Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
  • [02] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ»
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
  • [05] Σ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Ο Κ ΑΝΑΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ
  • [07] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: "ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ"
  • [08] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΑ ΖΗΤΑ
  • [09] ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΞΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΤΕΛ
  • [10] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [11] ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΣΤΗΝ
  • [12] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ;
  • [13] ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟ ΙΝΚΑ
  • [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ Χ.Α.
  • [15] ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ
  • [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
  • [17] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ''ΒΛΕΠΕΙ'' Ο ΝΙΜΙΤΣ
  • [18] ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [19] ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [20] "ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ" ΛΕΕΙ Η ΛΙΒΥΗ
  • [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.Γ.Α. ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ
  • [22] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [23] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ
  • [24] NTV: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟ
  • [25] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΡΝΙ
  • [26] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ
  • [27] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ
  • [28] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΚΑΛΑΝΤΟΝΕΡΟΝ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [29] ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΦΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [30] ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
  • [31] "ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΡΟΒΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ
  • [32] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 13/2 Η ΕΚΘΕΣΗ COSMOPOLIS 1

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (11:58 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του για το νέο σύστημα των εφημεριών, που εφαρμόζεται, καθώς, όπως είπε, τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ο οποίος επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά στις 8 σήμερα το πρωί το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Ο κ. Καραμανλής συνοδευόταν από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ν. Κακλαμάνη και τον Υφυπουργό κ. Αθ. Γιαννόπουλο. Ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Στο χώρο της Υγείας δοκιμάζεται και κρίνεται καθημερινά η ευαισθησία και η αποτελεσματικότητα του κράτους. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν και να χτίσουμε ένα πραγματικά κοινωνικό, ένα πραγματικά ανθρώπινο κράτος, που να είναι δίπλα στους πολίτες όταν το έχουν ανάγκη.

    Εδώ και ενάμισι μήνα, δοκιμάζουμε στην πράξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, για το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της Αθήνας. Στόχος είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες Υγείας που προσφέρει το ΕΣΥ και να εξαλείψουμε, ει δυνατόν, τη ντροπή με τα ράντζα.

    Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος δείχνουν να ξεπερνούν κι αυτές ακόμη τις προσδοκίες μας. Εδώ, στον Ευαγγελισμό, μέχρι πρόσφατα, όπως με ενημερώνουν, όταν τελείωνε η εφημερία υπήρχαν, κατά μέσο όρο, 130 - 140 ράντζα. Σήμερα, όταν τελειώνει η εφημερία, τα ράντζα δεν ξεπερνούν τα 15 20 και την επόμενη μέρα δεν υπάρχουν καθόλου.

    Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, συνεχίζουμε τον αγώνα, διορθώνουμε ατέλειες, αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν. Και όλα αυτά βέβαια οφείλω να το τονίσω με την πολύτιμη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων, του νοσηλευτικού προσωπικού, των γιατρών, όλων των ανθρώπων που συμμετέχουν σ' αυτή τη δουλειά και στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ.

    Είναι βαθειά μου πίστη ότι, για να σέβεται ο πολίτης το κράτος, πρέπει πρώτα το κράτος να μάθει και να το αποδεικνύει - ότι σέβεται τον πολίτη".

    [02] Ε. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: «ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ»

    Λάρισα, 14 Ιανουαρίου 2005 (18:43 UTC+2)

    Την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των αγροτών μέσα από το διάλογο, επισήμανε από τις Σέρρες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κι ενώ οι εκπρόσωποι των αγροτών αποφασίζουν το Σάββατο στη Λάρισα για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε εκπροσώπους αγροτών στην πόλη των Σερρών, όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στην ελληνική περιφέρεια, υπογράμμισε ότι το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών πρέπει να επιλυθεί μέσα από το διάλογο, καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί μια φιλοαγροτική πολιτική.

    Η μορφή των κινητοποιήσεων για το βαμβάκι, θα οριστικοποιηθεί στην σύσκεψη των αγροτών το Σάββατο στην Λάρισα, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τον αποκλεισμό των εθνικών οδών.

    Πάντως, μετά το "ναυάγιο" στην σύσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου με τους αγροτοσυνδικαλιστές, οι αγρότες "έστησαν" ήδη το πρώτο μπλόκο, καθώς έχουν αποκλείσει με τα τρακτέρ τους την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Καρδίτσας στο ύψος του χωριού Γέφυρα, στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Θανάσης Κοκκινούλης ανέφερε, ότι άλλη συνάντηση με τον υπουργό δεν έχει νόημα να γίνει και παρέπεμψε στις συσκέψεις των αγροτών, για το αν θα γίνουν μπλόκα στις εθνικές οδούς.

    Ο συνεταιριστής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας ανάφερε ότι τα μπλόκα της παράταξής του, που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 του μήνα θα γίνουν, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά "αν είναι να πάνε κάποιοι για σκι στον Παρνασσό ας μην πάνε".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να κλείνουν οι δρόμοι και να κόβεται η Ελλάδα στα δυο και κάλεσε τους αγρότες να βρουν άλλους τρόπους να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

    Ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που περιόδευσε στις Σέρρες, προειδοποίησε και πάλι τους συνδικαλιστές της ΝΔ ότι θα τεθούν εκτός κόμματος εάν συμμετάσχουν σε μπλόκα ή αποκλεισμούς δρόμων.

    Για απάτες στο βαμβάκι, όπου πολιτεύονται στελέχη της ΝΔ, όπως η Βοιωτία, έκαναν λόγο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας, πως θα καταθέσουν στοιχεία στον εισαγγελέα.

    Την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στους βαμβακοπαραγωγούς έχει η κυβέρνηση και καμία προσπάθεια μετακύλισής της δεν πρόκειται να την απαλλάξει, τονίζουν οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ.

    Τάσσονται, εμμέσως, κατά του αποκλεισμού των δρόμων υπογραμμίζοντας ότι θα στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών με αίσθημα ευθύνης.

    Μάλιστα ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε σε δήλωσή του πως οι αγρότες πρέπει να διεκδικήσουν τα δίκαια και νόμιμα αιτήματά τους, το δικαίωμά τους δηλαδή για τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

    Ο συντονιστής του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ, "θα είναι στο πλευρό τους, θα είναι μπροστά σε αυτό τον αγώνα, με όλα τα στελέχη του, παντού, σε ολόκληρη τη χώρα, αποφεύγοντας όμως και μη εγκρίνοντας ακραίες μορφές κινητοποιήσεων που λειτουργούν εις βάρος του συνόλου της οικονομίας και της κοινωνίας και σε τελική ανάλυση απομονώνουν το ίδιο το μαζικό κίνημα των αγροτών στη συνείδηση της υπόλοιπης κοινωνίας".

    [03] ΜΕΤΡΑ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (18:00 UTC+2)

    Η προετοιμασία της κρατικής μηχανής και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενόψει της κακοκαιρίας που προανήγγειλε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου.

