Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 3 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ 2 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ
  • [02] ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ
  • [03] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΙΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ
  • [04] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ"
  • [05] ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
  • [06] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ
  • [07] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΚΑΘΑΡΣΗ
  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [10] ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  • [11] ΥΠΑΝ:ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • [13] ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟ 2004
  • [14] ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΠΩΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [15] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [16] ΧΑΛΑΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [17] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [18] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [19] ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 60 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [21] ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΟΠΑΛΙΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [22] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1-1 ΓΙΑ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΑΕΚ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ 82-77 ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΑΕΚ 75-71
  • [25] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [26] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ
  • [27] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ
  • [28] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΠΕΘΑΝΕ Η ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΣΗ - ΜΙΛΛΙΕΞ
  • [30] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] 3 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ 2 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

    Τρίπολη, 13 Φεβρουαρίου 2005 (18:13 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκαν σήμερα το μεσημέρι πέντε χιονοδρόμοι, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, από χιονοστιβάδα που προκλήθηκε στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Αλλά έξι μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Τρίπολης για τις πρώτες βοήθειες.

    Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πως προκλήθηκε η χιονοστιβάδα στη θέση Οστρακίνα. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στις έρευνες, η ομάδα των 28 ορειβατών καταπλακώθηκε από το χιόνι στη 1:30 το μεσημέρι με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε άτομα.

    Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η μεταφορά των νεκρών από το σημείο του δυστυχήματος στο Παναρκαδικό νοσοκομείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστά τα ονόματα των θυμάτων. Εκτός από τους έξι τραυματίες και οι υπόλοιποι ορειβάτες θα μεταφερθούν στο νοσοκομείο καθώς έχουν υποστεί σοκ.

    Νεότερα για το θλιβερό περιστατικό θα δώσει το συντονιστικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας αφού προκύψουν τελικά στοιχεία από την καταμέτρηση και την αναγνώριση των ορειβατών.

    [02] ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (09:15 UTC+2)

    Μηνύματα για αλλαγή πορείας και προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Εκκλησίας αλλά και ισχυρά σήματα αποδοκιμασίας στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στέλνουν οι ψηφοφόροι, η πλειοψηφία των οποίων τάσσεται πλέον υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας.

    Τα στοιχεία δημοσκόπησης του ινστιτούτου VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» δείχνουν σήμερα κλονισμό της εμπιστοσύνης απέναντι στην Εκκλησία και σοβαρό τραυματισμό της εικόνας του αρχιεπισκόπου, στον οποίο οι πολίτες χρεώνουν ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν. Δίχως (ακόμη;) να ζητούν απομάκρυνση του Χριστόδουλου, οι πολίτες τάσσονται υπέρ μεγάλων μεταρρυθμίσεων όπως η αποδοχή του γάμου στις τάξεις των ανωτέρων κληρικών και της συμμετοχής των πιστών στην εκλογή των μητροπολιτών.

    Τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις χθες, έχουν ως εξής:

    Οι Ελληνες ζητούν εξυγίανση στον «κλειστό, ιερό κόσμο», αφού το 53% πιστεύει ότι η διαφθορά στην Εκκλησία σημείωσε σημαντική αύξηση, τα τελευταία χρόνια, έναντι 38% που απαντά ότι παραμένει η ίδια όπως πάντα.

    Η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Εκκλησίας έχει κλονιστεί σημαντικά: Το 49% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται πλέον, ενώ η αντίθετη γνώμη περιορίζεται στο 40%.

    Αξίζει να σημειωθεί, όμως ότι το 38% των Ελλήνων θεωρεί τη διαφθορά «ίδια όπως ήταν πάντα». Με άλλα λόγια, δείχνει ότι έχει παγιωμένη την αντίληψη ότι η Εκκλησία είναι διεφθαρμένος θεσμός σε βάθος χρόνου.

    Αυτοί που δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο την Εκκλησία και να βρίσκονται πιο κοντά στον αρχιεπίσκοπο είναι πάντως οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.: Το 50% των «γαλάζιων» εξακολουθεί να της δείχνει εμπιστοσύνη, έναντι μόνο του 34% των «πράσινων» και μόλις 10% των ψηφοφόρων της αριστεράς.

    [03] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΣΙΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Βαγδάτη, 13 Φεβρουαρίου 2005 (17:27 UTC+2)

    Ανακοινώθηκαν τα πλήρη προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν στο Ιράκ πριν από δύο εβδομάδες. Πρώτη με περίπου 47% των ψήφων, αναδείχθηκε η συμμαχία Σιιτών υποψηφίων που έχει τις ευλογίες του Αγιατολά Αλί Σιστάνι και η οποία εξασφάλισε τις μισές σχεδόν από τις 8 εκατομμύρια 456 χιλιάδες ψήφους.

    Το αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το BBC, θεωρείται νίκη για τους Σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ αλλά είχαν υποστεί μεγάλη καταπίεση από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν. Δεύτερη ήρθε η συμμαχία κουρδικών κομμάτων που έλαβε σχεδόν 25% των ψήφων. Η συμμαχία της οποίας ηγείται ο νυν μεταβατικός πρωθυπουργός του Ιράκ, Ιγιάντ Αλάουϊ ήρθε Τρίτη με 13,5% των ψήφων.

    Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά από τρεις μέρες. Στο διάστημα που μεσολαβεί μπορούν να κατατεθούν ενστάσεις οι οποίες θα εξετασθούν πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τους ανταποκριτές τα κόμματα των Κούρδων ελέγχουν την ισορροπία δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση των 275 μελών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποχή σε ορισμένες περιοχές που κατοικούν Σουνίτες, ήταν μεγάλη. Στην επαρχία Ανμπάρ προπύργιο των Σουνιτών ανταρτών ψήφισαν λιγότεροι από 4 χιλιάδες ψηφοφόροι.

    Το ψηφοδέλτιο του νυν προέδρου του Ιράκ Γκάζι αλ Γιαουέρ, ο οποίος είναι Σουνίτης, έλαβε μόνο 150.000 ψήφους, δηλαδή κάτω από το 2% των ψήφων. Το ψηφοδέλτιο του βετεράνου Σουνίτη πολιτικού Αντνάν Πατσίτσι έλαβε 12.000 ψήφους που αντιστοιχούν στο 0,1%.

    Οι εκπρόσωποι των Σιιτών θα πρέπει να συμμαχήσουν με άλλα κόμματα για να προωθήσουν τις θέσεις τους και να επιλέξουν πρόεδρο και πρωθυπουργό. Ο νέος πρόεδρος του Ιράκ και οι δύο αντιπρόεδροι για να εκλεγούν πρέπει να έχουν την υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της Εθνοσυνέλευσης.

    Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν εβδομάδες. Η νέα Εθνοσυνέλευση θα εκπονήσει το νέο σύνταγμα του Ιράκ και στη συνέχεια θα προκηρυχθούν εκλογές.

    [04] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: "ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ"

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (11:30 UTC+2)

    Με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του Κόμματος, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Ένα Συνέδριο, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», χαρακτηρίστηκε από ιδεολογική και πολιτική ενότητα, όπως φανερώνει και η ομόφωνη ψήφιση των αποφάσεων, το γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, την αποφασιστικότητα των αντιπροσώπων-στελεχών του ΚΚΕ, να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, ώστε να κάνει σταθερά βήματα o στόχος της ολόπλευρης ισχυροποίησης του Κόμματος, να αντιστοιχηθεί στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των καιρών.

