Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [02] ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΕΛΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
  • [03] Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
  • [05] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ
  • [06] Ο ΣΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • [08] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ. ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η 19η KOSMIMA
  • [11] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [12] "ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΟΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ"
  • [13] ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [14] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [15] "ΠΑΚΕΤΟ" ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [16] ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [17] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNMIK ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ
  • [18] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΕΛΚΟΣ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ- ΕΧΑΣΕ ΜΕ 2-0
  • [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 85-66 ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΝΤ
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. ΑΜΑΛΙΑΔΑ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 61-68
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΛΕΥΚΗ" ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
  • [24] ΑΠΑΓΩΓΗ 7ΧΡΟΝΟΥ ΛΙΒΑΝΕΖΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [26] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ "ΒΥΘΙΖΟΥΝ" ΤΗ
  • [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΖΑΪ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ
  • [28] "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [29] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν.ΛΥΤΡΑ
  • [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ
  • [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [32] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
  • [33] ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΩΪΝΑ ΣΤΟ ΜΜΘ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

  • [01] ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αλεξάνδρεια, 24 Οκτωβρίου 2004 (13:46 UTC+2)

    Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρου του Β', παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Πλήθος κόσμου, κυρίως από τη γενέτειρα του Πατριάρχη, την Κρήτη, αλλά και από την Κύπρο, συνέρευσε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια, ενώ στην τελετή ενθρόνισης παρέστη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης υπό την υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Ορθόδοξων Εκκλησιών, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράννων και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.

    Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής έδωσε υποσχέσεις για πολυσχερή έργο, ενώ αναφέρθηκε και στον αδικοχαμένο προκάτοχό του, μακαριστό Πέτρο, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει το έργο του, προσπαθώντας να δώσει πνοή στην δεύτερη τη τάξη Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Διαβεβαίωσε ότι η δουλειά θα ξεκινήσει αμέσως προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις των ιεραρχών που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα του Σινούκ, και το Ελληνικό Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας να συνεχίσει να δίνει πνοή και να προσφέρει έργο στην ιεραποστολική δράση στην Αφρικανική Ηπειρο.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κατάγεται από τον Αγιο Προφήτη του νομού Ηρακλείου της Κρήτης.

    [02] ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΕΛΕΙ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (10:20 UTC+2)

    Υπέρ της συναινετικής λύσης στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσονται οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους, σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης, που έχει τεθεί υπ' όψιν κυβερνητικών στελεχών, αλλά δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Με βάση τις απόψεις της κοινής γνώμης αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος, ο πρωθυπουργός κ. K. Kαραμανλής εμφανίζεται να αναζητά αυτή τη συναινετική λύση με στόχο μάλιστα να τύχει της μεγαλύτερης κοινωνικής-πολιτικής αποδοχής, ωστόσο κρατά κλειστά τα χαρτιά του και φαίνεται πως πιστεύει ότι θα πρέπει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, πριν επισημοποιήσει τις προθέσεις του.

    H στάση πάντως και των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων του τόπου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», απομακρύνει το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Mάρτιο και δημιουργεί σκηνικό συναίνεσης, όσον αφορά την επιλογή του ανωτάτου άρχοντος. H συναίνεση αυτή πάντως, όπως τόνιζαν έγκυρα ενημερωμένοι κύκλοι της κυβέρνησης, γίνεται δεκτή, με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης, τόσο στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και σε αυτόν του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.

    Σε αντίθεση με την εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί, στην κυβέρνηση δεν επικρατεί κλίμα... ανταγωνισμού για το εάν θα πρέπει να προτιμηθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος κορυφαία προσωπικότητα από το χώρο της Nέας Δημοκρατίας ή από άλλους πολιτικούς χώρους. Tα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι προέχουν οι συναινετικές διαδικασίες επιλογής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα δεν δείχνουν με κανέναν τρόπο διάθεση επιβολής ενός υποψηφίου, που θα προέρχεται από τον κυβερνητικό χώρο.

    O βαθμός αποδοχής

    Oι σχετικές έρευνες που έχουν τεθεί υπ' όψιν της κυβέρνησης σχετίζονται, όπως είναι φυσικό, και με τον βαθμό αποδοχής συγκεκριμένων προσωπικοτήτων από τους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, προσμετρήθηκε ήδη ο βαθμός αποδοχής του προέδρου του Συνασπισμού κ. Nίκου Kωνσταντόπουλου, του πρώην προέδρου της Bουλής κ. Aπόστολου Kακλαμάνη, του υπουργού Eξωτερικών κ. Πέτρου Mολυβιάτη, του υπουργού ΠEXΩΔE κ. Γιώργου Σουφλιά, του πρώην πρωθυπουργού κ. Kώστα Σημίτη και του πρώην Συνηγόρου του Πολίτη κ. Nικηφόρου Διαμαντούρου. H σειρά με την οποία καταγράφηκαν τα ονόματά τους καταδεικνύει ώς ένα βαθμό και τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης.

    H επιλογή του κ. Kωνσταντόπουλου, παρότι συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, διαθέτει και τα αρνητικά της προτίμησης ενός εν ενεργεία αρχηγού κόμματος... Στους ψηφοφόρους πάντως της Nέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά. Η περίπτωση του προέδρου του Συνασπισμού εμφανίζει πολύ ουσιαστικό «θετικό πέρασμα» στη βάση των ψηφοφόρων της Nέας Δημοκρατίας και μικρότερη αποδοχή στους ψηφοφόρους του ΠAΣOK και της Αριστεράς.

    Aρνητικά, πάντως, δεν βλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση ούτε την επιλογή του πρώην προέδρου της Bουλής κ. Aπόστολου Kακλαμάνη, χωρίς όμως η υποψηφιότητά του να συγκεντρώνει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεγάλες πιθανότητες. O πρώην πρόεδρος της Bουλής πάντως συγκεντρώνει τη συμπάθεια μεγάλου μέρους «συντηρητικών» ψηφοφόρων, που... διαπερνούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, εξαιτίας του συνετού και συντηρητικού ύφους του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Κοινοβούλιο. O κ. Kακλαμάνης διαθέτει περισσότερα, όπως είναι φυσικό, ερείσματα στους ψηφοφόρους του ΠAΣOK, αρκετά στον χώρο της Aριστεράς, ενώ συμπαθητικά δέχεται την υποψηφιότητά του και η βάση της Nέας Δημοκρατίας.

