Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΑΚΟΥΖΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Ο ΓΙΟΣΑΚΗΣ ΣΤΟ
  • [02] ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
  • [03] ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ -
  • [04] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ"
  • [08] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ
  • [09] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
  • [10] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ
  • [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ
  • [12] ΔΗΛΩΣΗ Θ. ΤΣΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [13] ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΕΥΔΑΠ: ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΔΙΕΘΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ
  • [15] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [16] ΣΥΜΦΩΝΟΣ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ
  • [18] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΝ
  • [19] Γ. ΡΟΥΤΣΙ: ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005
  • [20] ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΗΣ- ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ
  • [21] Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ
  • [22] Η 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [23] ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Η ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΕΦΗΒΩΝ
  • [24] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Ο Ρ. ΜΕΪΣΟΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ
  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [26] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ
  • [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΕΦΗΒΟ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ
  • [28] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΠΑΓΩΓΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ
  • [29] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ
  • [31] Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [32] ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [33] ΦΛΩΡΙΝΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ
  • [34] ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ "ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΙΝΟΣ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

  • [01] ΤΖΑΚΟΥΖΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Ο ΓΙΟΣΑΚΗΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

    Νέα Υόρκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (12:21 UTC+2)

    Νέα στοιχεία για το πέρασμα και τη διακονία του Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη στο Μετόχι του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης.

    Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα η γραμματέας και ταμίας της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου, επί ημερών του π. Γιοσάκη, Χριστίνα Σταυράκη, αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιμανδρίτης υπεξαιρούσε χρήματα από την εκκλησία και πως ακόμα ήθελε να κατασκευάσει τζακούζι κάτω από το Ιερό Βήμα, ενώ για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μία περίεργη σχέση που είχε συνάψει με κάποιον Τούρκο ονόματι Σαχίν, ο οποίος απειλούσε ακόμα και τη ζωή του.

    Τον Οκτώβριο του 1999 ο Γιοσάκης πήγε στο Σικάγο όπου κανείς δεν τον γνώριζε. Πρώτο μέλημά του ήταν να κάνει ένα συμβούλιο με ανθρώπους καλοκάγαθους, όπως λέει η κ. Σταυράκη, για να έχει τον έλεγχο και τα κατάφερε. Παρ΄ όλο που η εκκλησία είχε τέσσερις λογαριασμούς τραπέζης ο Γιοσάκης, ο οποίος είχε έλθει με την Αρχιεπισκοπή Παναμά, άνοιξε και έναν προσωπικό, τη στιγμή που δεν είχε αριθμό σόσιαλ σεκιούριτι, ούτε καν βίζα παραμονής. Έπαιρνε χρήματα από τον έναν λογαριασμό, τα έβαζε στον άλλον και μετά τα χρήματα εξαφανίζονταν. Τα μετέφερε στο δικό του λογαριασμό ή τα ρευστοποιούσε με priority επιταγή την οποία υπέγραφε μόνον αυτός, λέει ο η κ. Σταυράκη.

    Στην Πλάζα Μπανκ, στην οποία γίνονταν οι συναλλαγές, διευθύντρια ήταν η ομογενής Παναγιώτα Αρβανίτη, με την οποία ο π. Γιοσάκης επιδίωξε να γνωριστεί για να την καταφέρει να του δώσει ακόμα και πιστωτική δυνατότητα (line of credit).

    «Δεν έφταιγε η κοπέλα, αλλά από σεβασμό επειδή ήταν ιερέας, πήγαινε στην τράπεζα φορώντας τα ράσα του, της έλεγε ότι προσπαθώ να φτιάξω την εκκλησία αλλά δεν έχω ανθρώπους να εργαστούν, όλοι είναι αμόρφωτοι», σημειώνει η κ. Σταυράκη. Οι επιταγές που εξέδιδε ο Αρχιμανδρίτης δεν είχαν αντίκρισμα ώστε να πληρωθεί η υποθήκη της εκκλησίας στην τράπεζα ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε διάστημα 3-4 μηνών χρήματα δεν έμπαιναν στην τράπεζα, με αποτέλεσμα να χρεωθεί η εκκλησία περίπου τριάντα χιλιάδες δολάρια χωρίς να το γνωρίζει η κοινότητα.

    Στο μεταξύ ο π. Γιοσάκης έπεισε κάποια μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου να πάρουν προσωπικά δάνεια, συνολικού ύψους εξήντα χιλιάδων δολαρίων, για να ανακαινίσει την εκκλησία, το γραφείο του, να φτιάξει αίθουσα για το συμβούλιο και ένα τζακούζι ακριβώς κάτω από το Ιερό Βήμα της εκκλησίας, δίπλα στο γραφείο του.

    «Όλοι διερωτόμαστε τι το θέλει το τζακούζι. Του το είχα πει κι εγώ. Από τη μια μεριά του γραφείου του είχε φτιάξει μία τουαλέτα με μπάνιο και ένα υπνοδωμάτιο για να κοιμάται εκεί, από την άλλη μεριά σ' ένα απέραντο δωμάτιο το τζακούζι, το οποίο τελικά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει».

    Με διάφορες υπεκφυγές κατάφερνε να παραπλανά το συμβούλιο και όπως λέει η κ. Σταυράκη στόχος του Γιοσάκη ήταν να βάλει 20 με 30 άτομα να πάρουν δάνειο, αλλά τελικά κατάφερε μόνον 5 να πάρουν από 12.000 δολάρια ο καθένας. Την πρώτη μέρα που μπήκαν τα χρήματα στο λογαριασμό, με επιταγή priority ρευστοποίησε δέκα χιλιάδες δολάρια. Στη συνέχεια, έβγαλε οκτώμισι χιλιάδες. Στο μεταξύ, οι εργάτες δούλευαν στην εκκλησία κι έπρεπε να πληρωθούν.

    Τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι κάτι πήγαινε πολύ λάθος όταν μία επιταγή επιστράφηκε από την Τράπεζα, αφού δεν είχε αντίκρισμα να καλυφθεί. Μετά το θέμα που ξέσπασε ο π. Γιοσάκης συγκέντρωσε άλλους ομογενείς για να κάνει νέο, δικό του συμβούλιο και να εκτοπίσει το υπάρχον, αφού τον πίεζε να μάθει που πήγαν τα χρήματα.

    Με παρέμβαση του Μητροπολίτη Παΐσιου, τη βοήθεια του οποίου ζήτησαν τα μέλη του συμβουλίου, η προσπάθεια απετράπη, ενώ άμεσα τον έπαυσε, αφού και ο ίδιος υποψιαζόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς δεν παρουσίαζε οικονομικό απολογισμό.

    Το συμβούλιο κατέφυγε και στις αστυνομικές αρχές, καθότι δεν είχε αφήσει τίποτε στην εκκλησία: ούτε αρχείο, ούτε έγγραφα.

