Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ"
  • [02] TA ANOIKTA METΩΠΑ ΤΟΥ Φ. ΣΥΡΙΓΟΥ
  • [03] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [04] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  • [05] Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ: "ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ
  • [06] ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [08] ΑΦΙΞΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΧΙΟ
  • [11] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "KOSMIMA 2004" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
  • [12] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡ. ΦΩΛΙΑ
  • [13] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΒΕ ΚΑΙ ΣΒΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [14] ΤΟ ΕΚΘ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ
  • [15] Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [16] ΜΑΚΣΕΪΝ: "ΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ
  • [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Φ. ΝΑΝΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Σ. ΓΚΟΝΤΟ
  • [19] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ SEECP ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
  • [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [22] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [23] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΩΝ
  • [24] ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
  • [25] Ο Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ
  • [26] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ο ΚΑΡΖΑΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
  • [27] ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΑΣΑΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [28] ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η ΠΑΛΑΘΙΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ
  • [29] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: Ο ΜΠΟΥΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [30] Η ΔΟΥΜΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ
  • [31] "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΩΪΝΑ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [32] ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ
  • [34] "Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
  • [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ"

  • [01] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: "ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ"

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (16:53 UTC+2)

    «Δεν έχω μετανιώσει για την πολιτική της διαφάνειας. Η χιονοστιβάδα η οποία είχε δημιουργηθεί από τις αποκρύψεις των στοιχείων δεν μπορούσε πια να κρυφτεί. Ακόμα και να μην υπήρχε η πολιτική απόφαση, που υπήρξε πολιτική απόφαση πολύ έγκαιρα, πριν από τις εκλογές, από την ελληνική Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους δημόσιους λογαριασμούς, αλλά και χωρίς αυτή την απόφαση ήταν θέμα χρόνου να υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε τα στοιχεία όχι με δική μας πρωτοβουλία, αλλά με πρωτοβουλίες άλλων και τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους, για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ευρωομάδας και του Συμβουλίου ECOFIN, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομίας:

    «Καλημέρα σε όλους. Ζήτησα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις που υπήρξαν στη Σύνοδο της Ευρωομάδας και στο Συμβούλιο ECOFIN το τελευταίο διήμερο, 20 και 21 Οκτωβρίου 2004 και ιδιαίτερα αναφορικά με τη συζήτηση που υπήρξε γύρω από τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 1997-2003. Θα σας μοιραστεί το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων για όσους δεν το έχετε.

    Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι από τα συμπεράσματα και από τη συζήτηση που προηγήθηκε και στην Ευρωομάδα και στο Συμβούλιο ECOFIN, προκύπτουν τα εξής:

    1) Εκφράστηκε ένας έντονος προβληματισμός τόσο από την Επιτροπή όσο και από πολλούς Υπουργούς, για την πρακτική των ελληνικών Κυβερνήσεων της περιόδου 1997-2003 να μην εφαρμόζουν τους στατιστικούς κανόνες και να παρουσιάζουν υποεκτιμημένα στοιχεία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ο προβληματισμός αυτός αφορούσε τόσο την πρακτική της υποεκτίμησης όσο και το μέγεθος της υποεκτίμησης.

    2) Αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της νέας ελληνικής Κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων. Η αναγνώριση αυτή περιέχεται στο ανακοινωθέν και εκφράστηκε από όσους Υπουργούς μίλησαν και στα δύο Συμβούλια.

    3) Ορισμένοι Υπουργοί επέρριψαν ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για το ότι δεν είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα το Συμβούλιο για τα προβλήματα με τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία. Η Επιτροπή αντέτεινε ότι προειδοποιήσεις είχαν υπάρξει, ότι πολλές φορές πίεζαν τις ελληνικές αρχές και ότι είχαν ακόμη προχωρήσει και σε μονομερείς αναθεωρήσεις στοιχείων.

    4) Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί η ποιότητα, η διαφάνεια και η αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων στην Κοινότητα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα ανάλογα με αυτά που παρουσιάστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας.

    Στις δικές μου παρεμβάσεις τόνισα την προσήλωση της ελληνικής Κυβέρνησης στο ζήτημα της δημοσιονομικής διαφάνειας καθώς και την προσήλωσή μας στην προσπάθεια να μειώσουμε τα ελλείμματα από το 2005, όπως άλλωστε προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο παρουσίασα στις γενικές του γραμμές.

    Προκύπτουν, ωστόσο, από τις εξελίξεις αυτές μια σειρά από πολιτικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

    Με την κοντόφθαλμη στρατηγική της απόκρυψης της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης από τον ελληνικό λαό και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιούργησαν μια χιονοστιβάδα προβλημάτων η οποία είχε αποκτήσει τη δική της δυναμική και η οποία οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό των τελευταίων ετών που δεν μπορούσε πια να αποκρυβεί. Λίγοι στην Ελλάδα και ακόμη λιγότεροι στην Ευρώπη είχαν αντιληφθεί στην αρχή το μέγεθος των ανισορροπιών, αλλά στην πορεία οι ανισορροπίες γίνονταν ακόμα μεγαλύτερες.

    Δεύτερον, θα περίμενε κανείς από τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση να κάνει την αυτοκριτική της για την κοντόφθαλμη και ανεύθυνη προσέγγισή της στα δημόσια οικονομικά. Αντί γι αυτό, παρατηρούμε τους πρώην Υπουργούς Οικονομίας που πρωτοστάτησαν σε αυτή την παραποίηση των στοιχείων, τώρα να ζητούν και τα ρέστα.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τους πρώην συμβούλους τους και τους πρώην υπευθύνους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Όλοι αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι φέρουν τεράστιες ευθύνες για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την απόκρυψη στοιχείων, εξακολουθούν να κάνουν δηλώσεις και να αρθρογραφούν, όχι για να απολογηθούν για τις πράξεις τους, όχι για να κάνουν αυτοκριτική, αλλά για να επικρίνουν την πολιτική της διαφάνειας και της υγιούς δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Το τρίτο αφορά την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση βάζει τέλος στην εικονική οικονομία και αποκαθιστά την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων και την αξιοπιστία της χώρας. Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού οδηγεί όχι μόνο σε αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας, αλλά μετά από πολλά χρόνια και στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

    Λέμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, λέμε όλη την αλήθεια στους Ευρωπαίους εταίρους μας, εφαρμόζουμε την πολιτική μας και δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να ξέρει την αλήθεια και για το παρελθόν και για το μέλλον. Με την πολιτική μας δίνουμε ελπίδα και προοπτική για την οικονομία και για την αξιοπιστία της χώρας.

    Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις γύρω από τα ζητήματα του ECOFIN.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ δυο ερωτήσεις: Γράφεται σήμερα στον Τύπο ότι ανά μήνα η Κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Κατά πόσον αυτό αληθεύει;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, ανά μήνα η Κυβέρνηση, το έχω δηλώσει και εδώ, θα παρακολουθεί η ίδια την εξέλιξη του Προϋπολογισμού, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα, οι κανόνες της Ευρωπαϊκής ΄Ένωσης είναι δεδομένοι, δεν προβλέπουν ανά μήνα εξέταση καμίας οικονομίας. Τα στοιχεία θα τα παρακολουθούμε για δικούς μας λόγους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεφεύγει ο Προϋπολογισμός.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι αν παραμένει ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% για το 2005 ή εάν υπάρχει ενδιάμεσος σταθμός;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού είναι ο οδηγός της πολιτικής μας. Αυτό θα καθορίσει και τον τελικό Προϋπολογισμό, ο ίδιος στόχος θα υπάρχει και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού. Από τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή δεν προέκυψε κάτι που να μας κάνει να αναθεωρήσουμε αυτό τον στόχο.

    Είναι ένας δύσκολος στόχος, ξεκινάμε από ένα σχετικά υψηλό έλλειμμα, από το 5,3% και ο στόχος μας είναι να πάμε στο 2,8% στο τέλος του επόμενου χρόνου.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απ' όσο γνωρίζουμε, στην τελευταία επίσκεψη του κλιμακίου της EUROSTAT, μας ζητήθηκε και δώσαμε κάποια στοιχεία για τους αμυντικούς εξοπλισμούς στην περίοδο '97-'99. Απ' όσα είπε όμως ο κ. Αλμούνια προχθές, υπάρχει πιθανότητα να ξαναέρθει κλιμάκιο της EUROSTAT να ζητήσει κάποια επιπλέον στοιχεία. Τελικά τι θα γίνει; Υπάρχουν διαθέσιμα επιπλέον στοιχεία; Θα τους δώσουμε; Μας ζητήθηκαν;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία τα οποία είχαν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προφανώς τώρα αναμένει κάποιες διευκρινίσεις. Αυτές οι διευκρινίσεις θα δοθούν με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή ήταν άλλωστε η δέσμευση που αναλάβαμε.

    Θα ήθελα εδώ να κάνω και μια συμπλήρωση αναφορικά με το θέμα των στοιχείων: Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και το είπα και στο Συμβούλιο, να δώσουμε τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί. Άλλωστε, τα έχουμε δώσει, δεν υπάρχουν δηλαδή επιπλέον στοιχεία να δοθούν. Κανένα επιπλέον στοιχείο δεν υπάρχει να δοθεί. Διευκρινίσεις θα δώσουμε, γιατί υπάρχουν κάποια ερωτήματα που έθεσε η EUROSTAT λίγες ώρες πριν από το Συμβούλιο.

    Η ουσία του πράγματος είναι, όμως, ότι δεν θα δεχτούμε να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Είναι γνωστό ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες άλλαξαν το 2001. Δεν θα δεχθούμε δηλαδή να υπάρξει αναδρομική εφαρμογή πριν από το 2001 των κανόνων που άλλαξαν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς τι άλλαξαν κ. Υπουργέ;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΄Άλλαξαν ως προς το ότι πριν από το 2001 εφαρμοζόταν το σύστημα εθνικών λογαριασμών του '78, μετά εφαρμόστηκε του '95, το οποίο είχε προσαρμοστεί. Δεν θα δεχτούμε να αλλάξει αναδρομικά για την περίπτωση της Ελλάδας, όπως δεν έχει αλλάξει και για καμία χώρα το σύστημα που ίσχυε εκείνη την εποχή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι διευκρινίσεις ζήτησε η EUROSTAT ;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι σαφές το ποιες είναι οι διευκρινίσεις. Υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της EUROSTAT από προχθές, από την ώρα που έκανε τις ανακοινώσεις ο Επίτροπος. Από την επικοινωνία που υπήρξε, δεν τέθηκε κανένα συγκεκριμένο ζήτημα. Περιμένουμε να μας στείλουν μια επιστολή, να μας διευκρινίσουν το τι ακριβώς επιπλέον ζητούν.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συζητήθηκαν επιπλέον φορολογικά μέτρα για το 2005 από το ECOFIN; Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο: Εάν δεν πάει καλά ο Προϋπολογισμός, ούτε στα έσοδα ούτε στις δαπάνες, θα επιβάλλετε φορολογικά μέτρα στο 2005 ή το αποκλείετε κατηγορηματικά;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον Προϋπολογισμό τον παρουσίασα στην Ευρωομάδα και στο ECOFIN, δεν έγινε συζήτηση επί του ελληνικού Προϋπολογισμού. Θα εκτελέσουμε τον Προϋπολογισμό με τις πολιτικές, τις οποίες ήδη έχουμε ανακοινώσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι παρεμφερής η ερώτηση: Μέχρι τις 5 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα περιγράφονται τα μέτρα πολιτικής που θα στηρίξουν το έλλειμμα. Τι μέτρα θα είναι αυτά; Αυτά που έχετε ανακοινώσει στο προσχέδιο;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι τα μέτρα που περιέχονται στον Προϋπολογισμό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τίποτε περισσότερο....

