Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-12-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΤΑ 6,7% Η Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΠΓΔΜ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
  • [04] ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΕΜΕΙΝΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
  • [05] ΛΑΧΤΑΡΙΣΑΝ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΣ AΕGΕΑΝ
  • [06] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [07] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [08] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [09] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ:ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΧΡΥΣΟ"
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΕ ΣΤΑYΡΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΑΝ
  • [12] ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [13] ΟΙ 10 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ 2005 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΛΑΙΓΟΡΑ
  • [14] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [15] ΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ
  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΟΡΕΛ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 25
  • [18] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005
  • [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 72-60
  • [20] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ
  • [21] ΙΣΟΠΑΛΗ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ "ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ"
  • [22] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ 2010
  • [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [24] ΝΕΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [25] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο
  • [26] 21 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΒΕΛΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [28] 5,4 ΡΙΧΤΕΡ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [29] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [30] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ
  • [31] ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  • [01] ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΤΑ 6,7% Η Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (09:06 UTC+2)

    Κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα, με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO ,που δημοσιεύει η εφημερίδα " Τύπος της Κυριακής".

    Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρεί τον Κ.Καραμανλή το 53,1% των ερωτηθέντων ανεξάρτητα με το τι ψηφίζει ενώ το 31,7% τον Γ. Παπανδρέου. Κανέναν απαντά το 9,1% ενώ το 6,1% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

    Σχετικά με την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 39,8%, το ΠΑΣΟΚ 33,1%, το ΚΚΕ 6,1%, ο ΣΥΝ 3,2%, το ΛΑΟΣ 2,8% άλλο 1,5% και το λευκό ή άκυρο ή δεν γνωρίζω 13,5%.

    Το 54% εκτιμά ότι αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τις εντυπώσεις που έχουν ως τώρα, πρώτο κόμμα θα αναδειχτεί η Νέα Δημοκρατία ενώ το 21,5% απαντά ότι πρώτο κόμμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Ένα ποσοστό της τάξης του 23,8% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει.

    Η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία φτάνει το 83,1% ενώ στο ΠΑΣΟΚ το 78,2%.

    Θετική ή μάλλον θετική κρίνει την εικόνα της κυβέρνησης το 42,6%, αρνητική ή μάλλον αρνητική το 32,5% και το 24,1% κρατά ουδέτερη στάση.

    Σε ό,τι αφορά την εικόνα της αντιπολίτευσης το 43,5% την χαρακτηρίζει αρνητική ή μάλλον αρνητική, το 32,7% θετική ή μάλλον θετική και το 23,2% ουδέτερη.

    Το 46,4% εκτιμά ότι η κυβέρνηση Κ.Καραμανλή νοιάζεται περισσότερο για τα προβλήματα του πολίτη συγκριτικά με την κυβέρνηση Σημίτη, ενώ το 29,5% απαντά ότι νοιαζόταν περισσότερο η κυβέρνηση Κ.Σημίτη.

    Στο ερώτημα ποια από τις δύο συμβάλλει περισσότερο στην οικονομική ανάπτυξη το 38,6% υποστηρίζει κυβέρνηση ΝΔ και το 34,8% κυβέρνηση Σημίτη.

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα εκφράζει καλύτερα πολιτικά το κοινωνικό κέντρο, το 35,7% απαντά η ΝΔ και το 30% το ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθέντες ποιο κόμμα εκφράζει καλύτερα τους εργαζόμενους το 31,3% απάντησαν η ΝΔ και το 30,2% το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα για τους αγρότες οι απαντήσεις είναι 35,8% ΝΔ και 28,5% ΠΑΣΟΚ.

    Στην ερώτηση για την επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ποιο πρόσωπο συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες δυνατότητες συναίνεσης για να συμφωνήσουν τα κόμματα, το 24,3% υποστηρίζει τον Ν. Κωνσταντόπουλο, το 18,1% τον Μ. Θεοδωράκη, το 16,1% τον Κ. Σημίτη, το 11,1% την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη ,το 10,9% τον Απ. Κακλαμάνη.

    Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου και σε δείγμα 2.000 ατόμων.

    [02] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (16:13 UTC+2)

    Πεπεισμένος ότι σύντομα, ο ελληνικός λαός θα καλέσει ξανά το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει τη χώρα γιατί βλέπει τις καλπικές υποσχέσεις, τα τεράστια λάθη και τα μεγάλα βάρη που, όπως είπε, δημιουργεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας "στην οικογένεια, στο νοικοκύρη, στο νέο, στη γυναίκα, στον επαγγελματία, στον αγρότη, στον εργαζόμενο και στον επιχειρηματία", εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας, σήμερα, στην 3η Θεματική Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, με θέμα "Το Σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος", που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα.

    «Πιστεύω πολύ σύντομα, θα κληθούμε και πάλι από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα περιμένει τη Νέα Δημοκρατία να πέσει ως "ώριμο φρούτο", αλλά δυναμικά θα προχωρήσει για να κυβερνήσει και πάλι τη χώρα.

    Εξαπολύοντας δριμεία επίσκεψη στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε ότι αντί να κοιτά προς τα εμπρός, μιλά με διπλή γλώσσα, ασχολείται με το παρελθόν και μιλάει γενικόλογα για το μέλλον, ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι είχε το ίδιο περιεχόμενο με όσα ο κ. Καραμανλής δήλωσε πριν από τρεις μήνες, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, "πριν από έξι μήνες προεκλογικά για τις ευρωεκλογές, και πριν από 9 μήνες πάλι προεκλογικά στις εθνικές εκλογές".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε δριμύτατα και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, χαρακτήρισε «φιάσκο» την απογραφή και υποστήριξε πως η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δυσφημίσει το ΠΑΣΟΚ, δυσφήμισε τελικά την ίδια τη χώρα. «Αυτή είναι εμπάθεια. Εμπάθεια, όμως, που πληρώνει ο ελληνικός λαός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για υστερήσεις στη διαχείριση της οικονομίας και στο επενδυτικό κλίμα.

    Ειδική μνεία έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ζήτημα του ασφαλιστικού, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, όταν μιλά για το ασφαλιστικό κινείται με γνώμονα τη διασφάλιση των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής.

    Παρατήρησε δε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θέλει διαρκή παρακολούθηση, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες κάπου στο μέλλον με τη μη εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφιστεί.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε ότι το ασφαλιστικό δημιούργησε ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στο Κίνημα, πριν από κάποια χρόνια, ενώ εγγυήθηκε προσωπικά, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι μέσα από την ανανέωση θα δημιουργηθεί ένα Κίνημα, το οποίο θα διαβουλεύεται και θα συζητά με την κοινωνία. Κάλεσε δε τα μέλη του Κινήματος να μην

    Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ έχει ανοίξει πολλά μέτωπα, έχει αφήσει ανοιχτά μέτωπα, όπως το κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αναφορικά δε με την τελευταία, κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας αλλά και «για να μπορούμε να ξέρουμε ότι η πορεία της Τουρκίας.προς την Ευρώπη θα έχει όφελος με την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που έχουμε μαζί της, όπως είναι το κυπριακό».

