς με το οποίο έρχεται και έχει την προστασία που απαιτείται για να αναπτύξει την προσωπικότητά του και όλες τις εγγυήσεις, της απόλυτης άσκησης των δικαιωμάτων του.

    Ο λόγος για τον οποίο δεν σας μοιράστηκε σήμερα το κείμενο του σχεδίου νόμου, δεν έγκειται σε καμία περίπτωση στο γεγονός ότι αυτό δεν είναι απολύτως έτοιμο, από πλευράς διατάξεων. Έγκειται στο ότι υπάρχει μια μεταβατική περίοδος εφαρμογής του, αφού οι αρχές εκείνες οι οποίες αναλαμβάνουν την εφαρμογή είναι οι Περιφέρειες της χώρας, κι αυτό γιατί πρέπει να ενοποιηθούν τα κέντρα λήψης αποφάσεων προκειμένου να μην υπάρχει αυτή η πανσπερμία που υπάρχει σήμερα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές εφαρμογές και επομένως μεγάλος κίνδυνος διαφοροποίησης της μεταχείρισης των αλλοδαπών.

    Επειδή, λοιπόν, περνά στις Περιφέρειες η σχετική αρμοδιότητα, είναι ανάγκη να δημιουργηθούν ορισμένες υπηρεσίες στο πλαίσιο των Περιφερειών. Υπάρχει μια σχετική μεταβατική περίοδος η οποία θα προσδιοριστεί επακριβώς από το κατά πόσον το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί οικονομικά στη δημιουργία αυτών των υπηρεσιών.

    Δεν θα θέλαμε, προτού υπάρχει κι αυτή η πρόβλεψη του Γενικού Λογιστηρίου, να δώσουμε στην δημοσιότητα το σχέδιο νόμου χωρίς να την έχουμε προσδιορίσει επακριβώς. Επίσης θα καθορίσουμε το πότε θα αρχίσει η εφαρμογή για κάθε μια από τις διατάξεις του, και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα δοθεί στη δημοσιότητα, πριν από την κατάθεσή του, βεβαίως, στη Βουλή.

    Δηλαδή, από την Τρίτη μετά το Πάσχα, μέσα στην εβδομάδα της Διακαινησίμου. Τότε, αφού έχουμε την άποψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα ξέρουμε από πότε αρχίζει η εφαρμογή και των επιμέρους διατάξεων. Τονίζω ότι επέρχονται, όπως είναι αναγκαίο να γίνει, μια σειρά από διοικητικές μεταβολές, οι οποίες έχουν οικονομικό κόστος και κυρίως χρειάζεται η πρόβλεψη της έκδοσης των κανονιστικών πράξεων οργάνωσής τους.

    Στόχος μας εν πάση περιπτώσει είναι, σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο νόμου, στην ολότητά του, να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την 1/1/06. Φυσικά θα υπάρχει και η σειρά διατάξεων που μπορεί να αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου. Αλλά η πλήρης, η ολοκληρωμένη εφαρμογή του, με την έκδοση σχετικών κανονιστικών πράξεων, μπορεί να υπολογίζεται ότι θα αρχίσει από 1/1/2006.

    Εν πάση περιπτώσει, θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος της εβδομάδας της Διακαινησίμου και πάντως πριν κατατεθεί στη Βουλή. Υπολογίζουμε επίσης να έχει ψηφιστεί από την Βουλή πριν από το τέλος Μαΐου.

    Ευχαριστώ πολύ.

    Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Καλημέρα σας! Αυτό το σχέδιο Νόμου έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά. Είναι πιο λειτουργικό, είναι πιο αποτελεσματικό, είναι πιο ασφαλές και εγγυάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και την δυνατότητα του Έλληνα πολίτη να γνωρίζει ότι όλα γίνονται σε ένα περιβάλλον νομικά προβλέψιμο.

    Η προσπάθεια που έγινε με αυτό το σχέδιο Νόμου το οποίο επεξεργάστηκε ο κύριος Παυλόπουλος σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης συμπληρωματικά αποσκοπεί καταρχήν στο να βάλει μια τάξη σε ένα καθεστώς το οποίο υπήρχε και το οποίο διευκόλυνε αφενός μεν την ύπαρξη κάποιων πλαστών εγγράφων τα οποία διακινούντο, αφετέρου λόγω της πολύ μεγάλης γραφειοκρατίας δεν έδινε την δυνατότητα σε αυτούς οι οποίοι μπορούσαν να έχουν τα πιστοποιητικά που έπρεπε πολύ γρήγορα να πάρουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους και να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία έτσι όπως έπρεπε να ενταχθούν.

    Επιχειρεί λοιπόν να βάλει τάξη. Δύο κατά την γνώμη μου είναι τα εξαιρετικώς σημαντικά σημεία αυτού του Νομοσχεδίου πέραν όλων των άλλων που είναι σπουδαία και τα οποία με σαφήνεια μπορείτε να διαβάσετε στο κείμενο που θα ακολουθήσει ή εάν ερωτηθεί ο κύριος Παυλόπουλος ή εγώ μπορούμε να εξηγήσουμε αναλυτικά.

    Το πρώτο είναι ότι συστήνεται για πρώτη φορά μια Επιτροπή Παρακολούθησης της μεταναστευτικής πολιτικής στην χώρα. Το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο, πολύπλοκο φαινόμενο το οποίο περνάει μέσα από πολλά Υπουργεία, έχει πάρα πολλούς μηχανισμούς και οργανισμούς από τους οποίους θα πρέπει προηγουμένως να περάσει προκειμένου να καταλήξει κάπου και όλο αυτό το πράγμα μέχρι τώρα δεν είχε την δυνατότητα η Ελληνική πολιτεία να το δει συντεταγμένα, ομοιόμορφα και αποφασιστικά.

    Το σχέδιο Νόμου λοιπόν αυτό τι κάνει; Βάζει μια τάξη αφού συστήνει μια Επιτροπή Παρακολούθησης σε ανώτατο επίπεδο, σε διυπουργικό επίπεδο, που στο εξής θα μελετάει το φαινόμενο με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να χαράσσει πολιτικές που και στο μέλλον θα εξασφαλίζουν μια συνέχεια του συστήματος χωρίς προβλήματα.

    Το δεύτερο πράγμα, καθιερώνει επίσης για πρώτη φορά ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα τήρησης μητρώου ούτως ώστε οι μετανάστες οι οποίοι νόμιμα θα είναι στη χώρα θα μπορούν να συναλλάσσονται με όλο το Ελληνικό Δημόσιο με ενιαίο τρόπο. Με μια κουβέντα η διαδικασία στην οποία ένας μετανάστης πρέπει να μπει, πρέπει να ακολουθήσει προκειμένου να πάρει άδεια παραμονής ή εργασίας είναι η εξής.

    Προσέρχεται στην Περιφέρεια, προηγουμένως αυτό ήταν διαφορετικό. Προσέρχεται σήμερα στην Περιφέρεια. Ζητάει από την Περιφέρεια να του εγκρίνει την άδεια παραμονής. Η Περιφέρεια καταρχήν ερευνά το θέμα από πλευράς Δημόσιας Τάξης με μια Επιτροπή η οποία αποφαίνεται εάν ο συγκεκριμένος υποψήφιος να πάρει την άδεια παραμονής μπορεί να προχωρήσει στην παραπέρα διαδικασία ή για άλλους λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας δεν μπορεί. Γιατί ας πούμε αναζητείται από την INTERPOL, διότι από την EUROPOL υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης, διότι είναι μέσα στην λίστα των ανθρώπων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε κάποια χώρα για κάποιο τρόπο και φυγοδικούν, διότι για δέκα χιλιάδες άλλους λόγους που οι συντάκτες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τα καταλαβαίνουν.

    Από την ώρα που αυτή η Επιτροπή πει ότι πράγματι μπορεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα στη συνέχεια μέσω των μηχανισμών του Υπουργείου Εσωτερικών καταλήγει αυτός ο άνθρωπος στο να πάρει ένα έγγραφο υψηλής ασφάλειας, ένα ολόγραμμα το οποίο θα τυπώνεται από το Εθνικό Τυπογραφείο, το οποίο θα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό μητρώου, όπως έχουμε όλοι στις ταυτότητές μας, ο οποίος αριθμός μητρώου θα είναι αυτός τον οποίο θα χρησιμοποιεί είτε στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Παιδείας, Υγείας, Εμπορίου, οπουδήποτε. Και με αυτό τον τρόπο θα μπορεί πάρα πολύ εύκολα να γίνεται και ο έλεγχος των ανθρώπων οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν για οποιοδήποτε λόγο.

    Σήμερα να σας θυμίσω οι άδειες παραμονής οι οποίες υπήρχαν ήταν ένα χαώδες πράγμα το οποίο δεν επέτρεπε πάρα πολλές φορές αφενός μεν να ελεγχθεί η εγκυρότητά τους και αφετέρου δεν ήταν οι Υπηρεσίες διασυνδεδεμένες μεταξύ τους ώστε πάρα πολύ γρήγορα να μπορούν να αποφαίνονται αν ο άνθρωπος αυτός ο οποίος εκείνη τη στιγμή ελέγχεται αν νομίμως ή παρανόμως βρισκόταν στη χώρα.

    Από εκεί και πέρα φυσικά ακολουθούν διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν προκειμένου να δουλέψει, να κάνει οτιδήποτε άλλο.

    Στο σχέδιο Νόμου το οποίο θα σας δοθεί αργότερα μετά το Γενικό Λογιστήριο, όπως προηγουμένως είπε ο κύριος Υπουργός, υπάρχουν μια σειρά από διατάξεις, επιχειρούνται πάρα πολλές βελτιώσεις, έχει αξιοποιήσει την εμπειρία του παρελθόντος, έχει αξιοποιήσει όλα εκείνα τα μειονεκτήματα τα οποία στη συνέχεια φάνηκαν ότι έπρεπε να διορθωθούν και προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα με τέτοιο τρόπο που να δίνει απαντήσεις στην καθημερινότητα, σε αυτή δηλαδή από την οποία εξαρτόμαστε όλοι μας. Προσεγγίζει το θέμα του ειδικού δελτίου ταυτότητας των ομογενών με τρόπο επίσης ασφαλές και το οποίο επίσης θα αποδεικνύεται με αντικειμενικό και σίγουρο τρόπο, προσεγγίζει μια σειρά από άλλες διατάξεις οι οποίες νομίζω ότι θα διευκολύνουν πάρα πολύ την ομαλή παρουσία των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνική ζωή και από την άλλη μεριά την ασφαλή αντιμετώπισή τους από το σύνολο της επικράτειας.

    Εγώ αυτό ήθελα να σας πω ως μια γενική εισήγηση και αν έχετε ερωτήσεις είμαστε στη διάθεσή σας.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια τελική παρατήρηση μόνο μετά τα όσα είπε και ο κύριος Βουλγαράκης. Διευκρινίζω, όπως ορθά τονίστηκε από τον κύριο Βουλγαράκη, ότι το πέρασμα στις Περιφέρειες των σχετικών αρμοδιοτήτων, σημαίνει ενοποίηση των κέντρων που χορηγούν τις άδειες παραμονής για να υπάρχει ενιαία εφαρμογή. Βεβαίως αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και εξαιτίας του ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν στοιχεία τα οποία έχουν ελέγξει προηγουμένως οι οικείες Προξενικές Αρχές στο εξωτερικό. Διότι, πριν έρθει κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να ερευνάται εάν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Δηλαδή, η Περιφέρεια δεν θα κάνει πλέον πρωτογενώς το σχετικό έλεγχο.

    Να φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και για να γίνει αντιληπτό: Αν κάποιος έρχεται για να εργαστεί στην Ελλάδα οι οικείες Προξενικές Αρχές έχουν ελέγξει προηγουμένως εάν υπάρχει σχετική σύμβαση και με ποιον ώστε να μπορέσει να έρθει στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα η Περιφέρεια ελέγχει εάν και κατά πόσο τα στοιχεία αυτά πράγματι υπάρχουν.

    Αυτό ακριβώς σημαίνει έλεγχο της εισόδου, κάτι το οποίο όπως γνωρίζετε σε πολύ μεγάλο μέρος έως σήμερα ήταν σχεδόν ανέφικτο.

    Τέλος στο σχέδιο νόμου -και είναι κάτι το οποίο θα δούμε σε συνεργασία με τον κύριο Βουλγαράκη από πλευράς Υπουργείου Δημόσιας Τάξης- θα υπάρχει και μια διάταξη που θα δίνει, ενόψει της έναρξης εφαρμογής του σχεδίου νόμου, μια τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης. Δηλαδή, μια ρύθμιση ανάλογη μ' εκείνη η οποία είχε έρθει την περασμένη άνοιξη, που διευκόλυνε κατά μεγάλο βαθμό στο να υπάρχει νομιμοποίηση για να έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στη Χώρα. Υπάρχει ένα τμήμα ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν προλάβει ακόμα να νομιμοποιηθούν. Θα τους δοθεί μια άλλη ευκαιρία, με τις ρυθμίσεις βέβαια τις οποίες προβλέπει το σχέδιο νόμου, ώστε αυτή η νομιμοποίηση να μην γίνει κατά τρόπο ο οποίος να έρχεται σε αντίθεση με την γενική φιλοσοφία του όλου σχεδίου νόμου.

    Έτσι, όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο νόμου από την μια πλευρά θα υπάρχει όσο το δυνατόν πιο πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει στη Χώρα κι από εκεί και πέρα θα υπάρχει και ο απαραίτητος έλεγχος του ποιος έρχεται στην Ελλάδα.

    Θα ήθελα όμως να γίνει αντιληπτό ότι αυτή η Κυβέρνηση έκανε μια μεγάλη προσπάθεια σε όλη αυτή την επιχείρηση που αφορά την εφαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας και της Κοινοτικής Νομοθεσίας. Πρωτίστως για να σεβαστεί τα δικαιώματα και την προσωπικότητα του μετανάστη. Αυτό είναι αρχή και για την Κυβέρνηση και για τη Χώρα μας, γιατί αυτή είναι η νοοτροπία της Ελλάδας. Κι αν, πραγματικά, αυτή η νοοτροπία τραυματίστηκε στο παρελθόν ήταν γιατί δεν υπήρχε αντίστοιχη Νομοθεσία μ' αυτή την οποία εμείς φέρνουμε.

    Βέβαια κανείς δεν αγνοεί, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον κύριο Βουλγαράκη και εμένα, ότι όλες οι Νομοθεσίες κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Γι' αυτό παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα. Πριν καν σας ανακοινώσουμε τις διατάξεις να ξέρουμε από πότε αρχίζει η εφαρμογή ώστε να μην γίνει μια μετάθεση ευθυνών στο μέλλον, αλλά να μπορούμε να ξέρουμε κι απέναντί σας και απέναντι στον Ελληνικό λαό ποιες υποχρεώσεις αναλάβαμε και σε ποιο χρονικό διάστημα τις φέρνουμε σε πέρας.

