Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ
  • [02] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ
  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΝΔ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΛΑΘΗ
  • [08] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΜRB
  • [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Α.
  • [10] ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΝ. ΛΙΑΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008
  • [12] ΦΩΛΙΑΣ: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ
  • [13] ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ
  • [14] ΜΠΑΡΝΙΕ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΘΕΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ
  • [15] ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2005
  • [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [18] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΑΓΚΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [19] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΟΙ ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΙ ΒΟΚΟΛΟΣ
  • [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [21] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο Γ. ΓΛΥΚΟΣ
  • [22] Α. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ: ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [23] Ο ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
  • [24] ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΤΟ 2000
  • [25] ΑΜΠΑΣ: Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
  • [26] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΛΓΕΡΙΝΩΝ ΚΙ ΕΝΟΣ ΜΑΡΟΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ
  • [28] ΙΡΑΚ: ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΕΑΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟ CEDEFOP
  • [30] Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ
  • [31] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [33] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Α.Σ. ΑΡΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΘ

  • [01] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ-Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Την πρώτη συνάντηση τους είχαν σήμερα το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής και ο Κάρολος Παπούλιας, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι προτείνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ για υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας πέρασε στη 1μ.μ. την πύλη του μεγάρου Μαξίμου και ο κ. Καραμανλής τον υποδέχτηκε στα σκαλιά. Στη συνέχεια πέρασαν στο εσωτερικό, όπου σε πολύ εγκάρδιο κλίμα οι δύο άνδρες αντάλλαξαν τις πρώτες κουβέντες ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για την αποδοχή που βρήκε η πρόταση του και σημείωσε πως αυτή δείχνει ότι ο κ. Παπούλιας εκφράζει τη συναίνεση. Ο πρώην υπουργός είπε ότι είναι ικανοποιημένος από την αποδοχή και μίλησε για επιβράβευση της απόφαση του πρωθυπουργού. Συζήτησαν, επίσης, για την ιδιαίτερη πατρίδα του Κ. Παπούλια, τα Γιάννενα, και τον τρόπο με τον οποίο ταξίδεψε (οδικώς) χτες στην Αθήνα.

    Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά της ώρας και μετά την ολοκλήρωση της ο κ. Καραμανλής τον ξεπροβόδισε μέχρι τα σκαλιά.

    Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο επέμεινε στην ανάγκη της συναίνεσης και υπογράμμισε:"Οπως είδατε και παρακολουθήσατε είχα μια συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, είναι η πρώτη μου συνάντηση ύστερα από την υποψηφιότητα μου ως προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συζητήσαμε πολλά θέματα, μέσα σε ένα φιλικό κλίμα και πλέον, το πιστεύω αυτό, θα είμαστε πάντοτε σε αυτό το κλίμα που η επιλογή του κ. Καραμανλή επιβάλλει, σε αυτό το συναινετικό κλίμα. Και θα είναι νομίζω και το δείχνει και η αποδοχή του κόσμου, θα είναι καλό για την πατρίδα μας".

    Πριν μπει στο μέγαρο Μαξίμου είχε έναν σύντομο διάλογο με τους δημοσιογράφους. "Είμαι έτοιμος, εξάλλου είμαι γυμνασμένος", τους είπε. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού και τόνισε πως η σημερινή μέρα είναι η καλύτερη στην πολιτική του καριέρα.

    [02] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Παρίσι, 14 Δεκεμβρίου 2004 (18:00 UTC+2)

    Του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Τη μεγάλη της εθνική μάχη δίνει το επόμενο διήμερο στο Παρίσι η Ελλάδα διεκδικώντας τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης Εμπορίου ΕΧΡΟ το 2008 από τη Θεσσαλονίκη.

    Στην τελική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων, το οποίο πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα, θα λάβουν μέρος 90 χώρες και η Θεσσαλονίκη διεκδικεί επί ίσοις όροις την ανάληψη της διοργάνωσης, ενώ υποψήφιες είναι επίσης η ιταλική Τεργέστη και η ισπανική Σαραγόσα.

    Ήδη από το απόγευμα της Τρίτης βρίσκεται στην γαλλική πρωτεύουσα πολυμελής ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Τσιότρα, τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, και τους Προέδρους της ΔΕΘ και της HELEXPO Δημήτρη Μπακατσέλο και Αριστοτέλη Θωμόπουλο. Πριν την ψηφοφορία της Πέμπτης θα γίνει η παρουσίαση της υποψηφιότητας των τριών πόλεων και κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης θα μεταδοθεί βαρυσήμαντο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    Το μεσημέρι της Τετάρτης η ελληνική αντιπροσωπεία δίνει συνέντευξη στο ξενοδοχείο Intercontinental, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υποψηφίων πόλεων για την ΕΧΡΟ 2008, ενώ το βράδυ, Θεσσαλονίκη, Τεργέστη και Σαραγόσα οργανώνουν κοινό κοκτέιλ για τους εκλέκτορες των 90 και πλέον χωρών που θα επιλέξουν τη διοργανώτρια πόλη της ΕΧΡΟ 2008.

    Την κρισιμότητα της μάχης αλλά και τη συγκρατημένη αισιοδοξία της ελληνικής αντιπροσωπείας μετέφερε λίγο μετά την άφιξή του στο Παρίσι, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    «Είμαστε εδώ για να δώσουμε μια μεγάλη μάχη, έναν αγώνα και να τον κερδίσουμε. Ήρθαμε γιατί είμαστε πεπεισμένοι για τη δουλειά μας, πεπεισμένοι για την πρότασή μας καθώς δουλέψαμε σκληρά όλη αυτή την περίοδο κι έχουμε την καλύτερη πρόταση. Κι αυτό δεν είναι δικές μας κουβέντες, προέρχεται από αξιολογήσεις που έγιναν από το Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων το οποίο έκρινε την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης ως την καλύτερη μεταξύ των τριών προτάσεων».

    Συνεχίζοντας ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός πάρα πολύ καλού θέματος, το οποίο έτυχε διεθνούς αποδοχής. Αλλά επίσης διαθέτει κι ένα δομημένο επιχειρηματολόγιο.

    «Βασική φιλοσοφία της πρότασής μας είναι ότι βρισκόμαστε εδώ γιατί ξέρουμε το θέμα μας, γιατί γνωρίζουμε πώς να το οργανώσουμε, γιατί θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ. Και θέλουμε να διοργανώσουμε όχι μόνο μια εμπορική έκθεση αλλά και να αναβαθμίσουμε ταυτόχρονα το Διεθνές Γραφείο Εκθέσεων, προσθέτοντάς του και μία πολιτική στόχευση, καθώς το καλούμε να συνεισφέρει σε μία περιοχή ταλαιπωρημένη που προσπαθεί να βρει το δρόμο της, την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης».

    Φαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη διαθέτει την καλύτερη πρόταση που έχει ως θέμα «Μητέρα Γη» και αναφέρεται στα καίρια ζητήματα της εποχής μας και το παγκόσμιο πρόβλημα των τροφίμων ενώ οι άλλες δύο υποψηφιότητες που είναι υποδεέστερες της Θεσσαλονίκης στηρίζονται, της Σαραγόσα σε ψήφους των ισπανόφωνων χωρών, και της Τεργέστης σε πολυεθνικές εταιρείες (Beneton, Ferrari κ.ά.) που έχουν αναλάβει χορηγοί της ιταλικής υποψηφιότητας.

