Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ, ΕΚΤΙΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
  • [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [03] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ Φ.ΣΥΡΙΓΟ
  • [04] Ρ.ΠΡΟΝΤΙ: "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ"
  • [05] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ. ΣΥΡΙΓΟΥ
  • [06] ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ Ο Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ
  • [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [10] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΙATCA
  • [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ EUROGROUP ΚΑΙ ECOFIN
  • [12] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [13] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΤΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [14] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΘΗΣΕ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ Χ.Α.
  • [15] ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ
  • [16] ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ VINCI
  • [17] ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΟΝΕ ΚΑΙ ERM II ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [18] Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΡΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ
  • [19] ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [20] ΣΚΑΖΝΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ
  • [21] Ο Κ. ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ
  • [22] Ο ΜΟΥΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΪΝΗΣ
  • [23] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
  • [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [25] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕ 60 ΧΩΡΕΣ
  • [26] ΗΠΑ: ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ
  • [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [28] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΑΝΑΛΙ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [29] ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΤ3
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΥΡΩΝ
  • [33] "ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [34] ME TOΥΣ "ΟΡΝΙΘΕΣ" ΤΙΜΑ ΤΟ ΜΜΘ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

  • [01] ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ, ΕΚΤΙΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τίρανα, 19 Οκτωβρίου 2004 (13:48 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της προεδρικής εκλογής, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο διάδοχός του θα εκλεγεί «μάλλον με κοινή συναίνεση των μεγάλων κομμάτων».

    Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής κ. Σερβέτ Πελούμπι στα Τίρανα, ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε: «Καίτοι πολιτεύομαι πολλά χρόνια, μόνο 17,5 χρόνια ήμουν βουλευτής, ακόμα νοσταλγώ το κόμμα του Κοινοβουλίου. Βεβαίως τότε η κατάσταση μεταξύ των κομμάτων ήταν πιο δύσκολη.

    Σήμερα η πολιτική ζωή είναι ομαλή. Χαίρω ιδίως γιατί, όπως φαίνεται, ο διάδοχός μου θα εκλεγεί μάλλον με κοινή συναίνεση των μεγάλων κομμάτων. Και αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για το κύρος του προσώπου που θα εκλεγεί, αλλά γιατί θα αποφύγουμε και τις εκλογές. Διότι το σύνταγμά μας έχει μία περίεργη πρόβλεψη πως αν δεν επιτευχθεί μία συγκεκριμένη πλειοψηφία οδηγούμαστε σε εκλογές», σημείωσε ο κ. Στρεφανόπουλος.

    [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (17:17 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους για την αγορά πετρελαίου, τόνισε ότι παρακολουθούνται οι διεθνείς εξελίξεις και δεν απέκλεισε τη λήψη πρόσθετων πρωτοβουλιών στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ωστόσο, ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν κατ' αρχήν υπόψη οι ανάγκες του προϋπολογισμού, που, όπως είπε, είναι φιλόδοξος, αλλά έχει και τις δυσκολίες του, ενώ προβλέπει αυξημένες σε σχέση με το 2004 κοινωνικές δαπάνες, αυξημένα έσοδα και συγκράτηση των ελαστικών δαπανών.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Αλογοσκούφης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη πρωτοβουλίες προς δυο κατευθύνσεις. Η μια αφορά στη συνεννόηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για να περιοριστούν τα περιθώρια κέρδους και η άλλη στην μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης του πετρελαίου θέρμανσης.

    [03] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟΝ Φ.ΣΥΡΙΓΟ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (12:33 UTC+2)

    Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Αθανασίου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον αθλητικογράφο Φίλιππο Συρίγο στην Κεντρική Κληνική όπου νοσηλεύεται, έπειτα από αίτημα του προϊσταμένου της εισαγγελίας, ο οποίος είχε ζητήσει να έχει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση.

    Τον τραυματία, επισκέφθηκε σήμερα και ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας ο οποίος είχε μια πρώτη συζήτηση μαζί του, καθώς η κατάσταση υγείας του τραυματία δεν του επιτρέπει να δώσει κατάθεση.

    Στο μεταξύ έχουν ήδη ληφθεί καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες καθώς και από πρόσωπα του περιβάλλοντος του Φίλιππου Συρίγου

    [04] Ρ.ΠΡΟΝΤΙ: "ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ"

    Βρυξέλλες, 19 Οκτωβρίου 2004 (13:10 UTC+2)

    Ράπισμα στις τελευταίες προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλει ως «Τουρκοκυπριακό κράτος» το κατεχόμενο τμήμα της Βόρειας Κύπρου, αποτελεί η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.,, καθηγητή Γιώργου Παπαστάμκου, τονίζει με έμφαση ότι «η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι οι υπό εξέταση περιοχές (περιοχές στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο) πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τρίτη χώρα».

    Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε ζητήσει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει ως προς την επιλογή της νομικής βάσης του προτεινόμενου κανονισμού που αφορά στη χρηματοδοτική συνδρομή υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ειδικότερα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, εκκινώντας από την παραδοχή ότι ουδείς αμφισβητεί πως τα πλεονεκτήματα της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να καταστούν προφανή τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και για τους Τουρκοκυπρίους, εστίασε τα ερωτήματά του στην ορθότητα και στη θεσμική ασφάλεια που παρέχει η επιλεγείσα νομική βάση.

    Απαντώντας ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι προς τον κ. Παπαστάμκο, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή αναζήτησε τη νομική βάση στη συγκεκριμένη διάταξη της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (άρθρο 308), η οποία προορίζεται να καλύπτει νομικά κενά, "προκειμένου να αποφευχθεί ευθύς εξαρχής οποιαδήποτε ακανθώδης συζήτηση γι΄ αυτά τα εξαιρετικά ευαίσθητα και δυσχερή ζητήματα". Ακόμη, ο κ. Πρόντι δικαιολόγησε την προσφυγή στη συγκεκριμένη νομική βάση και όχι στα άρθρα της Συνθήκης που αφορούν στην αναπτυξιακή συνεργασία και στην οικονομική, χρηματοδοτική και τεχνική συνεργασία με τρίτες χώρες, καθώς "η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι οι υπό εξέταση περιοχές (περιοχές στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο) πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τρίτη χώρα".

    Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαστάμκου, που αφορούσε στην επιλογή της νομικής βάσης της πρότασης κανονισμού για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με την τουρκοκυπριακή κοινότητα - νομική βάση η οποία αφορά στην κοινή εμπορική πολιτική με τρίτες χώρες - ο κ. Πρόντι υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης επιλογής θεωρώντας ότι καμία άλλη νομική βάση δεν είναι διαθέσιμη για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

    Τέλος, ο Επίτροπος κ. Φερχόιγκεν, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπαστάμκου για τον εν γένει ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την Κύπρο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής αποσκοπούν να θέσουν τέρμα στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολύνουν την επανένωση της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [05] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ. ΣΥΡΙΓΟΥ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Σταθερή κρίνεται από τους γιατρούς η κατάσταση της υγείας του Φίλιππου Συρίγου, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών.

    Αύριο, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας και σε τρεις με τέσσερις μέρες να πάρει εξιτήριο.

    [06] ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ Ο Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ

    Aθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:36 UTC+2)

    Την προσχώρησή του στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς Νίκος Μπίστης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Μπίστης σημείωσε ότι τα στελέχη της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς θα συμμετέχουν στον προσυνεδριακό διάλογο στο ΠΑΣΟΚ ενώ ο ίδιος μετά το συνέδριο θα ενταχθεί και επίσημα στο ΠΑΣΟΚ.

    Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει ένα μεγάλο κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες της χώρας.

    [07] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Στην τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων που αφορούν τη μετανάστευση θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφης και Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν κενά στην ισχύουσα νομοθεσία για τη μετανάστευση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιχειρήσεις σκούπα καθώς διαπιστώθηκε πως δεν είναι αποτελεσματικές.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:32 UTC+2)

        «Και με τις σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Παπανδρέου, αποκαλύπτει την αδυναμία του ίδιου και του κόμματός του να αντιληφθούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών και να ανταποκριθούν σε αυτές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

    «Όσο πιο γρήγορα το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου προσαρμοστούν στην πραγματικότητα, τόσο το καλύτερο για τους ίδιους και για τον τόπο», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Καβάλα, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων των δύο νομών, Δράμας και Καβάλας, των μελών των δύο νομαρχιακών συμβουλίων, καθώς επίσης και των μελών όλων των δημοτικών συμβουλίων του συνόλου των δήμων των δύο νομών, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας, στην Καβάλα.

