Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΠΤΟΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝ
  • [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [03] ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [04] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ Γ. ΑΡΑΦΑΤ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΗ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ
  • [06] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [07] ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΩΡΑ
  • [08] ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [11] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [12] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
  • [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ
  • [14] ΜΕΝΤ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 71-77
  • [15] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΑΟΚ 80-88
  • [16] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 5-1
  • [17] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ
  • [18] ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΚΟ ΜΠΟΥΤΙΛΙΟΝΕ
  • [20] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [21] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [22] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΕΝΤΟΥΑΡΤΣ
  • [23] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [01] ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΠΤΟΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ουάσιγκτον, 30 Οκτωβρίου 2004 (07:29 UTC+2)

    Τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί δε θα πτοηθούν» από το νέο τηλεοπτικό βίντεο του Οσαμα μπιν Λαντεν, που παρουσίασε το αλ Τζαζίρα.

    Στο μήνυμα αυτό, ο ηγέτης της αλ Κάιντα υποστήριξε ότι οι λόγοι του πολλαπλού τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ, ακόμη υφίστανται. Ο μπιν Λαντεν τόνισε ακόμη ότι η ασφάλεια των ΗΠΑ δεν εξαρτάται ούτε από τον Μπους, ούτε από τον Κερι, αλλά από την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζουν.

    [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2004 (09:48 UTC+2)

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στο κέντρο κατανομής ρεύματος του κεντρικού καταστήματος της ΔΕΗ που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Αγίου Δημητρίου και Φιλώτα, στη Θεσσαλονίκη.

    [03] ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ "ΔΗΜΕΛ"

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Σταθερό παραμένει το εκλογικό ποσοστό των κομμάτων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «ΔΗΜΕΛ», που έγινε στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με τη μέθοδο της «κάλπης», στο χρονικό διάστημα 19 - 25 Οκτωβρίου.

    Όπως δείχνει η έρευνα, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Επενδυτής»,

    η ΝΔ συγκεντρώνει την προτίμηση του 40,1% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ το 37,2%, το ΚΚΕ το 8,3%, ο ΣΥΝ το 5,1%, ο ΛΑΟΣ το 3,2%, ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν σε ποσοστό 6%.

    Σχετικά με τις προτιμήσεις για πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής επικρατεί με ποσοστό 40,4%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου 33,5%. Πάντως, παράλληλα εκφράζεται η επιθυμία για έναν «πιο αριστερό πρωθυπουργό» σε ποσοστό 52,4%, ενώ το 42,3% επιθυμεί το «σημερινό πρωθυπουργό» και το 3,4% έναν «πιο δεξιό πρωθυπουργό».

    Όσον αφορά την προτίμηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 18,3% τάσσονται υπέρ του Κώστα Σημίτη, σε ποσοστό 7,1% υπέρ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 6,1% υπέρ του Γιώργου Σουφλιά, το 5,4% υπέρ του Απόστολου Κακλαμάνη, το 5% υπέρ του Νίκου Κωνσταντόπουλου, το 4,4% υπέρ του Πέτρου Μολυβιάτη, άλλο υποψήφιο θα επιθυμούσε το 13,2%, αναποφάσιστοι δηλώνουν σε ποσοστό 40,5%.

    Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών λένε «όχι» σε πρόωρες εκλογές και υποστηρίζει τον Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση της διαπλοκής.

    [04] ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ Γ. ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (16:03 UTC+2)

    Τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, απέστειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με το οποίο τού εκφράζει τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΜΕ ΤΗ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (15:37 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα, στις 11 το πρωί, με την Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα.

    Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Εξωτερικών.

    [06] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (15:18 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα του Σαββάτου μια 50χρονη γυναίκα, όταν άρπαξε φωτιά το διαμέρισμά της, στην Καλλιθέα.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 5.40 και οι πυροσβέστες όταν μπήκαν στο σπίτι, βρήκαν τη γυναίκα νεκρή στο κρεβάτι της, πιθανότατα από αναθυμιάσεις. Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η φωτιά ξεκίνησε πιθανόν από την κρεβατοκάμαρα και οφείλεται μάλλον σε κάποια αμέλεια.

