Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ
  • [02] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
  • [04] ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
  • [06] Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: "ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ"
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ - ΜΑΓΚΟΥΡΑ
  • [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  • [10] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ
  • [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ ΚΑΙ BETA ΑΧΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [12] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ &
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [14] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [15] ΠΕΤΕΡΣΕΝ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ ΑΠΟ
  • [16] ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ: ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [17] ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΛΚΙΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ: ΑΚΡΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΖΑΡΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
  • [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΑΔΗΚ ΘΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005
  • [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • [21] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗ ΤΟΝ ΤΑΪΣΟΝ
  • [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [24] ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [25] ΟΙ ΟΥΛΕΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ
  • [26] ΗΠΑ: Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [27] Ο ΑΛΑΟΥΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΙΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
  • [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ
  • [31] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Β. ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
  • [32] ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Μ.Β.Π.
  • [34] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (15:38 UTC+2)

    Τρεις συμφωνίες για την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, το κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο χωρών για τα έτη 2005-2006 και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπέγραψαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, εξέτασαν από κοινού τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν αλλά και από την διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής και το οργανωμένο έγκλημα. Εκτίμησαν δε ότι η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

    Σε συνομιλίες που είχαν στο Κρεμλίνο οι ηγέτες Ελλάδας και Ρωσίας εξέτασαν μια σειρά θεμάτων όπως οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης και η κατάσταση στα Βαλκάνια και το διεθνές περιβάλλον. Οι κ.κ. Καραμανλής και Πούτιν επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων ενώ τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας. Παράλληλα εξέφρασαν τη βούλησή τους για προώθηση της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

    Το Κυπριακό

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η λύση του πολιτικού προβλήματος πρέπει να είναι λειτουργική, βιώσιμη, συμφωνημένη, να βασίζεται στο σχέδιο Ανάν και να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Αναφερόμενος δε στη στάση της Ρωσίας τη χαρακτήρισε σταθερή και σημείωσε πως δείχνει συνέπεια και σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου. «Αυτά είναι στοιχεία που αποτελούν βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και είναι σε αυτό το πνεύμα που θα συνεργαστούμε με τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει θέση μη μόνιμου μέλους από τον Ιανουάριο του 2005 και για δύο χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε τη θέση της Ρωσίας «υπέρ της σταθερής λύσης του προβλήματος στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διαδικασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση το σχέδιο Ανάν και με υπολογισμό της άποψης των ίδιων των κοινοτήτων της Κύπρου».

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια, κοινή εκτίμηση των κ.κ. Καραμανλή και Πούτιν ήταν ότι η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί σε βάθος και ότι υπάρχουν εν δυνάμει κίνδυνοι. «Η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετική χρήσιμη και σκόπιμη την ενεργό προσπάθεια και παρουσία όλων στην προσπάθεια διευθέτησης των προβλημάτων της περιοχής» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα

    Τη στήριξή τους στο έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης εξέφρασαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος. «Το σχετικό διακυβερνητικό μνημόνιο που έχει μονογραφεί από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα πρέπει να υπογραφεί, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν τόνισε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις παροχές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ώστε να πάρει μέρος στην ανάπτυξη της ενεργειακής υποδομής της Ελλάδας».

    Η περιοχή του Ευξείνου Πόντου

    Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου στην οποία μετέχουν 12 χώρες, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως δεδομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία του Οργανισμού, θα προωθήσει την περαιτέρω ενεργοποίηση του οργανισμού και στην κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστεί στενά με τη ρωσική ομοσπονδία.

    [02] ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (16:04 UTC+2)

    Ανυπόστατα σενάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός τις πληροφορίες που αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας ότι υπάρχει DVD, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού και αποτυπώνονται «ύποπτες συναλλαγές συνεργάτη του υπουργού Εθνικής Άμυνας με στέλεχος της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosobonexport». Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αντώναρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις έκανε λόγο για προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα βασικά θέματα, οι οποίες όμως έχουν και όρια. «Υπάρχει μια άθλια προσπάθεια εμπλοκής του πρωθυπουργού που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως ούτε σε άλλο κυβερνητικό στέλεχος περιήλθε το περιεχόμενο παρόμοιας βιντεοκασέτας. «΄Όσοι έχουν ή ισχυρίζονται ότι έχουν, τέτοιες κασέτες ας τις προσκομίσουν εκεί που πρέπει» δήλωσε ενώ ερωτηθείς από πού εκπορεύεται αυτή η «προσπάθεια αποπροσανατολισμού», ο κ. Αντώναρος απάντησε πως ο ίδιος αναφέρεται σε αυτά που «λέγονται, γράφονται και διακινούνται» χωρίς να εκτοξεύει κατηγορίες «συλλήβδην εναντίον όλων».

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «χωρίς να υπάρχει ίχνος αποδεικτικού στοιχείου εκτοξεύονται κατηγορίες, διασπείρονται ανυπόστατες φήμες, εξυφαίνονται κακόγουστα σενάρια και μπαίνουν στο στόμα ανθρώπων δηλώσεις, που δεν τις έχουν κάνει μ΄ αυτή τη μορφή. ΄Όλα αυτά έχουν ως στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τα πραγματικά θέματα, όπως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, το νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο που έχει μεγάλη αποδοχή στην κοινή γνώμη και η εξέλιξη της διαδικασίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτά όμως δεν περνάνε».

    Όσον αφορά τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου περί «παρωδίας Εξεταστικών Επιτροπών» απάντησε ότι «η άποψή μας είναι ότι όλες οι δηλώσεις, κινήσεις και τοποθετήσεις γίνονται για να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα που έχει η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής».

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, όπου μεταξύ άλλων ζήτησε «να μπει φρένο στον κ. Ζορμπά» ώστε να πάψει να στέλνει διαρκώς φακέλους στη Βουλή ο κ. Αντώναρος αρνήθηκε να τις σχολιάσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν σχολιάζω δηλώσεις του επιτίμου προέδρου».

