Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
  • [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΒΑΣΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [04] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΤΟΝ ΜΑΪΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΒΟΛΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ
  • [07] ΧΡ. ΖΕΡΕΦΟΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΝΟΝΟΣ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ
  • [09] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ
  • [11] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ Ο.Κ.Ε ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΝΙΚΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
  • [14] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ
  • [15] ΥΠΑΝ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
  • [16] ΕΡΕΥΝΑ Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΤΗΝ 5η SPORTEXPO ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Λ. ΑΝΑΝΙΚΑΣ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ Α1
  • [24] Ο Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [25] ΕΝΤΕΚΑ ΠΑΕ ΖΗΤΗΣΑΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΟΡΦΑΝΟΥ
  • [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ
  • [27] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ
  • [28] ΚΑΝΤΑΦΙ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΚΤΩ ΧΩΡΩΝ
  • [30] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΠΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΚΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
  • [31] ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ
  • [33] "ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ 2004"

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΕΛΕΓΗ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2005-2006, εξελέγη, σχεδόν παμψηφεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, η Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα συγκέντρωσε 187 ψήφους, επί συνόλου 189 μελών που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς Οργανισμού.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 52 χρόνια και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την χώρα μας. «Επιβεβαιώνει το κύρος που διαθέτει η Ελλάδα στο εξωτερικό και την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλει η διεθνής κοινότητα», σημείωσε.

    «Η προσπάθεια για την εκλογή μας άρχισε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ολοκληρώθηκε από την σημερινή Κυβέρνηση. Η χώρα μας έχει όφελος όταν η εξωτερική της πολιτική εφαρμόζεται με συναίνεση και συνέχεια», συμπλήρωσε.

    «Καθ' όλη τη διάρκεια της διετούς συμμετοχής μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα καθοδηγούμαστε από τις βασικές αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής: Την προσήλωση στην ειρήνη, τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών του κόσμου», υπογράμμισε.

    «Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας αφορούν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κρίσεων, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, σε στενή συνεργασία με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, θα επικεντρώσουμε την προσοχή και τις προσπάθειές μας σε περιοχές αστάθειας αλλά, βεβαίως και στην ευρύτερη περιοχή μας για την οποία το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας είναι αυτονόητο», συμπλήρωσε.

    «Απόφασή μας είναι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών», κατέληξε.

    [02] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (14:19 UTC+2)

    Ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα με τα δύο μαχητικά αεροσκάφη στο Πήλιο εξέδωσε το μεσημέρι το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το πρωί οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν τα συντρίμμια και του δευτέρου αεροσκάφους σε μικρή απόσταση από το πρώτο. Από την έρευνα που ακολούθησε και τα ευρήματα προκύπτει ότι δεν υπάρχουν επιζώντες».

    «Η Πολεμική Αεροπορία πενθεί για την τραγική απώλεια του επισμηναγού Ιωάννη Κομματά, του σμηναγού Αθανασίου Σιούτα και των υποσμηναγών Γεωργίου Αντωνόπουλου και Γεωργίου Λυκούδη» αναφέρει το ΓΕΑ.

    Παράλληλα γνωστοποιεί ότι στον τόπο του ατυχήματος και στην μητρική μονάδα των αεροσκαφών μετέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, επικεφαλής ομάδας αξιωματικών. Ο υποπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αρχηγός της τακτικής αεροπορίας βρίσκεται στον τόπο του ατυχήματος και συντονίζει το έργο της έρευνας.

    Ήδη από χθες έχει συγκροτηθεί η επιτροπή διερεύνησης η οποία εξετάζει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος.

    [03] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:ΒΑΣΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (11:23 UTC+2)

    Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις στη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στη συνάντηση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων με θέμα: «Ασφάλεια και Πολιτική Προστασία στις Ευρωπαϊκές Πόλεις».

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας επανέλαβε ότι διεξήχθησαν σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, γεγονός που διέψευσε όλες τις ανησυχίες που προυπήρχαν. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με τα προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό αποκλεισμό και την ανεργία και τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής αν δεν διασφαλιστεί για τους κατοίκους των πόλεων το βασικό δημόσιο αγαθό της ασφάλειας.

    Ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Κυρίες και κύριοι,

    Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να ανοίξω τις εργασίες της συνάντησης αυτής, που οργανώνεται από την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία. Το θέμα που τίθεται στη σημερινή συζήτηση («η ασφάλεια στις ευρωπαϊκές πόλεις») είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο. Είναι ένα από τα πλέον ευαίσθητα ζητήματα της καθημερινότητας στις πόλεις μας. Αφορά άμεσα όλους τους πολίτες. Αφορά την ποιότητα ζωής. Αφορά την ίδια τη ζωή. Για αυτό ακριβώς το λόγο, η συνάντηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι, όμως, σημαντική και η στιγμή που έχει επιλεγεί. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις εβδομάδες μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Και αυτό μας βοηθά να κάνουμε μια πιο ψύχραιμη, αλλά και πιο αισιόδοξη προσέγγιση.

    Όλοι γνωρίζουμε πόσο έντονα απασχολούσε την Παγκόσμια Κοινότητα το θέμα της ασφάλειας στην προολυμπιακή περίοδο. Η απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας, ήταν το μεγάλο ζήτημα πολλών συζητήσεων και πολλών δημοσιευμάτων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Διαψεύστηκαν όλες οι ''ανησυχίες''. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας διοργανώθηκαν με απόλυτη ασφάλεια. Η σύγχρονη Ελλάδα έστειλε παντού στον Κόσμο μια εκπληκτική εικόνα. Όχι μόνο για τις υποδομές, όχι μόνο για την αρτιότητα και την ποιότητα της διοργάνωσης, αλλά και για το υψηλό επίπεδο της ασφάλειας, για το υψηλό επίπεδο της φιλοξενίας, που παρέχει σε όλους. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να θέτει υψηλούς στόχους και να τους πετυχαίνει. Η ελληνική κοινωνία ανέδειξε τις ιδιαίτερες ικανότητες και τις μεγάλες δυνατότητές της. Όλοι μαζί οι Έλληνες αποδείξαμε σ' ολόκληρο τον Κόσμο, αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς μας, τη δύναμη της αυτοπειθαρχίας, της συλλογικότητας, της αυτοπεποίθησης. Αλλά και τη σπουδαιότητα της εθελοντικής προσφοράς. Τη σπουδαιότητα της συμμετοχής του πολίτη στην επίτευξη μεγάλων στόχων. Αποδείξαμε ότι, όλοι μαζί, μπορούμε να πετυχαίνουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Και αυτό, το εκπληκτικό συλλογικό επίτευγμα, οδηγεί σε ένα ευρύτερο συμπέρασμα: Την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων και των προσπαθειών μας σε κοινούς στόχους.

