Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 05-01-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΠΟΥΚΕΤ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
  • [02] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ
  • [03] ΙΧΝΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ
  • [05] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 24% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΑΠΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ
  • [07] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η Υ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ
  • [08] ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ
  • [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΖΗΤΑ Η ΡΟΔΗ
  • [10] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
  • [11] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ- ΣΤΟ ''ΚΟΚΚΙΝΟ'' Η WALL STREET
  • [12] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ
  • [13] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ 11,43% ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΑΝ.
  • [15] 250.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΔΕΗ, ΕΛΠΕ ΚΑΙ ΔΕΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [16] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [18] ΓΕΡΜΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ
  • [19] ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΩΣ ΤΟ 2007
  • [20] ΤΟ DPA ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΒΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η IWPR
  • [21] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ... ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ- ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ
  • [22] Ο ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΑΓΙΟΡΚΑ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 14ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [24] ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΝΕΜΠΕΓΛΕΡΑΣ
  • [25] 29ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
  • [26] ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ-ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ
  • [27] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ
  • [28] ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΙΑΕΑ
  • [29] ΧΙΛΗ: ΣΕ ΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΓΕΤΑΙ Ο ΠΙΝΟΣΕΤ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
  • [30] ΟΡΓΗ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΠΤΑ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ
  • [31] ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΧΡΩΜΟΠΟΛΙΣ'' ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
  • [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΝΙΓΔΕΛΗ
  • [33] "ΧΡΩΜΑ" ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Π.Ε.Π.
  • [34] ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ "ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

  • [01] ΣΤΟ ΠΟΥΚΕΤ ΤΗΣ ΤΑΪΛΑΝΔΗΣ Ο ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ

    Πουκέτ, 4 Ιανουαρίου 2005 (11:22 UTC+2)

    Το κατεστραμμένο από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου Πουκέτ, στην Ταϊλάνδη, επισκέφτηκε ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Κολιν Παουελ, υποσχόμενος μεγαλύτερη βοήθεια στις πληγείσες από τη θεομηνία, χώρες.

    Η Ουάσιγκτον παρά την αρχική της αδράνεια που προκάλεσε την άσκηση κριτικής στο πρόσωπο και στους χειρισμούς του προέδρου Μπους, άλλαξε τελικά στάση κινητοποιώντας την πολεμική μηχανή της στην περιοχή και στοχεύοντας στην αλλαγή της αρνητικής εικόνας που έχει στον ισλαμικό κόσμο.

    [02] ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 2005 (16:29 UTC+2)

    «Δημιουργήσαμε γέφυρα ανθρωπιάς με τις πληγείσες περιοχές», τόνισε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς συγκεντρώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «αυτά τα τραγικά γεγονότα αναδεικνύουν τις ευθύνες που έχουμε όχι μόνο ως Έλληνες πολίτες, αλλά και ως Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες του κόσμου.

    »Εμείς από την πρώτη στιγμή ως Υπουργείο Απασχόλησης δημιουργήσαμε μια γέφυρα ανθρωπιάς με αυτές τις περιοχές σε συνεργασία με την Αλληλεγγύη τη μη κυβερνητική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος και ξεκινήσαμε από δύο τομείς.

    »Ο πρώτος τομέας είναι ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, είχαμε μια συνεργασία και αποφασίσαμε να ανοίξουμε τα 50 και πλέον καταστήματα που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα ο οργανισμός, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να συλλέξουν εκεί ό,τι μπορούν να προσφέρουν.

    »Στη συνέχεια μια μέρα πριν την Πρωτοχρονιά συγκεντρώσαμε το πρώτο φορτηγό με ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό που ετοίμασε η διοίκηση του ΙΚΑ μετά από δική μου εντολή και συνεργασία και πήγαμε παραμονή Πρωτοχρονιάς και το παραδώσαμε στο Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και στον κ. Φουρλεμάδη τον επικεφαλής της οργάνωσης Αλληλεγγύη.

    »Αυτό που προσέξαμε ήταν σε αυτό το υλικό να είναι φάρμακα ειδικά για τα προβλήματα και τις αρρώστιες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας εκεί. Ήδη ετοιμάζουμε το δεύτερο φορτίο που θα φύγει γι' αυτές τις χώρες».

    [03] ΙΧΝΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (17:36 UTC+2)

    Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του ειδικού φρουρού, Χαράλαμπου Αμανατίδη, τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, έξω από το σπίτι του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, είναι το κλεμμένο Nissan, λευκού χρώματος, που βρήκαν οι αστυνομικοί το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στο Μαρούσι.

    Αυτό αποδεικνύεται από τα ίχνη αίματος που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, τα οποία ταυτοποιήθηκαν, μέσω εργαστηριακού ελέγχου, με το αίμα του δολοφονηθέντος ειδικού φρουρού.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (16:09 UTC+2)

    Προτεραιότητα στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και σε θέματα τα οποία αφορούν στην επίλυση άμεσων ζητημάτων για τη μετανάστευση, έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πολιτική του ηγεσία, δηλαδή ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος και οι υφυπουργοί Απόστολος Ανδρεουλάκος και Αθανάσιος Νάκος, αμέσως μετά τη σχετική ενημέρωση που έκαναν σήμερα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του υπουργού και των υφυπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, έχει ως εξής:

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως γνωρίζετε το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ενημέρωσε σήμερα τον Πρωθυπουργό και για τα πεπραγμένα του, αλλά και για τους μελλοντικούς σχεδιασμούς του. Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα θα σας δοθεί πλήρης κατάλογος των όσων έχουν γίνει, καθώς επίσης και οι βασικές προτεραιότητες για το μέλλον.

    Για τα πεπραγμένα έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Είναι γνωστό ότι επικεντρώσαμε τις τομές που έπρεπε να γίνουν στα θέματα της καθημερινότητας. Ιδίως στην πάταξη της γραφειοκρατίας και την εμπέδωση της διαφάνειας και επίσης στα θέματα που αφορούν την ενίσχυση της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

    Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών δόθηκε προτεραιότητα στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρώτου και Δεύτερου βαθμού, καθώς και σε θέματα τα οποία αφορούν στην επίλυση άμεσων ζητημάτων για τη μετανάστευση. Τέλος, υπήρξαν βασικές τομές σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων. Σε ό,τι αφορά το τι πρόκειται να γίνει και πάλι οι βασικές προτεραιότητες είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, η οποία επιχειρείται μέσα από την ενίσχυση των ΚΕΠ και βεβαίως τη μείωση των υπογραφών.

    Στο σημείο αυτό, όπως θα σας πει και ο συνάδελφος κ. Ανδρεουλάκος, ήταν εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της μετατροπής των ΚΕΠ σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών. Αρκεί να σας πω ότι μόνο στο εννιάμηνο, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, πενταπλασιάστηκε περίπου ο αριθμός των υποθέσεων που τα ΚΕΠ χειρίστηκαν και διεκπεραίωσαν, σε σχέση με το 2003.