    Χαρακτήρισε δε ιστορική την απόφαση που θα παρθεί στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 του τρέχοντος μήνα, στις Βρυξέλλες, «διότι θα αποτελέσει τη βάση όλων των επόμενων συζητήσεων, διαπραγματεύσεων, για την πορεία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε, επίσης, τους οχτώ άξονες πάνω στους οποίους το ΠΑΣΟΚ τοποθετεί την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, οι οποίοι έχουν ως εξής:

    -Ριζική αλλαγή της αντίληψης ότι το κοινωνικό κράτος δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη, ότι είναι το βαρίδι,

    - Σπάσιμο των παλαιών αντιλήψεων και του πελατειακού κράτους, της γραφεικοκρατίας, μέσω της βαθιάς αποκέντρωσης του κράτους,

    - Όχι στην καθολικότητα παροχών και υπηρεσιών, αλλά εξειδίκευση και προσαρμογή της πρόνοιας στις ανάγκες της κάθε οικογένειας,

    - Όχι στους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Αναγκαία η πραγματική αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, αλλά και υπέρ των φτωχότερων περιοχών,

    - Δια βίου εκπαίδευση,

    - Ανάπτυξη του δικτύου κοινωνικής εξυπηρέτησης,

    - Ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

    - Εξασφάλιση της σύνταξης.

    Με αφορμή το συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έστειλε «αγωνιστικούς χαιρετισμούς στη νέα γενιά του Κινήματος», αλλά και το μήνυμα ότι στο Συνέδριο κυοφορείται μια νέα πορεία της νεολαίας του Κινήματος, που, όπως κάθε κυοφορία έχει και τους πόνους της, αλλά αυτή (η νεολαία) θα πρέπει με ενότητα και δημοκρατικό τρόπο να προχωρήσει την ανασυγκρότηση για το Κίνημα, από κοινού με το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΠΓΔΜ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στρέφεται από αύριο το ενδιαφέρον στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς εκεί θα συναντηθούν οι μόνιμες αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα.

    Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ενδιάμεσης συμφωνίας βρίσκεται σε ισχύ και οι συνομιλίες γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΕΜΕΙΝΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Ακυβέρνητο, έμεινε το απόγευμα της Κυριακής το επιβατικό πλοίο «Αρσινόη» που εκτελεί το δρομολόγιο Σαμοθράκη - Αλεξανδρούπολη, όταν σημειώθηκε βλάβη στο σύστημα πλοήγησης του πλοίου.

    Ο κυβερνήτης του πλοίου, που μετέφερε 134 επιβάτες, ενημέρωσε αμέσως το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο σήμανε συναγερμό και έσπευσαν επιτόπου παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη. Ευτυχώς, όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος είναι σώοι, ενώ καταβάλλονταν μέχρι αργά τη νύχτα προσπάθειες για την ρυμούλκησή του στο λιμάνι της Σαμοθράκης.

    Ευτυχώς, το απόγευμα της Κυριακής έπνεαν στην περιοχή άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ, που έκαναν εύκολο το έργο των αρμόδιων φορέων.

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την ώρα που σημειώθηκε η βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα του πηδαλίου του πλοίου, αυτό έπλεε 3,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Καμαριώτισσας Σαμοθράκης.

    [05] ΛΑΧΤΑΡΙΣΑΝ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΗΣ AΕGΕΑΝ

    Aθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Λαχτάρισαν οι 54 επιβάτες του αεροσκάφους της Aegean Airlines που εκτελούσε την

    πτήση 254 από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μυτιλήνη

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας στις 14:03 και περίπου 20 λεπτά πριν φτάσει στη Μυτιλήνη και ενώ βρισκόταν σε ύψος 19.000 ποδών, έπεσε σε μεγάλα κενά αέρος, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να τρανταχτεί και να τραυματιστούν ελαφρά οι δύο αεροσυνοδοί που εκείνη τη στιγμή σερβίριζαν του επιβάτες. Κανείς από τους επιβάτες δεν έπαθε το παραμικρό.

    Λόγω χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ο πιλότος του αεροσκάφους σε συνεννόηση με τον πύργο ελέγχου, αποφάσισε να επιστρέψει στο Διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου και προσγειώθηκε στις 15:15.

    Οι επιβάτες θα προωθηθούν με την επόμενη πτήση της Aegean για Μυτιλήνη, που θα αναχωρήσει γύρω στις έξι το απόγευμα. Μάλιστα για να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες η εταιρία δρομολόγησε μεγαλύτερο αεροσκάφος.

    [06] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση παράγει έργο και θα κριθεί στο τέλος", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, όπου κυρίως αναφέρθηκε στην προσωπική συνέντευξη που θα θεσπιστεί στο πλαίσιο των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, τονίζοντας:

    «Όταν η συνέντευξη αυτή γίνεται από το ΑΣΕΠ ή, και όπου ακόμα δε διοργανώνει το ΑΣΕΠ το διαγωνισμό, ο Πρόεδρος της επιτροπής θα διορίζεται από το ΑΣΕΠ. Ή το ΑΣΕΠ θα μπορεί επίσης να αποκλείει, εάν θεωρεί - γιατί το ΑΣΕΠ θα μπορεί με αιτιολογημένη γνώμη του - να λέει ότι εκεί δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Παραδείγματος χάρη, διότι θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα. Όταν γίνεται με αυτούς τους όρους, δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

    Είδατε στον κόσμο, οπουδήποτε, και στις επιχειρήσεις στις οποίες ζείτε, να παίρνει κάποιος κάποιον με μοριοδότηση; Γιατί, δε μιλάμε για τους γραπτούς διαγωνισμούς. Σ' αυτούς δε χωρεί συνέντευξη, μιλάμε για μοριοδότηση.

    Πού είδατε να γίνεται πρόσληψη με μοριοδότηση και να μη βλέπει η υπηρεσία, ο αρμόδιος φορέας, τον άνθρωπο τον οποίο πρόκειται να προσλάβει;

    Εσείς ποτέ, χωρίς να εξομοιώνω τα πράγματα - γιατί άλλο η ιδιωτική επιχείρηση, άλλο το δημόσιο - αλλά, για να βάλουμε τα πράγματα, από πλευράς αξιοκρατίας, σκεφτήκατε ποτέ ότι το κανάλι, στο οποίο βρίσκεστε, έρχεται να πάρει έναν υπάλληλο, για να του κάνει τη δουλειά του, χωρίς να τον δει ποτέ κανένας, σαν προσωπικότητα, τι είναι;»

    Εξηγώντας τη σημασία της μοριοδότησης ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε: «Μοριοδότηση, σημαίνει ότι, δίνω μόρια σε κάποιον μόρια γιατί, παραδείγματος χάρη είναι πολύτεκνος, του δίνω μόρια γιατί είναι μακροχρονίως άνεργος, του δίνω μόρια διότι, έχει πατέρα ανάπηρο ή επειδή έχει μια άλλη ιδιότητα.

    Πήρε αυτά τα μόρια τα οποία είναι αντικειμενικά και του δίνουν αυτή την κατάταξη. Δε θα κοιτάξεις πραγματικά, σαν προσωπικότητα, αυτόν τον άνθρωπο να δεις κάνει γι' αυτή τη δουλειά που τον παίρνεις; Αντικειμενικά, δηλαδή, αυτό δε θα το δει κανείς;

    Και μετά, ψάχνετε να δείτε και λέτε: γιατί στο δημόσιο δεν είναι αποδοτική η δουλειά; Μα, αν παίρνεις, πολλές φορές, έναν άνθρωπο χωρίς να τον έχεις δει και ο οποίος, στη συνέχεια αποδειχθεί ότι δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, τι θα κάνεις;»

    Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που υπήρχαν παλαιότερα στον κρατικό μηχανισμό από κομματικούς φίλους, τη Ρηγίλλης, και τη Χαριλάου Τρικούπη, ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι «σε ότι αφορά εμένα και την Κυβέρνηση Καραμανλή, δε νομοθετούν ούτε οι κομματικοί φίλοι ούτε οι παράγοντες. Οι υπηρεσίες μπορεί να εισηγούνται κάτι».

