Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [02] ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ
  • [03] ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΗΡΕ Η ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ Α.ΗΛΙΑ
  • [04] "ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ", ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [05] ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"
  • [08] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"
  • [09] "ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ" Ο ΕΒΡΟΣ
  • [10] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΠΑΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 22η INFACOMA
  • [12] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ
  • [14] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ
  • [15] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [16] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΝΤΑΜΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [20] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΓΔΜ
  • [21] ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2005
  • [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [23] ΤΙΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [24] Ρ.ΦΡΙΝΓΚΕΡ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [25] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΑΡΗΣ
  • [26] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
  • [27] ΡΑΪΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
  • [28] Ο ΜΠΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΤΖ. ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  • [29] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [30] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "PROFESSIONALS" ΣΤΟ CEDEFOP
  • [33] DVD ΜΕ ΕΡΓΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • [34] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

  • [01] ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Ορεστιάδα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (16:02 UTC+2)

    Τριάντα χιλιάδες περίπου στρέμματα εποχικών καλλιεργειών στον Έβρο κινδυνεύουν να καταστραφούν από τις πλημμύρες που προκάλεσε, το λιώσιμο του χιονιού και οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη των τελευταίων πενήντα χρόνων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων.

    Οι αρχές του Έβρου βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τη Βουλγαρική και Τουρκική πλευρά προκειμένου να διοχετεύουν μικρότερες ποσότητες νερού στους ποταμούς Έβρο και Άρδα.

    Ήδη από τη βουλγαρική πλευρά διοχετεύονται 2.500 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και από την τουρκική πλευρά 1000 κυβικά μέτρα. Προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στον ποταμό Έβρο πραγματοποιήθηκε τεχνητή ελεγχόμενη πλημμυρίδα στον κάμπο του Πυθίου σε έκταση 7000 στρ.

    Αυτή την ώρα στο σταθμό μέτρησης Πυθίου η στάθμη του νερού του ποταμού Έβρου έχει φθάσει τα 6,05 μ με όρια επικινδυνότητας και συναγερμού τα 5,70 μ και όριο αντοχής των αναχωμάτων τα 6,10 μ. Εξάλλου στο φράγμα του Κυπρίνου τα νερά του ποταμού Άρδα έχουν ανέλθει στα 5,70 μ, 50 εκατοστά πάνω από το όριο επικινδυνότητας.

    Από τις 3μμ στην έδρα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα πραγματοποιείται σύσκεψη στην οποία συμμετέχουν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, οι νομάρχες Αδριανούπολης και Έβρου, ο Έπαρχος Βορείου 'Εβρου, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας, Βύσσας και Κυπρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Ο Νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί η κρίση, ενώ κύριο μέλημα των αρχών είναι να μην κινδυνεύσουν οι οικισμοί που βρίσκονται στις παραποτάμιες ζώνες του Έβρου και του Άρδα.

    Ο.Ο.

    [02] ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (14:24 UTC+2)

    Ο Μητροπολίτης Αττικής, Παντελεήμων, επισκέφτηκε σήμερα το πρωί στη Μονή Πετράκη τη Συνοδική Επιτροπή, η οποία συστάθηκε να ερευνήσει τα σκάνδαλα στους χώρους της εκκλησίας.

    Ο κ.Παντελεήμων ζήτησε να μην φύγει από τη Μητροπολιτική του κατοικία και να συνεχίσει να λειτουργεί στα όρια της Μητρόπολης του. Οι ιεράρχες της Επιτροπής όμως ήταν αρνητικοί και του συνέστησαν να παραιτηθεί για το δικό του συμφέρον και παράλληλα να διευκολύνει το έργο της εκκλησίας για την κάθαρση.

    Επίσης, σήμερα έφτασε στη Μονή Πετράκη η επιστολή του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, Θεόκλητου, σχετικά με την υπόθεση Κουλουσούσα. Όπως αναφέρει ο κ.Θεόκλητος δεν υπήρξε ποτέ υπόθεση αυτοκτονίας του αρχιμανδρίτη του και ήταν ένα τυχαίο ιατρικό περιστατικό.

    Στο μεταξύ, την παραπομπή ενός μητροπολίτη στα πειθαρχικά όργανα της Ιεραρχίας με βάση τις καταγγελίες πολιτών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου μετά τη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

    [03] ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΗΡΕ Η ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ Α.ΗΛΙΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (14:03 UTC+2)

    Νέα προθεσμία ζήτησε και πήρε σήμερα από την ανακρίτρια, Ιωάννα Μίχα, η πρωτοδίκης, Αντωνία Ηλία, για τη μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» για τα τελευταία χρόνια.

    Η κ.Ηλία βγαίνοντας από το γραφείο της ανακρίτριας δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, απλά αρκέστηκε να πει ότι έλαβε νέα προθεσμία την τρίτη κατά σειρά- για να απολογηθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

    [04] "ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ", ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η Ε.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 17 Φεβρουαρίου 2005 (17:54 UTC+2)

    Αν η ΠΓΔΜ θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, θα πρέπει προηγουμένως να λύσει το πρόβλημα του ονόματος με την Ελλάδα, τόνισε στην αντιπροσωπεία της σκοπιανής κυβέρνησης που επισκέφθηκε την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντνέβνικ» των Σκοπίων, το πρόβλημα του ονόματος, παρόλο που δεν αναμενόταν, "εμφανίστηκε" σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες, όπου επέδωσε τις απαντήσεις της ΠΓΔΜ στο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Αυτό, κατά την εφημερίδα, σημαίνει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα εκπλαγεί αν η Αθήνα αποφασίσει να προβάλει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

    Κατά τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αρχίσουν στο τέλος του έτους, τονίζεται στην ανταπόκριση και προστίθεται: "Ο Βλάντο Μπούτσκοφκσι έπραξε πολύ καλά και έθεσε το θέμα με τους Ελληνες ευρωβουλευτές στην Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Συνεργασίας ΕΕ-ΠΓΔΜ ότι δεν πρέπει να να θίγουν το θέμα του ονόματος και ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί στα Ηνωμένα Εθνη και ότι οι Ελληνες δεν πρέπει να μεταφέρουν τη διαφιλονικία για το όνομα στην ευρωπαϊκή ατζέντα". Ομως, συνεχίζει η εφημερίδα "και η ΠΓΔΜ πρεπει να μη "μετακομίσει" το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση διότι στις Βρυξέλλες υπάρχει η εντύπωση ότι η σκοπιανή κυβέρνηση αυτό κάνει από τότε που η Ουάσιγκτον αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία Μακεδονίας".

