Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ
  • [02] ΑΠΟΔΟXΗ YΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΚΑΛΟΠ
  • [03] TH ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΜΥΛΟ ΩΣ ΒΕΡΟΙΑ
  • [04] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [05] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [06] ΔΗΛΩΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΩΒΑΙΟΥ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
  • [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ
  • [09] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [10] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [11] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [12] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
  • [13] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΙΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ Ο
  • [14] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ 2005
  • [15] ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΗ
  • [16] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2005
  • [17] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ- ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 85-78
  • [20] "ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ" ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΜΕ ΣΚΟΡ 3-0
  • [21] "ΠΙΚΡΗ" ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [22] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ (ΣΚΟΡ 1-1)
  • [23] ΕΡΓΟΤΕΛΛΗΣ- ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 4-1 ΜΕ "ΣΦΡΑΓΙΔΑ" ΟΓΚΟΝΣΟΥΤΟ
  • [24] ΑΥΞΑΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ
  • [25] "ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ"
  • [26] "ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ"
  • [27] ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • [28] Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
  • [29] «ΒΟΛΟΣ - Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ»
  • [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • [31] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΜΗΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

  • [01] ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, στο προεδρικό Μέγαρο.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που, όπως είπε, «εκπληρώνουν όλους τους στόχους που είχαμε θέσει».

    «Πετύχαμε ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων συμπεριφοράς της Τουρκίας που απ' τη μια ανοίγει το δρόμο στην ευρωπαϊκή της πορεία από την άλλη οδηγεί στην περαιτέρω εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με σημαντική βελτίωση των όρων που υπήρχαν στη συμφωνία του Ελσίνκι. Πετύχαμε μια κατηγορηματική, σαφή διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Την σαφή, την ρητή δέσμευση της Τουρκίας ότι θα υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης , πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θέλω στο σημείο αυτό να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που περιλαμβάνεται λέξη προς λέξη δέσμευση τρίτης χώρας», σημείωσε.

    « Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, πλέον, εξαρτάται από την ίδια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παρακολουθεί στενά βήμα-βήμα την πορεία της Τουρκίας, τη συμπεριφορά της Τουρκίας, την πρόοδο σε σχέση με την προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών και αξιών, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασα την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης γιατί τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που πλην της Τουρκίας, αφορούν και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας, προωθούν και μάλιστα ουσιαστικά την σταθερή μας επιδίωξη να γίνει η περιοχή μας μια γειτονιά ειρήνης, σταθερότητας, συνεργασίας και δημοκρατίας, με δυο λόγια μια ευρωπαϊκή γειτονιά», συμπλήρωσε.

    [02] ΑΠΟΔΟXΗ YΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΚΑΛΟΠ ΤΗΣ GPO

    Aθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (11:38 UTC+2)

    Την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης συναντάει η υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και η εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά, σύμφωνα με το γκάλοπ της GPO, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής».

    Συγκεκριμένα, το 88,4% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά την πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τον Κάρολο Παπούλια. Το 6,9% κρίνει την πρόταση ουδέτερα και το 4,7% αρνητικά.

    Στην ερώτηση αν έπρεπε να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή για τις προμήθειες ου εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων για να διερευνήσει τις ευθύνες των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, το 70,5% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», το 25,2% «όχι» και «μάλλον όχι» και το 4,3% «δεν ξέρω-δεν απαντώ».

    Σε ότι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για την καθημερινότητα πιο θετικά αξιολογούνται ο νέος τρόπος εφημεριών στα νοσοκομεία (35,7%), η ρύθμιση για τα πανωτόκια στους αγρότες (29,5%), η μείωση της στρατιωτικής θητείας (20,8%), τα μέτρα για την ασφάλεια (20,6%), το ενιαίο εισιτήριο και οι αλλαγές στις συγκοινωνίες (13%), η ρύθμιση χρεών ΙΚΑ (11,7%) και ο αναπτυξιακός νόμος (11,1%).

    Το 42,8% των ερωτηθέντων απαντά ότι το θέμα της διαφάνειας το χειρίζεται καλύτερα η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και το 13,7% ότι το χειρίστηκε καλύτερα η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Καμία από τις δύο κυβερνήσεις, απαντά το 29,1%.

    Το 72,4% δηλώνει ότι συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την πολιτική του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης στον τομέα της διαπλοκής, έναντι 18% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

    Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το 55,3% συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την πολιτική του κόμματος και του Γιώργου Παπανδρέου στον τομέα της διαπλοκής και το 35,7% διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.

    [03] TH ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΜΥΛΟ ΩΣ ΒΕΡΟΙΑ

    Κοζάνη, 17 Δεκεμβρίου 2004 (16:52 UTC+2)

    Στην κυκλοφορία παραδίδεται τη Δευτέρα στις 11 το πρωί το οδικό τμήμα της Εγνατίας Οδού Πολυμύλου Βέροιας (Διάβαση Καστανιάς). Τα εγκαίνια του νέου τμήματος θα γίνουν στη Γέφυρα Πολυμύλου, από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Γεώργιο Σουφλιά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέα Λεούδη και του Προέδρου της Εγνατίας Απόστολου Γούλα.

    Η παράκαμψη της Καστανιάς είναι μήκους 26 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει 12 σήραγγες και 14 γέφυρες. Προς το παρόν στην παράκαμψη θα κινούνται μόνο Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ τα φορτηγά και τα λεωφορεία θα χρησιμοποιούν την παλιά εθνική οδό. Στο νέο τμήμα της Εγνατίας Οδού θα υπάρχουν δύο μικρές παρακάμψεις, η υπάρχουσα πριν τον Πολύμυλο και η δεύτερη τρία χιλιόμετρα πριν τη Βέροια. Και στις δύο παρακάμψεις η κυκλοφορία θα γίνετε από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Τα όρια ταχύτητας που θα ισχύουν είναι, 100 χιλιόμετρα ανά ώρα εντός των σηράγγων και 120 χιλιόμετρα εκτός.

    Πλέον η απόσταση από Πολύμυλο μέχρι Βέροια θα μειωθεί αισθητά και από 45 λεπτά που είναι σήμερα, θα γίνει μόλις 12 λεπτά. Έτσι η Θεσσαλονίκη θα απέχει από την Κοζάνη 1 ώρα και πέντε λεπτά.

    [04] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναγνώριση της από την Τουρκία και εξομάλυνση των σχέσεων γι αυτό και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιχειρηθεί η επαναφορά του σχεδίου Ανάν, με ή χωρίς αλλαγές, και σημείωσε ότι μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο, μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας (3 Οκτωβρίου 2005), διότι περιμένει να ασκηθούν πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι το ζήτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα και είπε ότι

    πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες η Κύπρος και η Ελλάδα για να μην συρθούν πίσω από τις εξελίξεις.

    Πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η αναφορά στην έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μέσω της τελωνειακής ένωσης, καθώς αυτό θα σημάνει ότι θα ανοίξουν λιμάνια και αεροδρόμια της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Επίσης, η Τουρκία θα δίνει εξετάσεις στην Ε.Ε. τους επόμενους μήνες και η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στους βαθμολογητές μαζί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε.

    [05] ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν και στη σημερινή δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2005 στη Βουλή, με την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ελσα Παπαδημήτριου, να εξαπολύει βέλη κατά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, Γιώργου Παπανδρέου.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να προσπάθησε να μεταφέρει στη Βουλή το κλίμα του φουτμπολ, αλλά ο λαός κατανοεί ότι ο προϋπολογισμός της ΝΔ εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την καλή διακυβέρνηση, σε αντίθεση με τους προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ που ήταν ανειλικρινείς και πλαστοί.

    «Εάν είχατε κερδίσει τις εκλογές και παρουσιάζατε και φέτος προϋπολογισμό με τις ίδιες πρακτικές και μεθοδολογίες, πόσα χρόνια πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να τη γλιτώνουμε από την ΕΕ» αναρωτήθηκε η κ. Παπαδημητρίου, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι «μια Ελλάδα χύμα πακέτο γης χωρίς αποκρυσταλλωμένες χρήσεις γης, χωρίς χωροταξική ταυτότητα για μεγάλο ποσοστό της και με αναστολές για χωροθέτηση».