    Μετά το πέρας της σύσκεψης, ανακοινώθηκε ότι στο πλαίσιο της επίτευξης καλύτερου συντονισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, τέθηκαν σε ετοιμότητα όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε 24ωρη βάση. Η ανάπτυξη των μηχανισμών αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα γίνεται δυο (2) με τρεις (3) ώρες πριν την εκδήλωσή τους, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό οδικό δίκτυο και τους δρόμους ιδιαίτερης σημασίας.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με τη σύσκεψη και τα μέτρα που δρομολογούνται, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

    «Όπως γνωρίζετε, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αυτή την στιγμή, γίνεται σύσκεψη όλων εκείνων των φορέων της κρατικής μηχανής οι οποίοι είναι αρμόδιοι να πάρουν όλα τα προληπτικά, πρωτίστως, αλλά και κατασταλτικά μέτρα, σε περίπτωση που χρειαστούν, για τη διευκόλυνση του Πολίτη και της ζωής, σε ό,τι αφορά τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από την κακοκαιρία, που έχει προαναγγείλει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη σε εγρήγορση και θα είναι καθ' όλη την διάρκεια των φαινόμενων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Είναι γνωστό ότι οι προβλέψεις αυτές εξειδικεύονται συνεχώς, ιδίως σε ό,τι αφορά χιονόπτωση, κι επομένως η ένταση της εγρήγορσης του κρατικού μηχανισμού θα εξαρτάται και από τις επιμέρους, κατά χρόνο, προγνώσεις.

    Ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε εγρήγορση, όπως είπα, και σε ό,τι αφορά το Κέντρο και σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο αλλά ολόκληρη η επικράτεια. Γιατί η ταλαιπωρία μπορεί να είναι η ίδια και δεν υπάρχει διάκριση σ' αυτήν.

    Εκείνο που επιδιώκεται είναι ο καλύτερος δυνατός συντονισμός γιατί, σε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεται ο συντονισμός των δημόσιων υπηρεσιών και η αποφυγή της επικάλυψης των όποιων αρμοδιοτήτων.

    Το κυριότερο, χρειάζεται η πρόληψη σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων. Ρίχνουμε και θα ρίξουμε το βάρος σ' αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά θέματα κυκλοφορίας, θα υπάρξουν προληπτικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν και εφ' όσον χρειαστεί, όχι ως επιμηθείς, αφού τα προβλήματα ακόμα κι όταν είναι μικρά μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να γίνουν πολύ μεγαλύτερα.

    Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι και σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, με τις κεντρικές και περιφερειακές του υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα Υπουργεία και ιδίως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σ' εκείνη την ετοιμότητα η οποία απαιτείται για τέτοιες περιπτώσεις.

    Θα παρακαλούσα πολύ όλους τους πολίτες να λάβουν υπόψη τους και τις οδηγίες οι οποίες θα δίνονται συνεχώς αλλά και επίσης τα μηνύματα που σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου παρουσιαστούν προβλήματα, θα εκπέμπονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Από εκεί και πέρα, για τις επιμέρους ανακοινώσεις θα υπάρχει πλήρης πληροφόρηση και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία, βεβαίως, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί συνεχώς. Απλώς και μόνο, υπενθυμίζω, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η ετοιμότητά της είναι μεγαλύτερη.

    Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Χαράλαμπος Μανιάτης καθώς και εκπρόσωποι των παρακάτω υπηρεσιών και οργανισμών:

    - Ελληνική Αστυνομία (Προϊστάμενος κλάδου Ασφάλειας - Τάξης)

    - Πυροσβεστικό Σώμα (Υπαρχηγός Επιχειρήσεων)

    - Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ)

    - Ε.Κ.Α.Β. (Πρόεδρος)

    - Περιφέρεια Αττικής (Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργων και Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας)

    - Νομαρχία Αθηνών (Υπηρεσίες Αποχιονισμού και Πολιτικής Προστασίας)

    - Νομαρχία Πειραιώς (Υπηρεσίες Αποχιονισμού και Πολιτικής Προστασίας)

    - Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (Υπηρεσίες Αποχιονισμού και Πολιτικής Προστασίας)

    - Νομαρχία Δυτικής Αττικής (Υπηρεσίες Αποχιονισμού και Πολιτικής Προστασίας)

    - Δ.Ε.Η. (Διευθύνων Σύμβουλος)

    - Ο.Σ.Ε. (Πρόεδρος)

    - Ε.Υ.Δ.Α.Π. (Πρόεδρος)

    - Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Γενικός Διευθυντής Αεροπορικών Υπηρεσιών)

    - ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.(Διευθύνων Σύμβουλος)

    - ΤΡΑΜ Α.Ε. (Διευθύνων Σύμβουλος)

    - «ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΟΝ» (ανάδοχος τμήματος της ΠΑΘΕ)

    - Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    - ΥΠΕΧΩΔΕ - ΕΥΔΕ

    - Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

    [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (00:17 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης ο θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Είναι η δεύτερη φορά που πατάει το πόδι του στη χώρα μας, η πρώτη το 1988 για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Νάπολι 1-1 για το κύπελλο Ουέφα.

    Σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από τη χώρα μας. «Πάντα γίνονται θαύματα και η Ελλάδα έκανε ένα θαύμα κατακτώντας το Euro. H Ελλάδα του νίκησε όλους και πάντα είναι καλό για το ποδόσφαιρο, όταν μικρές ομάδες κατακτούν τίτλους. Αυτό δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν καλοί παίκτες», τόνισε

    «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που γύρισα στην Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια, είχα πολύ καιρό να έρθω εδώ και τώρα είναι συναρπαστική στιγμή για μένα», τόνισε.

    Ο Μαραντόνα επιβεβαίωσε ότι είχε προσκληθεί να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες, ωστόσο δεν κατάφερε να έρθει.

    Το βράδυ τον επισκέφτηκε στο ξενοδοχείο ο Ριβάλντο με τη σύζυγο του.

    [05] Σ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Ο Κ ΑΝΑΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Άγκυρα, 14 Ιανουαρίου 2005 (12:33 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτές τις ημέρες διερευνητικές επαφές σχετικά με τη στάση των δυο πλευρών στην Κύπρο διατύπωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν ο κ. Ανάν θα ικανοποιηθεί από τις επαφές στην Κύπρο ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει δείξει ότι στρέφεται προς την επίλυση. Παράλληλα ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ Ερντογάν ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το Κυπριακό και ότι αύριο το πρωί θα συζητηθεί το θέμα λεπτομερώς με αρμοδίους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αυτό σημαίνει την αρχή μιας νέας διαδικασίας απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβεί σε δηλώσεις και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα κατεχόμενα, να σχηματιστεί κυβέρνηση και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια πιο περιεκτική πρωτοβουλία.

