Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-03-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ"
  • [02] ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥ.ΚΑΛΟΥΣΗ
  • [03] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • [04] ΣΕΓΑΣ: ΑΘΩΟΙ ΚΕΝΤΕΡΗΣ - ΘΑΝΟΥ
  • [05] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΟΧΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ
  • [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ"
  • [10] ΣΔΟΕ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ
  • [11] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕΔΕ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ 3,3% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΝ
  • [14] ΤτΕ: ΜΕΡΙΣΜΑ 2,85 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [15] Ο ΣΕΖΕΡ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [16] ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ
  • [18] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΤΑΛΑΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ
  • [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ IAAF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ
  • [21] ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA
  • [22] ΑΓΩΝΕΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [23] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ
  • [24] ΙΡΑΚ: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [25] ΚΙΝΑ:19 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ
  • [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΣΛΕΣΒΙΧ-ΧΟΛΣΤΑΙΝ
  • [27] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [28] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΡΑΦΑΡΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
  • [29] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΠ ΟΔΗΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [30] "ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΤΑ ΖΩΕΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [31] ΕΚΘΕΣΗ "ΡΩΜΗ... ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [32] "ΤΟ ΣΤΙΛΕΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΟΥ ΚΑΝ" ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
  • [33] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

  • [01] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: "ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ"

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (17:13 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης στα θέματα της διαφάνειας, κι ενώ η πολιτική επικαιρότητα σημαδεύτηκε την Παρασκευή από τις συζηητήσεις για το θέμα του βασικού μετόχου.

    «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάμε για το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος και όχι για το νόμο» απάντησε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αναφερόμενος στο νόμο για το βασικό μέτοχο, τον κατηγόρησε ότι θίγει το φιλότιμο του Έλληνα όταν τρέχει με παρακάλια και ελεημοσύνες στις Βρυξέλλες για να πάρει αναβολή μίας εβδομάδας.

    Ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει αν παίρνει πίσω την υπογραφή του και τον ρώτησε αν διαφωνεί με την υπεράσπιση του Συντάγματος. «Εμείς», πρόσθεσε, «είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό για το θέμα της διαφάνειας, ας αποφασίσει ο καθένας με ποιον συμμαχεί και ποιον υποστηρίζει».

    Λίγο αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας το μεσημέρι σε ερωτήσεις για το θέμα του βασικού μετόχου, τόνισε με έμφαση ότι «η κυβέρνηση από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση πολύ ήρεμα και πολύ συνετά είχε μιλήσει για τη διαφάνεια και την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής», προσθέτοντας πως την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, έχει υιοθετήσει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να τροποποιήσει διατάξεις του βασικού μετόχου προκειμένου να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας πως «όταν βρίσκεσαι σε διαπραγμάτευση δεν συζητάς τέτοια πράγματα. Υπερασπίζεσαι το εθνικό σου συμφέρον και το εθνικό σου Σύνταγμα».

    Στις Βρυξέλλες

    Κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει, την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών με τον αρμόδιο επίτροπο Τσαρλς Μακ Κρίβι, για το θέμα του βασικού μετόχου. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αλλαγών, καθώς κοινοτικοί αξιωματούχοι θέτουν ζήτημα αλλαγής του ελληνικού Συντάγματος και όχι του συγκεκριμένου νόμου.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Πσαυλόπουλος, υπογράμμισε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο να υπερασπιστεί το ελληνικό Σύνταγμα και τις ρυθμίσεις που αφορούν την εμπέδωση του κράτους δικαίου, για να αποδείξει πως δεν υπάρχει καμία αντίφαση και καμία αντίθεση με την ελληνική και την κοινοτική έννομη τάξη.

    «Εξηγούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο κι αν χρειαστεί, όσος χρόνος κι αν απαιτηθεί, το αυτονόητο, ότι δηλαδή υπερασπιζόμαστε τη διαφάνεια, δεν περιορίζουμε την επιχειρηματικότητα κανενός και, κυρίως, δεν στρεφόμαστε κατά προσώπων», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

    [02] ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥ.ΚΑΛΟΥΣΗ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (16:59 UTC+2)

    Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελου Καλούση, ζήτησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς. Η δίωξη αφορά, μεταξύ άλλων, σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, δωροληψία κατά συρροή, εκβίαση, κατ' εξακολούθηση εξασφάλιση καταλύματος σε αλλοδαπές χωρίς άδεια παραμονής και παράβαση καθήκοντος ενώ αναμένεται να ασκηθεί τη Δευτέρα απο τον εισαγγελέα εφετών.

    Ο κ. Σανιδάς παρήγγειλε, επίσης, την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στα Χανιά Ευστράτιου Βαλυράκη για άμεση συνέργεια σε δωροδοκία δικαστή και άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος.

    Για το ίδιο αδίκημα κατηγορείται και ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε συνήγορος του Ιάκωβου Γιοσάκη.

    Οι Νικολακόπουλος και Βαλυράκης είχαν καταθέσει 15 χιλιάδες ευρώ και 47 χιλιάδες ευρώ, αντιστοίχως, στο λογαριασμό του Ευάγγελο Καλούση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις χιλιάδες ευρώ φέρεται να έχει καταθέσει δικαστική λειτουργός στο λογαριασμό του αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη.

    Στον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων. Καταγγελίες εναντίον του τον φέρουν να είχε ευνοϊκή μεταχείριση από πολλούς δικαστές σε αρκετές αντιδικίες με τον πρώην μητροπολίτη Αττικής, Νικόδημο.

    Τέλος, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης εμφανίστηκε το πρωί της Παρασκευής στον Αρειο Πάγο και δήλωσε πως είναι στη διάθεση του αντιεισαγγελέα κ.Σανιδά, προκειμένου να δώσει στοιχεία για την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

    [03] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (14:41 UTC+2)

    Αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο της υγείας άφησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα τόνισε ότι στα χρόνια που πέρασαν, η Χώρα μας δεν μπόρεσε να αποκτήσει το Σύστημα Υγείας, που απαιτεί και δικαιούται η ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε «τα βάρη του παρελθόντος είναι το μεγάλο πρόβλημα και στον τομέα αυτό».

    Αναφερόμενος στο μέχρι στιγμής έργο της κυβέρνησης τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή, με διαδοχικές, στοχευμένες πολιτικές, άρχισε να μπαίνει τάξη στο οργανωμένο χάος. «Αλλάζουμε την εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλάζουμε την πραγματικότητα. Προχωρούμε, με διάλογο, αλλά και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε» είπε.

    Συγκεκριμένα ανέφερε τη συγκρότηση Ανώνυμης Εταιρίας Μονάδων Υγείας, την άμεση λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού, τη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για την κατοχύρωση των μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης, τη δημιουργία της Ένωσης Νοσηλευτών Νοσηλευτριών Ελλάδας, τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου Υγείας και Αλληλεγγύης, τον επανασχεδιασμό νέου τρόπου επιλογής και τοποθέτησης των Αγροτικών Γιατρών και το νέο σύστημα εφημεριών στην Αθήνα,

    Μίλησε τέλος για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και ζήτησε διάλογο - ακόμη και αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών - με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού:

    "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχουν διεξαχθεί μια σειρά από προ Ημερησίας Διατάξεως Συζητήσεις στη Βουλή, για τους κρίσιμους τομείς: Για την Οικονομία, την Παιδεία, την Αγροτική Ανάπτυξη. Με δική μας πρωτοβουλία γίνεται και η σημερινή συζήτηση για τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο γόνιμος διάλογος, η δημόσια συζήτηση, το άθροισμα δυνάμεων απέναντι σε χρόνια προβλήματα, μπορούν να παράγουν σημαντικά, θετικά αποτελέσματα, για όλους τους πολίτες. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη, η προστασία της δημόσιας υγείας, η Κοινωνική Αλληλεγγύη, είναι βασικές υποχρεώσεις κάθε σύγχρονης Πολιτείας. Είναι υποχρεώσεις από τις οποίες κρίνεται, πόσο κοινωνικό, πόσο ανθρώπινο, πόσο κοντά στον πολίτη, είναι το κράτος.

    Δυστυχώς, στα χρόνια που πέρασαν, η Χώρα μας δεν μπόρεσε να αποκτήσει το Σύστημα Υγείας, που απαιτεί και δικαιούται η ελληνική κοινωνία. Όλοι ξέρουμε ποιές ήταν οι κυρίαρχες εικόνες: Ατελείωτες ουρές στα εξωτερικά ιατρεία. Λίστες αναμονής, χωρίς τέλος. Ράντζα στους διαδρόμους. Σπατάλη πολλών εκατομμυρίων. Αδιαφάνεια στις προμήθειες και τη διαχείριση. Ελλείμματα και χρέη. Πολλά νοσοκομεία δεν είχαν ούτε καν ισολογισμούς. Ένας από τους πρώην αρμόδιους υπουργούς μιλούσε για ''πιράνχας''. Σχεδόν όλοι οι έως τότε υπουργοί Υγείας αναγκάζονταν (λίγο πριν τις εκλογές) να ομολογήσουν ότι το ΕΣΥ έπαψε να λειτουργεί. Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ (αναγνωρίζοντας το έλλειμμα πολιτικής) ομολογούσε την ανάγκη «ρήξεων με το παρελθόν». Και αυτό εσήμαινε και σημαίνει πολλά. Ήταν ομολογία αποτυχίας, αλλά και αναγνώριση της ορθότητας των θέσεών μας. Άκουγαν, έως τότε, οι πολίτες, από εκείνους που έπαιρναν τις αποφάσεις ότι «κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με δανεικά».