    «Η Αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι που έμενε, τον συνέλαβαν και κατέσχεσαν τα έγγραφα της κοινότητας. Βρέθηκαν επίσης και δύο διαβατήρια του Γιοσάκη. Μας είχε πει ότι είχε χάσει το διαβατήριό του σε κλοπή της τσάντας του μέσα από την εκκλησία. Και τα δύο διαβατήρια είχαν το ίδιο όνομα, Παύλος Γιοσάκης. Πήγε στο εδώ ελληνικό προξενείο στο Σικάγο χρησιμοποιώντας έκθεση της Αστυνομίας ότι είχε κλαπεί εκείνο που είχε και έβγαλε καινούργιο».

    Άγνωστο πως μετά ο Γιοσάκης εξαφανίσθηκε, χωρίς διαβατήρια, αφού τα είχε κατασχέσει η Αστυνομία. Όπως έμαθαν οι ομογενείς έφυγε μέσω Παναμά. Πάντως ο Μητροπολίτης Παναμά κ. Αθηναγόρας ποτέ δεν είχε επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο, όπως βεβαιώνει η κ. Σταυράκη.

    · Ο Σαχίν απειλούσε τη ζωή του Γιοσάκη

    Κατά τη διακονία του στο Σικάγο ο Γιοσάκης είχε συνάψει σχέσεις αμφιβόλου φύσεως με κάποιον Τούρκο ονόματι Σαχίν, όπως προκύπτει από αντίγραφα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους που έχει στην κατοχή του ο «Εθνικός Κήρυκας».

    Η κ. Σταυράκη γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα. Η γραμματέας της κοινότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου της Μητρόπολης Σικάγου έλαβε στο κομπιούτερ της ένα μήνυμα (e-mail), με απειλή εναντίον του Γιοσάκη, ότι ο Τούρκος φίλος του είναι στη Νέα Υόρκη και ότι θα έλθει στο Σικάγο να τον σκοτώσει.

    Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος τηλεφωνούσε στον Γιοσάκη στον Αγιο Αθανάσιο. Ο Γιοσάκης γνώρισε τον Τούρκο στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει επίσκεψη στο Πατριαρχείο με αδελφότητες της Φιλοπτώχου από την Ομογένεια.

    Επιστρέφοντας κάνει πρόταση στην κοινότητα να προσλάβουν έναν Τούρκο, με εκατό δολάρια την ημέρα, για να κάνει όλες τις δουλειές.. Ο Τούρκος τηλεφωνούσε και ζητούσε τον π. Ιάκωβο, ο οποίος όπως λέει η κ. Σταυρακάκη με χαρά ανταποκρινόταν και του μιλούσε ιδιαιτέρως, όταν όμως έπειτα από δέκα μέρες ο Γιοσάκης άρχισε να μη βγαίνει στο τηλέφωνο ο Τούρκος εξοργίσθηκε.

    Η κοινότητα των Αγίων Πέτρου και Παύλου φοβήθηκε μη τυχόν έλθει ο Τούρκος και σκοτώσει τον Γιοσάκη και τηλεφώνησε στην Ιερά Μητρόπολη Σικάγου, στην οποία παρέδωσαν και τα μηνύματα του Τούρκου. Ο Γιοσάκης έστειλε την κ. Σταυράκη και ένα άλλο μέλος του συμβουλίου στη Μητρόπολη Σικάγου να πάρουνε τα μηνύματα.

    Παράλληλα έβαλε την κ. Σταυράκη να τηλεφωνήσει σ' ένα Τούρκο δικηγόρο στη Νέα Υόρκη να μιλήσει με τον Τούρκο Σαχίν στην Κωνσταντινούπολη για να τα σταματήσει αυτά διότι θα του έκανε μήνυση. Το τηλεφώνημα έγινε αλλά από τότε η κ. Σταυράκη δεν άκουσε τίποτε για το θέμα.

    Η κοινότητα-Μετόχι του Αγίου Αθανασίου πηγαίνει καλά σήμερα.

    «Από θαύμα την κρατήσαμε την εκκλησία ανοικτή με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε και το χωρισμό διότι μας διαίρεσε σε είκοσι τέσσερα κομμάτια, μας βρίζουν και τι δεν μας λένε», λέει η κ. Σταυράκη.

    «Την Κυριακή πήγαμε στην εκκλησία και μερικοί μας έλεγαν να μην αναφερθεί το όνομά του, έλεγαν μη μιλάτε, προσευχηθείτε για τον άνθρωπο. Μερικοί επιμένουν να μην ανοίγουν τα μάτια τους. Εδώ και ένα μήνα έχω βγει από το συμβούλιο, κουράστηκα από το διχασμό».

    [02] ΠΤΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2005 (23:57 UTC+2)

    Μεγάλη πτώση παρουσιάζει η δημοτικότητα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, σύμφωνα με έρευνα της VPRC που έγινε για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού «Σκάι». Η έρευνα διενεργήθηκε στις 7 και 9 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων

    Το 47% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τον αρχιεπίσκοπο έναντι 43% που έχει θετική. Μόλις εννέα μήνες πριν, το Μάιο του 2004, η δημοτικότητα του κ. Χριστόδουλου ήταν στο 68%. Επίσης, το 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στους κόλπους της Εκκλησίας και μόνο το 28% πιστεύει το αντίθετο.

    Οι πολίτες σε ποσοστό 70% θεωρούν τους πολιτικούς ως τους πιο διεφθαρμένους. Ακολουθούν δικηγόροι, γιατροί, ιερωμένοι, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και συνδικαλιστές.

    ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Θετικά υποδέχεται η κοινή γνώμη την εκλογή Παπούλια στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το βαρόμετρο του ΣΚΑΪ, το 69% δηλώνει ικανοποιημένο από την εκλογή του νέου προέδρου και μόνον το 16% εκφράζει δυσαρέσκεια και το 15% δε νωρίζει.

    ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Πρώτος σε δημοτικότητα με ποσοστό 70% εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής. Ακολουθούν οι Γιώργος Παπανδρέου με 55%, ο Αλέκος Αλαβάνος με 41%, η Αλέκα Παπαρήγα με 39% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 33%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος προηγείται με 48% έναντι 26% του Γιώργου Παπανδρέου.

    [03] ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (13:21 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει διάλογο για να αλλάξει το στάτους των σχέσεων εκκλησίας και κράτους. Όμως πρέπει το κράτος να πάψει να μεταχειρίζεται την εκκλησία ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις του αλλά και η εκκλησία πρέπει σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναδείξει τον πνευματικό της ρόλο και να μην αναμιγνύεται στα του κράτους".

    Αυτό ξεκαθάρισε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Κουτσίκου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος τόνισε ότι "στην Ελλάδα, η συνταγματική σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε κράτος και εκκλησία στηρίζεται στο οπλοστάσιο των νόμων της Μεταξικής δικτατορίας και δεν έχει προηγούμενο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

    "Το ζήτημα είναι πως θα απαλλαγεί η εκκλησία από κοσμικά χαρακτηριστικά που οδηγούν σε διαφθορά ακόμα και με μυστικούς πράκτορες", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Αλαβάνος αναφερόμενος στα τελευταία θλιβερά, όπως τα χαρακτήρισε γεγονότα, που συγκλονίζουν το πανελλήνιο.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της κ Κουτσίκου που τόνισε ότι: "Ακόμα και αν είχαμε πλήρη διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας δεν σημαίνει ότι δεν θα είχαμε και φαινόμενα διαφθοράς. Αν υπάρχουν επιρροές οφείλονται στα πρόσωπα" είπε, σχολιάζοντας όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα ενώ κάλεσε την εκκλησία να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

    Τέλος η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι ενιαίος τρόπος διευθέτησης των σχέσεων κράτους εκκλησίας δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης"

    Ν. Θωμά

    [04] ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 11 Φεβρουαρίου 2005 (14:08 UTC+2)

    Ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν με την αποστολή περισσοτέρων ανδρών στις δυτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την ανάπτυξη της ειρηνευτικής αποστολής της Βορειοατλαντικής συμμαχίας σε ολόκληρη την επικράτεια του Αφγανιστάν, μέχρι το 2006.

