Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
  • [02] "ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΕ Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [03] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: "ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ"
  • [04] "ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΜΕΘΑ, ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΑΣ", ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ
  • [05] Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ:Ο ΝΟΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • [06] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [07] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ Α.Π.
  • [08] ΙΝΔΟΝΗΣΙΟΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΙΕΡΕΑΣ
  • [09] ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
  • [10] "ΜΕΤΡΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ"
  • [11] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: "ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ"
  • [12] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
  • [13] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
  • [14] Χ.ΦΩΛΙΑΣ:ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ
  • [15] Α.ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ:ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
  • [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ
  • [17] ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ- ΚΛΕΙΔΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ
  • [18] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
  • [20] ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ: ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ KFOR ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ
  • [21] ΝΙΚΗ...ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [22] "ΚΟΛΛΗΣΑΝ" ΣΤΟ 0-0 ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [24] ΒΟΛΕΪ, Α1 ΑΝΔΡΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 12ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [25] "ΛΕΥΚΗ" ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [26] ΝΕΑ ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΙΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ "ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ"
  • [27] ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
  • [28] Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
  • [29] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΛ ΖΑΡΚΑΟΥΪ ΜΕ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [30] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΗΠΑ
  • [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

  • [01] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (13:44 UTC+2)

    Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, στις δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί εξεύρεσης τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κοινοτικής λύσης για το βαμβάκι. «Είναι γνωστή πλέον η μέθοδος ορισμένων να κατασκευάζουν ανύπαρκτες κυβερνητικές υποσχέσεις, για να καταγγέλλουν εν συνεχεία την Κυβέρνηση ως αναξιόπιστη» τόνισε ο υπουργός.

    Σημείωσε δε ότι «όπως στην περίπτωση των παράνομων και αντικοινοτικών εθνικών ενισχύσεων στην τιμή των προϊόντων (και ειδικότερα στο βαμβάκι) με το γνωστό σύνθημα «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» που ουδέποτε ελέχθη από επίσημα χείλη της Νέας Δημοκρατίας, έτσι και τώρα κατασκευάζεται σενάριο ότι δήθεν υποσχέθηκα εξεύρεση κοινοτικής λύσης στις Βρυξέλλες και μάλιστα τη Δευτέρα!».

    «Είναι γνωστό, ότι όλες οι κατατεθείσες προτάσεις εξετάσθηκαν δημόσια σε βάθος για μια ακόμα φορά στην τελευταία ευρύτατη σύσκεψη της Παρασκευής (21-1-2005) του συνόλου των εκπροσώπων (53) των βαμβακοπαραγωγών και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ελήφθησαν δε ομοφώνως αποφάσεις που ανακοινώθηκαν αμέσως και άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται. Ώστε έγκαιρα να εκριζώσουμε για πρώτη φορά φέτος με διαφάνεια τις παρανομίες της τελευταίας δεκαετίας, που ζημίωναν τους έντιμους και να εξασφαλίσουμε αύξηση της δεύτερης δόσης, καθώς και του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων στο βαμβάκι» πρόσθεσε ο υπουργός.

    Παρ' όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Μπασιάκος, «είμαστε έτοιμοι, ακόμη και τώρα, να εξετάσουμε καλόπιστα οποιαδήποτε νέα συγκεκριμένη πρόταση -αν υπάρχει- που θα μας κατατεθεί εγγράφως από οποιονδήποτε φορέα και θα κινείται μέσα στα πλαίσια του ισχύοντος κοινοτικού κανονισμού του 2001 που είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε, καθώς και της κοινοτικής και εθνικής νομιμότητας.Την περιμένω τη Δευτέρα στο Υπουργείο, όπου και θα βρίσκομαι»

    Κάλεσε δε «οποιονδήποτε ανεύθυνο πολιτικάντη ομιλεί αορίστως περί «νόμιμων δικαιωμάτων» των βαμβακοπαραγωγών να μας τα προσδιορίσει, διότι διαφορετικά θα κατηγορηθεί ως λαϊκιστής αφού αφήνει να εννοηθεί ότι εμείς αρνούμαστε τα «νόμιμα δικαιώματα», ενώ εκείνος θα τα ικανοποιούσε».

    [02] "ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΕ Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (12:51 UTC+2)

    Σταθερά ανοδική, στο «χρηματιστήριο» της κοινής γνώμης, είναι η πορεία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, και της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τη σύγκριση τεσσάρων ερευνών της εταιρίας MRB, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάρκεια του 2004 (τρεις έρευνες) και το Δεκέμβριο του 2003.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να αξιολογούνται θετικότερα σε σχέση με το παρελθόν, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του, Γιώργος Παπανδρέου, αξιολογούνται σταθερά πολύ περισσότερο αρνητικά από ό,τι στην προεκλογική περίοδο.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ τον Φεβρουάριο του 2003 η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 39,6%, ενώ το Μάιο του 2004 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 41,5%. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, τον Φεβρουάριο του 2003 συγκέντρωνε ποσοστό 36,3% στην πρόθεση ψήφου, που το Μάιο του 2004 συρρικνώθηκε σε 33,7% και το Δεκέμβριο του ίδιου έτους σε 33,4%.

    Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η παράσταση νίκης, με τη Νέα Δημοκρατία, από 51,8% το Φεβρουάριο του 2003 εκτοξεύθηκε σε 78,4% το Μάιο του 2004. Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ από 33,6% το Φεβρουάριο του 2003 έπεσε στο 12,3% το Μάιο του 2004.

    Σταθερά ανοδικά είναι και τα ποσοστά του Κώστα Καραμανλή τόσο στη δημοτικότητα όσο και στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Στο τελευταίο, το Φεβρουάριο του 2003 ο κ. Καραμανλής συγκέντρωνε ποσοστό 41,7%, ενώ το Μάιο του 2004 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 50,6%.

    Όπως τονίζει στον «Τ.τ.Κ.» ο αναλυτής, Πάνος Σταθόπουλος, οι διαφορές που σημειώνονται, ιδίως στο ερώτημα της «καταλληλότητας του πρωθυπουργού» και της δημοτικότητας των κ. Καραμανλή και κ. Παπανδρέου, είναι καταλυτικές.

    Σημειώνει δε ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατέγραψαν το Μάιο του 2004 τις διαχρονικά υψηλότερες τιμές όλων των δεικτών.

    [03] ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ: "ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ"

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (09:16 UTC+2)

    Ούτε ένα βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ώστε να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Τα Σκόπια εκτιμούν ότι μετά την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα από τις ΗΠΑ, ο χρόνος εργάζεται υπέρ αυτών, ενώ πιστεύουν για την Αθήνα ότι έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση.

    Μολονότι, όπως προκύπτει και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, οι τόνοι διατηρούνται χαμηλοί, ώστε να μη διαταραχθούν οι κατά τα άλλα άριστες σχέσεις των δύο χωρών, η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της. «Προτείνουμε τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας: για τις διεθνείς σχέσεις το συνταγματικό μας όνομα και στις σχέσεις με την Ελλάδα να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», λέει ο πανίσχυρος Τσερβενκόφσκι, ο οποίος θεωρεί «εκβιασμό» τις προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι δεν πρόκειται το ελληνικό Kοινοβούλιο να κυρώσει συμφωνίες για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ενώ χαρακτηρίζει «συναισθηματικές» τις αντιδράσεις των Ελλήνων στην ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη χώρα του με το συνταγματικό της όνομα.

    Ερωτηθείς τι περιμένει από το δεύτερο γύρο των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη για την ονομασία, ο κ. Τσερβενκόφσκι λέει: «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών για το θέμα της ονομασίας και ο μοναδικός τρόπος για να εξευρεθεί λύση είναι οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις.

    Εγώ πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές συμμετέχουν με θετική πολιτική βούληση, με πολύ καλή διάθεση για να βρεθεί λύση. Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εξευρεθεί λύση, αλλά πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι γίνεται λόγος για ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο ζήτημα.

    Αυτό που ξεχνάμε πολύ συχνά είναι ότι οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη συμβάλλουν σημαντικά στην υπέρβαση γενικά των προκαταλήψεων που επικρατούσαν κατά την προηγούμενη περίοδο. Παραδείγματος χάριν πιστεύω ότι σήμερα μέσω αυτών των συνομιλιών στην Ελλάδα κανείς ή σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η ύπαρξη της χώρας μας αποτελεί απειλή για τη χώρα σας, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από δέκα ή έντεκα χρόνια.