    Το πρόβλημα του ονόματος πρέπει να λυθεί και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μετά την Ουάσιγκτον το ίδιο θα κάνει και η Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προκαλέσει μια νέα αστάθεια, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει η ημέρα της συζήτησης για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης και πρόσθεσε: "Ομως αργά ή γρήγορα πρέπει το πρόβλημα να βγει από το αδιέξοδο που βρίσκεται και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της ΕΕ δεν είναι δυνατόν να παραμένει άλυτο αυτό το πρόβλημα, το οποίο διαρκεί δέκα και πλέον χρόνια και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για λύση".

    [05] ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2005 (06:22 UTC+2)

    Πλήρη αποζημίωση των επιβατών από τις αεροπορικές εταιρείες σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων πτήσεων, προβλέπει ο νέος κοινοτικός κανονισμός, που τίθεται σε ισχύ από χθες σε κοινοτικό επίπεδο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την επέκταση του μέτρου σε όλους τους τύπους μεταφορών, καθώς και την πρόβλεψη ιδιαίτερης φροντίδας για άτομα με κινητικά προβλήματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    «Σε ύψος 6.10 μ. βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου, από το μεσημέρι μέχρι αυτή την ώρα (19:00), ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την υπερχείλιση του ποταμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «στις 20:00, απόψε, συνεργεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Νομαρχίας Έβρου θα πραγματοποιήσουν τεχνητή θραύση του αναχώματος του Έβρου στις θέσεις Λάβαρα και Αμόριο και ελεγχόμενη παροχέτευση των υδάτων σε μία περιοχή 7.000 περίπου στρεμμάτων, σε θέση που επίσης δε δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων της περιοχής.

    »Δια παν ενδεχόμενο πάντως, βρίσκονται σε επιφυλακή τα ειδικά αμφίβια ερπυστριοφόρα οχήματα της ΕΜΑΚ, οι αυτοδύτες και δυνάμεις του Δ' Σώματος Στρατού για τη μετακίνηση των κατοίκων των Λαβάρων αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

    »Ανάλογο σχέδιο υπάρχει και για την απομάκρυνση των κατοίκων από το Πύθιο - Διδυμοτείχου, κοντά στο οποίο έγινε ελεγχόμενη παροχέτευση υδάτων σε περιοχή 8.000 περίπου στρεμμάτων.

    »Με εντολή του υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α., Προκόπη Παυλόπουλου, αναχώρησε για τον Έβρο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    To διδακτικό βιβλίο και το εκπαιδευτικό υλικό στο σχολείο θα απασχολήσουν το συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

    «Οι προδιαγραφές για τα νέα βιβλία που γράφονται με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου τεκμηριώνουν τη θέση ότι η μάθηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από το κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συντελείται και ότι η γνώση δεν μεταβιβάζεται από την εκπαιδευτικό στο μαθητή, αλλά οικοδομείται και από τον ίδιο τον μαθητή», τόνισε ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

    Τα βιβλία θα διανεμηθούν το σχολικό έτος 2006-2007 και, όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, γράφονται έτσι ώστε να προκαλούν τον μαθητή-αναγνώστη να χρησιμοποιεί προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες για να επιλύσει προβλήματα και να κατακτήσει νέες γνώσεις.

    «Τα καινούργια βιβλία ενθαρρύνουν τις διεπιστημονικές διερευνήσεις με στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να βιώσουν και να κατανοήσουν τη συμπληρωματικότητα των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων. Με τον τρόπο αυτόν, τα διδακτικά βιβλία θα αποτελέσουν το έναυσμα για την κατάκτηση της γνώσης και όχι τη μοναδική πηγή γνώσης, μια και οποιαδήποτε άλλη άποψη θα σήμαινε ότι βλέπουμε τα παιδιά ως παθητικούς δέκτες και τον εκπαιδευτικό ως απλό μεταφορέα προκαθορισμένων γνώσεων», υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπαπαδόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να τηρηθούν οι αναγκαίες ισορροπίες στη χρήση των βιβλίων και των εκπαιδευτικών μέσων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία.

    Ο ομότιμος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Χρήστος Τσολάκης ανέφερε ότι βασική επιδίωξη των σχολικών βιβλίων είναι η προσφορά παιδείας, δηλαδή μόρφωσης και καλλιέργειας, ενώ η προσφορά επαγγελματικών γνώσεων που υπηρετούν την αγορά εργασίας αποτελεί δεύτερη επιδίωξη.

    Ο κ. Τσολάκης σημείωσε ότι το σημερινό σχολικό βιβλίο «είναι καταναλωτικό και παρασύρει, με τη συνηγορία και των «διαταγμάτων» μαθητή και δάσκαλο στην απομνημόνευση». Όπως είπε, ένα βιβλίο μνημονικό είναι στατικό, παθητικό και νεκρό. Ζωντανό μπορεί να είναι μόνο ένα βιβλίο για δημιουργούς . Ένα βιβλίο που καλεί μαθητή και δάσκαλο να διοχετεύσουν τη ζωτική τους ενέργεια σε δημιουργική και όχι απομνημονευτική δράση.

    Το σχολικό βιβλίο δεν πρέπει να είναι δεσμευτικό, δηλαδή πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ περισσότερων του ενός βιβλίων, επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Ξωχέλης.

    Σύμφωνα με τα τον κ. Ξωχέλη ένα καλό σχολικό βιβλίο πρέπει να είναι αποδεκτό από επιστημονική, διδακτική και παιδαγωγική άποψη, να είναι απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και στερεότυπα για άλλους λαούς ή κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες και να είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας.

    Χαιρετισμό απέστειλαν η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και ο υφυπουργός Γιώργος Καλός.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο.

    [08] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    «Το κόμμα που εξαπάτησε για 20 χρόνια τους Έλληνες, υποσχόμενο τα ίδια και τα ίδια, υιοθετώντας σταθερά την απραξία εμφανίζεται σήμερα ως τιμητής.

