Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [02] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
  • [03] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [04] ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • [07] ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
  • [08] Η ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [09] ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
  • [10] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ" ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ
  • [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ
  • [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [13] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ
  • [14] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ
  • [16] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑ
  • [17] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ "FINANCIAL TIMES"
  • [18] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • [19] ΙΣΟΠΑΛΟ 2-2 ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ
  • [20] Η ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΝΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ
  • [22] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [23] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ Η ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΘ
  • [24] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [25] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
  • [26] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ
  • [27] Ο "ΟΜΗΡΟΣ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Εβρος, 19 Φεβρουαρίου 2005 (11:02 UTC+2)

    Την άμεση εκτίμηση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από την υπερχείλιση του Εβρου, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί τις πληγείσες περιοχές και ενημερώθηκε από τον γενικό γραμματέα της περιφέρειας Μιχάλη Αγγελόπουλο και το νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη, για τα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον κ.Καραμανλή η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική. Μετά την επίσκεψη, ο κ. Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Είχα σήμερα την ευκαιρία να δω από κοντά το μέγεθος του προβλήματος με την υπερχείλιση του Έβρου.

    Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτή τη φορά, το σύνολο του κρατικού μηχανισμού - η Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Στρατός, οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις - κινητοποιήθηκαν όλοι έγκαιρα και αποτελεσματικά.

    Κηρύχθηκε η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν καν δημιουργηθεί το πρόβλημα και έτσι προλάβαμε τα χειρότερα. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή και να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε τέτοιες δύσκολες ώρες.

    Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν και άλλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης για την πλήρη προστασία των κατοίκων της περιοχής και των περιουσιών τους από αντίστοιχα φαινόμενα, όπως επίσης πρέπει να επιτευχθεί ακόμα αποτελεσματικότερα ο συντονισμός και η συνεργασία και με τις άλλες χώρες που διατρέχει ο Έβρος για την διαχείριση της ροής του υδάτινου όγκου.

    Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι εκείνο που τώρα προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως στην εκτίμηση των ζημιών για να ακολουθήσει, το ταχύτερο δυνατό, η αποζημίωση των πληγέντων».

    Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσαρτσιώνης, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης, και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Σαμοθράκη.

    [02] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2005 (12:24 UTC+2)

    Ασκήθηκαν οι πρώτες διώξεις για το παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς εναντίον του προέδρου Πρωτοδικών Λεωνίδα Στάθη και των έξι δικηγόρων που είχαν καταθέσει χρήματα σε τραπεζικό του λογαριασμό, ασκήθηκαν οι πρώτες ποινικές διώξεις. Όλοι, κατηγορούνται για ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα, που αφορούν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροδοκία δικαστή και άμεση συνέργεια στο αδίκημα αυτό.

    Προθεσμία να απολογηθεί έλαβε από τον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, Χρήστο Μπαλτά, ο αντεισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις του Ιάκωβου Γιοσάκη.

    Οι 4 δικηγόροι που κατηγορούνται για δωροδοκία δικαστή είναι οι Ιωάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Κανατάκης, Ευθυμία Χαλκίδου, Κωνσταντίνος Δανιάς. Για συνέργεια σε δωροδοκία κατηγορούνται οι Γεράσιμος Απέργης και Σταύρος Κούρσογλου.

    [03] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Όλες οι Αρχές στο Νομό Έβρου (στρατός, αστυνομία, Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση), όπως, επίσης, και ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος από τη στάθμη του ποταμού Έβρου και οι επόμενες ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.

    Τις όλες προσπάθειες συντονίζει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος και παραμένει άγρυπνος στην περιοχή επί τριήμερο.

    [04] ΕΞΕΛΕΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2005 (20:26 UTC+2)

    Το νέο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ εξέλεξε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κατά τη συνεδρίασή της.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, στο Πολιτικό Γραφείο εξελέγησαν οι: Αρβανιτάκης Δημήτρης, Γόντικας Δημήτρης, Κουτσούμπας Δημήτρης, Κωνσταντινίδης Θεοδόσης, Λουκάς Στέφανος, Μαρίνος Γιώργος, Μπέλλου Ελένη, Παρασκευάς Κώστας, Τζιαντζής Θόδωρος και Χαλβατζής Σπύρος.

    Την σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ συμπληρώνει η Αλέκα Παπαρήγα, που έχει ήδη εκλεγεί Γ.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

    [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Μυτιλήνη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης συνελήφθη σήμερα, κατά την αποβίβασή του από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, 32χρονος άνδρας διότι σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκε στην κατοχή του συσκευασία με 0,60 γραμμάρια ηρωίνης.