    ΧΟΥΠΗΣ: Αν έχετε την καλοσύνη, οι συντάκτες των δύο Υπουργείων, να προτάξουμε τις ερωτήσεις - μιας και το σχέδιο νόμου αφορά τους μετανάστες - των συναδέλφων από ξενόγλωσσα μέσα, που εκδίδονται εδώ στην Ελλάδα. Θα είναι διαφωτιστικές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που θα δοθούν φαντάζομαι, για όλους μας.

    Το όνομά σας, σάς παρακαλώ και το μέσο που εκπροσωπείτε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας. Εκπροσωπώ τη ρωσόφωνη εφημερίδα «ΟΜΟΝΟΙΑ», του Διεθνούς Δικτύου Μέσων. Κύριε Υπουργέ, από όσο φαίνεται, έχουμε εξετάσει και το νομοσχέδιο μερικές φορές με τους συναδέλφους, φαίνεται ότι η προσπάθεια που γίνεται μάλλον θα καταβάλει κάποια τάξη σε όλο αυτό το μπάχαλο που γινότανε προς το παρόν με τα θέματα μεταναστών.

    Όμως, πρώτη ερώτηση η οποία έχει προκύψει, αναφέρετε για μια τελευταία ευκαιρία για αυτούς που δεν έχουν νομιμοποιηθεί ακόμα. Λοιπόν, αυτή την στιγμή τουλάχιστον εγώ μπορώ να μιλήσω, έτσι φαντάζομαι, για δύο κατηγορίες μεταναστών. Αυτοί που έχουν συμπληρώσει κάποιες διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο 2910 και μετά δεν μαζέψανε αρκετά ένσημα κλπ. Και αυτοί που ήρθαν στην χώρα μετά από 2001 και έμειναν εδώ εντελώς παράνομα. Οπότε, για ποια κατηγορία μιλάμε τώρα; Για αυτούς που δεν προλάβανε να μπουν στην διαδικασία νομιμοποίησης του νόμου 2910 ή αυτοί που δεν πρόλαβαν τίποτα και βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα, και είναι πάρα πολλοί αυτοί, εντελώς παράνομα; Ευχαριστώ.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόθεση της Κυβέρνησης, γι' αυτό σας είπα προηγουμένως πως σε ότι αφορά τον χρόνο, υπάρχει απλώς και μόνο μια μικρή περίσκεψη, είναι να πάρει τα μέτρα νομιμοποίησης, τα οποία αφορούν το σύνολο των μεταναστών.

    Γιατί, μια σωστή εφαρμογή μιας σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής για το μέλλον, προϋποθέτει ότι έχεις πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στην χώρα αυτή τη στιγμή. Επομένως, τάση μας είναι να ρυθμίσουμε τα ζητήματα του συνόλου των μεταναστών, δηλαδή και τις δύο κατηγορίες στις οποίες προηγουμένως αναφερθήκατε.

    Για το χρονικό διάστημα που θα δοθεί γι' αυτή την νομιμοποίηση καθώς και για τις προϋποθέσεις, διευκρινίσεις θα δοθούν όταν θα παρουσιασθεί το σχέδιο νόμου. Επαναλαμβάνω όμως πρόθεση είναι να μην υπάρχει άλλο καθεστώς παρανομίας, αλλά να υπάρχει δυνατότητα πλήρους εικόνας σ' ό,τι αφορά το θέμα των μεταναστών στην Ελλάδα, πριν αρχίσει καν η εφαρμογή, η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου νόμου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ήθελα να σας ρωτήσω μια και ετοιμάζετε μια τέτοια διάταξη, για μια τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης. Εάν έχετε κατ΄ εκτίμηση, εάν υπάρχει αριθμός. Δηλαδή πόσοι θα ήταν πιθανώς οι δικαιούχοι μιας τέτοιας ρύθμισης;

    Το δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, για να πάρει κάποιος πενταετούς διάρκειας άδεια παραμονής, πρέπει δε κάποια κριτήρια, μεταξύ των οποίων, την γνώση στοιχείων της ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού, όπως επίσης το ήθος και την προσωπικότητα του ενδιαφερόμενου.

    Ήθελα να ρωτήσω πως και από ποιον θα κριθούν αυτά τα στοιχεία που θέτετε εδώ. Και μια τρίτη ερώτηση, για την οικογενειακή συνένωση. Θα μπορούσατε ενδεικτικά να μας πείτε, ένας αλλοδαπός που θέλει να φέρει εδώ την σύζυγό του και το παιδί του, πόσο θα του στοιχίσει με βάση τα παράβολα που φαντάζομαι θα υπάρχουν στο σχέδιο νόμου, πόσο θα στοιχίσει σε έναν αλλοδαπό για να μπορέσει να φέρει εδώ την γυναίκα του και το παιδί του;

    Και τέλος, με βάση τις καινούργιες ρυθμίσεις ποιος νομίζετε ότι θα είναι ο χρόνος ανανέωσης μιας άδειας παραμονής. Σήμερα μπορεί να ήταν και χρόνο. Με βάση λοιπόν αυτές τις νέες ρυθμίσεις πόσο χρόνο χρειάζεται για να μπορέσει κάποιος να πάρει την άδεια παραμονής;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς και σε ότι με αφορά τουλάχιστον, ξέρετε ότι πριν έχω ακριβή στοιχεία δεν σκοπεύω να δίνω αριθμούς οι οποίοι, πολλές φορές, αποτελούν ένα αντικείμενο εκμετάλλευσης για να βλέπει κανείς όχι την ουσία της πολιτικής, αλλά το επιφαινόμενο. Κι αυτό το έχουμε δει πολλές φορές.

    Κατόπιν τούτου, όταν θα συζητήσουμε το σχέδιο νόμου στη Βουλή, εκεί, με στοιχεία, μπορούμε να πούμε, πάντα κατά προσέγγιση, για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται μη νόμιμα στην Ελλάδα.

    Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι όταν συζητήθηκε η δεύτερη ευκαιρία την εποχή εκείνη και πάλι δόθηκαν ορισμένα αριθμητικά στοιχεία τα οποία αποδείχτηκαν ακριβή. Καλό θα ήταν επίσης οι αριθμοί αυτοί να είχαν δοθεί και εμφανιστεί όταν εδημιουργούντο, μέσα από ένα καθεστώς ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής.

    Κατόπιν τούτου λοιπόν, οι αριθμοί θα δοθούν όταν θα είναι ακριβείς, στη Βουλή, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Σε ότι αφορά το πόσο θα συντμήσουμε το χρόνο: Και πάλι στο σημείο αυτό θα σας έλεγα ότι αυτό θα φανεί από την πράξη. Γι' αυτό άφησα, στο τέλος της εισήγησής μου, ανοιχτό το θέμα λέγοντας ότι η επιτυχία ενός νομοσχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.

    Θα ήταν αδιανόητο για εμένα να σας πω ότι θα υπάρξει σύντμηση σε αυτό το χρονικό διάστημα. Γιατί, αν το έλεγα αυτή την στιγμή, τότε και πάλι θα μετατοπιζόταν η ουσία της εφαρμογής στο αν και κατά πόσο πράγματι ο χρόνος είναι ακριβής.

    Μια σοβαρή κυβέρνηση υποθέτω και δυο σοβαροί Υπουργοί, σε επίπεδο εφαρμογής της πολιτικής τους, πρέπει να έχουν ως επιδίωξη το συντομότερο δυνατό χρόνο. Πρόβλεψη σχετικά με το χρόνο αυτό δεν μπορεί να υπάρξει. Πάντως, σίγουρα μιλάμε για αριθμούς που δεν έχουν καμία σχέση μ' αυτά τα οποία βλέπουμε σήμερα και ιδίως μ' αυτά τα οποία παραλάβαμε.

    Σ' ότι αφορά λοιπόν, το θέμα αυτό θα κριθεί στην πράξη η εφαρμογή. Πάντως θα είναι συντομότεροι οι χρόνοι πολύ και αποδεικνύονται από την μέχρι τώρα πράξη του Υπουργείου.

    Σε ότι αφορά το θέμα των παραβόλων, θα δείτε ότι δεν τα αυξάνουμε καθόλου. Ότι ισχύει σήμερα, εξακολουθεί να ισχύει κι αυτό το λέμε διότι δεν μπορεί να καταστεί το θέμα των αδειών παραμονής αντικείμενο πλουτισμού για να το πω έτσι, του Κράτους. Δεν είναι ο στόχος μας αυτός.

    Σχετικά με τις άδειες οι οποίες αφορούν την συνένωση, τονίζω ότι διευκολύνεται πολύ περισσότερο η οικογενειακή συνένωση απ' ό,τι υπάρχει σήμερα. Και μάλιστα υπό όρους που, τονίζω, ευνοούν την οικογένεια.

    Στόχος του νομοσχεδίου για τη συνένωση είναι η ενίσχυση της οικογένειας. Γιατί, στη νοοτροπία της Κυβέρνησης είναι ότι, όταν ο μετανάστης βρίσκεται εδώ με την οικογένειά του, τότε και ο ίδιος μπορεί να αναπτύξει την προσωπικότητά του και το κλίμα της διαμονής του στη Χώρα γίνεται καλύτερο.

    Εν πάση περιπτώσει η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία που βασίζεται στην οικογένεια. Κι ένας άνθρωπος που ζει με την οικογένειά του μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα και στον εαυτό του και στην ελληνική κοινωνία.

    Σε ότι αφορά τα θέματα τα οποία σχετίζονται με την πιστοποίηση της γλώσσας και των άλλων στοιχείων τα οποία απαιτούνται για να πάρει κανείς το καθεστώς το επί μακρόν διαμένοντος: Υπάρχει μέσα στο σχέδιο νόμου η σχετική εξουσιοδότηση η οποία αναφέρει τα συναρμόδια Υπουργεία τα οποία ορίζουν τις επιτροπές εκείνες οι οποίες θα κάνουν την πιστοποίηση.

    Τονίζω ότι δεν πρόκειται για μια εξέταση η οποία θα έχει ως στόχο να αποκλείει τον αλλοδαπό. Επειδή τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της κοινωνικής ένταξης, θεωρούμε ότι στοιχειώδεις γνώσεις ορισμένων στοιχείων της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, διευκολύνουν τον ίδιο τον αλλοδαπό, να έχει απόλυτη άσκηση των δικαιωμάτων που του παρέχει η ελληνική έννομη τάξη.

    Γιατί ένας άνθρωπος ο οποίος διατηρώντας όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς του, γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα, έχει την δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά του καλύτερα και ακόμα να κρατήσει τα στοιχεία που εκείνος θέλει να κρατήσει περισσότερο. Γιατί δεν είναι ξένος με το κοινωνικό σύνολο στο οποίο μπορεί κι αυτός να ενταχθεί.

    Ο άνθρωπος ο οποίος είναι εντεταγμένος σε μια κοινωνία και συμμετέχει σε αυτήν, μπορεί καλύτερα να υπερασπιστεί και την προσωπικότητά του και τον εαυτό του. Αυτά τα κριτήρια προβλέπονται κι εκεί κατατείνουν οι σχετικές ρυθμίσεις μέσα στο σχέδιο νόμου. Τις επιμέρους ρυθμίσεις, θα τις δείτε όπως σας είπα, όταν θα δοθεί το σχέδιο νόμου, στην ολότητά του, στη δημοσιότητα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μέχρι σήμερα οι άδειες δίνονται από τις Νομαρχίες και είχαν γίνει πολλές καταγγελίες για διάφορα φαινόμενα διαφθοράς από τις Νομαρχίες. Τώρα μεταφέρονται στην περιφέρεια. Πως διασφαλίζετε να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα από την πλευρά της περιφέρειας;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Με πολλούς τρόπους. Βεβαίως πάντοτε πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η πράξη αποδεικνύεται ο καλύτερος κριτής για την εφαρμογή ενός σχεδίου Νόμου. Και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν αρκεί η εξαγγελία των προθέσεων, αλλά η εφαρμογή του Νόμου. Για αυτό οι εγγυήσεις που έχουμε πάρει είναι οι ακόλουθες.

    Πρώτα-πρώτα στην Περιφέρεια, εξ ου και η καθυστέρηση της μεταβατικής περιόδου, δημιουργείται η ειδική Υπηρεσία η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτά τα πράγματα και βεβαίως θα υπάρχει επειδή είναι σε Περιφερειακό επίπεδο η άσκηση ειδικής αρμοδιότητας και η ενοποίηση της σχετικής διαδικασίας.

    Όσο περισσότερο ενοποιημένη είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής τόσο λιγότερα φαινόμενα διαφθοράς μπορεί να υπάρξουν. Διότι, τα φαινόμενα διαφθοράς οφείλονται εν πολλοίς και στις πολλές στάσεις που υποχρεούται ο αλλοδαπός να κάνει μέσα στη Δημόσια Διοίκηση και στις διαφορετικές νοοτροπίες που υπάρχουν όσο περισσότερα είναι τα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

    Αλλά, η Περιφέρεια, εκτός του ότι η ίδια έχει μια ειδική Υπηρεσία, θα συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για επιμέρους θέματα. Παράλληλα έχει και η συνδρομή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης - ο κύριος Βουλγαράκης σας ανέφερε προηγουμένως τη συνεργασία που θα υπάρχει - ιδίως στην κατεύθυνση της εφαρμογής της Ελληνικής έννομης τάξης. Το κυριότερο είναι ότι αυτή τη φορά, για να δοθεί η άδεια, θα πρέπει να υπάρχουν τα δικαιολογητικά εκείνα που ήδη η Προξενική Αρχή θα έχει ερευνήσει πριν κάποιος έρθει στην Ελλάδα.

    Άρα, υπάρχει ένα κέντρο λήψης απόφασης, σε επίπεδο Περιφέρειας, η προεργασία που έχει γίνει από τις οικείες Προξενικές Αρχές και ο έλεγχος που γίνεται από μια εξειδικευμένη Δημόσια Υπηρεσία καθώς και η άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Νομοσχέδιο δόθηκε σε ένα διάλογο εδώ και 3, 4 μήνες αν δεν κάνω λάθος. Θα ήθελα κύριε Υπουργέ να ρωτήσω εάν στην τελική μορφή του ελήφθησαν υπόψη προτάσεις από την κοινωνία των πολιτών, από τις Οργανώσεις των μεταναστών, ακόμα και από τα πολιτικά κόμματα. Έχω υπόψη την εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο. Αν λήφθηκαν υπόψη αυτά και ενδεικτικά ποια σημεία ήταν αυτά που λήφθηκαν περισσότερο υπόψη.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως ξέρετε προηγήθηκε ένας διάλογος που δεν αφορούσε μόνο τα επιμέρους αρμόδια Υπουργεία. Υπήρξε διάλογος και με τις Οργανώσεις των μεταναστών και μάλιστα όχι επί συγκεκριμένων ρυθμίσεων αλλά πάνω στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ιδίως σ' ότι αφορά την ένταξή τους. Τα άρθρα 65 επόμενα, όπως θα δείτε, του σχεδίου νόμου, αφορούν την κοινωνική ένταξη.

