Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [03] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΕΛΙΚΩΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
  • [05] ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [07] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] Π. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΛΙΑΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ
  • [09] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ
  • [10] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [13] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [14] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤ
  • [15] ΟΜΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΝΙΑ
  • [16] ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ
  • [17] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [18] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ 4 ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
  • [19] «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [20] «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ, Α. ΡΩΜΥΛΙΑΣ, Α. ΘΡΑΚΗΣ
  • [21] «ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
  • [23] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

  • [01] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (09:41 UTC+2)

    Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, κορυφώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Η παρέλαση θα αρχίσει στις 11 το πρωί, ενώ στις 10.30 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού.

    Στην Αθήνα θα γίνει μαθητική παρέλαση, στις 11 το πρωί, ενώπιον της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (13:06 UTC+2)

    Τα πατριωτικά αισθήματα δεν πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο σε επετείους, αλλά πρέπει να μας καθοδηγούν και σε ειρηνικές περιόδους, να μας υποδεικνύουν τη στάση μας απέναντι της πατρίδας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, αμέσως μετά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.

    Η δήλωση του κ. Στεφανόπουλου έχει ως εξής:

    "Να θυμόμαστε σήμερα σπουδαίες ιστορικές στιγμές. Στιγμές δόξας, τιμής, εθνικού ενθουσιασμού, υπερηφάνειας και όπως συμβαίνει πάντοτε στις εθνικές επετείους τα πατριωτικά αισθήματα κατακλύζουν άλλη μια φορά την ψυχή μας. Αλλά τα πατριωτικά αισθήματα δεν χρειάζονται μόνο τον καιρό του πολέμου ή να τα θυμόμαστε μόνο σε εθνικές επετείους. Πρέπει να μας καθοδηγούν και σε ειρηνικές περιόδους, να μας υποδεικνύουν τη στάση μας απέναντι της πατρίδος, να μας υποδεικνύουν πως γινόμαστε καλοί πολίτες, να τηρούμε πάντα τους νόμους, να συμπεριφερόμεθα απέναντι των συνανθρώπων μας με κοινωνική αλληλεγγύη, να αναδεικνύουμε τις εθνικές αρετές μας και να περιστέλουμε τα μειονεκτήματα μας. Εάν το κατορθώσουμε αυτό θα γίνουμε άξιοι της πατρίδας όπως έγιναν οι μαχητές του '40. Χρόνια πολλά σε όλους".

    [03] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΕΛΙΚΩΣ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Στο Παρίσι αποφάσισαν οι γιατροί να διακομιστεί ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Η ιατρική ομάδα των 15 επιστημόνων, που αποτελείται από Ιορδανούς, Τυνήσιους και Αιγυπτίους, συμπεριλαμβανομένων πέντε Παλαιστινίων, αποφάσισε ότι ο 75χρονος Αραφάτ θα μπορέσει να πετάξει αύριο για τη γαλλική πρωτεύουσα.

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης λόγω της κατάστασης της υγείας του σήμερα δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος και μετακινούνταν με αναπηρικό καροτσάκι. Οι γιατροί πάντως δεν έχουν ανακοινώσει ποιο είναι συγκεκριμένα το πρόβλημα υγείας του Αραφάτ.

    Αν ο Αραφάτ διακομιστεί στο νοσοκομείο του Παρισιού, θα είναι η πρώτη φορά από το 2002 που θα αφήσει το αρχηγείο της Ραμάλα.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι αν ο παλαιστίνιος ηγέτης αναρρώσει θα του επιτραπεί να επιστρέψει στη Δυτική Όχθη.