    Προκειμένου να είναι επιτυχής η έκβαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης αλλά και άλλοι αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί είχαν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σ' έναν διπλωματικό μαραθώνιο, επισκεπτόμενοι τις πρωτεύουσες 65 και πλέον χωρών για να προβάλουν την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης. Πάντως όλα θα κριθούν στις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης στην κλειστή ψηφοφορία, οπότε και θα είναι γνωστή η διοργανώτρια πόλη της ΕΧΡΟ για το 2008.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2004 (00:32 UTC+2)

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, απασχόλησε, μεταξύ άλλων το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, ότι τα σημεία που μένουν ανοιχτά και παραπέμπονται προς επίλυση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στη Σύνοδο Κορυφής, αφορούν το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και ποια θα είναι η συγκεκριμένη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Τόνισε, δε, ότι οι διπλωματικές προσπάθειες αναμένεται να επικεντρωθούν και στην παράγραφο του σχεδίου συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας που αναφέρεται στην Κύπρο και το ζητούμενο είναι να υπάρχει ενίσχυση της διατύπωσης, ώστε να υπογραμμίζεται η ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μολυβιάτης, είπε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα στο περιθώριο της Συνόδου, σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ολλανδό υπουργό εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ με στόχο να υπάρξει διέξοδος μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

    [04] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Tα οικονομικά των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων ρυθμίζει νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή και θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

    Σχετική εισήγηση παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που προέρχονται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων θα διατίθενται αποκλειστικά για τα θέματα των νομαρχιών. Από την άλλη πλευρά, τα προνοιακά επιδόματα και τα βοηθήματα υγειονομικής περίθαλψης θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζεται το πρόβλημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις νομαρχίες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Είπε εξάλλου ότι επειδή ο προϋπολογισμός έχει ήδη καταρτιστεί, το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2006.

    Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Κυβερνητική Επιτροπή ασχολήθηκε σήμερα με τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστό ότι από τότε που ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο θεσμός έπασχε, σε ότι αφορά τα οικονομικά ιδίως κατά το τμήμα εκείνο, κατά το οποίο το Κράτος φόρτωνε αρμοδιότητες στη Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να δίνει τους αντίστοιχους πόρους. Σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο νόμου, που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προέρχονται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και από τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα διατίθενται αποκλειστικά για τα θέματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ιδίως στα θέματα που αφορούν τις λειτουργικές της δαπάνες, τις επενδύσεις της και την οδοποιία. Όλα τα λοιπά ζητήματα, τα οποία αφορούν τα προνοιακά επιδόματα και τα βοηθήματα υγειονομικής περίθαλψης, θα τα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Έτσι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα είναι απελευθερωμένη να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που της ανήκουν για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει. Το σχέδιο νόμου, όπως είναι αυτονόητο και επειδή ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί, θ' αρχίσει να ισχύει από 1/1/2006. Θα υπάρξει αύριο συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη με την ΕΝΑΕ και, βεβαίως, περισσότερες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα παρουσιάσω αύριο στο συνέδριο της ΕΝΑΕ».

    Η εισήγηση του Υπουργού ΕΣ.Δ.Δ.Α. στην Κυβερνητική Επιτροπή για το σχέδιο νόμου έχει ως εξής:

    Σχέδιο νόμου

    «Οικονομικά θέματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων»

    Ι. Γενικά:

    Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, του οποίου η εφαρμογή αρχίζει την 1/1/2006, εκσυγχρονίζεται, μεταξύ άλλων, το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του Κράτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και επιχειρείται η ενίσχυση του ρόλου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων μέσω της ανάδειξής τους σε μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

    1. Είναι αυτονόητο ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη διάθεση σε αυτές των αναγκαίων πόρων, που θα τους επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις, αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους. Προς την κατεύθυνση αυτή προβλέπεται ότι η καταβολή βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, θα γίνεται πλέον με επιχορήγηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διότι αποτελεί κατ' ουσία άσκηση κρατικής αρμοδιότητας. Με τον τρόπο αυτόν, αποδεσμεύονται οι ΚΑΠ από τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ δευτέρου βαθμού για την καταβολή των εν λόγω βοηθημάτων και επιδομάτων και παρέχεται στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις η δυνατότητα να διαθέσουν τους πόρους που απομένουν μετά την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων για αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

    2. Παράλληλα επιχειρείται η παροχή στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της δυνατότητας να τοποθετούν τα διαθέσιμά τους, που προέρχονται από είσπραξη εσόδων, είτε υπό μορφή κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε εμπορικές τράπεζες είτε, κατά ένα ποσοστό που δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνόλου των διαθεσίμων αυτών, υπό μορφή επένδυσης στο Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Η τοποθέτηση αυτή είναι συμφέρουσα, αφού η προσφερόμενη απόδοση είναι σημαντικά υψηλότερη από τις μέσες αποδόσεις των επιτοκίων της τραπεζικής αγοράς και επιτρέπει στις Ν.Α. να αυξήσουν τα έσοδά τους, να ενισχύσουν την οικονομική τους αυτοτέλεια και να αποκτήσουν έτσι μεγαλύτερη ευελιξία πρωτοβουλιών και κινήσεων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    3. Περαιτέρω λαμβάνεται πρόνοια για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των Ν.Α. με την άρση υφιστάμενων νομικών εμποδίων που δεν επέτρεπαν στη βούληση που είχε σε αρκετές περιπτώσεις εκφρασθεί για δραστηριοποίησή τους στην καταπολέμηση των ναρκωτικών μέσω συμμετοχής τους σε αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν σκοπό τη συνδρομή φορέων όπως ο Ο.Κ.Α.Ν.Α., το ΚΕ.ΠΕ.ΨΟ. κ.ά.

    ΙΙ. Επιμέρους ρυθμίσεις:

    1. Πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

    Από την έναρξη ισχύος του άρθρου 1 του προωθούμενου σχεδίου νόμου (1/1/2006), οι ΚΑΠ υπολογίζονται ως ποσοστό συμμετοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ενώ αποδίδονται ετησίως στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    Τα ανωτέρω έσοδα εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβεβλημένη διάκρισή τους ανάλογα με το είδος των δαπανών τις οποίες καλύπτουν - ήτοι λειτουργικές και λοιπές γενικές δαπάνες ή επενδυτικές δαπάνες, κατά τα ήδη ισχύοντα στην Κρατική Διοίκηση και στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης - από αυτά το ένα δεύτερο (1/2) του ΦΠΑ διατίθεται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ενώ το υπόλοιπο ένα δεύτερο (1/2) τουλάχιστον - διατίθεται για την κάλυψη δαπανών που αφορούν επενδύσεις αυτών που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

    Λαμβανομένων υπόψη των εξωτερικών επιβαρύνσεων που προκαλούνται από τα κυκλοφορούντα οχήματα στο οδικό δίκτυο της Χώρας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που ανήκει στην αρμοδιότητα των Ν.Α. και συνακόλουθα το αυξημένο κόστος αποκατάστασης και συντήρησής του, καθώς και την ανάγκη για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες του δικτύου αυτού, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, τα έσοδα των ΚΑΠ από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων διατίθενται για την κάλυψη δαπανών που αφορούν τη βελτίωση, συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    Συνεπώς, με την προτεινόμενη μεταβολή των πηγών των ΚΑΠ, αυτοί μειώνονται κατά το μέρος, κατά το οποίο διατίθενται για την καταβολή βοηθημάτων υγειονομικής περίθαλψης και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, που καλύπτονται από την έναρξη ισχύος της διάταξης και εφεξής με επιχορήγηση των Ν.Α. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτόν, αποδεσμεύονται οι ΚΑΠ από τις υποχρεώσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την καταβολή των εν λόγω βοηθημάτων και επιδομάτων, στο μέτρο που αυτές αποτελούν κατ' ουσία άσκηση κρατικής αρμοδιότητας, οπότε η σχετική επιχορήγηση των Ν.Α. πρέπει να έχει το χαρακτήρα μεταβιβαστικής πληρωμής.