    Στις επιλογές μέσα από τη δεξαμενή της ίδιας της φιλελεύθερης παράταξης, ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των υπουργών Eξωτερικών κ. Πέτρου Mολυβιάτη και ΠEXΩΔE κ. Γ. Σουφλιά. Eιδικά η περίπτωση επιλογής του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των περισσότερων υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών της Nέας Δημοκρατίας, ενώ διαθέτει και σημαντικά ερείσματα, καθώς φαίνεται, στους ψηφοφόρους των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Στους ψηφοφόρους όμως της βάσης της Nέας Δημοκρατίας ο κ. Mολυβιάτης έχει υψηλότερο ποσοστό προτίμησης, σε σχέση με τους ψηφοφόρους της βάσης του ΠAΣOK. Yπογραμμίζεται ότι ο κ. Σουφλιάς έχει υψηλότερο ποσοστό προτίμησης στους ψηφοφόρους της βάσης του ΠAΣOK, από το αντίστοιχο του κ. Mολυβιάτη. Aντιθέτως, τον υπουργό Εξωτερικών φαίνεται ότι προτιμούν περισσότερο, σε σχέση με τον κ. Σουφλιά, οι ψηφοφόροι της Nέας Δημοκρατίας.

    Για τον πρώην πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη, το κλίμα είναι πολύ αρνητικό τόσο στους ψηφοφόρους της βάσης της Nέας Δημοκρατίας, όσο και στους ψηφοφόρους της βάσης της Αριστεράς, ενώ υπάρχει ικανοποιητική αποδοχή, όπως ήταν αναμενόμενο, από τον χώρο του ΠAΣOK. Δεν φαίνεται τέλος, να διαθέτει υψηλή δημοτικότητα ο κ. Nικ. Διαμαντούρος.

    H έρευνα της MRB

    Πάντως μία άλλη έρευνα, αυτή της MRB (πανελλαδική για τον Aλφα, δείγμα 1.207 ατόμων από 11 έως και 14 Oκτωβρίου), έβγαλε εκπλήξεις που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται μάλλον μακριά από τις πιθανές επιλογές της κυβέρνησης: Πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων ως καταλληλότερος για πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί ο κ. K. Σημίτης με 50,6%, με δεύτερο τον κ. Aπ. Kακλαμάνη με 41,9% και τρίτο τον Mίκη Θεοδωράκη με 29,3%. Ακολουθούν οι N. Kωνσταντόπουλος 29,2%, Π. Mολυβιάτης 24,3%, Γ. Σουφλιάς 23,8%, Eλένη Aρβελέρ 16,5%, K. Mητσοτάκης 16,2%, K. Παπούλιας 15,4%, Δ. Tσάτσος 14,2% και Mαριέττα Γιαννάκου 10,5%. H επιλογή πάντως του κ. K. Σημίτη ως υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να πέρασε ούτε καν ως σκέψη στη Nέα Δημοκρατία, παρά μόνον για να καταδείξουν ορισμένα στελέχη την υψηλή επιθυμία για συναινετικές λύσεις που κυριαρχεί στον κυβερνητικό χώρο.

    [03] Φ. ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ: ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (11:36 UTC+2)

    Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις δεν πρόκειται να πουληθούν, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς για την περαιτέρω αξιοποίησή τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη, την οποία παραχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Σύμφωνα με την κυρία Πετραλιά, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, το κόστος των οποίων αναμένεται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο με 85 έως 110 εκατομμύρια ευρώ, θα αποκτήσουν την αποκαλούμενη «ηλεκτρονική ταυτότητα».

    Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη, εξάλλου, στο τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε χαρακτηριστικά πως «σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπερβάσεις στις δαπάνες για τους Αγώνες ξεπέρασαν και το 50% των αρχικών συμβάσεων».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της εκλογής, την ερχόμενη άνοιξη, νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυρία Πετραλιά ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δε χρησιμεύει σε κάτι η ονοματολογία», έδειξε όμως να προτιμά υποψήφιο από το χώρο της ΝΔ και δήλωσε θετική να προταθεί γυναίκα για το ύπατο αξίωμα.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Το Κιλκίς επισκέπτεται αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το πρωί, θα επισκεφθεί βιομηχανικές μονάδες στη ΒΙΠΕ του Κιλκίς, θα συναντηθεί με το Δ.Σ. των βιομηχάνων της πόλης και θα επισκεφθεί το Εργατικό Κέντρο και το τοπικό Επιμελητήριο.

    Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με νέους, στο Δημοτικό Κήπο του Κιλκίς, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει επαφές με αγρότες στο χωριό Ηλιόλουστο (Δήμος Χέρσου).

    Ο κ. Παπανδρέου θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου την επομένη (Τρίτη 26 Οκτωβρίου) να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Αγιο Δημήτριο.

    [05] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ 184

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (17:51 UTC+2)

    Στην πρόσληψη 300 γιατρών του ΙΚΑ για να καλυφθούν τα κενά διαφόρων ειδικοτήτων και να βελτιωθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρει το Ιδρυμα και κυρίως για να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής των ασθενών με τη διαδικασία των ραντεβού του 184 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε, χθες, από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Η Κυβέρνηση εγγυάται κατά τον πλέον απόλυτο και αξιόπιστο τρόπο την οικονομική ευρωστία, την ομαλή λειτουργία και τη συνεχή αναβάθμιση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) Το ΙΚΑ αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα. Δεν διανοείται κανείς την περαιτέρω βελτίωση του Κοινωνικού Κράτους στην Ελλάδα, χωρίς την ενδυνάμωση και την ομαλή λειτουργία του ΙΚΑ.» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Αναφερόμενος στα αιτήματα των γιατρών του Ιδρύματος, ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρά άμεσα η κατάρτιση και καθιέρωση Επιστημονικού Βαθμολογίου Προσοντολογίου για τους γιατρούς του ΙΚΑ, όπως και η συγκρότηση επιτροπής ειδικών, με τη συμμετοχή της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, για την επίλυση των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων των συμβασιούχων γιατρών του Ιδρύματος.

    Στο πλαίσιο αυτό, με τη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθηθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή παρατείνεται για ένα χρόνο (από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής ρύθμισης) η προθεσμία που έχουν οι γιατροί για την εξαγορά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, προθεσμία που έληξε τον Αύγουστο του 2004.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα συναντηθεί με τη ΓΣΕΕ, μετά από αίτημα της τελευταίας.

    [06] Ο ΣΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Αρχισαν σήμερα στη Ρώμη οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, του ευρωπαϊκού αριστερού κόμματος που ιδρύθηκε τον Μάιο από αριστερά κόμματα όλων των χωρών της Ευρώπης.