    »Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ποιος συσσώρευσε σημαντικά προβλήματα στην οικονομία και ποιος διέσυρε το κύρος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας, με ψευδή στοιχεία, να εξαπατήσει τα τελευταία χρόνια τους Ευρωπαίους εταίρους μας και πάνω απ' όλα να κοροϊδέψει τους Έλληνες», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, έκανε λόγο για εγκληματική διαχείριση των οικονομικών.

    «Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να κάνει αυτοκριτική. Το κόμμα του οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες, αντί να εξαντλείται κάθε τόσο σε φραστικές επιθέσεις μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό», πρόσθεσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, και κατέληξε λέγοντας:

    «Όσο για τις απόψεις του επί των εθνικών θεμάτων, η διαφορά μας με τον κ. Παπανδρέου και το κόμμα του είναι σημαντική. Η Νέα Δημοκρατία χάραξε και στήριξε τις μεγάλες εθνικές επιλογές με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί δυστυχώς, όπως πάντα, μικροκομματική πολιτική και σ' αυτά».

    [09] "ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ" Ο ΕΒΡΟΣ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (19:48 UTC+2)

    Σε επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Έβρου, ενώ κρίσιμες ώρες περνούν οι κάτοικοι του νομού που ζουν στις παραποτάμιες περιοχές του Έβρου και του Άρδα καθώς η στάθμη των ποταμών ξεπέρασε τα όρια επικινδυνότητας.

    Οι αρχές του Έβρου βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τους τουρκικές και τις βουλγαρικές αρχές προκειμένου να διοχετεύσουν μικρότερες ποσότητες νερών στον ποταμό Άρδα και Έβρο.

    Εξάλλου στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ορεστιάδα στην έδρα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας με τη συμμετοχή των νομαρχών Έβρου και Αδριανούπολης, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του έπαρχου Βορείου Έβρου και υπηρεσιακών παραγόντων αποφασίστηκε να σπάσουν οι Τούρκοι τα αναχώματα σε πέντε σημεία προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, ενώ η ελληνική πλευρά θα σπάσει τα αναχώματα σε τρία σημεία, Λάβαρα, Αμόριο και Μάνδρα, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Ο.Ο.

    [10] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ - ΠΑΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (19:39 UTC+2)

    Ο Υπουργός των Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σολομόν Πάσι.

    Συζητήθηκε το επείγον ζήτημα του ελέγχου στο βουλγαρικό έδαφος της διοχετευόμενης ποσότητας ύδατος από τον ποταμό ΄Αρδα στον ποταμό ΄Εβρο, ώστε να αποφευχθεί η υπερχείλιση του τελευταίου και οι καταστροφικές συνέπειες από πλημμύρες στο ελληνικό έδαφος.

    [11] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η 22η INFACOMA

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (21:06 UTC+2)

    Τους εκθέτες της 22ης διεθνούς έκθεσης δομικών υλικών Infacoma υποδέχθηκε το απόγευμα η διοίκηση της Helexpo, παραθέτοντας δεξίωση προς τιμήν τους. «Είναι η πιο επιτυχημένη Infacoma των δέκα τελευταίων ετών, μία κλαδική έκθεση που είναι πιο επιτυχημένη και από τη γενική του Σεπτεμβρίου σε μέγεθος τουλάχιστον», δήλωσε ο πρόεδρος της Helexpo Αριστοτέλης Θωμόπολος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα στοιχεία των εμπορικών αλλά και απλών επισκεπτών, δεν θα διαψεύσουν τα εντυπωσιακά στοιχεία των εκθετών.

    Ο κ. Θωμόπουλος αναφέρθηκε στο ExpoPartenariat -επιχειρηματικό συμπόσιο με στόχο την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, με τη μεθοδολογία των προκαθορισμένων συναντήσεων- μία πρωτοβουλία της Helexpo που εγκαινιάζεται με την 22η Infacoma, επισημαίνοντας ότι «το επόμενο βήμα θα εμπλουτιστεί με συμμετοχή ελληνικών αλλά και ξένων τραπεζών, οι οποίες θα παρεμβαίνουν για χρηματοδότηση με διάφορες μορφές των επικείμενων συναλλαγών και στο μεθεπόμενο βήμα θα εμπλουτιστεί και με την παρουσία εταιριών συμβούλων επιχειρήσεων, οι οποίοι θα επιλέγουν και θα προτείνουν στους συναλλασσόμενους τα κατάλληλα επενδυτικά ή αναπτυξιακά προγράμματα από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους».

    Από την πλευρά του διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Θέμης Καρτσιώτης ανέφερε ότι η φετινή Infacoma ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ακόμα και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Οι εκθέτες που συμμετέχουν από 32 χώρες ξεπερνάνε τους 1.100, γεγονός που μας γεμίζει ικανοποίηση και είναι ένας καλός οιωνός για την επισκεψιμότητα η οποία είναι ένας ακόμη δείκτης επιτυχίας», είπε.

    Η νέα διοίκηση, επισήμανε ο κ. Καρτσιώτης, έχει βάλει στόχους αναπτυξιακής πολιτικής όπως είναι τα Roadshows για τη διεύρυνση του διεθνούς χαρακτήρα των κλαδικών της εκθέσεων, όπως είναι το ExpoPartenariat «για να φέρνουμε κοντά τους επιχειρηματίες και να συνάπτουν συναλλαγές και πολλές ακόμη ενέργειες για να φέρουμε περισσότερους ξένους εκθέτες και επισκέπτες στις εκθέσεις μας».

    [12] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 2,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Φεβρουαρίου 2005 (17:41 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του ΕλληνοΡουμανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του, Κωνσταντίνο Τσουκαλίδη, τον Γενικό Γραμματέα, Βαλεντίν Αρναούτου και το μέλος του ΔΣ, Νικάλαο Ζωγόπουλο, επισκέφθηκε το Προεδρικό μέγαρο της Ρουμανίας, όπου συναντήθηκε με τον Σύμβουλο του Ρουμάνου Προέδρου κ. Μπασέσκου για θέματα οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής, Τεοντόρ Στολογιάν. Την αντιπροσωπεία συνόδευαν οι Πρέσβεις της Ελλάδας στο Βουκουρέστι, Αθανάσιος Δενδούλης και της Ρουμανίας στην Αθήνα, Γάϊος Τραϊάν Ντραγκομίρ.

    Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η παρουσίαση στην νεοεκλεγείσα Προεδρία της φίλης χώρας των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων του Συμβουλίου καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων ενόψει της επικείμενης ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Επισημάνθηκε στον κ. Στολογιάν ότι οι επενδύσεις των εταιρειών μελών του Συμβουλίου, αποτελούν το κυριότερο μέρος των 2,5 δίς. Ευρώ του συνόλου των ελληνικών επενδυμένων κεφαλαίων στη Ρουμανία.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ

    Βουκουρέστι, 17 Φεβρουαρίου 2005 (17:29 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρουμανία συνάντηση αντιπροσωπείας του Ελληνο-Ρουμανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου με τον Τεοντόρ Στολογιάν, οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Τράιαν Μπασέσκου.

    Η αντιπροσωπεία απoτελείτο από τον πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Κώστα Τσουκαλίδη, τον γενικό γραμματέα Βαλεντίν Αρναούτου και το μέλος του ΔΣ Νίκο Ζωγόπουλο. Παρόντες ήταν ο Ελληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι Αθανάσιος Δεδούλης και ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα Κάιους Τραϊάν Ντραγκομίρ.

    Οι επενδύσεις των εταιριών-μελών του Συμβουλίου αποτελούν το κυριότερο μέρος των συνολικών ελληνικών επενδεδυμένων κεφαλαίων, ύψους 2,5 δισ.ευρώ, στη Ρουμανία.

    Ιωάννα Ράντου

    [14] ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (17:25 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που υπήρξε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για τη θεσμοθέτηση Εθνικού Συμβουλίου για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων.

    Όπως είπε ο κ.Σιούφας οι λόγοι που επέβαλαν τη δημιουργία του Συμβουλίου είναι:

    -Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στη δημιουργία απασχόλησης, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ανάπτυξη της χώρας.

    -Μέσα από δράσεις κυβερνητικής πολιτικής που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και τις βοηθούν να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες που ανακύπτουν στην πορεία ανάπτυξής τους, πιστεύεται ότι θα επιτευχθεί η περαιτέρω επιτυχής παρουσία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις εξωτερικές αγορές, καθώς και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξής τους.

    -Με τη ρύθμιση συνιστάται το Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο πιστεύεται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη των ΜΜΕ και στην αύξηση των ευκαιριών επιτυχίας τους, αλλά θα είναι και όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, συμβουλών και προτάσεων.

    -Προβλέπεται η συνεργασία του με το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, η σύνταξη εκθέσεων και η υποβολή προτάσεων στον υπουργό Ανάπτυξης για τις επιδράσεις και τα αποτελέσματα της εφαρμογής της εθνικής και διεθνούς πολιτικής σε αυτές τις επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η θεσμοθέτησή του γίνεται με το άρθρο 32 του σχεδίου νόμου «Ίδρυση και λειτουργία Βιομηχανικών - Βιοτεχνικών Εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης», το οποίο έχει ως εξής:

    Άρθρο 32-Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

    Συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης Εθνικό Συμβούλιο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Μ.Ε.), το οποίο υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης. Το Ε.Σ.Μ.Ε., αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Ανάπτυξης για θέματα που ανάγονται στις αρμοδιότητες των χειροτεχνικών και μικρομεσαίων εν γένει επιχειρήσεων.

    Έργο του Ε.Σ.Μ.Ε. είναι η υποβολή προτάσεων στον υπουργό Ανάπτυξης για τα εξής ιδίως θέματα:

    -Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

    -Την αξιολόγηση των μέτρων εθνικής πολιτικής έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους,

    -Την παρακολούθηση των εξελίξεων και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία,

    -Την παρακολούθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επεξεργασία των προτάσεων και μέτρων πολιτικής για την ενσωμάτωσή τους σε εθνικό επίπεδο,

    -Τη βελτίωση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα εθνικά και κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα,

    -Την απλούστευση και βελτίωση του νομικού και διοικητικού περιβάλλοντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το Συμβούλιο παρέχει επίσης τη γνώμη του στον Υπουργό Ανάπτυξης σε ερωτήματα που του απευθύνει σχετικά με θέματα που αφορούν τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Το Ε.Σ.Μ.Ε. μπορεί να εξειδικεύει και να εμβαθύνει σε θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία ανάγονται στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Σ.Α.Α.). Επίσης, μπορεί να διαβιβάζει αποτελέσματα των εργασιών του στο Ε.Σ.Α.Α. προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο χάραξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

    Το Συμβούλιο αποτελείται από τα εξής μέλη:

    - Τον υπουργό Ανάπτυξης ως Πρόεδρο,

    - Τον Γενικό Γραμματέα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης,

    - Το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης,

    - Το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης,

    - Το Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης,

    - Τον Ειδικό Γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα,

    - Τον Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού,

    - Τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών, Εμπόρων Ελλάδας,

    - Τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,

    - Τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων,

    - Τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων,

    - Τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών,

    - Τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας,

    - Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας,

    - Τον Πρόεδρο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων,

    - Τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης,

    - Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

    Η σύνθεση του Συμβουλίου μπορεί να διευρύνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι ανάλογα.

    [15] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (17:08 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας-Ανάπτυξη για όλους», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ομιλητές στην ημερίδα, θα είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Σ. Ευσταθόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, Ν. Κακούρης.

    Κατά την ημερίδα θα παρουσιασθούν τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη καθώς και αυτά που πρόκειται να προκηρυχθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

    Η ημερίδα γίνεται με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας και οι ομιλητές θα απαντήσουν σε ερωτήματα των συμμετεχόντων, ενώ θα διανεμηθεί και ενημερωτικό υλικό.