    Σε αυτήν την περίοδο δείξαμε ότι η χώρα μας έχει ως σταθερό προσανατολισμό να οικοδομήσει πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Εκτός αυτού οι εξελίξεις έδειξαν γενικά ότι η ύπαρξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα στην σταθερότητα για την ευρύτερη περιοχή, και η σταθερότητα στην περιοχή ωφελεί και την Ελλάδα.

    Σε άλλη ερώτηση εάν υπήρξαν περιπτώσεις που οι δύο πλευρές να έφτασαν κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας και αν ναι γιατί τελικά δεν επετεύχθη τελικά, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ισχυρίζεται: «Δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε κάποιο χρονικό σημείο που πλησιάσαμε στην επίλυση του προβλήματος. Αν υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες, αυτή επετεύχθη σταδιακά».

    Τέλος σε άλλη ερώτηση ποια θεωρείο ίδιος ως αποδεκτή λύση την οποία φυσικά θα αποδεχόταν και η ελληνική πλευρά, ο κ. Τσερβενκόφσκι αναφέρει: «Αν υπήρχε κάποια φόρμουλα θα μπορούσαμε να πούμε αυτήν τη στιγμή ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Δυστυχώς, τέτοια φόρμουλα μέχρι τώρα δεν έχει ακόμα εξευρεθεί και αυτήν τη στιγμή μπορώ να σας πω μόνο τη δική μας θέση.

    Εμείς αυτήν τη στιγμή προτείνουμε μια λύση, η οποία διαφυλάσσει το δικαίωμα μιας ανεξάρτητης χώρας να καθορίζει μόνη της την ονομασία της, ενώ από την άλλη πλευρά να λαμβάνει υπ' όψιν της την ευαισθησία της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό. Αυτό σημαίνει ότι προτείνουμε τη συνταγματική μας ονομασία να χρησιμοποιείται στις διεθνείς μας σχέσεις, ενώ στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».

    [04] "ΔΕΝ ΠΤΟΟΥΜΕΘΑ, ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΜΑΣ", ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

    Κωνσταντινούπολη, 23 Ιανουαρίου 2005 (17:41 UTC+2)

    «Δεν πτοούμεθα, δεν ιδρώνει το αυτί μας», διαμήνυσε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στους δράστες των πρόσφατων επιθέσεων κατά του Πατριαρχείου και του ιδίου.

    Απευθυνόμενος σε αντιπροσωπεία της εταιρείας Όμικρον Medical που θέλησε να γιορτάσει τα 20χρονά της στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναγιώτατος σχολίασε: «Αντιδρούν κατά τρόπον απαράδεκτον και προσπαθούν να μας εκφοβίσουν για να μη συνεχίζουμε τα ήθη και τα έθιμά μας.

    «Συνεχίζουμε, διότι αυτά όλα τα θεωρούμε δικαίωμά μας. Είναι ο τόπος μας. Έχουμε ρίζες βαθιές εδώ και έχουμε κάθε δικαίωμα να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας, την ιστορία μας και τα ήθη και τα έθιμά μας στον τόπο των πατέρων μας, όσο ολίγοι κι αν είμαστε σήμερα» τόνισε.

    «Αύριο μπορεί να είμαστε πολύ περισσότεροι, όταν η Τουρκία θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και θα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Θα έρθουν Έλληνες και πολλοί ξένοι για να κάνουν επενδύσεις εδώ με την εγγύηση και την ασφάλεια που θα τους δίνει η ιδιότης της Τουρκίας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογενείας» προσέθεσε.

    «Να μη ξεχνάτε το Πατριαρχείο στην προσευχή σας και να το έχετε πάντοτε στην καρδιά σας, διότι το Πατριαρχείο είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε ως Ρωμιοσύνη και ως Ορθοδοξία» κατέληξε.

    [05] Γ.ΟΡΦΑΝΟΣ:Ο ΝΟΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2005 (14:51 UTC+2)

    Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα χαριστεί σε κανέναν στο χώρο του αθλητισμού, στέλνει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Ορφανός, απευθύνοντας μέσω του Αγγελιοφόρου της Κυριακής την προειδοποίηση ότι "η αυστηρότητα των ποινών θα είναι η ίδια, όποια και αν είναι η ομάδα που θα παρανομήσει".

    Στη συνέντευξή του στον ΑτΚ ο κ. Ορφανός αποκαλύπτει ότι η ΝΔ θα προχωρήσει στην παροχή κινήτρων με φορολογικά στοιχεία, προκειμένου να διευκολύνει κάποιους επιχειρηματίες που θέλουν εισέλθουν στο χώρο του αθλητισμού, ενώ τονίζει ότι ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης μπορεί να φτάσει και τα 12 χρόνια.

    Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Ορφανός υπενθύμισε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή που περιέχει και διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας και βάζει τάξη στην κατάσταση, καθώς και στη συμμετοχή των τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά δικαιοδοτικά όργανα του αθλητισμού.

    "«Έχουμε μια ομοιόμορφη συμπεριφορά μέχρι σήμερα, η οποία έχει ένα χαρακτηριστικό που αφορά στο ότι δεν χαρίζεται στους μεγάλους. Ξεχνάει τους μεγάλους", σημειώνει ο κ. Ορφανός, εκφράζοντας μάλιστα και την ικανοποίησή του στα όσα πέτυχε η κυβέρνηση σε αυτό το μικρό διάστημα. "Δεν θεωρούμε όμως ότι είναι μια μάχη που τελείωσε, αλλά ότι βρίσκεται στο ξεκίνημα", υπογραμμίζει ο ίδιος.

    Η όλη υπόθεση, όπως επισημαίνει ο κ. Ορφανός, δίνοντας έτσι το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει, θα κλείσει με την έκδοση ονομαστικών εισιτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμαστεί υπουργική απόφαση, η οποία θα έχει ως χαρακτηριστικό στοιχείο ότι θα είναι γνωστό ποιος κάθεται που, σε όλα τα γήπεδα της χώρας. Αυτό, όπως προσθέτει ο κ. Ορφανός, σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ηλεκτρονικής παρακολούθησης, θα δίνει την εικόνα της συμπεριφοράς του οποιουδήποτε φιλάλθου.

    Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών ο κ. Ορφανός σημειώνει ότι χρειάζεται μια περίοδος για να γίνει η εγκατάσταση, να τοποθετηθούν τα μηχανήματα και να γίνουν οι διαγωνισμοί και αναφέρει χαρακτηριστικά, "στο επόμενο πρωτάθλημα θέλουμε να είμαστε έτοιμοι".

    Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρεται στη συνέντευξη του και στη διαδικασία που ξεκινά, μέσα από το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας, για να ετοιμαστεί μια καινούρια γενιά, που θα έχει στη σκέψη της την αποδοχή της ήττας ως ένα συστατικό στοιχείο στη μάχη του αθλητισμού, έτσι ώστε να αποδέχεται και την νίκη του αντιπάλου. «Ακόμη ετοιμάζονται και προληπτικά προγράμματα αυτής της μορφής, τα οποία θα επιμορφώσουν και τους αθλητές», σημειώνει ο κ. Ορφανός.

    Για τους παράγοντες ο κ. Ορφανός τονίζει ότι επειδή δεν είναι εύκολο να επιμορφωθούν, η κυβέρνηση επιδιώκει-ελέγχοντάς του έναν έναν-να αντικαταστήσει αν χρειαστεί με άλλους καλύτερους που θα νοιώθουν τους κανόνες. Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, στο νόμο περιέχονται ποινές που αφορούν και τους παράγοντες, τη συμπεριφορά τους και τις εμπρηστικές δηλώσεις τους, που μπορούν να προκαλέσουν επεισόδια.

    Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, ο κ. Ορφανός τονίζει ότι από την Α΄ εθνική λείπουν κάποιες επαρχιακές ομάδες, που η παρουσία τους θα έφερνε πολύ κόσμο και προσθέτει ότι το γεγονός ότι όλες οι ομάδες θα αποκτήσουν γήπεδα, θα συντελέσει τα μέγιστα στην ενίσχυση της παρουσίας των πολιτών στους αθλητικούς χώρους.