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Είναι τα μέτρα που προέρχονται στον Προϋπολογισμό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Στο προσχέδιο που παρουσιάσατε, η εκτίμηση για την τιμή του πετρελαίου ποια είναι;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο έχει απαντηθεί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχουν περιθώρια στα πλαίσια του Προϋπολογισμού και του προσχεδίου και για μεγαλύτερη τιμή απ' αυτή που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Αλλά το θέμα της τιμής του πετρελαίου είναι κάτι το οποίο εμπεριέχει πάρα πολύ μεγάλες αβεβαιότητες και δεν είναι κανένας σε θέση αυτή τη στιγμή, ούτε στην Ελλάδα ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει εκτιμήσεις για το πού θα πάει η τιμή του πετρελαίου.

    Να σας ενημερώσω επίσης ότι έγινε εκτενής συζήτηση στην Ευρωομάδα, ήταν ίσως η μεγαλύτερη σε έκταση χρονική συζήτηση, γύρω από τα θέματα των τιμών του πετρελαίου και η συζήτηση αυτή δεν κατέληξε σε συμφωνία, εκφράστηκαν δηλαδή πολλές διαφορετικές απόψεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τις πολιτικές που έχετε ανακοινώσει είναι και οι αποκρατικοποιήσεις. Για τις αποκρατικοποιήσεις λέτε για ένα 1,6 δις . Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα έτοιμο να μας πείτε, τι προγραμματίζετε από πλευράς ιδιωτικοποιήσεων και πότε;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά θα τα πούμε την κατάλληλη στιγμή. Αυτό που ισχύει είναι το 1,6 δις και το 1% του ΑΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, εγώ θέλω να ρωτήσω, αν έχει κλείσει ο φάκελος με τις δαπάνες; Γιατί διαβάζουμε κάποια στοιχεία, ότι κάποιες στατιστικές υπηρεσίες κάνουν μια προβολή για 6% και με βάση αυτό εκτιμούν ότι του χρόνου θα είναι 3,5% το έλλειμμα. Αυτό είναι η πρώτη ερώτηση.

    Και η δεύτερη ερώτηση είναι, εάν έχετε μετανιώσει κατά τι που ανοίξατε τους ασκούς του Αιόλου;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλή ερώτηση. Δεν έχω μετανιώσει για την πολιτική της διαφάνειας. Η χιονοστιβάδα η οποία είχε δημιουργηθεί από τις αποκρύψεις των στοιχείων δεν μπορούσε πια να κρυφτεί. Ακόμα και να μην υπήρχε η πολιτική απόφαση, που υπήρξε πολιτική απόφαση πολύ έγκαιρα, πριν από τις εκλογές, από την ελληνική Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη διαφάνεια στους δημόσιους λογαριασμούς, αλλά και χωρίς αυτή την απόφαση ήταν θέμα χρόνου να υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε τα στοιχεία όχι με δική μας πρωτοβουλία, αλλά με πρωτοβουλίες άλλων και τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

    Θα ήθελα να σας πω, ότι αυτή τη στιγμή το κλίμα στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, ανάμεσα στους υπουργούς είναι εξαιρετικό για τη νέα ελληνική Κυβέρνηση και εξαιρετικά αρνητικό για την παλιά ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τις δυνατότητες χειρισμών που έχουμε στο μέλλον. Θα ήταν καταστροφικό να είχαμε παρασυρθεί και εμείς στη δίνη της αναξιοπιστίας.

    Για τα θέματα των εκτιμήσεων που κάνουν οι υπηρεσίες, είτε οι ευρωπαϊκές, είτε άλλες στατιστικές υπηρεσίες, θα σχολιάσω όταν θα δούμε τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους, αλλά σίγουρα στην παράμετρο του ελλείμματος, ίδιο με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Ελάχιστες είναι και μικρές οι προσαρμογές που θα γίνουν. Το 2,8% παραμένει ως ο στόχος για το 2005.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, επειδή σ' αυτούς τους οποίους προαναφερθήκατε, δηλαδή υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς κλπ. σας κατηγορούν για λαθεμένες πολιτικές επιλογές στο θέμα της απογραφής, για λαθεμένη πολιτική επιλογή. Εσείς από την άλλη πλευρά υποστηρίζετε ότι απέκρυψαν ή παραποίησαν στοιχεία. Θέλω να ρωτήσω, οι ευθύνες όλων αυτών, των προκατόχων δηλαδή, είναι μόνο πολιτικές ή υπάρχουν και ποινικές ευθύνες;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Κυβέρνηση μόνο πολιτικές ευθύνες και μόνο πολιτικές κατηγορίες μπορεί να απευθύνει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επανέλθω κ. υπουργέ στο θέμα των προβλέψεων της COMMISSION. Έχουμε διασταυρωμένες πληροφορίες ότι θα αναφέρουν πρόβλεψη για έλλειμμα πάνω από 3% τόσο για το 2005, όσο και για το 2006. Επομένως, λογικά συμπεραίνουμε ότι η Commission θα πρέπει να ζητήσει, αφού η πρόβλεψη με τα σημερινά δεδομένα είναι για υψηλότερο έλλειμμα, να πάρετε κάποια πρόσθετα μέτρα. Περιμένετε κάτι τέτοιο; Και αν ναι, τι θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά θα τα συζητήσουμε όλα, όταν θα υπάρξουν αυτές οι προβλέψεις. Τις πληροφορίες, πάντως, αυτές τις ακούμε και εμείς, όπως ακούμε ότι η Commission θα αμφισβητήσει τις προβλέψεις πολλών άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που βρίσκονται κοντά στο όριο του 3%. Αλλά θα απαντήσουμε τεκμηριωμένα με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

    Εμείς επιμένουμε στο σχέδιο του προϋπολογισμού, η Commission μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις, όπως είχε και διαφορετικές απόψεις στο παρελθόν και για την Ελλάδα και για πολλές άλλες χώρες. Δεν είναι δηλαδή πρωτοφανές η Commission να έχει προβλέψεις, οι οποίες διαφέρουν από τις κυβερνητικές προβλέψεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς σας ρώτησα, ότι περνάμε το όριο, οπότε λογικά υπάρχει κάποια συνέπεια.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και πολλές άλλες χώρες θα ξεπερνούν το όριο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, χοντρικά ο προϋπολογισμός στηρίζεται στην περιστολή δαπανών, όπως λέτε, και στην αύξηση των εσόδων από την ανάπτυξη. Κάνετε εφτά μήνες, οκτώ απογραφή. Θέλω να μου πείτε συγκεκριμένα και όχι γενικά- Ολυμπιακές δαπάνες κλπ.- αν έχετε εντοπίσει πηγές σπατάλης που ήταν σημαία σας, ότι θα περιστείλουμε τη σπατάλη του δημοσίου; Ένα αυτό.

    Και ένα δεύτερο, μιλάτε για την ανάπτυξη και ο αναπτυξιακός νόμος ακόμα δεν ξέρω που βρίσκεται. Πότε αυτός θα έρθει στη Βουλή να ψηφιστεί και πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω, ότι πηγές σπατάλης έχουν εντοπιστεί και η περιστολή τους είναι ενσωματωμένη στον προϋπολογισμό. Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, επίσης θα σας θυμίσω ότι εφαρμόζεται ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος τροποποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Εφαρμόζεται, λοιπόν, ο αναπτυξιακός νόμος που επανήλθε μέχρι το τέλος του 2004. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί στο Νοέμβριο, πριν από το τέλος του χρόνου και θα ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου και θα ισχύσει για το 2005.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό, έχει σημασία αυτό, ο αναπτυξιακός νόμος;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γνωστό ότι ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος νόμος που ψηφίζεται.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή των προβλέψεων του σχεδίου του προϋπολογισμού όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική; Γιατί έχετε μιλήσει για κάποιες νέες συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ κλπ.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω κάνει συναντήσεις, όπως ξέρετε, με όλους τους κοινωνικούς φορείς, θα γίνει και συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και με την ΑΔΕΔΥ, αλλά τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι δεδομένα. Είχαμε άλλωστε και παλιότερα συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ, δεν είναι η πρώτη συνάντηση που γίνεται. Θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε θέματα τα οποία είναι ανοιχτά, τα οποία είναι και θεσμικού χαρακτήρα και οικονομικού χαρακτήρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, κρατάω αυτό που αναφέρατε στην εισήγησή σας, λίγοι είχαν αντιληφθεί το μέγεθος των αποκλίσεων είπατε. Επιμένετε ότι η πολιτική αυτή της διαφάνειας είναι αυτή που έπρεπε να ακολουθήσετε. Αλλά μήπως η τακτική αυτή δεν διευκολύνει την πολιτική που θέλετε να αναπτύξετε στην οικονομία;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας απαντήσω ευθέως. Η πρώτη μου προτίμηση θα ήταν να μην είχε αποκαλυφθεί καμία απόκλιση από ό,τι παρουσιαζόταν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Θα ήταν σαφές, θα είχε γίνει η απογραφή, θα ξέραμε όλοι, ότι η κατάσταση που υπήρχε ήταν αυτή που παρουσιαζόταν. Δυστυχώς η κατάσταση δεν ήταν αυτή.

    Αλλά δεν διαπραγματεύεται κανένας και δεν νομίζω, ότι ούτε και εσείς θα θέλατε να υποστηρίξετε την πολιτική της αδιαφάνειας. Η πολιτική της αδιαφάνειας σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δεν ξέρει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ο ελληνικός λαός δεν ξέρει την αλήθεια, ότι όλοι ζούμε μία συλλογική πλάνη. Ε, αυτή την πολιτική δεν την ενστερνίζεται η σημερινή Κυβέρνηση.