    Η ασφάλεια στις ευρωπαϊκές πόλεις είναι ένα από τα θέματα που απαιτούν να συνθέτουμε απόψεις, να διαμορφώνουμε κοινές πολιτικές, να αναπτύσσουμε παράλληλες δράσεις. Είναι θέμα που απασχολεί έντονα τους κατοίκους όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Θέμα επίκαιρο περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν. Θέμα που συνδέεται άμεσα με το στόχο μας για μια ισχυρή Ευρώπη. Μια Ευρώπη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος, αλλά και στις υποχρεώσεις της για το μέλλον. Μια Ευρώπη που βρίσκει την ένθερμη αποδοχή των πολιτών της. Μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική. Και για όλα αυτά, η ασφάλεια στις ευρωπαϊκές πόλεις σημαίνει πολλά. Σήμερα, σχεδόν το 80% των Ευρωπαίων πολιτών ζει σε πόλεις ή κωμοπόλεις. Σήμερα, η Ευρώπη είναι η πιο αστικοποιημένη Ήπειρος στον Κόσμο. Οι Ευρωπαϊκές πόλεις διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομική, την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή. Σ' αυτές συγκεντρώνεται η γνώση. Σ' αυτές παράγεται ο πλούτος. Σ' αυτές παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες στους πολίτες. Παράλληλα όμως, σ' αυτές εντοπίζονται και τα σοβαρότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας. Προβλήματα όπως η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το κυκλοφοριακό, ο οικονομικός και κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, η αποξένωση, η φτώχεια.

    Όλα αυτά στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια των πόλεων να επιτελέσουν μια βασική λειτουργία τους: να διασφαλίσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Παν' απ' όλα, όμως, υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας. Υπάρχει η ένταση των κινδύνων σε βάρος της υγείας, η εμφάνιση νέων απειλών, η αύξηση της εγκληματικότητας.

    Δεν μπορούμε να μιλούμε για αναβάθμιση της ποιότητα ζωής, όταν δεν έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό, για όλους τους κατοίκους των πόλεων, το βασικό δημόσιο αγαθό της ασφάλειας. Δεν μπορεί ένας πολίτης που φοβάται να κινηθεί στην ίδια του την πόλη, να χαρακτηρίσει ως ικανοποιητική τη ζωή του σε αυτή. Είναι αυτονόητο πως το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να αποτελούσε πρωταρχική μέριμνα και βασικό στόχο όλων. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει μειωθεί, τόσο η αντικειμενική ασφάλεια στις πόλεις, όσο και το υποκειμενικό αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες στην Ευρώπη (όπως επισημαίνουν επίσημα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 1996 2002) αυξάνεται σταθερά. Το μικροέγκλημα, οι κλοπές, οι διαρρήξεις, αλλά και οι ληστείες, αποτελούν ''πονοκέφαλο'' για τους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων. Το μεγαλύτερο μέρος των εγκληματικών πράξεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπράττονται στις αστικές περιοχές. Και αυτό σημαίνει πολλά.

    - Οφείλεται, πρώτ' απ' όλα, στο κοινωνικό τοπίο των μεγαλουπόλεων, που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο.

    - Οφείλεται στην ταχύτητα των κοινωνικοοικονομικών αλλαγών.

    - Οφείλεται, όμως και στην αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

    - Όπως επίσης και στο έλλειμμα πολιτικής σ' ό,τι αφορά την πρόληψη.

    Δεν είναι, όμως, μόνον η αύξηση της εγκληματικότητας που πλήττει το αίσθημα ασφάλειας στις πόλεις. Οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων απειλούνται συχνά και από φυσικές, τεχνολογικές ή περιβαλλοντικές καταστροφές. Η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος έχει υποβαθμιστεί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μια υπαρκτή απειλή για την υγεία όλων. Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει, κατ' επανάληψη, πολλές καταστροφές, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως και στην Αθήνα, και σε άλλα αστικά κέντρα της Χώρας μας. Παράλληλα, όμως, εμφανίζονται και νέοι, διαφορετικοί κίνδυνοι. Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι μια αθόρυβη, αλλά εξαιρετικά σοβαρή απειλή. Η διεθνής τρομοκρατία είναι μια άλλη (ίσως η πιο χαρακτηριστική) περίπτωση νέου κινδύνου.

    Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι η ίδια η έννοια της ασφάλειας εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και αποκτά διαφορετικό νόημα. Το βέβαιο είναι ότι η ανησυχία που έχει απλωθεί στους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων είναι μεγάλη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα οφείλουμε να αντιδράσουμε ανάλογα. Η ανάγκη προστασίας των κατοίκων από τους κινδύνους αυτούς δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Είναι καιρός να δούμε το πρόβλημα από κοινού. Να το δούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι ένα: Ο πολίτης να είναι και να αισθάνεται ασφαλής στο χώρο της διαβίωσης του. Να είναι και να αισθάνεται ασφαλής στην πόλη που ζει. Να έχει τη σιγουριά ότι του παρέχεται κάθε δυνατή προστασία απέναντι στους κινδύνους που τον απειλούν. Να έχει τη σιγουριά της πολιτικής προστασίας.

    Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική ανάγκη να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε μια πιο ορθολογική και πιο αποτελεσματική πολιτική για την ασφάλεια στις πόλεις μας. Συμφωνούμε, κατ' αρχήν, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά. Είναι προφανές (κατ' επέκταση) ότι οφείλουμε να προωθήσουμε λύσεις που βασίζονται σε κοινούς άξονες. Να χαράξουμε μια ενιαία στρατηγική, σε κοινοτικό επίπεδο. Να διαμορφώσουμε κοινές πολιτικές, που να στηρίζονται σε μια πολυκλαδική προσέγγιση των προβλημάτων και να συμπεριλαμβάνουν

    τις απαραίτητες συνοδευτικές δράσεις κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

    Είναι υποχρέωσή μας να αποδυναμώσουμε τους παράγοντες που διευκολύνουν την εγκληματικότητα και να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη. Να πάρουμε τα μέτρα που απαιτούνται για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από φυσικές καταστροφές. Αλλά και για τα μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε, να περιορίσουμε, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Χρειάζεται ακόμη διαρκής ετοιμότητα για την προστασία και την παροχή βοήθειας στον πολίτη που έχει ανάγκη. Ετοιμότητα, συνεργασία, συμμετοχή στην πολιτική προστασία. Οι πολιτικές και τα σχέδιά μας είναι ανάγκη να προβλέπουν αποτελεσματικές συμπράξεις, στο πλαίσιο των οποίων οι Τοπικές Αρχές να έχουν βασικό ρόλο. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη Νέα Εποχή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Είναι βέβαια γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στην εξέλιξη των πραγμάτων στις πόλεις μας με διάφορες πολιτικές. Τα διαρθρωτικά ταμεία είναι ένα σημαντικό μέσο για την ουσιαστική αντιμετώπιση των αστικών προβλημάτων. Είναι, όμως, ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρξει πιο αποτελεσματικός και πιο αποδοτικός συντονισμός, των παρεμβάσεων αυτών.