    Για τον χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Ορφανός υπογραμμίζει, "εγώ είμαι πολύ επιθετικός, η κυβέρνηση αυτή μπορεί να κάνει έως και 12 χρόνια. Κάτι τέτοιο το θεωρώ πιθανό. Για να γίνει όμως πραγματικότητα, πρέπει να κάνουμε έργο, πρέπει ο πολίτης να νοιώσει τη μεταβολή στη ζωή του".

    [06] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στα πλαίσια της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες πληθυσμούς της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανακοινώνει ότι αύριο το πρωί θα αναχωρήσει άλλο ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό την επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, η οποία ως γνωστόν έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές.

    Το αεροσκάφος θα μεταφέρει προσωπικό και μέσα με σκοπό την εγκατάσταση ενός συστήματος για τον καθαρισμό του ποσίμου ύδατος, καθώς και τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας προς τις τοπικές αρχές για τη περαιτέρω αξιοποίηση του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μετάδοσης επιδημιών (τύφου, χολέρας, δυσεντερίας κ.λ.π.)

    Το υλικό που θα αποσταλεί με το αεροσκάφος είναι:

    - Μηχανήματα επεξεργασίας και καθαρισμού του νερού (χλωριωτήρες -Δεξαμενές ύδατος κλπ)

    - Υλικό καθαρισμού του νερού (ένα τόνο χλώριο κλπ)

    - Κινητή μονάδα ποιοτικού ελέγχου του νερού με πλήρη εξοπλισμό για μικροβιολογικό και χημικό έλεγχο

    - Εννέα τόνους πόσιμο νερό σε φιάλες του 1,5 λίτρου.

    Στην αποστολή συμμετέχει εξαμελής ομάδα αξιωματικών σχετικών ειδικοτήτων (μικροβιολόγοι, μηχανικοί) που θα εγκαταστήσουν και θα θέσουν σε λειτουργία την εν λόγω εγκατάσταση.

    Ήδη από την περασμένη Παρασκευή 21η Ιανουαρίου, έχει αναχωρήσει προπομπή της ειδικής ομάδος αποτελούμενη από δύο Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ινδονησία, προετοιμάζει την υποδοχή του Ελληνικού C-130 και έχει διερευνήσει τους χώρους όπου μετά από υπόδειξη των τοπικών αρχών, θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός και το προσωπικό της αποστολής.

    Η αρχική πρόβλεψη για την παραμονή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή είναι αυτή των επτά ημερών.

    [07] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ Α.Π.

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Αίτηση, με την οποία ζητάει να αναιρεθεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία κατασχέθηκε το αυτοκίνητό του, λόγω παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κατέθεσε πολίτης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό.

    Σημειώνεται ότι, πρόσφατα ο κ. Λινός σε εγκύκλιο του, (17.1.2005) επεσήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι η δήμευση αυτοκινήτου συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και είναι αντίθετη με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν είναι δυνατή η κατάσχεση των αυτοκινήτων για υπερβολική ταχύτητα, αυτοσχέδιους αγώνες, "σούζες" κ.λπ.

    Ειδικότερα, επισημαίνει στην αίτησή του ο πολίτης ότι, αμέσως μετά την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Πλημμελειοδικείο Αθηνών διέταξε την κατάσχεση του αυτοκινήτου του για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

    Η κατάσχεση αυτή, υποστηρίζει ο πολίτης, είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Σύνταγμα.

    Ο πολίτης καταδικάστηκε, όπως αναφέρει, για διατάραξη των συγκοινωνιών και για διάφορες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., σε φυλάκιση ενός χρόνου, χρηματική ποινή 300 ευρώ και πρόστιμο 290 ευρώ. Παράλληλα, διατάχθηκε και η κατάσχεση του αυτοκινήτου του.

    [08] ΙΝΔΟΝΗΣΙΟΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΙΕΡΕΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Η αγάπη ενός Ινδονήσιου για την Ελλάδα και τον χριστιανισμό, τον οδήγησαν στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Ο πατέρας Τιμόθεος, ο οποίος επί 4 χρόνια υπηρέτησε την Ελλαδική Εκκλησία, χειροτονήθηκε την Κυριακή από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στον Ιερό Ναό Θεράποντος Ζωγράφου. Λίγο μετά τη χειροτονία του, ο πατέρας Τιμόθεος θα επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου θα συνεχίσει να υπηρετεί το χριστιανισμό.

    Ο πατέρας Τιμόθεος αλλά και η σύζυγος του, που κάνει μεταπτυχιακά στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, υποσχέθηκαν να επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας, που τόσο αγαπούν.

    [09] ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

    Σέρρες, 23 Ιανουαρίου 2005 (19:13 UTC+2)

    Σοβαρά επεισόδια, προκάλεσαν το Σάββατο οπαδοί της ομάδας της Λάρισας, έξω από το Δημοτικό Γήπεδο Σερρών, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης ολόκληρη η περιοχή έξω από το γήπεδο του Πανσερραϊκού, μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης με την Λάρισα.

    Οπαδοί της ομάδας της Λάρισας άρχισαν να επιτίθενται με πέτρες σε οπαδούς των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις φίλαθλοι και να σημειωθούν ζημιές. Όλα ξεκίνησαν από το λάθος να ανοίξουν με την λήξη του αγώνα ταυτόχρονα οι θύρες των φιλάθλων του Πανσερραϊκού άλλα και των οπαδών της Λάρισας, με αποτέλεσμα να συναντηθούν έξω από το γήπεδο.

    Η περιοχή γύρω από το γήπεδο θύμιζε πεδίο μάχης, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν σε συλλήψεις. Τρεις φίλαθλοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ οι οπαδοί της Λάρισας απομακρύνθηκαν συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

    Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι των Σερρών μετρούν τις ζημιές, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το αυτοκίνητο του ποδοσφαιριστή του Πανσερραϊκού Χρήστου Μελίσση.

    [10] "ΜΕΤΡΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ"

    Πάτρα, 23 Ιανουαρίου 2005 (19:10 UTC+2)

    «Τα μέτρα τα οποία πήραμε, με το νόμο για το βασικό μέτοχο, είναι μέτρα θεσμικά. Δεν στρέφονται εναντίον κανενός. Διότι, αν υπάρχει διαπλοκή, όπως επανειλημμένα είπα, αυτό οφείλεται στο ότι υπήρχαν θεσμικοί δίαυλοι που η ίδια η Πολιτεία έχει αφήσει. Άρα, η πάταξη της διαπλοκής ήταν και παραμένει χρέος της Πολιτείας», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα, στο περιθώριο της τριήμερης συνάντησης των Περιφερειαρχών της χώρας.

    Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, «εφαρμόζουμε το Σύνταγμα, όπως το ίδιο το Σύνταγμα προδιαγράφει και όπως επιβάλλει η νομολογία των δικαστηρίων και ιδίως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η νομοθεσία την οποία εισάγουμε να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Διότι, οφείλω να τονίσω ότι αντιρρήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά υπήρχαν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της νομοθεσίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Κάτι, το οποίο κάποιοι απέκρυψαν και άφησαν να φανεί ότι δεν είναι τόσο σημαντικό».

    Σε άλλο σημείο ο κ. Παυλόπουλος, επισήμανε ότι οι κραυγές και οι ψίθυροι που ακούστηκαν κατά του «βασικού μετόχου», οι οποίοι δεν έχουν βάση, έρχονται οψίμως. «Διότι, θα έπρεπε να έχουν έρθει τον καιρό που έπρεπε, αλλά τότε απεκρύβησαν και έρχονται σήμερα που η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να συμμορφωθεί και με το Σύνταγμα και με τις κοινοτικές της υποχρεώσεις», είπε. Σημειώνοντας ότι ο νόμος αυτός θα κριθεί από την εφαρμογή του και τότε θα δουν όλοι τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής.