    Δηλαδή υπήρξε μόνο μέσα στο 2004 ένας πενταπλασιασμός της αποδοτικότητας των ΚΕΠ, σε σχέση με όσα συνέβαιναν το 2003,. Βεβαίως θα συνεχίσουμε την όλη προσπάθεια και σε επίπεδο μείωσης των υπογραφών. Το σχετικό διάταγμα θα έρθει, όπως είναι γνωστό, στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Επίσης έχει δρομολογηθεί η όλη προσπάθεια για τη δημιουργία του Εθνικού Δημοτολογίου και της ηλεκτρονικής οργάνωσης των Ληξιαρχείων. Με τον τρόπο αυτό ένα μεγάλο μέρος πιστοποιητικών θα είναι άχρηστα για τους πολίτες και έτσι θα υπάρχει διευκόλυνση, αλλά, ταυτοχρόνως, πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

    Σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πρόγραμμα ''Θησέας'' έχει δρομολογήσει την προσπάθεια οικονομικής αυτοδυναμίας στον Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, ενώ το νομοσχέδιο για την οικονομική αυτοδυναμία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

    Τέλος, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο χαράσσει μια νέα μεταναστευτική πολιτική, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας, ώστε οι μετανάστες να ζουν υπό καθεστώς νομιμότητας και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους προσφέροντας και οι ίδιοι στο εαυτόν τους αυτό που μπορούν, αλλά ταυτοχρόνως προσφέροντας και στη χώρα μας. Λεπτομέρειες για περισσότερα θα σας δώσουν οι συνάδελφοι. Και, όπως σας είπα, θα υπάρξει αναλυτικό σημείωμα, που θα δείχνει και το τί έχει γίνει και ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου για το μέλλον.

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΑΠ. ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ : Παραλάβαμε το σύστημα των ΚΕΠ σχεδόν υπό κατάρρευση και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο αριθμός των υπό διεκπεραίωση υποθέσεων από 423.000 έφτασε σε 1.643.000 και οι εξυπηρετηθέντες πολίτες από 356.000 έφτασαν στους 1.316.000.

    Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα ΚΕΠ πολύ σύντομα να είναι υπηρεσίες μιας στάσης, γιατί αυτό θα εξυπηρετήσει τον πολίτη και θα μειώσει δραστικά τη γραφειοκρατία. Επίσης σχεδιάζουμε απλουστεύσεις διαδικασιών, ώστε, σε συνδυασμό με την προώθηση του συστήματος των ΚΕΠ, να φτάσουμε σε μια καλή κατάσταση από απόψεως γραφειοκρατίας. Είμαστε στο σωστό δρόμο και εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΑΘ. ΝΑΚΟΣ: Τα θεσμικά και οικονομικά θέματα του Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης. Ο ''Θησέας'' στην πραγματικότητα έχει προετοιμαστεί, σε θεσμικό επίπεδο (Κεντρική επιτροπή Παρακολούθησης, Ομάδα Διοίκησης Έργου).

    Αύριο αποστέλλουμε στην ΚΕΔΚΕ, για να εκφράσει τη γνώμη της, την κατανομή των κονδυλίων ανά Περιφέρεια και τον τρόπο κατανομής, ενδοπεριφερειακά ανά Δήμο, όπως επίσης και τον τρόπο κατανομής σύμφωνα με κριτήρια τύπου ΕΠΤΑ και κριτήρια, τα οποία θα προκύψουν μέσα από μια διαβούλευση που αρχίζει αύριο το πρωί και αφορά τις προτεραιότητες του προγράμματος για την ερχόμενη πενταετία.

    Ο νόμος για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως προανέφερε ο Υπουργός, έχει την έγκριση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η θεσμοθέτηση δηλαδή του αναπτυξιακού πόρου για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως και θεσμοθέτηση του τρόπου πληρωμής των λειτουργικών εξόδων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Τη σημερινή σύσκεψη απασχόλησαν επίσης θέματα μειονοτήτων και ειδικών ευπαθών ομάδων: Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους τσιγγάνους, ή για τους παλιννοστούντες, ή για όλες αυτές τις ειδικές κατηγορίες, ο τρόπος που θα δοθούν τα δάνεια με την κοινή υπουργική απόφαση, που ετοιμάζουμε και θα είναι έτοιμη την άλλη εβδομάδα, όπως και η ενεργοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης και των συνθηκών διαβίωσης και της κοινωνικής ένταξης, αλλά και της περαιτέρω δραστηριοποίησης αυτών των ειδικών ομάδων.

    Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές της ενοποίησης των λογαριασμών και του τρόπου διαχείρισης των χρημάτων που πηγαίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και ο προληπτικός έλεγχος και η επιβολή, η επιτάχυνση επιβολής του διπλογραφικού συστήματος έτσι ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην είναι μόνο τίμια, αλλά και το να αποδεικνύει όπως και να αποδεικνύεται η οικονομική κατάσταση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλουμε μια δήλωση για τα τρία λεπτά σιγής που θα τηρήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα των τσουνάμι στη ΝΑ Ασία.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για μια ακόμη φορά, θα ήθελα να εκφράσω, εκ μέρους της Κυβέρνησης, την οδύνη για τα θύματα του φοβερού σεισμού, καθώς επίσης και την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πρωτοπόρησε σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση αυτή - και όχι μόνο για την προσπάθεια εντοπισμού των Ελλήνων που βρίσκονταν εκεί - δείχνοντας ότι είναι μια χώρα αλληλεγγύης σε μια εποχή που πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι η μοίρα όλων των λαών είναι κοινή όπως επιβεβαίωσε αυτή η καταστροφή.

    Η τύχη των λαών είναι κοινή και η αλληλεγγύη διεθνής. Αποτελεί τη βάση για να ξεπεράσουμε τέτοια προβλήματα. Συγχαίρουμε θερμά όλους εκείνους που ανέλαβαν την προσπάθεια των Μαραθώνιων που γίνονται για να συγκεντρωθούν χρήματα και μέσα για τις πληγείσες περιοχές.

    Η Κυβέρνηση, εκτός από τη συμβολική συμμετοχή σ' αυτό που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια, ώστε, στο μέτρο που μας αναλογεί, να προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας για να μειωθεί η οδύνη των ανθρώπων. Και φυσικά, παίρνοντας παράδειγμα από αυτές τις καταστροφές, οφείλουμε κι εμείς να πάρουμε - και παίρνουμε - τα κατάλληλα μέτρα, ώστε ο τόπος και ο λαός μας να είναι θωρακισμένος σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους φαινόμενα στο μέλλον.

    [05] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ 24% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (14:37 UTC+2)

    Καταφατική ήταν η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, με την οποία ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει μια από τις ψηλότερες τιμές προ φόρων και δασμών, στην αμόλυβδη βενζίνη μεταξύ των 25, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ασύγκριτα υψηλότερα από χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία».

    Στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «η περιγραφή της κατάστασης του αξιότιμου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ακριβέστατη. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών μελών, στα οποία η μέση τιμή της βενζίνης, εκτός φόρων και δασμών, είναι από τις πλέον υψηλές.

    »Στις 18 Οκτωβρίου 2004, η μέση τιμή στην Ελλάδα ενός λίτρου euro -super 95 ήταν 0,428 ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανερχόταν σε 0,385 και η μέση τιμή στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 0,345. Δηλαδή η τιμή της euro-super 95 είναι 11,2% υψηλότερη από το μέσο όρο της Κοινότητας και 24 % υψηλότερη από ό,τι στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

    Η Κομισιόν, στην απάντησή της επισημαίνει, επίσης, ότι «ανάλογες διαφορές τιμών μεταξύ των κρατών μελών μπορούν να εξηγηθούν μόνον από τη διαφορετική ένταση του ανταγωνισμού στον τομέα της διανομής των καυσίμων. Εναπόκειται στις εθνικές και κοινοτικές αρχές να μεριμνήσουν, ώστε να τιμωρείται κάθε παράβαση του δικαίου για τον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα μάλιστα οιοσδήποτε προκαθορισμός τιμών».

    Ύστερα από την απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σκανδαλώδης κατάσταση που υπάρχει στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας καυσίμων στην Ελλάδα είναι ήδη γνωστή. Το καινούριο είναι ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπαινίσσεται με άμεσο τρόπο αθέμιτες πρακτικές προκαθορισμού τιμών και ευθύνες της κυβέρνησης που δεν εξυγιαίνει την αγορά και δεν τιμωρεί τους παραβάτες.

    »Ο κόσμος, δηλαδή, το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Γιατί η κυβέρνηση ανέχεται αυτή την κατάσταση; Γιατί ανέχεται την αφαίμαξη των καταναλωτών; για να μεγαλώνουν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας;».

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (20:42 UTC+2)

    Με πρωτοβουλία του Επιτρόπου, αρμόδιου για το Περιβάλλον, Σταύρου Δήμα, οργανώθηκε σήμερα, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με εκπροσώπους ελληνικών Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.

    Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων αφού παρουσίασαν τη δομή και τη λειτουργία τους ανέδειξαν θέματα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός τους. Ειδικότερα, μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν από την πλευρά των οργανώσεων είναι η εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις ελληνικές αρχές. Στο θέμα αυτό, οι περισσότερες οργανώσεις συνέκλιναν στη θέση πως σε πολλούς τομείς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία των βιοτόπων και της βιοποικιλότητας, η διαχείριση των υδάτων και η ποιότητα του αέρα, υπάρχει είτε ελλιπής, είτε κακή ή και καθυστερημένη εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας. Ιδιαίτερη αναφορά σ' αυτό το σημείο έκαναν και οι οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία απειλούμενων ειδών πανίδας, όπως διάφορα είδη πτηνών, η μεσογειακή φώκια, αλλά και η θαλάσσια χελώνα καρέτα-καρέτα. Ως συνέπεια, οι εκπρόσωποι ζήτησαν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας στην Ελλάδα.

    Επιπλέον, ένα θέμα που επισήμαναν πολλές οργανώσεις ήταν αυτό της αειφόρου ανάπτυξης καθώς και της καλύτερης αξιοποίησης των κονδυλίων των Κοινοτικών Ταμείων σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλα θέματα στα οποία έγινε αναφορά ήταν, μεταξύ άλλων, οι κλιματικές αλλαγές και τα μεταλλαγμένα, για τα οποία μάλιστα τονίστηκε ότι η χώρα μας συνιστά μοναδικό παράδειγμα όπου όλες οι νομαρχίες έχουν κηρύξει τους νομούς τους ως ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα. Τέλος, ένα θέμα που επισημάνθηκε από μερικές οργανώσεις ήταν αυτό της δυνατότητας κοινοτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης για τις δράσεις τους, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών πόρων των οργανώσεων αυτών.

    Ο Επίτροπος κ. Δήμας, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το εύρος και τη σημαντικότητα των θεμάτων που ετέθησαν. Ταυτόχρονα, επισήμανε πως μια από τις προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Επιτροπή θα είναι η σωστή εφαρμογή της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αλλά και η ορθή πληροφόρηση όλων των ενδιαφερομένων μερών.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Δήμας έκανε λόγο για το πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την Οδηγία για την ανακύκλωση και την ανάκτηση των μπαταριών και την έγκριση της Σύμβασης του Aarhus σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Δήμας και στην πρόσφατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Μπουένος Άϊρες για τις κλιματικές αλλαγές και το Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ τόνισε το θετικό ρόλο των ΜΚΟ στη Διάσκεψη αυτή.

    Σχετικά με το θέμα των μεταλλαγμένων που ετέθη, ο Επίτροπος υπογράμμισε πως παρακολουθεί στενά το θέμα, ενώ αναμένει τα πορίσματα και τις προτάσεις της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Τρόφιμα, ώστε να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

    Τέλος, ο Επίτροπος τόνισε ότι στο μέτρο των πρακτικών δυνατοτήτων θα επιδιώξει την περιοδική συνάντηση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας.

    [07] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η Υ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Γενεύη, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:35 UTC+2)

    Εξάμηνη επιχείρηση άμεσης βοήθειας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα του τσουνάμι στην επαρχία Άσεχ της Ινδονησίας και τη Σρι Λάνκα σχεδιάζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Η Υ.Α, της οποίας ρόλος είναι να προστατεύει, να βοηθά και να βρίσκει λύσεις για πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω διώξεων ή συγκρούσεων, ανακοίνωσε ότι πήρε κατ' εξαίρεση την απόφαση να προσφέρει τους πόρους και την τεχνογνωσία της προκειμένου να βοηθήσει τα θύματα που προκάλεσε η φυσική καταστροφή, λόγω του μεγέθους της κρίσης και επειδή ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν ζήτησε από όλα τα γραφεία του ΟΗΕ να συμμετάσχουν. Η Υ.Α ήδη έχει αναλάβει δράση τόσο στην Ινδονησία όσο και στη Σρι Λάνκα.

    Το γραφείο σχεδιάζει επιχείρηση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα του τσουνάμι στην επαρχία Άσεχ της Ινδονησίας και στη Σρι Λάνκα. Η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει καταλύματα, είδη πρώτης ανάγκης (εκτός τροφίμων), καθώς και την επιμελητεία και τη διανομή τους. Λεπτομέρειες για τις δύο επιχειρήσεις και τους συγκεκριμένους πόρους που χρειάζονται αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα στο πλαίσιο κοινής έκκλησης του ΟΗΕ. Αρχική εκτίμηση, ωστόσο, της Υ.Α είναι ότι το κόστος της επιχείρησης και στις δύο χώρες θα αγγίξει τα 56 εκατομμύρια δολάρια για έξι μήνες.