    Σχετικά με την μερική απασχόληση, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι ο ίδιος βρήκε το νόμο για την μερική απασχόληση, τον οποίον είχε ψηφίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Κι όταν πήγα στη Βουλή και άλλαξα το νόμο μου επιτέθηκαν και μου είπαν: Αλλάξατε το νόμο, λέει, επειδή είχε κάνει λίστες πριν από τις εκλογές η προηγούμενη Κυβέρνηση να πάρει ανθρώπους κι εσείς θέλετε να πάρετε τους δικούς σας»

    Σε παρατήρηση ότι διόρθωσε τον νόμο σε σημείο που να τον χαλάσει, ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Να σας πω κάτι. Πρώτα-πρώτα, εμείς, εμείς δεν είπαμε σε κανέναν, όπως είχαν πει οι προηγούμενοι, ότι η μερική απασχόληση λύνει το πρόβλημα της ανεργίας.

    Δεύτερον, τις προϋποθέσεις τις κάναμε απείρως πιο αντικειμενικές. Τρίτον, στο νόμο για τη μοριοδότηση δίνεται η δυνατότητα της μοριοδότησης, γενικότερα, και της μερικής απασχόλησης.

    Και το κυριότερο το οποίο κάναμε, είναι να μη δημιουργήσουμε ξανά εμπόριο ελπίδων, όπως πήγαν να κάνουν οι προηγούμενοι».

    Τέλος ο κ. Παυλόπουλος αναφορικά με τους συμβασιούχους, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση και παράγει έργο και θα κριθεί, για να προσθέσει: «Το ζήτημα είναι ένα ότι στο θέμα των συμβασιούχων, παραδείγματος χάρη, όταν αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το επίπεδο των κρίσεων κι όταν δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος για τη μοριοδότηση, δεν μπορεί να βγάλει κανείς το συμπέρασμα για την ικανοποίηση του κόσμου.

    Βεβαίως, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ένα πλαίσιο και ο κόσμος δεν έχει αφομοιώσει, στην πραγματικότητα πλήρως, εκείνο, το οποίο η Κυβέρνηση δίνει. Θα το δούμε στην πορεία. Το ερώτημα είναι το εξής: Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι ατασθαλίες, αναποτελεσματικότητες, αβλεψίες, αβελτηρίες χρόνων ολόκληρων, που έχουν αρχίσει, αυτή τη στιγμή, να αντιμετωπίζονται, είναι δυνατόν, σε οκτώ μήνες, να δώσουν καρπούς;»

    [07] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:58 UTC+2)

    Τραγική κατάληξη είχε το ταξίδι δυο νεαρών λαθρομεταναστών από την Τουρκία για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας. Οι δυο νέοι παραβίασαν την περίφραξη ναρκοπεδίου της περιοχής Καστανεών Εβρου, όπου και βρήκαν τραγικό θάνατο.

    Στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν αξιωματικοί του στρατού και άνδρες του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), οι οποίοι μετέφεραν τα πτώματα των άτυχων λαθρομεταναστών στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    [08] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:54 UTC+2)

    Στην ανθρωποκεντρική διάσταση που πρέπει να έχει το σύστημα της Υγείας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του από το παρεκκλήσιο του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», στην Αθήνα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «οι ασθενείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί που μεταφράζονται σε χρήμα» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να παρέχονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες σε όσους πάσχουν.

    Απευθυνόμενος σε όσους ασθενούν και στους οικείους του, ο κ. Χριστόδουλος τούς

    συνέστησε να μην αντιμετωπίζουν την αρρώστια ως εκδίκηση, αλλά ως δείγμα της αγάπης του Θεού και ως ευκαιρία για πνευματική ωρίμανση.

    «Κανείς δεν πρέπει να εκλαμβάνει την ασθένεια ως εκδίκηση του Θεού. Εξάλλου, πολλοί Αγιοί μας ήταν φιλάσθενοι. Ο Θεός στέλνει τις δοκιμασίες. Οι άνθρωποι του Θεού υποδέχονται την ασθένεια με πίστη και υπομονή και ωφελούνται από τη δοκιμασία αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

    [09] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ:ΥΨΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι είναι υψίστης σημασίας η διασφάλιση της πορείας του εμπορικού κλάδου, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά την ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που έγινε με αφορμή τα 12 χρόνια από την ίδρυσή της.

    Η διασφάλιση της πορείας του εμπορικού κλάδου, όπως επισήμανε ο κ. Σιούφας, εξαρτάται από δύο παράγοντες που αφορούν την κατάσταση της οικονομίας και τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών της και από τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών των εμπορικών επιχειρήσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν προοπτική οι οικονομικές που κινούνται με δανεικά και δημόσια ελλείμματα, χωρίς να πατούν σε γερά θεμέλια, χωρίς ανταγωνιστική παραγωγή και χωρίς αύξηση της απασχόλησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιούφας εξαπέλυσε αιχμές κατά της προηγούμενη κυβέρνησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα που μας κληροδότησε το χτες. Και την πραγματικότητα αυτή έρχεται να ανατρέψει η Νέα Οικονομική και Αναπτυξιακή Πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή».

    Άμεση επιδίωξη της κυβέρνησης, όπως διευκρίνισε ο κ. Σιούφας, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στόχος, η διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων, ώστε να υπάρχει «ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους».

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια δυναμική έφοδο στο μέλλον και εφαρμόζοντας δέσμη πολιτικών για την ενίσχυση της Περιφέρειας, την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι, όπως τόνισε ο ΥΠ.ΑΝ, η αναζωογόνηση του υφιστάμενου επιχειρηματικού δυναμικού, η ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση του παραγωγικού ιστού της Οικονομίας.

    Βασικοί άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής είναι :

    - ο νέος Αναπτυξιακός νόμος,

    - η φορολογική μεταρρύθμιση,

    - η θεσμική οχύρωση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών,

    - η αποτελεσματική ανακατανομή των κοινοτικών πόρων,

    - η απλοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στις διαρθρωτικές αλλαγές που προχώρησε η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ενδεικτικά:

    - Ολοκληρώσαμε την αναθεώρηση του ΕΠΑΝ, εξασφαλίζοντας πρόσθετα κονδύλια για την αύξηση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    - Προχωρήσαμε σε μία πρώτη σειρά απλοποιήσεων της διαδικασίας ένταξης στα προγράμματα του ΕΠΑΝ και σε ανακατανομή κονδυλίων 80 εκατ. ευρώ υπέρ των δράσεων εκείνων από τις οποίες επωφελούνται ιδιαίτερα οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις. Έτσι για πρώτη φορά εντάσσονται στο ΕΠΑΝ επενδυτικές δραστηριότητες των εμπορικών επιχειρήσεων

    -Ενεργοποιήσαμε το ΤΕΜΠΜΕ, για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    -Προωθούμε σχέδιο νόμου για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να μειώσουμε το χρόνο και το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων.

    -καταπολέμηση του παρεμπορίου, εκδίδοντας πέντε υπουργικές αποφάσεις ενώ ταυτόχρονα έχουμε στείλει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα στο ΣτΕ για επεξε

    -εμπορική χωροταξία, έτσι ώστε οι δραστηριότητες των υπεραγορών και των καταστημάτων αλυσίδων να μην ανταγωνίζονται αθέμιτα τις μικρομεσαίες.