    Αυτό το πνεύμα - σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα, στο κλείσιμο του συνεδρίου, είναι ένα στοιχείο αποδεικτικό της ανοδικής πορείας του ΚΚΕ. «Πρέπει να το διατηρήσουμε και να το αναπτύξουμε μετά το Συνέδριο. Κυρίως πρέπει να εκδηλωθεί άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην προσπάθεια να αναπροσαρμόσουμε το περιεχόμενο της καθοδηγητικής δουλιάς, να προσανατολίσουμε πιο εύστοχα τη δράση μας απ' ό,τι το έχουμε κάνει έως τώρα στα λαϊκά προβλήματα, στη συμμαχία, στην υπόθεση του σοσιαλισμού, με ιδιαίτερο επίκεντρο την εργατική τάξη, τη νεολαία, αλλά και τις γυναίκες», όπως είπε.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή Πληρεξουσίων του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, η σύνθεση των συνέδρων ήταν η εξής:

    Επί του συνόλου των κατατεθέντων πληρεξουσίων το ποσοστό 82% αφορά τους άνδρες και 18% τις γυναίκες.

    Φυσική ηλικία

    Η φυσική ηλικία των συνέδρων είναι η ακόλουθη:

    · Μέχρι 29 ετών το 8,2% των συνέδρων

    · Από 30 έως 39 ετών το 8,8% των συνέδρων

    · Από 40 έως 49 ετών το 37,1% των συνέδρων

    · Από 50 έως 59 ετών το 38,1% των συνέδρων

    · Από 60 έως 69 ετών το 5,2% των συνέδρων

    · Από 70 ετών και πάνω το 2,6% των συνέδρων

    Ο μεγαλύτερος σε φυσική ηλικία είναι 85 ετών και ο μικρότερος 22 ετών.

    Κομματική ηλικία

    Η κομματική ηλικία των συνέδρων είναι η ακόλουθη:

    · Πριν το 1974 οργανώθηκε στο Κόμμα το 19,1% των συνέδρων

    · Από το 1974 έως το 1991 το 66,4% των συνέδρων

    · Μετά το 1991 το 14,5% των συνέδρων.

    Η μεγαλύτερη κομματική ηλικία είναι 68 ετών και η μικρότερη 2 ετών.

    Κομματική ιδιότητα

    Η κομματική ιδιότητα των συνέδρων είναι η ακόλουθη:

    · Μέλη ΚΟΒ είναι το 6,3% των συνέδρων

    · Μέλη Γραφείων ΚΟΒ είναι το 0,2% των συνέδρων

    · Μέλη Αχτιδικών Επιτροπών είναι το 7,4% των συνέδρων

    · Μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών είναι το 24,5% των συνέδρων

    · Μέλη Επιτροπών Περιοχών είναι το 34,4% των συνέδρων

    · Γραμματείς ΚΟΒ είναι το 0,4% των συνέδρων

    · Γραμματείς Αχτιδικών Επιτροπών είναι το 3,9% των συνέδρων

    · Γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών είναι το 2,8% των συνέδρων

    · Γραμματείς Επιτροπών Περιοχών είναι το 1,1% των συνέδρων

    · Μέλη Τμημάτων της ΚΕ είναι το 3,7% των συνέδρων

    · Μέλη Κεντρικής Επιτροπής και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου είναι το 15,4% των συνέδρων.

    Συνδικαλιστική ιδιότητα

    · Μέλη διοίκησης πρωτοβάθμιων εργατικών οργανώσεων είναι το 15,20% των συνέδρων

    · Μέλη διοίκησης δευτεροβάθμιων εργατικών οργανώσεων είναι το 13,9% των συνέδρων

    · Μέλη διοίκησης τριτοβάθμιων εργατικών οργανώσεων είναι το 3,85% των συνέδρων

    · Επίσης, μέλη διοίκησης άλλων μαζικών οργανώσεων είναι το 23,34% των συνέδρων.

    Κοινωνική σύνθεση

    Σε ό,τι αφορά στην κοινωνική σύνθεση των συνέδρων, οι εργάτες και οι υπάλληλοι είναι το 69,2%. Από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται το 58,62% και στο δημόσιο τομέα το 41,38%.

    Αγρότες είναι το 3,8%, επαγγελματίες ? βιοτέχνες το 5,3%, έμποροι το 0,5%, αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό το 3,3% και αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό το 3,3%. Συνταξιούχοι το 8,1%, φοιτητές ? σπουδαστές το 2,4%, πανεπιστημιακοί ? ερευνητές το 2,9%, καλλιτέχνες ? λογοτέχνες το 1%, οικιακά το 0,2%.

    Μορφωτικό επίπεδο

    Απόφοιτοι δημοτικού είναι το 6,7%, γυμνασίου το 7,5%, τεχνικής σχολής το 19,2%, λυκείου το 19,2%, ΤΕΙ το 9,9%, ΑΕΙ το 30,8%, μεταπτυχιακών σπουδών το 6,7%.

    [05] ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο Δευτέρα το πρόγραμμα χορήγησης δελτίων αγοράς βιβλίων σε δικαιούχους των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), που φέτος κάνουν χρήση μικτού προγράμματος παροχών. Πανελλαδικά θα διατεθούν 199.500 δελτία, συνολικής δαπάνης 2.993.470.00 ευρώ.

    Επιδεικνύοντας τα δελτία, οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν -μέχρι τις 31 Αυγούστου 2005- βιβλία (εκτός σχολικών), αξίας 15 ευρώ, από τα συμβεβλημένα με την Εργατική Εστία βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Δελτία αγοράς βιβλίων δικαιούνται όσοι δεν θα απογραφούν για δελτία κοινωνικού τουρισμού 2005, όσοι δεν θα συμμετάσχουν στο φετινό θερινό εκδρομικό πρόγραμμα και όσοι θα πάρουν μόνο δελτία θεάματος και θερινού κινηματογράφου μέσα στο έτος.

    Στην Αττική, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν τα δελτία καθημερινά, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από τις 8 το πρωί έως στις 2 μετά το μεσημέρι, από τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη, η διανομή γίνεται από τα γραφεία της Εργατικής Εστίας στην οδό Μητροπόλεως 110, από τις 8 το πρωί έως τη μιάμιση μετά το μεσημέρι.

    Για την παραλαβή των δελτίων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, όπως βιβλιάρια ασθενείας, ατομικό και οικογενειακό, 100 ένσημα έτους 2004, αστυνομική ταυτότητα, αριθμό ΑΦΜ, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης κτλ.

    [06] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΤΕ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (19:37 UTC+2)

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για αύριο, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Εξαιτίας της κινητοποίησης δεν θα λειτουργήσουν τα 550 υποκαταστήματα του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα και τα τηλεφωνικά κέντρα δεν θα δίνουν πληροφορίες καταλόγου.

    Κύριο αίτημα των εργαζομένων στον ΟΤΕ είναι να μην προχωρήσει το μέτρο της εθελουσίας εξόδου που προωθεί η διοίκηση του οργανισμού, αν πρώτα δεν εξασφαλιστούν ικανοποιητικά κίνητρα αποχώρησης.

    [07] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Η ΚΑΘΑΡΣΗ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (19:31 UTC+2)

    Στις εξελίξεις στους κόλπους της Εκκλησίας αναφέρθηκαν σήμερα αρκετοί αρχιερείς από άμβωνας. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Καλλίνικος, μετά τη λειτουργία στο ναό της Αγίας Τριάδας είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάθαρση.

    «Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να κάνει κάθαρση. Είναι ξεκάθαρο. Είναι υπόθεση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να κάνει κάθαρση η ίδια», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Καλλίνικος.

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, αναφέρθηκε στους πειρασμούς που υπάρχουν μεταξύ των κληρικών και οι οποίοι δημιουργούν την κρίση. Οι σαρκικές απολαύσεις, το χρήμα και η εξουσία, είναι οι τρεις πειρασμοί και συνέχισε τονίζοντας την πεποίθηση του ότι οι κληρικοί θα υπομένουν μέχρι να νικήσει η Εκκλησία.

    Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στην ασημαντότητα των κληρικών μέσα στους οίκους του Θεού, χαρακτηρίζοντας τους σκουπίδια και σκουλήκια, που αποκτούν αξία μόνο γιατί αγιάζονται μέσα στους ναούς.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (19:09 UTC+2)

    Δηλώσεις για την κρίση στην εκκλησία έκανε σήμερα το πρωί ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά το πέρας της εκδήλωσης για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Γεωργίου Παπανδρέου στο δήμο Αιγάλεω.

    Ο κ.Κακλαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στους χώρους της εκκλησίας και της δικαιοσύνης δήλωσε: «Βασικά ζητήματα που αφορούν την οργάνωση της Πολιτείας και τους θεσμούς δεν μπορούν να συζητούνται «εν θερμώ». Λυπάμαι γιατί η κυβέρνηση αφήνει, σαν να μη έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, να εξελίσσεται μια κατάσταση η οποία προφανώς βλάπτει τη χώρα, βλάπτει τα συμφέροντα μας, όπως στην περίπτωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων βλάπτει την εκκλησία, ανεξάρτητα από ποια θέση έχει κανείς για τα έργα και τις ημέρες της ηγεσίας της.

    »Βλάπτει ακόμα τη δικαιοσύνη, η οποία εμφανίζεται να αποβάλλει «έναν έναν τους χιτώνες της» προκειμένου να αποδείξει και στον πλέον κακόπιστο διάδικο, ότι είναι «παρθένος» και αυτοί οι 5-10 επίορκοι δεν την άγγιξαν καν. Δεν είναι σοβαρή στάση αυτή μιας κυβέρνησης, που έχει μάλιστα νωπή λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση οφείλει να μην κρύβεται πίσω από αυτά τα προβλήματα.

    »Το θέμα των σχέσεων κράτους εκκλησίας πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη. Όπως γνωρίζετε και στη συμβίωση δύο ανθρώπων η τελική λύση είναι το διαζύγιο. Προηγούνται ρυθμίσεις που μπορεί να ικανοποιούν την πολιτεία και την εκκλησία και να μην παραβλάπτουν κυρίως το πλήρωμα της εκκλησίας, που συμβαίνει να είναι στην συντριπτική του πλειονότητα ο λαός μας».

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Την κρίση που ταλανίζει τους κόλπους της εκκλησίας σχολίασε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν κεντρικός εισηγητής σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος.

    "Η κρίση στην εκκλησία δεν αφορά μόνον πρόσωπα. Αφορά και τους θεσμούς Η κοινή γνώμη επιθυμεί το χωρισμό κράτους και εκκλησίας με την έννοια ενός θεσμικού διακανονισμού που θα αναθέτει στο κράτος αυτά που του ανήκουν και θα αναθέτει στην εκκλησία το πνευματικό της έργο χωρίς κοσμικές παρεκκλίσεις. Το σύνταγμά μας επιτρέπει να γίνει αυτός ο χωρισμός. Να ρυθμιστούν στο πλαίσιο της θρησκευτικής ελευθερίας οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας με έναν σύγχρονο και διαφανή τρόπο", δήλωσε ο κ.Βενιζέλος.

    [10] ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Καλαμάτα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (18:58 UTC+2)

    Ενημερωτικό «Διήμερο Έρευνας και Τεχνολογίας» πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων του νομού Μεσσηνίας αλλά και των όμορων νομών Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Η εκδήλωση είναι η πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης με σκοπό την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας.

    [11] ΥΠΑΝ:ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (18:42 UTC+2)

    Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την προώθηση της ευρυζωνικής πρόσβασης των φοιτητών και σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του εκπαιδευτικού προσωπικού ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από συνεργασία του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφα με την υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, τον υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Γεώργιο Αλογοσκούφη.

    Η Ομάδα θα παραδώσει εισήγηση για τα αναγκαία μέτρα που θα διευκολύνουν την επίτευξη της συνεχούς, ταχείας και οικονομικής πρόσβασης των σπουδαστών και του επιστημονικού προσωπικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και ενημερωτικές υπηρεσίες του διαδικτύου (internet).

    Η σύνθεση της Επιτροπής είναι η ακόλουθη:

    -Ιωάννης Τσουκαλάς, Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Πρόεδρος,

    -Ανδρέας Καραμάνος, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Μέλος,

    -Σωκράτης Κάτσικας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μέλος,

    -Βασίλειος Ασημακόπουλος, Ειδικός Γραμματέας ΚτΠ του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, Μέλος,

    -Γρηγόριος Λαζαράκος, Διευθυντής Γραφείου Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Μέλος,

    -Βασίλειος Μπαγιώκος, Ειδικός Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Μέλος,

    -Γεώργιος Τζοβλάς, Σύμβουλος του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών, Μέλος,

    -Παναγιώτης Τσανάκας, Πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας, Μέλος,

    -Στυλιανός Χριστάκος, Προϊστάμενος της ΕΥΔ του Ε.Π. ΚτΠ, Μέλος.

    Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Αποστολόπουλος, υπάλληλος της Δ.Ε.Η.

    [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (13:45 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, τα οποία αποτελούν κλειδί για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, θα δώσουν αύριο, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας Ιωάννης Τσουκαλάς, στις 12 το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Στη Συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν επίσης, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρος Ευσταθόπουλος, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, οι αντιπρόεδροι του ΕΣΕΤ Χριστόδουλος Στεφανάδης και Δημήτρης Τριχόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [13] ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (11:55 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςEντυπωσιακό φινάλε πραγματοποίησαν και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2004 οι τράπεζες, ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο μια εξαιρετική χρονιά ανάπτυξης για τον κλάδο.

    Στα τέλη του μηνός θα ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2004. Tην αυλαία ανοίγουν την Tετάρτη 23 Φεβρουαρίου η Alpha Bank με την Tράπεζα Πειραιώς, την επομένη 24 Φεβρουαρίου ακολουθεί η Eθνική Tράπεζα, ενώ η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2004 των πέντε μεγάλων τραπεζών ολοκληρώνεται την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου με τη Eurobank και την Eμπορική Tράπεζα.

    Tο βέβαιο είναι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής", ότι το 2004 θα αποτελέσει ένα έτος υψηλής κερδοφορίας για τις τράπεζες με παράλληλη βελτίωση των δεικτών αποδοτικότητας των περισσότερων τραπεζών. Oι επιδόσεις των πέντε μεγάλων τραπεζών στο εννεάμηνο δεν αφήνουν αμφιβολίες για το πώς θα κλείσει η χρονιά, δεδομένου ότι το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο κάθε χρήσης παραδοσιακά εμφανίζεται «δυνατό» για τον τραπεζικό κλάδο. Mάλιστα, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2004 ήταν κατά τι καλύτερο από το αντίστοιχο του 2003, το οποίο ήταν επίσης εξαιρετικό.

    Πιστωτική επέκταση

    O δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στο 15,8% για τον Nοέμβριο του 2004 έναντι 16,7% τον Oκτώβριο, 16% τον Σεπτέμβριο και 17% τον Δεκέμβριο του 2003. Mε άλλα λόγια, η πιστωτική επέκταση, αν και εμφανίζει μικρή μείωση των ρυθμών ανόδου, συνεχίζεται με ένταση. Ωστόσο η «υπερένταση», με την τραπεζική λιανική να βρίσκεται στο επίκεντρο των τελευταίων ετών, δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανάπτυξης. Aντίθετα, συγκρινόμενα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τα περιθώρια για την περαιτέρω διείσδυση του τραπεζικού συστήματος στη ζωή μας παραμένουν μεγάλα.