    Σε κάθε περίπτωση η προστασία της υγείας, της ζωής και της περιουσίας των πολιτών της, όπως και η ασφάλεια των επισκεπτών της, είναι βασική υποχρέωση κάθε Χώρας. Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία, στο κυβερνητικό πρόγραμμά της, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Πριν από τις εκλογές παρουσιάσαμε τη Χάρτα της Καθημερινότητας για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και ιδιαίτερα για τις υποβαθμισμένες περιοχές. Αμέσως μετά την ανάληψη της ευθύνης για τη Νέα Διακυβέρνηση αρχίσαμε την εφαρμογή του σχεδίου μας. Δεσμευτήκαμε (και το επαναλαμβάνω) να εφαρμόσουμε όλες τις εξαγγελίες μας μέχρι το τέλος της τετραετίας. Το πρόγραμμά μας θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής. Προχωρούμε ήδη στην αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Πιστεύουμε, όμως, ότι στην προσπάθεια αυτή καθοριστική μπορεί να είναι και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι φυσικό οι Τοπικές Αρχές να γνωρίζουν καλύτερα τα ιδιαίτερα προβλήματα των πόλεων. Οι πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για την αμεσότερη παροχή βοήθειας στους κατοίκους, την ώρα που τη χρειάζονται, οι πολιτικές για την ποιότητα ζωής είναι πιο αποτελεσματικές, όταν αναπτύσσονται πιο κοντά στον πολίτη. Σίγουρα οι Τοπικές Αρχές χρειάζονται νέα μέσα για την εκπλήρωση των στόχων αυτών. Σίγουρα χρειάζονται τη συνδρομή της Κεντρικής Διοίκησης. Χρειάζεται, όμως, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και οι ίδιες. Το εξαιρετικά επιτυχημένο έργο του Δήμου Αθηναίων και της δημάρχου κυρίας Μπακογιάννη αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της δυνατότητας των Τοπικών Αρχών να επιφέρουν σημαντικότατες αλλαγές στην εικόνα και τη λειτουργία των πόλεων. Είναι έμπρακτη απόδειξη της καθοριστικής συμβολής που μπορεί να έχουν οι Τοπικές Αρχές στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης. Παράλληλα, όμως, (και θέλω να το υπογραμμίσω) απαιτείται και η ενεργοποίηση του συνόλου της κοινωνίας. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.

    Αποτελεί, πλέον, κοινό τόπο ότι ολόκληρος ο Κόσμος έχει εισέλθει σε μια καινούρια εποχή, με κύρια χαρακτηριστικά την επανάσταση της τεχνολογίας, την έκρηξη της γνώσης, την ταχύτητα των εξελίξεων. Βιώνουμε μια καινούργια πραγματικότητα που απαιτεί να δράσουμε σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες.

    Υπενθυμίζω ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως, με τους σημερινούς ρυθμούς, στα επόμενα είκοσι χρόνια, αναμένεται να προστεθούν στους πληθυσμούς των πόλεων πάνω από 2 δισ. άνθρωποι. Το μέγεθος αυτό προκαλεί δέος. Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα της ζωής στην πόλη. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη. Αλλ' ούτε και να σχεδιάσουμε πόλεις - καταφύγια. Δεν θέλουμε πόλεις αποξένωσης. Δεν θέλουμε πόλεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

    Είναι χρέος μας να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα υγιές περιβάλλον. Είναι χρέος μας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους. Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας είναι το μεγάλο στοίχημα όλων μας. Είναι στόχος που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Αυτά είναι τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Αυτά απαιτούν να επιλύσουμε οι πολίτες. Και για όλα αυτά είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε κάθε μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες. Θέλουμε πόλεις δημιουργίας, πολιτισμού, συμμετοχής. Πόλεις καθαρές και φροντισμένες. Πόλεις που εξασφαλίζουν καλή ποιότητα ζωής, για όλους τους κατοίκους τους. Πόλεις πιο ασφαλείς. Πιο λειτουργικές. Πιο ανθρώπινες. Πιο φιλόξενες. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνάντησής σας και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

    [04] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: ΤΟΝ ΜΑΪΟ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (14:06 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της προεπιλογής του διαγωνισμού για το μετρό Θεσσαλονίκης, με προοπτική ο ανάδοχος να επιλεγεί -εκτός απροοόπτου- ως τον Μάιο του 2005, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γεώργιος Σουφλιάς.

    Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές λόγω ενστάσεων και ο ανάδοχος θα αναδειχτεί όντως τον ερχόμενο Μάιο, οι εργασίες κατασκευής του μετρό θα ξεκινήσουν το 2005 και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν έως έξι χρόνια. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η μελέτη των επεκτάσεων του μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη, ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο μετρό στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης.

    Σε κάθε περίπτωση, το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης τίθεται σε απόλυτη προτεραιότητα, τόσο για το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όσο και για την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο κ.Σουφλιάς, στη διάρκεια δηλώσεών του για την πρόοδο των προγραμματισμένων έργων του μετρό Αθηνών. Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Σουφλιά για το μετρό Θεσσαλονίκης είναι το εξής:

    «Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατασκευής του Μετρό της Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της παραχώρησης (1998 - 2003), αποφασίστηκε το Μετρό Θεσσαλονίκης να κατασκευαστεί με χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο αυτό αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

    »Με βάση τη διακήρυξη του Διαγωνισμού, τον Ιούνιο του 2004 υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος πέντε κοινοπραξίες με σημαντικές ελληνικές και ξένες εταιρείες του κλάδου. Αυτή η πρώτη φάση της προεπιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2004 και στη συνέχεια θα δοθούν στις προεπιλεγείσες κοινοπραξίες τα τεύχη δημοπράτησης και η προμελέτη του έργου.

    »Στην προμελέτη αυτή πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τεχνικά ζητήματα του έργου (αρχαιολογία, υπέδαφος) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση κατά τη φάση της κατασκευής αλλά και να έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης του βασικού έργου του μετρό. Σύμφωνα με την προμελέτη, το βασικό έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης αποτελείται από Γραμμή μήκους 9,5 χιλιομέτρων και 13 σταθμούς ενώνοντας την Δυτική πλευρά της πόλης (Σιδηροδρομικός Σταθμός) με την Ανατολική (Νέα Ελβετία).

    »Στη συνέχεια, οι προεπιλεγείσες κοινοπραξίες θα ετοιμάσουν και θα υποβάλλουν τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές τους κατά τους πρώτους μήνες του 2005 και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, η οποία υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στην επιλογή αναδόχου το Μάιο του 2005, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εμπλοκές λόγω ενστάσεων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έναρξη των εργασιών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν έως 6 χρόνια.