    «Εμείς, θα τονίσω γι' άλλη μια φορά, αφού εφαρμόζουμε κατά γράμμα το Σύνταγμα, δίνουμε από εκεί και πέρα τις επαρκείς εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνιστούν Δημόσια Υπηρεσία, η οποία διέπεται από την αρχή της διαφάνειας και η οποία μπορεί να δικαιολογήσει περιορισμούς σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα, υπό τον όρο ότι αυτοί τελούν υπό όρους ισότητας. Και είναι περιορισμοί οι οποίοι αφορούν την καθιέρωση της διαφάνειας, την αποτροπή της χρησιμοποίησης των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως μοχλό πίεσης για την εξυπηρέτηση συμφερόντων κατά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων. Είναι γνωστό ότι η νομολογία του ίδιου του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θεωρεί την αρχή της διαφάνειας ως θεμελιώδη αρχή και του Κοινοτικού Δικαίου, η οποία επιτρέπει να υπάρχουν περιορισμοί που δικαιολογούνται από την αρχή της διαφάνειας», είπε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, στο θέμα της συνταγματικότητας του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004, ιδίως για το θέμα των συμβασιούχων, ο κ. Παυλόπουλος αφού σημείωσε ότι η ειδησεογραφία αυτή, όχι μόνο δεν αποδίδει την πραγματικότητα, αλλά στην κυριολεξία την συσκοτίζει, τόνισε:

    «Είναι γνωστό ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκδικάζεται - και το τονίζω αυτό γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση - μια υπόθεση η οποία αφορά τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Δηλαδή, της νομοθεσίας εκείνης η οποία έχει θεσπιστεί επί των ημερών των προκατόχων μου στο Υπουργείο Εσωτερικών, της κυρίας Παπανδρέου και του κυρίου Σκανδαλίδη. Και πρόκειται για υποθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004.

    Η όποια απόφαση, λοιπόν, του Ελεγκτικού Συνεδρίου - που η Κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν σπεύδουν να προδικάσουν, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι - η όποια έκβαση αυτής της υπόθεσης δεν αφορά το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 για τους συμβασιούχους. Και είναι απορίας άξιο γιατί, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι αφορά διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης, κάποιοι θέλουν να μεταθέσουν το βάρος προς την κατεύθυνση του Προεδρικού Διατάγματος.

    Όπως είναι απορίας άξιο το πώς, όταν είχε δημιουργηθεί το θέμα των συμβασιούχων, όταν είχε δημιουργηθεί η εκκρεμότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης, οι ίδιοι αυτοί που προβάλουν σήμερα διαστρεβλωμένα αυτές τις πληροφορίες, τότε δεν έλεγαν τίποτα.

    Και σήμερα, που είναι γνωστό ότι το Διάταγμα αυτό έχει υποστεί επεξεργασία από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και που η σχετική απόφαση - όποια και αν είναι, το τονίζω - αφορά μια άλλη νομοθεσία, της προηγούμενης κυβέρνησης, έρχονται να δημιουργήσουν εντυπώσεις για ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εφαρμόζεται και αποδίδει καρπούς.

    Το λέω αυτό το πράγμα διότι παρατήρησα την απόλυτη αποσιώπηση της αγωνίας των συμβασιούχων, όταν αυτοί βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, και την κινδυνολογία όταν πλέον έχει δοθεί η λύση. Και μάλιστα μιας λύσης που είναι πλήρως αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το περασμένο καλοκαίρι, όπως είναι γνωστό, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

    Αλλά, φαίνεται, για ορισμένους αυτή η λήξη της εκκρεμότητας δεν ήταν είδηση. Διακατέχονται από την αγωνία να συντηρήσουν ένα καθεστώς αμφιβολίας, ένα καθεστώς που επιτείνει την αγωνία των συμβασιούχων.

    Τους διαβεβαιώ ότι οι συμβασιούχοι γνωρίζουν ποιοι είναι εκείνοι που τους ξέχασαν όταν βρίσκονταν σε εκκρεμότητα και ομηρία και ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι σήμερα αγωνίζονται να λήξει αυτή η ομηρία», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    [11] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: "ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ"

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (20:00 UTC+2)

    Ο πληθωρισμός της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, γεγονός που έδωσε την αφορμή στον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, να δηλώσει ότι «παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τις γνωστές προβλέψεις για "ολυμπιακή και μεταολυμπιακή ακρίβεια" και "κύμα ανατιμήσεων", επιτύχαμε να ελέγξουμε και να συγκρατήσουμε τις συνέπειες στην αγορά και στις τιμές».

    Από επεξεργασμένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) προκύπτει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβριο 2004 διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα (3,1%) με εκείνα του αντίστοιχου μήνα των ετών 2003 και 2001 (3,1% και 3,0% αντίστοιχα) και σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (3,4%) από εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2002. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι ο μέσος πληθωρισμός (2,9%) διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο 2004 σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα του αντίστοιχου μήνα των ετών 2003, 2002 και 2001 και του Μαρτίου 2004 (3,5%, 3,6%, 3,4% και 3,4% αντίστοιχα).

    Από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η ευνοϊκή εξέλιξη του πληθωρισμού παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή των τιμών καυσίμων ήταν ιδιαίτερα δυσμενής στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004 η συμβολή των τιμών των καυσίμων στον πληθωρισμό κυμαινόταν μεταξύ 0,44 έως και 0,94 εκατ. μονάδες, έναντι ανεπαίσθητης ή αρνητικής επίδρασης κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2003 λόγω των σημαντικά χαμηλότερων διεθνών τιμών. Για την εξέλιξη του πληθωρισμού μάλιστα το Δεκέμβριο 2004, επισημαίνεται ότι η συγκράτηση του ετήσιου πληθωρισμού στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2003 και η σαφής μείωση του μέσου πληθωρισμού, σε σύγκριση με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2003, επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων πρόσθεσαν σε αυτόν 0,62 εκατ. μονάδες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 οι τιμές των καυσίμων αφαίρεσαν από τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η ίδια διαπίστωση επιβεβαιώνεται και από πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τα 30 αγαθά που επηρεάζουν το Γενική Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τα 9 παρουσιάζουν κατά την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004 αρνητική μεταβολή, η οποία κυμαίνεται μεταξύ -0,2% και 22,7%, ενώ τα υπόλοιπα αύξηση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 0 και 8% (με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης που παρουσιάζει αύξηση κατά 18,2%.

    Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι οι τιμές των 31 υπηρεσιών, που επηρεάζουν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, παρουσιάζουν, κατά την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004, αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 11,8% (κουρεία - κομμωτήρια).

    Και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, «Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις οφείλονται στη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με όλους τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι σε όλο αυτό το διάστημα έδειξαν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, τους συνεχείς ελέγχους και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Η επιτυχία αυτή δεν μας εφησυχάζει. Οι βασικές αιτίες για τη διατήρηση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετίζεται με μακροχρόνιες αγκυλώσεις του εγχώριου συστήματος παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών.

    Με την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων και με σειρά άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών καταβάλλεται προσπάθεια για ομαλή λειτουργία της αγοράς και προστασία του καταναλωτή. Γιατί, τελικά, το συμφέρον των καταναλωτών είναι συμφέρον όλων μας.

    Δέσμευσή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ομαλή λειτουργία της αγοράς με νέα μέτρα και συντονισμένες πρωτοβουλίες. Προωθούμε την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Είμαστε απόλυτα προσανατολισμένοι στο στόχο αυτό.

    Προχωρούμε επίσης σε τροποποίηση της νομοθεσίας. Σε περίπτωση νοθείας ή απάτης στην αγορά, εκτός των άλλων συνεπειών, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα 3 μηνών. Σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται για ένα χρόνο.

    Ακόμα, εξετάζουμε τη λήψη ειδικών μέτρων για ακραίες συμπεριφορές στην αγορά, με αμείλικτα μέτρα, πέρα από τα ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα. Τώρα, οι περιπτώσεις νοθείας, αισχροκέρδειας και απάτης παραπέμπονται απευθείας στον εισαγγελέα. Προχωρούμε επίσης στην καθιέρωση αποτελεσματικών μηχανισμών για είσπραξη των προστίμων. Το Υπουργείο Ανάπτυξης συντάσσεται με τους πολίτες. Ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας.

    [12] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (18:53 UTC+2)

    Για περαιτέρω ενίσχυση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς με νέα μέτρα και συντονισμένες πρωτοβουλίες δεσμεύτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, με σημερινή δήλωσή του για τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ελλάδα.