    Την ίδια όμως ώρα, γινόταν το ακριβώς αντίθετο. Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούσαν με δανεικά, που αυξάνονταν, με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Το 2001 διαγράφονταν χρέη ύψους ενός δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή άνοιγαν καινούριοι λογαριασμοί. Δύο χρόνια αργότερα, τα καινούρια χρέη ξεπερνούσαν τα 2 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανένα. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε κάθε προσπάθεια για την αλλαγή της. Δεν συμβιβαζόμαστε, όμως, με τη συντήρηση. Δεν έχουμε δικαίωμα ανοχής στις παθογένειες του συστήματος και τις νοσηρές καταστάσεις που το καθηλώνουν. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα να παραμένει ταυτισμένο, με τις εικόνες που πληγώνουν τον πολίτη. Δεν μπορεί να παραμένει ταυτισμένο με το απερίγραπτο χάος της κακοδιοίκησης και της σπατάλης. Στεκόμαστε με ευθύτητα και αποτελεσματικότητα απέναντι στην πραγματικότητα. Και αυτό οφείλουμε να κάνουμε όλοι.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Αμέσως μόλις αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου, επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Οφείλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι και στον τομέα της Υγείας ο προϋπολογισμός του 2004 ήταν ελλειμματικός. Δαπάνες για ανειλημμένες υποχρεώσεις (για υποδομές, υπερωρίες και εφημερίες γιατρών) δεν αναγράφονταν πουθενά. Δημιουργούσαν μια ακόμη ''μαύρη τρύπα'', που δυσκόλευε την εθνική προσπάθεια και επιβάρυνε το μέλλον. Τελικά, μπορέσαμε, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, να είμαστε απόλυτα έτοιμοι.

    Καταθέτω για τα πρακτικά της Βουλής:

    - Το συνοπτικό απολογισμό του Υπουργείου Υγείας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    - Ένα από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (αυτό του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών) και

    - Το Επιχειρησιακό Σχέδιο ''Φιλοκτήτης'' που αφορούσε στο ενδεχόμενο Χημικού, Βιολογικού, Ραδιολογικού Συμβάντος.

    Το τελικό αποτέλεσμα είναι γνωστό:

    - Τα κενά που υπήρχαν καλύφθηκαν.

    - Το ανθρώπινο δυναμικό επέδειξε υπευθυνότητα και πατριωτισμό.

    - Η Ελλάδα λειτούργησε, όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις και οι ιστορικές εκείνες στιγμές.

    - Όλοι μαζί οι Έλληνες καταγράψαμε ένα συλλογικό επίτευγμα, που ενίσχυσε το κύρος και ανέδειξε τις αρχές και τις αξίες της Πατρίδας μας. Αναπτύξαμε ένα πρότυπο συστράτευσης, ένα πρότυπο νοοτροπίας, ένα πρότυπο προσφοράς, που δεν μπορεί να είναι παρένθεση, αλλά κεκτημένο για νέες συλλογικές προσπάθειες. Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέγουμε, για όλους τους κρίσιμους τομείς. Αυτός είναι, προπάντων, ο δρόμος που επιλέγουμε για το έργο που αφορά στην ίδια τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Από την πρώτη στιγμή, με διαδοχικές, στοχευμένες πολιτικές, αρχίσαμε να βάζουμε τάξη στο οργανωμένο χάος. Από την πρώτη στιγμή, ημέρα με την ημέρα, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Αλλάζουμε την εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Αλλάζουμε την πραγματικότητα. Προχωρούμε, με διάλογο, αλλά και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε. Στο διάστημα που πέρασε, ανάμεσα στ' άλλα:

    Συγκροτήθηκε Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας, για την άμεση λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού. Εξασφαλίζεται, έτσι, σε συντομότερο χρονικό διάστημα, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας, όπως η κατ' οίκον νοσηλεία και η Ιατρική Αποκατάσταση. Διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση των μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης, που μπορούν πλέον να εφαρμόζονται δωρεάν, αφού για πρώτη φορά καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την πλήρη κάλυψη του κόστους, από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Είναι μια σημαντική αρωγή στα ζευγάρια - και ιδίως τα οικονομικά ασθενέστερα - που αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα. Υπενθυμίζω ότι ήμασταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε., που δεν είχε σχετικούς κανόνες. Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκε, η Ένωση Νοσηλευτών Νοσηλευτριών Ελλάδας, με σκοπό:

    - την ανάπτυξη της νοσηλευτικής,

    - τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα,

    - την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας φροντίδας.

    Θεσμοθετήθηκε ο Συνήγορος Υγείας και Αλληλεγγύης, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων κακοδιοίκησης και την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με τους πολίτες. Επανασχεδιάστηκε και εφαρμόζεται άμεσα νέος τρόπος επιλογής και τοποθέτησης των Αγροτικών Γιατρών, με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς ταλαιπωρία των υποψηφίων και χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης τρίτων. Σημειώνω ότι στους φακέλους των υποψηφίων της περιόδου 2001-2004 βρέθηκαν 1.300 (δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα) λάθη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι μπήκε, ήδη, σε πιλοτική εφαρμογή ένα νέο σύστημα εφημεριών στην Αθήνα, που είχε σαν αποτέλεσμα μια εξαιρετικά σημαντική μείωση των ράντζων. Δεν διστάζω να πω ότι τα υπόλοιπα ίσως να είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι της προσπάθειάς μας. Δεν λέμε, ούτε ότι λύθηκε το πρόβλημα, ούτε ότι είμαστε ικανοποιημένοι. Όσο υπάρχει ανάγκη να τοποθετείται έστω και ένα ράντζο, όσο υπάρχει έστω και ένας πολίτης που δεν βρίσκει κρεβάτι στα δωμάτια των νοσοκομείων, η Κυβέρνηση δεν θα είναι ικανοποιημένη. Σίγουρα, όμως, υπάρχει, ήδη, μια εμφανής βελτίωση. Η προσπάθειά μας συνεχίζεται με σχέδιο και επιμονή.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Το είπα και το ξαναλέω: Το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Στο διάστημα που πέρασε προετοιμάσθηκαν και άρχισαν να προωθούνται σημαντικές τομές στο ΕΣΥ. Με το νόμο, που μόλις ψηφίστηκε από τη Βουλή, τίθενται σε εφαρμογή μια σειρά προγραμματικές δεσμεύσεις μας που οδηγούν, τόσο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και στην αντιμετώπιση των φαινομένων αδιαφάνειας και κατασπατάλησης των πόρων της Υγείας. Ανάμεσα στ' άλλα:

    Ψ Καταργούνται (όπως δεσμευτήκαμε) τα δυσκίνητα ΠΕΣΥΠ και το ρόλο τους αναλαμβάνουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες. Σημειώνω ότι για τη συγκρότηση των συμβουλίων τους προβλέπεται δημοκρατική συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και καθιερώνεται, για πρώτη φορά, εκπροσώπηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ψ Τα Νοσοκομεία και οι Μονάδες Πρόνοιας μετατρέπονται σε αυτόνομα ΝΠΔΔ, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

    Ψ Δημιουργούνται σε κάθε Περιφέρεια Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης αναζητώντας πληροφορίες και πιστοποιητικά, αλλά να βρίσκει άμεσα μια υπηρεσία για την εξυπηρέτησή του.

    Ψ Συγκροτείται σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζόμενων, με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, από την άποψη της υγιεινής και της ασφάλειας.

    Ψ Αυξάνεται το όριο για τη θεώρηση των συνταγών των ασφαλισμένων του Δημοσίου από τα 60 στα 100 ευρώ, γεγονός που σημαίνει περιορισμό της ταλαιπωρίας των δικαιούχων.

    Ψ Ρυθμίζονται σημαντικά θέματα για την Κοινωνική Ένταξη και θεσμοθετούνται Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των ατόμων με πολλαπλές αναπηρίες.

    Ψ Προβλέπεται ασφάλιση των γιατρών για ενδεχόμενα λάθη, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι άρχισε - σύμφωνα με το Πρόγραμμά μας - συστηματική προετοιμασία για τη ριζική αναδιαμόρφωση και την καθολική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

    - Προχωρούμε, σταδιακά αλλά σταθερά, στη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου.

    - Εντάχθηκαν, ήδη, στο Γ΄ ΚΠΣ πέντε Κέντρα.

    - Πριν από το Καλοκαίρι πρόκειται να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας στο Βύρωνα.

    - Προγραμματίζεται η αγορά δύο κινητών μονάδων, για συμπληρωματικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας σε περιοχές που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

    - Πριν από το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και την υλοποίηση μιας ακόμη πτυχής του προγράμματός μας. Και αυτό θα έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, την αμεσότερη παροχή ιατρικής φροντίδας, την εξοικονόμηση πόρων.

    Παράλληλα, προετοιμάζονται και πρόκειται να κατατεθούν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, νομοσχέδια για:

    - τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας,

    - τη διαχείριση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών,

    - τη θέσπιση μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας,

    - την κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης,

    - τη διαφάνεια στις προμήθειες των φορέων Υγείας, αλλά και την ορθολογική αξιοποίηση της περιουσίας του Υπουργείου.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Τα βάρη του παρελθόντος είναι το μεγάλο πρόβλημα και στον τομέα αυτό. Ολοκληρώνουμε, μέσα στο 2005, τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων (περίπου 2,4 δισ. ευρώ) που δεν καταγράφονταν, ούτε στους προϋπολογισμούς, ούτε στο επίσημο δημόσιο χρέος. Ήταν κι αυτά μια από τις μαύρες τρύπες των δημόσιων οικονομικών. Ήταν κι αυτή μια από τις πρακτικές που επιστρατεύονταν για να μεταφέρονται βάρη του παρελθόντος στο σήμερα. Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τι επιπλέον θα μπορούσε να είχε κάνει η σημερινή Κυβέρνηση στο Χώρο της Υγείας, χωρίς τα βάρη αυτά. Θα λειτουργούσαν άμεσα όλες οι αναγκαίες Μονάδες Εντατικής. Θα καλύπτονταν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες νοσηλευτικού προσωπικού. Θα δημιουργούνταν ταχύτερα τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

    Από την πρώτη στιγμή, δώσαμε και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον τερματισμό της κακοδιοίκησης, και της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Εντοπίσαμε και αντιμετωπίζουμε - με σημαντικά αποτελέσματα - αδιαφανείς πρακτικές, που επιστρατεύονταν από το κατεστημένο στις προμήθειες των νοσοκομείων. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω:

    - Στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Ερυθρό Σταυρό, πολύ εύκολα, οι τιμές των βηματοδοτών μειώθηκαν κατά 25%.

    - Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης υπήρξε μείωση του συνόλου των δαπανών κατά 30% και εξοικονόμηση πολλών εκατομμυρίων, που χάνονταν σε υπερτιμολογήσεις.

    - Στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας διαπιστώθηκε υπεξαίρεση μεγάλων ποσών, ενώ το μηχανογραφικό σύστημα που είχε αγοραστεί από το 2001, δεν λειτούργησε ποτέ.

    Στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, βρήκαμε, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό, την πιο συμφέρουσα λύση για την τοποθέτηση των χρημάτων του. Εκείνο που δεν βρήκαμε είναι γιατί ο Οργανισμός τοποθετούσε τα χρήματά του στην Αγροτική Τράπεζα, χωρίς κανένα επιτόκιο.

    Παράλληλα, θέσαμε σε εφαρμογή συγκροτημένη προσπάθεια για την προστασία και την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Υπουργείου. Θα πω ένα μόνο παράδειγμα: Πρώην υπάλληλοι του ΠΙΚΠΑ και του ΕΟΠ που είχαν δικαιωθεί για διαφορές ''εφάπαξ'', έβγαζαν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα της προνοιακής περιουσίας, ενώ οι υπεύθυνοι παρακολουθούσαν ανεύθυνα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρειάστηκε να καλυφθεί μια ακόμη ''μαύρη τρύπα'' στον Προϋπολογισμό του 2004, ύψους 1.800.000 ευρώ. Τελικά, σταματήσαμε δεκάδες πλειστηριασμούς, σώθηκαν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, έγινε καταγραφή ολόκληρης της προνοιακής περιουσίας και, σε δύο μήνες, ξεκινά η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της. Δημιουργούμε για το σκοπό αυτό εταιρία διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η θέσπιση μηχανισμών, διαδικασιών και κανόνων διαφάνειας είναι βασικός και απαράβατος γνώμονας της πολιτικής μας. Προωθούμε, ήδη, ένα νέο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ, που θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους τους.

    Ψ Συγκροτούμε ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών και ειδικών επιστημόνων.

    Ψ Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Προμηθειών για την προκήρυξη των διαγωνισμών.

    Ψ Δημιουργείται Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών για να ελέγχει τους διαγωνισμούς.

    Ψ Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Παραγγελιοληψίας για να διεκπεραιώνει την παραλαβή των υλικών.

    Ψ Μειώνονται κατά 25%, από τις αρχές Απριλίου, οι ανώτατες τιμές ΦΕΚ, για τα αναλώσιμα υλικά των Νοσοκομείων.

    Ψ Δημιουργούμε πιλοτικά, μέσα στο 2005, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, ενιαία εργαστήρια για την πραγματοποίηση εξετάσεων μικρής συχνότητας, έτσι ώστε να υπάρξει μείωση και του κόστους των εξετάσεων, αλλά και του χρόνου έκδοσης των αποτελεσμάτων.

    Ψ Έχουμε, ήδη, δρομολογήσει το πρόγραμμα IASYS (το μεγαλύτερο και πιο απαιτητικό έργο πληροφορικής στη Χώρα μας) που πρόκειται, στην αρχική του φάση, να δικτυώσει 19 νοσοκομεία της Χώρας. Από την εφαρμογή του φιλοδοξούμε να μειώσουμε το κόστος για την Υγεία τουλάχιστον κατά 35% και να βελτιώσουμε αντίστοιχα τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Υπογραμμίζω ακόμη ότι η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων στο χώρο της Υγείας, από το 12% που παραλάβαμε, αυξήθηκε, έως το τέλος του 2004, στο 25%.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ξέρουμε πολύ καλά ότι, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, απαιτείται έμπρακτη απάντηση στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, τα χρέη και τα ελλείμματα που μας κληροδότησε το χτες, δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας. Παρόλα αυτά,

    Ψ Άρχισε η σταδιακή τοποθέτηση μόνιμου και εποχικού προσωπικού, από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, του 2002 και του 2003.

    Ψ Υπογράφηκε, ήδη, η προκήρυξη για 2.000 μόνιμες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 1.000 θέσεις εποχικού προσωπικού, για να στελεχωθούν, κατά προτεραιότητα, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Εμφραγμάτων και Τεχνητού Νεφρού.

    Ψ Προκηρύχθηκαν περισσότερες από 200 θέσεις για τις ανάγκες της μεταρρύθμισης στο ψυχιατρικό τομέα και προωθείται σταδιακά η κάλυψη των κενών θέσεων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και αορίστου χρόνου.

    Ψ Για να καλυφθούν οι πιο επείγουσες ανάγκες των Νοσοκομείων, καθορίστηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

    Σημειώνω ότι, στην κατάρτιση των σχετικών καταλόγων, πρώτη προτεραιότητα θα έχουν οι άνεργοι, που πληρούν τα σχετικά προσόντα.

    Ψ Για τη στελέχωση των μονάδων Υγείας σε άγονες περιοχές, καταργείται, με το νέο νόμο, το όριο ηλικίας για το διορισμό γιατρών στις περιοχές αυτές.

    Ψ Παράλληλα προωθούμε, με νομοθετική ρύθμιση και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, τη συνεργασία του ΕΣΥ με Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, ιδίως σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και της προστασίας της ζωής οφείλονται στο έλλειμμα πολιτικής και την ανεπάρκεια του Κράτους.

    Ψ Αναφέρομαι στα τροχαία, όπου κάθε χρόνο θρηνούμε τόσους συνανθρώπους μας όσοι ο πληθυσμός ενός μικρού Δήμου.

    Ψ Αναφέρομαι στο πρόβλημα των ναρκωτικών, όπου αποκαλύπτονται τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας.

    Ψ Αναφέρομαι στα Άτομα με Αναπηρία που δεν έχουν την οφειλόμενη αρωγή του Κράτους ενώ, την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλοι, μοιράζονται πόρους που ανήκουν σε συνανθρώπους μας, με πραγματικά μεγάλες ανάγκες.

    Ψ Αναφέρομαι στη διαρκή επιδείνωση των καταστάσεων αυτών. Και όλα αυτά δεν μπορεί να συνεχίζονται. Η δική μας απόφαση είναι δεδομένη. Βάζουμε τάξη στο οργανωμένο χάος.

    Εφαρμόζουμε, ήδη, πιλοτικό πρόγραμμα με την εισαγωγή Κάρτας Λειτουργικότητας για Ανάπηρους, και καθιερώνουμε αντικειμενικό σύστημα για την αξιολόγηση της αναπηρίας. Ήδη, ο δειγματοληπτικός έλεγχος, που έγινε από το Υπουργείο, δείχνει ότι ο αριθμός των πραγματικά αναπήρων είναι πολύ μικρότερος απ' ό,τι, έως τώρα, εμφανιζόταν. Στόχος μας είναι:

    - να υπάρξει πλήρης καταγραφή των πραγματικά αναπήρων,

    - να εφαρμοστούν διαδικασίες που τους απαλλάσσουν από άσκοπες ταλαιπωρίες και,

    - να φτάνουν οι πάσης φύσεως παροχές σ' αυτούς που πράγματι δικαιούνται.

    Στο ίδιο διάστημα, αναβαθμίστηκε το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας και βελτιώθηκε σημαντικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ανάμεσα στ' άλλα σημειώνω ότι:

    - Λειτουργεί ήδη, σε εικοσιτετράωρη βάση, η τηλεφωνική γραμμή 197 για άμεση Κοινωνική Βοήθεια.

    - Λειτουργεί στο Καλαμάκι ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά.

    - Λειτουργούν ξενώνες, ένας στο Ίλιον και ένας στο Ωραιόκαστρο, για γυναίκες θύματα παράνομης διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

    - Λειτουργούν δύο Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, και σύντομα πρόκειται να λειτουργήσουν άλλα δέκα.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Φροντίδας - που ήδη υλοποιεί εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για τα Άτομα με Αναπηρία - μετατρέπεται σε Ερευνητικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Σημειώνω ότι το Συμβούλιο αυτό επεξεργάζεται, ήδη, νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αφορούν τις υιοθεσίες, την αναδοχή, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την προσβασιμότητα των αναπήρων.

    Ψ Άρχισε - και βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση - η λειτουργία της πρώτης πρότυπης οργανωμένης προσβάσιμης πλαζ για Άτομα με Αναπηρία στο ΚΑΑΠ Βούλας (πρώην ΠΙΚΠΑ). Σημειώνω ότι, ήδη, επεξεργαζόμαστε σχέδιο για την πλήρη ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής του πρώην ΠΙΚΠΑ.

    Ψ Εφαρμόζεται, ήδη, με συντονιστή το Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης των Αμπελοκήπων, συγκροτημένο πρόγραμμα για τα παιδιά των φαναριών, που δεν βασίζεται σε αστυνομικά μέτρα, αλλά σε δράσεις κοινωνικής προσέγγισης. Ήδη, το πρόβλημα περιορίστηκε σημαντικά και προσδοκούμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών σημειώνω:

    - τη λειτουργία παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ στη Ρόδο,

    - τη λειτουργία νέας μονάδας χορήγησης υποκατάστατων στην Αθήνα, στην οδό Αβέρωφ,

    - την εγκατάσταση τεσσάρων λυόμενων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τον ίδιο σκοπό,

    - την προκήρυξη - πέρα από τις προγραμματισμένες - επιπλέον 70 θέσεων για απογευματινή βάρδια στο πρόγραμμα μεθαδόνης,

    - την προετοιμασία Προεδρικού Διατάγματος για να καλυφθούν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήστες που αναγκάζονται να καταφύγουν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. (Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα λειτουργούν υπό την πλήρη εποπτεία του Υπουργείου Υγείας).

    - Παράλληλα, προχωρούμε στη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για το συντονισμό των προσπαθειών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, στην οποία θα συμμετέχω και ο ίδιος.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Διαλέξαμε το δρόμο της ειλικρίνειας και της ευθύνης απέναντι στον πολίτη. Διαλέξαμε το δρόμο των αλλαγών και όχι της συντήρησης. Διαλέξαμε το δρόμο της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Ξέρουμε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν είναι και πολλά και δύσκολα. Θέλουμε τη συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θέλουμε το διάλογο - ακόμη και την αντιπαράθεση απόψεων και ιδεών - με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Φτάνει να υπάρχει από όλους γόνιμη διάθεση και όχι στείρα άρνηση. Όμως και το λέω ξεκάθαρα: Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε επιθέσεις που ευνοούν ένοχες καταστάσεις. Στη σκέψη μας είναι:

    - η στιγμή που ο πολίτης χρειάζεται επειγόντως ένα γιατρό,

    - η στιγμή που χρειάζεται να πάει σ' ένα Κέντρο Υγείας,

    - η στιγμή που χρειάζεται να εισαχθεί σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο.