    Ο συλληφθείς θα προσαχθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Πειραιάς, 19 Φεβρουαρίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Από άνδρες του Α' Λιμενικού Τμήματος Πειραιά συνελήφθη χθες το βράδυ στην περιοχή Ηετίωνα του Κεντρικού λιμένα Πειραιά, 58χρονος οδηγός φορτηγού οχήματος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε μεταξύ του φορτίου του και υλικά τα οποία ανήκουν στην κατηγορία επικίνδυνων φορτίων.

    [07] ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

    Πειραιάς, 19 Φεβρουαρίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Με μέριμνα του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποιήθηκαν χθες με περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος δύο διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα διακομίστηκαν:

    - Επίτοκος από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη

    -Ένας άνδρας από την Πάρο στη Σύρο.

    Επίσης, κατά παρέκκλιση του εγκεκριμένου δρομολογίου του, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΒLUE STAR PAROS» προσέγγισε χθες τον λιμένα Σύρου και αποβίβασε 85χρονο ασθενή, τον οποίο είχε παραλάβει από την Πάρο και έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

    [08] Η ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2005 (12:43 UTC+2)

    Aναθερμάνθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους, καθώς μέχρι και την περασμένη Πέμπτη η αγορά συμπλήρωσε 5 ανοδικές συνεχείς συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέο ρεκόρ τετραετίας και να επιστρέφει στα επίπεδα του Iουνίου του 2001.

    H ολοκλήρωση της προτελευταίας χρηματιστηριακής εβδομάδας του Φεβρουαρίου φέρνει το X.A. να σημειώνει άνοδο από την αρχή του 2005 σε ποσοστό 9,90% και να είναι με διαφορά το πρώτο χρηματιστήριο σε άνοδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ώριμες αγορές της Δυτικής Eυρώπης. Tην ίδια περίοδο που εξετάζουμε, το Λονδίνο έχει κέρδη 5,05%, η Φρανκφούρτη ενισχύεται 2,67%, το Παρίσι 4,82%, ενώ από την έναρξη της οικονομικής χρήσης που διανύουμε ο δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 5,82%. Aρνητική είναι η εικόνα των αμερικανικών δεικτών, καθώς ο Dow Jones υποχωρεί -0,27%, ο S&P 500 χάνει -0,92% ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του έτους σημειώνει ο δείκτης Nasdaq σε ποσοστό -5,24%.

    Tο καλό κλίμα στη Σοφοκλέους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», αποδίδεται σε 3 βασικούς παράγοντες: 1) Στη διαρκή είσοδο ρευστότητας από τους ξένους θεσμικούς που ενισχύουν τις θέσεις τους και στο Mid Cap 40.

    2) Στα ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα που αναμένονται για τον τραπεζικό κλάδο για το οικονομικό έτος 2004. 3) Στην αυξημένη μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η πλειοψηφία των εισηγμένων με βάση τα αποτέλεσματα της παρελθούσης χρήσης, η δημοσίευση των οποίων θα ολοκληρωθεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2005.

    Στα αρνητικά στοιχεία αυτής της ανόδου που σημειώνεται θα πρέπει να τονισθούν οι εξής παράμετροι: α) Δεν υπάρχει ένδειξη για ενεργοποίηση των κωδικών από την πλειοψηφία των επενδυτών. β) Πωλητές στις περισσοτέρες εντολές εμφανίζονται τα εγχώρια χαρτοφυλάκια. γ) H έλλειψη επιχειρηματικών ειδήσεων έχει αποθαρρύνει τους επενδυτές να αναζητήσουν μετοχές που θα συνδύαζαν την καλή πορεία των αποτελεσμάτων με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες. δ) Tο καλό κλίμα της αγοράς επισκιάζεται από τις πολλαπλές έρευνες της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς για χρηματιστηριακές που βρίσκονται υπό χρεοκοπία.

    H τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα χαρακτηρισθεί από τις ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα ετήσια αποτελέσματα του 2004, καθώς η διορία λήγει την τελευταία ημέρα του τρεχοντος μηνός. Eκπλήξεις δεν αναμένονται, με τις τράπεζες να διατηρούν τα πρωτεία από πλευράς αύξησης κερδών. Σε θετική τροχιά θα κινηθούν και οι κλάδοι των μετάλλων, των τροφίμων και του εμπορίου. Προβληματική η κατάσταση στις κατασκευές, στην κλωστοϋφαντουργία και στην ακτοπλοΐα λόγω υψηλού δανεισμού.