    Θέμα της συνδιάσκεψης, στην οποία μετέχουν αντιπροσωπείες από 15 χώρες - μέλη της ΕΕ και στο περιθώριο της οποίας έχουν συναντήσεις οι ηγέτες των κομμάτων που συγκροτούν το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι: «Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα διαφορετικό Σύνταγμα είναι εφικτό».

    Από ελληνικής πλευράς μετέχει 10μελής αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλο και τους Ν. Χουντή, Στ. Παππά, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Αντώνη Μανιτάκη, Βασίλη Πριμυκήρη, Σπύρο Τσόγκα κ.ά.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση, τις εργασίες της οποίας συνόψισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φάουστο Μπερτινότι, αναπτύχθηκε αναλυτικός προβληματισμός, γιατί χρειάζεται ένα διαφορετικό Σύνταγμα, από τη Συνθήκη που διαμορφώθηκε υπό την Προεδρία Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν, προκειμένου οι θεμελιώδεις στόχοι μιας Ενωμένης Ευρώπης να οικοδομηθούν θεσμικά και να λειτουργήσουν πολιτικά. Για μια Ευρώπη των λαών και των δικαιωμάτων, δεν μπορεί να αγνοηθεί η συντακτική βούληση των λαών της Ευρώπης, τονίστηκε από τους μετέχοντες.

    Αναπτύχθηκαν, παράλληλα, προτάσεις για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξης κινημάτων συμμετοχής των πολιτών που πιστεύουν στη δυνατότητα για μια διαφορετική Ευρώπη, πραγματικά δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική και ειρηνική.

    [07] ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Ενας άνδρας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες, συνελήφθη χθες το πρωί από τις Λιμενικές Αρχές Ρεθύμνου, στην παραλία, βορειοανατολικά του Γερανίου Ρεθύμνου.

    Ο συλληφθείς, μετά την προανάκριση, πρόκειται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [08] ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (15:27 UTC+2)

    Νεκρή ανασύρθηκε χθες το μεσημέρι από τη θαλάσσια περιοχή Καρδάμαινας της Κω, μία 64χρονη αλλοδαπή. Η σορός της μεταφέρθηκε στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Κω για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    Στη θαλάσσια περιοχή Καραπολίτι Τροιζηνίας, οι λιμενικές αρχές Πόρου εντόπισαν και ανέσυραν χθες το πρωί το πτώμα άνδρα, αγνώστων στοιχείων, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Η σορός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Γαλατά και στη συνέχεια στο νεκροτομείο Πειραιά για τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΝ. ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (18:06 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, οι Υφυπουργοί Γιώργος Σαλαγκούδης καιΓιάννης Παπαθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου και ο

    Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Αθανάσιος Σκορδάς, θα συναντηθούν αύριο, στις 12:00 το μεσημέρι με τη Διοίκηση της ΔΕΗ στα γραφεία της, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Γιάννη Παλαιοκρασσά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Στέργιο Νέζη.

    [10] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η 19η KOSMIMA

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2004 (14:43 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται αύριο στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η διεθνής κλαδική έκθεση 19η Kosmima της HELEXPO.

    Η μέχρι σήμερα λειτουργία της και η προσέλευση των επισκεπτών κρίνεται ικανοποιητική, ενώ αύριο Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η απονομή βραβείων στις διακριθείσες συμμετοχές της 19ης Kosmima.

    [11] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (11:38 UTC+2)

    Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η Επιτροπή προβλέπει ότι για το 2005 το έλλειμμα θα είναι της τάξης του 3,6% και όχι 2,8%, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, απορρίπτοντας, όπως φαίνεται, τις αισιόδοξες προβλέψεις που διατυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, ούτε ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα μας.

    [12] "ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΟΕ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ"

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (11:31 UTC+2)

    Απαντώντας σε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε υπόμνημα μέλους του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων(ΣΟΕ) που έθετε ερωτηματικά για τη δημοσιονομική απογραφή, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Πλούταρχος Σακελλάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Όλα τα μέλη του ΣΟΕ από την αρχή στήριζαν και στηρίζουν τη δημοσιονομική απογραφή που διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η κυβερνητική απόφαση για την αποκατάσταση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων ήταν επιβεβλημένη και υλοποιήθηκε με απόλυτη συνέπεια και διαφάνεια. Σε κανένα υπόμνημα και σε καμία συζήτηση δεν εκφράσθηκαν αντιρρήσεις ή ενδοιασμοί για τη δημοσιονομική απογραφή».

    [13] ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην καθιέρωση μέτρων για την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων, δίνοντας στους ιδιοκτήτες τους ειδικά οικονομικά κίνητρα, όπως η χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας των Αθηνών.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», το κόστος έκδοσης της κάρτας αυτής, που θα είναι διετούς ή τριετούς διάρκειας, θα ανέρχεται στα 760 με 1.140 ευρώ. Τα σχετικά μέτρα επεξεργάζονται τα υπουργεία Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση επιδιώκει την καθιέρωση ενός σχετικού μέτρου, αφενός μεν επειδή εκτιμάται πως τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας αγγίζουν τις 40.000 και προκαλούν σοβαρά προβλήματα, αφετέρου δε διότι η Ελλάδα πιέζεται από την Κομισιόν να εφαρμόσει την Οδηγία για την ανακύκλωση των παλαιών οχημάτων.

    [14] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τίρανα, 24 Οκτωβρίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Η αλβανική κυβέρνηση, με σημερινή ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την ήρεμη χθεσινή εκλογική διαδικασία στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον της περιοχής, στη βάση των ευρωατλαντικών προτύπων.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης, Αλντρίν Νταλίπι, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το ειρηνικό και δημοκρατικό κλίμα που επικράτησε σε αυτές τις εκλογές είναι ένα σημάδιτου οράματος για ένα μέλλον προόδου και δημοκρατίας».

    «Εκτιμούμε, επίσης, την απόφαση των πολιτικών παραγόντων του Κοσσυφοπεδίου να αναγνωρίσουν το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς σε αυτό το δημοκρατικό περιβάλλον και σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν ηττημένοι, αλλά αντίθετα επιταχύνεται (μέσω αυτής της διαδικασίας) η μεταβίβαση της εξουσίας από τους διεθνείς οργανισμούς στις τοπικές αρχές» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης.

    [15] "ΠΑΚΕΤΟ" ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 24 Οκτωβρίου 2004 (18:29 UTC+2)

    Η δικομματική επιτροπή για την εκλογική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, που αποτελείται από εκπροσώπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) και του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) ενέκριναν, χθες, το «πακέτο» των προτάσεων της αντιπροσωπείας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, το «πακέτο» αυτό των προτάσεων του ΟΑΣΕ προβλέπει μεταξύ άλλων περιορισμό της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για τη διανομή των κρατικών εσόδων αλλά και τη δημοσιοποίηση των οικονομικών των κομμάτων.