    Σχολιάζοντας την αλλαγή της στάσης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος εξέφρασε υποστήριξη στο σχέδιο Ανάν, την χαρακτήρισε ικανοποιητική. Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή η τουρκική πλευρά είναι αυτή που θέλει την επίλυση του Κυπριακού και που ασκεί πιέσεις για αυτό. «Ωστόσο» πρόσθεσε «είναι και λίγο στα χέρια των χωρών του κόσμου και κυρίως της Βρετανίας και των ΗΠΑ να πείσουν του Ελληνοκύπριους».

    Σχολιάζοντας τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του κ Ερντογάν ότι μπορεί να τεθεί ένα νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού είπε ότι ενδέχεται να αρχίσει μια νέα διαδικασία και να τεθεί νέο σχέδιο το οποίο η τουρκική πλευρά θα εξετάσει εφόσον δεν είναι χειρότερο από το σχέδιο Ανάν. «Όμως υπάρχει ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί. Γιατί να θέλει λύση ο Παπαδόπουλος; Τι συνέβη ή τι άλλαξε για να στραφεί στην λύση. Γιατί να δεχτεί να σχέδιο που απέρριψε πριν 6-7 μήνες ή ένα παρόμοιό του;» πρόσθεσε ο κ. Ντενκτάς και επισήμανε ότι την απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να τη δώσουν η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

    [06] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΘΕ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:50 UTC+2)

    Με αφορμή την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά στην Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ που συμμετείχαν στην Εξεταστική, οι οποίοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισαν ότι «από το πόρισμα προκύπτει ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με πράξεις και παραλείψεις, προξένησε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βλάβη στο ελληνικό Δημόσιο», καθώς και ότι «ευθύνη να αποφασίσει για τα περαιτέρω έχει η ίδια η Ολομέλεια της Βουλής», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε σήμερα τα εξής:

    «Ανέμενα μια μεγαλύτερη γενναιότητα από την πλευρά της ΝΔ, διότι κατέρρευσε όλο αυτό το σκηνικό που σκόπιμα στήθηκε, -όπως από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε και απεδείχθη-, από τον ΥΕΘΑ κ. Σπηλιωτόπουλο και τον Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ, κ. Ζορμπά, ώστε να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη και να υπάρξει η σχετική εισαγγελική αναφορά προς τη Βουλή. Το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ ξεκάθαρα αναφέρει, ότι όλες οι διαδικασίες ήταν νόμιμες, ότι επελέγησαν τα καλύτερα δυνατά οπλικά συστήματα που μπορούσαμε να προμηθευτούμε, με τους καλύτερους όρους και μάλιστα άμεσης λειτουργίας και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Έτσι, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να υποστηρίξει κανείς ότι υπήρξε ζημία.

    »Η ΝΔ στο πόρισμά της, επαναλαμβάνει το αρχικό κατηγορητήριο, σαν να μην έγινε επί τόσο διάστημα έρευνα και συζήτηση στην Εξεταστική επιτροπή, δείχνοντας και τη δυσκολία της να λάβει θέση εδώ που οδήγησαν τα πράγματα. Ανέμενα να παραδεχθεί, τουλάχιστον, ότι πολλά από αυτά που υποστήριξε δεν είχαν βάση, απεδείχθησαν ψευδέστατα. Άλλωστε και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ περιορίζουν την κριτική τους σε πολιτικές ευθύνες, κατά την άποψή τους, τονίζοντας ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για οτιδήποτε», δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε:

    «Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια πρόταση για ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων, με βάση την οποία και όλοι συμφωνούμε σε αυτό- η Βουλή θα αποκτήσει ισχυρότερο ρόλο παρέμβασης, εγκρίνοντας τις διαδικασίες για τους εξοπλισμούς. Προσωπικά νιώθω υπερήφανος, -και αισθάνομαι δικαιωμένος-, διότι αυτό ακριβώς το είχα εφαρμόσει στην πράξη επί πεντέμισι χρόνια, όπου τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας γίνονταν γνώστες, με λεπτομερή ενημέρωση, για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα πήγαινε προς έγκριση στο ΚΥΣΕΑ, που είναι το ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό όργανο της χώρας για την άμυνα και την ασφάλεια και είναι αρμόδιο για την έγκριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως και αυτών που συζητήθηκαν στην Εξεταστική επιτροπή».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν «το άνοιγμα των λογαριασμών στην Τράπεζα της Κύπρου μπορεί να επιφέρει νέα στοιχεία», ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ απάντησε:

    «Μα αποκαλύφθηκαν χθες. Κανένα απολύτως στοιχείο δεν προέκυψε. Οι σχέσεις της Ρώσικης εταιρίας ΑΝΤΕΥ με την εταιρία DRUMILAN International είτε στις Η.Π.Α., είτε στην Κύπρο, είτε στην Ελβετία, είτε οπουδήποτε αλλού, είναι κάτι που δεν μας αφορά και, όπως απεδείχθη, δεν έχουν καμία σχέση με ελληνικά πολιτικά πρόσωπα. Όλα αυτά ήταν υπεκφυγές, που χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν την εντύπωση ότι κάτι περίεργο συνέβη με τους εξοπλισμούς, ότι κάποιοι δήθεν είχαν πάρει μίζες ή είχαν αναμιχθεί παρανόμως.

    »Όλο αυτό το σκηνικό κατέρρευσε. Και εδώ φαίνεται η ζημιά που προκλήθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, ενώ επί οκτώ χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και κανείς δεν είχε ασκήσει κριτική. Έρχονταν στο ΥΠΕΘΑ και ενημερώνονταν τα στελέχη και όλη η ηγεσία της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, γνώριζαν ότι υπήρχαν πιέσεις από τις ηγεσίες διαφόρων χωρών, καθώς και ότι εμείς υλοποιήσαμε μια πολιτική που συζητιόταν και αποφασιζόταν από το ΚΥΣΕΑ, προτάσσοντας το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και λαμβάνοντας υπόψη τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας σε σχέση π.χ. με τις Η.Π.Α. ή τη Ρωσία και άλλες χώρες.

    »Όλα αυτά, όμως, που ήταν γνωστά, δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν τη ΝΔ σε μια υπεύθυνη πολιτική για τους εξοπλισμούς. Αντ' αυτού έγιναν «θύματα» των πρωτοβουλιών και της τακτικής του κ. Σπηλιωτόπουλου που νόμιζε ότι, κατασκευάζοντας με λάσπη ένα οικοδόμημα «γκρίζας ζώνης» για τους εξοπλισμούς, θα μπορούσε να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ, να μειώσει το έργο του και να θίξει εμάς προσωπικά.

