Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΟΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΟ
  • [02] ΝΙΚΗ ΤΑΛΑΤ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: "ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-
  • [04] ΝΕΦΟΣ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ
  • [05] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ο Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΕ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΔΙΑΛΕΧΤΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΝΑΕ
  • [07] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΣΥΝ
  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ
  • [09] ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [10] ΣΤΟ ΟΠΣ-ΙΚΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ 3 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [11] ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΣΕΑ ΥΨΟΥΣ 70.982 ΕΥΡΩ ΧΟΡΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΛΓΑ
  • [12] ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Η 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ INTERREG-PHARE ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [13] Ο ΡΑΜΟΥΣ ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ
  • [14] ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΑΛΑΤ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ
  • [15] ΣΤΟ 64% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [16] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ "ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ 74-62
  • [18] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 28ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [19] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΣΚΟΡ 1-0 ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
  • [20] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΕΡΔΙΣΕ 2-1 ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ
  • [23] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΜΕ ΤΟΝ ΙΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [24] ΣΤΟΥΣ 12 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ
  • [25] ΕΛΒΕΤΙΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ
  • [26] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

  • [01] ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΟΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (15:59 UTC+2)

    Σκληρή γλώσσα κατά όσων επιχειρούν να υπονομεύσουν το έργο της κυβέρνησης χρησιμοποίησε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε στόχο, γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλουμε και γνωρίζουν και όλοι οι Έλληνες πολίτες πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα έως το τέλος της τετραετίας έτσι ώστε να μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που με δυσκολία, αλλά και με ωραίο αγώνα όλοι μας κάνουμε».

    Ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε πως «η σκληρή, η λυσσαλέα επίθεση η οποία γίνεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θυμίζει κριτική που γινόταν σε άλλες κυβερνήσεις μετά τον όγδοο χρόνο της διακυβέρνησής τους».

    Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεριζώσει ένα σύστημα, «το οποίο ρίζωσε για πολλά χρόνια στον τόπο, ένα σύστημα το οποίο γιγαντώθηκε για σχεδόν 20 χρόνια, ένα σύστημα που βλέπει τα προνόμια που είχε εξασφαλίσει με τις συναλλαγές της διαπλοκής να κινδυνεύει, ένα σύστημα που θέλει να μας πείσει πως η κυβέρνηση που θέλει να διορθώσει τις πρακτικές και τις νοοτροπίες που κρατούσαν τη χώρα χαμηλά και τους πολίτες ομήρους είναι αυτή που ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση».

    [02] ΝΙΚΗ ΤΑΛΑΤ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ο νικητής των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με τα συνολικά μεν, ανεπίσημα δε αποτελέσματα, που είδαν το βράδυ της Κυριακής το φως της δημοσιότητας. Ο Ταλάτ αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 55,6% έναντι 22,73% του βασικού αντιπάλου του, Ντερβίς Ερόγλου.

    Στην τρίτη θέση έρχεται ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου, με ποσοστό 13,22% και ακολουθούν οι: Νουρί Τσεβικέλ με 4,79%, Ζεκί Μπεσικτεπελί με 1,72%, Χουσεΐν Ανγκολεμλί με 1,05%, Ζεχρά Τσενγκίζ με 0,44%, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγκ με 0,30% και Αϊχάν Καϊμάκ με 0,17%.

    [03] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: "ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2005 (15:10 UTC+2)

    Στα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από την κατασκευή του αγωγού Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

    Διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αναφορικά με την περιοχή της Θράκης, τα όποια έργα χρειαστεί να γίνουν, θα υλοποιηθούν μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία και με ευαισθησία στα περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

    Τη συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Απριλίου στη Σόφια, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας, για τον πετρελαιοαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σαλαγκούδης τη χαρακτήρισε ιστορική, σημειώνοντας ότι με την κατασκευή του αγωγού αυτού, καθώς επίσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία, αλλά και τη δημιουργία της «Εγνατίας της Ενέργειας», με τη σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων όλων των βαλκανικών χωρών, συντελείται μία κοσμογονία, καθώς μεταβάλλεται ριζικά ο ενεργειακός χάρτης στην περιοχή.

    Οι συνομιλίες για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, που

    ήταν τελματωμένες τα 2,5 τελευταία χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή, κατόρθωσε μετά από πολλές προσπάθειες να πείσει τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για την αναγκαιότητα του έργου. Ενώ στις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς, εντάσσεται και η δημιουργία του «σπόνσορ γκρούπ», στο οποίο μετέχουν τρεις εταιρίες από την Ελλάδα, τρεις από τη Ρωσία και μία από τη Βουλγαρία, ενώ στο επόμενο διάστημα προστέθηκαν και θα προστεθούν και πολλές άλλες εταιρίες.