    Tα δάνεια των επιχειρήσεων (στοιχεία Nοεμβρίου 2004) αντιστοιχούν στο 43,1% του AEΠ έναντι ποσοστού 58% των χωρών της Zώνης του Eυρώ. Aκόμα χαμηλότερος είναι ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών καθώς το σύνολο των δανείων που έχουν λάβει αντιστοιχούν στο 31,2% του AEΠ έναντι 54,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Eντυπωσιακά παραμένουν τα περιθώρια ανάπτυξης ακόμα και στον τομέα της στεγαστικής πίστης. Tα εγχώρια νοικοκυριά έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια που αντιστοιχούν στο 20,2% του AEΠ, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Zώνης του Eυρώ διαμορφώνεται στο 38,9%. Σε ό,τι αφορά την καταναλωτική πίστη στη χώρα μας, αντιστοιχεί στο 11% του AEΠ έναντι του 16% στην Eυρώπη. Tα παραπάνω στοιχεία κάνουν τους τραπεζίτες ιδιαίτερα αισιόδοξους για την πορεία και την κερδοφορία του κλάδου τουλάχιστον για την επόμενη τριετία, αισιοδοξία που συμμερίζονται και οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι την τελευταία διετία έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τις θέσεις τους σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Oι ξένοι θεσμικοί έχουν γοητευτεί όχι μόνον από τα υψηλά περιθώρια ανάπτυξης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς αλλά και από τη βαλκανική προοπτική που δημιουργεί η ταχύτατη επέκταση των ελληνικών τραπεζών στις γειτονικές χώρες της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Eυρώπης. Σημειώνεται ότι η «αγοραστική μανία» των ξένων θεσμικών είναι αυτή που έχει τροφοδοτήσει κατά κύριο λόγο την ανάκαμψη του Xρηματιστηρίου Aθηνών την τελευταία διετία.

    Για το 2004, μείωση κερδών θα παρουσιάσει μόνον η Eμπορική Tράπεζα, η οποία ωστόσο υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο βραχυχρόνια έχει επηρεάσει αρνητικά το σκέλος των δαπανών. Δεκάδες θυγατρικές απορροφήθηκαν, η τράπεζα αποχωρεί από μη αποδοτικές αγορές και δραστηριότητες, ενώ η νέα διοίκηση έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αφύπνιση του δικτύου (εκπαίδευση προσωπικού σε συνεργασία με την Credit Agrigole, οικονομικά κίνητρα κ.ά.) προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή της στην αγορά. Oι υπόλοιπες τράπεζες βλέπουν με ικανοποίηση τα μεγέθη τους να αυξάνονται και τα κέρδη τους να αβγαταίνουν. Ωστόσο σημειώνονται λίαν ενδιαφέρουσες «μάχες». H Eθνική με νέα δυναμική φιλοδοξεί να αυξήσει τα μερίδιά της στη λιανική, ενώ η Eurobank φιλοδοξεί να υπερκεράσει τη δεύτερη θέση της Alpha Bank. Aπό την πλευρά τους, στελέχη της Alpha Bank δεν φαίνεται να ανησυχούν, εκτιμώντας ότι η τράπεζα θα διευρύνει τα μερίδιά της και την «απόστασή» της από τον ανταγωνισμό, ενώ η Tράπεζα Πειραιώς έχει πλησιάσει επικίνδυνα την Eμπορική και μπορεί να την ξεπεράσει.

    Oι ιδιώτες φέρνουν κέρδη

    H ταχύτατη επέκταση της τραπεζικής λιανικής είναι αυτή που κάνει τη μεγάλη διαφορά στα κέρδη των τραπεζών. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η καταναλωτική πίστη «δουλεύει» με περιθώριο τόκων άνω του 8% τη στιγμή που το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα από το 3% για τις επιχειρήσεις (με τις μεγάλες και φερέγγυες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν επιτόκια κοντά στο 1,5%). Tα επιτόκια της λιανικής είναι λίαν αποδοτικά για τις τράπεζες. Tα επιτόκια για πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 8% ενώ αυτό των καταναλωτικών δανείων προσεγγίζει το 7%. Tα μόνα δάνεια που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα είναι τα στεγαστικά με μέσο επιτόκιο λίγο πάνω από το 2,5%. Παράλληλα, τα δάνεια προς τους ιδιώτες θεωρούνται μικρότερης επικινδυνότητας καθώς επιτυγχάνεται τεράστια διασπορά: μικρά ποσά δίνονται σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών.

    O δυναμικός καλπασμός των κερδών των τραπεζών οφείλεται κυρίως σε οργανικές πηγές, στοιχείο που δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οι τραπεζίτες. Στο εννεάμηνο τα έσοδα από τόκους και προμήθειες συνεισφέρουν στα συνολικά έσοδα σε ποσοστό 94,4% για την Eμπορική Tράπεζα, στο 92,7% στην EFG Eurobank Ergasias, στο 90% για την Eθνική Tράπεζα και την Alpha Bank και στο 86,1% για την Tράπεζα Πειραιώς. Tα χρηματοοικονομικά έσοδα, παρά τη σημαντική βελτίωση των συνθηκών στη Σοφοκλέους, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και διαμορφώνονται στο 5,7% για την Eθνική και την Alpha, στο 5,1% για τη Eurobank, στο 2,9% για την Eμπορική και στο 8,3% για την Tράπεζα Πειραιώς.

    [14] ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΠΩΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (10:11 UTC+2)

    Υπό αντίξοες συνθήκες λόγω της εμπλοκής στο ασφαλιστικό των τραπεζών επιτυγχάνεται μέχρι στιγμής η ισορροπία της αγοράς που απέχει ελάχιστα από το «υψηλό» σημείο σαράντα και πλέον μηνών. Είναι ενδεικτικό πως ενώ για τον τραπεζικό δείκτη η μεταβολή από την αρχή του χρόνου περιορίζεται στο 0,85% (έναντι 4,2% του γενικού δείκτη), σημειώνονται σημαντικά κέρδη, μέχρι και 16,5%, για τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες.

    Εάν δεν επιβαρυνθεί σημαντικά το κλίμα λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος, οι αναλυτές δεν αναμένουν σημαντική διαφοροποίηση διαθέσεων και κλίματος την ερχόμενη εβδομάδα. Από τεχνικής πλευράς εκτιμάται ότι πέριξ των 2.865-2.880 μονάδων έχει διαμορφωθεί ανθεκτική περιοχή «στήριξης», ενώ η ανοδική τάση εξασθενεί προς την «κορυφή» των 2.950-2.965 μονάδων. Πάντως περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση του Ftse/20 λόγω της λήξης την ερχόμενη Παρασκευή των συμβολαίων στην αγορά παραγώγων μηνός Φεβρουαρίου, προοπτική που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις σε μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας.

    Η απροθυμία των πωλητών να εντείνουν τις ρευστοποιήσεις τους στη διόρθωση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 2.900 μονάδων σε συνδυασμό με την αύξηση των συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως σε επίπεδο αγοράς δίνεται εύλογο περιθώριο χρόνου για την άρση του ασφαλιστικού αδιεξόδου. Αλλωστε και οι ξένοι εξαρχής δεν θεωρούσαν ούτε εύκολη ούτε σύντομη τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, επενδύοντας μακροπρόθεσμα.

    Βέβαια, όσο εκκρεμεί η επίλυση προχωρούν σε μικρής έκτασης πωλήσεις για κατοχύρωση υπεραξιών από τραπεζικούς τίτλους επανατοποθετώντας κεφάλαια είτε σε μετοχές εταιρειών του Ftse/20 που υστερούν (έναντι των τραπεζικών) είτε σε τίτλους εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

    [15] ΕΝΘΟΥΣΙΩΔΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σίλοβο, 13 Φεβρουαρίου 2005 (17:18 UTC+2)

    Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του μικρού χωριού του Κοσσυφοπεδίου Σίλοβο τον πρόεδρο της Σερβίας- Μαυροβουνίου Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα διήμερη περιοδεία στην επαρχία.