    Αφού επισημαίνει ότι «παρά την ιλιγγιώδη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τις γνωστές προβλέψεις για "ολυμπιακή και μεταολυμπιακή ακρίβεια" και "κύμα ανατιμήσεων"ο πληθωρισμός της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας», ο κ. Σιούφας επισημαίνει ότι οι βασικές αιτίες για τη διατήρηση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. σχετίζεται με μακροχρόνιες αγκυλώσεις του εγχώριου συστήματος παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας αγαθών και υπηρεσιών.

    «Δέσμευσή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ομαλή λειτουργία της αγοράς με νέα μέτρα και συντονισμένες πρωτοβουλίες. Προωθούμε την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού» τονίζει ο υπουργός.

    Προαναγγέλλει δε τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε σε περίπτωση νοθείας ή απάτης στην αγορά, εκτός των άλλων συνεπειών, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα 3 μηνών, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται για ένα χρόνο.

    Το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, εξετάζει τη λήψη ειδικών μέτρων για ακραίες συμπεριφορές στην αγορά, με αμείλικτα μέτρα, πέρα από τα ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα. «Τώρα, οι περιπτώσεις νοθείας, αισχροκέρδειας και απάτης παραπέμπονται απευθείας στον εισαγγελέα» επισημαίνει ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι το ΥΠΑΝ συντάσσεται με τους πολίτες στο ότι, «ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασύδοτη αγορά».

    Αναφορικά με τη στατιστική του πληθωρισμού, ο υπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων:

    «Από επεξεργασμένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) προκύπτει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός το Δεκέμβριο 2004 διαμορφώθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα (3,1%) με εκείνα του αντίστοιχου μήνα των ετών 2003 και 2001 (3,1% και 3,0% αντίστοιχα) και σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (3,4%) από εκείνα του αντίστοιχου μήνα του 2002. Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο μέσος πληθωρισμός (2,9%) διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο 2004 σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα του αντίστοιχου μήνα των ετών 2003, 2002 και 2001 και του Μαρτίου 2004 (3,5%, 3,6%, 3,4% και 3,4% αντίστοιχα).

    »Από στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Πίνακας 2) προκύπτει ότι η ευνοϊκή εξέλιξη του πληθωρισμού παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή των τιμών καυσίμων ήταν ιδιαίτερα δυσμενής στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004 η συμβολή των τιμών των καυσίμων στον πληθωρισμό κυμαινόταν μεταξύ 0,44 έως και 0,94 εκατ. μονάδες, έναντι ανεπαίσθητης ή αρνητικής επίδρασης κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2003 λόγω των σημαντικά χαμηλότερων διεθνών τιμών. Για την εξέλιξη του πληθωρισμού μάλιστα το Δεκέμβριο 2004, επισημαίνεται ότι η συγκράτηση του ετήσιου πληθωρισμού στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2003 και η σαφής μείωση του μέσου πληθωρισμού, σε σύγκριση με τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2003, επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων πρόσθεσαν σε αυτόν 0,62 εκατ. μονάδες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2003 οι τιμές των καυσίμων αφαίρεσαν από τη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    »Η ίδια διαπίστωση επιβεβαιώνεται και από πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    »Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τα 30 αγαθά που επηρεάζουν το Γενική Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τα 9 παρουσιάζουν κατά την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004 αρνητική μεταβολή, η οποία κυμαίνεται μεταξύ -0,2% και 22,7%, ενώ τα υπόλοιπα αύξηση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 0 και 8% (με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης που παρουσιάζει αύξηση κατά 18,2%.

    »Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει, ότι οι τιμές των 31 υπηρεσιών, που επηρεάζουν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, παρουσιάζουν, κατά την περίοδο Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2004, αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 11,8% (κουρεία - κομμωτήρια)».

    Επισημαίνει δε ότι οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις οφείλονται στη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης με όλους τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι σε όλο αυτό το διάστημα έδειξαν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, στην απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, τους συνεχείς ελέγχους και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    [13] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (17:42 UTC+2)

    Ανοιχτό διαγωνισμό επιλογής αναδόχου για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία δικτύων μεταξύ μουσείων», ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 590.000 ευρώ, προκηρύσσει το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο, μετά από εισήγηση του Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά, ενέταξε τη συγκεκριμένη δράση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), με σκοπό να προσφέρει σφαιρική ενημέρωση για τα εκθέματα και τις δραστηριότητες των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Μουσείων της χώρας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, η δράση αυτή θα υλοποιηθεί μέσω ανάθεσής της σε εταιρεία ή σύμπραξη εταιρειών, οι οποίες θα συνεργαστούν με τα μουσεία για τη μεταξύ τους δικτύωση. Αυτή αναμένεται να επιτευχθεί μεταξύ άλλων με τη δημιουργία Πύλης στο διαδίκτυο (web portal) από την οποία θα παρουσιάζονται οι μουσειακές αυτές υποδομές και θα δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με επιλεγμένα μουσεία για τα οποία θα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες ιστοσελίδες, με τη δημιουργία επικοινωνιακού υλικού, τη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και με το σχεδιασμό ποικίλων εκδηλώσεων. Θα περιγράφονται αναλυτικά τα γνωρίσματα της κάθε μουσειακής υποδομής, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ο τρόπος πρόσβασης στην περιοχή, πληροφορίες για τη διαμονή και τη διατροφή, οι δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει ο επισκέπτης, πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής ανάλογα με την εποχή της επίσκεψης.

    Εκτιμάται ότι η δικτύωση θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των μουσείων, στη διάχυση της γνώσης και τη διάδοση της πληροφορίας, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο τη βελτιστοποίηση του παραγόμενου έργου, στην άρση του αισθήματος της απομόνωσης που διακατέχει πολλούς φορείς της περιφέρειας .

    Οι κύριοι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μιας τέτοιας δράσης είναι η ουσιαστικότερη και πιο οργανωμένη προβολή των μουσειακών υποδομών που σχετίζονται με επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα, η καλύτερη ενημέρωση μαθητών, αλλά και του ευρύτερου κοινού, η ενθάρρυνση για την ενασχόληση με συναφείς δραστηριότητες, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία με την επίσκεψη σε μουσεία που θα λειτουργούν βοηθητικά με το σχολικό πρόγραμμα και θα ενισχύουν την ανάγκη για ομαδική εργασία και γενικευμένη γνώση.

    Εκτιμάται, επίσης, ότι το έργο θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ως σήμερα η χρησιμότητα του μουσείου, ως πηγή γνώσης κυρίως για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τη λειτουργία τράπεζας πληροφοριών, η οποία θα υπογραμμίζει τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα.

    [14] Χ.ΦΩΛΙΑΣ:ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2005 (15:48 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δουλεύει υπέρ των πολιτών και όχι των κολλητών, δίνει σε συνέντευξή του στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής, ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, αναφερόμενος σε Project που στο παρελθόν είχαν ενταχθεί σε προγράμματα με πολιτικά κριτήρια.

    Ο Βορειοελλαδίτης πολιτικός υποστηρίζει ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων και ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ θα εργαστεί συστηματικά προκειμένου να ανατρέψει τη γραφειοκρατία και τη διαφορά στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Φώλιας, η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, αλλά και μπροστά σε πρωτόγνωρες ευκαιρίες και δυνατότητες.

    Το 2005 όπως υπογραμμίζει ο υφυπουργός Οικονομίας, είναι μιας κρίσιμη χρονιά και σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κεφαλαιοποιήσει τη θετική εικόνα της Ελλάδας, των Ολυμπιακών Αγώνων. «Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η εξωστρεφής οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Για το ότι το 2005 έχει ανακηρυχθεί έτος Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Φωλιάς σημειώνει ότι έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, «για τη δημιουργία ενός εύκρατου επιχειρηματικού κλίματος, που είναι και το κλειδί για την ανάπτυξη της χώρας μας».

    Πάντως, παρά το ότι ο ίδιος χαρακτηρίζει κρίσιμη χρονιά το 2005, ωστόσο εκφράζει και την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «με την πολιτική και τα μέτρα που εφαρμόζουμε, θα διαμορφωθεί ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο».

    Για την αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ΚΠΣ, ο κ. Φώλιας υπογραμμίζει ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να βαδίσει πάνω σε κινούμενη άμμο, συνεπεία των πράξεων και παραλείψεων της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο επισημαίνει, «τα πράγματα έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους».