    Παράλληλα, για όσες μετοχές έχουν σημειώσει σοβαρή υστέρηση θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της πτώσης στην κακή πορεία των επιχειρήσεων, στα υψηλά δάνεια και στις αυξημένες απαιτήσεις που ενισχύθηκαν το γ΄ τρίμηνο του 2004. Oι κερδισμένοι είναι λιγότεροι από τους χαμένους, παρατηρείται μία ισχυρή επιλεκτικότητα των μετοχών και βέβαια, η αξία των συναλλαγών δεν μπορεί να αφήσει ισχυρά μηνύματα αισιοδοξίας. H Σοφοκλέους προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε το «παίγνιο του '99» και απ' ό,τι φαίνεται, θα χρειασθούν και άλλες οικονομικές χρήσεις για να επιτευχθεί μία υγιή εικόνα της αγοράς

    [09] ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2005 (12:35 UTC+2)

    H επιτάχυνση των εισαγωγών οδήγησε στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου το 2004, παρότι η εντυπωσιακή (κατά 39%) αύξηση των εσόδων της χώρας από το ναυτιλιακό συνάλλαγμα μείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών. Tα ναυτιλιακά έσοδα υπολογίζονται σε 13,3 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τα έσοδα από εξαγωγές αγαθών που είναι 11,1 δισ. ευρώ, αλλά και από τον τουρισμό που φθάνουν μόλις τα 10,3 δισ. ευρώ.

    Στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών συνέβαλε και η αύξηση των εσόδων από την Eυρωπαϊκή Eνωση, που έφθασε τα 6,5 δισ. ευρώ (άνοδος 17,5%) αλλά το σημαντικότερο «εξαγώγιμο προϊόν» αναδεικνύονται τα... κρατικά ομόλογα. Ξένοι αγόρασαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αξίας 21,6 δισ. ευρώ, ενώ οι Eλληνες επένδυσαν σε ομόλογα του εξωτερικού αξίας 10,3 δισ. ευρώ.

    Bέβαια η προτίμηση των ξένων στα ελληνικά ομόλογα διευκολύνει την τρέχουσα διαχείριση, αλλά αποτελεί την άλλη όψη της υπερχρέωσης της ελληνικής οικονομίας.

    [10] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ" ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 1999

    Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2005 (11:02 UTC+2)

    Στο ένα εκατομμύριο φθάνει ο αριθμός των χρηματιστηριακών κωδικών αριθμών, που ανοίχτηκαν στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, αλλά παραμένουν ουσιαστικά ανενεργοί εδώ και έξι περίπου χρόνια, μετά τη μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» ο αριθμός των «ξεχασμένων» από την κρίση του 1999-2000 κωδικών που είναι καταχωρισμένοι σήμερα στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων φτάνει τους 2.301.257. Από τους σχεδόν 1,3 εκατ. επενδυτές που θεωρητικά διατηρούν μετοχικό χαρτοφυλάκιο, οι 610.301 έχουν μόνο μία μετοχή, οι 445.417 έχουν δύο ως πέντε μετοχές και μόλις 228.881 διαθέτουν έξι ή περισσότερες μετοχές.

    Πάντως, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι «ξεχασμένοι» κωδικοί μπορεί να αποτελέσουν λεία για τους επιτήδειους με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια ασχολούνται ενεργά με το χρηματιστήριο μόλις 70.000 - 100.000 επενδυτές Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα τα επίσημα ενημερωτικά σημειώματα και η επίσκεψη στην χρηματιστηριακή εταιρεία δεν δίνουν απαραίτητα, σε όλες τις περιπτώσεις, καθαρή εικόνα για την κατάσταση του λογαριασμού και της κίνησής του.

    [11] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (10:25 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας-Ανάπτυξη για όλους», θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ομιλητές στην ημερίδα, θα είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Σ. Ευσταθόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, Ν. Κακούρης.

    Κατά την ημερίδα θα παρουσιασθούν τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη καθώς και αυτά που πρόκειται να προκηρυχθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

    Η ημερίδα γίνεται με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας και οι ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήματα των συμμετεχόντων, ενώ θα διανεμηθεί και ενημερωτικό υλικό.