    »Tαυτόχρονα, ξεκινά και η μελέτη των επεκτάσεων του μετρό της Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη, ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο μετρό στη Θεσσαλονίκη που θα εξυπηρετεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης»._

    [05] ΒΟΛΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Καστοριά, 15 Οκτωβρίου 2004 (17:53 UTC+2)

    Από τον Ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στο Αργος Ορεστικού, όπου χοροστάτησε δοξολογίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατο του Παύλου Μελά, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κατηγορώντας την ότι «υπάρχει δυσφήμηση και παραχάραξη του χριστιανισμού και αυτό φαίνεται στις εγκόσμιες επιδιώξεις μίας εκκλησίας που θέλει και εξουσία να ασκεί και να είναι ανάμεσα στους πλουτοκράτες»

    Ο Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του, υπογράμμισε ότι υπάρχουν χριστιανοί της Δύσης που χρησιμοποίησαν ως όχημα τον χριστιανισμό προκειμένου να προωθήσουν προσωπικές και ιδεολογικές τους θέσεις.

    «Υπάρχει δυσφήμηση και παραχάραξη του Χριστιανισμού και αυτό φαίνεται στις εγκόσμιες επιδιώξεις μιας εκκλησίας η οποία θέλει και εξουσία να ασκεί και να είναι ανάμεσα στους πλουτοκράτες» είπε ο κ. Χριστόδουλος.

    Παράλληλα, εξέφρασε την περηφάνιά του που βρίσκεται στα μέρη που περπάτησε ο Παύλος Μελάς, ο οποίος «ένωσε το βορρά και τον νότο με το Μακεδονικό Αγώνα και αυτή την ενότητα πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή απέναντι στους κοινούς εχθρούς».

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος κόσμου θα βρίσκεται μέχρι την Κυριακή στο νομό Καστοριάς προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον Μακεδονικό Αγώνα.

    Μετά τη δοξολογία στον Ιερό ναό Αγίας Παρασκευής, ο κ. Χριστόδουλος μετέβη στο δημαρχείο Ορεστιάδας όπου ανακηρύχθηκε από τον δήμαρχο επίτιμος δημότης και του εδόθη το χρυσό κλειδί της πόλης. Το απόγευμα θα επισκεφθεί το Πισοδέρι όπου θα τον υποδεχθεί ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρέσβη της Ρωσίας κ. Vdovin, τον πρέσβη της Μολδαβίας κ. Magaleas και τον πρέσβη της Γεωργίας κ Chumburidze.

    Με τον Ρώσο πρέσβη συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και τη δρομολόγηση της κατασκευής του κατεστραμμένου σχολείου στο Μπεσλάν της Β. Οσετίας 

    Με τον πρέσβη της Μολδαβίας συζήτησαν την παρακολούθηση και την εξέλιξη των κοινών αποφάσεων που είχαν ληφθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου στη Μολδαβία, καθώς και τις δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο.

    Με τον Γεωργιανό πρέσβη συζήτησαν το πρόγραμμα της διυπουργικής συνάντησης με αντικείμενο την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου, που θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υφυπουργού στη Γεωργία. 

    [07] ΧΡ. ΖΕΡΕΦΟΣ: ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο, σχετικά με τη νομοθετική πρόταση για τους ελέγχους των αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας. Τα παραπάνω ανέφερε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου εισέρχεται σε μια νέα φάση.

    Όπως εξήγησε, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος απορρέουν από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ανεξάρτητα από το αν θα συγκεντρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός εκπεμπόμενων ρύπων από τις χώρες της ΕΕ για να τεθεί σε εφαρμογή.

    «Πιστεύω ότι σε παγκόσμια πλέον κλίμακα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, θα ξεκινήσει δηλαδή μια κούρσα δημιουργίας τραπεζών με δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου» είπε ο κ. Ζερεφός και υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκπέμπει συγκεκριμένες ποσότητες αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εφόσον τις υπερβεί θα πρέπει να αγοράσει από κάποια άλλη χώρα περαιτέρω δικαιώματα εκπομπής.

    «Τα δικαιώματα αυτά πρόκειται να αποτελέσουν ζητούμενο και εικονικό αγαθό το οποίο θα απασχολήσει τις χώρες τις δεκαετίες που έρχονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «αρχίζουμε να αισιοδοξούμε ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο θα οδηγήσει και αυτό μέσα στις προσεχείς δεκαετίες στη σταθεροποίηση των αερίων τα οποία λειτουργούν σαν θερμοστάτης για τη γη».

    Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα από την ιδιότητά της ως μέλους της ΕΕ, επισήμανε ότι η θέση της είναι δεδομένη και καθορίζεται από τη δεδηλωμένη και εκπεφρασμένη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα. Τόνισε άλλωστε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες και βεβαίως και οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να εκπονούν στρατηγικά σχέδια για το θέμα των αερίων ρύπων.

    [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΝΟΝΟΣ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε την εκλογή της χώρας μας ως μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    «Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα σε μία περίοδο αστάθειας και δοκιμασίας όλου του κόσμου, να δώσει με δυνατή φωνή το μήνυμα της ειρήνης και της αλληλεγγύης, να πει όχι στους πολέμους και την εξαθλίωση, να δώσει νέα πνοή στη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των λαών, να αγωνιστεί συστηματικά για να αποκατασταθεί το διεθνές δίκαιο στη θέση που πρέπει νάχει και όχι να εξαθλιώνεται έτσι από λογικές δογμάτων, σαν αυτό που σήμερα κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο, για τους προληπτικούς πολέμους και την προληπτική καταστολή», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    «Να αγωνιστεί η Ελλάδα ιδιαίτερα για την ευαίσθητη και ασταθή περιοχή Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής και για να μπορέσει να δοθεί επιτέλους δίκαιη λύση λειτουργική, βιώσιμη, με όρους ασφάλειας στο Κυπριακό πρόβλημα», κατέληξε.

    [09] ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Από τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών ενημερώθηκε το μεσημέρι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι αλιευτικό σκάφος, χωρίς επιβαίνοντες, μήκους 22 περίπου μέτρων και στοιχεία με αραβικούς χαρακτήρες, το οποίο πιθανόν μετέφερε λαθρομετανάστες, εντοπίσθηκε προσαραγμένο και με τη μηχανή του σε λειτουργία, στις νοτιοδυτικές ακτές της Ελαφονήσου.

    Αμέσως εδόθη εντολή στις Λιμενικές Αρχές Νεάπολης και Κυθήρων να διενεργήσουν έρευνα σε ξηρά και θάλασσα για τον εντοπισμό των επιβαινόντων. Στις έρευνες συμμετέχουν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί στη νήσο Ελαφόνησος τέσσερα άτομα και σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες τους, επί του σκάφους επέβαιναν συνολικά 13 άτομα.