    Πρόκειται για του πρώτη επίσκεψη επιφεφαλής της Σερβίας, στο Κοσσυφοπέδιο, από τότε που η επαρχία τέθηκε υπό την διοίκηση του ΟΗΕ στο τέλος του πολέμου 1998-1999. Την προστασία του προέδρου Τάντιτς και της συνοδείας του ανέλαβαν δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δύο ελικόπτερα του ΝΑΤΟ.

    «Το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Σερβίας- Μαυροβουνίου, όχι μόνο σύμφωνα με τους δικούς μας αλλά και με τους διεθνείς νόμους. Αυτή είναι η στάση που τηρώ στο Βελιγράδι, στο Κόσοβο, στην Πρίστινα, στο Σίλοβο, όπου και αν πάω», είπε ο Τάντιτς στο συγκεντρωμένο πλήθος.

    «Αυτή είναι μία φυσιολογική επίσκεψη σέρβου προέδρου σε μέρος της Σερβίας, είναι μία επίσκεψη για να διαπιστώσω πως είναι η ζωή σας εδώ», είπε ο Τάντιτς στους συγκεντρωθέντες, προσθέτοντας ότι «δεν ήλθα με μαγικό ραβδί, αλλά μπορώ να σας υποσχεθώ πως θα χρησιμοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις και την εξουσία που έχω για να αγωνιστώ για τα δικαιώματα των Σέρβων και κάθε πολίτη που ζει στο Κοσσυφοπέδιο».

    Περισσότεροι από 200.000 σέρβοι εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και την ανάληψη του ελέγχου της επαρχίας από τα Ηνωμένα Έθνη. Μόνο 80.000 Σέρβοι, παραμένουν σε διάσπαρτους θύλακες της επαρχίας, όπου παρά την προστασία που τους παρέχουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ζουν υπό την μόνιμη απειλή βίας από αλβανούς εξτρεμιστές.

    Το «πράσινο φως» για την επίσκεψη του Τάντιτς στο Κοσσυφοπέδιο «άναψε» η αποστολή του ΟΗΕ στην επαρχία, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, που διακόπηκε μετά τις πολύνεκρες ταραχές του Μαρτίου του 2004. Αφού επισκεφθεί τους περισσότερους σερβικούς θύλακες της επαρχίας, ο σέρβος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Σόρεν Γέσεν-Πέτερσεν.

    [16] ΧΑΛΑΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ, ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 13 Φεβρουαρίου 2005 (12:33 UTC+2)

    Η εφημερίδα «NARODNE NOVINE» της σερβικής πόλης Νίς, με τίτλο «η γραφειοκρατεία αχρήστευσε ένα μέρος των φαρμάκων», δημοσιεύει επιστολή του Διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου της πόλης κ. Σερμπόμπραν Τρένκιτς όπου, αφού αναφέρεται στην ανθρωπιστική βοήθεια που είχε σταλεί στην Σερβία κατά τη διάρκεια και μετά τους βομβαρδισμούς, γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «η βοήθεια των παραδοσιακών φίλων μας των Ελλήνων ήταν πολύ σημαντική και απάλυνε τα προβλήματά μας στις πιο δύσκολες στιγμές.

    Η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείτο κυρίως από τρόφιμα, φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα έχουν ημερομηνία λήξεως. Ορισμένες φορές συνέβη στα πακέτα που έφθαναν να υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα που είχε λήξει ή πλησίαζε να λήξει η ημερομηνία.

    Δυστυχώς η ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα, που εστάλη με πρωτοβουλία της κας Παναγιωτίδου η οποία είναι επίτιμος πολίτης της Νίσσας, από τον Μάιο του 2004 λόγω καθυστέρησης της σερβικής γραφειοκρατίας, κρατήθηκε στο τελωνείο της Σερβίας επί 7 μήνες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα μέρος των φαρμάκων να λήξει.

    Αυτή η λεπτομέρεια δεν μπορεί με κανένα τρόπο να μειώσει τη σημασία και το μέγεθος της βοήθειας, ούτε να διαταράξει την παραδοσιακή φιλία των δύο λαών μας.

    Ακόμα μια φορά, εκ μέρους των εργαζομένων στο Ιατρικό Κέντρο της Νίσσας και των ασθενών μας ευχαριστώ όλους τους δωρητές, οι οποίοι μας βοήθησαν στις πιό δύσκολες στιγμές», γράφει ο Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου.

    [17] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 13 Φεβρουαρίου 2005 (12:19 UTC+2)

    Ενδιαφέρον, προκαλεί η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Μπόρις Τάντιτς στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της UNMIK επιβεβαίωσε την είδηση της επίσκεψης, ενώ ο επικεφαλής της UNMIK κ. Γιέσεν - Πέτερσεν δήλωσε ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει έκφραση της ετοιμότητας του Βελιγραδίου για μια περαιτέρω εποικοδομητική προσέγγιση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ενός Σέρβου Προέδρου στην επαρχία αυτή από το 1999, όταν ο ΟΗΕ, μετα το τέλος των νατοϊκών βομβαρδισμών έθεσε υπό τον έλεγχό του το Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ντάνας του Βελιγραδίου, ο καθορισμός του καθαρά τυπικού μέρους της επίσκεψης αποτέλεσε πραγματικό γρίφο. Ο πρόεδρος Τάντιτς νωρίς το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στα διοικητικά σύνορα της Σερβίας με το Κοσσσυφοπέδιο, όπου την ευθύνη της μεταφοράς και προστασίας του θα αναλάβουν η UNMIK και η KFOR.

    Ο κ. Τάντιτς θα επισκεφθεί τους σερβικούς θύλακες και θα έχει συνάντηση με τον κ. Γιέσεν - Πέτερσεν, χωρίς όμως, μέχρι τώρα, να έχει διευκρινισθεί αν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

    Αξεπέραστο πρόβλημα φαίνεται να είναι αυτό της σημαίας, διότι η σερβική πλευρά επιμένει ότι στην «οικογενειακή φωτογραφία» δίπλα στην σημαία της UNMIK θα πρέπει να υπάρχει και αυτή της Σερβίας.

    Επίσης έχει προγραμματισθεί διανακτέρευση του κ. Τάντιτς στο μοναστήρι του Ντέτσανι, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν τον Πρόεδρο θα διανυκτερεύσουν στην Βέλικα Χότσα.

    Προς το παρόν δεν προβλέπεται καμιά συνάντηση του κ. Τάντιτς με αλβανούς πολιτικούς.

    [18] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 13 Φεβρουαρίου 2005 (12:16 UTC+2)

    Ανοίγουν για το κοινό οι μυστικές υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεων στην περιοχή Τόπτσιντερ του Βελιγραδίου.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη την Παρασκευή από το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα του Σερβικού Τύπου, στις εγκαταστάσεις αυτές είχαν βρει καταφύγιο καταζητούμενοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Στο άνοιγμα αυτών των εγκαταστάσεων για το κοινό, την οποία κάλυψε μόνον η Κρατική Τηλεόραση η οποία έδωσε εικόνα και στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, παρέστησαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Άμυνας της Σερβίας - Μαυροβουνίου, Πορβοσλαβ Ντάβινιτς και Βουκάσιν Μαρας, ο Α/ΓΕΣ στρατηγός Ντράγκαν Πάσκας, οι οποίοι στη συνέχεια, στην Αίθουσα Επιχειρήσεων του συγκροτήματος, έδωσαν συνέντευξη τύπου.

    Το «Κρατικό Συγκρότημα Ειδικής Χρήσης «Κάρας»», όπως είναι η πλήρης ονομασία των εγκαταστάσεων, είχε κατασκευασθεί την εποχή της παντοδυναμίας του Τίτο, διαθέτει αρκετές εκατοντάδες τ.μ. και αποτελείται από τρία επίπεδα τα οποία βρίσκονται σε βάθος περίπου 130 - 150 μέτρα από την επιφάνεια.

    Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και την τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκαν από τον Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, κατα τους βομβαρδισμούς του 1999.

    Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντάβινιτς είπε ότι στο άνοιγμα είχαν προσκληθεί και εκπρόσωποι του ΔΠΔ, αλλά αυτοί εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να παραστούν.

    [19] ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΥΨΟΥΣ 60 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 13 Φεβρουαρίου 2005 (12:08 UTC+2)

    Οι πολίτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δείχνουν όλο και μεγαλύτερο σκεπτικισμό απέναντι στα αποτελέσματα των εκστρατειών καταπολέμησης της διαφθοράς. Η στάση τους καταδεικνύεται σαφέστατα από την έκθεση «Εκτίμηση των πεπραγμένων στον χώρο πάταξης της διαφθοράς», την οποία εκπόνησε το δίκτυο ιδρυμάτων «Σόρος». Οι συντάκτες της έκθεσης, ο Ντανιέλ Σμίλοφ και ο Μαρτίν Ντίσνε, αποφάνθηκαν ακόμη, ότι η κοινωνική υποστήριξη για την διεξαγωγή οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων διακυβεύεται από τον προαναφερόμενο σκεπτικισμό και την αισθητά μειωμένη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η εκτίμηση των συντακτών βασίζεται στα αποτελέσματα 20 σχεδίων καταπολέμησης της διαφθοράς που διενεργήθηκαν στη Βουλγαρία, στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Το σοβαρότερο πρόβλημα, με το οποίο εμφανίστηκε αντιμέτωπη ολόκληρη η ΝΑ Ευρώπη, είναι η κρίση εμπιστοσύνης προς τους εκπροσώπους της εξουσίας και της πολιτικής ηγεσίας. Η διαφθορά ήδη εκλαμβάνεται ως βασική προτεραιότητα της κοινωνίας-σε σύγκριση με τις αρχές της δεκαετίας του `90, οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί πολύ στα ζητήματά της ανηθικότητας. «Εάν μέχρι στιγμής βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς διαδραμάτιζαν οι κοινωνικοί φορείς, σήμερα είναι ανάγκη στο έργο αυτό να αποδοθούν τα πολιτικά κόμματα-ένα από τα σύμβολα της δημοκρατίας», σημείωσε σε συνέντευξή του για τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης «Εκτίμηση των πεπραγμένων στον χώρο πάταξης της διαφθοράς».

    Ένα από τα εμπόδια κατά την διερεύνηση του φαινομένου είναι ότι το επίπεδο της διαφθοράς εκφράζεται δύσκολα με ποσοτικούς δείκτες, ενώ οι κοινωνικές αντιλήψεις για τη διάδοση της διαφθοράς δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές της διαστάσεις.

    «Όντως τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ευαισθησία της κοινωνίας για το πρόβλημα της διαφθοράς, αλλά, κατ' εμέ δημιουργούνται υπερβολικές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα δυνατά αποτελέσματα από την καταπολέμησή της, εξηγεί ο Ντανιέλ Σμίλοφ. Αν μπορώ να εκφραστώ μεταφορικά, η κοινωνία περίμενε κάτι σαν επανάσταση, αλλά ταυτόχρονα παρατηρούσε ότι η ίδια η πολιτική ελίτ είναι σε ορισμένο βαθμό διαφθαρμένη και χρειάζεται αλλαγή. Ως συνέπεια της δυσαναλογίας ανάμεσα στις προσδοκίες και στα μέτρα που εφαρμόζονται, η κοινή γνώμη απογοητεύθηκε από τους πολιτικούς στο σύνολό τους. Κάτι που οδήγησε σε ένα από τα βασικά προβλήματα της περιοχής μας-την αποξένωση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα.

    Αποδεικνύεται ότι οι ίδιες οι εκστρατείες κατά της διαφθοράς κινητοποιούν διαμαρτυρίες κατά του δημοκρατικού συστήματος ως συνόλου και αυτή η τάση φάνηκε στην ερευνητική ομάδα μας αρκετά ανησυχητική και επικίνδυνη».

    Η διαφθορά μετατράπηκε σε μια από τις πιο διαδεδομένες εξηγήσεις για τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα των βαλκανικών χωρών. Γίνεται αντιληπτή σαν αρρώστια από μόνη της και όχι σαν σύμπτωμα για την κατάσταση υγείας της κοινωνίας, αναφέρεται στην έκθεση. Αυτό θα μπορούσε να παρεκκλίνει την προσοχή από άλλα προβλήματα, τουλάχιστον στο ίδιο βαθμό σημαντικά, όπως για παράδειγμα την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων κλπ., η επίλυση των οποίων θα βελτίωνε τη λειτουργία του κρατικού οργανισμού και επομένως θα οδηγούσε στον περιορισμό της ίδιας της διαφθοράς. Να γιατί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα είναι βασικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς, θεωρεί ακόμη ο Ντανιέλ Σμίλοφ.

    Σύμφωνα με στοιχεία του κοινωνιολογικού ιδρύματος «Vitosha Research», οι δωροδοκίες στη Βουλγαρία είναι της τάξεως των 60 εκ. ευρώ ετησίως. Ταυτόχρονα για την καταπολέμηση της διαφθοράς προορίστηκαν 11 εκ. ευρώ για τα τελευταία 6 χρόνια. Ανάμεσα στους βασικούς χορηγούς είναι η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ίδιοι οι χορηγοί όμως παραδέχονται ότι τα σχέδιά τους δεν οδηγούν σε σημαντικό προορισμό της διαφθοράς.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2005 (21:01 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, παρά το στραβοπάτημα κόντρα στη Ξάνθη, ενώ ο Παναθηναϊκός με την άνετη νίκη που πέτυχε επί του Απόλλωνα Καλαμαριάς κατάφερε να μειώσει τη διαφορά, με το τέλος της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι ανάλογο και η ΑΕΚ η οποία έμεινε στο 1-1 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Στην 4η θέση της βαθμολογίας παραμένει η Ξάνθη που πραγματοποιεί εντυπωσιακή πορεία, ενώ πιο πίσω ακολουθούν ΠΑΟΚ και Αιγάλεω. Σκληρή μάχη γίνεται και στην ουρά της βαθμολογίας, με αρκετές ομάδες να προσπαθούν να ξεφύγουν τον υποβιβασμό.

    Αναλυτικά η βαθμολογία με το τέλος της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (18η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 41

    2.Παναθηναϊκός 36

    3.ΑΕΚ 35

    4.Ξάνθη 30

    5.ΠΑΟΚ 25

    6.Αιγάλεω 25

    7.ΟΦΗ 23

    8.Χαλκηδόνα 22

    9.Ηρακλής 22

    10.Καλλιθέα 22

    11.Πανιώνιος 21

    12.Αρης 19

    13.Ιωνικός 18

    14.Εργοτέλης 16

    15.Απόλλων Καλαμαριάς 15

    16.Κέρκυρα 14

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (19η)

    Ξάνθη Απόλλων Καλαμαριάς

    Εργοτέλης Ολυμπιακός

    Αιγάλεω Παναθηναϊκός

    Χαλκηδόνα Άρης

    Κέρκυρα Ιωνικός

    ΠΑΟΚ Καλλιθέα

    Πανιώνιος ΟΦΗ

    ΑΕΚ Ηρακλής

    [21] ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΟΠΑΛΙΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΙΓΑΛΕΩ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Τους βαθμούς της ισοπαλίας μοιράστηκαν σήμερα στη Νίκαια Ιωνικός και Αιγάλεω, για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1, ωστόσο το θέαμα που παρουσίασαν ήταν κακό με ελάχιστες ευκαιρίες.