    Ο ΟΑΣΕ προτείνει, επίσης, τον περιορισμό και της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ σε ό,τι αφορά στις δωρεές από το εξωτερικό, αυτές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο λέκ.

    [16] ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 24 Οκτωβρίου 2004 (16:49 UTC+2)

    Στις 9 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά τη νέα αναβολή που ανακοίνωσαν οι αρχές του Δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή.

    Η νέα αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω της απροθυμίας πολλών μαρτύρων υπεράσπισης να καταθέσουν. Οι περισσότεροι διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Βρετανού δικηγόρου, Στίβεν Κέι, ως συνηγόρου υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς, παρά την αντίθετη άποψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος επιθυμεί να υπερασπιστεί ο ίδιος εαυτόν.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Δικαστηρίου, κατηγορείται για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [17] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UNMIK ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

    Πρίστινα, 24 Οκτωβρίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Την απογοήτευσή του για την καθολική σχεδόν αποχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν, χθες, στην επαρχία, εξέφρασε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, Σέρεν Γέσεν Πέτερσεν.

    Ο επικεφαλής της UNMIK κατηγόρησε, μάλιστα, την πολιτική ηγεσία των Σέρβων ότι «αφαίρεσε», όπως χαρακτηριστικά είπε, το δημοκρατικό αυτό δικαίωμα από τους ψηφοφόρους, με τις εκκλήσεις της για αποχή από τις κάλπες.

    Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πολλοί Σέρβοι ήθελαν να ψηφίσουν αλλά φοβήθηκαν τις επιπτώσεις.

    Σημειώνεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, όσο και ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχαν ταχθεί επανειλημμένα κατά της συμμετοχής στην ψηφοφορία, με αποτέλεσμα να προσέλθουν, χθες, στις κάλπες σχεδόν λιγότεροι από το 1% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Σέρβων.

    [18] ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΕΛΚΟΣ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 24 Οκτωβρίου 2004 (16:00 UTC+2)

    Στο νοσοκομείο εισήχθη αιφνιδιαστικά, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Μιομίρ Ζουζούλ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

    Οι γιατροί διέγνωσαν έλκος και συνέστησαν την παραμονή του κ. Ζουζούλ στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί και σε νέες εξετάσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας, αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις κι επαφές του κ. Ζουζούλ για τις επόμενες ημέρες, μεταξύ των οποίων και το ταξίδι του στην Ινδία.

    [19] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Δυο λεπτά κράτησαν μόνο οι πανηγυρισμοί της Χαλκηδόνας για το γκολ που πέτυχε ο Δήμος στο 71' της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, στο δημοτικό γήπεδο της Νεάπολης, αφού στο 73' ένας άλλος παίκτης της Χαλκηδόνας χάρισε τον έναν βαθμό της ισοπαλίας στους «ερυθρόλευκους», με αυτογκόλ.

    Οι «ερυθρόλευκοι» απείλησαν την ομάδα του Γιώργου Παράσχου στο 11', όταν από κόρνερ που εκτέλεσε ο Ριβάλντο, η κεφαλιά του Στολτίδη έφυγε δίπλα από το δεξί δοκάρι του τερματοφύλακα της Χαλκηδόνας, ο οποίος λίγα λεπτά αργότερα, στο 19', κατάφερε να αποκρούσει πλασέ του Βενετίδη, διατηρώντας το απαραβίαστο της εστίας του. Αυτή η φάση ήταν και μια από τις καλύτερες ευκαιρίες του Ολυμπιακού να ανοίξει το σκορ στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης.

    Από την πλευρά της, η Χαλκηδόνα μπήκε επιθετικά στο παιχνίδι, χωρίς, ωστόσο, να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος του παιχνιδιού. Στην επανάληψη, ωστόσο, και συγκεκριμένα στο 56΄ σέντρα σουτ του Δήμου κατέληξε λίγο πάνω από τα δίχτυα του Νικοπολίδη, ενώ στη συνέχεια (71') ο ίδιος παίκτης άνοιξε το σκορ, με κοντινή κεφαλιά, μετά από απόκρουση του τερματοφύλακα των "ερυθρολεύκων" σε κεφαλιά του Ζαχαρόπουλου.

    Η ισοφάριση για την ομάδα του Μπάγεβιτς ήρθε στο 73', όταν σέντρα του Γεωργάτου βρήκε το κεφάλι του Ριβάλντο και στη συνέχεια το πόδι του Οκκά, το σουτ του οποίου χτύπησε στην πλάτη του Ντάγκα και κατέληξε στα δίχτυα του εμβρόντητου Εντέμπε.

    Ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης στο 82', όταν ο Οκκάς αστόχησε σε άδεια εστία, στέλνοντας τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του τερματοφύλακα της Χαλκηδόνας.

    Ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Τσαχειλίδης έδειξε την κίτρινη κάρτα σε δυο παίκτες της Χαλκηδόνας, τους Εμπέντε και Μικέ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Γελαδάρης, Ντάγκας, Δήμος (90΄ Σωτήρχος), Μικές, Κατεμής (84΄ Χάλαρης), Παππάς, Άντερσον, Αλ Τζάχερ, Ηλιόπουλος (68΄ Σίμος), Ζαχαρόπουλος.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Βενετίδης (74΄ Τζιοβάνι), Ανατολάκης, Σούρερ, Ρέζιτς (63΄ Γεωργάτος), Στολτίδης, Μάριτς, Ριβάλντο, Γεωργιάδης, Οκκάς (85΄ Καστίγιο).

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ- ΕΧΑΣΕ ΜΕ 2-0 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Σε «σκοτσέζικο ντους» εξελίχθηκε ο αγώνας στην Κέρκυρα για τον Παναθηναϊκό κόντρα στην τοπική ομάδα, για την 5η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής στο ποδόσφαιρο. Οι παίκτες του Ζντένεκ Σκάζνι είδαν δυο φορές την εστία τους να παραβιάζεται από τους παίκτες της Κέρκυρας, στο 19' από τον Γήτα και στο 30' από τον Εντιαγέ- χωρίς να μπορέσουν να απαντήσουν. Ετσι, έφυγαν από το νησί των Φαιάκων χωρίς βαθμούς και άφησαν τον Νίκο Αναστόπουλο και τους παίκτες του να πανηγυρίζουν την πρώτη τους νίκη στο πρωτάθλημα.