    Την Τετάρτη το βράδυ η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ που δεν ήταν καλή τις τελευταίες δύο εβδομάδες χειροτέρεψε ξαφνικά, ο Αραφάτ λιποθύμισε και έμεινε χωρίς αναίσθητος για περίπου δέκα λεπτά.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Ορεστιάδα, 28 Οκτωβρίου 2004 (15:17 UTC+2)

    «Η χώρα μας έχει πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Ευρωπαϊκό αλλά και τον Ελληνικό πολιτισμό ,εγγυώνται ώστε οι λαθρομετανάστες να έχουν την μεταχείριση η οποία τους αρμόζει και να απολαμβάνουν των δικαιωμάτων εκείνων τα οποία έχουν. Γιατί οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι που πρέπει να σεβόμαστε και την αξιοπρέπεια τους και όλα τους τα δικαιώματα . Η Ελληνική Πολιτεία εκπληρώνει στο ακέραιο τα καθήκοντα της προς την κατεύθυνση αυτή και εδώ στην συγκεκριμένη περιοχή γνωρίζετε πόσο σημαντικές είναι οι υποδομές που αποδεικνύουν ότι εκπληρώνουμε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις μας».

    Τα παραπάνω τόνισε χτες το βράδυ από την Ορεστιάδα ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος , υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης αποτελεί προσβολή για την αξία του ανθρώπου και πρέπει να εξαληφθεί. Αυτό όμως, πρόσθεσε, προϋποθέτει ειλικρινή συνεργασία μεταξύ των κρατών και κάλεσε τις γείτονες χώρες ,οι οποίες συνιστούν σήμερα διόδους ως προς την λαθρομετανάστευση, να συνεργασθούν ώστε το φαινόμενο αυτό να εξαλειφθεί.

    «Πέραν τούτου θέλω να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ήδη προγράμματα τα οποία διευκολύνουν τον επαναπατρισμό δίνοντας κίνητρα στις χώρες εκείνες οι οποίες μπορούν και πρέπει να υποδεχθούν τους λαθρομετανάστες. Εμείς ήδη στο πλαίσιο της Ε.Ε ενισχύουμε τις προσπάθειες για την δημιουργία τέτοιων προγραμμάτων και την ενίσχυση τους με τα αντίστοιχα κονδύλια από πλευράς της Ε.Ε», είπε ο κ Παυλόπουλος .

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ενίας» το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών αξιοποιεί πλήρως ,εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει ώστε και το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης να αντιμετωπισθεί αλλά και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των κρατών.

    Καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε για μια ακόμη φορά ότι οι χώρες οι οποίες δεν εχουν πέρει μέτρα κατά της λαθρομετανάστευσης δεν επιτελούν το χρέος τους απέναντι στην Διεθνή Κοινότητα αλλά και απέναντι στην Ε.Ε.

    Ολγα Ορφανίδου

    [05] ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ορεστιάδα, 28 Οκτωβρίου 2004 (15:11 UTC+2)

    «Το Ευρωπαϊκό μέλλον δεν ανήκει στις κεντρικές διοικήσεις αλλά στην περιφέρεια μέσα από την οποία η Ευρώπη θα αναζητήσει και την πορεία της και την συνένωση των ανθρώπων και των κοινωνιών»,τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας χτες το βράδυ στην Ακριτική Ορεστιάδα το κτίριο στο οποίο θα στεγάζεται η έδρα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας που ιδρύσαν έντεκα Νομάρχες από την Ελλάδα ,την Βουλγαρία και την Τουρκία.

    Ο κ Παυλόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία των Νομαρχών για την ίδρυση του Δικτύου ,το οποίο όπως ανέφερε θα συμβάλλει στην αρμονική και ειρηνική συνύπαρξη των κατοίκων από τις τρεις χώρες και μπορεί να προσφέρει πολλά στην διαμόρφωση κοινών αναπτυξιακών προγραμμάτων ,στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος,καθώς και στην αντιμετώπιση καθημερινών προγραμμάτων που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές.