    Παρουσιάζοντας το μέγεθος της επιτυχίας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εξήγησε ότι υπήρχαν σχέδια για την κατασκευή 10 πετρελαιοαγωγών που θα ξεκινούσαν από τα πλούσια κοιτάσματα του Καυκάσου, όμως η Ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να πείσει τη Ρωσική πλευρά ότι είναι συμφερότερος οικονομικά και γεωστρατηγικά ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

    Εξηγώντας τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για το τεράστιο αυτό έργο, ο κ. Σαλαγκούδης ανέφερε ότι θα επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των τριών χωρών η διακρατική συμφωνία που υπεγράφη στις 13 Απριλίου, ενώ οι εταιρίες της ομάδας πρωτοβουλίας θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τη σχετική μελέτη και η διεθνής εταιρία που θα κατασκευάσει το έργο, θα ζητήσει από τις τρεις χώρες θα συντάξει με τις τρεις χώρες τα συμβόλαια που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αγωγού. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται στα τέλη του 2008 με αρχές του 2009, ενώ με την ολοκλήρωση

    του αγωγού, που αναμένεται ότι θα κοστίσει συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ, θα εκρέουν στην Αλεξανδρούπολη 35 εκατ. τόνοι αργού πετρελαίου.

    «Το έργο έχει τεράστια σημασία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς στέλνει ένα μήνυμα συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση του αγωγού, γίνεται μία πετρελαιοπαραγωγός χώρα, χωρίς πετρελαιοπηγές, γεγονός υψίστης σημασίας για την εποχή της ενεργειακής αβεβαιότητας την οποία διανύουμε», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. Για να προσθέσει ότι θα προκύψουν τεράστια οφέλη για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την περιοχή της Θράκης, τόσο με τη δημιουργία πάρα πολλών θέσεων απασχόλησης, τόσο κατά την κατασκευή όσο και για τη

    λειτουργία του αγωγού, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός πλήθους εργοστασίων και επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στην περιοχή, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που θα παρέχει ο αγωγός.

    Με την ευκαιρία, ο κ. Σαλαγκούδης αναφέρθηκε στη δημιουργούμενη «Εγνατία της Ενέργειας», καθώς η κυβέρνηση πέτυχε μετά από συμφωνίες με τις άλλες Βαλκανικές χώρες, την ομογενοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για όλη τη Ν.Α. Ευρώπη, ενώ το συντονιστικό κέντρο αυτής της πρωτοβουλίας, θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Η σχετική συμφωνία είναι έτοιμη και η υπογραφή της αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο.

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχουν πιθανότητες ματαίωσης του έργου, ενώ σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει ο αγωγός στο ελληνικό έδαφος, παρατήρησε ότι υπάρχει μία προκαταρκτική χάραξη, η οποία όμως μπορεί να αναπροσαρμοστεί, ενώ περνάει μακριά από κατοικημένες περιοχές. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, καθώς, όπως διαβεβαίωσε, θα ακολουθηθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που απαιτούνται για το σεβασμό του περιβάλλοντος και δεν θα θιγεί καθόλου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι πλατφόρμες μεταφόρτωσης του αργού

    πετρελαίου, θα δημιουργηθούν σε βάθος 8-9 χιλιομέτρων μέσα στη θάλασσα.

    Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας διυλιστηρίου στην περιοχή της Θράκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, είπε ότι είναι πρόωρο κάτι τέτοιο, υπογράμμισε όμως πως με τη λειτουργία του αγωγού, θα προκληθεί μία κοσμογονία δημιουργίας επιχειρήσεων και άρα, οικονομικής ανάπτυξης στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

    [04] ΝΕΦΟΣ ΣΚΟΝΗΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (19:05 UTC+2)

    Μάρτυρες ενός ασυνήθιστου φαινομένου έγιναν σήμερα, Κυριακή, οι κάτοικοι της Αττικής, περιοχών της Πελοποννήσου, αλλά και αρκετών νησιών. Ο ουρανός καλύφθηκε το απόγευμα από ένα κοκκινόχρωμο σύννεφο, που αποδίδεται σε σκόνη που φέρνει ο αέρας από τη Σαχάρα.