    Τρεις παίκτες, οι Σαπάνης και Σκάτσελ του Παναθηναϊκού και ο Κόλτζος της Κέρκυρας είδαν την κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή της αναμέτρησης κ. Κουκλάκη, του Συνδέσμου Χανίων.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Βεζυρίδης, Σφακιανάκης, Γεωργίου, Αμανατίδης, Γήτας, Νινιάδης (46΄ Βαντελανόιντ), Κόλτζος, Ζιάκας (77΄ Μπράγκα), Εντιαγέ, Αντωνίου, Γκαρόζης (70΄ Σύρος)

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαλκιάς, Βύντρα, Μόρις (67΄ Ντεμπά), Κυργιάκος, Χένρικσεν, Κωνσταντινίδης, Σαπάνης, Σκάτσελ, Μίτου (46΄ Παπαδόπουλος), Ολισαντέμπε (46΄ Μάριτς), Κωνσταντίνου

    [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 85-66 ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΜΕΝΤ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Παράσταση για έναν ρόλο ήταν ο σημερινός αγώνας Μαρούσι- ΜΕΝΤ, στο κλειστό του Αγίου Θωμά, για τη δεύτερη αγωνιστική της Α1 μπάσκετ των ανδρών.

    Το Μαρούσι μετέτρεψε σεπερίπατο την αναμέτρηση κόντρα στην ΜΕΝΤ και επικράτησε με σκορ 85-66.

    Τα δεκάλεπτα: 18-11, 45-31, 63-51, 85-66

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 8 (2), Στιούαρτ 16 (1), Μπουντούρης 2, Σμίλιανιτς 10 (1), Σέκουλιτς 14, Τζόουνς 6, Σπανούλης 7 (1), Κολώκας, Καϊμακόγλου 9, Πόποβιτς 11 (3), Στεφανίδης 2, Λόλας

    ΜΕΝΤ (Γιώργος Ζαφειρούδης): Γκουσγκούνης 2, Μπεχλιβάνης, Καμπερίδης 8, Κέκελης, Χρήστου 13 (1), Σπανός 5, Τσέλιος 3, Πέιτζ 21 (3), Μπίγκους 4, Φιλιούσης 3 (1), Συμεωνίδης 3, Αναγνωστόπουλος 4

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ. ΑΜΑΛΙΑΔΑ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 61-68

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (19:21 UTC+2)

    Δυο νίκες σε δυο αγώνες μετρά ο Μακεδονικός, στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των ανδρών. Οι παίκτες του Αργύρη Πετρουλάκη επικράτησαν με σκορ 68-61 του Ιωνικού. Η ομάδα του Γιώργου Ζευγώλη δεν μπόρεσε να επαναλάβει την εντυπωσιακή εμφάνιση της περασμένης Τετάρτης κόντρα στον Ολυμπιακό και υποχρεώθηκε σε εντός έδρας ήττα.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-20, 33-40, 50-57, 61-68

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ ΑΜΑΛΙΑΔΑ: Ρόου 7, Κούρτοβιτς 2, Τσάτφιλντ, Νικολαϊδης 9 (1), Ζιφά 10 (2), Μοσχοβίτης 7 (1), Δορκοφίκης 4 , Κουτρούλιας 8, Χάφναρ 6, Πασχάλης 3, Νίκιλα 5

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Παπαμακάριος 10 (2), Χαραλαμπίδης 3 (1), Κέτσμαν 3 (1), Χάτσον 14, Ρίματς 12 (2), Γέλιτς 8, Χίζνιακ 2, Πεν 10 (2), Τσάνακ 6 (2), Πέτρουλας

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: "ΛΕΥΚΗ" ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (18:14 UTC+2)

    Ακόμη έναν πολύτιμο βαθμό στη «μάχη» που δίνει στη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου εξασφάλισε, σήμερα, ο Απόλλων Καλαμαριάς, παίζοντας κόντρα στο Αιγάλεω, εκτός έδρας.

    Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έφερε «λευκή» ισοπαλία με το Αιγάλεω κι έφυγε από το στάδιο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης» με έναν βαθμό, φθάνοντας συνολικά τους πέντε.

    Αντίθετα, το Αιγάλεω, που έχει ήδη 9 βαθμούς, έχασε έδαφος, στον αγώνα που δίνει προκειμένου να κρατηθεί κοντά στην κορυφή.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΑΙΓΑΛΕΩ (Στεφάν Ντεμόλ): Σιντιμπέ, Παπουτσής, Εντουσέι, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Μπάρκογλου (45΄ Αγρίτης), Μανουσάκης, Σκοπελίτης, Φωτάκης, Χλωρός (80΄ Φρισενμπίχλερ), Νικολόπουλος (62΄ Μακρής).

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Εντοάρντο Αμορίν): Ζαφειρόπουλος, Ηλιάδης, Ιακώβου, Ροντινέλι, Φυτανίδης, Παππάς, Χατζί, Βέλα Τζούνιορ, Παρμαξίδης (72΄ Πετκάκης), Κλέιτον (83΄ Μπρίτο), Ουέλινγτον (72΄ Τζιακομέλι).

    Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο κ. Ταπαντζάς του Συνδέσμου Θράκης.

    [24] ΑΠΑΓΩΓΗ 7ΧΡΟΝΟΥ ΛΙΒΑΝΕΖΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 24 Οκτωβρίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Ενοπλοι στο Ιράκ απήγαγαν ένα 7χρονο αγόρι από τον Λίβανο και ζητούν το ποσό των 150.000 δολαρίων για την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

    Ο 7χρονος Μοχάμεντ Χαμάντ απήχθη πριν από δυο ημέρες, ενώ επέστρεφε σπίτι του από το σχολείο, στην επαρχία Ντιβάλα, ανατολικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

    Η οικογένεια του μικρού Λιβανέζου ζει στο Ιράκ εδώ και 30 χρόνια.

    Η πρεσβεία του Λιβάνου στο Ιράκ ενημερώθηκε για την απαγωγή και το αίτημα για λύτρα των απαγωγέων και καταβάλλει, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του 7χρονου.

    [25] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 24 Οκτωβρίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη ακούστηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής.

    [26] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ "ΒΥΘΙΖΟΥΝ" ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 24 Οκτωβρίου 2004 (18:46 UTC+2)

    Οι φόβοι για την πορεία της γαλλικής οικονομίας λόγω της αστάθειας στην αγορά πετρελαίου, αλλά και η προοπτική μαζικής μετανάστευσης Τούρκων στη Γαλλία, μετά την ένταξη της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έχουν οδηγήσει τη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, στο χαμηλότερό της επίπεδο από το 1997.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop, που δημοσιεύει η "Journal du Dimanche", ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Γάλλου προέδρου δηλώνει μόλις το 41% των πολιτών, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

    Πολύ χαμηλή είναι και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ζαν Πιερ Ραφαρέν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αφού μόλις το 29% φαίνεται να εγκρίνει την πολιτική που ακολουθεί. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής του Γάλλου πρωθυπουργού από τον Μάιο του 2002.