    Η σημερινή Κυβέρνηση θέλει να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, θέλει να είναι συνεπής και αξιόπιστη απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και θέλει να εφαρμόζει μία πολιτική που να είναι σύμφωνη με τα πραγματικά και όχι με εικονικά δεδομένα. Αυτό θα κάνουμε και η οικονομία θα πάει πολύ καλύτερα όταν η πολιτική βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα. Μία αξιόπιστη πολιτική είναι αποτελεσματική. Μία πολιτική η οποία βασίζεται σε εικονικά δεδομένα, έχει εικονικά αποτελέσματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ με την ανά μήνα παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αισθάνεστε ότι βρίσκεστε πλέον σε ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μπαίνει κανένα θέμα επιτήρησης. Εμείς επιτηρούμε τον προϋπολογισμό, δεν μας επιτηρεί κανένας άλλος. Εμείς θα επιτηρούμε τον προϋπολογισμό. Κατά τα άλλα, θα έχουμε, όπως όλες οι χώρες, τις τακτικές ενημερώσεις που πρέπει να κάνουμε στα διάφορα Συμβούλια για την εξέλιξη της πορείας των δημόσιων οικονομικών μας.

    Στο Συμβούλιο αυτό συζητήθηκαν τα δημόσια οικονομικά μιας σειράς χωρών: της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, όλες οι χώρες οι οποίες βρίσκονται είτε πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, είτε έχουν κίνδυνο να ξεπεράσουν το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, τα πλαίσια τα κοινοτικά, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα επιτήρησης, ομηρίας ή διαφόρων άλλων φορτισμένων λέξεων τις οποίες διαβάζω.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ είπατε ότι θα δοθούν διευκρινίσεις για τα στοιχεία '97 - '99. Αυτές οι διευκρινίσεις υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν το έλλειμμα του '99 που μας έβαλε στην ευρωζώνη, πάνω από το 3%.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα ότι εμείς δεν έχουμε καινούρια στοιχεία να δώσουμε. Δεν υπάρχουν καινούρια στοιχεία, θα δοθούν διευκρινίσεις και από εκεί και έπειτα τελειώνει η δική μας δουλειά.

    Είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας μετά. Εγώ έχω ήδη κάνει δηλώσεις ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρασχεθεί, το έλλειμμα του '99 είναι κάτω από το 3%.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προχθές εγώ, σαν έντιμος πολίτης, εξόφλησα την εφορία μου, για να μην έχω δικαστήρια.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα παρακαλούσα, επειδή βλέπω από την τοποθέτησή σας, δε θα απαντήσω σε κανένα θέμα που δεν έχει να κάνει με το θέμα αυτό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, να ακούσετε την ερώτησή μου και μετά. Παράλληλα όμως προχθές κατατέθηκε μα τροπολογία στη Βουλή, που αμνηστεύει κάποιους μεγάλο-οφειλέτες, δεν ξέρω τι, που είχαν φτάσει και στα δικαστήρια.

    Το ερώτημά μου είναι, κατά πόσο μια τέτοια ενέργεια, συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην πολιτεία, στην κυβέρνηση, στο κράτος, να είναι συνεπείς φορολογούμενοι, για να αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα, πράγμα που το έχετε σαν στόχο στη εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλες οι απαντήσεις για τη σχετική υπόθεση, έχουν δοθεί στη Βουλή, δε νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τον τελευταίο μήνα, η Commission δέχεται έντονες πιέσεις και μέσα από το αγγλογερμανικό λόμπι για επιβολή ποινών, λόγω των προηγούμενων στοιχείων.

    Ακούσαμε τις προχθεσινές δηλώσεις και του κ. Αλμούνια και του κ. Άιχελ. Κατά τη γνώμη σας θα επιβληθούν ποινές στην Ελλάδα και ποιες μπορεί να είναι αυτές;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δε θεωρώ πιθανόν να επιβληθούν ποινές. Η διαδικασία, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Αλμούνια είναι μια διοικητική διαδικασία. Προφανώς θα ζητήσει να υπάρξουν διευκρινίσεις από την πλευρά της Ελλάδας, γιατί η Ελλάδα, επί τόσα χρόνια, συστηματικά, έδινε στοιχεία τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν παραπειστικά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ ήθελα να το πάω λίγο διαφορετικά. Μήπως η περίπτωση της Ελλάδας, που με διαφάνεια όπως λέτε και με παρρησία, μόνη της αποκάλυψε κάποια πράγματα, υπερτονίζεται από την Κοινότητα, για να δοθεί ένα μήνυμα στις άλλες χώρες, που είτε προσεγγίζουν ότι έχουν ξεπεράσει, πρώτα στις νέες και μετά αυτές που είναι αδιάκοπα, που επαναλαμβάνουν τα λάθη, όπως η Γερμανία κλπ. Αυτό είναι το ένα.

    Το δεύτερο που θέλω να μου πείτε πάνω σε αυτό, είναι αν με τις συζητήσεις που κάνετε, αυτό τα αυστηρό όριο του 3%, μήπως σκέφτονται να το ξανά αλλάξουν, σας έχω ξαναρωτήσει, μήπως αναπτύσσεται αυτός ο προβληματισμός.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Το όριο του 3% ή το όριο του 60% σαν στόχος για το δημόσιο χρέος, δεν είναι κάτι το οποίο συζητείται από κανέναν να αλλάξει.

    Αυτό που συζητείται είναι να αναγνωριστεί μια μεγαλύτερη ευελιξία και δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν αυτές οι συζητήσεις, γιατί δεν έγινε συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα, το τελευταίο συμβούλιο, μια μεγαλύτερη ευελιξία στην προσέγγιση αυτών των ορίων. Τα όρια τα ίδια δε συζητείται να αλλάξουν.

    Αναφορικά με το αν κάποιες χώρες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την περίπτωση της Ελλάδας, για να φύγει η έμφαση από τα δικά τους προβλήματα, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο και να το κάνουν είναι λογικό να προσπαθούν να το κάνουν.

    Εμείς θα διασφαλίσουμε και θα επιμείνουμε σε όλους τους τόνους, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ότι θα πρέπει δηλαδή ό,τι εφαρμόζεται για όλες τις χώρες, να εφαρμόζεται και για την Ελλάδα και αυτό είναι αυτονόητο και είναι προφανές ότι θα ισχύσει. Σας ευχαριστώ πολύ.

    [02] TA ANOIKTA METΩΠΑ ΤΟΥ Φ. ΣΥΡΙΓΟΥ

    Aθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (14:18 UTC+2)

    Στα ανοικτά μέτωπα που είχε ως δημοσιογράφος το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κεντρική Κλινική Αθηνών με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε την περασμένη Δευτέρα.

    «Δεν έχω καμία διάθεση να δημιουργήσω υπόπτους ή να κατασκευάσω ενόχους σε σχέση με αυτούς που με χτύπησαν ή τους ενδεχόμενους ηθικούς αυτουργούς» είπε ο κ. Συρίγος και πρόσθεσε: «Εγώ αρκούμαι να πω ότι δημοσιογραφικά είχα τρία ανοιχτά μέτωπα: την υπόθεση του Σταδίου Καραϊσκάκη, την υπόθεση της «Οκταγκον» και την υπόθεση της ντόπας. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της αστυνομίας για την οποία πιστεύω ότι έχει τη θέληση και την ικανότητα να βρει και τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς».

    Περιγράφοντας την επίθεση που δέχτηκε, ανέφερε ότι τον πλησίασαν δύο άτομα και το ένα από αυτά τον ρώτησε : «ο Συρίγος»; Από την προφορά του ο κ. Συρίγος έκρινε πως ήταν ΄Ελληνας. Στη συνέχεια άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι με σιδηρογροθιά και τον μαχαίρωναν στην πλάτη. Όπως είπε, οι περίοικοι αντιλήφθηκαν το συμβάν και έτσι απομακρύνθηκαν γρήγορα οι δράστες. O ίδιος κάλεσε τον αδελφό ενός φίλου του ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού ο οποίος έσπευσε στην περιοχή και αργότερα τον μετέφερε στην Κεντρική Κλινική. Ανέφερε εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης που δέχτηκε και μετά από αυτήν είχε πλήρη επικοινωνία και δεν είχε καταλάβει τις μαχαιριές.

    [03] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 22 Οκτωβρίου 2004 (10:26 UTC+2)

    Μεγάλο ενδιαφέρον, προκαλεί στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, η διήμερη επίσημη επίσκεψη, που πραγματοποιεί στα Σκόπια σήμερα Παρασκευή και το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    Ο κ. Π. Μολυβιάτης, αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο των Σκοπίων γύρω στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ η ολοκλήρωση της επίσκεψής του προβλέπεται να γίνει λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Ο υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, θα συναντηθεί το βράδυ με την ομόλογο του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Ιλίνκα Μίτρεβα και την Παρασκευή με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Χάρι Κόστοφ.

    Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μολυβιάτης στα Σκόπια, θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και το ζήτημα της ονομασίας, γύρω από το οποίο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα.

    Η πρώτη αυτή επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών των τοπικών πολιτικών κύκλων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μολυβιάτης θα δώσει το στίγμα της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, στο ανοιχτό θέμα του ονομασίας και θα επιδιώξει την προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Μολυβιάτης θα τονίσει την ανάγκη να ξεκινήσει σύντομα ένας ουσιαστικός και όχι προσχηματικός, όπως γινόταν όλα τα τελευταία χρόνια, διάλογος, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Η θέση αυτή βρίσκει σύμφωνα τα επίσημα Σκόπια.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι δύο πλευρές να καταλήξουν, εντός του επόμενου έτους, σε μία προσέγγιση που θα καταστήσει εφικτή την εξεύρεση λύσης.

    Τα επίσημα Σκόπια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επιθυμούσαν να εξευρεθεί λύση στο ακανθώδες αυτό θέμα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Και τούτο διότι θεωρούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της σταθερότητας στο εσωτερικό και η χώρα θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την δρομολόγηση της διαδικασίας για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2005.

    Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, επανέλαβε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργοποίηση των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας.

    Ο κ. Βαληνάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόνισε την προσήλωση της ελληνικής πλευράς στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την κυβέρνηση των Σκοπίων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στις επαφές του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια, θα είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την τοπική αυτοδιοίκηση το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην χώρα, οι εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, με δεδομένο το στοιχείο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ξένη χώρα σε επενδύσεις στα Σκόπια.

    Ο κ. Μολυβιάτης, θα συναντηθεί ακόμη στα Σκόπια και με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    [04] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Kαστοριά, 22 Οκτωβρίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Τη δυσαρέσκειά του για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εξέφρασε από την Καστοριά όπου βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Τέτοιες συμπεριφορές, όπως είπε, σε ένα περιβάλλον συνεργασίας προώθησης πολύ καλών σχέσεων και προσπάθειας εδραίωσης της σταθερότητας στην περιοχή μας δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή. Τόνισε μάλιστα ότι οι κινήσεις αυτές της τουρκικής πλευράς είναι πλήρως απορριπτέες τη στιγμή που συζητείται η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε συνάντηση με τους ομολόγους του της Αλβανίας Παντελή Μάικο και της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι. Οι αντιπροσωπείες των τριών χωρών εξέτασαν γενικότερα την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και ειδικότερα διάφορα θέματα κοινής αμυντικής συνεργασίας.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα έκανε λόγο για θεσμοθέτηση της τριμερούς αυτής συνάντησης και γνωστοποίησε ότι πρόκειται να γίνεται κάθε φορά σε μία από τις τρεις χώρες.