    Είναι η στιγμή που κρίνεται

    - εάν το κράτος υπάρχει για τους πολίτες του,

    - εάν το κράτος σέβεται τη ζωή και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων,

    - εάν το κράτος αξίζει της εμπιστοσύνης μας.

    Οι προσπάθειές μας οδηγούν ήδη σε απτά αποτελέσματα. Οι στόχοι μας γίνονται, ο ένας μετά τον άλλο, πραγματικότητα. Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε:

    - να μην χάνονται πια τεράστιοι πόροι στην κακοδιοίκηση και τη διαφθορά, αλλά να αξιοποιούνται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον πολίτη.

    - να μην είναι το βράδυ τριάντα ασθενείς με μόνο μια νοσηλεύτρια.

    - να μην περιμένει μήνες ο πολίτης για μια εξειδικευμένη εξέταση.

    - να μην περιμένει ατελείωτες ώρες στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ώσπου να τον εξετάσει γιατρός,

    - να έχουν οι πολίτες άνετη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας. Στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να διαμορφωθούν συνθήκες που διασφαλίζουν, σταδιακά αλλά σταθερά, την πλήρη ανταπόκριση του κράτους στις βασικές αυτές υποχρεώσεις του. Αυτό είναι το διαρκές αίτημα των πολιτών. Αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα για μια σύγχρονη Ελλάδα την Ευρώπη και στον Κόσμο".

    [04] ΣΕΓΑΣ: ΑΘΩΟΙ ΚΕΝΤΕΡΗΣ - ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (20:27 UTC+2)

    Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών για τη γνωστή υπόθεση ντόπινγκ.

    Την απόφαση έλαβε με πλειοψηφία 4-1 κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, που επέβαλε στον προπονητή των δύο Ολυμπιονικών, Χρήστο Τζέκο, ποινή αποκλεισμού 4 χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα.

    [05] Ν. ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΠΟΧΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Για ανικανότητα να διαχειριστεί την οικονομία της χώρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή ανακοίνωση της EUROSTAΤ.

    «Η μείωση του ελλείμματος, από το επίπεδο του 6,1 ή του 6,7 που μπορεί να καταλήξει, κάτω του 3% στο τέλος του 2006, σημαίνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια πρωτόγνωρη εποχή λιτότητας για την ελληνική οικονομία, για τους Έλληνες εργαζόμενους, για τα ελληνικά νοικοκυριά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Αθανασάκη προς τους πολιτικούς συντάκτες έχουν ως εξής:

    «Η σημερινή ανακοίνωση της EUROSTAT λέει ότι, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έκλεισε για το 2004 στο 6,1% του ΑΕΠ, με προοπτική, μάλιστα, να κλείσει τελικά και πιο πάνω από αυτό το ύψος, εφόσον κρατούνται σε εκκρεμότητα συγκεκριμένα στοιχεία. Είναι η επιβεβαίωση της απόλυτης ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, να διαχειριστεί την οικονομία της χώρας.

    »Η ανικανότητα και η υποκρισία της κυβέρνησης είναι εμφανής και στη υποσημείωση της ανακοίνωσης της EUROSTAT. Ότι, «αδυνατεί η EUROSTAT να επιβεβαιώσει τα στοιχεία για την Ελλάδα, και ότι, τελικά, τα στοιχεία μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμα υψηλότερο έλλειμμα», σε συνδυασμό με τον τραγέλαφο της δημοσιονομικής απογραφής. Συνεχίζει η κυβέρνηση, τώρα, να υποβάλλει νέα στοιχεία για το 2000 και το 2003, και μάλιστα, υιοθετώντας για την καταγραφή των χρεών των νοσοκομείων, τη μέθοδο που αποκήρυξε για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών. Αυτό οφείλει πραγματικά να το εξηγήσει η κυβέρνηση. Ποια μέθοδο θα χρησιμοποιεί και θα κινείται κάθε φορά.

    »Όλα αυτά θα ήταν απλώς φαιδρά, αν οι χειρισμοί αυτοί της κυβέρνησης, δεν είχαν πραγματικές και επώδυνες επιπτώσεις για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, για κάθε Έλληνα εργαζόμενο, για τις επιχειρήσεις, την οικονομία συνολικά.

    »Η μείωση του ελλείμματος, από το επίπεδο του 6,1 ή του 6,7 που μπορεί να καταλήξει, κάτω του 3%, στο τέλος του 2006, σημαίνει ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια πρωτόγνωρη εποχή λιτότητας για την ελληνική οικονομία, για τους Έλληνες εργαζόμενους, για τα ελληνικά νοικοκυριά.

    »Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, να χρεώσει τη δική της ανικανότητα στο ΠΑΣΟΚ, να επαναλαμβάνει συνεχώς ότι, για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ - το γνωστό παραμύθι- ή να παραπέμπει στις υπερβάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, το έλλειμμα αυτό, για το 2004, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της δικής της οικονομικής πολιτικής, της δικής της οικονομικής διαχείρισης, της δικής της υπέρβασης των δαπανών και της κατάρρευσης των εσόδων.

    »Όλη αυτή την περίοδο, των δώδεκα μηνών που πέρασαν από τις εκλογές και των δέκα μηνών δημοσιονομικής διαχείρισης της Νέας Δημοκρατίας το 2004, είδαμε την απαξίωση και την υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών, είδαμε τις χαριστικές ρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να ευνοήσει μεγάλες επιχειρήσεις ή ομάδες επιχειρηματιών, για να ευνοήσει τα μεγάλα εισοδήματα.

    »Είδαμε τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου απόκρυψης του ΦΠΑ, με τις ρυθμίσεις που έκανε για την αυτόματη περαίωση στις μικρές επιχειρήσεις.

    »Είδαμε τις απροκάλυπτα κομματικές τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο Οικονομικών, που οδήγησαν σε παράλυση των μηχανισμών είσπραξης και βεβαίωσης εσόδων.

    »Είδαμε την κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης στην αγορά, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στην οικονομία.

    »Είδαμε τη δημιουργία ανασφάλειας, φόβου, αβεβαιότητας, σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

    »Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Καραμανλή, το μόνο που έχει να επιδείξει και στον τομέα αυτό, είναι η έλλειψη ειλικρίνειας, η ασυνέπεια, η αναξιοπιστία της και η ανικανότητά της». τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

    «Οφείλω να επισημάνω σήμερα, πόσα απαράδεκτα συνέβησαν με την εκλογή της νέας ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη τοποθετηθεί με δηλώσεις και του Χρήστου Παπουτσή, και με την κατάθεση ερώτησης με την κοινοβουλευτική διαδικασία, προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας.

    »Όμως, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πολιτικό, ηθικό και υπηρεσιακό θέμα με το ατόπημα, τουλάχιστον ατόπημα, της ωμής παρέμβασης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στη διαδικασία των κρίσεων, της επιλογής της ανώτατης ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    »Υπάρχουν ευθύνες, συγκεκριμένες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν, γιατί πραγματικά είχαμε μια πρωτοφανή, μια πρωτόγνωρη διαδικασία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. Με τις διπλές συνεδριάσεις, και τις αλλαγές επιλογών στο επίπεδο των υπαρχηγών», κατέληξε ο κ. Αθανασάκης.

    [06] ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, καταγγέλλει «την εξαφάνιση από το χάρτη της Ευρώπης της Κύπρου και της Ουαλίας».

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει στην ερώτησή του ότι «από τους ευρωβουλευτές ελήφθη η πολυτελής έκδοση 'EUROSTAT YEARBOOK 2004', η οποία υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την EUROSTAT και αποτελεί 'πανόραμα της Ε.Ε.' (όπως αναφέρεται σε αυτή) όλων των στατιστικών των χωρών της Ε.Ε Η παράλειψη της Ουαλίας είναι ακατανόητη, ενώ εντύπωση προκαλεί και η επίσης ανεξήγητη παράλειψη της Κύπρου από τον ίδιο χάρτη», επισημαίνει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν «για ποιο λόγο η Επιτροπή επιτρέπει τη χρήση λανθασμένων, ελλιπών και προκλητικών χαρτών στις επίσημες εκδόσεις της», ενώ διερωτάται «αν είναι τόσο δύσκολο να ελέγχει τι εκδίδει και τι συνοδεύει με την υπογραφή της, ώστε να μην εκτίθεται συνεχώς».

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ρωτά «ποιος ευθύνεται για τα συνεχή αυτά λάθη, που δημιουργούν -εκτός από απορίες- και θυμηδία, αφού εμφανίζεται η Επιτροπή να αγνοεί ποιες χώρες και ποιες περιοχές περιλαμβάνει η Ε.Ε.».

    [07] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα τα πορίσματα της έκθεσης για την ανθρώπινη ανάπτυξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2004 διοργανώνουν η Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, στις 21 Μαρτίου, στη 1μμ, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Παιδαγωγικής Σχολής. Για το 2004 η έκθεση αφιερώθηκε στο ειδικό θέμα «Πολιτισμική ελευθερία στο σημερινό κόσμο της διαφορετικότητας».

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (20:20 UTC+2)

    Είμαστε έτοιμοι για τομές και για δουλειά δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τη νέα γραμματέα του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Από την πλευρά της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει όλες τις δυνάμεις της για να ανταποκριθεί στη νέα της αποστολή.

    Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και της κ. Ξενογιαννακοπούλου έχουν ως εξής:

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλό κουράγιο, καλή μας δύναμη.

    Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή δύναμη και με αισιοδοξία μπροστά.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Νομίζω, υπήρξε και μια πολύ θετική αποδοχή όχι μόνο στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, και είμαστε έτοιμοι για τομές και για δουλειά.

    Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ θα ήθελα κύριε Πρόεδρε άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, και εσάς και το Εθνικό Συμβούλιο, για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Να δεσμευτώ άλλη μια φορά ενώπιόν σας, ότι με όλες μου τις δυνάμεις θα προσπαθήσω να προσφέρω σ' αυτή τη νέα φάση που έχει μπει το ΠΑΣΟΚ, σ' αυτή τη νέα νικηφόρα πορεία, να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, συλλογικά και δυναμικά. Ευχαριστώ πολύ.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις και θα γίνει καλή δουλειά.