    Συγκεκριμένα, το πρώτο ημίχρονο δεν είχε τίποτα να προσφέρει στους φιλάθλους εκτός από το γκολ των φιλοξενουμένων. Το Αιγάλεω ήταν πιο ουσιαστικό και στην πρώτη του επίσκεψη στα αντίπαλα καρέ κατάφερε να πετύχει το 0-1 με τον Γιώργο Μπάρκογλου. Στο 29' λεπτό ο Μπάρκογλου βρέθηκε σε πολύ καλή θέση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με τον Μπεκιάι να μην μπορεί να απομακρύνει. Από το σημείο αυτό και μετά ο Ιωνικός ανέβασε την απόδοση του, θέλοντας να ισοφαρίσει.

    Ανάλογη εικόνα και στο β' ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν το 1-1 στο 52' λεπτό. Μετά από κεφαλιά του Γαβριλόπουλου η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια ο Κοϊμπρα κατάφερε να ισοφαρίσει. Από κει και πέρα το παιχνίδι ήταν μέτριο αφού κανένας από τους δύο αντιπάλους δεν μπορούσε να βρει χώρο ώστε να δημιουργήσει επικίνδυνη φάση.

    Ιωνικός (Βαγγέλης Βλάχος): Μπεκιάι, Κινγκ, Κοτίτσας (46' Ντα Κόστα), Ισά, Νατσούρας (69' Λετιέρι), Μάγγος (46' Ρόκα), Βουρεξάκης, Ουκάρ, Μακόρ, Γαβριλόπουλος, Κοΐμπρα

    Αιγάλεω (Ιλιε Ντουμιτρέσκου): Σιντιμπέ, Αμπονσά, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Χρήστου, Φωτάκης, Αγγος (70' Σίμιτς), Τσάτσος, Μπάρκογλου, Μανουσάκης, Νικολόπουλος (54' Μακρής).

    [22] ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1-1 ΓΙΑ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΑΕΚ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Στην «παγωμένη» λόγω απουσίας φιλάθλων Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος και η ΑΕΚ αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1, για την 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Και οι δύο ομάδες ήθελαν μόνο νίκη στο σημερινό παιχνίδι και το τελικό αποτέλεσμα τους αφήνει με μία πικρή γεύση.

    Ο Πανιώνιος ήταν αυτός που κατάφερε να αιφνιδιάσει νωρίς τον αντίπαλο καθώς μόλις στο 7' λεπτό άνοιξε το σκορ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Κιάσσου. Το 1-0 «πάγωσε» προς στιγμήν την ΑΕΚ, όμως στη συνέχεια οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πάντως, οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που έφτασαν κοντά στο 2-0 στο 41' όταν ο Μπρέσκα μπήκε στην περιοχή όμως το σουτ πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χιώτη.

    Στην επανάληψη και οι δύο ομάδες θέλησαν να παίξουν επιθετικά και το παιχνίδι απέκτησε έναν καλό ρυθμό. Η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει στο 59'. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Λυμπερόπουλου, ο Μόρας άφησε την μπάλα στον Κατσουράνη και αυτός με γυριστό σουτ σημείωσε το 1-1.

    Οι δύο ομάδες έδειξαν διάθεση να πάρουν τη νίκη και πάλεψαν μέχρι το τελευταίο λεπτό, όμως παρά τις ευκαιρίες που δημιούργησαν δεν κατάφεραν να κατακτήσουν τους τρεις βαθμούς και έμειναν με την πικρή γεύση της ισοπαλίας.

    Πανιώνιος (Γιώργος Βαζάκας): Ντρόμπνι, Τσιώλης (87' Πατσιαβούρας), Βλτσεκ, Μάκος, Τζιόλης, Ζίμονιτς, Γαλανόπουλος, Κιάσσος (73' Ντομορό), Γουνδουλάκης, Μπρέσκα και Σαλίχι (84' Μάντζιος).

    ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Χιώτης, Κατσουράνης, Άλβες, Κόντης, Μπούρμπος, Μόρας, Κυριακίδης, Ίβιτς (80' Καπάνταης), Σέζαρ (84' Ασουνσάο), Κρασσάς (67' Κωνσταντινίδης) και Λυμπερόπουλος.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ 82-77 ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ

    Λάρισα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (20:30 UTC+2)

    Η Ολύμπια Λάρισας αν και δύσκολα κέρδισε σήμερα στο κλειστό γήπεδο της Νεάπολης τον Πανελλήνιο με σκορ 82-77, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ο Πανελλήνιος πάλεψε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για το ροζ φύλλο, ωστόσο η Ολύμπια ήταν αυτή που πανηγύρισε το θετικό αποτέλεσμα και δείχνει ικανοποιημένη αν και δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά με την οποία έχασε στον πρώτο γύρο (11 πόντους).

    Η σημερινή νίκη ήταν η 6η για την ομάδα της Λάρισας που έφτασε τους 22 βαθμούς, ενώ ο Πανελλήνιος βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα με 20. Αναλυτικά τα δεκάλεπτα του αγώνα Ολύμπια Λάρισας Πανελλήνιος: 21-20, 42-40, 63-54 και 82-77.

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΑΕΚ 75-71

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (18:59 UTC+2)

    Το Μαρούσι ξεπέρασε σήμερα και το εμπόδιο της ΑΕΚ με σκορ 75-71 στο κλειστό του Αγίου Θωμά, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, και παραμένει έτσι στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από τον Παναθηναϊκό.

    Η αναμέτρηση παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον με το Μαρούσι και την ΑΕΚ να είναι ισόπαλοι 15-15 στο 10λεπτο. Από εκείνο το σημείο και μετά οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη πάτησαν «γκάζι» και στο ημίχρονο είχαν καταφέρει να πάρουν ένα προβάδισμα 8 πόντων (36-28).

    Και στην επανάληψη όμως οι γηπεδούχοι δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να αφήσουν την Ενωση να πλησιάσει στο σκορ και στο 30' προηγούνταν με 55-48. Η αναμέτρηση συνεχίστηκε στους ίδιους ρυθμούς και το Μαρούσι έφτασε στην επικράτηση έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Βασίλη Σπανούλη που σημείωσε 22 πόντους.

    [25] ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Μαδρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2005 (14:59 UTC+2)

    Καταστράφηκε ουρανοξύστης στο εμπορικό κέντρο της Μαδρίτης από μεγάλη πυρκαγιά. Η φωτιά στο κτίριο Γουίντσορ, όπου στεγάζονται γραφεία εταιριών, ξέσπασε χθες στις 11:30 το βράδυ και το θετικό είναι πως δεν υπήρξαν θύματα.

    Οι φλόγες κατέστρεψαν τους τελευταίους ορόφους, ενώ μεγάλα συντρίμμια του κτιρίου Γουίντσορ γκρεμίστηκαν στο έδαφος. Ο δήμαρχος της πόλης, Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαλαρντόν, είπε ότι δεν είναι σίγουρο αν ο σκελετός του κτιρίου θα αντέξει.

    Το κτίριο Γουίντσορ είναι το τέταρτο ψηλότερο κτίριο της ισπανικής πρωτεύουσας. Το θετικό είναι πως ο πύργος ήταν άδειος όταν ξέσπασε η φωτιά, ενώ πιο πιθανό αιτία θεωρείται το βραχυκύκλωμα.

    Τρεις πυροσβέστες χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία επειδή εισέπνευσαν καπνούς. Οι κάτοικοι παρακολούθησαν συγκλονισμένοι το κτίριο να γίνεται παρανάλωμα του πυρός και η κατάρρευση του ξύπνησε μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [26] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

    Παρίσι, 13 Φεβρουαρίου 2005 (14:17 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε θέατρο του Παρισιού, που βρίσκεται επί της οδού Wagram. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά δύο περαστικοί, το κτίριο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές.

    Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη στο ισόγειο του θεάτρου.

    [27] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

    Λονδίνο, 13 Φεβρουαρίου 2005 (12:02 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΟι αμερικανικές αρχές κατηγορούν μια βρετανική οργάνωση μουσουλμάνων ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές ενέργειες σε χώρες του εξωτερικού, γράφει η βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τέλεγκραφ".