    Σε υψηλούς τόνους ήταν και η τοποθέτηση του ειδικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2005 είναι «δραματικής απόκλισης των περιφερειών και απόκλισης από την ΕΕ, βαθιά μακράν των υποσχέσεων και προβλέψεων της κυβέρνησης».

    Στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ την κατηγόρησε ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, ενώ εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2005 δεν θα πετύχει τους στόχους του.

    Ο προϋπολογισμός του 2005 εκφράζει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, τονίζοντας ότι στη Νέα Δημοκρατία έχει ανατεθεί το καθήκον να ολοκληρώσει τις αναδιαρθρώσεις που άρχισε το ΠΑΣΟΚ, όπως η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και η ανατροπή του ασφαλιστικού.

    Η Νέα Δημοκρατία επιδίωξε να δώσει κάποια ψίχουλα στους εργαζόμενους, αλλά τα ισχυρά κέντρα της χώρας και η ΕΕ της υπενθύμισαν ότι δεν πρέπει να καθυστερεί στη δημιουργία προϋποθέσεων για διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    [06] ΔΗΛΩΣΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΩΒΑΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (20:31 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Κώστα Κωβαίου:

    «Ο Κώστας Κωβαίος τίμησε τη δημοσιογραφία και προσέφερε ιδιαίτερα στον πολιτισμό.

    »Για την ακρίβεια έβαλε τον πολιτισμό σε όλα τα ελληνικά σπίτια, με το δικό του τρόπο, με το δικό του ύφος, με τη συνέπεια που διακρίνει τους πραγματικούς υπηρέτες και της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού.

    »Αν η γνώμη του, ήταν το μεγάλο του εφόδιο, το χιούμορ ήταν η σφραγίδα του.

    »Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (20:06 UTC+2)

    Τη Δικαστική Φυλακή της Τρίπολης επισκέφθηκε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαπληγούρας στα πλαίσια σειράς επισκέψεων που πραγματοποιεί τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Πανούρης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

    Αφορμή για την συγκεκριμένη επίσκεψη στάθηκε η προσφορά ενός σημαντικού αριθμού βιβλίων στην βιβλιοθήκη της Φυλακής από τον εκδοτικό οίκο «Εξάντα», ενώ το Υπουργείο μερίμνησε επίσης για την προσφορά του εξοπλισμού της βιβλιοθήκης όπως και για τη διαμόρφωση του κατάλληλου χώρου που μπορεί να λειτουργήσει και ως σχολείο καθώς έχουν τοποθετηθεί πίνακες, θρανία και λοιπός εξοπλισμός.

    Ο κ. Παπαληγούρας περιηγήθηκε στους χώρους των Φυλακών, ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση και συνομίλησε για πολύ ώρα με τους ίδους τους κρατουμένους για τα προβλήματά τους. Παράλληλα τούς ενημέρωσε για τα ποικίλα προγράμματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που εκσυγχρονίζουν το Σωφρονιστικό μας σύστημα (κατασκευή φυλακής στην Αλβανία και μεταγωγή εκεί Αλβανών κρατουμένων, λειτουργία Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε όλα τα Σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στις κατηγορίες και στο αριθμό κρατουμένων που μπορούν να κρατούνται στις Αγροτικές φυλακές, νέα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης κ.α.)

    Απευθυνόμενος τέλος, στους νέους κυρίως κρατούμενος, ο Υπουργός τόνισε ότι στόχος της σωφρονιστικής πολιτικής του Υπουργείου «δεν είναι η τιμωρία, αλλά ο σωφρονισμός και η εξασφάλιση για κάθε έναν από τους κρατούμενους στις φυλακές ότι θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή του».

    [08] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Περισσότερες από 220 εκδηλώσεις για την Τρίτη Ηλικία έχει προγραμματίσει γθα αύριο, σε ολόκληρη τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού του Διαλόγου.

    Ολες αυτές οι εκδηλώσεις εντάσσονται στη νέα προσπάθεια που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ, για μια νέα μορφή δημόσιας διαβούλευσης και διαμορφώνουν έναν νέο θεσμό, τις «Ημέρες Εθνικού Διαλόγου».

    Κεντρικό σύνθημα αυτής της πρώτης «Ημέρας Εθνικού Διαλόγου» είναι : «Οι γενιές συμμαχούν».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα συμμετάσχει σε μια από αυτές τις εκδηλώσεις με πολίτες και ειδικούς επιστήμονες, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα 18.00-20.00,( Στούντιο ΑΛΦΑ, Θησέως 280, Καλλιθέα) και θα μεταδοθεί μέσω δορυφόρου από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν 8 δορυφορικές συνδέσεις με τοπικά πάνελ πολιτών, που θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στην κεντρική συζήτηση, από τις ακόλουθες πόλεις: Χανιά, Λάρισα, Λαμία, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Καβάλα και Ηράκλειο.

    Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ταυτόχρονα καθ' όλη τη διάρκειά της από τους εξής τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας:

    1) Νέα Τηλεόραση Εμβέλεια: Χανιά, Ρέθυμνο

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 18.15

    2) Θεσσαλία TV Εμβέλεια: Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 18.30

    3) Ράδιο Κρήτη Εμβέλεια: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 18.40

    4) Τηλεόραση Ένα Εμβέλεια: Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 18.50

    5) ΝΕΤ Μεσσηνίας Εμβέλεια: Μεσσηνία, Αργολίδα, Κόρινθος

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 19.10

    6) Δέλτα TV Εμβέλεια: Έβρος, Καβάλα, Δράμα, Ροδόπη, Ξάνθη

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 19.25

    6) Ήπειρος ΤV Εμβέλεια: Ιωάννινα

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 19.40

    7) Ράδιο ALPHA Εμβέλεια: Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος

    Ώρα σύνδεσης με τοπικό πάνελ: 19.50

    Τμήμα της εκδήλωσης θα μεταδοθεί, επίσης, από την ΕΤ3, την ΕΡΑ, τον FLASH 96 και τον ALPHA RADIO.

    Παράλληλα θα υπάρχει και δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέσω μηνυμάτων sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

    [09] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της οικονομίας και ο δυναμισμός που γεννά η συγκυρία της θέσης της Ελλάδας ως μιας αξιόπιστης χώρας του αναπτυγμένου κόσμου, στο ξεκίνημα ενός νέου οικονομικού και πολιτικού κύκλου, τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η αλλαγή του αναπτυξιακού και διοικητικού μοντέλου της χώρας», που οργανώθηκε στο πλαίσιο του "Money Show 2004".

    Ο νέος οικονομικός και αναπτυξιακός κύκλος που ανοίγεται έχει, όπως τόνισε ο κ. Μαγκριώτης δυο στόχους και συγκεκριμένα την κατάκτηση μιας σταθερής υψηλής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και την κάλυψη των ελλειμμάτων ανάπτυξης της περιφέρειας, την περιφέρεια, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

    Για την επίτευξη αυτών των στόχων, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να υπάρξουν δραματικές ανατροπές στο διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας στην περιφέρεια. «Αυτό όχι μόνο ως ηθικό δικαίωμά της, αλλά και ως βασική παράμετρο της νέας Αναπτυξιακής στρατηγικής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για λίγες και ισχυρές περιφέρειες, που θα αποτελούν αυτόνομους και αυτοδύναμους διοικητικούς και οικονομικούς πόλους, με αιρετές διοικήσεις, δικούς τους πόρους και προϋπολογισμούς, που θα ενισχύονται από τον κεντρικό, όταν υπολείπονται του εθνικού μέσου όρου.

    Ο κ. Μαγκριώτης πρότεινε, επίσης, τη μείωση των βαθμίδων διοίκησης από τέσσερις σε τρεις- κεντρική διοίκηση, περιφέρεια, δήμος- με ταυτόχρονη ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων.