    Επίσης, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μείωσης των συνολικών εσόδων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, στην περίπτωση μείωσης των ετήσιων εσόδων από τον ΦΠΑ ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος (παρ' ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δυναμικούς πόρους), προβλέπεται η αναπλήρωσή τους, είτε με αύξηση του ποσοστού απόδοσής τους, είτε από άλλες πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού. Ο ακριβής τρόπος αναπλήρωσης καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών.

    Παράλληλα, προσαρμόζεται το πλαίσιο έκδοσης των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων στην εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων. Με ξεχωριστές κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδονται ετησίως, ύστερα από πρόταση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε.), καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις:

    § Των εσόδων από τον ΦΠΑ που εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και τα έσοδα της ΕΝΑΕ, σε ποσοστό από 1,4 έως 1,6% επί του ποσού των ΚΑΠ που κατανέμεται στις Ν.Α.

    § Των εσόδων από τον ΦΠΑ που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών. Ως κριτήρια κατανομής στην περίπτωση αυτή εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ιδίως:

    α) Το πληθυσμιακό μέγεθος και η δημογραφική τάση.

    β) Το μήκος και η βατότητα του οδικού δικτύου.

    γ) Το επίπεδο των κοινωνικών εξυπηρετήσεων.

    δ) Η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων.

    ε) Οι περιβαλλοντικές συνθήκες.

    στ) Η οικονομική μειονεκτικότητα και οι δείκτες απασχόλησης.

    § Των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εγγράφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και προορίζονται για την κάλυψη των δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου των Ν.Α.

    Η κατανομή των εσόδων από τους ΚΑΠ στις Ν.Α. και την ΕΝΑΕ, γίνεται με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια.

    2. Διαχείριση εσόδων

    Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 89 του Π.Δ. 30/1996 «Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», όπου ορίζεται ότι: «Όλες οι εισπράξεις εσόδων της Ν.Α. κατατίθενται έντοκα και σε λογαριασμούς, που ορίζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο, στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε άλλη Τράπεζα. Σε βάρος των λογαριασμών αυτών αναλαμβάνονται τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή των εξόδων».

    Σκοπός είναι να παρέχεται η δυνατότητα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να τοποθετούν τα διαθέσιμά τους, που προέρχονται από είσπραξη εσόδων, είτε υπό μορφή κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε εμπορικές τράπεζες είτε, κατά ένα ποσοστό που δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνόλου των διαθεσίμων αυτών, υπό μορφή επένδυσης στο Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ.), που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Η τοποθέτηση διαθεσίμων των Ν.Α. στο ανωτέρω Κεφάλαιο, θεωρείται συμφέρουσα, διότι η προσφερόμενη από αυτό απόδοση είναι σημαντικά υψηλότερη από τις μέσες αποδόσεις των επιτοκίων της τραπεζικής αγοράς. Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, ειδικότερα, ο συντελεστής απόδοσης του Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. κινείται μεταξύ 4,3% και 4,5%, ενώ τα προσφερόμενα επιτόκια καταθέσεων στην αγορά κινούνται μεταξύ 2,12% και 2,5%.

    Ωστόσο, το ποσοστό των διαθεσίμων τους που θα μπορούν να καταθέτουν οι Ν.Α. στο εν λόγω Κεφάλαιο, επιβάλλεται να οριοθετηθεί, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ταμειακή ροή τους, εξαιτίας των ειδικών όρων ρευστοποίησης αυτού. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος αποτρέπει την πρόκληση έκτακτων ρευστοποιήσεων από τους επενδυτές φορείς και επιβάλλει την ύπαρξη προγραμματισμένου σχεδίου διαχείρισής τους. Συνεπώς, το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τρεχούμενο τραπεζικό λογαριασμό, ως προς τη δυνατότητα άμεσης ρευστοποίησης των κατατεθειμένων σε αυτό κεφαλαίων. Η τοποθέτηση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των διαθεσίμων των Ν.Α. στο ανωτέρω Κεφάλαιο, θα απαιτούσε απαραίτητα την προγενέστερη συγκρότηση και λειτουργία ενός προγραμματισμένου συστήματος διαχείρισης ταμειακών ροών.

    Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο που διέπει το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων ισχύουν τα ακόλουθα:

    Το Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., συστήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 2469/1997, με σκοπό αφενός μεν τον περιορισμό των κινδύνων από τη διαχείριση του ενεργητικού των Δημοσίων Οργανισμών και την αποφυγή δημιουργίας ελλειμμάτων διαχείρισης (προστασία αποθεματικών, αθέλητη αδρανοποίηση, εγγραφή υποαξιών), αφετέρου δε την άσκηση νομισματικής πολιτικής από το Κράτος, εξαιτίας του υψηλού μεγέθους των εν λόγω διαθεσίμων. Σήμερα, το εν λόγω Κοινό Κεφάλαιο ανέρχεται περίπου σε 17 δις Ευρώ, εκ των οποίων 1,3 δις Ευρώ ανήκει στο ΙΚΑ ενώ 1,5 δις Ευρώ ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Η τοποθέτηση κεφαλαίων στο Κ.Κ.Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. αποτελεί πράξη επενδυτικού χαρακτήρα, της οποίας η απόδοση δεν ανάγεται στην ex ante εφαρμογή συγκεκριμένου επιτοκίου, αλλά προκύπτει ex post από τον τρόπο διαχείρισης του συνολικού κεφαλαίου που διενεργείται από τις Υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία επενδύει για λογαριασμό των Δημοσίων Οργανισμών τα συλλεχθέντα κεφάλαια από αυτούς σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου της επιλογής της, που είναι διαθέσιμοι κυρίως στην πρωτογενή αγορά, χωρίς όμως να απαγορεύεται και η εξεύρεση αντίστοιχων τίτλων από τη δευτερογενή αγορά. Ως τέτοιοι τίτλοι, αρχικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, στη συνέχεια όμοια εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, ενώ σήμερα παρέχεται η ευχέρεια επενδύσεων και σε τίτλους μακροπρόθεσμης διάρκειας (ομόλογα).

    Με σκοπό τη διασφάλιση του ύψους του επενδυμένου Κοινού Κεφαλαίου από την ενδεχόμενη μείωση αυτού, λόγω μη προβλέψιμων εκροών (όπως έκτακτης ρευστοποίησης ύστερα από απαίτηση δικαιούχων Ν.Π.Δ.Δ. ή Α.Φ.), η Τράπεζα της Ελλάδος έχει το δικαίωμα να επενδύει συμπληρωματικά, εκτός από τα διαθέσιμα κεφάλαια των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ., μέρος των κεφαλαίων που προέρχονται από τον λογαριασμό ταμιακής διαχείρισης όσων εκ των φορέων τηρούν τέτοιο λογαριασμό σε αυτή (κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν.1902/1990), ανάλογα με τα υπόλοιπα και τις προβλέψιμες εκροές.

    Κατά την προσχώρηση ή αποχώρηση από το Κοινό Κεφάλαιο, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εισπράττει κανένα έξοδο και η μόνη προμήθειά της ανέρχεται στο 1,5 επί του επενδυμένου Κεφαλαίου, η οποία καταλογίζεται ως προμήθεια διαχείρισης στο τέλος κάθε μήνα και εισπράττεται κάθε εξάμηνο. Στο τέλος κάθε ημερολογιακού εξαμήνου, κατανέμονται στους δικαιούχους των λογαριασμών οι προκύπτουσες αποδόσεις, που υπολογίζονται τοκαριθμικά.

