Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 120.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [02] ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ 7 ΜΕ 8
  • [03] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"
  • [04] ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
  • [05] ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ
  • [06] ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
  • [07] NEO TΡOXAIO ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑΚΟΥ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΣΤΑΥΡΟ ΔΗΜΑ
  • [09] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
  • [10] ANAΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΧΡΕΩΣΗ ΣΕ
  • [11] ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • [12] ΤτΕ: ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΕΠ
  • [13] ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΣΤΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ
  • [15] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΡΩΣΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΛΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
  • [16] ΓΙΑΖΙΤΖΙΟΓΛΟΥ: ΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ Ε/Κ Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΗΤΗ
  • [17] ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΟΙ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ
  • [19] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ
  • [20] ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΒΟ
  • [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΔΕΛΛΙΟ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΑ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ
  • [22] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Ο ΓΕΛΙΤΣ
  • [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Ο ΧΑΓΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [24] ΕΛΥΣΕ ΚΟΙΝΉ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ Ο ΠΑΡΟΝΤΙ
  • [25] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [27] Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [28] ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [29] Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΡΟΝ
  • [30] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
  • [31] ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [32] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟ ΑΠΘ
  • [33] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ
  • [34] ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005 ΜΕ ΦΥΛΑΧΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 120.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Παρίσι, 30 Δεκεμβρίου 2004 (16:30 UTC+2)

    Δεν έχει τέλος η μακάβρια λίστα των θυμάτων της τραγωδίας στη νοτιοανατολική Ασία. Ο προσωρινός επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 120.000 νεκρούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα διπλασιαστούν, λόγω των επαπειλούμενων επιδημιών. Τους 120.000 έφθασαν οι νεκροί στη νότια Ασία, καθώς η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι μόνο στη Σουμάτρα, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 80.000, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν άμεσης βοήθειας ώστε να καταφέρουν να επιζήσουν. Οι επιδημίες είναι προ των πυλών, σε όλες τις χώρες που επλήγησαν, από τον φονικό σεισμό και από τα τεράστια παλιρροϊκά κύματα. Οι αρχές εμβολιάζουν τους επιζώντες και προσπαθούν να ενταφιάσουν ή και να αποτεφρώσουν, χιλιάδες νεκρούς. Ο κίνδυνος να εξαπλωθούν επιδημίες όπως τύφου και χολέρας.

    Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι διεθνείς προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό.

    Ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες ώστε να θεωρηθεί επαρκής η βοήθεια που παρέχεται.

    Ανταποκριτής του BBC στην περιοχή που επλήγη περισσότερο, την επαρχία Άτσε στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, μεταδίδει ότι ουσιαστικά δεν έχει αρχίσει ακόμα η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στη Σρι Λάνκα τα απαραίτητα αγαθά μόλις έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και να διανέμονται.

    Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν συνασπισμό με την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, ώστε να ηγηθούν της παροχής βοήθειας και των εργασιών ανοικοδόμησης, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη και τις οργανώσεις αρωγής.

    Ο πρόεδρος Μπους έκανε λόγο για ασύλληπτη θλίψη, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ανταποκριθεί στα αιτήματα για βοήθεια. Οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην περιοχή δύο νηοπομπές στις οποίες περιλαμβάνονται και αεροπλανοφόρα, ενώ κατασκοπευτικοί δορυφόροι συνδράμουν στο έργο της αποτίμησης των ζημιών.

    Παράλληλα, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδάς, δεσμεύθηκαν να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια που είχαν αρχικά ανακοινώσει, προσφέροντας περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό για την ανακούφιση των πληγέντων έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι θα προσφέρει η Ισπανία, περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια.

    Τα θύματα της τραγωδίας, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, κατανέμονται ως εξής:

    Ινδονησία: 79.940, Σρι Λάνκα: 24.743, Ινδία: 10.850, Ταϊλάνδη: 2.394, Βιρμανία: 90, Μαλδίβες: 75, Μαλαισία: 66

    Μπαγκλαντές: 2, Σομαλία: 132, Τανζανία: 10, Κένυα: 1

    Σύνολο: 118.303.

    [02] ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ 7 ΜΕ 8

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (09:30 UTC+2)

    Λιγοστεύει διαρκώς ο αριθμός των αγνοούμενων Ελλήνων, στις πληγείσες από το τσουνάμι περιοχές και ανέρχονται πλέον στους 7 ή 8, ενώ ήταν 10 το βράδυ της Τετάρτης και νωρίτερα, οι αγνοούμενοι έφταναν τους δεκαεπτά με δεκαοχτώ, αλλά ο αριθμός αυτός ήταν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, απολύτως προσωρινός.

    Ο κατάλογος των αγνοουμένων αυξομειώνεται, γιατί ενώ γνωστοποιούνται περιπτώσεις Ελλήνων που εικάζεται ότι βρίσκονται στην περιοχή, αφαιρούνται παράλληλα από τις λίστες όσοι εντοπίζονται σώοι και αβλαβείς.

    Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη πληροφορία για θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό Έλληνα πολίτη. Μια ομάδα είκοσι- εικοσιπέντε Ελλήνων εντοπίστηκαν σώοι από διπλωματικούς υπαλλήλους στο Πουκέτ και κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόγκ.

    Ο εκπρόσωπος είπε, επίσης, πως πολλοί ταξιδιώτες, που έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο Εξωτερικών, δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους, ενώ αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μεμονωμένων εκδρομέων που κατευθύνθηκαν σε άγνωστους τελικούς προορισμούς, είτε μέσω Μπανγκόγκ είτε μέσω Γερμανίας.

    «Ανήκει απολύτως στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, την οποία το δημοκρατικό κράτος προστατεύει», είπε ο κ.Κουμουτσάκος. «Εν πάση περιπτώσει αποτελεί μια πρόσθετη δυσχέρεια στην με ακρίβεια διασταύρωση των πληροφοριών που έρχονται από πάρα πολλές πηγές».

    Το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να ενισχύσει με δύο διπλωματικούς υπαλλήλους την πρεσβεία στη Μπαγκόγκ και με έναν την πρεσβεία στο Νέο Δελχί, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της 24ωρης λειτουργίας.

    Σήμερα, εξάλλου, θα αναχωρήσει από την Αθήνα ένα C-130 της πολεμικής αεροπορίας που θα μεταφέρει 25 μέλη της ΕΜΑΚ και τον εξοπλισμό τους στο Πουκέτ, όπου και θα εργαστούν στον τομέα της διάσωσης.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες ότι δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ.Κουμουτσάκος είπε πως «αν υπήρξε οποιαδήποτε συμπεριφορά μεμονωμένου υπαλλήλου που δεν συνάδει με τη γενικότερη στάση και συμπεριφορά των υπηρεσιών όλο αυτό το διάστημα και κάτω από την πίεση της εργασίας, είναι καταδικαστέα».

    Στο μεταξύ, σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται αεροσκάφος C-130 με 25 άνδρες της ΕΜΑΚ και τον απαραίτητο εξοπλισμό, το οποίο αναμένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση της Ταϋλάνδης.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει υποβάλλει αίτημα συνδρομής αεροσκάφους των Ολυμπιακών Αερογραμμών το οποίο θα εκτελέσει την πτήση Αθήνα - Μιλάνο - Μάλε - Κολόμπο.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει δεκτό το αίτημα και εκκρεμεί η διευθέτηση των τεχνικών λεπτομερειών.

    Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, είπε χαρακτηριστικά πως ο αριθμός βαίνει μειούμενος, χωρίς ωστόσο να δώσει επιπλέον στοιχεία. Το υπουργείο, πρόσθεσε, χειρίζεται το θέμα με ευαισθησία και σοβαρότητα και για αυτό δεν δίνει λίστες με ονόματα.

    Αναφερόμενος στους τέσσερις τραυματίες που βρίσκονται σε νοσοκομεία του Πουκέ, ο κ. Βαληνάκης ανέφερε πως θα προωθηθούν την Τετάρτη ή την Πέμπτη επίσης προς την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

    Σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών για τον εντοπισμό των Ελλήνων, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε νωρίτερα τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    [03] Τ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"

    Λευκωσία, 30 Δεκεμβρίου 2004 (16:27 UTC+2)

    Η Τουρκία είναι αυτή που έχει κάνει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «κι αν δεν συμμορφωθεί με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, δεν ξεκινούν συνομιλίες».