    [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2005 (14:56 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η κυπριακή κυβέρνηση διερευνά τις πιθανότητες να αρχίσουν συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά όπως είπε, προς τα παρόν τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν τέτοια πρόθεση.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μάλτα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις αυριανές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα εξέφρασε ''λύπη'' γιατί όπως είπε ''συνεχίζεται η μείωση των γηγενών Τ/Κ στα κατεχόμενα'', ενώ καταδίκασε τη συρροή Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα.

    Είπε ακόμα ότι ''οι έποικοι αποτελούν πλειοψηφία στα κατεχόμενα, ενώ οι Τ/Κ είναι μειοψηφία''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [13] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2005 (14:53 UTC+2)

    Με στόχο την επίλυση των προβλημάτων των Ευρωπαίων ηθοποιών και την αναβάθμιση της θέσης τους στη σημερινή κοινωνία και στην τέχνη, ξεκίνησε σήμερα στη Λευκωσία το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ηθοποιών.

    Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, φιλοξενεί 62 αντιπροσώπους από τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα τους, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι ηθοποιοί.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [14] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2005 (14:51 UTC+2)

    Η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό παραμένει θέση αρχών, που βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και δεν αλλάζει αυτή τη θέση της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του Δημαρχείου της Μόσχας και πρώην Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Η Ρωσία ''δεν αλλάζει αυτή τη θέση αρχών'' και ''παραμένει σταθερά υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας, ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβασμού όλων των αποφάσεων που υπήρξαν στην πορεία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού'', είπε ο κ. Μουράτοφ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [15] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2005 (14:48 UTC+2)

    Τις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων στρατηγών ότι δεν θα αποχωρήσει από την Κύπρο ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης αν δεν λυθεί το Κυπριακό και τις απαράδεκτες ενέργειες της κατοχικής δύναμης για δημιουργία νέων τετελεσμένων στα θέματα των εποίκων και των περιουσιών των Ελληνοκύπριων προσφύγων στα κατεχόμενα, κατήγγειλε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Η επιστολή με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [16] ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 19 Φεβρουαρίου 2005 (14:46 UTC+2)

    Μια συνηθισμένη επιχειρηματική και οικονομική επίσκεψη χαρακτήρισε την χθεσινή επίσκεψη στα κατεχόμενα, επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία με τη συνοδεία του Αμερικανού εμπορικού ακολούθου στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει την πολιτική τους όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ "FINANCIAL TIMES"

    Λονδίνο, 19 Φεβρουαρίου 2005 (21:07 UTC+2)

    «Ο δικηγόρος του Έλληνα σπρίντερ, Κώστα Κεντέρη, έχει ζητήσει να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες εναντίον του πελάτη του, καθώς έχει στα χέρια του καινούρια στοιχεία».

    Αυτό αναφέρει σήμερα (Σάββατο), σε δημοσίευμά της η αγγλική εφημερίδα «FINANCIAL TIMES», η οποία επισημαίνει ότι «ο δικηγόρος Γρηγόρης Ιωαννίδης έχει καταθέσει καινούρια στοιχεία στην δικαστική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν προέλθει από υψηλό Αθλητικό Οργανισμό. Το αποτέλεσμα αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας.

    [18] ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Θετικός σε χρήση τεστοστερόνης βρέθηκε ο παίκτης του Πανιωνίου Νίκος Σπυρόπουλος.

    Σύμφωνα με το πρώτο δείγμα, που δόθηκε μετά το ματς με τον Ολυμπιακό ανιχνεύτηκε η συγκεκριμένη απαγορευμένη ουσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πανιώνιος δεν πρόκειται να προβεί σε κάποια ενέργεια, αφού περιμένει και την εξέταση του δευτέρου δείγματος.

    Ο νεαρός παίκτης αμέσως αποκλείστηκε από την αποστολή για την αυριανή αναμέτρηση με τον ΟΦΗ.

    Αν και το δεύτερο δείγμα βρεθεί θετικό, τότε τον παίκτη περιμένει βαριά τιμωρία.

    [19] ΙΣΟΠΑΛΟ 2-2 ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Ισόπαλο 2-2 έληξε το παιχνίδι της Κέρκυρας με τον Ιωνικό που φιλοξενήθηκε στο

    νησί των Φαιάκων και στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής. Αν και βρέθηκε η

    ομάδα της Κέρκυρας να χάνει με 2-0, εντούτοις βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και

    ανέτρεψε το σε βάρος της αποτέλεσμα, πετυχαίνοντας δύο όμορφα τέρματα.