    »Αυτή η επίθεση, η σκευωρία και η πολιτική δίωξη κατέπεσαν χθες με πολύ μεγάλο κρότο, διότι απεδείχθη ότι δεν υπήρχε τίποτα από όλα αυτά που ισχυρίζονταν. Για αυτό είναι μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες τους και προσωπικά τουλάχιστον σκοπεύω να τις αναδείξω και με την αγωγή που έχω ασκήσει κατά του κ. Ζορμπά, στην οποία θα επιμείνω μέχρι τέλους, με σκοπό τη δικαίωση και την αποκατάσταση της αλήθειας. Υπήρξε μια συκοφαντική επίθεση εναντίον μας με ψευδή στοιχεία και συκοφαντίες. Κατασκευάστηκε σκόπιμα μια εντύπωση. Είμαι τριάντα χρόνια στην πολιτική και δεν με άγγιξε κανείς μέχρι σήμερα. Ο κ. Ζορμπάς τόλμησε να κατασκευάσει ψεύτικα στοιχεία για να με θίξει. Ε, λοιπόν, αυτό θα το πληρώσουν. Τα θέματα δεν είναι προσωπικά, πρόκειται για πολιτική επίθεση με βρώμικα μέσα και αυτό δεν είναι αποδεκτό στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο κ. Ζορμπάς είναι το εκτελεστικό όργανο και τις πολιτικές ευθύνες έχει ο κ. Σπηλιωτόπουλος, του οποίου τα ψεύδη και την απόκρυψη στοιχείων αποκαλύψαμε στη Βουλή», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και συνέχισε:

    «Επισημαίνω μόνο, ως παράδειγμα, ότι υποστήριξε πως για το TPQ 37 δήθεν δε πήραμε τραπεζική εγγύηση, αλλά εταιρική εγγύηση, κάτι που απεδείχθη ψευδέστατο. Επίσης, είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ακόμη ανταλλακτικά για τα ΤΟR, ενώ η παραγγελία τους έχει γίνει από το 2003; Υπήρξε σκόπιμη αδιαφορία για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τα συστήματα αυτά ήταν άχρηστα.

    »Έχω υποχρέωση να παλέψω απέναντι σε αυτές τις βρώμικες επιθέσεις εναντίον μου, να τις αποκαλύψω και να καταλογισθούν ευθύνες, διότι η διαφάνεια και η ειλικρίνεια στην αντιμετώπιση των θεμάτων είναι πολιτική υποχρέωση όλων για να λειτουργήσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

    »Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ ζητήσαμε από την αρχή την αποκάλυψη της αλήθειας και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή έκαναν θαυμάσια δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Επί τρεις μήνες, στις συνεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με μεγάλη προσπάθεια, δεκάδες μάρτυρες, χιλιάδες σελίδες-, έψαξαν και ανέδειξαν την αλήθεια. Έγινε μια δουλειά σε βάθος που αποτυπώνεται στο πόρισμα του ΠΑΣΟΚ, όπου δεν μένει τίποτα αναπάντητο και τίποτα όρθιο από όσα κατατέθηκαν, -έστω ως σκιές και ερωτήματα-, από την πλευρά της ΝΔ. Κατέρρευσε πλήρως κάθε στοιχείο κατηγορητηρίου.

    »Είμαστε περήφανοι για όλο το έργο του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της άμυνας. Και από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής αποδείχθηκε η αντικειμενική αλήθεια: ότι έγινε το καλύτερο δυνατό, ότι πήραμε τα καλύτερα όπλα, με τους καλύτερους οικονομικούς όρους και ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ζημιά, αλλά αντίθετα υπάρχει όφελος του ελληνικού δημοσίου.

    »Η υπόληψη και η αξιοπιστία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη. Είναι μεγάλο λάθος να τίθεται σε αμφισβήτηση η τιμή και η υπόληψη των στρατιωτικών στελεχών, τα οποία απέδειξαν ότι λειτούργησαν και λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η υπόθεση αυτή κατέρρευσε στην πολιτική της πλευρά. Υπάρχει όμως σε εξέλιξη στη δικαιοσύνη μια διαδικασία εναντίον της τότε ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου πέντε στρατηγοί ουσιαστικά κατηγορούνται για απιστία.

    »Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους. Θα είμαστε εκεί ως μάρτυρες για να αποδείξουμε ότι αυτή η ιστορία ήταν μια σκευωρία που κατέρρευσε και επομένως, πρέπει να σταματήσει η υπόθεση και σε αυτή την πλευρά της, ώστε να δικαιωθούν τα στρατιωτικά στελέχη που έπραξαν μόνο το καθήκον τους. Και αυτό οφείλει να το επιβεβαιώσει και η Δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [07] ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: "ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ"

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:21 UTC+2)

    Δεν έγινε, τελικά, δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, η παραίτηση που υπέβαλε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Λεωνίδας Στάθης, ο οποίος εμφανίζεται σε ρεπορτάζ του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου να ζητά από συνήγορο θύματος τροχαίου 5.000 ευρώ, προκειμένου να επιδικάσει αποζημίωση 59.000 ευρώ.

    Αναλυτικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, με αφορμή την υποβληθείσα παραίτηση του Προέδρου Πρωτοδικών, Λεωνίδα Στάθη, δήλωσε τα εξής:

    «Από την ανάγκη εξυγίανσης του δημόσιου βίου δεν εξαιρείται κανείς. Θα έλεγα μάλιστα ότι κατ' εξοχήν οι λειτουργοί του Νόμου δεν είναι υπεράνω του Νόμου.

    »Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποδείξει ότι διαθέτει την βούληση να αυτοπροστατεύεται από τυχόν φαινόμενα που διαβρώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της στη συνείδηση των πολιτών.

    »Για το λόγο αυτό δεν κάνω δεκτή την υποβληθείσα παραίτηση του Προέδρου Πρωτοδικών.

    »Θα ακολουθηθεί η δέουσα πειθαρχική διαδικασία, προκειμένου να κριθεί από το ανώτατο όργανο του Δικαστικού Σώματος, του οποίου εμπιστεύομαι την ακεραιότητα και κρίση», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    [08] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΑ ΖΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:02 UTC+2)

    Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Τριμελούς Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, Γεράσιμο Διονυσάτο, υπέβαλε σήμερα ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Λεωνίδας Στάθης.

    Ο Πρωτοδίκης εμφανιζόταν σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, να ζητά από συνήγορο θύματος τροχαίου 5.000 ευρώ, προκειμένου να επιδικάσει αποζημίωση 59.000 ευρώ.

    Ο Πρωτοδίκης επικαλείται στην παραίτησή του λόγους υγείας.

    Η παραίτηση διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το οποίο διενεργείται πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του κ. Στάθη.