    Ταυτοχρόνως, έγιναν μια σειρά από εκδηλώσεις, από το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που διευκόλυναν πάρα πολύ στο να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα των θέσεων και των τάσεων που υπάρχουν και σε επίπεδο οργανώσεων των μεταναστών και σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδίως δε τι συμβαίνει από πλευράς διεθνούς εμπειρίας και το ποιες είναι οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη. Θέλω δε να τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι για εμάς και μετά την κατάθεση του σχεδίου Νόμου και τη συζήτηση στη Βουλή, το ζήτημα δεν είναι μια τυπική διαδικασία και θα αποδειχθεί αυτό. Περιμένουμε και μέσα από τη συζήτηση στη Βουλή, στην Επιτροπή, να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις κι εφόσον χρειαστεί να επέλθουν συγκεκριμένες μεταβολές. Το έχουμε αποδείξει και με άλλα σχέδια Νόμου, ιδίως όμως σ' αυτό το σχέδιο Νόμου ότι είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε οτιδήποτε θετικό μας προταθεί. Πάντως, είναι από τα λίγα σχέδια Νόμου για τα οποία προηγήθηκε τόσο μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο επί συγκεκριμένων αρχών αλλά συζήτηση του όλου προβλήματος. Γιατί, η σωστή Νομοθεσία, τουλάχιστον γι' αυτή την Κυβέρνηση, δεν έγκειται στο να παρουσιάσει ένα σχέδιο Νόμου και να περιμένεις τις απόψεις επ' αυτού και μόνο. Γιατί τότε ο διάλογος έχει συγκεκριμένο πλαίσιο.

    Σημασία έχει να έχεις εντοπίσει όλα τα προβλήματα προηγουμένως και ενόψει αυτών να νομοθετήσεις. Όταν μάλιστα, σ' αυτό το σχέδιο Νόμου, για πρώτη φορά, αντιμετωπίζονται ζητήματα όπως το πρόβλημα της ένταξης, που είναι μείζον ζήτημα, τότε δεν είναι απλώς ένα σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής. Αφορά το πώς ο μετανάστης εντάσσεται στην Ελληνική κοινωνία. Κι αυτό αφορά την προστασία της προσωπικότητας του ίδιου του μετανάστη.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το νέο σχέδιο Νόμου αν συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της Επιτροπής υπό την κυρία Βιργινία Τσουδερού στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τα ζητήματα ομογενών που προέρχονται κυρίως από την Τουρκία. Το λέω αυτό αναφερόμενος κυρίως γιατί το ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς για κάποιες περιπτώσεις είναι τελείως σαφές το πλαίσιο καταγωγής ενός ομογενούς, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα των Αντιοχιτών που είναι τελείως ασαφές. Μάλιστα υπήρχαν πρακτικές τόσο του παρελθόντος όσο και του πρόσφατου παρόντος και από καταγγελίες του ίδιου του Συλλόγου Αντιοχιτών καθώς υπήρχε εντελώς ασαφές πλαίσιο διευκρίνισης της καταγωγής ενός ομογενούς από έναν υπάλληλο ο οποίος εντασσόταν η άδεια παραμονής να υπάρχουν ακόμα και μεταξύ αδερφών, ακόμα και μεταξύ συγγενών 1ου βαθμού διαφορές. Δηλαδή άλλος να αναφέρεται ότι έχει Τουρκική καταγωγή, άλλος Ελληνική και άλλος αδιευκρίνιστη.

    Σε ότι αφορά την Επιτροπή που είχε συστήσει η κυρία Βιργινία Τσουδερού στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως τότε Υφυπουργός Εξωτερικών στα θέματα ομογένειας είχαν καταλήξει σε ένα πιο σαφές πλαίσιο για την χορήγηση τόσο άδειας παραμονής, όσο και αργότερα υπηκοότητας σε αυτούς τους ανθρώπους. Δηλαδή να υπάρχουν χαρτιά από τα Πατριαρχεία, από τις Μητροπόλεις κλπ που να ορίζουν τι. Αυτά τα αποτελέσματα εκείνης της Επιτροπής έχουν συμπεριληφθεί στο νέο σχέδιο Νόμου;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στην γενικότητά του και το θέμα των ομογενών και ιδίως στα θέματα ιθαγένειας. Όλα αυτά που είπατε, τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τους ομογενείς, ελήφθησαν υπόψη στο πλαίσιο της κατάρτισης και της ψήφισης του Κώδικα Ιθαγένειας ο οποίος, όπως ξέρετε, ήδη αυτή τη στιγμή διανύει περίπου ένα εξάμηνο εφαρμογής. Αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε πολύ γρήγορα, κι έτσι έκρινε ότι έπρεπε να κάνει, στην ψήφιση του Κώδικα για την ιθαγένεια, διότι προηγείται το θέμα της ιθαγένειας σε ότι αφορά τα θέματα τα οποία αφορούν ιδίως τους ομογενείς.

    Άρα, άλλο το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, άλλο το ζήτημα της ιθαγένειας και του καθεστώτος των ομογενών. Γι' αυτούς ισχύει ο Κώδικας και που νομίζω ότι μέχρι τώρα η εφαρμογή του έχει αποδείξει ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες και της Ελληνικής κοινωνίας και των διεθνών δεδομένων. Πάντως αυτό το σχέδιο Νόμου δεν αφορά τα ζητήματα τα οποία θίξατε προηγουμένως.

    ΧΟΥΠΗΣ: Ο συνάδελφος από την εφημερίδα που εκδίδεται στην Πολωνική γλώσσα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να σας ρωτήσω επίσης αν αυτή η νέα Νομοθεσία απευθύνεται σε αυτή την κατηγορία των ξένων που είναι μέλη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι πια μετανάστες αλλά δεν αποκτήσανε πολλοί από αυτούς πλήρη δικαιώματα Ευρωπαϊκών κρατών ακόμα. Αν και τα μέλη αυτών των χωρών μετανάστες στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία για τη νομιμοποίηση με αυτό το Νόμο και ποια σημεία απευθύνονται σε αυτό το κοινό.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το σχέδιο Νόμου αυτό λαμβάνει υπόψη του το γεγονός ότι τα 10 νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε απέναντι στα μέλη αυτά τις ίδιες υποχρεώσεις που έχουμε έναντι όλων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βεβαίως, οι διατάξεις περί νομιμοποίησης καταλαμβάνουν και όλους εκείνους οι οποίοι δεν πρόλαβαν από οπουδήποτε και αν κατάγονται. Με τη μόνη διαφορά ότι η νομιμοποίηση αυτών των ανθρώπων γίνεται πλέον με τους όρους που αρμόζουν στα Κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει να κάνει το θέμα αυτό με αλλοδαπούς που έρχονται από τέτοιες χώρες. Άρα, υπάρχει πλήρης εξομοίωση, όπως οφείλουμε να κάνουμε άλλωστε, των μεταναστών που προέρχονται απ' αυτές τις χώρες. Πλήρης εξίσωσή τους με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι σαφές και θέλω να τονίσω ότι περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις στο σχέδιο Νόμου, οι οποίες αφορούν την πλήρη διευκόλυνση της συνένωσης των οικογενειών, ιδίως όταν πρόκειται για πολίτες Κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμη και για οικογένειες που είναι στην Ελλάδα αλλά κάποια μέλη τους βρίσκονται στις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Θα έλεγα λοιπόν ότι διπλά προνοεί το σχέδιο αυτό Νόμου για το θέμα το οποίο είπατε προηγουμένως. Και γιατί εξομοιώνει, όπως οφείλουμε να κάνουμε άλλωστε, όλες τις Χώρες κι από την άλλη γιατί βοηθάει τη συνένωση των οικογενειών ακόμη και για προερχόμενους από τις Χώρες αυτές όταν δεν είναι πολίτες αυτών των Χωρών.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία προκειμένου να εργαστούν στην Ελλάδα, καθώς είναι ελεύθερη η διακίνηση του εργατικού δυναμικού.

    Υπήρχε ένα μεταβατικό στάδιο το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα για αυτό το ρωτάω.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στόχος μας είναι στο σχέδιο νόμου αυτό όπως θα δείτε, με την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου αυτού του νόμου, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή αυτού του νόμου..

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2006 εννοείτε;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν είναι μακριά. Μπροστά σε 10 χρόνια ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής, υποθέτω ότι κατά την γνώμη σας έξι μήνες για να μπορέσει να διαμορφωθεί το οικείο πλαίσιο δεν είναι πολύ μεγάλο διάστημα.

    Λοιπόν, στόχος μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε προσαρμοστεί όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο νόμου ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους διακρίσεις εφαρμόζοντας και εκπληρώνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή τελικώς δίνεται η τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης, να υποθέσουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε και μια περίοδο ανοχής προς τους μετανάστες που ζουν παράνομα σήμερα στην χώρα μας; Με την έννοια ότι δεν θα υπάρχουν απελάσεις ενδεχομένως;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα έχω την εντύπωση ότι αυτή η ανοχή τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε εμείς, όσο καιρό είμαστε Κυβέρνηση, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης ακόμα και των παρανόμων μεταναστών υπήρξε πάντοτε προς την κατεύθυνση που είπατε προηγουμένως.

    Επομένως, δεν είναι το γεγονός ότι θα δοθεί αυτή η παράταση, αυτό που θα δώσει τον τόνο της πολιτικής μας. Η πολιτική αυτή υπάρχει ούτως ή άλλως. Γιατί για εμάς, το ότι βρίσκεται κάποιος παράνομα στην Ελλάδα, οφείλεται πολύ περισσότερο στην έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής και στην αβελτηρία των ελληνικών υπηρεσιών και λιγότερο σ' εκείνους οι οποίοι βρέθηκαν και ήρθαν στην Ελλάδα παρανόμως.

    Διότι, ξέρετε - πολλές φορές - η παρανομία του μετανάστη δεν οφείλεται σε δική του πρόθεση, αλλά στο γεγονός, ότι οι ίδιες οι υπηρεσίες είτε δεν θέλησαν είτε δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη νομιμοποίησή του εγκαίρως.

    Αυτή η αβελτηρία της ελληνικής πολιτείας είναι που μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ περισσότερο υπεύθυνοι απέναντι στους μετανάστες που είναι παράνομοι και τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να νομιμοποιηθούν κι όχι σαν ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω κάπου ότι η εξέταση συνδρομής λόγων που αφορούν την δημόσια τάξη και ασφάλεια, αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο μόνο κατά την αρχική χορήγηση της άδειας διαμονής καθώς και κατά την υπαγωγή του αλλοδαπού στο καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος.

    Και ότι η τυχόν ύπαρξη μεταγενέστερων λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας συνιστούν λόγω ανάκλησης της άδειας διαμονής χωρίς να απαιτείται η διερεύνησή του σε κάθε περίπτωση ανανέωσης προς αποφυγή καθυστερήσεων.

    Μπορείτε να μου το εξηγήσετε αυτό;

    Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Για να πάρει κάποιος άδειας παραμονής, θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι δεν διώκεται από κάπου, δεν έχει κάποιο λόγο που να καταζητείται από κάποιους, δεν είναι ενταγμένος στις λίστες των ανθρώπων οι οποίοι διώκονται διεθνώς κλπ.

    Αυτός ο άνθρωπος παίρνει την άδεια παραμονής. Αυτό δεν αποκλείει σε τίποτα αφού πάρει την άδεια παραμονής, κάποια στιγμή ο άνθρωπος αυτός να δυστροπήσει, να παρουσιάσει μια εγκληματική, μια συμπεριφορά η οποία να μην είναι αυτή την οποία θέλουμε εμείς.

    Σας θυμίζω ότι ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, μεταναστών, ούτως ή άλλως είναι εμπλεγμένοι στο έγκλημα όπως άλλωστε και πάρα πολλοί Έλληνες. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν οι οποίοι θα έχουν τέτοιου είδους καταδικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα δικαιολογούν τον λόγο του να αρθεί η άδεια παραμονής?

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για τελεσίδικες αποφάσεις δηλαδή.

    Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ακούστε, δυο λεπτά. Αν υπάρξουν περιπτώσεις τέτοιες στις οποίες κάποιος μετανάστης έχει λόγους δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας που επιβάλλουν να ανακληθεί η άδεια παραμονής του, η άδεια παραμονής ανακαλείται.

    Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή πήρε την άδεια παραμονής και είναι εντάξει την εποχή που την πήρε, ότι αυτό εξασφαλίζει μια γενική ατιμωρησία όπως επίσης υπάρχουν και ανάλογες ποινές για τους Έλληνες πολίτες στους οποίους βεβαίως δεν τους παίρνεις κανείς την ιθαγένεια ή την υπηκοότητα, υπάρχουν όμως άλλων ειδών ποινές και στερήσεις.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου είναι μια παράπλευρη εφαρμογή, αυτό που θα λέγαμε στην νομική γλώσσα, τεκμήριο αθωότητας.

    Δηλαδή, από την στιγμή κατά την οποία γίνεται ο σχετικός έλεγχος, όταν παίρνεις την πρώτη άδεια παραμονής, κι είσαι εντάξει, δεν έχεις απολύτως κανένα πρόβλημα. Η ανανέωση της άδειας δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσκομίσεις τα ίδια στοιχεία. Αν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που ήδη η αστυνομία το ξέρει ή οτιδήποτε άλλο, τότε την άδεια την παίρνεις χωρίς να απαιτείται η ίδια διαδικασία δηλαδή για τη ανανέωση της άδειας.

