Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-02-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [02] ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
  • [05] ΣΤΗ Ν. ΡΑΙΔΕΣΤΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΤΕΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
  • [07] ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΕ
  • [08] ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ
  • [09] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
  • [10] ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2006
  • [11] 2 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΣΩ "ΦΙΛΙΚΩΝ" ΕΠΑΦΩΝ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
  • [13] ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [14] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
  • [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 68-72
  • [18] ΜΕΝΤ-ΜΑΡΟΥΣΙ 78-88
  • [19] ΕΚΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [20] Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [21] Φ.ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ
  • [22] ΕΚΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [23] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ
  • [24] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ KAM AIR ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ -
  • [25] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [26] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
  • [27] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ Γ. ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [28] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

  • [01] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (11:25 UTC+2)

    Βαθαίνει η κρίση στη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως ολοένα και νέες αποκαλύψεις, εμφανίζοντας ιεράρχες να εμπλέκονται σε σε προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, αλλά και σε «ροζ» ιστορίες.

    Οι βολές, αγγίζουν πλέον και τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, προς τον οποίο εντείνονται οι πιέσεις για δραστικότερα μέτρα που θα οδηγήσουν στην κάθαρση στους κόλπους της Ιεραρχίας.

    Την Παρασκευή, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έθεσε σε εξάμηνη αργία τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα, για ολιγωρία στην περίπτωση του πρωταγωνιστή των παραδικαστικών κυκλωμάτων, αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη. Σημαντικό ρόλο για το «επιτίμιο» της Συνόδου, έπαιξε και η εκ μέρους του παραδοχή ότι συνομιλούσε με δικηγόρο για τη σύνθεση του δικαστηρίου σε υποθέσεις που τον αφορούσαν.

    Ωστόσο, νέες διαστάσεις στην όλη υπόθεση, προσδίδει η αποκάλυψη επιστολής του κ. Χριστόδουλου, όταν ήταν μητροπολίτης Δημητριάδος, με την οποία ζητούσε την αποφυλάκιση νεαρού, που είχε συλληφθεί με την κατηγορία της εμπορίας ναρκωτικών.

    Οι καταγγελίες για ροζ σκάνδαλα

    Οι καταγγελίες για ροζ σκάνδαλα στους κόλπους της Εκκλησίας είχαν προκαλέσει παλαιότερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνούσε το θέμα, κάτι που ωστόσο δεν προχώρησε. Ο δημοσιογράφος Σπύρος Καρατζαφέρης αποκάλυψε την Παρασκευή στην εκπομπή του στο τηλεοπτικό σταθμό EXTRA 3 ηχογραφημένη τηλεφωνική συνομιλία με ροζ περιεχόμενο μεταξύ δύο ιερωμένων που σοκάρει. Ένας εκ των συνομιλητών φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων.

    Όσα ακούγονται, αποδίδονται από άγνωστο που παγίδευσε τη τηλεφωνική γραμμή, στον Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα και σε έναν νεαρό ιερωμένο που δέχεται το τηλεφώνημα σε γραφείο στο Πεντάγωνο. Σε αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο ο ηλικιωμένος άντρας που φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Αττικής, προσπαθεί να πείσει το νεαρό ιερωμένο να τον επισκεφθεί για να συνευρεθούν, όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν και αναζητούν ημερομηνία για να κανονίσουν τη συνάντηση.

    Καισυμβουλές υγιεινής

    Στον Μητροπολίτη αποδίδονται φράσεις στις οποίες συμβουλεύει το νεαρό ιερωμένο να φροντίζει τον εαυτό του, καθώς όπως φέρεται να λέει, είναι δύσκολο να τελέσουν τη σεξουαλική πράξη αν ο νεαρός έχει πάρει κιλά. Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά «Καλημέρα σας» ο Σπύρος Καρατζαφέρης ζήτησε από το θεολόγο Νίκο Σωτηρόπουλο να επιβεβαιώσει ότι κάποιοι ιεράρχες προσφωνούν ο ένας τον άλλο με γυναικεία ονόματα, κάτι που παραδέχθηκε ο καθηγητής. Στην ίδια εκπομπή ο πατέρας Σπυρίδων Τσάκαλος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης κάθαρση.

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει καταγγελία για ροζ σκάνδαλα. Η πρώτη υπόθεση που θα απασχολούσε την επιτροπή ήταν οι καταγγελίες εις βάρος του Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Ο καθηγητής θεολογίας Γεώργιος Γαλίτης ήταν μέλος αυτής της επιτροπής, αλλά όπως λέει ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε. Στην επιτροπή διερεύνησης μετείχε και ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ο οποίος και εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εδέχθη το αίτημα του κατηγορουμένου Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα να μην γίνει η πραγματογνωμοσύνη, επειδή οι κασέτες ήταν αποτέλεσμα υποκλοπής.

    [02] ΥΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ Η Β.ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (10:16 UTC+2)

    Στους μείον πέντε βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία το πρωί στην πόλη της Κοζάνης, ενώ σε μεγάλα τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. τα οχήματα κινούνται με αλυσίδες από το 10ο χιλιόμετρο του δρόμο Άρνισσας χιονοδρομικού κέντρου Βόρα, στο νομό Πέλλας, από τη Νάουσα και τη Βέροια προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου, στους δρόμους Βέροιας Δασκίου και Βέροιας Κυψέλης (από το 43ο χιλιόμετρο), καθώς επίσης από Σέρρες για Λαιλιά, από το 17ο χιλ. και από το 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Σερρών Άνω Βροντούς.

    Ακόμα στο δρόμο Θεσσαλονίκης Αρναίας (μέσω Χολομώντα) από το 60ο μέχρι το 80ο χιλ., Θεσσαλονίκης Ιερισσού, από το 53ο έως το 58ο και σ΄ολόκληρο το οδικό δίκτυο της κεντρικής και Βόρειας Χαλκιδικής.

    Στο μεταξύ, η χρήση αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας Καστοριάς (μέσω Βίγλας και Βιτσίου), Καστοριάς Φλώρινας (μέσω Βιτσίου και από το 20 μέχρι το 28ο χιλιόμετρο), Καστοριάς Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από το 28ο έως το 45ο χιλ., Γρεβενών χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, από το 27ο μέχρι το 50ο, καθώς επίσης και σ΄ολόκληρο το ορεινό οδικό επαρχιακό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης.

    Στη διάρκεια ης νύχτα σημειώθηκαν και νέες χιονοπτώσεις σε περιοχές του νομού Φλώρινας, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στις συγκοινωνίες, ενώ ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας η θερμοκρασία έπεσε υπό το μηδέν.

    Στο νομό Θεσσαλονίκης τις πρώτες πρωινές ώρες έπεσαν αραιές νιφάδες χιονιού, ενώ αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, με εξαίρεση το δρόμο Αγίου Βασιλείου Χορτιάτη ο οποίος παραμένει κλειστός.

    [03] Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (11:29 UTC+2)

    Την άποψή του ότι δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής συνεργασίας με το ΠαΣοΚ, λόγω της μεγάλης απόκλισης των προσανατολισμών, διατυπώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» του Σαββατοκύριακού.

    Ο κ. Αλαβάνος διευκρινίζει ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διευρυνθεί με δυνάμεις που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εμμένουν στις αξίες της κοινωνικής προόδου, των συνεταιρισμών, και της αντίθεσης στις ιμπεριαλιστικές επιλογές.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του εξάλλου, αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να τις αντιμετωπίσει «σαν να παίζει μπιρίμπα», δηλαδή, όπως διευκρινίζει, να γίνουν δύο ζευγάρια πολιτικών κομμάτων.