    Προέβη, επίσης, σε μια σειρά προτάσεων- τοπικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα, αναγόρευση των κοινωνικών φορέων και των Μ.Κ.Ο. σε κατοχυρωμένους θεσμικούς συνομιλητές και στα τρία επίπεδα διοίκησης- προκειμένου να κατοχυρωθεί η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε και στην αποτυχία ανάληψης της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ 2008 από τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «αποκαλύπτει τα αναπτυξιακά, διοικητικά και πολιτικά ελλείμματα της Περιφέρειας».

    «Η αποτυχία αυτή ήταν μια σφαλιάρα για όλους μας και πρέπει να μας οδηγήσει σε μεγάλες ανατροπές των πολιτικών μας επιλογών και σε κοινές ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Η Ελληνική Περιφέρεια, όπως και η Θεσσαλονίκη τώρα είναι ακόμη πιο αναγκαίο να αποκτήσουν την αναπτυξιακή τους ταυτότητα με πρωταγωνιστές τις δικές τους παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις» πρόσθεσε.

    [10] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ε. Μπασιάκος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2005.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπασιάκος, απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτούς τους δυο τομείς είναι ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσδιορίζεται για το 2005 αυξημένος στο σύνολο του κατά +10,6%, με τον Τακτικό Προϋπολογισμό αυξημένο κατά +7,6% και το Π.Δ.Ε. κατά +16,6% σε σύγκριση με τις πιστώσεις που είχαν προϋπολογισθεί το 2004 στον οποίο τα ανάλογα μεγέθη σε σχέση με το 2003 ήταν αντίστοιχα -3,1%, +6,4% και -19,4%».

    Η σημαντική αυτή αύξηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων γίνεται με σκοπό να χρηματοδοτηθούν προγράμματα που στοχεύουν στην αγροτική ανάπτυξη, πρόσθεσε ο κ. Μπασιάκος, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του νέου χρόνου στη Βουλή, με το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στήριξης, οικονομικής, γεωτεχνικής και άλλης του αγρότη και του εισοδήματός του, με προσαρμογήστα νέα δεδομένα της νέας ΚΑΠ

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπασιάκος αναφέρθηκε, επίσης, στα ακόλουθα σημεία:

    «Στα γνωστά οξυμένα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα του αγροτικού τομέα ως αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεων της προηγούμενης Κυβέρνησης, που εν πάσει περιπτώσει δεν αξιοποίησε δυνατότητες και ψήφισε το σύνολο των Κοινοτικών Κανονισμών που ισχύουν αναγκαστικά σήμερα και περιέχουν πολλές δυσμενείς ρυθμίσεις.

    »Στις πολιτικές και δράσεις του Υπουργείου με τις οποίες άλλαξε η διαπραγματευτική τακτική της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επέφερε ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα (κανονισμοί στο βαμβάκι, λάδι, καπνό που θα ισχύσουν απ΄ το 2006).

    »Στο εσωτερικό επετεύχθη η επίσπευση καταβολής υπερδιπλάσιων επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες για τα βασικά προϊόντα σε σχέση με πέρυσι, καθώς και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ ύψους 536.000.000 , ποσό που είναι αυξημένο κατά 34% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης διετίας που ήταν 401.000.000 . Ταυτόχρονα εξαντλήθηκαν όλα τα δυνατά περιθώρια κρατικής παρέμβασης για την καλύτερη διάθεση των προϊόντων λόγω της υπερπαραγωγής που σημειώθηκε φέτος και συμπίεσε ορισμένες τιμές, πάντοτε με διάλογο και συναπόφαση με το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων, ενώ ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και μέτρα βελτίωσης του εισοδήματος των αγροτών μας.

    »Στην επίτευξη της αύξησης της απορρόφησης στο σύνολο των προγραμμάτων του Γ' Κ.Π.Σ. από 5-14% αναλόγως με το πρόγραμμα και τις δυσκολίες. Συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης - Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου (Ε.Π.Α.Α.Α.Υ.) βρήκαμε απορροφητικότητα 22,5% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 και τώρα είναι στο 30%. Στο Leader+ από το 9% είμαστε στο 20%, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (Ε.Π.Α.Λ.) από το 21,1% στο 33,5% και στο Έγγραφο Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Π.Α.Α.) από το 44,5% στο 58%.

    »Στη σύνταξη του Πολυνομοσχεδίου που προβλέπεται να κατατεθεί μετά από ευρύ διάλογο στις αρχές του νέου χρόνου στα πλαίσια του οποίου αναμορφώνεται ο παρωχημένος Οργανισμός του Υπουργείου και θεσπίζονται νέοι θεσμοί και μέτρα που είχαν εξαγγελθεί στο Κυβερνητικό πρόγραμμά μας. Με τα μέτρα αυτά (φθηνότεροι συντελεστές παραγωγής, αναδιαρθρώσεις, αναδασμοί, εκπαίδευση, νέες μέθοδοι καλλιέργειας, νέες τεχνολογίες, βιολογικά, ποιότητα, γεωτεχνική στήριξη, Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμβουλοι του αγρότη, βελτίωση των όρων διάθεσης μέσω μηχανισμών προώθησης των προϊόντων μας, τυποποίηση, μεταποίηση, απλοποίηση κάθε είδους διαδικασιών, και επίσπευση τους, στήριξη συλλογικών αγροτικών φορέων, στήριξη των νέων αγροτών) θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στήριξης, οικονομικής, γεωτεχνικής και άλλης του αγρότη και του εισοδήματός του, με προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα της νέας ΚΑΠ».

    [11] ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Η ελληνική εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής «Άλφα Γκρίσιν» θα ξεκινήσει δραστηριότητα στη Βουλγαρία στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως είπε στην ημερήσια εφημερίδα της Σόφιας «Ντέβνικ»» ο διευθυντής του βουλγαρικού παραρτήματος της εταιρείας «Άλφα Γκρίσιν Infotech Βουλγαρία» Χρήστος Μουρούτης.

    Η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στην αγορά των UPS, την εξειδικευμένη αποθήκευση εφεδρικών δεδομένων και φιλοξενία κεντρικών server. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο χώρο των συστημάτων ανόρθωσης, μπαταριών και κλιματιστικών. Η διοίκηση της εταιρείας προβλέπει ότι φέτος οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν σημαντικά στα 10,5 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ το 2003, ενώ τα προ φόρων κέρδη θα φθάσουν το 1,36 εκατ. ευρώ από 1,17 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το βουλγαρικό παράρτημα θα αναπτύσσει δραστηριότητα στο χώρο αποκατάστασης δεδομένων και πληροφοριών (των λεγόμενων data recovery services).

    Η «Άλφα Γκρίσιν» θα διανέμει επίσης στη Βουλγαρία τα συστήματα τροφοδοτικού αδιάκοπης λειτουργίας (UPS) δυο από τους ηγετικές παγκόσμιες εταιρείες στον τομέα-της «Emerson» και της «Liebert», εξήγησε ο κ. Μουρούτης. Η εταιρεία θα ασχολείται και με συντήρηση ηλεκτρονικών διακομιστών.

    Οι επενδύσεις μόνο στην αποκατάσταση δεδομένων στη Βουλγαρία ανέρχονται σε πάνω από 1 εκ ευρώ, προσθέτει ο κ. Μουρούτης. Οι πελάτες, προς τους οποίους απευθύνεται η «Άλφα Γκρίσιν» στη Βουλγαρία, είναι κυρίως διεθνείς εταιρείες και τράπεζες, αναφέρει ο κ. Μουρούτης. Θα μπορούσαν να τηρούν αντίγραφα των πληροφοριών σε περίπτωση προβλήματος στο σύστημά τους. Το τεχνικό μέρος του σχεδίου ανατέθηκε στον πρώην μάνατζερ τεχνολογιών πληροφορικής της Hebros Bank Ντιμίταρ Ντιμιτρόφ.