    Η μεταγενέστερη επέλευση ενός τέτοιου γεγονότος, συνιστά λόγο ανάκλησης της άδειας με πρωτοβουλία των δημόσιων αρχών. Με απλές λέξεις, ο πολίτης, ο αλλοδαπός, ο οποίος θέλει να ανανεώσει την άδειά του, από την στιγμή που πέρασε από τον πρώτο έλεγχο, πηγαίνει στην ανανέωση χωρίς να απαιτείται επανέλεγχος αυτών των στοιχείων. Εάν όμως προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο στην πορεία, παραδείγματος χάρη μια καταδίκη σ' ένα από τα αδικήματα τα οποία θα δικαιολογούσαν την ανάκληση, τότε επέρχεται ανάκληση. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η λογική του σχεδίου νόμου. Δεν ταλαιπωρείται δηλαδή ο μετανάστης και κατά την αρχική χορήγηση και κατά την ανανέωση. Αν προκύψει στη διαδρομή, είτε κατά την διάρκεια της πρώτης χορήγησης ή μετά την ανανέωση ένα στοιχείο που δικαιολογεί την μη ανανέωση τότε αυτό δικαιολογείται ως λόγος ανάκλησης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω εδώ σε ένα σημείο, ότι εξορθολογίζεται η χορήγηση άδειας διαμονής σε μέλη καλλιτεχνικών συγκροτημάτων κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αθρόα και αυθαίρετη βεβαίως συρροή υπό την ιδιότητα δήθεν μέλους καλλιτεχνικού συγκροτήματος. Όλοι γνωρίζουμε βεβαίως ότι τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων, ένα από αυτά είναι και τα μέλη καλλιτεχνικού συγκροτήματος. Θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις γιατί είναι σοβαρό το πρόβλημα με το trafficking.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Ήταν η κερκόπορτα, η μία από τις κερκόπορτες του trafficking. Γι' αυτό κα υπάρχει ειδική ρύθμιση η οποία αφορά πρώτον, στην αιτιολόγηση πριν καν έρθει, ένα συγκρότημα π.χ., στην Ελλάδα, του πώς έρχεται, ποιος το καλεί, ποιος είναι εκείνος ο οποίος αναλαμβάνει ουσιαστικά την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Ελλάδα και την ευθύνη. Ο έλεγχος παραδείγματος χάρη αν το συγκρότημα αυτό είναι υπαρκτό, αν έχει δραστηριότητα. Αυτό είναι δουλειά που κάνουν οι προξενικές αρχές πριν έρθει στην Ελλάδα.

    Με τον τρόπο αυτό αφού ξέρεις ποιο είναι το συγκρότημα αυτό και ποια είναι η δραστηριότητά του, ελέγχεται το αν ανταποκρίνεται αυτή η δραστηριότητα, με βάση τη δραστηριότητα που έχει στην Ελλάδα και προσδιορίζεται ο χρόνος που θα παραμείνει στη χώρα.

    Γιατί, έχετε δίκιο, από πλευράς τέτοιων συγκροτημάτων, είχαμε το μεγάλο ζήτημα. Εξ ου και θα δείτε ότι τα θέματα των αδειών παραμονής, ειδικά σε θέματα εμπορίας ανθρώπων, συνδυάζονται με τη διάταξη αυτή, για την οποία είπαμε προηγουμένως.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, Σταυρακάκης από τον «ΚΟΣΜΟ του ΕΠΕΝΔΥΤΗ». Ενδεχομένως εάν είχα το ολοκληρωμένο κείμενο του νομοσχεδίου στα χέρια μου θα είχαμε αποφύγει κάποιες ερωτήσεις. Πιστεύω ότι το επιχείρημα σε εμένα προσωπικά μου δώσατε όσον αφορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν είναι πειστικό. Θα μπορούσατε να το είχατε δώσει προφανώς το νομοσχέδιο.

    Εν πάση περιπτώσει, ήθελα να ρωτήσω καταρχήν εσείς, το κόστος το συνολικό σε τι ποσό το αποτιμάτε; Για να εφαρμοστεί δηλαδή αυτό το νομοσχέδιο πόσο θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο.

    Έχω την αίσθηση ότι μιλήσατε για το ιδεατό σχήμα της έλευσης αλλοδαπών στην Ελλάδα, εκείνων δηλαδή που πάνε στα προξενεία και ζητούν άδεια κλπ. δεν μας είπατε τίποτα για τις καραβιές που έρχονται καθημερινά στην ελληνική επικράτεια.

    Και ήθελα να διευκρινίσω εάν καταργείται εκείνη η διάταξη που αναφέρει ότι κρατούνται οι παράνομοι, οι αλλοδαποί λαθρομετανάστες δηλαδή, για ένα τρίμηνο σε κάποιους καταυλισμούς. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές αυτές. Και μετά την παρέλευση του τριμήνου αυτού οι αλλοδαποί εφοδιάζονται με μια υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία σε 10 μέρες πρέπει να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την Ελλάδα.

    Εάν δηλαδή αυτή η διάταξη θα συνεχίσει να ισχύει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα καταθέσετε τις προσεχείς ημέρες στην Βουλή.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα-πρώτα να διευκρινίσω ένα πράγμα: Είναι άλλο το θέμα το οποίο ρυθμίζει αυτό το σχέδιο νόμου, το θέμα της μετανάστευσης, και άλλο το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, και αυτό δεν αποτελεί μετάθεση ευθύνης, αλλά δεν αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι, μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, κατά βάση ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μετανάστευση.

    Μιας και μου αναφέρατε όμως το θέμα αυτό, και θα απαντήσει φαντάζομαι ο κ. Βουλγαράκης, γιατί ανάγεται περισσότερο στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, ήθελα να σας πω το εξής: Πρώτα-πρώτα σε ότι αφορά το σχέδιο νόμου, ακριβώς επειδή δεν μπορώ να σας δώσω τον αριθμό και να είναι ακριβής, για αυτό ζήτησα προηγουμένως την παρέμβαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όταν θα σας δοθεί στα χέρια, να ξέρουμε το κόστος και ταυτοχρόνως να ξέρουμε επακριβώς το πότε είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουν αυτές οι ειδικές υπηρεσίες που ανέφερα, που είναι κρίσιμες υπηρεσίες, όπως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

    Επειδή ξέρω όμως ότι ζούμε μια κρίσιμη περίοδο οικονομική, μέσα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η διάταξη ότι οι ειδικές αυτές υπηρεσίες μετανάστευσης των Περιφερειών, για τα πέντε ή έξι πρώτα χρόνια - αυτό θα σταθμιστεί με βάση το Γενικό Λογιστήριο - θα στελεχωθούν με μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις. Έχουμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να πάνε εκεί, από μετατάξεις οι οποίες γίνονται από τις κάθε είδους υπηρεσίες στο πλαίσιο που προβλέπουν οι σχετικές ρυθμίσεις του Κώδικα κι επίσης από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης..

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την αστυνομία;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ότι αφορά την Αστυνομία σε καμιά περίπτωση δεν εμπλέκονται οι υπηρεσίες οι οποίες σχετίζονται με την Περιφέρεια, με την Αστυνομία. Η Αστυνομία έχει τη δική της δομή και τη δική της δουλειά και παρεμβαίνει, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης προληπτικά, πριν δηλαδή ξεκινήσει να κάνει την δουλειά της η Περιφέρεια, εξετάζοντας αν υπάρχουν λόγοι δημόσιας τάξης οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για να χορηγηθεί η άδεια παραμονής.

    Επομένως, οι δομές παραμένουν εντελώς ανεξάρτητες. Και πρέπει να παραμείνουν ανεξάρτητες γιατί είναι δυο διαφορετικά θέματα. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κάνει την δουλειά του σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση της Περιφέρειας για θέματα δημόσιας τάξης ή δημόσιας ασφάλειας.

    Από εκεί και πέρα, η Περιφέρεια, ερευνά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία αφορούν την μεταναστευτική πολιτική. Αλλά, επειδή είπατε προηγουμένως για τα θέματα των λαθρομεταναστών, θα ήθελα να σας πω ότι πράγματι, υπήρχε στο παρελθόν αυτό το πρόβλημα σε μεγάλη έκταση και εξακολουθεί να υπάρχει.

    Όμως, κι αυτό δεν είναι δική μου εκτίμηση, είναι εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας, σε πρόσφατη έκθεση σχετικά με το θέμα των λαθρομεταναστών, υπάρχει πρόοδος στη λειτουργία του συστήματος φιλοξενίας των λαθρομεταναστών για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν στην Ελλάδα. Μιλώ κυρίως για το τι συμβαίνει στον Έβρο,

    το κέντρο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Έβρου είναι πρότυπο σε σχέση όχι μόνο με αυτά που βλέπαμε πριν στην Ελλάδα, αλλά γενικώς μ' αυτά που λειτουργούν στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Θέλω να σας τονίσω και κάτι άλλο: Ποια είναι η νοοτροπία αυτής της Κυβέρνησης και γιατί στο σημείο αυτό δίνει ιδιαίτερη σημασία. Όταν κάποτε, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν χρειάζεται να επανέλθω σε αυτή την τραυματική εμπειρία, κάποιοι πρότειναν τη δημιουργία κέντρων για την φύλαξη των λαθρομεταναστών εκτός Ευρώπης, η Χώρα μας κι εγώ προσωπικά όπως ξέρετε καθώς και ο κύριος Βουλγαράκης, γιατί έτυχε να βρισκόμαστε μαζί τη στιγμή εκείνη, αντιδράσαμε άμεσα.

    Το βέτο της χώρας μας μαζί με την συμπαράσταση και άλλων Κρατών βεβαίως, ήταν εκείνο που εμπόδισε την Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγηθεί σε μια λύση που θα ήταν εντελώς αντίθετη με τον πολιτισμό της και την ανθρωποκεντρική διάρθρωση της κοινοτικής έννομης τάξης.

    Αλλά, τονίζω, οι όροι της φιλοξενίας των λαθρομεταναστών σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτεροι από πριν.

    Κατά τα λοιπά, σχετικά με τις διαδικασίες, επειδή δεν αφορούν αυτό το νομοσχέδιο, αν θέλει να προσθέσει κάτι ο κύριος Βουλγαράκης.

    Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Το ζήτημα δεν αφορά το παρόν, είναι μια άλλη συζήτηση και όταν θα έρθει θα την κάνουμε. Δεν έχει καμία σχέση το παρόν, είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι, αυτό παρουσιάζεται σήμερα για αυτό θα πούμε. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άλλα θέματα του Υπουργείου που θα τα πούμε σε άλλη περίπτωση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ είπατε πως θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία, αν κατάλαβα καλά, σε όλους τους παράνομους αυτή την στιγμή μετανάστες στην χώρα. Αυτό σημαίνει ότι και αυτοί που ποτέ δεν έχουν μπει σε καμιά διαδικασία νομιμοποίησης και κάτω από ποιες προϋποθέσεις αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι προϋποθέσεις θα είναι κατά βάση αυτές οι οποίες σχετίζονται με τη φιλοσοφία αυτού του σχεδίου νόμου. Δηλαδή, δίνεται η ευκαιρία για να δοθούν οι άδειες παραμονής για πρόσωπα τα οποία πληρούν τις γενικότερες προϋποθέσεις ενός σχεδίου νόμου. Δηλαδή για πρόσωπα τα οποία, παραδείγματος χάρη, έχουν συγκεκριμένη εργασία στην Ελλάδα, εργάζονται στην Ελλάδα και απλώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα της νομιμοποίησης αυτής της εργασίας. Δεν μπορεί να αφορά όμως, το τονίσαμε προηγουμένως γιατί δεν έχει καμία σχέση, τους λαθρομετανάστες. Έχει σχέση με τη νομιμοποίηση ανθρώπων που ακόμα και αν δεν είχαν υποβάλει ποτέ τα δικαιολογητικά τους, ζουν στην Ελλάδα, εργάζονται στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις αυτού του νόμου.

    Δηλαδή, είναι πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν, εάν υπήρχε ο νόμος αυτός και υπήρχε μια μεταναστευτική πολιτική, να είχαν την άδεια να έρθουν στην Ελλάδα για να εργάζονται κανονικά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποια περίοδος στην οποία θα πρέπει να έχουν εργαστεί συγκεκριμένη ή δεν έχει σημασία αυτό; Εκείνη την στιγμή απλώς πρέπει να εργάζονται;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για το χρονικό περιθώριο το οποίο θα πρέπει να μπει, θα μου επιτρέψετε να το δείτε όταν θα εμφανιστεί το σχέδιο νόμου στην ολότητά του. Το τονίζω όμως ότι ειλημμένη είναι η απόφαση για την τρίτη ευκαιρία σε ότι αφορά την νομιμοποίηση των αλλοδαπών.

    Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Αν δεν υπάρχει κάτι για εμένα, απαλλάξατε με γιατί έχω μια ειλημμένη υποχρέωση και έχω καθυστερήσει. Υπάρχει κάτι που να αφορά εμένα;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την εφημερίδα «ΑΥΓΗ», Μορφονιός. Θα ήθελα να επανέλθουμε λίγο στο ζήτημα το προηγούμενο και να γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο.

    Αν κάποιος αλλοδαπός έχει νόμιμη άδεια παραμονής και διαπράττει μια κλοπή και καταδικάζεται τελεσιδίκως σε ποινή φυλάκισης, δεν θα φυλακίζεται αλλά θα απελαύνεται; Δηλαδή θα μιλάμε για άνιση μεταχείριση. Είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα μετά.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν θα δοθεί αυτό στη δημοσιότητα θα δείτε ότι υπάρχουν αδικήματα, συγκεκριμένα αδικήματα, τα οποία συνεπάγονται είτε την απέλαση, εάν πρόκειται για αλλοδαπό που βρίσκεται στην Ελλάδα είτε τη μη χορήγηση της άδειας, εφόσον πρόκειται για πρόσωπο το οποίο ήδη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Γιατί, τα αδικήματα, πολλές φορές, αντιμετωπίζονται εξίσου στις χώρες μεταξύ τους, έτσι δεν είναι;

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα, δηλαδή να γίνει πιο ξεκάθαρο. Δηλαδή αν διαπράξει κλοπή;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας το πω πολύ απλά: Όταν καταδικαστεί κάποιος για εμπορία ναρκωτικών αυτός ο άνθρωπος απελαύνεται, όπως επίσης αν έχει καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών στο εξωτερικό δεν παίρνει την άδεια διαμονής. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η καταδίκη σε κάθε αδίκημα δεν συνεπάγεται ότι επειδή καταδικάστηκε απελαύνεται. Εάν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα που δεν συνεπάγεται απέλαση, εκτίει την ποινή στην Ελλάδα. Εάν όμως είναι από αυτά τα αδικήματα και υπάρχει λίστα η οποία συνεπάγεται την απέλαση, αυτό σημαίνει απέλαση.