    [10] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Σπύρου Λιναρδάτου:

    «Ο Σπύρος Λιναρδάτος υπήρξε αγωνιστής για τη ζωή, την έρευνα, τη γνώση, τις ιδέες, για τη Δημοκρατία. Έγκριτος ιστορικός, με αξιολογότατο έργο στο οποίο θα μπορούν να ανατρέχουν και οι νεότερες γενιές. Διανοητής, με ήθος και αξιοπρέπεια άφησε το δικό του στίγμα στη δημοσιογραφία, την επιστήμη και στην έρευνα. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    [11] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ Ο.Κ.Ε ΤΟ Σ/Ν ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ"

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας κατέθεσε σήμερα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) το Σχέδιο Νόμου «Συνήγορος του Καταναλωτή», μετά από εισήγηση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γιάννη Παπαθανασίου και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή Αθανασίου Σκορδά. Το σχέδιο αυτό ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σιούφας, "σκοπός αυτού του σχεδίου νόμου είναι η εισαγωγή στην ελληνική έννομη τάξη του θεσμού του "Συνηγόρου του Καταναλωτή" ως εξωδικαστικού οργάνου συναινετικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών, ενώ παράλληλα υλοποιείται σχετική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης". Πρόσθεσε δε ότι "η θεσμοθέτηση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού παρέμβασης, με στόχο την υποστήριξη των δικαίων αιτημάτων του καταναλωτή και των φορέων του χώρου των καταναλωτών, τόσο έναντι του ιδιωτικού όσο και έναντι του δημοσίου τομέα, προάγει την ενεργοποίηση της καταναλωτικής συνείδησης και ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που υφίστανται σήμερα στο ευαίσθητο πεδίο των καταναλωτικών διαφορών».

    Με τη σύσταση του θεσμού του "Συνηγόρου του Καταναλωτή" προωθείται η περαιτέρω εναρμόνιση της ελληνικής διοίκησης προς τα διεθνώς καθορισμένα πρότυπα, καθώς και η έννοια της διοικητικής σύγκλισης σε επίπεδο Ε.Ε. Με το σχέδιο νόμου η λειτουργία του "Συνηγόρου του Καταναλωτή" λαμβάνει υπόψη της την ύπαρξη και άλλων καθιερωμένων φορέων εξώδικης ρύθμισης επιμέρους καταναλωτικών διαφορών (Τραπεζικός Μεσολαβητής, Μεσολαβητής Κεφαλαιαγοράς), που λειτουργούν ως μηχανισμοί αυτορύθμισης, σε ένα πλαίσιο σύμπραξης αγοράς και κοινωνίας των πολιτών.

    "Με τη λειτουργία του νέου θεσμού, τα οφέλη από την ύπαρξη και λειτουργία τέτοιων θεσμών πολλαπλασιάζονται, η λειτουργία τους ενδυναμώνεται, ενώ παράλληλα ο πολίτης καταναλωτής κατοχυρώνεται περαιτέρω, μέσω της αύξησης των δυνατοτήτων εξώδικης προσφυγής εκ μέρους του", δήλωσε ο κ. Σιούφας.

    Το Σχέδιο Νόμου έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με φορείς όπως οι καταναλωτικές οργανώσεις, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, η ΓΣΕΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και σήμερα κατατέθηκε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε).

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΑΝΙΚΑ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2004 (19:39 UTC+2)

    Στις συνέπειες που είχε η εμφάνιση του τουρισμού στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών της Χαλκιδικής αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκάς Ανανίκας, μιλώντας στο συνέδριο "Τουρισμός και Τοπική Οικονομία", που διοργάνωσε ο δήμος Καλλικράτειας Χαλκιδικής.

    "Τα θετικά της ανάπτυξης του τουρισμού στην πανέμορφη Χαλκιδική και στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών είναι αναρίθμητα. Πολλά είναι και τα αρνητικά της ανάπτυξης αυτής", τόνισε ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε: "ζητούμενο, όμως, σε αυτή τη φάση, είναι η εξέλιξη. Ζητούμενο είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τον ανταγωνισμό, από την ανάγκη για συνεχή βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, από την αποδεδειγμένη στροφή των πολιτών προς άλλες μορφές τουρισμού".

    Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, την παροχή ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και επισήμανε ότι η στήριξη της πολιτείας σε τέτοιου είδους προσπάθειες είναι δεδομένη.

    Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Αδελφοποίηση πόλεων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εργασίες του παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πάφου και της πόλης Καλταγκιρόνε της Ιταλίας.

    [13] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 15 Οκτωβρίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Την ανάγκη τα ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν ταυτότητα και να έχουν όλο εκείνο το πλαίσιο των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που θα είναι ανταγωνιστικά στην αγορά και θα τα ζητάει ο καταναλωτής, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της ΑCROCERT (Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προιόντων), Γιώργος Παπαβασιλείου, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα, "Αγροτικά προιόντα Πιστοποιημένης Ποιότητας'' που διοργάνωσε στην Αλεξανδρούπολη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ο Οργανισμός Πιστοποιήσης και Επίβλεψης Γεωργικών Προιόντων, επεσήμανε ο κ Παπαβασιλείου είναι το εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. "Είμαστε λοιπόν στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για να ενημερωθεί πρώτα ο παραγωγός και οι φορείς του και στη συνέχεια θα ακολουθήσει άλλο πλαίσιο ενημέρωσης που θα αφορά τον καταναλωτή", είπε.

    Στο χαιρετισμό του ο αντινομάρχης Εβρου, Μιχάλης Κουγιουμτζής τόνισε την ανάγκη πιστοποίησης κάποιων προιόντων στον Εβρο που είναι πολύ κοντά στην εντολή για να πάρουν σήμα και να χαρακτηρισθούν βιολογικά. ''Χρειάζεται αρκετή δουλειά. Στον Εβρο υπάρχουν περίπου 80 άτομα που εκαναν αιτήσεις για πιστοποίηση για βιολογική γεωργία. Ο δρόμος είναι δύσκολος.

    Όμως θα πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια γιατί η Ελλάδα είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό καλλιέργειας βιολογικών προιόντων ενώ υπάρχει μια συνεχής αυξηση ζήτησης από τις ευρωπαικές αγορές αυτών των προιόντων'', είπε ο κ. Κουγιουμτζής και πρόσθεσε: ''πρέπει όμως να γίνει με πολύ κόπο για να μπορέσουν και οι παραγωγοί να παράγουν αλλά και να απολαύσουν τις μεγαλύτερες τιμές. Αυτό δεν πρέπει να σταματήσει στην ημερίδα.

    Θα πρεπει να βάλουμε ορισμένους στόχους, ιδίως σε μια περιοχή όπως είναι ο Εβρος που τέτοια προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην βιολογική γεωργία υπάρχουν και κτηνοτροφικά και φυτικά.''

    Ολγα Ορφανίδου

    [14] ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών της Σοφοκλέους, με τις μετοχές του ομίλου της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ να πραγματοποιούν και σήμερα ράλι, εν μέσω των έντονων - αλλά ανεπιβεβαίωτων - φημών ότι το κράτος σχεδιάζει την έξοδο της τράπεζας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Οι δείκτες των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ανακτώντας το έδαφος που έχασαν το πρωί, ενώ ο ασφαλιστικός κλάδος σημείωσε και σήμερα μεγάλη άνοδο, συνεχίζοντας τις χτεσινές εντυπωσιακές επιδόσεις, με αιχμή του δόρατος τη μετοχή της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

    Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,43%, και διαμορφώθηκε στις 2.422,17 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει μέχρι και τις 2.399,07. Σε εβδομαδιαία βάση, ο κέρδισε ποσοστό 0,56%.

    ΤΖΙΡΟΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    Ο τζίρος έφτασε στα 116,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 27,5 εκατ. αφορούσαν σε πακέτα των εταιριών ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, 3Ε, Τιτάν, Εurobank, ΔΕΗ, Cosmote, OTE, Hyatt, Μπ. Βωβός και Κεράνης Συμμετοχών (π). Από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 130 ενισχύθηκαν, οι 156 υποχώρησαν και οι 118 παρέμειναν στάσιμες.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE, μόνο ο SMALL CAP-80 της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες, της τάξης του 0,70%. Κατά 0,62% ενισχύθηκε ο δείκτης ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών της τάξης του 0,29% και 0,50% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον FTSE/ASE-140.

    ΟΙ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους και κλαδικοί δείκτες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών (3,35%), με τις μετοχές της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και της ΦΟΙΝΙΞ ΜΕΤΡΟΛΑΪΦ να ενισχύονται αντίστοιχα κατά 16,15% και 1,75% και την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ να κερδίζει ποσοστό 3,13%.

    Ακολούθησαν οι δείκτες των διυλιστηρίων (1,00%), των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (0,98%) και του λιανεμπορίου (0,93%), ενώ ανοδική τροχιά διέγραψαν επίσης οι κλάδοι των τραπεζών (0,79%) και των τηλεπικοινωνιών (0,11%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν κατά σειρά οι δείκτες των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-3,36%), των κατασκευών (-1,93%) και των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,84%), που ήδη από το πρωί δέχονταν ισχυρές πιέσεις.

    ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Στον τραπεζικό κλάδο, σημαντική ποσοστιαία άνοδο σημείωσε για ακόμη μία ημέρα η ΑΓΡΟΤΙΚΗ (3,37%), αν και απώλεσε μεγάλο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών της, ενώ σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν αρκετές από τις μετοχές των μικρότερων τραπεζών.

    Κατά 0,86% και 0,36%, αντίστοιχα, ενισχύθηκαν οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ και της ALPHA BANK, ενώ σημαντικά κέρδη, της τάξης του 1,35% ο πρώτος και 2,03% ο δεύτερος, κατέγραψαν οι τίτλοι της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Αμετάβλητη στα 19.94 ευρώ έμεινε η μετοχική τιμή της EFG EUROBANΚ.

    Στη γενικότερη λίστα των ανοδικών τίτλων, ξεχώρισε και εκείνος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ, που κατέγραψε κέρδη της τάξης του 5,37%, επωφελούμενος από το κλίμα ενθουσιασμού που περιέβαλε και σήμερα όλες τις μετοχές του ομίλου της ΑΤΕ_

    [15] ΥΠΑΝ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (15:54 UTC+2)

    Τα προβλήματα και τις ανάγκες καθενός νησιού ξεχωριστά εξέτασε η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την επεξεργασία μέτρων για την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, ενώ σε σύσκεψη που έγινε προγραμματίσθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση τους.

    Η σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την προεδρία του αρμόδιου υφυπουργού, Γιώργου Σαλαγκούδη, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αρ. Παυλίδης, οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Χ. Κόκκινος και Σ. Τσίφτης αντίστοιχα και οι επικεφαλείς της ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ Α.Ε.

    [16] ΕΡΕΥΝΑ Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Ζάγκρεμπ, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Το υπουργείο Υγείας της Κροατίας ζήτησε τη συμβολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη διερεύνηση αναφορών που θέλουν εκατοντάδες ασθενείς να έχουν μολυνθεί με τον ιό της σύφιλης μέσω μεταγγίσεων αίματος την περίοδο 2000-2001.

    Μιλώντας στο Associated Press o Κροάτης υπουργός Αντρίγια Χέμπρανγκ δήλωσε πως επιζητά τη διεξαγωγή έρευνας από πλευράς ΠΟΥ «ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την ιστορία».

    Ο «θόρυβος» στα ΜΜΕ προκλήθηκε έπειτα από την καταγγελία εργαζομένου στο κρατικό Ινστιτούτο Μεταγγίσεων του Ζάγκρεμπ, βάσει της οποίας το 2000 και το 2001 περισσότερες από 10.000 φιάλες αίματος μολυσμένες με σύφιλη χρησιμοποιήθηκαν στις μεταγγίσεις».

    «Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αιμοδοτών και των πιθανών δεκτών αίματος» επισήμανε ο Χέμπρανγκ. «Πιστεύω ότι δεν έχει γίνει κανένα λάθος σε αυτό τον τομέα γιατί θα είχαμε παρατηρήσει αύξηση στα κρούσματα σύφιλης τα τελευταία τρία χρόνια» κατέληξε.

    Το Ινστιτούτο, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

    [17] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Βουκουρέστι, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Οι ρουμανικές αρχές εξάρθρωσαν σήμερα δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών συλλαμβάνοντας τρεις Τούρκους, που είχαν στην κατοχή τους 2.1 κιλά ηρωίνης.

    Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν στο Βουκουρέστι μετά από συνεργασία της ρουμανικής αστυνομίας με τις αρχές του Μιλάνου.

    Οι συλληφθέντες εισήγαγαν παράνομα τα ναρκωτικά από την Τουρκία στη Ρουμανία και τα διακινούσαν στο Βουκουρέστι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι εισαγγελικές αρχές του Βουκουρεστίου διενεργούν πρανάκριση.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2004 (18:53 UTC+2)

    Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η εξεύρεση συμβιβασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συζήτηση ''ειλικρινή'', προσθέτοντας ότι αυτή ''θα αποδειχτεί πολύ-πολύ χρήσιμη στο μέλλον''.

    Στη συνάντηση ο κ. Μπαρόζο και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συζήτησαν το Κυπριακό, τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την στρατηγική της Λισσαβόνας, αλλά και γενικότερα τους στόχους της Επιτροπής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2004 (18:32 UTC+2)

    Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 18 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2004 για κύκλο διαβουλεύσεων στα πλαίσια της συνήθους επισκόπησης της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Το κλιμάκιο θα συζητήσει με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις και γενικότερα την πορεία της οικονομίας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Κέρδη για δεύτερη συνεχή ημέρα κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τους δείκτες των Ξενοδοχείων και των Τραπεζών να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 2,54% και έκλεισε στις 976,46 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,47% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,33 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 840.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 71,4% του τζίρου.

    Μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό 2,7%% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 326,69 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΤΗΝ 5η SPORTEXPO ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Λ. ΑΝΑΝΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Την 5η Έκθεση Αθλητισμού Ψυχαγωγίας Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων SPORTEXPO, που διοργανώνει η HELEXPO από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας.

