Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
  • [02] ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
  • [03] ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
  • [04] ΤΡΑΝΤΑΧΤΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
  • [05] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΥΕΘΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [07] «ΕΥΒΑΤΟΣ ΠΟΛΙΣ» : ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [08] ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΑ
  • [09] ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 4% ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ
  • [10] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [11] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
  • [12] ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ
  • [13] Ο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [14] ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΕ Η
  • [15] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ- ΠΕΤΕΡΣΕΝ
  • [18] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡ
  • [19] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΕ ΚΑΙ ΚΑΕ
  • [20] ΜΕ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [21] ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΩΜΙΤΗ, ΜΑΛΑΔΕΝΗ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [22] ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΑΕΚ
  • [23] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [24] Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΕΚΤΙΜΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [25] MUNICH RE: ΖΗΜΙΕΣ ΔΕΚΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΑΣΙΑ
  • [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ 44 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
  • [27] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης TRIENNALE ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ
  • [28] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ
  • [29] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ
  • [30] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΓΟΥ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
  • [31] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΦΤΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΚΘΒΕ

  • [01] ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

    Τζακάρτα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Μεγαλώνει ώρα με την ώρα με δραματικό ρυθμό, ο αριθμός των νεκρών από την καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία και ήδη έχει ξεπεράσει τις 60.000, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις χώρες που επλήγησαν και τις αναφορές των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

    Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα, ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί και να φτάσει μέχρι και τους 100.000 νεκρούς, καθώς υπάρχουν ακόμη πάνω από 30.000 αγνοούμενοι, ενώ μόνο η Ινδονησία έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τους 25.000, και η Ταϊλάνδη υπολογίζει ότι ο απολογισμός μπορεί να υπερβεί τις 2.000. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των τουριστών που περιλαμβάνονται στα θύματα του κατακλυσμού δεν σταματά να

    αυξάνεται και μόνον στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τις αρχές, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 700 αλλοδαποί.

    Στη Σρι Λάνκα, τη χώρα που επλήγη περισσότερο από όλες, ο απολογισμός αναφέρει ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 18.700, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών θα φτάσει τις 25.000, ενώ αγνοείται μέχρι τώρα η τύχη 2.000 ατόμων, σύμφωνα με τις αρχές και τους αντάρτες Ταμίλ. Τουλάχιστον 70 από τους νεκρούς είναι ξένοι τουρίστες.

    Επίσης, η προεδρία της χώρας έκανε γνωστό ότι οι άστεγοι υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο. Στην Ινδία, 9.499 βρήκαν τον θάνατο, από τους οποίους οι 4.500 στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού και 4.000 στα νησιωτικά συμπλέγματα Ανταμάν και Νικομπάρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India (PTI). Στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ, στον κόλπο της Βεγγάλης εκτιμάται ότι αγνοείται η τύχη άλλων 30.000 ανθρώπων.

    Στην Ινδονησία οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21.000 άτομα, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται στις 100.000.

    Περίπου 3.000 υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή Μπάντα Ατσεχ. Πάντως ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα, εξέφρασε φόβους ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 25.000.

    Στην Ταϊλάνδη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι 1.516, από τους οποίους οι 700 είναι ξένοι. Σε 7.000 ανέρχονται οι τραυματίες και σε 1200 οι αγνοούμενοι. Στη Μαλαισία, 65 νεκροί και 218 τραυματίες, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων στο νησί Πενάνγκ. Στη Βιρμανία, οι νεκροί ξεπερνούν τους 56, σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Ρανγκούν, οι οποίες εκφράζουν φόβους για περισσότερους νεκρούς. Στη Μιανμάρ 17 χωριά καταστράφηκαν εντελώς και γίνεται λόγος για 90 νεκρούς. Στις Μαλδίβες, ο απολογισμός αναφέρει πως τουλάχιστον 55 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 69 αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές.

    Στο Μπαγκλαντές σκοτώθηκαν ένας πατέρας με τον γιο του, όταν βυθίστηκε τουριστικό πλοιάριο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ στην Αφρική το τσουνάμι έπληξε και τις ανατολικές ακτές της αφρικανικής ηπείρου. Σομαλία και Σεϊχέλες απηύθυναν έκκληση για βοήθεια, καθώς τα γιγάντια τσουνάμι στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 50 ανθρώπων στις ακτές της Αφρικής, διανύοντας απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ειδικά στη Σομαλία, ανασύρθηκαν

    τα πτώματα 40 ψαράδων από τη θάλασσα και αγνοείται η τύχη 60. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τανζανία και ένας άνθρωπος πνίγηκε στην Κένυα.

    Στο μεταξύ, οι αρχές της δυτικής Αυστραλίας αναμένουν μεγάλα παλιρροϊκά κύματα κατά το επόμενο 24ωρο, ως αποτέλεσμα της σεισμικής δόνησης, που σημειώθηκε στη Σουμάτρα. Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη πως Αυστραλοί επιστήμονες γνώριζαν εγκαίρως για τα τσουνάμι αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τις χώρες που επλήγησαν με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζωές.

    Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως από τον ισχυρό σεισμό των 9 Ρίχτερ σείστηκε ολόκληρη η Γη περί τον άξονά της, ενώ όπως δήλωσε ο σεισμολόγος Γουόργουϊκ Σμιθ, το παλιρροϊκό κύμα που προκλήθηκε από τον ισχυρότατο σεισμό στη Σουμάτρα της Ινδονησίας έφθασε και μέχρι τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας, σε απόσταση άνω των 8.000 χλμ. από το επίκεντρό του.

    Ο Σμιθ, που εργάζεται για το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Πυρηνικών Επιστημών στο Γουέλινγκτον ανακοίνωσε πως ένας μετρητής κυμάτων στην ακτή του Φιόρντλαντ έδειξε πως η στάθμη της θαλάσσης έχει ανέλθει πάνω από 20 εκατοστά. Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού στη Χονολουλού της Χαβάης ανακοίνωσε πως η στάθμη των υδάτων, που προκλήθηκε από τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έφθασε τα 65 εκατοστά στον κόλπο Τζάκσον στη Νέα Ζηλανδία.

    Την ίδια ώρα, ο εφιάλτης μοιάζει να μην έχει τέλος, καθώς μετά τον σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα, στη Σρι Λάνκα οι νάρκες, "κληρονομιά" του εμφυλίου πολέμου, απειλούν τόσο τα συνεργεία διάσωσης όσο και τους επιζώντες, προειδοποίησε η UNICEF. "Τα νερά έχουν ξεθάψει τις νάρκες και τις έχουν παρασύρει μακριά από τα ναρκοπέδια που ήταν γνωστά με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς που βρίσκονται. Επίσης έχουν καταστραφεί και οι ταμπέλες που οριοθετούσαν τα ναρκοπέδια", τονίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της επικαλούμενη έναν από τους συνεργάτες της στη Σρι Λάνκα, τον Τεντ Σαϊμπάν.

    "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους πολίτες θα παρουσιαστεί όταν αρχίσουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, αγνοώντας που βρίσκονται οι νάρκες", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Ηνωμένα Έθνη και Ερυθρός Σταυρός καταβάλλουν γιγαντιαίες προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πληγέντες, ενώ συγκίνηση προκαλεί η παγκόσμια κινητοποίηση για την ανακούφιση των πληγέντων.

    [02] ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Στο κατακόρυφο έχει φθάσει η αγωνία των συγγενών Ελλήνων τουριστών, που βρίσκονταν στους τόπους της καταστροφής και δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ή με τις αρχές. Ανάμεσά τους και οι συγγενείς της Άννας Χατζηαλεξίου. Ο σύζυγός της σώθηκε την τελευταία στιγμή, μαζί με το παιδί τους. Η ίδια όμως όπως και η μητέρα της, δεν έχουν δώσει σημεία ζωής.

    Η Μαρία Ταμβακολόγου, απηύθυνε έκκληση μέσω της εκπομπής «Καλημέρα σας» της τηλεόρασης του ALPHA, να επικοινωνήσει μαζί της όποιος γνωρίζει κάτι για την τύχη του θείου της Παναγιώτη Λώλη, που πριν λίγες μέρες έφυγε για τα Πουκέ μαζί με 6 φίλους του.

    Μέχρι τη Δευτέρα, οι συγγενείς τουλάχιστον 100 Ελλήνων παραθεριστών, είχαν απευθυνθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς δεν είχαν νέα τους. Ο αριθμός αυτός όμως μειώνεται συνεχώς, καθώς όσο περνούν οι ώρες, οι Έλληνες τουρίστες βρίσκουν τρόπους να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

    Ωστόσο οι απεσταλμένοι του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή, συνεχίζουν τις έρευνες για την ανεύρεση όλων των Ελλήνων.

    Ενθαρρυντικό στοιχείο χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας Έλληνας νεκρός από το σεισμό. Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία ούτε για Έλληνες σοβαρά τραυματισμένους.

    Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και εκτιμήθηκαν όλα τα δεδομένα μετά τον φονικό σεισμό.

    Αποφασίστηκε να ενταθεί η προσπάθεια εκτίμησης όλων των πληροφοριών, διασταύρωσης και επεξεργασίας τους.

    Δυο Έλληνες διπλωμάτες μεταβαίνουν από την πρεσβεία του Νέου Δελχί ο ένας στο Μάλε, πρωτεύουσα των Μαλδιβών και ο άλλος στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα Κολόμπο.