    Τέλος σε ότι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία παραπομπής στη δικαιοσύνη και το αν θα πρέπει να επικρατεί φειδώ στην προσφυγή αυτής της μεθοδολογίας, ο κ. Αντώναρος υπενθύμισε πως παγίως «όταν υπάρχουν θέματα, αξιολογούνται κι ελέγχονται τα στοιχεία και τέλος σταθμίζεται, αν επιβάλλεται πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ή όχι».

    Β. Κουτσούμπα

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟ 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (10:10 UTC+2)

    Με ομιλία του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, αρχίζουν σήμερα, στις 6 το απόγευμα, οι εργασίες του 4ου τακτικού συνεδρίου του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο στο Δέλτα Φαλήρου.

    Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ξένων αντιπροσωπειών. Μεταξύ άλλων θα χαιρετίσουν το συνέδριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από την ηγεσία του Συνασπισμού, ύστερα από 11 χρόνια. Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του κόμματος είναι ο βουλευτής Αλέκος Αλαβάνος, ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Παπαγιαννάκης και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

    Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου, θα πάρουν μέρος περίπου 1.100 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι.

    [04] ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (13:42 UTC+2)

    Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της νόσου της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που σύμφωνα με τις έρευνες προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα χρήση της ιντερφερόνης Β, πρόκειται να τεθεί σύντομα σε κυκλοφορία στην παγκόσμια αγορά.

    Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσφατα την χρήση του και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΜΠΕ, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ανοσολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Ανοσολογίας του Scripps Research Institute της Καλιφόρνιας, Αργύρης Θεοφιλόπουλος, εμφανίζει κατά 85% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τα χορηγούμενα φάρμακα, ενώ παράλληλα λειτουργεί ανασταλτικά στην επανεμφάνιση της νόσου.

    Η χρήση του θα είναι ενδοφλέβια, μία φορά το μήνα, ενώ η λειτουργία του στηρίζεται στη δημιουργία αντισωμάτων που δεν επιτρέπουν την εισχώρηση περιφερειακών λεμφοκυττάρων στον εγκέφαλο, αναστέλλοντας έτσι την εμφάνιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ.Θεοφιλόπουλος παρουσίασε, επίσης, έρευνα για τα αυτοάνοσα νοσήματα και τον καρκίνο, μέσω της κυτταρικής ομοιοστασίας.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (21:05 UTC+2)

    «Η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των πραγματικών εξοπλιστικών της αναγκών για την επόμενη δεκαετία, θα δώσει ιδιαίτερη προτεραιότητα, για τις αμυντικές προμήθειες, στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στις συμπαραγωγές και ως κύριοι προμηθευτές θα είναι οι χώρες εκείνες που προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη στην πατρίδα μας και η πολιτική τους συνάδει με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

    Αυτά ανέφερε -μεταξύ άλλων- στον πρέσβη του Ισραήλ, Ram Aviram, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Β. Μιχαλολιάκος, με τον οποίο είχε σήμερα συνάντηση στο υπουργείο.

    «Όλες οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και εφόσον πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας και κόστους που θέτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Μιχαλολιάκος τονίζοντας παράλληλα ότι η μέχρι τώρα συνεργασία με το Ισραήλ στον αμυντικό τομέα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και κατέληξε λέγοντας ότι η συνεργασία αυτή στο μέλλον θα είναι ακόμη καλύτερη.

    [06] Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: "ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ"

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Την κατηγορηματική δέσμευση της κυβερνήσεως για απόλυτη διαφάνεια στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, επανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος παραβρέθηκε σήμερα στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της εταιρίας αμυντικού υλικού «ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ», στο Κορωπί.

    «Χωρίς αγκυλώσεις, προκαταλήψεις και φωτογραφικές πρακτικές του χτες, στηρίζουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεών μας για διαφάνεια παντού και χρηστή διαχείριση του υστερήματος του Ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε ότι «η παρουσία μας εδώ δεν υποδηλώνει φιλική σχέση, αλλά τονίζει τη στήριξή μας στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που δημιουργεί νέες υγιείς θέσεις εργασίας, ενισχύει τις Ε.Δ. και αποτελεί πηγή εισροής συναλλάγματος».

    Μετά τα εγκαίνια, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της βιομηχανίας και συσκεύασε συμβολικά μια διόπτρα νυχτερινής παρατήρησης, η οποία αποτελούσε τεμάχιο της αποστολής που εξάγει η εν λόγω εταιρία στην Αυστραλία για τις ανάγκες των τεθωρακισμένων της.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ - ΜΑΓΚΟΥΡΑ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πλοίαρχος του πετρελαιοφόρου «Presige», Απόστολος Μάγκουρας, προκειμένου να ευχαριστήσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, για τις ενέργειες που έκανε όλο το τελευταίο διάστημα για την επιστροφή του στην Ελλάδα, όπως και για την προσωπική δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης στον Ισπανό ομόλογό του, Λόπεθ Αγκιλάρ, για την παρουσία του κ. Μάγκουρα στη δίκη που θα διεξαχθεί στην Ισπανία.

    Ο κ. Μάγκουρας παρέμεινε στη Λα Κορούνια της Ισπανίας προφυλακισμένος, και εν συνεχεία σε κατ' οίκον περιορισμό, για δύο χρόνια μετά από απόφαση των τοπικών αρχών, κατηγορούμενος για τη θαλάσσια ρύπανση που είχε προκληθεί μετά από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Prestige».

    Αμέσως μετά τη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον πλοίαρχο του «Prestige», ο κ. Παπαληγούρας και ο κ. Μάγκουρας δήλωσαν στους δημοσιογράφους:

    Α. ΜΑΓΚΟΥΡΑΣ: Θέλω αυτή τη στιγμή να ευχαριστήσω όλους αυτούς που βοήθησαν για να βρίσκομαι στην Ελλάδα και στην οικογένειά μου.

    ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα ο καπετάνιος και αισθάνομαι προσωπική ικανοποίηση που και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνέβαλε μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο να υπάρξει αυτή η ευτυχής εξέλιξη. Ήταν συνεχείς οι συνεννοήσεις μας με το αντίστοιχο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ισπανίας, όπως και πολλές ήταν οι συναντήσεις μου και οι συνομιλίες μου με τον ομόλογό μου Υπουργό Δικαιοσύνης της Ισπανίας. Μου ζητήθηκε ακόμη να υπάρξει και μια γραπτή, εκ μέρους μου, δέσμευση ότι ο καπετάνιος θα επιστρέψει στην Ισπανία για να παραστεί στη δίκη, όποτε αυτή διεξαχθεί. Ο ίδιος προσωπικά εγγυήθηκα για το γεγονός αυτό. Παρά το γεγονός ότι τυπικά θα έπρεπε μετά από τρεις μήνες να επιστρέψει ξανά στην Ισπανία, εφόσον έτσι και αλλιώς τηρούνται οι προϋποθέσεις για την εδώ παραμονή του, έχω την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει στην Ισπανία μετά το πέρας του τριμήνου. Υπό αυτή την έννοια διαβλέπω πως θα έχουμε και δεύτερη τρίμηνη παράταση, που μπορεί να θεωρηθεί ως μια ακόμη επιτυχία. Τελικός στόχος του Υπουργείου είναι να παραμένει ο καπετάνιος στην Ελλάδα μέχρι την διεξαγωγή της δίκης στην Ισπανία. Στην δίκη, που βεβαίως θα παραστεί, έχω την ελπίδα πως θα αποδοθεί το δίκαιο και θα ξαναγυρίσει δικαιωμένος στον τόπο του. Ο καπετάνιος έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημία προξένησε τελικά το πλοίο, αλλά όχι ο ίδιος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ πως εξηγείται το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα του πλοιάρχου Μάγκουρα, αλλά και την περίπτωση του πλοιάρχου Καστανιά που για χρόνια βρίσκονταν φυλακισμένοι στο εξωτερικό ;

    ΑΝ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ: Δεν έχω πρόθεση να κομματικοποιήσω αυτές τις δύο επιτυχίες που είχαμε, παρά μόνο να πω ότι είμαστε πολύ ευτυχείς που μπορέσαμε να συμβάλλουμε, ώστε να βρίσκονται σήμερα στον τόπο τους και στην οικογένειά τους. Θέλω τέλος, να ευχηθώ στον κ. Μάγκουρα, καλή διαμονή στην πατρίδα του, την Ικαρία.

    [08] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας, της ανεργίας και της ακρίβειας διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.)

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και πραγματοποίησαν πορεία στην Εγνατία, την Αγίας Σοφίας, την Τσιμισκή και κατάληξη το άγαλμα του καπνεργάτη.

    Στην κεφαλή της πορεία της ήταν τέσσερα τρακτέρ, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με μέτωπο και αγώνες θα ανατραπεί".

    Αιτήματα του Π.Α.ΜΕ είναι, μεταξύ άλλων, η πλήρης, σταθερή εργασία για όλους, η θέσπιση κατώτερου μισθού στα 1200 ευρώ και κατώτερης σύνταξης στα 960 ευρώ, η κατάργηση του ΦΠΑ και το «πάγωμα» των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Επίσης, ζητούν "να πάψουν οι εργοδοτικές και κρατικές παρεμβάσεις σε βάρος των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά και των συνδικάτων τους που σέρνονται συνεχώς στα δικαστήρια μέσα από εργοδοτικές μεθοδεύσει"».

    Στην συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ και πρόεδρος του "Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας" Θεόδωρος Κυριακίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών Γιώργος Καλογιαννίδης και το στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Λουδίας" Γιάννης Κιουλπεκίδης. Ο κ. Κιουλπεκίδης τόνισε ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί από τον Λουδία και το Μικρό Μοναστήρι ετοιμάζονται να κλείσουν την εθνική οδό, στο ύψος της γέφυρας του Λουδία, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων.

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Για δραματική υποβάθμιση της διδασκαλίας του μαθήματος της Χημείας στη Μέση Εκπαίδευση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Γιαννακουδάκης, με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου.

    Ο κ. Γιαννακουδάκης επισημαίνει τη σημασία του μαθήματος για την ενημέρωση των μαθητών και τη δημιουργία συνείδησης σχετικά με το περιβάλλον. Αναφέρει ακόμη ότι η Χημεία στη Μέση Εκπαίδευση είναι διδασκόμενο και εξεταζόμενο μάθημα μόνο στη Θετική κατεύθυνση, ωστόσο σε σχολές θετικών επιστημών εισάγονται και μαθητές από την τεχνολογική κατεύθυνση. Παράλληλα σημειώνει ότι το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει δυσλειτουργίες στο Τμήμα Χημείας καθώς εισάγονται σε αυτό φοιτητές με ανύπαρκτες γνώσεις χημείας.

    Στην επιστολή αναφέρεται ότι η κατάσταση έχει γίνει ανησυχητική και για το λόγο αυτό η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Χημείας αποφάσισε να προβεί σε αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ την ερχόμενη Δευτέρα εκφράζοντας διαμαρτυρία για το ζήτημα.

    Ο κ. Γιαννακουδάκης διατυπώνει τέλος το αίτημα να επανέλθει η χημεία ως εξεταζόμενο μάθημα στις εξετάσεις εισαγωγής για τους κλάδους των ΑΕΙ και των ΑΤΕΙ στους οποίους η Χημεία διδάσκεται από το πρώτο έτος των σπουδών τους.

    [10] ΥΠΕΧΩΔΕ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΗΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Με αποφάσεις του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Γιώργου Σουφλιά, εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων συνολικού ύψους 1.200.000 ευρώ περίπου, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έργα και δράσεις στους τομείς Χωροταξίας και Περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα.