    [09] ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ"

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (20:10 UTC+2)

    "Ο Κ. Καραμανλής άσκησε φραστική και όχι ουσιαστική κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση", σημείωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της Βουλής.

    Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει κριτική ουσίας, διότι διατήρησε το θεσμικό πλαίσιο και τη γραμμή πλεύσης της πολιτικής Υγείας του ΠΑΣΟΚ, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στον Παπανδρέου να ασκήσει επιλεκτικά κριτική στη ΝΔ,είπε η γραμματέας του ΚΚΕ.

    Η Παπαρήγα τόνισε ότι για το Κομουνιστικό Κόμμα, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι δωρεάν, καθολικό και σύγχρονο. Το σύστημα υγείας δεν πρέπει να στοιχίζει στον ασφαλισμένο και δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν, είπε η κ. Παπαρήγα και συνέχισε:

    Το ΕΣΥ δεν πρέπει να αποκλείει κανέναν, ανεξάρτητα εάν εργάζεται ή όχι, αν ζει στην πόλη ή στην ύπαιθρο, εάν είναι Έλληνας πολίτης ή ξένος και οι υπηρεσίες του δεν πρέπει να καθορίζονται από την τσέπη του καθενός.

    Στη δευτερολογία της, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ιδιωτικός τομέας στην υγεία που να δρα με βάση τους νόμους της αγοράς και ταυτόχρονα να υπάρχει ολοκληρωμένος και δωρεάν δημόσιος τομέας υγείας για το λαό.

    [10] ΣΔΟΕ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (20:45 UTC+2)

    Σε φορολογικές παραβάσεις βρέθηκε να έχει υποπέσει μία στις τρεις επιχειρήσεις που έλεγξε το ΣΔΟΕ το Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από ένα σύνολο 3.536 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 1.195 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 34%, ενώ το σύνολο των παραβάσεων ανήλθε σε 7.039.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό παραβατικότητας 56% παρουσιάσθηκε στην Αττική και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 41%, τα Ιόνια νησιά με 40% και η Κεντρική Μακεδονία με 39%. Στη Δυτική Μακεδονία το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 38%, στη Στερεά Ελλάδα σε 33%, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε 30%, στην Κρήτη σε 28%, στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία 26%, στη Δυτική Ελλάδα 25%, στο Νότιο Αιγαία 24% και στην Ηπειρο 19%.

    Όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στη διακίνηση, σε 6.747 ελέγχους προέκυψαν 535 παραβάσεις από 409 παραβάτες.

    [11] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (20:31 UTC+2)

    Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με την από 10 Μαρτίου 2005 απόφαση του.

    Η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου έχει ως εξής:

    -Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Πρόεδρος Δ.Σ. (εκτελεστικό μέλος),

    -Δημήτριος - Αντώνιος Μανιατάκης, Διευθύνων Σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος),

    -Παρασκευή Αθανασιά, (μη εκτελεστικό μέλος),

    -Χαράλαμπος Δαυίδ, (μη εκτελεστικό μέλος),

    -Σπυρίδων Θεοδωρόπουλος (εκπρόσωπος μειοψηφίας - μη εκτελεστικό μέλος),

    -Παναγιώτης Λόφτσαλης (εκπρόσωπος εργαζομένων - μη εκτελεστικό μέλος)

    -Ευάγγελος Μαγείρου (μη εκτελεστικό μέλος)

    -Ιωάννης Μάνος (εκπρόσωπος μειοψηφίας - μη εκτελεστικό μέλος),

    -Ραφαήλ Μωυσής (μη εκτελεστικό μέλος),

    -Ιωάννης Παναγόπουλος (εκπρόσωπος ΟΚΕ - μη εκτελεστικό μέλος),

    -Αναστάσιος Πέτρου (εκπρόσωπος εργαζομένων - μη εκτελεστικό μέλος).

    [12] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕΔΕ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (20:22 UTC+2)

    Η πολιτισμική διαφορετικότητα υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που ανακύπτουν στο οικονομικό περιβάλλον και πως αυτή μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια ανάπτυξης και διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης, αναλύθηκε στην τρίτη και τελευταία θεματική ενότητα του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Management «Αριστοτέλης» με θέμα «Ασυμμετρία, Αβεβαιότητα, Πολιτισμική Διαφορετικότητα. Οι νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

    Το στυλ διαπραγμάτευσης που «δουλεύει» αποτελεσματικά σε μία χώρα, δεν είναι δεδομένο ότι «δουλεύει» και σε κάποια άλλη, τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Γιάννης Χατζηδημητρίου, επίκουρος καθηγητής του τμήματος οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αναλύοντας τις επιδράσεις της πολιτισμικής διαφορετικότητας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις των επιχειρήσεων.

    Έπειτα από μια σύντομη περιγραφή των δραστηριοτήτων που συνεπάγονται διεθνή διαπραγμάτευση (π.χ., εισαγωγές εξαγωγές, δάνεια από ξένες τράπεζες, παροχή άδειας εκμετάλλευσης, μερική ή ολική εξαγορά κλπ), ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως όταν πρόκειται για ομάδες από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, κατά τη διαπραγμάτευση καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για κατανόηση του δικού μας στυλ διαπραγμάτευσης και για τον εντοπισμό του στυλ διαπραγμάτευσης της αντίπαλης ομάδας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Την επιτυχημένη ένταξη του στοιχείου της πολιτισμικής διαφορετικότητας στη στρατηγική ανάπτυξης της Εβροφάρμα ΑΒΕΕ Βιομηχανία Γάλακτος και τις πρακτικές αφομοίωσης αυτού του στοιχείου στις κύριες λειτουργίες της, εξήγησε το μέλος του Δ. Σ. της εταιρείας Δρ. Αναστάσιος Αλεξανδρίδης. «Η στρατηγική στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της γαλακτοβιομηχανίας δεν περιείχε ως συνειδητή επιλογή και προτεραιότητα την αξιοποίηση της πολιτισμικής διαφορετικότητας», επισήμανε ο κ. Αλεξανδρίδης και συμπλήρωσε ότι «η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων της προέκυψε από τις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος τις οποίες, όμως, μπόρεσε να αξιοποιήσει η εταιρεία, επειδή κύρια επιλογή της ήταν η λειτουργία της ως ένα ανοικτό σύστημα». Ακολούθως ο ομιλητής αναφέρθηκε στο εθνικό ανθρώπινο δυναμικό (δημογραφικά χαρακτηριστικά), στο ανθρώπινο δυναμικό στην παραγωγή (ανάγκες ειδικοτήτων κλπ) και στο ανθρώπινο δυναμικό στην εισκόμιση του γάλακτος (συμπεριφορά Ελλήνων κτηνοτρόφων, προσανατολισμός στην ασφάλεια, απουσία εκπαίδευσης κ.α.).

    Για το στρατηγικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Διεύνθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού στην ανάπτυξη μιας εταιρείας, με βάση την εμπειρία της ΤΙΤΑΝ, μίλησε ο κ. Ηλίας Μοσχονάς, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου. Κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής, όπως είπε, η η δημιουργία εταιρικής κουλτούρας που στηρίζει την επιχειρησιακή στρατηγική, ο ορισμός των εταιρικών αξιών που οριοθετούν το πλαίσιο λειτουργίας, η δημιουργία πολιτικών που υποβοηθούν την υλοποίηση της επιχειρησιακής στρατηγικής και τέλος η επικοινωνία κατανόηση αντιλήψεων. Π αρουσιάζοντας, εξάλλου, τη γενικότερη στρατηγική του ομίλου ΤΙΤΑΝ, είπε ότι στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες, οι οποίοι αφορούν στη διεθνή επέκταση (ισχυρός περιφερειακός παίκτης), στην καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της, στη συνεχή βελτίωση του κόστους και της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού. Για τον άξονα της διεθνούς επέκτασης δε, τόνισε ότι προτεραιότητα ανάπτυξης δίδεται σε τέσσερις περιοχές, ήτοι στην Ελλάδα, τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    Η πολιτισμική διαφορετικότητα και οι επιχειρηματικές προκλήσεις στο χώρο της Βαλκανικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εισήγησης του Δρ. Απόστολου Αιγυπτιάδη, σύμβουλου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και μέχρι πρότινος επικεφαλής της Stopanska Banka AD Skopje. «Οι χώρες της Βαλκανικής δεν αποτελούν, πλέον, το Ελντοράντο του ελληνικού επιχειρηματικού κεφαλαίου», τόνισε ο κ. Αιγυπτιάδης, αλλά διευκρίνισε ότι «αποτελούν, όμως, ένα αναγκαίο ζωτικό χώρο που επιτρέπει στην περιορισμένη ελληνική αγορά να επεκταθεί και να κεφαλαιοποιήσει τις θετικές πλευρές της γειτνίασης, αλλά και της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, παραμερίζοντας τους όποιους αρνητικούς εθνικιστικούς συνειρμούς του παρελθόντος. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε σημαντικό κεφάλαιο τα θετικά αισθήματα των κατοίκων των χωρών αυτών προς τους Έλληνες, ενώ ειδικά για το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο ανέφερε ότι αντιμετωπίζεται με μικρότερη καχυποψία από ανάλογες προσπάθειες μεγαλύτερων χωρών, γειτονικών ή μη, στο μέτρο που τα ελληνικά μεγέθη αποτελούν ευπρόσδεκτες, αλλά όχι επίφοβες προσθήκες στις επιμέρους τοπικές αγορές.