    Όπως τονίζει, δίνεται μεγάλη μάχη για την επίσπευση της απορρόφησης και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ΚΠΣ, ενώ διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να χαθεί καμία ευκαιρία και κάνενα ευρώ.

    Η κατάσταση σήμερα, σχετικά με το Γ΄ΚΠΣ, είναι καλύτερη από ότι ήταν όταν η ΝΔ παρέλαβε τη ηνία της χώρας όπως υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομίας, αναφέροντας ότι τον Μάρτιο η απορροφητικότητά του έφθανε στο 22% και στο τέλος του 2004 ξεπέρναγε το 30%.

    Για τον έλεγχο της ποιότητας των έργων, τις αναθέσεις και τις συμπληρωματικές συμβάσεις, ο κ. Φώλιας επισημαίνει ότι έχουν ήδη αλλάξει πολλά, ενώ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η άμεση πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την άμεση ενεργοποίηση των συλλογικών δράσεων προώθησης και προβολής προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες και προβλέπονται στο πλαίσιο των ΠΕΠ.

    Παράλληλα, ο κ. Φώλιας επισημαίνει ότι προωθείται τροποποίηση του Ν.2860/00 με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών διαχείρισης και ελέγχου του ΚΠΣ, ενώ σημειώνει ότι ήδη έχουν υπάρξεις συμπληρωματικές ρυθμίσεις, που έχουν στόχο τον ορθολογικό σχεδιασμό και προγραμματισμό της παραγωγής των έργων και την αποφυγή αστοχιών κατά την εκτέλεσή τους.

    Για τη σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομίας τονίζει ότι επιχειρείται η διεύρυνση του συγκεκριμένου θεσμού και σε ό,τι αφορά την κατασκευή υποδομών και για την παροχή υπηρεσιών.

    Η σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να προσφέρει κατά τον κ. Φώλια, λύσεις χρηματοδότησης, ιδιαίτερα δε σε οικονομίες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς.

    Μάλιστα ο κ. Φώλιας υπογραμμίζει ότι το θέμα μεταξύ των συμπράξεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα σημαντικότερα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η άμεση δρομολόγηση σχετικών ρυθμίσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φώλιας εκφράζει την πεποίθηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμος ο νόμος, που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο και στέρεο υπόβαθρο, έτσι ώστε να κινηθούν επενδύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομίας διευκρινίζει ότι το θεσμικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί δεν θα αφορά μόνο σε μεγάλα έργα, καταλήγοντας έτσι λέγοντας ότι «τα οφέλη θα είναι πολλαπλά».

    [15] Α.ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ:ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2005 (13:05 UTC+2)

    Την ένταση των φορολογικών ελέγχων, προαναγγέλλει μιλώντας στη ΜτΚ ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, που είναι η μείωση της σπατάλης του κράτους και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. "Οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι ενδελεχείς και εξακολουθητικοί", επισημαίνει ο κ. Ρεγκούζας, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα ενταθούν τα μέγιστα.

    Οπως υπογραμμίζει ο κ. Ρεγκούζας, οι ελεγκτικές διαδικασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεσματικής λειτουργίας του φορολογικού συστήματος και αναφέρει, "δυστυχώς, στην οικονομικη΄δραστηριότητα της Ελλάδας, τα φαινόμενα διαφθοράς και φοροδιαφυγής έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω της χαλαρής πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Αναφερόμενος στις συστάσεις του Ecofin για τη λήψη νέων μέτρων περιορισμού εξόδων και αύξησης των εσόδων, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωνε στη συνέντευξή του ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν έχουν διαπιστωτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, ωστόσο παραδέχεται ότι το 2005 θα είναι μια δύσκολη δημοσιονομικά χρονιά.

    Στο μεταξύ, όπως σημειώνει ο κ. Ρεγκούζας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να επιβάλλει άλλους φόρους στους πολίτες, ούτε όμως και θα επιβαρύνει με επιπλέον βάρη την επιχειρηματικότητα. «Καθημερινή μας αγωνία είναι να κλείσουμε τους κρουνούς διαφυγής των εσόδων του κράτους προς τους λίγους, εκείνους που κινούνται έξω από τη νόμιμη λειτουργία της οικονομίας,», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο ίδιος, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση, «βρισκόμαστε σε καλούς δρόμους».

    Ερωτηθείς για το πώς θα μειωθεί το έλλειμμα το τρέχον έτος, ο κ. Ρεγκούζας σημειώνει ότι η κάμψη του στο 2,8% φέτος, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα επιτευχθεί με τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου και όχι από την ανάσχεση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την οποία και η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, ενισχύει με τις φορολογικές ρυθμίσεις που νομοθέτησε.

    Μάλιστα ο υφυπουργός Οικονομικών, αφήνει αιχμές για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δημιουργούσαν κρυφά χρέη, τα οποία μάλιστα δεν ενέγραφαν στον προϋπολογισμό και προσθέτει ότι αναδείχθηκαν, με τη δημοσιονομική απογραφή που διενήργησε η ΝΔ, όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Αναφερόμενος σε όσα λέγονται για υστέρηση εσόδων πέρυσι, ο κ. Ρεγκούζας χαρακτηρίζει αυτούς τους ισχυρισμούς ως ένα ακόμη μύθο, προσθέτοντας ότι επιτεύχθηκε ρυθμός είσπραξης 5,5% , μεγαλύτερο από τον προσδοκώμενο ρυθμό εκτιμήσεων. Στη συνέντευξή του υπογραμμίζει ότι το 2003 τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό της τάξης του 1,1% και προσθέτει ότι από την 7η Μαρτίου μέχρι σήμερα, έχουν εισπραχθεί περισσότερα από αυτά που είχαν εκτιμηθεί.

    Για αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ο ίδιος σημειώνει ότι έχουν παραμείνει σταθερές για τρία χρόνια και τονίζει ότι τις όποιες αλλαγές, που εξετάζονται, θα τις ανακοινώσει ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Γιώργος Αλογοσκούφης. Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου του 2006 θα τεθεί σε εφαρμογή ο ΦΠΑ στα καινούρια ακίνητα και όλες οι αναγκαίες προσαρμογές θα πραγματοποιηθούν ώστε να λειτουργήσει συμβατά και αποτελεσματικά το σύστημα.

    Κληθείς να σχολιάσει το ότι αποτελούν πρόσθετη επιβάρυνση στους πολίτες ο ΦΠΑ στα ακίνητα, όπως και η αύξηση της τιμής του τσιγάρων, ο κ. Ρεγκούζας τονίζει, «οφείλουμε να προσαρμόσουμε το φορολογικό σύστημα στα νέα δεδομένα. Μέτρα όπως αυτά εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα, χωρίς να πλήττουν κατ΄ ανάγκην τα χαμηλότερα εισοδήματα. Και δεν αποτελούν πρόσθετα οικονομικά βάρη, υπό την έννοια ότι αποτελούν οικονομική δραστηριότητα, η οποία μέχρι δεν φορολογούνταν αναλογικά.

    Για το θέμα των αγροτών, ο κ. Ρεγκούζας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στο πλευρό της ΝΔ. Επί της ουσίας των αιτημάτων των βαμβακοπαραγωγών τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρανομήσει και να παραβεί τις κοινοτικές οδηγίες.

    [16] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ

    Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, 23 Ιανουαρίου 2005 (18:36 UTC+2)

    Περίπου 100 Σέρβοι διαδήλωσαν, σήμερα, στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, μετά την απόφαση των ανδρών της KFOR να αποσύρει το συρματόπλεγμα από τη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ, που χωρίζει στα δυο- στον αλβανικό και στο σερβικό τομέα- την πόλη.

    Το συρματόπλεγμα μπήκε από τους άνδρες της KFOR στις 17 Μαρτίου του 2004, μετά τις ταραχές στην επαρχία. Η απουσία, ωστόσο, εθνοτικών συγκρούσεων από τότε έως σήμερα, οδήγησε την KFOR στην απόφαση να βγάλει το συρματόπλεγμα.

    Οι διαδηλωτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη με τους άνδρες της διεθνούς δύναμης και ζητούν την άμεση επιστροφή του.