    Αυτό αποφασίσθηκε σε σύσκεψη του νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας, σε συνέχεια της σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί πριν από λίγες ημέρες στην Καβάλα, έπειτα από πρόταση του Νομάρχη Καβάλας, Θεόδωρου Καλλιοντζή. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ένταξη των δύο νομών της Ανατολικής Μακεδονίας στη Δ΄ ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων.

    Ο Νομάρχης Δράμας, Κώστας Ευμοιρίδης, προέβη σε μία σύντομη περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς επίσης και σε μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, παρουσιάζοντας και επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα ποσοστά καταγεγραμμένης ανεργίας στους δύο νομούς.

    Όπως σημειώθηκε, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν περίτρανα πως τα τελευταία χρόνια, λόγω της διαφοράς στο ύψος των ενισχύσεων που παρέχονται σε επενδύσεις και επιχειρηματικά σχέδια στους πέντε νομούς της περιφέρειας, παρατηρείται μία σταδιακή αποβιομηχάνιση, με αποτέλεσμα συνολικά στους δύο νομούς να έχουν καταργηθεί στην πράξη περισσότερες από 10.500 θέσεις εργασίας.

    Παράλληλα αποφασίσθηκε κατά τη σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να προταθεί η κάθοδος αντιπροσωπείας στην Αθήνα με σκοπό να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, αλλά και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ώστε να τους τεθούν υπόψιν τους τα αιτήματα των εκπροσώπων των δύο νομών.

    Ακόμη τονίσθηκε πως θα πρέπει να επιδιωχθεί ως δεύτερο βήμα το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών και των εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων των δύο νομών για δύο ημέρες.

    [10] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΙATCA

    Aθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:26 UTC+2)

    Ύστερα από ενέργειες του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, μεταφέρεται από την Αυστραλία στην Αθήνα η έδρα του διεθνούς οργανισμού ΙΑΤCA (International Personnel Certification Association) για την πιστοποίηση υπηρεσιών. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη στο ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, έπαιξε η επίκληση από τη χώρα μας των εκσυγχρονισμένων υποδομών, η στρατηγική θέση της Αθήνας και το κύρος της χώρας μας από το «κεκτημένο» της επιτυχίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τη φιλοξενία της νέας έδρας του IATCA διεκδίκησαν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα.

    O IATCA είναι παγκόσμιος οργανισμός στον οποίο εκπροσωπούνται φορείς πιστοποίησης επαγγελματιών, ενώσεις επαγγελματιών, φορείς εκπαίδευσης και συμβούλια διαπίστευσης από 23 χώρες και από 5 Ηπείρους με περισσότερους από 100.000 πιστοποιημένους επαγγελματίες σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία στο Ανώτατο Συμβούλιο του IATCA. Τη θέση του Προέδρου του οργανισμού ανέλαβε, μέσω αρχαιρεσιών, ο διευθύνων σύμβουλος του PrCert Hellas Δρ. Γεώργιος Αναστασόπουλος. Στο Ανώτατο Συμβούλιο του IATCA, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, εκπροσωπούνται εκτός από την Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Μ. Βρετανία, η Ινδία, η Κίνα, η Ιταλία και η νότιος Αφρική. Tη χώρα μας εκπροσωπεί στο IATCA ο Οργανισμός Πιστοποίησης Επαγγελματιών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων PrCert Hellas.

    [11] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ EUROGROUP ΚΑΙ ECOFIN

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Η δημοσιονομική κατάσταση τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ και ειδικότερα της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, που έχουν κοινή συνιστώσα ότι το έλλειμμα που παρουσιάζουν είναι υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ, θα τεθεί επί τάπητος αύριο και την Πέμπτη στο Eurogroup και το ECOFIN αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων στο Λουξεμβούργο.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών των συμβουλίων η συζήτηση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αναμένεται να εστιαστεί στα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει στη «δημοσιονομική νομιμότητα» του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή να μειώσει το έλλειμμα από το εκτιμώμενο 5,3% του ΑΕΠ φέτος σε τιμή κάτω του 3%.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης τις προηγούμενες ημέρες είχε αποκλείσει την πιθανότητα να ζητηθεί παράταση από τους εταίρους μας.

    Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα ασχοληθούν και με την παροχή ποιοτικών στατιστικών στοιχείων των κρατών-μελών της ΕΕ προς τα αρμόδια θεσμικά όργανα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει εκφράσει στο παρελθόν αμφιβολίες για την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων που τους διαβιβάζονται. Στο ECOFIN αναμένεται να συζητηθεί και το πρόγραμμα μείωσης του δημοσίου ελλείμματος της Ολλανδίας.

    Ειδικότερα, τα θέματα που θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο Εurogroup είναι τα εξής:

    -Τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης με ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα.

    Στην άτυπη συνάντηση του Σεπτεμβρίου εξετάσθηκε μεταξύ των άλλων πολιτικών επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων. Με σκοπό τη διευκόλυνση των συζητήσεων, η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG) ετοίμασε σημείωμα το περιεχόμενο του οποίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο.

    -Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Ολλανδίας.

    Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή ετοίμασε σχόλια σχετικά με την αξιολόγηση των μέτρων που έλαβε η Ολλανδία σε συνέχεια της Σύστασης του Συμβουλίου για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, με βάση το άρθρο 104(7) της Συνθήκης. Η εν λόγω αξιολόγηση της Ευρ. Επιτροπής θα συζητηθεί εν όψει εξέτασης του θέματος στο Συμβούλιο ECOFIN της 21ης/10/2004.

    - Δημοσιονομικές εξελίξεις στα πλαίσια των δημοσιονομικών ανακοινώσεων του Σεπτεμβρίου.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, η Eurostat γνωστοποίησε τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών ανακοινώσεων της 1ης Σεπτεμβρίου. Υπό το φως των πρόσφατων στοιχείων θα ανταλλαχθούν απόψεις σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις των χωρών της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

    - α) Ενημέρωση για τις συζητήσεις της Ομάδας των επτά (G7)

    β) Έγκριση του αναθεωρημένου εγχειριδίου με τις μεθόδους εργασίας της Ευρωζώνης.

    γ) Έκθεση του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) σχετικά με τις προκαταρκτικές συζητήσεις της ομάδας για το Μηχανισμό Συναλλαγματικής Ισοτιμίας ΙΙ (ERM II) της Πολωνίας.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο Ecofin είναι τα ακόλουθα:

    - Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    * Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος: Σε συνέχεια της σύστασης του Συμβουλίου προς την Ολλανδία. Θα συζητηθούν τα μέτρα που έλαβε η Ολλανδία σε συνέχεια της Σύστασης του Συμβουλίου για μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, με βάση το άρθρο 104(7) της Συνθήκης.

    * Ανακοίνωση Σεπτεμβρίου 2004 σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Η ανακοίνωση, την οποία συνέταξε η Ευρ. Επιτροπή και υπέβαλε στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή(EFC), παρουσιάζει μία αντικειμενική επισκόπηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και του δημοσίου χρέους των κρατών μελών της ΕΕ και συνοψίζει τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι πίνακες που υπέβαλαν τα μέλη, με σκοπό την εξεύρεση λύσεων και τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και της επικαιρότητας των στατιστικών στοιχείων.

    - Δημοσιονομικό πλαίσιο 2007 2013: Δημοσιονομική πειθαρχία και ευελιξία.

    Στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών προοπτικών για την περίοδο 2007-13 που κατέθεσε η Ευρ. Επιτροπή στις 14 Ιουλίου 2004, περιλαμβάνονται και οι προτάσεις της για την αναθεώρηση της Διοργανικής Συμφωνίας του 1999, η οποία κάλυπτε την περίοδο 2000 2006.

    Η εν λόγω συμφωνία μεταξύ Επιτροπής, Συμβουλίου και Κοινοβουλίου αφορά στις κύριες προτεραιότητες καθώς και στη σύνθεση και στο μέγιστο ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σκοπός της συμφωνίας είναι η εφαρμογή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η βελτίωση της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, καθώς και η καλύτερη συνεργασία μεταξύ των οργάνων της κοινότητας κατά την κατάρτιση αυτού.

