Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΝΕΑ
  • [02] ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008
  • [03] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [04] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ
  • [05] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
  • [06] ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [08] ΟΙ 15 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [09] ΡΕΚΟΡ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΩΝ Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 2004
  • [10] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [12] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
  • [13] ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [14] Η ΝΑΤΑΣΑ ΜΙΤΣΙΤΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΕΚΤΟΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΕΣΕ ΕΑΥΤΟΝ Ο ΜΠΟΥΤΖΑΚΟΥ
  • [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [18] ΑΓΧΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 2-0 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [19] ΙΣΟΠΑΛΗ 2-2 Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΦΗ- ΠΑΟΚ
  • [20] Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΜΕΝΤ 79-67
  • [21] ΣΕΡΒΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
  • [22] ΒΟΛΕΪ: Ο ΠΑΟΚ ΕΧΑΣΕ 3-0 ΣΕΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [23] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ ΚΑΙ 11 ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ
  • [24] ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
  • [25] ΘΥΜΑ ΤΟΞΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ
  • [26] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΠΛΩΝ
  • [27] ΣΤΟΥΣ 10 ΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ
  • [28] 250 ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
  • [29] "ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Τον Κάρολο Παπούλια προτείνει για διάδοχο του Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας η Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, το βράδυ της Κυριακής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Αφού υπογράμμισε ότι στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια ως μετριοπαθή, συνετό και συναινετικό πολιτικό και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας.

    Ολόκληρο το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Σήμερα, πραγματοποιούμε ένα βήμα προόδου για τη χώρα και το πολιτικό μας σύστημα. Είναι ισχυρότατη προσωπική μου πεποίθηση πως κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης και της συνεννόησης είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων. Είναι γνωστό πόσο επίμονα έχω μιλήσει για την ανάγκη συναίνεσης σε τομείς όπως τα εθνικά μας θέματα, η Παιδεία και η Υγεία. Στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Προέχει το πνεύμα του Συντάγματος. Προέχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Προέχουν οι επιταγές της κοινωνίας, προέχει η πολιτική πρόοδος του τόπου. Εδώ και πολύ καιρό έχω υπογραμμίσει πως αποτελεί πεποίθησή μου πως οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουμε καθήκον να συνεννοηθούμε στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό επιβάλλει ο σεβασμός στους θεσμούς, αυτό επιβάλλει η κοινή λογική. Η Νέα Δημοκρατία ως πλειοψηφούσα πολιτική δύναμη θα μπορούσε να προτείνει υποψήφιο από τα πολλά, ικανά στελέχη της, που διαθέτουν ευρεία αποδοχή στην κοινωνία. Όμως, στόχος μας δεν είναι να επιβάλλουμε τις επιλογές μας. Αντίθετα, καθήκον μας είναι να κερδίσουμε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της κοινωνίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι επιλογή μας να προτείνουμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο. Χρειαζόμαστε την πείρα, τις γνώσεις, τη σωφροσύνη μιας μακράς πολιτικής διαδρομής. Χρειαζόμαστε πρωτίστως στη θέση του Προέδρου πρόσωπο, το οποίο στη διαδρομή του έχει μάθει να συνθέτει και να ενώνει. Ένα συνετό και συναινετικό Πρόεδρο, που θα είναι συνεχιστής του έργου του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, ο οποίος με τόση επιτυχία υπηρέτησε το θεσμό αλλά και όλο τον Ελληνισμό, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες. Με βάση τα δεδομένα αυτά, προτείνουμε ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπούλιας σήμερα δεν είναι βουλευτής και άρα έχει τις αναγκαίες αποστάσεις από τα κομματικά δρώμενα. Διαθέτει τις γνώσεις και την πείρα που χρειάζεται η θέση του Προέδρου, από τη μακρά του θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στην πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του επέδειξε σπάνια μετριοπάθεια και απέφυγε οξύτητες. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συνεργάστηκε άψογα με όλα τα κόμματα. Εδειξε στην πράξη τι σημαίνει συναίνεση και ενότητα. Πιστεύω πως επιλέγοντας και προτείνοντας τον κ. Κάρολο Παπούλια, κάνουμε μια σωστή και γενναία επιλογή. Εχουμε υπερβεί τα κομματικά στεγανά. Στόχος μας είναι μόνο να υπηρετήσουμε τον τόπο. Είμαστε βέβαιοι πως η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας. Της κοινωνίας, την οποία όλοι οι πολιτικοί καλούμαστε πάντα να υπηρετούμε με αποτελεσματικότητα, με διαφάνεια, με τόλμη και τη μέγιστη δυνατή ενότητα.

    Σας ευχαριστώ πολύ".

    [02] ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ EXPO 2008

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (12:12 UTC+2)

    Κρίσιμη μάχη, δίνει η Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ώστε η Θεσσαλονίκη, να αναλάβει τη διοργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ για το έτος 2008. Οι εκπρόσωποι 90 χωρών, θα αποφασίσουν την προσεχή Πέμπτη στο Παρίσι, για την πόλη που θα αναλάβει τη διοργάνωση, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ Τεργέστης, Σαραγόσας και Θεσσαλονίκης, η οποία συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

    Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο του Παρισιού, η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων των τριών πόλεων, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης και τα ασυγκρίτως μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αυτή διαθέτει έναντι των ανταγωνιστριών της πόλεων.

    Eάν η Θεσσαλονίκη επικρατήσει, τα επόμενα 3,5 χρόνια θα κινείται στους ρυθμούς της ΕΧΡΟ, ενώ η Ελλάδα τέσσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα διοργανώσει ένα ακόμη παγκόσμιο γεγονός.

    Με την πιθανή ανάληψη διοργάνωσης της ΕΧΡΟ, η Θεσσαλονίκη θα κατοχυρώσει το διεθνή της ρόλο ως επίκεντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κάτι για το οποίο αγωνίζεται ακόμη από τη δεκαετία του 1980, μετά τις συγκλονιστικές αλλαγές στα Βαλκάνια.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία, εκφράζεται από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη, που ηγείται της ελληνικής προσπάθειας. "Έχουμε προβάδισμα", λέει, σε συνέντευξή του στον «Αγγελιοφόρο», προσθέτοντας: "Δεν διακατεχόμαστε από μίζερη ηττοπάθεια, ούτε από "επηρμένη αισιοδοξία".

    "Εκτελέσαμε", πρόσθεσε ο υπουργός, "το 90% του σχεδιασμού μας, με πολύ καλή αποδοχή παγκοσμίως. Γνωρίζουμε ότι κάποιος θα νικήσει και κάποιος θα χάσει. Ετσι προβλέπουν οι όροι του παιχνιδιού. Ετσι συμβαίνει στις διαδικασίες των υποψηφιοτήτων. Σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα την πραγματικότητα".

    [03] Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Ο Αλέκος Αλαβάνος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ, αφού στη σημερινή ψηφοφορία έλαβε ποσοστό 58,5% του συνόλου των ψήφων, έναντι 33,18% του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και 6,94% του Χ. Παπαδόπουλου.

    Στη σημερινή διαδικασία ψήφισαν 1.110 άτομα και βρέθηκαν έγκυρα 1.094 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων τα 649 ήταν υπέρ του Α. Αλαβάνου, τα 368 υπέρ του Μ. Παπαγιαννάκη και τα 77 υπέρ του Χ. Παπαδόπουλου.

    [04] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Σημαντική για το μέλλον του Ελληνισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης χαρακτηρίσθηκε από τους συμμετέχοντες η ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του ΥΠΕΞ και του Σ.Α.Ε. και την παρουσία εκπροσώπων όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, φορέων της Αυτοδιοίκησης και ποντιακών σωματείων για το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού στις χώρες αυτές.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την ολοκλήρωσή της ημερίδας ο υφ. Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Νομάρχης Θεσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο υφ. Πολιτισμού Γιώργος Ορφανός, ο Συντονιστής ΣΑΕ Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης επισημάνθηκε η επιτυχία των εργασιών με την καταγραφή και ιεράρχηση των προβλημάτων μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και τις οργανώσεις των ομογενών σε χώρες της τέως Σοβιετική Ένωσης.

    Όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλάκης, θα πρέπει να γίνει απολογισμός των έως τώρα δραστηριοτήτων και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, ενώ δεσμεύτηκε για αύξηση της ενίσχυσης του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης από το ΥΠΕΞ. Τόνισε δε ότι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, είναι τα θέματα παιδείας και πολιτισμού, αλλά και η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαμονής των ομογενών στις πατρογονικές τους εστίες. «Η Ημερίδα είναι μία νέα αρχή της πολιτικής που δρομολογεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των αδελφών μας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και όσων έχουν παλιννοστήσει στην Ελλάδα. Αρκετά προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί με θεσμικό πλαίσιο από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,».

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκη Παναγιώτης Ψωμιάδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκανδαλάκη για την έμπρακτη υποστήριξη του Κέντρο Μαύρης Θάλασσας για τη συνεχή και ακούραστη προσφορά του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, τόνισε ότι το Κέντρο είναι από τους πρώτους φορείς που με πενιχρά μέσα με συνέπεια παρήγαγε και παράγει έργο στα επτά χρόνια από την ίδρυσή του και ευχήθηκε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και τα άλλα υπουργεία.

    Επίσης ο κ. Ψωμιάδης τόνισε την επιτυχία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Ρωσία και τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. «Δεν μηδενίζουμε , ούτε ισοπεδώνουμε τίποτα από το παρελθόν. Υπήρχαν όμως καθυστερήσεις, έγιναν λάθη, σπαταλήθηκαν πάρα πολλά χρήματα, τα οποία δεν έπιασαν τόπο. Θέλω να πιστεύω ότι, με τη βοήθεια και τη συνεργασία του ΣΑΕ, τη βοήθεια εκ μέρους της Πολιτείας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Πρώτη προτεραιότητα είναι να τεθεί φραγμός στη συρρίκνωση του ελληνισμού της άλλης Ελλάδας της ανθρωπιάς και του πολιτισμού όπως είπε, μέσα από προγράμματα, που θα δώσουν γερά θεμέλια».

    Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Ορφανός τόνισε ότι στην υπογραφή της διακήρυξης για την πορεία του παγκόσμιου Αθλητισμού, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε το λίκνο του πολιτισμού , του αθλητισμού και της παιδείας. Αυτά λοιπόν τα βασικά στοιχεία μπορούμε να τα μετουσιώσουμε σε πράξη ο ελλαδικός και ο παγκόσμιος ελληνισμός. Έτσι η διαρκής μας προσπάθεια για ένα συνεχές πνεύμα ανταλλαγών πολιτιστικών και αθλητικών θα είναι το στοιχείο το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού προσθέτει σε όλη αυτή τη διαδικασία , ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει καθώς πρόσφατα είχαμε υποδεχθεί εξήντα εκπροσώπους μας από τη Μόσχα και θα συνεχιστεί συγκροτημένα με δράσεις , με τη συνεργασία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του ΥΠΕΞ , έτσι ώστε το πνεύμα του αθλητισμού να γίνει πραγματικότητα μέσα από αυτά τα προγράμματα.

    Συνεχίζουμε επίσης ανανεωμένη της Ελληνιάδα, τη συνάντηση της απόδημης νεολαίας μας κάθε δύο χρόνια στη πατρίδα, όλα εκείνα τα στελέχη που διακρίνονται στο χώρο του αθλητισμού δηλαδή όλων των ομογενών αθλητών από όλο τον κόσμο και έτσι να μας δίνεται η ευκαιρία βρισκόμαστε μαζί και να προδιαγράφουμε κοινούς στόχους αλλά και εμπράκτως να αναδεικνύουμε εκείνους που έχουν ικανότητες και μπορούν να διακριθούν».

    Ο Αντιπρόεδρος ΣΑΕ, Συντονιστής Περιφέρειας Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης ευχαρίστησε τον υφ. Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για τη συνδιοργάνωση της ημερίδας. Χαρακτήρισε ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα της, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πρέπει να είναι πολύ υπερήφανος για τους συνεργάτες του που ερμηνεύουν πλήρως τις διακηρύξεις του για τον απόδημο ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης ευχαρίστησε τον υφ. Πολιτισμού Γιώργο Ορφανό για το πρόγραμμα αθλητισμού που έχει εξαγγείλει, αλλά και τη δέσμευσή του να επαναδραστηριοποιηθεί ο θεσμός της ΕΛΛΗΝΙΑΔΑΣ μαζί με το ΣΑΕ. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να χρηματοδοτείται το Κέντρο Μαύρης Θάλασσας από τα συμβαλλόμενα υπουργεία ώστε να πολλαπλασιασθούν οι δράσεις του για τον Ελληνισμό στις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και ο μόνος ελληνικής καταγωγής βουλευτής στην Ντούμα της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης και τον υφ. Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημερίδα ως ένα σημαντικό βήμα για να ακουστεί η φωνή των ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η ιστορική σημασία της ημερίδας, όπως είπε, έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιείται λίγες μόνο ημέρες μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στη Μόσχα.

    «Όλοι οι Έλληνες της Ρωσίας εναποθέτουμε πολύ μεγάλες ελπίδες και περιμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περάσει ήδη από τα λόγια στην πράξη. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να ενώσουμε τον ελληνισμό και να εργαστούμε για το καλό της πατρίδας που ζούμε και της ιστορικής μητέρας Ελλάδα. Οι Έλληνες της Ρωσίας είναι έτοιμοι για διάλογο και μπορούν να είναι χρήσιμοι»

    Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του που δρομολογούνται οι εξαγγελίες του κ. Καραμανλή και επιτέλους οι Ελληνική κοινότητα της Ρωσίας θα συνενωθεί όχι μόνο πολιτιστικά, αλλά και στον οικονομικό-επιχειρηματικό τομέα, κάτι στο οποίο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία.

    «Περιμένουμε σύντομα να εγκαινιασθεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Μόσχα και αντίστοιχο της Ρωσίας στην Αθήνα. Στα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών στη Μόσχα οι έλληνες της Ρωσία μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι «περιμένουν λύση τα προβλήματα των παλιννοστούντων όπως χορήγηση ιθαγένειας, αναγνώρισης πτυχίων, συνάξεων κ.α.».

    Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο υφ. Εθνικής Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Ορφανός, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για θέματα απόδημου Ελληνισμού Ευγένιος Χαϊτίδης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Γαλαμάτης, Τάσος Σπηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαράκης, Θεόδωρος Καράογλου και του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γερανίδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ακριτίδης, εκπρόσωποι ποντιακών οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με τα θέματα του Eλληνισμού στην πρώην Σοβιετική Ένωσης. Από το Προεδρείο του ΣΑΕ παραβρέθηκαν Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Άθενς, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ευρώπης Άγγελος Ασλανίδης, ο Συντονιστής του ΣΑΕ Β&Ν Αμερικής Χρήστος Τομαράς και η Γραμματέας Όλγα Σαραντοπούλου.

    [05] ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1929 στα Ιωάννινα. Σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου.

    Μαθητής ακόμη στις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου, πήρε μέρος στην Αντίσταση εναντίον των Γερμανών κατακτητών, ενώ πρωτοστάτησε και στην αντίσταση κατά της δικτατορίας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο το 1967 στην ίδρυση της οργάνωσης «Σοσιαλιστική Δημοκρατική Ενωση Εξωτερικού» στη Γερμανία, στην οποία και ανέλαβε χρέη Γενικού Γραμματέα.

    Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ενώ από τον Απρίλιο του 1975 έως το 1985 διετέλεσε Γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος.

    Από το 1976 έως το 1980 ήταν μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του κόμματος,μ ενώ για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, στην εκλογική περιφέρεια Ιωαννίνων, το 1977.

    Στενός συνεργάτης του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κάρολος Παπούλιας ανέλαβε χρέη υφυπουργού Εξωτερικών το 1981 και από τότε έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τις περιόδους 08/02/1984- 05/06/1985 και 05/06/1985- 26/07/1985 και Υπουργός Εξωτερικών τις περιόδους 26/07/1985- 18/11/1988, 18/11/1988- 18/06/1989, 18/06/1989- 02/07/1989 (υπηρεσιακός), 13/10/1993- 08/07/1994, 08/07/1994- 15/09/1995, 15/09/1995- 22/01/1996.

    Το Νοέμβριο του 1989 συμμετείχε στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επανεξελέγη στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του Κινήματος, στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο, τον Μάρτιο του 1999, στο 5ο Συνέδριο και τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο Συνέδριο.