    [17] ΜΕ ΔΥΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ- ΚΛΕΙΔΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΟΛΙ ΡΕΝ

    Βελιγράδι, 23 Ιανουαρίου 2005 (18:32 UTC+2)

    Κομίζοντας δυο μηνύματα- κλειδιά, μεταβαίνει αύριο στο Βελιγράδι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), Όλι Ρεν.

    Το ένα από τα μηνύματα αφορά στην καθαρή ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας- Μαυροβουνίου και το άλλο στη συνεργασία των αρχών της ομοσπονδίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο Ευρωπαίος Επίτροπος στο Βελιγράδι αναμένεται να τονίσει μεταξύ άλλων ότι από την πλήρη συνεργασία της Σερβίας- Μαυροβουνίου με τη Χάγη εξαρτάται και η πορεία ενσωμάτωσής της στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».

    [18] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 23 Ιανουαρίου 2005 (18:28 UTC+2)

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας- Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με αντικείμενο την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Βελιγράδι, 23 Ιανουαρίου 2005 (18:23 UTC+2)

    Τη Λιβύη θα επισκεφθεί από μεθαύριο, Τρίτη, έως και την προσεχή Πέμπτη ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Λιβύη, ο κ. Τάντιτς θα έχει συνομιλίες με τον Λίβυο πρόεδρο, Μοαμάρ Καντάφι, άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τους κορυφαίους οικονομολόγους της αραβικής αυτής χώρας.

    [20] ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ: ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ KFOR ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΙΜΠΑΡ

    Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, 23 Ιανουαρίου 2005 (15:25 UTC+2)

    Οι άνδρες της υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση διεθνούς δύναμης στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα- άνδρες της KFOR- αναμένεται να μοιραστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα την ευθύνη της επίβλεψης της ασφάλειας στη γέφυρα του ποταμού Ιμπάρ με την τοπική αστυνομική δύναμη στην Κόσοφσκα Μίτροβιτσα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, η διεθνής ειρηνευτική δύναμη παρατήρησε ότι δεν υπήρξαν εθνοτικές συγκρούσεις στη γέφυρα που χωρίζει στα δυο την Κόσοφσκα Μίτροβιτσα, από τις 17 Μαρτίου του 2004, γι' αυτό και αποφάσισε τη σταδιακή της απόσυρση.

    [21] ΝΙΚΗ...ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (20:57 UTC+2)

    Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα επέστρεψε η ΑΕΚ μετά τη νίκη της 1-0 επί του Αιγάλεω στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Τη νίκη και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς χάρισε στην ΑΕΚ ο Κώστας Κατσουράνης, στο 49' της αναμέτρησης με ωραία κεφαλιά.

    Η ΑΕΚ έχει πλέον 33 βαθμούς όσο και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος όμως είχε γνωρίσει την ήττα από το "δικέφαλο" στη μεταξύ τους αναμέτρηση.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Κύρος Βασσάρας, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Κατσουράνη, Χλωρό και Παπουτσή.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κόντης, Κωστένογλου, Μόρας, Μάλμπασα, Ασουνσάο, Κατσουράνης, Ιβιτς (71΄ Μπούρμπος), Κρασσάς, Ζούλιο Σέζαρ (89΄ Πετκόφ), Λυμπερόπουλος

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Εντουσέι (46΄ Χρήστου), Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Φωτάκης, Σκοπελίτης, Μπάρκογλου, Τσάτσος (79΄ Μακρής), Χλωρός (70΄ Μανουσάκης), Αγρίτης

    [22] "ΚΟΛΛΗΣΑΝ" ΣΤΟ 0-0 ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (19:01 UTC+2)

    Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό στη Νεάπολη, για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

    Οι «πράσινοι» προσπάθησαν και είχαν την υπεροχή στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, αλλά δεν κατόρθωσαν να φύγουν από τη δύσκολη, όπως αποδείχθηκε, έδρα του Ιωνικού με τους τρεις βαθμούς της νίκης, με αποτέλεσμα να περιοριστούν στον έναν βαθμό της ισοπαλίας.

    Οι γηπεδούχοι αναγκάστηκαν, μάλιστα, από το 78' της αναμέτρησης να παίζουν με 10 παίκτες, λόγω της αποβολής, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, του Βουρεξάκη.

    Ο διαιτητής της συνάντησης κ. Στυλιάρας έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Λετιέρι και Κώτσιο και Κινγκ. Απέβαλε με κόκκινη- δεύτερη κίτρινη- το Βουρεξάκη.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΙΩΝΙΚΟΣ (προπονητής, Βαγγέλης Βλάχος): Μπεκιάι, Ισά, Βουρεξάκης, Κοτίτσας, Κινγκ Φερέιρα, Μακόρ (77' Μάγγος), Μελαμπιανάκης, Λετιέρι, Ντα Κόστα (75' Ρόκας), Τσιμπλίδης (62 Κοϊμπρα), Ουκάρ.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζντένεκ Σκάνσι): Γκαλίνοβιτς, Κώτσιος (82' Ρουμπάκης), Μορίς, Γκούμας, Βίντρα, Μπασινάς, Χαραλαμπίδης (74' Μπικόφσκι), Μάριτς, Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου, Βόουτερ (64' Σκάτσελ).

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 16ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (17:15 UTC+2)

    Σε αγώνες για την 16η ημέρα του πρωταθλήματος της Β΄ εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Πανσερραϊκός-Λάρισα 1-0

    Ατρόμητος Αθηνών-Παναχαϊκή 2005 0-4

    Λεβαδειακός-Απόλλων Αθηνών 1-0

    Καλαμάτα-Πανηλειακός 1-1

    Νίκη Βόλου-Προοδευτική 1-1

    Εθνικός Αστέρας-Ακράτητος 0-2

    Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου-Καστοριά 24/1

    Ποσειδών Νέων Πόρων-Ηλυσιακός 0-2 α.α.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 16 αγώνες)

    Ακράτητος 32

    Νίκη Βόλου 30

    Λεβαδειακός 30

    Καλαμάτα 29

    Πανσερραϊκός 28

    Ολυμπιακός Βόλου 26-15αγ.

    Πανηλειακός 26

    Λάρισα 25

    Καστοριά 23-15αγ.

    Προοδευτική 23

    Ηλυσιακός 20

    Απόλλων Αθηνών 19

    Παναχαϊκή 2005 19

    Εθνικός Αστέρας 17

    Ατρόμητος Αθηνών 4

    Ποσειδών Ν. Πόρων -9

     

    * Ο Ποσειδώνας Νέων Πόρων υποβιβάστηκε στη Γ` εθνική

    [24] ΒΟΛΕΪ, Α1 ΑΝΔΡΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 12ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (17:11 UTC+2)

    Σε αγώνες για τη 12η ημέρα της Α1 βόλεϊ των ανδρών σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    ΠΑΟΚ-Παγκράτι 3-1 (25-19, 22-25, 25-17, 25-21)

    Παναθηναϊκός-Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-0 (25-18, 25-18, 25-22)

    Μίλωνας-Πανελλήνιος 0-3 (21-25, 19-25, 9-25)

    Ορεστιάδα-Ρέθυμνο 3-0 (25-20, 25-18, 25-16)

    Ολυμπιακός-Ηρακλής 1-3 (25-17, 23-25, 23-25, 20-25)

    ΑΕ Νίκαια-ΕΑ Πατρών 24/1

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες)

     

    1. Ηρακλής 34

    2. Ολυμπιακός 28

    3. Παναθηναϊκός 24

    4. Πανελλήνιος 23

    5. ΠΑΟΚ 22

    6. Ε.Α. Πατρών (11αγ) 20

    7. Α.Ε. Νίκαια (11αγ) 14

    8. Παγκράτι 13

    - Ορεστιάδα 13

    10. Ρέθυμνο 9

    11. Εθνικός Αλεξανδρούπολης 7

    12. Μίλωνας 6

    [25] "ΛΕΥΚΗ" ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2005 (17:07 UTC+2)

    «Λευκή» ισοπαλία απέσπασε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς από τον ΟΦΗ, στο μεταξύ τους αγώνα για τη 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

    Σε έναν αγώνα χωρίς μεγάλες φάσεις και ιδιαίτερες συγκινήσεις, ΟΦΗ και Απόλλωνας μοιράστηκαν τους βαθμούς της ισοπαλίας, που φαίνεται να ικανοποιεί, ωστόσο, μόνο τους φιλοξενούμενους.