    Λόγω της χαμηλής ορατότητας που προκαλείται από το φαινόμενο, κλειστά παραμένουν έως αυτή την ώρα τα αεροδρόμια των Χανίων, του Ηρακλείου και της Ρόδου, ενώ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    [05] ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Ο Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΕ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΔΙΑΛΕΧΤΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΚΚΕ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νίκου Μπελογιάννη από τη Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κορυφώθηκαν στην Αμαλιάδα οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την εκτέλεση, πριν από 53 χρόνια του αγωνιστή και μέλους του κόμματος.

    «Ο Νίκος Μπελογιάννης αντιπροσώπευσε ό,τι πιο διαλεχτό ανέδειξε το ΚΚΕ από τη στιγμή της ίδρυσής του έως σήμερα. Τον επαναστάτη, πρακτικό αγωνιστή, τον διανοητή, τον άνθρωπο που πάλεψε με το όπλο και την πένα, μια πολυσύνθετη κομμουνιστική προσωπικότητα, που σήμερα γίνεται πιο επίκαιρη από χθες» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα.

    Στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για τον Νίκο Μπελογιάννη συμμετείχαν στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ του κόμματος, αλλά και πλήθος συντοπιτών του Μπελογιάννη, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΝΑΕ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (19:21 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη ή με τον αρμόδιο υφυπουργό για αύριο, Δευτέρα, ζητά η ΕΝΑΕ, με αίτημα την απόσυρση της διάταξης περί αφαίρεσης του πόρου των τελών μεταβίβασης οχημάτων, που περιέχεται σε σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή, η ΕΝΑΕ αποφασίστηκε, επίσης, το προειδοποιητικό κλείσιμο των νομαρχιών όλης της χώρας.

    Στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε την αναγκαιότητα διασφάλισης των θεσμοθετημένων πόρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναφερόμενη στην κίνηση της κυβέρνσηης να πάρει πίσω το 48% των τελών αυτών, υπογράμμισε ότι «τινάζονται στον αέρα οι προϋπολογισμοί όλων των νομαρχιών και καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν τα όποια έργα έχουν γίνει μέχρι τώρα».

    Στη συνέλευση, οι εκπρόσωποι των κομμάτων Θ.Πάγκαλος (ΠΑΣΟΚ) και Θαν.Πετράκης (ΣΥΝ) υποστήριξαν τη διεκδίκηση και «διασφάλιση αυτού του πρώτου αυτοτελούς πόρου της ΝΑ», του οποίου η αναίρεση, όπως είπαν, πλήττει την καρδιά του θεσμού. Από την πλευρά της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, ο κ. Τάτσης άσκησε κριτική στην ομιλία της κ. Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «πυροδότηση κομματικών εξάρσεων που δεν συμβαδίζουν με το θεσμό».

    [07] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΣΥΝ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (17:47 UTC+2)

    Την εκλογή προέδρου του κόμματος από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΝ. Επίσης αποφασίστηκε να θεσπιστεί θέση γραμματέα, ο οποίος θα εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Οι διαδικασίες του Καταστατικού- Οργανωτικού Συνεδρίου του ΣΥΝ ολοκληρώθηκαν, σήμερα, Κυριακή, με την έγκριση- με μόνο δέκα λευκές ψήφους- της εισήγησης της ΚΠΕ για την κομματική ανασυγκρότηση.

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε η εκλογή του Προέδρου του κόμματος από το Συνέδριο, η θεσμοθέτηση θέσης Γραμματέα της ΚΠΕ με τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που προβλέπονται στην καταστατική ρύθμιση, η ύπαρξη δύο συνεχών θητειών τόσο για τα μέλη της Π. Γ. όσο και για όσους έχουν δημόσια αξιώματα χωρίς, αναδρομική ισχύ, η ανανέωση κατά 30% της ΚΠΕ σε κάθε συνέδριο, η παραμονή σε ισχύ των διατάξεων που αφορούν στις τάσεις και η μέριμνα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου άρθρου.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (17:08 UTC+2)

    Ημέρα χαράς για τους δύο λαούς χαρακτήρισε τη σημερινή η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την τελετή των εγκαινίων του Δημοτικού Σχολείου «Ο ΟΜΗΡΟΣ» στην Κορυτσά της Αλβανίας.

    Το θεμέλιο λίθο έθεσε η κ. Γιαννάκου από κοινού με τον Αλβανό ομόλογό της, Λουάν Μεμούσι, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. Η κατασκευή του γυμνασίου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών.