    Η «Άλφα Γκρίσιν Infotech Βουλγαρία» είναι ιδιοκτήτρια επίσης της «Άλφα Γκρίσιν ακίνητα» με δραστηριότητα τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Προβλέπονται επενδύσεις σε πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα, καθώς και στη βιομηχανική ζώνη της παραδουνάβιας πόλης Ρούσε, για την οποία ενδιαφέρονται ελληνικές επιχειρήσεις. Τα σχέδια θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την εταιρεία Eurocapital, η οποία ήδη δραστηριοποιείται σε ελληνικά επενδυτικά σχέδια στη Βουλγαρία συνολικής αξίας περίπου 25 εκ ευρώ, δήλωσε ακόμη ο Χρήστος Μουρούτης.

    [12] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Κοινή συνεδρίαση των φορέων Ποιότητας πραγματοποιείται αύριο το πρωί, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα.

    Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν το Εθνικό Συμβούλιο Ποιότητας για την Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ), τα Διοικητικά Συμβούλια του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ), της ΕΣΥΔ ΑΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης.   

    Σκοπός του Εθνικού Συμβουλίου Ποιότητας για την Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) είναι η επεξεργασία θεμάτων και η διαμόρφωση θέσεων, που θα εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με την πολιτική και τον προσδιορισμό στόχων, το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον έλεγχο για τα θέματα της Ποιότητας, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης. Στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείο Ανάπτυξης, η κοινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Ποιότητας για την Ανάπτυξη (ΕΣΠΑ) και των διοικήσεων του ΕΛΟΤ, του ΕΙΜ και του ΕΣΥΔ, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, αποσκοπεί στη σηματοδότηση μιας νέας προσπάθειας για τη συντονισμένη και αποτελεσματική λειτουργία των φορέων αυτών και την ανάδειξη της ποιότητας σε θέμα προτεραιότητας παντού.

    [13] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΤΕΥΞΙΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (16:44 UTC+2)

    «Εικονικό» και χωρίς επιτεύξιμους στόχους χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που άρχισε χθες και συνεχίζεται έως και την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής, για τον προϋπολογισμό του 2005.

    «Ο Προϋπολογισμός γενικά είναι εικονικός και δεν έχει επιτεύξιμους στόχους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκριώτης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε εξαπάτησε πολλάκις τους πολίτες.

    Συγκεκριμένα, ο βουλευτής και αγορευτής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανέτρεψε όλα όσα έλεγε προεκλογικά, εξαπατώντας τους πολίτες, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο φορολογικό δεν έφερε ελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα και μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, όπως είχε υποσχεθεί.

    Αναφορικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Μαγκριώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν λέει ότι μετά το 2007 θα αυξήσει το πλαφόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο περιορισμός του ΠΔΕ κατά 16% σε σχέση με το 2004 περιορίζει ακόμη περισσότερο το αναπτυξιακό αντίκρισμα του Αναπτυξιακού Νόμου. «Η μη αποδοχή σας, ενός ανώτατου πλαφόν για τις απορροφήσεις πόρων του Αναπτυξιακού Νόμου στο λεκανοπέδιο, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το μεγαλύτερο ποσοστό των ελάχιστων πόρων που θα διατεθούν στο Λεκανοπέδιο. Συνεπώς, όχι μόνο δεν θα έχουμε περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση με το κέντρο, αλλά ακριβώς το αντίθετο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι αντί να κινηθεί σε ένα λογικό τρίπτυχο- διατήρηση κεκτημένων, λύση προβλημάτων, αξιοποίηση Ολυμπιακής δυναμικής- φόρτωσε νέα βάρη με την απογραφή και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε κατά το 2004 «και θα φορτώσει ακόμη μεγαλύτερα το 2005».

    Προειδοποίησε δε ότι πολύ γρήγορα η δυσφορία και η απογοήτευση που, όπως είπε, διακατέχουν τους πολίτες, θα γίνουν αγανάκτηση, γι' αυτό και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει γρήγορα ρότα.

    [14] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ 2005

    Σόφια, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:56 UTC+2)

    Εκπλήξεις στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας, ίσως φέρει το 2005, καθώς τον προσεχή Ιούνιο πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα.

    Όλες οι κοινωνιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν, ότι μάλλον τα πράγματα δεν θα οδηγηθούν σε δραστική ψήφο τιμωρίας, όπως στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2001. Είναι ολοφάνερο όμως, ότι αν και ήδη δεν πιστεύουν σε μύθους, οι περισσότεροι Βούλγαροι θέλουν αλλαγή. Γι' αυτό δεν αποκλείονται πολιτικές εκπλήξεις.

    «Ακόμα είναι νωρίς για προγνώσεις και προς το παρόν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τάσεις», σχολίασε μιλώντας στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία ο κοινωνιολόγος Κίντσο Στόιτσεφ. Προς το παρόν διατηρείται η εικόνα που τα τελευταία μερικά χρόνια είναι αμετάβλητη. Το αριστερό «Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» έχει σημαντικό προβάδισμα. Περίπου το 22-23% των ψηφοφόρων θα το υποστήριζαν. Ως δεύτερο πολιτικό κόμμα, προβάλλει το κυβερνών σήμερα κόμμα, το «Εθνικό Κίνημα του Συμεών του Δευτέρου» με περίπου 11%.

    Ως τρίτο πολιτικό κόμμα με 9% πιθανόν θα είναι η δεξιά Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών που μετέχει σήμερα στην κυβέρνηση συνασπισμού, κατά παράδοση έχει μόνιμη παρουσία στη Βουλή και σήμερα το ποσοστό είναι περίπου 6,5%.

    «Την παρούσα στιγμή δεν μπορούμε να δεσμευθούμε με πρόγνωση για την είσοδο οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Τα ποσοστά όλων των υπόλοιπων κομμάτων είναι τόσο κάτω ή κοντά στο φράγμα που είναι αδύνατο να προβλεφθεί αν θα μπορέσουν να το σπάσουν», τονίζει ο Κίντσο Στόιτσεφ.

    Από καθαρά τυπική άποψη σε μια δημοκρατική χώρα καινούργια κόμματα πάντα μπορούν να εμφανιστούν. Όσον αφορά το ζήτημα, αν μπορεί να προκύψει κάποιο νέο φαινόμενο που να παρασύρει μαζικά τους Βούλγαρους ψηφοφόρους, θα έλεγα «μάλλον όχι» ή «η πιθανότητα είναι ελάχιστη».

    Από την άλλη πλευρά ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι σχετικά σύντομος. Νομίζω, ότι εμείς, οι Βούλγαροι, ήδη ξεπεράσαμε τον καιρό των μύθων».

    Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα με βεβαιότητα θα κερδίσει πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του 2005, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι δυνατή, χωρίς να είναι σίγουρη, θεωρεί ο Κίντσο Στόιτσεφ.

    Σεν ερώτηση, αν η περίπτωση της Ουκρανίας μπορεί να επαναληφθεί στη Βουλγαρία, ο κοινωνιολόγος απαντά: «Είμαι βέβαιος, ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι πολύ πιο ώριμο και είναι μηδαμινή η πιθανότητα τέτοιας εξέλιξης. Αυτό όμως δεν είναι μόνο ζήτημα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος. Τώρα τελευταία αρκετά σκόπιμα χρησιμοποιείται ο ορισμός «παραλλαγή Ουκρανίας». Σαν να ξεχάσαμε την «παραλλαγή Φλόριδας» στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ-μια τόσο ισορροπημένη δημοκρατία. Θεωρώ όμως, ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία, για μας είναι παρελθόν. Αρκετά ευρύ είναι το πεδίο των ενδεχόμενων συνασπισμών-επισημαίνει επίσης ο Κίντσο Στόιτσεφ.

    Είναι πιο εύκολο να πω ποιος συνασπισμός είναι αδύνατος. Είναι αδύνατο ο πρώην πρωθυπουργός-αρχηγός του δεξιού κόμματος των Δημοκρατών για ισχυρή Βουλγαρία, Ιβάν Κόστοφ, να μπει σε συνασπισμό με οποιονδήποτε, γιατί δεν έχει τέτοια σκέψη. Όλοι οι άλλοι συνασπισμοί είναι δυνατοί. Όπως βλέπω, τα περισσότερα κόμματα κάνουν παν το δυνατό να κρατούν τις πόρτες τους ανοιχτές ακριβώς επειδή μπορεί να επιβληθεί να κάνουν συνασπισμό», διευκρινίζει ο Κίντσο Στόιτσεφ.

    Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Αντόνι Τόντοροφ οι μετεκλογικοί συνασπισμοί θα εξαρτηθούν από το δυναμικό των κομμάτων μόνα τους να μπουν στη Βουλή. «Αυτοδύναμα, χωρίς προεκλογικούς συνασπισμούς, στην επόμενη Βουλή με βεβαιότητα θα μπουν 4 κόμματα και υποθετικά 5. Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο σαφείς υποθέσεις για μετεκλογικούς συνασπισμούς. Ο ένας με πυρήνα το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ ο άλλος γύρω από το Εθνικό Κίνημα του Συμεών του Δευτέρου».

    «Οι προεκλογικοί συνασπισμοί μπορούν να εισάγουν και άλλους παράγοντες στη Βουλή, όπως η δεξιά Ένωση Ελεύθερων Δημοκρατών του Στέφαν Σοφιάνσκι. Μπορούν να μπουν και οι ενωμένοι Αγροτικοί, οι οποίοι έχουν αρκετό χρόνο μέχρι τις εκλογές και θέλουν να ενοποιηθούν. Ένα μεγάλο αγροτικό κόμμα μπορεί να σπάσει το φράγμα. Έτσι που ακόμα υπάρχει καιρός για εκπλήξεις. Όχι μεγάλες, αλλά μπορούν να υπάρχουν εκπλήξεις. Εξαρτάται από το αν οι Αγροτικοί θα ενοποιηθούν ή αν θα μπορέσουν να μπουν αυτοτελώς στη Βουλή. Επίσης από το αν στο δεξιό χώρο θα επικρατήσει η Ένωση Ελεύθερων Δημοκρατών ή οι Δημοκράτες για ισχυρή Βουλγαρία. Αυτές οι εκπλήξεις όμως είναι μικρές, δεν είναι μεγάλες. Εννοείται, η πιθανότητα να εμφανιστεί ένα αντιευρωπαϊκό, ευρωσκεπτικιστικό και σε μεγάλο βαθμό εθνικιστικό κόμμα δεν πρέπει να αποκλείεται εξ ολοκλήρου».

    «Είναι δυνατή όχι μόνο μια, αλλά και άλλες εκπλήξεις, έτσι που δεν μπορώ να δεσμευθώ με κατηγορηματική πρόγνωση», δηλώνει στη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, η Μίρα Γιάνοβα, προϊσταμένη της εταιρείας κοινωνιολογικών ερευνών MBMD.

    «Είναι σαφές, ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προβάδισμα. Θα ήταν όμως έκπληξη, αν το ΒΣΚ κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Εγώ δεν αποκλείω αυτό να γίνει σε μια μελλοντική Βουλή. Άλλη έκπληξη, κατά τη γνώμη μου, ή τουλάχιστον ενδιαφέρουσα κατάσταση, θα ήταν αν το κόμμα του Ιβάν Κόστοφ, οι «Δημοκράτες για ισχυρή Βουλγαρία», σπάσει το φράγμα του 4% στις εκλογές το 2005. Υπάρχει τέτοια πιθανότητα και σε τέτοια περίπτωση οι ευκαιρίες της αριστεράς να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ή με το Εθνικό Κίνημα του Συμεών του Δευτέρου θα αυξηθούν σημαντικά. Δεν αποκλείεται και καινούργια πρόσωπα να εμφανιστούν στον πολιτικό ορίζοντα. Έτσι που μπορούμε να αναμένουμε πολυάριθμες εκπλήξεις».

    [15] ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Τον αποχαρακτηρισμό των φακέλων, που είχαν σχηματιστεί κατά των αντιφρονούντων, την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία, για να λυθεί για πάντα αυτό το πρόβλημα, ζήτησε η «Ένωση των πολιτικά διωκόμενων στη Βουλγαρία μετά τις 9 Σεπτεμβρίου 1944».

    Υπέρ του αιτήματος αυτού, τάχθηκαν οι συμμετέχοντες στην 5η εθνική συγκέντρωση της ένωσης, η οποία διεξάχθηκε στη Σόφια.

    Οι αντιπρόσωποι στο φόρουμ αποφάσισαν να στείλουν έκθεση στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την οποία να προειδοποιήσουν, ότι στη Βουλγαρία το πρόβλημα αυτό παραμένει ακόμη άλυτο.

    [16] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2005

    Σόφια, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή, η βουλγαρική Βουλή ψήφισε σε δεύτερη ανάγνωση το δημόσιο προϋπολογισμό του 2005.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μιλέν Βέλτσεφ δήλωσε, ότι αυτός απευθύνεται εξ ολοκλήρου προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα και αποδίδει ειδική προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, η ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2005 είναι ιστορική στιγμή, γιατί δείχνει, ότι για δεύτερη φορά κατά τα τελευταία 15 χρόνια ο κυβερνών συνασπισμός στη Βουλγαρία θα ολοκληρώσει με επιτυχία τη θητεία του.

    [17] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:23 UTC+2)

    Η Τουρκία θα καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για μια μόνιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Αγκυρα.

    Η Αγκυρα έχει μάλιστα κάνει προετοιμασίες προς αυτή την κατεύθυνση, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα του θέλει μια ικανοποιητική λύση στο Κυπριακό και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε, ωστόσο, ότι τυχόν λύση στην Κύπρο θα πρέπει να είναι αποδεκτή τόσο από την Τουρκία όσο και από τους Τουρκοκύπριους.

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Γκιούλ είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην προκύψει έστω και έμμεσα κατάσταση αναγνώρισης και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται η Τουρκία να υπογράψει κάποιο πρωτόκολλο με την "ελληνοκυπριακή διοίκηση". Αυτό που θα υπογράψουμε είναι ένα πρωτόκολλο που θα δείχνει το περιεχόμενο της τελωνιακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Το πρωτόκολλο αυτό θα υπογραφεί από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα εκπροσωπεί τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ».

    [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:17 UTC+2)

    Η 17η Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί ότι είναι ημερομηνία «ιστορικής σημασίας» τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Κύπρο, δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, προσθέτοντας ότι «η προσφορά ευρωπαϊκής προοπτικής στην Τουρκία από μέρους της Ε.Ε. θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ίδιο το μέλλον της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει ουσιαστικά στην προώθηση λύσης του Κυπριακού».

    Σχολιάζοντας τη μη άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βασιλείου είπε: «Σωστά ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν διανοήθηκε να εξασκήσει βέτο και συνεργάστηκε μαζί με τις άλλες 24 χώρες».

    «Στην Ε.Ε. δεν περνούν οι ακρότητες, η Ε.Ε. θέλει να υπάρξει κατανόηση μεταξύ όλων και στο τέλος όλοι να μπορούν να πουν ότι κερδίσαμε», είπε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος ανέφερε ότι «πολύ μεγάλη σημασία» έχει το ότι, όσοι είχαν ανησυχίες για το ποια θα είναι η συμπεριφορά της Κύπρου, «πείστηκαν ότι η Κύπρος μπορεί να συμπεριφερθεί υπεύθυνα».

    Ο κ. Βασιλείου προειδοποίησε ότι «αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες, θα φροντίσει ο κ. Ερντογάν να πάρει τις πρωτοβουλίες για ν' αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τη θετική εικόνα που έχει στην Τουρκία και για να απομονώσει ακόμη περισσότερο την Κυπριακή Δημοκρατία», με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να το ερμηνεύσει αυτό ότι «εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για λύση και θα δούμε να ενισχύεται με κάθε τρόπο η τ/κ κοινότητα και να επικρατεί πλήρης αδιαφορία για εμάς».