    Απλώς αυτό που τόνισα στον συνάδελφό σας προηγουμένως είναι ότι όταν πας και παίρνεις την άδεια διαμονής ελέγχει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εάν υπάρχει κάποια τέτοια καταδίκη. Όταν πας να την ανανεώσεις δεν χρειάζεται να κάνει το ίδιο. Αν όμως προκύψει το αδίκημα στην πορεία τότε συνιστά λόγω απέλασης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω κάτι πιο πρακτικό. Αναφερθήκατε τουλάχιστον τρεις φορές στον έλεγχο που θα κάνουν οι οικείες Προξενικές Αρχές. Ξέρετε τώρα τι συμβαίνει με τον έλεγχο ή με το τυπικό οκέι που δίνουν οι Προξενικές Αρχές για την προσωρινή βίζα που δίνουν για 6 μήνες που εργάζονται στην Γεωργία; Και θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι σχετικά με αυτό. Πρέπει να έχετε συνεννοηθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα αυτό, γιατί ή θα κάνουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή των Προξενικών Αρχών χρέη ντετέκτιβ ή θα πρέπει να υπάρχει ένα ειδικό γραφείο να ελέγξει τα στοιχεία των ανθρώπων. Πρέπει να υπάρχει κάποια σύμβαση. Δεν ξέρω τι έχετε συνεννοηθεί εσείς.

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είδους σύμβαση; Δεν κατάλαβα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις αρμόδιες αρχές της χώρας από όπου προέρχεται ο μετανάστης. Γιατί λέτε τώρα ότι θα κάνει έρευνα η οικεία Προξενική Αρχή, που σημαίνει τι; Πως θα μπορέσει να τον ελέγξει;

    ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω πολύ απλά. Ο έλεγχος για τον οποίο μιλήσατε προηγουμένως είναι ένας έλεγχος ο οποίος αφορά περισσότερο τη Χώρα υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα. Όταν ένας αλλοδαπός, ο οποίος - μιας και αναφερθήκατε στο παράδειγμα της Γεωργίας - θέλει να έρθει στην Ελλάδα, αυτό που πρέπει να αποδείξει στην Προξενική Αρχή, πρωτίστως είναι ότι έχει συνεννοηθεί με την Ελλάδα, με ιδιώτη ή με οποιαδήποτε επιχείρηση, ότι έρχεται εδώ να εργαστεί και τι πρόκειται να κάνει. Τα στοιχεία τα οποία τον αφορούν, για παράδειγμα το ποινικό του μητρώο, δεν χρειάζεται να έχει η οικεία Προξενική Αρχή κάποια σύμβαση. Μεταξύ των άλλων στοιχείων θα προσκομίζει και το ποινικό του μητρώο για να γίνεται γνωστό σε τι έχει καταδικαστεί, εάν έχει καταδικαστεί.

    Κατόπιν τούτου λοιπόν αυτό το σχέδιο Νόμου λειτουργεί στο πλαίσιο της Ελληνικής έννομης τάξης και των διεθνών υποχρεώσεων που έχουμε χωρίς να χρειάζεται καμία νέα σύμβαση, το τονίζω, καμία νέα σύμβαση να υπογραφεί. Όμως, όπως θα δείτε όταν θα βγει στη δημοσιότητα, προβλέπεται η δυνατότητα - με Προεδρικό Διάταγμα - να ιδρυθούν, σε ορισμένες τουλάχιστον Πρεσβείες μας, Υπηρεσίες ειδικές σχετικά με το θέμα το οποίο αφορά την εργασία των αλλοδαπών. Έτσι θα έχουν τα απαραίτητα στοιχεία και την απαραίτητη σύνδεση με τον ΟΑΕΔ στην Ελλάδα και ούτω καθεξής. Κυρίως δε θα οριστικοποιηθεί σε ποιες Πρεσβείες θα λειτουργήσουν. Δηλαδή, στις Πρεσβείες εκείνες που ξέρουμε ότι υπάρχει μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι μια εξουσιοδότηση η οποία δεν εμποδίζει την εφαρμογή του Νομοθετήματος.

    Βεβαίως, ξέρω τι προβλήματα παρουσιάστηκαν στο παρελθόν κι είναι λυπηρά πραγματικά αυτά που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν γιατί ήταν από τις αιτίες όλων των παρανομιών. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και με τον κύριο Μολυβιάτη, ακριβώς αυτό κάνουμε. Ενισχύουμε τις Πρεσβείες, όπου υπάρχει μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και κυρίως υπάρχει και έλεγχος, σε όλα τα υπόλοιπα γραφεία και ιδίως τα Προξενικά, των προσώπων εκείνων που αναλαμβάνουν αυτή την αποστολή. Ιδίως όπου υπάρχει σημαντικό μεταναστευτικό ρεύμα, όπως στην χώρα που αναφερθήκατε προηγουμένως.

    Σας ευχαριστούμε πολύ.

    [07] Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την απροειδοποίητη διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων και είχε αποτέλεσμα την συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της Αθήνας, από τον Δήμο Αθηναίων διευκρινίζονται τα εξής:

    «Ο ΧΥΤΑ έκλεισε με απόφαση του Δημάρχου των Άνω Λιοσίων τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου ως τις 17:30 της Δευτέρας 18 Απριλίου. Συνέπεια αυτής της απόφασης για την οποία δεν είχε ενημερωθεί ο Δήμος Αθηναίων ήταν τα συνεργεία καθαριότητας να μην μπορούν να περισυλλέξουν τα απορρίμματα καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς τους στο ΧΥΤΑ. Ήδη από χθες το απόγευμα συνεργεία του Δήμου με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν την αποκομιδή των απορριμμάτων που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως αύριο (Τετάρτη) το μεσημέρι.

    Ο Δήμος Αθηναίων αν και δεν έχει ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ζητά την κατανόηση των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας».

    [08] Ο Ν. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΝΕΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Ο 52χρονος συνδικαλιστής (μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ) Νίκος Παυλίδης, εκλέχτηκε γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ.

    Στις εκλογές που έγιναν απόψε πήραν μέρος 36 από τα 39 μέλη της Π.Ε. και ο Ν. Παυλίδης συγκέντρωσε 22 ψήφους. Ο δεύτερος υποψήφιος, Βαγγέλης Ζορκάδης, συγκέντρωσε 9 ψήφους. Υπήρξαν ακόμη 4 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο.

    Ο Ν. Παυλίδης διαδέχεται στη θέση του γραμματέα τον Τάσο Κανταρά.

    [09] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Π.Γ. ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Καταιγίδα μέτρων κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων προβλέπει, με ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Συγκεκριμένα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οικοδομεί ένα σύστημα δήθεν κοινωνικής ασφάλισης και εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

    Καλεί τέλος τα λαϊκά στρώματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ικανοποίηση των εργασιακών και οικονομικών τους αιτημάτων.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ:

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, προωθεί νέα καταιγίδα μέτρων κατά των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

        Προχωρεί η οικοδόμηση ενός νέου συστήματος δήθεν Κοινωνικής Ασφάλισης, που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της Κοινωνικής Ασφάλισης.

        Παρατείνεται η εργάσιμη ημέρα, με στόχο να ενταθεί η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

        Η νέα αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων της Εαρινής Συνόδου της ΕΕ, που υποστήριξαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί προσαρμογή στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας των κερδών της πλουτοκρατίας. Φέρνει μαζί της την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας.

        Οι συνέπειες για την εργατική τάξη θα είναι ακόμη πιο οδυνηρές: Το εισόδημα θα μειωθεί περισσότερο. Καταργείται πλήρως ο ελεύθερος χρόνος, με συνέπεια τη σωματική και ψυχική εξουθένωση του εργαζόμενου. Παραγνωρίζονται απόλυτα οι ιδιαιτερότητες στο φύλο, στην ηλικία. Εξοβελίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα και ανάγκη για κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα.

        Επιβεβαιώνεται και πάλι, με δραματικό τρόπο, ότι όσο περισσότερο κοινωνικό πλούτο παράγει η εργατική τάξη, τόσο μειώνεται το μερίδιό της στο νεοπαραγόμενο προϊόν. Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι το θέμα δεν είναι η ανάπτυξη και οι ρυθμοί της, αλλά ποια ανάπτυξη και για ποιον.

        Σήμερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για περιφρούρηση των κατακτήσεων, γιατί σε λίγο θα έχουν εξαφανιστεί πλήρως. Σήμερα πρέπει πιο αποφασιστικά και μαζικά να προβληθούν αιτήματα με τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

        Στη γενικότερη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και στο εισόδημα, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιπαραθέσουν τη δική τους στρατηγική, την αντεπίθεση, τη συμμαχία τους, τη συσπείρωση που δίνει στον αγώνα προοπτική και είναι η μόνη που μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να βάλει και φρένο σήμερα στην εναντίον τους επέλαση.

        Η ΝΔ έκανε την αρχή ως κυβέρνηση (1990 -1993). Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε την πολιτική της και συμπλήρωσε το πλαίσιο κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί το τελειωτικό χτύπημα, με:

        · Γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης? χτύπημα του 8ωρου.

        10ωρη και 12ωρη εργασία που θα εναλλάσσεται με υποαπασχόληση, με απλήρωτες υπερωρίες, με ακόμα περισσότερη απλήρωτη δουλειά.

        · Μείωση της υπερωριακής αμοιβής.

        · Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και επέκταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

        · Επίσπευση της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, για να προχωρήσει η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων των Τραπεζών και των πρώην ΔΕΚΟ με το ΙΚΑ, που θα οδηγήσει στη γενικότερη υποβάθμιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

        · Κατάργηση της «πρόωρης συνταξιοδότησης», γενίκευση του ορίου ηλικίας στα 65 χρόνια και επέκταση του εργάσιμου βίου πέρα από τα 65-67 χρόνια. Προώθηση στην πράξη του νόμου Ρέππα, που καθιερώνει την «εθελοντική» παράταση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια.

        · Μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

        · Επαναχαρακτηρισμό - περιορισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

        · Περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων και χειροτερεύση των όρων συνταξιοδότησης των αναπήρων.

        Οι δηλώσεις περί μη κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και του 8ωρου είναι εκ του πονηρού. Κρύβουν ότι στο περιβάλλον της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης υπονομεύονται ο σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος (το 8ωρο) και οι Συλλογικές Συμβάσεις. Ενισχύεται η ατομική σύμβαση και διαπραγμάτευση.

        Καμία συναίνεση δεν οφείλουν οι εργαζόμενοι. Συναίνεση σημαίνει υποταγή, θηλιά στο λαιμό τους.

        Είναι απάτη, ότι οι παλιότερες γενιές πρέπει να πληρώσουν για τις ερχόμενες. Την ανασφάλεια και το γκρίζο μέλλον για τις νέες γενιές τα έχει προδιαγράψει η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Αυτά διαχειρίζονται τα συμφέροντά της και μεταθέτουν τις συνέπειες της πολιτικής τους στις επόμενες γενιές.

        Δεν μπορεί το δημογραφικό πρόβλημα ή η αύξηση του μέσου ορίου ζωής να φορτώνονται στις πλάτες της εργατικής τάξης.

        Είναι απάτη ότι τα κόμματα και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τις προτάσεις τους, για την εξεύρεση πόρων, προκειμένου να σωθεί το Ασφαλιστικό σύστημα.

        Το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ασφαλώς και προβάλλουν διεκδικήσεις.

        Υπογραμμίζουμε, ωστόσο, ότι εμείς δεν χρωστάμε καμιά πρόταση, για να υπηρετήσουμε τον ψεύτικο στόχο της βιωσιμότητας. Το ίδιο και η εργατική τάξη. Οι προτάσεις του ΚΚΕ υπάρχουν και αφορούν στο συμφέρον του λαού.

        Η επιχειρηματολογία για τη βιωσιμότητα των ταμείων είναι δούρειος ίππος για την εφαρμογή νέων αντεργατικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, πληρώνουν τρεις φορές (υπεραξία, εισφορές στα Ταμεία, φορολογία) και δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση των ταμείων. Μόνο τους χρωστούν και δεν χρωστάνε δεκάρα. Η πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη του κεφαλαίου, προκαλούν τα ελλείμματα.

        -Με την ανεργία και την υποαπασχόληση.

        -Την υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ (1% του ΑΕΠ).

        -Την απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές υποχρεώσεις? την εισφοροδιαφυγή, την παραγραφή οφειλών δισεκατομμυρίων, τη μαύρη -ανασφάλιστη εργασία.

        -Τις ανεξόφλητες οφειλές του κράτους και της εργοδοσίας.

        -Την εμπορευματοποίηση της Υγείας ?τη χρησιμοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την ενίσχυση του ιδιωτικού-επιχειρηματικού τομέα ?την αύξηση των νοσηλίων των νοσοκομείων.

        Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στήριξε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Συμφώνησε στην υπονόμευση του 8ωρου και πρωτοστάτησε για να περάσουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ. Καλλιέργησε αυταπάτες και χρησιμοποίησε κάθε μέσο για να καθηλώσει το αγωνιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε για την Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι δεκανίκι της πλουτοκρατίας.

        Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα.

        Όσο ο λαός θα εναποθέτει τις ελπίδες του πότε στο ΠΑΣΟΚ και πότε στη Ν.Δ, δεν θα αλλάξει τίποτα προς όφελος των εργαζομένων. Θα δέχονται νέα πλήγματα. Απαιτείται τώρα μαζικός απεγκλωβισμός και από τους δύο.

        Η πολιτική αυτών των κομμάτων εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

        Να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΝ. Έχει στηρίξει τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο τις αντιδραστικές αλλαγές που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Υποστηρίζει την ουσία της στρατηγικής της Λισσαβώνας, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου? τη μερική απασχόληση.

        Αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, ισχυροποίηση του ΚΚΕ για να κτιστεί το Λαϊκό Μέτωπο που θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία, για να οργανωθεί και να αναπτυχθεί η οικονομία με κριτήριο την ευημερία του λαού.

        Κοινή δράση των εργατοϋπαλλήλων ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, ώστε να συναντηθούν στο δρόμο του αγώνα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ. Στην καθημερινή δράση, στην Απεργία της Πρωτομαγιάς μαζί με το ΠΑΜΕ.

        Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο:

        · Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια-δωρεάν Υγειά -Πρόνοια με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.

        · Δημιουργία τριών οργανισμών στήριξης των συντάξεων: Για τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες.

        · Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα).

        · Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας -

        Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας.

        · Κατώτερη σύνταξη 960 Ευρώ. Πλήρη σύνταξη στο 80% του συνταξιοδοτικού μισθού.

        · Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να μειωθεί το ποσοστό της συμμετοχής τους στην κατεύθυνση της απαλλαγής από τις ασφαλιστικές εισφορές.

        · Επιστροφή των κλεμμένων που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και η εργοδοσία. Πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

        · Κατάργηση των αντιασφαλιστικών-αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

        · Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων -ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

        · Πλήρη-σταθερή εργασία, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο-κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

        Το αληθινό δίλημμα είναι ένα: ΄Η θα συνεχιστεί η σημερινή καπιταλιστική ανάπτυξη, που ωφελεί το κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό. ΄Η θα μπούμε σε αλλαγή δρόμου, για ανάπτυξη υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων".