    - Πρωτοβουλία Κανονιστικής Μεταρρύθμισης Μεθοδολογία μέτρησης της διοικητικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.

    Το Συμβούλιο Ecofin της 9ης Μαρτίου 2004 και ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης του ιδίου μήνα αποφάσισαν την ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας μέτρησης της διοικητικής επιβάρυνσης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής, η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC) συνιστά μια μέθοδο μέτρησης παρόμοια αλλά όχι απαραίτητα πανομοιότυπη με το Μοντέλο Σταθερού Κόστους (Standard Cost Model SCM) που χρησιμοποιείται από τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη βάση μιας σειράς συμφωνημένων κατηγοριών κριτηρίων (building blocks). Τονίζει επίσης ότι έμφαση πρέπει πρωτίστως να δοθεί στη μέτρηση της επιβάρυνσης που προκαλείται από το κοινοτικό και δευτερευόντως από το εθνικό δίκαιο.

    - Προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

    Σε εφαρμογή του άρθρου 280, παρ. 5 της Συνθήκης της ΕΕ, η Ευρ. Επιτροπή συνέταξε την ετήσια έκθεση του 2003 για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και την καταπολέμηση της απάτης, την οποία θα παρουσιάσει στο προσεχές Συμβούλιο Ecofin ο αρμόδιος για τα θέματα αυτά Επίτροπος. Στην έκθεση γίνεται μια περιεκτική και επιλεκτική παρουσίαση των ενεργειών της Ευρ. Επιτροπής καθώς και των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη.

    [12] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (18:45 UTC+2)

    Εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου η προθεσμία που έχουν οι αγρότες που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 65.000 αιτήσεις, που εντάσσονται στην τροπολογία για τα πανωτόκια, από τις οποίες το 90% αφορούν σε αγροτικά δάνεια.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ έχει ανακοινώσει σημαντικές μειώσεις επιτοκίων για παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου νόμου για τα πανωτόκια.

    Συγκεκριμένα η ΑΤΕ έχει μειώσει τα επιτόκια κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, από 8% σε 5%, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Το 1% της μείωσης δίνεται από το κράτος σε εφαρμογή δέσμευσης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Η χρονική διάρκεια εξόφλησης θα φτάνει τα δέκα χρόνια, με δύο χρόνια περίοδο χάριτος, τη στιγμή που για τους υπόλοιπους οφειλέτες η αντίστοιχη διάρκεια είναι επτά χρόνια.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνονται, η σχετική ρύθμιση αφορά πάνω από 100.000 αγροτικές οικογένειες και θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τους αγρότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

    [13] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΤΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (18:33 UTC+2)

    Επαφές με 60 επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Ρόδου πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ), Τάκης Αράπογλου, με τους οποίους και συζήτησε θέματα που τους απασχολούν.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου, η ήδη ανεπτυγμένη Ρόδος έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο, με τις προσπάθειες όλων, διευκρινίζοντας ότι με την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών, θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες και θα ενισχυθούν οι προϋποθέσεις επιχειρηματικής, αλλά και περαιτέρω τουριστικής, ποιοτικής ανάπτυξης.

    [14] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΩΘΗΣΕ ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2004 (16:43 UTC+2)

    Παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), διέγραψε θετική πορεία κατά τη σημερινή συνεδρίαση, δεν κατάφερε, ωστόσο, να συντονιστεί με την έντονα ανοδική τροχιά που ακολουθούν από το πρωί οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και σημειώθηκαν τοποθετήσεις σε όλο το φάσμα των μετοχών του.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,41% και διαμορφώθηκε στις 2.419,32 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, ο δείκτης αναρριχήθηκε έως το επίπεδο των 2.422,33 μονάδων, ενώ συνάντησε το χαμηλότερό του σημείο στην περιοχή των 2.414,16 μονάδων.

    Καθοριστικά, στην ενίσχυση του δείκτη, επέδρασε η ένταση των τοποθετήσεων των επενδυτών σε επιλεγμένους κλάδους της περιφέρειας, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η έστω συντηρητική ανοδική πορεία των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Πάντως, αναιμικός ήταν και σήμερα Τρίτη ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και έφθασε στο ποσό των 101,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8.886.400,00 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι εκείνο του ΟΠΑΠ, ύψους 1.646.000,00 ευρώ, στα 16,46 ευρώ.

    Εξάλλου, ισορροπημένο, παρά την άνοδο της περιφέρειας, ήταν και το ισοζύγιο των μετοχών, που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ, με τις 134 από αυτές να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 128 πτωτικών και 142 αμετάβλητων.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (15,57%), ΒΙΟΣΩΛ (11,11%) και της ΚΑΛΠΙΝΗΣ (10,39%). Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν οι τίτλοι των ΞΙΦΙΑΣ (11,63%), ΙΝΤΕΑΛ (11,11%) και της ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ (9,82%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Θετικό πρόσημο έφεραν με τη λήξη των συναλλαγών και οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με μπροστάρη τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος και ενισχύθηκε κατά 0,84%, έναντι κερδών 0,31% για τον FTSE/ASE 140, 0,27% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips και 0,25% για τον Mid 40 της μέσης.

    Ενθαρρυντική πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με το μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 0,38% και το δε δεύτερο να σημειώνει ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,07%.

    Ώθηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έδωσαν οι τοποθετήσεις στη μετοχή της COSMOTE (+1,30%), που αντιστάθμισε τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους τίτλους των FORTHNET (1,25%), OTE (1,10%) και της ΛΑΝ ΝΕΤ (0,99%).

    Θετικά στη διαμόρφωση της θετικής εικόνας στις τράπεζες επέδρασε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των ΓΕΝΙΚΗ (2,28%) και της Εμπορικής (1,33%), που αντιστάθμισαν τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των ΑΤΕ (3,61%), ΑΤΤΙΚΗΣ (3,52%), ASPIS (2,71%), ΕΓΝΑΤΙΑ (1,40%) και ΚΥΠΡΟΥ (1,26%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα ωστόσο να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού την κατιούσα ακολούθησαν οι επτά από το σύνολο των 22 δεικτών.

    Αισθητή πτώση της τάξης του 3,12% σημείωσε ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, λυγίζοντας υπό το βάρος των ισχυρών πιέσεων στις μετοχές της ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ (4,16%).

    Πτωτικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών (0,98%), των ασφαλειών (0,79%), του λιανικού εμπορίου (0,78%), των βασικών μετάλλων (0,59%),του χονδρικού εμπορίου (0,22%) και της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (0,18%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της ανόδου αναδείχθηκε ο δείκτης των εκδόσεων και εκτυπώσεων, ο οποίος και ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 4,97%, λαμβάνοντας ώθηση από την αύξηση των τοποθετήσεων στις μετοχές των Χ.Κ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ (15,57%), ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (7,14%) και της ΙΜΑΚΟ (3,95%).

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,30% κατέγραψε ο κλάδος των διυλιστηρίων, με αιχμή του δόρατος τη μετοχή των ΕΛΠΕ (+3,13%), αλλά και της ανόδου της ΜΟΤΟΡ OIL (0,46%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν οι δείκτες των συμμετοχών (1,50%) και των βιομηχανιών (1,05%), ενώ αισθητή άνοδο εμφάνισαν και οι κλάδοι των επενδύσεων (0,99%), της πληροφορικής και των κατασκευαστικών (αμφότεροι 0,98%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,65%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,27%). Τη μικρότερη ενίσχυση παρουσίασαν οι δείκτες της παράλληλης αγοράς και της κλωστοϋφαντουργίας, εμφανίζοντας αντίστοιχα κέρδη της τάξης του 0,14% και 0,11%.

    [15] ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ Ο ΖΟΥΖΟΥΛ

    Ζάγκρεμπ, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:35 UTC+2)

    Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Μίομιρ Ζουζούλ, το ενδεχόμενο να λάβει η χώρα του πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην επόμενη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2005 ή στις αρχές του 2006.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina, ο επικεφαλής της κροατικής διπλωματίας χαρακτήρισε ρεαλιστική την προοπτική να δοθεί στη χώρα του το «πράσινο φως» για ένταξη στους κόλπους της Συμμαχίας κατά την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    Σημειώνεται ότι μεθαύριο, η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα εξετάσει το ετήσιο σχέδιο για εναρμονισμό με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ που υπέβαλε η Κροατία στις 2 Οκτωβρίου, στην Πολιτική Επιτροπή της Συμμαχίας.

    [16] ΜΠΑΣΕΣΚΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ VINCI

    Βουκουρέστι, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:30 UTC+2)

    Νέο σκάνδαλο φαίνεται να συγκλονίζει την πολιτική σκηνή της Ρουμανίας σχεδόν ένα μήνα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Τράιαν Μπασέσκου κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και την κυβέρνηση ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες στην υπογραφή με τη γαλλική εταιρία Vinci συμβολαίου αξίας 480 εκ. ευρώ για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Μπρασόβ-Μπορς, μήκους 37 χλμ.

    Ο κ. Μπασέσκου, σε επιστολή του προς τον Γάλλο πρέσβη στο Βουκουρέστι Φελίπ Ετιέν εκφράζει την λύπη του γιατί σε συνάντηση που είχε χθες στη ρουμανική πρωτεύουσα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία.

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είναι αντίθετος με την υπογραφή της συμφωνίας με τη γαλλική εταιρία χωρίς να υπάρξει σχετικός μειοδοτικός διαγωνισμός, δήλωσε ότι αν γνώριζε για το ζήτημα χθες θα το είχε συζητήσει με τον κ. Ραφαρέν.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μίρον Μίτρεα τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός και η γαλλική εταιρία επικράτησε ανάμεσα σε τέσσερις άλλες και τελικά υπεγράφη το σχετικό συμβόλαιο για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Μπρασόβ-Μπορς, μήκους 37 χλμ.

    Το ζήτημα έχει απασχολήσει επίσης τα ρουμανικά ΜΜΕ τα οποία υποστηρίζουν ότι δεν έγινε μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου και τελικά δόθηκε το συμβόλαιο στην γαλλική εταιρία.

    Ο κ. Μπασέσκου τόνισε ότι δεν υποστηρίζει συμβόλαια που καταπατούν τη ρουμανική αλλά και τη διεθνή νομοθεσία.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΟΝΕ ΚΑΙ ERM II ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ERM II), που αποτελεί και τον προθάλαμο της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), τέθηκε στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Το θέμα της ένταξης στην ΟΝΕ έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και παραμένει ο στόχος. Εχει ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο για τις ενέργειες που θα δρομολογήσουμε απ' εδώ και πέρα'', ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Σώματος ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Διευκρίνισε ότι οι ενέργειες είναι ''πάρα πολλές'' και αφορούν και διαδικαστικά θέματα που θα γίνουν σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΡΟΙ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ

    Βρυξέλλες, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:22 UTC+2)

    Η Κύπρος πληροί δύο από τα πέντε κριτήρια για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία προς τη σύγκλιση των χωρών που δεν μετέχουν στην ευρωζώνη (λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων), που θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο έχει μόνο η Λιθουανία, η οποία πληροί τρία από τα πέντε κριτήρια, ενώ 4 νέες χώρες μέλη δεν πληρούν κανένα κριτήριο.

    Σύμφωνα πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η έκθεση που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι η Κύπρος πληροί τα κριτήρια του πληθωρισμού και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Δεν πληροί τα κριτήρια της συμβατότητας της νομοθεσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας, των δημοσιονομικών επιδόσεων (έλλειμμα, χρέος), και της συμμετοχής της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΣΜΙ 2).

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Νέα διαβατήρια, στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ετοιμάζει η Τουρκία, όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    «Η συντονισμένη εργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώθηκε. Αλλάζουμε τα διαβατήρια. Τα νέα διαβατήρια θα είναι σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε. Άρχισαν οι πρώτες εκτυπώσεις και ελήφθησαν τα πρώτα δείγματα. Κατά τις διελεύσεις από τα Τελωνεία τα τουρκικά διαβατήρια τώρα πλέον θα αναγνωρίζονται» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γκιούλ, διευκρινίζοντας ότι τα νέα διαβατήρια θα έχουν διάρκεια 10 ετών και θα φέρουν αριθμούς τους οποίους οι αστυνομικές αρχές στα σύνορα θα μπορούν να ελέγχουν με ειδικό μηχάνημα.

    [20] ΣΚΑΖΝΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Ένα από τα δυσκολότερα παιχνίδια θα έχει αύριο ο ΠΑΟ, αφού θα κληθεί να αναμετρηθεί (21.45-MEGA) στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ με την Αρσεναλ.

    «Δεν θέλω να πω πολλά λόγια. Ξέρουμε καλά τον αντίπαλό μας και την δυναμικότητά του. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις για να κάνουμε ένα καλό παιχνίδι και να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», ανέφερε σήμερα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Ζντένεκ Σκάζνι και συνέχισε, χωρίς να αποκαλύψει τα όπλα του εν όψει του αυριανού παιχνιδιού: «Δεν θέλω να ανοίξω τα χαρτιά μου. Πάντως θα παρατάξουμε την καλύτερη δυνατόν ενδεκάδα. Θέλουμε να παίξουμε καλό ποδόσφαιρο και φυσικά να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Μπορεί να θέλουμε να κρατήσουμε το μηδέν, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα μείνουμε κλεισμένοι στην άμυνα».

    Τέλος, αναφερόμενος στην Αρσεναλ ο τεχνικός των πρασίνων τόνισε: «Η Αρσεναλ έχει πλεονέκτημα το ότι οι παίκτες της παίζουν πολλά χρόνια μαζί όπως και το ότι έχει έναν πολύ καλό προπονητή που βρίσκεται πολλά χρόνια στον πάγκο της. Παίζει σωστή άμυνα και έχει πολύ αποδοτική επίθεση. Σίγουρα αποτελεί έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο για όλες τις ομάδες της Ευρώπης».

    [21] Ο Κ. ΦΙΝΟΚΑΛΙΩΤΗΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (19:56 UTC+2)

    Ο Κώστας Φινοκαλιώτης του συνδέσμου Αθηνών θα διευθύνει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Αρη που θα γίνει στην Τούμπα στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

    Την αναμέτρηση του Αιγάλεω με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς θα διευθύνει ο Μανώλης Ταπαντζάς του συνδέσμου Θράκης, ενώ τον αγώνα του ΟΦΗ με τον Ηρακλή ο Δημήτρης Νταμπώσης του συνδέσμου Πιερίας.

    Ειδικότερα οι διαιτητές των αναμετρήσεων της 5ης αγωνιστικής είναι:

    Ξάνθη- Εργοτέλης: Στυλιαράς (Αιτωλοακαρνανίας)

    Αιγάλεω- Απόλλων Καλαμαριάς: Ταπαντζάς (Θράκης)

    Χαλκηδόνα- Ολυμπιακός: Τσαχειλίδης (Πειραιά)

    Κέρκυρα- ΠΑΟ: Κουκλάκης (Χανίων)

    ΠΑΟΚ-Αρης: Φινοκαλιώτης (Αθηνών)

    Νέος Πανιώνιος- Ιωνικός: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

    ΑΕΚ- Καλλιθέα: Τακίδης (Κιλκίς)

    ΟΦΗ- Ηρακλής: Νταμπώσης (Πιερίας).

    [22] Ο ΜΟΥΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΚΟΚΑΪΝΗΣ

    Βουκουρέστι, 19 Οκτωβρίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Ο Ρουμάνος στράικερ της αγγλικής Τσέλσι, Αντριαν Μούτου, παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης. Ο πρόεδρος της αγγλικής Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, Γκόρντον Τάυλορ δήλωσε ότι ο Μούτου παραδέχθηκε ότι είχε πάρει κοκαΐνη και έτσι δεν θα ζητήσει να περάσει από δεύτερο έλεγχο.

    Ο Ρουμάνος διεθνής αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινής αποκλεισμού δύο ετών.

    Ιωάννα Ράντου

    [23] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (17:40 UTC+2)

    Αναχωρεί αύριο το απόγευμα για την Κίνα, η αποστολή της εθνικής ομάδας τεχνικής κολύμβησης, προκειμένου να συμμετάσχει στο 12ο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στη Σαγκάη, από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου.