    Στις 11 Οκτωβρίου του 1995, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (ΕΓ) του Κινήματος και την επομένη ορίστηκε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

    Τον Οκτώβριο του 1996, εξελέγη πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας και τον Ιούνιο του 1999 εξελέγη πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής. Επανεξελέγη στη θέση αυτή το Νοέμβριο του 2001, το 2002 και το 2003.

    Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.

    [06] ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Οι νεοέλληνες εξακολουθούν να αγοράζουν νέα αυτοκίνητα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ούτε γρήγορα θα μπορέσουν να κινηθούνε, ούτε εύκολα να σταθμεύσουν, ούτε φυσικά ανώδυνα να πληρώσουν το κόστος κτήσης αλλά και λειτουργίας του οχήματός τους.

    Τα τελευταία στοιχεία από την Eνωση Εισαγωγέων-Εμπόρων Αυτοκινήτων και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι αποκαλυπτικά. Η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα ακόμη ρεκόρ· να αγοράσει τα περισσότερα, σε ετήσια βάση, αυτοκίνητα από τότε που το πρώτο τετράτροχο κυκλοφόρησε στους χωμάτινους δρόμους των ελληνικών πόλεων.

    Hδη το πρώτο ενδεκάμηνο του 2004 έχουν ταξινομηθεί, δηλαδή έχουν εισέλθει για πρώτη φορά στην κυκλοφορία, 275.784 επιβατηγά οχήματα, ενώ άλλα 27.497 ήλθαν στην Ελλάδα μεταχειρισμένα από το εξωτερικό. Τουλάχιστον τα μισά από αυτά κινούνται στους δρόμους της Αθήνας. Το σύνολο των νέων οχημάτων μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους φθάνει τις 303.281. Δηλαδή, μόλις 1.062 οχήματα λιγότερα από το ιστορικά υψηλό ρεκόρ του 2000, όταν στο σύνολο του έτους είχαν ταξινομηθεί (είχαν δηλαδή εισέλθει για πρώτη φορά στην κυκλοφορία) 290.225 καινούργια και 14.118 μεταχειρισμένα Ι.Χ. Οι πληροφορίες από τους εισαγωγείς οχημάτων διαβεβαιώνουν ότι το ρεκόρ του 2000 θα καταρριφθεί εύκολα.

    Eύκολα δάνεια

    Στοιχείο κοινωνικής καταξίωσης ή απλά καθημερινής ανάγκης, το αυτοκίνητο έγινε ιδιαιτέρως προσιτό στον μέσο Eλληνα εξαιτίας και της μείωσης του κόστους χρήματος αλλά και της μεγαλύτερης ευκολίας δανεισμού από τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, όμως, το Ι.Χ. μεταμορφώθηκε και σε ένα γόρδιο δεσμό για τη λειτουργία της πόλης, σε μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» μέσα στην οποία εξαφανίζονται εργατοώρες, λίτρα βενζίνης χαμένα στην κίνηση, νέοι οδικοί άξονες που υποτίθεται ότι θα διευκόλυναν την κυκλοφορία και χιλιάδες σχέδια αρμοδίων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στις πόλεις.

    Την ίδια στιγμή, τα μέσα μαζικής μεταφοράς -ιδιαίτερα στην Αθήνα- εμφανίζονται να χάνουν τη μάχη. Σύμφωνα με την Eθνική Στατιστική Υπηρεσία, έναντι του ενός δισεκατομμυρίου μετακινήσεων που πραγματοποιούνταν σε ετήσια βάση με αστικά λεωφορεία το 1971, το 2001 οι μετακινήσεις περιορίστηκαν σε 795 εκατομμύρια. Η έλευση του Μετρό στην Αθήνα, βελτίωσε κάπως την εικόνα, χωρίς όμως να καταφέρει να υποκαταστήσει το αυτοκίνητο. Αντιθέτως, πολλοί που χρησιμοποιούσαν λεωφορεία προτίμησαν (δικαίως) το Μετρό, άλλοι όντως μπορεί να άφησαν το Ι.Χ. τους, βρέθηκαν όμως νέοι οδηγοί να καλύψουν το κενό. Oπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, «το πρόβλημα των πόλεων είναι ότι πάντοτε η ζήτηση για δρόμους είναι μεγαλύτερη από την προσφορά· έτσι, εάν ελαφρυνθεί κάποιος άξονας, πολύ σύντομα θα έλθουν νέα οχήματα να τον χρησιμοποιήσουν». Φαύλος κύκλος!

    [07] Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της εξαπέλυσε σήμερα από την Πάτρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην 4η Εθνική Θεματική Συνδιάσκεψη του κόμματος με θέμα «Παιδεία Πολιτισμός Αθλητισμός» κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία και όπως χαρακτηριστικά είπε, "πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς ότι τους ενδιαφέρει "η εξουσία για την εξουσία", ενώ χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά "φιάσκο" την απογραφή.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Πάτρα έχει ως εξής:

      "Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι πράγματι μεγάλη συγκίνηση μου , διότι είμαι εδώ σε μια περιοχή, με την οποία έχω δεθεί χρόνια και χρόνια με αγώνες, και βλέπω τόσους φίλους, τόσους γνωστούς που έχουμε μαζί δουλέψει, παλέψει, για να αλλάξουμε την Ελλάδα, να προχωρήσει, να έχουμε μια Ελλάδα, σήμερα, για την οποία να είμαστε περήφανοι, και είμαστε περήφανοι για το έργο το οποίο έχουμε κάνει.

    Αλλά είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, διότι από εδώ ξεκίνησαν πολλοί αγώνες. Αγώνες για την Παιδεία επί Γεωργίου Παπανδρέου, αγώνες για τη Δημοκρατία, αγώνες για την Αλλαγή με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και πολλοί από εσάς έχετε πρωτοπορήσει, ήσασταν ενεργοί σε όλους αυτούς τους αγώνες, και μαζί επίσης έχουμε παλέψει για να αλλάξουμε αυτή τη χώρα.

    Σήμερα, λοιπόν, βρίσκομαι εδώ στην Πάτρα με παλιούς φίλους και συντρόφους, αλλά και πολλούς που έχουν έρθει από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα της Παιδείας. Αλλά είμαστε εδώ, επίσης, για να κάνουμε πράξη αυτό το σύνθημα, το οποίο ακούγεται παντού, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα.

    Σήμερα, είμαι εδώ για να σας καλέσω να είμαστε μαζί σ' αυτή την πορεία του νέου ξεκινήματος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Ένα νέο ξεκίνημα ελπιδοφόρο και νικηφόρο. Και ξέρω, βέβαια, ότι η Πάτρα, η Αχαΐα, η περιοχή, πάντα θα δώσει το παρών σ' αυτό τον μεγάλο αγώνα.

    Σήμερα, θέλουμε να συζητήσουμε για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό. Μεγάλα θέματα, και είναι ενταγμένα στην προσυνεδριακή μας διαδικασία για να διαμορφώσουμε τις νέες κατευθύνσεις βασισμένες πάνω στο έργο μας, νέες κατευθύνσεις, για την πορεία μας, αλλά ακόμα περισσότερο να διαμορφώσουμε την αναγκαία πολιτική βούληση για να κάνουμε τομές, διότι πρέπει να κάνουμε άλματα μπροστά ως χώρα.

    Έχουμε κάνει πολλά αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά ήρθε η στιγμή να κάνουμε άλματα μπροστά. Βέβαια, βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, αλλά αυτό μας δίνει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να προετοιμαστούμε ακόμα καλύτερα, διότι πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός και πάλι θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει αυτή τη χώρα.

    Η Παιδεία, από εκεί που υπάρχουν μεγάλα προβλήματα- και θα μιλήσουμε γι' αυτά- πρέπει να γίνει η νέα μεγάλη ιδέα της χώρας μας, μετά ιδιαίτερα από τη μεγάλη στιγμή των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου πολιτισμός και αθλητισμός αναδείχθηκαν σε όλο τον κόσμο ως μια μεγάλη παρακαταθήκη αυτής της χώρας. Οι τομείς αυτοί πρέπει να γίνουν αιχμή του δόρατος για την αυριανή Ελλάδα.

    Και το λεω αυτό, διότι γυρίζοντας ανά τον κόσμο είμαι πεισμένος, πλέον, ότι εάν θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα, δεν θα είναι ισχυρή από τους εξοπλισμούς, δεν θα είναι ισχυρή από τη διπλωματία, θα είναι ισχυρή από την ουσιαστική επένδυση στον άνθρωπο, την επένδυση στον πολίτη, την επένδυση στην παιδεία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό.

    Αυτή η επένδυση είναι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα συνεχώς να παλεύει ισότιμα, σε ένα νέο και δύσκολο διεθνές περιβάλλον, αλλά και παράλληλα να διατηρήσει και να αναδείξει τον πολιτισμό της.

    Η Παιδεία ,είναι, επίσης, η γέφυρα που τρέφει και ζωντανεύει τη δημοκρατία. Ο πολίτης σε έναν ανοιχτό σήμερα κόσμο, σε έναν κόσμο χωρίς τείχη, θα πρέπει να έχει ο ίδιος τη γνώση, τα εφόδια, ώστε να μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές, να διεκδικεί και να συμμετέχει.

    Ακούγεται το σύνθημα

    « Γιώργο προχώρα άλλαξέ τα όλα»

    Και τους θέλουμε τους νέους μπροστάρηδες σ' αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης του Κινήματος μας.

    Όλα αυτά τα χρόνια προσωπικά έχω δουλέψει και πιστέψει στο χώρο της Παιδείας, αλλά έχω δει ότι, είναι και τρόπος ζωής, και τρόπος άσκησης πολιτικής. Αν θέλετε μια άλλη αντίληψη πολιτικής, όπου και η ίδια η πολιτική γίνεται χώρος διαπαιδαγώγησης, και πιστεύω αυτή είναι μια βαθιά δημοκρατική αξία, που μας εκπροσωπεί εμάς τους σοσιαλιστές, εμάς τους δημοκράτες, με την βαθιά δημοκρατική παράδοση και κοινωνική παράδοση.

    Και γι' αυτό θα πρέπει να τονίσω -όπως συζητήσαμε και στις άλλες συνδιασκέψεις μας, στις άλλες περιοχές της χώρας- ότι, κυρίαρχο στοιχείο και πρόβλημα παραμένει παρά τις προσπάθειές μας, ο πατερναλιστικός τρόπος άσκησης εξουσίας, που βεβαίως, πηγάζει από το συγκεντρωτικό κράτος, το οποίο ακόμα υπάρχει στην χώρα μας, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουμε κάνει.

    Ένα κράτος που διώχνει τους δημιουργικούς ανθρώπους, έλκει αυτούς που νοιάζονται για την καρέκλα. Δεν θέλουμε λοιπόν, αυτό το πατερναλιστικό και αυταρχικό κράτος, που σήμερα, μάλιστα, «επανιδρύει» η Νέα Δημοκρατία, απλώς, βάζοντας τα δικά της παιδιά όπως είδαμε στη Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής παράταξης της ΔΑΚΕ.

    Αυτή η νοοτροπία του κρατισμού είναι που και στο χώρο της Παιδείας έχει δημιουργήσει σημαντικά, σημαντικότατα προβλήματα. Και πρέπει να ξεφύγουμε απ' αυτή τη νοοτροπία. Και σαν Κίνημα είχαμε επηρεαστεί σημαντικά από αυτή την νοοτροπία, και σήμερα στην ανασυγκρότησή μας, απελευθερωνόμαστε από αυτή τη λογική και τους μηχανισμούς του κρατισμού. Απελευθερώνουμε το Κίνημά μας από τον κρατισμό.

    Θέλω, εδώ, να πω ένα ανέκδοτο που λέγαμε πολύ παλιά εμείς όταν ξεκινήσαμε στη Λαϊκή Επιμόρφωση, για να δείξουμε, ακριβώς, πως θέλουμε την ελληνική κοινωνία. Ήταν του Κομφούκιου μια ρήση που έλεγε, εάν δώσεις σε μια κινέζικη οικογένεια ένα κιλό ψάρια, θα φαει για μια μέρα, αν δώσεις σ' αυτή την οικογένεια 5 κιλά ψάρια, άντε να φαει για μια βδομάδα, αν τους μάθεις, όμως, να ψαρεύουν δεν θα πεινάσουν ποτέ.

    Αυτή, λοιπόν, είναι ο λογική που εμείς θέλουμε να σπάσουμε. Δεν θέλουμε εξαρτημένο τον πολίτη πελατειακά από έναν κρατισμό. Θέλουμε να τον απελευθερώσουμε και να του δώσουμε τα εφόδια να μπορεί ελεύθερα να έχει απασχόληση, να έχει επιλογές, να δημιουργεί στην τοπική του κοινωνία.

    Γι' αυτό μιλάμε και για την συμμετοχική πολιτική, τη συμμετοχική δημοκρατία. Λέμε ότι, εμείς θα σπάσουμε τα τείχη που κρατούν τους δημιουργικούς ανθρώπους εκτός κοινωνίας και εκτός πολιτικής, και θεωρούμε ότι, η συμμετοχική δημοκρατία είναι η μοναδική ελπίδα για να μπολιαστεί το κράτος μας με τη δημιουργικότητα των πολιτών της χώρας μας. Και θέλουμε και ένα επιτελικό κράτος, που θα συμβάλλει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, θα ενισχύσει απ' την πλευρά του κράτους τη συμμετοχή με πρωτοβουλίες των πολιτών, αλλά και την ίδια την Αυτοδιοίκηση.

    Σήμερα η γραφειοκρατία πνίγει και την τοπική, και την κοινωνική, αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν βοηθά την επένδυση ούτε στον πολιτισμό, ούτε στην παιδεία, διαστρεβλώνει και τον αθλητισμό, έτσι όπως λειτουργεί παρεμβατικά και θέλουμε να απελευθερώσουμε τους χώρους αυτούς, ώστε πραγματικά να ανήκουν στην ίδια την κοινωνία, στους ίδιους τους πολίτες.

    Θέλουμε οι ίδιοι οι πολίτες να παίρνουν πρωτοβουλίες, και να αποφασίζουν για την τύχη τους σε τοπικό επίπεδο. Και στην εκπαίδευση, και στην υγεία, και στην ανάπτυξη, ξεπερνώντας αν θέλετε αυτό το ψευτοδίλημμα ή εάν θέλετε το δίλημμα μεταξύ ιδιωτικοποίησης ή κρατικοποίησης.

    Εμείς ως δημοκράτες και σοσιαλιστές λέμε κοινωνία, λέμε πολίτης , λέμε να δώσουμε την εξουσία στον ίδιο τον λαό.

    Εμείς φέρνουμε την κοινωνία των πολιτών, τον πολίτη δημοκρατικά και ελεύθερα, να μπορεί να αποφασίζει για το σήμερα και το αύριο. Και θέλουμε να αναδείξουμε τον πολίτη απελευθερώνοντάς τον, δίνοντας του ελευθερία επιλογών, να είναι ελεύθερος απ' τα βάρη της καθημερινότητας. Θέλουμε να είναι και η παιδεία ελεύθερη από τον γραφειοκρατικό πατερναλισμό.

    Φίλες και φίλοι, πολλές φορές μου λένε ότι οι δικές μου απόψεις για την Παιδεία είναι προχωρημένες, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω, εάν είμαστε, πράγματι, ικανοποιημένοι, παρά τα πολλά τα οποία έχουμε κάνει στο χώρο της παιδείας στη χώρα μας. Η απάντηση θα ήταν μάλλον όχι.

    Αλλά, θέλω να δώσω μια προσωπική εμπειρία. Λόγω δικτατορίας, λόγω μετανάστευσης, εξορίας, είχα την τύχη ή την ατυχία να ήμουν μαθητής και φοιτητής σε 12 διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, και σε 5 διαφορετικές χώρες. Εκεί είδα και σύγκρινα. Είδα συστήματα που καλλιεργούσαν τη χαρά της μάθησης, και άλλα που δημιουργούσαν τη βαρεμάρα, την απώθηση για το βιβλίο. Είδα συστήματα που καλλιεργούσαν τη διάθεση της δια βίου μάθησης, και άλλα που ωθούσαν τους νέους να πετάνε το βιβλίο τους μόλις τελείωναν το σχολείο.

    Είδα συστήματα τα οποία εμπέδωναν την αντίληψη ότι συνεχώς πρέπει να ανακαλύπτουμε, να μαθαίνουμε, να ψάχνουμε, να ερευνούμε. Να υπάρχει η χαρά της ανακάλυψης. Και είδα άλλα συστήματα που η μάθηση γινόταν σαν να είναι καταναγκαστικό έργο, σε κάτεργα.

