Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ
  • [02] ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 3%
  • [03] Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΣΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ
  • [04] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
  • [05] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: "ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • [06] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: "Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ"
  • [07] ΣΥΝ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ
  • [08] Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [09] ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
  • [11] ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [12] Χ. ΦΩΛΙΑΣ: "ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟ
  • [13] ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΛΕΕΙ Ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.
  • [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • [15] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΟΜ ΛΑΝΤΟΣ
  • [16] ΣΚΟΠΙΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ
  • [17] ΠΓΔΜ: DPA ΚΑΙ PDP ΘΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [18] ΚΑΝΤΑΦΙ: "ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ"
  • [19] ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ Η
  • [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  • [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (2ος ΟΜΙΛΟΣ): Η ΒΕΡΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ
  • [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (1ο ΟΜΙΛΟΣ): ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ
  • [24] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΚΑΙ Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟΥΣ "4"
  • [25] ΙΡΑΚ: 84 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [26] ΣΙΡΑΚ: ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
  • [27] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΡΑΝ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ "ΤΡΟΪΚΑ" ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [28] ΡΩΣΙΑ: Η ΜΑΦΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [29] ΚΙΡΓΙΖΙΑ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΑΣ
  • [30] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ"
  • [31] ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
  • [32] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ
  • [33] ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΟΝΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
  • [34] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ" ΤΟΥ R.McCABE ΣΤΟ

  • [01] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

    Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2005 (15:02 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το ελληνικό Σύνταγμα, τα συμφέροντα της χώρας και είναι ασυμβίβαστη στα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε με το νόμο για το "βασικό μέτοχο" ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει ένας διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Κομισιόν σχετικά με το νομικό θέμα που έχει προκύψει. Η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί κοινός τόπος, αλλά ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πού μπορεί να οδηγήσει η διαβούλευση.

    Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν θα πάει η κυβέρνηση σε αναστολή, τροποποίηση του νόμου ή θα επιλέξει τη σύγκρουση με την Κομισιόν, αλλά ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος δεν πρόκειται και δεν του επιτρέπεται να κάνει προβλέψεις, δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον. Παρατήρησε ότι ο διάλογος αυτός γίνεται εδώ και δυο χρόνια, οι διαφωνίες μιας χώρας με την Κομισιόν είναι κάτι που συμβαίνει σε μια Ε.Ε. 25 κρατών και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν ευθύνες σε υπουργούς, για λάθη, κακούς χειρισμούς και παραλείψεις, απάντησε αρνητικά. Δεν είναι θέμα χειρισμών, εξήγησε, και η κυβέρνηση δίνει εξηγήσεις για το νομικό θέμα που έχει προκύψει. Παρατήρησε πως ο διάλογος με την Κομισιόν κρατάει ήδη δύο χρόνια και δεν μπορεί να μέμφεται κανείς την κυβέρνηση επειδή νομοθέτησε με βάση το Σύνταγμα, όπως συνέβη με το "βασικό μέτοχο". Γενικότερα για τις πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση είπε ότι είναι συλλογικές και βεβαίως του επικεφαλής της.

    Για την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν είπε ότι η κυβέρνηση δεν την έχει παραλάβει ακόμα επισήμως και κατά συνέπεια δεν μπορεί να τη σχολιάσει. Εξέφρασε, όμως, την απορία του, πώς δημοσιεύτηκε σήμερα στον Τύπο χωρίς να έχει φτάσει στην κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, λόγω του "βασικού μετόχου", απάντησε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας και σημείωσε πως τη δεδομένη στιγμή ο πραγματικός κίνδυνος απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων προέρχεται από τη διαπίστωση κακοτεχνιών και κακοδιαχείρισης σε έργα της περιόδου 2000-2004, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε πολύ σοβαρή τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών θα πάρει μέτρα για τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικονομία , η δημοσιονονομική κατάσταση, θα πρέπει να έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους, υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η γειτονική χώρα θα υπογράψει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας πριν από τις 3 Οκτωβρίου που προβλέπεται να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν αισθάνθηκε καθόλου ευχάριστα ακούγοντας τον Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ να αποκαλεί "Μακεδονία" τη FYROM, αλλά παρατήρησε πως εδώ και αρκετά χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών συνομιλητών κάνει χρήση αυτού του όρου, αποδίδοντας ευθύνες και αστοχίες στις πολιτικές της Ελλάδας.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε με ικανοποίηση την απόφαση της Ε.Ε. για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μεγαλύτερα βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας για να δούμε αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ανεργίας.

    Για το ζήτημα της Κροατίας, μετά την απόφαση για αναβολή της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε ότι θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα εισηγηθεί για τα επόμενα βήματα.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες έχει ως εξής:

    Όπως γνωρίζετε, αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησαν θέματα κυρίως οικονομικού περιεχομένου, δηλαδή το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Στρατηγική της Λισσαβόνας.

    Η Ελλάδα χαιρετίζει τη συμφωνία για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική για την Ευρώπη, διότι αποκαθιστά την αξιοπιστία του Συμφώνου, ενώ παράλληλα του δίνει τα απαραίτητα στοιχεία ευελιξίας, ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε να συμπεριληφθούν στη συμφωνία αυτή οι ελληνικές θέσεις, δηλαδή η επέκταση του χρόνου προσαρμογής, η αναγνώριση δαπανών για επενδύσεις υποδομής και η συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων. Για την Ελλάδα, βεβαίως, αυτό που προέχει είναι η μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων και χρεών, που κληρονομήσαμε από τους προκατόχους μας. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα διευκολύνει αυτή μας την προσπάθεια. Ασφαλώς και εμείς οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη μείωση των ελλειμμάτων, διότι η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε είναι μεγάλη.

    Ως προς της Στρατηγική της Λισσαβόνας, γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε σε σημείο σταθμό για την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής, καθώς έχουμε ήδη διανύσει το ήμισυ της χρονικής περιόδου, που προβλέπεται για την εφαρμογή της. Εξετάσαμε την πρόοδο, που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Διαπιστώσαμε ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου, ωστόσο ο απολογισμός είναι μάλλον μέτριος. Συμφωνήσαμε όλοι ότι είναι επιτακτική η ανάγκη επανενεργοποίησης της Στρατηγικής της Λισσαβόνας και επανιεράρχησης των προτεραιοτήτων μας. Πράγματι, το αρχικό σχέδιο ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξο. Όμως η Ευρώπη έχει τεράστιες δυνατότητες και το έχει αποδείξει αυτό. Οφείλουμε, βεβαίως, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, προκειμένου να δούμε αποτελέσματα μέχρι το 2010, που ήταν και ο αρχικός στόχος. Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας θέτουμε την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

    Ειδικότερα, πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης της ενιαίας αγοράς, της αύξησης της απασχόλησης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, όμως, και αυτό ήταν και η επίμονη θέση της δικής μας πλευράς, οφείλουμε να λαμβάνουμε διαρκώς υπόψη την κοινωνική διάσταση σε όλες τις σχετικές πολιτικές μας, καθώς και την περιβαλλοντική μας πολιτική και τους στόχους μας για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Αποφασίσαμε, επίσης, ως προς την Κροατία, τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας (task force) από την Προεδρία, τις δύο επόμενες Προεδρίες (Μ. Βρετανία και Αυστρία), την Επιτροπή και τον κ. Σολάνα, που θα ερευνήσει το θέμα της συνεργασίας της Κροατίας με το Διεθνές Δικαστήριο και θα εισηγηθεί σχετικά με τα επόμενα βήματά μας στο ζήτημα αυτό. Εμείς υποστηρίξαμε ενεργά τα βήματα αυτά, αφού έχουμε ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και υπέρ της πλήρους εφαρμογής των κριτηρίων και προϋποθέσεων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Είχα, επίσης, σήμερα την ευκαιρία, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, να έχω μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας, κ. Zapatero. Θα πρέπει να πω ότι η συνάντηση αυτή έγινε σε θερμό και φιλικό κλίμα. Είναι γνωστό ότι τα θέματα που συνδέουν τις χώρες μας είναι πολλά και υπάρχουν πολλοί τομείς κοινού ενδιαφέροντος πάνω στους οποίους συνεργαζόμαστε στενά. Συζητήσαμε για τις δημοσιονομικές προοπτικές, ένα θέμα που αφορά άμεσα και τις δύο χώρες και για το οποίο, όπως γνωρίζετε, συνεργαζόμαστε και συντονιζόμαστε σε πολύ τακτική βάση.

    Μιλήσαμε, επίσης, για τη Διαδικασία της Βαρκελώνης. Η Διαδικασία αυτή αποτελεί τη μεσογειακή διάσταση της ΕΕ και για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μας. Καταλήξαμε ότι οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού μέσα στην ΕΕ για την ενίσχυση της συνεργασίας αυτής. Διαπιστώσαμε ακόμη ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι σε εξαιρετικά καλό επίπεδο και ότι αποτελεί κοινή επιθυμία μας να τις εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Ο κ. Zapatero με προσκάλεσε να επισκεφθώ τη Μαδρίτη και ανταπέδωσα, φυσικά, την πρόσκληση.

    Κος ΧΙΩΤΗΣ:

    Κύριε Πρόεδρε, δημοσιεύεται σήμερα στο «Βήμα» η επιστολή που σας αποστέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα του βασικού μετόχου, και σας καλεί να αναστείλετε την εφαρμογή του νόμου, απειλώντας μάλιστα και με αναστολή πληρωμών για τα δημόσια έργα στην Ελλάδα.

    Θέλω να σας ρωτήσω τι σκέπτεστε να πράξετε από τώρα και στο εξής, καθώς το κλίμα είναι πολύ βαρύ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως φαίνεται.

    Θέλω, επίσης, να μου πείτε αν στους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης, από τα μέλη της Κυβέρνησής σας, αντιμετωπίζετε λάθη και παραλείψεις.

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, κύριε Χιώτη. Σε μία Ένωση των 25 κρατών είναι βέβαιο ότι θα προκύπτουν ζητήματα. Ούτε η πρώτη φορά είναι, ούτε η τελευταία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Επιτροπή και άλλες χώρες.

    Εδώ, πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα και ένας διάλογος, ο οποίος πια τραβάει σε μάκρος, περίπου δύο χρόνια. Το λέω αυτό, διότι καλύπτει φάσεις και της σημερινής Κυβέρνησης και της προηγούμενης, γύρω από την συμβατότητα των συγκεκριμένων νόμων αλλά - και αυτό έχει σημασία - του ίδιου του Συντάγματος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο διάλογος αυτός συνεχίζεται.

    Οφείλω να πω ότι εμείς δεν έχουμε παραλάβει ακόμα επισήμως την επιστολή. Άρα δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της. Και αν θέλετε, θα μπορούσα να πω ότι τίθεται και ένα ζήτημα δεοντολογίας, πώς δημοσιεύεται, αν πράγματι είναι αυτή. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό το μείζον.

    Σε αυτή την διαδικασία, λοιπόν του διαλόγου, συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας. Δεν μπορώ να σας προδικάσω το μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει θέμα υπεράσπισης του ελληνικού Συντάγματος, ένα Σύνταγμα το οποίο, σας θυμίζω, υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής Βουλής και, πάντως, τα δύο μεγάλα κόμματα.

    Το βέβαιο, επίσης, είναι ότι εμείς θα υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον. Το λέω αυτό σε σχέση με την πιθανότητα απώλειας κονδυλίων δεν το νομίζω αυτό, δεν το πιστεύω. Εν πάση περιπτώσει είναι κάτι το οποίο το διαβεβαιώνω.

    Το τρίτο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι ότι παρά από τη νομική διάσταση, υπάρχει και μία πολιτική διάσταση του θέματος.

    Γνωρίζετε καλά ότι όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τον συγκεκριμένο νόμο προκύπτουν από την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να είναι ασυμβίβαστη στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαφάνεια και τα φαινόμενα διαπλοκής.

    Θέλω απλώς να τονίσω και να υπογραμμίσω ότι αυτό παραμένει κεντρική προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

    Κος ΧΙΩΤΗΣ:

    Θεωρείτε ότι οι χειρισμοί μέχρι τώρα της ελληνικής Κυβέρνησης ήταν σωστοί ή υπήρξαν λάθη και παραλείψεις;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε, μέχρι στιγμής. Η ελληνική Κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει να κάνει σε σχέση με την προσπάθεια παροχής εξηγήσεων και διευκρινίσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση των θέσεών της και της νομοθεσίας η οποία, επαναλαμβάνω, απορρέει από ρητή συνταγματική διάταξη.

    Κος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ:

    Κύριε Πρόεδρε, δεν σκέπτεστε καμία αλλαγή στον νόμο; Δεν σκέπτεστε ενδεχομένως απόσυρση του νόμου όπως προτείνει και η Αντιπολίτευση και παραπομπή του θέματος σε μια διακομματική επιτροπή, ούτως ώστε να μην υπάρχουν αυτά τα σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Προβλήματα και ζητήματα τέτοιου τύπου προκύπτουν συνεχώς και θα προκύπτουν, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ζωντανός οργανισμός 25 χωρών σήμερα, περισσότερων αύριο. Στην ζωή μας και στην ζωή όλων των κρατών η ευρωπαϊκή διάσταση έχει γίνει καθημερινότητα. Σε όλα τα ζητήματα συναντώνται δηλαδή και τα δύο επίπεδα.

    Κατά συνέπεια, υπάρχει ένας συνεχής διάλογος. Σε αυτό τον διάλογο προκύπτουν και διαφωνίες. Το λέω αυτό γιατί δημιουργείται καμιά φορά η αίσθηση μιας υπερδραματοποίησης. Εγώ δεν την βλέπω αυτή. Δεν την πιστεύω. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε ένα διάλογο, έχουμε να συζητήσουμε. Εμείς καλοπροαίρετα θέλουμε να βρούμε ένα σημείο συμφωνίας.

    Έχουμε ένα διάλογο, έχουμε να συζητήσουμε. Εμείς καλοπροαίρετα θέλουμε να βρούμε ένα σημείο συμφωνίας.