    Το αεροπλάνο C-130 της πολεμικής μας αεροπορίας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές θα βρίσκεται το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη το πρωί στο Πουκέτ. Σε αυτό θα μπορέσουν να επιβιβαστούν Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Αθήνα.

    [03] ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΗΣΙΑ ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Λος Άντζελες, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Η σεισμική δόνηση που σκότωσε με τεράστια κύματα πάνω από 60.000 ανθρώπους στην Ασία ήταν τόσο ισχυρός ώστε κλυδώνισε τη Γη και άλλαξε το χάρτη της Ασίας, εκτιμούν Αμερικανοί γεωφυσικοί. Ο σεισμός των εννέα βαθμών Ρίχτερ, που εκδηλώθηκε 250 χλμ. νοτιοανατολικά της Σουμάτρας την ημέρα των Χριστουγέννων, φαίνεται να έχει μετακινήσει αρκετά μέτρα πολλά από τα μικρότερα νησιά της περιοχής, αναφέρει επιστήμονας της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.

    «Ο σεισμός άλλαξε το χάρτη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ Κεν Χάντνατ. «Με βάση τη σεισμική μοντελοποίηση, μερικά από τα μικρότερα νησιά έξω από τη νοτιοδυτική ακτή της Σουμάτρα ίσως έχουν μετακινηθεί νοτιοδυτικά κατά περίπου 20 μέτρα. Πρόκειται για μεγάλη ολίσθηση». Η βορειοδυτική άκρη του ινδονησιακού τμήματος της ίδιας της Σουμάτρας μπορεί να έχει ολισθήσει κατά 36 μ. προς τα νοτιοδυτικά, πρόσθεσε ο Χάντνατ.

    Επιπλέον, η ενέργεια που εκλύθηκε από τη συνάντηση των δύο τεκτονικών πλακών που προκάλεσε τον σεισμό ενδεχομένως προκάλεσε κλυδωνισμό ολόκληρου του πλανήτη. «Μπορούμε να καταγράψουμε πολύ ελαφρές κινήσεις της Γης και πιστεύω πως κλυδωνίστηκε στην τροχιά της όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που εκλύθηκε και της απότομης μετακίνησης της μάζας» είπε.

    Από την πλευρά του, ο Στούαρτ Σίπκιν του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για τους Σεισμούς, εκτιμά πως οι νήσοι ναι μεν μετατοπίστηκαν, όχι όμως οριζόντια, αλλά κατακόρυφα.

    «Η Ινδική Πλάκα έχει βυθισθεί κάτω από αυτήν της Βιρμανίας, συνεπώς η μετακίνηση των νήσων υπήρξε κατακόρυφα κι όχι οριζόντια» εκτίμησε. Ο σεισμός προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι που σάρωσε ολόκληρες κοινότητες, από τη Μαλαισία μέχρι τη Σομαλία στην Αφρική. Τα κύματα έφτασαν το βράδυ της Κυριακής μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αν και με πολύ μικρή ένταση.

    [04] ΤΡΑΝΤΑΧΤΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

    Λονδίνο, 28 Δεκεμβρίου 2004 (12:09 UTC+2)

    Ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσαν τα καταστροφικά τσουνάμι που έπληξαν συνολικά δέκα χώρες στη νοτιοανατολική Ασία, αυξάνοντας τους φόβους ότι, εάν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις, η επόμενη ημέρα για τα ήδη φτωχά κράτη της περιοχής θα είναι δύσκολη.

    Κατοικίες και υποδομές κυριολεκτικά "ξεριζώθηκαν", ακτές εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, ξενοδοχεία καταστράφηκαν: ο ακριβής οικονομικός απολογισμός της καταστροφής, που έρχεται να προστεθεί στην τραγωδία των χιλιάδων νεκρών, είναι προς το παρόν δύσκολος, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημίες δισ. δολαρίων.

    Πάντως, στο οικονομικό σκέλος, δεν λείπουν οι αισιόδοξοι αναλυτές και πολιτικοί, που προσδοκούν γρήγορη ανάκαμψη και περιορισμένες επιπτώσεις, επικαλούμενοι -μεταξύ άλλων- το πόσο γρήγορα ορθοπόδησε ο ασιατικός τουρισμός από το σύνδρομο της άτυπης πνευμονίας (SARS).

    ΤΡΑΝΤΑΧΤΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ο τουρισμός αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη αρκετών από τα κράτη της περιοχής και "αντίδοτο" για τη φτώχεια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Ταϊλάνδη το μερίδιο του τουρισμού στο ΑΕΠ έφτασε πρόσφατα να αντιστοιχεί στο 5%-6%.

    Το γεγονός ότι ο πολύνεκρος σεισμός και τα τσουνάμι χτύπησαν την εποχή ακριβώς που οι τουριστικές αφίξεις έφταναν στο "φόρτε" τους, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποτέλεσε πρόσθετο -έστω και με βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις- πλήγμα για τον περιφερειακό τουρισμό στην περιοχή.

    Οι αφίξεις στην τουριστική "Μέκκα" της Ταϊλάνδης, το Πουκέτ, αλλά και σε άλλες περιοχές ήταν ήδη σημαντικά αυξημένες, σε μια χρονιά που εξελισσόταν ως η καλύτερη για τον τουρισμό στην Ασία, ιδίως μετά το σχετικά πρόσφατο χτύπημα του SARS. Το 2003, όταν η άτυπη πνευμονία απειλούσε τον ασιατικό τουρισμό, 256,3 εκατ. τουρίστες αδιαφόρησαν για τον SARS και επισκέφτηκαν την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού. Φέτος και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, ο αντίστοιχος αριθμός είχε αυξηθεί αρκετά, φτάνοντας στα 301,2 εκατομμύρια.

    Καταστροφικό για τον τουρισμό χαρακτήρισε τον σεισμό (και τα παλλιροϊκά κύματα που τον συνόδεψαν) η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ασίας/ Ειρηνικού, (ΡΑΤΑ) που εκπροσωπεί 1.100 ταξιδιωτικά γραφεία. 'Αλλοι παράγοντες του τουρισμού εκφράζουν φόβους ότι, βραχυπρόθεσμα, ο πανικός που έχει επικρατήσει για συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος ισχυρών μετασεισμών, αλλά και η εικόνα καταστροφής στα ασιατικά θέρετρα, ενδέχεται να κρατήσουν μακριά τους ξένους επισκέπτες, με προφανείς επιπτώσεις για την οικονομία.

    ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

    Μακροπρόθεσμα, πάντως, οι τουρίστες αναμένεται να επανακάμψουν στους επίγειους παραδείσους της Ασίας. Κατά τους ξενοδόχους που δραστηριοποιούνται σητν περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, θα υπάρξουν περιορισμένες επιπτώσεις από πλευράς μακροπρόθεσμου ενδιαφέροντος από τους τουρίστες.

    Ενδεικτική είναι η δήλωση της Κάρμεν Λαμ, αντιπροέδρου του τμήματος πωλήσεων και μάρκετιγκ του ξενοδοχειακού ομίλου Intercontinental Hotels: "Θα υπάρξουν μεν οικονομικές συνέπειες, αλλά δεν πρόκειται για τεράστιες ζημίες ούτε και για αποστέρηση των πόρων μας".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι διαβεβαιώσεις του Ινδού υπουργού Οικονομικών, Παλανιαπάν Τσινταμπαράμ, που τόνισε χτες ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνει κανείς αποτιμήσεις των ζημιών, ωστόσο δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια μείζων οικονομική επίπτωση».

    Κατά τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπουργών, το Πουκέτ, που -μεταξύ των χωρών που επλήγησαν- κατέχει το μεγαλύτερο "δολαριακό" μερίδιο από τα τουριστικά έσοδα, μπορεί να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα πολύ σύντομα. Γενικά στην Ασία, το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές -όπως η Σρι Λάνκα ή ορισμένες επαρχίες της Ινδονησίας- βίωσαν τεράστιες καταστροφές, δεν αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά την υπόλοιπη Ασία από πλευράς οικονομίας, σύμφωνα πάντα με τους παράγοντες της αγοράς.

    ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ;

    Κατά ορισμένους αναλυτές, ωστόσο, η βιβλική καταστροφή στη νοτιοανατολική Ασία θα περιορίσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ασιατικές μετοχές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα τη μεταφορά κεφαλαίων προς άλλες αγορές. Προς το παρόν, πάντως, όσα χρηματιστήρια εξακολούθησαν να λειτουργούν στα κράτη που επλήγησαν, συγκράτησαν τις απώλειές τους σε σχετικά περιορισμένα επίπεδα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μεγάλοι επενδυτές που δραστηριοποιούνταν στην Ασία πριν από τον σεισμό στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Νομίσματα όπως το μπατ της Ταϊλάνδης ή η ρουπία της Ινδονησίας δέχονται ισχυρές πιέσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που σπεύδουν να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους σε άλλα νομίσματα, πχ, αναζητώντας επενδυτικό καταφύγιο στο ευρώ.

    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Εθνη θα διεξάγουν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείριση στην ιστορία τους, συνεπικουρούμενα από εθνικές κυβερνήσεις, που προσφέρθηκαν να δώσουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

    Oι HΠA ανακοίνωσαν χθες τη σταδιακή εκταμίευση 15 εκατ. δολαρίων ως οικονομικής βοήθειας (πέραν των χρημάτων που έχουν ήδη δοθεί) και την αποστολή ομάδων διάσωσης στην πληγείσα περιοχή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαθέσει ήδη από 100.000 δολάρια στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλβίδες, ενώ η χώρα του διεξήγε και διαπραγματεύσεις για να συνδράμει με το ποσόν των 4 εκατ. ευρώ τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

    Η EE, από την πλευρά της, θα δώσει περί τα 33 εκατ. ευρώ μέσω έκτακτων διαδικασιών. Η Bρετανία έχει ήδη αποδεσμεύσει 652.500 ευρώ σε βοήθεια για τα θύματα του τσουνάμι, ενώ η Ελλάδα και η Ολλανδία ανακοίνωσαν την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως άλλωστε και ο Καναδάς.

    Σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, το ΔNT υποσχέθηκε να συνδράμει στην προσπάθεια με κάθε δυνατό τρόπο, ενώ η Παγκόσμια Tράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ανακατανείμει κεφάλαια από υπάρχοντα προγράμματα στην Aσία, προκειμένου να σταθεί αρωγός στην ανάκαμψη της περιοχής._

    ΑΛ.Γ

    [05] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:25 UTC+2)

    Τις εικόνες που βίωσαν την ώρα που το «τσουνάμι» έπληττε τις ακτές της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης περιέγραψαν μιλώντας στον ALPHA Έλληνες που επέστρεψαν απ' τους τόπους της τραγωδίας, αλλά και ο δημοφιλής ηθοποιός Κώστας Σόμμερ, ο οποίος βρίσκεται με την Γωγώ Μαστροκώστα ακόμη στη νήσο Πουκέτ. Ο ηθοποιός και η αγαπημένη του επέλεξαν να μείνουν λίγες ημέρες ακόμη, μεταφέροντας ότι στο αεροδρόμιο επικρατεί κατάσταση πανικού και είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί κανείς.

    Όπως είπε ο Κώστας Σόμμερ, σε βάθος 100-150 μέτρων απ' την ακτή καταστράφηκαν τα πάντα. Τόνισε μάλιστα ότι ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία του, καθώς επρόκειτο να ταξιδέψουν με την αγαπημένη του στα νησιά Φίφι, τα οποία όπως πληροφορήθηκε έχουν υποστεί ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

    Περιγράφοντας αυτά που έζησε, είπε ότι δεν αισθάνθηκαν τον σεισμό και ότι το πρώτο πράγμα που είδαν ενώ έπαιρναν πρωινό στην πισίνα, ήταν κόσμο να τρέχει πανικόβλητος στην παραλία και νόμιζαν ότι είχε γίνει τρομοκρατική επίθεση.

    Αμέσως μετά όπως είπε, «είδαμε το νερό να μπαίνει στην στεριά, να τραβιέται πίσω και μετά ακολούθησε ένα φούσκωμα και τα νερά κατέκλυσαν τον χώρο». Ο ίδιος και η αγαπημένη του έτρεξαν στον 1ο όροφο του ξενοδοχείου, το λόμπι του οποίου πλημμύρισε. Λίγο αργότερα υπεύθυνος του ξενοδοχείου τους είπε ότι έπρεπε να απομακρυνθούν και τους οδήγησαν στο κέντρο της πόλης, μακριά απ' τον τόπο της καταστροφής. Όπως περιέγραψε όμως,

    βγαίνοντας απ' το ξενοδοχείο αντίκρισαν αυτοκίνητα, ακόμα και κότερα να έχουν σφηνωθεί στην κυριολεξία μέσα σε καταστήματα και ξενοδοχεία.

    Ο κ. Κανελλόπουλος μιλώντας στον ALPHA και τον Δημήτρη Σταυρόπουλο εν πτήση απ' τη νήσο Πουκέτ προς την Ελλάδα με το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, είπε ότι αισθάνθηκε το σεισμό και το είπε στην σύζυγό του, αλλά δεν έδωσαν σημασία, αφού δεν αντιλήφθηκαν την έντασή του. Ωστόσο, περίπου 2 ώρες αργότερα και ενώ είχαν φάει πρωινό, είχαν πάει βόλτα στην παραλία και ετοιμάζονταν να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα «βλέπουμε την θάλασσα να φεύγει από κοντά μας και να πηγαίνει 200 μέτρα μέσα. Πολλοί ντόπιοι

    έτρεξαν να μαζέψουν κοχύλια και ψάρια, αλλά περίπου 2 λεπτά αργότερα είδαμε κάτι σαν σίφουνα να έρχεται και αρχίσαμε να τρέχουμε. Στην μέση του δρόμου όμως μας παρέσυρε το κύμα. Εγώ σκαρφάλωσα κάπου, ενώ τη γυναίκα μου άρπαξε ένας Ταϊλανδός και κρατήθηκε από μία κολώνα όπου έμεινε σκαρφαλωμένη για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κατέβει η στάθμη».

    Ο Νίκος Δημοσθένους που επίσης ήταν από τους πρώτους Έλληνες που επέστρεψαν από τα νησιά Πουκέτ, βρισκόταν σε ξενοδοχείο περίπου 300 μέτρα απ' την ακτή. Όπως είπε και αυτός, δεν αισθάνθηκε τον σεισμό και δεν είδε τίποτα παρά μόνο όταν η θάλασσα είχε πλημμυρίσει την πόλη. Σύμφωνα όμως με μαρτυρίες κατοίκων -όπως είπε- το νερό έφθασε σε ύψος 6-10 μέτρα στους δρόμους και σε βάθος 100-150 μέτρα απ' την ακτή. Όταν βγήκε απ' το ξενοδοχείο, αντίκρισε όλη την παραλία κατεστραμμένη. «Είχε μετατραπεί σε βούρκο από λάσπη. Άνθρωποι έψαχναν πανικόβλητοι για τους δικούς τους», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Βασίλης Γκεσούλης και η Μάρθα Κώστα που επίσης επέστρεψαν από τον τόπο της καταστροφής, ήταν σε ξενοδοχείο της Μπανγκόγκ την ώρα του σεισμού. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA ο Βασίλης Γκεσούλης, βρισκόταν στον 65ο όροφο του ξενοδοχείου και «δεν αισθανθήκαμε σεισμό αλλά ένα περίεργο φαινόμενο. Όλο το κτίριο ταλαντευόταν». Οι εικόνες που ακολούθησαν όπως είπε, ήταν πανικού με ανθρώπους να τρέχουν στις σκάλες. Η Μάρθα Κώστα τόνισε ότι ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, καθώς επρόκειτο να πάνε στα

    νησιά Φίφι τα οποία όπως έμαθαν έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές, αλλά ευτυχώς λόγω εργασίας του κ. Γκεσούλη καθυστέρησαν και γλίτωσαν απ'τα χειρότερα.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΥΕΘΑ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Επισκέψεις σε μονάδες ακριτικών νησιών του Αιγαίου πραγματοποιεί Τρίτη και Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με σκοπό να ευχηθεί για τον καινούργιο χρόνο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί εκεί.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας, αντιστράτηγο Νικόλαο Ντούβα και αντιπτέραρχο Γεώργιο Αυλωνίτη, επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέσβο, τη Χίο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Κάλυμνο και την Κω.

    Σε ομιλία του στο στρατόπεδο «Παλαιολόγου» στην Κω, ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρθηκε στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΥΕΘΑ, καθώς και στην απόφαση ανακήρυξης του 2005 ως «Έτους Μέριμνας» για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Στηρίζουμε τα στελέχη μας και τις οικογένειές τους», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «και διοχετεύουμε εκεί δαπάνες που η προηγούμενη κυβέρνηση διοχέτευε στους εξοπλισμούς».

    Η οριστική επίλυση του οικιστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προωθείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται, εξάλλου, και ένα πρόγραμμα για την ικανοποίηση, έως το 2007, περισσότερων από 3.500 δικαιούχων του ΑΟΟΑ.

    Για το σκοπό αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, επιλύεται το «θέμα του Πικερμίου», ενώ έχουν αγορασθεί 30 οικόπεδα στη Δράμα, καθώς και οικοδομικά τετράγωνα στην Καβάλα, την Καστοριά, τις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη.

    Επίσης, ανακοινώθηκε ότι τον επόμενο χρόνο θα λειτουργήσουν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο και τη Βέροια. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξάλλου, θα ιδρυθούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Στις προτεραιότητες του υπουργείου έχει περιληφθεί, επίσης, η κατάταξη των νεοσύλλεκτων που κατάγονται από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου σε κέντρα εκπαιδεύσεως που θα λειτουργήσουν στη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του θεσμού των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) ανακοινώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του, εντός του 2005 στην Αλεξανδρούπολη, και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου Λέσβο και Κάλυμνο.

    Αύριο (Τετάρτη), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί μονάδες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας στη Σύμη, το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

    [07] «ΕΥΒΑΤΟΣ ΠΟΛΙΣ» : ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά την προσπελασιμότητα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στα δημοτικά κτίρια, υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος με τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ, Αριστείδη Κάζη και τον καθηγητή του Εργαστηρίου της Συγκοινωνιακής Τεχνικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Αριστοτέλη Νανιόπουλο.

    Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα μεταξύ Δήμου και ΑΠΘ με αντικείμενο:

    1. Την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης των δημοτικών κτιρίων από άποψη προσβασιμότητας και καταλληλότητας για ΑμεΑ.

    2. Τη διατύπωση πρότυπων τεχνικών επιλύσεων για την αποκατάσταση της

    προσπελασιμότητας και της λειτουργικότητας των κυριοτέρων από αυτά, με κριτήρια

    επιλογής το πλήθος των εξυπηρετούμενων δημοτών και το είδος των παρεχομένων

    υπηρεσιών.