    Παράλληλα, ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ομαλή και οργανωμένη λειτουργία της αγοράς:

    -με αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε πραγματικά Ανεξάρτητη Αρχή. Έχει γίνει πλήρης ενεργοποίησή της και στηρίζεται σε ειδικευμένο προσωπικό. Ήδη έχει επιβάλλει αυστηρές ποινές που αποδεικνύουν ότι πολλά αλλάζουν. Η πρώτη μεγάλη έρευνα για εναρμονισμένη πρακτική ολοκληρώνεται στο επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στην Ελλάδα είναι ρητή και πρέπει να εφαρμόζεται απ' όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

    -με τις υπηρεσίες ελέγχου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από τους πρώτους μήνες της Νέας Διακυβέρνησης, συστηματοποιήσαμε τους ελέγχους, αυξήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό που τους ασκεί, οι οποίοι είναι περίπου 11 φορές περισσότεροι.

    -με την ενεργοποίηση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των διατάξεων του νόμου περί προστασίας καταναλωτή, αλλά και με τη θέσπιση του συνηγόρου του καταναλωτή.

    -με σύσταση μικτών κλιμακίων ελέγχου και με τη συντονισμένη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών του κράτους στην προσπάθεια πάταξης του παραεμπορίου.

    Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, δέσμευση και απόφαση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει ακόμη περισσότερο της ομαλή λειτουργία της αγοράς, με:

    - Στήριξη του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τροποποίηση του νόμου περί ανταγωνισμού.

    - Οριστικό τέλος στο καθεστώς της αδιαφάνειας και της σπατάλης στις Κρατικές Προμήθειες.

    - Προώθηση αλλαγών στο ωράριο λειτουργίας, στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών, των πωλήσεων κάτω του τιμολογιακού κόστους και θεμάτων που αφορούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

    -Κωδικοποίηση των Αγορανομικών διατάξεων, με προηγούμενη κατάργηση όσων είναι ξεπερασμένες ή στρεβλώνουν τις αγορές.

    -Κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για την προώθηση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

    -Ψήφιση και εφαρμογή του θεσμού της «Ευρωπαϊκής Εταιρίας».

    -Πλήρη και πανελλαδική ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Τιμών.

    -Ολοκλήρωση της χαρτογράφησης έξι κλάδων της αγοράς.

    -Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.

    -Νέο καθεστώς τιμολόγησης για τα φάρμακα.

    -Ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, την ιδιωτική ασφάλιση και το καθεστώς εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιριών.

    -Αναμόρφωση της Νομοθεσίας για τα Επιμελητήρια.

    -Νομοθεσία για το Εμπορικό Μητρώο.

    -Τροποποίησης του νόμου για την προστασία του Καταναλωτή, θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

    -Ουσιαστική ενίσχυση των Καταναλωτικών Ενώσεων.

    Καταλήγοντας ο κ. Σιούφας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αντιστραφούν οι τάσεις των τελευταίων ετών, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για τη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΧΡΥΣΟ"

    Αλεξανδρούπολη, 5 Δεκεμβρίου 2004 (16:56 UTC+2)

    Για σύγχρονες μεθόδους εξόρυξης χρυσού,οι οποίες δεν είναι βλαπτικές προς το περιβάλλον έκανε λόγο χτες από την Αλεξανδρούπολη ,ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ Γ.Σαλαγκούδης, ο οποίος βρέθηκε στη Θράκη με αφορμή τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου στο Κέχρο.

    Ο κ. Σαλαγκούδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι: "Για να αναπτυχθεί η περιφέρεια πρέπει να εκμεταλλευτούμε πρώτα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει . Υπάρχουν τεχνολογίες εξόρυξης του χρυσού που δεν χρησιμοποιούν κυάνιο..Δεν χρησιμοποιούν καν ουσίες επιβαρυντικές για το περιβάλλον.Αυτές οι μέθοδοι καλό θα ήταν οι εταιρίες που το προτείνουν ,αλλά και η πολιτεία να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία.Και βεβαίως εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που ποτέ δεν θα στηρίζαμε μια επενδυτική δραστηριότητα ,την οποία δεν θέλει η τοπική κοινωνία,αλλά θέλουμε οπωσδήποτε και θα στηρίξουμε την προσπάθεια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας.Όπως εχω πεί στο ταμείο κάθε επενδυτή πρέπει να υπάρχει και ένα μέρος για κοινωνικές παροχές".

    Ο κ Σαλαγκούδης ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν υπήρξε ποτέ σωστή ενημέρωση για τις μεθόδους εξόρυξης χρυσού χωρίς τη χρήση κυανίου,εκτιμώντας μάλιστα ότι εχει δημιουργηθεί ενας ΄΄μύθος'' στην τοπική κοινωνία γύρω απόαυτές τις επενδύσεις.

    "Εχει επισκεφθεί ο Διευθυντής Φυσικού Πλούτου του υπουργείου Ανάπτυξης τέτοιες επενδύσεις στην Φιλανδία,τη Νορβηγία και την Ιρλανδία,οπου οι εξορύξεις γίνονται με μεθόδους στις οποίες δεν χρησιμοποιείται ούτε κυάνιο, ούτε και άλλες επιβαρυντικές για το περιβάλλον ουσίες.Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης αναγνωρίζει αυτή τη μέθοδο χωρίς χρήση κυανίου,ωστόσο αυθαίρετα,ελεγαν ότι δεν είναι αποτελεσματική,και ότι αφού ο επιχειρηματίας θα προσλάβει 200 εργαζόμενους,μετά με την απειλή απόλυσης τους θα χρησιμοποιήσει άλλες( πιο συμφέρουσες οικονομικά ) μεθόδους και συγκεκριμένα αυτή του κυανίου.Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει διότι υπάρχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,η εφαρμογή της οποιάς θα παρακολουθείται από μια επιτροπή που θα αποτελείται από τοπικούς παράγοντες και από παράγοντες της πολιτείας ,ώστε να ελέγχεται η διαδικασία" τόνισε.

    Καταλήγοντας ο κ. Σαλαγκούδης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραβιαστεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εκτίμησε ότι η μέθοδος εξόρυξης χρυσού χωρίς την χρήση κυανίου εχει εφαρμοσθεί με αποτελεσματικότητα σε άλλες περιπτώσεις".

    Ολγα Ορφανίδου

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΕ ΣΤΑYΡΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟ ΥΠ.ΑΝ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (14:05 UTC+2)

    Θέματα και πολιτικές ανάπτυξης συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Νίκος Στεφάνου με τον επίτροπο στην ΕΕ, Σταύρο Δήμα, κατά τη διάρκεια

    Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αντρών, συζητήθηκαν το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου, θέματα Φυσικού Αερίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως και το σύνολο των στρατηγικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων του κυβερνητικού προγράμματος, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [12] ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (13:10 UTC+2)

    Επιχειρηματικές συναντήσεις, επισκέψεις και παρουσιάσεις, με στόχο την ενίσχυση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πραγματοποιούνται από σήμερα έως και τις 8 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

    Τις συναντήσεις συνδιοργανώνουν το Ελληνο-γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Ηλιακής Βιομηχανίας, υπό την αιγίδα του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Εργασίας (BMWA) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

    To Επιμελητήριο ανέλαβε την πρωτοβουλία της οργάνωσης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής συνάντησης, με στόχο να προκαλέσει μια γόνιμη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Επισημαίνεται ότι το Επιμελητήριο θα δραστηριοποιηθεί και στο μέλλον στη διμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα στον κλάδο της Ηλιακής Ενέργειας. Κάθε επιχειρηματική συνάντηση ζει από το διάλογο μεταξύ ειδικών, Manager, επιχειρηματιών, πολιτικών και περιβαλλοντικών - ενεργειακών Οργανισμών, την ανοικτή αντιπαράθεση σε επίκαιρα ερωτήματα και από την επεξεργασία μελλοντικών στρατηγικών για τη διάδοση φιλο-περιβαλλοντικών τεχνολογιών και προϊόντων.