    [16] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2005 (20:23 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδεχόμενος σήμερα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεωνίδα Παντελίδη, τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει ενεργά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    «Είμαστε έτοιμοι και στο μέλλον να συμβάλουμε ενεργά στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Πούτιν, ο οποίος επιβεβαίωσε τη φιλική υποστήριξη της Μόσχας προς την Κύπρο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2005 (19:53 UTC+2)

    Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας θα υπογράψει αύριο στη Λευκωσία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης της Πολωνίας Ρίσαρντ Κάλις, ο οποίος έφτασε σήμερα στο νησί.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κάλις ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη που πραγματοποιεί Πολωνός Πρόεδρος στο νησί, στα μέσα Μαρτίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Αγκυρα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, ζήτησε επανειλημμένα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αλλά κάθε φορά απορριπτόταν δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρος Χρυσοστομίδης. Σε περίπτωση που ο κ. Ερντογάν αποφασίσει, ο κ. Παπαδόπουλος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για τη συνάντηση τόνισε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως με την πλήρη αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών και τον περιορισμό του δικαιώματος του εγγυητικού ρόλου, το Κυπριακό θα επιλυθεί.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε σε ερωτήματα της Hurriyet όσον αφορά το Κυπριακό και το χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

    Ερώτηση: Υπάρχει η πρόσκληση του Πρωθυπουργού Ερντογάν στον κ. Παπαδόπουλο για να πιουν καφέ μαζί. Θα την αποδεχθείτε;

    Χρυσοστομίδης: Ο κ. Παπαδόπουλος είναι έτοιμος για τη συνάντηση. Τη συνάντηση τη ζητήσαμε εμείς και έχουμε προβεί σε πολλές ενέργειες γι' αυτό. Άλλωστε, ξαναήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Αρνητικός ήταν ο κ. Ερντογάν στη συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο. Κάθε φορά έλεγε όχι. Η πρόσκληση αυτή δεν θα πρέπει να γίνει για καφέ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί μόνο να πιει καφέ με τον κ. Ερντογάν. Θέλει να

    συζητήσει θέματα όπως η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στο νησί, οι εγγυήσεις και το θέμα των προερχομένων από την Τουρκία [εποίκων], διότι τα θέματα αυτά είναι θέματα για τα οποία θα αποφασίσει η Τουρκία. Δεν είναι θέματα τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Εάν ο κ. Ερντογάν πει ότι είναι έτοιμος, θα βρεθεί κάποιος τρόπος όσον αφορά τον τόπο της συνάντησης και τον χρόνο.

    Ερώτηση: Η ''Ε/Κ Διοίκηση'' τι περιμένει από την Τουρκία για την ομαλοποίηση των σχέσεων;

    Χρυσοστομίδης: Η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι ομαλή [normal]. Οι Τούρκοι

    στρατιώτες συνεχίζουν να παραμένουν στο νησί. Όλες οι χώρες της Ε.Ε. σέβονται,

    αμοιβαία, τα δικαιώματα ανεξαρτησίας τους.

    Εμείς επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού θέματος, τη δημιουργία διπλωματικών

    σχέσεων καθώς και οικονομικών σχέσεων. Επιθυμούμε το άνοιγμα των τουρκικών λιμένων στα κυπριακά πλοία και του τουρκικού εναερίου χώρου στα αεροσκάφη.

    Ερώτηση: Τι είδους αιτήματα έχετε για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης;

    Επιθυμείτε να επιλύσετε το θέμα αυτό με το χαρτί του βέτο κατά το χρονοδιάγραμμα

    προς την Ε.Ε.;

    Χρυσοστομίδης: Η Τελωνειακή Ένωση, πέρα από την υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι υποχρέωσή της έναντι της Ε.Ε. Εμείς μη χρησιμοποιώντας το δικαίωμα βέτο που έχουμε, κατά τη Συνάντηση Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, δείξαμε την καλή μας πρόθεση. Αυτό δεν έχει την έννοια ότι δεν ισχύει πλέον το αίτημά μας για την ομαλοποίηση των σχέσεων αυτών.

    Δεν θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα βέτο που έχουμε έναντι της Τουρκίας και δεν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε και κατά τις διαπραγματεύσεις. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε στο χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Το πρόβλημα αντιπροσωπείας και θεώρησης μπορεί να ξεπερασθεί και με Πρεσβεία άλλης χώρας-μέλους της Ε.Ε.

    Ερώτηση: Από τη μία πλευρά δηλώνετε ότι επιθυμείτε να βοηθήσετε τους Τουρκοκύπριους και από την άλλη παρεμποδίζετε την απόφαση της Ε.Ε. για απευθείας εμπόριο. Διαμαρτύρεστε συνεχώς στις Η.Π.Α. λόγω των ενεργειών της για την κατάργηση της απομόνωσης που εφαρμόζεται στην ''ΤΔΒΚ''.

    Χρυσοστομίδης: Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει δική μας απομόνωση για τους Τουρκοκυπρίους. Μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπήρξε σχέση εδώ και 30 χρόνια. Αυτή η απομόνωση είναι λόγω της παρουσίας Τούρκων στρατιωτών στο νησί. Η Τουρκία ενσωμάτωσε τη βόρεια πλευρά του νησιού στη δική της οικονομία. Έθεσε στην κυκλοφορία την τουρκική λίρα.

    Ο Ντενκτάς εδώ και 30 χρόνια επιθυμεί δύο ξεχωριστά κράτη. Εμείς αναγνωρίσαμε στους Τουρκοκύπριους το δικαίωμα εμπορίου μέσω της πράσινης γραμμής. Μπορούν να κάνουν εμπόριο από τα δικά μας λιμάνια. Ζητώντας απευθείας εμπόριο, έχουν σαν στόχο την αναβάθμισή τους πολιτικά.

    Ερώτηση: Στο τραπέζι των συνομιλιών που συνηθίσαμε να βλέπουμε συνεχώς τον Ραούφ Ντενκτάς, τώρα πλέον εκείνος δεν θα υπάρχει. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις ''προεδρικές εκλογές''. Η ''Ε/Κ Διοίκηση'' θα τον πεθυμήσει;

    Χρυσοστομίδης: Ο Ραούφ Ντενκτάς είναι πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό άτομο. Εδώ και μακρό χρονικό διάστημα, περισσότερο από 40 χρόνια, καταβάλλει προσπάθειες για τον ίδιο σκοπό. Κάνει προσπάθειες για δύο ξεχωριστά κράτη. Εάν δεν ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς, πιστεύω πως το πρόβλημα αυτό θα επιλύονταν πολύ πριν.