    Προανάκριση για το τραγικό συμβάν διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής.

    [07] ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΩΡΑ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (14:52 UTC+2)

    Αλλάζει αύριο, Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, η ώρα.

    Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00.

    Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει έως την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ η θερινή.

    [08] ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Απόρρητη μελέτη του ΣΕΒ και της BCG η οποία παραδόθηκε στα χέρια του πρωθυπουργού προβλέπει ότι, χωρίς ολοκληρωμένες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία οδηγείται σε τέλμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

    Αν δεν προωθηθεί άμεσα ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων θα σημειωθεί

    δραματική επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ο ρυθμός αυξήσεως του ΑΕΠ θα κατρακυλά συνεχώς ως το 2010, ενώ ως το 2007 θα σημειωθεί μεγάλη μείωση των ελληνικών εξαγωγών. Η ανεργία θα παραμείνει ως το 2015 κοντά στο 10% με συνέπεια να μην προωθηθεί ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

    Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την απόρρητη μελέτη που παρουσίασε ο ΣΕΒ που τον ενημέρωσε έγκαιρα πολύ πριν την ομιλία του στη ΔΕΘ, ενώ ανάλογη ενημέρωση έγινε στον αρμόδιο υπουργό κ. Αλογοσκούφη, καθώς και σε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά την «Ημερησία», σύμφωνα με τη μελέτη, οι αποσπασματικές κυβερνητικές αποφάσεις δεν επιλύουν τα προβλήματα της οικονομίας, διότι ακόμη και με χρηστή και συνετή διαχείριση οι περισσότεροι στόχοι είναι ανέφικτοι.

    Ο ΣΕΒ καλεί την κυβέρνηση πριν από την κατάθεση κάθε νομοθετικής ρύθμισης να αξιολογεί ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην ανταγωνιστικότητα.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Λευκωσία, 30 Οκτωβρίου 2004 (16:24 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο το Β' στο Βατικανό, είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βατικανό, μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, εξέφρασε ιδιαίτερη ευχαρίστηση για την επίσκεψη και ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο να μεταφέρει τις εγκάρδιες ευχές του στον Κυπριακό λαό, ο οποίος ήταν πάντοτε βαθιά αφοσιωμένος στο μήνυμα του Χριστιανισμού.

    Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και τόνισε ότι με δέσμευση στην κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό μπορούν μακροχρόνιες εντάσεις να λυθούν και να οδηγήσουν σε ενότητα που να στηρίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

    [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Λευκωσία, 30 Οκτωβρίου 2004 (10:17 UTC+2)