    Τα χαρακτηριστικά αυτής της Επιχειρηματικής Συνάντησης είναι τόσο οι έγκυρες πληροφορίες για τα επίκαιρα δεδομένα της τεχνολογίας περιβάλλοντος και ειδικότερα της ηλιακής τεχνολογίας, όσο και οι εμπειρίες και τα επιχειρηματικά αποτελέσματα επενδύσεων που υλοποιούνται στη Γερμανία και Ελλάδα.

    Λόγω της πληθώρας ήδη διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με την αγορά ηλιακής ενέργειας, η Επιχειρηματική Συνάντηση των Αθηνών θα επικεντρωθεί κυρίως στους παρακάτω δύο στόχους:

    -Την οικοδόμηση επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων,

    -Την παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στοχοθέτηση των μελλοντικών πολιτικών ενίσχυσης και την ολοκληρωμένη στρατηγική για την προώθηση των ΑΠΕ, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης και η οποία αναμένεται να προσελκύσει και να διευρύνει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

    Η άφιξη της γερμανικής αποστολής προγραμματίζεται για σήμερα απόγευμα/βράδυ, ενώ επισημαίνεται ότι αύριο την αποστολή θα χαιρετήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη επισκόπηση σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς ηλιακής ενέργειας - φωτοβολταϊκών.

    Το μεσημέρι προβλέπεται επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο αρμόδιος υφυπουργός, Γεώργιος Σαλαγκούδης, θα ενημερώσει την αποστολή σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα του κλάδου ηλιακής ενέργειας.

    Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα, να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με αποτελεσματικές συνθήκες προώθησης. Στη συνέχεια, θα συζητηθεί η πολιτική μηχανισμών ενίσχυσης των ΑΠΕ που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Μία σύντομη παρουσίαση των συμμετεχόντων επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και μετά θα παρουσιασθούν οι συνθήκες πλαισίου σχετικά με τις ελληνο-γερμανικές συνεργασίες και την προσφορά του ελληνο-γερμανικού επιμελητηρίου. Οι εμπειρογνώμονες θα βρίσκονται μετά τη λήξη στη διάθεση των συμμετεχόντων για προσωπικές ερωτήσεις .

    Μεθαύριο θα παρουσιασθούν οι εμπειρίες κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα και θα εγκαινιασθεί επίσημα η φωτοβολταική εγκατάσταση στον αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος".

    Την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο εθνικό κέντρο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ΚΑΠΕ. Οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν την πολύπλευρη παρουσία του Κέντρου και ειδικότερα τα διάφορα έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα ηλιακής-θερμικής ενέργειας και φωτοβολταϊκών. Θα ακολουθήσει επίσκεψη σε μια από τις μεγαλύτερες ηλιακές-θερμικές εγκαταστάσεις πριν την αναχώρηση της γερμανικής αποστολής για τον αερολιμένα

    [13] ΟΙ 10 ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ 2005 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΕΦΑΛΛΑΙΓΟΡΑ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (12:47 UTC+2)

    Τις δέκα επίσημες αργίες για το 2005, στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κεφαλαιαγορά θα παραμείνει κλειστή, καθόρισε κατά το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ).

    Αναλυτικότερα, με βάση την απόφαση, η Σοφοκλέους θα παραμείνει κλειστή στις 6 Ιανουαρίου, στις 14, 25 και 28 Μαρτίου, στις 29 Απριλίου, στις 2 Μαΐου, στις 20 Ιουνίου, στις 15 Αυγούστου, στις 28 Οκτωβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου του 2005.

    [14] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 5 Δεκεμβρίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Αρχίζει τη Δευτέρα στη Σόφια, η 12η συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Εναρκτήρια ομιλία στο φόρουμ θα κάνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι.

    Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρωθυπουργός Συμεών Σαξκομπουργκότσκι θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντεϊβις, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, της Γαλλίας και του Βελγίου, αλλά και με τον ειδικό σύμβουλο του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

    Στην εναρκτήρια εκδήλωση του φόρουμ θα παραστεί και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Την παραμονή του φόρουμ ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών και φετινός προεδρεύων του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Σολομών Πασί, συναντήθηκε με τον Σλοβένο ομόλογό του, Ντιμίτριι Ρούπελ, στον οποίο ευχήθηκε επιτυχία, κουράγιο και τύχη ως μελλοντικό προεδρεύοντα του οργανισμού.

    Σε συνέντευξη προς το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο ο Σολομών Πασί υπογράμμισε ότι «οι ενέργειες της Βουλγαρίας ως προεδρεύουσα χώρα του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εμπέδωσαν το κύρος της Σόφιας ως υπεύθυνου και ελπιδοφόρου εταίρου, καθώς και ως παράγοντα της σταθεροποιητικής και δημοκρατικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων». Ο υπουργός Πασί συμπλήρωσε επίσης ότι αδιαμφισβήτητα η κατάσταση στην Ουκρανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των συζητήσεων στη συνάντηση στη Σόφια.

    [15] ΑΙΣΘΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΥΠΕΡ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:43 UTC+2)

    Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κέννεντι ζήτησε από την διευθύντρια Ευρώπης του Ολλανδικού Υπουργείου Εξωτερικών Χάνι Πόλμαν Ζαλ, να μην διανοηθεί να συμπεριλάβει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, οποιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για αμερικανική παρέμβαση στο θέμα του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, δήλωσε ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είναι τωρινή, αλλά παλαιά.

    Πρόσθεσε επίσης ότι για ευρύτερους στρατηγικούς λόγους και το ευρύτερο ενδιαφέρουν της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε επίσης ότι θέση της Ουάσιγκτον ήταν πάντα και το ότι δεν μπορεί να προστεθούν στην Τουρκία άλλοι πολιτικοί όροι που αφορούν διμερείς σχέσεις.

    Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι «δική μας θέση είναι ότι δεν πρόκειται για νέους όρους αλλά για βασικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η ίδια μεταχείριση της Τουρκίας που έγινε με όλες τις άλλες χώρες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΛΚΕΝΕΝΤΕ

    Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, κατά τη μεθαυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, θα ακούσει και θα σταθμίσει τις απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εξέφρασε την ελπίδα ''ότι θα υιοθετηθούν κάποιες από αυτές στα συμπεράσματα'' του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο δεξίωσης που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Παγκύπριου Συμβουλίου Ευημερίας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θα ακολουθήσουν και άλλα προσχέδια συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, μετά το πρώτο που εκδόθηκε.

    ''Αναμένω'', είπε, ''ο κ. Μπαλκενέντε να ακούσει τις απόψεις μας να τις σταθμίσει, με την ελπίδα ότι θα υιοθετηθούν κάποιες από τις απόψεις μας στα συμπεράσματα''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των Αμερικανών, οι οποίοι ζητούν να μην τεθούν οποιοιδήποτε όροι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ερωτηθείς εάν ο ίδιος ανέμενε αυτή τη στάση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι δεν είναι τωρινή, αλλά παλιά αυτή η τοποθέτηση ''ότι για ευρύτερους στρατηγικούς στόχους και για το ευρύτερο ενδιαφέρον της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, η Τουρκία πρέπει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΜΠΟΡΕΛ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 25 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Αγκυρα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (15:24 UTC+2)

    Η έναρξη διαπραγματεύσεων για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις 25 χώρες της Ενωσης σημαίνει και αναγνώριση αυτών των 25 χωρών - μελών, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι ''αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει πριν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι κάτι που εξυπακούεται''.