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι «η Άγκυρα δεν είναι υποχρεωμένη να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της σύνδεσης και με τα 10 νέα κράτη - μέλη της ΕΕ».

    Μάλιστα ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «από αυστηρά τεχνική άποψη έχει δίκαιο» να δηλώνει ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μονομερείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες δεν έχει υπογράψει η Άγκυρα και ως εκ τούτου, δεν είναι υποχρεωμένη να υπογράψει και το πρωτόκολλο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εάν η Άγκυρα δεν υπογράψει το πρωτόκολλο, δεν θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του στο Μακάρειο Νοσοκομείο και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφασίζουν ποιοι είναι οι όροι που πρέπει να ικανοποιήσει μια αιτήτρια χώρα και είναι δουλειά της αιτήτριας χώρας, αν θέλει να τους δεχτεί ή όχι».

    Η Τουρκία, πρόσθεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος κάνει αίτηση να ενταχθεί στην ΕΕ και εάν δεν συμμορφωθεί με τους όρους, δεν ξεκινούν συνομιλίες.

    Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών «πρέπει να ξέρουμε την ημερήσια διάταξη και τα θέματα που θα συζητηθούν, εάν θα είναι ανοικτές συνομιλίες και ελεύθερες ή εάν θα υπόκεινται σε επιδιαιτησία και άλλα θέματα που εμείς συνεχίζουμε να ερευνούμε με τα Ηνωμένα Έθνη και ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν συνομιλίες».

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει αισιοδοξία για τη δημιουργία προϋποθέσεων επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2005, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι δεν μπορεί να εκφράσει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία. «Πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βρούμε μια βιώσιμη λειτουργική λύση αλλά χρειάζονται δύο για να φθάσουν σε συμφωνία», τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για προσπάθειες του ξένου παράγοντα στο Κυπριακό είτε στο προσκήνιο είτε παρασκηνιακά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ποτέ δεν μπορεί σε αυτό το θέμα να δοθεί απάντηση του τύπου «μαύρο - άσπρο», προσθέτοντας ότι αυτή την έννοια έχουν οι διαπραγματεύσεις.

    «Γίνονται προτάσεις, γίνονται αντιπροτάσεις, γίνονται συμβιβασμοί και εάν επιθυμούμε λύση πρέπει και εμείς να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά και οι άλλοι να κάνουν συμβιβασμούς», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε τέλος ότι είναι «αφελής» και εξωπραγματική η τοποθέτηση που υποστηρίζει ότι η πλευρά μας πρέπει να καθορίσει ποια είναι τα όρια των έσχατων υποχωρήσεων και «να δηλώσουμε τι θέλουμε».

    [04] ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (16:33 UTC+2)

    Γεύμα σε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας και του Διαγραμματειακού Οργάνου παρέθεσε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε ταβέρνα στο Μοναστηράκι.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον "βασικό μέτοχο".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, ο κ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλο για το θέμα και διατύπωσε τη θέση ότι το νομοσχέδιο είναι συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Παράλληλα ανέφερε ότι το ελληνικό Σύνταγμα υπερισχύει της κοινοτικής νομοθεσίας και πρόσθεσε πως δεν διαννοείται να μην είναι συμβατό το νομοσχέδιο και με το κοινοτικό δίκαιο.

    [05] ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Επιχείρηση βοήθειας διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, μετά το καταστροφικό τσουνάμι και τον μεγάλο σεισμό στην περιοχή της Ινδονησίας. Εκεί η Ύπατη Αρμοστεία δημιουργεί αερογέφυρα για προμήθειες πρώτης ανάγκης για να στεγαστούν έως 100.000 άνθρωποι.

    "Το μεγαλύτερο μέρος του Άσεχ, το οποίο βρισκόταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έχει ισοπεδωθεί και ο τοπικός πληθυσμός έχει άμεση ανάγκη στέγασης και βασικών ειδών επιβίωσης," είπε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Ρουντ Λούμπερς. "Η Υπατη Αρμοστεία έχει μεγάλη εμπειρία στην παροχή έκτακτης στέγασης και άλλης βοήθειας σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, έτσι σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε την πείρα μας στην αερομεταφορά υλικού καταλυμάτων όσο το δυνατό γρηγορότερα, για να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Οι αριθμοί και οι ανάγκες είναι τεράστιες."

    Η Ύπατη Αρμοστεία εργάζεται στενά με την ειδική ομάδα του ΟΗΕ της Ινδονησίας σε μια συντονισμένη προσπάθεια παροχής βοήθειας και ένα μέλος του προσωπικού της συμμετέχει στην αποστολή του ΟΗΕ για την αξιολόγηση του Άσεχ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ινδονησιακής κυβέρνησης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί. Η επικοινωνία σε μερικές περιοχές του Άσεχ έχει διακοπεί και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πληγεί ίσως αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

    Η Ύπατη Αρμοστεία στήνει αερογέφυρα για 3.500 σκηνές από την τοπική αποθήκη του Ντουμπάι. Επιπροσθέτως, 20.000 είδη κουζίνας, πλαστικά καλύμματα για 20.000 οικογένειες και 100.000 κουβέρτες θα μεταφερθούν από τη κεντρική αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Η συνολική αξία του πρώτου μέρους της βοήθειας ανέρχεται σε 1.8 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Οι ημερομηνίες των αερομεταφορών αναμένονται να επιβεβαιωθούν.

    Επιπλέον 14 άτομα από το προσωπικό επιμελητείας της Ύπατης Αρμοστείας, θα μεταφερθούν για να βοηθήσουν με την αερογέφυρα και την διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης στον πληγέντα πληθυσμό στο Άσεχ. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην Ινδονησία συνήθως ασχολείται με την ενσωμάτωση των πρώην προσφύγων από το Ανατολικό Τιμόρ στο Δυτικό και εγγυάται ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία ασύλου.

    Στην Σρι Λάνκα, η Ύπατη Αρμοστεία χρησιμοποιεί τα επτά γραφεία της και 95 άτομα προσωπικού όλης της χώρας, για να παραδίδει έκτακτη βοήθεια, όπως πλαστικά καλύμματα, πλαστικά χαλάκια, είδη μαγειρικής και ρουχισμού στους πληγέντες από τον πόλεμο και στα νότια της χώρας. Προμήθειες έχουν παραδοθεί στο Κολόμπο, Χαμ μπαντότα , Μαλλατίβου, Τρινκομάλλε και Γιάφνα. Με ένα από τα λίγα αποθέματα προμηθειών στη Σρι Λάνκα, η Ύπατη Αρμοστεία έχει καταφέρει άμεσα να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε 20.000 ανθρώπους, δίνοντας μια σημαντική προσωρινή λύση μέχρις ότου η διεθνής βοήθεια αρχίσει να φθάνει. Τώρα που είδη έκτακτης ανάγκης φτάνουν στην χώρα., η Ύπατη Αρμοστεία θα αρχίσει να συμπληρώνει τις προμήθειές της.

    Στην Ταϊλάνδη, η Αρμοστεία σχεδιάζει άμεση συνεισφορά των 50,000 δολαρίων ΗΠΑ στον Έκτακτο Ταμείο Βοήθειας του ΟΗΕ για τις επείγουσες ανάγκες στέγασης του τοπικού πληθυσμού. Τον προϋπολογισμό θα διαχειριστεί ο Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, διαμέσου του οποίου θα διοχετευθεί η βοήθεια από τα τμήματα του ΟΗΕ.

    Στην άλλη πλευρά του Ινδικού Ωκεανού, η Ύπατη Αρμοστεία θα συμμετέχει στην ειδική ομάδα της Κένυας που θα πραγματοποιήσει αξιολόγηση της κατάστασης στη Σομαλία, εκεί όπου εκατοντάδες χωριά λέγεται ότι έχουν καταστραφεί.