    [09] ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΞΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΤΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:56 UTC+2)

    Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, έκρινε ένοχους τους έξι από τους εννέα νεαρούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Πρωτοχρονιά επειδή δημιούργησαν επεισόδια σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ξάνθης που μόλις είχε ξεκινήσει από τον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων «Μακεδονία».

    Το δικαστήριο αθώωσε τρεις από τους νεαρούς και καταδίκασε τους υπόλοιπους έξι σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή για αντίσταση και εξύβριση κατά της αρχής.

    Όπως κατήγγειλε ο οδηγός του λεωφορείου, οι νεαροί λίγο πριν αναχωρήσουν μαζί με άλλους δώδεκα επιβάτες για την Ξάνθη, έβαλαν τα πόδια τους στα καθίσματα, έπιναν μπύρες και τον εξύβρισαν.

    Ωστόσο ο ίδιος ανακάλεσε στο δικαστήριο την έγκλησή του για εξύβριση και απειλή εναντίον τους και δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι πήγαιναν στην Ξάνθη για να παρευρεθούν στην κηδεία φίλης τους.

    [10] ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του γραφείου του, οργανώνει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στις 11,30 το πρωί, στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαθεμελής θα μιλήσει με θέμα «για μια Ελλάδα δυνατή και υπολογίσιμη, για έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο».

    Την εκδήλωση, θα χαιρετίσουν τα γνωστά πολιτικά στελέχη Βύρων Πολύδωρας και Λευτέρης Βερυβάκης, ενώ θα τραγουδήσει ο Πέτρος Γαϊτάνος

    [11] ΠΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:32 UTC+2)

    Μέχρι τη Δευτέρα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επισήμανση της συμφωνίας μεταβίβασης των μετοχών που κατέχει η οικογένεια Γεωργίου Μπόμπολα (περίπου 67,5% του συνόλου των μετοχών) στην Πήγασος Α.Ε. Εκδοτική και Εκτυπωτική (που ασχολείται με εκδοτικές, εκτυπωτικές και τηλεοπτικές δραστηριότητες), στην οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.

    Με βάση την πληροφορία αυτή, η μετοχή της Πήγασος έκλεισε την Παρασκευή στο απόλυτο limit up, σημειώνοντας άνοδο 20%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 54,84%.

    Σημαντική άνοδο, κατά 9,71%, σημείωσε και η μετοχή του Τηλέτυπου, ενώ οι τίτλοι της Άκτωρ και της Ελληνικής Τεχνοδομικής, ενισχύθηκαν κατά 9,4% και 10,11% αντιστοίχως.

    [12] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ;

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:16 UTC+2)

    Σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις εντός του Φεβρουαρίου προσανατολίζονται οι βενζινοπώλες, οι οποίοι προσάπτουν στην κυβέρνηση ότι αναβάλει την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα για να σταθμίσει την κατάσταση, ενώ οριστική απόφαση για τη μορφή και το χρόνο των κινητοποιήσεων θα λάβει η έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό.

    Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι το λαθρεμπόριο, η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων εφαρμογής του Ν. 3054/2002, η καθυστέρηση εισαγωγής του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών- εκροών, το φορολογικό, η ανεξέλεγκτη ίδρυση πρατηρίων, η έλλειψη μητρώου λιανικής εμπορίας κ.α. Όπως επισημαίνει όλα αυτά «έχουν επίπτωση στην ποιότητα και τις τιμές που προμηθεύεται ο καταναλωτής τα υγρά καύσιμα».

    [13] ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟ ΙΝΚΑ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το οποίο αναδείχθηκε μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 12 Ιανουαρίου.

    Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του ΙΝΚΑ έχει ως εξής: Πρόεδρος Τσέκερης Κωνσταντίνος (Οικονομολόγος, συνιδρυτής του Ινστιτούτου Καταναλωτών), Α' Αντιπρόεδρος Αγγελάκη Δήμητρα (Αντινομάρχης Αθηνών σε θέματα Υγείας), Β' Αντιπρόεδρος Κατωπόδης Διονύσιος (Πολιτικός Μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα Περιβάλλοντος), Γενικός Γραμματέας Παπαλάμπρος Γεώργιος (Δικηγόρος), Ειδικός Γραμματέας Ποθητάκης Ιωάννης (Δικηγόρος), Ταμίας Κάππος Δημήτριος (Οικονομολόγος), Μέλος Πάνου Θεόδωρος (Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ).

    [14] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ Χ.Α.

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:52 UTC+2)

    Την παραίτησή της υπέβαλε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Λητώ Ιωαννίδου, η οποία ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα Εκτελεστικής Αντιπροέδρου τoν  Δεκέμβριο του 2000.

    Το ΔΣ του ΧΑ, σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί την κα Ιωαννίδου "για την ενεργό συμμετοχή της στη διαρκή προσπάθεια του Χρηματιστηρίου για τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς".

    [15] ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

    Βρυξέλλες, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:51 UTC+2)

    Αιτιολογημένη γνώμη, που αποτελεί το βήμα πριν από την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε τέσσερα κράτη- μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη φορολόγηση των τόκων και των δικαιωμάτων.

    Ειδικότερα η Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία να της κοινοποιήσουν τα μέτρα που έλαβαν προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με το κοινό σύστημα φορολόγησης των τόκων και των δικαιωμάτων που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιριών διαφορετικών κρατών μελών.

    Η συγκεκριμένη οδηγία έχει ως στόχο την κατάργηση κάθε παρακράτησης στην πηγή σχετικά με τις πληρωμές τόκων και δικαιωμάτων που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιριών διαφορετικών κρατών μελών στο κράτος μέλος από όπου προέρχονται οι πληρωμές και να πετύχει κατ' αυτό τον τρόπο την ίση φορολογική μεταχείριση των εθνικών και των διασυνοριακών συναλλαγών.

    Η οδηγία προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα έπρεπε να είχαν θέσει σε ισχύ τις απαραίτητες διατάξεις για τη συμμόρφωσή της προς την παρούσα οδηγία μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2004 το αργότερο. Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχουν κοινοποιήσει ακόμη τις διατάξεις που θέσπισαν προκειμένου να συμμορφωθούν προς την εν λόγω οδηγία. Για το λόγο αυτό με επιστολή που έστειλε στις 22 Μαρτίου 2004 ζήτησε από τις εν λόγω χώρες να τις υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους επ' αυτού του θέματος εντός δύο μηνών. Η Ελλάδα, η Γαλλία και η Πορτογαλία απάντησαν στην εν λόγω επιστολή και ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι βρίσκονταν υπό έγκριση σχετικά σχέδια νόμου για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας. Η Ιταλία αντιθέτως δεν απάντησε.