       

    [10] ΕΕΤΤ: ΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΡΟΣ TELEDOME

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Προσωρινή Διαταγή εξέδωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σύμφωνα με την οποία ο ΟΤΕ καλείται μέχρι την έκδοση της Απόφασης της ΕΕΤΤ επί των ασφαλιστικών Μέτρων- να προβεί άμεσα σε επανενεργοποίηση των υπηρεσιών Διασύνδεσης τις οποίες παρείχε προς την TELEDOME και την παροχή των οποίων διέκοψε σήμερα το πρωί.

    Η Προσωρινή Διαταγή εκδόθηκε στο πλαίσιο σχετικής Ακρόασης των παρόχων ΟΤΕ και TELEDOME που πραγματοποίησε σήμερα αυτεπάγγελτα η ΕΕΤΤ, μετά την ενημέρωσή της σχετικά με τη μονομερή διακοπή από τον ΟΤΕ των υπηρεσιών Διασύνδεσης που παρείχε προς την TELEDOME και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία της τελευταίας να προβεί σε παροχή υπηρεσιών στους συνδρομητές της, χωρίς δυνατότητα προηγούμενης ειδοποίησής τους. Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, ενημέρωσε εγγράφως την TELEDOME για την επερχόμενη διακοπή σήμερα το πρωί.

    Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η ανωτέρω διακοπή οφείλεται στη μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων των δύο μερών περί καταβολής εγγυητικής επιστολής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Διασύνδεσης στο πλαίσιο της υπογραφής νέας σύμβασης Διασύνδεσης. Ο ΟΤΕ είχε καταγγείλει από τον Οκτώβριο του 2004 τη σύμβαση Διασύνδεσης με την TELEDOME.

    Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω διακοπή υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε μετά την υποβολή από την TELEDOME στην ΕΕΤΤ αιτήματος για την επίλυση διαφοράς Διασύνδεσης με τον ΟΤΕ την Παρασκευή, 15 Απριλίου 2005, το οποίο η TELEDOME κοινοποίησε αυθημερόν στον ΟΤΕ.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της TELEDOME και όπως επιβεβαιώθηκε από τους εκπρόσωπους του ΟΤΕ, δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες και απαιτητές οφειλές της TELEDOME προς τον ΟΤΕ για τις παρεχόμενες προς αυτήν υπηρεσίες Διασύνδεσης.

    Η ΕΕΤΤ θα κινήσει άμεσα διαδικασία επίλυσης της ανωτέρω διαφοράς μεταξύ των παρόχων TELEDOME και OTE, ενώ επιφυλάσσεται να προβεί σε διερεύνηση τυχόν παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

    Ο ΟΤΕ, πάντως, σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει άδικη και αδικαιολόγητη προσωρινή διάταξη της ΕΕΤΤ, να τον υποχρεώσει να εξακολουθήσει την παροχή υπηρεσιών στην εταιρία Teledome, «παρά το γεγονός ότι αυτή κακόπιστα, καταχρηστικά και παρελκυστικά αρνείται στον ΟΤΕ αυτό που οι υπόλοιποι πάροχοι έχουν ήδη αποδεχθεί ως νόμιμη και αυτονόητη συμβατική τους υποχρέωση, δηλ. να προσκομίσει εγγυητική επιστολή για τις παρεχόμενες από τον ΟΤΕ υπηρεσίες διασύνδεσης».

    «Με την εν λόγω διάταξή της, η ΕΕΤΤ αντιφάσκει προς προηγούμενη απόφασή της, με την οποία αποδεχόταν την υποχρέωση των παρόχων για καταβολή εγγυητικής επιστολής και έκανε δεκτό ως εύλογο τον τρόπο υπολογισμού της αιτούμενης από τον ΟΤΕ εγγυητικής επιστολής. Με τον τρόπο αυτό η Επιτροπή αποθαρρύνει τους καλόπιστους παρόχους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και επιδοτεί τη συμπεριφορά των κακόπιστων παρόχων εις βάρος των επιμελών, στρεβλώνοντας έτσι σημαντικά την τηλεπικοινωνιακή αγορά, και αδιαφορώντας επιδεικτικά για την ανάγκη του ΟΤΕ να προασπίσει, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, εύλογα επιχειρηματικά του συμφέροντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [11] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (21:05 UTC+2)

    Αύξηση 35,90% σε τεμάχια και 55,2% σε ποσό σημείωσαν οι ακάλυπτες επιταγές το Μάρτιο του 2005 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ, ανήλθαν σε 9.724 τεμάχια συνολικού ποσού 114,4 εκατ.ευρώ.

    Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους (Φεβρουάριο 2005) οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν πτώση 4,51% σε τεμάχια και αύξηση 4,88% σε αξία.

    Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Μάρτιο του 2005 σε 10.757 τεμάχια σημειώνοντας αύξηση 2,67% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 0,91% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2004. Σε ποσά ανήλθαν σε 12,8 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,98% σε σχέση με τον Φεβρουάριο και αύξηση 0,65% σε σχέση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

    [12] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (20:34 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται, αντικαθίσταται και συμπληρώνεται ο Νόμος 703/1977 «Περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού» κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί στις 16 Νοεμβρίου 2004 από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Κυβερνητική Επιτροπή και δόθηκε στη συνέχεια για ευρεία διαβούλευση σε κορυφαίους φορείς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος), στοχεύει στη ριζική αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του δικαίου που διέπει τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και στην προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις ρυθμίσεις και το πνεύμα του Κανονισμού του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2002 «Για την εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού που προβλέπονται στα άρθρα 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

    Οι κυριότερες αλλαγές, οι οποίες επέρχονται με το νομοσχέδιο αυτό είναι οι εξής:

    -Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επίπεδο θεσμού, αρμοδιοτήτων, ελεγκτικών εξουσιών και κανονιστικών παρεμβάσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να αναλάβει και να διεκπεραιώσει, κατά τρόπο αποτελεσματικό, τον κεντρικό θεσμικό της ρόλο, στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς και της λειτουργίας των ευαίσθητων μηχανισμών της εθνικής οικονομίας.

    -Δημιουργείται πλαίσιο μόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Αρχές Ανταγωνισμού των άλλων κρατών-μελών, όσο και με τα εθνικά δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας, για θέματα εφαρμογής της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

    -Εισάγονται κανόνες και θεσμοθετούνται μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται η καταγραφή και χαρτογράφηση της αγοράς, ασκείται αποτελεσματικά ο προληπτικός έλεγχος και αντιμετωπίζονται, έγκαιρα, φαινόμενα που οδηγούν στην κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης των επιχειρήσεων και στη στρέβλωση των μηχανισμών της οικονομίας της αγοράς, καθώς και στον περιορισμό και τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.

    -Αλλάζει με πνεύμα καινοτομίας, ο τρόπος προσέγγισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα θέματα της συγκέντρωσης των επιχειρήσεων. Η Επιτροπή, με το καθιερούμενο απλό και αντιγραφειοκρατικό έντυπο γνωστοποίησης, ενημερώνεται έγκαιρα για κάθε συγκέντρωση και, χωρίς να αποσπάται από το κύριο έργο της, αξιολογεί τα δεδομένα κάθε συγκέντρωσης, ασκώντας, όπου απαιτείται, τον επιβαλλόμενο προληπτικό έλεγχο για την αποτροπή φαινομένων στην αγορά που εξέρχονται του πλαισίου λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού.

    -Θεσμοθετούνται κανονιστικές αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά το πρότυπο σχετικών αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με τις αρμοδιότητες αυτές καθιερώνεται ένα σύστημα παρεμβάσεων, ιδιαίτερα χρήσιμο για ευαίσθητους, ιδίως, κλάδους της εθνικής οικονομίας (π.χ. φαρμάκων, πετρελαιοειδών), το οποίο (σύστημα) λειτουργεί συμπληρωματικά με τα άλλα μέτρα παρέμβασης, σε περίπτωση που αυτά δεν αποδίδουν, ενόψει των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον συγκεκριμένο κλάδο της εθνικής οικονομίας. Το προαναφερόμενο σύστημα λειτουργεί με βάση γενικά αντικειμενικά και απρόσωπα κριτήρια, και είναι απαλλαγμένο από οποιεσδήποτε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

    -Εισάγεται δικονομική ρύθμιση (προκαταβολής του 20% των επιβαλλόμενων προστίμων και χρηματικών ποινών και εκδίκασης των υποθέσεων, με ειδική, χωρίς αναβολές διαδικασία), η οποία παρέχει την εγγύηση της αποτροπής προπετών και καταχρηστικών ενδίκων βοηθημάτων και την ταχεία εκκαθάριση των διαφορών και την είσπραξη των καταλογιζόμενων χρηματικών ποσών, μεγάλου συνήθους ύψους.

    -Με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις, που προστίθενται στις ρυθμίσεις του Κανονισμού 1/2003, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο κανόνων και αρχών περί ανταγωνισμού.

    [13] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 27 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ 4 ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΙ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (18:56 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν 27 διακινητές πετρελαίου οι οποίοι, στα πλαίσια των διενεργουμένων από τη Διεύθυνση Μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης ελέγχων, βρέθηκαν να έχουν υποπέσει σε διάφορες παραβάσεις.

    Συγκεκριμένα τα συνεργεία του ΥΠΑΝ προχώρησαν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο στον έλεγχο 327 βυτιοφόρων σε διάφορες περιοχές της Αττικής και κατέγραψαν τις ακόλουθες παραβάσεις:

    -Σε 14 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι στο βυτίο υπήρχε περίσσευμα πετρελαίου και σε 3 περιπτώσεις διαπιστώθηκε έλλειμμα πετρελαίου. Δηλαδή, οι ποσότητες που φαίνονταν ότι παρέδωσαν δεν συμφωνούσαν με την επιπλέον ποσότητα πετρελαίου που βρέθηκε στο βυτίο, κατά τη διάρκεια του ελέγχου και μετά την παράδοση στον καταναλωτή-πελάτη τους.

    -Σε 3 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε βιβλίο διακίνησης πετρελαίου.

    -Σε 5 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν αναγράφονταν οι ενδείξεις στις αποδείξεις λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης.

    -Σε 5 περιπτώσεις διαπιστώθηκε υπέρβαση ορίων σφάλματος στους μετρητές υγρών καυσίμων.

    -Σε 9 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν συμφωνούσε η ποσότητα του καυσίμου των βυτιοφόρων με τα παραστατικά στοιχεία.

    -Σε 4 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σφραγισμένοι οι ογκομετρητές των βυτιοφόρων.

    ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Εξάλλου, με εντολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου διενεργήθηκαν έλεγχοι κλιμακίων της Γεν. Γραμ. Εμπορίου στο λεκανοπέδιο της Αττικής που είναι και η περιοχή αρμοδιότητας ελέγχων (στην υπόλοιπη χώρα είναι οι κατά τόπους νομαρχίες) για τη διαπίστωση της τήρησης από τους πρατηριούχους της Αγορανομικής Διάταξης 13/04 & 1/05 που αφορά τη σειρά και τον ενιαίο τρόπο αναγραφής των προϊόντων στην πινακίδα των πρατηρίων.

    Από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από 11/04/2005 έως και 15/04/2005, σε ογδόντα εφτά (87) πρατήρια υγρών καυσίμων στην Αττική, διαπιστώθηκε ότι τέσσερα πρατήρια παρέβησαν την αγορανομική διάταξη 13/04 και οι πρατηριούχοι παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την επιβολή των νομίμων κυρώσεων.

    Με την επιφύλαξη της μη τελεσίδικης καταδίκης του πρατηρίου για παράνομες πράξεις, τα πρατήρια που παραπέμπονται στον εισαγγελέα είναι:

    -Ιωάννης Ν. Μακρίδης, Πειραιώς 200 - Ταύρος (Σήμα BP)

    -Επαμ. Βασ. Αγγέλου, Πειραιώς 187 - Αθήνα (Σήμα Shell)

    -Πισκαρδέλης Σ. - Χειλάκου Β. Ο.Ε., Λ. Παπανδρέου 183 - Άνω Γλυφάδα (Σήμα Revoil)

    -Τριανταφύλλου Α.Ε., Μαγερ 35 & Αχαρνών 17 - Πλ.Βάθης (Σήμα Shell).

    [14] ΣΤΑ 159,2 ΔΙΣ. Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 19 Απριλίου 2005 (18:46 UTC+2)

    Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η καθαρή συναλλαγματική θέση του ευρωσυστήματος την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου, καθώς διαμορφώθηκε στα 159,2 δισ. ευρώ, έναντι 159,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 4,4 δισ. ευρώ σε 360,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το τοπίο διαμορφώθηκε ως εξής:

    I. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 15 Απριλίου 2005, η μείωση του χρυσού και των απαιτήσεων σε χρυσό (στοιχείο 1 του ενεργητικού) κατά 34 εκατομμύρια ευρώ αντανακλούσε την πώληση χρυσού από συγκεκριμένη κεντρική τράπεζα του Ευρωσυστήματος (στο πλαίσιο της συμφωνίας των κεντρικών τραπεζών για τον χρυσό (Central Bank Gold Agreement) της 27ης Σεπτεμβρίου 2004).

    Η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 159,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Επίσης, οι εμπορεύσιμοι τίτλοι σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τους οποίους κατέχει το Ευρωσύστημα, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στα 80,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 0,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 502,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε 60,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    II. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 360,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2005 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 275 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 270,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση τόσο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) όσο και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (έναντι σχεδόν μηδενικού ποσού και 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιστοίχως την προηγούμενη εβδομάδα).

    III. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) αυξήθηκε κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 143,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΕΡΖΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 19 Απριλίου 2005 (20:46 UTC+2)

    Την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Βοσνίας, Αντνάν Τέρζιτς, μετά από πρόσκληση του Σκοπιανού ομολόγου του, Βλάντο Μπούτσκοφσκι.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών θα έχουν συνομιλίες με αντικείμενο την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, μετά το πέρας των οποίων θα υπογραφεί συμφωνία για την αεροπορική διασύνδεση ΠΓΔΜ και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

    Οι δυο πρωθυπουργοί θα ανοίξουν, επίσης, τις εργασίες οικονομικού συνεδρίου, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δυο χώρες, που θα φιλοξενήσει το σκοπιανό Οικονομικό Επιμελητήριο.