    3. Την ανάπτυξη της αντίληψης του «Σχεδιασμού για Όλους», με την ενημέρωση και

    εκπαίδευση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης πάνω σε πρότυπες -

    πιλοτικές εφαρμογές και σε δοκιμασμένες πρακτικές από το διεθνή χώρο.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας του Δήμου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σημείωσε δε ότι θα εκπονηθεί μελέτη προσβασιμότητας των Δημοτικών κτιρίων όσον αφορά σε άτομα με αναπηρίες και απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν εμπράκτως την ευαισθησία τους προς τους συνανθρώπους μας.

    [08] ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ

    Aθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (17:36 UTC+2)

    Επιτυχή χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος τον συντονισμό, εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, των ενεργειών όλων των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από το σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη νοτιοανατολική Ασία. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έστειλε αποστολή στις πληγείσες περιοχές, είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Αναφέρθηκε δε στη συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω αεροσκαφών. Ο υπουργός τόνισε ότι «είμαστε η πρώτη χώρα η οποία έσπευσε στην περιοχή και για να επαναπατρίσει τους Έλληνες τουρίστες που είχαν πάει στην περιοχή αλλά και για να δώσει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια όχι μόνο σε υλικό αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό δεδομένου ότι συμμετέχουν πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως γιατροί, εθελοντές, ερυθροσταυρίτες για να βοηθήσουν εκεί τους τοπικούς πληθυσμούς να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αυτή καταστροφή».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε πως «γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τις υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού μέσω πρακτορείων ή αεροπορικών εταιριών ώστε να εντοπιστούν οι μεμονωμένοι Έλληνες ταξιδιώτες που βρίσκονται στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον φονικό σεισμό».

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης γνωστοποίησε πως με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης κόπηκε κονδύλιο 150.000 ευρώ για να δαπανηθεί προς την κυβέρνηση των Μαλδίβων και 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα.

    Εξάλλου, το αεροσκάφος το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί θα ανεφοδιαστεί στη Βομβάη και θα συνεχίσει το ταξίδι του για Μαλδίβες, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Πουκέτ και στην επιστροφή θα ξανασταματήσει στις Μαλδίβες για να παραλάβει τα ειδικά κλιμάκια που θα έχει αφήσει προηγουμένως εκεί για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην Ινδονησία, ούτε στη Νοτιοανατολική Ινδία και το Μανδράς. Επίσης δεν υπάρχει κανένας Έλληνας στη Μαλαισία. Ένας Έλληνας που είναι καλά στην υγεία του έχει εντοπιστεί στη Σρι Λάνκα. Περίπου 70 με 80 ΄Ελληνες βρίσκονται στις Μαλδίβες και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

    [09] ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 4% ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ρυθμό ανάπτυξης 4% κατά μέσον όρο για τα επόμενα τρία χρόνια, προβλέπει το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΑΠΣΑ) για το χρονικό διάστημα 2004-2007, το οποίο κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Το ΑΠΣΑ περιλαμβάνει και ένα εναλλακτικό σενάριο (σε περίπτωση που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα είναι λιγότερο ευνοϊκό από τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου) και βάσει του οποίου ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 3,3%.

    Το ΑΠΣΑ προβλέπει, επίσης, την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 3%, ενώ η ταχεία ανάπτυξη η οποία σε ένα σοβαρό βαθμό θα στηριχθεί στην ποιοτική κατανάλωση θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί κάτω του 9% το 2007.

    Εξάλλου, το ΑΠΣΑ προβλέπει συγκράτηση δαπανών, ιδιαίτερα των καταναλωτικών, ενώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το 2,5% του ΑΕΠ του 2007.

    Τέλος, σύμφωνα με το ΑΠΣΑ, τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν το 2007 σε μείωση του δημοσίου χρέους στο 102,5% του ΑΕΠ.

    [10] ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Η κυβέρνηση, απέστειλε την Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο εναλλακτικά σενάρια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Πρόκειται για το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΑΠΣΑ) της περιόδου 2004-2007. Το καλό σενάριο προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4% και το κακό 3,3%.

    Το ΑΠΣΑ προβλέπει επίσης την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 3% ενώ η ταχεία ανάπτυξη η οποία σε ένα σοβαρό βαθμό θα στηριχθεί στην ποιοτική κατανάλωση θα οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να περιοριστεί κάτω του 9% το 2007.

    Εξάλλου, όπως αναμενόταν, το ΑΠΣΑ προβλέπει συγκράτηση δαπανών, ιδιαίτερα των καταναλωτικών και το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το 2,5% του ΑΕΠ του 2007.

    Τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα θα οδηγήσουν σε μείωση του δημοσίου χρέους στο 102,5% του ΑΕΠ το 2007.

    [11] ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ

    Aθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Στο θέμα της διαχείρισης των ποσοτήτων του παραγόμενου βαμβακιού αναφέρεται με δήλωσή του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, με αφορμή τις διαμαρτυρίες των παραγωγών περί μη απορρόφησης των προϊόντων τους.

    Ο κ. Κοντός επισημαίνει πως όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται φέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια στη διαχείριση του βάμβακος, ανάγονται στον καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό που απεδέχθη η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 και θα ισχύει μέχρι το 2006.

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει πως με τον κανονισμό αυτό επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα όταν η επιλέξιμη παραγωγή βάμβακος αυξάνεται, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τελικών κοινοτικών εισροών.

    "Αν δηλαδή η τελική επιλέξιμη παραγωγή ανέλθει στο 1.116.000 τόνους, το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν οι βαμβακοπαραγωγοί θα είναι 700 εκ. ευρώ, έναντι 633 εκ. ευρώ πέρσι και θα δοθεί ποσό 31 δρχ. ανά κιλό ως επιστροφή στο σύνολο της παραγωγής. Αν όμως η ποσότητα αυτή αυξηθεί στο 1.177.000 τόνους, οι κοινοτικές εισροές θα διαμορφωθούν στο ύψος των 618 εκ. ευρώ και θα μηδενιστεί το ποσό που θα εδίδετο ως επιστροφή συνυπευθυνότητας για τις ποσότητες που παρελήφθησαν μέχρι 15/12/2004" σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα αναφέρει ότι μεμονομένα αιτήματα αύξησης της ποσότητας παραγωγής που παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια δημιουργούν πρόβλημα μείωσης κοινοτικών εισροών της χώρας.

    "Άλλωστε, το σύνολο των 32 Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, Βαμβακουργική έχουν αποφασίσει να μην υπερβούμε την ποσότητα του 1.116.000, για να μην μειωθούν οι κοινοτικές εισροές" τονίζει ο κ. Κοντός και προσθέτει πως η Κυβέρνηση δε θα μπορούσε να εγκρίνει την αύξηση της ποσότητας αυτής, αν δεν το εισηγούντο οι πιο πάνω αρμόδιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

    "Σε καμία περίπτωση δε δεν μπορούν να δοθούν εθνικές ενισχύσεις, διότι αυτό συνεπάγεται υψηλότερα κοινοτικά πρόστιμα σε σχέση με το ποσό της εθνικής ενίσχυσης και αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας στη διεκδίκηση πρόσθετων κοινοτικών πόρων, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που έρχονται για συγκεκριμένα προϊόντα.

    Φέτος, άλλωστε, έχουν γίνει πολλοί περισσότεροι έλεγχοι στη διακίνηση και διαχείριση του βάμβακος και για πρώτη φορά οι διαδικασίες που έχουν τηρηθεί ως τώρα, έχουν ληφθεί μετά από σύμφωνη γνώμη του συνόλου της πλειοψηφίας των αγροτικών φορέων» σημειώνει ο υφυπουργός.

    [12] ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΕΔΕΣΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (18:02 UTC+2)

    Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στην είσοδο της Χαλκηδόνας, προχώρησαν το μεσημέρι βαμβακοπαραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από παρακαμπτηρίους δρόμους.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό αποθεμάτων που δέχονται τα εκκοκκιστήρια από 15% στο 30% της δηλωθείσας παραγωγής.

    [13] Ο ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 28 Δεκεμβρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Σερβία η εμπορική αλυσίδα «Βερόπουλος», αφού σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βετσέρνιε Νόβοστι», δυο χρόνια μετά το άνοιγμα σούπερ μάρκετ στο Νέο Βελιγράδι, η ελληνική εταιρία ετοιμάζεται να ανοίξει ένα δεύτερο κατάστημα στη συνοικία Κόνιαρνικ.

    Ο Νίκος Βερόπουλος, πρόεδρος της εταιρίας, δήλωσε ότι οι κάτοικοι του Βελιγραδίου σύντομα, εκτός από αυτό το κατάστημα, για το οποίο επενδύθηκαν 6,5 εκατομμύρια ευρώ, θα έχουν ακόμα ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο με σούπερ μάρκετ, κοντά στο κέντρο της πόλης, στις οδούς Ρούζβελτοβα και Τσβιγίτσεβα.

    Η εταιρία Βερόπουλος, η τρίτη σε μέγεθος ελληνική εμπορική αλυσίδα, με 204 σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, 7 στα Σκόπια και 2 στη Σερβία, σχεδιάζει, μέχρι το 2007 να ανοίξει ακόμα 4 καταστήματα στη Σερβία.

    Μέχρι τώρα στα δύο καταστήματα του Βερόπουλου εργάζονται 300 άτομα, από του οποίους, όπως δήλωσε ο κ. Βερόπουλος, μόνο δύο είναι Έλληνες, ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθυντής Πωλήσεων. Όλοι οι άλλοι είναι Σέρβοι.