    Η υπογραφή χθες στη Ρώμη από τους 25 ηγέτες της ΕΕ του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις προοπτικές για το Κυπριακό, στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η δήλωση του πρώην ειδικού συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον για ''δυσάρεστες συνέπειες'' για την Κύπρο αν επιχειρήσει να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και οι χρηματοδοτήσεις από ξένους οργανισμούς πριν από το δημοψήφισμα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης οι εισηγήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία, η πρώτη καταδικαστική απόφαση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η εφαρμογή από αύριο τα ξημερώματα της χειμερινής ώρας και η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το λαγό και το περδίκι.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Στο κενό η προσπάθεια των κυβερνώντων'' γράφει ότι ''στο κενό πέφτει η προσπάθεια των κυβερνώντων να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους μέσω της σπερμολογίας περί χρηματοδοτήσεων κατά το δημοψήφισμα από τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Εθνη, αφού απέτυχαν να εμπλέξουν οποιοδήποτε κόμμα ή οποιονδήποτε πολιτικό''. Αλλού γράφει ότι πρόσθετα μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης εισηγείται να ληφθούν από πλευράς κυβέρνησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Πεδίο μάχης το ογκολογικό'' γράφει ότι μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες στο θάλαμο του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όταν δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου μετά από οδηγίες που έλαβαν από το Υπουργείο Υγείας άρχισαν να ξηλώνουν κρεβάτια που βρίσκονταν στο θάλαμο. Αλλού γράφει ότι αύριο στις 4 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να ρυθμιστούν μια ώρα πίσω αφού τίθεται σε εφαρμογή η χειμερινή ώρα που θα ισχύει μέχρι τις 27 Μαρτίου 2005.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Η πρώτη ποινή για ΧΑΚ ενόψει'' γράφει ότι εκδόθηκε χθες, σε επίπεδο Κακουργιοδικείου, η πρώτη καταδικαστική απόφαση για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Η υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά την καταδολίευση του επενδυτικού κοινού από διευθυντή εταιρειών, που εισέπραξαν 4.100.100 λίρες με την προοπτική ότι θα εισάγονταν στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ένα ισχυρότερο βάθρο διαπραγματευτικής ισχύος, ένα ακόμη επιχείρημα για την ε/κ πλευρά προσφέρει το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Σχέσεις οργής'' γράφει ότι σε σοβαρή κρίση οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον μιλούν πια για το χειρότερο επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή Μακαρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα ''η εκδικητική πολιτική που εγκαινίασαν οι ΗΠΑ μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν κορυφώνεται με νέες απειλές που εκτόξευσε χθες ο Αμερικανός πρώην μεσολαβητής Τόμας Γουέστον'', ο οποίος απείλησε την Κύπρο με ''δυσάρεστες συνέπειες'' αν επιχειρήσει να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι 50.000 κυνηγοί εξορμούν αύριο στην ύπαιθρο με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το λαγό και το περδίκι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Ευρώπη των δικαιωμάτων'' γράφει ότι η υπογραφή του πρώτου υπερεθνικού συντάγματος χθες στη Ρώμη από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη γηραιά ήπειρο και αποτελεί τη βάση για κοινωνίες με επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλού γράφει εντολή για άμεση απόσυρση των γιγαντοδιαφημίσεων της ''φορολογικής αμνηστίας'' του Υπουργείου Οικονομικών έδωσε χθες ο Υπουργός Μάκης Κεραυνός, όταν πλέον και επίσημα πληροφορήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία ''ότι έβαλαν το κράτος στην παρανομία, μισθώνοντας διαφημιστικές πινακίδες που διώκονται ως παράνομες''.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ιδού το τεκμήριο'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με επιστολή της ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2003 προς την UNOPS ζήτησε χρηματοδότηση ύψους 188 χιλιάδων δολαρίων για πρόγραμμα που θα προωθούσε και αφορούσε τρία σημεία: ''Οι τ/κ εκλογές του Δεκεμβρίου 2003, το σχέδιο Ανάν και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''. Η εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο, που όπως αναφέρει, είναι η αίτηση της Κίνησης για χρηματοδότηση από τη UNOPS. Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στο Στρασβούργο την έκθεση του Ούγγρου Ευρωβουλευτή Σζάμπολκς Φαζάκας για το διορισμό του Κίκη Καζαμία ως μέλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ιστορική ημέρα για Ευρώπη'' γράφει ότι οι ηγέτες της ΕΕ υπέγραψαν χθες το πρώτο Σύνταγμα της κοινότητας σε μια λαμπρή τελετή αλλά οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από την αβεβαιότητα και την πολιτική αναταραχή που δημιούργησε η καθυστέρηση της επικύρωσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι η κρίσιμη χθες συνάντηση έξι ωρών μεταξύ της διεύθυνσης των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) και της συντεχνίας των πιλότων ΠΑΣΙΠΥ απέτυχε να πετύχει συναίνεση μεταξύ των δυο πλευρών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο βασικό θέμα της υπό τον τίτλο ''Βία και φόβος πίσω από τη σιωπή'' αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία στο θέμα της βίας στην οικογένεια που αποτελούν στίγμα για την κυπριακή κοινωνία και γράφει ότι αριθμοί σοκ έρχονται στην επιφάνεια για τα θύματα βίας με πρώτες τις γυναίκες. Αλλού γράφει ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η εισήγηση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε, σχετικά με την πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου για σύσταση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης των Τ/Κ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Βατικανό, 30 Οκτωβρίου 2004 (09:31 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην πόλη του Βατικανού όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' και με τον Πρωθυπουργό (Secretary of State), της Αγίας Εδρας Καρδινάλιο Αντζελο Σοτάνο.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Κυπρίου Προέδρου στο Βατικανό, μετά από αυτήν που είχε πραγματοποιήσει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ'.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

    Λευκωσία, 30 Οκτωβρίου 2004 (09:00 UTC+2)

    Στην παρουσία του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, πραγματοποιείται την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων, στο Λονδίνο, συζήτηση για το Κυπριακό.