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ- ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 85-78

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Με τρεις νέους παίκτες στη σύνθεσή του, ο Πανελλήνιος επιβλήθηκε απόψε του Απόλλωνα Πατρών με σκορ 85-78, στο πλαίσιο της 10ης ημέρας της Α1 κατηγορίας στο μπάσκετ των ανδρών.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 23-30, 42-46, 60-61, 85-78

    [20] "ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ" ΠΑΟΚ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΙΩΝΙΚΟ ΜΕ ΣΚΟΡ 3-0

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα είχε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στον Ιωνικό για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Με μπροστάρη τον Σαλπιγγίδη, ο "δικέφαλος του Βορρά" κυριάρχησε του αντιπάλου του με σκορ 3-0 και εξασφάλισε όχι μόνο τους τρεις βαθμούς της νίκης, αλλά και νέα...φτερά για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

    Το σκορ της αναμέτρησης άνοιξε για τους γηπεδούχους ο Φουτσίνι, στο 29', μετά από ωραία παράλληλη σέντρα του Σαλπιγγίδη, από ταπόδια του οποίου ξεκίνησαν οι περισσότερες επιθετικές προσπάθειες του «δικεφάλου» στο πρώτο ημίχρονο.

    Το 2-0 έκανε στο 64' ο Σπάσιτς, μετά από ωραία μπαλιά του Μαλαδένη, ενώ ο Φουτσίνι έγραψε το 3-0 διπλασιάζοντας παράλληλα τα προσωπικά του τέρματα, στο 72' της αναμέτρησης, με έξοχο δυνατό σουτ.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Φραγκίσκος Σωμαρακάκης, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Σπάσιτς και Μακόρ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΟΚ (Ρ. Φρίνγκερ): Τοχούρογλου, Χασιώτης, Ουντέζε, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Μαλαδένης, Ανδράλας, Φουτσίνι, Εγκωμίτης, Σαλπιγγίδης, Σπάσιτς (72' Καραδήμος, 81' Ζησόπουλος, 88' Γιασεμή).

    ΙΩΝΙΚΟΣ (Β. Βλάχος): Μπεκιάι, Οφρυδόπουλος, Πουλόπουλος, Βουρεξάκης, Διγκόζη, Κινγκ Φερέιρα, Μακόρ, Μελαμπιανάκης, Κυριακίδης, Λετιέρι, Γκούτμαν (20' Κάφαλης, 45' Τσιμπλίδης, 64' Ζίφκοβιτς).

    [21] "ΠΙΚΡΗ" ΙΣΟΠΑΛΙΑ 2-2 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Εφτασε στη...βρύση και νερό δεν ήπιε ο Ολυμπιακός, ο οποίος προηγήθηκε με 2-0 του Αιγάλεω, στον μεταξύ τους αγώνα που διεξήχθη στο Αιγάλεω Δημοτικό Στάδιο για τη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος, αλλά δεν κατάφερε να φύγει νικητής από το γήπεδο, αφού ισοφαρίστηκε τελικά από τους γηπεδούχους.

    Ο Ολυμπιακός στην αρχή του αγώνα είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, δημιούργησε καλές ευκαιρίες για γκολ και σε ένα «βαρύ» λόγω της βροχής γήπεδο, κατάφερε να είναι αυτός που θα ανοίξει το σκορ της αναμέτρησης στο 38' με τον Ριβάλντο.

    Ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, ο Ανατολάκης έπιασε την κεφαλιά, η μπάλα βρήκε στον Ψωμά και ο Ριβάλντο με αριστερή προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Αιγάλεω, γράφοντας το Αιγάλεω- Ολυμπιακός 0-1.

    Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το δρόμο για τα αποδυτήρια, στο ημίχρονο, με τον αέρα του προβαδίσματος, το οποίο και κράτησαν, παρά την προσπάθεια των παικτών του Αιγάλεω για την ισοφάριση.

    Με αυτόν τοναέρα οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς βγήκαν στο γήπεδο για το δεύτερο μέρος της αναμέτρησης και κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τέρματά τους, στο 57' και πάλι με τον Ριβάλντο.

    Το Αιγάλεω δεν το έβαλε ωστόσο κάτω, πέρασε στην αντεπίθεση και στο 67' κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Πάντο στον Αγρίπη, που εκτέλεσε εύστοχα ένα λεπτό αργότερα ο Μπάρκογλου.

    Η ισοφάριση για το Αιγάλεω ήρθε στο 83', με δεξί πλασέ του Αγρίτη, ο οποίος πρόλαβε την έξοδο του Νικοπολίδη και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των ερυθρολεύκων, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στους συμπαίκτες του και στους φιλάθλους.

    Νωρίτερα, στο 80' ο Ολυμπιακός έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Βενετίδης βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Σιντιμπέ, αλλά το πλασέ του βρήκε το δεξί δοκάρι της εστίας του Αιγάλεω.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Δημήτρης Καλόπουλος, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Αλεξόπουλο, Χρήστο, Τσάτσο και Αγρίτη από την ομάδα των γηπεδούχων και στον Οκκά από την ομάδα του Ολυμπιακού.

    ΑΙΓΑΛΕΩ (Στεφάν Ντεμόλ): Σιντιμπέ, Παπουτσής, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Φωτάκης, Μπάρκογλου, Χρήστου, Σκοπελίτης, Μανουσάκης, Τσάτσος, Αγρίτης (62' Νικολόπουλος, Μακρής)

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Σουρέρ, Ανατολάκης, Καφές, Ριβάλντο, Στολτίδης, Τζόρτζεβιτς, Πάντος, Οκκάς, Τζιοβάνι (69' Βάλλας, 87' Μάριτς, Γεωργιάδης).

    [22] ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ (ΣΚΟΡ 1-1)

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Μοιράστηκαν βαθμούς κι εντυπώσεις Ηρακής και Ξάνθη, στη μεταξύ τους αναμέτρηση για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, που έληξε ισόπαλη με σκορ 1-1. Ο σημερινός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Μαρκαριάν στον πάγκο του Ηρακλή.

    Παρά το γεγονός ότι η Ξάνθη ήταν αυτή που μπήκε πιο δυναμικά στο παιχνίδι και είχε μάλιστα την ευκαιρία σε δυο τουλάχιστον φάσεις να ανοίξει το σκορ, το πρώτο γκολ της αναμέτρησης πέτυχε ο «Γηραιός», στο 28' με μια εκπληκτική εκτέλεση φάουλ από αριστερά του Μπακιρτζίογλου.

    Ο αρχικός αιφνιδιασμός για τους παίκτες της ακριτικής ομάδας μετατράπηκε σε ζήλο και θέληση για την ισοφάριση, η οποία και ήρθε λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 41', με τον Μπαϊκαρά.

    Πριν από την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αφέθηκαν λουλούδια από τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων σε χώρο ειδικά διαμορφωμένο κοντά στον αγωνιστικό χώρο εις μνήμην του Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 22 Δεκεμβρίου του 2001, στο Βελιγράδι.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Γιάννης Σπυρόπουλος, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Αμπάρη, Δρούγα και Μπακιρτζίογλου από την ομάδα του Ηρακλή και στους Αναστασόπουλο, Ζαπρόπουλο και Μαχράντζε από την ομάδα της Ξάνθης.

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Σέρχιο Μαρκαριάν): Αμπάρης, Παπαζαχαρίας, Σνάουτσνερ, Πουρσανίδης, Λαγός, Ιωάννου, Δρούγας, Διαμαντίδης, Π. Καπετάνος, Κ. Καπετάνος, Μπακιτρτζίογλου (62' Κεϊτά, 76' Στεφανής).

    ΣΚΟΝΤΑ ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Αναστασόπουλος, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Μελισσάς, Λουτσιάνο, Καράμπας, Μπαϊκαρά, Μαχράντζε, Πρίττας, Λαμπριάκος, Καρακατσάν (80' Παπαδόπουλος, 88' Κουράκ).

    [23] ΕΡΓΟΤΕΛΛΗΣ- ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 4-1 ΜΕ "ΣΦΡΑΓΙΔΑ" ΟΓΚΟΝΣΟΥΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Δεκεμβρίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Νίκη «χρυσάφι» στην προσπάθεια που κάνει για την παραμονή του στην Α' Εθνική πέτυχε σήμερα ο Εργοτέλης, ο οποίος επικράτησε στο Παγκρήτιο Στάδιο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, με σκορ 4-1, σε αγώνα για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

    Πρόκειται για την πρώτη νίκη του Εργοτέλη στην έδρα του, που φέρει τη "σφραγίδα" του Ογκονσούτο, ο οποίος πέτυχε τα τρία από τα τέσσερα συνολικά τέρματα της ομάδας του και κέρδισε και το πέναλτι που της χάρισε ακόμη ένα γκολ.