    Η έρευνα αποτυπώνει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, την αδυναμία του Γάλλου προέδρου να πείσει τους πολίτες της χώρας του για τα θετικά στοιχεία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει, αλλά και την έντονη ανησυχία των Γάλλων για την πορεία της οικονομίας, καθώς βλέπουν ότι η ανάκαμψη, όπως αυτή αποτυπώνεται στους αριθμούς, δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στην «τσέπη» τους.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 14-22 Οκτωβρίου, με δείγμα 1905 ατόμων.

    [27] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΖΑΪ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ

    Καμπούλ, 24 Οκτωβρίου 2004 (17:35 UTC+2)

    Την ήττα τους παραδέχθηκε, σήμερα, ο βασικός αντίπαλος του Χαμίντ Καρζάι, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από περίπου 15 ημέρες στο Αφγανιστάν, Γιούνις Κανούνι.

    Εκπρόσωπος του Κανούνι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σεβόμενοι τη βούληση του έθνους, βάσει των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, θεωρούμε ότι ο Καρζάι είναι ο νικητής των εκλογών και ότι πήρε την πλειοψηφία».

    «Κερδίσαμε την πλειοψηφία. Όμως αναμένουμε επίσημη επιβεβαίωση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Καρζάι, Χάμεντ Έλμι.

    Με καταμετρημένο το 92,1% των ψήφων, ο Καρζάι παίρνει ποσοστό 54,9% και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά ο Γιούνις Κανούνι με ποσοστό 16,4%, ο Χάτζι Μοχάμαντ Μοχάκικ με 11,7% και ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ με 10,5%.

    Σημειώνεται ότι για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο των εκλογών, ένας υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώνει ποσοστό 51% των ψήφων.

    Πάντως, παρά την παραδοχή της ήττας τους, οι αντίπαλοι του Καρζάι εμμένουν στις καταγγελίες τους για νοθεία και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

    [28] "ΟΧΙ" ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

    Τεχεράνη, 24 Οκτωβρίου 2004 (16:13 UTC+2)

    Απορρίπτει το Ιράν τη συμβιβαστική πρόταση τριών ευρωπαϊκών χωρών να τού προσφέρουν εναλλακτική τεχνολογία και εμπορικά ανταλλάγματα για τον τερματισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, Ιρανός αξιωματούχος απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας λέγοντας ότι «δεν είναι ισορροπημένη», αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων με τις τρεις αυτές χώρες.

    Σημειώνεται ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχει δώσει προθεσμία στην Τεχεράνη μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τεχεράνη ότι αποσκοπεί στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, κατηγορία που απορρίπτει κατηγορηματικά η ηγεσία του Ιράν, που τονίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει ειρηνικούς σκοπούς.

    Η Ουάσιγκτον αναμένεται να ζητήσει από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    [29] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Ν.ΛΥΤΡΑ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (12:16 UTC+2)

    Εκατό χρόνια από το θάνατο του Νικηφόρου Λύτρα (1832-1904), ενός από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της νεότερης Ελλάδας, συμπληρώνονται φέτος. Στρογγυλή τράπεζα με στόχο να φωτιστούν ορισμένες πτυχές του έργου του - αλλά και της «Σχολής του Μονάχου» - διοργανώνει τη Δευτέρα στις 7.30μ.μ., η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο «Εργοστάσιο» (Πειραιώς 256, στην Αθήνα).

    Ο Ν. Λύτρας υπήρξε ένας εμπνευσμένος δάσκαλος του «Σχολείου των Τεχνών» της Αθήνας, του προδρομικού ιδρύματος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε επί σχεδόν σαράντα συναπτά έτη, σφραγίζοντας με τη δημιουργική του διδασκαλία - αλλά και με την ανεξάρτητη παρουσία του - μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στη διδακτική του προσφορά. Στην καλλιτεχνική δημιουργία του Ν. Λύτρα συναντώνται ορισμένα από τα αρτιότερα παραδείγματα της ηθογραφικής ζωγραφικής της νεοελληνικής «Σχολής του Μονάχου», της πρώτης δηλαδή απόπειρας συγκρότησης ενός καλλιτεχνικού ρεύματος με τοπική, αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση.

    Στην εκδήλωση, που οργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Διδάσκοντας την τέχνη: Η ιστορία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μέσα από το έργο των δασκάλων της. 1840-1974», θα μιλήσουν οι: Αφροδίτη Κούρια, Νέλη Μισιρλή και Ευγένιος Ματθιόπουλος. Συντονίζει ο Νίκος Δασκαλοθανάσης. Μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθήσει συζήτηση. Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.

    [30] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΜΙΧΑΗΛ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2004 (12:04 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα παρακολουθήσει το βράδυ της Δευτέρας με τη σύζυγό του στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης την παράσταση του ιστορικού έργου του Άγγελου Τερζάκη «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ», που ανέβασε από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, με πολύ μεγάλη επιτυχία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Ο Αυτοκράτωρ Μιχαήλ ανήκει στις «βυζαντινές τραγωδίες» του Αγγελου Τερζάκη. Αναφέρεται στην ιστορία του Μιχαήλ Δ΄ του Παφλαγόνα, που βασίλευσε από το 1034 έως το 1041. Όμορφος, νέος, αλλά ταυτόχρονα ασθενικός, ανέβηκε στον θρόνο όταν τον ερωτεύτηκε η Ζωή η Πορφυρογέννητη, κόρη του Κωνσταντίνου Η΄ και πρώην σύζυγος του Ρωμανού Αργυρού.

    Ο συγγραφέας θεωρεί τον Μιχαήλ «ήρωα του μαρτυρίου». Αυτοκράτωρ σε χρόνια δύσκολα, άσημος κληρονόμος μιας σειράς αυτοκρατόρων που ανήκουν στη βυζαντινή εποποιία, έγινε μάρτυρας της παρακμής του κράτους και του εαυτού του. Μια ύπαρξη σε αγωνία, ζει διαρκώς σε μια διάθεση αμφιβολίας, μελαγχολίας και μετάνοιας και σταδιακά απομονώνεται, αφήνοντας τους άλλους να νέμονται την εξουσία. Όταν, όμως, οι ιστορικές συνθήκες το απαιτούν και ο εχθρός απειλεί τη Βασιλεύουσα και τη Θεσσαλονίκη, υψώνει το ανάστημά του και γίνεται πάλι ο ικανός πολεμιστής. Ζώντας διαρκώς σε μια πάλη με τον ίδιο του τον εαυτό, αγωνιώντας για τη σωτηρία της ψυχής του, ο Μιχαήλ θα βρει τελικά τη λύτρωση μέσα από τη βαθιά πίστη του στη χριστιανική θρησκεία, επιλέγοντας τη μοναχική ζωή.