    [16] ΜΠΑΡΟΖΟ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

    Άγκυρα, 19 Απριλίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Να υπογράψει το πρωτόκολλο για την επέκταση της Συμφωνίας Τελωνειακής Σύνδεσης, προκειμένου αυτή να περιλαμβάνει και τα δέκα νέα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) κάλεσε την Άγκυρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, σημειώνοντας πως στις 3 Οκτωβρίου δεν πρόκειται να παρουσιασθούν μπροστά στην Τουρκία νέοι όροι και στην περίπτωση που εκπληρωθούν τα απαιτούμενα κριτήρια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Μιλώντας στην εκπομπή "Manset" του Τούρκου δημοσιογράφου, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στο CNN Turk, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτείται η υπογραφή του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά δεν αποτελεί όρο η διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μπαρόζο διαφώνησε, μάλιστα, με τη άποψη ότι η τουρκική κυβέρνηση επαναπαύτηκε μετά την εξασφάλιση της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είπε πως η ένταξη της Άγκυρας στην Ε.Ε. θα αποτελέσει καλή εξέλιξη τόσο για την Τουρκία και για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε.

    Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξετάζει η Ε.Ε. για τους Τουρκοκύπριους, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως δεν πρέπει να συσχετίζεται το ζήτημα της βοήθειας με αυτό του ελεύθερου εμπορίου, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι λάθος. Κάλεσε δε τους Τουρκοκύπριους να δεχθούν τη βοήθεια.

    Αναφορικά με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και όχι στη μεσολάβηση της Ε.Ε.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ" ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Ποντγκόριτσα, 19 Απριλίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Συμφωνία για την καταπολέμηση του φαινομένου του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών που μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανάγκη πάταξης των οικονομικών εγκλημάτων.

    Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Ξεπλύματος Χρήματος, Πρέντραγκ Μίτροβιτς, και ο επικεφαλής του αρμόδιου τομέα της Υπηρεσίας Έρευνας και Προστασίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σρέντογε Νόβιτς, υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία, στην Ποντγκόριτσα.

    [18] Ο ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 19 Απριλίου 2005 (20:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου ζήτησε από το Παρίσι να μην κριτικάρει την πολιτική της χώρας του που επιδιώκει στενή συνεργασία με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Μπασέσκου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times δηλώνει ότι επιθυμεί την δημιουργία «ειδικής σχέσης» με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για να ενισχυθεί η ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

    Η στάση του Μπασέσκου έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της Ρουμανίας με τη Γαλλία που είναι δυσαρεστημένη από την πολιτική του Βουκουρεστίου.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 19 Απριλίου 2005 (20:15 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Νέμποϊσα Τσόβιτς, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της σερβικής κυβέρνησης.

    «Δεν μπορούμε να συμβάλουμε στην κατάρρευση μιας κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Τσόβιτς, αν και, όπως είπε, το κόμμα του δεν είναι πλήρως κατά της αποχώρησης της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία.

    «Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα στηρίζει την κυβέρνηση όσο αυτή συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγηςαλλά προϋπόθεση για τη συνέχιση αυτής της στήριξης είναι ότι δεν θα πρέπει (η κυβέρνηση) να παραιτηθεί του Κοσόβου στις προσπάθειές της για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», διευκρίνισε ο Τσόβιτς.

    [20] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Πάνοπλη είναι η ΑΕΚ για την αναμέτρηση της Τετάρτης στον πρώτο ημιτελικό αγώνα του κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό που θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Σε αυτό το παιχνίδι η Ενωση θα προσπαθήσει να νικήσει, για να έχει το προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού αγώνα στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    Ο προπονητής της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος πήρε στην αποστολή 19 ποδοσφαιριστές, όπου ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Η αποστολή απαρτίζεται από τους: Μιχαηλίδη, Χιώτη, Κατσουράνη, Λυμπερόπουλο, Μόρα, Άλβες, Κωστένογλου, Μάλμπασα, Ίβιτς, Ασουνσάο, Σοάρες, Ζούλιο Σέζαρ, Κρασσά, Κωνσταντινίδη, Πετκόφ, Ρούσεφ, Καμπάνταη, Κυριακίδη και Κόντη.

    [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΒΔΟΜΗ ΣΤΑ 48κ. Η ΜΑΡΙΑ ΠΙΠΙΛΙΑΡΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η δεύτερη συμμετοχή της Μαρίας Πιπιλιαρίδου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Αρσης Βαρών που διεξάγεται στη Σόφια. Η Ελληνίδα αθλήτρια πήρε την 7η θέση στην κατηγορία των 48 κιλών, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις.  Η αθλήτρια του Σπάρτακου Θεσσαλονίκης πήρε την πρώτη θέση στο β' γκρουπ σηκώνοντας 150 κιλά στο σύνολο. Στο αρασέ σήκωσε 60 κιλά και στο ζετέ 85κ. «Είμαι ευχαριστημένη σε γενικές γραμμές. Σίγουρα ήταν μια ακόμα εμπειρία για μένα. Θεωρώ πως αυτή η νέα ομάδα της άρσης βαρών έχει μέλλον» τόνισε Μαρία Πιπιλιαρίδου.

    Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία, κατέκτησε στο σύνολο η Ρωσίδα Σβετλάνα Ουλιάνοβα που σήκωσε συνολικά 177.5 κιλά, ενώ πήρε δύο ακόμα μετάλλια το χρυσό στο ζετέ και το ασημένιο στο αρασέ. Η Ισπανίδα Ρεμπέκα Σίρες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ και δύο ασημένια σε ζετέ και σύνολο, ενώ η Βουλγάρα Ντόνκα Μίντσεβα πήρε το χάλκινο μετάλλιο τόσο στο σύνολο όσο και στο ζετέ. Τέλος η Ισπανίδα Γκέμα Πέρις κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο αρασέ, αλλά ακυρώθηκε στο ζετέ.

    Τα αποτελέσματα στα 48 κιλά των γυναικών:

    ΑΡΑΣΕ

    1. Ρεμπέκα Σίρες (Ισπανία) 80 κιλά

    2. Σβετλάνα Ουλιάνοβα (Ρωσία) 77.5

    3. Γκέμα Πέρις (Ισπανία) 77.5

    4. Τζένι Παλιάρο (Ιταλία) 77.5

    5. Ντόνκα Μίντσεβα (Βουλγαρία) 72.5

    6. Εμίν Καραντεμίρ (Τουρκία) 72.5

    7. Μάρτα Κλεζίνσκα (Πολωνία) 70

    8. Σιμπέλ Οζκάν (Τουρκία) 70

    9. Μαρία Πιπιλιαρίδου (Ελλάδα) 65

    ΖΕΤΕ

    1. Σβετλάνα Ουλιάνοβα (Ρωσία) 100 κιλά

    2. Ρεμπέκα Σίρες (Ισπανία) 95

    3. Ντόνκα Μίντσεβα (Βουλγαρία) 92.5

    4. Μάρτα Κλεζίνσκα (Πολωνία) 90

    5. Σιμπέλ Οζκάν (Τουρκία) 87.5

    6. Τζένι Παλιάρο (Ιταλία) 85

    7. Μαρία Πιπιλιαρίδου (Ελλάδα) 85

    8. Τζιοβάνα Ντ' Αλεσάντρο (Ιταλία) 80

    ΣΥΝΟΛΟ

    1. Σβετλάνα Ουλιάνοβα (Ρωσία) 177.5 κιλά

    2. Ρεμπέκα Σίρες (Ισπανία) 175

    3. Ντόνκα Μίντσεβα (Βουλγαρία) 165

    4. Τζένι Παλιάρο (Ιταλία) 162.5

    5. Μάρτα Κλεζίνσκα (Πολωνία) 160

    6. Σιμπέλ Οζκάν (Τουρκία) 157.5

    7. Μαρία Πιπιλιαρίδου (Ελλάδα) 150

    8. Τζιοβάνα Ντ' Αλεσάντρο (Ιταλία) 142.5.

    [22] ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (17:56 UTC+2)

    Στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηρακλής κ. Χούλης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στα τέσσερα από τα επτά μέλη που θα συμμετέχουν στο νέο Δ.Σ. και είναι οι: Ο κ. Χούλης Δημήτριος Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο κ. Χρυσουλίδης Δημήτριος θα εκτελεί και χρέη γενικού διευθυντή, ο κ. Καλαϊτζής Γεώργιος θα εκτελεί και χρέη τεχνικού επιτηρητή των τμημάτων υποδομής, και ο κ. Ταμβάκης Παναγιώτης.

    Ο κ. Χρυσουλίδης είναι καθηγητής στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών της πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της εθνικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομίων. Διετέλεσε διευθυντής του τομέα τηλεπικοινωνιών και είναι υπεύθυνος της εργαστηριακής μονάδας ραντάρ και μικροκυμάτων του ΑΠΘ.

    Ο κ. Καλαϊτζής είναι πτυχιούχος της σχολής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στη Β' Εθνική (Πανσερραϊκό, Οδυσσέα Κορδελιού, Επανομή) καθώς και σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Είναι κάτοχος πτυχίου προπονητού ποδοσφαίρου Β' κατηγορίας της ΓΓΑ.

    Ο κ. Ταμβάκης είναι εκπαιδευτικός υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Παιδείας. Τα υπόλοιπα τρία μέλη θα υποδειχθούν από τον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλής.

    [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΦΑΝΗΚΕ Ο Δ. ΧΟΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Νέα αρχή θα κάνει ο Ηρακλής. Αυτό αποκάλυψε μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Τρίτης ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Χούλης. Ο τελευταίος πάντως έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να πετύχει, αφού επισήμανε ότι σε ενάμισι με δύο χρόνια ο Γηραιός θα γίνει κερδοφόρος.

    Στην παρουσίαση παρών ήταν και ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Νίκος Παναγόπουλος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεταβίβαση των μετοχών. «Αποκτώ το 84,6 % των μετοχών της ΠΑΕ Ηρακλής. Πρώτος στόχος είναι η οικονομική εξυγίανση της ΠΑΕ. Ισχύει η δέσμευσή μου για την παραχώρηση παικτών και έπρεπε να σεβαστούν όλοι την προφορική μου δέσμευση», τόνισε ο κ. Χούλης και συνέχισε: «Γνωρίζω καλά ότι είμαι νέος στον χώρο του ποδοσφαίρου. Θέλω τον Σάββα Κωφίδη στην θέση του προπονητή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα σκεφτεί την πρόταση και θα κλείσουμε πολύ σύντομα. Σύμφωνα με το πλάνο που έχουμε ο Ηρακλής μπορεί να ισορροπήσει όσον αφορά τα χρέη του μέσα σε 32 μήνες το αργότερο και μέσα σε 16 το λιγότερο. Φυσικά στην νέα προσπάθεια που γίνεται ο Γιώργος Σπανουδάκης δεν θα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο».

    Κατόπιν τον λόγο πήρε ο Γιώργος Σπανουδάκης που τόνισε: «Δηλώνω ξεκάθαρα ότι από εδώ και πέρα ό,τι και να γίνει ο Γυμναστικός Σύλλογος δεν θα απολέσει το δικαίωμά του για κάθε νόμιμη απαίτηση στην ΠΑΕ Ηρακλής. Αν δεν τηρηθούν αυτά που αποφασίσαμε και φυσικά ο όρος για την παραχώρηση συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών μέχρι το 2006 τότε αυτόματα οι μετοχές επιστρέφουν στην κατοχή του ΓΣ».

    [24] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο 59ος ''ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ'' ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Το Σάββατο (23/4) θα διεξαχθεί ο 59ος Δρόμος Θυσίας της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ο οποίος τελείται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της ιστορικής Εξόδου, σε ανάμνηση του ολοκαυτώματος των Ελεύθερων Πολιορκημένων (Ελλήνων και Φιλελλήνων) στο Βωμό της Ελευθερίας. Σκοπό έχει να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες δρομείς να τιμήσουν τους αγωνιστές του Μεσολογγίου που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά κάθε ελεύθερου ανθρώπου.

    Η εκκίνηση θα δοθεί στις 17.30 από την Ιερή Μονή του Αγίου Συμεώνος και ο τερματισμός στον Τύμβο των Αθανάτων Νεκρών στον Κήπο των Ηρώων της πόλης, Η ολική απόσταση της διαδρομής είναι 9.800μ Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές που είναι εγγεγραμμένοι στη δύναμη του ΣΕΓΑΣ και έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 17 ετών. Επίσης μπορούν να λάβουν μέρος μέλη Συνδέσμων Δρομέων Υγείας καθώς και μεμονωμένοι αθλητές.

    Η απονομή των επάθλων στους νικητές θα γίνει την Κυριακή το πρωί στο Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, την Κυριακή 15 Μαϊου ο ΑΓΕΣ Ολυμπία Πύργου σε συνεργασία με το Γραφείο Αθλητισμού της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Δήμο Πύργου διοργανώνουν τον «Ημιμαραθώνιο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ».

    Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 09.15 από την πλατεία Σάκη Καράγιωργα του Πύργου και ο τερματισμός θα γίνει στην Πλατεία της Αρχαίας Ολυμπίας. Στον αγώνα θα υπάρχουν οι εξής κατηγορίες αγωνιζομένων:

    -Ανδρών ως 35χρ.

    -Ανδρών από 35 ως 45 χρ.

    -Ανδρών από 45 ως 55 χρ.

    -Ανδρών από 55 χρ. και άνω

    -Γυναικών ως 35 χρ.

    -Γυναικών από 35 ως 50 χρ.

    -Γυναικών από 50 χρ. και άνω

    Μετά τον αγώνα θα απονεμηθούν κύπελλα στους πρώτους νικητές/τριες κάθε κατηγορίας και μετάλλια και διπλώματα στους 3 πρώτους. Επίσης θα υπάρξουν χρηματικά έπαθλα στους τρεις πρώτους/ες της γενικής κατάταξης.

    [25] ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΠΑ - ΕΕ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ουάσινγκτον, 19 Απριλίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Η ετήσια σύνοδος κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει στις 20 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Το 2005, η ετήσια σύνοδος κορυφής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ θα γίνει στην Ουάσινγκτον και ο πρόεδρος Μπους θα την φιλοξενήσει στις 20 Ιουνίου", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    [26] ΜΠΑΡΝΙΕ - ΜΠΟΤ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Χάγη, 19 Απριλίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπεν Μποτ και ο Γάλλος ομόλογός του, Μισέλ Μπαρνιέ, στη συνέντευξη τύπου στη Χάγη δήλωσαν ότι "δεν υπάρχει κανένα εναλλακτικό σχέδιο" αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν το ευρωσύνταγμα καταψηφιστεί σε δημοψήφισμα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Το ξεκαθαρίσαμε ότι αν το ευρωσύνταγμα καταψηφιστεί στη μία ή στην άλλη χώρα της ΕΕ, τότε εναλλακτικό σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει. Νέες διαπραγματεύσεις για το ευρωσύνταγμα δεν θα υπάρξουν" δήλωσε ο Μπαρνιέ, με τον οποίο συμφώνησε και ο Μποτ.

    Στη Γαλλία το δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα θα γίνει την 29η Μαΐου, ενώ στην Ολλανδία την 1η Ιουνίου. Κατά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το όχι θα κυριαρχήσει στο γαλλικό δημοψήφισμα. Περισσότερο θετικοί απέναντι στο "ναι" μοιάζουν να είναι οι Ολλανδοί.