    Επειδή η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις σχετικές εθνικές νομοθετικές πράξεις θεωρεί ότι δεν έχουν θεσπισθεί ακόμη στις εν λόγω χώρες τα μέτρα εφαρμογής της προαναφερόμενης οδηγίας. Εάν τα κράτη μέλη δεν της κοινοποιήσουν τα ζητούμενα μέτρα εντός δύο μηνών από την παραλαβή της αιτιολογημένης γνώμης, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΚΟΝΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Βουκουρέστι, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:47 UTC+2)

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας, που ανήκει στον χώρο της αντιπολίτευσης προσανατολίζεται στο να κινήσει τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του νέου προέδρου της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, ως απάντηση στις δηλώσεις του τελευταίου να απομακρυνθούν από τις θέσεις του οι πρόεδροι των δύο σωμάτων της Βουλής.

    Σήμερα το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα μαζί με τους Φιλελεύθερους και τη Δημοκρατική Ενωση Ούγγρων αποφάσισαν να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες για να αντικατασταθούν ο πρόεδρος της Βουλής Νικολάε Βακαρόγιου και ο πρόεδρος της Γερουσίας Αντριαν Ναστάσε (στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) με το αιτιολογικό ότι εκλέχθηκαν παράνομα γιατί δεν ήταν μυστική η ψηφοφορία.

    Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τίτους Κορλάτιν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Mediafax ότι οι Δημοκρατικοί ενεργούν καταπατώντας το Σύνταγμα και υπακούοντας σε πολιτική εντολή του Μπασέσκου.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ''ΒΛΕΠΕΙ'' Ο ΝΙΜΙΤΣ

    Νέα Υόρκη, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:36 UTC+2)

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε ότι αναμένει να σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες που διεξάγονται σήμερα στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ ανάμεσα στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη, και τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Ουάσινγκτον, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στο ΒΒC τόνισε ότι στην προηγούμενη συνάντηση το κλίμα ήταν εποικοδομητικό και πρόσθεσε ότι σίγουρα θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις αλλά ελπίζει στη σημερινή συνάντηση να επιτευχθεί κάποια πρόοδος.

    Ανέφερε επίσης ότι «οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις καλές τους σχέσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν σε μια λύση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ».

    [18] ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΛΙΒΑΝΟΥ

    Λευκωσία, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:07 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει βασικό, σημαντικό και πρακτικό ρόλο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Μαχμούντ Χαμούντ, ύστερα από συνομιλίες στη Βηρυτό με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Μιλώντας μετά τις συνομιλίες, ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε πολιτικούς και άλλους τομείς, προσθέτοντας ότι πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να λειτουργήσει ένα εμπορικό γραφείο στη Βηρυτό σύντομα και να στείλει άτομα να εξετάσουν την πιθανότητα κοινών δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού.

    Ο κ. Χαμούντ καλωσόρισε τον κ. Ιακώβου, «ο οποίος μας ήρθε από μια κοντινή προς τον Λίβανο χώρα, ιστορικά, γεωγραφικά και συναισθηματικά, και ο οποίος έφερε μαζί του την Ευρώπη στα σύνορά μας».

    Πρόσθεσε ότι «με την Ευρώπη μας ενώνουν κοινά πράγματα» και σημείωσε ότι «με την Κύπρο μας ενώνουν σχέσεις πολύ σημαντικές».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:40 UTC+2)

    Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος και η Αστυνομία εντόπισαν στην πόλη Κάρλοβο της κεντρικής Βουλγαρίας εργαστήριο κατασκευής συνθετικών ναρκωτικών, παραγόμενων μέσω οργανικής σύνθεσης. Πρόκειται για το πρώτο στη Βουλγαρία παρόμοιο εργαστήριο, που εντοπίζεται από τα όργανα της δημόσιας τάξης. Συνελήφθησαν τρεις Βούλγαροι και ένας Ολλανδός, ο οποίος είχε καταδίκη στην Ολλανδία για εμπορία ναρκωτικών.

    Το εργαστήριο εντοπίστηκε ακόμη την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αντιστράτηγος Μπόικο Μπορίσοφ.

    [20] "ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΓΑΡΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ" ΛΕΕΙ Η ΛΙΒΥΗ

    Σόφια, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:33 UTC+2)

    Η Βουλή της Λιβύης ανακοίνωσε την αποφασιστικότητά της η χώρα να λάβει χρηματικές αποζημιώσεις για τις οικογένειες των παιδιών που μολύνθηκαν με τον ιό του Έιτζ, στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης. Το κοινοβούλιο της αραβικής αυτής χώρας, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της για την επιβολή της εσχάτης των ποινών στους δράστες του εγκλήματος. Αυτά αναφέρονται σε ειδική διακήρυξη του φόρουμ που διεξάχθηκε στην πόλη Σιρτ, όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο

    Το Ποινικό Δικαστήριο της Βεγγάζης, καταδίκασε τις πέντε Βουλγάρες αδελφές νοσοκόμες και έναν Παλαιστίνιο γιατρό σε θάνατο δια τυφεκισμού, με τις κατηγορίες για την εκ προμελέτης μόλυνση με τον ιό του Έιτζ άνω των 400 παιδιών στο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης το 1998. Ωστόσο το λιβυκό δικαστήριο, σύμφωνα με τη βουλγαρική εκδοχή, παραμέλησε τα πορίσματα της έκθεσης που εκπόνησαν διεθνώς γνωστοί εμπειρογνώμονες και επιστήμονες στον τομέα του AIDS.

    Σύμφωνα με τα πορίσματα της εν λόγω έκθεσης η μόλυνση των παιδιών οφείλεται στις κακές συνθήκες και κατάσταση υγιεινής στο νοσοκομείο. «Είμαστε πεπεισμένοι στην αθωότητα των Βουλγάρων αδελφών νοσοκόμων και θα εξακολουθήσουμε να εμμένουμε για αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής, Ογκνιάν Γκερτζίκοφ.

    [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.Γ.Α. ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (18:21 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αρχίζει ουσιαστικός διάλογος, με τον ΟΔΙΕ, τη Φίλιππο Ένωση και τους Ιπποδρομιακούς φορείς, για τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Ιπποδρομιών και των γενικών διατάξεων.

    Αυτό αποφασίσθηκε στη σημερινή συνάντηση, που είχε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος με ιπποδρομιακούς φορείς και στην οποία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΕ Πελοπίδας Καλίρης.

    Επίσης συζητήθηκαν τα χρονίζοντα προβλήματα, που απασχολούν τον κλάδο και οι προτάσεις για την επίλυσή τους. Για ορισμένα από αυτά, όπως τα προβλήματα του ιπποδρομιακού στίβου στο Μαρκόπουλο και η διάθεση στάβλων του Ιππικού Κέντρου, τόσο η ΓΓΑ, όσο και ο ΟΔΙΕ έχουν ήδη δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες.