    Για αυτό και δεν θέλω να κάνω προβλέψεις από την ώρα που ο διάλογος αυτός είναι ακόμα σε εξέλιξη. Δεν μπορώ λοιπόν να σας κάνω προβλέψεις σε υποθετικές ερωτήσεις για το πού θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία η οποία είναι ακόμα ζωντανή, είναι θερμή.

    Εκείνο που λέω απλώς και μου δίνετε την ευκαιρία να το επαναλάβω, είναι ότι εδώ υπάρχουν τρία σκέλη. Ένα είναι το νομικό. Θυμίζω πάλι, η ιδιαιτερότητά του είναι ότι παραπέμπει ευθέως στο ελληνικό Σύνταγμα.

    Το δεύτερο ζήτημα είναι το τεχνικό, το διαδικαστικό, του συνεχιζόμενου διαλόγου με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Επιτροπή δηλαδή εν προκειμένω.

    Και το τρίτο, για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, είναι η άκαμπτη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής.

    Κος ΛΙΑΡΕΛΗΣ:

    Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν κάποια γεγονότα. Ένα γεγονός είναι η προειδοποιητική επιστολή η οποία απεστάλη χθες. Η απόφαση, είναι γεγονός. Σέβομαι το ότι λέτε ότι δεν την έχετε λάβει επισήμως για να μπείτε σε επιμέρους σχόλια.

    Το δεύτερο γεγονός είναι ότι η προειδοποιητική επιστολή απεστάλη, διότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έπεισε τα κοινοτικά όργανα για την επιχειρηματολογία της. Το τρίτο γεγονός είναι ότι ο κανονισμός 32/99 προβλέπει ότι από χθες υπάρχει η νομική δυνατότητα περικοπής, ''παγώματος'' μάλλον κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

    Με βάση αυτά τα τρία γεγονότα και επειδή δεν μπορούμε φαντάζομαι ως χώρα να ρισκάρουμε η δυνατότητα παγώματος των κονδυλίων να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, η Κυβέρνηση τι προτίθεται να πράξει;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Κύριε Λιαρέλη, νομίζω σας το απάντησα. Η διαδικασία είναι ακόμα ζωντανή. Προσπαθούμε να βρούμε κοινό τόπο με την Επιτροπή. Η επιστολή, την οποία ακόμα δεν έχουμε παραλάβει, είναι ένα βήμα σε αυτή την διαδικασία.

    Σας λέω λοιπόν ότι το πλαίσιο είναι, πρώτον η υπεράσπιση του ελληνικού Συντάγματος, δεύτερον, η προάσπιση του ελληνικού συμφέροντος, τρίτον η προσπάθεια αντιμετώπισης του νομικού ζητήματος και τέταρτον, η ειρημένη πολιτική βούληση. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο πάνω σε αυτό το θέμα.

    Κος ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

    Οι αντιδράσεις της Commission σε σχέση με την συμβατότητα του ελληνικού Συντάγματος, με την κοινοτική νομοθεσία ήταν δεδομένες. Είχαν λάβει επιστολές και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις που επεσήμαιναν αυτό το ζήτημα.

    Εφόσον λοιπόν η ελληνική Κυβέρνηση το γνώριζε. Και δεύτερον εφόσον, όπως τουλάχιστον φαίνεται, στη συνάντηση στην Αθήνα στην διάρκεια του Ιουνίου είχαν επισημανθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση, στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην δική σας δηλαδή, όλα αυτά τα προβλήματα, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό τον νόμο αφού ήξερε το που πάμε.

    Και το δεύτερο, μιλάτε για κοινό τόπο με την Commission. Ο κοινός τόπος με την Commission σημαίνει αλλαγή στο συγκεκριμένο νόμο όπου κριθεί απαραίτητο;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Σας είπα και πριν, ότι υπάρχει μια μακρά υπερδιετής αλληλογραφία και ανταλλαγή απόψεων με την Επιτροπή. Και προφανώς υπάρχει ένα ζήτημα διάστασης απόψεων. Αυτό το ξέρουμε όλοι και προέκυψε ούτε τον Ιούνιο ούτε μετά τον Ιούνιο. Υπάρχει εδώ και δυο χρόνια.

    Και σας ξαναλέω. Παραπέμπει ευθέως στο ελληνικό Σύνταγμα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί κανείς να μέμφεται μια Κυβέρνηση, η οποία νομοθέτησε με βάση την ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος. Το κλείνουμε αυτό.

    Ως προς το δεύτερο ζήτημα, από την ώρα που υπάρχει μια ανοιχτή διαδικασία δεν μπορώ να σας κάνω προβλέψεις πού θα καταλήξει. Δεν είναι και σωστό να τις κάνω αυτές τις προβλέψεις, ακόμα και αν μπορούσα.

    Κα ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:

    Κύριε Πρόεδρε, χωρίς να μπω στην επιχειρηματολογία την δική σας ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα του βασικού μετόχου, ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα. Το δεύτερο αφορά τον κύριο Αλογοσκούφη.

    Εγγυάστε ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει ούτε ένα Ευρώ από τα εγκεκριμένα κονδύλια. Και το δεύτερο, που είναι για τον Υπουργό Οικονομικών: σε περίπτωση που έχουμε ''πάγωμα'' αυτών των κονδυλίων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το έτος 2005;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Ακούστε, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το εθνικό συμφέρον, το είπα και πριν. Όμως, μια και θίγετε αυτό το ζήτημα, να σας πω ότι ο πραγματικός κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων προέρχεται, και είναι γνωστό εδώ και κάποιους μήνες, από διαφορετική προέλευση.

    Και η διαφορετική προέλευση είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει εντοπίσει μακρά σειρά κακοτεχνιών, κακής ανάθεσης έργων, κατασπατάλησης κοινοτικών πόρων, κακής αξιοποίησης κοινοτικών πόρων κυρίως δημόσια έργα, τα οποία έγιναν στην διάρκεια της περιόδου 2001-2004.

    Νομίζω ότι το έχω ήδη αναφέρει και μάλιστα προχθές στην Βουλή, ότι εκεί γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση που να αφορά την βελτίωση των νομοθετικών προβλέψεων για το μέλλον και μια συμφωνία για ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν.

    Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες για αυτό το θέμα. Το θίγω απλώς διότι αυτό, σε ό,τι αφορά την ροή των κοινοτικών πόρων, τούτη την ώρα είναι πολύ πιο επείγον και πολύ πιο μείζον.

    Κα ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ:

    Κύριε Πρόεδρε, να αλλάξω θέμα. Μετά την συνάντηση που είχατε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο κύριος Ερντογάν εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από αυτή την επαφή. Και λογικό είναι βέβαια, διότι αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις.

    Η Ελλάδα τι αποκόμισε από αυτή την συνάντηση; Και ποια είναι η αίσθηση που αποκομίσατε εσείς προσωπικά σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας έναντι του Κυπριακού, του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης της Άγκυρας, όλα αυτά τα ζητήματα που είναι ανοιχτά;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Θεωρώ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να έχουν ανοιχτούς και διαρκείς διαύλους επικοινωνίας. Το ξέρετε αυτό, το υποστηρίζω χρόνια. Και αυτή την στιγμή μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω και πράξη.

    Θεωρώ ότι είναι λάθος η αντίληψη από κάθε συνάντηση να περιμένουμε να κάνουμε έναν απολογισμό του τι ''κερδίσαμε''. Εκείνο το οποίο πιστεύω είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη πορεία. Υπάρχει βελτίωση, αυτό είναι δεδομένο τα τελευταία χρόνια, ήδη από την προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση.

    Προσπαθούμε να διευρύνουμε τους χώρους συνεργασίας. Να σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που κουβεντιάσαμε στην τελευταία συνάντηση ήταν η προσπάθεια να διευρύνουμε την συνεργασία μας στο οικονομικό επίπεδο και σε χώρους όπως είναι ο τουρισμός και η ενέργεια.

    Εμείς όπως ξέρετε έχουμε στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως πάνω στην βάση της πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία στην πορεία αυτή, δεσμεύσεις που, θέλω να σας θυμίσω, είναι εξαιρετικά πιο αυστηρές από οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη υποψήφια χώρα προς ένταξη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ρητή δέσμευση που έχει η Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο της Άγκυρας πριν από την 3η Οκτωβρίου 2005. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει.

    Κα ΣΠΥΡΑΚΗ:

    Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να επιστρέψω στο θέμα του ''Βασικού Μετόχου''. Στελέχη σας στην Αθήνα, όπως ο κύριος Έβερτ, αλλά και ο κύριος Μεϊμαράκης, εμφανίστηκαν να επιτίθενται στις Βρυξέλες μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση για τη σχέση του Συντάγματος με το Κοινοτικό Δίκαιο.

    Σας προβληματίζει το γεγονός ότι μέσω τέτοιων δηλώσεων και μέσω αυτής της αντιπαράθεσης που εμφανίζει η Κυβέρνηση με τις Βρυξέλες ενδέχεται να αυξηθεί ο Ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Θεωρώ υπερβολική ευαισθησία, από όποιον και αν ακούγεται, ότι ένα κόμμα που πιστεύει πως η Ελλάδα πρέπει να είναι στην καρδιά της Ευρώπης, το κατεξοχήν κόμμα έκφρασης του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, θα είχε σκέψεις ή θα οδηγούσε τη χώρα σε «Ευρωσκεπτικιστικές» αντιδράσεις ή δίκες.

    Εδώ έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για πάρα πολλά ζητήματα συμπεριλαμβανομένου και αυτού. Χωρίς φόβο και πάθος λοιπόν συνεχίζουμε αυτό το διάλογο.

    Κα ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ:

    Κύριε Πρόεδρε, κατά τη συνάντηση που είχατε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ζητήθηκε η συνδρομή της Ελλάδος προκειμένου η Άγκυρα ή μάλλον ο κύριος Ερντογάν να ξεπεράσει το σκόπελο της κύρωσης του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας; Και επίσης θα ήθελα, αν είναι δυνατόν να μας πείτε ποια ήταν η αντίδραση του κυρίου Ερντογάν όταν θέσατε το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Το μεν πρώτο δεν συζητήθηκε δια μακρόν, απλώς υπενθυμιστικά το έθεσα εγώ: ότι εν πάση περιπτώσει αυτή είναι μια υποχρέωση και αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν σηκώνει συζήτηση το ζήτημα αυτής της δέσμευσης. Μιλώ για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

    Το δε δεύτερο θέμα το θέτω πάντα και είμαι σίγουρος ότι λαμβάνεται υπόψη.

    Τώρα, από εκεί και πέρα, το ποιες είναι οι αντιδράσεις δεν είμαι ο αρμόδιος να σας πω. Σε συνέντευξη Τύπου προς τον κύριο Ερντογάν θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να τον ρωτήσετε εσείς ή κάποιος άλλος συνάδελφός σας για τις δικές του θέσεις στο ζήτημα.

    Κα ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ:

    Κύριε Πρόεδρε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν γίνει στη χώρα τέσσερα κορυφαία γεγονότα για τα οποία κανείς δεν έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Έγινε η ιστορία με το Σινούκ, κανένας δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη. Έγινε η ιστορία της απογραφής, η χώρα μπαίνει ουσιαστικά υπό επιτήρηση, κανένας δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Είναι η υπόθεση του ΛΑΦΚΑ. Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και αναγκάζεστε εσείς να κάνετε διορθωτική δήλωση.

    Φτάνουμε στο ''Βασικό Μέτοχου''. Η χώρα βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει κοινοτικά κονδύλια. Κορυφαίος Ευρωπαίος Αξιωματούχος μίλησε χθες με πολύ κολακευτικά λόγια για εσάς και καταφέρεται εναντίον των συνεργατών σας.

    Για αυτή την υπόθεση σκοπεύετε να ζητήσετε από κάποιον να αναλάβει την πολιτική ευθύνη γιατί ουσιαστικά έχει φέρει την χώρα σε μια τόσο δύσκολη θέση;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Ακούστε, η πολιτική ευθύνη σε μια Κυβέρνηση είναι συλλογική και βεβαίως πριν απ' όλα ανήκει στον επικεφαλής της Κυβέρνησης για όλα τα θέματα. Το ξεκαθαρίζουμε αυτό.

    Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ένα σύντομο σχόλιο. Επειδή αναφερθήκατε στη δημοσιονομική απογραφή. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι τέτοια, η πραγματική και όχι η εικονική που εμφανιζόταν χρόνια τώρα, που δεν επιτρέπει ούτε πολιτικά παιχνίδια, ούτε αστεϊσμούς. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, και μου δίνετε την ευκαιρία να το πω αυτό, είναι πολύ σοβαρή. Το είπα και πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου που είχε κυρίως αυτό το περιεχόμενο, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα.

    Δεν μπαίνω σε ζήτημα ευθυνών αυτή την ώρα, ξέρετε τις απόψεις μου. Γνωρίζετε επίσης το πώς φτάσαμε εκεί και γνωρίζετε ότι το ζήτημα δεν είναι αν αποκαλύπτεται η πραγματικότητα. Το ζήτημα είναι πώς και γιατί φτάνει κανείς σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα.

    Κατά συνέπεια, αυτό που είναι σήμερα μια κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε από κακούς χειρισμούς του παρελθόντος επί μακρά σειρά ετών.

    Το δεύτερο που θέσατε για το Νόμο του ''Βασικού Μετόχου'' και τη διαφάνεια νομίζω σας το έχω καλύψει ήδη. Δεν τίθεται ζήτημα κακών χειρισμών. Τίθεται ζήτημα αφενός μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που είναι απόλυτα συμβατή, θα σας έλεγα περίπου προέκταση της ρητής συνταγματικής πρόβλεψης την οποία υπερψηφίσαμε όλοι μαζί, ή εν πάση περιπτώσει η συντριπτική πλειοψηφία, και αφετέρου ενός ζητήματος που έχει προκύψει, συμβατότητας με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

    Κος ΤΡΙΚΑΣ:

    Κύριε Πρόεδρε, έχετε πει στις δηλώσεις σας και πρόσφατα, θυμίζω την δήλωση μετά τον κύριο Σρέντερ, για την οικονομία, ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Αυτό το ''εντείνουμε'' σημαίνει και νέα μέτρα; Είναι μια ερώτηση η οποία επαναλαμβάνεται, προφανώς επειδή δεν γίνεται αντιληπτό από όσους την κάνουν ότι με αυτά τα μέτρα της ήπιας προσαρμογής θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Η κατάσταση είναι αυτή που ξέρετε, δεν την κρύβει κανένας και δεν γινόταν πια να κρύβεται. Δηλαδή το λέω και με την έννοια, ότι αν υποθέσει κανείς ότι θα ήθελε κάπως να τα εξωραΐζει τα πράγματα, αυτό δεν γίνεται πια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε κακή κατάσταση.