    Το σκορ της συνάντησης άνοιξε για τους γηπεδούχους στο 46' της αναμέτρησης ο Ογκονσούτο, μετά από ένα "χλιαρό" πρώτο ημίχρονο, στο οποίο αν και ο Εργοτέλης είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα.

    Ο Εργοτέλης διπλασίασε τα τέρματά του δυο λεπτά αργότερα, στο 48', όταν ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι σε ανατροπή του Ογκονσούτο από τους αμυντικούς της Καλαμαριάς, το οποίο και εκτέλεσε εύστοχα ο Λαμπράκης.

    Το τρίτο γκολ του Εργοτέλη πέτυχε ο Ογκονσούτο, στο 58' του αγώνα, μετά από πολύ ωραία μπαλιά του Σιλά, ο οποίος έκανεάνω κάτω την άμυνα της Καλαμαριάς, η οποία και μείωσε σε 3-1 στο 67' μετά από εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κλέιτον.

    Το τελικό 4-1 έγραψε στο 82' και πάλι ο Ογκονσούτο.

    Ο διαιτητής του αγώνα, Γιάννης Τσαχειλίδης, έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Σουτζή, ενώ απέβαλε με κόκκινη τον γκολκίπερ της Καλαμαριάς, ο οποίος έπιασε με τα χέρια τη μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή. Καθώς, μάλιστα, ο Αμορίν είχε πραγματοποιήσει και τις τρεις αλλαγές, κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Νικολόπουλος.

    ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Μύρων Σηφάκης): Χανιωτάκης, Χαραλαμπάκης, Οικονομάκης, Αργυράκης, Δημήτρης, Λαμπράκης, Σιλά, Σουτζής, Σπυριδάκης, Βοσκαρίδης, Ογκονσούτο

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Εντουάρντο Αμορίν): Ζαφειρόπουλος, Νικολόπουλος, Ιακώβου, Φυτανίδης, Παπαδόπουλος, Κλέιτον, Παρμαξίδης, Πετκάκης, Ρινάλντι, Βέλα, Ουέλινγκτον.

    [24] ΑΥΞΑΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΝΑΤΖΑΦ

    Νατζάφ, 19 Δεκεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Στο αίμα βάφτηκε σήμερα η Νατζάφ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές στο Ιράκ. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην κατά βάση σιιτική αυτή πόλη ανέρχονται σε 48 και οι τραυματίες σε περισσότερους από 100.

    Νωρίτερα, 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στο μαυσωλείο του Ιμάμη Αλί, στην Κερμπάλα, ενώ τρεις υπάλληλοι της Εκλογικής Επιτροπής έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα ενόπλων.

    [25] "ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΑΤΟΧΗ"

    Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    «Το κύριο πρόβλημα στην Παλαιστίνη, εξακολουθεί να είναι η ισραηλινή κατοχή», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Αυγή», ο Μαρουάν Μπισάρα, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού, συγγραφέας του βιβλίου "Παλαιστίνη, Ισραήλ, η ειρήνη ή το απαρτχάιντ", αδελφός του Άραβα βουλευτή της Κνεσέτ Άζμι Μπισάρα.

    Ο Μαρουάν Μπισάρα, μίλησε για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του Αραφάτ και τις επικείμενες προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές του Ιανουαρίου, τις οποίες, κατά τη γνώμη του, δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε..

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει η αίσθηση πως μετά από τον θάνατο του Γ. Αραφάτ, υπάρχει κάποια μείωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, λέει:

    «Ήδη πριν από τον θάνατο του Αραφάτ, είχε σημειωθεί μείωση των επιθέσεων αυτοκτονίας γιατί η Χαμάς τους τελευταίους μήνες επανακαθορίζει τη στρατηγική της, όπως και οι Μάρτυρες του αλ Άκσα - κυρίως σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις εντός του Ισραήλ, γιατί οι επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα συνεχίζονται. Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει νέα προσέγγιση για το είδος του αγώνα. Αλλά θεωρώ ότι ο βασικός υποψήφιος των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών είναι κατά της ένοπλης Ιντιφάντα - το δήλωσε πρόσφατα και στο Κουβέιτ. Έτσι, μετά από τον Αραφάτ, υπάρχει η τάση, την οποία εκφράζει ο Μαχμούντ Αμπάς, να υπογραμμιστεί η αποτυχία του αγώνα αυτού. Αλλά πιστεύω ότι γενικά οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά της κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα εκτός και αν σημειωθεί μια πραγματική αλλαγή της ισραηλινής στάσης. Και στο σημείο αυτό δεν διακρίνω καμία αλλαγή. Το γεγονός ότι οι άραβες της Ιερουσαλήμ θα ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, είναι κάτι το δεδομένο, συμμετείχαν και στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό που παρατηρούμε, δεν είναι ουσιαστική αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής αλλά αλλαγή σε επίπεδο μιντιακής προβολής της ισραηλινής και αμερικανικής πλευράς. Και οι δυο τους ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αρκετές αιτίες για αισιοδοξία τώρα που πέθανε ο Αραφάτ. Γι' αυτό και γίνεται προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι γίνονται πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις. Επιδιώκεται να αποδειχθεί ότι ο Αραφάτ ήταν τελικά το εμπόδιο. Μια παλαιστινιακή ηγεσία που είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Ισραήλ και να προχωρήσει σε πολλούς συμβιβασμούς, μπορεί να αποτελέσει πρόοδο. Και στο σημείο αυτό υπάρχει μεγάλη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτήν την αισιοδοξία γιατί ουσιαστικά οι Ισραηλινοί δεν έχουν επιδείξει ουσιαστική αλλαγή στάσης, κάτι που είναι απαραίτητο για δημιουργία αισιοδοξίας και γιατί ποτέ δεν πίστεψα ότι το εμπόδιο ήταν ο Γιάσερ Αραφάτ. Το εμπόδιο ήταν και είναι ο Σαρόν, που εμμένει στην κατοχή στη Δυτική Όχθη και την οικοδόμηση του Τείχους».

    [26] "ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ"

    Βερολίνο, 19 Δεκεμβρίου 2004 (18:19 UTC+2)

    «Δεν συνιστά επιτυχία για την Τουρκία η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών», αναφέρει ο τίτλος ανάλυσης της «Ντόϊτσε Βέλε».

    Δύο ημέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και οι πανηγυρισμοί στην Τουρκία συνεχίζονται. Απολύτως ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, στη μεγάλη λαϊκή υποδοχή που του επεφύλαξαν χιλιάδες Τούρκοι στην Αγκυρα.

    Δεν είναι ωστόσο όλοι οι Τούρκοι ικανοποιημένοι από το κατόρθωμα της κυβέρνησης. Ένας από αυτούς που θεωρούν ότι η Τουρκία έδωσε στις Βρυξέλλες πολλά και πήρε λίγα είναι ο πρώην πρεσβευτής της Άγκυρας στη Βόννη και σήμερα βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ονούρ Οϊμέν.

    Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία ο κ, Όιμεν υπογράμμισε ότι καμία άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν υποχρεώθηκε σε τόσες παραχωρήσεις:

    «Αναμέναμε μια θετική έκβαση των διαβουλεύσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά είδαμε ότι μας ετέθησαν πολλοί όροι. Σε καμία άλλη υποψήφια χώρα δεν ετέθησαν τέτοιοι όροι και προϋποθέσεις. Κάποιοι όροι μάλιστα είναι πιθανόν να οδηγήσουν όχι σε πλήρη ένταξη, αλλά σε ένα ειδικό καθεστώς της Τουρκίας στη ΕΕ».