    Η υπουργός τόνισε ότι, η ευκαιρία που δίνεται στα παιδιά να διδαχθούν τα γράμματα, τις τέχνες, και τον Πολιτισμό των δυο λαών τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αλβανικά είναι πράγματι μοναδική, και θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών.

    Από την πλευρά του ο Αλβανός ομόλογός του, Λουάν Μεμούσι, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη λειτουργία του Σχολείου και συμφώνησε απόλυτα με την κ. Γιαννάκου στο γεγονός ότι ενέργειες σαν αυτή συμβάλουν στη περαιτέρω εμπέδωση του κλίματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών.

    Για μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της ολόπλευρης στήριξης που παρέχει η Ελλάδα στην Αλβανία μέσω του Ελληνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων έκανε λόγο ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και Τιράνων Αναστάσιος ευλόγησε τους μαθητές και τους καθηγητές και ευχήθηκε αυτό το σημαντικό έργο Παιδείας και Πολιτισμού που αποτελεί μια ουσιαστική γέφυρα φιλίας για τους δυο λαούς, να βρει και άλλους άξιους μιμητές.

    Νωρίτερα, κατά την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στο πανεπιστήμιο της Κορυτσάς, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της εγκατάστασης Δικτύου Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο που χρηματοδοτήθηκε εξ' ολοκλήρου από το ελληνικό κράτος, ο κ. Μεμούσι ανακοίνωσε την έγκριση από την αλβανική κυβέρνηση της λειτουργίας του Αρσακείου Λυκείου στα Τίρανα το οποίο αποτελεί το πρώτο ελληνικό Λύκειο στη χώρα.

    Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε το ρόλο που παίζει η ενημέρωση και η πληροφόρηση στη βελτίωση των σχέσεων και την κατανόηση μεταξύ των λαών. Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα Πληροφορικής που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας των δυο χωρών.

    [09] ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (17:34 UTC+2)

    Σε περιορισμό των δαπανών κατά 1,64 δισ. ευρώ θα προβεί η κυβέρνηση, αν απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας, το οποίο δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα αν χρειαστεί ώστε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 30% του ΑΕΠ το 2006. Τα μέτρα αυτά θα τελούν υπό την αίρεση της οικονομικής ανάπτυξης και θα αφορούν κυρίως πρωτογενείς δαπάνες ιδίως στους τομείς των στρατιωτικών δαπανών, κρατικών συνεισφορών σε ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοσίων επενδύσεων, ενώ αναμένεται να περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο.

    Όπως επισημαίνεται, στο ίδιο έγγραφο καταγράφεται ακόμη μία δέσμευση της κυβέρνησης, να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των πετρελαιοειδών, μέτρο το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο «πακέτο» μέτρων που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου.

    [10] ΣΤΟ ΟΠΣ-ΙΚΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ 3 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (10:34 UTC+2)

    Στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ-ΙΚΑ) εντάσσονται από τις 19 Απριλίου άλλα τρία υποκαταστήματα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) στην Πάτρα, στο πλαίσιο της πολιτικής του οργανισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.

    Πρόκειται για τα υποκαταστήματα Αγίου Αλεξίου, Ανω Πόλης και Περιφερειακό Παρών, τα οποία και θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες ένταξης

    [11] ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΣΕΑ ΥΨΟΥΣ 70.982 ΕΥΡΩ ΧΟΡΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΛΓΑ

    Αθήνα, 17 Απριλίου 2005 (10:32 UTC+2)

    Ενισχύσεις ΠΣΕΑ (Πρόγραμμα FROST), ύψους 70.982 ευρώ θα χορηγήσει αύριο Δευτέρα σε έξι παραγωγούς ο ΕΛΓΑ, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του φορέα, Νίκος Κατσαρός.

    Οι ενισχύσεις αυτές, αφορούν ζημιές που προκλήθηκαν στο πάγιο κεφάλαιο, στο νομό Αττικής. Οι ζημιές αυτές προκλήθηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο 12-15 Φεβρουαρίου 2004. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μέσω λογαριασμών της Α.Τ.Ε

    [12] ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Η 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ INTERREG-PHARE ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Κομοτηνή, 17 Απριλίου 2005 (10:29 UTC+2)

    Στην Ξάνθη θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα η επιτροπή καθοδήγησης της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III A / PHARE CBC Ελλάδας Βουλγαρίας, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να εγκρίνει έργα του προγράμματος. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου "Ζ Palace".