    Στο μεταξύ, ερωτηθείς τι εννοούσε με τις λέξεις «χαμένες πατρίδες» της Αριστεράς, απαντά ότι «πρέπει να επαναπατρισθούμε σε κοινωνικά στρώματα, στα οποία αισθανόμαστε πρόσφυγες». «Μιλάω για τους σύγχρονους φτωχούς, για τις γειτονιές και τις πόλεις, όπου έχουμε βιομηχανική παρακμή, για τον χώρο των ανέργων και των νέων που φτάνουν να είναι 35 ετών και κοιμούνται στο παιδικό δωμάτιο με τα στρατιωτάκια ή με τις Barbie», λέει.

    Εξάλλου, σε παρατήρηση ότι κάποιοι στον ΣΥΝ ανησυχούν πως το κόμμα θα μετεξελιχθεί σε ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Εγώ είμαι πρόεδρος κόμματος και ξέρετε ποιου κόμματος. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να κάνομε ένα μεγάλο ρεύμα ενωτικό της Αριστεράς».

    [04] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (11:30 UTC+2)

    "Κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με δανεικά παρά μόνο από το περίσσευμα του εθνικού πλούτου. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος" υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης.

    Σε συνέντευξή του στην "Ημερησία του Σαββάτου", ο υπουργός αναφέρεται στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι "εκείνο που δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας, η αύξηση των εισφορών ή η μείωση των συντάξεων".

    Ο κ. Κακλαμάνης τονίζει ότι μέσα στο 2005 "θα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή και τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας" και μέσα σ΄ αυτόν θα υπάρχουν διατάξεις εξαιρετικά αυστηρές για τις λίστες αναμονής και τα φακελάκια, τα δύο φαινόμενα παραοικονομίας και αδιαφάνειας, που - όπως υπογραμμίζει ο υπουργός - δέχθηκαν πλήγματα.

    Στη "μάχη του ράντζου", όπως λέει ο υπουργός, "απώλειες" μετράνε "οι καλοβολεμένοι του συστήματος, οι οποίοι όμως αποτελούν μειοψηφία. Οταν θα έλθει η ώρα του τελικού απολογισμού, τότε θα κριθούμε από τους συμπολίτες μας, αλλά και από την πλειοψηφία των εργαζομένων στο χώρο της υγείας τους οποίους και ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα βοήθειά τους. Ο στόχος μου ''επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ'' παραμένει σταθερός και συνεχώς διεκδικούμενος. Θα επιμείνω φορτικά στον φίλο και συνάδελφο υπουργό Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη".

    Για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας επισημαίνει:"Προσωπικά, εκτιμώ το έχω ξαναπεί, ότι πέρασα τη "βάση" των πρώτων εξετάσεων και συνεχίζω μαζί με τους συνεργάτες μου", ενώ για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης υπογραμμίζει: "Η παρουσία μου ή όχι στη σημερινή ή αυριανή κυβέρνηση, στο α ή β υπουργείο δεν αποτελεί το άπαν για μένα και σίγουρα δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ το κυρίαρχο "πρόβλημα" ων Ελλήνων πολιτών. Οταν θα έλθει η ώρα θα πω την άποψή μου σ' αυτόν που πρέπει, δηλαδή στον πρωθυπουργό της χώρας".

    Κληθείς να "βαθμολογήσει" την κυβέρνηση, ο κ. Κακλαμάνης σημειώνει: "...Εχουν γίνει αρκετά και σημαντικά τους πρώτους δέκα μήνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επιτάχυνση του ρυθμού και αποτελεσματικότερος συντονισμός δράσης μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων. Τη βαθμολογία στην κυβέρνηση την βάζουν οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι".

    Ο υπουργός υπογραμμίζει πως όταν διαφωνούν οι υπουργοί, "η παρέμβαση του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι αναγκαία και πρέπει να είναι καταλυτική", ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το δήμο της Αθήνας σημειώνει πως "δεν είναι ώρα να ανοίξει το θέμα για τους υποψήφιους του δήμου της Αθήνας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μπω σε διαγωνισμό ονοματολογίας".

    [05] ΣΤΗ Ν. ΡΑΙΔΕΣΤΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΤΕΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (20:43 UTC+2)

    Στη Νέα Ραιδεστό, σε έκταση 52 στρεμμάτων που παραχώρησε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα κατασκευαστεί το ΚΤΕΟ της ανατολικής Θεσσαλονίκης. 

    Η τελετή παράδοσης έγινε σήμερα από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρο Κοντό, ο οποίος προήδρευσε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου με θέμα τις προοπτικές που δημιουργούνται στον αγροτικό τομέα. 

    Ο κ. Κοντός συναντήθηκε με τους ρυζοπαραγωγούς της Μακεδονίας και συμφώνησαν να καλλιεργηθούν τη νέα χρονιά συνολικά σε όλη τη χώρα 210.000 στρέμματα σε μια προσπάθεια να μην σημειωθούν προβλήματα με αδιάθετες ποσότητες ρυζιού.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 5 Φεβρουαρίου 2005 (19:38 UTC+2)

    Ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Κιλκίς ο

    Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με τους

    αγρότες του Κιλκίς, στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του

    νομού.

    Ο κ. Μεϊμαράκης άκουσε τα παράπονά τους, αλλά και τις

    προειδοποιήσεις για νέες κινητοποιήσεις, εάν δεν λυθούν τα προβλήματά

    τους. Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δώσει

    λύση στους αγρότες και επανέλαβε την θέση του ότι οι αποκλεισμοί των

    δρόμων δεν βοηθούν κανέναν.

    Παρών στη σύσκεψη με τους αγρότες ήταν και ο πρώην υπουργός Αγροτικής

    Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης, ενώ ο γραμματέας της ΝΔ συναντήθηκε ακόμη με

    τον Νομάρχη και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

    [07] ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΜΜΕ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (19:30 UTC+2)

    Ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τη Βουλή και τα ΜΜΕ εμφανίζεται η κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» και θα δημοσιευθεί αύριο (6.2.05) στον «ΑτΚ».

    Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε στις 3/2/05 σε δείγμα 600 νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν βλέπουν με πολύ ή με αρκετή εμπιστοσύνη τη Δικαιοσύνη (46,6%) και την Εκκλησία (49%). Το 54% εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου τη Βουλή, ενώ το 65,5% στέκεται κριτικά απέναντι στα ΜΜΕ. Σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα της έρευνας που δημοσίευσε ο «ΑτΚ» το Δεκέμβριο του 2003, οι δύο φορείς που πλήττονται περισσότερο, είναι κυρίως η Δικαιοσύνη (το ποσοστό εμπιστοσύνης των πολιτών έχει υποχωρήσει κατά 3,8%) και η Εκκλησία ( -3%) και ελαφρώς η Βουλή ( -1 σε σχέση με το 2003). Αντίθετα, έχει αυξηθεί κατά 5,4% η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους δημοσιογράφους.

    Όσον αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά, το 49,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα πετύχει ή μάλλον θα πετύχει να χτυπήσει τη διαφθορά, ενώ το 48,6% ότι δεν θα τα καταφέρει. Συγκεκριμένα, το 24,7% απαντά ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν θα πετύχει να χτυπήσει τη διαφθορά, ενώ το 23,9% των ερωτηθέντων είναι σίγουροι γι' αυτό.

    Ως αντιπερισπασμό, για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της καθημερινότητας, θεωρεί η πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων την ανακίνηση θεμάτων σχετικά με τη διαφθορά που επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο ερώτημα αν θεωρείται ότι η ανακίνηση θεμάτων διαφθοράς γίνεται για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της καθημερινότητας, το 25,5% απαντά ναι και το 26,8% μάλλον ναι. Αντίθετα, το 28,4% λέει όχι και το 16,3% μάλλον όχι.