    Πιο συγκεκριμένα, για την εφαρμογή της Habitat Agenda χρηματοδοτούνται Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα για έργα: κατασκευής και ανακαίνισης παιδότοπων στο Δήμο Κομοτηνής Νομού Ροδόπης, διαμόρφωσης Κεντρικού Δρόμου κοινότητας Πενταλόφου Νομού Κοζάνης, διαμόρφωσης πεζοδρόμων-ποδηλατοδρόμων στο Δήμο Αντιγονιδών Νομού Ημαθίας, αποκατάστασης διατηρητέου Μνημείου «Κόκκινου» για τη δημιουργία κέντρου πολιτιστικών και τουριστικών δράσεων στο Δήμο Νάουσας Νομού Ημαθίας, ανάδειξης ιστορικού κέντρου στο Δήμο Κόνιτσας Νομού Ιωαννίνων, εκπόνησης Ολοκληρωμένου Τοπικού Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Δήμο Τιρνάβου Νομού Λάρισας (περιοχή Αγίας Παρασκευής), αισθητικής αναβάθμισης και αρχιτεκτονικής παρέμβασης δρόμων στο Δήμο Πλαστήρα Νομού Καρδίτσας, διαμόρφωσης πεζοτόπων στην ευρύτερη περιοχή στο Δήμο Καρπενησίου Νομού Ευρυτανίας, ενοποίησης χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Χαιρώνειας Νομού Βοιωτίας, διευκόλυνσης βαδισιμότητας στο Κέντρο του Δήμου Αγίων Αναργύρων Νομού Αττικής, εφαρμογής Ολοκληρωμένου Προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης στο Δήμο Ωλένης Νομού Ηλείας, ανάπλασης χώρων στο Δήμο Φιλιατρών Μεσσηνίας, αποκατάστασης και ανάδειξης παραδοσιακών πλακόστρωτων διαδρομών στο Δήμο Άνω Σύρου Νομού Κυκλάδων και διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων Οικισμών στους Δήμους Αγίου Νικολάου (περιοχή Ελούντας) και Οροπεδίου Νομού Λασιθίου.

    Με άλλες αποφάσεις εγκρίθηκαν πιστώσεις για την εκπόνηση: Σχεδίου δράσης αντιμετώπισης περιβαλλοντικού θορύβου στο Δήμο Ιωαννιτών Νομού Ιωαννίνων.

    Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Ανοικτής Πόλης σε κοινότητες του Νομού Θεσπρωτίας, στο Δήμο Ιτανού Νομού Λασιθίου και στο Δήμο Λεύκτρου Νομού Μεσσηνίας. Μελέτης ανάδειξης και Προστασίας Κοινόχρηστων Χώρων και Αισθητικής Αναβάθμισης όψεων κτιρίων στον παραδοσιακό οικισμό Δήμου Αρχανών Νομού Ηρακλείου.

    [11] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟ ΚΑΙ BETA ΑΧΕ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Την επιβολή προστίμου σε δύο εισηγμένες εταιρίες στο Χ.Α, συνολικού ύψους 15 χιλιάδων ευρώ, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την επιβολή προστίμου ύψους

    9.000 ευρώ στην μέτοχο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ, κ. Αναστασία Βαρβαρέσου, καθώς δεν ενημέρωσε για μετοχικές μεταβολές, ως όφειλε βάσει του ΠΔ 51/92 και 6.000 ευρώ στην εταιρία ΒΕΤΑ ΑΧΕ για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    Επίσης το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τα εξής:

    · Τροποποιήσεις των κανονισμών του ΧΑ και της ΕΤΕΣΕΠ με τις οποίες:

    -Επιβάλλεται στις εκδότριες εταιρίες κατά την τακτική τους γενική συνέλευση η υποχρεωτική ανακοίνωση της ημερομηνίας αποκοπής και της ημερομηνίας έναρξης πληρωμής του μερίσματος, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

    -Επιμηκύνεται κατά 15 λεπτά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι επενδυτές μπορούν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες τίτλων με βάση την τιμή κλεισίματος. Συνεπώς η περίοδος αυτή θα αρχίζει στις 16.00 και θα λήγει στις 16.30. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διευκολύνονται στις συναλλαγές τους κυρίως οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

    -Καταργείται η υποχρέωση της παροχής ελάχιστης ασφάλειας ύψους 150.000 ευρώ από τα μη εκκαθαριστικά μέλη της αγοράς παραγώγων του ΧΑ στην ΕΤΕΣΕΠ. Με την τροποποίηση αυτή ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς παραγώγων, μειώνεται το κόστος των συναλλαγών και τονώνεται η ρευστότητα τόσο στην αγορά μετοχών, όσο και παραγώγων.

    Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλααιγοράς ενέκρινε το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις χρηματιστηριακές εταιρίες Ζ. ΠΟΡΤΑΛΑΚΗΣ, MAGNA TRUST, Λ. ΔΕΠΟΛΑΣ, Ν. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, ΒΕΤΑ και στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, καθώς και την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΑΕΛΔΕ ΚΡΟΝΙΑ με έδρα το Μαρούσι, καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

    [12] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (18:38 UTC+2)

    Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006" Μέτρο 4.4 με συγχρηματοδότηση 69,32% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ-Π), απηύθυναν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος και ο Ειδικός Γραμματέας Γ'ΚΠΣ, Δ. Παπαγιαννίδης,

    Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να εμπίπτουν στις κατηγορίες πράξεων του μέτρου:Προμήθεια και εγκατάσταση μηχανολογικού - εργαστηριακού εξοπλισμού Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Θεσσαλίας.

    Επισημαίνεται ότι οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη στο εν λόγω Μέτρο θα συγχρηματοδοτηθούν κατά 30,68% από Εθνικούς πόρους και κατά 69,23% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ).

    Ο συνολικός διαθέσιμος Προϋπολογισμός (εθνική και κοινοτική συμμετοχή) που διατίθεται συνολικά για την ένταξη πράξεων με την παρούσα πρόσκληση είναι 1.672.780

    Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στους στόχους του Μέτρου 4.4 που αφορούν τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό των δομών και υποδομών, για την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, καθώς και τη διαπίστευση των εργαστηρίων.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΙΟΥΦΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός γραμματέας, Νίκος Στεφάνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Ραφαήλ Μωυσής και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Μιχάλης Καραμανής.

    Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων απαρτίζονταν από τον αντιπρόεδρο, Gerlando Genuardi, το Γενικό Διευθυντή, Terence Brown, τον Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών, Χρήστο Κοντογεώργο, τον Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοδοτικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, Θέμη Κουβαράκη και τη Διευθύντρια Χορηγήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Γραμματική Παπαδοπέτρου-Τσίγκουτους.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τομείς πιθανής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του υπουργείου Ανάπτυξης σε θέματα ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανθρώπινου κεφαλαίου.