    Ο κ. Ανανίκας, ο οποίος προηγουμένως ξεναγήθηκε στους εκθεσιακούς χώρους της SPORTEXPO, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο της φετινής διοργάνωσης, επισημαίνοντας ότι η έκθεση αυτή αποτελεί το καθιερωμένο πλέον ραντεβού των ανθρώπων του αθλητισμού με το κοινό της Θεσσαλονίκης. «Για τέσσερις ημέρες, η καρδιά του αθλητισμού θα χτυπά εδώ, στην Θεσσαλονίκη. Για τέσσερις ημέρες, οι αθλητές, οι επιχειρηματίες, οι φίλαθλοι επισκέπτες θα ανταλλάσσουν απόψεις, προτάσεις, καινοτόμες ιδέες και κυρίως εμπειρίες. Παράλληλα, όλες οι νέες δράσεις, τα νέα δεδομένα θα παρελάσουν από έναν άρτια οργανωμένο εκθεσιακό χώρο, μέσα από τον σημαντικό αριθμό των εκθετών, οι οποίοι προέρχονται όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανανίκας.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα που απέκτησε η χώρα μας από την καθ' όλα επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. «Μετά από όλη αυτή την γοητευτική περιπέτεια, μπορούμε να πούμε το εξής: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένας σταθμός στην ιστορία της Ελλάδας. Αλλά και η Ελλάδα ήταν ένας σταθμός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων», υπογράμμισε ο κ. Ανανίκας και πρόσθεσε: «η επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκει τη χώρα μας κερδισμένη όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Η χώρα μας απέκτησε μια πλούσια παρακαταθήκη, ένα πλήθος αθλητικών εγκαταστάσεων, των οποίων η χρήση θα προάγει και θα αναδείξει την αθλητική δραστηριότητα και δεν εννοώ μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού».

    Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης Ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών, που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

    [22] ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Επίσημη διαμαρτυρία στη FIFA και την UEFA κατέθεσε η ομοσπονδία του Καζακστάν, κατηγορώντας τον Τρίρουε Μπόρνο για ευνοϊκή μεταχείριση της Αλβανίας στον προχθεσινό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, όπου η Αλβανία επικράτησε 1-0 στο Αλμάτι, στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού ομίλου (όπου μετέχει και η εθνική μας) για το Μουντιάλ 2006.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ομοσπονδίας του Καζακστάν ο Μπόρνο, επιτετραμένος (delegate) της UEFA στο συγκεκριμένο ματς, επέτρεψε σε μέλη της αλβανικής αποστολής να επισκεφθούν τα αποδυτήρια των διαιτητών και να συζητήσουν κατ' ιδίαν με αυτούς, λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ Α1

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Μ' ένα μεγάλο ντέρμπι, αυτό μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟ στο Ιβανώφειο ανοίγει αύριο η αυλαία του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Επίσης σπουδαίο παιχνίδι αναμένεται να γίνει μεταξύ της ΑΕΚ και του Πανιώνιου στο κλειστό του Γαλατσίου.

    Ο Απόλλων Πατρών θα αντιμετωπίσει εντός έδρας τον Ηρακλή, ενώ στην Κυψέλη ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον νεοφώτιστο Πανελλήνιο.

    Την Κυριακή, ο Μακεδονικός φιλοξενεί στην Κοζάνη το Μαρούσι. Σημειώνεται ότι από αύριο θα σφυρίζουν τρεις διαιτητές ακολουθώντας το μοντέλο της Ευρωλίγκα της ULEB.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας είναι:

    Σάββατο (16/10)

    Τόφαλος (17.00) Απόλλων-Ηρακλής: Ζαβλανός-Μπήτης-Μαχαιριανάκης

    Πανελληνίου (17.00) Πανελλήνιος-ΠΑΟΚ: Καρούσης-Χατζής-Δέλλας

    Γαλατσίου (19.00) ΑΕΚ-Πανιώνιος: Παπαδημητρίου-Τζάμος-Ηλιόπουλος

    Κυριακή (17/10)

    Κοζάνης (17.00) Μακεδονικός-Μαρούσι: Βορεάδης-Τανατζής-Ταβουλαρέας

    Ιβανώφειο (19.00) Άρης-ΠΑΟ: Μαστραφτσής-Σχινάς-Αφεντουλίδης

    Τρίτη (19/10)

    Σ.Ε.Φ. (19.00) Ολυμπιακός-Ιωνικός Ν.Φ.: Χριστοδούλου-Καρακατσούνης-Αναστόπουλος

    Τετάρτη (27/10)

    Ιβανώφειο (17.00) ΜΕΝΤ-Ολύμπια: Κορομηλάς-Γεωργιάδης-Δροσόπουλος.

    [24] Ο Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2004 (18:51 UTC+2)

    Στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ αναφέρθηκε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ηρακλή, Σέρχιο Μαρκαριάν. Σημείωσε δε ότι τον στεναχώρησε ιδιαίτερα η ήττα της ομάδας του από τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

    «Η ΑΕΚ είναι πολύ καλή ομάδα και για αυτό δεν έχει αμφιβολία κανείς. Εκανε πολύ καλές και έξυπνες μεταγραφές, ακριβώς σε παίκτες για τις θέσεις που είχε δυσκολία. Θα είναι πολύ δύσκολο το παιχνίδι και όλα τα αποτελέσματα είναι ανοικτά», τόνισε αρχικά ο τεχνικός του Γηραιού, κ. Μαρκαριάν και συνέχισε: «Μπορεί να πέρασαν αρκετές ημέρες από τότε που παίξαμε με τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν το κρύβω ότι με πείραξε που χάσαμε. Μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη πορεία. Γενικά, πάντως, είμαι ευχαριστημένος από τη λειτουργία της ομάδας και τη συμπεριφορά των παικτών».

    Ο προπονητής του Ηρακλή μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και για τον Μπέπε Σινιόρι. «Είναι πάρα πολύ καλός παίκτης και μας βοηθάει πολύ. Μιλήσαμε μαζί του αρχικά και του δώσαμε πρόγραμμα για να είναι έτοιμος γρήγορα, αφού ήταν χωρίς προπονήσεις και αγώνες. Δεν ξέρω τί γράψανε στην Ιταλία. Αυτό που ξέρω είναι ότι ο Σινιόρι μέχρι σήμερα είναι παίκτης της ομάδας και έτοιμος για να παίξει. Από εκεί και πέρα εγώ θα αποφασίζω σε κάθε αγώνα ποιος θα παίξει και ποιος όχι».

    Τέλος αναφέρθηκε και στους Εντερσον Φοφόνκα και Κώστα Νεμπεγλέρα: «Ό,τι μαθαίνω για τον Φοφόνκα το μαθαίνω από τις εφημερίδες. Εγώ δεν είχα επαφή μαζί του. Εμείς ακόμη δεν αποφασίσαμε τίποτα για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Από την άλλη, ξέρω ότι τελειώνει το συμβόλαιο του Νεμπεγλέρα. Τον θέλω στην ομάδα και προσπαθώ από την πλευρά μου για να υπογράψει το καινούργιο συμβόλαιό του».