    3. Επιχορήγηση αστικών εταιριών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

    Με το άρθρο 2 του προωθούμενου σχεδίου νόμου επιδιώκεται η παροχή στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της δυνατότητας να επιχορηγούν αστικές εταιρίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τις οποίες έχουν ιδρύσει ή στις οποίες μετέχουν, εφόσον ο σκοπός τους αναφέρεται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που απορρέουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Με το ισχύον καθεστώς η επιχορήγηση αυτή δεν επιτρέπεται ενόψει της γενικής απαγόρευσης επιχορήγησης επιχειρήσεων, τις οποίες συνιστούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ή στις οποίες μετέχουν (άρθρ. 75 π.δ. 30/1996) και οι σχετικές δαπάνες δεν ενταλματοποιούνταν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου. Με την προτεινόμενη ρύθμιση οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα μπορέσουν να ενισχύσουν, μέσω των επιχειρήσεών τους, τις θεραπευτικές κοινότητες (Ο.Κ.Α.Ν.Α., ΚΕ.ΠΕ.ΨΟ., ΣΥ.ΚΕ.Ο. κλπ.) και να συμβάλουν έτσι αποτελεσματικά στον αγώνα των τοπικών κοινωνιών κατά των ναρκωτικών".

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Την προσωπική του εκτίμηση στο πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, τόνισε ωστόσο ότι η συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προήλθε από μυστικές συνεννοήσεις στο πλαίσιο της σύμπτωσης των κομματικών σκοπιμοτήτων.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε την παραπάνω δήλωσε μετά την εκλογή του ως πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού.

    Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού, ο Αλέκος Αλαβάνος ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Κωσταντόπουλο για το γεγονός ότι αφήνει μια κοινοβουλευτική ομάδα ενωμένη, συμπαγή και αποτελεσματική.

    «Το πρώτο πράγμα που μου έτυχε αφότου εκλέχτηκα Πρόεδρος του ΣΥΝ ήταν να ακούσω από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου, αποχωρώντας από το Συνέδριο, το αποτέλεσμα των μυστικών συνεννοήσεων μεταξύ των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει δύο πτυχές, την προσωπική και την πολιτική», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    «Προσωπικά, συμμερίζομαι τα αισθήματα συμπάθειας προς τον Κάρολο Παπούλια, ως έντιμο και δημοκρατικό πολιτικό. Του εύχομαι να είναι ένας καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Πολιτικά όμως, η συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έγινε στη βάση προσώπου. Έγινε με κλειστές διαδικασίες και στα πλαίσια της σύμπτωσης των στενών κομματικών σκοπιμοτήτων τους, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πρόωρες εκλογές και όχι μόνο. Εντάσσεται στο μοντέλο αποκλειστικής δικομματικής διαχείρισης του πολιτικού συστήματος, με κορυφαία έκφραση τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής.», πρόσθεσε.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Δημήτρη Καλοφωλιά και το προεδρείο της Ενωσης συναντήθηκαν, οι υπουργοί Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Πριν από λίγες ημέρες με επισκέφθηκε στο γραφείο μου ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ. Τον συνεχάρην για την εκλογή του και μου πρότεινε να επισκεφθώ τα γραφεία της Ένωσης για να συζητήσουμε με το προεδρείο τα προβλήματα που τους απασχολούν. Προβλήματα που αφορούν, πέρα από τις δικές μου αρμοδιότητες, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας - Οικονομικών και Ανάπτυξης».

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο, το οποίο «έχει πάρει το δρόμο της Βουλής». «Ακούσαμε τις απόψεις της Ένωσης για την αστική ευθύνη του Τύπου, για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, τη δημοσίευση ισολογισμών στις εφημερίδες. Θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Δημοκρατίας μας. Για την ιστορία σας λέω ότι αντίστοιχες συζητήσεις έχουν γίνει με τις Περιφερειακές Ενώσεις Ιδιοκτητών και φυσικά με τις Ενώσεις Συντακτών», υπογράμμισε.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΝΔ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Το πολιτικό σκηνικό μετά και την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, αλλά και η κατάσταση της οικονομίας, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στόχος του κόμματος θα είναι από εδώ και πέρα τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε ότι το συνέδριο του κόμματος θα γίνει στις 3 Μαρτίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι συναίνεση επί ανύπαρκτων προτάσεων και λανθασμένων πολιτικών δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. «Η λέξη συναίνεση ας μην κρύβει τις αδυναμίες της κυβέρνησης, ας μην προσπαθεί να την χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία για να κρύψει αδυναμίες και λάθη τα οποία κάνει. Αν θέλει πραγματικά συναίνεση θα μπορούσε να την είχε ήδη διασφαλίσει με συγκεκριμένες κινήσεις, βεβαίως εφόσον υπήρχανε προτάσεις».

    Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί νέα βάρη και ανασφάλεια στους πολίτες. «Συντηρητικός προϋπολογισμός, προϋπολογισμός στασιμότητας και οπισθοδρόμησης. Ισως αυτά ακούγονται μεγάλες λέξεις, αλλά είναι η πραγματικότητα είναι η αλήθεια. Και είναι η αλήθεια σε μια εποχή που πια η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για το παρελθόν, αλλά πρέπει να μιλά για το δικό της παρόν και το δικό της μέλλον», υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Εμείς έχουμε κρατήσει μια καθαρή θέση στο θέμα της Τουρκίας, υπέρ της ευρωπαϊκής της προοπτικής, υπέρ του να πάρει ημερομηνία και βεβαίως την προοπτική να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ, με, όμως αυστηρές προϋποθέσεις, αυστηρούς όρους, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την επίλυση μεγάλων θεμάτων όπως είναι το Κυπριακό, το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το θέμα των μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων βεβαίως και της ελληνικής μειονότητας και του Πατριαρχείου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [08] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΜRB

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (18:57 UTC+2)

    Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB, Στην ίδια έρευνα προηγείται ο Κώστας Καραμανλής του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

    Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,7% και το ΠΑΣΟΚ 33,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,1% ο Συνασπισμός με 3,7% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 6%.

    Στην παράσταση νίκης το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 70% και το ΠΑΣΟΚ 18,6%.

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 44,8% των ερωτηθέντων απαντά ο Κώστας Καραμανλής και το 36,4% ο Γιώργος Παπανδρέου. «Κανένας από τους δύο» απαντά 16,4%.

    Σε ότι αφορά την ικανότητα διακυβέρνησης, δηλαδή το κόμμα που μπορεί να λύσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 40,5% και το ΠΑΣΟΚ 33,6%. «Κανένα από τα δύο κόμματα» απαντά το 19,1% των ερωτηθέντων.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη μέθοδο της κάλπης σε δείγμα 2.000 ατόμων.

    [09] ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Α.

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Για την σταδιακή απόδοση στην τοπική αυτοδιοίκηση των πόρων που είχαν παρακρατηθεί τα προηγούμενα χρόνια δεσμεύτηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνάντηση που είχαν με το Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ. Οι πόροι αυτοί ανέρχονται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για γενναίο βήμα και γνωστοποίησε ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να αποδίδονται σταδιακά από το 2005.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ διατύπωσαν το αίτημα της κάλυψης από την κυβέρνηση του κόστους της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία της ΚΕΔΚΕ, λόγω των όσων είχαν γίνει στο παρελθόν, ωστόσο ανέφερε ότι στην πράξη θα υπάρξουν δεσμεύσεις και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    [10] ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Η συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού αποφασίστηκε στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και των γενικών γραμματέων των Περιφερειών της χώρας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι το υπουργείο εγκαινίασε μια περίοδο συνεργασίας με τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών ολόκληρης της χώρας μία περίοδο συνεργασίας και συνεργιών, «με απώτερο σκοπό το νοικοκύρεμα στο ακατάστατο τουριστικό περιβάλλον στην ευρύτερη ελληνική Περιφέρεια».

    Όπως είπε, το Περιφερειακό Συμβουλίο Τουρισμού, θα συνέρχεται σε μηνιαία βάση υπό τον υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης ή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι στις 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει από τα διεθνή ΜΜΕ η εκστρατεία για την τουριστική προβολή της χώρας.