    Είδα συστήματα που καλλιεργούσαν την κριτική σκέψη, την ανάληψη, τη σύνθεση, την ελεύθερη έκφραση, την πρωτοβουλία, και άλλα συστήματα που καλλιεργούσαν την απομνημόνευση, τον φόβο για την έκφραση, τον φόβο για την ανακάλυψη, τον φόβο για οποιαδήποτε κριτική σκέψη.

    Είδα συστήματα που βοηθούσαν τα νέα παιδιά να βρούνε άμεσα δουλειά, να τους προετοιμάζουν για δουλειά, να μπορούν να ασκηθούν σε χώρους δουλειάς. Να αναπτύσσουν βασικές γνώσεις και εφόδια, όπως το πώς ανατρέφεις μια οικογένεια, πως αντιμετωπίζεις τις σεξουαλικές νόσους, πως αντιμετωπίζεις τα ναρκωτικά, πως αντιμετωπίζεις διαφορετικές κουλτούρες σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

    Αλλά είδα και συστήματα που καλλιεργούσαν τον φόβο, φόβο να ανοιχτούν στα προβλήματα της κοινωνίας και της νεολαίας, που ήθελαν τον νέο παθητικό, φοβισμένο, ανενημέρωτο, χωρίς πραγματική δύναμη, και μάλιστα, εξαρτημένο από μια κατεστημένη λογική.

    Είδα συστήματα όπου ο πολιτισμός, η ιστορία, η παράδοση και όχι μόνο η δική τους, αλλά και άλλων χωρών, ήταν γι' αυτούς μια μεγάλη ευκαιρία να μάθουν, να δουν κάτι διαφορετικό, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Ήταν κάτι ζωντανό.

    Αλλά είδα και άλλα συστήματα που την παράδοση και την ιστορία την είχαν μόνο ως μουσειακό αντικείμενο, που φυλάκιζε τον νέο στο παρελθόν. Είδα συστήματα όπου ο φοιτητής αξιολογούσε ακόμα και τον καθηγητή του, ο ίδιος ο φοιτητής ,επισήμως. Και άλλα συστήματα όπου η λέξη αξιολόγηση ήταν ταμπού.

    Είδα συστήματα στα οποία καμία οικογένεια δεν αισθανόταν το βάρος για την Παιδεία. Και άλλα συστήματα που γονατίζουν οι οικογένειες κάτω από το βάρος των χρημάτων που κοστίζει η παιδεία.

    Ετσι, λοιπόν, το ζητούμενο σήμερα είναι να δημιουργήσουμε μια δημόσια Παιδεία αντάξια στις ανάγκες του Έλληνα πολίτη. Είναι τα πραγματικά ζητήματα για τα οποία θα ήθελα να μιλήσω. Πιστεύω ότι, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν βλέπουμε στις διεθνείς συγκρίσεις των ικανοτήτων των μαθητών ηλικίας 15 ετών, όπως το πρόγραμμα «ΠΙΖΑ» που πρόσφατα δημοσιεύθηκε, την Ελλάδα να βρίσκεται κοντά στην 30ή θέση, όταν μάλιστα, πρώτη στην Ευρώπη είναι μια άλλη μικρή χώρα, η Φινλανδία.

    Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι όταν στα εκατό πρώτα πανεπιστήμια της Ευρώπης, σε δύο διεθνείς μελέτες, δεν εμφανίζεται ούτε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Σήμερα, λοιπόν, απαιτείται μια τομή για να πάμε μπροστά. Μια σοβαρή τομή.

    Να αντιστρέψουμε τη λογική, ότι η Παιδεία είναι προβληματική, ο χώρος της παιδείας είναι προβληματικός, να γίνει η μεγάλη ιδέα του σήμερα και του αύριο, και μπορεί να γίνει. Το πιστεύω. Έχοντας δει άλλες χώρες να αλλάζουν, είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα έχει περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες να φτιάξει ένα άριστο σύστημα σπουδών για τα παιδιά μας, αλλά και για την δια βίου εκπαίδευση. Δια βίου εκπαίδευση που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει στο 10%. Δηλαδή, 10% των ενηλίκων να εκπαιδεύονται κάθε χρόνο μέσα από μορφές δια βίου εκπαίδευσης.

    Θα πρέπει να ενισχύσουμε, επίσης τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Να ενταχθούν ομαλά οι μετανάστες, αλλά, και βεβαίως, θα πρέπει να συμβάλουμε και στην ειδική αγωγή.

    Φίλες και φίλοι, για να γίνουν όλα αυτά, θέλω να αναφερθώ σε πέντε βασικά σημεία που θεωρώ ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τις αλλαγές στο χώρο της Παιδείας.

    Πρέπει να συνδεθεί η Παιδεία με την κοινωνία, να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και του ανθρώπου. Σήμερα, δυστυχώς, όπως είναι το σύστημα, ομφαλοσκοπεί, κοιτάει προς τα μέσα, έχει εσωστρέφεια. Δεν ξέρει, δεν έχει αντανακλαστικά για το τι γίνεται γύρω στην κοινωνία.

    Οι εξελίξεις τρέχουν και μένει στάσιμο το εκπαιδευτικό σύστημα. Μπορεί να έχουμε επενδύσει σε υποδομές, μπορεί να έχουμε επενδύσει σημαντικότατα χρήματα να αλλάξουμε υποδομή υλικοτεχνική, αλλά η λειτουργία του συστήματος δεν είναι τέτοια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

    Ποιες είναι αυτές οι ανάγκες; Πρώτα απ' όλα, απασχόληση και εργασία. Ένα κοινωνικό κράτος, μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, μια δημοκρατική κυβέρνηση, θέλει να έχει εγγυημένη απασχόληση για τον Έλληνα πολίτη. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να συνδεθεί πολύ πιο άμεσα η Παιδεία με τις ανάγκες της απασχόλησης. Είχα προτείνει, μάλιστα προεκλογικά τη στενή συνεργασία, τη συγχώνευση του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Εργασίας, σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, τα εκπαιδευτικά ζητήματα.

    Είναι πολύ σημαντική η Παιδεία για την απασχόληση. Και αν το δούμε και αντιστρόφως, χωρίς την παιδεία η παραγωγή μας, η ποιότητα των προϊόντων μας, η ανταγωνιστικότητά μας, θα είναι μειωμένη. Μπορούμε να πάρουμε παραδείγματα, όπως εδώ στην Πάτρα που ξέρουμε πόσα εργοστάσια κλείσανε, ή πάνω στην Μακεδονία για τα θέματα της κλωστοϋφαντουργίας, που το δίλημμα τίθεται με τον πιο σκληρό τρόπο, αν δει κανείς τον ανταγωνισμό, πολύ απλά. Θα είμαστε μια χώρα που βγάζει φθηνό προϊόν σε μεγάλη ποσότητα για να ανταγωνιστούμε ποιους; Θα ανταγωνιστούμε την Κίνα, θα ανταγωνιστούμε σε φθηνό προϊόν την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βραζιλία;

    Ήμουνα προχθές στην Τουρκία, και συζητούσα με έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Τουρκίας, τον κ. Κοτς. Έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά στον τομέα του ρουχισμού, και τον ρωτούσα για τον ανταγωνισμό με την Κίνα, και μου είπε ότι: «εμείς ως Τουρκία, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Κίνα σε φθηνά προϊόντα. Εμείς, ως Τουρκία, που είμαστε πολύ πιο φθηνοί από την Ελλάδα, πρέπει να πάμε σε ποιοτικά προϊόντα».

    Αρα, λοιπόν, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει πολύ τους μισθούς, το κοινωνικό κράτος που κοστίζει, για να βγάλουμε φθηνό προϊόν, αλλά και πάλι πιστεύω δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Είναι μια επιλογή που εμείς ως σοσιαλιστές δεν θα μπορούσαμε να την δεχτούμε, να χάσουμε κεκτημένα. Αντιθέτως, θέλουμε να καλυτερεύσει το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη, που σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στην αξία και στην ποιότητα. Που σημαίνει ότι πρέπει π.χ. στο ρουχισμό, να επενδύσουμε στο σύγχρονο σχέδιο, στην έρευνα, στον εργάτη που θα πρέπει να είναι επιστήμονας, να τον εκπαιδεύσουμε, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ώστε να βγει η ποιότητα από τα υλικά τα οποία θέλουμε.

    Ακούγεται το σύνθημα

    « Γιώργο ζητάμε αυτονομία, δώσε στη σπουδάζουσα μια νέα ευκαιρία»

    Να ευχαριστήσουμε τη νεολαία που μας ξαναφέρνει στους ένδοξους αγώνες. Είναι και αυτά θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε στο Συνέδριό μας. Θέλουμε πραγματικά όσο γίνεται πιο ελεύθερη, πιο αποκεντρωμένη, πιο χειραφετημένη τη Νεολαία μας, μακριά από μηχανισμούς, και μακριά από τέτοιες λειτουργίες.

    Περιμένουμε, λοιπόν, από τη Νεολαία, ακριβώς μ' αυτό το ποτάμι που δεν γυρνάει πίσω, να παρασύρει τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας, μεταξύ αυτών βεβαίως και στην Παιδεία.

    Η Παιδεία, η επαγγελματική κατάρτιση είναι κυρίαρχα στοιχεία για την απασχόληση και την εργασία.

    Η Παιδεία πρέπει να συνδεθεί με τις αξίες και την ακεραιότητα του χαρακτήρα των νέων ανθρώπων, να μπορεί να σκέφτεται, να αξιολογεί, να έχει αυτοπεποίθηση σε έναν κόσμο που αλλάζει, να ξεφύγει από την αποστήθιση και να αισθανθεί ότι έχει δικές του δυνάμεις.

    Η Παιδεία να δώσει εφόδια ζωής. Πώς μεγαλώνεις μια οικογένεια, πως είσαι πολίτης, αγωγή ψυχής με τον πολιτισμό, με τον αθλητισμό. Πρέπει να ασκεί και το σώμα και το νου, μέσα από τον μαζικό αθλητισμό. Πρέπει ξανά να φέρουμε στο προσκήνιο την έννοια του μαζικού αθλητισμού για τον κάθε πολίτη, όπως βεβαίως και τον πολιτισμό, στην καθημερινή μας πράξη.

    Πρέπει η παιδεία να συμβάλλει στην αποκέντρωση της κοινωνίας μας, ώστε να ενδυναμώσει τις τοπικές κοινωνίες, να μπορούν να παίρνουν μόνες τους τις αποφάσεις τους.

    Και τέλος, πρέπει να μας βοηθήσει σε ένα νέο πολυπολιτιστικό χώρο που πια βρισκόμαστε, σε μια παγκόσμια κοινωνία πολλών πολιτισμών. Είναι πολλοί οι πολιτισμοί με τους οποίους είμαστε γείτονες είτε κοντινοί, είτε μακρινοί γείτονες ή και πολλοί οι πολιτισμοί που ζούνε πια μέσα στα σπλάχνα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.

    Το γεγονός αυτό, μας φέρνει ενώπιον της ανάγκης για την ομαλή ένταξη των μεταναστών μέσα από το χώρο της Παιδείας, αλλά σηματοδοτεί την ανάγκη να κατακτήσουμε επίσης, έναν άλλον πατριωτισμό. Έναν πατριωτισμό που πάει πίσω στη λογική του Ισοκράτη που λεει, ότι, Έλληνας είναι αυτός ο οποίος μετέχει της ελληνικής παιδείας, Έλληνας είναι αυτός έχει τις ελληνικές αξίες.

    Θα σας πω μια ιστορία γι' αυτό το θέμα. Θυμάμαι τον Ούλωφ Πάλμε, ο οποίος με είχε καλέσει σε μια προεκλογική του ομιλία. Αναρωτήθηκα, γιατί με ήθελε σε μια προεκλογική του ομιλία. Με έβγαλε στο μπαλκόνι, σε μια συζήτηση, και είπα κι εγώ δυο λόγια στα σουηδικά γύρω από την ανάγκη να ψηφίσουν τους Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας.

    Αμέσως μετά, μόλις τέλειωσα, ανέβηκε ξανά στο βήμα και είπε: Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα που πολυπολιτισμού μας στη Σουηδία. Ξέρετε πόσους πρόσφυγες έχουμε στη Σουηδία; Πάρα πολλούς, και ξέρετε γιατί τους θέλουμε; Όχι μόνο για λόγους ανθρωπιάς, αλλά γιατί είναι οι καλύτεροι πρέσβεις για τη Σουηδία. Αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι πολιτικός στην Ελλάδα, από τη Σουηδία πέρασε ο Β. Μπραντ, πέρασε ο Μπρούνο Κράισκι της Αυστρίας, πέρασε ο Τάμπο από τη Νότια Αφρική, ο Λ. Αγιάλα που είναι Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Και τον ξανασκέφτηκα τον Πάλμε πριν από δυο χρόνια, όταν είχα πάει στο Σαράγιεβο με αντιπροσωπεία ως Υπουργός Εξωτερικών. Με πλησίασε μια γυναίκα και μου είπε σε άπταιστα ελληνικά: Κύριε Παπανδρέου, τι κάνετε κλπ. Λεω, εσείς που είσαστε, είσαστε στην αντιπροσωπεία μας, δεν σας ξέρω. Όχι, λεει, δεν είμαι Ελληνίδα. Λεω, και τα ελληνικά σας; Α, λεει, είμαι στην ψυχή Ελληνίδα. Λεω, πώς τα μάθατε; Έμεινα μου είπε κάποια χρόνια στην Ελλάδα, και όχι μόνο έμεινα, αλλά ήμουνα και Σημαιοφόρος, και είχα την περηφάνια να σηκώσω την Ελληνική Σημαία.

    Και της λεω, από πού είσαι; Μου λεει, είμαι από την Κροατία. Και λέω, τι κάνετε εδώ; Λέει, είμαι υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και να ξέρετε ότι έχετε μια Ελληνίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας. Είναι ένα παράδειγμα για το νέο πατριωτισμό τον οποίο πρέπει να φτιάξουμε.

    Η δωρεάν παιδεία. Η δωρεάν παιδεία ήταν το μεγάλο στοίχημα του Γεωργίου Παπανδρέου. Σήμερα, όμως, δεν έχουμε δωρεάν Παιδεία. Γι' αυτό βασικός στόχος πρέπει να είναι οι αλλαγές, να μειώσουν δραστικά το κόστος, και το βάρος που σηκώνει σήμερα η μέση οικογένεια στην Ελλάδα για να σπουδάσει το παιδί της. Κάνει θυσίες, δεν υπολογίζει δαπάνες και πολλές φορές δεν ξέρει και το αποτέλεσμα, υπάρχει ανασφάλεια και αγωνία.

    Και εδώ πάλι υπάρχουν παραδείγματα πολύ σημαντικά που θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε. Σημαντικά για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε το βάρος του κόστους που έχει η ελληνική οικογένεια. Ας πάρουμε τη Σκανδιναβία που με μια ολόκληρη διαδικασία, συμβάλλει ουσιαστικά στη δωρεάν Παιδεία.

    Πρόσβαση για όλους, σε όλη τη διάρκεια της ζωής στους στην παιδεία, στην εκπαίδευση. Στην Αγγλία π.χ. μπορεί κανείς όποτε θέλει να πάει να δώσει εξετάσεις και να πάρει ένα πτυχίο. Στη Σουηδία, η εμπειρία ζωής προσμετράτε ως μόριο για να ενταχθεί κανείς στο Πανεπιστήμιο. Έχεις δουλέψει πέντε χρόνια, είναι επιπλέον μόρια για να μπεις στο πανεπιστήμιο. Αλλού μπορεί να έχεις την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το οποίο ιδρύσαμε μάλιστα επί ημερών μας,εδώ στην Πάτρα.

    Η δυνατότητα κινητικότητας εμείς έχουμε τη λογική της μετεγγραφής- να μπορεί να υπάρχει κινητικότητα, όχι μετεγγραφές λόγω κοινωνικών προβλημάτων, αλλά η κινητικότητα. Θέλει κάποιος να αλλάξει σχολή, ξεκίνησε από τη Φιλοσοφία, θέλει να πάει στην Παιδαγωγική, θέλει να πάει στην ψυχολογία. Ξεκίνησε μηχανικός, θέλει να γίνει αρχιτέκτονας, να υπάρχει ευκολία επιλογών και ελευθερία συνδυασμών.