    Την παραπάνω απόφαση πήραν οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών της συμμαχίας κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Νίκαια. Ας σημειωθεί πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναπτύξει δύναμη 8.500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, ενώ οι Η.Π.Α. έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών σε 18.000, κάτι που δεν συμμερίζονται όλα τα μέλη της συμμαχίας.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταζητούν μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα καθώς και ομάδες Ταλιμπάν, στη περιοχή των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν. Στη σύνοδο της Νίκαιας οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών συμφώνησαν επίσης να εντάξουν τις ειρηνευτικές τους δυνάμεις με αυτές των Η.Π.Α., στα πλαίσια της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία».

    [05] ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

    Μύκονος, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:58 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου συνελήφθη σήμερα το πρωί οδηγός επικαθήμενου οχήματος, διότι εκτελούσε εργασίες φορτοεκφόρτωσης συσκευασμένων υλικών από Φ/Γ πλοίο στο παλιό λιμάνι Μυκόνου, χωρίς να φέρει άδεια οδήγησης, ενώ για το όχημα που χρησιμοποιούσε δεν έφερε άδεια κυκλοφορίας, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έντυπο ΚΤΕΟ και δεν είχε πινακίδες κυκλοφορίας.

    Προανάκριση κατά την τακτική διαδικασία διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μυκόνου.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Πάτρα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Από το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας συνελήφθησαν χθες το απόγευμα δυο αλλοδαποί, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε κατά την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο, το οποίο θα απέπλεε για Ιταλία, έφεραν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

    Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας.

    [07] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: "ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ"

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:51 UTC+2)

    «Θλίβομαι για τα όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο οποίος τόνισε ότι το αίτημα για αυτοκάθαρση στην Εκκλησία είναι επιτακτικό. «Είμαι ο εγγυητής της κάθαρσης», πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά τις συστατικές επιστολές προς τον Απόστολο Βαβύλη, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η ενέργεια αυτή είναι δείγμα ύψιστης ποιμαντικής ευαισθησίας και δεν πρέπει να ερμηνεύεται με κοσμικά κριτήρια. «Δεν κρύβουν καμία ιδιοτέλεια παρά μόνο πάθος για τη σωτηρία της ψυχής των ανθρώπων», τόνισε.

    Αναλυτικότερα, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος προέβη απόψε στην ακόλουθη δήλωση:

    «Γνωρίζω τα προβλήματα της Εκκλησίας και θλίβομαι για όλα αυτά τα οποία ακούγονται και λέγονται αυτές τις ημέρες. Το αίτημα για κάθαρση ή μάλλον για αυτοκάθαρση στο χώρο των ανθρώπων της Εκκλησίας είναι επιτακτικό. Γι΄ αυτό και πρώτος εγώ διεκήρυξα προς όλους τους Έλληνες την αμετακίνητη απόφασή μου να είμαι εγγυητής αυτής της καθάρσεως. Ήδη τα πρώτα μέτρα τα εισηγήθηκα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο (Δ.Ι.Σ.), η οποία και ομοφώνως τα αποδέχθηκε. Υπολείπεται μια ολόκληρη άλλη δέσμη τέτοιων μέτρων που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και τα οποία μέλλω να εισηγηθώ στο ύπατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας μας που είναι η Ι.Σ.Ι. την οποία και θα συγκαλέσω. Προς τούτο, όμως, διαβουλεύομαι με τους Σεβασμιότατους Μητροπολίτες της Εκκλησίας μας για να εξασφαλίσω την απαραίτητη συναίνεση, η οποία πρέπει να υπάρχει στο σώμα της Ιεραρχίας για να ληφθούν, ει δυνατόν, ομόφωνα τα μέτρα εκείνα τα οποία αποβλέπουν πραγματικά στην αποκάθαρση του τοπίου.

    »Όσον δε αφορά τις περίφημες επιστολές για τις οποίες γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες, θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η ενέργεια, η οποία είναι δείγμα ύψιστης ποιμαντικής ευαισθησίας, θα πρέπει να ερμηνεύεται με κριτήρια καθαρά εκκλησιαστικά και πνευματικά και όχι κοσμικά, προκειμένου, με τον τρόπο αυτό να μπορέσει κανείς να εισχωρήσει μέσα στο βάθος και στην ουσία της, πίσω από την οποία δεν κρύβεται, όπως είναι φυσικό, καμία ιδιοτέλεια, αλλά αυτό το πάθος για τη σωτηρία της ψυχής των ανθρώπων, υπέρ της οποίας εσταυρώθη ο Χριστός μας», καταλήγει στη δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

    [08] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΟΜΗΡΟΥ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:49 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, στις 12.00 μ., στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», με τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου.

    [09] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Μυτιλήνη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    «Δεν είναι μια απλή εσωτερική υπόθεση της Εκκλησίας, της Δικαιοσύνης και των κρατικών Υπηρεσιών. Εδώ αναδεικνύεται μια στρέβλωση και αλλοίωση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας και, κατά συνέπεια, ούτε η κυβέρνηση ούτε οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να είναι απλοί θεατές, από μακριά, ή απλοί σχολιαστές εκ του ασφαλούς. Οφείλουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα γιατί είναι οργανικά προβλήματα του πολιτικού μας συστήματος».

    Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εκκλησιαστική κρίση, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη.

    Ειδικότερα, για την κρίση στην Εκκλησία ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε τα εξής:

    «Το ισχύον καθεστώς είναι της νόμω κρατούσης Πολιτείας. Δεν είναι το καθεστώς που λέει «Κράτος εν Κράτει» ή Εκκλησία εντός της Πολιτείας. Το καθεστώς της νόμω κρατούσης Πολιτείας σημαίνει ότι μπορεί νομοθετικά η Πολιτεία να παρεμβαίνει και να παίρνει αποφάσεις, να αντιμετωπίζει προβλήματα. Δεν είναι άβατο η Εκκλησία, ούτε στεγανό εξουσίας. Και άλλο η Εκκλησία, άλλο η διοίκηση της Εκκλησίας. Και εμείς μιλάμε για την Ιεραρχία της διοίκησης της Εκκλησίας. Άλλο ο πνευματικός ρόλος της Εκκλησίας και άλλο η εξουσία της Ιεραρχίας εντός της δομής της Εκκλησίας.