    Η συζήτηση θα διεξαχθεί ύστερα από πρωτοβουλία του εργατικού βουλευτή Τομ Κοξ, ο οποίος είχε μαζί με άλλους βουλευτές συνάντηση πρόσφατα με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ρώμη, 30 Οκτωβρίου 2004 (06:34 UTC+2)

    Ένα ισχυρότερο βάθρο διαπραγματευτικής ισχύος, ένα ακόμη επιχείρημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά προσφέρει το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την τελετή υπογραφής της Συνθήκης από τον ίδιο και τους υπόλοιπους 24 αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιστορική την χθεσινή μέρα υπογραμμίζοντας ότι το νέο Σύνταγμα περιέχει ενισχυμένες πρόνοιες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] ΜΕΝΤ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 71-77

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα, ο Μακεδονικός πέρασε από την έδρα της ΜΕΝΤ, την οποία κέρδισε με 77-71. Αυτή ήταν η τρίτη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, που δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει στο φετινό πρωτάθλημα. Κορυφαίος των νικητών ο Σλάβεν Ρίματς, ο οποίος σημείωσε 34 πόντους με 7/10 τρίποντα.

    Τα δεκάλεπτα: 23-22, 35-44, 53-60, 71-77.

    ΜΕΝΤ: Γκουσγκούνης 2, Καμπερίδης 16, Κέκελης 15, Χρήστου 7, Τσέλιος 3, Πέιτζ 23, Μπίγκους 4, Συμεωνίδης 1.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Παπαμακάριος 7, Κέτσμαν 5, Χάτσον 10, Ρίματς 34, Γέλιτς 6, Πεν 6, Τσάνακ 9.

    [15] ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΑΟΚ 80-88

    Πάτρα, 30 Οκτωβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Η εμπειρία και η ποιότητα των παικτών του ΠΑΟΚ ήταν το «κλειδί» για την τρίτη νίκη της ομάδας του Μπάνε Πρέλεβιτς στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας στο μπάσκετ των ανδρών, που έγινε στην Πάτρα, κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών τον οποίο νικησε με 8 πόντους διαφορά (80-88).

    Κορυφαίος του «δικεφάλου» ήταν ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, που σημείωσε 26 πόντους με δύο τρίποντα, ενώ από τον Απόλλωνα ξεχώρισαν οι Χαρίσης και Λιαδέλης με 19 και 18 πόντους αντίστοιχα.

    Η ομάδα του Πρέλεβιτς πήγε στα αποδυτήρια με διαφορά πέντε πόντων (45-40), με τον Νταμίρ Μουλαομέροβιτς να έχει σε αυτό το διάστημα 17 πόντους με σχεδόν άψογα στατιστικά (10/10 βολές, 2/3 δίποντα και 1/1 τρίποντο).

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε στους ίδιους ρυθμούς, αφού οι φιλοξενούμενοι παίζοντας κατά διαστήματα πολύ καλό μπάσκετ κατάφεραν να προηγηθούν ακόμη και με 11 πόντους διαφορά (55-44) για να κλείσουν το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 69-59.

    Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο, ο Απόλλων προσπάθησε να κάνει κάτι καλό, αλλά οι παίκτες του ΠΑΟΚ κατάφεραν να αντισταθούν στην αντεπίθεση των γηπεδούχων και να φτάσουν στη νίκη με το τελικό 88-80.

    Τα δεκάλεπτα: 24-23, 40-45, 59-69, 80-88.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ: Μπάρλος 15, Αργυρόπουλος 2, Γεωργαλής 3 (1), Πέττας, Λιαδέλης 18 (1), Τσάκιτς 4, Ντέιβις 14, Χαρίσης 19 (1), Φούλερ 5.

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 26 (2), Βασιλειάδης 11 (2), Μάγλος 2, Βασιλόπουλος 17 (2), Γκαγκαλούδης 7 (1), Ταμίρ 12 (2), Μέι, Νίλσεν 4, Μπασμίνοφ 9.