    Στα πλαίσια του δημοσιεύματος με τον υπότιτλο «Παρασκήνια» και τον τίτλο «Ο

    Παπαδόπουλος ειδοποίησε τρεις φορές», γράφει:

    Ο ''Ε/Κ ηγέτης'' Παπαδόπουλος διαβίβασε το πρώτο αίτημά του για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν στις 25 Ιουλίου 2004, μέσω του Ισπανού ΥΠΕΞ Moratino. Όμως, ο Ισπανός Υπουργός δεν πήρε θετική απάντηση από τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ στην Άγκυρα.

    Αργότερα, τρεις ευρωπαϊκές χώρες, ξεχωριστά, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία,

    συνέστησαν στην Τουρκία πριν τη Συνάντηση Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία δόθηκε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να συναντηθεί με τον Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος για να μπορέσει να πείσει τον Ερντογάν, έστειλε το μήνυμα πως οι συνομιλίες θα μπορούσαν εάν απαιτείται να είναι μυστικές, σε χαμηλό επίπεδο και αν απαιτείται σε υψηλό και χαμηλό επίπεδο, ταυτόχρονα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος το τελευταίο μήνυμά του για συνάντηση το έφερε στην επικαιρότητα στη Συνάντηση Κορυφής Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 31 Ιανουαρίου. Ο ''Ελληνοκύπριος ΥΠΕΞ'' τόνισε ότι ο κ. Παπαδόπουλος επιθυμεί να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Το μήνυμα διαβιβάσθηκε και πάλι στην Τουρκία, μέσω της Ε.Ε.

    [19] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΝΤΑΜΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 17 Φεβρουαρίου 2005 (18:12 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι μετά από συνομιλίες στη Βαλέτα με τον Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος άρχισε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

    Ο κ. Αντάμι εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει καταλύτη για την επίλυση του πολιτικού της προβλήματος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε τη βούληση της ε/κ κοινότητας για επανένωση του νησιού, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε γιατί δεν υλοποιούσε την επανένωση αυτή.

    Στις δηλώσεις τους και οι δύο αναφέρθηκαν στις μακροχρόνιες σχέσεις των δύο χωρών, την ταυτόχρονη ένταξή τους στην ΕΕ και στα κοινά θέματα και προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν.

    Πριν από την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Σαράγεβο, 17 Φεβρουαρίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε σήμερα στο Σαράγεβο ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό στόχο της χώρας του, αλλά και της Βοσνίας.

    "Ο στρατηγικός στόχος για τις χώρες μας είναι να γίνουμε μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ", είπε ο Τσερβένκοφσκι μετά τις συνομιλίες που είχε με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

    Τα Σκόπια φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν εντός του 2005 το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να προχωρήσουν σε ένταξη το 2010.

    [21] ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (16:10 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, υπέγραψε αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες δίδεται, σε κάθε Ομοσπονδία, ένα ποσό, ως προκαταβολή, της τακτικής επιχορήγησης που θα πάρει για το 2005.

    Το συνολικό ποσό των προκαταβολών είναι 10.285.000 Ευρώ.

    [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (14:40 UTC+2)

    Τους ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν την αποστολή της Εθνικής μας ομάδας Νέων για το φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα ο προπονητής, Νίκος Νιόπλιας. Ο αγώνας θα γίνει την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, στις Σέρρες.

    Αναλυτικά οι παίκτες που κλήθηκαν στην ομάδα είναι οι: Σικαλιάς, Τριποτσέρης, Μπουσινάκης, Κρητικός (Παναθηναϊκός), Κασμερίδης (ΟΦΗ), Μανιάτης, Μάκος (Πανιώνιος), Λισγάρας (Ολυμπιακός), Γκαλίτσιος (Λάρισα), Κοτίτσας (Ιωνικός), Μπαλάφας (Αναγέννηση Αρτας), Τσεμπερίδης (Προοδευτική), Ρίκκα (Μαρσέιγ), Ηλιάδης, Ζήνδρος (Καλαμαριά), Κοιλιάρας (Εργοτέλης), Πεχλιβανίδης (Ξάνθη), Πετρόπουλος (Κερατσίνι) και Αποσκίτης (Αχαϊκή).

    Ο Νίκος Νιόπλιας για το παιχνίδι κόντρα στη Γερμανία δήλωσε: "Ο αγώνας με τη Γερμανία είναι ένα καλό, ένα δυνατό τεστ για μένα και τα παιδιά. Εκείνο που προέχει είναι να γνωρίσω καλύτερα το έμψυχο δυναμικό της ομάδας και με τα επόμενα φιλικά που θα ακολουθήσουν να καταλήξω στην 18άδα που θα συμμετάσχει στους επίσημους αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα κυνηγήσουμε τη νίκη με τη Γερμανία, καθώς μέσα από τα επιτυχή αποτελέσματα φτιάχνεται ο χαρακτήρας μιας ομάδας».

    [23] ΤΙΜΑΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Ιωάννινα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (14:34 UTC+2)

    Στα Ιωάννινα θα βρεθεί την Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Οτο Ρεχάγκελ.

    Ο κ.Ρεχάγκελ στο πλαίσιο του εορτασμού της 92ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης θα τιμηθεί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004 στην Πορτογαλία από τον δήμαρχο Ιωαννίνων, Νικόλαο Γκόντα.

    [24] Ρ.ΦΡΙΝΓΚΕΡ: ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (12:21 UTC+2)

    Τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αποχαιρέτισε σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της Νέας Ευκαρπίας ο Ρολφ Φρίνγκερ, ο οποίος αποτελεί παρελθόν από την ομάδα.

    Ο κ.Φρίνγκερ ευχήθηκε καλή συνέχεια στον Δικέφαλο: «Στο ποδόσφαιρο όλα πρέπει να τα περιμένουμε. Δε νομίζω ότι έφταιξε το ματς με τον Ηρακλή. Ξέραμε ότι πρέπει να αλλάξουμε την ομάδα, έφυγαν έξι παίκτες. Η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει τρόπο δουλειάς. Εύχομαι καλή πορεία στον ΠΑΟΚ στη συνέχεια», ενώ για το συμβόλαιο του ανέφερε πως θα λυθεί κοινή συναινέσει.