    Η Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας απευθύνει επείγουσα έκκληση για βοήθεια. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοίξει λογαριασμοί στις Τράπεζες Εθνική (139/920033-05) και Alpha Bank (101-00-2002055436). Μπορεί επίσης κανείς να επισκεφθεί τη σελίδα www.unhcr.gr στο διαδίκτυο, να τηλεφωνήσει στα 210-6726296, 210-6756801, ή να αποστείλει ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση Ύπατη Αρμοστεία, Ταϋγέτου 23, 15452 Παλαιό Ψυχικό.

    [06] ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΗΣ Ν. ΑΣΙΑΣ

    Aθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Το ποσό των 6.000 ευρώ θα καταθέσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στον ειδικό λογαριασμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε. της Νότιας Ασίας.

    Η καταβολή αυτού του ποσού είναι από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ μία πρώτη χειρονομία αλληλεγγύης προς τους σκληρά δοκιμαζόμενους συναδέλφους της Ινδονησίας και της Σρι-Λάνκα. Μόνο στην Ινδονησία οι δημοσιογράφοι, που έχασαν τη ζωή τους, ξεπέρασαν τους 25.

    Η ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που επλήγησαν από την καταστροφή της 26ης Δεκεμβρίου.

    [07] NEO TΡOXAIO ΣΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑΚΟΥ

    Aθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλοι έξι ελαφρότερα σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι στο 183ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στο πέταλο του Μαλλιακού.

    ΙΧ αυτοκίνητο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με ένα ταξί, ένα ΙΧ και μία νταλίκα που μετέφερε σιδερόβεργες. Το φορτίο της νταλίκας καταπλάκωσε το ταξί.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΣΤΑΥΡΟ ΔΗΜΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Την εκτίμησή της ότι η ΕΕ έχει δώσει λίγα για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού και των παλιρροϊκών κυμάτων στη ΝΑ Ασία εξέφρασε προς τον Έλληνα Επίτροπο, Σταύρο Δήμα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του κόμματος, στην οποία παρευρέθη ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, καθώς και η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής.

    Η κ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση τόνισε ότι χρειάζεται ολόπλευρη στήριξη εκ μέρους της ΕΕ προς τις χώρες αυτές, χρειάζεται να βγουν συμπεράσματα και να ληφθούν μέτρα και ιδιαίτερα υπάρχει ανάγκη εκπόνησης ενός συστήματος πρόληψης και προειδοποίησης για τέτοια φαινόμενα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι επιπτώσεις τέτοιων φυσικών φαινομένων έχουν σαφώς και ταξικό χαρακτήρα».

    Επίσης ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την πρώτη αυτή ενημερωτική συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο, ήταν ζητήματα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η αντισεισμική θωράκιση, η διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων και η πανεπιστημιακή έρευνα για θέματα περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά του ο Έλληνας Επίτροπος δήλωσε ότι ενημέρωσε τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ και την αντιπροσωπεία του κόμματος για θέματα της ΕΕ.

    Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι η κ. Παπαρήγα του επεσήμανε την ανάγκη η ΕΕ να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη για τα θύματα της τραγωδίας στη νοτιοανατολική Ασία και υποστήριξε ότι ήδη η ΕΕ εκφράζει τη μεγάλη της συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους πληθυσμούς της περιοχής.

    Παράλληλα είπε ότι συζητήθηκαν θέματα περιβάλλοντος, που έχουν ιδιαίτερη οξύτητα για την Ελλάδα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι χωματερές, τα λύματα, τα απόβλητα και γενικότερα ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Ο Έλληνας Επίτροπος πρόσθεσε ότι η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη προσοχή και σημασία που θα πρέπει να δοθεί στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τόσο τους Έλληνες αλλά και γενικότερα τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Τέλος, σε ερώτηση για το αν η ΕΕ πρόκειται να εκδώσει κάποια ταξιδιωτική οδηγία για τους πολίτες της Ένωσης που βρίσκονται στις χώρες που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό, ο κ. Δήμας απάντησε ότι «αυτό ανήκει μόνο στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Η ΕΕ συλλέγει πληροφορίες, συντονίζει την παροχή βοήθειας και προβαίνει και σε άλλες αναγκαίες ενέργειες για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών», είπε ο Έλληνας Επίτροπος.

    [09] ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Έτοιμα είναι όλα για το πρωτοχρονιάτικο πάρτυ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τις μεγάλες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Πρωτοχρονίατικης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Αριστοτέλους.

    Όπως ανέφερε, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα δώσει το έναυσμα της μεγάλης γιορτής για την αλλαγή του χρόνου. Με την αλλαγή του χρόνου χιλιάδες πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη θα έχουν διανεμηθεί κόκκινα σκουφάκια και βασιλοπιτάκια μέσα στα οποία θα υπάρχουν νομίσματα που θα αντιστοιχούν σε 10 χρυσές λίρες.

    Η έναρξη της γιορτής θα γίνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 10 μ.μ., οπότε στην κεντρική εξέδρα της πλατεία Αριστοτέλους θα αρχίσουν να εμφανίζονται γνωστοί καλλιτέχνες της πόλης με μια μεγάλη ορχήστρα. Συγκεκριμένα οι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν είναι o Μιχάλης Ιατρόπουλος, ο Αντρέας Καρακότας, οι HI5, ο Χρήστος Αντωνιάδης, ο Πέτρος Ίμβριος, ο Κώστας Καραγέλης, ο Γιώργος Καραγιαννάκης, ο Γιώργος Φανάρας και η Βάγια Δάλλα.

    Το Πρωτοχρονιάτικο πάρτυ διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης με κεντρικό μήνυμα «Όλη η πόλη μια παρέα».

    Το πάρτυ θα τελειώσει τα ξημερώματα με την εμφάνιση των ροκ συγκροτημάτων, Δυτικές Συνοικίες, ΑΤΜΑ και MOSAIK για τους λάτρεις του είδους.

    Η «Γιορτή των Αστεριών» θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΤ3 και από την Δημοτική Τηλεόραση TV 100.

    [10] ANAΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΧΡΕΩΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Aθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Αναπροσαρμόζονται, από την 1η Ιανουαρίου 2005, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τα όρια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στα οποία ισχύει η ειδική μειωμένη χρέωση των τιμολογίων κατά 43%, για όλες τις οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά και άνω.

    Πιο συγκεκριμένα για οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά, το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται, από 3.000 KWh το τετράμηνο που ισχύει σήμερα, σε 3.500 KWh το τετράμηνο. Για οικογένειες με πέντε έως εννέα προστατευόμενα παιδιά, το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται, από 3.000 KWh το τετράμηνο που ισχύει σήμερα, σε 4.000 KWh το τετράμηνο. Για οικογένειες με δέκα προστατευόμενα παιδιά και άνω, το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται, από 3.000 KWh το τετράμηνο που ισχύει σήμερα, σε 4.500 KWh το τετράμηνο.

    Διευκρινίζεται ότι, στο εξής μόνο το υπερβάλλον των ανωτέρω, κατά περίπτωση, ορίων θα χρεώνεται με βάση το οικιακό τιμολόγιο. Μέχρι σήμερα, η υπέρβαση του ορίου των 3.000 KWh το τετράμηνο, που ίσχυε ανεξαρτήτως των προστατευομένων μελών, είχε ως αποτέλεσμα τη χρέωση της συνολικής κατανάλωσης με το κανονικό οικιακό τιμολόγιο.

    Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Σιούφας έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΔΕΗ για την ανταπόκρισή της σε ένα δίκαιο αίτημα δεκάδων χιλιάδων πολύτεκνων οικογενειών, γεγονός που, όπως είπε, υπογραμμίζει ότι η εταιρεία, πέρα από τον ειδικό αναπτυξιακό της ρόλο, επιτελεί και κοινωνικό έργο, επιδεικνύοντας ευαισθησία για τους πολύτεκνους πολίτες-καταναλωτές της.

    [11] ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Aθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Περισσότεροι φοιτητές από φέτος θα λάβουν το 2005 το ετήσιο στεγαστικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Παιδείας.

    Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση, δικαιούχοι του επιδόματος ορίζονται και οι φοιτητές που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένη σχολή της Αθήνας ή του Πειραιά των οποίων όμως, η μόνιμη κατοικία βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 40 χιλιομέτρων απο το κέντρο της πρωτεύουσας, εφόσον βέβαια καλύπτουν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.