    «Πρέπει να εναρμονιστεί η διαφημιστική εκστρατεία για τη χώρα, καλύπτοντας ολόκληρη την Περιφέρεια. Η κεντρική διαφημιστική καμπάνια, να είναι εναρμονισμένη με τις επιμέρους διαφημιστικές εκστρατείες των Περιφερειών, δίνοντας έτσι τέλος σε αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν, να σπαταλώνται δηλαδή κονδύλια μέσα από διαφημιστικά προγράμματα ατελέσφορα, αφού δεν προσδιόριζαν με σαφήνεια την τουριστική ταυτότητα της χώρας», σημείωσε.

    Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. «Υπάρχει δραματική έλλειψη υποδομών στην περιφέρεια. Εμείς θα κοιτάξουμε με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που κάνουμε και μέσα από το πρόγραμμα Θησέας, να ενισχύσουμε δράσεις και κυρίως αυτές που αφορούν στις πρωτοβουλίες και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και αξιοποίηση της περιουσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μια διάρθρωση, που έχουμε κάνει σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΝ. ΛΙΑΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ 2008

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (19:08 UTC+2)

    Αισιόδοξος για την ανάληψη της ΕΧΡΟ 2008 από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιος Λιάσκος, ο οποίος εκπροσωπεί το υπουργείο στη Διυπουργική Επιτροπή για την διεκδίκηση της έκθεσης.

    «Αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα. Νομίζω, ότι θα είναι για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα ένα κορυφαίο γεγονός, το οποίο ανάλογα έχει αξιολογηθεί και από τους φορείς τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και της Μακεδονίας και της Θράκης γενικότερα», υπογράμμισε ο κ. Λιάσκος.

    [12] ΦΩΛΙΑΣ: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ' ΚΠΣ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (17:19 UTC+2)

    Στις δράσεις που έχουν αναληφθεί για τη βελτίωση της υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ, αλλά και στο σκεπτικό του νέου τρόπου αποτύπωσης της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων, αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Διευκρινίζοντας τους στόχους της νέας πρωτοβουλίας για τη σύνταξη της έκθεσης προόδου του Γ΄ΚΠΣ, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι «κάθε Έλληνας έχει δικαίωμα να γνωρίζει πώς, πού, πότε και γιατί αξιοποιήθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι». Με τον τρόπο αυτό, συμπλήρωσε, καταγράφεται ανά πάσα στιγμή, ο βαθμός αξιοποίησης και απορρόφησης αποκλειστικά και μόνο των κοινοτικών κονδυλίων.

    Πρόκειται για μία έκθεση, όπως εξήγησε, που παραθέτει ανά τομέα και ανά περιφέρεια την πρόοδο που σημειώνεται. «Η δημοσιοποίηση αντικειμενικών δεδομένων ελαχιστοποιεί τα περιθώρια σύγχυσης και παραπληροφόρησης», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ σημείωσε, και τη δυνατότητα εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων που επιφέρουν την απαραίτητη κινητοποίηση και εγρήγορση των ενεργειών, ώστε να διορθώνονται οι όποιες αστοχίες ή τυχόν καθυστερήσεις.

    Τέλος, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες δράσεις που έχουν αναληφθεί με σκοπό την βελτίωση υλοποίησης του ΚΠΣ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι οργανώθηκαν ειδικές ομάδες κρούσης για την υποστήριξη τελικών δικαιούχων και διαχειριστικών αρχών συγκεκριμένων προγραμμάτων, που παρουσιάζουν υστέρηση. Παράλληλα, προκηρύχθηκαν τέσσερεις διαγωνισμοί για την πρόσληψη ελεγκτικών συμβούλων και ένας διαγωνισμός για την πρόσληψη 13 τεχνικών συμβούλων υποστήριξης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

    [13] ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (16:52 UTC+2)

    Με πτώση ολοκλήρωσε σήμερα τις συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν στην περιφέρεια. Μοναδικό φωτεινό σημείο της συνεδρίασης αποδείχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος και έλαβε ώθηση απο τις αυξημένες τοποθετήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ.

    Ειδικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους τερμάτισε τις συναλλαγές με απώλειες της τάξης του 0,65% και διαμορφώθηκε στις 2.682,00 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στην περιοχή μεταξύ των 2.675,81 και 2.708,06 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, που έφθασε στο ποσό των 159,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 26.903.730,63 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων. Από τα πακέτα που συναλλάχθησαν ξεχώρισαν εκείνα των ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ, ύψους 7.180.800,00 ευρώ, στα 21,12 ευρώ και της ALPHA BANK, αξίας 7.084.000,00 ευρώ, στα 25,30 ευρώ.

    Αρνητικό καταγράφηκε και το ισοζύγιο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 69 από αυτές να τερματίζουν σε θετικό πεδίο, έναντι 230 πτωτικών και 131 που παρέμειναν αμετάβλητες.

    Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο τιμής σημείωσαν οι μετοχές των εταιριών PAPERPACK ΤΣΟΥΚΑΡΙΔΗΣ (11,21%), και της ΞΙΦΙΑΣ (9,33%). Στον αντίποδα, σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τίτλοι των EURODRIP (-17,86%), ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (-11,11%) και της ΙΝΤΕΑΛ (-10,71%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών και οι πέντε δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τις υψηλότερες ζημίες να καταγράφει ο ΜΙD 40 της μέσης, ο οποίος και υποχώρησε κατά 1,48%, ενώ ο Eurobank MID 50 σημείωσε κάμψη κατά 1,07%.

    Κατά 1,37% υποχώρησε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, έναντι απωλειών 0,68% για τον FTSE/ASE 140 και 0,50% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με το μεν πρώτο να τρέχει με γοργό ρυθμό της τάξης του 0,98%, έχοντας ωστόσο απολέσει σημαντικό μέρος των αρχικών του κερδών, και το δε δεύτερο να ακολουθεί πτωτική πορεία κατά 0,68%.

    Η άνοδος των τηλεπικοινωνιών, αντανακλάται στα σημαντικά κέρδη του ΟΤΕ (+1,76%), που αντιστάθμισαν οι πιέσεις στον τίτλο της ΛΑΝ ΝΕΤ (-1,85%), ενώ Cosmote και Forthnet δε σημείωσαν μεταβολή.

    Η πτώση στις τράπεζες είναι απόρροια των πιέσεων που ασκήθηκαν στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (-2,13%), ALPHA BANK (-1,99%), ΑΤΤΙΚΗΣ ( -1,79%), ΓΕΝΙΚΗΣ (-1,69%), ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (-1,51%), και της ΑΤΕ (-1,29%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Πτωτικά κινήθηκαν στο σύνολό τους οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με επικεφαλής εκείνον της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, που υποχώρησε σε ποσοστό 2,23%, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές των εταιριών ΓΕΚ (-5,24%) και της ΚΕΚΡΟΨ (-4,51%).

    Αισθητή πτώση κατά 2,11% σημείωσε και ο κλάδος της πληροφορικής, εξαιτίας των έντονων ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών LOGIC DIS (-5,71%) και της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ (-3,66%).

    Απώλειες, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν κατά σειρά οι δείκτες των συμμετοχών (-1,91%), των βασικών μετάλλων (-1,70%), των τροφίμων και ποτών (-1,52%), του λιανικού εμπορίου (-1,45%), των βιομηχανιών (-1,42%), των διυλιστηρίων (-1,40%), της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (-1,31%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-1,26%), καθώς και των εκδόσεων - εκτυπώσεων και των κατασκευαστικών (-1,25% αμφότεροι).

    Κάμψη σε ποσοστό 0,85% σημείωσε ο κλάδος της παράλληλης αγοράς και ακολούθησαν οι δείκτες των ασφαλειών (-0,71%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-0,63%), του χονδρικού εμπορίου (-0,37%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,26%) και των επενδύσεων (-0,20%).