    [22] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2005 (00:22 UTC+2)

    Για το απόγευμα της Παρασκευής (στις 4μμ) αναβλήθηκε η διαδικασία της απολογίας των ΠΑΕ Πανιώνιος και Ολυμπιακός, στο αθλητικό δικαστήριο της ΕΠΑΕ.

    Η αναβολή δόθηκε λόγω της αδιαθεσίας που αισθάνθηκε η γραμματέας του δικαστηρίου, η οποία λιποθύμησε.

    [23] ΟΥΚΡΑΝΙΑ:ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ

    Κίεβο, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:48 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας συμφώνησε να εξετάσει προσφυγή του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχετικά με το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο οποίος επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο στη χώρα.

    Με την απόφαση αυτή μετατίθεται για τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, η ορκωμοσία του νικητή των εκλογών Βίκτορ Γιούστσενκο, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχασε τις εκλογές από τον Γιούστσενκο έχει ζητήσει από το δικαστήριο να δώσει εντολή για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.

    [24] NTV: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 14 Ιανουαρίου 2005 (20:29 UTC+2)

    Απελευθερώθηκαν οι τρεις άνδρες, οι οποίοι είχαν απαχθεί μαζί με τον Τούρκο επιχειρηματία Καραμάν Σαντίκογλου στο Ιράκ το Δεκέμβριο, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    Ο πλοίαρχος Αχμέτ Γιουρτάς, τούρκος υπήκοος που εργάζεται στον Σαντίκογλου, αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τον διερμηνέα του τελευταίου και τον ιρακινό οδηγό του στην περιοχή της παραθαλάσσιας πόλης Ουμ Κασρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Κουβέιτ, πρόσθεσε το NTV.

    Ο Γιουρτάς θα επιστρέψει προσεχώς στην Τουρκία, σύμφωνα με το κανάλι, το οποίο πρόσθεσε ότι υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθεί και ο Σαντίκογλου.

    [25] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΚΑΡΝΙ

    Βρυξέλλες, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:58 UTC+2)

    Το Λουξεμβούργο που έχει την προεδρία της ΕΕ καταδίκασε "ανεπιφύλακτα" την επίθεση κατά του σημείου διέλευσης Κάρνι στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία σκοτώθηκαν έξι ισραηλινοί πολίτες, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Σε ανακοίνωση της προεδρίας τονίζεται ότι "η επίθεση έγινε ενώ υπάρχει μια πραγματική ελπίδα για μια επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας. Η προεδρία της ΕΕ καλεί τα μέρη να μην επιτρέψουν σε τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης, και να δείξουν αυτοσυγκράτηση".

    [26] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 14 Ιανουαρίου 2005 (19:04 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, βρίσκεται στην Τανζανία για να ολοκληρώσει συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους των φτωχών χωρών.

    Η συμφωνία που υπεγράφη με τον πρόεδρο της Τανζανίας, Μπέντζαμιν Κάπα, προβλέπει ότι η Βρετανία θα πληρώσει το 10% των χρεών της χώρας προς την Παγκόσμια Τράπεζα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η αφρικανική χώρα με τη σειρά της αναλαμβάνει την υποχρέωση να χρησιμοποιήσει τους πόρους που θα εξοικονομήσει για να μειώσει τη φτώχεια και να βελτιώσει το σύστημα εκπαίδευσης.

    «Πιστεύω ότι μπορούμε να απαλείψουμε τα χρέη χωρών όπως της Τανζανίας που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους», τόνισε ο κ. Μπράουν.

    «Η πρώτη συμφωνία ελάφρυνσης των χρεών που υπογράψαμε με την Τανζανία επέτρεψε στη χώρα να παράσχει δωρεάν παιδεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η νέα συμφωνία προχωρά περισσότερο και δίνει τη δυνατότητα στη Τανζανία να παράσχει δωρεάν δευτεροβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

    Ο κ. Μπράουν που πραγματοποιεί περιοδεία στην Αφρική δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνάψει παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες αφρικανικές χώρες.

    Η Βρετανία προεδρεύει του «Ομίλου των 7» πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη και η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της προεδρίας προγράμματα για τη βοήθεια των αναπτυσσόμενων χωρών.

    [27] ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ

    Αμστερνταμ, 14 Ιανουαρίου 2005 (18:54 UTC+2)

    Η Ολλανδία θα αποσύρει στα μέσα Μαρτίου τους στρατιώτες της που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ.

    Οπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Μποτ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει όπως προβλέπεται τους 1.350 στρατιώτες της από το Ιράκ στα μέσα Μαρτίου "εκτός απρόοπτου".

    Η απόφαση που ελήφθη τον Ιούνιο να παραταθεί κατά οκτώ μήνες μόνο η θητεία των ολλανδών στρατιωτών στο Ιράκ παραμένει "αμετάβλητη", δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Μπαλκενέντε.

    [28] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΚΑΛΑΝΤΟΝΕΡΟΝ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 14 Ιανουαρίου 2005 (14:40 UTC+2)

    Τη θεατρική παράσταση «Το Καλαντόνερον» παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του δήμου Ελλησπόντου με την στήριξη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης.

    Πρόκειται για μια θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Γ. Ζερζελίδη από τον Κ. Ζουρουφίδη, το οποίο αναφέρεται στα ήθη και τα έθιμα των ημερών του δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

    Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου των πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και της συνεχούς στήριξης που παρέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης στο έργο των δημιουργών και καλλιτεχνών του νομού. Η είσοδος για το κοινό, θα είναι ελεύθερη.

    [29] ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΦΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2005 (14:04 UTC+2)

    Ταινίες δράσης και περιπέτειας, τρυφερές και ξεκαρδιστικές κωμωδίες, αλλά και ταινίες κοινωνικού και ιστορικού περιεχομένου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Δημοτικού Κινηματογράφου Ευόσμου για τους προσεχείς μήνες.

    Το πρόγραμμα των προβολών για το νέο έτος ανοίγει πανηγυρικά με την βραβευμένη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Νύφες». Η ταινία θα προβληθεί από την Παρασκευή 21 έως τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 20:00 και στις 22:00. Πρόκειται για μια παραγωγή του Μάρτιν Σκορτέζε, σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, μουσική του Σταμάτης Σπανουδάκης και πρωταγωνιστές τους: Ν. Λούις, Β. Χαραλαμπίδου, Δ. Καταλειφός, Ε. Παπούλια κ.α.

    Από την Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Ιανουαρίου θα προβληθεί η ταινία «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», βασισμένη στο ομώνυμο κλασσικό μυθιστόρημα του Ιούλιου Βέρν. Η σκηνοθεσία είναι Φράνκ Κοράτσι με πρωταγωνιστές τους Τζάκι Τσαν, Στιβ Κούγκαν και Άρλοντ Σβαρτσενέιγκερ. Οι προβολές είναι προγραμματισμένες για τις 20:00 και τις 22:00 την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιανουαρίου και στις 21:00 την Κυριακή 30 Ιανουαρίου.