    »Η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να παρέμβει. Όπως φέρνει νομοθετήματα για τον τομέα της Δικαιοσύνης, οφείλει να φέρει σχέδια νόμου για τα προβλήματα που υπάρχουν στην Εκκλησία:

    · Διαφορετικός τρόπος εκλογής Επισκόπων και Αρχιεπισκόπων

    · Οικονομικός έλεγχος και λογοδοσία στη διαχείριση από πλευράς εκκλησιαστικών φορέων

    · Αντιμετώπιση του προβλήματος της συσσωρευμένης περιουσίας που σχολάζει και γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης.

    · Καινούργιοι θεσμοί της Πολιτείας για τη διαχείριση φαινομένων παρόμοιας κρίσης. »Όταν ένας θεσμός αντιμετωπίζει τέτοια κρίση δεν επαφίεται η αντιμετώπιση της κρίσης στην καλή διάθεση της αυτοκάθαρσης. Η Πολιτεία μπορεί να θεσπίσει διαδικασία που να θέτει σε χηρεία Επισκόπους ή Αρχιεπίσκοπο.

    »Είναι ανάγκη, λοιπόν, αμέσως να γίνουν ρυθμίσεις. Χάθηκε η ευκαιρία να γίνει ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

    »Μου προκαλεί θυμηδία να ακούω είτε τον κ. Μητσοτάκη, είτε τον κ. Βαρβιτσιώτη, είτε τον κ. Βενιζέλο ή άλλους σήμερα να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους, όταν τότε τον Συνασπισμό, που υποστήριζε αυτό το αίτημα, και εμένα προσωπικά μας κατασυκοφαντούσαν ως «άθεους», ως «φονταμενταλιστές του αθεϊσμού».

    »Υπάρχουν άριστοι θεολόγοι και άριστοι κληρικοί και επιτρέψτε μου να τους συμβολίσω στο όνομα του Αναστασίου της Αλβανίας, για να μην μπω στα εσωτερικά, που υποστηρίζουν την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων της Πολιτείας, ακριβώς γιατί το καθεστώς που ισχύει με το ισχύον Σύνταγμα είναι της νόμω κρατούσης Πολιτείας.

    »Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα λειτουργήσει ως Νόμω κρατούσα Πολιτεία ή θα παραμείνει θεατής, σχολιαστής, με υπολογιστικό τρόπο, αναμένοντας τις εξελίξεις με την νοοτροπία «βλέποντας και κάνοντας»; Άλλωστε, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, αυτό που λέει ο λαός μας, όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα, «το ψάρι από το κεφάλι μυρίζει», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    [10] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:49 UTC+2)

    «Ο κ. Παπαδημούλης κρούει 'ανοικτές θύρες'. Στην πραγματικότητα, τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Συνασπισμού αποτελούν επανάληψη όσων είναι από καιρό γνωστά. Αυτά που θεωρεί αποκάλυψη, δεν είναι τίποτα άλλο από τα 'απόνερα' της πολιτικής των προηγουμένων κυβερνήσεων που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγκάζουν τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει 'αγώνα δρόμου' προκειμένου να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία της και να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα που κληρονόμησε», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ως απάντηση στην ανακοίνωση του Συνασπισμού για παύση πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κοινοτικά προγράμματα.

    «Η παρούσα κατάσταση που περιγράφεται στην ανακοίνωση του Συνασπισμού έρχεται ως αποτέλεσμα Εκθέσεων Ελέγχων της περιόδου 2001-2003 που οδήγησαν στη συμφωνία επί ενός σχεδίου δράσης, το οποίο απεδέχθη η προηγούμενη κυβέρνηση, δύο μόλις μέρες πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

    »Σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη αναστολή πληρωμών, αυτή αφορά στις χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) συγκεκριμένων μέτρων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Το ποσό των 20 δισ. ευρώ που αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνασπισμού αντιστοιχεί στο σύνολο των μέτρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων και, συνεπώς, δεν αποτελεί ποσό που κινδυνεύει να χάσει η χώρα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    «Τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με συναντήσεις εργασίας σε Αθήνα και Βρυξέλλες, έχουν ήδη λάβει μέτρα και πρόκειται να υποβάλουν εγκαίρως τις παρατηρήσεις τους πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:45 UTC+2)

    «Τα συστήματα διαχείρισης και έλεγχου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις, σοβαρές αδυναμίες και δεν παρέχουν εγγυήσεις για υγιή δημοσιονομική διαχείριση και ως εκ τούτου η Κομισιόν εξετάζει την αναστολή των πληρωμών για συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΠ) του ΕΤΠΑ».

    Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Χούμπνερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Σε ανακοίνωση του Συνασπισμού επισημαίνεται ότι "η αρμόδια Επίτροπος αναφερόμενη στους λόγους που την οδηγούν στην πρόταση για αναστολή πληρωμών τονίζει: '(α) ορισμένοι τύποι συγχρηματοδοτούμενων δράσεων (συμβάσεις δημόσιων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών) και ορισμένες δράσεις που μεταφέρθηκαν από το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΚΠΣ) στο τρίτο ΚΠΣ δεν δικαιολογούν μέρος ή το σύνολο της συνδρομής του ΕΤΠΑ (2000-2006) και (β) υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα συστήματα διαχείρισης ή ελέγχου οι οποίες οδηγούν σε συστηματικές παρατυπίες όσον αφορά το ΕΤΠΑ'.

    Η αναστολή πληρωμών αφορά πάνω από 300 μέτρα, κατανεμημένα σε δεκάδες Επιχειρησιακά Προγράμματα, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου".

    [12] ΔΗΛΩΣΗ Θ. ΤΣΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:18 UTC+2)

    «Αποκαλύφθηκαν χθες πλήρως οι πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις. Αποκαλύφθηκε ότι ο δήθεν 'διάλογος' είναι προσχηματικός και βαθιά υποκριτικός. Αποκαλύφθηκε ότι έχουν ήδη ληφθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αμφισβήτηση και αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων», δήλωσε ο συντονιστής του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας, και πρόσθεσε:

    «Η Νέα Δημοκρατία προκαλεί μια νέα αναμέτρηση με τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους. Πολιτικά δέσμια στη λογική των αντι-ασφαλιστικών διατάξεων του ν. 2084/92.

    »Το ΠΑΣΟΚ θα αντιπαρατεθεί ενεργά σ' αυτή την πολιτική μέσα κι έξω από τη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις προσπάθειες της ΓΣΕΕ και τους αγώνες των εργαζομένων στις Τράπεζες, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στα ασφαλιστικά και εργασιακά τους θέματα», κατέληξε ο συντονιστής του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας.

    [13] ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (16:54 UTC+2)

    Με μια κερδοφόρα συνεδρίαση ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), όπως άλλωστε την είχε ξεκινήσει, καθώς ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών ακολούθησε από την αρχή της συνεδρίασης ανοδική πορεία, καταγράφοντας υψηλότερα κέρδη από εκείνα των μεγάλων κεφαλαιαγορών της Ευρώπης.