    Πάνω από ένας στους τρεις δηλώνει ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με φαινόμενα διαφθοράς στις συναλλαγές του με το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, το 35,8% απαντά ότι συνάντησε φαινόμενα διαφθοράς, το 63,4% ότι κάτι τέτοιο δε συνέβηκε, ενώ το 0,8% απαντά δεν γνωρίζω.

    Τα νοσοκομεία είναι ο τόπος όπου πιο συχνά ο πολίτης συναντά φαινόμενα διαφθοράς. Στο ερώτημα σε ποιον τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής οι ερωτηθέντες έχουν συναντήσει διαφθορά, το 33,8% απαντά στα νοσοκομεία. Ακολουθούν ο δήμος και το δικαστήριο (10,3%), η εφορία (9,1 %), η Εκκλησία (6,7%), η νομαρχία (1,7%) και τα πολιτικά γραφεία (1,5%). Το 20,6% των ερωτηθέντων δηλώνει «άλλο», χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή τόπο, ενώ το 12,9% δεν απαντά.

    Πάνω από τους μισούς που συνάντησαν διαφθορά στο Δημόσιο παραδέχεται ότι «λάδωσε» για να πετύχει το σκοπό του. Στο ερώτημα εάν συμβιβάστηκε με ό,τι ζητήθηκε, το 55,9% απαντά θετικά και το 43,4% αρνητικά. Αν σε αυτό το ποσοστό συνυπολογιστεί ότι περίπου ένας στους τρεις ερωτηθέντες έχει έρθει αντιμέτωπος με τη διαφθορά και ότι το 55,9% «λάδωσε» για να γίνει η δουλειά του, αυτό σημαίνει ότι ένας στους πέντε ερωτηθέντες συμβιβάστηκε με τη διαφθορά στο Δημόσιο.

    [08] ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ

    Πειραιάς, 5 Φεβρουαρίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Λόγω θυελλωδών ανέμων, δεν εκτελούνται από το πρωί του Σαββάτου τα δρομολόγια των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας και από Πειραιά για Χίο-Μυτιλήνη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [09] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (18:05 UTC+2)

    Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα (Σάββατο) περίπου 200 νεαροί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς άτομα, τα οποία -κατά τους ισχυρισμούς τους- κρατούνται στις φυλακές για πολιτικούς λόγους και ζητούν την αποφυλάκισή τους.

    Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μοναστηρακίου και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία από την οδό Αθηνάς στην Ομόνοια.

    [10] ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2006

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (19:43 UTC+2)

    Σε αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, με επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες

    οικοδομές, αυξήσεις αντικειμενικών αξιών και αναπροσαρμογή των

    αφορολογήτων ορίων για απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά, γονική παροχή,

    κληρονομιά κτλ, θα προχωρήσει από το 1.1.2006 η κυβέρνηση, όπως έχει

    δεσμευτεί.

    Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών

    παροχών, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

    - Κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου που γίνεται αιτία θανάτου, δωρεάς

    ή γονικής παροχής υπόκειται σε φόρο. Υπόχρεος σε φόρο είναι ο κληρονόμος,

    ο δωρεοδόχος ή το τέκνο, αντίστοιχα. Η δήλωση φόρου κληρονομιάς

    υποβάλλεται μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τον χρόνο θανάτου ή από τον

    χρόνο δημοσίευσης της διαθήκης στη ΔOΥ του τόπου κατοικίας του

    κληρονομουμένου.

    Η δήλωση φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής υποβάλλεται στη ΔOΥ του τόπου

    κατοικίας του δωρητή ή γονέα, ενώ για πληροφορίες σχετικά με την υποβολή

    δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών ή γονικών παροχών θα πρέπει να

    απευθύνονται οι φορολογούμενοι στην αρμόδια ΔOΥ.

    - Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου με αντάλλαγμα ή σύσταση εμπραγμάτου

    δικαιώματος σε αυτό επιβάλλεται φόρος, για την καταβολή του οποίου

    υπόχρεος είναι ο αγοραστής. Η δήλωση φόρου μεταβίβασης υποβάλλεται πριν

    από τη σύνταξη του συμβολαιογραφικού εγγράφου και ο φόρος καταβάλλεται

    εφάπαξ. Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, την αγορά γεωργοκτηνοτροφικών

    εκτάσεων από αγρότες και άλλες περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων χορηγείται

    απαλλαγή από τον φόρο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

    Για πληροφορίες σχετικά με τις απαλλαγές, καθώς και για οποιοδήποτε

    ερώτημα σχετικό με την υπαγωγή ή μη σε φόρο μεταβίβασης ακινήτων, οι

    φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στη ΔOΥ στην οποία ανήκει χωρικά

    το μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή σε εκείνη που υποβάλλει δήλωση φορολογίας

    εισοδήματος ο αγοραστής, εφόσον είναι δυσχερής η μετάβασή του στη ΔOΥ του

    ακινήτου.

    Υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας είναι:

    - Κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια ή την κατοικία του,

    για την ακίνητη περιουσία του που αποτελείται από ακίνητα που βρίσκονται

    στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους ή από εμπράγματα δικαιώματα σε

    αυτά εκτός από υποθήκη, αν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του

    υπερβαίνει το ποσό των 243.600 ευρώ για άγαμο και 487.200 ευρώ για έγγαμο.

    Επισημαίνεται ότι παρέχεται η δυνατότητα από τον νόμο οι σύζυγοι, εφόσον

    το επιθυμούν, να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις.

    - Όλα τα νομικά πρόσωπα για τα ακίνητα που έχουν στην Ελλάδα ή για τα

    εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, εκτός υποθήκης. Κατ΄ εξαίρεση, τα νομικά

    πρόσωπα που έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία φορά δήλωση ΦΜΑΠ και δεν έχουν

    στην κυριότητά τους ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, δεν

    υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης, εκτός αν μεταβληθεί η περιουσιακή τους

    κατάσταση.

    Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις ΦΜΑΠ για τα νομικά πρόσωπα υποβάλλονται ως

    και τις 3 Μαρτίου ενώ για τα φυσικά πρόσωπα ως και τις 2 Ιουνίου του

    οικείου έτους και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ με αρχή το ψηφίο

    1, μέσα σε 11 εργάσιμες ημέρες.

    [11] 2 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΣΩ "ΦΙΛΙΚΩΝ" ΕΠΑΦΩΝ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (12:55 UTC+2)

    Μέσω «οικογενειακών και φιλικών επαφών» βρήκε δουλειά στην τριετία 1998-2000 το 21,3% των Ελλήνων εργαζομένων, σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ. Το ποσοστό αυτό αναρριχάται στο 50% κατά την τριετία 1992-1994. Επίσης, οι "φιλικές και οικογενειακές επαφές" δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Ελλάδας. Το 26,7% των Ευρωπαίων βρήκε δουλειά μέσω αυτών των επαφών.

    Και στις δύο παραπάνω χρονικές περιόδους "μέσω γραφείων απασχόλησης" βρήκε δουλειά μόλις το 1,8% των Ελλήνων εργαζομένων, έναντι 9,5% στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

    Στις πράγματι αξιοπρόσεκτες επισημάνσεις της μελέτης περιλαμβάνονται αναφορές σε φθίνοντες κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, στη χειροτέρευση της «εξωστρέφειας», στη μη «διάχυση» και μη μετατροπή της υψηλής ανάπτυξης σε θέσεις εργασίας, στη μη «ορθολογική» -κατά τη μελέτη- συμπεριφορά των επιχειρήσεων αλλά και στη συμπεριφορά των συνδικάτων.