    Επίσης, η εταιρία αγοράζει 1400 διαφορετικά σερβικά προϊόντα από 480 προμηθευτές.

    Ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού της Σερβίας Μπόγιαν Ντιμιτρίεβιτς δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα είναι ένας δραστήριος επενδυτής στη Σερβική αγορά και ως χώρα - μέλος της ΕΕ παροτρύνει όλες τις άλλες χώρες μέλη να κάνουν επενδύσεις. Το νέο κατάστημα του Βερόπουλου αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ξένης επένδυσης».

    Ο κ. Ντιμιτρίεβιτς είπε, επίσης, ότι στη Σερβία γίνονται διάφορες επενδύσεις, όπου απασχολούνται Σέρβοι και πωλούνται σερβικά προϊόντα. Η πρόθεση του Βερόπουλου να συνεχίσει να εξαπλώνεται αποτελεί ένδειξη ότι η Κυβέρνηση δημιούργησε καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ρυθμός των ξένων επενδύσεων, σημείωσε ο Σέρβος υπουργός.

    «Ο Βερόπουλος πρόκειται να επενδύσει ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι έχουμε σημειώσει αναμφισβήτητη πρόοδο στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων κατέληξε - και γινόμαστε μία χώρα ελκυστική για ξένες επενδύσεις» κατέληξε ο κ. Ντιμιτρίεβιτς.

    [14] ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΕΕ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε σαφές με σημερινή ανακοίνωσή του ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα αποδεχθεί περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως προς την ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων στα όρια της Ε.Ε.

    Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με τη νότα, η οποία επιδόθηκε από την Αγκυρα στην Ε.Ε., στις 23 Δεκεμβρίου «εν περιλήψει, καταγράφηκε επισήμως, για μία ακόμη φορά, η θέση μας ότι δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να συγκατατεθεί στην καθιέρωση κατ' εξαίρεση μέτρων, τα οποία προτείνονται με το Κείμενο Αποτελεσμάτων της Συνόδου της 17ης Δεκεμβρίου και τα οποία, ανεξαρτήτως της ονομασίας τους, δεν θα υπόκεινται σε οποιονδήποτε χρονικό περιορισμό είτε περιορισμό από την άποψη περιεχομένου».

    Τα Συμπεράσματα στα οποία έχει καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής της 17ης

    Δεκεμβρίου είναι αποφάσεις τις οποίες έλαβε μονόπλευρα η Ε.Ε., σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία επισημαίνεται, επίσης, ότι «το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο, σ' αυτή τη φάση, έχει προτείνει στην Επιτροπή να συζητήσει την καθιέρωση, κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μακροχρόνιων μεταβατικών περιόδων και τη λήψη ορισμένων κατ' εξαίρεση μέτρων σε ορισμένους τομείς».

    «Όσον αφορά δε στις τελικές ρυθμίσεις επί του προκειμένου, όταν επέλθει το πλήρωμα του χρόνου, όπως συνέβη και με τις άλλες υποψήφιες χώρες, θα μπορέσει να γίνει λόγος καταχώρησής τους στην τελική Συμφωνία Προσχώρησης που θα υπογραφεί μετά από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη χώρα μας και την Ε.Ε., εφόσον υπάρξει συγκατάθεσή μας. Από την άλλη, θα μπορέσει να καταστεί δυνατή και η υιοθέτηση παρομοίων μέτρων υπέρ της χώρας μας» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    «Οι μεταβατικές περίοδοι, τα προστατευτικά μέτρα και οι λοιπές ρυθμίσεις κατ' εξαίρεση, οι οποίες διαλαμβάνονται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, αποτελούν θέματα τα οποία αφού εξετασθούν κατά την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπάρξει συγκατάθεση της χώρα μας, θα ληφθούν αποφάσεις επ' αυτών στα πλαίσια μιας συμφωνίας η οποία δεν θα αντιφάσκει με το θεμελιώδες Δίκαιο της Ε.Ε.» σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και εντός της Ε.Ε. υπάρχουν τρόποι νομικών προσφυγών για τις νομικές και διοικητικές πρακτικές οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το θεμελιώδες Δίκαιό της.

    Ξεκαθαρίζεται δε ότι «δεν τίθεται θέμα να υπογράψει η χώρα μας τα Αποτελέσματα

    της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, για τα οποία είναι υπεύθυνες μόνο οι χώρες-μέλη της Ε.Ε.».

    [15] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βελιγράδι, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν εδώ και 18 ημέρες οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, αφού όπως υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η «Κουρίρ», η UNMIK (πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο), δεν επιτρέπει στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας να δώσει ηλεκτρικό στους Σέρβους της επαρχίας.

    Ο Γιόβαν Μάντιτς, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος και πρώην εργαζόμενος στην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας δήλωσε ότι «η Σερβία μπορεί να βοηθήσει δίνοντας ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Κοσσυφοπεδίου (ΚΕΚ), η οποία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Σέρβων» και εκτίμησε πως η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στα σερβικά χωριά είναι φανερή άσκηση πίεσης προς τους Σέρβους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

    Οι Αλβανοί δεν έχουν πληρώσει το ρεύμα επί 10 χρόνια και ποτέ δεν διέκοψαν την παροχή του. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αποπληρώσει το χρέος τους, επισήμανε ο κ. Μάντιτς.

    Ο Ντράγκαν Βίγκνιεβιτς, εργαζόμενος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Σερβίας, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η Επιχείρηση πάντοτε επιθυμούσε να βοηθήσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η UNMIK δεν το επέτρεπε.

    «Στην περίοδο των εκλογών πριν από τέσσερα χρόνια, δωρίσαμε ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι Σερβικοί θύλακες και η UNMIK ισχυρίστηκε ότι αυτό αποτελεί διάκριση, διότι δεν κάναμε το ίδιο για όλους , αλλά μόνο για τους Σέρβους. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται σε μας, αλλά στην UNMIK και στην πολιτική που ακολουθεί» τόνισε ο κ. Βίγκνιεβιτς.

    Υπογράμμισε δε ότι βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τους αρμόδιους της ΚΕΚ και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρμόδιοι της ΚΕΚ υποσχέθηκαν ότι αύριο θα έχει ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό Τσαγκλαβίτσα και ότι για τα υπόλοιπα σερβικά χωριά θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Σερβίας.

    Σημειώνεται ότι η εταιρία OMNISTOCK έδωσε χθες στην ΚΕΚ 16000 ευρώ, και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες για την παροχή ηλεκτρικού στους κατοίκους της Τσαγκλαβίτσα, του Λάπλιε Σέλο και του Πρέοτσι".

    [16] ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Με σχέδιο νόμου, που ενέκρινε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δίνεται το «πράσινο φως» για την απελευθέρωση της αγοράς της σταθερής τηλεφωνίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου με το νόμο να τίθεται σε ισχύ μέχρι τον Μάρτιο.

    Ο νέος νόμος, τον οποίο παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ Τζεμάλι Μεχάζι, απορρέει από την κατάργηση του μονοπωλίου στη σταθερή τηλεφωνία το οποίο διατηρούσε ο "Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών", το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου κατέχει η ουγγρική "Ματάβ" (συμφερόντων Ντόιτσε Τέλεκομ).

    Το μονοπώλιο του "Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών" λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2004.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει την δημιουργία δικτύων σταθερής τηλεφωνίας από εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο, χωρίς διαγωνισμό.

    Σχετικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δικτύου σταθερής τηλεφωνίας στην ΠΓΔΜ, έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής η δεύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην ΠΓΔΜ "Κόσμοφον" (θυγατρική της Cosmote) σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και τα "Ταχυδρομεία" τα οποία ελέγχονται από το δημόσιο της ΠΓΔΜ.

    Ο υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ Τζεμάλι Μεχάζι, ανέφερε ότι με το νέο νόμο ο οποίος συνάδει με την σχετική νομοθεσία που ισχύει στην ΕΕ, επέρχεται πλήρης απελευθέρωση τόσο στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, όσο και στην παροχή υπηρεσιών για το διαδίκτυο και την καλωδιακή τηλεόραση.

    Ο κ. Μεχάζι δήλωσε ότι αναμένει να υπάρξουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για να δημιουργήσουν δικό τους δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στην ΠΓΔΜ, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα επιφέρει μείωση στις τιμές σταθερής τηλεφωνίας.

    [17] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ- ΠΕΤΕΡΣΕΝ

    Βελιγράδι, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Στις 17 Ιανουαρίου θα συναντηθούν τελικά ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, και ο επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν.

    Η συνάντηση, η οποία θα γίνει στο Βελιγράδι, πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του κ. Πέτερσεν προς τον Σέρβο πρωθυπουργό.

    Όπως δήλωσε ο Σύμβουλος του κ. Κοστούνιτσα Αλεξάντερ Σίμιτς πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της αποκέντρωσης και η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη ζωή των Σέρβων και την προστασία και άλλων μειονοτήτων στην επαρχία.

    [18] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡ

    Αγκυρα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Την παραίτησή της υπέβαλε η βουλευτής του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από την περιοχή Αφιόν, Ρεϊχάν Μπαλαντί, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Η κ. Μπαλαντί είπε ότι είχε υποβάλει νωρίτερα την παραίτησή της στον Πρωθυπουργό Ερντογάν, αλλά περίμενε τη λήξη της Συνάντησης Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Δεκεμβρίου, προκειμένου να την ανακοινώσει επίσημα.