    Τώρα από εκεί και πέρα εμείς έχουμε επιλέξει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης. Το ένα ήταν το Ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό πήγε ικανοποιητικά, κυρίως σ΄ ό,τι αφορά την χρονική διάρκεια της αντιμετώπισης του θέματος. Το δεύτερο επίπεδο είναι η προσπάθεια όσο το δυνατόν να μην μετακυλίονται βάρη στους πολίτες και το τρίτο είναι η πολύ σημαντική προσπάθεια της περιστολής της δημόσιας σπατάλης, που αποδίδει ήδη καρπούς.

    Από εκεί και πέρα, είναι φυσικό να υπάρχει διαρκής προβληματισμός για την αναζήτηση τρόπων, που θα βοηθήσουν να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα σε αυτό το πλαίσιο των βασικών αξόνων που σας περιέγραψα.

    Το βέβαιο είναι ότι σε δύο χρόνια η Ελληνική οικονομία στο ευρύτερο επίπεδο και η δημοσιονομική μας κατάσταση στο στενότερο επίπεδο, θα έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους.

    Κος ΑΡΜΕΝΗΣ:

        Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή υπάρχουν και πληροφορίες, θα προχωρήσετε σε έμμεσους φόρους στα τσιγάρα, στα ποτά;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Σας απάντησα ήδη στην προηγούμενη ερώτηση που έκανε ο συνάδελφός σας.

    Είναι φυσικό το Υπουργείο Οικονομικών να είναι σ΄ ένα διαρκή προβληματισμό πώς από τη μια θα μειώσει την δημόσια σπατάλη και πώς από την άλλη θα διευρύνει την φορολογική βάση.

    Κα ΑΔΑΜ:

        Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθω στο βασικό γινάτι μας για λίγο.Κατ' επανάληψη αναφέρατε στην παρέμβασή σας ότι πράγματι θέλετε να βρείτε ένα σημείο συμφωνίας για το θέμα και γι 'αυτό αφήνετε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

    Ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, θεωρείτε ότι το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται πολύ καλύτερα από μία απευθείας και καθολική σύγκρουση της Ελλάδας με την Commission και τα όργανά της σε ό,τι αφορά το ελληνικό Σύνταγμα, ή με την αναζήτηση μίας συμβιβαστικής φόρμουλας για τον εκτελεστικό νόμο, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να περικόψει κάτι από την βασική εσωτερική πολιτική σας περί διαφάνειας που είναι και ο πολιορκητικός κριός σας απέναντι στην Αντιπολίτευση;

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Με συγχωρείτε, κυρία Αδάμ, αλλά θα σας απογοητεύσω γιατί πιστεύω ότι την έχω καλύψει ήδη την ερώτηση.

    Δεν θα σας κάνω προβλέψεις. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον που έχει από πλευράς έρευνας ή δημοσιογραφικής αναζήτησης, αλλά αυτή την ώρα δεν δικαιούμαι να κάνω τέτοιες προβλέψεις ούτε καν σε επίπεδο θεωρητικού πλαισίου.

    Κος ΚΑΚΑΛΗΣ:

        Τελικά, κύριε Πρόεδρε, ποια είναι η θέση με την οποία προσέρχεται η Κυβέρνηση στον διάλογο με την Commission; Το Σύνταγμα υπερέχει του Κοινοτικού Δικαίου ή η Κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες της Commission και το Κοινοτικό Δίκαιο;

         Και συναφές ερώτημα, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει μπει σε καθεστώς επιτήρησης με βάση τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ έχει συνεργαστεί με την Commission και υποτίθεται ότι το σύμφωνο έχει χαλαρώσει.

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

        Στο μεν πρώτο τα έχουμε πει ήδη αρκετές φορές. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον αλλά νομίζω ότι το έχω καλύψει.

        Υπάρχει ένας διαρκής διάλογος με επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα γύρω από το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει. Και βεβαίως έχει τεθεί το θέμα του Συντάγματος αλλά και το θέμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

        Ως προς το δεύτερο, το ζήτημα δεν είναι σε ποια διαδικασία μπαίνεις. Το ζήτημα είναι τι έχεις κάνει, με τι βαρύνεσαι, αν θέλετε να το πω απλά, για να βρεθείς σε αυτή την διαδικασία.

       Όταν, λοιπόν, έχεις κατά πολύ και επί μακρά σειρά ετών υπερβεί ανειλημμένες υποχρεώσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας, γιατί είναι μία ανειλημμένη υποχρέωση το έλλειμμά μας να μην ξεπερνάει το 3%, όταν λοιπόν, επί μακρά σειρά ετών ψεύδεσαι, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και δίνεις ανακριβή εικόνα στους εταίρους σου, το ερώτημα δεν είναι γιατί βρίσκεσαι στη διαδικασία αυτή, το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο αποτελεσματικό τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα όχι τόσο για διαδικαστικούς λόγους αλλά για να λύσεις την ουσία του θέματος που είναι ότι είσαι μία χώρα ελλειμματική.

        Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας, και αυτό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

    Κος ΣΤΕΦΟΣ:

    Κύριε Πρόεδρε, συζητήθηκε και σχολιάστηκε αρκετά το γεγονός ότι ο καγκελάριος Σρέντερ σε αναφορές του για τα Σκόπια, απροκάλυπτα αναφερόταν με το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων. ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν σας ενόχλησε αυτό το γεγονός, ότι μπροστά σας, μπροστά στον Έλληνα Πρωθυπουργό γινόταν αναφορά στα Σκόπια με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο. Αλλά δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από λάθη, παραλείψεις, αστοχίες, κυρίως της ελληνικής πλευράς επί σειρά ετών, γνωρίζετε ότι ανεπισήμως. τουλάχιστον, η συντριπτική πλειοψηφία των διεθνών συνομιλητών μας κάνει χρήση αυτού του όρου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ας μη πει κανένας ότι δεν τη ξέρει.

    Μια και θίγετε αυτό το θέμα, εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μία πολιτική που σκοπεύει σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για να τελειώσουμε και με αυτή την εκκρεμότητα.

    Κος ΣΤΑΓΚΟΣ:

    Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε, ελπίζω, να εγείρω μία τέταρτη διάσταση του ζητήματος του βασικού μετόχου που δεν έχετε θίξει και έχει να κάνει με τον αντι-αναπτυξιακό χαρακτήρα αυτού του νόμου. Και ενδεχομένως και της πρόβλεψης του Συντάγματος.

    Μία διάσταση, την οποία έχει θίξει σύσσωμος ο επιχειρηματικός χώρος στην Ελλάδα, και αφήνει να εννοηθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην χθεσινή της ανακοίνωση.

    Το ερώτημα είναι αν εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι αυτός ο νόμος είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο Έλληνας νομοθέτης για να διαφυλάξει το αδιάβλητο των διαδικασιών ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων.

    Κος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

    Σέβομαι κάθε άποψη αλλά στο δικό μου μυαλό είναι πολύ καθαρό ότι, για την οικονομική ανάπτυξη, για τη λειτουργία μίας ανοιχτής και ελεύθερης οικονομίας, για την προσέλκυση επενδύσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την ανάληψη νέων και περισσότερων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: Να τηρείται ο νόμος, να διασφαλίζεται ο θεμιτός ανταγωνισμός. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην υπάρχει ένα περιβάλλον όπου αφθονούν τα φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού, είτε λόγω διαφθοράς, είτε λόγω άνομης επιρροής οργανωμένων συμφερόντων.

    Για να το πω με απλά λόγια, θεωρώ ότι η διαφάνεια δεν είναι το μόνο, αλλά είναι πολύ βασικό συστατικό για την πραγματική υγεία της οικονομίας και την ανάπτυξής της.

    [02] ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΕ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 3%

    Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2005 (16:17 UTC+2)

    Οι νέες χώρες μέλη θα μπορούν να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ με ένα έλλειμμα ανώτερο του 3%, υπό τον όρο να παραμείνουν "κοντά" στην τιμή αυτή, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

    "Με τη συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν δυνατή η ένταξη στο ευρώ με ένα δημόσιο έλλειμμα ανώτερο του 3%", είπε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    "Θα εξακολουθήσει να είναι πιθανή η ένταξη στο ευρώ με ένα έλειμμα ανώτερο του 3%, υπό τον όρο να διατηρηθεί η χώρα μέλος κοντά στον δείκτη του 3%", πρόσθεσε ο προεδρεύων της ΕΕ.

    [03] Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΣΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (16:07 UTC+2)

    Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει μακρά ιστορία μέσα από τους αιώνες, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία οι περισσότεροι που ανήκουν σ΄ αυτό δεν θέλουν να τα απεμπολήσουν. Η ελληνική πολιτεία από την αρχή έσκυψε πάνω από το Πατριαρχείο, ήδη βρίκεται εκεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα κάνει την έρευνά της με σκοπό να διασφαλίσει τα ιστορικά χαρακτηριστικά του Πατριαρχείου. Τα παραπάνω δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευαγγελος Αντώναρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (17:37 UTC+2)

    Με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης παρέπεμψε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος την πρωτοδίκη Α. Κοροβέση, στην ολομέλεια του σώματος, καθώς στερείται, σύμφωνα με τον Κάπο, παντελώς δικαστικού ήθους, γεγονός που προσβάλει το κύρος της Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό κρίθηκε υπηρεσιακώς ανεπαρκής και άχρηστη.

    Σύμφωνα με το ερώτημα, η Κοροβέση με δόλιες και ανήθικες μεθοδεύσεις πέτυχε δύο αντικαταστάσεις προκειμένου να ανέβει στην έδρα για να δικάσει μαζί με άλλους δικαστές υποθέσεις του αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

    Πρόκειται για την 7η δικαστική λειτουργό που παραπέμπεται στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.

    Τις επόμενες μέρες αναμένεται η παραπομπή μίας ακόμη δικαστικής λειτουργού που εμπλέκεται σε υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Γιοσάκη. Εξάλλου στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ένα ζεύγος δικαστών θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο.

    [05] Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: "ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, προσερχόμενη στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναμφίβολα μέχρι τις 19 Απριλίου θα έχουμε νομοθετήσει την ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στις Εκπαιδευτικές Μονάδες, και το Συμπληρωματικό Δίπλωμα. Είναι κάτι που το οφείλουμε στους φοιτητές μας.

    Το οφείλουμε σε αυτούς που προσπαθούν και στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

    Στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας έχουν σχεδόν καταλήξει επί της ουσίας. Και έγινε συζήτηση πραγματικά ουσίας. Ό,τι φτιάξουμε και για την εσωτερική και για την εξωτερική αξιολόγηση θα τελεί υπό απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Καμία παρέμβαση του κράτους, καμία πολιτική παρέμβαση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως ο κ. Βερέμης σε μια συνέντευξη που έδωσε μίλησε για κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων. Θα πληρώνουν οι φοιτητές; Αυτό είναι το ένα, και η γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά είναι το δεύτερο ερώτημα. Εσείς συμφωνείτε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή στα μεταπτυχιακά, σε πάρα πολλά υπάρχουν δίδακτρα και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με τις εξετάσεις των μαθητών στα Πανεπιστήμια;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο. Εμείς τους έχουμε αφήσει αυτή την ελευθερία και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Από κει και πέρα οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις γίνουν για τα βιβλία ή οτιδήποτε θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν.

    Πρέπει να σας πω ότι ο λόγος που βάλαμε τον Διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και ζητήσαμε και από την κοινωνία να συμμετάσχει, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή, είναι για να λένε την άποψή τους όλοι. Να τα λένε όλοι όλα μπροστά σε όλους, και όχι ο καθένας να υποκρίνεται και να λέει άλλα σε ένα φόρουμ και άλλα σε άλλο. Πρέπει και στην Ελλάδα να απαλλαγούμε από το σύνδρομο ότι όταν κάποιος λέει ελεύθερα τις απόψεις του τάχα αυτή είναι η άποψη που θα περάσει ή αυτό θα γίνει. Θα τα πούνε όλοι όλα και το Υπουργείο θα επιλέξει. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην τετραετία σε αύξηση των πόρων, αλλά πρέπει να δούμε πως θα αυξηθούν οι πόροι, με ποιο τρόπο, και πόσο, ώστε να αποδώσουν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε διατεθειμένη να αλλάξετε και το Εξεταστικό σύστημα;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αυτό το συζητάμε, αλλά όποιος μπει στο Λύκειο θα ξέρει τι θα γίνει μετά από 3 χρόνια.

    [06] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: "Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (20:28 UTC+2)

    Στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που πραγματοποιείται στις 22-23 Μαρτίου 2005, συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, με θέμα της ομιλίας του, την πρόσφατη κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης.

    Μιλώντας ο κ. Μαγκριώτης, μεταξύ άλλων είπε ότι «στην τριακονταετή διαδρομή του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, από το '74 μέχρι σήμερα, μπορούμε να πούμε χωρίς επιφύλαξη ότι αυτό προσέφερε πολλά και ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του '74.

    »Σε αυτήν την μεγάλη πρόοδο, κάθε κυβέρνηση, κάθε κόμμα, όπως και κάθε κοινωνική τάξη και κάθε πολίτης, έχει την δική του μικρότερη ή μεγαλύτερη προσφορά. Ο κάθε ένας μπορεί να πιστεύει ότι η κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει, η γενιά του ή το κόμμα το οποίο υποστηρίζει, είχε τη μεγαλύτερη προσφορά.