    Οι άλλες προϋποθέσεις είναι να έχουν επιτύχει στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (εξαιρούνται οι πρωτοετείς) να διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία, να έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ (το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και να μήν έχουν κυριότητα ή επικαρπία σε ακίνητα συνολικού εμβαδού άνω των 200 τ.μ.

    Το επίδομα χορηγείται απο τις εφορίες αυθημερόν με αίτηση του δικαιούχου που θα υποβληθεί εντος του πρώτου τριμήνου του 2005. Στις περιπτώσεις που το επίδομα χορηγηθεί σε φορολογούμενο που δεν το δικαιούται, τότε επιστρέφεται στο τριπλάσιο (3.000 ευρώ).

    [12] ΤτΕ: ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΕΠ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών, αφού όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το υπόλοιπο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων ξεπέρασε τα 48,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέχρι τέλος του χρόνου ο δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών αναμένεται να υπερβεί το ποσό των 49 δισ. ευρώ, ήτοι 30% του ΑΕΠ.

    Υπενθυμίζεται ότι το 1998 το χρέος των νοικοκυριών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ προσεγγίζοντας το 8,9% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι στη διάρκεια των ετών μέχρι σήμερα, αυτό υπερτριπλασιάστηκε.

    Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα καταναλωτικά δάνεια τα οποία τον Οκτώβριο αυξάνονταν με ρυθμό της τάξης του 38,1% και έφθαναν στο ποσό των 16,1 δισ. ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα με την ΤτΕ, μέχρι το τέλος του έτους το υπόλοιπο των καταναλωτικών δανείων αναμένεται να υπερβεί το 10% του ΑΕΠ.

    Έτσι στο διάστημα 1998 - 2003 η καταναλωτική πίστη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 300%, καθώς τα υπόλοιπα της από το 3% του ΑΕΠ αγγίζουν πλέον το 10% του ΑΕΠ.. Εξέλιξη η οποία συνδέεται με την μεγάλη αποκλιμάκωση που παρουσίασαν τα επιτόκια των δανείων και στην απελευθέρωση της αγοράς.

    Πιο εξορθολογισμένη καταγράφεται η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια τα οποία αυξάνονταν τον Οκτώβριο με ρυθμό της τάξης του 22,9%, με αποτέλεσμα το 2004 να ξεπεράσουν τα 31,4 δισ.ευρώ. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα αγγίζει έτσι το 19,1% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο, με εξαίρεση την Ιταλία, είναι από τα μικρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στο σύνολο της οικονομίας η πιστωτική επέκταση σημείωσε επιτάχυνση τον Οκτώβριο και ο ρυθμός της διαμορφώθηκε στο 16,7% από 16% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση που παρουσίασε ο δανεισμός του Δημόσιου κατά 9,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2003. Τον Σεπτέμβριο η αύξηση του δημόσιου δανεισμού σε ετήσια βάση είχε διαμορφωθεί στο 8,6%.

    Στον αντίποδα, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας σημείωσαν μικρή επιβράδυνση και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης τους υποχώρησε στο 27,4% από 27,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Όσον αφορά στις καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 123,971 δισ. ευρώ με ρυθμό μεταβολής 11,6%.

    Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει επίσης ότι οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα παρουσίασαν αύξηση 0,4% τον Ιούνιο σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ το τρίτο τρίμηνο του έτους οι τιμές των κατοικιών στις λοιπές αστικές περιοχές αυξήθηκαν κατά 5,3%.

    [13] ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Εξανεμίστηκαν τα κέρδη που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ρεκόρ έτους, ενώ σημειώνεται ότι οι πιέσεις διαχύθηκαν σε όλο το φάσμα των μετοχών.

    Στο σκηνικό αυτό και παρά την ανοδική πορεία που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας μικρές απώλειες της τάξης του 0,15% και διαμορφώθηκε στις 2.784,42 μονάδες, έχοντας εκτιναχθεί ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.801,71 μονάδων, ενώ υποχώρησε μέχρι την περιοχή των 2.778,61 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Ισχνός καταγράφηκε και σήμερα Πέμπτη ο όγκος των συναλλαγών, φθάνοντας στο ποσό των 105,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15/325.675,70 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι αυτό της ΔΕΗ, ύψους 2.472.000,00 ευρώ, στα 20,60 ευρώ.

    Ισορροπημένο καταγράφηκε το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τις 162 να τερματίζουν σε αρνητικό πεδίο, έναντι 102 που διέγραψαν ανοδική τροχιά και 152 αμετάβλητων.

    Της πτώσης ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (-17,45%), ΤΕΞΑΠΡΕΤ (-11,39%) και της ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (-10,34%), ενώ στον αντίποδα τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στους τίτλους των ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (+11,83%), Interfish (+10,70%), ΛΑΝΑΚΑΜ (+10.69%) και της ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑΣ (+10,05%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν στη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με την περιφέρεια να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις, ενώ και ο Eurobank MID 50 υποχώρησε κατά 0,68%.

    Κατά 0,74% υποχώρησε ο Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, έναντι απωλειών 0,65% για τον Small Cap 80 της μικρής, 0,24% για τον FTSE/ASE 140 και οριακής κάμψης 0,15% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Συντηρητική πτωτική πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να υποχωρεί κατά 0,39% και τον δε δεύτερο να δέχεται ασθενέστερες πιέσεις της τάξης του 0,08%.

    Η πτώση των τραπεζών είναι απόρροια των πιέσεων που εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΕΓΝΑΤΙΑ (-2,175), ΑΤΕ (-1,98%), ΑΤΤΙΚΗΣ (-1,34%) και της EFG (-1,02%).

    Η ήπια πτώση των τηλεπικοινωνιών είναι απόρροια των τοποθετήσεων που παρατηρήθηκε στον τίτλο της Cosmote, η οποία και ενισχύθηκε κατά 0,68% και αντιστάθμισε τις πιέσεις στις μετοχές των ΛΑΝ ΝΕΤ (-7,41%) και του ΟΤΕ (-0,60%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Στο κόκκινο τερμάτισαν οι περισσότεροι από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, με εξαίρεση τους πέντε από αυτούς που έφεραν στη λήξη της συνεδρίασης θετικό πρόσημο.

    Συγκεκριμένα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των επενδύσεων (+0,75%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και των τροφίμων και ποτών (+0,43% αντίστοιχα), του χονδρικού εμπορίου (+0,19%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (+0,18%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της πτώσης τέθηκε ο κλάδος των βασικών μετάλλων υποχωρώντας κατά 3,22%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (-17,45%) και της ΑΛΚΟ (-3,03%).

    Πτώση υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (-1,72%), των ασφαλειών (-1,68%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-1,56%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,08%).

    Κάμψη σε ποσοστό 0,90% σημείωσε ο κλάδος των κατασκευών και ακολούθησαν οι δείκτες συμμετοχών (-0,85%), της πληροφορικής (-0,36%) και του λιανικού εμπορίου (-0,26%).

    Οριακή κάμψη εμφάνισαν οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-0,03%), των βιομηχανιών (-0,05%), της παράλληλης αγοράς (-0,09%) και των διυλιστηρίων (-0,17%).

    E.A.

    [14] ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΣΤΑ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ

    Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου του 2004 στα εκκοκκιστήρια η διαδικασία παράδοσης των επιλέξιμων ποσοτήτων βάμβακος σε όλες τις περιοχές της χώρας, η κατανομή των οποίων ολοκληρώθηκε ομαλά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος. Ήδη, όπως επισήμανε, έχουν διορθωθεί τα ελάχιστα λογιστικά λάθη που διαπιστώθηκαν σε περιφερειακές υπηρεσίες.