    "Εχουν χρέος οι κεντρικές κυβερνήσεις των τριών χωρών να ενισχύσουν το Δίκτυο ,να του δώσουμε την δυνατότητα και του θεσμικού πλαισίου και των μέσων για να αναπτύξει την δική του πρωτοβουλία.Στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα προσπάθησω να πάρουμε τα πρώτα θεσμικά μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν την βάση που θα επιτρέψει και οι αρμοδιότητες να ασκηθούν αποτελεσματικά αλλά και τα οικονομικά μέσα τα οποία μπορεί να αποκτήσει το Δίκτυο.''

    Καταλήγοντας ο κ Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή η πρωτοβουλία των Νομαρχών ενισχύσει την απόφαση της κυβέρνησης και την δική μου πεποίθεση ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δεν πρέπει να θιγεί αλλά πρέπει να ενισχυθεί για να αποδώσει και αλλους τέτοιους καρπούς.''

    Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικτύου Νομάρχης Ξάνθης Γεώργιος Παυλίδης τόνισε ότι στόχος του Δικτύου είναι η εξυπηρέτηση των ουσιαστικών αναγκών και η επίλυση των κοινών προβλημάτων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών που προκύπτουν από την Διασυνοριακότητα στις δυο πλευρές των συνόρων .Ανακοίνωσε δε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν θεματικές συναντήσεις,στην Αδριανούπολη για τη ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού ,στην Αλεξανδρούπολη για την πολιτική προστασία(θεομηνίες,πυρκαγιές κλπ) στην Κομοτηνή για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ζωονόσων και επιδημιών και στο Σμόλιαν της Βουλγαρίας για την συνεργασία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Νομάρχης Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι με τα εγκαίνια του κτιρίου έδρα του Δικτύου ,εκφράζεται εμπρακτα η βούληση για ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας των νομαρχιών από τις τρεις χώρες.΄΄Το Δίκτυο που δημιουργήσαμε είναι ιδιαίτερα ισχυρό,εκροσωπεί 2.500.000 πολίτες από την Ελλάδα ,την Βουλγαρία και την Τουρκία , η γεωγραφική του θέση είναι στρατηγικής σημασίας αφού συνδέσει την Ευρώπη με την Ασία,μεγάλα ενεργειακά ,τηλεπικοινωνιακά και οδικά δίκτυα περνούν από την περιοχή, λειτουργούν επτά λιμάνια με πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα ενώ διαθέτει ανεκτίμητα περιβαλλοντικά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία''.

    Τέλος οι Νομάρχες από την Βουλγαρία και την Τουρκία κκ Ντίμιτερ Παλάτσεφ (Σμόλιαν),Νουσμέτ Μίρογλου(Αδριανούπολης),στους χαιρετισμούς τους τόνισαν ,ότι η πρωτοβουλία για την δημιουργία του Δικτύου αποτελεί σημαντικό βήμα στην συνεργασία για το κοινό καλό των λαών που ζουν στις τρεις πλευρές των συνόρων.

    Όλγα Ορφανίδου

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2004 (14:01 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος από σήμερα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2004. Αύριο το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα γίνει δεκτός στο Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας από τον Γερμανό ομόλογό του Dr. Peter Struck. Θα ακολουθήσουν κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και διμερείς συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών με επικεφαλής από γερμανικής πλευράς τον Υφυπουργό Άμυνας Dr. Peter Eickenboom.

    Στα θέματα των συνομιλιών περιλαμβάνονται η διμερής στρατιωτική και αμυντικοτεχνική συνεργασία, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

    Ακολούθως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος θα μεταβεί στην Αεροπορική Βάση του Laage με προορισμό την FW 73 ?Steinhoff?, όπου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη-παρουσίαση του αεροσκάφους Eurofighter παρόντος του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας, Πτέραρχου Stieglitz.

    [07] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (13:27 UTC+2)

    Εντυπωσιακή ήταν η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου.

    Ηταν η 10η παρέλαση που παρακολούθησε ο κ. Στεφανόπουλος και η τελευταία ως πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρώτοι παρήλασαν οι ανάπηροι πολέμου, οι απόγονοι των Μακεδονομάχων, αδελφές του Ερυθρού Σταυρού και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ακολούθησαν εκπρόσωποι συλλόγων και σχολείων.