    Ειδικότερα αναφέρεται:

    *Οι μεταβολές στη διάρθρωση της απασχόλησης κατά κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, είναι σημαντικές και αντανακλούν τις εξελίξεις στην παραγωγική δομή της οικονομίας. Η απασχόληση στη μεταποίηση (γνωστή ως μεγάλη βιομηχανία) από 384.000 το 1980 μειώθηκε σε 324.000 το 1992 (απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας, και από αυτές οι 25.000 στις κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες) και, παραπέρα, από 274.000 το 1993 σε 233.000 το 2001 (απώλεια 41.000 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 14.000 στα είδη ένδυσης και οι 8.000 στην κλωστοϋφαντουργία). Κλάδοι της μεταποίησης, ιδιαίτερα αυτοί που απασχολούσαν γυναίκες, δεν προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού. Πιο εκτεταμένες απώλειες θέσεων εργασίας παρουσιάστηκαν στον πρωτογενή τομέα, όπου η απασχόληση συνέχισε να ακολουθεί τη μακροχρόνια πτωτική της τάση. Επίσης, στην ποντοπόρο ναυτιλία, όπου η χώρα παραδοσιακά έχει εντυπωσιακή διεθνή παρουσία, ο αριθμός των ασφαλισμένων για κύρια σύνταξη ναυτικών στο ΝΑΤ μειώθηκε από 106.000 το 1982 σε 40.300 στο τέλος του 1999, οπότε και οι συνταξιούχοι του προσέγγιζαν τις 64.000.

    Αύξηση της απασχόλησης σημειώθηκε στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εστιατόρια-ξενοδοχεία και στις κατασκευές.

    *Δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί ότι υπήρξε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αξιοποίηση της μεγάλης αγοράς που ανοίχτηκε στη χώρα με την ένταξή της στην Ε.Ε. Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι ο εκτοπισμός των ελληνικών προϊόντων από τις διεθνείς αγορές, η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, η αύξηση της εισαγωγικής διείσδυσης, η διαρκής χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου (εξαγωγές-εισαγωγές) και η αυξανόμενη εξάρτηση από τους κοινοτικούς πόρους και τον δημόσιο και ήδη τον ιδιωτικό δανεισμό. Η χώρα μας έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν εξαγωγικό εισόδημα στην Ευρώπη και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας εβρίσκεται 10 μονάδες κάτω από την προτελευταία της Πορτογαλίας.

    Αύξηση ΑΕΠ - όχι απασχόλησης

    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας": "Παρ' όλο που το ΑΕΠ αυξάνει από το 1997 με ρυθμό ανώτερο του 3%, και από το 2000 ανώτερο και του 4%, η απασχόληση την τριετία 1998-2001 σημείωσε μείωση κατά περίπου 50.000 άτομα, ενώ τα επόμενα δύο έτη εμφάνισε υπολογίσιμη και ανερχόμενη ανάκαμψη (κατά σχεδόν 100.000). Αυτό σημαίνει ότι, έστω με υστέρηση, η συστηματική αύξηση του ΑΕΠ οδηγεί σε υπολογίσιμη αύξηση της απασχόλησης.

    *Λόγω του κόστους προσαρμογής που συνεπάγονται για τις επιχειρήσεις οι προσλήψεις (δαπάνη εξεύρεσης και κατάρτισης νεοπροσλαμβανομένων), αλλά και οι απολύσεις (θεσμοθετημένη ή συμφωνημένη αποζημίωση), οι επιχειρήσεις καθυστερούν να κάνουν απολύσεις στην εμφάνιση της ύφεσης (οπότε εμφανίζεται το φαινόμενο της αποθησαύρισης εργασίας-labour hoarding), αλλά και προσλήψεις κατά την ανοδική φάση του κύκλου (οπότε εμφανίζεται το φαινόμενο της υστέρησης στην απασχόληση), όπως φαίνεται ότι συνέβη τα πρόσφατα έτη. Με άλλα λόγια, η ορθολογική επιχείρηση δεν θα απολύσει κάποιον, εάν δεν μπορεί να αποσβέσει την αποζημίωση που θα του πληρώσει, αλλά ούτε θα προσλάβει κάποιον, εάν υπολογίζει ότι δεν θα αποσβέσει τις δαπάνες που απαιτούνται μέχρι ο νεοπροσλαμβανόμενος να «αποδίδει».

    Με αυτή τη θεώρηση, για να γίνουν προσλήψεις, η επιχείρηση πρέπει να πεισθεί ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας θα έχει διάρκεια, καθώς και ότι η παραγωγή του προσλαμβανόμενου, πέραν του κόστους εργασίας, θα υπερκαλύπτει και την αποζημίωση που θα πρέπει να του καταβάλει σε ενδεχόμενη απόλυση.

    *Από την πλευρά των εργαζομένων (και των συνδικάτων), η ύπαρξη κόστους πρόσληψης και απόλυσης για την επιχείρηση (που σημαίνει ότι οι ήδη απασχολούμενοι και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υποκατασταθούν αδαπάνως για την επιχείρηση), τους καθιστά περισσότερο απαιτητικούς σε αυξήσεις αμοιβών και, εάν δεν μπαίνει σε κίνδυνο η απασχόλησή τους, προτιμούν αυξήσεις των μισθών τους παρά συγκράτηση που θα ενθάρρυνε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και απασχόληση των ανέργων.

    Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι η επίτευξη ποσοστού απασχόλησης στο 70% του πληθυσμού παραγωγικών ηλικιών (15-64 ετών) μέχρι το 2010, που αποτελεί στόχο της πολιτικής απασχόλησης της Ε.Ε. (σήμερα είμαστε στο 60%), συνιστά τη μεγάλη πρόκληση".

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Σόφια, 5 Φεβρουαρίου 2005 (12:08 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πετκάνοφ, επέστρεψε στη Σόφια μετά από την επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, την οποία πραγματοποίησε κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Αμπντουλκαντίρ Αξού.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης οι δυο υπουργοί υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας. Το έγγραφο διευρύνει σημαντικά τους στόχους της συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας τάξης, κυρίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης ναρκωτικών, την παράνομη κυκλοφορία ανθρώπων και των ηλεκτρονικών εγκλημάτων.

    [13] ΤΡΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 5 Φεβρουαρίου 2005 (12:06 UTC+2)

    Τρεις θα είναι οι αμερικανικές βάσεις στη Βουλγαρία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Νικολάι Σβινάροφ μετά τις συναντήσεις του στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ και με τον Στίβεν Χάντλι, σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στα θέματα της εθνικής ασφάλειας.

    Ο κ. Σβινάροφ διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάρτιο. Το ζήτημα για τη περαιτέρω συμμετοχή της Βουλγαρίας στις διεθνείς δυνάμεις στο Ιράκ πρέπει να είναι αποτέλεσμα εθνικής απόφασης, είπε ακόμη ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι τέτοια απόφαση θα ληφθεί και μετά από διαβουλεύσεις τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τις νέες ιρακινές αρχές.

    [14] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

    Τίρανα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (11:53 UTC+2)

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αλβανικών κομμάτων για τις εκλογικές περιφέρειες, ύστερα μάλιστα από την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων, του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) που διεξήχθησαν αυτές τις ημέρες παρουσία των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ με θέμα την οριοθέτηση των εκλογικών περιφερειών.

    Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Pavel Vacek εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες αυτές οδηγήθηκαν και πάλι σε αδιέξοδο, αφού συμφωνήθηκε μόνο για 28 περιφέρειες έναντι των 100 εκλογικών περιφερειών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

    Το Νομοσχέδιο για την διαίρεση της χώρας σε εκλογικές περιφέρειες θα συζητηθεί τώρα στην ολομέλεια της αλβανικής Βουλής, όπου σύμφωνα με τον σημερινό Τύπο αναμένεται νέα αντιπαράθεση όχι μόνο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και μεταξύ του Σ.Κ. και του ΚΕΑΔ.