    Και, βεβαίως, η πρόσβαση ειδικότερα για άτομα με αναπηρία και για άλλα στρώματα που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση στην ελληνική κοινωνία, μειονότητες, μετανάστες κλπ.

    Όλα αυτά σημαίνουν, ότι και σε τοπικό επίπεδο πρέπει να επενδύσουμε σε μια υποδομή βιβλιοθηκών, διαδικτύου, πολλαπλών πηγών γνώσης, που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν την κοινωνία μας στην πρόσβαση από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τα περήφανα γηρατειά, να μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στην παιδεία. Έτσι, λοιπόν, θα γίνουμε πράγματι, μια κοινωνία παιδείας.

    Επόμενο στοιχείο, η ανταγωνιστικότητα και η ποιότητα. Πρέπει τα Πανεπιστήμιά μας και τα σχολεία μας να είναι κέντρα «αριστείας». Ό,τι κάνουν να το κάνουν άριστα, σε όποιο επίπεδο. Έτσι ώστε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων φοιτητών να μπορούν να είναι ισότιμα, όχι μόνο τύποις αλλά και ουσίας, να μπορούμε να ανταγωνιστούμε διεθνώς, σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά.

    Να ξεφύγουμε και απ' τη λογική της αποστήθισης, και του ενός βιβλίου, και να πάμε στη λογική της μόνιμης διερεύνησης, έρευνας και ανακάλυψης, μέσα απ' τις πολλαπλές πηγές γνώσεις. Σήμερα, μέσα απ' το διαδίκτυο ο πολίτης έχει πολλαπλές πηγές γνώσεις, και το πρόβλημα δεν είναι τόσο η αποστήθιση, όσο είναι το τι θα κάνει με όλη αυτή την πληροφορία, πως θα την αξιολογήσει, πως θα την χρησιμοποιήσει καλύτερα για την οικογένειά του, για τη δουλειά του, για τη γειτονιά του, για την περιοχή του.

    Το σχολείο το ανοιχτό, το σχολείο κύτταρο γειτονιάς. Το σχολείο, που, πια, γίνεται βασική δύναμη επανασύστασης της γειτονιάς, όπως την που ξέρανε οι παλιές γενιές. Παλιά έβγαινε στη γειτονιά το παιδί, πήγαινε το παιδί από σπίτι σε σπίτι, χωρίς φόβο, χωρίς άγχος, ουσιαστικά η γειτονιά ήταν μια μεγάλη οικογένεια.

    Το σχολείο μπορεί να δώσει αυτή την αλληλεγγύη, αυτή την ανθρωπιά, αυτή την επικοινωνία που έχουμε χάσει μεταξύ μας, αυτή την αλληλοβοήθεια, αυτή τη λογική του εθελοντισμού που είδαμε απο τα περήφανα νιάτα μας, να υπηρετούν την πατρίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ένα σχολείο ολοήμερο που ουσιαστικά θα επιτρέπει, στην τοπική κοινωνία να παίζει κεντρικό, πια, ρόλο. Ένας χώρος διαλόγου, ένας χώρος επιμόρφωσης, ένας χώρος Internet Cafι, ένας χώρος αθλητισμού, ένας χώρος πολιτισμού. Ένα πολυκέντρο με πολλές δραστηριότητες, απ' την πληροφόρηση μέχρι την επιμόρφωση και τη ψυχαγωγία.

    Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να μετατρέψουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε ένα ζωντανό κύτταρο στην ελληνική κοινωνία. Πως θα γίνουν αυτά. Πρώτα απ' όλα πράγματι χρειάζεται επένδυση στην παιδεία.

    Πρώτον, απο το μέρισμα ειρήνης. Εμείς έχουμε προτείνει και προεκλογικά -και η δική μου πρόταση, η προεκλογική, ισχύει και σήμερα-, ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος συστηματικός με την γείτονα χώρα, για την σταδιακή και αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ώστε το μέρισμα αυτό της ειρήνης, το οποίο είναι αποτέλεσμα δικής μας πολιτικής των τελευταίων πέντε ετών, αυτό το μέρισμα ειρήνης που θα έρθει, -θα δούμε βεβαίως και τις εξελίξεις σε λίγες μέρες- θα επενδυθεί στον χώρο της Παιδείας, του πολιτισμού, στο κοινωνικό κράτος.

    Δεύτερον, πρέπει να ανέβει το ποσοστό της παιδείας απ' τον προϋπολογισμό στο 5% του ΑΕΠ.

    Τρίτον, στο νέο ΚΠΣ έχουμε προτείνει το 40% να επενδυθεί στον άνθρωπο, δηλαδή, στην Παιδεία και στην καινοτομία.

    Τέταρτον, από το Σύμφωνο Σταθερότητας, το γνωστό Σύμφωνο Σταθερότητας, που βάζει ένα πλαφόν για το πόσο μπορεί κανείς να έχει έλλειμμα, πόσο μπορεί να ξεφύγει απ' τον προϋπολογισμό. Να εξαιρεθεί η παιδεία. Να, μπορεί, δηλαδή να είναι ένας χώρος μεγαλύτερης επένδυσης, χωρίς αυτό να προσμετράτε αρνητικά για τη χώρα.

    Και, βεβαίως, και δεν πρέπει να φοβηθούμε να προσελκύσουμε και ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της παιδείας, με όρους βεβαίως, μέσα σε ένα πλαίσιο προγραμμάτων, το οποίο μπορεί να είναι σημαντικό, ιδιαίτερα απ' τη διασπορά, από Έλληνες της διασποράς που θέλουν να συμβάλουν σ' αυτό τον χώρο. Όπως και στον πολιτισμό. Σ' αυτά οπωσδήποτε θα συμβάλλουν, στην Παιδεία, στην καινοτομία και στην έρευνα.

    Αποκέντρωση και αυτονομία. Η αποκέντρωση σε τοπικό επίπεδο σημαίνει ότι, όλες αυτές οι πολλαπλές υπηρεσίες που ασχολούνται με την παιδεία, θα πρέπει να αποκεντρωθούν, και να συντονιστούν σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε πολίτη. Από το κράτος να πάνε στην κοινωνία. Το ίδιο και σ΄ό,τι αφορά. Να αυτονομηθεί, να απελευθερωθεί το Πανεπιστήμιο. Από τη γραφειοκρατία που σήμερα ουσιαστικά λειτουργεί και το ελέγχει. Να μπορεί να πάρει πολύ πιο εύκολα, ευέλικτα αποφάσεις σοβαρές, και να συνδυαστούν αυτές οι αποφάσεις με την τοπική, την περιφερειακή ανάπτυξη. Να κοινωνικοποιήσουμε, για να χρησιμοποιήσω έναν παλιό όρο, όχι να κρατικοποιήσουμε, αλλά να κοινωνικοποιήσουμε την παιδεία.

    Τη συνεχή εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ιδιαίτερα με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, αλλά και την μεταφορά της γνώσης των νέων τεχνολογιών, και αυτό, μάλιστα, σε αποκεντρωμένο επίπεδο, ώστε οι εκπαιδευτικοί σε τοπικό επίπεδο να διαμορφώνουν τα προγράμματά τους.

    Και βεβαίως, τέλος, τη συνεχή αδιάλειπτη αξιολόγηση του συστήματος. Δεν πρέπει επιτέλους να φοβόμαστε την αξιολόγηση. Εμάς μας αξιολογούν. Εμείς αξιολογούμαστε. Είναι ψευδαίσθηση, ότι δεν μας αξιολογούν. Λένε κάποιοι, όχι αξιολόγηση, πως θα γίνει αξιολόγηση; Μα μας αξιολογούν στις Βρυξέλλες, μας αξιολογούν στον ΟΟΣΑ, μας αξιολογεί η αγορά, μας αξιολογούν οι γείτονές μας.

    Εμείς να μην αξιολογήσουμε τους εαυτούς μας για να δούμε που έχουμε αδυναμίες, και που πρέπει να αλλάξουμε; Επιτέλους, λοιπόν, ας βάλουμε ένα σύστημα σοβαρό αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος, να ξέρει ο γονιός, να ξέρει ο πολιτικός, να ξέρει ο εκπαιδευτικός, να ξέρουμε όλοι που πρέπει να κάνουμε αλλαγές, και που έχουμε τα δυνατά μας σημεία.

    Ακούγεται τα σύνθημα

    «Γιώργο προχώρα να αλλάξουμε τη χώρα»

    Προχωράμε νομίζω, και τη φτιάχνουμε τη χώρα, έστω και από την αντιπολίτευση, διότι κυβέρνηση δεν έχουμε. Δεν φαίνεται να έχουμε. Μόνο μια καταστροφική κυβέρνηση.

    Ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις; Πως οργανώνεται το εκπαιδευτικό σύστημα; Σε ποιον λογοδοτεί το εκπαιδευτικό σύστημα; Είναι βαθύτατο θέμα δημοκρατίας. Αυτές οι υπηρεσίες είναι του ελληνικού λαού. Είναι λεφτά του ελληνικού λαού. Σε ποιον λογοδοτούν; Σε ποιον λογοδοτούν γενικότερα οι υπηρεσίες;

    Σε κάποιον γραφειοκράτη στην Αθήνα; Μήπως μέσα απ' την αποκέντρωση πρέπει να δούμε και αποκεντρωμένη διοίκηση του εκπαιδευτικού συστήματος; Η κοινωνία δεν θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό, γύρω απ' τα θέματα της παιδείας; Δεν λογοδοτεί η παιδεία στην ίδια την κοινωνία. Ποιον υπηρετεί αν δεν υπηρετεί την κοινωνία;

    Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε τα μεγάλα ερωτήματα σ' αυτές τις αλλαγές. Ποιος αποφασίζει για το περιεχόμενο των σπουδών; Κάποιοι γραφειοκράτες στην Αθήνα ή αυτό θα πρέπει να συναποφασίζεται με κεντρικούς στόχους, βεβαίως, της πολιτείας, απ' την τοπική κοινωνία που ξέρει τα προβλήματα της περιοχής;

    Πρέπει να δούμε τις διαφορές που υπάρχουν, και πολλές φορές είναι μεγάλες απο τόπο σε τόπο. Πήγα προχθές στην Κάλυμνο και στην Κω. Μου λένε, τα παιδιά μας θέλουνε να μάθουν και πέντε πράγματα για το τι θα αντιμετωπίσουνε με την τουριστική ανάπτυξη. Είναι τελείως διαφορετική αυτή η ανάγκη απ' ότι είναι στην Τριταία, απο τις ανάγκες σε μια γειτονιά της Αθήνας.

    Δεν ξέρει ο γονιός και ο εκπαιδευτικός ποιες είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού του καλύτερα; Ποιος διοικεί το σχολειό; Θα διοικείται ουσιαστικά από το κέντρο; Ή θα είναι πάλι η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους γονείς; Ποιος θα επιλέγει το εκπαιδευτικό προσωπικό; Δεν πρέπει να έχει λόγο η τοπική κοινωνία, ή η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα;

    Εδώ στην Ελλάδα, έχουμε ένα σύστημα με το οποίο ένας εκπαιδευτικός πηγαίνει σε μια γειτονιά, ή σε μια περιοχή επειδή το έβαλε στο μηχανογραφικό. Δεν του αρέσει το σχολειό μετά και προσπαθεί να αποσπαστεί. Εάν πάτε σε κάποιες περιοχές ανά την Ελλάδα, θα δείτε οτι συνήθως δεν αρχίζουν τα σχολεία, επειδή έχουν πάρει απόσπαση, ή δεν πηγαίνουν εκεί κάποιοι καθηγητές, ή κάποιοι δάσκαλοι.

    Τα ωράρια, η χρηματοδότηση, το ολοήμερο σχολείο, γιατί να μην είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποφασίζεται- θα χρηματοδοτείται από το κράτος- αλλά θα αποφασίζεται από την τοπική κοινωνία, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς τους ίδιους, και τα παιδιά, βεβαίως, της τοπικής κοινωνίας .

    Ποιος αξιολογεί; Δεν πρέπει να έχει δυνατότητα αξιολόγησησ και ο φοιτητής και ο γονιός και το κράτος; Αρα, λοιπόν, αυτό που λέμε είναι ότι θα πρέπει να πάμε από τον κρατισμό στην κοινωνία. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να γίνει μέρος της κοινωνίας. Και ουσιαστικά να πάμε σε νέες μορφές διοίκησης, που να είναι κοντά στον πολίτη, που να υπηρετούν τον πολίτη, που ελέγχονται από τον πολίτη.

    Και ποιος τελικά είναι ο ρόλος του κράτους; Ο ρόλος του κράτους είναι επιτελικός. Είναι να αξιολογεί, και να πιστοποιεί, και να βοηθά, πιο καλά τις περιοχές, την κάθε περιοχή, να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι ένα σύστημα το οποίο δεν έβγαλα από το κεφάλι μου. Αυτό το σύστημα, ουσιαστικά, λειτουργεί σε χώρες σαν τη Σουηδία, σαν τη Φινλανδία. Η Φινλανδία που βγήκε πρώτη στην Ευρώπη, πρώτη στον κόσμο, ουσιαστικά είναι πρώτη στην ανταγωνιστικότητα. Ήταν πριν από 15 χρόνια αγροτική κοινωνία, σαν κι εμάς. Εγώ θυμάμαι ήμουν μετανάστης και δούλευα, ήταν δίπλα μου Φινλανδοί μετανάστες. Τώρα είναι πρώτη στον κόσμο, και οικονομικά και στο χώρο της παιδείας.

    Άρα λοιπόν, δεν μιλάμε απλώς για ένα δημοκρατικό σύστημα, για ένα σοσιαλιστικό σύστημα που είναι κοντά στον πολίτη. Μιλάμε και για ένα αποτελεσματικό σύστημα. Το κράτος πρέπει να πιστοποιεί, να βοηθάει στην επένδυση, να βοηθάει στις κατευθύνσεις, και να αξιολογεί, και να πιστοποιεί.

    Τι σημαίνει πιστοποίηση; Κύριε εσύ κάνεις τη δουλειά σου σωστά; Έχεις δικαίωμα να λέγεσαι σχολείο; Έχεις δικαίωμα να λέγεσαι πανεπιστήμιο; Και εδώ, νομίζω, πρέπει να απαντήσουμε και στο ψευτο-δίλημμα εγώ το λεω μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου.

    Έχουμε ένα κρατικό σύστημα σήμερα, κατ' εμέ πρέπει να είναι δημόσιο, πρέπει να γίνουν, πράγματι, αλλαγές. Ιδιωτικό, ή μη ιδιωτικό πανεπιστήμιο υπάρχει παντού. Λίγα χιλιόμετρα να πάτε από τα σύνορά μας και θα βρείτε είτε ιδιωτικά, είτε άλλα δημόσια σχολεία.

    Πάρα πολλά παιδιά Ελλήνων έχουν σπουδάσει σε ιδιωτικά, ή μη ελληνικά πανεπιστήμια. Το πρόβλημα δεν είναι πού έχει σπουδάσει κάποιος, το πρόβλημα είναι εάν το ελληνικό κράτος θέλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, για να αξιολογεί και να πιστοποιεί εάν αυτές οι σπουδές. πράγματι έχουν γίνει σωστά. Εάν, πράγματι, κάποιος που λέει ότι εγώ είμαι το τάδε κολέγιο, ή είμαι το τάδε πανεπιστήμιο, εαν πράγματι, κάνει σωστή δουλειά. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Σήμερα το δημόσιο το ελληνικό, δεν αξιολογεί αυτά τα πανεπιστήμια. Εχει παραιτηθεί της υποχρέωσης.

    Να σας πάω, τώρα σε μια αδελφή χώρα. Η Κύπρος. Τι κάνει η Κύπρος; Είπε κάποια στιγμή, υπάρχουν κάποια ιδιωτικά ιδρύματα, εγώ θέλω να ξέρω ότι αυτό που κάνουν, το κάνουν σωστά. Φτιάχνουν μια επιτροπή πιστοποίησης και ελέγχουν τι βγάζουν. Και όταν τους έλεγξαν τους είπαν, εσύ κάνεις μόνο διετούς εκπαίδευση, δεν κάνεις πανεπιστήμιο. Εσύ κάνεις μονοετούς, εσύ κάνεις τριετούς. Τους κατατάσσουν και τους ελέγχουν. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Αλλιώς έρχονται,οι άλλοι απ' έξω και μας λένε, εμείς αναγνωρίζουμε αυτό, το ιδιωτικό, και χάνουμε εμείς, ως κράτος, παραδίδουμε εμείς, ως κράτος, την ευθύνη πιστοποίησης των σπουδών σε κάποιους τρίτους, εγγλέζους, γάλλους, αμερικανούς, ή δεν ξέρω ποιους άλλους.