    Σήμερα, πάντως, στήριξη στο Γενικό Δείκτη προσέφεραν κυρίως τα Blue Chips, καθώς οι μετοχές της μέσης αλλά ως επί τω πλείστον εκείνες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης δέχτηκαν πιέσεις. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα, παρά τα κέρδη του βασικού δείκτη, η συνολική εικόνα της αγοράς να μην είναι ιδιαίτερα θετική.

    Συγκεκριμένα, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ήταν εκείνη που κατέγραψε εκρηκτική άνοδο, ενώ η μέση και η μικρή κινήθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, έκλεισε τελικά με κέρδη της τάξης του 0,95% και διαμορφώθηκε στις 2.930,27 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης κινήθηκε μεταξύ των 2.906,69 και των 2.930,71 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΈΣ

    Σε ό,τι αφορά στον όγκο των συναλλαγών, αυτός ήταν σήμερα αισθητά χαμηλότερος, σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς κινήθηκε αρκετά κάτω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ (πάνω από τα 200 εκατ. τον προτιμούν οι ειδικοί αναλυτές) και ανήλθε στο ποσό των 174,1 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, από αυτά, τα 18.351.094,58 ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις, δηλαδή σε μεγάλα πακέτα μετοχών. Από τα πακέτα που άλλαξαν χέρια ξεχώρισε εκείνο της ALPHA BANK, ύψους 2.494.000,00 ευρώ, στα 24,94 ευρώ.

    Χαρακτηριστικό της εικόνας των σημερινών συναλλαγών είναι και το γεγονός ότι, παρά την αισθητή άνοδο του δείκτη, οι πιέσεις στην περιφέρεια οδήγησαν το ισοζύγιο ανοδικών-καθοδικών τίτλων να κλείνει υπέρ των δεύτερων. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, οι 138 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 145 πτωτικών και 144 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής εμφάνισαν οι μετοχές των εταιριών SPACE HELLAS (+20%), INTERFISH (+15,41%) και της ΑΦΟΙ Χ. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (+14,84%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκαν οι τίτλοι των ΙΝΤΕΑΛ (-10,71%) και ΚΕΡΑΝΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (-10,53%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο, εξάλλου, έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών και οι τρεις από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, ενώ και ο Eurobank Mid 50 έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,13%. Ο δείκτης FTSE που σημείωσε ποσοστιαία υποχώρηση, έστω και οριακή (-0,01%), ήταν ο Small Cap 80 της μικρής.

    Οριακή μεταβολή σημείωσε και ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος, όμως, κατέγραψε κέρδη 0,06%. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία θετική μεταβολή εμφάνισε ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, που σημείωσε κέρδη 1,22% και τον ακολούθησε FTSE/ASE 140, που αντικατοπτρίζει την πορεία των υπολοίπων τριών δεικτών, καθώς κατέγραψε άνοδο 1,00%.

    Παράλληλη πορεία ακολούθησαν σήμερα οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με το μεν πρώτο να καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,37% και το δε δεύτερο να υπολείπεται μόλις μερικά εκατοστά της μονάδας, καθώς εμφάνισε κέρδη της τάξης του 1,22%.

    Η σημερινή, ικανοποιητική ποσοστιαία άνοδος του τραπεζικού δείκτη είναι αποτέλεσμα των σημαντικών αγορών μετοχών των ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+3,395), ALPHA BANK (+2,27%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (+1,90%), ΑΤΤIKHΣ (+1,53%), ΚΥΠΡOY (+1,27%) και ETE (+1,19%).

    Στις τηλεπικοινωνίες, η θετική μεταβολή του δείκτη είναι απόρροια των αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές της COSMOTE και του ΟΤΕ, που έτρεξαν με ρυθμό της τάξης του 1,33% και 1,19% αντίστοιχα και αντιστάθμισαν τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΛΑΝ ΝΕΤ (-1,18%) και της FORTHNET (-0,80%).

    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΚΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Εξάλλου, και το ισοζύγιο των ανοδικών-πτωτικών κλαδικών και επιμέρους δεικτών παρουσίασε σήμερα, για τους ίδιους λόγους, ελαφρά κλίση προς το μέρος των πρώτων. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 22 δείκτες, με τη λήξη των συναλλαγών, οι εννέα από αυτούς έφεραν αρνητικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα, πτωτικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών (-0,05%), των συμμετοχών (-0,21%), της πληροφορικής (-0,79%), των κατασκευαστικών (-0,92%), του λιανικού εμπορίου (-0,01%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-0,11%) και των διυλιστηρίων (-0,11%).

    Στον αντίποδα, σημαντικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (+0,87%), της κλωστοϋφαντουργίας (+0,86%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (+0,54%), του χονδρικού εμπορίου (+0,33%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (+0,26%), των βιομηχανιών και της παράλληλης αγοράς (αμφότεροι +0,25%).

    Επίσης, σε ανοδικό κανάλι κινήθηκαν και οι κλάδοι της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (+0,12%), των βασικών μετάλλων (+0,11%) και των επενδύσεων (+0,08%).

    [14] ΕΥΔΑΠ: ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΔΙΕΘΝΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (16:24 UTC+2)

    Την προς τα πάνω αναπροσαρμογή της αξίας των οικοπέδων και των κτιρίων κυριότητας της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές.

    Συγκεκριμένα, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή της αξίας των οικοπέδων κυριότητας της εταιρίας, από 80.087.181,66 ευρώ στο ποσό των 228.662.510,75 ευρώ και των κτιρίων από 7.021.999,45 ευρώ στο ύψος των 13.044.612,63 ευρώ.

    Οι νέες αξίες των παγίων αυτών θα εμφανισθούν στον ισολογισμό της εταιρίας της 31.12.2004. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ανωτέρω αναπροσαρμογές της αξίας των ακινήτων της ΕΥΔΑΠ έγιναν από εταιρία ανεξάρτητων εκτιμητών, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ) στην ΕΥΔΑΠ, από την 1η Ιανουαρίου 2005._

    [15] ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σόφια, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:24 UTC+2)

    Απέρριψε η βουλγαρική Βουλή την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

    Σαξκομπουργκότσκι, που είχαν υποβάλει την περασμένη εβδομάδα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι βουλευτές, με βασική κατηγορία την «ανικανότητα διακυβέρνησης προς όφελος των πολιτών».

    «Υπέρ» ψήφισαν 106 βουλευτές, «κατά» 128, ενώ δύο δήλωσαν «παρών». Η Βουλή διαθέτει 240 έδρες.

    Την κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι στήριξαν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Β'» (NDSV) και του μουσουλμανικού «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (DPS) με ηγέτη τον Αχμέντ Ντογκάν, καθώς και 11 βουλευτές του κόμματος «Νέα Εποχή» με ηγέτη τον Εμίλ Κοσλούκοφ.

    Σημειώνεται, πως η «Νέα Εποχή» είχε συνυποβάλει την πρόταση μομφής, στη συνέχεια όμως έκανε «στροφή 180 μοιρών» και απέσυρε την υπογραφή του, με αποτέλεσμα σήμερα να στηρίξει την κυβέρνηση.

    Κ.Κ.