    Στη συνέχεια παρήλασαν πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε άψογους σχηματισμούς εφοδιασμένα με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Στη διάρκεια της παρέλασης μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν με σχηματισμούς πάνω από τον χώρο.

    Την παρέλαση παρακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

    [08] Π. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΛΙΑΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    "Λίαν επιτυχώς" θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επισήμανε ότι η παρέλαση ήταν μια επίδειξη ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεικνύει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα τους και υπογράμμισε:

    "Το ηρωϊκό έπος του 1940 απέδειξε για άλλη μια φορά στην ιστορική πορεία του έθνους μας τη δύναμη της ελληνικής ψυχής και των ελληνικών όπλων. Η επίδειξη ισχύος σήμερα αποδεικνύει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα των στελεχών των σύγχρονων Ενόπλων μας Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά οποιαδήποτε πρόκληση και να συμβάλλουν ενεργά στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μας. Συγχαίρω τη στρατιωτική ηγεσία, τους διοικητές, τους άνδρες και γυναίκες των σχηματισμών και των παραγωγικών Σχολών για την άψογη εμφάνιση τους και το υψηλό ηθικό. Σήμερα μας έκαναν για άλλη μια φορά υπερήφανους".

    [09] ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2005

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:39 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκλήρωσε σήμερα τη διαδικασία πρώτης ανάγνωσης του προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το 2005.

    Yπερψηφίστηκαν, μεταξύ άλλων, τροπολογίες του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά που αφορούν τις πιστώσεις για τα αγροτικά προϊόντα, το διαρθρωτικό τομέα και άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Εξασφαλίζονται έτσι για τη χώρα μας σημαντικά κονδύλια για την προώθηση της ανάπτυξης αλλά και την προστασία και ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

    Οι τροποποιήσεις στον αγροτικό τομέα αφορούν στην αύξηση των στρεμματικών ενισχύσεων στους παραγωγούς σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων φυτών, στην αύξηση των ενισχύσεων στην παραγωγή ελαιολάδου και βάμβακος, στην αύξηση των πιστώσεων του ταμείου λειτουργίας των οργανώσεων των αγορών στα οπωροκηπευτικά και των πριμοδοτήσεων στον καπνό, καθώς και στην αύξηση των πριμοδοτήσεων για τις προβατίνες και τις αίγες.

    Στο διαρθρωτικό τομέα αυξήθηκαν οι πιστώσεις στα διαρθρωτικά ταμεία και στις κοινοτικές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα οι πιστώσεις για τις περιοχές του Στόχου 1 από τις οποίες επωφελείται σημαντικά η χώρα μας. Σημειώνεται επίσης η αύξηση των πιστώσεων για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών της Ένωσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεύρυνσης.

    Επισημαίνεται ότι για τη χρηματοδοτική στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε αντίθεση με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργήθηκε γραμμή προϋπολογισμού στην κατηγορία 3 (εσωτερικές πολιτικές). Με την ενέργεια αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφεύγει την έμμεση, έστω και για τους σκοπούς της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, αναγνώριση της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως οντότητας τρίτης χώρας, δικαιώνοντας έτσι την θέση που είχε υποστηρίξει σθεναρά ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών.

    Το σχέδιο προϋπολογισμού, όπως τροποποιήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξετασθεί από το Συμβούλιο Υπουργών σε δεύτερη ανάγνωση. Στη συνέχεια θα επανέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα προβεί σε δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου το Δεκέμβριο, οπότε και θα υιοθετηθεί οριστικά ο προϋπολογισμός του 2005.

    [10] ΣΤΗ ΡΩΜΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2004 (10:40 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 14.30 για τη Ρώμη όπου αύριο θα υπογραφεί η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να το υπογράψουν.