    Το πρόγραμμα της 3ης συνεδρίασης της επιτροπής θα ξεκινήσει με προσφωνήσεις των συμπροέδρων της ελληνικής και της βουλγαρικής πλευράς. Από πλευράς της χώρας μας, την προσφώνηση θα πραγματοποιήσει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Μιχάλη Αγγελόπουλου.

    Στις 11.15 το πρωί, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης, Κοκκινοπλίτης, θα πραγματοποιήσει εισήγηση έγκρισης έργων, ενώ θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις παρισταμένων μελών της Επιτροπής επί των εισηγήσεων των έργων.

    [13] Ο ΡΑΜΟΥΣ ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ

    Πρίστινα, 17 Απριλίου 2005 (20:33 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, παραβρέθηκε σήμερα, Κυριακή, στην κηδεία του 24χρονου αδελφού του Ενβέρ, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη Παρασκευή από αγνώστους.

    Ο Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο προκειμένου να μεταβεί στη Χάγη και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για τη δράση του στο Κοσσυφοπέδιο, την εποχή της κρίσης στην επαρχία, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του, στη γενέτειρά του, Γκλόντιαν, που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της Πρίστινας.

    "Ο θάνατός του ήταν αναπάντεχος. Αλλά το μήνυμά μου είναι το ίδιο με πριν: στηρίξτε τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κοσσυφοπέδιο" είπε ο Ραμούς Χαραντινάι προς το συγκεντρωμένο πλήθος που τον επευφημούσε.

    Η σορός του Ενβέρ Χαραντινάι ενταφιάστηκε δίπλα σε δυο άλλους αδελφούς της οικογένειας Χαραντινάι, που σκοτώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '90.

    [14] ΣΑΦΕΣ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΑΛΑΤ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2005 (20:04 UTC+2)

    Προβάδισμα στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δίνουν τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα από τις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα δίνουν προβάδισμα στον Ταλάτ με ποσοστό 55,47% έναντι 22,35% του κύριου αντιπάλου του, Ντερβίς Ερόγλου.

    Στην τρίτη θέση έρχεται ο Μουσταφά Αραμπατζίογλου, με ποσοστό 14,17% και ακολουθούν οι: Νουρί Τσεβικέλ με 4,23%, Ζεκί Μπεσικτεπελί με 1,88%, Χουσεΐν Ανγκολεμλί με 0,98%, Ζεχρά Τσενγκίζ με 0,44%, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγκ με 0,31% και Αϊχάν Καϊμάκ με 0,17%.

    [15] ΣΤΟ 64% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ "ΕΚΛΟΓΕΣ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Κορυτσά, 17 Απριλίου 2005 (18:37 UTC+2)

    Σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2000 κυμάνθηκε η συμμετοχή στις «προεδρικές εκλογές» που διεξήχθησαν, σήμερα, Κυριακή, στα κατεχόμενα, όπου εννέα υποψήφιοι φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συμμετοχή περιορίστηκε στο 64% έναντι 81,2% που ήταν το 2000.

    [16] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΤΩΝ "ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 17 Απριλίου 2005 (18:15 UTC+2)

    Έκλεισαν στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) οι κάλπες των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα της Κύπρου, για την ανάδειξη του διαδόχου του Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η συμμετοχή ήταν μικρότερη του προσδοκώμενου, ενώ μια πρώτη εικόνα της διαδικασίας αναμένεται να δοθεί γύρω στις 9 το βράδυ, με την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων.

    Οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ντερβίς Ερόγλου, Ζεχρά Τσενγκίζ, Μουσταφά Αραμπατζίογλκου, Νουρί Τσεβικέλ, Χουσεΐν Ανγκολεμλί, Αϊχάν Καϊμάκ, Αρίφ Σαλίχ Κιρντάγκ και Ζεκί Μπεσικτεπελί φιλοδοξούν να διαδεχθούν τον Ραούφ Ντενκτάς στην «προεδρία» του ψευδοκράτους. "Φαβορί" θεωρείται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με δεύτερο τον Ντερβίς Ερόγλου.