    Μεμονωμένα αιτήματα που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων και αφορούν εκπρόθεσμες δηλώσεις αποθεμάτων, την απουσία βαμβακοπαραγωγών κατά τον έλεγχο αποθεμάτων καθώς και έγκριση ποσοτήτων βάμβακος με υγρασία πάνω από 15%, όπως καθορίζεται παγίως τα τελευταία χρόνια από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, είναι προφανές ότι απορρίφθηκαν, αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται ότι η ακολουθηθείσα διαδικασία στηρίζεται σε προτάσεις και αποφάσεις που κατατέθηκαν εγγράφως από την συντριπτική πλειοψηφία των ΕΑΣ και των τριτοβάθμιων φορέων σε όλες τις φάσεις της διαχείρισης της διαδικασίας από την Άνοιξη έως τώρα που δεσμεύουν απόλυτα, όπως είχε εξαγγελθεί, την κυβέρνηση.

    Η φετινή διαχείριση χαρακτηρίζεται από την εξάντληση των δημοκρατικών διαδικασιών και εξάντληση κάθε δυνατότητας ελέγχων, που είναι πολλαπλάσιοι σε σχέση με άλλες χρονιές, με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του συνόλου των βαμβακοπαραγωγών και της εθνικής Οικονομίας.

    Έτσι επιτυγχάνεται η εξασφάλιση για φέτος κοινοτικών εισροών 690 εκατ. , έναντι 633 εκατ. το 2003, 655 εκατ. το 2002, 571 εκατ. το 2001 και 545 εκατ. το 2000. Είναι προφανές ότι μεμονωμένα αιτήματα αύξησης των επιλέξιμων ποσοτήτων υπομονεύουν την συνολική προσπάθεια και διακυβεύουν το εισόδημα των υπόλοιπων βαμβακοπαραγωγών της χώρας οι οποίοι θα υφίσταντο σημαντική μείωση των ενισχύσεών τους, τόνισε ο κ. Μπασιάκος.

    Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε, "όσοι δε προσφεύγουν στην εύκολη και ανεύθυνη λύση των εθνικών ενισχύσεων για τις οποίες είμαστε ως κόμμα και ως κυβέρνηση διαχρονικά αντίθετοι, ας αναλογιστούν τον κίνδυνο υψηλότερων κοινοτικών καταλογισμών και την απειλούμενη υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας κατοχύρωσης και επαύξησης των κοινοτικών ενισχύσεων στη χώρα".

    [15] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΡΩΣΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΛΙΚΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΡΚΚ

    Αγκυρα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Ρώσος πρώην διοικητής μονάδος, μέλος του ΡΚΚ, ο οποίος παραδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με άλλα τέσσερα μέλη του ΡΚΚ, προέβη σε αποκαλύψεις όσον αφορά την οπλική και λογιστική υποστήριξη που γίνεται προς την οργάνωση.

    Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Hurriyet, ο Ανατόλι Κοπίλοφ, ο οποίος άσκησε καθήκοντα επί δύο χρόνια στο ρωσικό στρατό και έλαβε μέρος στη συνέχεια στην οργάνωση ΡΚΚ από τη Μόσχα, είπε πως έμεινε επί πέντε χρόνια στο στρατόπεδο του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ και πρόσθεσε :

    «Το ΡΚΚ εξασφαλίζει από την Ολλανδία τους ασυρμάτους που χρησιμοποιεί. Οι δε πύραυλοι φθάνουν στα στρατόπεδα μέσω της Αρμενίας. Η οργάνωση εξασφαλίζει την επικοινωνία με τις χώρες της Ευρώπης μέσω του διαδικτύου. Στο καταφύγιο δίπλα στον ποταμό Λολάν υπάρχουν 3 τόνοι εκρηκτικά ΤΝΤ, 2500 νάρκες, πύραυλοι Κατιούσα εδάφους αέρος. Ακόμη υπάρχουν στα καταφύγια αντιαεροπορικά συστήματα Ντότσκα και πύραυλοι.

    »Τα δύο κουρδικά κόμματα του Β. Ιράκ παραβλέπουν τον τελευταίο καιρό στις δραστηριότητες της οργάνωσης. Μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, όπλα και πολεμοφόδια του ιρακινού στρατού πέρασαν στα χέρια του ΡΚΚ και στα στρατόπεδα της οργάνωσης μεταφέρθηκαν με φορτηγά πολλά όπλα. Η αποχώρηση του Οσμάν Οτζαλάν οφείλεται στην κοινωνική μεταρρύθμιση και την στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Απρίλιο ήρθε στο στρατόπεδο Χακούρκ επιτροπή από τον αμερικανικό στρατό, η οποία ήρθε σε επαφή με αρμόδιο της οργάνωσης ονόματι Malazgirt' li Ahmed. Δεν μας δόθηκε καμία πληροφορία σχετικά με τη συνάντηση αυτή».

    [16] ΓΙΑΖΙΤΖΙΟΓΛΟΥ: ΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ Ε/Κ Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΗΤΗ

    Αγκυρα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:55 UTC+2)

    «Αν αναγνωρίσουμε τους Ελληνοκύπριους, η Κύπρος θα γίνει Κρήτη». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ), Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Tercuman.

    «Η Κύπρος συστάθηκε με το αίμα της Ανατολίας. Εάν επιχειρήσουν κάποιοι να μας ξεγελάσουν και να πάρουν από τα χέρια μας τα δικαιώματά μας, θα δώσουμε και πάλι την ψυχή μας και θα ξαναπάρουμε τα όπλα» είπε ο κ. Γιαζιτζίογλου.

    Πρόσθεσε δε ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτούς που επιθυμούν να παρουσιάσουν σαν γιορτή το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων και την ΕΕ σαν φάρμακο για όλα τα προβλήματα.

    [17] ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας με σκοπό την πραγματοποίηση εργασιών έναντι των πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων ιδρύουν οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

    Στο συγκεκριμένο Κέντρο που σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούλιο θα ασκήσουν καθήκοντα και αξιωματικοί του ΝΑΤΟ.

    [18] ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΟΙ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ- ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΛΕΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ EUFOR

    Σεράγεβο, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Ο Τύπος και πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι θέλουν τους Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς να κρύβονται επί βοσνιακού εδάφους, αλλά ο Βρετανός διοικητής της ευρωπαϊκής δύναμης στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, της EUFOR, στρατηγός Ντέιβιντ Λίκεϊ, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι οι δυο Σερβοβόσνιοι πρώην αξιωματούχοι επισκέπτονται μόνο περιστασιακά τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

    Σε συνέντευξή του στο Reuters (Ρόιτερς), ο Βρετανός στρατηγός τονίζει ότι οι καταζητούμενοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, επισκέπτονται μόνο κατά περιόδους τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, ενώ ο Κροάτης στρατηγός, Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος επίσης καταζητείται από τη Χάγη, δεν βρίσκεται στην Ιρλανδία, όπως φημολογείται, αλλά κάπου στη Δυτική Βοσνία.

    «Μπορεί να επισκέπτονται (τη Βοσνία) αλλά μένουν κυρίως εκτός, γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολο να τους πιάσει κανείς» είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός διοικητής της EUFOR, που με 7.000 άνδρες από συνολικά 33 χώρες έχει αναλάβει τη μεγαλύτερη ειρηνευτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), από την επιτυχία της οποίας πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα κριθεί η στρατιωτική αξιοπιστία της Ενωσης.

    Σημειώνεται ότι η EUFOR ανέλαβε καθήκοντα στη Βοσνία στις αρχές του μήνα, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, την SFOR.

    Οι Κάρατζιτς και Μλάντιτς παραμένουν ασύλληπτοι επί περίπου εννέα χρόνια, παρά τις επανειλημμένες επιχειρήσεις της SFOR για τη σύλληψή τους.

    «Είναι πολύ σημαντική η σύλληψη των δυο βασικών υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, Μλάντιτς και Κάρατζιτς, γιατί εάν δεν συλληφθούν και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και η Σερβία δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (απέναντι στη Χάγη), η Βοσνία δεν θα προχωρήσει μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Λίκεϊ.

    [19] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΙΑΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Σκόπια, 30 Δεκεμβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Εκκληση για την αποφυλάκιση όσων κρατούνται σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας, το Μάρτιο του 2002 στο χωριό Ραστάνσκι Λόζια της ΠΓΔΜ, των επτά Ασιατών λαθρομεταναστών (6 Πακιστανοί και 1 Ινδός) οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί από τις τότε δυνάμεις ασφαλείας και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, επί κυβέρνησης VMRO-DPMNE, Λιούμπε Μπούσκοφσκι ως μουτζαχεντίν και η όλη "επιχείρηση" ως "αντιτρομοκρατική επιτυχία", απευθύνει η Σύνοδος της σκοπιανής Αρχιεπισκοπής, τασσόμενη ουσιαστικά στο πλευρό των συγγενών των κρατουμένων που διαδήλωσαν και σήμερα στα Σκόπια.