    [14] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (16:53 UTC+2)

    Θέματα πιθανής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Υπουργείου Ανάπτυξης σε θέματα ενέργειας, έρευνας και τεχνολογίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανθρώπινου κεφαλαίου, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Από πλευράς υπουργείου, ήταν παρών ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκος Στεφάνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Ραφαήλ Μωυσής και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Μιχάλης Καραμανής. Ενώ η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αποτελούνταν από τον Αντιπρόεδρο της, Gerlando Genuardi, το Γενικό Διευθυντή, Terence Brown, τον Επικεφαλής του Γραφείου Αθηνών, Χρήστο Κοντογεώργο, τον Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοδοτικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα, Θέμη Κουβαράκη και τη Διευθύντρια Χορηγήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Γραμματική Παπαδοπέτρου-Τσίγκου.

    [15] ΠΕΤΕΡΣΕΝ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 9 Δεκεμβρίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού της επαρχίας, Ραμούς Χαραντινάι, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο BBC ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Σέρεν Γιέσεν Πέτερσεν.

    Εκτίμησε, ωστόσο, ότι μια τέτοια προοπτική θα δημιουργούσε «μεγάλη καθυστέρηση στην πορεία προς τα εμπρός» της επαρχίας.

    Κληθείς να σχολιάσει εάν μετά την εκλογή του Χαραντινάι στην πρωθυπουργία θα είναι δυσκολότερο οι Σέρβοι να συμμετάσχουν στις συνομιλίες με την UNMIK και τους Αλβανούς, ο επικεφαλής της UNMIK εξέφρασε την ελπίδα ότι «το Βελιγράδι και οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα καταλάβουν ότι η συμμετοχή στο διάλογο είναι προς το συμφέρον τους».

    [16] ΧΑΡΑΝΤΙΝΑΪ: ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι έως τα τέλη του 2005 θα έχει επιλυθεί οριστικά το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου εκφράζει ο νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΝΤΑΝΑΣ» του Βελιγραδίου.

    Ο ηγέτης της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου ΑΑΚ» και ένας από τους πρώην ηγέτες του UCK, δηλώνει ότι η Πρίστινα, εκτός του διαλόγου που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο τεχνικά θέματα, επιθυμεί και την καθιέρωση πολιτικών επαφών με το Βελιγράδι.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις κύκλων στο Βελιγράδι, σύμφωνα με τις οποίες θα συλληφθεί εάν επισκεφθεί τη Σερβία, αφού εναντίον του εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης «λόγω της συμμετοχής του σε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο», ο Ραμούς Χαραντινάι τονίζει ότι δεν φοβάται να επισκεφθεί στη Σερβία και διαμηνύει στις Σερβικές Αρχές ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών η καθιέρωση πολιτικών επαφών.

    «Εμείς ως εκπρόσωποι του Κοσσυφοπεδίου εργαζόμαστε για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του. Συμφέρον μας όμως είναι η υλοποίηση αυτής της πολιτικής μας βούλησης , ως λαού του Κοσσυφοπεδίου, να υλοποιηθεί αρμονικά με όλους μας τους γείτονες μας, άρα και με τη Σερβία και το Βελιγράδι» λέει χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το τι θα πράξει εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαγγείλει εναντίον του κατηγορίες, ο Χαραντινάι απαντά ότι ως πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου θα εκπληρώσει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας του.

    [17] ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΛΚΙΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αγκυρα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας καλής θέλησης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα πρέπει να αναζωογονηθεί και πάλι, διατύπωσε ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μπακί Ιλκίν.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Sabah, ο πρέσβης Ιλκίν δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση του Κυπριακού και εκτίμησε ότι το Κυπριακό μπορεί μεν αυτή τη στιγμή να διανύει μια περίοδο στασιμότητας, αλλά θα αναζωογονηθεί και πάλι το προσεχές έτος.

    [18] ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ: ΑΚΡΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΖΑΡΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Αγκυρα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ακρως λανθασμένη κρίνει τη μέθοδο «παζαρεμάτων» της Αγκυρας ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Κληθείς να σχολιάσει για την τουρκική εφημερίδα Vatan, το περιεχόμενο των συζητήσεων που επικρατούν αυτόν τον καιρό στην Τουρκία αναφορικά με το σχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ, ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ λέει πως είναι πολύ υπερβολικό και πολύ ανώφελο και προσθέτει: «Παζαρέματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, γίνονται ενώπιον της κοινής γνώμης και η Κυβέρνηση πραγματοποιεί βήματα τα οποία μπορούν να περιορίσουν την ικανότητα ελιγμών της. Γιατί τα μοιράζεται όλα αυτά με μας; Ακόμα θα προκύψουν κι άλλα σχέδια. Όμως, δεν νομίζω ότι η τουρκική Κυβέρνηση εφαρμόζει μία μέθοδο παζαρεμάτων πολύ έξυπνη. Για πρώτη φορά βλέπω έναν τόσο περίεργο τρόπο διαπραγματεύσεων».

    Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος τονίζει ότι είναι εντελώς ανώφελο να γίνεται συζήτηση για ένα κείμενο στο οποίο «τοποθετούνται» ορισμένες διατυπώσεις οι οποίες υπάρχουν ή στο αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης είτε στην Έκθεση Προόδου.

    «Προκαλούμε άγχος στον εαυτό μας. Βλέπω μόνο μία επιφύλαξη και αυτή είναι ο επηρεασμός του ξένου επενδυτή. Στην περίπτωση που στον ξένο επενδυτή δημιουργηθεί η εντύπωση ότι δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε στην πλήρη ένταξη, τότε δεν θα έρθει για επενδύσεις. Αυτό δε, σημαίνει μείωση των πλεονεκτημάτων που προσδοκά η Τουρκία από την ένταξη στην Ε.Ε» επισημαίνει ο κ. Μπιράντ.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Μπιράντ τονίζει ότι ο ίδιος δεν φοβάται το συγκεκριμένο θέμα και επισημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να επιλυθεί πριν λήξουν οι διαπραγματεύσεις. Καταλήγει δε λέγοντας ότι η ΕΕ δεν υπαγορεύει στην Τουρκία ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από τη 17η Δεκεμβρίου, αλλά απλά επισημαίνει ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί.