    Όπως τόνισε δεν τίθεται θέμα προσχώρησής της στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ή απόσυρσης της παραίτησής της.

    [19] ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΕ ΚΑΙ ΚΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Πρόβλημα ανάκλησης αδειών αντιμετωπίζουν αρκετές Ποδοσφαιρικές και Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες εάν μέχρι τον Ιούνιο του 2005 δεν προχωρήσουν στις απαιτούμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

    Σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών και Πίστεως σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ.

    Ο υφυπουργός τόνισε ότι τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου θα δώσει τα τελικά στοιχεία για την συνέπεια των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών. Με έγγραφο που δημοσιεύτηκε αναφέρεται:

    Οι ΚΑΕ «Γ.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ» και «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π.» δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταγραφές τον Ιανουάριο και να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της περιόδου 2005 - 06 αν δεν προχωρήσουν στις προβλεπόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου τα ίδια κεφάλαια να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ έχει λάβει απόφαση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από το Σεπτέμβριο (6 εκατ. ευρώ) αλλά δεν έχει ενημερώσει ακόμα τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ΚΑΕ «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ», «Γ.Σ. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ» & «ΟΛΥΜΠΙΑ Σ.Γ.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ», οι οποίες στα ίδια κεφάλαιά τους, ως Υπεραξία των αθλητών τους έχουν καταχωρίσει το συνολικό ποσό της Αποτίμησης των αθλητών που προσδιορίζει η Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και όχι το ποσό της υπεραξίας που ορίζει ο νόμος.

    Επίσης, οι ΚΑΕ «ΙΩΝΙΚΟΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ» και «ΚΑΟ ΔΡΑΜΑΣ» δεν έχουν υποβάλλει στο υπουργείο τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, καθώς και τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά. Προς τις ΚΑΕ αυτές οι αρμόδια υπηρεσία έχει αποστείλει έγγραφο επισημαίνοντας τις ποινικές συνέπειες που απορρέουν από την παράλειψή τους.

    Σημειώνεται ότι στο σύνολο σχεδόν των ΚΑΕ αναγράφονται παρατηρήσεις στα πιστοποιητικά ελέγχου των Ορκωτών - Ελεγκτών-Λογιστών που αφορούν κυρίως τη μη διενέργεια αποσβέσεων, μη σχηματισμό προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, μη σχηματισμό προβλέψεων για πρόστιμα λόγω μη καταβολής φόρων, μη διενέργεια φορολογικού ελέγχου κ.λ.π..

    Τέλος, σε ότι αφορά τις ΚΑΕ , διευκρινίζεται ότι οι «ΑΡΗΣ», «ΠΑΟΚ», «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.», «ΗΡΑΚΛΗΣ», «ΝΗΑΡ ΗΣΤ» και «Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ» έχουν τεθεί σε ειδική εκκαθάριση και παράλληλα συνεστήθηκαν νέες ΚΑΕ «ΑΡΗΣ», «ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» «ΠΑΟΚ» και «Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ» οι οποίες θα κλείσουν τον πρώτο ισολογισμό τους στις 30-6-2005, ενώ έχουν συσταθεί οι νέες ΚΑΕ "ΜΕΝΤ" και "ΗΛΥΣΣΙΑΚΟΣ Α.Ο." οι οποίες θα κλείσουν τον πρώτο ισολογισμό τους στις 30-6-2006 και 30-6-2005 αντίστοιχα.

    Οι ΠΑΕ

    Σε επτά ΠΑΕ έχει αποσταλεί έγγραφο από το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας τις ποινικές συνέπειες από τη μη κατάθεση των ετήσιων οικονομικών τους καταστάσεων, καθώς και τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά. Ειδικότερα πρόκειται για τις Α.Π.Ο. ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ Γ.Σ. (κατετέθησαν σήμερα), ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ Γ.Ε. 2005, Α.Ε. ΠΟΣΕΙΔΩΝ (δεν αγωνίζεται στο πρωτάθλημα), Α.Ο. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, Α.Σ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΗΛΤΕΞ ΛΥΚΟΙ Α.Σ..

    Επίσης από τα στοιχεία των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 30-6-2004 που υπέβαλαν 16 ΠΑΕ που αγωνίζονται στα Πρωταθλήματα Α΄, 8 ΠΑΕ της Β΄ και 6 ΠΑΕ Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, προκύπτουν τα εξής:

    Α΄ Εθνική Κατηγορία

    α) Κατά τη χρήση 1-7-2003/30-6-2004 παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα (κέρδη) οι ΠΑΕ «ΚΑΛΛΙΘΕΑ», «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ», «Α.Ο. ΚΕΡΚΥΡΑ», «SKODA ΞΑΝΘΗ» «ΑΙΓΑΛΕΩ» ΚΑΙ «Α.Ο. ΙΩΝΙΚΟΣ».

    - Τα ίδια κεφάλαια των ΠΑΕ «ΠΑΟΚ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΕΚ» είναι κατώτερα του 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού τους κεφαλαίου και επομένως συντρέχει λόγος ανάκλησης της άδειας σύστασής τους, οπότε μέχρι τέλους του έτους και προκειμένου να μπορούν να κάνουν μεταγραφές υποχρεούνται να καλύψουν το 50% των υποχρεώσεών τους και έως τις 30 Ιουνίου 20-05 το υπόλοιπο αυτών για να μην χάσουν τις άδειές τους. Στην ίδια περίπτωση εμπίπτουν και οι ΠΑΕ «Ο ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ» και «ΟΦΗ» (χωρίς να συνυπολογίζεται στα ίδια κεφάλαιά τους η «Διαφορά αποτίμησης αθλητών» καθόσον αυτή δεν έχει καταχωρηθεί στον Ισολογισμό 30-6-2004).

    - Οι ΠΑΕ «ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ», «ΑΙΓΑΛΕΩ» και «ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ» στον Ισολογισμό τους δεν έχουν καταχωρημένη την υπεραξία των αθλητών τους, αλλά και στην αρμόδια υπηρεσία δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο σχετικά με το ύψος αυτής, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν εμπίπτουν στο άρθρο περί ανάκλησης των αδειών λειτουργίας τους, καθόσον το ύψος των ιδίων κεφαλαίων τους βρίσκεται σε οριακά επίπεδα με τα ελάχιστα όρια που απαιτεί ο νόμος.

    - Για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί οι ΠΑΕ «ΑΕΚ». «Ο ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ», «Α.Ο. ΙΩΝΙΚΟΣ», «ΟΦΗ», «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο.» και «ΝΕΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ», ενώ για την «ΑΕΚ» και τον «ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ» αναμένεται να ενημερωθεί το υπουργείο για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 1892/1990 (Απόφαση Εφετείου).

    Β΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    - Κατά τη χρήση 1-7-2003/30-6-2004 παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα οι ΠΑΕ «ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» και «ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ Α.Ο. ΠΥΡΓΟΥ».

    - Η ΠΑΕ «Μ.Γ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ» υποχρεούται σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ οι ΠΑΕ «ΑΠΟΛΛΩΝ - ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ», «ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» και «ΚΑΣΤΟΡΙΑ» δεν έχουν καταχωρημένη στον ισολογισμό την υπεραξία των αθλητών τους και τα ίδια κεφάλαιά τους βρίσκονται σε οριακά επίπεδα με τα ελάχιστα όρια που απαιτεί ο νόμος.

    - Προς την κατεύθυνση της κάλυψης των κεφαλαίων τους έχουν κινηθεί οι ΠΑΕ «ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ» , «Γ.Α.Ο. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ», «Α.Γ.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑ», «Α.Π.Ο. ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ» και «Μ.Γ.Σ. ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ».

    Γ΄ Εθνική Κατηγορία

    - Κατά τη χρήση 1-7-2003/30-6-2004 δεν παρουσίασε θετικό αποτέλεσμα καμία ΠΑΕ της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, ενώ με ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους απειλούνται οι ΠΑΕ «Α.Ο. ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ», «Π.Α.Ο. ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΦΥΛΗΣ» «Α.Γ.Σ. ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ» και « ΜΑΡΚΟ- ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ», εφόσον δεν προβούν σε αύξηση μ/κ. Ωστόσο οι ΠΑΕ «Α.Γ.Σ. ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ» και «Γ.Σ. ΜΑΡΚΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ» έχουν ήδη κινήσει στις σχετικές διαδικασίες.

    - Στο σύνολο σχεδόν των ΠΑΕ αναγράφονται παρατηρήσεις στα πιστοποιητικά ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών που αφορούν κυρίως τη μη διενέργεια αποσβέσεων, μη σχηματισμό προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, μη σχηματισμό προβλέψεων για πρόστιμα λόγω μη καταβολής φόρων, μη διενέργεια φορολογικού ελέγχου κ.λ.π..