    »Αυτό που χρειάζεται όμως στη νέα εποχή, είναι η βαθιά μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, η αλλαγή του διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου και η δυναμική και ισόρροπη ενσωμάτωση στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική.

    »Η Δικαιοσύνη και η Εκκλησία είναι δύο αποφασιστικοί θεσμοί της πολιτείας, αλλά και του ευρύτερου ιδεολογικού οικοδομήματος. Η Δικαιοσύνη βεβαίως είναι καθοριστικός θεσμός για τη σύγχρονη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η Εκκλησία έχει έναν υψηλό κοινωνικό και πνευματικό ρόλο.

    »Οι δύο αυτοί θεσμοί, αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ότι περνούν βαθιά κρίση. Δεν είναι τυχαία ούτε η εποχή που έγινε, ούτε βεβαίως και η έκταση της κρίσης, όπως και το γεγονός της αλληλοσύνδεσης της κρίσης.

    »Στη μεν Δικαιοσύνη, η αυτοκάθαρση προχωρά και είναι αναγκαία και η θεσμική της μεταρρύθμιση, κρατώντας στο ακέραιο το αυτοδιοίκητό της. Στη δε Εκκλησία, που διοικείται από ένα πολύ κλειστό κύκλο της Ιεραρχίας, με αυταρχικό τρόπο, η κάθαρση συναντά εμπόδια.

    »Η ανάγκη της δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην Εκκλησία, που θα τη φέρει στα χέρια των πιστών, είναι μεγάλη. Οι αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η μεταρρύθμιση, είναι αυτές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και του κοινωνικού ελέγχου, με στόχο την απόλυτη διακριτότητα των ρόλων και του διαχωρισμού τους», κατέληξε ο κ. Μαγκριώτης.

    [07] ΣΥΝ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Με θέμα συζήτησης «Η κρίση ταυτότητας των κομμάτων της Αριστεράς», επικεντρωμένο κύρια στις πλευρές της εσωκομματικής δημοκρατίας και του ρόλου των τάσεων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, η πρώτη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτικού Διαλόγου, που συγκρότησαν πρόσφατα 23 στελέχη του κόμματος.

    Στην εκδήλωση που συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΣΥΝ και άλλοι αριστεροί πολίτες, παρουσίασαν εισηγήσεις πολιτικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι και πολιτικά στελέχη, με ποικιλία προσεγγίσεων και απόψεων.

    Κοινός παρονομαστής όλων των προβληματισμών ήταν η ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος, που να απαντά στο ισχυρό αίτημα της συμμετοχής και να εξασφαλίζει την πολιτική του αποτελεσματικότητα.

    «Ο σκοπός της συζήτησης όσον αφορά στις τάσεις μέσα στον ΣΥΝ, δεν είναι η κατάργησή τους αλλά η αναδιαμόρφωσή τους στην βάση των ιδεών», τονίστηκε αρχικά από τους εκπροσώπους των οργανωτών Δημήτρη Καραγκουλέ και Ρένα Δούρου, μέλη της ΚΠΕ του κόμματος.

    Παρεμβαίνοντας ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, τόνισε ότι η ατζέντα του πολιτικού διαλόγου διαμορφώνεται σήμερα όχι από την δράση των πολιτικών δυνάμεων, όσο από εξωτερικούς μηχανισμούς που χειραγωγούν το αποτέλεσμα της συζήτησης. Σημείωσε με ανησυχία το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσαν τα αριστερά κόμματα το 2004, που είναι το μικρότερο από το 1974 και αναρωτήθηκε για τις αιτίες πέρα από τα γνωστά εμπόδια του εκλογικού νόμου.

    Στη δική του παρέμβαση ο Θανάσης Γιαλκέτσης αφού υπενθύμισε την αναφορά του Αντόνιο Γκράμσι για το κόμμα ως «οργανωμένο πάθος», τόνισε ότι το πάθος ανανεώνεται μόνο με την ανανέωση των ιδεών. Στον Συνασπισμό συνυπάρχουν τρία ρεύματα ιδεών, αυτό της σοσιαλδημοκρατικής εμπειρίας, του δημοκρατικού κομμουνισμού και της οικολογίας και των κινημάτων, ανάμεσα στα οποία απουσιάζει όμως ο αναγκαίος διάλογος, τόνισε ο ομιλητής.

    Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών πλήττει ιδιαίτερα τα κόμματα της Αριστεράς και τα συνδικάτα, σημείωσε ο Άλκης Ρήγος, παρατηρώντας ότι θέματα όπως οι τάσεις και η εσωκομματική δημοκρατία, παραμένουν ζητούμενα στην ελληνική κοινωνία. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μιας νέας μορφής κόμματος ως συλλογικό πάθος, αρθρωμένο με πολλαπλές, οριζόντιες και κάθετες δομές.

    Χωρίς τις τάσεις δεν θα υπήρχε Συνασπισμός, είπε στην ομιλία του ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Τα προβλήματα της λειτουργίας τους -και συνολικά της λειτουργίας του κόμματος- αντιμετωπίζονται μόνο με την πολιτική κριτική και την ισχυρή αντιπαράθεση στα όργανα, είπε ο ομιλητής, που σημείωσε ότι η πολυσυλλεκτικότητα στο κόμμα είναι αναγκαία και όχι απλά για εκλογικούς λόγους.

    Ο Αριστείδης Μπαλτάς, αφού σημείωσε από την πλευρά του ότι ο πολίτης δεν έχει πλέον επαρκές κίνητρο συμμετοχής στα κόμματα, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο των τάσεων στον ΣΥΝ, για να παραθέσει μια σειρά προβλήματα που χαρακτηρίζουν την παρουσία τους, έτσι ώστε το κόμμα να λειτουργεί ως ομοσπονδία τάσεων. Πρότεινε τέλος καταστατική ρύθμιση ώστε να δίνεται η δυνατότητα εκλογής στη ΚΠΕ του κόμματος μελών που δεν μετέχουν σε τάσεις.

    Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει η ριζοσπαστική Αριστερά που οριοθετείται από τη σοσιαλδημοκρατία και τον δογματικό κομμουνισμό. Στη κατεύθυνση αυτή η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να αξιοποιήσει την πολύτιμη εμπειρία των ιστορικών ρευμάτων της Αριστεράς, του φεμινιστικού και οικολογικού κινήματος και των νέων κοινωνικών κινημάτων. Μια τέτοια συζήτηση-όπως είπε- θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ιδρυτικό Συνέδριο όλου του χώρου της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας και του δογματικού κομμουνισμού Αριστεράς. Σε έναν τέτοιο χώρο θα αποκτούσε διαφορετικό νόημα και η πολυτασικότητα.

    Στον περιοριστικό ορισμό της σύγχρονης δημοκρατίας, ως καταγραφή των λαϊκών επιθυμιών, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης που τον χαρακτήρισε βασικό παράγοντα της κρίσης των κομμάτων. Τα κόμματα και οι εσωκομματικές τάσεις -πρόσθεσε ο ομιλητής- μιμούνται αυτόν τον ορισμό και αποκαλύπτουν την φιλελεύθερη αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους.

    Πολύ σοφά ο ΣΥΝ επέλεξε να είναι κόμμα πολιτικής ενότητας, κάτι που πρέπει να διατηρήσει και να μην προσχωρήσει στην λογική της ομογενοποίησης στη βάση της κυρίαρχης άποψης, τόνισε ο δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, Θόδωρος Δρίτσας.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη ανασύνταξης της Αριστεράς, τόνισε την σημασία της διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων στη διαχείριση και τις συμπεριφορές.

    Ο Χ. Γολέμης, από την πλευρά χαρακτήρισε τις τάσεις σαν «αναγκαίο κακό», μίλησε όμως για την ανάγκη υπέρβασης των συνόρων τους. Τα προβλήματα στα οποία έχει να απαντήσει η ανανεωτική αριστερά, είναι σήμερα διαφορετικά και χρειάζεται ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος.

    Ο δημοσιογράφος Π. Λάμπρου τόνισε ότι υπάρχουν ισχυροί λόγοι συμμετοχής και δράσης μέσα από τα κόμματα της αριστεράς, γιατί μπορούμε να έχουμε μικρές και μεγάλες νίκες και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εμπειρίες κινητοποιήσεων και επιτυχιών.

    Κλείνοντας από την πλευρά της Πρωτοβουλίας η Σούλα Παναρέτου, άσκησε αυστηρή κριτική σε πλευρές της λειτουργίας των τάσεων και σημείωσε μεταξύ άλλων τα φαινόμενα τασικής αλληλεγγύης και τασικής πειθαρχίας που παρατηρούνται στο κόμμα. Ανήγγειλε την συνέχιση των εκδηλώσεων στα πλαίσια του ανοικτού πολιτικού διαλόγου που ανέλαβαν νυν και πρώην μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

    Όπως ανακοινώθηκε από τους οργανωτές, η επόμενη συζήτηση της Πρωτοβουλίας αυτής θα έχει ως θέμα την αποτίμηση του πρόσφατου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με εισηγητές πολιτικούς επιστήμονες, δημοσιογράφους και πολιτικά στελέχη.

    [08] Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (19:45 UTC+2)

    «Η συζήτηση για το θέμα του βασικού μετόχου και της υπεροχής ή όχι του κοινοτικού δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος, ενισχύει το αίτημα για επαρκή και ισότιμο διάλογο και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα και στην Ελλάδα», τόνισε ο Νίκος Χουντής, συντονιστής Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ για το Ευρωσύνταγμα.

    «Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε το δημοψήφισμα για να μπορεί να επικαλείται το νεοφιλελεύθερο γράμμα και πνεύμα του Ευρωσυντάγματος, προκειμένου να προωθήσει τις πολιτικές λιτότητας και περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών δαπανών», πρόσθεσε ο κ. Χουντής και κατέληξε λέγοντας:

    «Το ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίζει το Ευρωσύνταγμα εμφανίζεται ως υπέρμαχος της αυτόματης και γενικής υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι και του Ελληνικού Συντάγματος όταν κατά την αναθεώρηση του 2001 έλεγε τα αντίθετα. Η στάση του στο θέμα του βασικού μετόχου δείχνει ότι ανάγει όλα τα προβλήματα στην εξασφάλιση του ανόθευτου ανταγωνισμού και της πλήρους ελευθερίας των αγορών, πιστοποιώντας τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξή του».

    [09] ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ - ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ

    Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Η επιτροπή περιβάλλοντος, εξαίρεσε από την πρόταση οδηγίας για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά - οδηγία Bolkestein - τις υπηρεσίες υγείας και κοινής ωφέλειας από το πεδίο εφαρμογής της. Στις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν περιλαμβάνονται και εκείνες του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντώνη Τρακατέλλη, οι οποίες αναφέρονται στη δυνατότητα εξαίρεσης, πέραν του τομέα της δημόσιας υγείας, των υπηρεσιών της εκπαίδευσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων στη γνωμοδότησή της προς την αρμόδια επιτροπή - εσωτερικής αγοράς και προστασίας των καταναλωτών - του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε την εξαίρεση των υπηρεσιών υγείας από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και έθεσε ως προϋπόθεση για την έγκρισή της, την έγκριση οδηγίας-πλαισίου σχετικά με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

    Η πρόταση οδηγίας για τις υπηρεσίες λειτουργεί με βάση την αρχή της καταγωγής του παρόχου υπηρεσιών, δηλαδή ο πάροχος υπάγεται μόνο στη νομοθεσία της χώρας στην οποία είναι εγκατεστημένος και τα κράτη μέλη δεν μπορούν να περιορίσουν τις υπηρεσίες ενός παρόχου εγκατεστημένου σε ένα άλλο κράτος μέλος. Δεδομένων των υφισταμένων αποκλίσεων ποιότητας, η κύρια κριτική και επιχειρηματολογία για τη ρητή εξαίρεση των υπηρεσιών υγείας αποτέλεσε ο κίνδυνος υποβάθμισης των εν λόγω υπηρεσιών στα συστήματα υγείας των κρατών μελών.

    Με τις τροπολογίες του κ. Τρακατέλλη, γίνεται δεκτό στην οδηγία για τις υπηρεσίες ότι «δεν έχουν όλες αυτές οι υπηρεσίες την ίδια αξία και σημασία και ότι, στην περίπτωση των υπηρεσιών που έχουν ζωτική σημασία για την ευεξία και την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους, καθώς και για την εκπαίδευση, είναι δυνατόν να ισχύουν προτεραιότητες και αρχές οι οποίες διαφέρουν από εκείνες που θεωρούνται ενδεδειγμένες για υπηρεσίες που είναι λιγότερο κεφαλαιώδεις». Επίσης, σε δραστηριότητες όπου διατίθεται περιορισμένος αριθμός αδειών, π.χ. για τη χορήγηση αναλογικών ραδιοσυχνοτήτων ή για την εκμετάλλευση υδροηλεκτρικής υποδομής, προστίθενται στη διαδικασία επιλογής «κριτήρια τόσο καθαρά εμπορικά όσο και μη εμπορικά που να αποβλέπουν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας και ασφάλειας στον τόπο εργασίας, του περιβάλλοντος ή στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ποιότητας της παιδείας του κράτους μέλους».

    Ο κ. Τρακατέλλης δήλωσε ότι «σαφώς η οδηγία για τις υπηρεσίες πρέπει να προχωρήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μιας και θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στην οικονομία. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει με υποβάθμιση των υπηρεσιών ειδικά στους τομείς της δημόσιας υγείας, της παιδείας του κράτους μέλους καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, είναι θεμιτό να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην ελευθερία εγκατάστασης για την παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξης στους ευαίσθητους και κοινής ωφέλειας τομείς, όπου πρέπει η ανάπτυξη δραστηριοτήτων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να γίνεται μόνο κάτω από τη συμφωνία και εποπτεία των κρατών μελών.

    [10] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Περίπου 100.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη Μακεδονία και τη Θράκη εξαιτίας της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, επισημάνθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με θέμα τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε ότι, πέρα της απώλειας των θέσεων εργασίας, η μετεγκατάσταση οδηγεί σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, καθώς και στην ερημοποίηση πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, μια και φεύγουν οι επιχειρήσεις που ζωντανεύουν τον παραγωγικό ιστό.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων δεν ωφελεί ούτε τις βαλκανικές χώρες, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σκοπό την εκμετάλλευση του φθηνού εργατικού δυναμικού και δεν ενεργούν βάσει αναπτυξιακού σχεδίου.

    Ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης των συνδικάτων στην Βόρεια Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες, καθώς και η θέσπιση κλαδικών πολιτικών για τους τομείς που πλήττονται όπως η κλωστοϋφαντουργία, η ένδυση και τα τρόφιμα.

    Πρότεινε να θεσπιστούν ρήτρες που θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρα για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στις Βαλκανικές χώρες (αυξημένη φορολογία, τετραπλάσια αποζημίωση στους εργαζόμενους που απολύονται, επιστροφή των επιδοτήσεων που πήραν από το ελληνικό κράτος για επενδυτικά προγράμματα).

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, σημείωσε ότι στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση το φαινόμενου του κλεισίματος και της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η ανεργία να είναι πάνω από το μέσο όρο.

    Μίλησε για επανασχεδιασμό του ΕΣΟΑΒ, το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτεί έργα και επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη τόσο των Βαλκανίων, όσο και της Βόρειας Ελλάδας. Εκτίμησε ότι ο αναπτυξιακός νόμος, από τον οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση έχει μεγάλες προσδοκίες, δεν θα αποδώσει εφόσον δεν θα δημιουργηθούν υποδομές υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν να κάνουν με την υποβοήθηση και την παροχή πληροφοριών.

    Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι είναι απογοητευτική η βοήθεια του δίνει το Γ' ΚΠΣ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα δυσχεράνει περαιτέρω τη θέση τους.

    [11] ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Από το ΥΠΕΧΩΔΕ δόθηκε εντολή στην Τ.Ε.Ο. Α.Ε. για την αναπροσαρμογή από 10/04/2005 των διοδίων τελών στο οδικό δίκτυο που αυτή διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται. Τα τέλη των διοδίων διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα στα επίπεδα που βρίσκονταν το 1996 και η προσαρμογή τους θα είναι περίπου αντίστοιχη της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Συγκεκριμένα, τα διόδια επιβατηγού αυτοκινήτου στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου, αναπροσαρμόζονται από 1,40 στα 2 ευρώ. Αντίστοιχες προσαρμογές γίνονται και στις υπόλοιπες κατηγορίες διοδίων τελών.

    Η συγκεκριμένη αύξηση, ενσωματώνει σχεδόν αποκλειστικά την επίδραση του πληθωρισμού χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψιν τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του '90 για την μετατροπή των κύριων οδικών αξόνων σε κλειστούς αυτοκινητόδρομους. Η λογική αυτή αύξηση, κρίνεται επιβεβλημένη σήμερα για δύο λόγους:

    Πρώτον, τα επίπεδα συντήρησης και λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων είναι πλέον αυξημένα και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, θα έπρεπε να γίνει τιμαριθμική προσαρμογή των διοδίων.

    Δεύτερον, ενόψει της προώθησης υλοποίησης της κατασκευής του δικτύου αυτοκινητοδρόμων της χώρας, μέσω συμβάσεων παραχώρησης, επιβάλλεται να προσαρμοσθούν τα διόδια τέλη σε επίπεδα τέτοια που να μπορούν να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης της κατασκευής των έργων αυτών.

    Πρέπει να επισημανθεί ότι και μετά την αύξηση αυτή, τα διόδια τέλη στη χώρα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα έναντι των διοδίων τελών που ισχύουν στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. (Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χρήστης επιβατηγού οχήματος στη διαδρομή Αθήνα Θεσσαλονίκη Αθήνα, με τα νέα τιμολόγια, θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 18,00 Ευρώ που σε σχέση με τη διανυόμενη απόσταση των 1.012 χλμ αντιστοιχεί σε 0,018 ανά χιλιόμετρο έναντι 0,07 στις χώρες Ισπανία, Ιρλανδία, Αγγλία και Γαλλία, 0,06 στην Πορτογαλία και 0,052 στην Ιταλία.)

    [12] Χ. ΦΩΛΙΑΣ: "ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ"

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης «να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να ανοίξει νέες προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ήταν και παραμένουν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

    Ο κ. Φώλιας εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να κερδίσει το στοίχημα του ανταγωνισμού και τόνισε ότι «ακόμη και τα θαύματα θέλουν το χρόνο τους. Το σημαντικό είναι ότι δρομολογήθηκαν μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα μας πιο φιλική στο επιχειρείν».

    Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποδοτικότερη αξιοποίηση του Γ' Κ.Π.Σ. προς όφελος των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» υλοποιούνται δράσεις που βοηθούν τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της ποιότητας.

    Προωθείται επίσης η δικτύωση των μικρομεσαίων (clustering), προβλέπεται πια και η ενίσχυση μικρομεσαίων εταιρειών του τριτογενούς τομέα, ενώ ήδη σχεδιάζεται ένας Γ' κύκλος προκήρυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [13] ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΛΕΕΙ Ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Ο ρόλος του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.) στον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας είναι αμιγώς επιβλεπτικός. Οι προβλεπόμενοι πολύπλευροι έλεγχοι αφορούν ενδεικτικά υπολείμματα αγροχημικών, σήμανσης, μη αναγραφής συστατικών των προϊόντων, όγκου παραγωγής, ύπαρξης πιστοποιητικών, κ.λ.π. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αυτών προέβη και σε έλεγχο της αγοράς σε 126 καταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες σε 378 προϊόντα για την ορθή τους επισήμανση και διαπιστώθηκαν 31 παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι εγκεκριμένοι Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων σε περίπου 7.500 παραγωγούς και μεταποιητές, σε 62, μόνο, περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις (ανιχνεύθηκαν δηλαδή μη επιτρεπόμενες ουσίες) κατά τις οποίες ορθά οι εν λόγω Οργανισμοί προέβησαν είτε σε μη χορήγηση είτε σε ανάκληση πιστοποιητικού για τις συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων βιολογικής γεωργίας οι οποίες ουδέποτε έφτασαν στην αγορά.

    Υποχρέωση του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. είναι παραβάσεις όπως αυτές που αναφέρονται πιο πάνω να τις παραπέμψει στις αρμόδιες Επιτροπές για τυχόν επιβολή Διοικητικών Κυρώσεων, πράγμα το οποίο και έπραξε. Με τη συνεχή διενέργεια αυτών των ελέγχων επιτυγχάνεται η ενίσχυση της αξιοπιστίας των γεωργικών βιολογικών προϊόντων, η κατοχύρωσή τους στην εσωτερική και διεθνή αγορά καθώς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

    [14] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (18:06 UTC+2)

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Ανακοίνωση

    Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ ανακοινώνει, ότι η πρωτόδικη απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε βάρος του Προέδρου του Δ.Σ Κων/νου Στέγγου και δύο θυγατέρων αυτού, για παράβαση του άρθρου 34 του Ν. 3632/1928, για μία συναλλαγή πώλησης μετοχών μέσω του Χ.Α. που έγινε στις 13 Μαΐου 1999, θα προσβληθεί αμέσως με τα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα μέσα ως εσφαλμένη και άδικη.

    ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    23. 03. 2005

    Γνωστοποίηση

    Η εταιρία ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ AEΕΧ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «Παραθέτουμε τα στοιχεία της εταιρίας μας σχετικά με την απόφαση 4/278/12.8.2003 του Δ.Σ. της Επιτροπής Λεφαλαιαγοράς. Ημερομηνία Αναφοράς: 18/3/2005, Εσωτερική Αξία Μετοχής: 3,17 Euro.»

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    23. 03. 2005

    Ορθή Επανάληψη από εταιρία

    Βάσει της Απόφασης ΕΚ 5/204, Αρθρο 4, η εταιρία γνωστοποιεί την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας ΙΚΑΡΟΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων. Ειδικότερα, η εξαγορασθείσα εταιρεία έχει λάβει άδεια παραγωγής αιολικής ενέργειας συνολικής ισχύος 8,25 MW με δυνατότητα επέκτασης στα 12 MW, στη θέση Πευκοδάσος, του δήμου Πολυκάστρου στο Νομό Κιλκίς. Το τίμημα της εν λόγω απόκτησης ανέρχεται σε 120.000 Euro.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Γνωστοποίηση

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ γνωστοποιεί ότι η Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Μετόχων της Τράπεζας μεταφέρθηκε στο κτίριο του Kεντρικού Kαταστήματος της, Πανεπιστημίου 23, 2ος όροφος. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι (210) 3298613-3298645, fax: (210) 3298322-3298386.

    FORTHnet A.E.

    23. 03. 2005

    Γνωστοποίηση

    H FORTHnet AE ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 4 (παρ. 1, εδ. ε') της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αρ. 5/204/2000, ότι, την 21η.3.2005, λύθηκε η συνεργασία της εταιρείας με τον κ. Ιωάννη Ζαράνη, Οικονομικό Διευθυντή. Την άσκηση των καθηκόντων του αναλαμβάνει ο κ. Γεώργιος Καρακοβούνης, Προϊστάμενος του Λογιστηρίου.

    INTERSONIC ADVANCED TECHNOLOGIES Α.Β.Ε.Ε.

    23. 03. 2005

    Γνωστοποίηση

    Στο πλαίσιο της υπ' αριθμ. 5/204/14-11-2000 Απόφασης της Ε.Κ., η INTERSONIC ADVANCED TECHNOLOGIES ΑΒΕΕ ανακοινώνει, ότι με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τής 18ης Μαρτίου 2005, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του κ. Ιωάννη Βλασσόπουλου του Κωνσταντίνου από την ιδιότητά του τού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μας, και εις αναπλήρωσή του εξελέγη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920 όπως ισχύει και την παρ. 5 του άρθρου 16 του Καταστατικού της, ως νέο, εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. και για το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος ο κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος του Χαραλάμπους, Έλλην υπήκοος.

    INFORMER Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Δελτίο Τύπου

    H εταιρία INFORMER ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Θυγατρική Εταιρεία του Ομίλου, INFORMER BULGARIA S.A., ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αγοράς του 2,94% του κεφαλαίου της Βουλγαρικής Τράπεζας Municipal Bank. H Τράπεζα έχει ιδρυθεί το 1996 και διαθέτει 16 υποκαταστήματα σε όλη τη Βουλγαρία. Η παραπάνω κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής και τoυ επιχειρησιακού σχεδιασμού του Ομίλου στα Βαλκάνια στον τομέα της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων στις Τράπεζες.»

    ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE Ε.Α.Ε.Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Ανακοίνωση

    Το Δ.Σ. της ΦΟΙΝΙΞ METROLIFE ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ γνωστοποιεί προς τους μετόχους ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δια καταβολής μετρητών, με δικαίωμα προτιμήσεως υπέρ των παλαιών μετόχων, που αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 22ας Δεκεμβρίου 2004 και πραγματοποιήθηκε από τις 17 Φεβρουαρίου 2005 έως και τις 18 Μαρτίου 2005, καλύφθηκε κατά ποσοστό 89,18 % δια της καταβολής συνολικού ποσού 70.370.599,1 Ευρώ, που αντιστοιχεί σε 34.160.485 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ενώ 4.141.683 μετοχές παρέμειναν αδιάθετες. Με την από 21ης Μαρτίου 2005 απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρίας, οι ως άνω αδιάθετες μετοχές διατέθηκαν κατά την κρίση του στην εκ των παλαιών μετόχων ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό καλύψεως της εις μετρητά αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου να ανέρχεται σε 100% και το συνολικό ποσό της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου, αφενός μεν (α) δια εισφοράς εις είδος από την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, αποτιμηθείσας αξίας 21.096.460,00 Ευρώ, αφετέρου δε (β) δια καταβολής μετρητών ύψους 78.902.466,08 Ευρώ, να ανέλθει σε 99.998.926,08 Ευρώ. Κατόπιν τούτων, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας, αφενός μεν αυξήθηκε κατά το ποσό των 21.096.460,00 Ευρώ συνεπεία εισφοράς εις είδος δια της εκδόσεως 10.241.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,06 Ευρώ έκαστης, αφετέρου δε θα αυξηθεί εις μετρητά κατά το ποσό 78.902.466,08 Ευρώ δια της εκδόσεως 38.302.168 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,06 Ευρώ έκαστης. Οι νέες μετοχές, που προέκυψαν από την ως άνω συνολική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε άϋλη μορφή, με πίστωση στη Μερίδα και τον Λογαριασμό Αξιών στο Σ.Α.Τ., που έχουν υποδείξει. Η ημερομηνία πιστώσεως των νέων μετοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η έναρξη διαπραγματεύσεώς τους στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Εταιρείας.

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    23. 03. 2005

    Δελτίο Τύπου

    H εταιρία NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Υστερα από το ενδιαφέρον πού προέκυψε εκ μέρους μεγάλων θεσμικών επενδυτών του εξωτερικού για αύξηση συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Notos Com Συμμετοχές ΑΕΒΕ, οι κύριοι μέτοχοι αυτής προχώρησαν σε ιδιωτική τοποθέτηση περίπου 4.000.000 μετοχών, αριθμός πού αντιστοιχεί στο 5,8% επί του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Στην ιδιωτική τοποθέτηση, πού πραγματοποιήθηκε μέσω της Alpha Finance, συμμετείχαν κατά 97,5% ξένοι και κατά 2,5% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές. Ετσι διεθνοποιείται η μετοχική βάση αφού η συμμετοχή των ξένων θεσμικών ξεπερνάει πλέον το 11,7%, ενώ διευρύνεται η διασπορά με μετόχους πού τοποθετούνται με πιό μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη της εμπιστοσύνης των απαιτητικών επενδυτών του εξωτερικού στην ισχυρή θέση της εταιρίας στην αγορά, στη διοίκησή της και στις μελλοντικές προοπτικές.»