    Στην κορυφαία για το άθλημα διοργάνωση, τα "ελληνικά χρώματα" θα εκπροσωπηθούν από τους: Δημήτρη Τομαή, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιάννη Τσουρουνάκη, Θανάση Γκούγκο, Στέλλα Κουκουβίτη, Μαρία Ξηρουχάκη, Ειρήνη Βοσκοπούλου και Εύη Γεωργίου.

    [24] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (17:11 UTC+2)

    Δύσκολους αντιπάλους έβγαλε η κληρωτίδα για τις δύο ελληνικές ομάδες του χάντμπολ που αγωνίζονται στο κύπελλο συνομοσπονδίας. Η Ντιναμό Βουκουρεστίου βρέθηκε στο δρόμο του Φίλιππου Βέροιας, ενώ η Παλαμάνο Σέκια από την Ιταλία θα τεθεί αντιμέτωπη με τον Πανελλήνιο. Η ομάδα της Βέροιας θα ταξιδέψει στις 6 Νοεμβρίου στο Βουκουρέστι και ο Πανελλήνιος στην Ιταλία, ενώ στις 14 του ίδιου μήνα θα διεξαχθούν επί ελληνικού εδάφους οι επαναληπτικοί αγώνες.

    Αναλυτικά τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη είναι:

    Παλαμάνο Σέκια (Ιταλία)-Πανελλήνιος

    Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Φίλιππος Βέροιας

    Αλτέα (Ισπανία)-Γκρανολερς (Ισπανία)

    Ντούναφερ (Ουγγαρία)-Κόπερ (Σλοβενία)

    Γκούμερσμπαχ (Γερμανία)-Γκρασχόπερς (Ελβετία)

    Βόλφχος Βιένης (Αυστρία)-Περουτνίνα Κάκοβετς (Κροατία)

    Αρμι Ρίγα (Λετονία)-Ραντνίτσκι Σουμπότιτσα (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Μπρέγκεντζ (Αυστρία)-Ααλμποργκ (Δανία)

    Σπόρτινγκ Νέερπελτ (Βέλγιο)-Σλασκ Βρότσλαβ (Πολωνία)

    Σκόβντε (Σουηδία)-Πορτοβίκ Γιούζνι (Ουκρανία)

    Ντράμεν (Νορβηγία)-Σεβαρντένι Τυφλίδας (Γεωργία)

    Ροκομέτνο (Σλοβενία)-Μέταλουργκ Σκοπίων (ΠΓΔΜ)

    Ντιναμό Αστραχάν (Ρωσία)-Σκίερν (Δανία)

    Παρί (Γαλλία)-Μαγδεμβούργο (Γερμανία)

    Τούσεμ Εσεν (Γερμανία)-Γκέτεμποργκ (Σουηδία)

    Δουνκέρκη (Γαλλία)-Ταταμπάνια (Ουγγαρία)

    Στο μεταξύ, τη Βαγιαδολίδ καλείται να ξεπεράσει η ομάδα του Κιλκίς, προκειμένου να προκριθεί στους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων ανδρών. Η ελληνική ομάδα θα υποδεχθεί στις 6 Νοεμβρίου τους Ισπανούς, ενώ στις 14 του ίδιου μήνα, θα γίνει ο επαναληπτικός.

    Τα ζευγάρια είναι:

    ΓΑΣ Κιλκίς-Βαγιαδολίδ (Ισπανία)

    Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Αμβούργο (Γερμανία)

    Κανγκάγια Αγκυρας (Τουρκία)-Μεντβεσκακ Ζάγκρεμπ (Κροατία)

    Μπόσνα Σεράγεβο (Βοσνία)-Αντεμάρ Λεόν (Ισπανία)

    Ιβρί (Γαλλία)-Χάσλουμ (Νορβηγία)

    Σαχτιόρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία/Μαυροβούνιο)

    Χάλμσταντ (Σουηδία)-Κοπεγχάγη (Δανία)

    Σαφχάουζεν (Ελβετία)-Πρέβεντ Γκράντετς (Σλοβενία)

    Τέλος η Μαδέιρα Αντεμπόλ SAD από την Πορτογαλία θα είναι αντίπαλος της Αναγέννησης Άρτας στον γ` γύρο του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γυναικών. Ο πρώτος αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα στις 8 Ιανουαρίου και ο επαναληπτικός στην ιβηρική χερσόνησο στις 16 του ίδιου μήνα.

    Τα ζευγάρια του γ` γύρου είναι:

    Σαμπάτς (Σερβία/Μαυροβούνιο)-Γκούντμε (Δανία)

    Φρανκφούρτερ (Γερμανία)-Κορνέξι Αλκόα (Ουγγαρία)

    Έγκλε Βίλνιους (Λιθουανία)-Χάβρη (Γαλλία)

    Μπροντοσπλιτ Βράνιτς (Κροατία)-Ροστόφ Ντον (Ρωσία)

    Αναγέννηση Άρτας (Ελλάδα)-Μαδέιρα Αντεμπόλ SAD (Πορτογαλία)

    FTC Βουδαπέστης (Ουγγαρία)-Ένερεντς (Σουηδία)

    Χόρσεν Χάντμπολντ Κλουμπ (Δανία)-Ράντερς (Δανία)

    Μπέρα Μπέρα Σεμπαστιαν (Ισπανία)-Σέεμαν (Ολλανδία)

    ZRK Κνιάτζ Μίλος (Σερβία/Μαυροβούνιο)-Μπιάσεν (Νορβηγία)

    ZMC Ζυρίχης (Ελβετία)-Βαγκ Βίπερς HK (Νορβηγία)

    Γκντάνσκ (Πολωνία)-Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ (Κροατία)

    Λειψία (Γερμανία)-Αστρακχάν (Ρωσία)

    Γκιόρι (Ουγγαρία)-Λούμπλιν (Πολωνία)

    Ιουβέντα Μιτσαλόβτσε (Σλοβακία)-Σλόβαν Ντούσλο Σάλα (Σλοβακία)

    CS Μαδέιρα (Πορτογαλία)-Σιλκοτούμπ Ζαλάου (Ρουμανία)

    Σκούρου (Σουηδία)-Μετζ (Γαλλία).

    [25] Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΕ 60 ΧΩΡΕΣ

    Λονδίνο, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Η αλ Κάιντα είναι παρούσα σε τουλάχιστον 60 χώρες του κόσμου, ενώ το μαχητικό Ισλάμ κερδίζει έδαφος στη δυτική Ευρώπη, όπου οι μουσουλμάνοι αισθάνονται συχνά στο κοινωνικό περιθώριο, υπογραμμίζει η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που εδρεύει στο Λονδίνο.

    Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλά κράτη στο σημερινό κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με τον αυξανόμενο κίνδυνο της ασύμμετρης απειλής που συνιστούν η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο και το οργανωμένο έγκλημα, τα οποία, όπως εξηγεί, είναι αλληλένδετα.

    Σε παγκόσμια κλίμακα, οι κίνδυνοι της τρομοκρατίας κατά των Δυτικών και τα δυτικά συμφέροντα στις αραβικές χώρες φαίνεται ότι αυξήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ τον Μάρτιο του 2003, παρατηρεί η έκθεση.

    [26] ΗΠΑ: ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ

    Ουάσιγκτον, 19 Οκτωβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Τα τεχνικά μικροπροβλήματα και οι τεράστιες ουρές ψηφοφόρων ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της πρώτης ημέρας της εκλογικής διαδικασίας στην κρίσιμη πολιτεία των ΗΠΑ, Φλόριντα, μετέδωσε το ΒΒC.

    Τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να προσέρχονται στις κάλπες όσο το δυνατόν νωρίτερα.

    Το νέο εκλογικό σύστημα στη Φλόριντα καθιερώθηκε μετά το φιάσκο στην καταμέτρηση των ψήφων στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2000.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Φλόριντα την Τρίτη, ενώ ο γερουσιαστής Τζον Κέρι ήταν εκεί την Κυριακή και τη Δευτέρα.

    Η εκλογική διαδικασία στη Φλόριντα είναι διάρκειας 15 ημερών.

    Προβλήματα σημειώθηκαν στη σύνδεση των υπολογιστών και οι τεράστιες ουρές εμπόδισαν πολλούς ψηφοφόρους ν΄ ασκήσουν το δικαίωμά τους.