    - Τέλος, σημειώνεται ότι για 18 ΠΑΕ που είναι νεοσυσταθείσες, αναμένεται το κλείσιμο των ισολογισμών τους στις 30-6-2005 και 30-6-2006. Πρόκειται για τις:

    ΠΑΕ Κατηγορία Α΄ Ισολογισμός

    - ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ Α.Ο. Β΄ 30-6-2005

    - Α.Ε. ΛΑΡΙΣΑ Β΄ 30-6-2005

    - Π.Ο. ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ Γ΄ 30-6-2005

    - ΕΘΝΙΚΟΣ Ο.Φ.Π.Φ. - Α.Ο. ΜΑΝΗΣ Γ΄ 30-6-2005

    - ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ Γ΄ 30-6-2005

    - ΡΟΔΟΣ Α.Σ.Π.Α.Ε. Γ΄ 30-6-2005

    - ΒΕΡΟΙΑ Γ.Λ.Σ. Γ΄ 30-6-2005

    - Γ.Σ. ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ Γ΄ 30-6-2005

    - ΝΕΑ Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑ Γ΄ 30-6-2005

    - ΑΧΑΪΚΗ Π.Α.Ε. Γ΄ 30-6-2006

    - ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ Α.Ο.Φ. Γ΄ 30-6-2006

    - Γ.Π.Σ. ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Γ΄ 30-6-2006

    - Γ.Α.Σ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΑΡΤΑΣ Γ΄ 30-6-2006

    - ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ο. ΦΙΛΙΠ/ΛΗΣΓ΄ 30-6-2006

    - Φ.Σ. ΚΟΖΑΝΗ 2004 Γ΄ 30-6-2006

    - ΛΑΜΙΑ Α.Σ. Γ΄ 30-6-2006

    - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Γ.Φ.Σ. Γ΄ 30-6-2006

    - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΛΙΓΝΙΤΟΡΥΧΟΙ Γ΄ 30-6-2006.

    [20] ΜΕ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Νίκη για να κλείσει την χρονιά με τον καλύτερο τρόπο θέλει αύριο ο Αρης ο οποίος στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής αντιμετωπίζει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Πανιώνιο. «Θέλουμε να κλείσουμε τη χρονιά μας με επιτυχία. Εχουμε μπροστά μας ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι, το οποίο πρέπει να κερδίσουμε. Ο κόσμος μας συνεχώς βρίσκεται δίπλα μας και μας στηρίζει. Κανείς δεν μπορεί να το παραγνωρίσει. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και να έχουμε υπομονή και θράσος στο παιχνίδι μας», αναφέρει ο κ. Χατζάρας.

    Μετά τη σημερινή προπόνηση ο προπονητής της ομάδας, Γιώργος Χατζάρας ανακοίνωσε την 18μελή αποστολή. Αυτή αποτελείται από τους: Λυμπερόπουλο, Νάιντο, Καλλιμάνη, Γόγολο, Παπαδόπουλο, Σανχούρχο, Μουράφσκι, Αμπελά, Χρυσάφη, Μαρκομιχάλη, Βαγκέλι, Λαζανά, Πουρλιοτόπουλο, Πασσαλή, Μαρικά, Μπόλο, Γεωργιάδη και Κολτσίδα.

    [21] ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΩΜΙΤΗ, ΜΑΛΑΔΕΝΗ ΚΑΙ ΒΑΓΓΕΛΗ Ο ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Χωρίς τους Εγκωμίτη, Μαλαδένη αλλά και τον Βαγγελή θα παραταχθεί αύριο ο ΠΑΟΚ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» κόντρα στον ΠΑΟ. Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δεν κατάφεραν να προπονηθούν σήμερα και έμειναν εκτός αποστολής. Ετσι ο Αυστριακός τεχνικός αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τους Ζαβαντία, Βανγκέλι και το νεαρό Χριστοδουλόπουλο. Στην αποστολή συμμετέχουν οι: Τοχούρογλου, Χασιώτης, Χριστοδουλόπουλος, Φερνάντεζ, Φουτσίνι, Σπάσιτς, Ουντέζε, Βανγκέλι, Ανδράλας, Γαρπόζης, Γιασεμάκης, Ζαβαντίας, Ζησόπουλος, Καραδήμος, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Λουκά, Σαλπιγγίδης.

    Σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έστειλε απάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης με κύριο θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε απάντηση του υπ' αριθμ. Κ2-15848/27.12.2004 εγγράφου σας, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

    Η εταιρία μας την 16.04.2004 πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία μεταξύ των άλλων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 5.512.027,20 ευρώ. Το συνολικό ποσό της αύξησης που τελικά πραγματοποιήθηκε ανήλθε σε 5.485.274,40 ευρώ. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας μας μετά την πιστοποίηση της ανωτέρω αύξησης (απόφαση ΔΣ Νο 97/16.10.2004) ανέρχεται σήμερα σε 6.174.277,80 ευρώ. Όπως αναγράφεται και στις σημειώσεις του Ισολογισμού μας από το συνολικό ποσό της αύξησης των 5.485.274,40 ευρώ που πραγματοποιήθηκε, 4.519.016,67 ευρώ καταβλήθηκαν μέχρι της 30/06/2004 και εμφανίζονται στον Ισολογισμό μας στο λογαριασμό της ιδίων κεφαλαίων μας VI «Ποσά προοριζόμενα για αύξηση Μετοχ Κεφαλ» ενώ 966.257,73 ευρώ κατατέθηκαν την περίοδο 1/7/2004-16/10/2004 οπότε και ολοκληρώθηκε η αύξηση.

    Επομένως αν στα ίδια κεφάλαια της εταιρίας μας , τα οποία ήταν την 30/06/2004 αρνητικά κατά -233.012,54 ευρώ, προσθέσουμε το ποσό των 966.257,73 ευρώ (ποσό της αύξησης που πραγματοποιήθηκε 1/7/04-16/10/04)αυτά θα ανέλθουν σε 733.245,19 ευρώ ποσό το οποίο είναι μεγαλύτερο του 1/10 του μετοχικού μας κεφαλαίου (6.174.277,80 ευρώ σήμερα). Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η εταιρία μας δεν εμπίπτει στις διατάξεις του εδαφίου γ' της παρ. 1 του άρθρου 48 του ΚΝ 2190/1920 και δεν συντρέχει λόγος για ανάκληση της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε η άδεια σύστασης της εταιρίας μας και κατ' επέκταση δεν έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις του άρθρου 21 του Ν 3262/2004 σύμφωνα με τις οποίες δεν μπορεί η εταιρία μας να πραγματοποιήσει μετεγγραφές τον μήνα Ιανουάριο 2005 και δεν είναι δυνατή η συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα περιόδου 2005-2006.

    Συνημμένα σας υποβάλλεται :

    Ισολογισμός 30/6/2004

    Απόσπασμα πρακτικού Νο 97/16.10.2004 Πιστοποίησης καταβολής αύξησης Μ.Κ.

    Με τιμή

    Για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΜΕΝΟΣ

    Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος».

    [22] ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Κάτω από το πέπλο πλήρους μυστικότητας η ΑΕΚ απέκτησε τον νεαρό μέσο του Ιωνικού Ηλία Κυριακίδη. Ο τελευταίος αποτελεί την τρίτη της μεταγραφική κίνηση μετά τους Νικόλα Μαλμπάσα και Βλάνταν Ιβιτς.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΕΚ αναφέρει: «H ΠΑΕ ΑΕΚ ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση του Ιωνικού για την απόκτηση του 19χρονου (5/8/1985) μέσου, Ηλία Κυριακίδη. Ο ποδοσφαιριστής συμφώνησε με την ΑΕΚ για συμβόλαιο συνεργασίας πέντε χρόνων» αναφέρει η ανακοίνωση της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ. Ο 19χρονος μέσος που αγωνίστηκε σε έξι ματς (τρία ως βασικός, άλλα τρία ως αλλαγή) πρωταθλήματος με τον «κυανόλευκους» της Νεάπολης είναι γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη και μπορεί να παίξει ως ανασταλτικό και ως επιθετικό χαφ αλλά και στα άκρα του κέντρου.

    Στο μεταξύ, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της για το ματς της Νεάπολης με τον Ιωνικό (17:00) όπου και θα προσπαθήσει να κλείσει νικηφόρα το 2004 έπειτα από τα τρία σερί 1-1 στο πρωτάθλημα. Ο Φερνάντο Σάντος επέλεξε 19 παίκτες στην αποστολή τους Μιχαηλίδη, Κόντη, Κωστένογλου ή Μόρα, Αλβες, Γεωργέα, Τόσκα, Κατσουράνη, Ρούσεφ, Σοάρες, Κωνσταντινίδη, Λυμπερόπουλο (πιθανή ενδεκάδα), Χιώτη, Κάππο, Μαϊστρέλλη, Βούλγαρη, Σολάκη, Καμπάνταη, Πετκόφ».

    [23] ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (18:07 UTC+2)

    Ξεκίνησε μία ακόμη πρωτοχρονιάτικη αποστολή αγάπης από το υφυπουργείο Αθλητισμού σε Έλληνες της διασποράς. Ο «Άγιος Βασίλης» ξεκίνησε φέτος από τη μητέρα πατρίδα τους, την Ελλάδα, για τους κατοίκους του χωριού Μπελογιάννης, στην Ουγγαρία. Μαζί του κουβαλά την υλοποίηση της υπόσχεσης του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού.

    Ο κ. Ορφανός επισκέφτηκε τους συμπατριώτες μας εκεί στο πλαίσιο της παρουσίας στη Βουδαπέστη για τη Σύνοδο υπουργών Αθλητισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι κάτοικοι του Μπελογιάννη ζήτησαν μεταξύ άλλων και υποστήριξη για την ανάπτυξη της παιδείας και του αθλητισμού.

    Έτσι λοιπόν, ο υφυπουργός Αθλητισμού υλοποιώντας την υπόσχεσή του στέλνει βιβλία για τον μαθητόκοσμο με θέματα από την ελληνική Ιστορία και την ελληνική Μυθολογία, παιγνίδια όλων των επιπέδων και μπάλες ποδοσφαίρου για όλα τα παιδιά του Μπελογιάννη.