    Οι Κρητικοί κυνήγησαν τη νίκη και τους τρεις βαθμούς, μπαίνοντας πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις στο 7' της αναμέτρησης, ο Νουαφόρ βρέθηκε σε θέση τετ α τετ με τον Ζαφειρόπουλο, αλλά ο τερματοφύλακας της Καλαμαριάς απέκρουσε εντυπωσιακά και κράτησε το 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΟΦΗ υπέπεσε σε αρκετά λάθη, ενώ οι παίκτες του Απόλλωνα, επιδεικνύοντας σοβαρότητα, κατόρθωσαν να κρατήσουν την ισοπαλία έως το τέλος του αγώνα.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Χαράλαμπος Καρατζάς, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Μπελεβώνη, Ντεγιάνοφ, Χατζί και Βέλα.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΦΗ (προπονητής, Γιάννης Χατζηνικολάου): Σηφάκης, Αδάμος, Κουνενάκης, Τομάς, Μπελεβώνης, Σταυρακάκης, Κουτσουρές (51' Τριανταφύλλου), Αρβανίτης, Ντεγιάνοφ, Μαχλάς, Νουαφόρ

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (προπονητής, Ντράγκαν Κοκότοβιτς): Ζαφειρόπουλος, Νικολόπουλος, Παπαδόπουλος, Γενιτσαρίδης, Σπυρόπουλος, Ηλιάδης, Παρμαξίδης, Πετκάκης, Χατζί, Βέλα, Ορφανός

    [26] ΝΕΑ ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΙΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ "ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ"

    Βαγδάτη, 23 Ιανουαρίου 2005 (17:32 UTC+2)

    Την ευθύνη για δύο θανάτους, ενός Βρετανού και ενός Βραζιλιάνου και την απαγωγή και ομηρία ενός Βραζιλιάνου, ανέλαβε η αυτοαποκαλούμενη ιρακινή οργάνωση "Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν", μέσω μιας βιντεοταινίας που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου «αλ Τζαζίρα».

    Στην ταινία εμφανίζονται τέσσερις μασκοφόροι, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι δολοφονίες και η απαγωγή έγιναν ύστερα από την επίθεση που έκαναν μαχητές της 250 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, στο Μπέϊτζι, στα εκεί γραφεία αμερικανικής εταιρείας.

    Ένας από τους μασκοφόρους εμφανίζει μόνον ένα βραζιλιάνικο διαβατήριο, που ανήκει στον Ζοάο Ζοζέ Βασκονσέλος, χωρίς, όμως, να εμφανίζεται στην ταινία ο ίδιος ο όμηρος.

    Η οργάνωση δηλώνει ότι, έχει συνεργασία με τον "Στρατό Άνσαρ αλ-Σούννα".

    [27] ΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

    Γάζα, 23 Ιανουαρίου 2005 (15:45 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να αναστείλει κάθε ένοπλη δράση κατά των Παλαιστίνιων μαχητών, εφόσον κι εκείνοι από την πλευρά τους συμφωνήσουν στον τερματισμό των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν από κοινού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σαούλ Μοφάζ.

    Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή από την πλευρά των Ισραηλινών, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλει η νέα παλαιστινιακή ηγεσία για μια κάποιου είδους συμφωνία με τους ένοπλους Παλαιστίνιους μαχητές, για τερματισμό των επιθέσεων, αναμένεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και να θέσει και πάλι σε τροχιά τον διάλογο για έξοδο από την κρίση.

    Ο νέος ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος μετέβη στη Γάζα την περασμένη Τρίτη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ένοπλους Παλαιστίνιους μαχητές να σταματήσουν κάθε επιθετική ενέργεια κατά ισραηλινών στόχων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων/

    Όπως μάλιστα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Μαχμούντ Αμπάς ή άλλως «Αμπού Μάζεν» κατόρθωσε να αποσπάσει τη δέσμευση δυο παλαιστινιακών οργανώσεων, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις για τουλάχιστον έναν μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα επιδιωχθεί μια πιο λεπτομερή συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

    Ωστόσο, ο αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και αρχιδιαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Ναμπίλ Σαάθ, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του σε σχέση με τον Ισραηλινό υπουργό, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι πολύ κοντά μια συμφωνία μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των ένοπλων οργανώσεων.

    «Τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μιλώ για εβδομάδες, δεν μιλώ για ημέρες» δήλωσε ο Σαάθ, σύμφωνα με τον οποίο ο Αμπάς, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει, σήμερα στη Δυτική Όχθη, παρέτεινε κατά μία ημέρα την παραμονή του στη Γάζα, προκειμένου να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Εξάλλου, εκπρόσωποι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν, σήμερα, ότι δεν έχει επιτευχθεί κανενός είδους συμφωνία μέχρι στιγμής, παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι συνεχίζονται οι συμφωνίες με τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [28] Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Κίεβο, 23 Ιανουαρίου 2005 (14:20 UTC+2)

    Ο Βίκτορ Γιούσενκο ορκίστηκε, σήμερα, πρόεδρος της Ουκρανίας, δίνοντας τέλος στην πολιτική αναταραχή που βίωσε η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

    Με το χέρι πάνω σε μια Βίβλο, ιστορικό κειμήλιο, ο Γιούσενκο ορκίστηκε ως νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, παρουσία εκατοντάδων, μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, και οι πρόεδροι επτά χωρών.

    Λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως τρίτος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Γιούσενκο συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του και ο λαός της θα στηρίξει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εδραίωση της οικονομίας της αγοράς στην Ουκρανία.

    [29] ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΛ ΖΑΡΚΑΟΥΪ ΜΕ ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Βαγδάτη, 23 Ιανουαρίου 2005 (13:08 UTC+2)

    «Δριμύ πόλεμο» κατά των κοινοβουλευτικών εκλογών στο Ιράκ, την ερχόμενη Κυριακή, κήρυξε ο Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, ο οποίος με ηχογραφημένο μήνυμά του καλεί τους σουνίτες Ιρακινούς να σαμποτάρουν την όλη διαδικασία, την οποία χαρακτηρίζει συνωμοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και των σιιτών συμμάχων τους.

    Το ηχογραφημένο μήνυμα του αλ Ζαρκάουι, που δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα, μέσω του διαδικτύου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κηρύξαμε δριμύ πόλεμο κατά της αρχής της δημοκρατίας και όλων όσοι προσπαθούν να την εδραιώσουν. Οι υποψήφιοι στις εκλογές θέλουν να γίνουν ημίθεοι, ενώ αυτοί που θα τους ψηφίσουν είναι άπιστοι. Και με το Θεό ως μάρτυρά μου, τους έχω πληροφορήσει (για τις προθέσεις μου)».

    [30] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΗΠΑ

    Τεχεράνη, 23 Ιανουαρίου 2005 (11:12 UTC+2)

    Την προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράν, θα αποτελούσε "μνημειώδες στρατηγικό λάθος", απηύθυνε σήμερα στην Ουάσινγκτον το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Κάθε τόσο, η Αμερική εξαπολύει έναν ψυχολογικό πόλεμο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, όπως μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ροϊτερ.

    Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση δεν αποκλείεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [31] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ"

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου 2005 (10:38 UTC+2)

    Στην επέτειο των 1700 χρόνων από το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου συμμετέχει η Αγιορείτικη Εστία, με την έκδοση ενός τόμου αφιερωμένου στον πολιούχο και προστάτη της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για το λεύκωμα, με τίτλο «Ο Άγιος Δημήτριος στην τέχνη του Αγίου Όρους», που ανιχνεύει την παρουσία του Μυροβλύτη Αγίου στα έργα τέχνης της μοναστικής πολιτείας του Αθωνα.

    Η παρουσίαση του λευκώματος θα γίνει αύριο στις 7.30 το βράδυ, στο Βασιλικό Θέατρο, από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, παρουσία Πατέρων της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους και του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμου.

    Πρόθεση της Αγιορειτικής Εστίας και των συνεργατών της ήταν να συγκεντρωθούν οι περισσότερες κατά το δυνατόν απεικονίσεις του Αγίου, ανεξάρτητα από το είδος της τέχνης και την κατάσταση διατήρησης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 23 January 2005 - 19:15:26 UTC