    Για τον Δικέφαλο ακολουθεί πλέον το παιχνίδι του πρωταθλήματος με αντίπαλο την Καλλιθέα που θα διεξαχθεί την Κυριακή, στις 4:30 το απόγευμα, στο γήπεδο της Τούμπας. Στον πάγκο θα καθίσει για πρώτη φορά ο νέος τεχνικός, Νίκος Καραγεωργίου. Μετά την ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής από τον Ηρακλή για τους ασπρόμαυρους το μοναδικό επιθυμητό αποτέλεσμα είναι οι τρεις βαθμοί.

    [25] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (12:18 UTC+2)

    Έκδηλη είναι η αισιοδοξία στο στρατόπεδο του Άρη εν όψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Οι κίτρινοι πιστεύουν πως μπορούν να κερδίσουν στον τελικό της διοργάνωσης τον Παναθηναϊκό και να κατακτήσουν το τρόπαιο, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

    Η αποστολή του Άρη αναχωρεί δίχως ιδιαίτερα προβλήματα για το Ηράκλειο της Κρήτης όπου θα διεξαχθεί το Σάββατο, στις 6:30 το απόγευμα, ο μεγάλος τελικός κόντρα στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Χθες το βράδυ ο Νίκος Γκάλης, ο κορυφαίος παίκτης που πέρασε από το σύλλογο, παρέθεσε δείπνο στον Τσαρλς Μπάρτον και τους καλαθοσφαιριστές του θέλοντας να τους ευχηθεί καλή επιτυχία.

    Οι παίκτες από την πλευρά τους του υποσχέθηκαν στον Γκάλη πως θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να κερδίσουν το Κύπελλο Ελλάδας.

    [26] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ

    Ουάσινγκτον, 17 Φεβρουαρίου 2005 (20:11 UTC+2)

    O Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη Συρία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το Λίβανο, την ώρα που η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, μετέδωσε το CNN.

    Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η Συρία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά την απόσυρση των στρατευμάτων της από το Λίβανο και να επιτρέψει την ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα, που είναι προγραμματισμένες για το Μάιο.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ανακάλεσαν την πρέσβειρά τους από τη Δαμασκό, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

    [27] ΡΑΪΣ: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

    Ουάσινγκτον, 17 Φεβρουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ προτιμούν τη διπλωματική οδό για να επιλυθούν οι διαφορές τους με τη Συρία και έχουν πολλές επιλογές στη διάθεσή τους, αλλά δεν αποκλείουν και τη χρήση βίας, ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Ο πρόεδρος επιφυλάσσεται σε ό,τι αφορά τις επιλογές του", τόνισε η Ράις μιλώντας στη Γερουσία, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα αμερικανικής επίθεσης κατά της Συρίας.

    [28] Ο ΜΠΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΤΖ. ΝΕΓΚΡΟΠΟΝΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

    Ουάσινγκτον, 17 Φεβρουαρίου 2005 (18:27 UTC+2)

    Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε τον διορισμό του Τζον Νεγκροπόντε στη θέση του διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, μετέδωσε το CNN.

    Ο Μπους δήλωσε ότι "ο διορισμός του Τζον έρχεται σε μια ιστορική στιγμή για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών που βάζουν στο στόχαστρο αθώους πολίτες και προσπαθούν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής, οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι η πρώτη γραμμή της άμυνάς μας".

    "Εκτιμώ την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στο πρόσωπό μου με την επιλογή μου. Αυτή θα είναι η πιο δύσκολη αποστολή που είχα να εκπληρώσω στα περισσότερα από 40 χρόνια που έχω υπηρετήσει στην κυβέρνηση", δήλωσε ο Νεγκροπόντε.

    Ο διευθυντής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών θα επιβλέπει 15 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και θα ενημερώνει σε καθημερινή βάση τον Μπους.

    [29] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Μπαγκόκ, 17 Φεβρουαρίου 2005 (16:59 UTC+2)

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας στο τουριστικό θέρετρο Σουνγκάι Κόλοκ της νότιας Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Η έκρηξη σημειώθηκε μετά την αναχώρηση του Tαϊλανδού πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα από την περιοχή όπου είχε μεταβεί για συνομιλίες με μουσουλμάνους ηγέτες, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [30] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τελ Αβιβ, 17 Φεβρουαρίου 2005 (16:37 UTC+2)

    H σύνθεση της παλαιστινιακής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Άχμεντ Κορέι θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Χάσαν Χρέισεχ.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Κορέι είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ράουχι Φατούχ, με την οποία του ζητούσε να συγκαλέσει ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα για να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησης και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    [31] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (13:51 UTC+2)

    Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Θέατρο και Επαγγελματική Κατάρτιση" θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στο Βασιλικό Θέατρο, με την ευκαιρία της έναρξης συνεργασίας του ΟΕΕΚ και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "PROFESSIONALS" ΣΤΟ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (13:12 UTC+2)

    Η έκθεση ζωγραφικής του Αντρέα Σφυρίδη με τίτλο, «Professionals» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 18.30, και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου, στον εκθεσιακό χώρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), στη Θεσσαλονίκη.

    Η έκθεση, «Professionals» περιστρέφεται γύρω από τα επαγγέλματα και την απεικόνιση τους. Όλοι νομίζουμε πως ξέρουμε με τι ασχολείται, για παράδειγμα, ένας μηχανικός αυτοκινήτων, ένας αρτοποιός ή μια πωλήτρια, και πώς είναι το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται: το συνεργείο, το αρτοποιείο ή το παντοπωλείο. Επιπλέον έχουμε συνήθως μια ιδέα για το πώς (θα έπρεπε) να μοιάζουν αυτοί οι άνθρωποι. Υποθέτουμε ότι το επάγγελμα διαμορφώνει ακόμη και την εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων που το ασκούν το πρόσωπο και το βλέμμα τους, τη στάση και τις χειρονομίες τους.

    Ο φωτογράφος μπορεί να παρουσιάσει τους ανθρώπους όπως είναι, και όχι όπως θα έπρεπε ή όπως μπορούν να είναι. Αυτή ακριβώς είναι η καλλιτεχνική πλευρά της φωτογραφίας πορτρέτων: η δυνατότητά της να δείχνει πιο πολλά από όσα είναι άμεσα ορατά με γυμνό μάτι, να τοποθετεί τον άνθρωπο μέσα στο περιβάλλον του τόσο ως μοναδική προσωπικότητα όσο και ως άτομο ενταγμένο στον επαγγελματικό του ρόλο ή στον κοινωνικό του χώρο.