    [16] ΣΥΜΦΩΝΟΣ Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:05 UTC+2)

    Ο ΟΗΕ συμφώνησε στην πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στο Κοσσυφοπέδιο του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς. "Αυτό αποτέλεσε θέμα διαπραγμάτευσης χθες και οι συνομιλίες συνεχίζονται", δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ρεμί Ντουρλό.

    Ο Τάντιτς θα παραμείνει στο Κόσοβο στις 13 και 14 Φεβρουαρίου και θα συναντηθεί με τον διοικητή του ΟΗΕ στη περιοχή Σόρεν Γέσεν-Πέτερσεν πριν πραγματοποιήσει περιοδεία σε σερβικούς θύλακες.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Τίρανα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Καστριότ Ισλάμι, συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ Αλβανίας και αυτών των χωρών στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει η Αλβανία για την ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

    Στη συνάντηση αυτή ο Αλβανός ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αλβανίας και Ε.Ε. πριν τις βουλευτικές εκλογές και η υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας μετά τις εκλογές, θα αποτελούσε ένα θετικό μήνυμα για μεγαλύτερη δέσμευση και ευθύνη για όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

    Αναφερόμενη στη δήλωση αυτή του κ. Ισλάμι, η «Κόχα Γιον» σχολιάζει ότι πρόκειται για μία γκάφα της αλβανικής διπλωματίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ανόητο να ζητήσεις την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. πριν τις βουλευτικές εκλογές, όταν μόλις πριν δύο ημέρες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στον πρωθυπουργό κ. Νάνο ότι η ένταξη της Αλβανίας εξαρτάται από τον τρόπο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών του 2005.

    Τα αλβανικά ΜΜΕ δίνουν έμφαση στο αίτημα του κ. Ισλάμι για μεγαλύτερη διευκόλυνση στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στους Αλβανούς που προέρχονται από τον επιχειρηματικό κόσμο, την τέχνη και την επιστήμη.

    [18] ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Δεν αφορούν την τουρκική κυβέρνηση αλλά την ελληνοκυπριακή πλευρά οι χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

    "Ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν απευθυνόταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί εμείς είπαμε ναι στο σχέδιό του στο δημοψήφισμα», δήλωσε ο κ. Ταν απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να καταθέσει εγγράφως τις αλλαγές που θέλει να γίνουν στο σχέδιο Ανάν.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Γ. ΡΟΥΤΣΙ: ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005

    Τίρανα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκραμόζ Ρούτσι, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλφρέντ Μωϋσίου, στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του τελευταίου με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

    Μετά από τη συνάντηση αυτή ο κ. Ρούτσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Σ.Κ. και σ΄ αυτό το θέμα είναι υπέρ της εφαρμογής του Συντάγματος, που σημαίνει ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν τις 3 Ιουλίου 2005.

    Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Φ. Νάνο, στη συνέντευξή του στο TV KLAN, τονίζοντας ότι η πρόταση του Σ.Κ. προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών είναι 3 Ιουλίου 2005.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Μωϋσίου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, και τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Σκεντέρ Γκινούσι.

    [20] ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΗΣ- ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:39 UTC+2)

    Το σημαντικότερο παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής θα διεξαχθεί στο Καυτατζόγλειο μεταξύ του Ηρακλή και του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τις δύο ομάδες να θέλουν πάση θυσία τους βαθμούς της νίκης. Ο μεν Ηρακλής για να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις από τα διοικητικά προβλήματα, ο δε ΠΑΟΚ για να καταφέρει να παραμείνει στο τιμ των πρωτοπόρων.

    Από την άλλη η ΑΕΚ θα έχει δύσκολο έργο στη Νέα Σμύρνη κόντρα στον Πανιώνιο. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αν και θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, εντούτοις αποτελεί πρόκληση για την Ενωση, η οποία θέλει τη νίκη για να συνεχίσει το κυνήγι της πρώτης θέσης. Ο Παναθηναϊκός, με τον Τότη Φυλακούρη στον πάγκο της μετά την απομάκρυνση του Ζντένεκ Σκάζνι, θα υποδεχθεί την Καλαμαριά στη Λεωφόρο.

    Το πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    16:45 (Χαριλάου) Αρης-Εργοτέλης

    17:45 (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-Ξάνθη

    19:30 (Α. Νικολαΐδης) Παναθηναϊκός-Καλαμαριά

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    14:45 (Θ. Βαρδινογιάννης) ΟΦΗ-Κέρκυρα

    16:30 (Καλλιθέας) Καλλιθέα-Χαλκηδόνα

    16:45 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-ΠΑΟΚ

    19:00 (Νεάπολης) Ιωνικός-Αιγάλεω

    19:00 (Πανιωνίου ΓΣ) Πανιώνιος-ΑΕΚ.

    [21] Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΟΕ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ και γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Γιάννης Σγουρός ενόψει της επαναληπτικής διαδικασίας για την συγκρότηση σε σώμα της ολομέλειας της ΕΟΕ επισήμανε: «Ενόψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της ΕΟΕ στις 14/2 που θα σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για τον Ελληνικό Αθλητισμό, καλώ όλους να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη σύμπνοια και ενότητα.

    Είναι πέρα από κάθε δεοντολογία, μέσα από τα πολύ μεγάλα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων, να βγει ο Ελληνικός Αθλητισμός διαιρεμένος, χάριν κομματικών επιδιώξεων, στο ύψιστο όργανό του που είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Οποιαδήποτε μορφή διάσπασης θα είναι μοιραία για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού.

    Το ζήτημα που τίθεται σήμερα δεν είναι η συμφωνία για το νέο πρόσωπο της ΕΟΕ, για το οποίο υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση, αλλά η διασφάλιση της νομιμότητας των πράξεων και των αποφάσεων την οποία καλώ όλους να υποστηρίξουν», σημείωσε ο κ. Σγουρός.

    [22] Η 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (19:54 UTC+2)

    Τα βλέμματα όλων των φίλων του μπάσκετ είναι στραμμένα στο ΟΑΚΑ (21:00), όπου θα διεξαχθεί η σημαντικότερη αναμέτρηση της Α1 ανάμεσα στον πρωταθλητή Ελλάδας, ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί με πολλά νέα πρόσωπα (Ρόμπερτ Γκούλιας, Μπόρις Γκόρενς, Άγγελος Κορωνιός και Ρότζερ Τζούνιορ Μέισον που είναι αμφίβολος). Από την άλλη ο ΠΑΟ θα έχει βοηθηθεί από τους Λόνι Μπάξτερ και Ιμπραήμ Κουτλουάι.

    Επίσης το Μαρούσι υποδέχεται την ΑΕΚ με στόχο να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Η ψυχολογία και των δύο ομάδων είναι πολύ καλή την στιγμή που προέρχονται και δύο από επιτυχίες στην Ευρώπη. Στη Νέα Σμύρνη διεξάγεται ένας αμφίρροπος αγώνας ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον Άρη, ενώ στο Ιβανώφειο ο Ηρακλής φιλοξενεί τον Ιωνικό ΝΦ.