    Ο Τερζάκης, σε αυτό το προδρομικό έργο που χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως «η εντελέστερη απόπειρα ιστορικής τραγωδίας», αναδύει την ατμόσφαιρα όλης της ζωής του Βυζαντίου, της αυτοκρατορικής αυλής και του στρατού: τις δολοπλοκίες, το μυστικισμό και τη διαφθορά που κυριαρχούν σε ένα κράτος που βαδίζει προς τον όλεθρο.

    Συγγραφέας: Aγγελος Τερζάκης, Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης, Σκηνικά: Αγγελος Αγγελή, Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική: Πέτρος Ταμπούρης

    Παίζουν οι ηθοποιοί : Νόνικα Γαλινέα, Μάνος Ζαχαράτος, Βασίλης Σεϊμένης, Βαγγέλης Ψωμάς, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Φώτης Ζήκος, Θανάσης Κεραμίδας, Παναγιώτης Δορλής, Βασίλης Σπυρόπουλος, Σάκης Πετκίδης, Λευτέρης Λιθάρης, Τάσος Πανταζής, Θόδωρος Τεκνετσίδης, Γιάννης Τσάτσαρης, Θωμάς Βούλγαρης, Αστέρης Παλιούγκας, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιώργος Κώτσος, Νινή Βοσνιάκου, Δημήτρης Καμπερίδης, Θωμάς Γκαγκάς, Γιώργος Καύκας, Χάρης Τσιτσάκης, Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Παναγιωτίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Μερόπη Μορφούλη, Δέσποινα Σαρόγλου, Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Γακίδης

    [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (11:50 UTC+2)

    Σημαντικές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και συγκεκριμένα:

    Κυριακή 24/10

    · «Η συνωμοσία των λουκουμάδων», η μουσικοθεατρική παράσταση της Παιδικής Σκηνής που δημιούργησε η «Σπείρα - Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη επαναλαμβάνεται από σήμερα στην «Αθηναΐδα».

    · Το σύνολο «Αυλός» παρουσιάζει ευρωπαϊκή αναγεννησιακή μουσική του 15ου, 16ου και 17ου αιώνα, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι).

    · Ο Κώστας Παυλίδης σε τσιγγάνικα και άλλα τραγούδια, στο «Μακάρι». (Ζ. Πηγής 125).

    Δευτέρα 25/10

    · Πρεμιέρα, στο θέατρο «ΗΒΗ» όπου η εφηβική σκηνή της Σύγχρονης Αυλαίας «f -ΗΒΗ», παρουσιάζει κάθε Δευτέρα το έργο «Ανθρωπος εν πολέμω», που στηρίζεται σε κείμενα που επέλεξε ο Κ.Γεωργουσόπουλος και σκηνοθετεί ο Γ.Καλατζόπουλος.

    · Ο Βαγγέλης Γερμανός τραγουδά και αυτοσχεδιάζει στην κιθάρα του, στο «Μπαράκι του Βασίλη».

    · To βιβλίο «Συμπτωματικές οι ομοιότητες» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») του δημοσιογράφου του «Ρ» Θ. Μπαλοδήμα, παρουσιάζεται (8μμ) στο καφέ «Στοά Λόντου» της Καλαμάτας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δικηγόρος Αντ. Κατσάς και ο ίδιος ο συγγραφέας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Θ. Παντές.

    Τρίτη 26/10

    · Η Δήμητρα Γαλάνη και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Vox» (Ιερά Οδός 14, τηλ. 210 3411000).

    · Η Μαριώ και η Λίτσα Διαμάντη συναντιούνται από σήμερα στο «Χάραμα», το ιστορικό στέκι της Καισαριανής.

    · Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε συνεργασία με την ομάδα χορού «Δραπέτες» και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζουν σε πρώτη παγκόσμια το μικρό μπαλέτο «Χάριν Παιδιάς», σε μουσική Κωστή Κριτσωτάκη και χορογραφία Κατερίνας Κασιούμη, σήμερα, αύριο και μεθαύριο (8.30μ.μ.), στο «Τριανόν» (Κορδιγκτώνος 21).

    · Τρεις αξιόλογοι σαξοφωνίστες, οι Δήμος Δημητριάδης, Ανδρέας Μνιέστρης και Joe Tornabene, συμπράττουν και αυτοσχεδιάζουν, στις 9μ.μ., στο Μικρό Μουσικό Θέατρο (Βεΐκου 33, Κουκάκι).

    Τετάρτη 27/10

    · Ο Δήμος Νίκαιας παρουσιάζει την ιστορική έκδοση «Χρονικό Μνήμης - 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς», στις 8μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10). Στην παρουσίαση συμμετέχουν: Δημήτρης Σέρβος, Δημήτρης Αρβανίτης, Γιώργος Πετρόπουλος.

    · Για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά με καινούριο θίασο, παρουσιάζεται στο θέατρο «Πειραιώς 131» το έργο των: Θ. Παπαθανασίου, Μιχάλη Ρέππα «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός», σε σκηνοθεσία των ίδιων. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Αριέττα Μουτούση, Γιάννης Μπουραζάνας κ.ά.

    · Τζαζ διαδρομές από τους Στέφανο Δημητρίου (τύμπανα), Σταύρο Λάντσια (πλήκτρα) και Γιώτη Κιουρτσόγλου (ηλ. μπάσο), στο «Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78 - Παγκράτι, τηλ. 210-7560102).

    Πέμπτη 28/10

    · Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκινά τις χειμερινές εμφανίσεις του στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9240740). Μαζί του ο Ηλίας Ματιάμπα, το συγκρότημα «C-REAL», η Τάνια Κικίδη και ο Γιάννης Κωνσταντινίδης. Παραστάσεις: Τετάρτη έως Σάββατο (10.30μ.μ.).

    · Από σήμερα και κάθε Πέμπτη βράδυ, στη σκηνή του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661), θα βρίσκεται το αγαπημένο νεανικό συγκρότημα «Φτηνό ευέλικτο δυναμικό», προσφέροντας δυνατές στιγμές με τζαζ, μπλουζ, έντεχνο ήχο και παραδοσιακά ακούσματα.