    Την μεγάλη επιτυχία της χρονιάς, «Οι Απίθανοι» της εταιρίας Ντίσνεϋ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, οι λάτρεις των κινουμένων σχεδίων. Τις φωνές τους στους ήρωες της ταινίας δανείζουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Σταρόβας και Σμαράγδα Καρύδη. «Οι Απίθανοι» θα προβληθούν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 11.30, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις 20:00 και στις 22:00 και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 11.30 και στις 21:00.

    Η αισθηματική κομεντί «Χορεύτε;» του Πίτερ Τσέλσομ, θα προβληθεί την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στις 20:00 και στις 22:00 καθώς και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 21:00. Πρωταγωνιστούν οι Ρίτσαρντ Γκίρ, Τζένιφερ Λόπεζ και Σούζαν Σάραντον.

    Μια ακόμη μεταγλωττισμένη ταινία κινουμένων σχεδίων, με τίτλο «Ο Καρχαριομάχος», δίνει συνέχεια στο πρόγραμμα προβολών για τον μήνα Φεβρουάριο. Η ταινία θα προβληθεί τις εξής ημέρες την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στις 11.30, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 20:00 και στις 22:00 και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 11.30.

    Η πετυχημένη ταινία του Μπιλ Κίτρον «Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς Η επόμενη σελίδα» με την Ρενέ Ζέλβεγκερ και τον Χιού Γκράντ, θα προβληθεί την Παρασκευή 4 Μαρτίου στις 20:00και στις 22:00, όπως και την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 21:00.

    Το πρόγραμμα των χειμερινών προβολών του Δημοτικού Κινηματογράφου Ευόσμου ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας «Οι συμπέθεροι της συμφοράς», που αποτελεί τη συνέχεια της επιτυχημένης εισπρακτικά ταινίας «Ο γαμπρός της συμφοράς» του Τζέι Ρόαχ. Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Ντάστιν Χόφμαν, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και ο Μπεν Στίλερ, θα προβληθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20:00 και στις 22:00 και την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11.30.

    [30] ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2005 (13:30 UTC+2)

    Έκθεση έργων από τη συλλογή του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το εικαστικό εργαστήριο του δήμου Κιλκίς, από τις 19 έως τις 30 Ιανουαρίου, στο φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου του Δήμου Κιλκίς.

    Πρόκειται για μία έκθεση έργων καλλιτεχνών που ενώ ανήκουν σε δύο διαφορετικές γενιές, οριοθέτησαν με τις δημιουργίες τους τα χαρακτηριστικά και τις τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής κατά τον 20ο αιώνα.

    Την πρώτη γενιά καλλιτεχνών, η οποία αποτελεί την ενότητα της έκθεσης που αποκαλείται «γενιά του 1930», εκπροσωπούν οι Ν. Εγγονόπουλος, ο Γ. Γουναρόπουλος, ο Β. Τσούχλος και ο Γ. Χαλεπάς. Πρόκειται δηλαδή για ζωγράφους που βίωσαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις συνέπειες του άτυχου ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 καθώς και της μικρασιατικής καταστροφής, ή δραστηριοποιήθηκαν στα χρόνια του μεσοπολέμου.

    Τη δεύτερη γενιά καλλιτεχνών εκπροσωπούν δημιουργοί που γεννήθηκαν λίγο πριν ή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκλήρωσαν τις δημιουργικές τους αναζητήσεις μετά το 1970 ή και πιο πρόσφατα. Μεταξύ άλλων, στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστούν έργα των Π. Κουκουβίτη, Ρ. Ακαλέστου, Ε. Χρυσίδου.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 20:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας της θα είναι καθημερινά 10:30-13:00 και 17:30-20:30.

    [31] "ΦΑΙΔΡΑΣ ΠΡΟΒΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2005 (13:28 UTC+2)

    Την παράσταση «Φαίδρας Πρόβα Ένα Μελόδραμα», βασισμένη στο θεατροποιημένο ποίημα «Φαίδρα» του Γιάννη Ρίτσου, παρουσιάζει η θεατρική εταιρεία PERSONA non grata, από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου, στο δημοτικό θέατρο Άνετον, στις 21:30.

    Η σκηνοθεσία της παράστασης ανήκει στην Αναστασία Κουμίδου, η δραματολογική επεξεργασία στη Σμαρώ Κώτσια και η σκηνογραφία στην Αναστασία Παπαθανασίου. Παίζουν οι ηθοποιοί Ελένη Τσαδήλα, Χρήστος Κουϊνέλης και Χαρά Τσαρούχα.

    Αξίζει να σημειωθεί πώς η συγκεκριμένη παράσταση απέσπασε 5 βραβεία στο Θεατρικό Φεστιβάλ της Έδεσσας, τον Οκτώβριο 2004 (καλύτερης παραγωγής, σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας, Α' Γυναικείου και Β' Ανδρικού ρόλου).

    [32] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 13/2 Η ΕΚΘΕΣΗ COSMOPOLIS 1

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιανουαρίου 2005 (13:18 UTC+2)

    Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου η έκθεση COSMOPOLIS 1, που διοργανώνουν από κοινού το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε δύο χώρους παράλληλα, τη Μονή Λαζαριστών και την Αποθήκη Β1 του Λιμανιού.

    Πρόκειται για μία μεγάλη έκθεση στην οποία συμμετέχουν 10 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης: Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Π.Γ.Δ.Μ., Ρουμανία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Τουρκία. Κάθε χώρα εκπροσωπείται από περίπου 10 καλλιτέχνες ή καλλιτεχνικές ομάδες και συνολικά παρουσιάζονται 150 έργα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της μοντέρνας τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, video art, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο και καλλιτεχνικά δρώμενα είναι κάποιες από τις κατηγορίες των έργων της έκθεσης.

    Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι καλλιτέχνες Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Λαζόγκας, Ευανθία Τσαντίλα, Eλένη Θεοφυλάκτου, Δημήτρης Ξόνογλου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Richard Whitlock, Kωστής Γεωργίου, Έλλη Χρυσίδου, Χρήστος Μπουρονίκος, Γιώργος Τσακίρης, Θεόδουλος και Κώστας Τσόκλης.

    Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Magda Carneci και το γενικό συντονισμό ο διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου καθώς και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθηγήτρια Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ.

    Στόχος τόσο των διοργανωτών είναι η θεσμοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης σε διετή βάση, με μόνιμη έδρα τη Θεσσαλονίκη, στον τύπο των διεθνών εικαστικών διοργανώσεων. Ταυτόχρονα η Cosmopolis επιδιώκει να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό θεσμό, υπερβαίνοντας τα όρια της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Cosmopolis 1 είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 10:00-18:00.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 14 January 2005 - 19:14:12 UTC