    Τις εργασίες της ενότητας έκλεισε ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, αντιπρόεδρος του Δ. Σ. της βιομηχανίας αλουμινίου Alumil, ο οποίος παρουσίασε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση κατάφερε κατά την πορεία μετεξέλιξής της σε πολυεθνική- να μετατρέψει την πολιτισμικότητα σε επιχειρηματικό πλεονέκτημα. «Ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσον αφορά στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, διατηρεί 27 εταιρείες σε 22 χώρες, έχει επενδύσει 140 εκ. Ευρώ και απασχολεί 1.810 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 810 βρίσκονται στο εξωτερικό», είπε ο κ. Δουκίδης και υπενθύμισε ότι οι πωλήσεις αλουμινίου της εταιρείας σε όγκο, κατά το 2004, ξεπέρασαν τους 45.000 τόνους και σε αξία τα 170 εκ. Ευρώ. Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για τον Όμιλο, όπως ειπώθηκε, υπήρξαν ο σεβασμός των διαφόρων ιδιαιτεροτήτων, η ύπαρξη management με διεθνή και πολυπολιτισμική εμπειρία, η αξιοποίηση τοπικών κέντρων αριστείας, οι κοινές πρακτικές και τα ενδοεταιρικά πρότυπα, η δημιουργία εταιρικής κουλτούρας και η συνεχής εκπαίδευση και οργανωσιακή μάθηση.

    Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη όλων των θεμάτων που παρουσιάστηκαν ανά θεματική ενότητα και με την παρουσίαση των συμπερασμάτων.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ 3,3% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Αύξηση 3,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2004 σημείωσε τον Ιανουάριο του 2005 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αρμόδια διεύθυνση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις δεικτών των ετών 2004 προς 2003 και 2003 προς 2002 είχαν σημειωθεί αυξήσεις της τάξης του 1,5% και 2,8% αντίστοιχα.

    Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο 2004, ο γενικός δείκτης του Ιανουαρίου παρουσίασε αύξηση 0,8%, έναντι αυξήσεων 0,4% και 0,5%, που είχαν σημειωθεί, κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2004 προς 2003 και 2003 προς 2002.

    Τέλος, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2004 Ιανουαρίου 2005 σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2003 Ιανουαρίου 2004 παρουσίασε αύξηση 4,0%, έναντι αυξήσεων 1,5% και 2,0%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    [14] ΤτΕ: ΜΕΡΙΣΜΑ 2,85 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Εγκρίθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τη συνεδρίαση της 18 Μαρτίου 2005, ο Ισολογισμός και τα Αποτελέσματα της Χρήσεως 2004. Τα κέρδη της Τράπεζας, πριν από το σχηματισμό προβλέψεων, ανήλθαν στη χρήση 2004 σε 288,1 εκατ. ευρώ, έναντι 240 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 20%, ενώ τα μετά τις προβλέψεις καθαρά κέρδη της χρήσεως 2004 διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης χρήσης (καθαρά κέρδη 2004: 205,6 εκατ. ευρώ, έναντι 218,3 εκατ. ευρώ το 2003).

    Αναλυτικά, οι κυριότεροι παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα της Τράπεζας κατά τη χρήση 2004 ήταν:

    -Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 55,1 εκατ. ευρώ (325,9 εκατ. ευρώ το 2004, έναντι 270,8 εκατ. ευρώ το 2003). Η αύξηση οφείλεται στη μείωση των χρεωστικών τόκων και ιδιαίτερα αυτών που απορρέουν από την κίνηση του δοσοληπτικού λογαριασμού της Τράπεζας με το Ευρωσύστημα (TARGET).

    -Η αύξηση των εσόδων από προμήθειες, συμμετοχές, καθώς και των λοιπών εσόδων κατά 38,1 εκατ. ευρώ (268,8 εκατ. ευρώ το 2004, έναντι 230,7 εκατ. ευρώ το 2003). Η μεταβολή αυτή οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες, καθώς και στη μεταφορά στα αποτελέσματα της χρήσης 2004 ποσού 91,4 εκατ. ευρώ, έναντι 60,3 εκατ. ευρώ στη χρήση 2003, που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο της αξίας των τραπεζογραμματίων δραχμών, τα οποία εκτιμάται ότι δε θα προσκομισθούν στην Τράπεζα προς ανταλλαγή έναντι ευρώ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ανταλλαγής τους (1/3/2012).

    -Η μείωση των καθαρών αποτελεσμάτων από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά 24 εκατ. ευρώ (3,9 εκατ. ευρώ το 2004, έναντι 27,9 εκατ. ευρώ το 2003). Κατά τη χρήση 2004, η Τράπεζα, ενώ πραγματοποίησε κέρδη από τις χρηματοοικονομικές πράξεις και συγκεκριμένα τα κέρδη από τις πράξεις σε συνάλλαγμα ανήλθαν σε 71,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 87,4 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, το καθαρό αποτέλεσμα μειώθηκε κατά 24 εκατ. ευρώ.

    Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της χρήσης 2004 με τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες, ύψους 68,2 εκατ. ευρώ, από την αποτίμηση του συναλλαγματικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, καθώς επίσης και με τις αντίστοιχες ζημίες, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, από την αποτίμηση των χρεογράφων.

    Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους κανόνες και τις λογιστικές αρχές που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις τράπεζες - μέλη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και ιδιαίτερα την αρχή της συντηρητικότητας, τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, που προκύπτουν στο τέλος της χρήσεως από την αποτίμηση του χρυσού, των χρηματοοικονομικών μέσων σε ξένο νόμισμα και των χρεογράφων, δεν λογίζονται ως έσοδα στο λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως, αλλά μεταφέρονται απευθείας σε λογαριασμούς αναπροσαρμογής. Αντίθετα, οι μη πραγματοποιηθείσες ζημίες μεταφέρονται στα αποτελέσματα χρήσεως.

    -Η μείωση κατά 13% των διοικητικών δαπανών και λοιπών εξόδων και η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των αποδοχών προσωπικού (αύξηση κατά 3,7%).

    -Η αύξηση των αποσβέσεων κατά 76%, η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξημένες αποσβέσεις του κόστους εκτύπωσης τραπεζογραμματίων ευρώ, λόγω καταστροφής μεγαλύτερης ποσότητας εφθαρμένων (τραπεζογραμμάτια τα οποία μετά από διαλογή κρίθηκαν ακατάλληλα για επανακυκλοφορία).

    -Η μη ύπαρξη εσόδων από την ΕΚΤ, η οποία το έτος 2004 παρουσίασε ζημίες. Το ύψος της ζημίας που αντιστοιχεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση την κλείδα κατανομής της στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, ανέρχεται στο ποσό των 36,1 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη αυτής της υποχρέωσης η Τράπεζα σχημάτισε ισόποση πρόβλεψη σε βάρος των αποτελεσμάτων της χρήσεως 2004.

    -Η ενίσχυση της πρόβλεψης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών υποχρεώσεων της Τράπεζας προς τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού, οι οποίες απορρέουν από το Νόμο και το Καταστατικό της, με ποσό 35 εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

    Οι σημαντικότερες μεταβολές στα στοιχεία του Ισολογισμού κατά τη χρήση 2004 αφορούν:

    -Την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων. Στη χρήση 2004 η Τράπεζα, εφαρμόζοντας το άρθρο 15 του Ν.3229/2004, προέβη σε αναπροσαρμογή της αναπόσβεστης αξίας των γηπέδων και των κτιρίων που έχει στην κυριότητά της, στην εύλογη (αγοραία) αξία τους, όπως αυτή προσδιορίστηκε από ανεξάρτητους εκτιμητές.

    Από την αναπροσαρμογή προέκυψε υπεραξία ύψους 492,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφέρθηκε σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού. Μέρος του αποθεματικού αυτού προβλέπεται να κεφαλαιοποιηθεί και το υπόλοιπο θα παραμείνει ως ειδικό αποθεματικό, με προορισμό τον συμψηφισμό ζημιών που τυχόν θα προκύψουν στο μέλλον από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.

    -Το σχηματισμό προβλέψεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού. Μετά τη δημιουργία του ως άνω αποθεματικού από την υπεραξία των ακινήτων, η Τράπεζα της Ελλάδος ενίσχυσε σημαντικά τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση των εκ του Νόμου και του Καταστατικού μελλοντικών υποχρεώσεών της προς τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού, με μετατροπή του ειδικού αποθεματικού που είχε σχηματισθεί πριν από την ένταξη της Τράπεζας στο Ευρωσύστημα, ύψους 558 εκατ. ευρώ.

    Το συνολικό μέρισμα ανά μετοχή, που θα προταθεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για διανομή, ανέρχεται σε 2,85 ευρώ, έναντι 2,50 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2003 και είναι αυξημένο κατά 14%. Με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 31.12.2004, το προτεινόμενο μέρισμα αντιστοιχεί σε απόδοση της τάξεως του 3%.

    [15] Ο ΣΕΖΕΡ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Αγκυρα, 18 Μαρτίου 2005 (20:11 UTC+2)

    Η Milliyet σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων, γράφει ότι ο Πρόεδρος Σεζέρ επικύρωσε το νόμο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ²Φοιτητική / Πανεπιστημιακή Αμνηστία², με τον οποίο δίδονται νέα δικαιώματα στους φοιτητές των οποίων είχε διακοπεί η εκπαίδευση.

    Ο νέος νόμος επιφέρει νέα δικαιώματα ξεκινώντας για τους φοιτητές, οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο διέκοψαν τις σπουδές τους, αρχής γενομένης από την 29η Ιουνίου 2000.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο λοιπός Τύπος.

    Εξ' άλλου, όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΥΟΚ), καθηγητής Ερντογάν Τεζίτς, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με το θέμα τόνισε πως ο νόμος αυτός παρουσιάζει αναπηρία (sic) και ότι ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει θετικά την φοιτητική αμνηστία. Ακόμη είπε πως με την εν λόγω αμνηστία γίνεται αδικία στους πετυχημένους φοιτητές και τόνισε ότι αυτοί οι οποίοι δεν έχουν επιτυχία θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες.

    Ο κ. Τεζίτς είπε πως οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να αποφασίζουν όσον αφορά τα Πανεπιστήμια και ότι ο τομέας αυτός έχει αφεθεί από το Σύνταγμα στο ΥΟΚ και στα ίδια τα Πανεπιστήμια. Επίσης, είπε πως στην περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποταθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον του νόμου αυτού, θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της δίκης.

    [16] ΕΠΑΦΕΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Την πρωτεύουσα της Βικτόριας, Μελβούρνη, επισκέπτεται από σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας είχε επαφές με την Πρόεδρο της τοπικής Βουλής Τζούντιθ Μάντικαν, την Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου Μόνικα Γκουλντ, καθώς και τον Ειδικό Απεσταλμένο της αυστραλιανής κυβέρνησης για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ, με τον οποίο ανασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει επίσημη πρόταση στα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη των διεργασιών στο Κυπριακό αλλά διεξάγει επαφές διερευνητικής μορφής στα πλαίσια των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν παρουσιάστηκε επίσημη ε/κ πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ουδείς είπε ότι υπήρξε επίσημη πρόταση υπό την μορφή επίσημης επιστολής ή επίσημου διαβήματος''.

    Οσον αφορά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τυχόν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι αποδεκτές από τις πλειοψηφίες και στις δύο πλευρές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται για καινούργια θέση των ΗΠΑ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2005 (19:49 UTC+2)

    Τη σημαντική βελτίωση του δημόσιου ελλείμματος της Κύπρου το 2004 επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο έλλειμμα που καταγράφηκε στην Κύπρο στο τέλος 2004 ήταν ίσο με το 4,2% του ΑΕΠ ή 306 εκατομμύρια λίρες. Στο τέλος του 2003, το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου είχε ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς στα 428 εκ. λίρες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Ο ΤΑΛΑΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ

    Λευκωσία, 18 Μαρτίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πρέπει να αποφασίσει ποιο Σύνταγμα τον βολεύει, υπέδειξε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ανάλογα με την περίπτωση ο λεγόμενος πρωθυπουργός επιλέγει να επικαλεστεί το Σύνταγμα της Δημοκρατίας ή του παράνομου καθεστώτος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων, ο οποίος επικαλούμενος το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίζεται πως σε περίπτωση που ανοίξει τ/κ σχολείο στη Λεμεσό αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως το θέμα του σχολείου στη Λεμεσό είναι υπό συζήτηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ IAAF ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΓΙΑ ΚΕΝΤΕΡΗ ΚΑΙ ΘΑΝΟΥ

    Μονακό, 18 Μαρτίου 2005 (20:55 UTC+2)

    Η διεθνής ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού IAAF μετά την απαλλακτική απόφαση της δικαστικής επιτροπής του ΣΕΓΑΣ για τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Η IAAF χαιρετίζει την απόφαση αποκλεισμού του προπονητή Χρήστου Τζέκου για περίοδου τεσσάρων χρόνων, όμως δηλώνει την έκπληξή της για το γεγονός ότι οι σπρίντερ Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες ότι προσπάθησαν να αποφύγουν έλεγχο ντόπινγκ.

    Η IAAF περιμένει να λάβει στην αγγλική γλώσσα όλα τα έγγραφα που αφορούν στη συγκεκριμένη απόφαση και θα τα εξετάσει προσεκτικά η αρμόδια επιτροπή για θέματα ντόπινγκ.

    Μετά από αυτό, η IAAF θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την απόφαση, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS)».

    [21] ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (15:52 UTC+2)

    Συναρπαστικές μονομαχίες έβγαλε το μεσημέρι της Παρασκευής η κλήρωση για τους «8» του Κυπέλλου UEFA και από τις αναμετρήσεις ξεχωρίζει το παιχνίδι Νιούκαστλ Σπόρτιγκ Λισσαβόνας. Από την κλήρωση έγινε επίσης γνωστό το πρόγραμμα για τη συνέχεια της διοργάνωσης μέχρι και τον τελικό της Λισσαβόνας στις 18 Μαίου. Στα προημιτελικά θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους:

    1.Βιγιαρεάλ ή Στεάουα - Αλκμάαρ

    2.ΤΣΣΚΑ Μόσχας Οσέρ

    3.Νιούκαστλ - Σπόρτινγκ Λισαβόνας

    4.Αούστρια Βιέννης Πάρμα

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου και οι ρεβάνς στις 14 του ίδιου μήνα. Στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA θα αναμετρηθούν:

    1.Νικητής 4 - Νικητής 2

    2.Νικητής 3 - Νικητής 1

    Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 28 Απριλίου και οι ρεβάνς στις 5 Μαΐου.

    [22] ΑΓΩΝΕΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (14:26 UTC+2)

    Στην αίθουσα βαρέων αθλημάτων του Ε.Γ. Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο, οι σωματειακοί αγώνες πυγμαχίας, μεταξύ των ομάδων της Βορείου Ελλάδος.

    Οι κατηγορίες που θα αγωνιστούν οι αθλητές είναι των παμπαίδων, των παίδων κορασίδων, των νέων νεανίδων και των ανδρών γυναικών. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 2:30 το μεσημέρι και η είσοδος για τους φιλάθλους είναι ελεύθερη.

    [23] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (14:25 UTC+2)

    Εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου άσου του ελληνικού ποδοσφαίρου, Βασίλη Χατζηπαναγή, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει τιμητική βράβευση του Βασίλη Χατζηπαναγή, που φόρεσε επί χρόνια τη φανέλα του Ηρακλή, από τον Σύνδεσμο Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [24] ΙΡΑΚ: ΠΡΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βαγδάτη, 18 Μαρτίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Η επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Ιράκ θα πραγματοποιηθεί στις 25 ή στις 26 Μαρτίου και ως τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους σιίτες και τους Κούρδους για το σχηματισμό της κυβέρνησης, δήλωσε κούρδος ηγέτης.

    Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο πρώτος κούρδος πρόεδρος του Ιράκ, φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN πως τα ονόματα των προσώπων που προτείνονται για τις θέσεις του προέδρου, του πρωθυπουργού και του προέδρου της βουλής θα συμφωνηθούν πριν από την επόμενη συνεδρίαση.

    [25] ΚΙΝΑ:19 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ

    Πεκίνο, 18 Μαρτίου 2005 (18:55 UTC+2)

    Δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε ορυχείο στη νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Οι 19 εργάτες σκοτώθηκαν στο ορυχείο του Σουλόνγκσι, το οποίο βρίσκεται στο δήμο του Σονγκίνγκ, από έκρηξη που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το Ρόυτερς.

    Ο ένας από τους τέσσερις ιδιοκτήτες του ορυχείου έχει τεθεί υπό κράτηση και οι άλλοι τρεις αναζητούνται από την αστυνομία.

    Το περασμένο έτος, 6.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα από δυστυχήματα σε ορυχεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία γραφείου διυπουργικού συντονισμού για τη βελτίωση της ασφάλειας των ορυχείων.

    [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΣΛΕΣΒΙΧ-ΧΟΛΣΤΑΙΝ

    Βερολίνο, 18 Μαρτίου 2005 (16:55 UTC+2)

    Η πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χολστάιν, σύμμαχος του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραιτήθηκε αφού απέτυχε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Η Χάιντε Σιμόνις, που ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου από το 1993, δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, ανέφεραν οι αξιωματούχοι ύστερα από σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο αυτό.

    [27] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 18 Μαρτίου 2005 (14:27 UTC+2)

    Στο Παρίσι έφτασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής με τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Θαπατέρο.

    Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση των προέδρων Σιράκ και Πούτιν θα ακολουθήσουν τετραμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή των κ.κ. Σρέντερ και Θαπατέρο.

    Η συνάντηση κορυφής γίνεται στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων της Ρωσίας με την Ευρώπη.

    [28] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΡΑΦΑΡΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Παρίσι, 18 Μαρτίου 2005 (13:32 UTC+2)

    Προβληματισμό αλλά όχι ανησυχία προκαλεί στο γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιέρ Ραφαρέν το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν οι Γάλλοι το ευρωπαϊκό σύνταγμα στο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου, όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το CSA για λογαριασμό της εφημερίδας Le Parisien.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 51% των Γάλλων τάσσεται κατά του ευρωπαϊκού συντάγματος.

    «Η πιθανότητα αυτή (να καταψηφιστεί το Σύνταγμα) με απασχολεί αλλά δε με ανησυχεί», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα του 50-50 που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι σημαντική για να κατανοήσουν οι γάλλοι πολίτες τον ιστορικό τους ρόλο. Τονίζει μάλιστα, ότι η αβεβαιότητα αυτή θα ωθήσει τους Γάλλους να ψηφίσουν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα που διενεργεί δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Προηγήθηκε η Ισπανία και θα ακολουθήσει τον Ιούνιο η Ολλανδία.

    [29] ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΠ ΟΔΗΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (15:50 UTC+2)

    Ποικίλες εκδηλώσεις με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου διοργανώνει και φέτος το ΕΙΠ Οδησσού, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων της πόλης.

    Συγκεκριμένα, στις 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αφιερωμένη στην επέτειο των πέντε χρόνων από την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας του Κέντρου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα δοθεί διάλεξη στους χώρους του Παραρτήματος του ΕΙΠ με θέμα "Αλέξανδρος Στούρτζα. Η ζωή και το έργο του". Ο Στούρτζα υπήρξε διπλωμάτης, ιστορικός, διανοητής και εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία του ρωσικού διαφωτισμού. Ομιλήτρια θα είναι η ηγουμένη της γυναικείας μονής Μιχαήλ Αρχαγγέλου Σεραφείμ.

    Στις 24 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί εορτασμός της 25ης Μαρτίου σε δύο σχολεία της μέσης εκπαίδευσης της Οδησσού. Θα παρουσιαστεί ο 4ος τόμος της σειράς "Ελληνες της Οδησσού" στο παράρτημα του ΕΙΠ. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα και το Κρατικό Ιστορικό Αρχείο Οδησσού. Πρόκειται για το τέταρτο μέρος της σειράς που αφορά στην αποδελτίωση των βιβλίων μητρώου της ελληνικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδος. Παρατίθεται αλφαβητικός κατάλογος των μελών της ενορίας βάσει μυστηρίων, τα οποία τελέστηκαν κατά το διάστημα 1875-1891. Τους πίνακες συμπληρώνουν στοιχεία για την οικογενειακή κατάσταση, την καταγωγή, το γενεαλογικό δέντρο και την ηλικία των εγγεγραμμένων, καθώς και για τις ημερομηνίες τέλεσης των μυστηρίων. Το υλικό των αρχειακών πηγών, με εξαίρεση το βιβλίο μητρώου για το έτος 1884, το οποίο χάθηκε κατά την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, είναι πλήρες και εξαιρετικά διαφωτιστικό ως προς την συγκεκριμένη περίοδο.