    [08] ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:27 UTC+2)

    Για είκοσι ημέρες περίπου, θα συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης του ασφαλτοτάπητα της οδού Αριστοτέλους του Δήμου Αχαρνών στο τμήμα της από Δεκελείας έως Κολοκοτρώνη, ενώ παράλληλα οι εργασίες θα επεκταθούν και στο τμήμα από Κολοκοτρώνη μέχρι Λιοσίων της ιδίας οδού.

    Οι εργασίες περιλαμβάνουν αποξήλωση του παλαιού ασφαλτοτάπητα και στη συνέχεια διάστρωση νέου τάπητα κυκλοφορίας και θα εκτελούνται καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας και κατά περίπτωση και τις νυκτερινές ώρες από 21:00 έως 06:00 όταν θα υπάρξει ειδικός λόγος και σε συνεννόηση με την Τροχαία.

    [09] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ ΖΗΤΑ Η ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:13 UTC+2)

    Συγκροτημένο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αποφυγή καταστροφών και θανάτων σε περιπτώσεις θεομηνιών, ζητά η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ρόδη Κράτσα.

    Μετά από τα τελευταία καταστροφικά γεγονότα και την τεράστια απώλεια σε ανθρώπινες ζωές στη Νοτιοανατολική Ασία, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη νέα προεδρία του Λουξεμβούργου, θέτοντας το ζήτημα της δραστηριοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά στον τομέα της πρόληψης, η κ. Κράτσα ρωτά εάν η Ε.Ε. έχει στενή συνεργασία με ειδικούς φορείς του Ο.Η.Ε. και άλλους διεθνείς ή περιφερειακούς οργανισμούς αλλά και αν διαθέτει κάποια δυνατότητα συλλογής πληροφοριών και έγκαιρης ενημέρωσης των κρατών- μελών για ακραία φυσικά φαινόμενα με στόχο την αποφυγή πολλαπλών θυμάτων και απωλειών.

    Ρωτά, επίσης, αν η Ε.Ε. σκοπεύει να αναμορφώσει τον υπάρχοντα Κοινοτικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την επίτευξη του στόχου μιας αποτελεσματικότερης πολιτικής συντονισμού, ενημέρωσης και προειδοποίησης των κρατών- μελών σε περιπτώσεις καταστροφικών θεομηνιών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες, ρυπάνσεις, κλπ).

    Αναφορικά με την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρώπινων καταστροφών, η κ. Κράτσα τονίζει την ανάγκη συγκρότησης Ευρωπαϊκής Δύναμης Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρεται και σε παλαιότερο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Εχει παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπηρεσιών της Ε.Ε. και των κρατών- μελών που δρουν παράλληλα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας» υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

    «Για τη χώρα μας, περιοχή με υψηλούς δείκτες σεισμικότητας και με αρκετές καταστροφές και θανάτους στο παρελθόν, η υλοποίηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας, με σύστημα διάγνωσης και παρακολούθησης των φυσικών φαινομένων, αλλά και άμεσης αντίδρασης, τόσο σε επίπεδο κρατών- μελών της Ε.Ε. όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, θα αποτελέσει εχέγγυο για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και συμπλήρωμα και ενίσχυση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση» καταλήγει η κ. Κράτσα.

    [10] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Ηράκλειο, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:07 UTC+2)

    Από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ηρακλείου συνελήφθη σήμερα το πρωί, στο λιμάνι Ηρακλείου, κατά την αποβίβασή της από Ε/Γ - Ο/Γ πλοίο μια 29χρονη, διότι σε έλεγχο που της έγινε βρέθηκαν στην κατοχή της ηρωίνη βάρους 0,6 γρ. και μια σύριγγα με ενέσιμη ηρωίνη βάρους 4γρ.

    Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ηρακλείου.

    [11] ΚΕΡΔΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ- ΣΤΟ ''ΚΟΚΚΙΝΟ'' Η WALL STREET

    Λονδίνο, 4 Ιανουαρίου 2005 (20:53 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα στην πλειοψηφία τους οι βασικοί δείκτες τιμών στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και πάλι οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών, που ευνοήθηκαν από τη νέα ενίσχυση για τρίτη συνεχή ημέρα του δολαρίου έναντι του ευρώ.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο City του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 0,68% και διαμορφώθηκε στις 4.847,00 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στην κεφαλαιαγορά του Παρισιού με άνοδο 0,20%, αναρριχήθηκε στις 3.863,30 μονάδες. Στις 4.290,50 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, οριακά μειωμένος κατά 0,02%.

    Στην κεφαλαιαγορά των Βρυξελλών ο δείκτης BEL 20 με κέρδη 0,60% έκλεισε στις 2.987,09 μονάδες, στο Μιλάνο ο MIBTEL σημείωσε άνοδο 0,32%, στις 23.700,00 μονάδες, στην Ζυρίχη ο δείκτης SMI με κέρδη 0,12% βρέθηκε στις 5.775,50 μονάδες και στο Άμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ ενισχύθηκε κατά 0,22% ανερχόμενος στις 352,68 μονάδες.

    Αρνητικό είναι το κλίμα στη Wall Street. Στις 20.30, ώρα Ελλάδος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones με απώλειες 0,14% διαμορφωνόταν στις 10.714,14 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας συρρικνωνόταν στις 2.123,83 μονάδες, μειωμένος κατά 1,32% και ο ευρύτερος Standard & Poor's 500 σημείωνε πτώση 0,41%, στις 1.197,21 μονάδες.

    [12] ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΧΡΕΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (20:19 UTC+2)

    Οφειλόμενες εισφορές από 117.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα εισπράξει το ΙΚΑ από την ένταξη εργοδοτών στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νόμο 3302/04 και αφορούν οφειλές έως 30/11/2004.

    Ειδικότερα, στις ρυθμίσεις προβλέπεται έκπτωση 50% στα πρόσθετα τέλη, για την αποπληρωμή των χρεών με προκαταβολή ίση με το 5% της συνολικής οφειλής και 80 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τουλάχιστον 200 ευρώ, ενώ αν το χρέος καταβληθεί εφάπαξ, η έκπτωση στα τέλη είναι 80%.

    Οι εργοδότες πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ, προκειμένου να εφοδιαστούν με υπηρεσιακό σημείωμα για το ακριβές ύψος της οφειλής, το οποίο θα προσκομίσουν στο Ταμείο Είσπραξης Εσόδων του Ιδρύματος. Η κατάθεση του υπηρεσιακού σημειώματος είναι υποχρεωτική και αφορά και επιχειρήσεις που έχουν διακόψει την λειτουργία τους.

    Σημειώνεται, ότι η προθεσμία υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις λήγει στις 3 Μαίου.