    [16] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ 5-1

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Βραζιλιάνικη σάμπα χόρεψαν τους παίκτες του ΠΑΟΚ οι "ερυθρόλευκοι", οι οποίοι μετέτρεψαν σε περίπατο το ντέρμπι (5-1) και παράλληλα έκαναν συντήρηση δυνάμεων εν όψει του παιχνιδιού με τη Μονακό για το Champions League. Ο Ολυμπιακός από τα πρώτα λεπτά διέλυσε τα όνειρα του αντιπάλου του για το θετικό αποτέλεσμα μέσα στο Καραϊσκάκη.

    Τα γκολ του νικητή πέτυχαν οι: Ζιοβάνι (6'), Ριβάλντο (13', 26'), Τζόρτζεβιτς (45'), Καστίγιο (90'+), ενώ το γκολ της τιμής για τον ΠΑΟΚ πέτυχε ο Σαλπιγγίδης στο 65'.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Σούρερ (46' Βάλλας), Πάντος, Καφές, Στολτίδης, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς (83' Μάριτς), Ζιοβάνι, Οκκάς (67' Καστίγιο).

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Ουντέζε, Καρυπίδης, Βόκολος, Χασιώτης, Ανδράλας, Μάρκος (33' Ζησόπουλος), Θεοδωρίδης (46' Σπάσιτς), Φουτσίνι (53' Σκαρμούτσος), Χάγκαν, Σαλπιγγίδης.

    [17] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ

    Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Επανεξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ ο Βασίλης Γκαγκάτσης, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).

    Η αντίπαλη παράταξη, της οποίας ηγείτο ο Βίκτωρας Μητρόπουλος, αποχώρησε από την εκλογική διαδικασία, καταγγέλλοντας παρατυπίες από την πλευρά του Βασίλη Γκαγκάτση.

    Συγκεκριμένα, η παράταξη του Β. Μητρόπουλου, επικαλούμενη κανονισμό του καταστατικού της ΕΠΟ και τονίζοντας ότι δεν έγινε διοικητικός και οικονομικός απολογισμός πριν από την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα των μελών της.

    Πάντως, η αντιπολίτευση υπέβαλε ένσταση στον δικαστικό αντιπρόσωπο, οπότε η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων.

    [18] ΝΕΑ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 30 Οκτωβρίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το Σάββατο σε μικρή απόσταση από τα γραφεία του αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια στη Βαγδάτη, με συνέπεια να σκοτωθούν 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 16, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το δίκτυο.

    Όπως ανακοινώθηκε από την έδρα του τηλεοπτικού δικτύου στο Ντουμπάι, η έκρηξη σημειώθηκε κατά πάσα πιθανότητα στο χώρο στάθμευσης έξω από τα γραφεία του καναλιού στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Τα στοιχεία «έδειξαν» επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    Η έκρηξη έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο κέντρο της Βαγδάτης και μαύροι καπνοί υψώθηκαν από το συγκρότημα της «Πράσινης Ζώνης», το οποίο βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη και στεγάζει γραφεία της ιρακινής μεταβατικής κυβέρνησης και τις πρεσβείες ΗΠΑ και Βρετανίας.

    [19] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΡΟΚΟ ΜΠΟΥΤΙΛΙΟΝΕ

    Ρώμη, 30 Οκτωβρίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Την παραίτησή του από την υποψηφιότητά του για Επίτροπος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την προεδρία Μπαρόζο, υπέβαλε το Σάββατο ο Ιταλός Ρόκο Μπουτιλιόνε, ο οποίος είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των ευρωβουλευτών με τις δηλώσεις του για την ομοφυλοφιλία και τις ανύπαντρες μητέρες, ενώ λίγο έλειψε η επιλογή του για το χαρτοφυλάκιο του τομέα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να προκαλέσει θεσμική κρίση στην Ευρώπη.