    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης η Κύπρος θα πρέπει μαζί με άλλες 24 χώρες να προβεί στην επικύρωση της Συνθήκης μέχρι τα τέλη του 2006.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2004 (10:26 UTC+2)

    Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία ασχολήθηκε με το Κυπριακό και με το θέμα της τοποθέτησης της Κύπρου έναντι της παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, ο απόηχος από τη διαρροή της έκθεσης USAID για τα κονδύλια που δόθηκαν στην Κύπρο μέσω της UNOPS, το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, καθώς και έγκριση του κειμένου της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ματσάκης, Αντιγόνη, Μάρκος στα σεμινάρια'', γράφει ότι ''αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ, σύζυγοι κυβερνητικών παραγόντων, ακόμα και η ΠΕΟ επωφελήθηκαν από τον πακτωλό χρημάτων που έστελλαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο οι ΗΠΑ και διετίθεντο μέσω της UNOPS''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''μόνο για συναντίληψη δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και στα τρία θέματα που υπήρχαν στο τραπέζι για συζήτηση οι απόψεις ήταν από διαφορετικές μέχρι αντίθετες''.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πληρωμένο σεξ με βιάγκρα'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Αστυνομία εδώ και αρκετό καιρό εξασφάλισε πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένη μπυραρία στον Υψωνα εξωθούνται νεαρές αλλοδαπές σε πορνεία. Προσθέτει ακόμη ότι η ίδια μπυραρία που ανήκει σε 60χρονο χρησιμοποιείται ως οίκος ανοχής. Σε άλλη είδηση η ''Μ'' γράφει ότι η σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα είναι τριπλάσια της κανονικής και προσθέτει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η σκόνη αυτή προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική και επηρεάζει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Κλειδί για βέτο ο Καραμανλής'' και γράφει ότι χάραξη κοινής στάσης με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας επιδιώκει η Κύπρος. Προσθέτει πως στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού ''κυριάρχησε η παραδοχή ότι θα ήταν αδιανόητο η Κύπρος να μπλοκάρει την Τουρκία μόνη χωρίς την Ελλάδα''. Αλλού γράφει ότι ο απερχόμενος Επίτροπος της διεύρυνσης της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι «η υπόσχεση ότι οι Τ/Κ δεν θα υποφέρουν με την συνέχιση του οικονομικού αποκλεισμού ύστερα από το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ε/κ πλευρά, δεν τηρήθηκε».

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λείπουν ,5 εκ από το παζλ των δολαρίων'' ότι κονδύλια ύψους άνω των 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύνολο των 60,5 που διαμοιράστηκαν, αφήνουν μεγάλη τρύπα στην αμερικανική έκθεση, αφού δεν καταγράφεται πουθενά ο τρόπος διάθεσής τους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πέντε σεντ στο πετρέλαιο και δύο σεντ αύξηση στη βενζίνη, είναι η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη εβδομάδα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σκιά Λουκέτου πέφτει στις ΚΑ'', γράφει ότι ο Κυπριακές Αερογραμμές θα βρεθούν την 29η Νοεμβρίου σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τους προ του σοβαρού ενδεχομένου, είτε να τύχουν σημαντικής ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής τους βάσης, είτε να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο (12-13/11), ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με το Εθνικό Συμβούλιο και θα προσφωνήσει τη Βουλή. Όπως σημειώνει, στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι κυρίως θέματα που αφορούν τα ευρωτουρκικά.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''ΟΙ ΗΠΑ προστατεύουν τους Ε/Κ συμβούλους τους'' και γράφει ότι ''κατά λάθος» διέρρευσε στο διαδίκτυο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, η έκθεση αξιολόγησης των δικοινοτικών προγραμμάτων της USAID, η οποία πριν από δύο μέρες εξαφανίστηκε από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ενώ ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε χθες την εγκυρότητά της. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών να το υπογράψουν στη Ρώμη.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [12] Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Λευκωσία, 28 Οκτωβρίου 2004 (09:56 UTC+2)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της.