    Αυτή είναι η πολιτική που θέλουμε να στηρίξουμε εμείς; Ή θέλουμε το δημόσιο να έχει λόγο και να λεει, ναι, εσείς είσαστε πιστοποιημένοι, εσείς δεν είστε πιστοποιημένοι. Διότι ιδιωτικά, και μη ελληνικά πανεπιστήμια, θα υπάρχουν. Είναι ψευδαίσθηση να πούμε ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν. Το θέμα είναι εάν εμείς ελέγχουμε τι κάνουμε. Κ' εγώ πιστεύω ότι η σοσιαλιστική άποψη, είναι ο σωστός έλεγχος αυτών των πανεπιστημίων. Αυτών των ιδρυμάτων.

    Και κάτι ακόμη. Γιατί η ΓΣΕΕ ή η ΠΑΣΕΓΕΣ να μην φτιάξουν μια σχολή; Γιατί αυτοί να μην δώσουν το δικαίωμα στον αγρότη, στον συνεταιριστή που δεν μπόρεσε να πάει στο πανεπιστήμιο, να γίνει επιστήμονας στο χώρο του, στον αγροτικό τομέα, όπως και οι άλλες χώρες; Δεν θέλουμε την κοινωνία να έχει λόγο; Να φύγουμε, λοιπόν, απ' αυτό το ψευτο-δίλημμα μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού.

    Και θέλω να πω και κάτι ακόμη. Όταν έγινε η συζήτηση για το Σύνταγμα το 1975, ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή είπε, εμείς θέλουμε και μη κρατικά πανεπιστήμια, να μπορούν να γίνονται από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ. Να ξαναπάνε πίσω στις ρίζες μας, στον Ανδρέα Παπανδρέου που μιλούσε για μια κοινωνία των πολιτών. Να ξεφύγουμε απ' αυτό το στενό κρατισμό.

    Φίλες και φίλοι, είπαμε πολλά για την παιδεία. Αυτά τα ερωτήματα τα έβαλα για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Δεν θα δώσω εγώ όλες τις απαντήσεις.

    Θέλω, όμως, να πω δυο λόγια, γιατί δεν ζούμε μόνο στον χώρο της Παιδείας σήμερα, ζούμε στον αστερισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Πρόσφατα, βεβαίως, συζητήσαμε το θέμα της Παιδείας στη βουλή, και εμείς είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για εθνικό διάλογο και για συναίνεση.

    Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι, το 1988 και αργότερα όταν ήμουνα Υπουργός Παιδείας, είχα ζητήσει, τότε από την Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει να κάνουμε εθνικό διάλογο, και τότε είχαν αρνηθεί. Εμείς ως υπεύθυνη παράταξη, δεν είμαστε μόνο για αντιπολίτευση, είμαστε εν δυνάμει Κυβέρνηση αυτής της χώρας, γι' αυτό θέλουμε να γίνει πραγματικός εθνικός διάλογος για την παιδεία. Περιμένουμε. Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που μας μιλάνε για διάλογο. Τώρα μας λένε του χρόνου, ίσως, να ξεκινήσει ο διάλογος, και εν τω μεταξύ βάζουνε «τα δικά τους παιδιά». Κυνηγούν όσοι δεν είναι της ΔΑΚΕ. Αυτή είναι η συναίνεση στην παιδεία; Αυτή είναι η προσπάθεια για να διαμορφώσουμε μια εθνική παιδεία;

    Φίλες και φίλοι, δεν είναι, όμως, μόνο στο χώρο της παιδείας που βλέπουμε τις τεράστιες αδυναμίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης Καραμανλή. Συνεχίζει τα αρνητικά ρεκόρ σε κάθε τομέα.

    Μόνο μέλημά της είναι η επικοινωνία, η προβολή ενός δήθεν σημαντικού έργου, η αντιστροφή της πραγματικότητας, η παραπλάνηση. Προσπαθήσει να πουλήσει ένα περιτύλιγμα.

    Νομίζω ο πολίτης κάθε μέρα βλέπει όλο και περισσότερο ότι η Κυβέρνηση θέλει να πουλήσει -όπως λέμε λαϊκά- φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

    Και κάθε μέρα τα προβλήματα οξύνονται, τα εισοδήματα συμπιέζονται, η ακρίβεια γιγαντώνεται, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε νέα αδιέξοδα.

    Η μόνη προεκλογική εξαγγελία που τήρησαν, είναι αυτή η περιβόητη απογραφή-φιάσκο, που δεν έγινε στο όνομα της αλήθειας. Μάλιστα, εμείς είχαμε πει, ότι θέλαμε μια απογραφή καθαρή και αντικειμενική. Να συμμετέχουμε και εμείς, και τα άλλα κόμματα σ' αυτή τη διαδικασία για να υπάρχει διαφάνεια, να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα.

    Αλλά εδώ, έγινε μια πρωτοφανής διαδικασία με μικροκομματικές και μόνο σκοπιμότητες, και, βεβαίως, για να ξεφύγουν από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να μπει η χώρα υπό επιτήρηση, να πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας, και ένα τεράστιο κεφάλαιο για το οποίο δουλέψαμε, ένα κεφάλαιο που είναι σημαντικότατο στη διαπραγμάτευση μεγάλων θεμάτων, είτε είναι για το θέμα της Τουρκίας, είτε είναι για το Δ' ΚΠΣ, είτε για την αγροτική μας οικονομία, ένα τεράστιο κεφάλαιο λοιπόν, διαπραγματευτικό, το σπατάλησαν εν μια νυκτί.

    Σπατάλησαν το τεράστιο κεφάλαιο και των Ολυμπιακών Αγώνων, που η Ελλάδα προβλήθηκε ανά τον κόσμο με θετικό τρόπο.

    Βλέπουμε να υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, που σημαίνει μεγαλύτερο βάρος δανειακό για τον Έλληνα πολίτη. Μια διαδικασία επιζήμια για την χώρα. Η μόνη αλήθεια απ' αυτή την υπόθεση είναι, ότι τελικά η χώρα ζημιώθηκε. Βλέπουμε, επίσης, διότι η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να μιλά για τα παρελθόντα, είναι μια Κυβέρνηση 9 μηνών, οτι έχουν εκτροχιαστεί τα έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού.

    Γι' αυτό τρέχουν από πίσω, και κυνηγάνε τώρα τον μικρομεσαίο, γιατί δεν τα βάλανε σε τάξη, τα άφησαν σε πλήρη αταξία τα θέματα της οικονομίας, και τώρα θα τα πληρώσει ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας με εφόδους μιας υπηρεσίας την οποία λέγανε ότι θα καταργήσουν.

    Εδώ, δεν μπορούν να πουν ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε για όλα τα άλλα. Εδώ φταιει η δική τους ανικανότητα, η αδυναμία τους να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν βασικές πολιτικές, να διαχειριστούν προγράμματα και να φέρουν αποτελέσματα.

    Και αυτό φαίνεται τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία για την εξουσία. Και αυτό είναι, ακριβώς, που εμείς στο ΠΑΣΟΚ θα αντιστρέψουμε. Εμείς μιλάμε για την εξουσία στον πολίτη. Θέλουμε να δώσουμε εξουσία στην κοινωνία. Αυτοί ήρθαν μόνο για την λογική, «εξουσία για την εξουσία».

    Όλα τα άλλα αναβάλλονται, παραπέμπονται στο μέλλον, μαζί με τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Βυθίζεται η χώρα σε μια συντηρητική γκρίζα εποχή.

    Αυτή την εποχή που έπρεπε να πάμε προς τα μπρος, προχωράμε ολοταχώς προς τα πίσω. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομίας, ο Πρωθυπουργός, δηλώνουν περήφανοι, και αλληλοσυγχαίρονται για το μεγάλο έργου τους των τελευταίων μηνών.

    Αλλά δεν τους συγχαίρει ούτε ο ελληνικός λαός που βλέπει καθημερινά να διαψεύδονται οι ελπίδες και οι προσδοκίες του, δεν τους συγχαίρουν ούτε καν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, που παρακολουθούν αμήχανοι, χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν αυτή τη γρήγορη φθορά μιας Κυβέρνησης που πίστεψαν, που στήριξαν, και τώρα τους απογοητεύει.

    Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Στις 17 Δεκεμβρίου, έχουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Την απόφαση για το εάν η Τουρκία θα ξεκινήσει επισήμως διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ένταξή της σ' αυτή την οικογένεια. Ευχόμαστε να ληφθούν, ειλικρινά ευχόμαστε να ληφθούν οι σοβαρές και οι σωστές αποφάσεις. Και εμείς ως αντιπολίτευση έχουμε εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Προχθές ήμουν στην Τουρκία γι' αυτό τον λόγο.

    Είδαμε όμως μετά τις εκλογές του Μαρτίου, την παντελή έλλειψη στρατηγικής, μια τουριστική αντίληψη περί εξωτερικής πολιτικής, την εγκατάλειψη κατακτημένων θέσεων, την άρνηση του Ελσίνκι που κατακτήσαμε, που συνδέσαμε τα εθνικά μας θέματα με την πορεία της Τουρκίας , είδαμε την αδυναμία προώθησης των δικών μας θεμάτων.

    Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και σε άλλους τομείς έχει προσφέρει αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Αβεβαιότητα και ανασφάλεια στα εξωτερικά, ανασφάλεια στην οικονομία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια στο κοινωνικό κράτος και στην κοινωνική συνοχή, ανασφάλεια για το μέλλον, για τις επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους, για την οικογένεια, για τους πολίτες.

    Και θέλει η Κυβέρνηση να συζητάμε ποιο πράγμα αυτές τις μέρες; Τη διαπλοκολογία, την Προεδρολογία, τη σκανδαλολογία. Οτιδήποτε άλλο εκτός από τις πράξεις της και από τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, οτιδήποτε άλλο πέραν του αρνητικού αποτελέσματος, που δεν θέλει να το συζητήσουμε, της δικιάς της πολιτική. Μιλάει η ίδια για διαφάνεια και αλήθεια, αλλά επιδεικνύει υποκρισία και παραπλάνηση.

    Εμείς θέλουμε τη διαφάνεια για τα πάντα. Θέλουμε την αλήθεια και όλη την αλήθεια για τα πάντα. Θέλουμε ισονομία για όλους τους πολίτες. Θέλουμε τη δημοκρατία μας ισχυρή απέναντι στα συμφέροντα. Θέλουμε τον πολίτη ενεργό και συμμέτοχο. Θέλουμε να διαμορφώνουμε, σ' αυτή την πορεία προς το Συνέδριό μας, θέσεις και προτάσεις με τον πολίτη παρόντα.

    Φίλες και φίλοι, είμαστε σίγουροι οτι για όποια μάχη και αν έρθει θα είμαστε έτοιμοι. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είναι η Νέα Δημοκρατία που φοβάται σήμερα τις μάχες, είναι η Νέα Δημοκρατία που βλέπει τα μεγάλα λάθη τα οποία έχει κάνει.

    Το δίλημμά μας είναι πάντα: Πρόοδος ή συντήρηση. Και γι' αυτό εμείς, διαμορφώνουμε σήμερα την πρόοδο για το αύριο. Θέλω εδώ να κλείσω λέγοντας δυο λόγια για το Συνέδριό μας.

    Φίλες και φίλοι, είναι ένα Συνέδριο για μια καινούργια αρχή. Μια καινούργια αρχή που βασίζεται στις παραδόσεις μας, που βασίζεται στις αρχές μας, στις αξίες μας, στους αγώνες μας, που βασίζεται σε ένα μεγάλο και περήφανο έργο, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να το υποβαθμίσουμε.

    Όμως, παράλληλα, και ο ελληνικός λαός περιμένει από το ΠΑΣΟΚ να κάνει αλλαγές προς τα μπρος. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, και σας καλώ όλους με ειλικρίνεια, με ανοιχτό τρόπο, χωρίς φόβο, με πάθος αλλά χωρίς φόβο, να τα πούμε μεταξύ μας ειλικρινά, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, πώς θα φτιάξουμε αυτό το νέο Κίνημα στη νέα εποχή που θα μπορεί να είναι κοντά στον πολίτη.

    Γι' αυτό δημιουργούμε εμείς ένα αποκεντρωμένο Κόμμα, που είναι, αν θέλετε, το προζύμι, της αυριανής μας διακυβέρνησης, που είναι προζύμι των αυριανών μας αλλαγών. Ένα Κίνημα το οποίο θα είναι αποκεντρωμένο, όπως εμείς θέλουμε να είναι αποκεντρωμένο το κράτος. Ένα Κίνημα το οποίο θα είναι Κίνημα αλληλεγγύης, όπως θέλουμε η κοινωνική πολιτική να είναι, θα βάλουμε στην καθημερινή μας πράξη την αλληλεγγύη.

    Ένα Κίνημα που θα είναι Κίνημα πολιτισμού, που η τοπική οργάνωση, η δημοτική οργάνωση, θα είναι χώρος πολιτισμού, θα είναι χώρος αγωγής της ψυχής, θα είναι χώρος συμβουλευτικής υπηρεσίας για τον πολίτη, για το μέλος μας, για το φίλο. Θα είναι χώρος επιμόρφωσης, θα είναι χώρος που θα ενδυναμώνει τον πολίτη, να μπορεί να συμμετέχει, θα είναι ο χώρος ελεύθερου διαλόγου, θα είναι ο χώρος όπου θα παίρνονται αποφάσεις αποκεντρωμένα.

    Θα είναι χώρος διαβούλευσης, ώστε όταν γίνουμε Κυβέρνηση όταν είναι να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση, θα έχουμε μόνιμα και πάντα διαβούλευση με τον πολίτη της χώρας, θα είναι ο νευρικός ιστός της δημοκρατίας. Αυτό το εγγυώμαι, διότι έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Έτσι θα διαμορφώσουμε συναινέσεις, και ισχυρή πολιτική βούληση να κάνουμε τομές.

    Αυτή η διαφορετική οργάνωση θέλει καινούργιες δομές. Αποκεντρώνουμε την οργάνωση. Ένα νέο καταστατικό. Διαμορφώνουμε παράλληλα, φορείς που θα ενισχύουν την οργάνωση. Το Ίδρυμα Πολιτικής Επιμόρφωσης, το Κάθε Μέρα Πολίτης για το διάλογο, το ΙΣΤΑΜΕ για τις μελέτες, το Ίδρυμα «ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» που θα συμβάλλει σε διεθνές επίπεδο για αξιοποίηση της εμπειρίας από πάρα πολλές χώρες.

    Και, βεβαίως, πιστεύω, ότι επειδή συζητάμε για την Παιδεία, θα πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε τη δημιουργία μιας Σχολής Στελεχών. Σχολής Στελεχών όχι για να δημιουργήσουμε μια γραφειοκρατία στελεχών, αλλά για να ενισχύσουμε όλα τα στελέχη που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική, με όλες τις δυνατές πληροφορίες, γνώσεις, εφόδια, για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

    Μα είναι ένας Δήμαρχος, μα είναι ένας σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο, μα είναι ένας βουλευτής, μα είναι ένας συνδικαλιστής, μα είναι ένας συνεταιριστής, μα είναι ένας που δουλεύει σε μια μη κυβερνητική οργάνωση, σε έναν φορέα, σε έναν πολιτιστικό σύλλογο, να μπορούμε υπεύθυνα, σοβαρά, να δώσουμε τα εφόδια για να φτιάξουμε εμείς μια δημοκρατική κοινωνία αποκεντρωμένη, ζωντανή, αλληλέγγυα, μια κοινωνία πραγματικά συμμετοχική.

    Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, θα γίνουμε ο χώρος της Παιδείας, της διαπαιδαγώγησης των επόμενων γενεών μιας χώρας που θα αναπτύσσεται δημοκρατικά, και που θα είναι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, ο χώρος του πολιτισμού, ο χώρος του αθλητισμού, ο χώρος της Παιδείας.

    Φίλες και φίλοι, σας καλώ όλους μαζί να συμμετάσχουμε σ' αυτή την προσπάθεια, που αν θέλετε, είναι και η αλλαγή μιας βαθιάς νοοτροπίας πελατειακής, μιας βαθιάς νοοτροπίας κρατικιστικής, ένα άλλο πρότυπο εξουσίας, το οποίο ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το '74 και το '81, αλλά κάπου στο δρόμο μπήκαμε και εμείς, και γίναμε και εμείς, μέρος αυτού του συγκεντρωτικού κράτους.