    Οι συγγενείς των τεσσάρων πρώην στελεχών της ειδικής αστυνομικής μονάδας «Λέοντες» της ΠΓΔΜ, που κρατούνται σε σχέση με την υπόθεση, διαδήλωσαν σήμερα έξω από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση, όταν προσπάθησαν να εμποδίζουν την είσοδο ενός βουλευτή του αλβανικού κόμματος DUI στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν, μάλιστα, ζημιές στο αυτοκίνητο του βουλευτή του DUI, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να τραυματιστεί.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, συναντήθηκε, σήμερα, με τη σύζυγο του Γκόραν Στόικοφσκι, διοικητή των "Λεόντων", ο οποίος κρατείται σε σχέση με τη γνωστή υπόθεση.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μπούτσκοφσκι δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στις αρμοδιότητες των δικαστικών αρχών.

    [20] ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΙΒΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (19:59 UTC+2)

    Μία σπουδαία χρονιά για τα ελληνικά χρώματα κλείνει. Σπουδαία όχι μόνο χάρη στις διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στις διοργανώσεις του 2004, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας.

    Μεγάλη σημασία έχουν και οι επιδόσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τους αθλητές μας. Μία τέτοια έρευνα, που δημοσιεύει το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου, μπορεί να βοηθήσει να εκτιμηθεί το βάθος του ελληνικού στίβου, αλλά και το μέλλον του στην «μετά 2004» εποχή.

    Σε αυτή την έρευνα αναφέρεται πόσους αθλητές έχει κάθε χώρα στους κορυφαίους 100 της Ευρώπης για το 2004, τόσο σε όλα τα αγωνίσματα, όσο και στις επιμέρους κατηγορίες (σπριντ, μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις, εμπόδια, άλματα, ρίψεις, σύνθετα και βάδην). Η χώρα μας έχει συνολικά στις 100άδες της Ευρώπης φέτος 156 αθλητές, 77 άνδρες και 79 γυναίκες. Από αυτούς μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι οι 16 βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα του αγωνίσματός τους. Ψηλότερα είναι η «χρυσή» Ολυμπιονίκης των 400μ. εμπόδια, Φανή Χαλκιά, που ήταν η κορυφαία Ευρωπαία στο αγώνισμα με το ολυμπιακό ρεκόρ που σημείωσε με 52.77, ενώ στη δεύτερη θέση του τριπλούν βρίσκεται η Χρυσοπηγή Δεβετζή με 15.32, όπως και ο Κώστας Κεντέρης στα 200μ. (20.24) και στην τρίτη η Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό (64.29) και η Κατερίνα Βόγγολη στη δισκοβολία (67.72).

    Πιο «δυνατά» αγωνίσματα για τη χώρα μας με βάση τις λίστες είναι η δισκοβολία και ο ακοντισμός των γυναικών, όπου έχουμε από τρεις Ελληνίδες στην κορυφαία δεκάδα.

    Αναλυτικά οι Έλληνες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα του αγωνίσματός τους είναι οι: Χριστόφορος Χοϊδης (πέμπτος 100μ., 10.14), Κώστας Κεντέρης (δεύτερος 200μ. 20.24, όγδοος 100μ. 10.18), Τάσος Γκούσης (έβδομος 200μ., 20.44), Γιάννης Κανελλόπουλος (δέκατος 10.000μ., 28.27.02), Περικλής Ιακωβάκης (τέταρτος 400μ. εμπόδια, 48.47), Χρήστος Μελέτογλου (δέκατος τριπλούν, 17.13), Κατερίνα Θάνου (δέκατη 100μ., 11.21), Φανή Χαλκιά (πρώτη 400μ. εμπόδια, 52.77, ένατη 400μ. 50.56), Χρυσοπηγή Δεβετζή (δεύτερη τριπλούν, 15.32), Όλγα Βασδέκη (δέκατη τριπλούν, 14.54), Κατερίνα Βόγγολη (τρίτη δισκοβολία, 67.72), Αναστασία Κελεσίδου (πέμπτη δισκοβολία, 67.03), Στέλλα Τσικούνα (όγδοη δισκοβολία, 65.25), Μιρέλα Μανιάνι (τρίτη ακοντισμός, 64.29), Σάββα Λύκα (ένατη ακοντισμός, 62.89), Αγγελική Τσιολακούδη (δέκατη ακοντισμός, 62.80).

    Στην έρευνα για τις συμμετοχές στις 100άδες όλων των αγωνισμάτων η Ρωσία κυριαρχεί τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Αν και στις γυναίκες ήταν αναμενόμενο- άλλωστε πρόκειται για τη χώρα που κατέκτησε και το «τρόπαιο» της Σούπερ Λίγκα στις γυναίκες για όγδοη συνεχόμενη φορά- και έχει 411 αθλήτριες στην 100άδα όλων των αγωνισμάτων, περισσότερο από διπλάσιες της Γερμανίας που ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρωσία στις γυναίκες είναι το κορυφαίο έθνος και σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των αγωνισμάτων.

    Αντίθετα έκπληξη αποτελεί η επικράτηση της Ρωσίας και στους άνδρες με 264 παρουσίες στις 100άδες, έναντι των 197 που έχει η Γαλλία η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

    Επιπλέον παρατηρείται πως υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερη δυναμικότητα στους άνδρες ή στις γυναίκες. Για παράδειγμα οι Ουκρανές με 143 αθλήτριες έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις 100άδες των αγωνισμάτων έναντι των συμπατριωτών τους (98), ενώ αντίθετα όσον αφορά τη Φινλανδία οι άνδρες έχουν το πάνω χέρι (86) έναντι των γυναικών (44).

    Όσον αφορά την αντιστοιχία των παρουσιών στην 100άδα με την κατάκτηση μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή δεν είναι απόλυτη. Στις γυναίκες υπάρχει αναλογία, με την Ελλάδα όμως να κάνει την έκπληξη, καθώς μπορεί με 79 συμμετοχές να βρίσκεται στην δέκατη θέση της λίστας των παρουσιών στις 100άδες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως είδαμε πέντε Ελληνίδες να ανεβαίνουν στο βάθρο, κατακτώντας περισσότερα μετάλλια από τις Γερμανίδες που είχαν 190 αθλήτριες στην 100άδα αλλά πήραν δύο μετάλλια.

    Στους άνδρες από την άλλη η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς η Γερμανία μπορεί να είχε 182 αθλητές στην 100άδα, αλλά δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο, η Γαλλία με 197 πήρε ένα, ενώ οι Τσέχοι, οι Σουηδοί και οι Πορτογάλοι παρότι είναι αρκετά χαμηλά στη λίστα των παρουσιών στις 100άδες, κατέκτησαν από δύο μετάλλια και μάλιστα της Σουηδίας ήταν αμφότερα χρυσά.

    [21] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΔΕΛΛΙΟ ΚΑΙ ΡΙΓΑΝΑ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΟΥΛΦ ΣΕΦΕΡΤ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Δύο νέα πρόσωπα κάλεσε ο Σουηδός ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ στην εθνική ομάδα για το διεθνές τουρνουά χάντμπολ «Γέλοου Καπ» που θα γίνει στη Ζυρίχη την Πρωτοχρονιά και την δεύτερη ημέρα του νέου έτους. Πρόκειται για τον τερματοφύλακα Χαρίλαο Δέλλιο του Φίλιππου Βέροιας και τον διεθνή δεξιό ίντερ του ιδίου συλλόγου στους Εφήβους και τους Νέους, Νίκο Ριγανά.