    ΟΠΑΠ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Ανακοίνωση

    Από το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. ανακοινώνονται τα εξής: 1. To Δ.Σ. της Εταιρίας, κατά τη συνεδρίασή του της Τρίτης, 22ας τρέχοντος μηνός και σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις που διέπουν την ΟΠΑΠ Α.Ε., ομοφώνως αποφάσισε: α) Την αναπλήρωση της κενωθείσης θέσης στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου-λόγω της υποβληθείσης και γενόμενης αποδεκτής παραίτησης του μέχρι πρότινος Προέδρου της Εταιρίας κ. Ανέστη Φιλιππίδη-από τον κ. Βασίλειο Νειάδα. β) Την αποδοχή της παραίτησης από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του κ. Σωτήριου Κωστάκου, στον οποίο και ανατέθηκε η άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. γ) Την ανάθεση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου στον κ. Βασίλειο Νειάδα. 2. Οι προαναφερόμενες αποφάσεις τελούν υπό την αίρεση της έγκρισής τους κατά τις εργασίες επικείμενης Τακτικής Συνέλευσης των Μετόχων Εταιρίας. 3. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. επιφυλάσσεται, σε προσεχή του συνεδρίαση, να καθορίσει ειδικότερα τις αρμοδιότητες που θα ασκούνται από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος καταστατικού της Εταιρίας.

    ΛΑΜΨΑ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Γνωστοποίηση

    H εταιρία ΛΑΜΨΑ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με την παρούσα σας διαβιβάζουμε ενημέρωση της εταιρείας Venture Ability SA για αγορά μετοχών της Εταιρείας Ελληνικών Ξενοδοχείων "Λάμψα" ΑΕ και μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής της στο Μετοχικό Κεφάλαιο της τελευταίας που πραγματοποιήθηκε 18/3/2005. Το ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου από 44,72% αυξήθηκε σε 44,91% και ο αριθμός μετοχών από 9.553.720 σε 9.595.595.»

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.

    23. 03. 2005

    Γνωστοποίηση

    H εταιρία ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια της εφαρμογής του Π.Δ.350/1985 ο μέτοχός μας κ. Παύλος Ψωμιάδης μας κοινοποίησε ότι την 21/03/2005 επώλησε μέσω χρηματιστηριακής συναλλαγής 1.350.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ έναντι τιμήματος 769.500 ευρώ.»

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Β.Ε.

    23. 03. 2005

    Γνωστοποίηση

    H εταιρία NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΕΒΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με βάση το Π.Δ. 51/1992 και την ενημέρωση που είχαμε από τα παρακάτω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας, σας γνωρίζουμε ότι κατά τη συνεδρίαση της 22/3/2005 του Χ.Α., πραγματοποιήθηκαν οι εξής πράξεις: Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαέλληνας πώλησε 670.000 μετοχές της εταιρείας έναντι ποσού 2.331.600 ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό του από 11,15% σε 10,18%. Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρος Στράτος πώλησε 127.000 μετοχές της εταιρείας έναντι ποσού 441.960 ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό του από 2,09% σε 2%. Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Παπάζογλου πώλησε 1.191.650 μετοχές της εταιρείας έναντι ποσού 4.146.942 ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό του από 19,86% σε 18,13%. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μιχάλης Παπαέλληνας πώλησε 646.000 μετοχές της εταιρείας έναντι ποσού 2.248.080 ευρώ. Με την πράξη αυτή το ποσοστό του διαμορφώθηκε από 10,78% σε 9,84%. Το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Βαρβάρα Βερνίκου πώλησε 130.000 μετοχές της εταιρείας έναντι ποσού 452.400 ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσοστό της από 2,19% σε 2%. Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω πράξεις έχουν γνωστοποιηθεί στην Ε.Κ. από 22/3/2005.»

    ΙΜΠΕΡΙΟ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση της από 21/3/2005 επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΙΜΠΕΡΙΟ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Α) Πρόθεση της παρούσας Διοίκησης της εταιρίας δεν αποτελεί η έξοδος της εταιρίας IMPERIO AE από το Χρηματιστήριο Αξιών. Όπως όμως έχει ήδη ανακοινωθεί την 17η Μαρτίου 2005 υπογράφτηκε Ιδιωτικό Συμφωνητικό για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρία μας από τον κ. Γιάννη Αρβανίτη, μεταβίβαση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διμήνου εφόσον πληρωθούν οι σχετικές αιρέσεις του συμφωνητικού και ληφθούν τυχόν απαραίτητες άδειες. Στην συνέχεια ο νέος μέτοχος υποχρεούται να προβεί σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η σημερινή Διοίκηση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σήμερα αφενός την έκβαση της πιθανής δημόσιας προσφοράς (καθώς για την έξοδό της απαιτείται να ανταποκριθεί το 95% του συνόλου των μετοχών) και αφετέρου τα σχέδια του νέου πλειοψηφούντος μετόχου, γεγονότα αμφότερα που συνδέονται και με την οριστική μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρίας μας. Β) Δεν έχουν έρθει σε γνώση της σημερινής Διοίκησης γεγονότα που να σηματοδοτούν ενδεχόμενες αλλαγές στην επιχειρηματική διάρθρωση ή/και στον επιχειρηματικό σκοπό της εταιρίας μας. Σε κάθε περίπτωση η εταιρία μας θα κρατήσει ενήμερες τις Αρχές και το επενδυτικό κοινό σύμφωνα με τα όσα ορίζει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών προβαίνοντας έγκαιρα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.»

    ΟΤΕ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Απάντηση σε Επιστολή του Χ.Α.

    Σε απάντηση της από 21/3/2005 επιστολής του Χ.Α., ο ΟΤΕ ΑΕ με επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σχετικά με την επιστολή σας, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα σχετικά με την εξαγορά του 48,6% της θυγατρικής εταιρίας μας HellasCom International σας ενημερώνουμε ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της HellasCom International φτάνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό μικρότερο του 1% του συνολικού κύκλου εργασιών του Ομίλου, ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μεταβολή του ποσοστού ιδιοκτησίας της εν λόγω εταιρίας δεν έχει επιπτώσεις οικονομικές και επιχειρηματικές άξιες αναφοράς στον Όμιλο ΟΤΕ.»

    ΕΤΕΜ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Ανακοίνωση

    Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρία με την επωνυμία ETEM AE ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΦΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Ανώνυμος Εταιρεία, ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι από τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της 8/4/2005 θα συνεχίσει η ειδική διαπραγμάτευση επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας, προς ενίσχυση της ρευστότητάς τους, με Ειδικό Διαπραγματευτή το Μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών MERIT ΑΧΕΠΕΥ. Η εταιρία έχει συνάψει σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης με την MERIT ΑΧΕΠΕΥ με τους εξής βασικούς όρους: 1. Η MERIT ΑΧΕΠΕΥ θα διαβιβάζει στο Σύστημα Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντολές ειδικής διαπραγμάτευσης (δηλαδή ταυτόχρονες εντολές αγοράς και πώλησης) για ίδιο λογαριασμό επί των μετοχών της εταιρίας ETEM A.E. σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Για την υπηρεσία αυτή η εταιρία ETEM A.E. θα καταβάλλει αμοιβή στη MERIT ΑΧΕΠΕΥ. 2. Η σύμβαση ειδικής διαπραγμάτευσης ανανεώνεται για ένα (1) έτος. 3. Προς διευκόλυνση του έργου της ειδικής διαπραγμάτευσης ενόψει των ενδεχομένων κινδύνων που αναλαμβάνει ο ειδικός διαπραγματευτής, η MERIT ΑΧΕΠΕΥ έχει συνάψει σύμβαση με τον μέτοχο της εταιρείας ETEM A.E. κ. ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΜΑΡΚΟ, δυνάμει της οποίας προβλέπεται η υποχρέωση του μετόχου να συνάπτει συμβάσεις επαναγοράς μετοχών (Repurchase Agreements) στην Αγορά Παραγώγων του Χ.Α.

    ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.

    23. 03. 2005

    Ανακοίνωση

    Το Δ.Σ. της Eταιρίας ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ ΑΕ ανακοινώνει προς τους κ.κ. Μετόχους ότι, η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eταιρίας με καταβολή μετρητών ύψους ΕΥΡΩ 15.202.500,00, με την έκδοση 50.675.000 μετοχών ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης ΕΥΡΩ 0,30 ανά μετοχή, η οποία είχε αποφασισθεί από την B' επαναληπτική έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 29.12.2004, έληξε την 18η Μαρτίου 2005. Κατά την περίοδο άσκησης του δικαιώματος προτίμησης, προς κάλυψη της ως άνω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ασκήθηκαν συνολικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε 26.539.518 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές και καταβλήθηκε το ποσό των ΕΥΡΩ 7.961.855,40. Ο κύριος μέτοχος ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. άσκησε πλήρως τα δικαιώματά του. Επίσης ασκήθηκαν από προεγγραφές Μετόχων δικαιώματα που αντιστοιχούν σε 15.045 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές και καταβλήθηκε το ποσό των ΕΥΡΩ 4.513,50. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας δέχθηκε τις εν λόγω προεγγραφές και κατά συνέπεια, μέσω της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και των προεγγραφών καλύφθηκε ποσοστό 52,40% της αύξησης, ήτοι συνολικά 26.554.563 μετοχές που αντιστοιχούν στο ποσό των ΕΥΡΩ 7.966.368,90. Οι αδιάθετες μετοχές ανήλθαν σε 24.120.437, ήτοι ποσοστό 47,60% επί του αρχικού ύψους της αύξησης. Κατόπιν τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, κατά την συνεδρίασή του της 22.03.2005, λαμβάνοντας υπόψη τον Κ.Ν. 2190/20 αρ. 13, παρ.5 περί ελεύθερης κατά την κρίση του διάθεσης των μετοχών, που παραμένουν αδιάθετες μετά την παρέλευση της προθεσμίας εξάσκησης του δικαιώματος προτίμησης και την από 29.12.2004 απόφαση της Β' επαναληπτικής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρίας, διέθεσε τις αδιάθετες μετοχές: 1. Σε 10 προμηθευτές και πιστωτές της Εταιρείας διατέθηκαν 13.894.725 μετοχές με την μετατροπή μέρους των προς αυτούς υποχρεώσεων σε αντίστοιχης αξίας μετοχικό κεφάλαιο και την παροχή ισόποσης αξίας μετοχών. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Λεβεντάκη (Ελληνικά Εκκοκκιστήρια Α.Ε. και Λεβεντάκης Γ.ΤΕΧ ΑΒΕΕ) έλαβε συνολικά 10.652.390 μετοχές ήτοι ποσοστό 15,01% στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο. 2. Σε 2 επενδυτές και συγκεκριμένα στην ΒΙΟΛΑΝ ΑΒΕΝΤΤΕ, και την ΛΑΝ-ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. διατέθηκαν 6.666.700 και 3.333.340 μετοχές αντίστοιχα, ήτοι συμμετοχή στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο 9,4% και 4,7%. 3. Σε 11 στελέχη και συνεργάτες του Ομίλου διατέθηκαν συνολικά 225.672 μετοχές. Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καλύφθηκε πλήρως (100%). Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους Μετόχους, τους προμηθευτές και το προσωπικό της Εταιρίας για την έμπρακτη στήριξή τους σε μια δύσκολη περίοδο και τους βεβαιώνει ότι, θα πράξει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την ως άνω αύξηση θα αποδοθούν στους δικαιούχους σε αϋλη μορφή με πίστωση στην μερίδα και τον λογαριασμό αξιών στο ΣΑΤ που έχει δηλωθεί από τους δικαιούχους. Η ημερομηνία πίστωσης των νέων μετοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεώτερη ανακοίνωση της Εταιρίας.

    [15] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΟΜ ΛΑΝΤΟΣ

    Βελιγράδι, 23 Μαρτίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Την πάγια θέση του περί της αναγκαιότητας ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου επανέλαβε την Τετάρτη ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Τομ Λάντος, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια προοπτική δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής.

    Μιλώντας σε πάνελ που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Φωνή της Αμερικής», ο Αμερικανός Γερουσιαστής υποστήριξε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να λάβει το καθεστώς ανεξάρτητης χώρας.

    Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τομ Λάντος έχει καταθέσει δυο φορές ψηφίσματα υπέρ της ανερξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η πρώτη προσπάθεια έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και η δεύτερη στα μέσα Ιανουαρίου.

    Στον αντίποδα, ο Ρώσος ιστορικός, Σεργκέι Ρομανένκο, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Tanjug ότι, ένα πολυεθνοτικό Κοσσυφοπέδιο δεν είναι υλοποιήσιμος στόχος στην παρούσα φάση. Η εμπειρία των τελευταίων πέντε χρόνων δείχνει ότι η ιδέα της πολυεθνοτικότητας δεν προχωρά στο Κοσσυφοπέδιο, είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ιστορικός, σημειώνοντας ότι το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να έχει βάση, όταν οι Σέρβοι ζουν σε απομόνωση, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    [16] ΣΚΟΠΙΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Σκόπια, 23 Μαρτίου 2005 (19:29 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 15 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε πολυκατοικία, στη συνοικία «11 Οκτώβρη» των Σκοπίων.

    Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα σε πολλά διαμερίσματα της πολυκατοικίας, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών που κατόρθωσαν μετά από μεγάλη προσπάθεια να τη σβήσουν.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

    [17] ΠΓΔΜ: DPA ΚΑΙ PDP ΘΑ ΜΠΟΪΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Σκόπια, 23 Μαρτίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Αποφασισμένα να προχωρήσουν στο μποϊκοτάρισμα του β' γύρου των δημοτικών εκλογών, την προσεχή Κυριακή, δήλωσαν δυο από τα αλβανικά κόμμα της ΠΓΔΜ, το DPA του Αρμπέν Τζαφέρι και το PDP του Αμπντουλιάντι Βεϊσέλι.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησαν την Τετάρτη, στο Τέτοβο, τα δυο αλβανικά κόμματα επανέλαβαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στο μποϊκοτάρισμα του β' γύρου των δημοτικών εκλογών, ζητώντας, παράλληλα, για ακόμη μια φορά την ακύρωση της διαδικασίας του α' γύρου σε 16 δήμους της δυτικής ΠΓΔΜ, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο. Το τελευταίο αυτό αίτημα δεσμεύτηκε να στηρίξει και το VMRO-Λαϊκό δια στόματος της αρχηγού του Β. Γιάνεφσκα, η οποία και αποχώρησε από τη δεύτερη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Βλάντο Μπούτσκοφσκι με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η Γιάνεφσκα αποχώρησε, λέγοντας ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο να λάβει μέρος σε μια συνάντηση από την οποία απουσιάζουν τα δυο αλβανικά κόμματα και να συζητήσει με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού που, όπως υποστήριξε, φέρουν την κύρια ευθύνη για τη νοθεία στον α' γύρο των εκλογών.