    [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΑΔΗΚ ΘΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2005

    Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα, έχοντας μελετήσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005, θα τον υπερψηφίσει αφού διαπιστώνει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής που σηματοδοτείται από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Ο Προϋπολογισμός του 2005 είναι ισοζυγισμένος, συμβάλλει στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι ρεαλιστικός και ελπίζω ότι θα εφαρμοστεί με συνέπεια και επιτυχία'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Το Ρέθυμνο θα επισκεφθεί αύριο ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, όπου.

    Στις 5.30 μ.μ., ο κ. Ορφανός θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση με θέμα: «Το Ρέθυμνο στη Μετολυμπιακή Ελλάδα. Η ώρα της Περιφέρειας, Νέα Εποχή και στον Αθλητισμό».

    Στη διάρκεια της εκδήλωσηςθα τιμηθεί ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης.

    Στις 8.00 μ.μ., ο κ. Ορφανός θα έχει συνάντηση με το νομάρχη, τους δημάρχους του νομού και αθλητικούς παράγοντες, ενώ στις 9.30 μ.μ., θα δώσει Συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της Νομαρχίας.

    [21] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΔΡΑΣΤΗ ΤΟΝ ΤΑΪΣΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Για άλλη μια φορά κατάφερε να συγκεντρώσει ο παλιός παγκόσμιος πρωταθλητής των βαρέων βαρών, Μάικ Τάισον πάνω του τα βλέμματα όλων. Και αυτό γιατί προκάλεσε νέο επεισόδιο στην πόλη Σκοτσντέιλ της Αριζόνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την αστυνομία. Ο Τάισον συνελήφθη με την κατηγορία ότι προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητο, όταν πήδησε στο καπό του μετά από αντιδικία που είχε με τον οδηγό του. Ο πυγμάχος συνελήφθη και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, αλλά σε δύο εβδομάδες θα υποχρεωθεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του.

    Σημειώνεται ότι ο παγκοσμίου φήμης πυγμάχος θα ξεκινήσει προπονήσεις πάλι τις προπονήσεις, ώστε να επανέλθει μέχρι το Μάρτιο στα ρινγκ.

    [22] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο προπονητής του Ηρακλή, Σέρχιο Μαρκαριάν επέλεξε σήμερα τους ποδοσφαιριστές για το σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Στην αποστολή μετέχουν οι: Κατσαμπής, Διλμπέρης, Σνάουτσερ, Μπακιρτζίογλου, Καπετάνος Κώστας, Καπετάνος Παντελής, Ιωάννου, Δρούγας, Λαγός, Αμπάρης, Σεγκιρί, Κέιτα, Στεφανής, Γκαρσία, Παπαζαχαρίας, Διαμαντίδης, Πουρσανίδης, Παπαζούδης, Παπαποστόλου.

    Επίσης διευθετήθηκε το θέμα με την οικονομική εκκρεμότητα που είχε ο Κένεντι Μπακιρτζίογλου με τη διοίκηση του συλλόγου και έτσι ο παίκτης τέθηκε και πάλι στη διάθεση του Σέρχιο Μαρκαριάν.

    [23] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Οι σοβαροί κίνδυνοι που προκύπτουν από τη χρήση αναβολικών ουσιών και η «σκοτεινή» πλευρά του πρωταθλητισμού σε σχέση με τις ευεργετικές επιδράσεις του αθλητισμού στην υγεία και την ψυχολογία του ατόμου, ήταν το αντικείμενο συζήτησης με θέμα «Ντόπινγκ και καθαρός αθλητισμός, στον απόηχο της Ολυμπιάδας» που διοργάνωσε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και Ολυμπιακής Παιδείας σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Έβρου.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο διευθυντής Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Γουρδουβέλης, επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, καθώς όπως είπε αυτό έχει εκφραστεί από τις ηγεσίες των κρατών όλου του κόσμου. Επικαλούμενος μάλιστα πρόσφατες έρευνες, υπογράμμισε ότι για κάθε ευρώ που δαπανάται για τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό στα σχολεία εξοικονομούνται 3,5 ευρώ από τον τομέα της υγείας.

    «Είμαι υποχρεωμένος να πιέσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και με ντοκουμέντα, όχι με λόγια αέρα, ότι στην Ελλάδα επιβάλλεται πλέον να αυξηθούν οι ώρες της Φυσικής Αγωγής, διότι οι καινούργιες τεχνολογίες και η καθιστική ζωή αναγκάζουν τα παιδιά να μην απολαμβάνουν εκείνο που απολάμβαναν κατά το παρελθόν, όταν έπαιζαν στην αλάνα και αθλούνταν. Έχουμε στην Ελλάδα πολύ αυξημένα φαινόμενα παχυσαρκίας, ιδίως στα παιδιά και στους νέους. Αν δεν μας γίνει συνείδηση η Φυσική Αγωγή και ο αθλητισμός βιωματικά, ώστε να τον απολαύσουν και μετέπειτα όταν φύγουν από την εκπαίδευση, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο κ. Σάββας Τοκμακίδης, καθηγητής Εργοφυσιολογίας στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ αναφέρθηκε στη «σκοτεινή» πλευρά του πρωταθλητισμού, η οποία συνήθως μένει στο περιθώριο της λάμψης και της δόξας που προσφέρουν τα βραβεία και οι διακρίσεις.

    Ο κ. Τοκμακίδης χαρακτήρισε τον πρωταθλητισμό ως «τροφοδότη του ντόπιγκ», ενώ έκανε διαχωρισμό μεταξύ του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού.

    «Η άσκηση και ο αθλητισμός είναι υγεία. Ο πρωταθλητισμός ξεπερνά κάποια όρια και πλησιάζει στη νοσηρότητα. Το ντόπινγκ είναι το αποκορύφωμα της νοσηρότητας» είπε και τόνισε: «Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε την άσκηση, τον αθλητισμό, μια εύρωστη και υγιή παιδεία που θα κάνει τα νιάτα μας να έχουν υγεία και θα μπορέσουν να αποδώσουν. Ο πρωταθλητισμός έχει συνδεθεί με τη δόξα και την επιτυχία αλλά δεν έχει δοθεί τόση έμφαση στην αρρώστια και τη νοσηρότητα που κρύβει».