    Ο κ. Μπορέλ αναφερόμενος στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία που αναμένεται να συζητηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, είπε ότι δεν επιβάλλει στην Τουρκία επιπρόσθετες προϋποθέσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η έκθεση αποβλέπει σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι ''στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι με ανθρώπους που δεν αναγνωρίζεις''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2005 Ο ΒΕΛΓΟΣ ΥΠΕΞ

    Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2004 (15:22 UTC+2)

    Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκούχτ επανέλαβε ότι η βελγική κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εντός του 2005.

    Σημειώνοντας πως η ΕΕ πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη στάση προς την Αγκυρα, την 17η Δεκεμβρίου, ο κ. ντε Γκούχτ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και πως χρειάζεται χρόνος για λύση του Κυπριακού.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 72-60

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο Μακεδονικός πήρε τελικά το ροζ φύλλου αγώνα, καθώς επικράτησε του Ολυμπιακού με 72-60, για το πρωτάθλημα της Α1 στο μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι» προσπάθησαν να αντιδράσουν στο τέταρτο δεκάλεπτο, μειώνοντας στους επτά πόντους, αλλά ο Μακεδονικός «κλείδωσε» τη νίκη με ένα σερί 7-0.

    Τα δεκάλεπτα: 21-11, 36-24, 54-40, 72-60

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καυκής, Παπαμακάριος 11 (1), Χαραλαμπίδης, Κέτσμαν 7, Χάτσον 4, Ρίματς 15 (1), Χίζνιακ 12, Μάικλ 8, Τσάνακ 11 (1), Σπανούλης 4

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέρι 15 (1), Οβτσινα, Βούκσεβιτς 9, Ζορόσκι 16 (2), Ποστέλ 2, Καλαμπόκης 2, Τόμιτς, Σκλάβος 7, Αγαδάκος 9, Νόρντγκαρντ

    [20] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Πανιωνίου με την Ξάνθη για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο.

    Οι Νεοσμυρνιώτες, μετά από μια εβδομάδα γεμάτη αγωνιστικές υποχρεώσεις, δεν κατόρθωσαν να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης μέσα στην έδρα τους κόντρα στην ακριτική ομάδα, με την οποία τους ενώνει ο κοινός στόχος της εξόδου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Ο αγώνας ξεκίνησε με τις δυο ομάδες «μουδιασμένες» και παρά το γεγονός πως ο Πανιώνιος μετά το πρώτο δεκάλεπτο αποφάσισε να βγει μπροστά και να αναλάβει τον έλεγχο του παιχνιδιού, το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς γκολ και δίχως εντυπωσιακές φάσεις.

    Ιδια "γεύση" και στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς παρά τις αλλαγές από τους προπονητές των δυο ομάδων, ούτε ο Πανιώνιος ούτε η Ξάνθη κατόρθωσαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα, με αποτέλεσμα το σφύριγμα της λήξης σε έναν αγώνα χωρίς συγκινήσεις, να βρει τις δυο ομάδες ισόπαλες, χωρίς γκολ.

    Ο διαιτητής της συνάντησης, Δημήτρης Νταμπώσης, έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Μάντζιο από τον Πανιώνιο και στους Αναστοσόπουλο, Ζαπρόπουλο, Παπαδημητρίου, Σίκοφ, Μελισσά και Καράμπα από την ομάδα της Ξάνθης.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: (προπονητής Γιώργος Βαζάκας) Ντρόμπνι, Γιαννόπουλος, Βλτσεκ, Ντομορό, Σπυρόπουλος, Τζιόλης, Λαγωνικάκης (48' Μαρκορά), Γονδουλάκης (78' Μέσαρος), Παρόντι (59' Μήτρου), Μπρέσκα, Μάντζιος

    ΞΑΝΘΗ: (προπονητής Γιάννης Μαντζουράκης): Αναστασόπουλος, Σίκοφ, Παβιό (89' Κουράκ), Πρίττας, Ζαπρόπουλος, Μαχράντζε, Παπαδημητρίου (82' Καράμπας), Μπα, Μελισσάς, Λαμπριάκος, Μπαϊκαρά (82΄ Τοροσίδης)

    [21] ΙΣΟΠΑΛΗ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ "ΔΙΚΕΦΑΛΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2004 (19:23 UTC+2)

    Ισόπαλη έληξε η αναμέτρηση των «δικεφάλων» για την 10η αγωνιστική της Α' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στην Τούμπα την ΑΕΚ, που αν και προηγήθηκε στο σκορ δεν κατόρθωσε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη με τους τρεις βαθμούς της νίκης, που θα της επέτρεπαν να «κοιτάζει» τις άλλες ομάδες από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

    Ο ΠΑΟΚ μπήκε με περισσότερο «κέφι» στον αγώνα και στα πρώτα λεπτά προσπάθησε να αιφνιδιάσει τους φιλοξενούμενους, προσπάθεια που όχι μόνο έπεσε στο κενό, αλλά φαίνεται πωςπείσμωσε την ΑΕΚ που πήρε την κατάσταση στα χέρια της μετά το 10' της αναμέτρησης και προσπάθησε να βρει τα δίχτυα προς το τέρμα της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

    Στο 26', ο Κατσουράνης έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ για την ΑΕΚ, όταν σε τετ α τετ με το Τοχούρογλου, ύστερα από μακρινή μπαλιά του Λυμπερόπουλου, έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι της εστίας του ΠΑΟΚ.

    Το σφύριγμα του ημιχρόνου βρήκε τους δυο «δικέφαλους» ισόπαλους, χωρίς τέρματα.

    Στην επανάληψη, η ΑΕΚ πίεσε για το γκολ, το οποίο και ήρθε τελικά στο 56' της αναμέτρησης, όταν ο Κρασσάς με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στην εστία του Ατματσίδη, ο οποίος νωρίτερα αντικατέστησε τον Τοχούρογλου που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

    Μετά το γκολ, οι παίκτες του ΠΑΟΚ πέρασαν στην αντεπίθεση και προσπάθησαν να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα του αντιπάλου τους. Στο 66' ο Μαλαδένης έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν μόνος του, από το ύψος της μικρής περιοχής, σημάδεψε τον Μιχαηλίδη. Ο,τι όμως δεν κατάφερε ο Μαλαδένης στο 66' το έκανε ο Φουτσίνι στο 79', ο οποίος με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μιχαηλίδη, γράφοντας το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-1, σκορ με το οποίο έληξε τελικά και ο αγώνας.

    Ο διαιτητής του αγώνα, Γιάννης Τσαχειλίδης έδειξε την κίτρινη κάρτα στον Ζησόπουλο από την ομάδα του ΠΑΟΚ και στους Μπρούνο Αλβες και Τζιωρτζόπουλο από την ομάδα της ΑΕΚ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΠΑΟΚ (προπονητής, Ραλφ Φρίνγκερ): Τοχούρογλου (45' Ατματσίδης), Καρυπίδης, Βόκολος, Ουντέζε, Ανδράλας (85' Καραδήμος), Σπάσιτς (72' Γιασεμή), Κούτσης, Ζησόπουλος, Μαλαδένης, Φουτσίνι, Σαλπιγγίδης

    ΑΕΚ (προπονητής, Φερνάντο Σάντος): Μιχαηλίδης, Μόρας, Άλβες, Τζιωρτζιόπουλος (85' Κωνσταντινίδης), Κόντης, Τόσκας (89' Καμπάνταης), Γεωργέας, Ασουνσάο, Κατσουράνης, Κρασσάς (88' Μπούρμπος), Λυμπερόπουλος,

    [22] ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ 2010

    Αγκυρα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (19:02 UTC+2)

    Η Τουρκία θα είναι η χώρα που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ ανδρών του 2010. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της FIBA, στην Κουάλα Λαμπούρ, μετά από ψηφοφορία.