    [27] ΕΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΠΑΠΑΣ

    Βατικανό, 19 Απριλίου 2005 (19:13 UTC+2)

    Εξελέγη ο νέος Πάπας το απόγευμα από το κογκλάβιο των καρδιναλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά από τρεις ψηφοφορίες. Λευκός καπνός βγήκε από την καμινάδα που υποδηλώνει την εκλογή του νέου Πάπα και οι καμπάνες ηχούν εορταστικά στην πλατεία της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, όπου έχει συγκεντρωθεί πλήθος πιστών. Ο νέος Πάπας αυτή τη στιγμή πηγαίνει προς την αίθουσα των δακρύων όπου θα φορέσει την επίσημη ενδυμασία για να γίνει η αναγγελία εκλογής του.

    [28] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ 17 ΑΦΓΑΝΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Καμπούλ, 19 Απριλίου 2005 (19:06 UTC+2)

    Δεκαεπτά αφγανοί κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα παραδόθηκαν από τις αμερικανικές αρχές στις αφγανικές, οι οποίες θα τους αφήσουν ελεύθερους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αφγανιστάν Αμπντούλ Ουάκιλ Ομάρι.

    "Χρησιμοποιούσαν την πιο ακραία μορφή τυραννίας εναντίον μας", δήλωσε ο Αμπντούλ Ραχμάν, ένας από τους 17 πρώην κρατούμενους, μετά την παράδοσή του στις αφγανικές αρχές.

    Ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου του Αφγανιστάν Φάζιλ Χάντι Σινουάρι διευκρίνισε ότι οι άνδρες αυτοί δεν κατηγορούνται για κάτι και ότι θα είναι εφεξής ελεύθεροι.

    [29] ΤΟ 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Έχοντας συμπληρώσει έξι συνεχή χρόνια δημιουργικής πορείας στη Θεσσαλονίκη, το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο, μεταφέρθηκε πλέον, όχι μόνο η έδρα του αλλά και όλες οι εκδηλώσεις του στην Αθήνα. Υπήρξαν σοβαρές αδυναμίες και προβλήματα στη συνέχισή του η μη. Χάρη στην εθελοντική εργασία ανθρώπων του κινηματογράφου που κάνανε πράξη τη συνέχιση του ονείρου, «ενός ονείρου της ελευθερίας της τέχνης», είναι πλέον πραγματικότητα η συνέχισή του. Μετά από μια δημιουργική πορεία, το 7ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών παραμένει ένα πανόραμα κινηματογράφου χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς ανταγωνισμούς, φιλοδοξώντας να παρουσιαστεί ένας χείμαρρος από ήχους, ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετότητα και τη διαφορετικότητα.

    Καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, φωτογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους έργα. Νέα φαινόμενα, τάσεις, εμπειρίες που δοκιμάζονται, ένα μεγάλο ανοιχτό εργαστήρι εικονοπλασίας. Η τέχνη, η βιομηχανία του θεάματος, η ψυχαγωγία, συνισταμένες που συγκλίνουν ή αποκλίνουν.

    Το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών είναι το κινηματογραφικό τοπίο που εξασφαλίζει πολυφωνία και πλουραλισμό, εξωστρέφεια, ισορροπία και ποιότητα, ιδιότητες που συμβάλλουν στην προβολή μιας αληθινά διαφορετικής σύγχρονης ταυτότητας.

    Αξιοσημείωτες θα είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα συνοδεύσουν το Πανόραμα, ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας, καθώς και οι βραβευμένες φωτογραφίες του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού φωτογραφίας FOTO ART MAGAZINE.

    Το περσινό Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών, με προβολή πάνω από 200 ταινίες από 46 χώρες, απέδειξε πως λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη.

    «Το 7ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών πραγματοποιείται στην Αθήνα με σκοπό να προτείνει μια εναλλακτική πρόταση για την επιστροφή στον θεσμό ενός φεστιβάλ που δεν καθοδηγείται αλλά γιορτάζει την ανανέωση του κινηματογραφικού τοπίου ώστε να μας δώσει τη χαρά να ονειρευτούμε ξανά μαζί το δικό μας πανόραμα στην δική μας σκοτεινή αίθουσα με πρωταγωνιστές όλους εσάς», σημειώνει η Οργανωτική Επιτροπή του 7ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών.

    [30] ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2005 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΙΑΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 19 Απριλίου 2005 (18:14 UTC+2)

    Ένα από τα πλέον παλιά και γραφικά έθιμα αναβιώνει κάθε χρόνο στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ροδιανής, Αγίας Παρασκευής και Αιανής. Το έθιμο σχετίζεται άμεσα με την ανάσταση του Λαζάρου και οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την Παρασκευή, παραμονή του Λαζάρου, κορυφώνονται το Σάββατο με τον Τρανό Χορό, το «Τσιντσιρό» και ολοκληρώνονται την Κυριακή των Βαΐων.

    Το έθιμο ταυτίζεται με την αναγέννηση της φύσης και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η συμμετοχή αποκλειστικά γυναικών κάθε ηλικίας, ενώ οι άνδρες έχουν κυρίως ρόλο παρατηρητή. Λαζαρίνες ονομάζονται τα κορίτσια κάθε ηλικίας τα οποία συμμετέχουν στις τριήμερες λαϊκές εορταστικές εκδηλώσεις. Οι ιδιόμορφες παραδοσιακές στολές, η γραφικότητα και η ποικιλία των τραγουδιών τα οποία είναι ανάλογα με τους πόθους, τις ελπίδες, τους καημούς, τις ασχολίες και τα ενδιαφέροντα κάθε νοικοκύρη, οι κυκλικοί χοροί και τα παραδοσιακά εδέσματα φέρνουν το χρώμα και το άρωμα της Άνοιξης και δίνουν την ευκαιρία όχι απλής αναβίωσης αλλά ουσιαστικής βίωσης του εθίμου.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν φέτος την Παρασκευή 22 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Απριλίου.

    [31] ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (13:03 UTC+2)

    Η απονομή του Βραβείου Μουσείου του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005 θα πραγματοποιηθεί επίσημα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, σε πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου το απόγευμα στο Palais Rohan στο Στρασβούργο κατά την Εαρινή Ολομέλεια του Συμβουλίου.

    Η τελετή περιλαμβάνει ομιλίες από το δήμαρχο του Στρασβούργου και από εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων, ενώ το βραβείο θα παραδοθεί στη διευθύντρια του Μουσείου, Αναστασία Τούρτα, από τον πρόεδρο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Van der Linden.

    Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα δοθεί ως έπαθλο αγαλματίδιο που δημιούργησε ο Καταλανός καλλιτέχνης Χουάν Μιρό με τίτλο «Η γυναίκα με τα ωραία στήθη», το οποίο θα εκθέτει για ένα χρόνο, δίπλωμα, καθώς και επιταγή για το συμβολικό ποσό των 5.000 ευρώ.

    Η απόφαση της βράβευσης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ελήφθη στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 2004, με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Εκπαίδευσης του Συμβουλίου. Η κριτική επιτροπή βάσισε την απόφασή της στην «υπεροχή του Μουσείου» και την «ισορροπία μεταξύ συντήρησης, διατήρησης και παρουσίασης» των εκθεμάτων, σημειώνοντας ιδιαίτερα την απουσία προθηκών και την ανάδειξη των εργασιών συντήρησης. Το Μουσείο παρουσιάστηκε ως «φιλικό προς τον επισκέπτη», ενώ τονίστηκε ο παιδαγωγικός του χαρακτήρας. Με τη βράβευση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, άλλωστε, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει έμπρακτα ως συνισταμένη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς το Βυζάντιο και τον πολιτισμό του, ο οποίος αποτελεί αιτούμενο να συμπεριληφθεί στο Μουσείο της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που ίδρυσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές διακρίσεις στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίδεται σε ελληνικό μουσείο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Απονέμεται κάθε χρόνο από το 1977, με κριτήριο τη συμβολή του τιμώμενου μουσείου στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. Η επιλογή του βραβευμένου ιδρύματος γίνεται μεταξύ υποψήφιων μουσείων που προτείνει η κριτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων, και εντάσσεται στα βραβεία «Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς».

    Η φετινή βράβευση συμπίπτει και με τον εορτασμό των 50 χρόνων από τη θέση σε ισχύ της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Συνθήκης, η οποία θέτει μεταξύ των κύριων στόχων της τη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης και την προώθηση εθνικών συνεισφορών στην κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά.

    [32] 1ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (12:58 UTC+2)

    Το πρώτο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, από τις 20 έως τις 23 Απριλίου, διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης, στο Δημοτικό Θέατρο, με σκοπό την αρωγή και την υποστήριξη της παραγωγικής και συμμετοχικής θεατρικής διαδικασίας.

    Το Φεστιβάλ θα έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα με ένα χρηματικό έπαθλο που θα προσδώσει βοήθεια στο ερασιτεχνικό θέατρο και την παραγωγή του. Στην πρώτη συμμετοχή θα πάρουν μέρος τέσσερα σχήματα από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    - Τετάρτη 20 Απριλίου: Ο Πολιτιστικό Σύλλογος "Ενωση Ασκού" θα παρουσιάσει το έργο του Δημοσθένη Μισιτζή "Ο Φιάκας", σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Νετκίδη. Παίρνουν μέρος: Αθανάσιος Γουτακόλης, Δημήτρης Γεωργιάδης, Μαρία Γκουτζουβελίδου, Μαρία Κυριαζίδου, Κώστας Καρασαββίδης.

    - Πέμπτη 21/4: Το θέατρο "Λαμπιόνι" παρουσιάζει την ηθογραφία του Αντώνη Μουρλά "Παπούτσι απ' τον τόπο σου" σε σκηνοθεσία της Αννίτας Γκαϊτατζή, σκηνικά - κοστούμια της Φωτεινής Βηχούδη, φωτισμούς και ήχο του Σάκη Μαμάη. Παίρνουν μέρος: Μαρέσα Ιορδάνου, Γιάννης Τζιλβελής, Αγγελική Σδράνη, Αστέρης Αναστασιάδης, Σοφία Μεριτσίδου, Ελενα Συμεωνίδου.

    - Παρασκευή 22/4: ο δήμος Πολυγύρου παρουσιάζει το έργο του Α. Τσέχωφ "Πρόταση Γάμου" σε μετάφραση Λ. Καλλέργη, σε σκηνοθεσία του Μιλτιάδη Μαρέτα. Παίρνουν μέρος: Νίκος Μουταφτσής, Ευδοκία Τσελέπη, Τάκης Παυλούδης, καθώς και οι μουσικοί: Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Δημήτρης Γκουντίμωφ (βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο), Βασίλης Φαρδογιάννης (πιάνο).

    - Σάββατο 23/4: ο δήμος Τριανδρίας παρουσιάζει το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη "Ποιος ανακάλυψε την Αμερική" σε σκηνοθεσία του Γιώργου Δινάλη, σκηνικά - κοστούμια της Παναγιώτας Γιαννιτσοπούλου, μουσική επιμέλεια των Γεωργία Μπούρδα και Βασίλη Λιάκου, ήχο των Δημήτρη Πετσάβα και Σιδέρη Δημητρακόπουλου. Παίρνουν μέρος: Κατερίνα Κροτοπούλου και Εύη Στέφα.

    [33] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΥΓΩΝ" ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2005 (12:29 UTC+2)

    Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ιστορίες Αυγών» θα φιλοξενείται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από τις 22 Απριλίου έως τις 22 Μαϊου, ενώ θα διοργανωθούν παράλληλες εκδηλώσεις με το ίδιο θέμα.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν 119 φωτογραφίες που έχουν φιλοτεχνήσει 75 διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες.

    To ταπεινό αυγό, ιδιαίτερο σύμβολο για το ξύπνημα της ζωής, ενέπνευσε την τέχνη και τη θρησκεία μας. Ένα από τα πλέον διαχρονικά σύμβολα του πολιτισμού μας, αποτελεί επιτομή της γέννησης, του πολλαπλασιασμού της ζωής, της μεταφοράς της ύπαρξης στον κόσμο. Γέννηση-γέννηση του κόσμου, -ανάσταση-ανάσταση εκ νεκρών, -αναγέννηση -αναγέννηση της φύσης, - άνοιξη-άνοιξη στη ζωή και στην ψυχή μας παρουσιάζονται από γνωστούς καλλιτέχνες με κύρια έμπνευση και αντικείμενο το αυγό.

    Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 22 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ. από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη.

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    ΑΥΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

    Από την Παρασκευή 22 έως την Παρασκευή 29 Απριλίου και για δεύτερη χρονιά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προσφέρει στο κοινό μία εναλλακτική πρόταση για την αγορά των πασχαλινών του δώρων.

    Την Παρασκευή 22 Απριλίου, 100 αυγά τέχνης, ζωγραφισμένα από διακεκριμένους καλλιτέχνες θα πωλούνται, σε ξεχωριστή πασχαλινή εκδήλωση με στόχο τα έσοδα να ενισχύσουν τις δραστηριότητες του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης.

    Πρόκειται για γύψινα αυγά ύψους 15 εκατοστών, τα οποία καλλιτέχνες φίλοι του μουσείου όπως οι Αγοράστη Ιουλία, Βασδέκης Χρήστος, Βασιλειάδης Παύλος, Βούρος Γιάννης, Γκολφίνος Γιώργος, Γυμνοπούλου Αίθρα, Δίκα-Κορνέτη Πένυ, Ζαχαριάδης Σώτος, Θεοφυλάκτου Ελένη, Ζήκας Γιάννης, Κομπατσιάρη Μαρία, Κορωναίου Δώρα, Καρρά Θάλεια, Κωφού Άννα, Μάνος Φίλιππος, Μαμούρη Εύα, Μανωλεδάκη Άννα, Μπαλέκα Ελένη, Νικάκης Αναστάσιος, Ξυπολίτου Κατερίνα, Παναγιωτάκης Σταύρος, Σαχίνης Ξενής, Σεφεροπούλου Γεθσημανή, Σπεράντζας Βασίλης κ.α., θα φιλοτεχνήσουν ο καθένας με το προσωπικό του ύφος.

    ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΠΑΖΑΡ

    Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Απριλίου 2005

    Τα παιδιά των εικαστικών εργαστηρίων του μουσείου «Σεμινάρια τέχνης: Παίζω -Μαθαίνω - Δημιουργώ», παρουσιάζουν τις πασχαλινές τους κατασκευές, λαμπάδες, καλάθια, αυγά και άλλες εκπλήξεις τα οποία θα διατεθούν προς πώληση. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του έργου της ΕΛΕΠΑΠ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 April 2005 - 18:13:59 UTC