    Επίκεντρο των εκδηλώσεων η Λευκωσία όπου στις δέκα το πρωί τελείται δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου.

    Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Οικονομικών

    Ιάκωβος Κεραυνός.

    Στις έντεκα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί, μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία τον χαιρετισμό της παρέλασης.

    Θα παρελάσουν παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, φοιτητές ανωτέρων σχολών, μαθητές, πρόσκοποι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων.

    Στη Λεμεσό της πανηγυρικής δοξολογίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, ενώ το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί στις 1145 ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου μπροστά από το Λανίτειο Γυμνάσιο.

    Στη Λάρνακα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναός του Σωτήρος χοροστατούντος του Μητροπολίτης Κιτίου.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.

    Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου Πάφου η σημερινή πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης στην πόλη θα δεχθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης παρά τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

    Επίσης ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου θα δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης στην Πόλη Χρυσοχούς, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού το χαιρετισμό της παρέλασης στο Παραλίμνι και ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής τον χαιρετισμό της παρέλασης στην Ευρύχου.

    ΚΥΠΕ-ΜΠΕ

    [13] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 28 Οκτωβρίου 2004 (01:00 UTC+2)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Αξιωματούχοι της αστυνομίας και των υπηρεσιών υγείας αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν εάν υπάρχουν ζημιές.

    Από τον σεισμό δονήθηκαν σπίτια και έπεσαν αντικείμενα από τα ράφια.

    Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωλογικού ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Για σεισμό μεγέθους 6 βαθμών κάνουν λόγο και ο πρώτες εκτιμήσεις του σεισμολογικού σταθμού στην πόλη της Ρουμανίας Βράντσεα.

    Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται περίπου 85 μίλια βόρεια-βορειανατολικά του Βουκουρεστίου

    Ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στη Βουλγαρία.

    [14] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΠΟΥ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΣΤ

    Αθήνα, 28 Οκτωβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Κρίσιμη θεωρείται από τους θεράποντες ιατρούς του η κατάσταση της υγείας του 28χρονου οδηγού μοτοποδηλάτου, το οποίο παρέσυρε τα ξημερώματα ο Μάικλ Μπατίστ. Ο νεαρός φέρει σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα.

    Ο παίκτης του Παναθηναϊκού που παρέσυρε με το αυτοκίνητό του στη Λεωφόρο Κηφισίας τον 29χρονο οδηγό συνελήφθη και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο.

    Ο αμερικάνος Μπατίστ φέρεται να οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

    [15] ΟΜΑΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΙΝΙΑ

    Πόρτο, 28 Οκτωβρίου 2004 (20:10 UTC+2)

    Καλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του ο 29χρονος Κοστίνια ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο λόγω του χθεσινού τραυματισμού του.

    Ο παίκτης της Πόρτο συγκρούστηκε με τον Φλάβιο Μεϊρέλες της Γκιμαράες και υπέστη κάκωση στο κρανίο η οποία του προκάλεσε προσωρινή αμνησία, στη διάρκεια του αγώνα κυπέλλου. Τον Κοστίνια μετέφεραν με φορείο στο νοσοκομείο. Η ομάδα του ηττήθηκε με 2-1 και αποκλείστηκε.

    [16] ΠΙΘΑΝΩΣ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ Ο ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Σε νοσοκομείο της ιορδανικής πρωτεύουσας Αμμάν, αναμένεται να διακομιστεί από τη Δυτική Όχθη ο Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Associated Press.

    Ο 75χρονος παλαιστίνιος ηγέτης λόγω της κατάστασης της υγείας του δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος και μετακινούνταν με αναπηρικό καροτσάκι. Οι γιατροί πάντως δεν έχουν ανακοινώσει ποιο είναι συγκεκριμένα το πρόβλημα υγείας του Αραφάτ.