    Στη μάχη των δημοσκοπήσεων, έρευνα της Ουάσινγκτον Ποστ κατέδειξε ότι το 54% των Αμερικανών εγκρίνει το κυβερνητικό έργο του Τζορτζ Μπους. Η παράδοση λέει ότι η επανεκλογή είναι βέβαιη για όσους προέδρους καταφέρνουν να αποσπάσουν ποσοστό άνω του 50% στην εκτίμηση των ψηφοφόρων.

    Η ίδια έρευνα δίνει προβάδισμα στον Τζον Κέρι σε 13 αμφίρροπες πολιτείες.

    [27] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΕΠΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Μαδρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Επτά άτομα, που φέρονται να μετείχαν σε ισλαμιστική οργάνωση και να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, συνέλαβαν οι Αρχές της χώρας, σε επιδρομές σε διάφορες πόλεις, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    Οι συλλήψεις, επτά μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη, που κόστισε τη ζωή σε 191 ανθρώπους, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει ο Ισπανός δικαστής Μπαλταζάρ Γκαρθόν, με στόχο την εξάρθρωση κυκλώματος ισλαμιστών τρομοκρατών, που δρουν στη χώρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, οι ύποπτοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις Αλγερινοί και ένας Μαροκινός, συνελήφθησαν στη Βαλένθια και στη Μαδρίτη. Και οι επτά είναι κάτοικοι της Ισπανίας, ενώ οι περισσότεροι είναι πρώην κατάδικοι. Φέρονται, επίσης, να συνεργάζονταν με άλλα άτομα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

    [28] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚΑΝΑΛΙ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

    Μαδρίτη, 19 Οκτωβρίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Για πρώτη φορά μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε εικόνες που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας την ώρα της έκρηξης βόμβας στο εσωτερικό τρένου στο σταθμό της Ατότσα, σύμφωνα με το Ρόυτερ.

    Στα στιγμιότυπα, τα οποία μεταδόθηκαν από το κανάλι Telecinco, φαίνονται τρομοκρατημένοι επιβάτες από την πρώτη έκρηξη να περπατούν σε αποβάθρα του σταθμού. Η κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει την ώρα: 7:38.

    Στη συνέχεια ο καπνός έρχεται προς την κάμερα και φαίνεται ότι οι επιβάτες που βρίσκονται στην αποβάθρα πέφτουν από τη δεύτερη έκρηξη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα φλόγες ξεπηδούν από ένα σταθμευμένο τρένο και κατακλύζουν την οθόνη της κάμερας. Λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, διακρίνονται τα πτώματα που κείτονται στην αποβάθρα.

    [29] ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 19 Οκτωβρίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και 20.000 σπίτια καταστράφηκαν από σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε σήμερα, τη νοτιοδυτική Κίνα, μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

    Ένας εκ των τραυματιών είναι σοβαρά, ωστόσο δεν έχει αναφερθεί κανένας νεκρός, διευκρίνισε το πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο πηγές του κρατικού ινστιτούτου σεισμολογίας. Σωστικά συνεργεία μετέβησαν αμέσως στην περιοχή, προσθεσε το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Στον τριήμερο εορτασμό της Θεσσαλονίκης στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου θα υπάρχει και μια σειρά εκδηλώσεων, των Δημητρίων.

    Την παραμονή της γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου (25/10), στις 9 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί το μουσικό πρόγραμμα «Τα νόμπελ στο ελληνικό τραγούδι» με την ορχήστρα του Ακη Γούναρη και ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά, τον Δημήτρη Νικολούδη και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε ποίηση Σεφέρη και Ελύτη.

    Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στις 5.45 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τον τίτλο «Ρέκβιεμ στη μνήμη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (έργο του Έλληνα μουσουργού Πέτρου Πετρίδη ο οποίος έζησε από το 1892-1977). Το έργο θα παρουσιάσει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Την ίδια ημέρα, στις 7:15 το απόγευμα, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ζωγράφοι του έπους του '40» στη Δημοτική Πινακοθήκη και πάλι παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Πρόκειται για μια εικαστική έκθεση με πρωτότυπα έργα ζωγράφων που αποτύπωσαν το Έπος του '40. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν έργα του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, του Ουμβέρτου Αργυρού, του Κενάν Μεσσαρέ, της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, λιθογραφίες και πρωτότυπες αφίσες του 1940. Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στον ελλαδικό χώρο και αντίστοιχα έργα Ιταλών ζωγράφων που θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη ειδικά για την έκθεση με ενέργειες του διευθυντή του Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ezio Peraro.

    Η έκθεση θα διανθιστεί με κειμήλια του '40, όπως κράνη, παράσημα, μετάλλια, στολές και ξίφη του Ελληνικού και Ιταλικού Στρατού που θα προέλθουν από την ιστορική συλλογή Βασιλείου Νικόλτσιου ο οποίος και θα επιμεληθεί την έκθεση».

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης στους τριήμερους εορτασμούς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε ότι τα Δημήτρια αναδεικνύουν την πόλη σε πρωταθλήτρια του πολιτισμού, ενώ παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτεχνικού κόσμου. «Το κοινό αναγνωρίζει την προσπάθειά μας και επιβραβεύει με την παρουσία του κάθε εκδήλωση, είτε αφορά παραστάσεις χορού, είτε θεατρικές παραστάσεις, είτε συναυλίες με ελληνικά ακούσματα ή μουσικές του κόσμου, είτε εκδηλώσεις λόγου είτε εικαστικές προτάσεις, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων» είπε.

    Ο αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος υποστήριξε ότι οι εκδηλώσεις των Δημητρίων έχουν μεγάλο συμβολισμό και αφορούν όλη την πόλη, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την αυξημένη (περίπου κατά 60% σε σχέση με άλλες χρονιές) προσέλευση των πολιτών σε αυτές. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ημερίδα «Οι Έλληνες στους δρόμους της Ανατολής» που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    Ε.Ρ.

    [31] ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΤ3

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (17:01 UTC+2)

    Με επίκεντρο τον άνθρωπο, βασικό άξονα την περιφέρεια και εμβέλεια σε όλη την Ελλάδα, ξεκινά το φετινό τηλεοπτικό πρόγραμμα του τρίτου καναλιού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, ανανεωμένο ώστε να προσεγγίζει το ευρύτερο κοινό, πλούσιο σε ενημέρωση και ψυχαγωγία, αλλά μακριά από τον "πόλεμο" της τηλεθέασης.

    "Ελα στην τρία, χωράει όλη την Ελλάδα. Ο πόλεμος της τηλεθέασης τελείωσε εδώ", είναι άλλωστε το σήμα της νέας τηλεοπτικής σεζόν για την ΕΡΤ3 και όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Δημήτρης Τσάμης, η τηλεθέαση είναι κάτι που το κρατικό κανάλι της Βόρειας Ελλάδας επιδιώκει, ωστόσο, "δεν θα κάνει εκπτώσεις για να την πετύχει".

    "Η τηλεθέαση και οι μετρήσεις είναι ένα εργαλείο για να σου δείχνει την κατεύθυνση που θα κινηθείς και όχι για να πετύχεις το στόχο σου. Για να την πετύχεις πρέπει πρώτα να κάνεις άλλα πράγματα" ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3, Νίκος Κούρτης και συμπλήρωσε ότι το νέο πρόγραμμα στηρίζεται στην ποιότητα, τις αξίες προς τον άνθρωπο και τη γνώση. "Ο άνθρωπος είναι αυτός που καθορίζει όλη μας την παρουσία στο τηλεοπτικό τοπίο. Οταν είναι αυτός το μέτρο, όλα τα υπόλοιπα αποκτούν και αυτά το μέτρο τους".

    Σύμφωνα με τον κ. Κούρτη ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη γνώση και την προσέγγιση της αλήθειας, τόσο μέσα από τα δελτία ειδήσεων του καναλιού, όσο και με τις ενημερωτικές εκπομπές. "Θέλουμε να πάμε ένα βήμα πιο πέρα, με προσέγγιση τον άνθρωπο, να δώσουμε φωνή στον πολίτη της περιφέρειας ώστε να ακούγεται στο κέντρο" είπε.

    Ο κ.Τσάμης χαρακτήρισε το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 "ευχάριστο, ουσιώδες, ανθρώπινο, έγκυρο, ποιοτικό και αξιοπρεπές" και πρόσθεσε ότι ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στους στόχους της νέας διοίκησης να αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα και να σέβεται τους θεατές, αναδεικνύοντας τα προβλήματά τους, χωρίς να τους εγκλωβίζει σε αντιπαραθέσεις.