    Τη διοργάνωση του μουντομπάσκετ του 2010 διεκδικούσαν, επίσης, η Γαλλία και από κοινού η Σερβία- Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Σλοβενία και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Στην πρώτη ψηφοφορία, η Γαλλία συγκέντρωσε οκτώ ψήφους, η Τουρκία επτά και η συνυποψηφιότητα των τεσσάρων χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας τέσσερις, ενώ στη δεύτερη, η υποψηφιότητα της Τουρκίας επικράτησε με 10-9 της Γαλλίας.

    Σημειώνεται ότι το μουντομπάσκετ του 2010 θα φιλοξενηθεί στην Ιαπωνία.

    [23] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Γ' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Σε αγώνες για την 9η αγωνιστική της Γ' εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    1ος Ομιλος

    Εθνικός Πειραιώς-Αγιος Δημήτριος 0-0

    Ρόδος-Κερατσίνι 0-0

    Θρασύβουλος Φυλής-Λήλας Βασιλικού 1-0

    Αχαϊκή-Ηρόδοτος 2-0

    ΠΑΝΟ Μαλίων-Βύζας Μεγάρων 1-0

    Ατσαλένιος-Θύελλα Πατρών 0-3

    Αχαρναϊκός-Πάμισος Μεσσήνης 3-0

    Αθηναϊδα-Χαϊδάρι ΑΟ 0-3 

    Ρεπό: Μαρκό

    2ος Ομιλος

       

    ΠΑΕ Θράκη-Λαμία 2-0

    Δόξα Δράμας-Αναγένηση Αρτας 2-1

    Καβάλα-Παύλος Μελάς 4-1

    ΑΕ Πτολεμαϊδας-ΗΛΤΕΞ Λύκοι 1-1

    Θερμαϊκός-Βέροια 0-0

    Αγροτικός Αστέρας-Κοζάνη 3-0

    Απόλλων Λάρισας-Παναιτωλικός 2-1

    Γιάννινα-Πανδραμαϊκός 1-0

    Ρεπό: Αναγέννηση Καρδίτσας

    Βαθμολογία (1ος Ομιλος)

    Αχαρναϊκός 25

    Θρασύβουλος 21

    Χαϊδάρι 19-8αγ

    Εθνικός 17

    Αγιος Δημήτριος 14

    Θύελλα Πατρών 14-8αγ

    Πάμισσος 13

    Αχαϊκή 13-8αγ

    ΠΑΝΟ Μαλλίων 12

    Ατσαλένιος 8-8αγ

    Λήλας Βασιλικού 8

    Ρόδος 8-8αγ

    Μαρκό 7-8αγ

    Αθηναϊδα 4-8αγ

    Ηρόδοτος 4-8αγ

    Βύζας 4

    Κερατσίνι 3-8αγ

    Βαθμολογία (2ος Ομιλος)

       

    ΠΑΕ Θράκη 20

    ΠΑΣ Γιάννινα 19-8αγ

    Δόξα Δράμας 17-8αγ

    Αναγ.Αρτας 15-8αγ

    Λαμία 15

    Βέροια 14

    Καβάλα 14

    Πτολεμαϊδα 11-8αγ

    Αναγ.Καρδίτσας 10-8αγ

    Λύκοι 10-8αγ

    Αγροτικός Αστ. 10-8αγ

    Κοζάνη 9-8αγ

    Παυλος Μελάς 9

    Παναιτωλικός 9

    Πανδραμαϊκός 8-8αγ

    Θερμαϊκός 6

    Απόλλων Λάρισας 5

    [24] ΝΕΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 5 Δεκεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει στην Ουκρανία, ενόψει της επαναληπτικής διενέργεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις 26 Δεκεμβρίου. Επισήμως στην προεκλογική εκστρατεία συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας - ο νυν πρωθυπουργός, Βίκτορ Γιανούκοβιτς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βίκτορ Γιούστσενκο, ο οποίος σε συνέντευξη δήλωσε ότι είχε δεχτεί πληθώρα θανατικών απειλών, μάλιστα και περίμενε να τον δηλητηριάσουν στη διάρκεια των αναμετρήσεων.

    Σε συνέντευξή του προς το BBC ο ίδιος υπογραμμίζει ακόμα ότι «δεν πρόκειται να λυγίσει μπροστά στις απειλές που έχει ακούσει και παίρνει ταχυδρομικώς». Ο Γιούστσενκο δήλωσε στη συνέχεια ότι βλέπει στη Ρωσία τον στρατηγικό εταίρο της Ουκρανίας.

    [25] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΖΗΤΑ Ο ΜΟΡΑΤΙΝΟΣ

    Κάιρο, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους κάλεσε τις χώρες του Περσικού Κόλπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, ο οποίος συναντήθηκε, σήμερα, στο Κάιρο, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

    «Νομίζω ότι είναι καιρός οι αραβικές χώρες, οι χώρες του Κόλπουνα υποστηρίξουν την Παλαιστινιακή Αρχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των προεδρικών εκλογών στα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Ιανουαρίου.

    «Το πιο σημαντικό ζήτημα τώρα είναι οι παλαιστινιακές εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μορατίνος.

    [26] 21 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 5 Δεκεμβρίου 2004 (13:22 UTC+2)

    Ένοπλοι σκότωσαν 17 πολίτες που εργάζονταν για τον αμερικάνικο στρατό στη βόρεια πόλη του Τικρίτ της Κυριακή ενώ άλλοι τέσσερις ιρακινοί εργαζόμενοι στις δυνάμεις ασφαλείας σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια σε γειτονικές πόλεις.

    Σύμφωνα με τον αμερικάνικο στρατό οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν από τα αυτοκίνητα στο οποίο επέβαιναν κατά των λεωφορείων που μετέφεραν τους ιρακινούς υπαλλήλους στο Τικρίτ, που βρίσκεται 80 μίλια βόρεια της Βαγδάτης.

    Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν.

    Στην πόλη Μπεϊτζί που βρίσκεται περίπου 5 μίλια βόρεια του Τικρίτ, ένας καμικάζι αυτοκτονίας έπεσε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε σημείο ελέγχου της ιρακινής Εθνοφρουράς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες.

    Αλλά και στη Σαμάρα, αντάρτες επιτέθηκαν σε περίπολο και σκότωσαν ένα άτομο ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν.

    [27] ΒΕΛΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκούχτ επανέλαβε ότι η βελγική κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εντός του 2005. Σημειώνοντας πως η ΕΕ πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη στάση προς την ΕΕ, την 17η Δεκεμβρίου, ο κ. ντε Γκούχτ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή", πως οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και πως χρειάζεται χρόνος για λύση του Κυπριακού.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [28] 5,4 ΡΙΧΤΕΡ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 5 Δεκεμβρίου 2004 (10:21 UTC+2)

    Μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη νοτιοδυτική Γερμανία σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

    Πιο συγκεκριμένα, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην περιοχή του Φράιμπουργκ στο Μπρίτσγκαου με επίκεντρο το Βάλντκιρχ, στο καντόνι του Εμεντίνγκεν και έγινε αισθητή σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε και στην Αλσατία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

    [29] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 5 Δεκεμβρίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Το διεθνούς φήμης Πολιτιστικό Ίδρυμα Σμιθσόνιαν, της Ουάσιγκτον, προγραμματίζει τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις, για το πρώτο τρίμηνο του ερχομένου χρόνου, με θέματα που προβάλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στο ευρύ Αμερικανικό κοινό.