    [14] ΜΠΑΡΝΙΕ: Η ΓΑΛΛΙΑ ΘΑ ΘΕΤΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 14 Δεκεμβρίου 2004 (21:05 UTC+2)

    Η Γαλλία, σε όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα θέτει ερωτήσεις και ζητήματα στην Αγκυρα τόσο για τη γενοκτονία των Αρμενίων όσο και για την Κύπρο, τόνισε σήμερα ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

    Είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος Υπουργός μίλησε για «γενοκτονία» Αρμενίων και όχι για «τραγωδία», λέξη που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Θύμα απαγωγής στο ανατολικό Αφγανιστάν έπεσε ένας Τούρκος μηχανικός, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Στην περιοχή διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό στοιχείων που θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση της απαγωγής, η οποία σημειώνεται σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα από την απελευθέρωση τριών υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι κρατούνταν ως όμηροι επί περίπου έναν μήνα.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2005

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Με στόχο να αναθερμανθούν εκ νέου οι σχέσεις της Αγκυρας με το Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές του 2005.

    Οι σχέσεις των δυο χωρών «ψυχράνθηκαν» μετά από τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «το Ισραήλ εφαρμόζει κρατική τρομοκρατία στην Παλαιστίνη».

    Η Άγκυρα είχε αντιδράσει έντονα στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμεντ Γιασίν, από το Ισραήλ και ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει ως «κρατική τρομοκρατία» την ενέργεια αυτή καθώς και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

    Ο κ. Γκιούλ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας πριν από τις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές, στις 9 Ιανουαρίου.

    [17] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    «Η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι στη βάση των προσδοκιών μας και δεν θέλουμε να μας επιβληθούν νέα κριτήρια». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

    «Η Τουρκία έκανε όλα τα απαραίτητα βήματα για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Κάναμε ό,τι έπρεπε, επιδεικνύοντας τη βούλησή μας. Από εδώ και στο εξής την ευθύνη έχει η ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την επιβολή νέων κριτηρίων στην ενταξιακή της πορεία.

    «Η στάση μας απέναντι στην ΕΕ είναι καθαρή. Διανύσαμε αυτή τη μακρά απόσταση γιατί πιστεύουμε στις ανθρώπινες αξίες και οι προσπάθειές μας ως μια χώρα 70 εκατ. πολιτών θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές. Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να επιδείξουν μια ειλικρινή στάση, στο όνομα των παγκόσμιων αξιών, που καταγράφονται στις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ» πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΕ, στις 17 Δεκεμβρίου, θα επιδείξει τη δύναμη των φιλοσοφικών της αξιών και θα μας δείξει ένα καθαρό όραμα».

    [18] ΓΚΙΟΥΛ: Η ΑΓΚΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 14 Δεκεμβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Ξεκάθαρη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, η οποία θα είναι μάλιστα εντός του 2005, αναμένει η Αγκυρα από την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο.

    Αφού υπογράμμισε πως στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου η οποία θα επισκιάζει το στόχο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, αυτή η εξέλιξη δεν θα γίνει αποδεκτή από την Αγκυρα, ο κ. Γκιούλ, επέστησε την προσοχή στο ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που αναλογούσαν στην ίδια όσον αφορά την ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υλοποιήσαμε μία σιωπηρή μεταρρύθμιση. Δεν έχουμε καμία έλλειψη στο δρόμο για την Ε.Ε. Το χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων θα συνεχισθεί και στο εξής».

    Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την εξασφάλιση μόνιμης λύσης στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Υπεύθυνος του ανεπίλυτου εκεί δεν είναι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ. Δυστυχώς, η ΕΕ διαπράττοντας λάθος, δέχθηκε τον ελληνοκυπριακό τομέα πριν την επίλυση του προβλήματος».

    Υπογράμμισε δε ότι η σωστή πλατφόρμα για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι η ΕΕ αλλά ο ΟΗΕ και κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίζει ενεργό ρόλο για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο πρόβλημα.

    [19] ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ ΟΙ ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΙ ΒΟΚΟΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Παρελθόν θα πρέπει να θεωρούνται για τον ΠΑΟΚ οι Δημήτρης Μάρκος και Λεωνίδας Βόκολος. Οι δύο Ελληνες ποδοσφαιριστές βρέθηκαν το μεσημέρι στα γραφεία της ομάδας και συζήτησαν με τους διοικούντες της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τη λύση της συνεργασίας τους.

    Αρκετοί αναφέρουν ότι οι δύο παίκτες πλήρωσαν το τίμημα να δεχθούν το ποσό των 20.000 ευρώ (ως εκπρόσωποι των παικτών) από τον πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, Άγγελο Αναστασιάδη και εν αγνοία της διοίκησης. Ετσι το μόνο που απομένει είναι η ρύθμιση του οικονομικού σκέλους, ώστε οι δύο ποδοσφαιριστές να αποχωρήσουν χωρίς να δημιουργήσουν τριγμούς στην ομάδα.

    [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Το παιχνίδι του ΠΑΟ με τον Ιωνικό, στη Λεωφόρο ξεχωρίζει στο αυριανό πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της Β' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας. Οι πράσινοι θέλουν σκορ ασφαλείας για να έχουν τον πρώτο λόγο στον επαναληπτικό, ενώ η ομάδα του Βαγγέλη Βλάχου θα αγωνιστεί με στόχο την ισοπαλία.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια ο Ηρακλής που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, θα δοκιμαστεί στο Βόλο κόντρα στην τοπική Νίκη, ενώ η Ξάνθη θα αντιμετωπίσει στη Λιβαδειά τον Λεβαδειακό. Επίσης δύσκολη αποστολή θα έχει και η Καλαμαριά στις Σέρρες κόντρα στον Πανσερραϊκό.

    Οι αυριανοί αγώνες είναι:

    14.30 (Λιβαδειά) Λεβαδειακός-Ξάνθη

    14.45 (Παγκρήτιο) Εργοτέλης-Πτολεμαϊδα

    14.45 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Απόλλων Αθ.

    14.45 (Σερρών) Πανσερραϊκός-Απόλλων Καλαμαριάς

    14.45 (Φ. Αραβαντινού) Θύελλα Πατρών-ΟΦΗ

    14.45 (Σταυρούπολης) Παύλος Μελάς-Καστοριά

    14.45 (Πανθεσσαλικό) Νίκη Βόλου-Ηρακλής

    18.00 (Α. Νικολαίδης) ΠΑΟ-Ιωνικός.

    [21] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο Γ. ΓΛΥΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Δεν έφθανε η παραίτηση του Ουρουγουανού τεχνικού Σέρχιου Μαρκαριάν, σήμερα παραιτήθηκε και ο Γιάννης Γλυκός από τη θέση του Β΄ αντιπροέδρου του Δ.Σ. και του γενικού διευθυντή της ΠΑΕ Ηρακλής.

    Στη σχετική επιστολή που έστειλε ο κ. Γλυκός στη διοίκηση της «κυανόλευκης» ΠΑΕ αναφέρονται: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Β΄ Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και του Γενικού Διευθυντή της ΠΑΕ Ηρακλής.

    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα, για την εμπιστοσύνη που μου παρείχατε, αλλά και για τη μοναδική ευκαιρία που μου δώσατε να εργαστώ και να υπηρετήσω το σύλλογο που λατρεύω από την ημέρα που γεννήθηκα. Σε ολόκληρη τη διάρκεια της παρουσίας μου στο Δ.Σ., αλλά και από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΠΑΕ, κάθε πράξη μου είχε ως γνώμονα το συμφέρον της αγαπημένης μας ομάδας και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μου κάτω από αυτό το πρίσμα.