    [13] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΜΑΛΙΑΚΟ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:23 UTC+2)

    Υπάρχει πράγματι μία δικαστική εμπλοκή η οποία αφορά μόνο σε τμήμα 16 χιλιομέτρων, το οποίο δημοπρατήθηκε το καλοκαίρι του 2003 με τον λεγόμενο «μαθηματικό τύπο», ενώ η διαδικασία κατασκευής των λοιπών τμημάτων συνεχίζεται κανονικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ με αφορμή την αναστολή με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του δημόσιου διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου της παράκαμψης Αγρινίου, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, ο οποίος κατακυρώθηκε στην «Αθήνα ΑΕΤΒ» και του διαγωνισμού που αφορά δύο τμήματα του οδικού δικτύου του Μαλιακού, προϋπολογισμού 109.757.000 ευρώ, ο οποίος κατακυρώθηκε στην «Τέρνα».

    Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, το θέμα δημιουργήθηκε διότι η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με πρόσφατη απόφασή της, επιληφθείσα αίτησης, η οποία υποβλήθηκε από την κατασκευαστική εταιρία «Μηχανική», δέχθηκε ότι προβλέπεται η άσκηση ενστάσεων και κατά το στάδιο υποβολής του πρακτικού της Επιτροπής Εισήγησης Ανάθεσης προς την Προϊσταμένη Αρχή.

    «Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την σύμφωνη γνώμη του νομικού του συμβούλου, απέρριψε την ένσταση της εργοληπτικής εταιρείας συμμορφούμενο με τις 967 και 972/1998 αποφάσεις της Ολομέλειας του ίδιου Δικαστηρίου με τις οποίες έγινε δεκτό ότι δεν προβλέπεται η υποβολή ενστάσεων κατά το στάδιο αυτό του διαγωνισμού. Αυτό δεν άλλαξε ούτε με το Π.Δ. 218/1999 με το οποίο προβλέφθηκε η υποβολή ενστάσεων μόνον κατά της απόφασης με την οποία γίνεται η κατάταξη των οικονομικών προσφορών και κατά της τελικής απόφασης της Προϊσταμένης Αρχής. Εξάλλου, την πρακτική αυτή ακολούθησε και η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, με την ενδεικτικά αναφερόμενη 91/2004 απόφασή της, επί παρεμφερούς υποθέσεως», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Με βάση τα παραπάνω, κρίναμε ότι η απόφασή μας ήταν σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία και εξυπηρετούσε το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον που δεν σχετίζεται μόνο με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων και την κατασκευή έργων υποδομής αλλά και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ειδικά στο «πέταλο» του Μαλιακού στο οποίο κάθε χρόνο θρηνούμε δεκάδες θύματα», επισημαίνεται.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ 11,43% ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ Π.Ε.Π. ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Κομοτηνή, 4 Ιανουαρίου 2005 (17:34 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 11,43% παρουσίασε η απορρόφηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, καθώς από 14 % την 1η Μαρτίου 2004, ανήλθε, την 31η Δεκεμβρίου 2004, σε ποσοστό 25,43 %.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΜ-Θ από την έναρξη του προγράμματος (1-1-2000) μέχρι και την 31-12-2004, ενεργοποιήθηκαν τα 39 εκ των 40 Μέτρων του Προγράμματος, με 123 προσκλήσεις.

    Από την 1-1-2000 μέχρι την 1-3-2004 είχαν ενταχθεί 468 προτάσεις, προϋπολογισμού δημοσίας δαπάνης ύψους 486,9 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 55,5 % του προϋπολογισμού των προσκλήσεων. Από την 1-03-2004, μέχρι και την 31-12-2004, εντάχθηκαν 313 προτάσεις, προϋπολογισμού δημοσίας δαπάνης, ύψους 247,3 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25,43 % του προϋπολογισμού των προσκλήσεων, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται τα έργα που το Ε.Σ.Π.Ε.Λ. χαρακτήρισε ως «ii» και οι δαπάνες των οποίων ανέρχονται σε 7,1 εκ. ευρώ.

    Όσον αφορά στην κατανομή των πληρωμών κατά διαρθρωτικό ταμείο κατανέμονται:

    -Σε 173,95 εκατ. ευρώ για το ΕΠΤΑ και υπέρβαση κατά 4,7 εκατ. ευρώ του ορίου για το ν+2

    -Σε 20,9 εκατ. ευρώ για το ΕΚΤ και υπέρβαση κατά 300 χιλ. ευρώ του ορίου για το ν+2

    -Σε 52,4 εκατ. ευρώ για το ΕΓΤΠΕ και υπέρβαση κατά 2,2 εκατ. ευρώ του ορίου για το ν+2.

    [15] 250.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΔΕΗ, ΕΛΠΕ ΚΑΙ ΔΕΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (17:26 UTC+2)

    Επιταγές που αντιστοιχούν στα ποσά των 100.000, 100.000 και 50.000 ευρώ επέδωσαν σήμερα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των θυμάτων της καταστροφής που έπληξε την Ν.Α. Ασία οι πρόεδροι της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

    «Μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρώπινη τραγωδία των τελευταίων δεκαετιών, μπροστά σε αυτό το βιβλικό συγκλονιστικό γεγονός που έγινε στον Ινδικό Ωκεανό, κανείς δεν πρέπει να μείνει απαθής στους κατοίκους και στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, λίγο πριν από την επίδοση των τριών επιταγών από τους προέδρους των τριών εποπτευόμενων από το υπουργείο Ανάπτυξης δημόσιων επιχειρήσεων.

    Οι διοικήσεις των Δημόσιων επιχειρήσεων, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, πρόκειται να προμηθευτούν από ελληνικές επιχειρήσεις είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και φάρμακα, τα οποία θα αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες των παιδιών που έμειναν ορφανά.

    Ως μια μεγάλη επιχείρηση κοινής ωφελείας δεν ξεχνάμε την κοινωνική μας ευθύνη και ιδιαίτερα απέναντι σε ένα τέτοιο τραγικό γεγονός, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιάννης Παλαιοκρασσάς. «Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση να συμμετάσχουμε σε αυτήν την προσπάθεια στήριξης των χιλιάδων ορφανών παιδιών και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πρώτος αποδέκτης αυτών των ποσών είναι ο Ερυθρός Σταυρός», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωϋσής. «Κι εμείς στα ΕΛΠΕ θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή με την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τα θύματα των περιοχών αυτών και ιδιαίτερα παιδιά, που επλήγησαν από τη μεγάλη αυτή καταστροφή», ανέφερε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι «αυτά τα χρήματα είναι πολύτιμα, διότι θα διοχετευθούν μέσω της Διεθνούς Επιτροπής στον τόπο της καταστροφής και για τα παιδιά θύματα της καταστροφής».

    [16] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Μιομίρ Ζούζουλ, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ιβο Σάναντερ, έκανε αποδεκτή την παραίτηση Ζούζουλ, από τον οποίο ζήτησε, ωστόσο, να διευθετήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προτού αποχωρήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΣΝΤΑΟΥΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:03 UTC+2)

    Στο Βελιγράδι θα βρίσκεται αύριο ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Πάντι Ασντάουν, προκειμένου να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους των αρχών της Σερβίας- Μαυροβουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης, ο Βρετανός αξιωματούχος θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, και τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Ντράσκοβιτς.

    [18] ΓΕΡΜΑΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΜΠΟΥΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 4 Ιανουαρίου 2005 (18:13 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Γερμανό οικονομολόγο και πρώην υπουργό Εθνικής Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Τέο Βάιγκελ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, ο οποίος ζήτησε από τον Γερμανό εμπειρογνώμονα να αναλάβει καθήκοντα οικονομικού συμβούλου στη σκοπιανή κυβέρνηση.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βάιγκελ δήλωσε ότι θα απαντήσει στο αίτημα του κ. Μπούτσκοφσκι σε περίπου δυο εβδομάδες.

    Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μπούτσκοφσκι είναι πεπεισμένος ότι ο κ. Βάιγκελ θα δεχθεί να αναλάβει καθήκοντα οικονομικού συμβούλου στην κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

    [19] ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΩΣ ΤΟ 2007

    Σκόπια, 4 Ιανουαρίου 2005 (18:09 UTC+2)

    Εξ' ολοκλήρου επαγγελματικός θα είναι ο στρατός της ΠΓΔΜ έως το 2007, σύμφωνα με τα σχέδια της σκοπιανής κυβέρνησης για τη στρατηγική ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

    Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της γείτονος, η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να γίνει στη βάση των ΝΑΤΟϊκών προτύπων.

    «Η κατάσταση είναι σταθερή στην περιοχή και μας επιτρέπει να έχουμε ένα στρατό με νέα φυσιογνωμία» τόνισε ο αρχηγός του σκοπιανού Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οποίου ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών θα είναι γύρω στις 12.000, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων.

    Η στρατιωτική αυτή δύναμη, τόνισε ο αρχηγός του σκοπιανού Γενικού Επιτελείου, είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντα της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας.

    [20] ΤΟ DPA ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΚΟΝΤΟΒΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η IWPR

    Σκόπια, 4 Ιανουαρίου 2005 (18:04 UTC+2)

    Το αλβανικό κόμμα DPA θεωρεί η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Institute for War and Peace Reporting (IWPR) ότι βρίσκεται πίσω από την ένταση που βίωσε πρόσφατα το χωριό Κόντοβο της ΠΓΔΜ.

    Όπως υποστηρίζει η βρετανική οργάνωση, το DPA πυροδότησε την ένταση και στη συνέχεια συνέβαλε στην επίλυση της κρίσης, με στόχο τη βελτίωση της θέσης του τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Το DPA επεδίωξε επίσης- σύμφωνα πάντα με τη βρετανική οργάνωση- να εμφανίσει τον αντιπρόεδρό του, Μεντούχ Τάτσι ως ειρηνοποιό, προκειμένου να μπορέσει να βγει από τη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν του επιτρέπει να αποκτήσει αμερικανική βίζα.

    [21] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ... ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ- ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (18:20 UTC+2)

    Κυριολεκτικά στο.. παρά πέντε πήρε το «εισιτήριο» της πρόκρισης για τους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο η Λάρισα.

    Με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αλεξανδρή, στο 85' της αναμέτρησης, η Λάρισα μείωσε σε 2-1, στο ματς κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης, που διεξήχθη στο «Γ. Καμάρας» της Ριζούπολης, και χάρη στο 2-0 της πρώτης συνάντησης, κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 5' της συνάντησης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ροντρίγκο στην ανατροπή του Δάρλα, ενώ ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα στο 49`, με κεφαλιά και πάλι του Ροντρίγκο.

    [22] Ο ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ Β. ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΑΓΙΟΡΚΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (14:58 UTC+2)

    Ο ποδηλάτης Βασίλης Αναστόπουλος έχει αρχίζει να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να μεταβεί στην Ισπανία. Ο αθλητής της «Lucozade Sport Team» θα αναχωρήσει στις 12 Ιανουαρίου για τη Μαγιόρκα, όπου θα διεξαχθεί το πρώτο στάδιο της φετινής προετοιμασίας της ομάδας του, της Volksbank - Ideal.

    Ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης γυμνάζεται το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα, ακολουθώντας ατομικό πρόγραμμα, πριν μεταβεί στην Ισπανία, όπου και θα ενσωματωθεί με την αποστολή της επαγγελματικής ομάδας, στην οποία ανήκει.

    «Σε λίγες μέρες ξεκινάει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της Volksbank Ideal στο εξωτερικό», ανέφερε ο Αναστόπουλος. «Στις 12 Ιανουαρίου αναχωρώ για τη Μαγιόρκα, ώστε να πάρω στην προετοιμασία της αυστριακής ομάδας, που θα διεξαχθεί επί δύο εβδομάδες στην ισπανική πόλη. Ελπίζω ο καιρός να είναι πιο ζεστός σε σχέση με την Αθήνα», πρόσθεσε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής Έλληνας επαγγελματίας ποδηλάτης.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 14ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2005 (14:12 UTC+2)

    Στις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής θα ξεκινήσει το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, ενώ στις 4:45 θα αναμετρηθούν στη Θεσσαλονίκη Ηρακλής και Άρης.

    Από την ΕΠΑΕ ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα της αγωνιστικής και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις.

    Σάββατο, 8 Ιανουαρίου

    16:00 Καλλιθέα - Ξάνθη (Supersport)

    17:45 Χαλκηδόνα - Αιγάλεω (Alpha)

    Κυριακή, 9 Ιανουαρίου

    14:45 ΟΦΗ - Ιωνικός

    14:45 Κέρκυρα - Εργοτέλης

    16:45 Ηρακλής - Άρης (Alpha)

    17:00 ΠΑΟΚ Απόλλων Καλαμαριάς (Supersport)

    19:00 Πανιώνιος - Ολυμπιακός (Alpha)

    19:30 ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (Supersport)

    [24] ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΝΕΜΠΕΓΛΕΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2005 (14:08 UTC+2)

    Ντεμπούτο με τη φανέλα του Άρη θα κάνει αύριο, Τετάρτη, ο Κώστας Νεμπεγλέρας. Το μεταγραφικό απόκτημα των κιτρίνων θα αγωνιστεί στο πρώτο ματς του Κυπέλλου Ελλάδας για τη φάση των «32» κόντρα στον Ατρόμητο και επιδίωξη του είναι να βοηθήσει τη νέα του ομάδα.

    Ο Γιώργος Χατζάρας έχει ήδη καταστρώσει τα πλάνα του για το εκτός έδρας παιχνίδι του Κυπέλλου και σχεδιάζει να ξεκουράσει κάποιους από τους βασικούς ποδοσφαιριστές, εν όψει και του Κυριακάτικου ντέρμπι με τον Ηρακλή για το πρωτάθλημα.

    Ο προπονητής του Άρη θέλει δύο θετικά αποτελέσματα για να ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 2005, ωστόσο σημαντικότερο κρίνεται το ματς του πρωταθλήματος καθώς οι κίτρινοι βρίσκονται σε δυσχερή βαθμολογική θέση.