    Αντίδραση του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε

    Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση του Προέδρου του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε μετά από την αρνητική αντίδραση του Σ.Κ. σχετικά με τις προτάσεις του ΟΑΣΕ και του ΚΕΑΔ για την οριοθέτηση των εκλογικών περιφερειών όπου ζει η ελληνική Μειονότητα.

    Ο Ντούλε προειδοποίησε ότι το ΚΕΑΔ θα μποϋκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές του 2005 σε περίπτωση που δεν θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του σχετικά με την διαίρεση των εκλογικών περιφερειών.

    Η πρόταση του ΚΕΑΔ προβλέπει την ένωση μιας περιφέρειας του Νομού των Αγ. Σαράντα με μια περιφέρεια του Νομού Αργυροκάστρου, δημιουργώντας κατ΄αυτό τον τρόπο μία ενιαία μειονοτική εκλογική περιφέρεια. Αρνητική ήταν και πάλι η αντίδραση του Σ.Κ., το οποίο μέσω του ανώτατου στελέχους του Ελμάζ Σερίφι χαρακτήρισε ως αδιανόητη αυτή τη πρόταση. Επίσης ο Σερίφι τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ δεν έχει καθήκον να ορίσει την διαίρεση των εκλογικών περιφερειών στην Αλβανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην συζήτηση που θα γίνει στην ολομέλεια της Βουλής θα επιμένει στη στάση του

    [15] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (11:48 UTC+2)

    Ο αλβανικός Τύπος, επικεντρώνει κυρίως το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια ομάδας κρατουμένων να αποδράσουν από τις φυλακές των Τιράνων, ανοίγοντας τούνελ, ενώ παρουσιάζει το Σάββατο και τους εξής πρωτοσέλιδους τίτλους:

    «Κοχα Γιον»: «Αποκαλύφθηκε τούνελ στη φυλακή των Τιράνων».

    «Γκαζετα Σκιπταρε»: «Τούνελ στη φυλακή 302 των Τιράνων - Απέτυχε η δραπέτευση των φυλακισμένων VIP».

    «Σεκουλι»: «Αποκαλύφθηκε τούνελ στη φυλακή 302 των Τιράνων», «ΟΑΣΕ: «Τα δύο μεγάλα κόμματα απέτυχαν στις προσπάθειες για συμφωνία σχετικά με τις εκλογικές περιφέρειες».

    «Αλμπανια»: «Μπερίσα: «Να ψηφίσουν και οι μετανάστες».

    «Ζερι ι Ποπουλιτ»: «Από 3 μέχρι 606 ευρώ η τιμή ενός τετραγωνικού μέτρου για την αποζημίωση των περιουσιών».

    «Ριλιντια Ντεμοκρατικε»: «Το Σ.Κ. απέρριψε τις προτάσεις του ΟΑΣΕ σχετικά με τις εκλογικές περιφέρειες».

    «Ρεπουμπλίκα»: «Μπερίσα: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις πολιτικές αλλαγές στην Αλβανία».

    «Κοριέρι»: «Περιουσίες, ανακοινώθηκαν οι τιμές για την αποζημίωση», «Απέτυχε η συμφωνία μεταξύ του Σ.Κ. και του Δ.Κ. για τις εκλογικές περιφέρειες».

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 5 Φεβρουαρίου 2005 (10:03 UTC+2)

    Η προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής βάσει της οποίας εμπορεύματα που παράγονται στα κατεχόμενα μπορούν να πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές και να εξάγονται στην ΕΕ, η διάνοιξη του οδοφράγματος Αστρομερίτη, η χθεσινή απόφαση του συνεδρίου των Αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ να μην δεχθεί τη συμφωνία που η ηγεσία της συντεχνίας συνήψε με την κυβέρνηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης καθώς και ο εντοπισμός υπόγειου θερμοκηπίου με 200 φυτά κάνναβης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σκάνδαλο φάρμακα'' γράφει πως σε καταγγελίες που καίνε το Υπουργείο Υγείας προβαίνει το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών των Φαρμάκων Αλέκος Σταμάτης και εάν οι καταγγελίες αυτές αποδειχθεί ότι ευσταθούν, τότε αρκετοί θα πρέπει να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλης σημασίας συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έχει μεταξύ 9 και 13 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κλονίζεται η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ'' γράφει ότι τριγμούς στο οικοδόμημα της ΠΑΣΥΔΥ προκαλεί η χθεσινή απόφαση του συνεδρίου των αντιπροσώπων της οργάνωσης να μην δεχθεί τη συμφωνία που η ηγεσία της συντεχνίας συνήψε με την κυβέρνηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καθυστερεί η εργοδότηση των Κυπρίων στην ΕΕ και ότι μόνο 4 από τους 44 Κυπρίους, οι οποίοι πέτυχαν στις εξετάσεις διοικητικών λειτουργών για τις χώρες της διεύρυνσης έχουν προσληφθεί στα ευρωπαϊκά θεσμικά οργανα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μαρτυρία που βοά'' γράφει ότι αφόρητες πιέσεις από το Δήμαρχο Νίκο Βλίττη και το γαμπρό του Ανδρέα Κακουλλή δέχθηκε ο Αντώνης Κασάπης, υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παραλιμνίου, για να διεκπεραιώσει ταχύτατα, ακόμα και αυθημερόν, πλειάδα αιτήσεων που κατέθεσαν φιλικές προς τους ίδιους εταιρείες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για φέτος δεν καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις αλλά θα καταργηθούν το 2006 και οι θέσεις θα δίδονται στους Κύπριους με βάση το γενικό βαθμό του απολυτηρίου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Εσπερναν χασίς και φύτρωνε κάρβουνο'' γράφει πως σε μια αστυνομική επιχείρηση που δεν έχει προηγούμενο ανακαλύφθηκε χθες υπόγειο θερμοκήπιο θαμμένο κυριολεκτικά στη γη, με 200 φυτά ολλανδικής κάνναβης ενώ από πάνω οι χασισέμποροι δούλευαν δήθεν για κατασκευή καρβούνων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Φεβρουάριος βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της βροχόπτωσης και της ροής νερού στα φράγματα ενώ από σήμερα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά βελτίωση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Με δίδακτρα και η Ελλάδα'' γράφει ότι δίδακτρα θα πληρώνουν από του χρόνου οι Κύπριοι φοιτητές που θα σπουδάζουν στην Ελλάδα εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη νομοθεσία της. Φέτος αναμένεται να είναι η τελευταία φορά που οι φοιτητές μας μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με βάση το υπάρχον σύστημα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πανικός ανάμεσα στους συνδρομητές της υπηρεσίας ευρυζωνικού Ιντερνετ i-choice όσο και στην ίδια την ΑΤΗΚ επικράτησε χθες μετά τη δημοποίηση του γεγονότος ότι διέρρευσαν κωδικοί πρόσβασης στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Cytanet.