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ- ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ 74-62

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2005 (21:00 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης πήρε το απόγευμα της Κυριακής η Ολύμπια Λάρισας η οποία κέρδισε 74-62 τον ουραγό και ήδη υποβιβασμένο Ιωνικό ΝΦ Αμαλιάδας. Σημειώνεται ότι ο Ιωνικός δεν είχε βασικό προπονητή στον πάγκο (μετά την παραίτηση Ζευγώλη), καθώς και ξένους παίκτες. Πρώτος σκόρερ από τη Ολύμπια Λάρισας ήταν ο Γκραντ που πέτυχε 18 πόντους, ενώ από τον Ιωνικό καλύτερη απόδοση είχε ο Νικολαίδης που σημείωσε 21 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 20-18, 40-35, 58-52, 74-62

    ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Παπαβασιλείου 4, Φίνλεϊ 5 (1), Χαρισμίδης 2, Λιάκος, Λάππας 15 (2), Γκραντ 18, Κακλαμάνος, Μπένερμαν 5 (1), Νάκιτς 9 (1), Πεϊτσίνοβιτς, Παπακώστας 5, Γιόνζεν 11 (1).

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ (Νιπεργιάλης, Ανδρουτσόπουλος): Λημνιάτης, Γιαννουζάκος 10 (2), Νικολαϊδης 21 (2), Μοσχοβίτης 14, Δορκοφίκης 2, Κουτρούλιας 7, Φωτίου, Πασχάλης 8.

    [18] Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 28ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2005 (20:52 UTC+2)

    Παρά την ισοπαλία που παραχώρησε ο Θρασύβουλος (1-1) στον Εθνικό Πειραιώς παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας της Γ εθνικής (1ος όμιλος) μετά την ολοκλήρωση της 28ης αγωνιστικής. Στον 2ο όμιλο αν και η Βέροια είχε ρεπό, εντούτοις παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας. Όμως την ακολουθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα που κέρδισε το απόγευμα της Κυριακής στο Καλοχώρι τους Λύκους με 2-1.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    1ος όμιλος

    Θρασύβουλος Φυλής-Εθνικός Πειραιώς 1-1

    Αγιος Δημήτριος-ΠΑΝΟ Μαλίων 1-0

    Κερατσίνι-Ατσαλένιος 3-1

    Λήλας Βασιλικού-Αχαρναϊκός 3-1

    Ηρόδοτος-Αθηναϊδα 0-0

    Θύελλα Πατρών-Μαρκό 1-1

    Πάμισος Μεσσήνη-Χαϊδάρι ΑΟ 2-3

    Ρόδος-Αχαϊκή 2-0

    Η βαθμολογία

    Θρασύβουλος 58

    Χαϊδάρι 57

    Αχαρναϊκός 53

    Εθνικός 53

    Ρόδος 42

    Αγιος Δημήτριος 35

    Λήλας Βασιλικού 34

    Αχαϊκή 33

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 31

    Θύελλα Πατρών 31

    Ατσαλένιος 30

    Κερατσίνι 29

    Βύζας Μεγάρων 28

    Πάμισος Μεσσήνης 27

    Μαρκό 22

    Ηρόδοτος 22

    Αθηναϊς 21

    Το Κερατσίνι έχει -1 βαθμό

    2ος όμιλος

    Καβάλα-ΠΑΕ Θράκη 2-0

    Δόξα Δράμας-ΑΕ Πτολεμαίδας 1-0

    Λαμία-Θερμαϊκός 2-2

    Αναγέννηση Αρτας-Αγροτικός Αστέρας 1-1

    Παύλος Μελάς-Απόλλων Λάρισας 2-0

    Λύκοι-Γιάννινα 1-2

    Κοζάνη-Αναγέννηση Καρδίτσας 0-1

    Παναιτωλικός-Πανδραμαϊκός 3-0

    Η βαθμολογία

    Βέροια 56

    ΠΑΣ Γιάννινα 52

    Καβάλα 51

    Λαμία 44

    Αναγέννηση Αρτας 42

    Δόξα Δράμας 42

    Ενωση Θράκης 41

    Αγροτικός Αστέρας 41

    Κοζάνη 37

    Πτολεμαϊδα 35

    Παναιτωλικός 33

    Θερμαϊκός 31

    Αναγ. Καρδίτσας 31

    Παύλος Μελάς 29

    Πανδραμαϊκός 25

    Απόλλων Λάρισας 19

    Λύκοι 18.

    [19] Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΣΚΟΡ 1-0 ΤΗΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Ιωνικός που κέρδισε με 1-0 την Χαλκηδόνα. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 3' όταν ο Κοϊμπρα, εκμεταλλεύθηκε την σέντρα του Γαβριλόπουλου και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Εμπέντε.