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Στον κορμό του προγράμματος βρίσκονται τα δελτία ειδήσεων και οι ενημερωτικές εκπομπές, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την περιφέρεια και στόχο την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Το μεσημβρινό δελτίο (13.00 - 14.20) παρουσιάζουν η Χριστίνα Καλημέρη και ο Χρήστος Γιαννούλης, με ζωντανές συνδέσεις με τα περιφερειακά στούντιο και ανταποκρίσεις που δίνουν τον παλμό των εξελίξεων, τις δραστηριότητες και τα προβλήματα των πολιτών της.

    Στις 16.00 η Δέσποινα Μερσιάδου και ο Θόδωρος Μάρτζος παρουσιάζουν το δελτίο στη νοηματική γλώσσα, ενώ στις 19.00 και για μία ώρα παρουσιάζεται το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με την Κατερίνα Ρενιέρη, με προσκεκλημένους, ζωντανές συνδέσεις και ανταποκρίσεις. Στο κεντρικό δελτίο αναλύονται οι παράμετροι και οι αθέατες πλευρές πτυχές για το "Γεγονός της ημέρας". Η ενημέρωση ολοκληρώνεται στις 00.00 με το βραδινό δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει η Μπέλλα Θεριού. Τα δελτία του Σαββατοκύριακου εμπλουτίζονται με έρευνες που ετοιμάζει το δημοσιογραφικό επιτελείο της ΕΤ3.

    Η ενημέρωση ξεκινά το πρωί για δύο ώρες καθημερινά (9.00 - 11.00) με το "Πρωϊνό Πανόραμα" που παρουσιάζουν η Μαρία Χατζηδημητρίου και Ξάνθος Χύτας. Το μεσημέρι, ο Κώστας Μπλιάτκας, μέσα από την "Τρίτη Ματιά" αναδεικνύει τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πολίτη, ενώ η νέα ενότητα της εκπομπής "Τι να κάνουμε;" με τη μορφή έρευνας δύο φορές την εβδομάδα, ανιχνεύει το νέο επαγγελματικό, επιστημονικό και τεχνολογικό περιβάλλον στη χώρα μας.

    Δέκα χρόνια στην ΕΤ3 συμπληρώνει φέτος η σειρά δημοσιογραφικών ντοκιμαντέρ "Mixer" με τον Παύλο Νεράντζη, με επίκεντρο φέτος τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

    Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης κρατά συντροφιά στους θεατές το μεσημέρι της Κυριακής με την εκπομπή "Ρεπό", με προσκεκλημένους και επίκαιρα θέματα πολιτικής και οικονομίας.

    Τα "Αληθινά Σενάρια" με τον Νίκο Ασλανίδη αναδεικνύουν σε πρωταγωνιστές της ζωής απλούς πολίτες που έχουν να πουν κάτι διαφορετικό (κάθε Πέμπτη στις 22.00), ενώ κάθε Παρασκευή στις 22.30, ο Παντελής Σαββίδης παρουσιάζει τις "Ανιχνεύσεις". Η 15ήμερη εκπομπή "Αρχείο" της Δώρας Αυγέρη παρουσιάζεται και φέτος τις Τετάρτες, στις 21.00, με γεγονότα που αποτελούν παρελθόν για την τρέχουσα ειδησεογραφία, όχι όμως και για την συλλογική μνήμη.

    "Εκτος συνόρων" είναι η νέα εβδομαδιαία εκπομπή (Κυριακή, 13.30) που παρουσιάζει ο Παναγιώτης Κώστας, με σημαντικά θέματα από το διεθνή χώρο.

    ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

    Το πλούσιο και φέτος ψυχαγωγικό πρόγραμμα συνεχίζει τις γνωστές και αγαπημένες εκπομπές του, ενώ εμπλουτίζεται με νέες. "Μάμα Μία" είναι το νέο καθημερινό μαγκαζίνο (11.00-13.00) που παρουσιάζουν η Χριστίνα Ταχιάου και η Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, με θέματα επικαιρότητας, lifestyle, τέχνης, υγείας, ομορφιάς, με μία διαφορετική ματιά και ενδιαφέρουσες ενότητες. Ακοουθεί το νεανικό μαγκαζίνο "ΖΚ", στις 16.30 με τους Ζωή Κρονάκη και Κώστα Μάντζιο, με καλεσμένους από το χώρο του θεάματος, του αθλητισμού και της πολιτικής.

    Κάθε Δευτέρα στις 21.00, η Σύνθια Σάπικα με την "Δευτέρας Παρουσία" κάνει μία δεύτερη ανάγνωση της πραγματικότητας με πρόσωπα της επικαιρότητας.

    Από το πρόγραμμα του τρίτου καναλιού δεν λείπουν και φέτος εκπομπές για την υγεία, το περιβάλλον, τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, την κοινωνία των πολιτών, τον πολιτισμό και τον κινηματογράφο, για τον οποίο έχει εξασφαλιστεί η μετάδοση 50 ταινιών σε πρώτη πανελλήνια προβολή, καθώς επίσης, εκπομπές με αφιερώματα, συνεντεύξεις και κριτικές.

    Η ΕΤ3 πιστή στο ραντεβού της με τον κόσμο των σπορ, φιλοξενεί παιχνίδια του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β' Εθνικής, καθημερινές και εβδομαδιαίες εκπομπες (Ο κόσμος των σπορ, Αθλητικό Σαββατόβραδο, Σπορ στο 3, Αρένα των Σπορ).

    Ε.Ρ.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΥΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (14:17 UTC+2)

    Το απόσταγμα της δουλειάς των τελευταίων μηνών παρουσιάζουν τα μέλη του εργαστηρίου ξυλογλυπτικής "Μύρων" από 20 έως 29 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Συκεών.

    Το εργαστήρι ξυλογλυπτικής, μικροκατασκευών και κορνιζοποιίας "Μύρων" λειτουργεί στον ξενώνα "Νόστος" (Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης) από το φθινόπωρο του 2000. Μία ομάδα φιλοξενούμενων του ξενώνα (πρώην ασθενών) καθοδηγούμενοι από ξυλογλύπτη και εργοθεραπευτή ασχολούνται συστηματικά με την τέχνη του ξύλου. Η καθημερινή επαφή σε συνδυασμό με τις ικανότητες των φιλοξενουμένων στην εργασία και στις κοινωνικές τους δεξιότητες οδήγησε το εργαστήρι από τα πρώτα του βήματα στην επιτυχημένη παραγωγή που έχει σήμερα.

    Μια σειρά με από διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όλα χειροποίητα ξυλόγλυπτα, δουλεμένα με μεράκι, συνιστούν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και μήνυμα προς όλους από μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετώπισε και ξεπέρασε προβλήματα ψυχικής υγείας και σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά έχοντας ως βάση τον ξενώνα "Νόστος". Τα μέλη του εργαστηρίου έχουν ήδη εκθέσει δείγματα της δουλειάς τους στον ξενώνα, στο Αλατζά Ιμαρέτ, στο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης. Παράλληλα, το εργαστήρι δίνει τακτικά το παρόν σε διοργανώσεις της πόλης (Art Bazaar στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και Βαλκανική Πλατεία).

    Το απόσταγμα της δουλειάς των τελευταίων μηνών παρουσιάζουν τα μέλη του εργαστηρίου ξυλογλυπτικής "Μύρων" από 20 έως 29 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Συκεών.

    Το εργαστήρι ξυλογλυπτικής, μικροκατασκευών και κορνιζοποιίας "Μύρων" λειτουργεί στον ξενώνα "Νόστος" (Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης) από το φθινόπωρο του 2000. Μία ομάδα φιλοξενούμενων του ξενώνα (πρώην ασθενών) καθοδηγούμενοι από ξυλογλύπτη και εργοθεραπευτή ασχολούνται συστηματικά με την τέχνη του ξύλου. Η καθημερινή επαφή σε συνδυασμό με τις ικανότητες των φιλοξενουμένων στην εργασία και στις κοινωνικές τους δεξιότητες οδήγησε το εργαστήρι από τα πρώτα του βήματα στην επιτυχημένη παραγωγή που έχει σήμερα.