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε τα εξής :

    "Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος: «Καλωσορίζουμε σήμερα στην Καστοριά τους αγαπητούς συναδέλφους των ομόρων χωρών κ.Panteli Majko και κ.Vlado Buchkovski στην Τριήμερη Συνδιάσκεψη, η οποία είναι η δεύτερη που γίνεται. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, και μάλιστα σήμερα συμφωνήσαμε ότι θα γίνεται εναλλάξ ούτως ώστε αυτός ο θεσμός να συνεχισθεί απρόσκοπτα και οι σχέσεις συνεργασίας οι οποίες ήδη έχουν αναπτυχθεί με συγκεκριμένους στόχους, να είναι συνεχής σχέσεις συνεργασίας, αμοιβαίας κατανόησης και βεβαίως θα εξασφαλίσουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας και για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής για την πολιτική ανοιχτών θυρών που υιοθέτησε η Συμμαχία στην Πράγα, και βεβαίως υποστηρίξαμε από την αρχή με θέρμη και αποφασιστικότητα ως μέλος του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υλοποιηθεί η επέκταση προς της Ν.Α. Ευρώπης ως βασικό επιχείρημα την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, το απαραβίαστο των συνόρων, η ουσιαστική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων και η πλήρης υλοποίησης των συμφερόντων του Ντεϊτον, της Αχρίδας, του Βελιγραδίου καθώς και των αποφάσεων 1244 και 1345 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελούν βασικές μας προϋποθέσεις για την εδραίωση της ασφάλειας, της ειρήνης και της συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό με χαρά αναλάβαμε την πρωτοβουλία της πραγματοποίησης τριήμερων συναντήσεων των Υπουργών Άμυνας της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για προώθηση των υποψηφιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, για την επίτευξη του στόχου αυτού. Ευχαριστώ τους δυο συναδέλφους μας για την θαυμάσια, άριστη συνεργασία την οποία έχουμε στους στόχους αυτούς»

    Δημοσιογράφος: Θα θέλαμε τον σχολιασμό σας για την συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τις συνεχείς παραβιάσεις και των ακτοπλοϊκών σκαφών που πλησίασαν αρκετά κοντά στα Ίμια. Πως το εξηγείτε και ποίες οι αντιδράσεις τις χώρας μας ;

    Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος: «Τέτοιες συμπεριφορές σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, προώθησης πολύ καλών σχέσεων και προσπάθειας για να διασφαλιστεί στην περιοχή μας, όσο γίνεται περισσότερο η σταθερότητα, η καλή συνεργασία, η σωστή γειτονική συνύπαρξη, τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Γι' αυτό η πάγια θέση της Ελληνικής πολιτικής είναι παρόμοιες συμπεριφορές και εν' όψει μάλιστα της προσπάθειας που γίνεται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοιες προσπάθειες κατά την άποψή μας είναι απορριπτέες".

    Δημοσιογράφος : Μετά το ρεπορτάζ για τις παρελάσεις μήπως συζητήθηκε το θέμα με τον ομόλογό σας από την Αλβανία για το τι διδάσκονται στα αλβανικά σχολεία οι μαθητές για τα σύνορα της χώρας, τι σημαίνει ο Έλληνας γι αυτούς και τι θέσεις υπάρχουν στην αλβανική κυβέρνηση;

    Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος: «Στην τριμερή συζητήθηκαν μόνο θέματα κοινής ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε σχέση με την προώθηση της ένταξης των δύο γειτονικών κρατών στις Ευρωατλαντικές και Ευρωπαϊκές δομές. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σε αυτή τη συνάντηση».

    Panteli Majko: «Όσον αφορά την χώρα μας θα ήθελα να πω ότι όποιος κρατάει την Ελληνική σημαία τιμάται από αυτήν την πράξη».

    Δημοσιογράφος: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει πέρα των υποθέσεων του κ. Αλκαίου και άλλες περιπτώσεις;

    Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος: "Υπάρχει σε εξέλιξη, έρευνα σε βάθος, η οποία εξετάζει τις περιπτώσεις από την στράτευση όλων όσων έχουν απαλλαγεί μέχρι σήμερα ως την ηλικία των 44 ετών. Είναι ένας μεγάλος αριθμός , εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις, μία προς μία και αν διαπιστωθούν περιπτώσεις όπου παραβιάστηκε ο νόμος και οι διαταγές των Υπηρεσιών εκτός των κυρώσεων που προβλέπονται από τους νόμους, θα κληθούν να υπηρετήσουν την θητεία τους στο ακέραιο»

    Δημοσιογράφος : Πως βλέπετε εσείς και οι ομόλογοί σας να εξελίσσεται το θέμα του Κοσσόβου;

    Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος: «Επισημάνθηκε η υπόθεση του Κοσσόβου. Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει τα προσήκοντα μέτρα, ώστε μέσα στο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα στην περιοχή να δοθεί λύση».

    Δημοσιογράφος : Για το μέλλον της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ;

    Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος: «Συζητήσαμε την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις δυο χώρες. Η Ελλάδα μέσω των μηχανισμών και των διαδικασιών σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, για την είσοδο νέων κρατών είναι θερμός υποστηρικτής της προοπτικής ένταξης τόσο για την Αλβανία όσο και την ΠΓΔΜ, ούτως ώστε και οι δυο χώρες να γίνουν μέλη προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ειρήνευσης στην περιοχή και επίσης να μπορούν να αναλαμβάνουν μέσω του ΝΑΤΟ ειρηνευτικές αποστολές. Αυτό ενδιαφέρει όλα τα κράτη της περιοχής αλλά και τους Αξκούς και του στρατιώτες που θα συνεργάζονται στις αποστολές αυτές. Μιλάμε για κοινά προγράμματα, για κοινούς στόχους και κοινές εκπαιδεύσεις».

    [05] Μ.ΟΛΜΠΡΑΪΤ: "ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ"

    Σόφια, 22 Οκτωβρίου 2004 (14:47 UTC+2)

    Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για τα Βαλκάνια, επισήμανε η πρώην Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάντλιν Όλμπραϊτ, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Dnevnik» της Σόφιας, στην οποία σχολιάζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τον κόσμο.

    Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι υπάρχουν προβλήματα για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η κ. Όλμπραϊτ λέει:

    "Πάντα έχω πιστέψει στη διεύρυνση της ΕΕ και στη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας. Για τους πολίτες της ΕΕ δεν είναι τόσο εύκολο να απαντήσουν στην ερώτηση αν η κοινότητά τους πρέπει να συνεχίσει να διευρύνεται. Αυτή η δυσκολία γίνεται ιδιαίτερα μεγάλη τώρα όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις περί του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Πρέπει να έχουμε υπόψη όμως ότι οι άνθρωποι προσδοκούν να δουν μια διευρυμένη ένωση και μέρος της Ευρώπης δεν ενσωματωθεί, οι κάτοικοι αυτών των χωρών θα είναι απογοητευμένοι".

    Σε άλλη ερώτηση προς την κυρία Όλμπραϊτ, εάν μπορούσε να γυρίσει στο παρελθόν, ποιες αλλαγές θα έκανε στην πολιτική της προς τα Βαλκάνια, η πρώην Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν λάθη στη μέση Ανατολή και τη Ρουάντα, αλλά όχι στα Βαλκάνια και αναφέρει:

    "Όταν ήμουνα στην κυβέρνηση, οι ΗΠΑ έκαναν ορισμένα λάθη. Για παράδειγμα θα ήθελα να αναφέρω τη Ρουάντα και την Εγγύς Ανατολή. Όσον αφορά τα Βαλκάνια όμως δε λυπάμαι για τίποτα. Ύστερα από το τελευταίο κύμα βίας στο Κόσοβο η κατάσταση φαίνεται υπό έλεγχο. Σε άλλα μέρη της πρώην Γιουγκοσλαβίας τα προβλήματα επίσης λύνονται βαθμιαία."

    Ερωτηθείσα πώς κρίνει την ετοιμότητα της Τουρκίας να προσχωρήσει στην ΕΕ, σημειώνει:"Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ εξελίσσονται στη σωστή κατεύθυνση. Χαίρομαι ιδιαίτερα, αλλά δεν μπορώ να δεσμευθώ με πρόβλεψη για το πότε θα συμβεί αυτό, γιατί η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια συμμετοχής στην Κοινότητα."

    Τέλος σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ποιες οι προσδοκίες της και πώς θα επηρεάσουν την πολιτική της Ουάσινγκτον προς τα Βαλκάνια, η κα Όλμπραϊτ δηλώνει:

    "Όταν ήσουνα μέλος της προκάτοχης κυβέρνησης είναι δύσκολο να απευθύνεις κριτική προς τον πρόεδρο. Με ανησυχούν τα αυξανόμενα προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, παρ' όλο που τα πράγματα που μας ενώνουν είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Δε θα έπρεπε να επιτρέψουμε η τρομοκρατία και πρόσωπα όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Οσάμα μπιν Λάντεν να σταθούν μεταξύ μας. Στα Βαλκάνια τα γεγονότα εξελίσσονται σε ευνοϊκή κατεύθυνση, αλλά θα ήθελα η Ουάσινγκτον να δίδει περισσότερη προσοχή στην περιοχή. Είναι ευχάριστο όμως ότι τα Βαλκάνια αναπτύσσονται καλά και χωρίς την επέμβαση των ΗΠΑ», είπε καταλήγοντας η Μάντλιν Όλμπραϊτ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη συνέντευξή της για την εφημερίδα της Σόφιας «Dnevnik».

    [06] ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Η ανάληψη δράσεων για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τη νέα Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη που θα υπογραφεί απ' τους Αρχηγούς Κρατών / Κυβερνήσεων στις 29 Οκτωβρίου στην Ρώμη, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, και του Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης Πάνου Λειβαδά.

    Αποφασίστηκε να λειτουργήσει από τις 25 Οκτωβρίου, διαδικτυακός τόπος με στόχο την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για το νέο Σύνταγμα (www.europe4me.gr). Ταυτόχρονα, θ' αναρτηθεί γιγαντοαφίσα στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, με κεντρικό σύνθημα "Ευρώπη για μένα" και με τη διεύθυνση του νέου δικτυακού τόπου. Το κεντρικό μήνυμα ενεργοποιεί στη συνείδηση του κάθε πολίτη χωριστά την αντίληψη για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καθημερινότητά του.

    [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, εάν έχει γίνει ενημέρωση για τα τελευταία περιστατικά στο Αιγαίο προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος επιβεβαίωσε ότι οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. ενημέρωσαν αντιστοίχως τον Γενικό Γραμματέα και την ευρωπαϊκή Προεδρία.

    Τουρκικά μαχητικά πέταξαν και την Παρασκευή σε χαμηλό ύψος, αυτή τη φορά πάνω από το πεδίο βολής της Ανδρου και πάνω από ελληνικά μαχητικά πλοία που εκτελούσαν ασκήσεις βολής, ενώ τουρκική ακτοφυλακίδα, παραβίασε τα χωρικά ύδατα κοντά στα Ίμια και παρέμεινε κοντά στις βραχονησίδες για δεκαπέντε λεπτά.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ στις 15:15 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής έξι σχηματισμοί 12 αεροσκαφών F-16,της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 14 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στην περιοχή του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου.