    Πρώτο στη σειρά των ειδικών αυτών εκδηλώσεων είναι ένα εξάωρο σεμινάριο για την καλλιτεχνική κληρονομιά που μας άφησε η Αρχαία Ελλάδα, το οποίο θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου. Στα πλαίσια του θα μελετηθούν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και λαμπρά γλυπτά έργα, όπως ο Παρθενώνας στην Αθήνα, ο τεράστιος Κούρος της Σάμου και η Αφροδίτη του Πραξιτέλη που, κατά το Σμιθσόνιαν, βρίσκονται στην καρδιά της περίφημης Δυτικής τέχνης που αναπτύχθηκε αργότερα. Από την ίδια πηγή μαθαίνουμε πως θα εξετασθεί επίσης η απεξάρτηση της Ελληνικής τέχνης από την Αιγυπτιακή επιρροή, την οποία είχε αρχικά, και η ανάδειξή της σε ένα διαχρονικό, οικουμενικό, οπτικό επικοινωνιακό μέσο που ενέπνευσε την πορεία της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής στην εποχή της Αναγέννησης στην Ευρώπη αλλά και αργότερα στην Αμερική του 19ου αιώνα.

    Το δεύτερο μεγάλο αφιέρωμα του Σμιθσόνιαν στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό είναι μια σειρά έξι διαφορετικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στο διάστημα από 26 Ιανουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου και οι οποίες δένονται θεματικά μεταξύ τους. Με τον γενικό τίτλο «Τα Βασίλεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου», το αφιέρωμα εξετάζει πρώτα πως ο ξακουστός αυτός στρατηλάτης ξεκινώντας με την κατάληψη της Περσικής Αυτοκρατορίας κυρίευσε σχεδόν ολόκληρο τον γνωστό κόσμο της προχριστιανικής περιόδου και κατόπιν το τι απέγινε μετά τον πρόωρο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αυτοκρατορία του, που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή από την Αίγυπτο μέχρι την Ινδία. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τους πολέμους μεταξύ των διαδόχων του Αλεξάνδρου και τη δημιουργία των διαφόρων δυναστικών βασιλείων που προέκυψαν και άκμασαν για πολλά χρόνια στον χώρο ανάμεσα στη γενέτειρά του, τη Μακεδονία, και το άλλο άκρο της γνωστής τότε Γης, που ήταν η Ινδία. Θα είναι, όπως λεει το Σμιθσόνιαν, μια ιστορική αναδρομή, με τη βοήθεια πλούσιων φωτεινών εικόνων, στον Ελληνιστικό κόσμο της περιόδου 323 με 31 προ Χριστού.

    Το τρίτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το Σμιθσόνιαν είναι η ιστορία των Ευρωπαϊκών Μοναρχιών του εικοστού αιώνα. Πρόκειται για μια ημερίδα, προγραμματισμένη για τις 5 Φεβρουαρίου, η οποία έχει σχεδιαστεί να μεταφέρει νοερά όσους την παρακολουθήσουν στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν βασιλικές οικογένειες εξακολουθούσαν να κυβερνούν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και να τους δείξει πως πολλές από τις μοναρχίες αυτές παρήκμασαν μία-μία στην πορεία του ίδιου αιώνα, από τη Ρωσία μέχρι την Ελλάδα. Η ημερίδα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί σε πρώτο πλάνο θα δείξει τη σκακιέρα των βασιλικών ελιγμών καθώς η Ευρώπη πέρναγε στο χάος του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου και κατόπιν θα εξετάσει τους ρόλους και τις ευθύνες των Ευρωπαϊκών βασιλείων όταν παίζονταν εκ του φυσικού το δράμα του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

    Ο κύκλος των εκδηλώσεων του Σμιθσόνιαν για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της θα κλείσει στις 12 Μαρτίου με ένα επτάωρο σεμινάριο με τίτλο «Τα παιδιά του Αριστοτέλη: Από τον Μεσαίωνα μέχρι Σήμερα». Στόχος του είναι να συνοψίσει τις βασικές αρχές του Αριστοτέλη και να επιδείξει την επανάσταση που αυτές επέφεραν στον Ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης, όταν ξαναβρέθηκαν από συνεργαζόμενους Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους μελετητές στο Τολέδο της Ισπανίας του 12ου αιώνα.

    [30] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Δεκεμβρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    O Δήμος Αμπελοκήπων σε συνεργασία με την EncoreGreekBooking διοργανώνουν διαγωνισμό Νέων Καλλιτεχνών και Συγκροτημάτων την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Στέκι Νεολαίας Αμπελοκήπων (Βύρωνος με Κέννεντι, τέρμα Φιλιππουπόλεως). Όλοι οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα θα ακουστούν από κριτική επιτροπή, προσεκτικά επιλεγμένη από διακεκριμένα πρόσωπα της μουσικής βιομηχανίας . Οι καλύτερες συμμετοχές θα βραβευτούν από τους διοργανωτές ενώ θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε CD.

    Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο : 2310 240595, έως τις 8 Δεκεμβρίου.

    [31] ΕΞΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2004 (12:00 UTC+2)

    Στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς Διάσκεψης Υπουργών και Υψηλών Αξιωματούχων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό των Κρατών-Μελών της ΟΥΝΕΣΚΟ την οποία διοργανώνει το Υφυπουργείο Αθλητισμού στον Αστέρα της Βουλιαγμένης από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2004 έξι ελληνίδες εικαστικοί ξεδιπλώνουν μέσα από τα έργα τους πτυχές της σύγχρονης παγκόσμιας πραγματικότητας. Πρόκειται για τις Λήδα Παπακωνσταντίνου, Δανάη Στράτου, Έφη Χαλυβοπούλου, Έρση Χατζηαργυρού, Γιούλα Χατζηγεωργίου και Βιβέττα Χριστούλη.

    Το συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν πενήντα Υπουργοί και διακόσιοι Υψηλοί Αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο θα απασχολήσουν θέματα που σχετίζονται με την υιοθέτηση σε διεθνές επίπεδο ενός σχεδίου σύμβασης κατά του ντόπινγκ, τη στρατηγική για την ανάπτυξη του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής στα εκπαιδευτικά συστήματα και τη θέση της Γυναίκας στον Αθλητισμό και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η Σύγχρονη Τέχνη, έτσι όπως σχολιάζει και παρατηρεί με μοναδικούς τρόπους την καθημερινότητά μας, μοιάζει να συμπορεύεται με πολλούς από τους προβληματισμούς που τίθενται στο Διεθνές Συνέδριο.

    Είναι από τις ελάχιστες φορές που διεθνείς διοργανώσεις όπως η συγκεκριμένη, πλαισιώνονται από σύγχρονα έργα. Όταν ευρύτεροι κοινωνικοί προβληματισμοί όπως αυτοί που τίθενται ως θέματα του Συνεδρίου συνυφαίνονται με τον δυναμισμό της γλώσσας της Τέχνης, τότε μπορούμε να μιλούμε για ευτυχή στιγμή. Τον συντονισμό του project έχει αναλάβει ο Χρήστος Σαββίδης της ArtBOX.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 5 December 2004 - 19:13:53 UTC