    «Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την πρόσκλησή μου στην Εθνική ανδρών, σε μια στιγμή ιδιαίτερα ιστορική για το χάντμπολ, αμέσως μετά την κατάκτηση της 6ης θέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την Εθνική ανδρών. Θα καταβάλω την μέγιστη προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του προπονητικού τιμ της Εθνικής ανδρών, του Ουλφ Σέφερτ και του Γιάννη Αρβανίτη», τόνισε ο Δέλλιος και συνέχισε: «Στόχος μου είναι κάποια στιγμή να μπορέσω να αγωνιστώ και σε επίσημη διοργάνωση. Στα 16 χρόνια που βρίσκομαι στο άθλημα έσκυψα το κεφάλι κάτω και δεν άκουσα κανέναν άλλο παρά μόνο τη συνείδησή μου που μου έλεγε ότι πρέπει να δουλέψω. Πρότυπά μου είναι ο Σουηδός τερματοφύλακας που πέρασε από τον Φίλιππο, Μπενιάμινσον και ο Ρώσος Λαβρόφ. Από τους Έλληνες ο Χαράλαμπος Προδρομίδης, ενώ πιστεύω ότι πολλά θα μου προσφέρουν με την πείρα τους στην Εθνική Ομάδα, οι Καφάτος και Χρυσόπουλος. Δεν ξεχνώ ποτέ τους προπονητές μου Χρήστο Δεληχρήστο, Αντώνη Τσολάκο, Νίκο Μάντζο, τον έφορο του Ζαφειράκη Κώστα Λούκα, που μου συμπαραστάθηκε το 2000 και οικονομικά από την πλευρά του συλλόγου, αλλά και ηθικά όταν είχα τραυματιστεί και ακόμη τον Χρήστο Καψάλη που με στηρίζει με όλη του την καρδιά στον Φίλιππο Βέροιας μαζί με τον προπονητή Νίκο Μάντζο.

    Αυτή τη στιγμή στέλνω την σκέψη μου και στους συναθλητές μου στον Ζαφειράκη, όταν πριν από χρόνια ξεκινήσαμε μία προσπάθεια στη Νάουσα όπου δεν υπήρχε χαντμπολική παιδεία και καταφέραμε να ακουστεί και η Νάουσα ως ένα φυτώριο του χάντμπολ. Πρότυπό μου στο ήθος αποτελεί πάντα ο διεθνής παίκτης Χαράλαμπος Χατζηαθανασίου ο οποίος με βοήθησε πολύπλευρα στη θητεία μου στον Φίλιππο».

    Ο Χάρης Δέλλιος είναι επί πτυχίω φοιτητής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα λογιστικής.

    [22] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Ο ΓΕΛΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Παρελθόν για τον Μακεδονικό αποτελεί ο Ντούσαν Γέλιτς. Ο προπονητής της ομάδας Αργύρης Πεδουλάκης ζήτησε σήμερα από τη διοίκηση τη λύση της συνεργασίας με τον παίκτη, παρά την αρχική επιθυμία του να παραμείνει στο ρόστερ.

    Πάντως, το κενό που αφήνει ο Γέλιτς δεν μπορεί να καλυφθεί, καθώς κάλυπτε θέση Έλληνα στο ρόστερ, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να γίνουν μεταγραφές μεσούσης της περιόδου.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Μακεδονικός θα συνεχίσει χωρίς ρεπό την προετοιμασία του εν όψει της αναμέτρησης της ερχόμενης Τρίτης με την Μπανταλόνα στην Κοζάνη για τον θεσμό του ULEB Cup.

    [23] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Ο ΧΑΓΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Μετά τη χθεσινή λύση συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον Ηλία Ατματσίδη, σήμερα ήταν η σειρά του Εμπενιζέρ Χάγκαν. Ο έμπειρος μέσος πλήρωσε και αυτός το τίμημα της ανανέωσης του ΠΑΟΚ, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι ευχαριστεί τον παίκτη για την προσφορά του στην ομάδα και του εύχεται καλή συνέχεια.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει ότι έλυσε συναινετικά το συμβόλαιό της με τον ποδοσφαιριστή Εμπενιζέρ Χάγκαν. Τον ευχαριστεί δε για την προσφορά του στην ομάδα και του εύχεται κάθε επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του».

    [24] ΕΛΥΣΕ ΚΟΙΝΉ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ Ο ΠΑΡΟΝΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (18:27 UTC+2)

    Λίγο ή πολύ το διαζύγιο μεταξύ του Παρόντι και του Πανιωνίου ήταν αναμενόμενο εδώ και λίγες ημέρες. Αυτό πάντως ήρθε μόλις σήμερα. Ο Ουρουγουανός μέσος έλυσε το συμβόλαιό του με τον Πανιώνιο χωρίς να διεκδικήσει την καταβολή του ποσού που υπολείπεται από το συμβόλαιό του το οποίο έληγε τον Ιούνιο.

    Κύριος λόγος της λύσης του συμβολαίου είναι ότι ο πατέρας του Παρόντι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ο ποδοσφαιριστής επιθυμούσε να λαμβάνει συνεχώς άδειες. Ετσι ο ίδιος ζήτησε την αποδέσμευσή του, ενώ η επόμενη κίνησή του είναι να αναζητήσει ομάδα από τη χώρα του, ώστε να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

    [25] ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΩΡΗΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Παρίσι, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής διάσκεψης με τη συμμετοχή δωρητριών χωρών την επόμενη εβδομάδα που θα αποδεσμεύσει κεφάλαια υπέρ των κρατών, που επλήγησαν από τον φοβερό σεισμό στη ΝΑ Ασία.

    Ο Πάουελ είπε στο γαλλικό πρακτορείο ότι "είναι μία επείγουσα ανάγκη" και πρόσθεσε ότι η βιβλική καταστροφή άφησε σε όλες τις πληγείσες χώρες συνολικά πέντε εκατομμύρια άστεγους. Στα οκτώ κράτη της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας που υπέστησαν πάρα πολύ μεγάλα πλήγματα από τον σεισμό και τα μετασεισμικά κύματα η εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των νεκρών διαμορφώνεται στους 120 χιλιάδες.

    [26] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Λονδίνο, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Η Βρετανία θα τριπλασιάσει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τα θύματα των τσουνάμι στην Ασία, αυξάνοντας την από 15 σε 50 εκατομμύρια στερλίνες (από 21,3 σε 70,5 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε το υπουργείο διεθνούς Ανάπτυξης, μετέδωσε το ΒΒC.

    Εξάλλου, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διπλασιάσει το ποσό της βοήθειάς της που θα ανέλθει σε περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ.

    [27] Ο ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Κίεβο, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για να αμφισβητήσει την απόφαση της κεντρικής εκλογικής Επιτροπής να απορρίψει προσφυγή του για νοθεία στις εκλογές, ανακοίνωσε ο συνεργάτης του Νέστορ Σούφριτς.

    Η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την προσφυγή της ομάδας του Γιανουκόβιτς, η οποία υποστήριζε ότι "είναι αδύνατο να εκδοθεί το αποτέλεσμα των εκλογών λόγω των μαζικών παραβιάσεων" που σημειώθηκαν, μετέδωσε το ΒΒC.

    [28] ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 30 Δεκεμβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Παλαιστίνιοι μαχητές πυροδότησαν βόμβα κοντά σε ισραηλινή στρατιωτική θέση στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσαν πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η έκρηξη έγινε κοντά σε φυλάκιο του στρατού στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ με το Ισραήλ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θύματα.

    [29] Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΑΡΟΝ

    Τελ Αβιβ, 30 Δεκεμβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες θα είναι δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργικού συμβουλίου μετά τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, μετέδωσε το ΒΒC.

    "Συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα από τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Χαΐμ Ραμόν προβλέπει ότι ο Πέρες θα είναι δεύτερος στην ιεραρχία και θα θεωρείται ο πρώτος της τάξει υπουργός μετά τον πρωθυπουργό", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ανοίγει με αυτή την απόφαση ο δρόμος για τη συμμετοχή του Εργατικού Κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σαρόν.

    [30] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

    Βιέννη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (13:38 UTC+2)

    Με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, την οποία θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατομμύρια τηλεθεατές σε απευθείας μετάδοση από το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής της Αυστρίας, θα υποδεχτεί το νέο έτος η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης.