    Στο Τέτοβο, εκπρόσωποι του DPA και του PDP ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές καθώς, όπως είπαν, «ομάδες εγκληματιών» θα προβούν σε παραβιάσεις των εκλογικών νόμων και παρατυπίες και στο β' γύρο της προσεχούς Κυριακής. Τα δυο κόμματα δεν αποκάλυψαν, ωστόσο, αν προτίθενται να αποσύρουν τους εκπροσώπους τους από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

    Την απόφαση αυτή του DPA και του PDP επέκρινε ο αρχηγός του επίσης αλβανικού κόμματος DUI- το κόμμα αυτό μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- Αλί Αχμέτι, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένη την κίνηση αυτή. Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε την Τετάρτη, στα Σκόπια, με εκπροσώπους διαφόρων διπλωματικών αποστολών και τον ειδικό απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στα Σκόπια, Ντονάτο Κιαρίνι, ο Αχμέτι επισήμανε μεταξύ άλλων: "Η δημοκρατία είναι μια διαδικασία στην οποία όλοι συναγωνιζόμαστε. Κερδίζει όποιος νικά, αλλά όχι με βίαια μέσα".

    Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μπούτσκοφσκι με τους πολιτικούς αρχηγούς, από την οποία απουσίαζε- για δεύτερη φορά- ο ηγέτης του VMRO- DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, τα σκοπιανά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Μπούτσκοφσκι κάλεσε για μια ακόμη φορά το DPA και το PDP να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους περί μποϊκοταρίσματος του β' γύρου των εκλογών, τονίζοντας πως αυτή η κίνηση δεν θα ωφελήσει σε καμιά περίπτωση το αλβανικό πολιτικό "μπλοκ" της ΠΓΔΜ.

    Επανέλαβε δε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών να διεξαχθεί δίκαια και δημοκρατικά.

    [18] ΚΑΝΤΑΦΙ: "ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ"

    Σόφια, 23 Μαρτίου 2005 (18:31 UTC+2)

    Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι απέρριψε τις εκκλήσεις των δυτικών κρατών για την απελευθέρωση των Βουλγάρων νοσοκόμων, που καταδικάστηκαν σε θάνατο και βρίσκονται κλεισμένες στη φυλακή, με την κατηγορία για μόλυνση παιδιών με τον ιό του AIDS.

    Ο Καντάφι, προέβη στη δήλωση αυτή ενώπιον των συμμετεχόντων στη σύνοδο υψηλού επιπέδου του Αραβικού Συνδέσμου στην Αλγερία, στην οποία παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    «Όλοι από τη Δύση έρχονται στη Λιβύη και μου λένε να απελευθερώσω τις Βουλγάρες νοσοκόμες. Ορκίζομαι στο Θεό, δε θα τις απελευθερώσω», φέρεται πως είπε ο Καντάφι.

    Οι δηλώσεις του Λίβυου ηγέτη για άλλη μια φορά αποδείχνουν ότι η δίκη κατά των Βουλγάρων νοσοκόμων στη Λιβύη είναι πολιτική και το λιβυκό δικαστήριο δεν είναι ανεξάρτητο. Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής Ασέν Άγκοφ, σχολιάζοντας τα λόγια του Καντάφι.

    [19] ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ Η Ε.Ε.

    Ζάγκρεμπ, 23 Μαρτίου 2005 (18:24 UTC+2)

    Στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, αντικείμενο της οποίας θα είναι να διαπιστώσει το βαθμό συνεργασίας της Κροατίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), όπως αποφάσισαν την Τετάρτη οι ηγέτες της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προεδρεύων της Ε.Ε., Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι στην ομάδα αυτή θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου Υπουργών της Ένωσης, της νυν και της μέλλουσας Προεδρίας (Λουξεμβούργο και Βρετανία), καθώς και της Αυστρίας που θα αναλάβει τα «ηνία» της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2006.

    Η ομάδα εργασίας της Ένωσης θα έχει διαβουλεύσεις με τις κροατικές αρχές και εκπροσώπους του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και στη συνέχεια θα πρέπει να συντάξει και να καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. μια έκθεση, στην οποία θα αποτιμά τη συνεργασία των κροατικών αρχών με το Διεθνές Δικαστήριο.

    [20] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: "Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (20:35 UTC+2)

    Το θέμα των Πρωταθλημάτων Νέων και της κατασκευής της κερκίδας χωρητικότητας 2.500 θεατών στο γήπεδο της Καλλιθέας, ήταν τα δύο θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, Νίκο Σαλευρή.

    Μετά τη συνάντηση έγιναν οι εξής δηλώσεις:

    Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: Το πρώτο θέμα, που συζητήσαμε ήταν της στήριξης των Πρωταθλημάτων Νέων. Εμείς, ως Πολιτεία, θέλουμε να τα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στους νέους.

    Το δεύτερο αφορούσε την κερκίδα του γηπέδου της Καλλιθέας, που πιστεύουμε ότι είναι κάτι απαραίτητο να γίνει, προκειμένου αυτό το να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη μορφή.

    Ν. ΣΑΛΕΥΡΗΣ: Η αποπεράτωση του έργου πρέπει να προχωρήσει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί τη χρειαζόμαστε, αφού είναι χωρητικότητας 2.500 θεατών και δεύτερο γιατί η παράταση της εκκρεμότητας εγκυμονεί κινδύνους, αφού υπάρχει διάβρωση στο συγκεκριμένο σημείο του εδάφους. Δεδομένο δε ότι υπάρχουν γύρω δύο ? τρεις πολυκατοικίες, είναι ενδεχόμενο να συμβεί κάτι άσχημο.

    Το άλλο θέμα ήταν η διοργάνωση του πρωταθλήματος Νέων, που από τη περίοδο 2005-06 θα γίνεται από την ΕΠΑΕ. Ζήτησα τη βοήθεια του Υφυπουργού γιατί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στα νέα παιδιά, καθώς στα γήπεδα που αγωνίζονται.

    Μας διαβεβαίωσε ότι θα το δει θετικά. Θα του κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι από τη νέα χρονιά, αυτό το πρωτάθλημα θα είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

    Ο κ. Ορφανός παρακολούθησε απόψε τον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΑ, μεταξύ των ομάδων Αγία Παρασκευή - Αίαντα Ταύρου, που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΡΦΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

    Αθήνα, 23 Μαρτίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Το Πρωτάθλημα Νέων και η κατασκευή της κερκίδας χωρητικότητας 2.500 θεατών στο γήπεδο της Καλλιθέας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Καλλιθέας, Νίκο Σαλευρή.

    Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα στηρίξει με κάθε τρόπο το πρωτάθλημα νέων γιατί, όπως είπε, πιστεύει ότι το μέλλον ανήκει στους νέους, ενώ σε ό,τι αφορά την κερκίδα του γηπέδου της Καλλιθέας είπε ότι είναι ένα έργο απαραίτητο ώστε το γήπεδο να αποκτήσει ολοκληρωμένη μορφή.

    Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Καλλιθέας, αφού επισήμανε την αναγκαιότητα του έργου για την ομάδα του, εκτίμησε ότι η παράταση της εκκρεμότητας εγκυμονεί κινδύνους, αφού υπάρχει διάβρωση στο συγκεκριμένο σημείο του εδάφους. Δεδομένο δε ότι υπάρχουν γύρω πολυκατοικίες, είναι ενδεχόμενο να συμβεί κάτι άσχημο, σημείωσε ο Νίκος Σαλευρής, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια του Γιώργου Ορφανού για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος Νέων, που από τη περίοδο 2005-06 θα γίνεται από την ΕΠΑΕ.

    [22] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (2ος ΟΜΙΛΟΣ): Η ΒΕΡΟΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (20:14 UTC+2)

    Με την σπουδαία νίκη (3-0) που πέτυχε η Βέροια σε βάρος της Λαμίας και τους βαθμούς που αποκόμισε από αυτήν, η ομάδα της Ημαθίας βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας μετά την ολοκλήρωση και της 24ης αγωνιστικής της Γ' εθνικής στον 2ο όμιλο.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Βέροια - Λαμία 3-0

    Παύλος Μελάς - ΠΑΕ Θράκη 1-1

    Λύκοι - Αναγένηση Αρτας 0-1

    Κοζάνη - Δόξα Δράμας 3-0

    Παναιτωλικός - Καβάλα 1-2

    Πανδραμαϊκός - ΑΕ Πτολεμαίδας 1-0

    Αναγέννηση Καρδίτσας - Θερμαϊκός 0-0

    Γιάννινα - Απόλλων Λάρισας 6-0.

    Η βαθμολογία

    1. ΠΑΣ Γιάννινα 48

    2. Βέροια 47

    3. Καβάλα 46

    4. Αναγέννηση Αρτας 40

    5. Ενωση Θράκης 37

    6. Λαμία 36

    7. Δόξα Δράμας 35

    8. Αγροτικός Αστέρας 31

    9. Κοζάνη 31

    10. Πτολεμαϊδα 29

    11. Αναγ. Καρδίτσας 28

    12. Παναιτωλικός 27

    13. Παύλος Μελάς 25

    14. Θερμαϊκός 24

    15. Πανδραμαϊκός 21

    16. Λύκοι 17

    17. Απόλλων Λάρισας 16

    [23] Γ' ΕΘΝΙΚΗ (1ο ΟΜΙΛΟΣ): ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Ενα βαθμό εκτός έδρας πήρε το απόγευμα της Τετάρτης και στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Γ' εθνικής στον 1ο όμιλο ο Θρασύβουλος. Αν και αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα με τον Πάμισο, ωστόσο παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής είναι:

    Λήλας Βασιλικού - Εθνικός Πειραιώς 1-0

    Ηρόδοτος - Κερατσίνι 0-1

    Βύζας Μεγάρων - Αγιος Δημήτριος 2-2

    Θύελλα Πατρών - Ρόδος 2-1

    Πάμισος Μεσσήνη - Θρασύβουλος Φυλής 0-0

    Χαϊδάρι ΑΟ - Αχαϊκή 3-1

    Μαρκό - ΠΑΝΟ Μαλίων 1-0

    Αθηναϊδα - Αχαρναϊκός 0-0

    Η βαθμολογία

    1. Θρασύβουλος 50

    2. Χαϊδάρι 48

    3. Εθνικός 45

    4. Αχαρναϊκός 44

    5. Ρόδος 36

    6. Αγιος Δημήτριος 31

    7. Λήλας Βασιλικού 29

    8. Θύελλα Πατρών 28

    9. ΠΑΝΟ Μαλλίων 27

    10. Αχαϊκή 26

    11. Ατσαλένιος 26

    12. Πάμισος Μεσσήνης 26

    13. Βύζας Μεγάρων 25

    14. Κερατσίνι 22

    15. Μαρκό 21

    16. Ηρόδοτος 20

    17. Αθηναϊς 16

    Το Κερατσίνι έχει -1 βαθμό.

    [24] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΚΑΙ Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟΥΣ "4"

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Πιάνοντας θαυμάσια απόδοση στο δεύτερο ημίχρονο η Ξάνθη πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Κέρδισε με 4-1 τη Λάρισα και ανέτρεψε το 1-0 του «Αλκαζάρ». Τώρα στους "4" θα αντιμετωπίσει τον Αρη για να διεκδικήσει μία θέση για το μεγάλο τελικό, όπου θα προκριθούν μία από τους Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

    Χαρακτηριστικό της αναμέτρησης ήταν το κατάμεστο στάδιο και η θαυμάσια εξέδρα, ενώ πρωταγωνιστής του ματς ήταν ο Λουτσιάνο που πέτυχε δύο γκολ. Ο χορός των τερμάτων ξεκίνησε στο 59' όταν ο Λαμπριάκος από πολύ μακριά και με ένα δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα. Επτά λεπτά αργότερα ο Γραπόζης και αυτός με σουτ έστειλε την μπάλα στα δίκτυα κάνοντας το 2-0. Αυτό το γκολ το πανηγύρισαν με ιδιαίτερο τρόπο οι φίλαθλοι της ομάδας, αφού αυτό ουσιαστικά τους έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου. Τα υπόλοιπα δύο τέρματα πέτυχε ο Λουτσιάνο στο 75' και στο 90', ενώ το μοναδικό τέρμα της Λάρισας πέτυχε στο 83' ο Μακρής.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσίκινης του συνδέσμου Μεσσηνίας. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι Τοροσίδης, Κάραμπας, Γκίκας, Τσιάτσιος, Ζιάγκας και Μακρής.

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Ζίκοφ, Ζαπρόπουλος, Μαχράτζε, Γαρπόζης, Πρίττας, Aντζας (90' Καζάντζης), Λαμπριάκος, Μπαϊκαρά (72' Βόζαμπαλ), Κάραμπας (46' Τοροσίδης), Λουτσιάνο.

    ΛΑΡΙΣΑ: Χριστόπουλος, Φέρστερ, Γκίκας, Παπακώστας, Νεντέλκοβιτς (66΄ Μπαχράμης), Ζιάγκας (72΄ Αμπούνα), Τσιάτσιος (67΄ Σέρμπαν), Στουρνάρας, Μακρής, Κατσιαρός, Διγκόζης.

    [25] ΙΡΑΚ: 84 ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Βαγδάτη, 23 Μαρτίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Ογδόντα τέσσερις αντάρτες, πολλοί από αυτούς ξένοι μαχητές, σκοτώθηκαν σε επίθεση από ιρακινούς κομάντος σε κέντρο εκπαίδευσης εξεγερμένων βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

    "Οι ειδικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών επιτέθηκαν σε ένα κέντρο εκπαίδευσης και είχαν άγρια μάχη με τους τρομοκράτες, σκοτώνοντας 84 από αυτούς", δήλωσε στο Ρόυτερς ο εκπρόσωπος Σαμπάχ Καντίμ και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι Άραβες και ξένοι μαχητές, Αλγερινοί και Μαροκινοί και άνδρες άλλων εθνικοτήτων.