    Τα γκολ της Κέρκυρας σημείωσαν οι Φοφόνκα στο 69΄ και Νινιάδης στις

    καθυστερήσεις του αγώνα με πέναλτι, ενώ ο Ιωνικός είχε προηγηθεί με τους

    Μπουγκάνεμ στο 28΄(αυτογκόλ) και Κοϊμπρα στο 59΄. Η Κέρκυρα τελείωσε τον

    αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σφακιανάκη στο 47΄.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Κασναφέρης του συνδέσμου Αργολίδας.

    Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Σφακιανάκη, Γήττα, Τσιμπλίδη και Οφρυδόπουλο,

    ενώ κόκκινη (δεύτερη κίτρινη) αντίκρισε ο Σφακιανάκης.

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Γεωργίου (39΄ Ιωάννου), Σύρος, Σφακιανάκης, Κόλτζος,

    Μπράγκα (64΄ Γκίμπρο), Μπουγκάνεμ, Γήττας, Νινιάδης, Φοφόνκα, Ντεμπά (61΄

    Εντιαγέ).

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Οφρυδόπουλος, Ισά, Ουκάρ, Μελαμπιανάκης, Βουρεξάκης,

    Νατσούρας, Λετιέρι, Τσιμπλίδης (73΄ Ντα Κόστα), Μακόρ (89΄ Μάγγος), Κοϊμπρα

    (70΄ Γαβριλόπουλος).

    [20] Η ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (19:24 UTC+2)

    Η Βουλιαγμένη μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι κέρδισε τα Χανιά με 11-10

    στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος πόλο της Α1 ανδρών.

    Τα εννιάλεπτα: 4-2, 2-4, 3-1, 2-3.

    ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Πάουερς (2), Λοράντος (2), Κουτσογιάννης (2), Μιτελούδης (2),

    Χατζηδάκης, Αφρουδάκης, Κατσαούνης.

    ΧΑΝΙΑ: Βιζυράκης (3), Βουλγαράκης (3), Κωνσταντουδάκης (2), Βαμβουνάκης,

    Λιοτσάκης.

    [21] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΝΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Αν και ακόμη δεν έχουν τελειώσει οι αγώνες άρσης βαρών που διεξάγονται στην πόλη Καέν της Γαλλίας, εντούτοις οι Έλληνες αθλητές τα πηγαίνουν περίφημα.

    Μετά τα 12 μετάλλια που κατέκτησαν χθες, το μεσημέρι η ελληνική αποστολή πρόσθεσε

    άλλα 9 μετάλλια (ένα χρυσό, δύο ασημένια και έξι χάλκινα).

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ελένη Κουρτελίδου στην κίνηση του ζετέ σηκώνοντας 92,5 κιλά, ενώ η ίδια αθλήτρια κατέκτησε και δύο ασημένια στο αρασέ με 77,5κ και στο σύνολο με 165κ.

    Από την άλλη, τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν η Άρτεμις Θεριάκη στο αρασέ με 67,5κ, στο ζετέ με 72,5κ. και στο σύνολο με 162,5κ., καθώς και η Θεανώ Κατσίδη στο αρασέ με 87,5κ., στο ζετέ με 112,5κ. και στο σύνολο 200κ.

    «Μπορούσα και καλύτερα. Προετοιμάστηκα καλά, αλλά είχα αρκετό άγχος. Η συνέχεια είναι δύσκολη, γιατί έχουμε αρκετές διοργανώσεις. Αυτά τα μετάλλια τα αφιερώνω στους

    προπονητές μου», τόνισε η Ελένη Κουρτελίδου, για να συμπληρώσει η Άρτεμις Θεριάκη: «Μπορούσαμε να πάμε καλύτερα και να κερδίσουμε την Γαλλίδα που κέρδισε την πρώτη θέση».

    Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν το βράδυ, όπου η ελληνική ομάδα αναμένεται να προσθέσει και άλλα μετάλλια στην συγκομιδή της.

    [22] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Μαδρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (15:30 UTC+2)

    Για την έγκριση ή όχι του ευρωπαϊκού συντάγματος θα αποφασίσουν αύριο οι Ισπανοί σε δημοψήφισμα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι θετικό, εφόσον έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Τόσο το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και το Λαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους οπαδούς τους να υποστηρίξουν το «ναι», υποστηρίζοντας ότι η έγκρισή του θα είναι ευνοϊκή για την χώρα.