    Τέλος, είμαι σίγουρος πως η ποδοσφαιρική μας ομάδα θα βρει το δρόμο της και θα φέρει σε όλους μας μεγάλες χαρές στο μέλλον, αρκεί όσοι συμμετέχουν σε αυτή από οποιοδήποτε πόστο (διοίκηση, προσωπικό, προπονητές, ποδοσφαιριστές) να μην αναζητούν με «πισώπλατα μαχαιρώματα» την προσωπική τους προβολή και όφελος και όλοι να αντιληφθούν το πραγματικό μέγεθος και το «ειδικό βάρος» της ιδέας που λέγεται Ηρακλής.

    Στην ομάδα μας δε χωράνε ανούσιες διαφωνίες και προσωπικοί εγωισμοί, αλλά μόνο ενότητα και πολλή δουλειά, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια «ασπίδα προστασίας» που τόσο χρειάζεται η ομάδα, για να απομακρυνθούν από κοντά της οι εντός αλλά και οι εκτός των τειχών εχθροί της, έτσι ώστε θέματα όπως το γήπεδο και η οικονομική αυτονομία να έχουν αίσιο τέλος».

    Λίγο νωρίτερα η προπόνηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε παρουσία αστυνομικής δύναμης.

    [22] Α. ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ: ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Ο Αντώνης Γιαννούλας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 91κ. στο πλαίσιο του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Ο πρωταθλητής δεν παρουσιάστηκε στο ρινγκ όπως αυτός θα ήθελε, καθώς δεν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως γι' αυτό το πρωτάθλημα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι αποφάσισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ν' ανέβει κατηγορία και ν' αγωνιστεί στα 91κ., στην οποία δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο παρελθόν.

    «Η αλήθεια είναι, ότι η κατηγορία των 91κ. δεν μου ταιριάζει κάτι που φάνηκε μέσα από τους αγώνες που έδωσα. Αποφάσισα πάντως ν' αγωνισθώ στην συγκεκριμένη κατηγορία, επειδή κάτι τέτοιο ταίριαζε στην αγωνιστική στρατηγική της ομάδας μου, του Πανελληνίου ΓΣ. Από εδώ και πέρα θα αγωνίζομαι στα 81κ.» επισήμανε ο Ελληνας πυγμάχος.

    [23] Ο ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ, πρώην προπονητής του Ηρακλή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε για κύπριους ποδοσφαιριστές που φέρεται να ενδιαφέρουν ελληνικές ομάδες. "Μπορεί το κυπριακό πρωτάθλημα να μην είναι το καλύτερο του κόσμου ή της Ευρώπης, έχει βελτιωθεί όμως αρκετά, την χρονιά που διανύουμε. Παίζουν πλέον και κοινοτικοί ποδοσφαιριστές και το επίπεδο είναι καλύτερο», τόνισε ο κ. Γιοβάνοβιτς και συνέχισε: «Ο Κώστας Χαραλαμπίδης, είναι ποδοσφαιριστής μου, στο ΑΠΟΕΛ. Είναι 23 ετών και αγωνίζεται εδώ και 5 χρόνια στην ομάδα. Μπορεί να παίξει σε όλες τις ελληνικές ομάδες. Είναι χαρισματικός ποδοσφαιριστής και είναι άριστος χειριστής της μπάλας. Επειδή είμαι προπονητής της ομάδας γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ελληνικές ομάδες. Όμως πρέπει να καταλάβουν οι ελληνικές ομάδες, ότι για να αποκτήσουν τους καλούς κύπριους ποδοσφαιριστές, θα πρέπει να δώσουν αρκετά χρήματα. Ο Στάθης Αλωνευτής παίζει στην Ομόνοια. Είναι 20 ετών και είναι από τους ταχύτερους ποδοσφαιριστές που έχω δει. Στα θετικά δεν είναι μόνο η ταχύτητά του. Είναι διεισδυτικός και θα έλεγα ότι είναι ένα μεγάλο ταλέντο. Ο Νόρτνιν Βούτερς της Ανόρθωσης, είναι ένας προικισμένος ποδοσφαιριστής. Είναι 27 ετών και έχει μεγάλη εμπειρία».

    [24] ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΤΟ 2000

    Παρίσι, 14 Δεκεμβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Σοβαρά κατασκευαστικά λάθη οδήγησαν στην τραγική συντριβή του Κονκόρντ, το 2000, έξω από το Παρίσι, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 113 ατόμων, αποφάνθηκε, σήμερα, η γαλλική δικαιοσύνη.

    Σημαντικό ρόλο στο τραγικό δυστύχημα φέρεται, επίσης, πως έπαιξε και η ύπαρξη ενός ελάσματος από άλλο αεροσκάφος στον διάδρομο απογείωσης του Κονκόρντ, που συνετρίβη λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ντε Γκωλ της γαλλικής πρωτεύουσας, τον Ιούλιο του 2000.

    [25] ΑΜΠΑΣ: Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

    Ιερουσαλήμ, 14 Δεκεμβρίου 2004 (17:38 UTC+2)

    Λάθος που πρέπει να λάβει τέλος χαρακτήρισε τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ ο προσωρινός ηγέτης των Παλαιστινίων και επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον εκλιπόντα Γιάσερ Αραφάτ στην προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    Η κίνηση αυτή του Μαχμούντ Αμπάς θεωρείται ως προσπάθεια για αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις με το Ισραήλ μετά τον θάνατο του Αραφάτ, που αναμένεται, ωστόσο, να συναντήσει έντονες αντιδράσεις από μια σημαντικά μεγάλη μερίδα των Παλαιστινίων που θεωρούν ότι ο ένοπλος αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Αμπάς, τον οποίον οι δημοσκοπήσεις θέλουν να προηγείται στην «κούρσα» των προεδρικών εκλογών της 9ης Ιανουαρίου, θεωρείται πως έχει τη στήριξη του Ισραήλ και της διεθνούς κοινότητας.

    Ο προσωρινός ηγέτης των Παλαιστινίων είχε χαρακτηρίσει λανθασμένο τον ένοπλο αγώνα και σε συζητήσεις που είχε με στενούς συνεργάτες του, ακόμη κι όταν ο Αραφάτ ήταν εν ζωή, αλλά δεν μιλούσε συχνά δημόσια γι' αυτή του τη θέση.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν το 2003 είχε επικρίνει έντονα τη δράση των ένοπλων ομάδων, είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση παλαιστινιακών οργανώσεων αλλά και πολιτών.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ωστόσο, στην αραβόφωνη εφημερίδα «Asharq al Awsat» (Μέση Ανατολή» που εκδίδεται στο Λονδίνο, ο Αμπάς τονίζει ότι ο αγώνας των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή κατοχή δεν θα πρέπει να βρίσκει καταφύγιο στη βία.

    Είναι σημαντικό να κρατηθεί ο αγώνας μακριά από τα όπλα, λέει χαρακτηριστικά ο Αμπάς, ο οποίος καλεί τους Παλαιστίνιους να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα- πλην της βίας- προκειμένου να φτάσουν στον σκοπό τους που είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

    «Η χρήση όπλων ήταν επιζήμια και πρέπει να σταματήσει» τονίζει ο προσωρινός ηγέτης των Παλαιστινίων, ελπίζοντας πως η έκκλησή του αυτή θα εισακουστεί από τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

    [26] ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Η ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Παρίσι, 14 Δεκεμβρίου 2004 (17:33 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, εγκαινίασε σήμερα την ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο, μια κατασκευή ψηλότερη από τον Πύργο του Αιφελ και μακρύτερη από τη Λεωφόρο των Ηλυσίων, που έρχεται να θεραπεύσει τον κυκλοφοριακό «πονοκέφαλο» στη Νότια Γαλλία.