    Το πρόγραμμα και οι διαιτητές της 16ης αγωνιστικής είναι,

    Σάββατο:

    Ιβανώφειο 17:00 Ηρακλής - Ιωνικός Ν.Φ. Αμαλιάδα

    Κοζάνης 17:00 Μακεδονικός - ΜΕΝΤ

    Ν. Σμύρνης 19:00 Πανιώνιος - Άρης

    Κυριακή:

    Αγ. Θωμά 17:00 Μαρούσι - ΑΕΚ

    Νεάπολης 18:30 Ολύμπια Λ.- Πανελλήνιος

    ΟΑΚΑ 21:00 ΠΑΟ - Ολυμπιακός

    Κυριακή 20/2/05

    ΠΑΟΚ 17:00 ΠΑΟΚ - Απόλλων Π.

    [23] ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Η ΠΙΕΡΙΑ ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (18:38 UTC+2)

    Συνέντευξη τύπου για τη διοργάνωση της «Μεσογειάδας Χάντμπολ Εφήβων», που θα διεξαχθεί στην Πιερία από 14-20 Φεβρουαρίου, έδωσε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος.

    Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο ειδικός γραμματέας της Ο.Χ.Ε Χρήστος Καψάλης, τα μέλη της ΟΧΕ Θεόδωρος Κιουπτσίδης, Δημήτρης Σταυρακάκης (δημοσιογράφος) και ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας Αντώνης Γκιουλμπασάνης.

    Ο κ. Κουκοδήμος τόνισε μεταξύ άλλων: "Η Πιερία είναι πανέτοιμη για να φέρει σε πέρας τη διοργάνωση των αγώνων. Έχει τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις".

    Ο νομάρχης ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού για την πολύτιμη συνδρομή του, στην ανάληψη των αγώνων από τη νομαρχία Πιερίας.

    Ο κ. Κουκοδήμος, με τη σειρά του, ευχαρίστησε το Δ.Σ. της ΟΧΕ που επέλεξε την Πιερία για τη διοργάνωση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η επιτυχία των αγώνων είναι δεδομένη, τη στιγμή που η προετοιμασία ήταν άριστη και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια.

    [24] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ Ο Ρ. ΜΕΪΣΟΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (18:35 UTC+2)

    Η αυλαία της φετινής Ευρωλίγκα έπεσε με νίκη για τους «ερυθρόλευκους» και με μια καλή εμφάνιση, αλλά σήμερα τα χαμόγελα των ανθρώπων του Ολυμπιακού πάγωσαν όταν πληροφορήθηκαν από το γιατρό της ομάδας Γιάννη Αναγνωστόπουλο ότι ο Ρότζερ Μέισον Τζούνιορ ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδα.

    Ο Αμερικανός φόργουορντ ένιωσε ενοχλήσεις χθες βράδυ και το πρωί εξετάστηκε από το γιατρό της ομάδας, ο οποίος κι έκανε την πιο πάνω διάγνωση. Ο Μέισον δεν θα είναι στη διάθεση του Γιόνας Καζλάουσκας πιθανότατα ούτε το Σάββατο, ενώ η συμμετοχή του στο ντέρμπι της Κυριακής (13/2) με τον ΠΑΟ θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.

    Ανεξαρτήτως προβλημάτων πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» θα πάνε στο ΟΑΚΑ για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, κάτι που φαίνεται κι από τα λόγια του Μαρκί Πέρι: «Αν είχαμε αυτή την ομάδα από την αρχή της χρονιάς, θα είχαμε προκριθεί στην επόμενη φάση της Ευρωλίγκα», επισήμανε ο Αμερικανός πλέι μέικερ και πρόσθεσε: «Έχουμε καλή ομάδα, αλλά μας λείπει η διάρκεια. Την Κυριακή με τον Παναθηναϊκό πρέπει να παίξουμε πολύ δυνατά και να έχουμε στο μυαλό μας μόνο τη νίκη. Αν φοβηθούμε ή μπούμε στο παιχνίδι θεωρώντας ότι δεν θα τα καταφέρουμε, τότε θα χάσουμε πριν αρχίσει ο αγώνας».

    Οι «ερυθρόλευκοι» πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο Ελληνικό πρωτάθλημα. «Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δεν είχαμε μεγάλη τύχη στην Ευρωλίγκα. Τώρα πρέπει να δώσουμε βάση στο Ελληνικό πρωτάθλημα», τόνισε ο Άγγελος Κορωνιός και ο Βαγγέλης Σκλάβος συμφώνησε: «Τώρα έχουμε μοναδικό στόχο το πρωτάθλημα και για αυτό πρέπει να τα δώσουμε όλα», είπε.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου και της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του Μπασέσκου στη Μόσχα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ρομπρες".

    Ο κ. Μπασέσκου θα συναντηθεί την Τρίτη με τον πρόεδρο της Βουλής Μπόρις Γκρίζλοφ και με Ρώσους επιχειρηματίες με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ρωσίας - Ρουμανίας.

    [26] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: 50 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

    Ισλαμαμπάντ, 11 Φεβρουαρίου 2005 (16:36 UTC+2)

    Toυλάχιστον πενήντα είναι οι νεκροί και πολλές εκατοντάδες οι αγνοούμενοι από την υποχώρηση ενός φράγματος κοντά στη πόλη Πάσνι, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, δήλωσε περιφερειακός υπουργός. "Εχουμε πληροφορίες ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον πενήντα", ανέφερε ο υπουργός για τις Παράκτιες Περιοχές της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν Σερ Τζαν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΕΦΗΒΟ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΙΛΗΣ ΤΟΥ

    Λονδίνο, 11 Φεβρουαρίου 2005 (16:30 UTC+2)

    Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε σήμερα έφηβος στη Σκοτία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον ακρωτηριασμό και το φόνο της 14χρονης φίλης του, μετέδωσε το ΒΒC.

    Πρόκειται για τον 16χρονο Λιούκ Μίτσελ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Iανουάριο για το φόνο της μαθήτριας Τζόντι Τζόουνς το 2003, όταν ήταν και εκείνος 14 ετών.

    [28] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΟΥΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΠΑΓΩΓΗ ΙΡΑΚΙΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ

    Βαγδάτη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (16:18 UTC+2)

    Η Οργάνωση αλ-Κάιντα για τον Ιερό Πόλεμο στο Ιράκ του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, ανακοίνωσε ότι απήγαγε ανώτερο στέλεχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, η οργάνωση αναφέρει ότι συνέλαβε τον συνταγματάρχη Ριγιάντ Κατέι Αλίουι την Τετάρτη, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [29] ΔΩΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (15:56 UTC+2)

    Βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε έξω από σιιτικό τέμενος βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ενώ οι πιστοί αποχωρούσαν μετά την προσευχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [30] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ

    Ουάσινγκτον, 11 Φεβρουαρίου 2005 (19:44 UTC+2)

    Ο Αμερικανός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ, 89 ετών, που έπασχε από καρκίνο απεβίωσε σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από τα αμερικανικά ΜΜΕ.

    Ο Μίλερ έζησε τα τελευταία χρόνια του βίου του με σύντροφο τη ζωγράφο Ανιές Μπάρλεϊ, κατά 55 έτη νεότερή του.

    Ήταν πατέρας μίας κόρης, της Ρεμπέκα, που έχει παντρευτεί τον ηθοποιό Ντάνιελ Ντέι - Λιούις.