    Είναι η ώρα να απελευθερωθούμε πάλι απ' αυτή την κρατικιστική λογική, και να ξαναπάμε στην κοινωνία, σε ένα πρότυπο εξουσίας που θέλει ο πολίτης, που αν θέλετε- αποτελεί αυτό μια βαθιά πολιτιστική αλλαγή. Και αν μπορέσουμε εμείς να κάνουμε αυτό τον πολιτισμό καθημερινή μας πράξη, θα έχουμε κάνει τεράστια προσφορά στον ίδιο τον πολιτισμό της χώρας μας.

    Καλό μας αγώνα. Καλή μας επιτυχία. Ευχαριστώ πολύ.".

    [08] ΟΙ 15 ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Στους 15 στόχους της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στο 3ο Πανελλήνιο Χρηματιστηριακό Συνέδριο, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στα πλαίσια του «Money Show», με θέμα «Ανταγωνιστικότητα, το κλειδί της ανάπτυξης».

    Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Σιούφας υπενθύμισε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, όλα τα τελευταία χρόνια, υποβαθμιζόταν συνεχώς, οι εξαγωγές μας μειώνονταν και οι εισαγωγές αυξάνονταν, το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρυνόταν, η ανάπτυξη που είχαμε δεν αφορούσε παρά μόνο ελάχιστους τομείς της Οικονομίας. Παρατηρώντας ότι σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης - Διαχείρισης, η Ελλάδα, μεταξύ 60 οικονομιών, βρίσκεται στην 44η θέση σε όρους συνολικής ανταγωνιστικότητας και από το 2000 έχει υποχωρήσει κατά 10 θέσεις.

    Από τα στοιχεία αυτά, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, βγαίνει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Χώρας είναι κυρίως διαρθρωτικό, ότι έχουμε υστερήσει σημαντικά στη διαμόρφωση του κλίματος που απαιτείται για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ότι η ένταξη της Χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) δεν λειτούργησε, ούτε όπως αναμενόταν, ούτε όπως έπρεπε, ότι η Χώρα μας βρέθηκε δυστυχώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή ευκαιρία, με αποτέλεσμα να παραμένει, όχι μόνον ουραγός των "15", αλλά και πιο πίσω από χώρες που μόλις πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να προσθέσει:

    «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Είναι ανάγκη (και είναι απόφασή μας) να μην αδρανήσουμε άλλο. Είναι αδιανόητο η Χώρα μας να κατρακυλά κάθε χρόνο στην κατάταξη των ανταγωνιστικών χωρών. Είναι αδιανόητο να μην εκμεταλλευόμαστε τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναστρέψουμε τις τάσεις του χτες, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας, να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική ανάπτυξης. Η Ελλάδα (και γενικότερα η Ευρώπη) έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ένα συνεχώς εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Υποχρεούμαστε να αντιπαραθέσουμε στις απειλές της αποβιομηχάνισης, αλλά και στην εξωτερική προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων χαμηλού κόστους, τις δικές μας αποτελεσματικές απαντήσεις. Και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Οι απαντήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό αποκλείεται. Οι δικές μας απαντήσεις, οι δικές μας πολιτικές για την ανάπτυξη σημαίνουν καινούργιους δρόμους στο μέλλον. Οι δικές μας επιλογές για την ανάπτυξη συνοψίζονται στο τρίπτυχο «παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα». Αυτοί είναι οι στόχοι μας :

    - η ενίσχυση της παραγωγικότητας,

    - η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών,

    - η επανάσταση ποιότητας

    - η τυποποίηση.

    · Άμεσες προκλήσεις για την ελληνική Οικονομία είναι...

    - Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην Παιδεία, τη Γνώση, τις Νέες Τεχνολογίες.

    - Οι επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

    - Η ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη χρηματοδότηση.

    - Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης και της «περιφερειακής διαφορετικότητας» της Χώρας μας.

    - Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

    - Η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

    - Ο εξορθολογισμός του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

    - Η βελτίωση των υποδομών.

    - Η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης.

    - Η στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    - Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων θέσεων δουλειάς.

    Τα προβλήματα που μας κληροδότησε το χτες είναι πολλά και οι προκλήσεις μεγάλες. Χρέος μας είναι να δούμε κατάφατσα τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε. Χρέος μας είναι να κάνουμε τις προκλήσεις του χτες, ευκαιρίες για το σήμερα και το αύριο. Να βγούμε δυνατά στη Νέα Εποχή. Το κεντρικό όραμα, ο κεντρικός στόχος της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής συνοψίζεται σε μια και μόνον φράση: «Ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους». Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της Οικονομίας. Ανάπτυξη σ' ολόκληρη τη Χώρα. Καταλύτης στην κατεύθυνση αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Γι' αυτό αποφασίσαμε να ανακηρύξουμε το 2005 ως Έτος Ανταγωνιστικότητας. Εργαζόμαστε για μία «άνοιξη επιχειρηματικότητας». Για μία «επανάσταση ποιότητας». Για να αντιστρέψουμε την τάση επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας και να πετύχουμε μια νέα πορεία. Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα της Ελληνίδας και του Έλληνα και επιδιώκουμε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων και ιδεών, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, την ενίσχυση της συνεργασίας ιδιωτικού Τομέα και Δημόσιας Διοίκησης.

    Ξεκινήσαμε ήδη μια νέα δυναμική προσπάθεια και συνεχίζουμε με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:

    - στην άρση των γραφειοκρατικών αντικινήτρων,

    - στη θέσπιση ισχυρών και αποτελεσματικών αναπτυξιακών κινήτρων,

    - στον περιορισμό της φορολογικής πίεσης που δέχονται οι επιχειρήσεις,

    - στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους,

    - στη στήριξή τους για μια δυναμική στροφή στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομική δράση, την ποιοτική παραγωγή, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, το σύγχρονο μάνατζμεντ.

    Αυτές είναι οι απαιτήσεις της Νέας Εποχής. Και απέναντι στις απαιτήσεις αυτές, προωθούμε συγκροτημένο πλαίσιο με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις:

    1ον Δημοσιονομική εξυγίανση, με τη μείωση της σπατάλης την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.

    2ον Φορολογική Μεταρρύθμιση με μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις, απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου, αντικειμενικοποίηση ελέγχων.

    3ον Νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που

    - να οδηγεί στη μείωση του χρόνου και του κόστους ίδρυσης των επιχειρήσεων,

    - να θέτει φραγμό στα φαινόμενα διαφθοράς,

    - να διευκολύνει τους πολίτες-επιχειρηματίες,

    - να αποτελεί ουσιώδες βήμα στην πορεία επανίδρυσης του κράτους,

    - να διαμορφώνει μια νέα σχέση του κράτους με τον πολίτη.

    4ον Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Με κατάργηση της διάκρισης μεταξύ παλιών και νέων επιχειρήσεων, επιδότηση της απασχόλησης, αυξημένα κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την καινοτομία, τη βελτίωση της ποιότητας προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την τουριστική βιομηχανία. Και για πρώτη φορά οι επιδοτήσεις είναι αφορολόγητες. Πράγμα που σημαίνει ότι το 55% ή το 50% της επιδότησης θα είναι πολύ υψηλότερο.

    5ον Διευκόλυνση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας του Έλληνα. Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), του οποίου επιταχύνουμε τη λειτουργία. Παράλληλα σχεδιάζουμε την ίδρυση του Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας (ΚΕΣΥΤ), το οποίο πρόκειται να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων με περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων.

    6ον Θεσμοθέτηση και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, που πρόκειται να λειτουργεί ως βασικό γνωμοδοτικό όργανο και σύμβουλος της Κυβέρνησης σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

    7ον Διεύρυνση των ορίων και επιτάχυνση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), με νέες ενισχύσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με ποιοτικά κριτήρια και έμφαση στις μικρομεσαίες, με απλοποίηση των διαδικασιών και διαφάνεια στη διαχείριση.

    8ον Έλεγχος και αξιολόγηση των νόμων ως προς την επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

    9ον Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, για μια νέα επιθετική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    10ον Ενίσχυση και δικτύωση των δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων Αναδιοργανώνουμε τις υπάρχουσες δομές (Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών και Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης). Θέσαμε σε λειτουργία το ΚΕΔΥ και το συντονιστικό όργανο των ΚΕΤΑ. Θεσμοθετούμε τη λειτουργία των ΚΥΕ. Ενεργοποιήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)

    11ον Περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και επιβολή όρων διαφάνειας, ισονομίας και αντικειμενικότητας στο σύστημα κρατικών προμηθειών.

    12ον Αξιοποίηση του Ολυμπιακού κεκτημένου, με την οργάνωση μίας νέας βιομηχανίας αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στην Αττική.

    13ον Ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, με στόχο να καταστήσουμε την επιχειρηματικότητα θετική επιλογή για τους νέους και να ενισχύσουμε τους επιχειρηματίες με τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια γύρω από τις νέες εξελίξεις.

    14ον Οργάνωση της χωροθέτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με στόχο την ορθότερη ανάπτυξη των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών και την ίδρυση Περιοχών και Πάρκων σε σημεία της Χώρας με πραγματική ζήτηση.

    15ον Ενίσχυση των επενδύσεων για την Έρευνα, με στόχο τη στροφή της παραγωγής μας σε καινοτόμα προϊόντα και τη δραστηριοποίηση σε τομείς υψηλής έντασης γνώσης και υψηλής τεχνολογίας.

    Κεντρικός στόχος της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής είναι η δημιουργία γόνιμου επενδυτικού εδάφους στο οποίο να ανθίσει η επιχειρηματικότητα του Έλληνα. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας δεν είναι όμως, αποκλειστικά και μόνον, υπόθεση του κράτους. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βοηθήσουμε όλοι: Είμαστε σε διαρκή δημόσια διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τη συνεννόηση, τη συνέπεια και τη συνέχεια. Είναι επιτέλους καιρός, όλοι μαζί, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας:

    - τη γεωπολιτική θέση μας,

    - τη συμμετοχή μας στην Οικονομική Νομισματική Ένωση,

    - τους πόρους των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης,

    - τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο,

    - το διεθνές ειδικό βάρος της ελληνικής ναυτιλίας,

    - την υλική και άυλη κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,

    - τους εκατοντάδες θύλακες ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια.

    Το στοίχημα του μέλλοντος θα το κερδίσουμε όλοι μαζί. Δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση:

    - Στον τουρισμό.

    - Την ενέργεια.

    - Την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

    - Τις Μεταφορές και τη Ναυτιλία.

    - Τις επικοινωνίες και την πληροφορική.

    - Τη Διανομή και Εμπορία.

    - Την ειδική οικοδομική δραστηριότητα.

    - Τους τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    - Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η Νέα Εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη της Χώρας και την ευημερία των πολιτών. Αλλάζουμε ρυθμούς. Αλλάζουμε πολιτικές. Αλλάζουμε πρακτικές. Αλλάζουμε τα πράγματα γύρω μας. Προχωρούμε όλοι μαζί. Με βήματα σιγουριάς και σταθερότητας. Με αισιοδοξία και εθνική αυτοπεποίθηση», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    [09] ΡΕΚΟΡ ΑΓΟΡΑΣ ΝΕΩΝ Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (14:35 UTC+2)

    Περισσότερα από 300.000 Ι.Χ. αυτοκίνητα προστέθηκαν στους ελληνικούς δρόμους το 2004, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Ένωσης Εμπόρων Αυτοκινήτων.

    Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο ενδεκάμηνο του 2004 έχουν ταξινομηθεί, δηλαδή έχουν εισέλθει για πρώτη φορά στην κυκλοφορία, 275.784 επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ άλλα 27.497 ήλθαν στην Ελλάδα μεταχειρισμένα από το εξωτερικό. Το σύνολο των νέων οχημάτων μέχρι την 30η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους φτάνει τις 303.281.

    Δηλαδή, μόλις 1.062 αυτοκίνητα λιγότερα από το ιστορικά υψηλό ρεκόρ του 2000 όταν στο σύνολο του έτους είχαν ταξινομηθεί 290.225 καινούρια και 14.118 μεταχειρισμένα ΙΧ.

    [10] Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (14:07 UTC+2)

    «Η ανταγωνιστικότητα αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη», τόνισε χτες βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά την ομιλία του στο 3ο Πανελλήνιο Χρηματιστηριακό Συνέδριο, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στα πλαίσια του «Money Show», με θέμα «Ανταγωνιστικότητα, το κλειδί της ανάπτυξης».

    Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στο χρηματιστηριακό συνέδριο έχει ως εξής:

    «Διανύουμε μια Νέα Εποχή, που χαρακτηρίζεται από την έκρηξη της γνώσης, την επανάσταση της τεχνολογίας, την ταχύτητα των εξελίξεων, την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού. Μια εποχή κατά την οποία η ανταγωνιστικότητα αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη, το κλειδί για μια πραγματικά ισχυρή Οικονομία. Αυτή είναι η επιταγή του διεθνούς περιβάλλοντος.

    »Αυτή είναι και η απαίτηση του μέλλοντος. Και την απαίτηση, την επιταγή αυτή, δεν μπορεί, ούτε να την αγνοούμε, ούτε να την προσπερνούμε. Η ανταγωνιστικότητα μιας Οικονομίας δεν είναι κάποιος δείκτης για πράγματα μακρινά από μας. Την ανταγωνιστικότητα μιας Οικονομίας δεν μπορεί να την προσεγγίζουμε σαν κάποιο δείκτη που δεν έχει νόημα στην πορεία του Τόπου μας. Είναι ο σφυγμός, ο παλμός της οικονομικής δυναμικής.

    »Η αλήθεια για την ελληνική πραγματικότητα είναι σε όλους γνωστή. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, όλα τα τελευταία χρόνια, υποβαθμιζόταν συνεχώς. Οι εξαγωγές μας μειώνονταν και οι εισαγωγές αυξάνονταν. Το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο διευρυνόταν. Η ανάπτυξη που είχαμε δεν αφορούσε παρά μόνο ελάχιστους τομείς της Οικονομίας.

    »Δεν έφτανε σ' ολόκληρη τη Χώρα. Δεν ήταν διατηρήσιμη. Βασιζόταν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στις κατασκευές δημόσιων έργων τους κοινοτικούς πόρους, τα δημόσια ελλείμματα, τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια. Όλοι, γνωρίζουμε τις επισημάνσεις των πιο έγκυρων διεθνών οργανισμών. Υπενθυμίζω ότι:

        · Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2004, στον πίνακα της σχετικής κατάταξης 103 χωρών, η Ελλάδα διολίσθησε, κατά την τελευταία τριετία, από την 31η στην 37η θέση.

        · Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης - Διαχείρισης η Ελλάδα, μεταξύ 60 οικονομιών, βρίσκεται στην 44η θέση σε όρους συνολικής ανταγωνιστικότητας και από το 2000 έχει υποχωρήσει κατά 10 θέσεις.

        · Σύμφωνα με τις μελέτες του Κέντρου Προγραμματισμού και Ερευνών μόλις το 10% των ελληνικών βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές και μόλις το 21% των ελληνικών επιχειρήσεων μπορούν να χαρακτηριστούν διεθνώς ανταγωνιστικές.

    »Από τα στοιχεία αυτά βγαίνει ξεκάθαρα το συμπέρασμα.

    1. Ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Χώρας είναι κυρίως διαρθρωτικό.

    2. Ότι έχουμε υστερήσει σημαντικά στη διαμόρφωση του κλίματος που απαιτείται για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

    3. Ότι η ένταξη της Χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) δεν λειτούργησε, ούτε όπως αναμενόταν, ούτε όπως έπρεπε.

    4. Ότι η Χώρα μας βρέθηκε δυστυχώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή ευκαιρία, με αποτέλεσμα να παραμένει, όχι μόνον ουραγός των "15", αλλά και πιο πίσω από χώρες που μόλις πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    5. Ότι τα προηγούμενα χρόνια, δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνταν από τη γεωγραφική θέση της Χώρας μας, τη συμμετοχή μας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.

    6. Ότι αναπτύχθηκε στον Τόπο μας ένα οικονομικό παράδοξο: Ενώ, δηλαδή, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν σχετικά υψηλοί, την ίδια στιγμή, η Χώρα μας βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της ανεργίας και κατέγραφε ένα συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και υποβαθμιζόταν στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας.