    Υπέρ της έγκρισης τάχθηκαν επίσης το CiU της Καταλονίας και το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα. Πάντως, σύμφωνα με έρευνες 9 στους 10 Ισπανούς δεν φαίνεται να γνωρίζει πολλά πράγματα για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    [23] ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣΑ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ Η ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΘ

    Βερολίνο, 19 Φεβρουαρίου 2005 (11:50 UTC+2)

    Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η γνωστή γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα Borussia Dortmund. Η ομάδα που κατέκτησε πριν από 8 χρόνια το Champions League μπορεί πλέον να «σωθεί» μόνον εάν συμφωνήσουν οι πιστωτές στο πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει στο μεταξύ παρουσιασθεί. Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών δεν αποκλείεται ο σύλλογος να κηρύξει ακόμη και πτώχευση...

    Η τιμή της μετοχής της Borussia - σημειώνεται ότι είναι η μοναδική γερμανική ομάδα που έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο - υποχώρησε χθες κατά 28 %, κλείνοντας στα 1,88 ευρώ. 11 ευρώ ήταν η αρχική τιμή της μετοχής όταν η ομάδα εισήχθη στο χρηματιστήριο πριν από 5 χρόνια. Όλα εξαρτώνται τώρα από το εάν καρποφορήσουν οι συνομιλίες που διεξάγει ο μάνατζερ Μίχαελ Μάγιερ με τους πιστωτές:

    «Εάν συμφωνήσουν όλοι οι πιστωτές - προς το παρόν περιμένουμε τις απαντήσεις από τρεις ακόμη - τότε μπορούμε και θέλουμε να προχωρήσουμε στην εξυγίανση της επιχείρησης Borussia Dortmund».

    Τίς πταίει όμως για την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη που συγκλόνισε όχι μόνο τους οπαδούς της Borussia, αλλά τον γερμανικό αθλητικό κόσμο στο σύνολό του; Ο Μάγιερ παραδέχθηκε ότι την ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει ο ίδιος και ο πρώην πρόεδρος Γκερντ Νίμπαουμ, ο οποίος υπέβαλε μόλις πριν από μία εβδομάδα την παραίτησή του. Την εκτίμηση αυτή φαίνεται πως συμμερίζεται σήμερα και ο γερμανικός τύπος. Οι περισσότερες εφημερίδες κάνουν λόγο για κακοδιαχείρηση και σπατάλες, για αδιαφορία και μεγαλομανία των διοικούντων της ομάδας.

    «Δεν θέλω να μεταφέρω ένα αίσθημα ευφορίας», είπε ο Μάγιερ, «δεν είναι το στιλ μου, αλλά είμαστε αισιόδοξοι, θα τα καταφέρουμε για άλλη μία φορά. Δεν χρειαζόμαστε ένα αρνητικό, αλλά ένα θετικό κλίμα».

    Διαφορετική άποψη φαίνεται πως έχουν οι οπαδοί της Borussia Dortmund.

    «Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι», μας είπε ένας φίλαθλος. «Δεν ξέρω πώς μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν πιστεύω πάντως ότι αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να σώσουν την ομάδα μας».

    Το πλήρες όνομα της ομάδας είναι Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Borussia 09, κάτι που φανερώνει ότι σε λίγα χρόνια η ομάδα θα γιορτάσει - εάν όλα πάνε καλά - τα 100 χρόνια της. Θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς ομάδες του γερμανικού πρωταθλήματος, στα εντός έδρας παιχνίδια κατακλύζουν τις κερκίδες κατά μέσον όρο 80.000 φίλαθλοι.

    Οι αρμόδιοι υποστηρίζουν τώρα ότι για να καταφέρουν να βγάλουν την ομάδα από το αδιέξοδο χρειάζονται μία συμφωνημένη αναστολή της αποπληρωμής των χρεών τους τουλάχιστον έως το φορολογικό έτος 2006-2007:

    «Μέχρι το 2006», είπε ο Μάγιερ, «πρέπει να προχωρήσουμε σε μία εξαιρετικά καλά οργανωμένη υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης. Εάν δεν το πράξουμε, τότε ουσιαστικά διακυβεύουμε το μέλλον αυτής της ομάδας».

    [24] ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Μπανγκόγκ, 19 Φεβρουαρίου 2005 (11:47 UTC+2)

    Ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους - πατέρας του νυν προέδρου- αφίχθησαν στην Ταϊλάνδη, απ' όπου θα ξεκινήσουν την περιοδεία τους στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας τους είναι το μικρό χωριό Μπαν Ναμ Κεμ, βόρεια του Πουκέτ, όπου στήνονται οι πρώτες προκατασκευασμένες κατοικίες.