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα, χαρακτήρισε το Μουσουλμανικό Γραφείο Αρωγής (ISRA), που εδρεύει στο Μπέρμιγχαμ, ως οργάνωση που "χρηματοδοτεί την τρομοκρατία".

    Η οργάνωση περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτών που στηρίζουν την τρομοκρατία επειδή κάποτε δέχτηκε μια δωρεά από τον Γιουσούφ Ισλάμ - τον προσηλυτισμένο στο Ισλάμ πρώην τραγουδιστή Κατ Στίβενς - ο οποίος απελάθηκε πέρσι από τις ΗΠΑ.

    Επίσης ο ISRA διατηρούσε δεσμούς και με το αμερικανικό τμήμα της Μουσουλμανικής Οργάνωσης Βοήθειας στην Αφρική (IARA) που θεωρείται από την Ουάσινγκτον ως "πρόδρομος" της Αλ Κάιντα. Η IARA, που εδρεύει στο Σουδάν, "ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και ήταν η οργάνωση-πρόδρομος της Αλ Κάιντα", αναφέρουν έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του ISRA, Ντέιβιντ Σάμερς, παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν η οργάνωσή του είχε οικονομικούς δεσμούς με την IARA, όμως πλέον έχει διακόψει κάθε σχέση μαζί της.

    [28] ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 13 Φεβρουαρίου 2005 (11:58 UTC+2)

    Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα και δίδεται τριήμερη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων και την εξέταση τους.

    Σύμφωνα με τους ανταποκριτές η συμμαχία των Σιιτών που είχε τις ευλογίες του Αγιατολά Αλί Σιστάνι έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων και μπορεί να κερδίσει π΄νω από τις μισές έδρες από τις 275 της νέας εθνοσυνέλευσης που θα αναλάβει να εκπονήσει το νέο σύνταγμα του Ιράκ.

    Η Ενωμένη Ιρακινή Συμμαχία ως πρώτη παράταξη αναμένεται ότι θα ορίσει το νέο πρωθυπουργό του Ιράκ.

    Οι Κούρδοι πιστεύεται ότι θα έρθουν δεύτεροι και θα διεκδικήσουν την προεδρία, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC από τη Βαγδάτη.

    Κατά τα φαινόμενα ο μεγάλος χαμένος των εκλογών είναι ο νυν μεταβατικός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουϊ, που πιστεύεται ότι έρχεται τρίτος, όπως επίσης και οι Σουνίτες πολλοί εκπρόσωποι των οποίων δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές.

    Τα τελικά αποτελέσματα θα δείξουν πόσοι Σουνίτες είχαν μποϋκοτάρει τις εκλογές.

    Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση του Ιράκ είναι να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Σουνιτών στις πολιτικές διαδικασίες και τη σύνταξη του νέου συντάγματος της χώρας.

    [29] ΠΕΘΑΝΕ Η ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΣ ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΣΗ - ΜΙΛΛΙΕΞ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (17:42 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα το πρωί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, σε ηλικία 85 ετών, μία από τις σημαντικότερες ελληνίδες πεζογράφους, η Τατιάνα Γκρίτση Μιλλιέξ.

    Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός με πολλές εφημερίδες, ενώ τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος, το βραβείο των Δώδεκα, το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

    Την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1945 με δημοσιεύσεις διηγημάτων της στο περιοδικό Ελεύθερα Γράμματα. Η κηδεία της Τατιάνα Γκρίτση - Μιλλιέξ θα γίνει την Τετάρτη.

    [30] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2005 (11:49 UTC+2)

    Κυριακή 13/2

    · Οι «Τρίλιζα» εμφανίζονται στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5203661).

    Δευτέρα 14/2

    · Ροκ διαδρομές από τον Σταμάτη Μεσημέρη, σήμερα και αύριο, στο «Συρμό». Ο γνωστός δημιουργός, που έχει υπογράψει πολυτραγουδισμένα κομμάτια, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με επιλεγμένες στιγμές του έργου του.

    · Ο Σωκράτης Μάλαμας ξεκινά τις εμφανίσεις του, στο «Σταυρό του Νότου», συνοδευόμενος από τη Μαρία Λούκα, στο τραγούδι. Εμφανίσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι 5/4).

    · Τα πολιτιστικά σωματεία «Απόλλων Μουσηγέτης» και «Εύγερος» διοργανώνουν συναυλία, στις 8.30μμ, στο θέατρο «Ακροπόλ», με τη Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, υπό τη διεύθυνση του Παναγή Μπαρμπάτη. Συμμετέχουν καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    · Σύγχρονες μουσικές της Κωνσταντινούπολης με τον Μανώλη Καρπάθιο (κανονάκι) και την Σοφία Ασσυχίδου (τραγούδι), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος).

    Τρίτη 15/2

    · «Από τον Πειραιά στις Κυκλάδες» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη, που εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στο χώρο τέχνης «Εικαστικός κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121).

    · Στον κινηματογράφο «Τριανόν», η Ορχήστρα των Χρωμάτων παρουσιάζει τραγούδια και σκηνική μουσική του Χρήστου Λεοντή, με ερμηνευτές τους Δώρο Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη και Λάκη Χαλκιά. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.

    · Ο Βασίλης Λέκκας προσφέρει μια ακόμα μελωδική βραδιά, στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444). Φιλοξενούμενή του η Klaudia Delmer.

    Τετάρτη 16/2

    · Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» προσφέρουν μια ακόμα ξεχωριστή μουσική βραδιά, στο «Συρμό», με συνοδοιπόρους τα μέλη του «Τρίφωνου».

    · Στο θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ. 210 3474312), η εταιρία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» και η Ορχήστρα των Χρωμάτων ανεβάζουν την όπερα - παρωδία του Χαράλαμπου Γωγιού «Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος», σε κείμενο Γιάννη Φίλια.

    Πέμπτη 17/2

    · Ρεμπέτικα και λαϊκά με... διαγωγή ροκ, από τον Στέλιο Βαμβακάρη, σήμερα και αύριο (11μμ), στο «Another club». Συμμετέχει η Εβελίνα Αγγέλου.

    · Στο «Συρμό» εμφανίζεται το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».

    · Τραγούδια και κιθαριστικά ντουέτα από τον Νότη Μαυρουδή και τον Παναγιώτη Μάργαρη, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3). Μαζί τους στο τραγούδι η Μόρφω Τσαϊρέλη.

    Παρασκευή 18/2

    · Ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Στάθης Δρογώσης και η Ευσταθία προσκαλούν σ' ένα ακόμα κεφάτο μουσικό διήμερο (σήμερα και αύριο), στο «Συρμό».

    · Ο Μίλτος Πασχαλίδης φιλοξενεί τον νεαρό Κρητικό λαουτιέρη και τραγουδιστή Γιάννη Χαρούλη, από σήμερα και έξι συνολικά βραδιές (18-19/2, 25-26/2 και 4-5/3), «Δίπλα στο Ποτάμι».

    · Ο Haig Yazdjian σε συνθέσεις του και σε διασκευές αρμένικων και αραβικών παραδοσιακών τραγουδιών, στο «Αλάβαστρον».

    · Ο Βασίλης Καζούλλης παρουσιάζει τραγούδια από τον πρόσφατο δίσκο του «Μόνο να μου γελάς» και άλλα κομμάτια, στον «Ηλίανθο» (Μ. Αλεξάνδρου 30, Μεταξουργείο).

    Σάββατο 19/2

    · Ο Μπάμπης Στόκας, τραγουδοποιός και τραγουδιστής των «Πυξ - Λαξ», παρουσιάζει στον «Αέρα» της Πετρούπολης, τραγούδια που αγαπήθηκαν από τους φίλους του συγκροτήματος, αλλά και κομμάτια από το καινούριο του CD, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 13 February 2005 - 19:13:50 UTC