    Αν ο Αραφάτ τελικώς διακομιστεί στο νοσοκομείο θα είναι η πρώτη φορά από το 2002 που θα αφήσει το αρχηγείο της Ραμάλα.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι αν ο παλαιστίνιος ηγέτης αναρρώσει θα του επιτραπεί να επιστρέψει στη Δυτική Όχθη.

    Την Τετάρτη το βράδυ η κατάσταση της υγείας του Γιάσερ Αραφάτ που δεν ήταν καλή τις τελευταίες δύο εβδομάδες χειροτέρεψε ξαφνικά, ο Αραφάτ λιποθύμισε και παρέμεινε αναίσθητος για περίπου δέκα λεπτά.

    [17] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης με αντιαρματικούς πυραύλους κοντά στην πόλη Μπαλάντ που βρίσκεται στα βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον αμερικάνικο στρατό.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο κατά περιπόλου είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας στρατιώτης της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, στα νότια της Μπαλάντ.

    Σημειώνεται ότι από την ημέρα τη εισβολής του αμερικάνικου στρατού μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.104 αμερικάνοι στρατιώτες.

    [18] ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ 4 ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση Παλαιστινίων με βλήμα όλμου και αυτόματα, κοντά σε εβραϊκού οικισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

    Την ευθύνη ανέλαβε με ανακοίνωση που εξέδωσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, στην οποία αναφέρεται ότι οι μαχητές έπληξαν με έξι οβίδες όλμου τον οικισμό Μοράγκ, βόρεια της Ράφα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν από τους οικισμούς που πρόκειται να εγκαταλειφθούν σύμφωνα με το σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    [19] «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Συναυλία με το έργο «ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 21.00, στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Στη συναυλία συμμετέχουν η Συφωνική Ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας της Σόφιας, η μικτή Χορωδία του Δήμου Κουφαλίων και η μικτή Χορωδία Βάρνας της Βουλγαρίας .

    [20] «ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ, Α. ΡΩΜΥΛΙΑΣ, Α. ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Συναυλία με θέμα «ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ, Α. ΡΩΜΥΛΙΑΣ, Α. ΘΡΑΚΗΣ ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ

    ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Πρόκειται για μια συναυλία που μας εισάγει στην ομορφιά της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. «Οδηγός» του μουσικού αυτού ταξιδιού ο αγαπημένος ερμηνευτής παραδοσιακών τραγουδιών και καθηγητής μουσικολογίας κ. Χρόνης Αηδονίδης και «συνοδηγούς» τους μαθητές του Αριστοτέλειου Κολλεγίου μέλη της χορωδία.

    Την φιλολογική επιμέλεια υπογράφει ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Τσολάκης και ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Δημήτρης Καρέλλης.

    [21] «ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Συναυλία χορωδιακής μουσικής με το φωνητικό σύνολο Ionian Brass Quartet του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 21.00, στην Καθολική Εκκλησία επί της οδού Φράγκων θα πραγματοποιηθεί. Τα έσοδα θα δοθούν για τους σκοπούς της Διεθνούς Αμνηστίας.

    [22] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Το Σάββατο, στις 21.00, στο θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής δωματίου με το Ελληνικό Κουαρτέτο .Το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο αποτελείται από τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί), Δημήτρη Χανδράκη (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα) και Απόστολο Χανδράκη (βιολοντσέλο) και θεωρείται σήμερα το κορυφαίο συγκρότημα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα.

    [23] ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Οκτωβρίου 2004 (17:18 UTC+2)

    Στην Casa Bianca συνεχίζεται το μεγάλο εικαστικό γεγονός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ με θέμα: «Ο Θεοφάνης ο Κρητικός και η Ιερά Μονή Σταυρονικήτα». Το άκρως εντυπωσιακό «σκηνικό» της απεικόνισης του καθολικού της Ι. Μ. Σταυρονικήτα, σε φυσικό μέγεθος, στην Casa Bianca προσελκύσει πλήθος επισκεπτών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2004.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 28 October 2004 - 18:13:47 UTC