    Ένας από τους Σχηματισμούς πέταξε περί την 11:40 στην περιοχή του Πεδίου Βολής Ανδρου όπου πραγματοποιείτο βολή από δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε απόσταση 200 μέτρων πίσω από αυτά και σε υψόμετρο 200 ποδών. Σημειώνεται ότι το Πεδίο Βολής Ανδρου ευρίσκεται στα Διεθνή Ύδατα και ήταν ενεργοποιημένο.

    Τρεις σχηματισμοί από τα παραπάνω έφεραν όπλα και σε τρείς περιπτώσεις ενεπλάκησαν με τα Ελληνικά μαχητικά.

    Και την Παρασκευή όπως και τις προηγούμενες ημέρες τα τουρκικά αεροσκάφη, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από το δίκτυο αεράμυνας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μεγάλο αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών ενώ είχαν εγκλωβιστεί και από επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα.

    Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος σημείωσε ότι αυτές οι εξελίξεις δε συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά ό,τι γίνεται. Η στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί οριστικά στις 17 Δεκεμβρίου από το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Στις παραβιάσεις των εναέριων και θαλάσσιων συνόρων μας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος μετά την τριμερή διάσκεψη των Υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στην Καστοριά.

    "Τέτοιες συμπεριφορές σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, προώθησης πολύ καλών σχέσεων και προσπάθειας για να διασφαλιστεί στην περιοχή μας, όσο γίνεται περισσότερο η σταθερότητα, η καλή συνεργασία, η σωστή γειτονική συνύπαρξη, τέτοιες συμπεριφορές δεν συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Για αυτό η πάγια θέση της Ελληνικής πολιτικής είναι παρόμοιες συμπεριφορές και εν όψει μάλιστα της προσπάθειας που γίνεται για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοιες προσπάθειες κατά την άποψή μας είναι απορριπτέες", σχολίασε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρατηρήθηκε και την Πέμπτη, στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Δώδεκα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Όμως οι προκλήσεις των Τούρκων δεν περιορίστηκαν μόνο στον "αέρα", καθώς σημειώθηκαν και παραβιάσεις από θαλάσσης.

    Τουρκική ακταιωρός παραβίασε εκ νέου τα ελληνικά χωρικά ύδατα το πρωί της Πέμπτης, προσεγγίζοντας μάλιστα την ανατολική βραχονησίδα των Ιμίων, σε απόσταση μόλις 500 μέτρων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, με αποτέλεσμα το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει λίγα λεπτά αργότερα από την περιοχή.

    Οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο ανάγκασαν και τον τελευταίο επισκέπτη των Ιμίων να εγκαταλείψει τις βραχονησίδες. Ο λόγος για έναν 70χρονο βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο, που ακόμη και την περίοδο της μεγάλης κρίσης πήγαινε στη βραχονησίδα και φρόντιζε τα ζώα του υπό την προστασία του Λιμενικού.

    [08] ΑΦΙΞΗ ΜΟΛΥΒΙΑΤΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:28 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, έφθασε το απόγευμα της Παρασκευής στα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον ειδικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, Μίχαελ Σάαλιν, ενώ αργότερα παρακάθησε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε η ομόλογος του της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα.

    Παράλληλα, το Σάββατο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ίλινκα Μίτρεβα, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοβ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Στη συνέχεια στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, ο κ. Μολυβιάτης θα έχει χωριστές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς: Αλί Αχμέτι ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη", τον Νίκολα Γκρούεφσκι πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και τον Αρμπεν Τζαφέρι πρόεδρο του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών".

    Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, δίνουν μεγάλη δημοσιότητα στην επίσκεψη του κ. Μολυβιάτη, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην ΠΓΔΜ, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Μολυβιάτη με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και η κατάσταση στην περιοχή.

    Ένα από τα θέματα των συνομιλιών θα είναι και αυτό της ονομασίας. Ο κ. Μολυβιάτης αναμένεται να επαναλάβει την σαφή θέση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει ένας ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος, ώστε να εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας.

    Αλλα θέματα που θα συζητηθούν στις επαφές του κ. Μολυβιάτη στα Σκόπια, θα είναι το επικείμενο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στην χώρα, η κατάσταση στο Κόσοβο και στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, με δεδομένο το στοιχείο ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ξένη χώρα σε επενδύσεις στην ΠΓΔΜ.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Μολυβιάτης μετέβη στα Σκόπια από το Βουκουρέστι όπου συμμετείχε στην διάσκεψη υπουργών Εξωτερικών για την Διαβαλκανική Συνεργασία.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Λευκωσία, 22 Οκτωβρίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας, προκειμένου να παραστεί στους τριήμερους εορτασμούς της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, της εορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου και του αλβανικού έπους του '40.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μαυρονικόλας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Νίκο Τσιαρτσώνη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΧΙΟ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (19:25 UTC+2)

    Δύο αλλοδαπούς 28 και 21 ετών συνέλαβαν οι άντρες της λιμενικής αρχής Σάμου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ο αλλοδαποί είχαν μπει στη χώρα, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων με μία μικρή λέμβο που κατά δήλωσή τους κατέστρεψαν μετά την αποβίβασή τους.

    Εξάλλου, προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Χίου εντόπισε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, πέντε λαθρομετανάστες στη θαλάσσια περιοχή «Αγία Ελένη» της Χίου. Οι λαθρομετανάστες επέβαιναν σε μία φουσκωτή κωπήλατη λέμβο, προερχόμενοι από την Τουρκία. Μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του πλωτού του Λιμενικού Σώματος, κατέστρεψαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα, από όπου περισυνελέγησαν σώοι.

    [11] ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "KOSMIMA 2004" ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Την 19η Διεθνή Έκθεση Κοσμήματος Ωρολογίων Πολύτιμων Λίθων - Μηχανημάτων και Εξοπλισμού «ΚOSMIMA 2004», εγκαινίασε, στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Στην ομιλία του ο ΥΜΑ-Θ τόνισε πως η φετινή έκθεση θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αργυροχρυσοχοϊας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός: «Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός στον κλάδο του κοσμήματος που έχει ως στόχο τη δυναμική προβολή της ελληνικής παραγωγής, την προώθησή της σε περισσότερες αγορές και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας. Η ΚOSMIMA 2004 καθρεφτίζει το όραμά μας για την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποτελέσουν η Μακεδονία και η Θράκη την αιχμή του δόρατος της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης».

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης έκανε λόγο και για το νέο προφίλ της Helexpo, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Helexpo με νέες δυνάμεις βρίσκεται σε μια καινούρια τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Κάθε μέρα και περισσότεροι επαγγελματίες έρχονται και την εμπιστεύονται. Η ΚOSMIMA 2004, ανανεωμένη όσο ποτέ, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα αυτής της πορείας».

    Στην έκθεση, μετέχουν 271 εκθέτες έναντι 232 πέρυσι, εκ των οποίων οι 221 άμεσοι και οι 50 έμμεσοι. Οι Έλληνες εκθέτες ανέρχονται στους 189 και προέρχονται από όλη την Ελλάδα, ενώ οι ξένοι ανέρχονται σε 82 και προέρχονται ή αντιπροσωπεύουν 16 χώρες, έναντι 12 πέρυσι και συγκεκριμένα τις: Αγγλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ινδία, Ιράν, Ιταλία, Λιθουανία, Μπαγκλαντές, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία και Χονγκ Κονγκ.

    Στις ομαδικές συμμετοχές συγκαταλέγονται αυτές του Πανελληνίου Συνδέσμου Εισαγωγέων Ωρολογίων, της Συντεχνίας Χρυσοχόων Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Ωρολογοποιών Χρυσοχόων Πειραιά, καθώς και η επίσημη συμμετοχή της Τουρκίας με 20 εταιρίες. Η έκθεση αναπτύσσεται σε τέσσερα περίπτερα και συγκεκριμένα στο 12, το 13, το 14 και το 15 και καταλαμβάνει καθαρό εκθετήριο χώρο 5.200 τ.μ., έναντι 4.450 πέρυσι.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα λειτουργήσει στην αερογέφυρα των περιπτέρων 13 15, αυτόνομο τμήμα Ελλήνων Σχεδιαστών Κοσμήματος, με τίτλο «EXPRESSION & DESIGN», το οποίο, στοχεύει στην αναβάθμιση της εκθεσιακής πολιτικής του κλάδου και θα παρουσιάσει τις προτάσεις 24 δημιουργών, εμπνευσμένες από το θέμα της EXPO 2008 «Μητέρα Γη». Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Συντεχνία Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σεμινάρια γεμολογίας και προώθησης πωλήσεων.

    Το ωράριο λειτουργίας της KOSMIMA θα είναι αύριο, από τις 16.00 έως τις 20.00, το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10.00 έως τις 20.00 και τη Δευτέρα από τις 11.00 έως τις 19.00.

    [12] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡ. ΦΩΛΙΑ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Οκτωβρίου 2004 (18:24 UTC+2)

    Εποικοδομητική και καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλια, οι παραγωγικοί φορείς και οι πολιτικές αρχές της Θράκης για το νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Στη συνάντηση αναπτύχθηκαν οι τεκμηριωμένες θέσεις που υπέβαλαν στην Κυβέρνηση οι φορείς της Θράκης οι οποίες έγιναν δεκτές σχεδόν στο σύνολό τους. Έτσι διατηρείται η ακεραιότητα των ιδιαίτερων κινήτρων για τη Θράκη στη Δ΄ Ζώνη με τα υψηλότερα ποσοστά χρηματοδότησης σε όλη τη χώρα. Αίρεται η διάκριση μεταξύ παλιών και νέων «φορέων», καταργείται ο περιορισμός της επιχορήγησης ανάλογα με τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας ενώ συζητείται η μείωση ποσοστού της ίδιας συμμετοχής στο 20-25% του ύψους της επένδυσης και εντάσσονται για πρώτη φορά και οι εμπορικές επιχειρήσεις στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Παράλληλα θα διατηρηθεί η επιδότηση του κόστους εργασίας (με 12%) στις επιχειρήσεις που είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο που μειώνει το κόστος λειτουργίας και συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον το υπουργείο δεσμεύτηκε για πιο ευέλικτες διαδικασίες και πιο ευέλικτη γνωμοδοτική επιτροπή η οποία θα λαμβάνει υπόψη της το business plan της επιχείρησης, όπως επίσης και για τη διαχρονικότητα των κινήτρων ώστε να διασφαλίζεται μακροχρόνιος επενδυτικός ορίζοντας.

    Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης είπε: «καθυστέρησε πάρα πολύ ο αναπτυξιακός νόμος και ουσιαστικά από το 1998 δεν υπάρχει αναπτυξιακός νόμος και υπάρχει άπνοια επενδυτική. Μετά τη συνάντηση, είμαι αισιόδοξος για τον αναπτυξιακό νόμο και πιστεύω ότι θα ανοίξει μια καινούργια προοπτική για την περιοχή.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν τα Επιμελητήρια και οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Θράκης καθώς και οι Νομάρχες και Βουλευτές της περιοχής.

    Όλγα Ορφανίδου

    [13] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΒΕ ΚΑΙ ΣΒΒΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III, ήταν το αντικείμενο κοινής συνάντησης εργασίας της διοίκησης του ΣΕΒΕ και του ΣΒΒΕ με τον υφυπουργό Οικονομίας της Βουλγαρίας Lyubomir Datzof. Που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

    Από την πλευρά του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Αρχοντής ενημέρωσε τον κ. Datzof για τις κυριότερες έως τώρα δραστηριότητες του ΣΕΒΕ για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, που ήταν οι ακόλουθες:

    · Υιοθέτηση και ανάπτυξη θεσμού Βαλκανικού Partenariat.

    · Θεσμικές παρεμβάσεις ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη και διευκόλυνση διμερών συνεργασιών (τελωνειακές διαδικασίες, συνοριακοί σταθμοί).

    · Υποβοήθηση επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒΕ για την ανάπτυξη βιομηχανικών υποδομών μέσω ενίσχυσής τους από την ΚΠ INTERREG II.

    · Στήριξη των μελών του ΣΕΒΕ για τη δραστηριοποίησή τους στη Βουλγαρία μέσω ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων (250 από τις 700 επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒΕ).

    · Συμμετοχή ΣΕΒΕ στη διαδικασία συγκρότησης ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων.

    Ο κ. Datzof ανέφερε ότι η Βουλγαρία αποτελεί σήμερα καλή χώρα για επενδύσεις, ότι η διαφθορά έχει μειωθεί σημαντικά και ότι επιθυμεί τη συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία μολονότι αποτελεί τον πρώτο επενδυτή στη Βουλγαρία, έχει περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των επενδύσεών της. Κάλεσε τους φορείς και τους Έλληνες επιχειρηματίες στο Forum για τις επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 2 και 3 Νοεμβρίου, παρότρυνε τις ελληνικές και βουλγαρικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το INTERREG III και τόνισε ότι όλες οι Βουλγαρικές εταιρίες επιθυμούν να είναι αποδέκτες ευρωπαϊκών κονδυλίων και προγραμμάτων.

    Τοποθετούμενος στα θέματα που του έθεσε ο ΣΕΒΕ, ανέφερε ότι ένας βασικός λόγος της επίσκεψής του στην Ελλάδα είναι η διευκόλυνση των μεταφορών και ότι η Βουλγαρία δίνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη του οδικού άξονα από τη Θεσσαλονίκη στην πόλη Λομ, λιμάνι του Δούναβη, στην οποία απόφαση της κυβέρνησής του είναι να δοθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις σε ιδιώτες, γεγονός που δίνει νέες δυνατότητες επιχειρηματικότητας. Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχουν προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη νότια Βουλγαρία και ότι επιθυμούν τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής ζώνης στην πόλη του Παζαρτζικ, η οποία μπορεί να γίνει με ελληνικά κεφάλαια και να αποτελέσει μια βάση για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Τον υφυπουργό οικονομίας της Βουλγαρίας συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στον ΣΕΒΕ 22 δημοσιογράφοι.

    [14] ΤΟ ΕΚΘ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τη "νέα αντεργατική συνταγή" του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαου Γκαργκάνα, για να υπερασπιστούν τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα, είναι οι εργαζόμενοι, όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΘ, ο κ.Γκαργκάνας "για άλλη μια φορά βρήκε την αιτία όλων των κακών του τόπου στους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζομένων και στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Με τις δηλώσεις του προσπαθεί να φορτώσει την κρίση, που οι κυβερνώντες δημιουργούν, στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων".

    Η διοίκηση του ΕΚΘ, εκφράζοντας τη θέληση των εργαζομένων, καταδικάζει τις δηλώσεις του κ.Γκαργκάνα, "που γίνονται σε μια περίοδο που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι απαιτούν μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, την προστασία της αγοραστικής τους δύναμης και την έκτακτη ενίσχυση των μισθωτών και των χαμηλοσυνταξιούχων με επίδομα θέρμανσης, λόγω της δυσβάσταχτης αύξησης της τιμής του πετρελαίου".

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει επιτέλους τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να σταματήσει να τις μεταθέτει στο μέλλον. "Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [15] Η ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟ ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (16:37 UTC+2)

    Η ασφάλεια στους Ευρωπαϊκούς Δρόμους θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Βερόνα της Ιταλίας στο διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου και στο οποίο ο υπουργός, Μιχάλης Λιάπης θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Μεταφορών αναμένεται να θέσουν επί τάπητος θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης, στη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την αξιοποίηση των πολιτικών οδικής ασφάλειας που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στις χώρες-μέλη, στη βελτίωση των προδιαγραφών ασφάλειας των οχημάτων και στον καθορισμό τρόπων χρηματοδότησης των μέτρων για την οδική ασφάλεια.

    [16] ΜΑΚΣΕΪΝ: "ΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ" Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Λευκωσία, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου πρέπει να καθορίσει χωρίς καθυστέρηση ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να τεθούν νέοι όροι ή προϋποθέσεις, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, προσθέτοντας πως είναι ''νομικά αδύνατο'' η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις του σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο κ. Μακσέιν καλωσόρισε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κανένας δεν πρέπει να αναζητά να ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας τον προσεχή Δεκέμβριο αναφορικά με την Τουρκία. Ο Βρετανός επίσημος τάχθηκε ένθερμα υπέρ του απευθείας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων.

    Ο κ. Μακσέιν δήλωσε ότι η πρωτοβουλία για προώθηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων πρέπει να προέλθει από την Κύπρο, αναφέροντας ότι ''η Κύπρος χρειάζεται να βρει τη λύση για την Κύπρο στην Κύπρο''.

    Χαρακτηρίζοντας τις επαφές του στην Κύπρο ''πολύ χρήσιμες και φιλικές'', είπε πως ''θα πρέπει να πούμε στην Τουρκία το Δεκέμβριο ότι οι 25 κυβερνήσεις της ΕΕ αποδέχονται την έκθεση της Κομισιόν για την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση για την ένταξη της Τουρκίας''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μακσέιν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν έδειξε να αντιλαμβάνεται όλες τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και να τις θεωρεί λογικές

    [17] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο στις 12 και 13 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως κατά την επίσκεψη θα γίνει γενική ανταλλαγή απόψεων και θα τονιστεί η στενή συνεργασία, η οποία υπάρχει μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

    ''Είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας υπό την ιδιότητά του ως Πρωθυπουργού στην Κύπρο και είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός'', σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Φ. ΝΑΝΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Σ. ΓΚΟΝΤΟ

    Τίρανα, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο επίτιμος πρόεδρος του αλβανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σαμπρί Γκόντο στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, απηύθυνε έκκληση προς τα αντιπολιτευόμενα, κόμματα και κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, να καταθέσει πρόταση μομφής για τον πρωθυπουργό Φατός Νάνο.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκόντο, «οι Αλβανοί έχουν έναν ανεύθυνο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού, αλλά τα δικά του και της φατρίας του».

    Τόνισε, δε, ότι ο αλβανικός λαός είναι αγανακτισμένος με τον πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, ο οποίος την ημέρα της τραγωδίας του δυστυχήματος με το λεωφορείο όπου βρήκαν το θάνατο 16 μαθητές από το Κοσσυφοπέδιο «διασκέδαζε σε μπουζούκια της Ελλάδας».

    Επίσης, σημείωσε, ότι «οι Αλβανοί είναι αγανακτισμένοι και με το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει καμία προσπάθεια για την ενίσχυση της οικονομίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών».

    «Στην Αλβανία υπάρχει πολύπλευρη κρίση και ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή είναι ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο», υπογράμμισε.

    Επιπλέον, ο κ. Γκόντο απηύθυνε έκκληση στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, να καταθέσει επερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών Καστριότ Ισλάμι, ο οποίος σύμφωνα με τον Γκόντο «θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του πρόεδρου Στεφανόπουλου για το Τσάμικο και για τη Βόρειο Ηπειρο».

    Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γκόντο, «ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι το Τσάμικο είναι ανύπαρκτο, ενώ τόσο η αλβανική κυβέρνηση όσο και η ελληνική έχουν δηλώσει ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για την λύση του θέματος που αφορά τις περιουσίες των Αλβανών στην Ελλάδα».

    Kλέαρχος Λιάτης

    [19] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ SEECP ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στη Διυπουργική Σύνοδο Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, (SEECP) η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, υιοθέτησαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρεται η προσχώρηση ενός νέου μέλους, της Κροατίας, ενώ στη Μολδαβία παραχωρήθηκε το καθεστώς του παρατηρητή. Στο ίδιο κείμενο εκφράστηκε η προσδοκία οι εκλογές που θα γίνουν το Σάββατο στο Κόσοβο να είναι ειρηνικές, δημοκρατικές και δίκαιες για όλους τους κατοίκους.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των 9 βαλκανικών χωρών εξέφρασαν την αναγκαιότητα για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, μετά τη γνωστοποίηση, μεσούσης της Συνεδρίασης, του αποκεφαλισμού τριών Σκοπιανών ομήρων στο Ιράκ. Τέλος, στην κοινή δήλωση γίνεται ειδική μνεία, μετά από ελληνική πρόταση, για την αντιμετώπιση της ανεργίας στα Βαλκάνια ως άμεσης προτεραιότητας.

    Ιωάννα Ράντου

    [20] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία, 22 Οκτωβρίου 2004 (19:48 UTC+2)

    Ικανοποιητικό χαρακτηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση το προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, σημειώνοντας πως δεν θεωρεί αρνητική τη μείωση κατά 1/3 του αριθμού των μελών της δύναμης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως η θέση της κυβέρνησης ήταν πάντοτε ότι πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης διότι συνεχίζεται η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    ''Το ψήφισμα κινείται στις ίδιες ακριβώς γραμμές όπως και προηγούμενα ψηφίσματα για το ίδιο θέμα. Είναι τεχνικό ψήφισμα και φυσικά αναφέρεται και η συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας πράγμα το οποίο ήταν σταθερό στοιχείο όλων αυτών των ψηφισμάτων από την αρχή μέχρι σήμερα'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 2ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Συνεχίζεται κανονικά το Σαββατοκύριακο η Α1 μπάσκετ ανδρών με την διεξαγωγή της δεύτερης αγωνιστικής, όπου ξεχωρίζει το παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αρη.

    Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση, όπως φάνηκε από την σαρωτική νίκη επί του νεοφώτιστου Πανελληνίου στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Αρη που περιμένει το φάιναλ φορ του κυπέλλου στη Λάρισα.