    Θα επισκεφθούν επίσης χωριά στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες.

    «Θέλω να δω όλα όσα έγιναν, να ευχαριστήσω τους ανθρώπους και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς», δήλωσε ο κ. Κλίντον κατά την άφιξή του στο Πουκέτ.

    Οι δύο πρώην πρόεδροι θα ενημερωθούν για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από διεθνείς οργανώσεις αλλά και από τους ντόπιους για την αναβίωση της αλιείας, που αποτελεί βασικό πόρο για τις παραθαλάσσιες περιοχές

    Τιμώντας τους νεκρούς

    Ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Μπους ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς τις περιοχές της νοτιο-ανατολικής Ασίας.

    Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους δύο Αμερικανούς πρώην προέδρους να διαπιστώσουν ιδίοις όμασι εάν και κατά πόσο έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες ανακούφισης των πληγεισών περιοχών. Θα έχουν επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης. Οι κ.κ. Μπους και Κλίντον θα αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και θα καταθέσουν στεφάνι στο Πουκέτ

    Μέχρι στιγμής μόλις 400 σοροί έχουν αναγνωριστεί. Ο ανταποκριτής του BBC στο Πουκέτ μεταδίδει ότι σε αυτόν τον τομέα χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά.

    Η περιοδεία των δύο πρώην ηγετών γίνεται με προτροπή της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να αξιολογήσουν το μέγεθος της καταστροφής αλλά και της βοήθειας.

    Στη συνέχεια αναμένεται να υποδείξουν στην κυβέρνηση Μπους τον καλύτερο τρόπο για την διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    [25] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 19 Φεβρουαρίου 2005 (11:39 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπούς δήλωσε ότι ελπίζει πως τo ταξίδι του στην Ευρώπη, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ενισχύσει τους δεσμούς των ΗΠΑ και θα παραμερίσει τις διαφορές με τους ευρωπαίους συμμάχους τους. Ο κ. Μπους είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον χθες ότι, πρώτος του στόχος κατά το ταξίδι του, θα είναι να υπενθυμίσει τόσο στους Αμερικανούς, όσο και στους Ευρωπαίους, την σημασία της διατλαντικής συμμαχίας και ότι παρά τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους στο παρελθόν, έχουν κοινή αγάπη και θαυμασμό για την ελευθερία.

    Ο κ. Μπους είπε ότι το ταξίδι του είναι σημαντικό, όχι μόνο για την αμοιβαία ασφάλεια και ειρήνη, αλλά και για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων, όπως της πείνας, των ασθενειών και θεμάτων προστασίας του περιβάλλοντος. Ο κ. Μπους θα φθάσει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής για τριήμερες συνομιλίες με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Γερμανία και μετά στην Σλοβακία την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [26] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ

    Βαγδάτη, 19 Φεβρουαρίου 2005 (10:16 UTC+2)

    Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο πραγματοποίησε καμικάζι στην πόλη Μπακούμπα του βόρειου Ιράκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένα μέλος της ιρακινής εθνοφρουράς και ένας πολίτης.

    Από την έκρηξη, που έγινε έξω από την έδρα της εθνοφρουράς στη Μπακούμπα, τραυματίσθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι. Το περασμένο 24ωρο από διάφορες επιθέσεις ανταρτών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

    [27] Ο "ΟΜΗΡΟΣ" ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Βερολίνο, 19 Φεβρουαρίου 2005 (11:56 UTC+2)

    Στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη "Όμηρος" με θέμα την απαγωγή νός λεωφορείου από Αλβανό μετανάστη. Η ταινία θα προβληθεί τον Μάρτιο στις ελληνικές αίθουσες.

    Στην αρχή της ταινίας παρακολουθούμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ να ξεκινά απο το χωριό Άπω Μάκρη για τη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή και μέσα σε μια φαινομενικά χαλαρή ατμόσφαιρα συμβαίνει το απροσδόκητο: από τη μία στιγμή στην άλλη οι επιβάτες του λεωφορείου είναι όμηροι του εικοσιπεντάχρονου Αλβανού, του Elion Senia, που έχει οπλιστεί με χειροβομβίδες και Καλάσνικοφ. 20 ώρες αργότερα η λεωφορειοαπαγωγή θα λήξει στην Αλβανία με τη στυγνή εκτέλεση του απαγωγέα από την αλβανική αστυνομία.