    Με τα εκφραστικά μέσα της φωτογραφίας ο Ανδρέας Σφυρίδης πετυχαίνει κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η έρευνα σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση: τη σφαιρική σύλληψη της πραγματικότητας. Τα πορτρέτα του χαρακτηρίζονται από μία σχεδόν εκνευριστική απλότητα του βλέμματος, της στάσης, της αυτοπαρουσίασης. Και όμως, είναι αποτέλεσμα μιας ακατάπαυστης προσπάθειας.

    Ο φωτογράφος Αντρέας Σφυρίδης, γεννήθηκε το 1968 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται. Ξεκίνησε τη φωτογραφία το 1981 δίπλα στο φωτογράφο Γιάννη Παπανικολάου και αργότερα από το 1986 έως το 1990 σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Καλών Τεχνών "Le 75" στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στο τμήμα φωτογραφίας. Στα πλαίσια του Φωτογραφικού Κύκλου παρακολούθησε το 1994 σεμινάρια φωτογραφίας με το φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλη.

    Από το 1991 έως το 2003 ήταν μέλος του "Studio Ikona". Το 2004 ίδρυσε την εταιρία "Φωτοδιάθλαση" και ασχολείται αποκλειστικά με τη διαφημιστική φωτογραφία.

    Σειρές φωτογραφιών του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Φωτογραφία, Τραμ, Φωτογράφος και Εντευκτήριο ενώ το 1994 διακρίθηκε στον Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φωτογραφίας της εταιρίας BP.

    Έχει διακοσμήσει με πορτραίτα λογοτεχνών τη Μελέτη - Ανθολογία του λογοτέχνη Περικλή Σφυρίδη "Εν Θεσσαλονίκη 13 σύγχρονοι πεζογράφοι" που κυκλοφόρησε το 2001 από τις εκδόσεις Ιανός.

    Η έκθεση, «Professionals», θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 10 π.μ.- 8 μ.μ.

    [33] DVD ΜΕ ΕΡΓΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (13:01 UTC+2)

    Μια συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, που δημιούργησε σε 350 DVD η μη κερδοσκοπική εταιρεία HAMA (Hellenic Academy of Modern Art) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, παρέλαβε η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Στόχος της συλλογής είναι η προβολή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Η Βουλή στηρίζει τις προσπάθειες που έχουν σαν στόχο να προβάλουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσω της σύγχρονης τέχνης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής.

    Το DVD, που θα μοιραστεί σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου και θα βρίσκεται και

    στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, περιλαμβάνει έργα μερικών από τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς, όπως του Κώστα Βαρώτσου, του Αλέξη Ακριθάκη, του Νίκου Κεσσανλή, του Γιώργου Λαζόγκα, του Κώστα Τσόκλη, του Αλέκου Φασιανού, του Γιάννη Ψυχοπαίδη και άλλων.

    [34] ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

    Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2005 (12:49 UTC+2)

    Φωτογραφικό λεύκωμα με τον τίτλο "Γερμανικός Ιανός" από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής".

    Σκοπός του λευκώματος είναι να παρουσιαστεί υλικό για την ερμηνεία του "Γερμανικού Ιανού", ανάλογο με τον διπρόσωπο ρωμαϊκό θεό Ιανό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Κρήτη.

    Στο λεύκωμα περιέχονται 166 φωτογραφίες και προέρχονται όλες από την Κρήτη. Σ' αυτές απεικονίζονται από τη μία στιγμές αβροφροσύνης και φιλικής συμπεριφοράς τόσο εκ μέρους των Γερμανών προς τους Κρητικούς και από την άλλη, εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί και καταστροφές: το σκοτεινό πρόσωπο του Ιανού.

    Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Αρχείο δε διαθέτει άλλες φωτογραφίες της ίδιας ιστορικής περιόδου από την Ελλάδα, διότι μόνο από την Κρήτη τα γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν συντεταγμένα, ενώ από την υπόλοιπη χώρα έφυγαν εσπευσμένα. Ετσι μόνο από την Κρήτη πήραν όλα όσα είχαν στην κατοχή τους και όσα τους ανήκαν.

    Τα κείμενα του λευκώματος είναι του συγγραφέα και δρ.πανεπιστημίου, Αντώνη Σανουδάκη.

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2005 (12:17 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα εγκαίνια της έκθεσης των Φλωρινιωτών καλλιτεχνών, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Φλώρινας, με στόχο την ενίσχυση των πληγέντων της ΝΑ Ασίας.

    Στη διάρκεια των εγκαινίων, ο δήμαρχος Φλώρινας, Στέφανος Παπαναστασίου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του δήμου για τον συγκεκριμένο σκοπό και ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για τη συμμετοχή τους, καθώς και το Δ.Σ. του Μουσείου για την παραχώρηση του χώρου. Παράλληλα, αναφερόμενος στα γεγονότα στη ΝΑ Ασία, επισήμανε ότι η Φλώρινα ανταποκρίθηκε στον ύψιστο βαθμό και ευχήθηκε να μην υπάρξουν ανάλογα γεγονότα. Τέλος, απευθυνόμενος και στους καλλιτέχνες εξέφρασε την ευχή να υπάρξουν αντίστοιχες συνεργασίες στο μέλλον για την ανάδειξη και ανάπτυξη του πολιτισμού μας.

    Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση με συνολικά 33 έργα είναι οι: Άννα Γαζέα, Στέλλα Γκολίτση, Θωμάς Ζωγράφου, Κωνσταντίνα Ζωγράφου, Όλγα Κερκέζη, Μαριάννα Κίζου, Χρήστος Κούντουρας, Σωτήρης Λιούκρας, Αντώνης Μπαλάκας, Ευάγγελος Μπάρας, Δημήτριος Μπέσσας, Νίκος Όροβας, Νίκος Ταμουτσέλης, Χρήστος Τσώτσος, ΦΛΩΕΛ, Γρηγόρης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζηλάμπρου και Χαράλαμπος Χρυσοχοίδης.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, και θα λειτουργεί από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και τις Κυριακές από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 17 February 2005 - 19:13:55 UTC