    [26] ΣΙΡΑΚ: ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Βρυξέλλες, 23 Μαρτίου 2005 (20:01 UTC+2)

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι θα απευθύνει ομιλία στους Γάλλους την "κατάλληλη στιγμή" για το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο, όπως σημείωσε, δεν είναι "ψήφος εμπιστοσύνης".

    Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Σιράκ σημείωσε ότι το γαλλικό δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα "δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα", μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Δεν διακυβεύεται μια πολιτική εναλλαγή στην εξουσία, δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης", επέμεινε.

    [27] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΙΡΑΝ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ "ΤΡΟΪΚΑ" ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Παρίσι, 23 Μαρτίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Το Ιράν και η ευρωπαϊκή τρόικα (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για το μέλλον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στο τέλος της ημερήσιας συνόδου τους στο Παρίσι, δήλωσε ιρανός αξιωματούχος."Θα υπάρξει νέα συζήτηση τις προσεχείς εβδομάδες", δήλωσε ο Ιρανός διαπραγματευτής Σίρους Νασέρι, διευκρινίζοντας ότι καμία τελική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε.

    [28] ΡΩΣΙΑ: Η ΜΑΦΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Μόσχα, 23 Μαρτίου 2005 (17:20 UTC+2)

    Οργανώσεις της ρωσικής μαφίας έχουν διεισδύσει σε κάθε κλάδο της οικονομίας και αποτελούν μεγάλη απειλή για την κρατική ασφάλεια, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκάλιεφ.

    Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Νουργκάλιεφ υποστήριξε ότι πάνω από εκατό εγκληματικές οργανώσεις έχουν πλοκάμια που εκτείνονται μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας και συχνά και πέρα από αυτά.

    "Το οργανωμένο έγκλημα είναι μία από τις σημαντικότερες απειλές για την εθνική ασφάλεια της χώρας", φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ιταρ Τας ο ρώσος αξιωματούχος.

    Οι οργανώσεις της μαφίας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, και έκτοτε επεξέτειναν τη δράση τους και στο εξωτερικό.

    [29] ΚΙΡΓΙΖΙΑ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΑΣ

    Μπισκέκ, 23 Μαρτίου 2005 (17:19 UTC+2)

    Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα χρήσης βίας για την αποκατάσταση της τάξης στη Κιργιζία, δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κενετσμπέκ Ντουτσεμπάγεφ, τον οποίο διόρισε την Τετάρτη ο πρόεδρος Ασκάρ Ακάγεφ για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

    "Για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Κιργιζία, η νομοθεσία δίδει το δικαίωμα στις δυνάμεις ασφαλείας να ασκήσουν σωματική βία, να χρησιμοποιήσουν ειδικά μέσα και τα υπηρεσιακά όπλα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

    "Τα όργανα της τάξης δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα μέσα κατά ειρηνικών πολιτών, γυναικών, ηλικιωμένων ή παιδιών.", σημείωσε ο κ. Ντουτσεμπάγεφ.

    [30] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (16:14 UTC+2)

    Την Κυριακή 27 Μαρτίου (11.00 πμ), ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας», του γνωστού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που ανέβασε τη φετινή θεατρική περίοδο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, στη Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Διασκευή-σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου, μουσική: Νίκος Πλάτανος, κίνηση: Αμάλια Μπέννετ, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Πειραλής, βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, βοηθός φωτιστή: Γιάννης Τούμπας, οργάνωση παραγωγής-οδηγός σκηνής: Αθηνά Σαμαρτζίδου.

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί: Γιάννης Κλίνης, Πολυξένη Ακλίδη, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Σίμος Πατιερίδης, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Αντώνης Σιώπκας, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Ευανθία Σωφρονίδου.

    [31] ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΑΠΠΑ 2000

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (11:00 UTC+2)

    Από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη για τέταρτη χρονιά η «Εβδομάδα του Αθλητισμού και του Πολιτισμού της Διαφορετικότητας» που διοργανώνει το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού ΚΑΠΠΑ 2000.

    Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Διαφορετικότητας περιλαμβάνει μουσικό φεστιβάλ ατόμων με αναπηρία από την Ελλάδα και την Ευρώπη, τουρνουά μπάσκετ με καροτσάκι και ημερίδα με πρωτοβουλία των ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού.

    Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΑΠΠΑ, Στέλιος Αγγελούδης, αναφέρθηκε στην τετράχρονη ιστορία του Κέντρου, επισημαίνοντας ότι «στόχος του είναι η ολοκλήρωση του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου στο Δήμο Θερμαϊκού» το οποίο θα περιλαμβάνει κολυμβητήριο, γυμναστήριο και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Το έργο ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο, μετά από παραχώρηση 55 στρεμμάτων από το δήμο Θερμαϊκού, ο οποίος ανέλαβε μαζί με το ΚΑΠΠΑ 2000 την αποπεράτωση του 50% του έργου, ενώ την υποχρέωση για το υπόλοιπο ανέλαβε η πολιτεία. «Το ΚΑΠΠΑ 2000 και ο δήμος Θερμαϊκού εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, αλλά το έργο σταμάτησε πριν από εφτά μήνες καθώς αναμένει τα κονδύλια από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων μέσω της Νομαρχίας» τόνισε ο κ. Αγγελούδης.

    «Ελπίζουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα σταθεί αρωγός και θα ξεπεράσει τις όποιες αγκυλώσεις, για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μέγιστο όφελος για την πόλη της Θεσσαλονίκης» συνέχισε. «Θέλουμε εκεί να συναντώνται αρτιμελείς και μη, στη Θεσσαλονίκη η οποία από το 1999 έχει γίνει η πόλη απ' όπου έγινε γνωστός στη χώρα μας ο αθλητικός και πολιτιστικός παρολυμπισμός» κατέληξε ο κ. Αγγελούδης.

    Ακόμη, έθιξε και το θέμα της δημιουργίας Δικτύου, μέσω του οποίου η Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να γίνει το κέντρο μη κυβερνητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού των ΑΜΕΑ. Το Δίκτυο αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Διαφορετικότητας.

    Ο αντιπρόεδρος του ΚΑΠΠΑ 2000 και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Μακραντωνάκης υποστήριξε ότι «η πολιτεία πρέπει να αντιληφθεί τη σημασία της αποπεράτωσης του Κέντρου και να δώσει ώθηση για λύση», ενώ δεσμεύτηκε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης από την μεριά του θα ασκήσει τις απαιτούμενες πιέσεις στην κυβέρνηση για το πρόβλημα του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου».

    Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Αντώνης Μάτζαρης δήλωσε ότι για το δήμο του η λειτουργία του Κέντρου θα αποτελέσει «πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΑΠΠΑ 2000 κ. Αναστάσιος Λαγόπουλος εξέφρασε «την αγωνία όλων των σωματείων ΑΜΕΑ τα οποία ζητάνε από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Ορφανό να αποπερατωθεί το Κέντρο για να έχουν χώρο άθλησης» και απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του έργου.

    [32] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (10:36 UTC+2)

    Πανελλήνιο διαγωνισμό σύνθεσης και εργαστήρι-σεμινάριο σύνθεσης με τίτλο «Συνθέρμεια 2005» διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης από τις 8 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε νέους συνθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ταχυδρομικά τα έργα τους στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης μέχρι τις 20 Ιουνίου 2005.

    Κατά τις ημέρες του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και εργαστηριακά μαθήματα, με τη συμμετοχή μελών της κριτικής επιτροπής, ώστε να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης και προβληματισμού πάνω στην σύγχρονη μουσική δημιουργία.

    [33] ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΟΝΑ ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (10:25 UTC+2)

    «Μια βραδιά με τον Γιώργο Χρονά» τιτλοφορείται η εκδήλωση που οργανώνει το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό «Εντευκτήριο» στον χώρο εκδηλώσεών του (Underground Εντευκτήριο, Δεσπεραί 9, Θεσσαλονίκη), την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στις 8.30 μ.μ.

    Ο Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει ποιήματά του και θα συνομιλήσει με το κοινό.

    Ο Χρονάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1948 από γονείς Αρκάδες. Έχει γράψει τα βιβλία: «Βιβλίο 1» (1973), «Οι λάμπες» (1974), «Τα μαύρα τακούνια» (1979), «Τα αρχαία βρέφη» (1980 ― ο τόμος περιλαμβάνει τις τρεις προηγούμενες συλλογές στην οριστική τους μορφή, μαζί με τον «Κοινό Βίο» που επανεκδόθηκε το 1980). Ακόμη: «Ελληνορωμαϊκή πάλη» (1981), «Τελετές μοτοσυκλέτας» (1981), «Καίτη Γκρέϋ: Αυτή είναι η ζωή μου» (1983), «Ο αναιδής θρίαμβος» (1984), «Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην» (1987), «Ψεύτικες βλεφαρίδες »(1987), «Η γυναίκα της Πάτρας» (1989), «Φωτογραφίες πορσελάνης» (1992), «Κίτρινη όχθη Α'» (1993), «Κατάστημα νεωτερισμών» (1997), «Κίτρινη όχθη Β'» (2001), «Χάρτινη εξέδρα (2001), «Μια συνομιλία με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο» (2003) και «Μια στιγμή, Πιέρ Πάολο Παζολίνι (2004)». Σύντομα κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο, «Τα κοκόρια της οδού Αισχύλου».

    Ποιήματα του έχουν μελοποιηθεί από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες και έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

    Συνεργάστηκε με το Ελληνικό Ραδιόφωνο για αρκετά χρόνια ως παραγωγός εκπομπών. Εκδίδει και διευθύνει το περιοδικό «Οδός Πανός», τις ομότιτλες εκδόσεις και το βιβλιοπωλείο τους στην Αθήνα.

    [34] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "ΕΛΛΑΔΑ: ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ" ΤΟΥ R.McCABE ΣΤΟ ΜΙΕΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2005 (10:21 UTC+2)

    Από σήμερα Τετάρτη 23 Μαρτίου έως και τις 8 Μαϊου θα φιλοξενείται στο πολιτιστικό κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Όλγας 108) η πολυσυζητημένη έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Ελλάδα: Τα χρόνια της αθωότητας [1954-1965]», που ήδη παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αθήνα.

    Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτυπώνουν τα πρώτα έντεκα χρόνια των ταξιδιών του McCabe στην Ελλάδα. Από το 1954 έως το 1965 αιχμαλώτιζε με τον φωτογραφικό φακό του μέρη, συνήθειες, ανθρώπους, δρόμους, πέτρες, χαλάσματα μιας Ελλάδας που σήμερα δεν υπάρχει. Πρόκειται για φωτογραφίες - ντοκουμέντα, που λειτουργούν ως καταγραφή ενός τρόπου ζωής στην Ελλάδα σε «χρόνια μαγευτικά για όποιον είχε την τύχη να ταξιδέψει στην Ελλάδα», όπως σημειώνει ο ίδιος ο φωτογράφος.

    Ο Robert McCabe γεννήθηκε στο Σικάγο το 1934. Δύο χρόνια αργότερα η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, καθώς ο πατέρας του βρήκε δουλειά σε μια εφημερίδα της πόλης της Νέας Υόρκης. «Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια για την οποία η φωτογραφία ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής: ο πατέρας μου δούλευε στην New York Daily Mirror, μια ταμπλόιντ εφημερίδα που δημοσίευε πολλές φωτογραφίες. Έτσι, από τότε που ήμουν πολύ μικρός βρέθηκε μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια μου και διασκέδαζα που είχα την ευκαιρία να καταγράφω μόνος μου ειδήσεις», αναφέρει ο φωτογράφος στο φυλλάδιο που συνοδεύει την έκθεση.

    Ο McCabe επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1954 ως φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία και έκανε τη διατριβή του με θέμα τον λόρδο Βύρωνα και την Ελλάδα. Για την πρώτη του αυτή επίσκεψη στην Ελλάδα αναφέρει: «Θυμάμαι, σαν να ήταν χτες, πόσο έντονη ήταν η αίσθηση, από την πρώτη μέρα που βρέθηκα στην Αθήνα, ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου. Το περιβάλλον ήταν εξωτικό για έναν Αμερικάνο· οι μόνες λέξεις που ήξερα ήταν νερό και πεπόνι, ήδη όμως αισθανόμουν ότι ανήκα στην Αθήνα και ήξερα από την αρχή ότι θα επέστρεφα ξανά. Στην πραγματικότητα, από τότε επέστρεφα απαραιτήτως κάθε χρόνο, και τώρα περνώ πολλούς μήνες εδώ. Η Αθήνα έγινε πια το σπίτι μου.

    Στα χρόνια κατά τα οποία τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες η Ελλάδα άλλαξε πολύ λίγο. Ήταν μια φτωχή χώρα, που αγωνιζόταν να αναρρώσει από τις φοβερές κακουχίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπου ταξίδευα, με υποδέχονταν σαν να ήμουν φίλος, απλοί άνθρωποι που θυσίαζαν το φαγητό τους και τις ανέσεις τους προσφέροντας ειλικρινή φιλοξενία».

    Πολλές από τις φωτογραφίες του, που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση εκτέθηκαν για πρώτη φορά στη Βιβλιοθήκη Firestone του Πρίνστον. Ο R. McCabe και η γυναίκα του, που έχει γεννηθεί στην Αθήνα, μοιράζουν το χρόνο τους ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα. Ο R. McCabe ετοιμάζει αυτή την εποχή ένα βιβλίο με φωτογραφίες από το ταξίδι του στην Ανταρκτική. Στο μέλλον, σχεδιάζει να εκδώσει ένα βιβλίο με φωτογραφίες από την Αβάνα.

    Η έκθεση θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη έως και Κυριακή, ώρες 10-2 και 6-9 (Δευτέρα: κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλέφωνα [2310] 295.170 και 295.171.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 23 March 2005 - 19:13:56 UTC