    Ο Μίλερ ήταν παντρεμένος με τη διάσημη ντίβα του αμερικανικού κινηματογράφου, Μαίριλυν Μονρόε. Το διαζύγιό τους εκδόθηκε το 1961.

    Το 1947 ο Μίλερ δημοσίευσε το έργο του "Ήταν όλοι τους παιδιά μου". Το 1949 δημοσίευσε την μεγάλη του επιτυχία "Ο θάνατος του εμποράκου". "Οι Μάγισσες του Σάλεμ" δημοσιεύτηκαν το 1953. Ο Μίλερ τιμήθηκε με τα Βραβεία "Πούλιτζερ" και "Τόμυ".

    [31] Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ "ΜΑΣΣΑΛΙΑ ΜΑΚΡΙΝΗ ΚΟΡΗ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (14:33 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου ο Μάρκος Γκαστίν, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Μασσαλία, μακρινή κόρη», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο 45ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έλαβε το 1ο βραβείο ταινίας τεκμηρίωσης των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο ελληνογάλλος δημιουργός πρόκειται να προλογίσει το βραβευμένο του ντοκιμαντέρ, το οποίο προβάλλεται στο Ολύμπιον κάθε Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα.

    Μασσαλία, μακρινή κόρη (87΄)

    Γετού/Henriette, Σταύρος/Gustave, Αμφιλόχιος/Frederic Δύο ονόματα, δύο ταυτότητες, Γάλλοι με ελληνική καταγωγή που ζουν στη Μασσαλία, όπου οι γονείς ή οι πρόγονοί τους αποβιβάστηκαν μια μέρα, σαν τους Φωκαείς που ίδρυσαν την πόλη πριν από 2.600 χρόνια. Οι πρώτοι, πλούσιοι έμποροι, έφτασαν από τη Χίο ή την Κωνσταντινούπολη, τον 19ο αιώνα. Οι τελευταίοι, από τη Μικρά Ασία ή τα Δωδεκάνησα, στις αρχές του 20ου αιώνα, με τις τσέπες αδειανές.

    Άνθρωποι με διττή ταυτότητα που γεννά μέσα τους ερωτηματικά. Καθένας δίνει τη δική του απάντηση. Κάποιοι τολμούν να πάρουν ακόμα και τον δρόμο της «επιστροφής»... Όλοι όμως έχουν μιαν ακλόνητη βεβαιότητα: τη δική τους ιστορία, αυτό το οικογενειακό έπος που τους συμφιλιώνει με τον εαυτό τους, με τις ρίζες τους. Η Γετού, η ηρωίδα μας, μας βοηθάει να συγκεντρώσουμε αυτές τις ιστορίες, οδηγώντας μας από το ένα πρόσωπο στο άλλο. Η δική της ιστορία σηματοδοτεί όλες τις άλλες. Γιατί είναι η ίδια, όπως η Μασσαλία για την Ελλάδα, μια κόρη μαρκινή...

    [32] ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (13:54 UTC+2)

    Σημείο συνάντησης για τα Παιδικά Χορευτικά Τμήματα των συλλόγων της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας, θα αποτελέσει και φέτος το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών που διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ευόσμου.

    Για δύο ημέρες, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, τα παιδικά τμήματα θα παρουσιάσουν χορούς δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει ένα πρόγραμμα με ποικιλόμορφα ηχοχρώματα της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

    Το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών αποτελεί θεσμό για τα Πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, και σαν στόχο έχει αφενός την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης και αφετέρου την παρακίνηση των παιδιών ώστε να ενασχοληθούν με τους παραδοσιακούς χορούς.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ θα χορέψουν τα παιδικά χορευτικά συγκροτήματα των εξής πολιτιστικών συλλόγων και φορέων:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    -Πολιτιστικός Σύλλογος κατοίκων Ηλιούπολης Ευόσμου

    -Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγιστιανών Ευόσμου

    -Χορευτικό τμήμα Δήμου Χορτιάτη

    -Χορευτικό τμήμα Δήμου Θεσσαλονίκης

    -Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

    -Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών

    -Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Βέροιας

    Την ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ θα χορέψουν:

    -Χορευτικό τμήμα Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ευόσμου

    -Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»

    -Πολιτιστικός οργανισμός Λαγκαδά «Η Μυγδονία»

    -Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Πετροκέρασων «Ομβριανός» Δήμου Καλλινδοίων.

    -Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς

    -Σύλλογος Φίλων Παραδοσιακού Πολιτισμού «Λαϊκότροπο» Καβάλας.

    -Χορευτικό τμήμα Δήμου Τριανδρίας

    [33] ΦΛΩΡΙΝΑ: ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑ ΑΣΙΑΣ

    Φλώρινα, 11 Φεβρουαρίου 2005 (13:22 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής, με έργα Φλωρινιωτών καλλιτεχνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση των πληγέντων από το φονικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004 στις χώρες της ΝΑ Ασίας, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του δήμου Φλώρινας.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο παραχώρησε δωρεάν τους χώρους του, συμβάλλοντας με τον τρόπο του σε αυτή την προσπάθεια. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου.

    Ο Δήμος Φλώρινας, συμμετείχε και συνέδραμε στις προσπάθειες φορέων του νομού (Ιερά Μητρόπολη, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ΤΕΔΚ, Επιμελητήριο) για την ενίσχυση των πληγέντων.

    Παράλληλα όμως, απευθύνθηκε στους φλωρινιώτες καλλιτέχνες, ζητώντας τη συνδρομή τους στη διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για το συγκεκριμένο σκοπό.

    [34] ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ "ΟΙΝΟΣ ΚΑΙ ΑΙΝΟΣ" ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2005 (13:14 UTC+2)

    Θεατρικό πολυθέαμα με τίτλο «Οίνος και Αίνος» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ, στις 20.00.

    Το θεατρικό δρώμενο περιλαμβάνει ένα μελωδικό πολυθέαμα εμπλουτισμένο με κείμενα από τον Όμηρο, τον Παπαδιαμάντη και τον Ελύτη, μέσα από τα οποία φαίνεται η πορεία του οίνου στην ελληνική παράδοση. Την παράσταση πλαισιώνουν σχόλια, απαγγελίες και ζωντανή εκτέλεση από το συνθέτη Βασίλη Χατζηνικολάου, που ερμηνεύει βυζαντινούς ύμνους και τροπάρια.

    Το «Οίνος και Αίνος» καταγράφει μεθυστικές αλήθειες γύρω από τον οίνο πέρα από τα όρια του ουρανίσκου. Μέσα από την παράσταση η κοινωνιολογία του οίνου καταλήγει σε αίνο, δηλαδή σε ευχαριστία, αναδεικνύοντας το πνεύμα του ελλ-οινικού γεύματος.

    Συμμετέχουν: Δημήτρης Χατζηνικολάου, Οινολόγος και Βασίλης Χατζηνικολάου, Συνθέτης. Απαγγέλλει η ηθοποιός Βαρβάρα Λαζαρίδου. Μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί δοκιμή κρασιών στο cafe του Τελλογλείου Ιδρύματος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 11 February 2005 - 19:14:01 UTC