    [25] 29ΧΡΟΝΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (12:12 UTC+2)

    Την απόκτηση του 29χρονου επιθετικού Ζένζο Μόγιο, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η διοίκηση της ΠΑΕ Χαλκηδόνας, ενώ έκανε γνωστή και την παραχώρηση του Αντερσον Λίμα στον Παναθηναϊκό.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Ολοκληρώθηκε η απόκτηση του ποδοσφαιριστή Ζένζο Μόγιο από τη Χαλκηδόνα. Ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού Λευκωσίας ανήκει πλέον στο δυναμικό των κυανοκίτρινων για τον επόμενο 1,5 χρόνο με προοπτική ανανέωσης του συμβολαίου του για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ποδοσφαιριστής είναι 29 ετών και αποτελεί βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας της Ζιμπάμπουε. Τη Δευτέρα παρακολούθησε τον αγώνα της Χαλκηδόνας με την Κέρκυρα και σήμερα θα προπονηθεί κανονικά με την ομάδα».

    «Η διοίκηση της ΠΑΕ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τον ποδοσφαιριστή Λίμα Αντερσον, ο οποίος παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό, για την άψογη συνεργασία. Πρόκειται για έναν καλό ποδοσφαιριστή και πάνω από όλα για έναν καλό άνθρωπο, στον οποίο ευχόμαστε καλή επιτυχία και η καριέρα του να εξελιχθεί όπως αυτός περιμένει. Η Χαλκηδόνα είχε χρέος να μη σταθεί εμπόδιο στην καριέρα του ποδοσφαιριστή, πράγμα που έπραξε».

    [26] ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ-ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΪΛΑΝΔΗ

    Οσλο, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:59 UTC+2)

    Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας ανακοίνωσαν ότι θα μεταβούν την προσεχή εβδομάδα στην Ταϊλάνδη, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από τους υπηκόους τους, που έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Γκέραν Πέρσον, ο Κιέλ Μάγκνε Μπόντεβικ και ο Μάτι Βερχάνεν θα εξετάσουν με τις τοπικές αρχές την ανοικοδόμηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί και την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται οι πληγέντες.

    Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων για τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, ήταν μέχρι σήμερα 83 νεκροί και 2300 αγνοούμενοι.

    [27] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ριάντ, 4 Ιανουαρίου 2005 (19:41 UTC+2)

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης θα αποστείλει αντιπροσωπεία παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη για τις προεδρικές εκλογές στις 9 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό.

    "Οι παρατηρητές θα κατανεμηθούν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας", διευκρινίζεται από τον Οργανισμό, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης θα αποστείλει στην περιοχή και έναν απεσταλμένο, τον Αμπντέλ Αζίζ Αμπού Γάιθ, διευθυντή συντονισμού με τους Παλαιστίνιους.

    [28] ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΙΑΕΑ

    Κάιρο, 4 Ιανουαρίου 2005 (18:33 UTC+2)

    Μυστικά πυρηνικά πειράματα στην Αίγυπτο, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται και σε οπλικά προγράμματα, αποκάλυψε η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα περισσότερα από τα πειράματα διεξήχθησαν τις δεκαετίες '80 και '90, αν και υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν ανάλογα πειράματα και πρόσφατα.

    Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αρνείται κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς και τονίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει απολύτως ειρηνικό προσανατολισμό.

    «Πριν από μερικούς μήνες, αρνηθήκαμε αυτού του είδους τους ισχυρισμούς και κάνουμε και πάλι το ίδιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Μάγκντι Ράντι και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν είναι μυστικό σε ό,τι αφορά στο πυρηνικό μας πρόγραμμα και δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι γνωστό στην ΙΑΕΑ».

    [29] ΧΙΛΗ: ΣΕ ΔΙΚΗ ΠΡΟΣΑΓΕΤΑΙ Ο ΠΙΝΟΣΕΤ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Σαντιάγο, 4 Ιανουαρίου 2005 (17:45 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε, σήμερα, ότι ο πρώην δικτάτορας της χώρας, Αουγκούστο Πινοσέτ, είναι σε θέση να προσαχθεί σε δίκη και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

    Σημειώνεται ότι ο Πινοσέτ, ο οποίος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό κατηγορείται για εννέα απαγωγές και μια δολοφονία κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία, που σημαδεύτηκε από σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής, με ψήφους τρεις υπέρ και δύο κατά, αποφάσισε, σήμερα, ότι η υγεία του Πινοσέτ τού επιτρέπει να προσαχθεί σε δίκη, παρά τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζουν οι δικηγόροι του.

    «Είμαστε χαρούμενοι, όλος ο κόσμος είναι χαρούμενος» δήλωσε στο άκουσμα της απόφασης η Λορένα Πιζάρο, πρόεδρος μιας ένωσης συγγενών διαφωνούντων, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας Πινοσέτ. «Ο Πινοσέτ δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει ατιμώρητος» είπε χαρακτηριστικά η κ. Πιζάρο.

    [30] ΟΡΓΗ ΑΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΠΤΑ ΝΕΑΡΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Μπέιτ Λάχια, 4 Ιανουαρίου 2005 (16:49 UTC+2)

    Την οργή του συνήθως μετριοπαθούς Μαχμούντ Αμπάς ή άλλως Αμπού Μάζεν προκάλεσε η σημερινή δολοφονία επτά νεαρών Παλαιστίνιων στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Για πρώτη φορά, ο Αμπάς, ο οποίος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του διαλόγου για την εδραίωση της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποκάλεσε «σιωνιστή εχθρό» το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, την ερχόμενη Κυριακή.

    Ωστόσο, στη συνέχεια επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι δηλαδή η βία είναι ανασταλτικός παράγοντας στις προσπάθειες ειρήνευσης στην περιοχή.

    Σε ό,τι αφορά στο σημερινό επεισόδιο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στόχευσε κατά ομάδας ενόπλων, οι οποίοι είχαν διαφύγει σε αγροτική περιοχή, μετά από επεισόδιο που προκάλεσαν σε γειτονικό εβραϊκό οικισμό.

    Ωστόσο, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές στη Μπέιτ Λάχια, όπου σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό, δήλωσαν ότι και τα επτά θύματα ήταν νέοι, ηλικίας 11-17 ετών, οι οποίοι εργάζονταν την ώρα της επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων στα χωράφια.

    Από τα ισραηλινά πυρά τραυματίστηκαν και αρκετά άλλα άτομα, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά.

    [31] ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΧΡΩΜΟΠΟΛΙΣ'' ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (20:08 UTC+2)

    Υλικό που παρήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας «Χρωμόπολις» αποφάσισε να αποστείλει με αφορμή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (Ο.Π.Ε.Π.) σε σχολεία ανά την Ελλάδα, θέλοντας αναπτύξει μία ουσιαστική επικοινωνία με τους νέους, δίδοντάς τους την ευκαιρία να «συναντηθούν» με τις νέες τάσεις στον τομέα της Τέχνης.