    Η γέφυρα, σχεδιασμένη από τον Βρετανό αρχιτέκτονα, Νόρμαν Φόστερ, αποτελεί έναν νέο συνδετικό οδικό κρίκο ανάμεσα στο Παρίσι και τα ισπανικά σύνορα, μια διαδρομή που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να είναι πολλές φορές αρκετά δύσκολη.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηλότερη κολώνα της γέφυρας βρίσκεται στα 343 μέτρα, 19 μέτρα ψηλότερα από τον Πύργο του Αιφελ.

    [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΛΓΕΡΙΝΩΝ ΚΙ ΕΝΟΣ ΜΑΡΟΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Μαδρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Τρεις Αλγερινούς κι έναν Μαροκινό συνέλαβαν οι ισπανικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δράση εκτρεμιστικών ισλαμιστικών πυρήνων στη χώρα.

    Οι τέσσερις αραβικής καταγωγής άνδρες συνελήφθησαν στις πόλεις Βικτόρια, Τερουέλ και Μαδρίτη.

    Ο Μαροκινός, Χάλιντ Ζέιμι Πάρντο, 27 ετών, φέρεται ως ύποπτος για δεσμούς με τον Μαροκινό φυγά, Αμερ ελ Αζίζι, ο οποίος καταζητείται σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη, αλλά και το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Μαροκινός θεωρείται, επίσης, ότι είχε σχέσεις με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της επίθεσης στη Μαδρίτη, τον Τυνήσιο Σερχάνε Μπεν Αμπντελματζίντ Φάχετ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο από τις ισπανικές αρχές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μόλις πέντε ημέρες αργότερα, λόγω ανεπαρκών στοιχείων εναντίον του.

    [28] ΙΡΑΚ: ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΖΩΝΗΣ

    Βαγδάτη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (17:25 UTC+2)

    Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε νωρίς το πρωί, σε σημείο ελέγχου εντός της Πράσινης Ζώνης στη Βαγδάτη, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας εντός της Πράσινης Ζώνης σε διάστημα μόλις 48 ωρών.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΘΕΑΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΤΟ CEDEFOP

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (13:48 UTC+2)

    Η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Δημήτρη Ζάχου με τίτλο «Μορφές» εγκαινιάζεται αύριο Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στις 18.30, στο εκθεσιακό χώρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop).

    Η έκθεση αναδεικνύει μία άγνωστη και αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ψυχής με έναν άμεσο και ειλικρινή τρόπο. Ο καλλιτέχνης, που βίωσε την απώλεια της πραγματικότητας, πετυχαίνει μέσω της τέχνης να τη δημιουργήσει εκ νέου.

    Ο Δημήτρη Ζάχος εντάσσεται στην επονομαζόμενη τέχνη του περιθωρίου (Outsider Art). Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν αυτά τα έργα είναι κυρίως άτομα με ψυχική ή πνευματική αναπηρία που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

    Τα έργα του επιλέχτηκαν ανάμεσα σε χιλίαδες υποψηφιότητες να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Καλλιτεχνικό Βραβείο Ζωγραφικής και Χαρακτικής για καλλιτέχνες με πνευματική αναπηρία «EUWARD» που απονέμεται κάθε δύο χρόνια με χρηματικό έπαθλο 19.000 ευρώ.

    Υποψήφιοι για το EUWARD 2004 ήταν καλλιτέχνες από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων και έργα του Δημήτρη Ζάχου.

    Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 31 Ιανουαρίου 2005 και οι ώρες λειτουργίας για το κοινό είναι από τις 10π.μ. ως τις 8 μ.μ.

    [30] Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (13:39 UTC+2)

    Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Ορχήστρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των J. Sibelius, P.I. Tschaikowsky, J. Strauss, I. Smetana καθώς και Ύμνους και Κάλαντα Χριστουγέννων.

    [31] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (12:47 UTC+2)

    Λογοτεχνική εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά και την έναρξη της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα διοργανώνει η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της ΝΔ.

    Η εκδήλωση έχει τίτλο "Ο Παύλος Μελάς στην ελληνική λογοτεχνία" και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στη Μονή Λαζαριστών.

    Το θέμα θα αναπτύξει η φιλόλογος Μαρία Μιχαηλίδου - Ανδρεάδου, ενώ ο ηθοποιός και διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Καρέλλης και η ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός της ΕΡΤ3 Αννα Γιαννακίδου θα διαβάσουν λογοτεχνικά κείμενα που γράφηκαν για τον Παύλο Μελά.

    Μεταξύ άλλων θα ακουστούν ποιήματα και αποσπάσματα αφηγημάτων των: Αριστομένη Προβελέγγιου, Στέφανου Δάφνη, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Κωστή Παλαμά, Γεώργιου Σουρή, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Λέανδρου Παλαμά, Ιωνα Δραγούμη, Πηνελόπης Δέλτα, Ναταλίας Μελά, Γεώργιου Μόδη, καθώς και δημοτικά τραγούδια.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (12:41 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της έκθεσης του ιερομόναχου Αναστασίου, με τίτλο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Αφιέρωμα στον Παύλο Μελά», η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης «Ιανός».

    Ο ιερομόναχος Αναστάσιος, ένας δημιουργός ναϊφ και αυτοδίδαχτος, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες, αποτυπώνει τοπία της γης της Μακεδονίας και ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα.

    Ο ιερομόναχος Αναστάσιος κατάγεται από το Παντείχιον της Κωνσταντινουπόλεως. Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος το 1977 και εγκαταβιώνει στο Ιερό Κελλί του Τιμίου Προδρόμου Διονυσίου του εκ Φουρνά στις Καρυές. Από το 1987 διακονεί την ενορία Γοματίου Χαλκιδικής. Από τις εκδόσεις ΕΡΜΗΝΕΙΑ κυκλοφορούν δύο λευκώματά του «Αθωνικά Δίπτυχα» και «Εορτές και πανηγύρεις στο Γομάτι». Έργα του παρουσιάστηκαν στην αίθουσα τέχνης ΙΑΝΟΣ σε δύο εκθέσεις το 2000 και το 2003.

    [33] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Α.Σ. ΑΡΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2004 (11:48 UTC+2)

    Το λεύκωμα "Αθλητικός Σύλλογος Άρης" του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, στις 20.30, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

    Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει την καταγραφή της αθλητικής ιστορίας της πόλης. Επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος ερευνά, για έναν ολόκληρο χρόνο, την ιστορία ενός αθλητικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης και στο τέλος της χρονιάς παρουσιάζεται ο καρπός της εργασίας αυτής υπό τη μορφή ενός πλούσιου ιστορικού Λευκώματος.

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης παρουσίασε, το 2002 το ιστορικό λεύκωμα Μορφωτικό Αθλητικό Σωματείο ΑΕΤΟΣ και το 2003 το ιστορικό λεύκωμα Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλής 1908-2003.

    Για το 2004, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ερεύνησε και κατέγραψε την ιστορία του Αθλητικού Συλλόγου ΑΡΗΣ. Καρπός της έρευνας αυτής είναι ένα πλούσιο ιστορικό λεύκωμα, στο οποίο παρουσιάζονται πολλά τεκμήρια και στιγμιότυπα, όχι μόνο της ιστορίας του ΑΡΗ, αλλά και του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας γενικότερα. Στο πολυσέλιδο βιβλίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 500 φωτογραφίες, οι περισσότερες των οποίων είναι αδημοσίευτες. Στην εργασία βοήθησε και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Αναστασιάδης.

    Το λεύκωμα θα παρουσιάσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, ο πρόεδρος του Α.Σ. και της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ, Νικήτας Ματθαίου, ο παλαίμαχος αθλητής και πρόεδρος του συλλόγου, Μενέλαος Χατζηγεωργίου και ο επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ., στο μάθημα, ιστορία της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, Σωτήριος Γιάτσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 14 December 2004 - 19:14:09 UTC