    »Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες χαμένες ευκαιρίες. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Είναι ανάγκη (και είναι απόφασή μας) να μην αδρανήσουμε άλλο. Είναι αδιανόητο η Χώρα μας να κατρακυλά κάθε χρόνο στην κατάταξη των ανταγωνιστικών χωρών.

    »Είναι αδιανόητο να μην εκμεταλλευόμαστε τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναστρέψουμε τις τάσεις του χτες, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας, να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική ανάπτυξης.

    »Η Ελλάδα (και γενικότερα η Ευρώπη) έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε ένα συνεχώς εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό. Υποχρεούμαστε να αντιπαραθέσουμε στις απειλές της αποβιομηχάνισης, αλλά και στην εξωτερική προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων χαμηλού κόστους, τις δικές μας αποτελεσματικές απαντήσεις.

    »Και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Οι απαντήσεις αυτές δεν μπορεί να είναι σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό αποκλείεται. Οι δικές μας απαντήσεις, οι δικές μας πολιτικές για την ανάπτυξη σημαίνουν καινούργιους δρόμους στο μέλλον. Οι δικές μας επιλογές για την ανάπτυξη συνοψίζονται στο τρίπτυχο «παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα». Αυτοί είναι οι στόχοι μας :

        - η ενίσχυση της παραγωγικότητας,

        - η παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών,

        - η επανάσταση ποιότητας

        - η τυποποίηση.

       Οι άμεσες προκλήσεις για την ελληνική Οικονομία είναι:

        - Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, στην Παιδεία, τη Γνώση, τις Νέες Τεχνολογίες.

        - Οι επενδύσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

        - Η ευκολότερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και τη χρηματοδότηση.

        - Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης και της «περιφερειακής διαφορετικότητας» της Χώρας μας.

        - Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

        - Η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

        - Ο εξορθολογισμός του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

        - Η βελτίωση των υποδομών.

        - Η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης.

        - Η στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

        - Η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, νέων θέσεων δουλειάς.

    »Τα προβλήματα που μας κληροδότησε το χτες είναι πολλά και οι προκλήσεις μεγάλες. Χρέος μας είναι να δούμε κατάφατσα τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε. Χρέος μας είναι να κάνουμε τις προκλήσεις του χτες, ευκαιρίες για το σήμερα και το αύριο. Να βγούμε δυνατά στη Νέα Εποχή.

    »Το κεντρικό όραμα, ο κεντρικός στόχος της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής συνοψίζεται σε μια και μόνον φράση: «Ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους». Ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της Οικονομίας. Ανάπτυξη σ' ολόκληρη τη Χώρα. Καταλύτης στην κατεύθυνση αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

    »Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Γι' αυτό αποφασίσαμε να ανακηρύξουμε το 2005 ως Έτος Ανταγωνιστικότητας. Εργαζόμαστε για μία «άνοιξη επιχειρηματικότητας». Για μία «επανάσταση ποιότητας». Για να αντιστρέψουμε την τάση επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας και να πετύχουμε μια νέα πορεία.

    »Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα της Ελληνίδας και του Έλληνα και επιδιώκουμε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επιδιώκουμε τη σύνθεση απόψεων και ιδεών, τη συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών, την ενίσχυση της συνεργασίας ιδιωτικού Τομέα και Δημόσιας Διοίκησης.

    »Ξεκινήσαμε ήδη μια νέα δυναμική προσπάθεια και συνεχίζουμε με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση:

        - στην άρση των γραφειοκρατικών αντικινήτρων,

        - στη θέσπιση ισχυρών και αποτελεσματικών αναπτυξιακών κινήτρων,

        - στον περιορισμό της φορολογικής πίεσης που δέχονται οι επιχειρήσεις,

        - στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους,

        - στη στήριξή τους για μια δυναμική στροφή στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομική δράση, την ποιοτική παραγωγή, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, το σύγχρονο μάνατζμεντ.

    »Αυτές είναι οι απαιτήσεις της Νέας Εποχής. Και απέναντι στις απαιτήσεις αυτές, προωθούμε συγκροτημένο πλαίσιο με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις:

        1ον Δημοσιονομική εξυγίανση, με τη μείωση της σπατάλης την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τον περιορισμό των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου.

        2ον Φορολογική Μεταρρύθμιση με μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις, απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου, αντικειμενικοποίηση ελέγχων.

        3ον Νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που

        - να οδηγεί στη μείωση του χρόνου και του κόστους ίδρυσης των επιχειρήσεων,

        - να θέτει φραγμό στα φαινόμενα διαφθοράς,

        - να διευκολύνει τους πολίτες-επιχειρηματίες,

        - να αποτελεί ουσιώδες βήμα στην πορεία επανίδρυσης του κράτους,

        - να διαμορφώνει μια νέα σχέση του κράτους με τον πολίτη.

        4ον Νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Με κατάργηση της διάκρισης μεταξύ παλιών και νέων επιχειρήσεων, επιδότηση της απασχόλησης, αυξημένα κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την καινοτομία, τη βελτίωση της ποιότητας προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την τουριστική βιομηχανία. Και για πρώτη φορά οι επιδοτήσεις είναι αφορολόγητες. Πράγμα που σημαίνει ότι το 55% ή το 50% της επιδότησης θα είναι πολύ υψηλότερο.

        5ον Διευκόλυνση και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας του Έλληνα. Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), του οποίου επιταχύνουμε τη λειτουργία. Παράλληλα σχεδιάζουμε την ίδρυση του Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας (ΚΕΣΥΤ), το οποίο πρόκειται να υποστηρίζει τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων με περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων.

        6ον Θεσμοθέτηση και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, που πρόκειται να λειτουργεί ως βασικό γνωμοδοτικό όργανο και σύμβουλος της Κυβέρνησης σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

        7ον Διεύρυνση των ορίων και επιτάχυνση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), με νέες ενισχύσεις για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με ποιοτικά κριτήρια και έμφαση στις μικρομεσαίες, με απλοποίηση των διαδικασιών και διαφάνεια στη διαχείριση.

        8ον Έλεγχος και αξιολόγηση των νόμων ως προς την επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

        9ον Ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, για μια νέα επιθετική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης.

        10ον Ενίσχυση και δικτύωση των δομών υποστήριξης των επιχειρήσεων Αναδιοργανώνουμε τις υπάρχουσες δομές (Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών και Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης). Θέσαμε σε λειτουργία το ΚΕΔΥ και το συντονιστικό όργανο των ΚΕΤΑ. Θεσμοθετούμε τη λειτουργία των ΚΥΕ. Ενεργοποιήσαμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)

        11ον Περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και επιβολή όρων διαφάνειας, ισονομίας και αντικειμενικότητας στο σύστημα κρατικών προμηθειών.

        12ον Αξιοποίηση του Ολυμπιακού κεκτημένου, με την οργάνωση μίας νέας βιομηχανίας αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων στην Αττική.

        13ον Ίδρυση Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, με στόχο να καταστήσουμε την επιχειρηματικότητα θετική επιλογή για τους νέους και να ενισχύσουμε τους επιχειρηματίες με τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια γύρω από τις νέες εξελίξεις.

        14ον Οργάνωση της χωροθέτησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με στόχο την ορθότερη ανάπτυξη των Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Περιοχών και την ίδρυση Περιοχών και Πάρκων σε σημεία της Χώρας με πραγματική ζήτηση.

        15ον Ενίσχυση των επενδύσεων για την Έρευνα, με στόχο τη στροφή της παραγωγής μας σε καινοτόμα προϊόντα και τη δραστηριοποίηση σε τομείς υψηλής έντασης γνώσης και υψηλής τεχνολογίας.

    »Κεντρικός στόχος της Νέας Αναπτυξιακής Πολιτικής είναι η δημιουργία γόνιμου επενδυτικού εδάφους στο οποίο να ανθίσει η επιχειρηματικότητα του Έλληνα. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Οικονομίας δεν είναι όμως, αποκλειστικά και μόνον, υπόθεση του κράτους.

    »Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να βοηθήσουμε όλοι: Είμαστε σε διαρκή δημόσια διαβούλευση με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων. Όλα τα μέτρα και οι πολιτικές του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά τη συνεννόηση, τη συνέπεια και τη συνέχεια. Είναι επιτέλους καιρός, όλοι μαζί, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας:

        - τη γεωπολιτική θέση μας,

        - τη συμμετοχή μας στην Οικονομική Νομισματική Ένωση,

        - τους πόρους των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης,

        - τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο,

        - το διεθνές ειδικό βάρος της ελληνικής ναυτιλίας,

        - την υλική και άυλη κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,

        - τους εκατοντάδες θύλακες ανάπτυξης στην ελληνική περιφέρεια.

        Το στοίχημα του μέλλοντος θα το κερδίσουμε όλοι μαζί. Δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση:

        - Στον τουρισμό.

        - Την ενέργεια.

        - Την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

        - Τις Μεταφορές και τη Ναυτιλία.

        - Τις επικοινωνίες και την πληροφορική.

        - Τη Διανομή και Εμπορία.

        - Την ειδική οικοδομική δραστηριότητα.

        - Τους τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

        - Τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    »Η Νέα Εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις αυτές ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη της Χώρας και την ευημερία των πολιτών. Αλλάζουμε ρυθμούς. Αλλάζουμε πολιτικές. Αλλάζουμε πρακτικές. Αλλάζουμε τα πράγματα γύρω μας. Προχωρούμε όλοι μαζί. Με βήματα σιγουριάς και σταθερότητας. Με αισιοδοξία και εθνική αυτοπεποίθηση».

    [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται αύριο, Δευτέρα, ο υφυπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός. Ο κ.Κοντός στη 1 το μεσημέρι θα επισκεφτεί τα γραφεία της Διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην οδό Μητροπόλεως, προκειμένου να συζητήσει με τη διοίκηση της, γύρω από τις εξελίξεις στα θέματα του τομέα της ζάχαρης και στα θέματα που σχετίζονται με ενδεχόμενη αξιοποίηση βιοενέργειας.

    [12] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (13:48 UTC+2)

    Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, για αναθεώρηση της «λίστας» των αποκρατικοποιήσεων του 2005, όπως και του στόχου του 1,6 δισ. εύρω που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, ο σχεδιασμός των προς ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων έχει αναπροσαρμοστεί με βάση τις πιεστικές ανάγκες για πρόσθετα έσοδα αλλα και τη διεθνή συγκυρία, όπως εκτιμά σε δημοσίευμά της η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Στη «λίστα» των πακέτων που ετοιμάζονται στο οικονομικό επιτελείο για να βγάλουν στην αγορά το 2005 και στις αρχές του 2006 είναι:

    1. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο εγκαταλείπεται σιωπηρά όπως φαίνεται η προοπτική της σταδιακής μετοχοποίησης και κερδίζει έδαφος η πώληση πλειοψηφικού πακέτου. Οπως ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας στην «Οικονομία», από το Ταμιευτήριο μπορούν να εισρεύσουν το 2005 ή το αργότερο στις αρχές του 2006 περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

    Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η τρέχουσα περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για την προώθηση της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, καθώς «στην τραπεζική αγορά της Ε.Ε. οι μεγάλοι παίκτες ψάχνουν για δίκτυα λιανικής τραπεζικής...». Βέβαια, όπως παραδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει ότι θα δοθεί «πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει απορρίψει αλλα ούτε και έχει εγκρίνει ακόμα την προοπτική αυτή.

    2. Ο ΟΠΑΠ, για τον οποίο έχει ήδη διερευνηθεί το πώς θα μειώσει το ελληνικό Δημόσιο τη συμμετοχή του κάτω από το 51% χωρίς να προκαλέσει την παρέμβαση της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται από αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, είναι δυνατόν να κρατήσει το ελληνικό Δημόσιο το 34% του μετοχικού κεφαλαίου και ταυτόχρονα να διατηρηθεί από τον ΟΠΑΠ το μονοπώλιο των τυχερών παιγνίων που διαχειρίζεται. Από τον οργανισμό τα προσδοκώμενα έσοδα για ποσοστό 10% είναι 600 εκατ. ευρώ.

    3. Ενα νέο πακέτο μετοχών της ΔΕΗ ύψους 10%, από το οποίο τα έσοδα του Δημοσίου ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ. Το θέμα αυτό όμως εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, λόγω του ότι η όποια απόφαση και ο χρόνος που θα εκτελεσθεί πρέπει να λάβει υπόψει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της Ε.Ε. όσον αφορά τα επόμενα άμεσα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Φαίνεται πάντως να έχει «ωριμάσει» η ιδέα της αναζήτησης στρατηγικού εταίρου της ΔΕΗ για περαιτέρω διείσδυση στα Βαλκάνια.

    4. Το «πακέτο» της ΔΕΠΑ έχει μετατεθεί πλέον οριστικά για το 2005, αν και οι σοβαρές δυσκολίες εξακολουθούν να συνοδεύουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ισπανικής εταιρείας Gas Natural.

    5. Ο ΟΤΕ για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση το α' εξάμηνο των ρυθμίσεων που προωθεί ο διοικητής του Οργανισμού Παναγιώτης Βουρλούμης, όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των εργαζόμενων, επιτρέπουν την επιτάχυνση των σχεδίων για πώληση νέου πακέτου και σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό φορέα.

    Οι υποστηρικτές της προοπτικής αυτής στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι οι εξελίξεις αυτές μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά.

    Η τρέχουσα διεθνής συγκυρία άλλωστε ευνοεί την πώληση τηλεπικοινωνιακών μετοχών. Ηδη η αυστριακή κυβέρνηση προωθεί την πώληση του 17% της Austria Telecom, ενώ η φιλανδική κυβέρνηση πρόκειται να διαθέσει πακέτο μετοχών της TeliaSonera.

    Εκτός από την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, στην Ευρώπη εξαπλώνεται η τάση απορρόφησης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας από τις μητρικές τους εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας (σ.σ. σχεδιάζεται απορρόφηση της ΤΙΜ από την Telecom Italia, ενώ ήδη η France Telecom έχει αγοράσει το σύνολο των μετοχών της Orange).

    Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικό να αναζωπυρώνεται η φημολογία για επικείμενη απορρόφηση της Cosmote από τον ΟΤΕ. Αρμόδιες πηγές τόσο στον ΟΤΕ όσο και στην κυβέρνηση, συνδέουν και αυτή την εξέλιξη με την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου. «Πρώτα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα στη μητρική του ΟΤΕ και μετά θα ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    6. Η αξιοποίηση των λιμένων και των αεροδρομίων. Οι «λύσεις» που υποστηρίζονται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη «δείχνουν» σταδιακή ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης, πώληση ποσοστού του «Ελ. Βενιζέλος» και δημιουργία ενιαίου φορέα για τα υπόλοιπα αεροδρόμια με προοπτική εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο. Οσο για τα λιμάνια, εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο «εισόδου» του εφοπλιστικού λόμπι στον ΟΛΠ και μετοχοποίηση του ΟΛΘ.

    7. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία όμως σκοντάφτει στις δυσκολίες προσδιορισμού τόσο του μεγέθους όσο και της αξίας της. Προτάσεις για την «πώληση» καταπατημένων κτημάτων του Δημοσίου αντί ειδικής τιμής έχουν υιοθετηθεί, αλλά αυτό, όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομίας, δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς παραμένει προς επίλυση ο προσδιορισμός των περιοχών (παράκτιες ζώνες) που θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο πώλησης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

    [13] ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤην ενόχλησή του για τους όρους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα του εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Ο Τζεμίλ Τσετσέκ, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση τείνει να μετατρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας για την ένταξή της, σε κωμωδία». Η Αθήνα επιχειρεί να επιτύχει όρους που να διασφαλίζουν την αναγνώριση της Λευκωσίας από την Αγκυρα και ευνοϊκές διατυπώσεις για τα ελληνοτουρκικά στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

    Υπό πίεση ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος τονίζει ότι η Λευκωσία θα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της μέχρι την τελευταία στιγμή ενώ η Αγκυρα εμμένει στον καθορισμό χωρίς όρους ημερομηνίας για τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Τη Δευτέρα η ολλανδική προεδρία θα παρουσιάσει το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ.

    Χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στην πρόοδο που επιθυμεί να έχει στην ενταξιακή της πορεία τονίζει σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ» ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης. Προσθέτει ότι η Αγκυρα πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά και να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

    Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η κρισιμότητα των εθνικών μας θεμάτων καλεί την κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε συνέντευξη του στο ΕΘΝΟΣ χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικά τα προσχέδια που δημοσιοποίησε η ολλανδική προεδρία σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στην Αγκυρα να διαμορφώνει με τους δικούς της όρους «ατζέντα στις διμερείς μας σχέσεις».