    [24] Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ΕΚΤΙΜΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Κολόμπο, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Η πρόεδρος της Σρί Λάνκα Σαντρίκα Κουμαρατούνγκα δήλωσε απόψε στους δημοσιογράφους ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα της από τον τρομερό σεισμό της Κυριακής θα "ξεπεράσει κατά πολύ" τους σημερινούς αριθμούς, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Ο σημερινός αριθμός, δυστυχώς, θα ξεπεραστεί κατά πολύ", δήλωσε η κα Κουμαρατούνγκα σε συνέντευξη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

    "Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των αγνοουμένων διότι τα στοιχεία έρχονται από παντού", εξήγησε η πρόεδρος. Σύντομα αυτοί οι αγνοούμενοι θα καταμετρηθούν ανάμεσα στους νεκρούς", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με ένα νέο προσωρινό απολογισμό από τις υπηρεσίες της προεδρίας οι νεκροί από τα τεράστια τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα είναι 17.800 και οι τραυματίες 20.000.

    [25] MUNICH RE: ΖΗΜΙΕΣ ΔΕΚΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΑΣΙΑ

    Βερολίνο, 28 Δεκεμβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ο φονικός σεισμός που επληξε την Κυριακή τη νοτιοανατολική Ασία θα πρέπει να έχει προκαλέσει ασφαλιστικές αποζημιώσεις της τάξης τουλάχιστον των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε στη Φρανκφούρτη από τον ασφαλιστικό όμιλο Munich Re.

    "Θα είναι διψήφιος ο αριθμός των δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ασφαλιστικές απαιτήσεις. Αυτή είναι προς το παρόν η προσωπική εκτίμηση που διαμορφώνω" δήλωσε απο τη Φρανκφούρτη μιλώντας στο δίκτυο της "Ντόιτσε Βέλλε" ο εμπειρογνώμονας του ασφαλιστκού ομίλου Γκέρχαρντ Μπερζ.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Μπερζ ανέφερε ότι "πολλά εκατομμύρια είναι οι άστεγοι στις χώρες όπου έγιναν οι φονικές πλημμύρες από τα σφοδρά σεισμικά κύματα", μετέδωσε το ΒΒC.

    [26] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ 44 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

    Γενεύη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (18:59 UTC+2)

    Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση για τη χορήγηση 44 εκατομμυρίων δολαρίων (32 εκατομμυρίων ευρώ) στα θύματα των γιγαντιαίων κυμάτων που προκλήθηκαν από τον πολύ ισχυρό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ της Κυριακής ανοιχτά της Ινδονησίας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Το Βατικανό, το οποίο είχε απευθύνει έκκληση για βοήθεια στους Καθολικούς ανά τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 6 εκατομμύρια δολάρια ως έκτακτη βοήθεια για τα θύματα της καταστροφής στην Ασία.

    [27] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ 3ης TRIENNALE ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΣΕΝΑΛΙ

    Ηράκλειο, 28 Δεκεμβρίου 2004 (14:42 UTC+2)

    Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2005 παρατείνεται η έκθεση της 3ης Triennale Αρχιτεκτονικής «ΚΡΗΤΗ 2001 2004», που φιλοξενείται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στο Μεγάλο Αρσενάλι.

    Η ανά τριετία επανάληψη της έκθεσης επιδιώκει μέσα από την παρουσίαση αρχιτεκτονικών έργων να αναδείξει νέους αρχιτέκτονες, κυρίως από την Κρήτη, και να συμπαρασταθεί στους παλαιότερους, που με συνέπεια και σοβαρότητα διανύουν την αρχιτεκτονική τους πορεία. Επιχειρείται η προβολή των μικρών και διακριτικών έργων, που άδικα περιφρονούνται από την κοινωνία των Μ.Μ.Ε., και προβάλλεται το εξαιρετικό που συχνά υπάρχει σε αυτά.

    Στην έκθεση συμμετέχουν με τα έργα τους 32 αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτονας Γιώργος Βαρουδάκης.

    Παράλληλα διενεργείται έκθεση των εργασιών του σεμιναρίου Leonardo Da Vinci II, «Χώρος και Διαχείριση του Περιβάλλοντος», στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Μεγάλου Αρσεναλιού.

    Οι εκθέσεις λειτουργούν καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα 10:00 14:00 και 18:00 21:00. Η είσοδος και στις δύο εκθέσεις είναι ελεύθερη.

    [28] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2004 (14:37 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση για τα παιδιά αλλά και με πρωταγωνιστές τα παιδιά διοργανώνει ο σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σήμερα στον πεζόδρομο της Ερμού, απέναντι από την πλατεία Συντάγματος.

    Στην εκδήλωση που θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα, γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Μαζωνάκης, ο Στράτος Τζώρτζογλου, γνωστοί ποδοσφαιριστές και άλλοι θα μοιράσουν, δώρα, αυτόγραφα και θα φωτογραφηθούν με τα παιδιά.

    Τον εορταστικό τόνο και την διασκέδαση των παιδιών θα αναλάβουν οι έφηβοι τραγουδιστές Αλεξάνδρα και ο Κίμωνας που θα τραγουδήσουν ενώ τη μουσική επιμέλεια θα έχει ο γνωστός μουσικός παραγωγός και dj Βαλεντίνο.

    Street performers, κλόουν, ξυλοπόδαροι, καλλιτέχνες παντομίμας και face painters θα διασκεδάζουν τα παιδιά, θα μοιράζουν δώρα και θα παίζουν μαζί τους. Επίσης σε έναν μεγάλο τοίχο, τον τοίχο των ευχών, τα παιδιά θα μπορούν με χρωματιστούς μαρκαδόρους να γράφουν τις ευχές τους για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά.

    Για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου του «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» θα στηθεί ένας πρωτότυπος και εντυπωσιακός κουμπαράς μεγάλων διαστάσεων όπου θα μπορεί κανείς να ρίχνει το ποσό που επιθυμεί.

    [29] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (14:25 UTC+2)

    Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2005 θα φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (Βασ. Ολγας 108), η έκθεση της ελληνικής χαρακτικής στον 20ο αιώνα.

    Πρόκειται για 141 έργα 116 Ελλήνων χαρακτών από τις συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, τα οποία θεωρούνται μουσειακού επιπέδου και αποτελούν σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την ελληνική χαρακτική. Απλώνονται στο ευρύτερο φάσμα της ελληνικής καλλιτεχνικής έκφρασης και περιλαμβάνουν έργα όλων των Νεοελλήνων καλλιτεχνών που δημιούργησαν μέσα από τη χάραξη.

    Εκτός από τα χαρακτικά έργα, στις συλλογές εντάσσονται εκδόσεις βιβλίων και λευκωμάτων, εικονογραφημένες με πρωτότυπα χαρακτικά, τα οποία έχουν τυπωθεί και αυτά σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, και οτιδήποτε άλλο συνδέεται με τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου (εργαλεία χάραξης, χαρακτικές πλάκες, σχέδια, δοκίμια κλπ).

    Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της νεοελληνικής χαρακτικής από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τις τάσεις τις οποίες διαπέρασαν τα έργα των καλλιτεχνών που διάλεξαν να εκφραστούν μέσα από τη χαρακτική.

    Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή τις ώρες 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 (Δευτέρα κλειστά). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται προσυνεννόηση με το Κέντρο, στα τηλ: 2310-295.170-1.

    [30] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΡΓΟΥ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (10:15 UTC+2)

    Θεατρική παράσταση, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την αγορά ενός πρωτοπόρου μηχανήματος έγκαιρης ανίχνευσης του Καρκίνου του Μαστού για τη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία Μακεδονίας-Θράκης.

    Η παράσταση, στην οποία θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς οι ηθοποιοί Κώστας Βουτσάς, Στάθης Ψάλτης, Γιώργος Κωνσταντίνου, Βάσια Τριφύλλη κ.α, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο Θέατρο «Αχίλλειον» (Αγίου Δημητρίου 115).

    [31] ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΕΦΤΑ ΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 28 Δεκεμβρίου 2004 (10:07 UTC+2)

    Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2005 θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του έργου «Εφτά λογικές απαντήσεις» του πρωτοεμφανιζόμενου βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Λεωνίδα Προυσαλίδη σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού, που παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην πειραματική του σκηνή, στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

    Οι «Εφτά λογικές απαντήσεις» είναι το έργο που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου που είχε προκηρύξει το Κ.Θ.Β.Ε. για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Στο έργο αυτό που θίγει υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας μ' έναν ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο επτά συνηθισμένοι άνθρωποι θέτουν τα δικά τους ερωτήματα αναζητώντας την επικοινωνία.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζηβανός, σκηνικά- κοστούμια: Λίλα Καρακώστα, μουσική: Γιώργος Χούχος, φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, βοηθός σκηνοθέτη: Σουζάνα Ιωαννίδου, βοηθός σκηνογράφου: Νατάσσα Ζηβανού, βοηθός φωτιστή: Άννα Μπόη, οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Άρης Τσαμπαλίκας, Έφη Δρόσου, Μιχάλης Γούναρης, Γιάννης Τσορτέκης, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Στέργιος Τζαφέρης, Άννη Τσολακίδου.

    Το πρόγραμμα των τελευταίων παραστάσεων:

    Τετάρτη 29/12: 18.00 & 21.00,

    Πέμπτη 30/12: 21.00

    Παρασκευή 31/12: το θέατρο αργεί

    Σάββατο 1/1: 21.00

    Κυριακή 2/1: 19.00

    Τετάρτη 5/1: 18.00 & 21.00

    Πέμπτη 6/1: 21.00


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 28 December 2004 - 19:13:53 UTC