    Η δημοφιλής σε όλο τον κόσμο συναυλία, που φέτος θα διευθύνει ο Αμερικανός αρχιμουσικός και διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, Λορίν Μααζέλ, θα μεταδοθεί στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου στις 12.15 από την ΕΤ1 και παράλληλα από εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα 40 χωρών.

    Είναι η δέκατη φορά που ο 75χρονος Λορίν Μααζέλ θα διευθύνει τη Φιλαρμονική της Βιέννης, με πρώτη συνεργασία την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 1980. Εκτός από έργα της δυναστείας των Στράους μεταξύ των οποίων και έργα που θα εκτελεστούν για πρώτη φορά - που κυριαρχούν στην καθιερωμένη Συναυλία της έναρξης του νέου έτους, θα ερμηνευτούν έργα του Γιόζεφ Χέλμερσμπεργκερ και του Φραντς φον Σουπέ.

    Η κρατική τηλεόραση της Αυστρίας μεταδίδει από το 1959 τη δημοφιλή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, που φέτος έχει και επετειακό χαρακτήρα, καθώς το 2005 η Αυστρία γιορτάζει τα 60 χρόνια από την απελευθέρωσή της, τα 50 χρόνια από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της και την ανακήρυξη της διαρκούς ουδετερότητάς της, και τα 10 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Παράλληλα με τη συναυλία θα μεταδίδονται ζωντανά εικόνες από το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας Βιέννης και τα βιεννέζικα ανάκτορα του Μπελβεντέρε.

    Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία καθιερώθηκε το 1892, συμπληρώνοντας 110 χρόνια, ενώ με τη σημερινή μορφή της παρουσιάζεται από το 1946 και διευθύνεται από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των εποχών.

    [31] ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (11:17 UTC+2)

    Το βιβλίο του «Τα λόγια που χωρέσανε», από τις εκδόσεις Ιανός, θα παρουσιάσει την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2005, στις 8:00 το βράδυ, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ ο Σταμάτης Κραουνάκης.

    Στιχάκια, σκίτσα, χειρόγραφα, χύμα σημειώσεις, φωτογραφίες από το 1978 ως το 2004. Μαρτυρίες «κόπου», μιας εποχής, που για όλους μας ήταν τα «γόνιμα νιάτα» μας. Χωρίς την αφορμή και την αιτία της θεάς μουσικής, τίποτε απ' αυτά δε θα 'χε γίνει.

    Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 8:00 το βράδυ, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Μιχαηλίδης παρουσιάζει την τριλογία του «Της επανάστασης, της μοναξιάς και της λαγνείας» με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου βιβλίου της τριλογίας «Έξοδος», από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

    Μύηση Λαβύρινθος Έξοδος είναι τα τρία στάδια της πορείας μύησης ενός ανθρώπου στα Ελευσίνια Μυστήρια αλλά και στο μυστήριο της ζωής.

    Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής του Α.Π.Θ., παρουσιάζεται το βιβλίο του Φίλιππου Ηλιού «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος. Η εμπλοκή του Κ.Κ.Ε.», εκδόσεις Θεμέλιο.

    Θα μιλήσουν οι: Γεώργιος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Α.Π.Θ., Άγγελος Ελεφάντης, ιστορικός-διευθυντής περιοδικού «Ο πολίτης», Στρατής Μπουρνάζος, ιστορικός και από τους επιμελητές του βιβλίου, Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ.

    Η καινοτόμα και ρηξικέλευθη μελέτη του Φίλιππου Ηλιού, ξαναδουλεμένη, τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία στην αγορά των ιδεών. Τεκμήρια εξαιρετικής σημασίας, τα επίσημα κείμενα που αναδημοσιεύονται εδώ, αποτυπώνουν τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε., που αποκρυσταλλώνονται από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο του 1947.

    Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, στις 8:00 το βράδυ, στον ΙΑΝΟ, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης παρουσιάζει τα βιβλία του «Αστείοι ως Έλληνες» και «Το Χόλλυγουντ της Πλατείας Κάνιγγος», από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

    Θα μιλήσουν: Παναγιώτης Ψωμιάδης, Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Λάκης Μιχαηλίδης, θεατρικός συγγραφέας

    Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου, στις 8:00 το βράδυ, στον ΙΑΝΟ, ο Γιάννης Ξανθούλης θα παρουσιάσει τα βιβλία του «Κωνσταντινούπολη», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και «Το Μενού των Φαντασμάτων», από τις εκδόσεις Πατάκη.

    Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 8:00 το βράδυ, ο Σωτήρης Χατζάκης θα παρουσιάζει τη θεατρική διασκευή του βιβλίου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα», από τις εκδόσεις Ιανός. Για το βιβλίο θα μιλήσει η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου.

    [32] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ. ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (10:34 UTC+2)

    Μια συναυλία-προσφορά στην οικογένεια θα διοργανώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθεί το νέο έτος.

    Ο δημοφιλής ηθοποιός, Σπύρος Παπαδόπουλος, θα ξεναγήσει μεγάλους και μικρούς στα μουσικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, την Κυριακή 2 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο μαέστρος Christof Escher.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το διάσημο έργο του Britten «Οδηγός της ορχήστρας για τους νέους» και το «Βιβλίο της ζούγκλας» του Rozsa, βασισμένο στο παραμύθι «Μόγλης» του Κίπλινγκ.

    ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

    Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο ταμείο της Κ.Ο.Θ. : Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου έως Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 10.00 16.00 και από Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου έως Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 10.00 - 16.00.

    Την ημέρα της συναυλίας, Κυριακή 2 Ιανουαρίου, εισιτήρια θα πωλούνται από το ταμείο της αίθουσας τελετών του Α.Π.Θ. 09.00 10.30. Τιμές εισιτηρίων: 15- 10 - 6 (φοιτητικά-μαθητικά) / Οικογενειακό: 30- 20.

    [33] ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (10:15 UTC+2)

    Ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών του εργαστηρίου και του συλλόγου Γεωργίου Ψαράκη διοργανώνει το συμβούλιο του Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2004.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, στις 20:30 στον εκθεσιακό χώρο του Ε΄ Δημοτικού Διαμερίσματος (Π. Συνδίκα 24). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου και θα λειτουργεί από 10:00 13:00 και από 18:00 - 20:30 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

    [34] ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2005 ΜΕ ΦΥΛΑΧΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2004 (10:06 UTC+2)

    Το ημερολόγιο του 2005, στο οποίο παρουσιάζει φυλακτά από τις συλλογές του, εξέδωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου συνεχίζοντας για έκτη χρονιά την παράδοση να παρουσιάζει όψεις του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού.

    Τα φυλακτά, αντικείμενα με μυστικές ιδιότητες που, κατά τις λαϊκές δοξασίες, θεωρούνται ότι προστατεύουν τους κατόχους τους από ασθένειες, ατυχίες και κάθε κακό αλλά και ότι παρεμβαίνουν ευεργετικά υπέρ αυτών στο μέλλον, είναι δείγματα προσωπικής ευλάβειας και λατρείας. Στα φυλακτά της ύστερης αρχαιότητας αποτυπώνεται ο συγκερασμός παγανιστικών λαϊκών δοξασιών και χριστιανικών συμβόλων με τη σταδιακή εδραίωση του χριστιανισμού τα παλιά σύμβολα μετεξελίσσονται και αποκτούν νέο χριστιανικό νόημα.

    Από τις σελίδες του ημερολογίου του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού μια μεγάλη ποικιλία φυλακτών από τις συλλογές του Μουσείου αποτροπαϊκοί σταυροί, σταυροί-εγκόλπια, σταυροί-λειψανοθήκες, απλά εγκόλπια αλλά και φιαλίδια που παίρνουν οι πιστοί από τα διάφορα προσκυνήματα- υπόσχονται καλή υγεία, ευτυχία και ευημερία.

    Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου του 2005 θα διατεθούν για την αγορά τριών αργυρών πινακίων του 12ου αιώνα. Τα πινάκια αποτελούν τμήμα του μοναδικής αξίας θησαυρού εννέα συνολικά ασημένιων πιάτων, για την παραμονή του οποίου στην Ελλάδα καταβάλλονται προσπάθειες εδώ και ένα χρόνο.

    Το ημερολόγιο διατίθεται στα πωλητήρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2) και του Λευκού Πύργου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 December 2004 - 19:14:16 UTC