    · Για έκτη χρονιά, παρουσιάζεται, στο «Αποθήκη» το «Σεσουάρ για δολοφόνους» σε απόδοση και διασκευή Θ. Πετρόπουλου και σκηνοθεσία Κ. Αρβανιτάκη. Παίζουν: Τόνυ Αντονυ, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Καπουτζίδης, κ.ά.

    · «Τσίρκο Ηλεκτρικό» από σήμερα στο «Cine Κεραμεικός», με τους Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Πορτοκάλογλου και Γιώργο Μαργαρίτη.

    · Ο Απόστολος Ρίζος παρουσιάζει κομμάτια από τις συνεργασίες του με τον Νίκο Ζούδιαρη και άλλα τραγούδια, στο «Μπαράκι του Βασίλη».

    Παρασκευή 29/10

    · «Group Therapy» στο «Συρμό», όπου για τρεις βραδιές (μέχρι και την Κυριακή) εμφανίζονται ο Μιχάλης Σιγανίδης με το Συγκρότημα Λαμπράκη, προσφέροντας ένα «ταξίδι» με ποίηση και μουσική.

    · Ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεκινά τις εμφανίσεις του στο «Fix Θεσσαλονίκης» και μας υπενθυμίζει πως «Υπάρχει και... το ζεϊμπέκικο». Μαζί του, οι Θέμης Αδαμαντίδης και Δημήτρης Μπάσης.

    · Η Janice deRosa, η τραγουδίστρια της οποίας η φωνή θυμίζει το «χρώμα» της Τζόπλιν, ξεκινά τις εμφανίσεις της στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς).

    Σάββατο 30/10

    · Ο Παύλος Παυλίδης, γνωστός από τη «διαδρομή» του με τα «Ξύλινα Σπαθιά» παρουσιάζει «Στον Αέρα» της Πετρούπολης δείγματα της νέας του δουλειάς.

    [32] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2004 (11:47 UTC+2)

    Ο Δήμος Νίκαιας σαν ελάχιστο φόρο τιμής για τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της πόλης εξέδωσε το «Χρονικό μνήμης - 60 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς». Η παρουσίαση της έκδοσης θα γίνει την Τετάρτη, 27 Οκτώβρη, στις 8μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10).

    Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν ο Δημήτρης Σέρβος, αντιστασιακός δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Κώστας Αρβανίτης δημοσιογράφος και ο Γιώργος Πετρόπουλος, ιστορικός και δημοσιογράφος.

    Πρόκειται για μια έκδοση 160 σελίδων που περιλαμβάνει αναφορά στην πολιτική κατάσταση της εποχής, στοιχεία για την εθνική Αντίσταση στην Κοκκινιά, περιγραφή της μάχης της Κοκκινιάς, ιστορικό του Μπλόκου της Κοκκινιάς, πλήρες μαρτυρολόγιο με φωτογραφίες των πεσόντων, εικαστικά έργα και ποιήματα που έχουν αφιερωθεί ή έχουν εμπνεύσει μεγάλους καλλιτέχνες και ποιητές από τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, παρουσίαση του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης που υπάρχει στην πόλη της Νίκαιας.

    Η έκδοση αυτή του Δήμου Νίκαιας είναι καρπός συλλογικής δουλιάς, χωρίς να διεκδικεί τον τίτλο αρτιότητας ιστορικής έρευνας και περιέχει πλούσιο ιστορικό υλικό που μέρος του βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από το 1944. Το περιεχόμενό του μεστό και συνθετικό, παρουσιάζει το ηρωικό χρονικό του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

    «Φιλοδοξία είναι η έκδοση αυτή, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας, να βοηθήσει στη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, αυτή που παίρνει στα χέρια τη σκυτάλη και τις τύχες της μαρτυρικής πόλης μας. Αλλά και να αποτελέσει την αρχή για τη συγκέντρωση υλικού και τη μελέτη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στην Κοκκινιά».

    [33] ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΩΪΝΑ ΣΤΟ ΜΜΘ ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Οκτωβρίου 2004 (10:46 UTC+2)

    Η σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά συνεχίζεται και φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αγαπημένα, διαχρονικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

    Στις 31 Οκτωβρίου, ώρα 11.30πμ, σε μία συναυλία με τίτλο «Το Παραμύθι στη Μουσική» η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, θα ερμηνεύσει: «Η μητέρα μου η χήνα» του Μωρίς Ραβέλ και «Σεχραζάντ» του Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακωφ. Τα δύο παραμύθια θα ζωντανέψουν μέσα από δημοφιλείς μελωδίες και τη μοναδική αφήγηση του Αλέξη Κωστάλα.

    «Η μητέρα μου η χήνα» βασίζεται στα παραμύθια «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Κοντορεβυθούλης», «Λαϊντερονέτ, η αυτοκράτειρα των παγόδων», «Η πεντάμορφη και το τέρας» και «Ο Νεραϊδόκηπος», που διάβαζε ο Ραβέλ στα παιδιά μιας φιλικής του οικογένειας. Προκειμένου να ενθαρρύνει τους μικρούς του φίλους να παίξουν πιάνο δημόσια, έγραψε αρχικά ένα πιανιστικό έργο για 4 χέρια, μελοποιώντας σκηνές από τα παραμύθια. Αργότερα, ο Ραβέλ το ενορχήστρωσε και το χρησιμοποίησε ως μουσική υπόκρουση για το μπαλέτο «Η ωραία κοιμωμένη». Έκτοτε «Η μητέρα μου η χήνα» είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές έργο που συμπεριλαμβάνεται συχνά στο ρεπερτόριο των ορχηστρών.

    Η «Σεχραζάντ» είναι μία συμφωνική σουίτα βασισμένη στον κύκλο παραμυθιών «Χίλιες και Μία Νύχτες» ή αλλιώς «Παραμύθια της Χαλιμάς». Ο Ρίμσκυ-Κόρσακωφ γοητευμένος από τα αραβικά παραμύθια, συνέθεσε το έργο το 1888, χρησιμοποιώντας επεισόδια και θέματά τους διάσπαρτα στα τέσσερα μέρη της σουίτας, χωρίς συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους. Συνέθεσε μάλιστα μελωδίες που συνδέονται με τις ιστορίες και τους ήρωες των παραμυθιών, έτσι ώστε κάθε φορά που εμφανίζεται στο έργο ένα μουσικό θέμα, ο ακροατής να αναγνωρίζει ποιον περιγράφει η μουσική.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 και 6 ευρώ (μαθητικά φοιτητικά).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 24 October 2004 - 18:13:54 UTC