    [14] Η ΝΑΤΑΣΑ ΜΙΤΣΙΤΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Η Νατάσα Μιτσίτς θα ηγηθεί της Κοινωνικής Συμμαχίας Σερβίας, διαδεχόμενη στην αρχηγία του κόμματος τον Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    Η Μίτσιτς, πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου στην προηγούμενη κυβέρνηση και προσωρινή πρόεδρος της Σερβίας κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, τον Μάρτιο του 2003, ήταν η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, το οποίο προχώρησε σε αναδιοργάνωση των δομών εξουσίας του μετά την προσχώρηση πολλών ηγετικών στελεχών του στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντιτς.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Σόφια, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:31 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία πραγματοποιούν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και η σύζυγός του, Μαργκαρίτα. Οι δύο τους αναχώρησαν για την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κατόπιν πρόσκλησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

    Είναι η πρώτη επίσκεψη Βούλγαρου πρωθυπουργού στην Ιαπωνία για τα τελευταία 70 χρόνια. Η μακρά ατζέντα συναντήσεων του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι περιλαμβάνει συνομιλίες με τους προέδρους της Κάτω και της Άνω Βουλής της Ιαπωνίας, Ιοχέι Κόνο και Τσικάγκε Ογκι. Επίσης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει βούλγαρο-ιαπωνικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα διεξαχθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ιαπωνίας. Στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης ο Συμεών Σαξκομπουργκότσκι θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Βούλγαρων επιχηρηματιών.

    Επιπλέον, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και η σύζυγός του, Μαργκαρίτα θα τύχουν επίσημη υποδοχή από το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας Ακιχίτο και Μιτσίκο. Ωστόσο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σειρά διαλέξεων ενώπιον εκπροσώπων των πολιτικών, επιχειρηματικών και διπλωματικών κύκλων της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Την εκδήλωση τούτη διοργανώνει η ιαπωνική οργάνωση Yomiuri International Economic Society.

    [16] ΠΓΔΜ: ΕΚΤΟΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΕΣΕ ΕΑΥΤΟΝ Ο ΜΠΟΥΤΖΑΚΟΥ

    Σκόπια, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Την απόφασή του να μην συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ο Αγκρόν Μπουτζάκου, με γραπτή δήλωσή του,στον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

    Στη δήλωσή του ο Μπουτζάκου, υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Χάρι Κόστοφ, αναφέρει ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση λόγω της ανενδοίαστης εκστρατείας εναντίον του τόσο από τον τέως πρωθυπουργό κ. Κόστοφ όσο και από μερίδα των ΜΜΕ της χώρας που, όπως τονίζει, τον έβλαψε πολιτικά και δεν του επέτρεψε να ασκεί τα καθήκοντά του όπως αυτός θα ήθελε.

    Σημειώνεται ότι ο Μπουτζάκου είχε κατηγορηθεί για ανάμειξη σε οικονομικά σκάνδαλα και η συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση είχε προκαλέσει τριγμούς μεταξύ του εντολοδόχου πρωθυπουργού και του DUI, από τους κόλπους του οποίου προέρχεται ο Μπουτζάκου.

    Τελικά, ο Μπούτσκοφσκι είχε έρθει σε συμβιβασμό με τον ηγέτη του DUI, Αλί Αχμέτι, για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά τελικά ο Μπουτζάκου αποφάσισε να αποχωρήσει.

    [17] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Βουκουρέστι, 12 Δεκεμβρίου 2004 (17:29 UTC+2)

    Μόλις το 25% των Ρουμάνων ψηφοφόρων προσήλθε για να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται σήμερα στη χώρα, έως τις δύο το μεσημέρι, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 18 εκατ. Ρουμάνοι, οι οποίοι καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του Ιον Ιλιέσκου, ο οποίος αποχωρεί μετά από δυο τετραετείς θητείες στον προεδρικό θώκο.

    Το προεδρικό χρίσμα διεκδικούν ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάσε, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 41% στον πρώτο γύρο, και ο δήμαρχος του Βουκουρεστίου και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 34% στον πρώτο γύρο.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΑΓΧΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 2-0 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (21:03 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός μπορεί να παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και μετά την αναμέτρησή του με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, αλλά η σημερινή του νίκη κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι και τα δυο γκολ για τους «ερυθρόλευκους» μπήκαν στις καθυστερήσεις των δυο ημιχρόνων, με τους Καστίγιο (45+) και Γεωργάτο (90).

    Ο Απόλλωνας εμφανίστηκε μάλιστα αρκετά απειλητικός στο δεύτερο ημίχρονο και χρειάστηκαν η ψυχραιμία και η πείρα του Αντώνη Νικοπολίδη προκειμένου να κρατηθεί ανέπαφη η εστία του Ολυμπιακού.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Χριστόφορος Ζωγράφος, έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Καφέ και απέβαλε με κόκκινη (δεύτερη κίτρινη) τον Χατζί.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (προπονητής, Ντούσαν Μπάγεβιτς): Νικοπολίδης, Σουρέρ, Ρέζιτς, Ανατολάκης, Καφές, Ριβάλντο, Καστίγιο, Μάριτς, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος, Τζιοβάνι

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (προπονητής, Εντουάρντο Αμορίν): Ζαφειρόπουλος, Ιακώβου, Φυτανίδης, Παπαδόπουλος, Κλέιτον, Ηλιάδης, Παρμαξίδης, Χατζί, Βέλα, Παππάς, Ουέλιγκτον.

    [19] ΙΣΟΠΑΛΗ 2-2 Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΟΦΗ- ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Τα μοιράστηκαν όλα- γκολ, βαθμούς κι εντυπώσεις- ΟΦΗ και ΠΑΟΚ, στον μεταξύ τους αγώνα για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Το ματς έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2 και χάρισε στις δυο ομάδες από έναν βαθμό.

    Το σκορ άνοιξε στο 18' της αναμέτρησης ο ΠΑΟΚ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι από τον Σαλπιγγίδη, αλλά οι Κρητικοί κατόρθωσαν να ισοφαρίσουν στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, με ωραίο σουτ του Μαχλά.

    Στην επανάληψη του αγώνα, ο ΟΦΗ ήταν αυτός που πέτυχε πρώτος γκολ και συγκεκριμένα στο 50' της αναμέτρησης ο Κουνενάκης, μετά από ωραία μπαλιά του Αλεξ, βγήκε απέναντι από τον Τοχούρογλου και με πλασέ έστειλε την μπάλα να περάσει πάνω από τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ και να καταλήξει στα δίχτυα.

    Οι Κρητικοί κρατούσαν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς της νίκης έως και το 84', όταν ο Μαλαδένης, μετά από ωραία σέντρα του Σαλπιγγίδη, νίκησε τον Σηφάκη και έφερε το παιχνίδι στα ίσια.

    Ο διαιτητής του αγώνα, Βασίλης Σκουφίτσας, έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Κολιτσιδάκη, Τομάς, Μπελεβώνη από τον ΟΦΗ και στον Σπάσιτς από την ομάδα του ΠΑΟΚ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΦΗ (προπονητής Γιάννης Χατζηνικολάου): Σηφάκης, Κολιτσιδάκης, Κουνενάκης, Τομάς, Μπελεβώνης, Σταυρακάκης, Κουτσουρές, Δέντσας, Αλεξ, Αρβανίτης, Μαχλάς (αλλαγές, Τριανταφύλλου, Δερμιτζάκης)

    ΠΑΟΚ (προπονητής Ρολφ Φρίνγκερ): Τοχούρογλου, Βόκολος, Ουντέζε, Καρυπίδης, Κουτσόπουλος, Μαλαδένης, Κούτσης, Φουτσίνη, Εγκωμίτης, Σαλπιγγίδης, Σπάτσιτς (αλλαγές, Μάρκος, Γιασεμή, Ανδράλας).

    [20] Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΜΕΝΤ 79-67

    Πειραιάς, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:41 UTC+2)

    Στη «σκιά» της βαριάς ευρωπαϊκής ήττας από την Εφες Πίλσεν ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη ΜΕΝΤ. Οι ερυθρόλευκοι θέλοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις συνέτριψαν την ομάδα της Θεσσαλονίκης με σκορ 79-67, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Οι παίκτες του Ολυμπιακού μπήκαν δυνατά στο παρκέ θέλοντας να δείξουν στον αντίπαλο ποιος είναι το αφεντικό και φυσικά να κατακτήσουν το ροζ φύλλο αγώνα. Στο πρώτο 10λεπτο οι Πειραιώτες προηγούνταν με σκορ 25-12, έχοντας κορυφαίο τον Βούκσεβιτς που πέτυχε 10 πόντους. Ο ξέφρενος ρυθμός συνεχίστηκε για τους γηπεδούχους οι οποίοι έκλεισαν το ημίχρονο με διαφορά 44-30.

    Στην επανάληψη δεν άλλαξε το σκηνικό με τον Ολυμπιακό να παραμένει κυρίαρχος και να μην δείχνει διάθεση να αφήσει τη ΜΕΝΤ να μειώσει το σκορ. Χαρακτηριστικό είναι πως στο 30' είχε αυξήσει το προβάδισμα σε 66-49 και τελικά επικράτησε με σκορ 79-67.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 25-12, 44-30, 66-49, 79-67

    [21] ΣΕΡΒΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:09 UTC+2)

    Την απόκτηση νέου καλαθοσφαιριστή ανακοίνωσε σήμερα η ΚΑΕ Πανελλήνιος. Πρόκειται για τον Σέρβο φόργουορντ Μίροσλαβ Μπέριτς, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και από αύριο θα αρχίσει προετοιμασία με την υπόλοιπη ομάδα.

    «Η ΚΑΕ Πανελλήνιος ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας μέχρι το τέλος της σεζόν 2004 - 05 με τον Σέρβο φοργουορντ Μίροσλαβ Μπέριτς (31, 2.00μ). Ο Μίροσλαβ Μπέριτς βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο και από αύριο Δευτέρα θα ενσωματωθεί στο προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΚΑΕ Πανελλήνιος.

    [22] ΒΟΛΕΪ: Ο ΠΑΟΚ ΕΧΑΣΕ 3-0 ΣΕΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (17:37 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό, για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι είχαν ένα εύκολο απόγευμα και επικράτησαν άνετα επί του αντιπάλου με 3-0 σετ.

    Τα σετ στον αγώνα ΠΑΟΚ Ολυμπιακός έληξαν: 18-25, 22-25 και 20-25.

    [23] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ ΚΑΙ 11 ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ

    Βαγδάτη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Απεργία πείνας ξεκίνησαν ο Σαντάμ Χουσεΐν και 11 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ανατραπέντος καθεστώτος που αναμένεται να δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

    «Εχουμε ασφαλείς πληροφορίες ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν και 11 άλλοι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας την περασμένη Παρασκευή διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ο Μπαντία Αρεφ Ιζάτ, ο Ιρακινός συνήγορος του πρώην αντιπροέδρου του Ιράκ, Τάρεκ Αζίζ, ο οποίος ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο από τις αμερικανικές δυνάμεις και πρόκειται να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    [24] ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

    Τελ Αβίβ, 12 Δεκεμβρίου 2004 (18:04 UTC+2)

    Αρκετοί Ισραηλινοί τραυματίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα πληροφορίες από το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ευθύνη της επίθεσης, για την οποία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής περισσότερα στοιχεία, ανέλαβε η Χαμάς και μια άλλη οργάνωση, γνωστή ως Γεράκια της Φατάχ.

    [25] ΘΥΜΑ ΤΟΞΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ Ο ΓΙΟΥΣΤΣΕΝΚΟ

    Κίεβο, 12 Δεκεμβρίου 2004 (14:56 UTC+2)

    Η μυστηριώδης ασθένεια του ηγέτη της Ουκρανικής αντιπολίτευσης και προεδρικού υποψηφίου, Βίκτορ Γιουστσένκο, προήλθε από δηλητηρίαση με διοξίνες, όπως ανακοίνωσε το ιατρικό επιτελείο που τον εξέτασε στην Αυστρία.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, ο Δρ Μίκαελ Ζίμπφερ, διευθυντής ιδιωτικής κλινικής της Βιέννης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ασθένεια του κ. Γιουστσένκο προήλθε από δηλητηρίαση με τοξίνες.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο οργανισμός του Ουκρανού πολιτικού περιείχε διοξίνες που ήταν χίλιες φορές πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

    Το ιατρικό επιτελείο της αυστριακής κλινικής τόνισε ότι η δηλητηρίαση ήταν σοβαρή και εάν ο κ. Γιουστσένκο δεν υποβάλλονταν άμεσα σε θεραπεία ίσως να είχε χάσει τη ζωή του. Δεν ήταν, ωστόσο, σε θέση να εκτιμήσει εάν επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια.

    Παρά την σοβαρή παραμόρφωση του προσώπου του, οι γιατροί είπαν ότι δεν φαίνεται να έχει σημειωθεί σοβαρή ζημιά στα ζωτικά του όργανα.

    Η ασθένεια του κ. Γιουστσένκο πρωτοεμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία της Ουκρανίας.

    [26] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΟΠΛΩΝ

    Βαγδάτη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (14:39 UTC+2)

    Τουλάχιστον δέκα άνδρες της ιρακινής Εθνοφρουράς σκοτώθηκαν χτες όταν δέχτηκαν την επίθεση ενόπλων κοντά στην πόλη Χιτ του δυτικού Ιράκ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα νοσοκομειακές πηγές της πόλης Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας.

    Όπως ανακοινώθηκε, η ταυτότητα των θυμάτων παραμένει άγνωστη, καθώς δεν βρέθηκαν επάνω τους επίσημα έγγραφα, αλλά από τα χαρακτηριστικά τους συμπεραίνεται πως είναι αλλοδαποί, πιθανώς από το Σουδάν.

    Εξάλλου, δύο άτομα τραυματίστηκαν σήμερα, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ, τη στιγμή που διερχόταν από το σημείο εκείνο η αυτοκινητοπομπή του Αμίν Νατζάρ, τοπικού ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK).

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αστυνομική πηγή της περιοχής, στο παγιδευμένο αυτοκίνητο βρίσκονταν τέσσερις αντιαρματικές ρουκέτες, αλλά μόνο μία εξερράγη με τηλεχειρισμό.

    [27] ΣΤΟΥΣ 10 ΑΝΗΛΘΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ

    Μανίλα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (13:47 UTC+2)

    Ο αριθμός των ατόμων που σκοτώθηκαν σήμερα σε πόλη των νότιων Φιλιππίνων, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε πολυσύχναστη αγορά, ανήλθε σε τουλάχιστον 10 άτομα, ενώ εκείνος των τραυματιών αυξήθηκε στους 60, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση κυβερνητικών αξιωματούχων από τη Μανίλα.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια ανακοίνωση, η έκρηξη οφείλεται, τελικά, σε βόμβα, η οποία εξερράγη στην υπαίθρια αγορά της πόλης Χενεράλ Σάντος, η οποία βρίσκεται 1.050 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Μανίλα.

    [28] 250 ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2004 (14:08 UTC+2)

    Διακόσιους πενήντα νεαρούς Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη 2η Biennale Παιδικής Ζωγραφικής, την οποία διοργάνωσε το Μουσείο και η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης στην Ξάνθη, σε συνεργασία με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, βράβευσε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Τα παιδιά διακρίθηκαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό που έγινε το περασμένο Μάιο και στον οποίο συμμετείχαν 89.754 ζωγράφοι ηλικίας 4 - 15 ετών από 117 χώρες. Οι ελληνικές συμμετοχές είχαν φτάσει τις 5061.

    [29] "ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2004 (11:54 UTC+2)

    Την χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση «Το παιδί και το όνειρο» θα φιλοξενήσει στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η παράσταση, η οποία θα μεταφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη μαγεία των εορταστικών αυτών ημερών, έχει την καλλιτεχνική σφραγίδα της Κάρμεν Ρουγγέρη.

    Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παραγωγή σε μουσική του Γιάννη Μακρίδη και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Δωματίου της Σόφιας και 12 ηθοποιών, η οποία θα παρουσιαστεί σε τρεις σχολικές πρωινές παραστάσεις και τρεις βραδινές.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 (μαθητικά - φοιτητικά) και 30 (γενική είσοδος).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 December 2004 - 19:13:51 UTC