    Στο Ιβανώφειο ο Ηρακλής υποδέχεται τον Ολυμπιακό, σε ένα παιχνίδι που είναι ανοικτό για κάθε αποτέλεσμα.

    Στην Αμαλιάδα διεξάγεται ένας από τους πλέον αμφίρροπους αγώνες της ημέρας, ανάμεσα στον Ιωνικό ΝΦ και τον Μακεδονικό, ενώ ο ΠΑΟ θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Απόλλωνα Πατρών. Στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος φιλοξενεί τον Πανελλήνιο, ενώ την πρώτη γεύση της από Α1 θα πάρει η Ολύμπια στη Λάρισα εναντίον της ΑΕΚ.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι

    ΟΑΚΑ (7μ.μ.) ΠΑΟ-Απόλλων Παπαδημητρίου-Τζάμος-Σταματόπουλος

    ΠΑΟΚ 6.30μ.ΠΑΟΚ-Άρης Κορομηλάς-Ζαβλανός-Ταβουλαρέας

    Ν. Σμύρ. 5μ.μ. Πανιώνιος-Πανελλήνιος Σχινάς-Καρακατσούνης-Διαμαντης

    Νεάπολη 5μ.μ. Ολύμπια-ΑΕΚ Βορεάδης-Χατζής-Κορομηλάς Ηλ.

    24/10

    Ιβανώφ. 6.30μ Ηρακλής-Ολυμπιακός Τανατζής-Αφεντουλίδης-Μητσόπουλος

    Αγ. Θωμά 5μ.μ. Μαρούσι-ΜΕΝΤ Χριστοδούλου-Ηλιόπουλος-Κουκουλίτσιος

    Αμαλιάδ. 4.30μ Ιωνικός Αμαλ.-Μακεδονικός Καρούσης-Μαστραφτσής-Μπήτης

    [22] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Ωρες πλέον απομένουν για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα χάντμπολ της Α1 ανδρών και γυναικών. Το παιχνίδι που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων είναι αυτό μεταξύ του Φίλιππου Βέροιας με του Πανελληνίου, ενώ αμφίρροπο παιχνίδι θα γίνει και στις Συκιές μεταξύ του ΒΑΟ και του Κιλκίς.

    Το πρόγραμμα της πρεμιέρας σε Α1 ανδρών είναι: Κατερίνης 18.00: Αρχέλαος Κατ. Διομήδης Άργους (Ανταλής, Κουτσούπης). Κορωπίου 18.00: Γ.Σ. Κορωπίου Γ.Σ. Ηλιούπολης (Μανδάς, Παπαχαρτοφύλης). ΒΑΟ 19.00: ΒΑΟ ΓΑΣ Κιλκίς (Τζαφερόπουλος, Χαριτωνίδης). Βύρωνα 19.30: Αθηναϊκός Ιωνικός GRATSIAS (Κατσίκης, Μιχαηλίδης). ΔΑΚ Καλαμαριάς 19.30 Απόλλων Καλαμαριάς ΑΣΕ Δούκα. Αύριο Κατερίνης 16.00: FILOXYL Φίλιππος Πανελλήνιος ΑΝΤ-1 (Κορρές, Παράσχος).

    Πρεμιέρα και στην Α1 γυναικών. Το πρόγραμμα είναι: Φιλίππειο 14.00: Ποσειδώνας Βέροιας Αναγέννηση Άρτας (Κουταλίδης, Μπέτμαν). Νίκαιας 14.30: Άρης Νικαίας Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών (Δημόπουλος, Τσάμος). Βύρωνα 15.15: Αθηναϊκός ΑΣΕ ΟΡΜΗ (Βήτας, Τσάκωνας). Εύοσμου ΕΚΟ 15.30: Μακεδονικός Θ. Παναθλητικός (Τόλιος, Θεοδοσάκης). Κραχτίδη Δράμας 16.00: Ελπίδες Δράμας Νέα Ιωνία (Μεϊμαρίδης, Κάργατζης).

    [23] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (19:26 UTC+2)

    Aρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται μεθαύριο η διοργάνωση των διασυλλογικών αγώνων κυπέλλου ιππασίας. O πρώτος διασυλλογικός αγώνας κυπέλλου της χρονιάς στο άθλημα της υπερπήδησης εμποδίων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Τατοίου με τους ιππείς κα τις αμαζόνες να δίνουν βροντερό παρών, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ιππασίας, Athens CSIO-W 2004.

    Από τη διοργάνωση του κυπέλλου, που ξεκινάει επίσημα θα αναδειχθούν μετά από 4 αγώνες συμπεριλαμβανομένου και του Τελικού, οι Κυπελλούχοι Αθηνών της αγωνιστικής χρονιάς 2004 2005 στις Κατηγορίες Παίδων, Γ, Β Α Εφήβων και Α Ενηλίκων. Ο Τελικός θα διεξαχθεί στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2004 στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Αθηνών.

    Οι αγώνες, που θα αρχίσουν και τις δύο ημέρες στις 10.00, θα περιλαμβάνουν την πρώτη ημέρα την Κατηγορία Γ, ύψους 1.15μ., την Παίδων ύψους 1.05μ, την Α Εφήβων ύψους 1.20μ και ένα Ελεύθερο Αγώνισμα ύψους 1.30μ. Τη δεύτερη ημέρα θα γίνουν δύο Ελεύθερα Αγωνίσματα ύψους 1.20μ. και 1.10μ. και οι Κατηγορίες Β ύψους 1.30μ και Α Ενηλίκων ύψους 1.40μ.

    [24] ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Στο κυριακάτικο παιχνίδι πρωταθλήματος με τη Χαλκηδόνα αναφέρθηκε σήμερα ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Ολυμπιακού για τον συγκεκριμένο αγώνα που θα γίνει στο γήπεδο της Νεάπολης ο Σερβοέλληνας τεχνικός τόνισε: «Ο αγώνας με τη Χαλκηδόνα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, με δεδομένο ότι ο αντίπαλός μας έχει δημιουργήσει από πέρυσι ένα ισχυρό σύνολο, ικανό να προκαλέσει προβλήματα σε οποιαδήποτε ομάδα. Επιστρέφοντας στους αγώνες του πρωταθλήματος, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, αφού δεν έχουμε περιθώρια για απώλειες βαθμών και αποκλειστικός σκοπός μας είναι η νίκη. Για να πετύχουμε το στόχο μας, θα πρέπει να παρουσιάσουμε στον αγωνιστικό χώρο τις δυνατότητές μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

    [25] Ο Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (16:52 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης θα επιδιώξει να πάρει στο αυριανό παιχνίδι με τον ΟΦΗ ο Ηρακλής. Για αυτό τον στόχο είναι αποφασισμένοι παίκτες και προπονητής... «Είναι δύσκολος αγώνας, όμως θεωρώ ότι μπορούμε πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Θέλει μεγάλη προσπάθεια, καλή τακτική και πειθαρχία για να το πετύχουμε», ανέφερε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Σέρχιο Μαρκαριάν και συνέχισε: «Δυστυχώς δεν έχουμε τους παίκτες που θα μας κάνουν τη βαθιά και με ακρίβεια πάσα. Ομως έχουμε παίκτες με ποιότητα, όπως είναι ο Μίετσελ, ο Κέιτα, ο Σινιόρι, ο Μουράτι και άλλοι».

    Ο Ουρουγουανός τεχνικός αναφέρθηκε και στα θέματα των Κώστα Νεμπεγλέρα και Μπέπε Σινιόρι που τις τελευταίες ημέρες απασχόλησαν τον Τύπο: «Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα πρέπει να το βλέπει ο προπονητής. Προσωπικά μίλησα με τον Νεμπεγλέρα και πιστεύω ότι το κατάλαβε. Η διοίκηση είπε ότι ο Νεμπεγλέρας δεν θα είναι παίκτης μας από τον Ιανουάριο και ο Νεμπεγλέρας επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία. Ετσι πιστεύω ότι δεν είχε καλή ψυχολογία για να παίξει στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ και αυτός ήταν ο λόγος που έμεινε εκτός αποστολής. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ δεν χρησιμοποιήθηκε ο Σινιόρι, με δική μου απόφαση. Από την άλλη ο Σινιόρι μου ζήτησε δύο τρεις μέρες άδεια για το πρόβλημα που έχει με τα δόντια του και του την έδωσα. Δεν συμβαίνει τίποτε άλλο».

    Κάνοντας μια ανασκόπηση των προηγούμενων παιχνιδιών ο προπονητής του Ηρακλή, Σέρχιο Μαρκαριάν τόνισε: «Εχουμε σήμερα έξι βαθμούς. Μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα με τον ΠΑΟΚ ήταν άδικο. Φυσικά ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είναι μεγάλοι σύλλογοι και όλα τα αποτελέσματα όταν παίζεις με αυτούς είναι ανοικτά. Πάντως μας λείπει το καλό και εύκολο γκολ. Τώρα έχουμε τον Παπαποστόλου, στον οποίο πρέπει να δώσουμε ευκαιρία και μακάρι να μας δώσει τα γκολ που χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

    [26] ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Ο ΚΑΡΖΑΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΕΝΟ ΤΟ 75% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ

    Καμπούλ, 22 Οκτωβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξακολουθεί και σήμερα να προηγείται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση των τριών τετάρτων των ψηφοδελτίων, όμως το προβάδισμά του μειώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Ο Καρζάι με βάση τα σημερινά αποτελέσματα εξασφαλίζει το 54,4% των ψήφων, ενώ ακολουθεί με 17,5% ο τατζίκος πρώην υπουργός παιδείας Γιούνους Κανούνι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο η εκλογική επιτροπή. Έπονται οι πολέμαρχοι Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ με 11%, και Μοχάμαντ Μοχακίκ με 10,2%.

    Το ενδεχόμενο και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών φαίνεται να απομακρύνεται, σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του Καρζάι, ενώ ο εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας, Χαμίντ Ειμι, δήλωσε ότι είναι 100% βέβαιος για τη νίκη.

    [27] ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΑΣΑΝ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Λονδίνο, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Σε βιντεοταινία που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η Μάργκαρετ Χασάν, μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης που απήχθη στη Βαγδάτη την Τρίτη, καλεί τους Βρετανούς να τη βοηθήσουν και ζήτησε την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων, μετέδωσε το BBC.

    Η κ. Χασάν έχει την ιρλανδική, την βρετανική και την ιρλανδική ιθαγένεια- εμφανίζεται να λέει ότι ίσως είναι οι τελευταίες της στιγμές και ότι δεν θέλει να πεθάνει όπως ο Κένεθ Μπίγκλι, που αποκεφαλίστηκε από τους απαγωγείς του στις αρχές Οκτωβρίου.

    Από το βίντεο δεν διακρίνεται ποιοι είναι οι απαγωγείς της κ. Χασάν, η οποία είναι παντρεμένη με Ιρακινό και ζει στο Ιράκ 30 χρόνια.