    H ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Φυτεία θανάτου'' αναφέρεται στο χθεσινό εντοπισμό από την Αστυνομία κοντέινερ καλά καμουφλαρισμένου στο έδαφος που ήταν γεμάτο από φυτά κάνναβης. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών πιστεύει ότι έχει ξηλώσει μεγάλη ''αλυσίδα'' εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι η δίοδος του Αστρομερίτη είναι έτοιμη να ανοίξει αφού πρώτα γίνει η αποναρκοθέτηση και ότι η διακίνηση θα γίνεται από τον υφιστάμενο δρόμο Αστρομερίτη-Ζώδιας όπως ήταν η θέση της κυβέρνησης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι έρευνα για το σκάνδαλο στο πρόγραμμα ''πετρέλαιο αντί τροφίμων'' επιρρίπτει ευθύνες στον Κύπριο Αρμένιο αξιωματούχο του ΟΗΕ Μπενόν Σεβάν καθώς και στον ανώτατο υπάλληλο Τζόζεφ Στεφανίδη, επίσης Κύπριο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία όσον αφορά τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής βάσει της οποίας εμπορεύματα που παράγονται στα κατεχόμενα μπορούν να πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές και να εξάγονται στην ΕΕ.

    (ΜΠΕ ΚΥΠΕ)

    [17] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 68-72

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (21:07 UTC+2)

    Μαχητικότατη παρουσιάσθηκε η ομάδα του Πανελληνίου στο κλειστό της Κυψέλης απέναντι στον Πανιώνιο που δυσκολεύτηκε μέχρι να κάμψει την αντίσταση των γηπεδούχων και τελικά να επικρατήσει με 72-68. Το ματς, με εξαίρεση το πρώτο δεκάλεπτο, ήταν ντέρμπι με την ομάδα της Νέας Σμύρνης στα τελευταία δευτερόλεπτα να καταφέρνει νακλέψει την νίκη από τους Ολυμπιονίκες, οι οποίοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν βαθιά ανάσα, όσον αφορά στην αποφυγή του υποβιβασμού.

    Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να συμβαδίζουν στο σκορ μέχρι το 10-10, με τον Ρίκερτ να έχει μπει ζεστός και να πετυχαίνει τους 8 από τους 10 πόντους για τον Πανελλήνιο. Τη σκυτάλη για τους γηπεδούχους αμέσως μετά πήρε ο Μπέριτς, ο οποίος με 7 πόντους τους οδήγησε σε ένα σερί 10-0 που έκανε το 20-10, με τους κυανέρυθρους να είναι μπλοκαρισμένοι από την άμυνα του αντιπάλου τους. Έτσι στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου οι γηπεδούχοι δεν δυσκολεύτηκαν να διατηρήσουν το +10 (22-12).

    Στη δεύτερη περίοδο το σκηνικό άλλαξε. Ο Ουάτσον, παρά το γεγονός ότι ήταν η μοναδική αξιόπιστη λύση στην επίθεση των φιλοξενούμενων, ανέλαβε δράση φέρνοντας την ομάδα του στο 31-31, για να πάνε όμως με το πάνω χέρι στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου οι Ολυμπιονίκες με 33-31.

    Το ματς όπως προμηνυόταν εξελίχθηκε σε ρυθμούς ντέρμπι από εκεί και πέρα. Η αγωνιστική άνοδος του Οικονόμου (στο πρώτο εικοσάλεπτο είχε σημειώσει μόλις 4 πόντους) έβαλε τον Πανιώνιο για τα καλά στη διεκδίκηση της νίκης, με τους γηπεδούχους όμως να μην τα παρατάνε και να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Έτσι, το 42-37 για τον Πανελλήνιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε 55-53 υπέρ της ομάδας της Νέας Σμύρνης, η οποία λίγο αργότερα βρέθηκε και στο 60-56. Ένα σερί όμως 8-0 των γηπεδούχων τους έδωσε και πάλι τα ηνία με 64-60 για να απαντήσουν γρήγορα οι κυανέρυθροι (68-68) με τα τελευταία δευτερόλεπτα να είναι δραματικά.

    Τότε ήταν που τοφίδι από την τρύπα για τον Πανιώνιο έβγαλαν δύο παίκτες που επιθετικά δεν είχαν φανεί, ο Σούλης και ο Σιγάλας, οι οποίοι έγραψαν το τελικό 72-68, αφήνοντας στακρύα του λουτρού τον Πανελλήνιο.

    Τα δεκάλεπτα: 22-12,33-31, 53-55, 68-72.

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Κανταρτζής 4, Τσάπιν 12 (1), Κράσιτς 9 (1), Σακελλαρίου, Μποζίκας, Μασλαρινός, Τσόπης 7(1), Μπέριτς 13, Λίγγος, Ρίκερτ 18, Τσαμάτος 5 (1).

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φαλέκας, Πετρόπουλος 8 (2), Σιγάλας 2, Περπέρογλου 5, Ράιτ 8, Διαμαντόπουλος 3, Οικονόμου 17, Ουάτσον 23, Σούλης 4, Κουλ 2.

    [18] ΜΕΝΤ-ΜΑΡΟΥΣΙ 78-88

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (20:54 UTC+2)

    Η ΜΕΝΤ είχε πάρει θάρρος με τις νίκες της επί του ΠΑΟΚ και του Πανιωνίου, όμως το Μαρούσι δεν αστειεύεται. Η ομάδα των βορείων προαστίων δεν ήθελε με τίποτα να χάσει την επαφή της με την κορυφή, γι αυτό και φρόντισε να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά του πάνω στο παρκέ του Ιβανόφειου, κερδίζοντας με 88-78. Με τους Μπίγκους και Πέιτζ να δίνουν πολλές λύσεις, η ΜΕΝΤ κατάφερε να είναι κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου (46-47), όμως το Μαρούσι βελτίωσε πολύ την άμυνά του στο δεύτερο μέρος και δεν άφησε περιθώρια στον αντίπαλό του. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν σε εξαιρετική μέρα και «εκτελούσε» κατά συρροήν από την περιφέρεια, ενώ πέραν του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, σπουδαία εμφάνιση έκανε μετά από πολύ καιρό και ο Γιώργος Καράγκουτης, που είχε επίσης σημαντική συνεισφορά στην άνετη, έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας στο δεύτερο μέρος, νίκη του Αμαρουσίου.

    Τα δεκάλεπτα: 27-23, 46-47, 59-67, 78-88.

    ΜΕΝΤ: Γκόλιοβιτς 7 (1), Καμπερίδης 15 (5), Κέκελης 5, Χρήστου 4, Σπανός, Τσέλιος 10 (2), Πέιτζ 19 (3), Μπίγκους 10, Ντίξον 8, Μπογκόγεβιτς.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 19 (1), Στιούαρτ 12, Μπουντούρης 6 (2), Σέκουλιτς 7, Τζόουνς, Σπανούλης 26 (5), Κολώκας, Καϊμακόγλου 1, Πόποβιτς, Στεφανίδης, Καράγκουτης 17 (2).

    [19] ΕΚΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Τύνιδα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Στην πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Εθνική ομάδα του Χάντμπολ κατέκτησε την έκτη θέση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο παιχνίδι με τη Σερβία-Μαυροβούνιο παρουσιάστηκε κουρασμένο και γνώρισε την ήττα με 37-26, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να βρεθεί ένα σκαλί παραπάνω στην τελική κατάταξη.

    Έπειτα από οκτώ αλλεπάλληλους αγώνες, αλλά και τον άδοξο αποκλεισμό της από τα ημιτελικά, η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε καταβεβλημένη σωματικά και ψυχικά στο κατατακτήριο παιχνίδι για τις θέσεις 5-6, με συνέπεια να μην κατορθώσει να προβάλει ισχυρή αντίσταση στους «πλάβι».

    Ο αγώνας με τη Σερβία ήταν στην αρχή αμφίρροπος και οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ έως το 20 λεπτό, όταν και οι Σέρβοι προηγήθηκαν 13-8. Η αυλαία του ημιχρόνου έκλεισε με την Ελλάδα να χάνει 15-12. Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ παραδόθηκαν στους αντιπάλους τους και ο αγώνας έκλεισε με σκορ 37-26.