    Η απομάκρυνση του Μπουτιλιόνε από τη νέα σύνθεση της Κομισιόν, που θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα ο Μπαρόζο, σφραγίσθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά τις διαβουλεύσεις τους στη Ρώμη, στα περιθώρια της τελετής για την υπογραφή του Ευρωσυντάγματος.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έλαβε το μήνυμα και ανακοίνωσε την παραίτηση του εκλεκτού της Ιταλίας για τη θέση του Επιτρόπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μετά το πέρας του επισήμου δείπνου για την τελετή της υπογραφής.

    Η είδηση ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις ιταλικές εφημερίδες, το Σάββατο, και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο ίδιος ο Ρόκο Μπουτιλιόνε στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών.

    [20] ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ραμάντι, 30 Οκτωβρίου 2004 (09:15 UTC+2)

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση καμικάζι που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά στην πόλη Ραμάντι, στο δυτικό Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ.

    [21] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΞΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 30 Οκτωβρίου 2004 (08:46 UTC+2)

    Επτά ύποπτοι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για την απαγωγή τριών ξένων πολιτών στο Αφγανιστάν.

    Η εργαζομένη για τον ΟΗΕ, βρετανο-ιρλανδικής καταγωγής, Ανετα Φλανιγκαν και δύο συνάδελφοί της (ένας Αλβανός και ένας Φιλιππινέζος) έπεσαν θύματα απαγωγής σε σημείο ελέγχου, κοντά στην Καμπούλ.

    Ισλαμική ομάδα, αυτοαποκαλούμενη ως ο Στρατός των Μουσουλμάνων, φέρεται να τους κρατάει, έξω από την αφγανική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών, τρεις από τους επτά άντρες που συνελήφθησαν φορούσαν στρατιωτικές φόρμες, χωρίς ωστόσο να ανήκουν στην αστυνομία ή στον στρατό.

    [22] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΕΝΤΟΥΑΡΤΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 30 Οκτωβρίου 2004 (07:42 UTC+2)

    Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το αεροσκάφος που μετέφερε τον υποψήφιο αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζον Εντουαρτς, στο αεροδρόμιο Ραλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα.

    Την απόφαση αυτή, έλαβε ο κυβερνήτης του αεροσκάφους μετά από έκρηξη μπαταρίας λιθίου, ενός τηλεοπτικού σταθμού, με συνέπεια να προκληθεί πυρκαγιά μικρής έκτασης.

    [23] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2004 (00:13 UTC+2)

    Με μία θεατρική παράσταση επέλεξαν τα μέλη της ομάδας εθελοντών «Θεμέλιο» του δήμου Συκεών να προωθήσουν το μήνυμα της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της ενεργοποίησης των πολιτών κατά των ναρκωτικών.

    Η παράσταση «Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία. Ακολουθώντας το μονοπάτι της καρδιάς» παρουσιάστηκε στην κοινότητα Πεύκων και η ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκινητική.

    Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα - παραμύθι του Ρόμπερτ Φίσερ και είναι αφιερωμένο στον εθελοντισμό.

    Πρόκειται για ακόμα μία εξαιρετική των μελών του «Θεμέλιου» που, μαζί με τα στελέχη της «Πυξίδας», αγωνίζονται καθημερινά συνεισφέροντας στην προσπάθεια πρόληψης των ναρκωτικών και προαγωγής της υγείας.

    Η παράσταση ανέβηκε σε σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου, τα σκηνικά ήταν του Νίκου Ζάρρα και τα κοστούμια χορηγία της βιοτεχνίας ενδυμάτων Ricordi.

    Πήραν μέρος οι: Θάλεια Σοφιόγλου, Γεωργία Χαραλαμπίδου, Γιώτα Γιούτα-Ντώντη, Ματένια Μπακαλίδου, Μαρία Τζήμα, Καίτη Λάζου, Λίτσα Δούμτσιου-Τζαμπάζη, Δημήτρης Σούλιος, Τασούλα Ταβλαμπόζη, Φωφώ Τσέλιου, Σοφία Καραβαπόρη, Ντίνα Χρυσοχοϊδου, Πόπη Δημαρέλη, Μαίρη Ανδρεάδου, Βάσω Γιαννακοπούλου, Τασούλα Μασλαρινού, Σοφία Τσιμπιδά, Τάσος Κουφοκώτσιος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 30 October 2004 - 18:13:36 UTC