    Ο επιτετραμμένος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιρλανδία είχε εκφράσει νωρίτερα την αισιοδοξία του ότι θα αφεθεί ελεύθερη η Μάργκαρετ Χασάν. Την Τετάρτη μεταδόθηκε από πολλούς αραβικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κοινή έκκληση του υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας και της ηγεσίας των Παλαιστινίων για την απελευθέρωσή της.

    Οι αρχές της ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν ότι έχουν εκτελεσθεί από τους απαγωγείς τους στο Ιράκ τρεις πολίτες της χώρας, που κρατούνταν όμηροι από τις 21 Αυγούστου. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στην έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στη Ντόχα του Κατάρ, όπου εξέτασε βίντεο που αποδείκνυε το θάνατο των τριών ομήρων.

    «Ισχυρότερη η αντίσταση»

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον η αμερικανική κυβέρνηση επανεξετάζει τις εκτιμήσεις της για την ιρακινή αντίσταση. Δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, που μεταφέρει δηλώσεις ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων, αναφέρει ότι τα μαχητικά μέλη της ιρακινής αντίστασης ξεπερνούν κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ανέρχονται σε οκτώ με δώδεκα χιλιάδες.

    Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

    Ο συντάκτης για θέματα διεθνούς ασφαλείας του BBC, Ντέιβιντ Μπάμφορντ, υπενθυμίζει ότι πριν λίγο καιρό ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε κάνει λόγο για «μερικά άτομα χωρίς μέλλον», μιλώντας για την ιρακινή αντίσταση, ενώ ο πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, την είχε αποκαλέσει «σπείρα εγκληματιών πολέμου».

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ο πυρήνας της αντίστασης δεν ξεπερνούσε τις δύο χιλιάδες. Τώρα όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Λευκός Οίκος επανεξετάζει τις εκτιμήσεις του προς τα πάνω. Η νέα εκτίμηση αναπόφευκτα θα επηρεάσει την τακτική του αμερικανικού στρατού, στη πορεία προς τις εκλογές του Ιανουαρίου στο Ιράκ, εκτιμά ο συντάκτης του BBC.

    [28] ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η ΠΑΛΑΘΙΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΡΟ

    Μαδρίτη, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Η Ισπανίδα ευρωπαία επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο "δεν ευχήθηκε το θάνατο κανενός" διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε χθες η επίτροπος η οποία δήλωσε ότι εύχεται το θάνατο του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Η κα. ντε Παλάθιο που είναι επίτροπος αρμόδια για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "δεν ευχήθηκε το θάνατο κανενός", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της, Αμαντόρ Σάντσες - Ρίκο.

    Ωστόσο έγινε γνωστό ότι σε "ανεπίσημο γεύμα" με Ισπανούς δημοσιογράφους, χθες στις Βρυξέλλες, η επίτροπος δήλωσε: "Ελπίζω να πεθάνει ο Κάστρο και εύχομαι να το δω".

    "Δεν επιθυμώ το θάνατο κανενός αλλά η μόνη λύση θα ήταν η εξαφάνιση του Κάστρο", πρόσθεσε η επίτροπος οι δηλώσεις της οποίας έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας στα ισπανικά ΜΜΕ.

    [29] ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ: Ο ΜΠΟΥΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ρώμη, 22 Οκτωβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι αναμένει ο Τζορτζ Μπους να νικήσει στις προεδρικές εκλογές, πρόσθεσε όμως ότι η Ιταλία θα παραμείνει ένας πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

    "Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι ο επόμενος πρόεδρος που θα εκλεγεί θα είναι ο Μπους", φέρεται να δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Ερωτηθείς, τι θα συμβεί σε περίπτωση που επικρατήσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζον Κέρι, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε: "Είμαστε πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και θα συνεχίσουμε την πολιτική των στενών σχέσεων".

    [30] Η ΔΟΥΜΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ

    Μόσχα, 22 Οκτωβρίου 2004 (19:18 UTC+2)

    Η ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) επικύρωσε σήμερα το Πρωτόκολλο του Κιότο ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή της συνθήκης αυτής που έχει στόχο την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μετέδωσε το Ρόυτερ. Υπέρ της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου ψήφισαν 334 βουλευτές, κατά 73 και δύο απείχαν.

    Το κείμενο θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί και από τη ρωσική Άνω Βουλή-μια τυπική διαδικασία-και μετά να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος με τη σειρά του θα το στείλει στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [31] "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΡΩΪΝΑ" ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Η πετυχημένη σειρά Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά συνεχίζεται και φέτος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ξεναγώντας μικρούς και μεγάλους στον συναρπαστικό κόσμο της Μουσικής, μέσα από αγαπημένα, διαχρονικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

    Στις 31 Οκτωβρίου ώρα 11.30πμ σε μία συναυλία με τίτλο Το Παραμύθι στη Μουσική η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά θα ερμηνεύσει: Η μητέρα μου η χήνα του Μωρίς Ραβέλ και Σεχραζάντ του Νικολάι Ρίμσκυ-Κόρσακωφ. Πρόκειται για δύο από τα ωραιότερα παραμύθια που θα ζωντανέψουν μέσα από δημοφιλείς μελωδίες και τη μοναδική αφήγηση του Αλέξη Κωστάλα.

    Η μητέρα μου η χήνα βασίζεται στα παραμύθια Η ωραία κοιμωμένη, Ο Κοντορεβυθούλης, Λαϊντερονέτ, η αυτοκράτειρα των παγόδων, Η πεντάμορφη και το τέρας και Ο Νεραϊδόκηπος, που διάβαζε ο Ραβέλ στα παιδιά μιας φιλικής του οικογένειας. Προκειμένου να ενθαρρύνει τους μικρούς του φίλους να παίξουν πιάνο δημόσια, έγραψε αρχικά ένα πιανιστικό έργο για 4 χέρια, μελοποιώντας σκηνές από τα παραμύθια. Αργότερα, ο Ραβέλ το ενορχήστρωσε και το χρησιμοποίησε ως μουσική υπόκρουση για το μπαλέτο Η ωραία κοιμωμένη. Έκτοτε Η μητέρα μου η χήνα είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές έργο που συμπεριλαμβάνεται συχνά στο ρεπερτόριο των ορχηστρών.

    Η Σεχραζάντ είναι μία συμφωνική σουίτα βασισμένη στον κύκλο παραμυθιών Χίλιες και Μία Νύχτες ή αλλιώς Παραμύθια της Χαλιμάς. Ο Ρίμσκυ-Κόρσακωφ γοητευμένος από τα αραβικά παραμύθια, συνέθεσε το έργο το 1888 χρησιμοποιώντας επεισόδια και θέματά τους διάσπαρτα στα τέσσερα μέρη της σουίτας χωρίς συγκεκριμένη σύνδεση μεταξύ τους. Συνέθεσε μάλιστα μελωδίες που συνδέονται με τις ιστορίες και τους ήρωες των παραμυθιών, έτσι ώστε κάθε φορά που εμφανίζεται στο έργο ένα μουσικό θέμα, ο ακροατής να αναγνωρίζει ποιον περιγράφει η μουσική.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 12 και 6 (μαθητικά - φοιτητικά).

    [32] ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2004 (15:12 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Καραμανλής, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου δίωρη συνάντηση για θέματα του υπουργείου Πολιτισμού με τον υφυπουργό Πέτρο Τατούλη και το γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Ζαχόπουλο.

    Εξερχόμενος ο κ. Τατούλης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα θεσμοθετηθεί με νόμο ο νέος οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ μέχρι πρότινος ίσχυε Προεδρικό Διάταγμα.

    Σε ερώτηση σχετική με τη μουσειακή πολιτική του υπουργείου, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ διευκρίνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την ανέγερση του νέου Μουσείου και δρομολογείται ο κανονισμός λειτουργίας.

    [33] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΣΚΑΛΚΩΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

    Χανιά, 22 Οκτωβρίου 2004 (14:00 UTC+2)

    Συνεχίζεται αύριο και την Κυριακή στο Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων, το τριήμερο αφιέρωμα στον διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, που διοργανώνει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Ο Σκαλκώτας και η εποχή του», με ομιλητές τους Α. Πολίτη, καθηγ. Πανεπιστημίου Κρήτης, τον E. Ματθιόπουλος, επίκ. καθηγ. Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Α. Καστρινάκη, επίκ. καθηγ. Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Κ. Δεμερτζή, Δρ. Μουσικολογίας. Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου. Την Κυριακή η σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου.

    [34] "Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ" ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (13:03 UTC+2)

    Τον «Αυτοκράτορα Μιχαήλ» του Άγγελου Τερζάκη, , ανεβάζει σήμερα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πρώην «Βασιλικό Θέατρο». Το έργο ανήκει στις «βυζαντινές τραγωδίες» του Άγγελου Τερζάκη και αναφέρεται στην ιστορία του Μιχαήλ Δ' του Παφλαγόνα, που βασίλευσε από το 1034- 1041. Είναι ένας νέος όμορφος, αλλά ασθενικός, που ανέβηκε στο θρόνο όταν τον ερωτεύτηκε η Ζωή η Πορφυρογέννητη, κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η' και πρώην σύζυγος του Ρωμανού Αργυρού. Αυτοκράτορας σε χρόνια δύσκολα, άσημος κληρονόμος αυτοκρατόρων την εποχή της ακμής του Βυζαντίου, έγινε μάρτυρας της παρακμής του κράτους και του ίδιου. Μια αγωνιώδης ύπαρξη, με μια διαρκή αμφιβολία, μελαγχολία και μετάνοια και σταδιακά απομονώνεται, αφήνοντας τους άλλους να νέμονται την εξουσία.

    Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, τα σκηνικά είναι του Άγγελου Αγγελή, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Πέτρου Ταμπούρη. Παίζουν: Νόνικα Γαλινέα, Μάνος Ζαχαράτος, Βασίλης Σεϊμένης, Δημήτρης Μόσχος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Φώτης Ζήκος, Θανάσης Κεραμίδας, Αλέξανδρος Τσακίρης, Γιώργος Κώτσος, Νινή Βοσνιάκου, Δημήτρης Καμπερίδης, Θωμάς Γκαγκάς, Γιώργος Καύκας, Χάρης Τσιτσάκης, Κώστας Χαλκιάς, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιάννης Σαμσιάρης, Κώστας Γακίδης, κ.ά.

    [35] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥΣ"

    Θεσσαλονίκη, 22 Οκτωβρίου 2004 (12:45 UTC+2)

    «Οι Θεσσαλικοί σιδηρόδρομοι 1881-1955» είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ στο Κουρσούμ Τζαμί των Τρικάλων.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων και ντοκουμέντα σε 240 πλαίσια από όλα τα στάδια κατασκευής του δικτύου και της ιστορικής γραμμής του τρένου του Πηλίου. Επίσης η θεματολογία της έκθεσης διανθίζεται από απόψεις πόλεων και χωριών της Θεσσαλίας στα τέλη του 19ου αιώνα πλάνα από την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε πολιτικές προσωπικότητες και ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την κατασκευή του δικτύου, όπως ο ατυχής για την χώρα ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 22 October 2004 - 18:14:05 UTC