    Με την Εθνική αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση και ο τρίτος τερματοφύλακας, Χάρης Δέλλιος, ενώ εκτός 14άδας έμειναν οι Βόγλης, Σαμαράς.

    Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 5-5, 8-12, 12-15, 15-22, 19-29, 26-37.

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Σέφερτ): Χρυσόπουλος, Καφάτος, Δέλλιος, Τζιμούρτος, Βασιλάκης 1, Ζαραβίνας 3, Μπαλωμένος 3, Κοκολοδημητράκης 2, Γραμματικός 1, Ζιβούλοβιτς 3, Χαλκίδης 2, Σανίκης, Αλβανός 5, Καρυπίδης 6.

    ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Βούγιοβιτς): Σάριτς, Τζούρκοβιτς 4, Τσουρούβιγια 5, Μάρκο Κριβοκάπιτς 4, Μίλοραντ Κριβοκάπιτς 2, Τζουκάνοβιτς, Στογιάνοβιτς 6, Πέτριτς 5, Μουράτοβιτς 4, Σούτζουμ 1, Στέρμπικ, Μιλοσάβλιεβιτς 5, Αντζέλκοβιτς, Νίκολιτς 1.

    [20] Η ΞΑΝΘΗ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (19:57 UTC+2)

    Η Ξάνθη είναι η ομάδα που εξασφάλισε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Το Αιγάλεω, αν και έπαιξε καλύτερη μπάλα από την Ξάνθη, δεν κατάφερε να παραβιάσει την εστία του καλύτερου παίκτη των φιλοξενούμενων (Πιζανόφσκι) και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του θεσμού, αφού στο πρώτο παιχνίδι είχε γνωρίσει την ήττα με σκορ1-0.

    Ο αγώνας άρχισε μ΄ ένα αρκετά δυνατό σουτ του Μπαϊκαρά στο 2 λεπτό, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο έξω από την εστία του Σιντιμπέ. Το δριμύ ψύχος δεν επέτρεψε στους παίκτες των δύο ομάδων να αποδώσουν το ποδόσφαιρο που ξέρουν. Στο 8 λεπτό, ο Κύρος Βασσάρας γλίστρησε με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διάστρεμμα. Λίγο αργότερα άλλαξε θέση με τον 4ο διαιτητή, Γιώργο Δούρο, από τον σύνδεσμο Κορίνθου.

    Στο δεύτερο μέρος, ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου έκανε κάποιες εσωτερικές αλλαγές, ενώ παράλληλα έριξε στον αγώνα και τον «καθαρόαιμο» επιθετικό Νικολόπουλο, καθώς για να προκριθεί το Αιγάλεω χρειαζόταν οπωσδήποτε γκολ. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ματζουράκης, βλέποντας ότι οι παίκτες του έχουν τα αποθέματα για να κρατήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια την πρόκριση στους «8», γύρισε τον Σταύρο Λαμπριάκο στο κέντρο της άμυνας, οχυρώνοντας την εστία του Πιζανόφσκι. Στο 72` το Αιγάλεω έχασε την μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει και ενδεχομένως να οδηγήσει το ματς στην παράταση, όμως ο Αγρίτης που μπήκε μόνος του στην μεγάλη περιοχή της Ξάνθης, έκανε παράλληλη σέντρα, δίνοντας την ευκαιρία στους επερχόμενους αμυντικούς να απομακρύνουν τον κίνδυνο. Στο 85` ο Πιζανόφσκι απέκρουσε εντυπωσιακά πέφτοντας στην αριστερή του γωνία το φάουλ που εκτέλεσε ο Μπάρκογλου λίγο έξω από την περιοχή, στην τελευταία αξιόλογη φάση του αγώνα, καθώς η κεφαλιά-ψαράκι του Νικολόπουλου στις καθυστερήσεις δεν ανησύχησε τον Τσέχο τερματοφύλακα της Ξάνθης.

    Στην προημιτελική φάση του κυπέλλου η Ξάνθη θα αντιμετωπίσει την Λάρισα.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Αμπονσά, Χρήστου, Ψωμάς, Αλεξόπουλος, Μπάρκογλου, Αγγος (65` Μακρής), Αγρίτης, Τσάτσος, Φωτάκης, Μανουσάκης (46` Νικολόπουλος).

    ΞΑΝΘΗ: Πιζανόφσκι, Ζαπρόπουλος, Πρίττας, Αντζας, Σίκοφ, Παπαδημητρίου, Λαμπριάκος, Λουτσιάνο (80` Καζάκης), Κάραμπας (37` Μελισσάς), Μαχράτζε, Μπαϊκαρά (90` Κουρακ).

    [21] Φ.ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (13:12 UTC+2)

    "Καθόλου εύκολη υπόθεση", χαρακτηρίζει την αξιοποίηση της ολυμπιακής περιουσίας η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για το μέλλον των ολυμπιακών ακινήτων ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Η αναπληρώτρια υπουργός αναφερόμενη στο θέμα της αξιοποίσης της ολυμπιακής περιουσίας επισημαίνει πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε λάθος» και δεν συμμερίζεται την κριτική ότι υπάρχει καθυστέρηση, ενώ χαρακτηρίζει ως το "μεγαλύτερο χρυσό μετάλλιο" την επιτυχή αξιοποίηση. Οραματίζεται άνοιγμα της πρωτεύουσας στην παραλία, με χώρους στο Φάληρο και τον Αγιο Κοσμά για ψυχαγωγία και αθλητισμό, χωρίς νυχτερινά κέντρα, αλλά με νέα κτίρια, όπως προέβλεπαν τα προεδρικά διατάγματα.

    Η κ. Πάλλη - Πετραλιά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της δόμησης, πέρα από την προβλεπόμενη, ενώ επιβεβαιώνει την κατασκευή χώρων για τον στίβο, ανάμεσα στο μπιτς βόλεϊ και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου προβλεπόταν μόνον φύτευση.

    Αναφέρεται στις ολυμπιακές διαδρομές στους χώρους γύρω από το στάδιο, που θα είναι δωρεάν, αλλά και στη λεγόμενη «Ολυμπιακή Ομπρέλα», τον νέο φορέα που θα συγκροτηθεί, ενώ δεν κρύβει τη στενοχώρια της για την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση στο θέμα της μετα-ολυμπιακής αξιοποίησης.

    [22] ΕΚΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Τύνιδα, 5 Φεβρουαρίου 2005 (20:09 UTC+2)

    ΕΚΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Στην πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Εθνική ομάδα του Χάντμπολ κατέκτησε την έκτη θέση. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο παιχνίδι με τη Σερβία-Μαυροβούνιο παρουσιάστηκε κουρασμένο και γνώρισε την ήττα με 37-26, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να βρεθεί ένα σκαλί παραπάνω στην τελική κατάταξη.

    Έπειτα από οκτώ αλλεπάλληλους αγώνες, αλλά και τον άδοξο αποκλεισμό της από τα ημιτελικά, η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε καταβεβλημένη σωματικά και ψυχικά στο κατατακτήριο παιχνίδι για τις θέσεις 5-6, με συνέπεια να μην κατορθώσει να προβάλει ισχυρή αντίσταση στους «πλάβι».

    Ο αγώνας με τη Σερβία ήταν στην αρχή αμφίρροπος και οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ έως το 20 λεπτό, όταν και οι Σέρβοι προηγήθηκαν 13-8. Η αυλαία του ημιχρόνου έκλεισε με την Ελλάδα να χάνει 15-12. Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ουλφ Σέφερτ παραδόθηκαν στους αντιπάλους τους και ο αγώνας έκλεισε με σκορ 37-26.

    Με την Εθνική αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση και ο τρίτος τερματοφύλακας, Χάρης Δέλλιος, ενώ εκτός 14άδας έμειναν οι Βόγλης, Σαμαράς.

    Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την Ελλάδα): 5-5, 8-12, 12-15, 15-22, 19-29, 26-37.

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Σέφερτ): Χρυσόπουλος, Καφάτος, Δέλλιος, Τζιμούρτος, Βασιλάκης 1, Ζαραβίνας 3, Μπαλωμένος 3, Κοκολοδημητράκης 2, Γραμματικός 1, Ζιβούλοβιτς 3, Χαλκίδης 2, Σανίκης, Αλβανός 5, Καρυπίδης 6.

    ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Βούγιοβιτς): Σάριτς, Τζούρκοβιτς 4, Τσουρούβιγια 5, Μάρκο Κριβοκάπιτς 4, Μίλοραντ Κριβοκάπιτς 2, Τζουκάνοβιτς, Στογιάνοβιτς 6, Πέτριτς 5, Μουράτοβιτς 4, Σούτζουμ 1, Στέρμπικ, Μιλοσάβλιεβιτς 5, Αντζέλκοβιτς, Νίκολιτς 1.

    [23] ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ

    Ν. Υόρκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (19:47 UTC+2)

    Σε φυλάκιση έξι μηνών και απόταξη από το στρατό καταδικάστηκε από

    στρατοδικείο του Φορτ Χουντ στο Τέξας ο 27χρονος Αμερικανός λοχίας Τζάβαλ

    Ντέιβις για κακομεταχείριση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ του Ιράκ.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ντέιβις παραδέχτηκε ότι συνέθλιψε τα δάχτυλα

    των ποδιών και των χεριών επτά κρατουμένων ενόσω ήταν δεμένοι και με

    κουκούλες στα κεφάλια.

    Ο εισαγγελέας, ταγματάρχης Μάικλ Χόλεϊ, χαρακτήρισε «κτηνώδεις και

    άνανδρες» τις πράξεις του λοχία. «Λυπάμαι πολύ. Δεν είμαι ο τέλειος

    στρατιώτης» απολογήθηκε ο 27χρονος λοχίας στο δικαστήριο.

    Ο Ντέιβις είναι ένας από τους επτά στρατιώτες του 372ου Σώματος

    Στρατονομίας που εικονίζονται στις φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του

    κόσμου δείχνοντας τα βασανιστήρια κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ.

    Συνολικά εννέα άτομα κατηγορούνται στην υπόθεση αυτή και από αυτούς οι

    δύο, μεταξύ των οποίων και η Λίντι Ίνγκλαντ, δεν έχουν δικαστεί ακόμη.

    [24] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ KAM AIR ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ

    Καμπούλ, 5 Φεβρουαρίου 2005 (18:36 UTC+2)

    Ολλανδικό στρατιωτικό ελικόπτερο εντόπισε σήμερα τα συντρίμμια αφγανικού επιβατικού αεροπλάνου το οποίο εξαφανίσθηκε πριν από δύο ημέρες, ενώ μετέφερε 104 ανθρώπους, αφού δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω χιονοθύελλας.

    Εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως δεν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή. «Θα αρχίσουμε την περισυλλογή και τη μεταφορά των πτωμάτων», πρόσθεσε.

    Το Boeing 737 ήταν ναυλωμένο από την ιδιωτική αφγανική αεροπορική εταιρεία Kam Air. Η τύχη του αγνοούνταν από την Πέμπτη. Στη διάρκεια πτήσης από τη δυτική πόλη Χεράτ, δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ λόγω χιονοθύελλας και λίγο αργότερα εξαφανίσθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

    [25] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (00:09 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.716,13 μονάδες, με άνοδο 123,03 μονάδων (1,16%) και ο Nasdaq διαμορφώθηκε στις 2.086,66 μονάδες, με κέρδη 29,02 μονάδων (1,41%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.203,03 μονάδες, αυξημένος κατά 13,14 μονάδες (1,10%).

    [26] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (16:37 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, στις 13.00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας εικαστικών του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκδήλωση που διοργανώνει ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Βαφοπουλείου» προς τιμήν της προέδρου, Ξένιας Μηλιαρά-Βλαχάκη, με αφορμή τη βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών για το κοινωνικό και πνευματικό της έργο.

    [27] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ Γ. ΞΑΝΘΟΥΛΗ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (13:06 UTC+2)

    Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2005, ώρα 8:00 το βράδυ, στον Ιανό (Αριστοτέλους 7), ο Γιάννης Ξανθούλης παρουσιάζει τα βιβλία του «Κωνσταντινούπολη», εκδόσεις Μεταίχμιο και «Το Μενού των Φαντασμάτων», εκδόσεις Πατάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.

    Ο Γιάννης Ξανθούλης σαν αιρετικός περιπατητής περιδιαβαίνει την Κωνσταντινούπολη ανθολογώντας κείμενα που ανασυνθέτουν την εικόνα της, τηρώντας, όσο είναι αυτό δυνατό, αποστάσεις από τη θεραπεία της νοσταλγίας, σ' έναν γοητευτικό τόμο που περιλαμβάνει φωτογραφίες του Ara Guler, μιας μεγάλης μορφής της σύγχρονης φωτογραφίας.

    Στην σειρά «Η κουζίνα του συγγραφέα» (ο τόπος όπου διασταυρώνεται η περιπέτεια της γραφής και η γραφή της περιπέτειας σε μια συναρπαστική αφήγηση) ανήκει το καινούριο βιβλίο του Θρακιώτη πεζογράφου, «Το Μενού των Φαντασμάτων», όπου τα βιογραφικά στοιχεία είναι κυρίαρχα. Με βιτριολικό κέφι ο συγγραφέας ανακεφαλαιώνει τα πεπραγμένα μιας παιδικής ηλικίας που δεν λέει να τελειώσει.

    Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, στον Έβρο, το 1947 από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Έγραψε θέατρο, πεζογραφία, εικονογράφησε βιβλία για παιδιά, ενώ το 1982 ξεκινά να γράφει το «Σαββατοκύριακα» στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Από το 1989 κρατά συνεχώς στο ραδιόφωνο του SKY δύο σατιρικές εκπομπές. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα και είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της ΕΣΗΕΑ.

    Βιβλία του: «Οικογένεια Μπες-Βγες» (1982), «Το πεθαμένο λικέρ» (1987), «Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας» (1989), «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» (1998) κ.α.

    [28] "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ" ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Φεβρουαρίου 2005 (13:04 UTC+2)

    Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2005, ώρα 8:00 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης ΙΑΝΟΣ (Αριστοτέλους 7), στα πλαίσια της Photosynkyria 2005, εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας της Lucia Nimcovα με τίτλο «Γυναίκες της Σερβίας».

    Η Lucia Nimcova φωτογραφίζει γυναίκες της Σερβίας. Η έκθεση αποτελεί την προσωπική και ευαίσθητη αναζήτηση της φωτογράφου για το ρόλο της γυναίκας μέσα στον κόσμο.

    Η Lucia Nimcova γεννήθηκε το 1977 στη Σλοβακία. Σπούδασε φωτογραφία στο «Institute of Creative Photografy, Silesian University» στην Οπάβα της Τσεχίας. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις, όπως οι: slovakia 003 στο Σλοβάκικο Ινστιτούτο και στη Γκαλερί Fiducia της Πράγας (2004), egon bondy στο Arthouse στην Μπρατισλάβα της Σλοβενίας (2003). Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις σε χώρες όπως οι Σλοβακία, Πολώνια, Ρωσία, Αυστρία, κ.α. Το 2004, εκτός των άλλων βραβείων που έχει αποσπάσει, βραβεύθηκε με το Kasahara Michiko Prize στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου 2005.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 5 February 2005 - 19:13:56 UTC