    Οι «κυανόλευκοι» έπαιξαν δυνατά και μπορούσαν να πετύχουν γκολ τόσο στο 18`, όσο και στο 32`. Στην επανάληψη η μοναδική καλή ευκαιρία σημειώθηκε στο 56' με τον Μακόρ. Μετά από αυτή τη νίκη ο Ιωνικός άφησε πιθανό εκτός κυπέλλου UEFA την Χαλκηδόνα.

    Διαιτητής του παιχνιδιού ήταν ο κ. Βασιλείου του συνδέσμου Ηλείας. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Κόρμπος, Γκούτμαν και Κούτσης

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Σωτήρχος, Γελαδάρης, Δήμος, Κούτσης, Κουτσοκώστας (45` Κατεμής), Αλ Τζάχερ, Ηλιόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Κόρμπος, Χάλαρης.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Ισά, Οφρυδόπουλος, Βουρεξάκης, Μακόρ, Λετιέρι, Τσιμπλίδης, Κοϊμπρα, Γκούτμαν, Γαβριλόπουλος, Ουκάρ.

    [20] ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΗ ΠΕΤΥΧΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Ένα γκολ ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στην Καλλιθέα. Επιβλήθηκε εκτός έδρας της Κέρκυρας με 1-0 και ουσιαστικά εξασφάλισε την παραμονή της στην μεγάλη κατηγορία, σε αντίθεση με την Κέρκυρα που από τη νέα αγωνιστική σεζόν θα αγωνίζεται στην Β' εθνική.

    Ο αγώνας ήταν μοιρασμένος και οι δύο ομάδες έδειξαν ότι ήθελαν τη νίκη. Οι γηπεδούχοι δημιούργησαν κλασική ευκαιρία για γκολ στο 31' όταν σουτ του Νινιάδη βγήκε λίγο άουτ. Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό δεν άλλαξε και στο 55' ο Μπαρτζώκας εξουδετέρωσε εντυπωσιακά δυνατό σουτ του Νινιάδη. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 90' όταν ο Κουτσοσπύρος βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Μαζαράκος του συνδέσμου Αρτας. Κίτρινη κάρτα αντίκρισε μόνο ο Νινιάδης.

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Γκίτκος, Γεωργίου, Σφακιανάκης, Σύρος, Γκαρόζης, Μπούγκανεμ, Γήτας, Νινιάδης, Πετράς, Φοφόνκα, Ντιαγέ.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Μπαρτζώκας, Αγγελόπουλος, Κουλακιώτης, Γκεοργκίεφ, Τελκίνσκι, Βόκολος, Κυριάκος, Πέτκοβιτς, Σαββίδης, Κουτσοσπύρος, Αλεξανδρής.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΕΡΔΙΣΕ 2-1 ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Απριλίου 2005 (19:17 UTC+2)

    Σημαντική νίκη με 2-1 σε βάρος του Αρη πέτυχε στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής το Αιγάλεω. Ετσι μετά το κυριακάτικο αποτέλεσμα η ομάδα της Αθήνας παρέμεινε σε τροχιά Ευρώπης σε αντίθεση με τον Αρη που θέλει στο εξής θετικά αποτελέσματα για να παραμείνει στην κατηγορία.

    Το αρχικό 1-0 έγινε στο 38' με τον Μπάρκογλο, ενώ στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 67' ο Αμπελάς ισοφάρισε με δυνατό σουτ. Το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 82' με τον Μανουσάκη. Ο Αρης είχε στο 8' δοκάρι σε κεφαλιά του Μπενίσκου, ενώ στο 30' εκπληκτικό σουτ του Φωτάκη εξουδετερώθηκε σωτήρια από τον Πουρλιοτόπουλο.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσαχειλίδης του συνδέσμου Πειραιά. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Αγγος, Νικολόπουλος και Νάιντος.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Εντουσέι, Άγγος (72' Μανουσάκης), Τσάτσος (79' Μακρής), Φωτάκης, Μπάρκογλου, Αγρίτης, Νικολόπουλος.

    ΑΡΗΣ: Πουρλιοτόπουλος, Καλλιμάνης, Νάιντος, Παπαδόπουλος, Γόγολος, Μουράφσκι, Νεμπεγλέρας, Εκουέμε (63' Αμπελάς), Λαζανάς, Σανχούρχο, Μπενίσκος (46' Πασσαλής).

    [22] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ

    Ρώμη, 17 Απριλίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα στο Βατικανό για την αυριανή συνεδρίαση του κονκλαβίου, που θα εκλέξει τον νέο Ποντίφικα, τον διάδοχο του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, όπως επιβάλλει το τελετουργικό.