    Ποιοι είναι όμως εκείνοι οι όροι που ανησυχούν την τουρκική αντιπολίτευση και τον πρώην πρεσβευτή:

    «Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι ανοιχτό. Στο τέλος των συνομιλιών όπως είπα μπορεί να προκύψει μια Τουρκία που δεν θα είναι πλήρες και ισότιμο μέλος, αλλά μέλος με περιορισμένα δικαιώματα. Μια Τουρκία για την οποία δεν θα ισχύει η ελεύθερη διακίνηση και η οποία στα πεδία της αγροτικής και της κοινωνικής πολιτικής δεν θα έχει ίδια δικαιώματα με τους άλλους. Δεν διασφαλίζεται λοιπόν η ισοτιμία και φυσικά αυτό δεν είναι το αποτέλεσμα που αναμέναμε» εκτιμά ο κ. Οϊμέν.

    Σύμφωνα με τον τούρκο βουλευτή η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχία. Επιτυχία θα έχουμε εάν διασφαλίσουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων την πλήρη ένταξη. Και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο εκτιμά ο κ. Οϊμέν:

    «Θα διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ για δέκα και περισσότερα χρόνια χωρίς να γνωρίζουμε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Πέραν τούτου είναι και τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Αυστρία. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις και στο τέλος οι πολίτες της Γαλλίας ή της Αυστρίας να πουν «όχι» στα δημοψηφίσματα. Και τότε θα μείνουμε έξω από την ΕΕ. Σας υπενθυμίζω ότι για καμία άλλη χώρα δεν έγινε δημοψήφισμα στην Ευρώπη».

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας δηλώνει ο τούρκος πρώην πρέσβης, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τις θέσεις των γερμανικών συντηρητικών κομμάτων που τάχθηκαν κατά της ανάληψης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Οϊμέν υπενθυμίζει στους ηγέτες της Χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης ότι η Τουρκία ήταν ανέκαθεν στο πλευρό της Γερμανίας και ότι τα τελευταία 40 χρόνια εκατομμύρια Τούρκοι εργάτες συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σχολιάζοντας τέλος τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών της Γερμανίας είναι αντίθετη στην ένταξη της Άγκυρας ο τούρκος βουλευτής υποστήριξε ότι οι πολίτες χειραγωγούνται από τα μέσα ενημέρωσης και την κινδυνολογία των Χριστιανοδημοκρατών.

    [27] ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 19 Δεκεμβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Ως η «προσωπικότητα της χρονιάς 2004», ανακηρύχτηκε την Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς, από το εβδομαδιαίο περιοδικό «Time», για την σθεναρότητα των πεποιθήσεών του και επειδή "έμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του".

    Ο Τζορτζ Μπους, επιλέχτηκε "για το γεγονός ότι παρέμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του, επειδή προσάρμοσε τους κανόνες της πολιτικής ώστε να τους κάνει να ανταποκρίνονται στο στυλ του, του κάου μπόι, και επειδή πέτυχε να πείσει την πλειοψηφία των εκλογέων ότι αξίζει να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο για τέσσερα ακόμη χρόνια", γράφει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Τζίμ Κέλι, στο τεύχος του που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.

    [28] Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

    Βερολίνο, 19 Δεκεμβρίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών τάσσεται κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και εκφράζει την προτίμησή της σε μια προνομιακή σχέση με την Τουρκία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε από το ινστιτούτο Ιnfratest Dimap, για λογαριασμό του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD.

    Η δημοσκόπηση έγινε στις 14 και 15 Δεκεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα η εφημερίδα «Μπιλντ» δημοσίευσε ανοικτή επιστολή του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τους Γερμανούς πολίτες, στην οποία τους καλεί ν' αποδεχθούν την Τουρκία στην Ε.Ε. Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δηλαδή υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με στόχο την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ένωση, τάσσεται σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 27% των ερωτηθέντων.

    Απροσδόκητα μεγάλο, όμως, 62%, είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που απορρίπτει την ένταξη και προκρίνει την προνομιακή σχέση με την Τουρκία. Η μόνη περίπτωση, στην οποία η πλειοψηφία των οπαδών είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, είναι το κόμμα των Πρασίνων. Το μεγαλύτερο ποσοστό κατά της ένταξης και υπέρ της προνομιακής σχέσης δίνουν τα μέλη της Χριστιανικής Ενωσης CDU CSU. Η Χριστιανική Ένωση έχει αναγγείλει πως θέμα του προεκλογικού της αγώνα το 2006 θα είναι το «όχι» στην ένταξη της Τουρκίας. Ωστόσο, ενώ με το «όχι» συμφωνούν οι περισσότεροι Γερμανοί, το 78% διαφωνεί με την εκλογική αξιοποίησή του από τα κόμματα CDU και CSU, δείχνει άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Emnid. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Γερμανοί σε ποσοστό 81% θεωρούν ότι η Τουρκία «δεν είναι δημοκρατική χώρα».

    [29] «ΒΟΛΟΣ - Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ»

    Βόλος, 19 Δεκεμβρίου 2004 (09:53 UTC+2)

    Tη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο Γ. Kορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου "Bόλος-H πόλη των Aργοναυτών" του Mιχάλη Πόρναλη και της Σοφίας Nικολάου.

    Tο βιβλίο θα παρουσιάσουν: ο K. Γουργουλιάνης (Aντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Γ. Mπαχάς (αρχισυντάκτης του περιοδικού NEMECIS), ο A. Bολιώτης (λογοτέχνης) και η δημοσιογράφος Γλυκερία Yδραίου.

    [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

    Λάρισα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (09:48 UTC+2)

    Στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου», πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή, στις 11.30 π.μ, η χριστουγεννιάτικη συναυλία του «Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας».

    Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος το Φωνητικό Σύνολο του «Σύγχρονου Ωδείου», το Φωνητικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας και η χορωδία «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής» από την Αθήνα.

    Το πρόγραμμα θα αρχίσει με τη Messe breve Νo 7 σε ντο μείζονα του Charles Gounod για χορωδία και εκκλησιαστικό όργανο, και θα συνεχιστεί με το «Gloria in excelsis Deo» του Antonio Vivaldi. Τα δύο προαναφερόμενα εορταστικά έργα ερμηνεύονται από τα Φωνητικά Σύνολα του «Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας» και του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας σε σύμπραξη, υπό τη διεύθυνση των Γιάννη Γράμψα και Νίκου Σ. Ευθυμιάδη αντίστοιχα. Το μέρος του εκκλησιαστικού οργάνου παίζει η καθηγήτρια πιάνου του «Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας», Αντωνέλλα Πουλούλη.

    Ακολουθεί η πολυβραβευμένη χορωδία «Φίλοι Μοντέρνας Μουσικής», με πρόγραμμα που περιλαμβάνει γνωστούς ύμνους και τραγούδια των Χριστουγέννων σε διάφορες διασκευές και εναρμονίσεις, καθώς και μια ποικιλία από σύγχρονα κομμάτια πρωτότυπα διασκευασμένα. Τη χορωδία συνοδεύουν στο πιάνο οι Μιχάλης Χανός και Βάνος Παπαδημητρίου και στο φλάουτο ο Σέργιος Γιώτης. Διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [31] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΜΗΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Λάρισα, 19 Δεκεμβρίου 2004 (09:46 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, διοργανώνουν την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, τα εκπαιδευτήρια Κ. Ντόλκου - Ν. Μπακογιάννη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του «ΙΑΣΩ».

    Φιλοξενούμενος στην εκδήλωση που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως, ο καταξιωμένος τραγουδιστής Μανόλης Μητσιάς, που θα ερμηνεύσει έντεχνα, αλλά και χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη σύμπραξη της χορωδίας της Ε' και ΣΤ' τάξεων του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων.

    Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ένα θεατρικό δρώμενο με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο, καθώς και παραδοσιακά κάλαντα από μαθητές.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στον αίθριο χώρο του ΔΩΛ θα λειτουργήσει έκθεση ζωγραφικής με έργα του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 19 December 2004 - 19:13:51 UTC