    Μια σειρά με από διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όλα χειροποίητα ξυλόγλυπτα, δουλεμένα με μεράκι, συνιστούν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και μήνυμα προς όλους από μια ομάδα ανθρώπων που αντιμετώπισε και ξεπέρασε προβλήματα ψυχικής υγείας και σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά έχοντας ως βάση τον ξενώνα "Νόστος". Τα μέλη του εργαστηρίου έχουν ήδη εκθέσει δείγματα της δουλειάς τους στον ξενώνα, στο Αλατζά Ιμαρέτ, στο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης και στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης. Παράλληλα, το εργαστήρι δίνει τακτικά το παρόν σε διοργανώσεις της πόλης (Art Bazaar στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και Βαλκανική Πλατεία).

    [33] "ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (10:21 UTC+2)

    Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας», σε διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 11.00 το πρωί στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών, από την παιδική σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

    Πριν πολλά χρόνια, ένας αυτοκράτορας στη μακρινή ανατολή είχε το πιο όμορφο παλάτι με τους πιο θαυμαστούς κήπους στον κόσμο. Κι όμως ήταν θλιμμένος. Ποιος θα μπορούσε να τον παρηγορήσει; Μόνο το αηδόνι, το πνεύμα του δάσους με τη μοναδική φωνή, βρήκε τον τρόπο. Το κατάφερε έχοντας για συμμάχους του τα ξωτικά και όλες τις δυνάμεις της φύσης που επιστρατεύουν τερτίπια και κάθε λογής μαγικά για να πετύχουν το σκοπό τους. Μα πάνω απ' όλα το αηδόνι έχει καλά κλεισμένη μέσα του την πιο μεγάλη δύναμη, την αλήθεια.

    Τι είναι αλήθεια; Τι είναι ψέμα; Μοιάζει να αναρωτιέται ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γράφοντας το 1843 «Το αηδόνι». Μέσα στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού, τα ζώα, τα παιχνίδια, τα φυτά, οι αστερισμοί, οι έννοιες ζωντανεύουν, μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι, δίνοντας φτερά στις ψυχές μικρών και μεγάλων.

    ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ (1805-1875)

    Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γεννήθηκε το 1805 στην πόλη Οντενζέ της Δανίας. Μεγάλωσε σε φτωχικό περιβάλλον και πολύ μικρός, στα δεκατέσσερα του χρόνια, καθώς ήθελε να γίνει ηθοποιός, πήγε στην Κοπεγχάγη για να βρει την τύχη του. Τελικά διάλεξε να γίνει συγγραφέας. Στα τριάντα του χρόνια είχε γράψει κιόλας δύο θεατρικά έργα, ποιήματα, ένα ταξιδιωτικό βιβλίο κι ένα μυθιστόρημα. Το 1835 τύπωσε το πρώτο του βιβλίο με τέσσερα παραμύθια για παιδιά που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Σε λίγους μήνες κυκλοφόρησε ακόμη ένα βιβλίο του και η συνέχεια είναι σε όλους πια γνωστή.

    Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, είχε μάλιστα επισκεφτεί και την Ελλάδα το 1841 και έγραψε ένα βιβλίο για το οδοιπορικό του στη χώρα μας, έγραψε συνολικά 168 παραμύθια τα οποία μεταφράστηκαν σε 65 γλώσσες και ίσως δεν υπάρχει παιδί σήμερα που να μην έχει ακούσει κάποτε ένα δικό του παραμύθι. Ο ίδιος είχε βραβευτεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις και η χώρα του, η Δανία, έχει καθιερώσει το «Βραβείο Άντερσεν» για το καλύτερο έργο στην παιδική λογοτεχνία. Πέθανε το 1875 σε ηλικία 70 ετών.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

    Διασκευή-σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου, σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα - Ράνια Υφαντίδου, μουσική: Νίκος Πλάτανος, κίνηση: Αμάλια Μπέννετ, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης, σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Πειραλής, βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, βοηθός φωτιστή: Γιάννης Τούμπας, οργάνωση παραγωγής-οδηγός σκηνής: Αθηνά Σαμαρτζίδου.

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί: Γιάννης Κλίνης, Πολυξένη Ακλίδη, Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Τίνα Γιωτοπούλου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Αμαλία Γκούμα, Σίμος Πατιερίδης, Χρήστος Αλεξανδρίδης, Αντώνης Σιώπκας, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Ευανθία Σωφρονίδου.

    ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Κάθε Κυριακή στις 11.00, ενώ καθημερινά (από Τρίτη έως Παρασκευή) στις 10.30 δίνονται παραστάσεις για σχολεία, μετά από συνεννόηση (πληροφορίες: 2310 589101). Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ και τα σχολικά εισιτήρια για τις καθημερινές πρωινές παραστάσεις που παρακολουθούν οργανωμένα μαθητές σχολείου 7 ευρώ.

    [34] ME TOΥΣ "ΟΡΝΙΘΕΣ" ΤΙΜΑ ΤΟ ΜΜΘ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 19 Οκτωβρίου 2004 (09:19 UTC+2)

    Με την παρουσίαση των «Ορνίθων» επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μια και φέτος κλείνουν δέκα χρόνια από το θάνατό του. Το αγαπημένο έργο του αξέχαστου δημιουργού θα παρουσιαστεί σε μορφή καντάτας το Σάββατο 23 (ημέρα γενεθλίων του συνθέτη) και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2004 στις 21.00. Τραγουδούν οι Μαρία Μητσοπούλου (σοπράνο), Μαρία Βλαχοπούλου (μέτζο σοπράνο), Αναστάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος) και Κωνσταντίνος Μαυρογένης (βαρύτονος). Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος, ενώ συμμετέχουν η Χορωδία της ΕΡΤ σε μουσική διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα και η Παιδική Χορωδία Αγίας Τριάδος σε μουσική διδασκαλία Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

    Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε για πρώτη φορά τη μουσική των «Ορνίθων» για την παράσταση του Θεάτρου Τέχνης της 29ης Αυγούστου του 1959, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία του Κάρολου Kουν και σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Tσαρούχη. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μάνος Χατζιδάκις επεξεργάστηκε την αρχική σύνθεση, την ενορχήστρωσε και το 1964 ηχογράφησε τους «Όρνιθες». Τον ίδιο χρόνο ακολούθησε η πρώτη παρουσίαση του έργου σε μορφή Καντάτας στην πρώτη συναυλία της Πειραματικής Ορχήστρας. Το 1965 το έργο παρουσιάζεται σαν καντάτα-μπαλέτο στην Όπερα των Βρυξελλών με σκηνοθέτη και χορογράφο τον Μωρίς Μπεζάρ, σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του Χατζιδάκι.

    Η μουσική για τους «Όρνιθες» καθώς και η παράσταση του 1959 στο σύνολό της είχε ξενίσει τους πρώτους ακροατές - θεατές προκαλώντας διαμαρτυρίες στην πρεμιέρα και καταλήγοντας σε απαγόρευση των επόμενων παραστάσεων από το Υπουργείο Προεδρίας. Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν ο πρωταγωνιστής της κωμωδίας Πεισθέταιρος (Δ. Xατζημάρκος) καλεί έναν ιερέα για να θυσιάσει στους θεούς. Η σχετική δοξολογία του ιερέα αποδόθηκε σε τόνο βυζαντινής, εκκλησιαστικής ψαλμωδίας και τότε, ακούσθηκαν φωνές διαμαρτυρίας από τις κερκίδες. Αμέσως πολλοί θεατές διαμαρτυρήθηκαν για τις διαμαρτυρίες, άρχισαν να τους αποδοκιμάζουν και μεγάλο μέρος ακροατηρίου αντιστάθμισε με χειροκροτήματα τις αποδοκιμασίες.Το επεισόδιο σταμάτησε εδώ και η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά ενώ στο τέλος το κοινό χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές και το σκηνοθέτη Κάρολο Kουν. Εντούτοις, συνέχεια στο επεισόδιο ανέλαβε να δώσει ο ίδιος ο υπουργός Προεδρίας K. Tσάτσος, σύμφωνα με προσωπική εντολή του οποίου, ματαιώθηκαν οι υπόλοιπες τρεις παραστάσεις, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών μετέδιδε αδιάκοπα σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προεδρίας.

    Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και από το εκδοτήριο του ΟΜΜΘ στην πλατεία Αριστοτέλους. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 25, 30, 35, 40 και 12 (μαθητικά φοιτητικά).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 October 2004 - 18:14:07 UTC