    Οι 115 καρδινάλιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου θα δειπνήσουν απόψε όλοι μαζί και αύριο θα συνεδριάσουν, αναζητώντας ανάμεσά τους τον νέο ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Η τελευταία ανακοίνωση από το Βατικανό, πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του νέου Ποντίφικα, αναφέρει ότι τα βλέμματα θα πρέπει να στρέφονται καθημερινά, μία ώρα μετά το μεσημέρι στην καμινάδα πάνω από την Καπέλα Σιστίνα, από όπου το αργότερο σε πέντε ημέρες αναμένεται να αναδυθεί λευκός καπνός και να ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες, αναγγέλλοντας την είδηση της εκλογής του νέου Πάπα.

    [23] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΜΕ ΤΟΝ ΙΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Νέο Δελχί, 17 Απριλίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Για περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε τελικά η συνάντηση μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμονάχ Σινγκχ και του Πακιστανού προέδρου, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συζήτηση διεξήχθη σε «θερμό κλίμα» και κάλυψε πτυχές του ακανθώδους ζητήματος της διαφιλονικούμενης επαρχίας του Κασμίρ, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζεται κατά πόσο σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

    Νωρίτερα, ο στρατηγός Μουσάραφ είχε χαρακτηρίσει μοναδική ευκαιρία για την έναρξη μιας διαδικασίας επίλυσης της χρόνιας αντιδικίας την επίσκεψή του στην Ινδία.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, εξάλλου, στη σύσταση μιας κοινής επιτροπής βελτίωσης των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

    Νωρίτερα, οι κ.κ. Σινγκχ και Μουσάραφ είχαν τύχει θερμής υποδοχής από χιλιάδες φίλους του κρίκετ, όταν παρακολούθησαν ένα φιλικό αγώνα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

    [24] ΣΤΟΥΣ 12 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ

    Βέρνη, 17 Απριλίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Στους 12 ανήλθαν οι νεκροί από την πτώση ελβετικού τουριστικού λεωφορείου σε χαράδρα 150 μέτρων, στο καντόνι του Βαλέ, κοντά στην ιταλική μεθόριο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Ορισμένοι από τους συνολικά 27 επιβάτες του μοιραίου λεωφορείου κατόρθωσαν να διασωθούν πηδώντας έξω από το λεωφορείο, ενώ αυτό έπεφτε στη χαράδρα.

    Οι αρχές αποδίδουν το τραγικό συμβάν στην ολισθηρότητα του δρόμου, αφού την ώρα του δυστυχήματος χιόνιζε στην περιοχή.

    [25] ΕΛΒΕΤΙΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ

    Βέρνη, 17 Απριλίου 2005 (16:58 UTC+2)

    Τουλάχιστον έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από πτώση τουριστικού ελβετικού λεωφορείου σε χαράδρα 150 μέτρων, στο καντόνι του Βαλέ, κοντά στην ιταλική μεθόριο.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το λεωφορείο, για άγνωστη μέχρι στιγμή αιτίας ξέφυγε της πορείας του και έπεσε στη χαράδρα, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον έξι από τους συνολικά 27 επιβάτες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη το έργο του απεγκλωβισμού των επιβατών.

    Την ώρα του δυστυχήματος χιόνιζε στην περιοχή.

    [26] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Πεκίνο, 17 Απριλίου 2005 (14:46 UTC+2)

    «Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να απολογηθεί στον ιαπωνικό λαό» τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Λι Ζάοξιν, στον Ιάπωνα ομόλογό του, Νομπουτάκα Ματσιμούρα, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα, Κυριακή, το Πεκίνο.

    Οι μαζικές αντι- ιαπωνικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Κίνα έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της Ιαπωνίας. Τις διαδηλώσεις προκάλεσε πρόσφατη απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να εγκρίνει ένα νέο σχολικό βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τους Κινέζους αποκρύπτει τις ιαπωνικές αγριότητες στις μεταξύ τους πολεμικές συρράξεις. Οι διαδηλωτές εναντιώνονται επίσης στις προσπάθειες της Ιαπωνίας να καταλάβει μια θέση μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών που έχουν πληγώσει τον κινεζικό λαό στο ζήτημα της Ταϊβάν και σε ορισμένα διεθνή ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισης της ιστορίας (από την πλευρά της Ιαπωνίας)» διεμήνυσε στον Ιάπωνα ομόλογό του ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

    Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Κίνα να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των μαζικών αντι- ιαπωνικών διαδηλώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση βίαιων επεισοδίων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 April 2005 - 18:13:45 UTC