    Στο ενδιάμεσο διάστημα διαδραματίζεται η ιστορία που, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της είναι πλασματική, βασίζεται σε ένα ανάλογο περιστατικό που συνέβη το καλοκαίρι του 1999 στη Βόρειο Ελλάδα - ένα καυτό καλοκαίρι με τέσσερις άλλες λεωφορειοπειρατείες.

    Ο Γιάνναρης, όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Κουπαράνης σε εκπομπή της «Ντόϊτσε Βέλε», τις συνδέει άμεσα με τις επιπτώσεις που είχε η μαζική μετανάστευση στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν σχεδόν απότομα το 10% του πληθυσμού της χώρας είναι αλλοδαποί: «Οι ανακατατάξεις και αναταράξεις μέσα στην ελληνική κοινωνία ήταν τεράστιες», θα πεί ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. «Αυτό το γεγονός της λεωφορειοπειρατίας οδήγησε στην αποκορύφωση. Το απόστημα της ανασφάλειας, που είχε δημιουργηθεί στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90, σπάει. Όλες αυτές οι ανασφάλειες, η ξενοφοβία, εκδηλώνονται εκείνο το καλοκαίρι».

    Ο τραγικός ήρωας της ταινίας, που τον υποδύεται ο Στάθης Παπαδόπουλος, κάνει τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί κάνει μετανάστης στην Ελλάδα: του έχουν κλέψει κυριολεκτικά τον ιδρώτα, τον εκμεταλλεύονται, τον κακοποιούν, τον ατιμάζουν αστυνομικοί στη φυλακή και στο τέλος τον απελαύνουν από την Ελλάδα. Επιστρέφοντας στην Αλβανία οι γονείς της κοπελιάς του, ενήμεροι για αυτά που του είχαν συμβεί στην Ελλάδα, δεν τον δέχονται για γαμπρό. Ο Elion Senia αισθάνεται διπλά προδομένος: η χώρα στην οποία πήγε να εργαστεί και να εγκατασταθεί τον αποβάλλει., ενώ η πατρίδα του του καταστρέφει τις ελπίδες που έτρεφε να δημιουργήσει οικογένεια, να αποκτήσει παιδιά. Με αυτά τα συναισθήματα επιστρέφει παράνομα στην Ελλάδα και πηγαίνει στο χωριό Άπω Μάκρη για να πάρει εκδίκηση ή όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος για να βρεί το δίκιο του, να ξανακερδίσει την τιμή του μέσω της απαγωγής.

    Ομως, και εδώ έγκειται η μαεστρία του Γιάνναρη, ο Elion Senia δεν είναι το λαϊκό παιδί τύπου Ξανθόπουλου που τον έχει αδικήσει η κοινωνία και τον οποίο ο θεατής αντιμετωπίζει με δόσεις συμπάθειας και κατανόησης για το έγκλημα που διαπράττει. «Και ο ίδιος έχει την φωλιά του λερωμένη», θα τονίσει ο σκηνοθέτης. «Την έχει λερωμένη σε ένα πολύ ουσιαστικό θέμα, και συνειδητά μέσα από την ιδεολογική του αντίληψη για το τι εστί να είσαι άνδρας και τι εστί τιμή. Συνάπτει ερωτικές σχέσεις και αφήνει έγγυο τη γυναίκα του αφεντικού του. Αν αυτό το πράγμα είχαν κάνει στον ίδιο, τότε σίγουρα θα είχε πάρει τα όπλα και θα είχε σκοτώσει αυτόν που θα είχε πραγματοποιήσει μια τέτοια πράξη με τη δικιά του κοπελιά.»

    Ο Elion Senia, μια προσωπικότητα σε αποσύνθεση. Το ίδιο ισχύει όμως και για την κοινωνία της ελληνικής επαρχίας, που ο Γιάνναρης την παρουσιάζει μέσα στο λεωφορείο με αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες: την παντρεμένη Ιλιάνα που πάει στην Θεσσαλονίκη για ένα ερωτικό ραντεβού, την παπαδοκόρη Αγγελική με τους ανεκπλήρωτους πόθους της, την κρυφή λεσβία Κέλυ, τον Ορφέα που πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη να προμηθευτεί ναρκωτικά, κ.ο.κ. Για αυτούς όλους η ομηρία έχει και μια καταλυτική διάσταση, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Το κοινό στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου έμεινε ενθουσιασμένο με τη ταινία του Γιάνναρη, ενώ η γνωστότερη ευρωπαϊκή εταιρεία διακίνησης ταινιών Celluloid έχει αναλάβει να την προωθήσει διεθνώς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 February 2005 - 19:13:43 UTC