    Το πρόγραμμα «Χρωμόπολις» αφορά στην τέχνη του graffiti, που αποτυπώνει τις αναζητήσεις και τις δημιουργικές ανησυχίες των νέων. Μια τέχνη που εμπνεύστηκαν οι νέοι για να καταθέσουν και να προβάλλουν τις ιδιαίτερες αξίες που τους χαρακτηρίζουν, για να παρέμβουν και να αντιδράσουν, στα κοινωνικά στερεότυπα που ορίζουν την καθημερινότητά τους.

    Θεωρώντας ότι η ελληνική περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα με την πρωτεύουσα, ο Ο.Π.Ε.Π. επέλεξε ως αποδέκτες αυτής της πρωτοβουλίας σχολικά συγκροτήματα εκτός Αττικής σε Αρκαδία, Άρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ροδόπη, Σέρρες, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, περίπου 6.000 μαθητές από σχολεία των παραπάνω περιοχών παρέλαβαν βιβλία με σκηνές graffiti, νεανικά, πολύχρωμα t-shirts, καπέλα, σχολικές τσάντες, μπλοκ, sketch pad, θήκες cd.

    [32] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ. ΝΙΓΔΕΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Ιανουαρίου 2005 (14:45 UTC+2)

    Το βιβλίο του συγγραφέα εκπαιδευτικού Κώστα Νίγδελη με τίτλο «Χορεύουμε» παρουσιάζει ο δήμος Συκεών την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων των 1ου 5ου δημοτικών Συκεών.

    Για την έκδοση που είναι μια αναδρομή στην ιστορία των χορευτικών συλλόγων του δήμου θα μιλήσουν ο συγγραφέας, ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιήλιδης, η οικονομολόγος Μίνα Μισυρλή και η δημοσιογράφος Νίκη Στρατηλάτη.

    [33] "ΧΡΩΜΑ" ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Π.Ε.Π.

    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2005 (14:44 UTC+2)

    Με «χρώμα» γέμισε τα σχολεία η απόφαση του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού να διαθέσει στους μαθητές βιβλία σχετικά με την τέχνη του γκράφιτι και επιπλέον υλικό από το πρόγραμμα «Χρωμόπολις» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Με πρωτοβουλία της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού Γεωργίας Ηλιοπούλου και έπειτα από σχετική εισήγησή της, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Π.Ε.Π., εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πλέον ζωτικό στοιχείο για τη συνέχιση και ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας μιας χώρας είναι η νεολαία και, θέλοντας να αναπτύξει μια ουσιαστική επικοινωνία με τη νέα γενιά αποφάσισε, με αφορμή την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, να στείλει σε σχολεία ανά την Ελλάδα υλικό που παρήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας «Χρωμόπολις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

    Το πρόγραμμα «Χρωμόπολις» αφορά στην τέχνη του graffiti, που αποτυπώνει τις αναζητήσεις και τις δημιουργικές ανησυχίες των νέων. Μια τέχνη που εμπνεύστηκαν οι νέοι για να καταθέσουν και να προβάλλουν τις ιδιαίτερες αξίες που τους χαρακτηρίζουν, για να παρέμβουν και να αντιδράσουν, στα κοινωνικά στερεότυπα που ορίζουν την καθημερινότητά τους.

    Θεωρώντας δε, ότι η ελληνική περιφέρεια πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα με την πρωτεύουσα, ο Ο.Π.Ε.Π. επέλεξε ως αποδέκτες αυτής της πρωτοβουλίας σχολικά συγκροτήματα εκτός Αττικής: σε Αρκαδία, Άρτα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ροδόπη, Σέρρες, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, περίπου 6.000 μαθητές από σχολεία των παραπάνω περιοχών παρέλαβαν βιβλία με σκηνές graffiti, νεανικά, πολύχρωμα t-shirts, καπέλα, σχολικές τσάντες, μπλοκ, sketch pad, θήκες cd.

    Η κ. Ηλιοπούλου δεσμεύθηκε ότι το 2005 θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, που σκοπό θα έχουν να φέρουν τους νέους σε επαφή με τον πολιτισμό τους, ώστε να γίνουν κοινωνοί και αποδέκτες του πολιτιστικού «προϊόντος».

    [34] ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ "ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

    Δράμα, 4 Ιανουαρίου 2005 (11:48 UTC+2)

    Το πανάρχαιο δρώμενο"Μπαμπούγερα" αναβιώνεται στην Καλή Βρύση Δράμας. Τα Μπαμπούγερα, ως δρώμενο, είναι μια ιερομαγική πράξη με κατεξοχήν ξορκιστικό, γονιμικό και ευετηρικό χαρακτήρα.

    Στην αρχαιότητα, τα Μπαμπούγερα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λατρεία του θεού Διόνυσου, θεού της καρποφορίας, της ηδονής, της αμπέλου και του θεάτρου.

    Αυτό επιβεβαιώνεται και με την ανασκαφή του αρχαίου ναού του Διονύσου (μοναδικός ναός Διονύσου τον Ελλαδικό χώρο με ζωντανό δρώμενο πανάρχαιων καταβολών) ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό ανάμεσα σε ατέλειωτους αμπελώνες που απλώνονται στην περιοχή.

    Τα δρώμενα ξεκινούν στις 6 Ιανουαρίου, μέρα των Θεοφανείων, το πρωί, πριν ακόμα τελειώσει ο αγιασμός των υδάτων ώστε να ενοχλήσουν την βάφτιση του Χριστού, όπως λέει η παράδοση και συνεχίζονται έως στις 9 Ιανουαρίου τα ξημερώματα, με τα Μπαμπούγερα να περιφέρονται σε όλο το χωριό μέρα και νύχτα με τα κουδούνια να ξεκουφαίνουν τη φύση ώστε να ξυπνήσει και να καρπίσει.

    Το τριήμερο αυτό υπάρχει μία πέτρινη βρύση που αναβλύζει κόκκινο κρασί, μέρα - νύχτα, προσφορά του «Βάκχου» στους επισκέπτες και για όλους όσους συμμετέχουν σ' αυτήν την γιορτή. Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων είναι στις 8 του μήνα και ώρα 14:00. Τότε, ξεκινάει ο σατυρικός διονυσιακός γάμος και το κλέψιμο της νύφης από τα Μπαμπούγερα για να τη γονιμοποιήσουν και να την επιστρέψουν στο γαμπρό. Ακολουθεί φαγοπότι με δωρεάν ντόπιο ψημένο λουκάνικο και φυσικά κόκκινο κρασί αλλά και γλέντι μέχρι το επόμενο πρωί.

    Στα δρώμενα συμμετέχουν αυθόρμητα όλοι οι χωριανοί, καθώς και οι επισκέπτες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 January 2005 - 19:14:13 UTC