    Την 25η Μαρτίου, το ΕΙΠ φιλοξενεί στους χώρους του την έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας και κοσμημάτων των Ιγκορ και Ιβάν Στογιάννοφ "Μεταβυζαντινή παράδοση, 21ος αιώνας" και την έκθεση με έργα των νικητών του 10ου διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής που οργανώνει το ΕΙΠ στην Οδησσό και τίτλο "Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών".

    Η Ενωση Ποντίων Σουρμένων θα παρουσιάσει την κεντρική εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο, με ποντιακούς χορούς και τραγούδια, στην μεγάλη αίθουσα της Φιλαρμονικής της Οδησσού.

    Στις 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί παιδική εορταστική εκδήλωση για τα 10 χρόνια παιδικής δημιουργίας στο παράρτημα του ΕΙΠ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει απονομή βραβείων στους νικητές του 10ου διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής "Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών", καθώς επίσης και παιδική παράσταση επαγγελματικού θιάσου κλόουν με τίτλο "Γλυκό του κουταλιού".

    [30] "ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΤΑ ΖΩΕΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (14:23 UTC+2)

    Τη σύγχρονη παράσταση «Οι γάτες έχουν επτά ζωές» της Τζένυ Ερπενμπεκ παρουσιάζει το Θέατρο Σοφούλη, από την Εταιρεία Θεάτρου χορού και άλλων τεχνών "DameBlanche" σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη.

    Βασικά θεατρικά πρόσωπα της παράστασης: η Α και η Β, δύο γυναίκες σε ένα αδιάκοπο παιχνίδι αλλαγής ρόλων. Η μητέρα και η κόρη, η κυρία και η υπηρέτρια, η ντίβα και η θαυμάστρια, η σύζυγος και η ερωμένη. Διαδοχικές σκηνές θηλυκών μονομαχιών αφηγούνται την ιστορία δύο γυναικών, που είναι συγχρόνως πολλές γυναίκες μαζί. Θέσεις δύναμης και αδυναμίας, προσφοράς και ζήτησης, απόρριψης και εκμετάλλευσης, εξάρτησης και εμπιστοσύνης, είναι οι πόλοι που έλκουν τις δύο γυναίκες που είναι στην ουσία οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Όλα αυτά, μέσα σε ένα "τερέν" ανθρώπινων σχέσεων που στήνεται για τις ανάγκες της παράστασης, με τον άντρα να είναι πάντα παρών και συγχρόνως απών, λειτουργώντας σαν σύμβολο. Όσο για την κορύφωση της κάθε σκηνής δεν είναι παρά η αρχή της επόμενης, υπενθυμίζοντάς μας, όπως κι ο τίτλος, πως «οι γάτες είναι εφτάψυχες».

    Η Τζένυ Έρπενμπεκ θεωρείται από τα πιο δυναμικά ονόματα της σύγχρονης θεατρικής και λογοτεχνικής γερμανικής σκηνής. Σπούδασε Θεατρικές Επιστήμες και Σκηνοθεσία Μουσικού Θεάτρου. Υπήρξε μαθήτρια του Heiner Muller . Από το 1991 σκηνοθετεί παραστάσεις όπερας και θεάτρου. Ζει στο Βερολίνο όπου εργάζεται ως συγγραφέας και σκηνοθέτης. Το μυθιστόρημά της "Η ιστορία του γερασμένου παιδιού" μεταφράστηκε το 2004 στα ελληνικά. "Οι Γάτες Εχουν Επτά Ζωές" είναι το πρώτο της θεατρικό έργο, που δημοσίευσε το 2000. Πήρε εγκωμιαστικές κριτικές και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Βερολίνο αλλά και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Μετάφραση : Τατιάνα Λιάνη

    Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη

    Σκηνικά -Κουστούμια: Ερωφίλη Πολιτοπούλου

    Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας

    Φωτισμοί: Σοφία Καρακάντζα

    Παραγωγή: DameBlanche

    Ερμηνευτές: Χρύσα Καψούλη, Κατερίνα Ανδριανάκη, Ορέστης Μεσοχωρίτης

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Η παράσταση «Οι Γάτες Έχουν Επτά Ζωές», σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη, θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Σοφούλη από τις 17 Μαρτίου έως τις 5 Μαΐου 2005. Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, στις 9.00 το βράδυ.

    [31] ΕΚΘΕΣΗ "ΡΩΜΗ... ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (14:08 UTC+2)

    Με τα εγκαίνια της έκθεσης "Ρώμη...για φάγωμα" (ROMA DA MANGIARE) του Ken Scott ξεκινά σήμερα Παρασκευή στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, το Τρίπτυχο Ιταλικής Τέχνης, Κουλτούρας και Γεύσεων, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έκθεσης "Γεύμα στο Τελλόγλειο".

    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 20.00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Απριλίου. Στο πλαίσιο του τρίπτυχου, θα ακολουθήσουν η παρουσίαση του βιβλίου "Το φαγητό της Αυτοκρατορικής Ρώμης. Ζωή, Φιλοσοφία και Συνταγές του Γαστρονόμου Απικίου" του Gianni Gentilini και ένα τριήμερο Γευστικών Αφιερωμάτων βασισμένο στην ιταλική κουζίνα.

    «ROMA DA MANGIARE» (ΡΩΜΗ...ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ)

    Πρόκειται για μία σειρά σχεδίων του σχεδιαστή μόδας Ken Scott, από τις δεκαετίες του '60 και του '70. Ο καλλιτέχνης αντλώντας έμπευση από το φαγητό και με μια ειρωνική διάθεση απεικονίζει τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Ρώμης ανακατασκευασμένα με μια πολύ πιο ...νόστιμη προοπτική.

    Η έκθεση περιλαμβάνει 8 σκηνογραφικά ταμπλώ με φόντο τα αξιοθέατα της Ρώμης, που προέρχονται από την επίδειξη Ken Scott Findus, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον Ιανουάριο του 1970.

    Παρουσιάζονται ακόμα σχέδια από την ίδια «γαστρονομική συλλογή», τα οποία προορίζονται για εκτύπωση πάνω σε ύφασμα και 5 σειρές από 6 είδη διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά, αλλαντικά, τυριά και φρούτα/λαχανικά) που χρησιμεύουν ως «διακοσμητικά ξεσκονόπανα». Τέλος, στην ίδια έκθεση, παρουσιάζονται και 4 φορέματα εμπνευσμένα από το γαστρονομικό σύμπαν, ιδιαίτερα προσφιλές στον καλλιτέχνη, ένθερμου οπαδού της ποιοτικής κουζίνας και προάγγελου της «food art», μιας τέχνης που βρίσκει εφαρμογή στη μόδα και στη διακόσμηση.

    Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη 09:00 14:00, Τετάρτη και Παρασκευή 09:00 21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00 18:00.

    Ken Scott (1919-1991)

    Ο George Kenneth Scott, γνωστός στον καλλιτεχνικό κόσμο ως Ken Scott, γεννήθηκε στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της ιταλικής και της διεθνούς μόδας κατα τις δεκαετίες του '60 και '70.

    Μαθητής των γνωστών σχολών Parson School of Design και Moses Soyer της Νέας Υόρκης, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα ως ζωγράφος με την υποστήριξη της Peggy Guggenheim (Πέγκυ Γκούγκενχάϊμ), που οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση.

    Σήμερα, η υπογραφή και τα σχέδια του Ken Scott αποτελούν «cult» αντικείμενα στο χώρο της μόδας και βρίσκονται σε πολυάριθμες σειρές ιταλικών προϊόντων.

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Ο συγγραφέας Gianni Gentilini θα παρουσιάσει το Σάββατο 2 Απριλίου 2005, στις 19:30, το βιβλίο του «Το φαγητό της Αυτοκρατορικής Ρώμης. Ζωή, Φιλοσοφία και Συνταγές του Γαστρονόμου Απίκιου».

    ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

    - Την Παρασκευή 1 Απριλίου, στις 21:00, Ιταλική Δημιουργική Κουζίνα, με τον chef Ettore Bottrini

    - Το Σάββατο 2 Απριλίου, στις 21:00, COENA ROMANA: Αρχαιορωμαϊκά Εδέσματα του Απικίου και Σύγχρονες Προσεγγίσεις, με τον chef Νίκο Κατσάνη

    - Την Κυριακή 3 Απριλίου, στις 21:00, Ιταλικές Εμπνεύσεις, με τον chef Λευτέρη Λαζάρου.

    Η τιμή συμμετοχής για κάθε Γευστικό Αφιέρωμα είναι 60 ευρώ κατά άτομο, ενώ είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης. (Για κρατήσεις: 2310 991614, από 15.03.2005 μέχρι 24.03.2005).

    [32] "ΤΟ ΣΤΙΛΕΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΟΥ ΚΑΝ" ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (13:49 UTC+2)

    Η ταινία "Το στιλέτο του Μπάτου Καν" για παιδιά άνω των 8 ετών θα προβληθεί αύριο Σάββατο 19 Μαρτίου στις 18.00, στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

    Η ταινία, που σκηνοθετεί ο Gunther Meyer, έλαβε το βραβείο Fox Kids στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου το 2004.

    Την περίοδο των διακοπών, ο πατέρας του Σεμπαστιάν του αναθέτει μία ιδιαίτερη δουλειά στο αρχείο του Μουσείου της Δρέσδης, όπου εργάζεται. Οταν ο Σεμπαστιάν θα ανακαλύψει σε ένα σκονισμένο λεξικό μυστικά σχέδια για το κρυμμένο στιλέτο του Μπάτου Καν θα το εκμυστηρευθεί στους φίλους του Μαρία και Μπένι. Και τότε θα ξεκινήσει μία συναρπαστική περιπέτεια, καθώς το στιλέτο, πολύτιμο απόκτημα του Μουσείου, προσφέρεται ήδη για αγορά στο Internet.

    [33] ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Μαρτίου 2005 (10:00 UTC+2)

    Το θέμα «Οι γυναίκες στην περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» είναι το θέμα που θα αναπτύξει σε ομιλία της την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ. στη λέσχη του Συλλόγου Λιβαδιωτών (Γ. Σχολαρίου 3), η καθηγήτρια της Βυζαντινής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος του Συλλόγου, Διονυσία Μισίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 March 2005 - 19:14:19 UTC