    Όλγα Ορφανίδου

    [24] ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΙΒΟΥ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Το τετραήμερο 29 Ιουνίου με 2 Ιουλίου 2005 θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα στίβου στους Μεσογειακούς Αγώνες τους οποίους θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι η Αλμερία της Ισπανίας (24/6/05-3/7/05) και θα προηγηθούν κατά ένα και πλέον μήνα του 10ου παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου ανδρών γυναικών στο Ελσίνκι (5-14/8).

    Οι αγώνες στίβου θα γίνουν στο «Μεσογειακό Στάδιο» της Αλμερία που μπορεί να φιλοξενήσει 15.000 θεατές. Στα ατομικά αγωνίσματα επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι 2 αθλητών και αθλητριών ανά χώρα, ενώ οι τελικές ονομαστικές δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 13 Ιουνίου.

    Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα των διοργανωτών στα αγωνίσματα στίβου δεν περιλαμβάνονται τα 3.000μ στιπλ γυναικών, ενώ δεν θα διεξαχθεί και Μαραθώνιος δρόμος σε άνδρες και γυναίκες, ο οποίος θα αντικατασταθεί από Ημιμαραθώνιο (Α-Γ).

    [25] ΟΙ ΟΥΛΕΜΑΔΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ

    Βαγδάτη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Η Επιτροπή Ουλεμάδων του Ιράκ, η κύρια θρησκευτική ένωση σουνιτών της χώρας, καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις την Τρίτη σε δύο χριστιανικές εκκλησίες στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, από ενόπλους, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Η Επιτροπή Ουλεμάδων καταδικάζει την εγκληματική αυτή πράξη και εκφράζει ενώπιον του Θεού την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά αθώων Ιρακινών, των περιουσιών τους ή των τόπων λατρείας τους, χωρίς διάκριση θρησκείας ή εθνότητας", σημειώνει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαγδάτη.

    Η Επιτροπή εκφράζει τη βεβαιότητα ότι αυτήν την επίθεση "δεν μπορεί να τη διέπραξαν Ιρακινοί", κρίνοντας ότι "κανένας μουσουλμάνος που φοβάται το Θεό δεν μπορεί να επιτεθεί σε χώρους προσευχής".

    Υπενθυμίζεται ότι δύο χριστιανικές εκκλησίες, Αρμενίων και Χαλδαίων, στη Μοσούλη δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους την Τρίτη, οι οποίοι απομάκρυναν τον κόσμο που βρισκόταν μέσα και προκάλεσαν εκρήξεις.

    [26] ΗΠΑ: Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Ουάσινγκτον, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε απόψε απόφαση με την οποία ζητεί τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών στην Ουκρανία που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, μετέδωσε το CNN.

    Η Γερουσία ζητεί την αντικατάσταση όλων των υπευθύνων των εκλογικών τμημάτων για τους οποίους διαπιστώθηκε απάτη κατά τους προηγούμενους δύο γύρους των ουκρανικών προεδρικών εκλογών και πλήρη επανεξέταση όλων των εκλογικών καταλόγων.

    Επίσης ζητεί οι δύο υποψήφιοι, ο φιλορώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Βίκτορ Γιούστσενκο, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα ιδιωτικά και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τη δέσμευση για άμεση ποινική δίωξη οποιουδήποτε ευθύνεται για παραβίαση του εκλογικού νόμου.

    [27] Ο ΑΛΑΟΥΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Εκπρόσωπος του γραφείου του Ιγιάντ Αλάουι διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε ελβετική εφημερίδα σύμφωνα με τις οποίες ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ιράκ πρότεινε η ψηφοφορία στις εκλογές του Ιανουαρίου να διεξαχθεί σε φάσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Οι πληροφορίες αυτές είναι ανακριβείς και λαθεμένες", είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η εφημερίδα δημοσίευσε παραποιημένες τις δηλώσεις του στο φύλλο της Τρίτης.

    Κατά την εφημερίδα LE TEMPS, ο Αλάουι είπε ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο oι εκλογές να διεξαχθούν σε διάστημα δύο - τριών εβδομάδων ώστε να καταστεί βέβαιο ότι δόθηκε σε όλους η ευκαιρία να ψηφίσουν υπό συνθήκες ασφαλείας.

    [28] ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των ΗΠΑ για την αποστολή εκπαιδευτών στο Ιράκ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    "Ο αριθμός του προσωπικού από 60 θα αυξηθεί σε 300, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών και προσωπικού υποστήριξης", ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ μετά από τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών από τα 26 κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία και η Νορβηγία προσφέρθηκαν εθελοντικά.

    [29] Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΤΙΣ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους θα επισκεφθεί στις Βρυξέλλες τις έδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ "στις 22 Φεβρουαρίου" 2005, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Ο Φίσερ "χαιρετίζει την επίσκεψη που θα δώσει την ευκαιρία να βρεθεί μια νεά υπερατλαντική συναίνεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Βάλτερ Λίντνερ ανακοινώνοντας την ημερομηνία στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    [30] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (16:39 UTC+2)

    Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με την Ορχήστρα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Νέου Ωδείου διοργανώνουν την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, στις 21.00, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών και η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη».

    Η συναυλία, στην οποία θα συμμετέχουν τραγουδιστές και χορωδία, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου με ελεύθερη είσοδο.

    [31] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Β. ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (16:31 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής του Βασίλη Σπεράντζα εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 20:30, στη δημοτική πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση περιλαμβάνει εκατό έργα του καλλιτέχνη, λιθογραφίες και πίνακες ζωγραφικής με λάδι και τέμπερες, από όλη την καλλιτεχνική του πορεία.

    Ο Βασίλης Σπεράντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών του Παρισιού. Το 1960 συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στο ατελιέ λιθογραφίας, ενώ την περίοδο 1975-1988 δίδαξε στην ίδια σχολή. Από το 1957 έως και σήμερα έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών και ατομικών εκθέσεων.

    Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που δημιουργεί με καθαρά προσωπικό τρόπο. Ακολουθώντας την ιμπρεσσιονιστική σχολή και χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα, ο Βασίλης Σπεράντζας απεικονίζει παιδικές μνήμες και βιώματα από νησιά της Ελλάδας και λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2005 και το ωράριο λειτουργίας της είναι 9:00-13:00 και 17:00-21:00 από Τρίτη έως Παρασκευή και 17:00-21:00 το Σάββατο. Κάθε Κυριακή η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 9:00 έως τις 13:00, ενώ κάθε Δευτέρα θα είναι κλειστή.

    [32] ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (13:55 UTC+2)

    Στην έκδοση ενός ιστορικού φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Η Καλαμαριά γράφει ιστορία 1940-1967. Από την επιβίωση στη δημιουργία» προχώρησε το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του δήμου Καλαμαριάς, το οποίο θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, στις 20:00.

    Πρόθεση του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, με την παρούσα έκδοση, είναι η ανάδειξη, με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, όλων των πτυχών της ιστορίας και της ζωής στην Καλαμαριά, κατά την περίοδο 1940-1967, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρουσίας της μέσα στην ελληνική ιστορία, το διάστημα αυτό.

    Το λεύκωμα βασίστηκε σε μακρόχρονη και συστηματική έρευνα πλήθους πρωτογενών πηγών, όπως δημόσια αρχεία, αρχεία πολιτιστικών συλλόγων, ιδιωτικές συλλογές, προφορικές μαρτυρίες και άρθρα του τύπου της εποχής. Μέσα από τις πολυάριθμες εργασίες και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιχειρείται η ανασύσταση μιας εποχής που οι επιδράσεις της υπήρξαν καθοριστικές, τόσο σε εκείνους που έζησαν τα γεγονότα, όσο και στις επόμενες γενεές.

    Στις θεματικές ενότητες που πραγματεύεται το λεύκωμα περιλαμβάνονται η δεκαετία των πολέμων (1940-1949), η λειτουργία του Δήμου Καλαμαριάς και τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής στην περιοχή, η διαμόρφωση και οι υποδομές των συνοικισμών, αλλά και οι βασικοί τομείς της ζωής των κατοίκων του δήμου, όπως η επαγγελματική απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η θρησκευτική ζωή.

    Αξίζει να σημειωθεί πως η χρονική στιγμή της εν λόγω έκδοσης συμπίπτει με τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Κατά τη δεκαετία αυτή το Ι.Α.Π.Ε., μέσω των δραστηριοτήτων του οι οποίες αφορούν σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις - αναδείχθηκε σε ένα από τους βασικούς ερευνητικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του προσφυγικού ελληνισμού.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Α.Π.Ε. Αμαλία Πασαλίδου, ενώ το λεύκωμα θα παρουσιάσουν η καθηγήτρια νεοελληνικής ιστορίας του Α.Π.Θ. Άρτεμης Ξανθοπούλου Κυριακού και ο Καλαμαριώτης συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης. Εκ μέρους των ιστορικών - επιστημονικών συνεργατών που επιμελήθηκαν την έκδοση θα μιλήσουν οι ιστορικοί Ελένη Ιωαννίδου και Θεοδόσης Τσιρώνης.

    [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Μ.Β.Π.

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2004 (13:46 UTC+2)

    Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό 10 χρόνων λειτουργίας διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του.

    Η διευθύντρια του μουσείου Α. Τούρτα πρόκειται να κάνει έναν απολογισμό της δεκαετούς λειτουργίας του μουσείου, ενώ η επίτιμη διευθύντρια Ε. Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου θα παρουσιάσει το σκεπτικό της μόνιμης έκθεσης και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου των Φίλων του μουσείου Ν. Νικονάνος θα αναφερθεί στο ρόλο του σωματείου. Θα ακολουθήσει συναυλία μουσικής τζαζ, με τον Σάκη Παπαδημητρίου στο πιάνο και ερμηνεύτρια τη Γεωργία Συλλαίου.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή και την πρόσφατη απονομή του Βραβείου 'Μουσείο 2005' από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο, στο διάστημα της λειτουργίας του, έχει ολοκληρώσει τη μόνιμη έκθεσή του και έχει οργανώσει πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Παράλληλα, το δραστήριο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, η άρτια οργάνωση των εργαστηρίων συντήρησης και των αρχαιολογικών αποθηκών, η παροχή τεχνογνωσίας στις βαλκανικές χώρες, η διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων και το εκδοτικό του έργο το καθιστούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο έρευνας και προβολής του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού.

    [34] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Βέροια, 9 Δεκεμβρίου 2004 (13:07 UTC+2)

    Η Βέροια έγινε η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα, μετά από την Αθήνα και από τις λίγες πόλεις στον κόσμο, που έχουν το προνόμιο μιας ειδικής βιβλιοθήκης, της "Μουσικής Βιβλιοθήκης".

    Τα εγκαίνια της λειτουργίας της έγιναν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, σε κτίριο του Δήμου, όπου συστεγάζεται με τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Η ίδρυση της «Μουσικής Βιβλιοθήκης» οφείλεται στη γενναία προσφορά του ιδρύματος Νιαρχου και στην προσπάθεια της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου. Η διάρθρωση της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει τομέα βιβλίων ιστορικού, αισθητικού, γενικά ανθρωπιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα και παρτιτούρες μοναδικών έργων, αντιπροσωπευτικές κατά συνθέτη, περίοδο και ρεύμα. Ο δεύτερος τομέας, περιλαμβάνει CD αντιπροσωπευτικά επίσης ιστορικών περιόδων, συνθετών, τεχνοτροπιών κ.λ.π. και αντίστοιχα DVD εκπαιδευτικού, μορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

    Συνολικά καλύπτεται πλήρως η μουσική του 20ου αιώνα, για την οποία η βιβλιογραφική ενημέρωση είναι άγνωστη ως ελάχιστη στη χώρα μας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 9 December 2004 - 19:14:01 UTC