    [25] ΕΝΤΕΚΑ ΠΑΕ ΖΗΤΗΣΑΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΟΡΦΑΝΟΥ

    Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2004 (18:30 UTC+2)

    Έντεκα ΠΑΕ, υποέβαλαν αιτήσεις, ζητώντας την υπαγωγή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περί χρεών του νόμου του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού. Πρόκειται για τις ΠΑΕ: Άρης, Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Προοδευτική, Πανσερραϊκός, Κασσάνδρα- Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου, Ακράτητος, Απόλλων Αθηνών, Καλαμάτα και Ατρόμητος Αθηνών.

    Αντίθετα, δεν υπέβαλλαν τελικά αίτηση ένταξης η ΑΕΚ, ο Εργοτέλης, και η Κέρκυρα, ενώ άλλες επτά ΠΑΕ, οι Πανιώνιος, Ηλυσιακός, Πατραϊκός- Παναχαϊκή 2005, Λεβαδειακός, Καστοριά, Πανηλειακός και η Νέα Λάρισα, έκριναν ότι «δεν συντρέχουν λόγοι» καθώς είτε έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση Βενιζέλου, είτε βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς.

    [26] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

    Βερολίνο, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:57 UTC+2)

    Ένας γερμανοσυριακής καταγωγής πολίτης που κρίθηκε ύποπτος από την ισπανική αστυνομία ότι μπορεί να διαδραματίζει "κεντρικό ρόλο" στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα συνελήφθη και ετέθη υπό κράτηση με στόχο να εκδοθεί στην Ισπανία, ανακοινώθηκε από δικαστήριο του Αμβούργου.

    Πρόκειται για τον 46χρονο Μαμούν Νταρκαζανλί που η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από την Γερμανία την έκδοσή του, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου του Αμβούργου.

    Ο Νταρκαζανλί που υπάρχει η υποψία ότι εκινείτο από το 1997 στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, θεωρείται ένα από τα πρόσωπα - κλειδιά στο τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα στο οποίο προσέφερε και οικονομική βοήθεια", σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου.

    [27] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕ ΤΗ ΦΑΛΟΥΤΖΑ

    Φαλούτζα, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Περισσότεροι από χίλιοι Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες περικύκλωσαν απόψε τη Φαλούτζα, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες, στην πόλη αυτή δυτικά της Βαγδάτης.

    Από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια της χθεσινής μέρας οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

    Παράλληλα κοντά στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, Βρετανός φρουρός ασφαλείας, υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας, σκοτώθηκε από τα πυρά που δέχθηκε σε επίθεση, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ArmorGroup στην οποία εργαζόταν.

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες ότι διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής στο βόρειο Ιράκ.

    [28] ΚΑΝΤΑΦΙ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Τρίπολη, 15 Οκτωβρίου 2004 (20:23 UTC+2)

    Την ανάγκη απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο ηγέτης της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    «Θα ήταν το καλύτερο πράγμα για το Ιράκ και την Αμερική να αποχωρήσουν τα στρατεύματα από το Ιράκ», ανέφερε στις δηλώσεις του στην Τρίπολη προς τους δημοσιογράφους.

    Ο Λίβυος ηγέτης παρατήρησε ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Λιβύης βελτιώνονται και πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται στον διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [29] ΤΟΝ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΚΤΩ ΧΩΡΩΝ

    Παρίσι, 15 Οκτωβρίου 2004 (19:54 UTC+2)

    Τζον Κέρι στο Λευκό Οίκο «ψηφίζουν» οι πολίτες οκτώ χωρών που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό εφημερίδων σε δέκα χώρες, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ισπανία και τη Νότια Κορέα δηλώνουν ότι προτιμούν ως πρόεδρο των ΗΠΑ τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή από τη Μασαχουσέτη.

    Οι μόνες από τις δέκα χώρες όπου η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της επανεκλογής του Τζορτζ Μπους είναι το Ισραήλ και η Ρωσία.

    Κατά μέσο όρο οι πολίτες στις οκτώ χώρες προτιμούν τον Κέρι με ποσοστό 54% έναντι 27% που προτιμούν τον Μπους.

    Οι δημοσκοπήσεις έγιναν από διαφορετικά ερευνητικά ινστιτούτα σε κάθε χώρα, για λογαριασμό εφημερίδων, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες Guardian, le Monde, El Pais και Asahi Shimbun.

    [30] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΜΠΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙ ΚΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Ουάσιγκτον, 15 Οκτωβρίου 2004 (18:25 UTC+2)

    Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων απέκτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έναντι του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές, Τζον Κέρι, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, ο Μπους οδηγεί την κούρσα με 48% έναντι 44% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, με την έρευνα να έχει διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από την Τρίτη έως την Πέμπτη, περιλαμβάνοντας τις αντιδράσεις των εκλογέων μετά το debate της Τετάρτης στην Αριζόνα.

    Η τελευταία δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.220 πιθανών ψηφοφόρων με περιθώριο στατιστικού σφάλματος 2,9%.

    [31] ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2004 (13:31 UTC+2)

    Έκθεση με τίτλο «Φως και Χρώμα στη Ρώσικη Πρωτοπορία - Η Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη», θα εγκαινιαστεί στις 2 Νοεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο Martin Gropius Bau του Βερολίνου. Η έκθεση περιλαμβάνει 350 έργα και αρχειακό υλικό, όλα προερχόμενα από τη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για έργα 60 δημιουργών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, από το 1900 έως και το 1943 και τα οποία μας δείχνουν τους καλλιτεχνικούς πειραματισμούς όσον αφορά στην απόδοση του φωτός και τη λειτουργία του χρώματος.

    Η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης στις 17 Φεβρουάριου, όπου θα παραμείνει έως τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους του ΚΜΣΤ στη Θεσσαλονίκη (17.06 - 30.09.2005).

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ

    Ύδρα, 15 Οκτωβρίου 2004 (13:21 UTC+2)

    Αφιερωμένη στην Ολυμπιακή Εκεχειρία είναι η έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται αύριο στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα «Μελίνα» του δήμου Ύδρας. Στην έκθεση που διοργανώνει ο Όμιλος Unesco Πειραιά & Νήσων σε συνεργασία με το δήμο Ύδρας παίρνουν μέρος 60 αξιόλογοι ζωγράφοι μέλη του Ομίλου Unesco οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη νέα τους δουλεία που είναι αφιερωμένη στην Ολυμπιακή Εκεχειρία και στην καλλιέργεια ενός Πολιτισμού Ειρήνης.

    Για την έκθεση ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ο Δήμαρχος της Ύδρας κος. Αναστόπουλος Κωνσταντίνος τόνισαν, «Δίνουμε την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να προβάλουν την δουλεία τους, αλλά και στους πολίτες να πάρουν άρωμα και χρώμα τέχνης και πολιτισμού μέσα από την δουλεία των δημιουργών».

    Παράλληλα την ίδια ημέρα στις 7 το βράδυ και στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου της Αναστασίας Κ. Κουρουπού «Η Εντολή της Αρμονίας», που κυκλοφορεί από της εκδόσεις Πύρινος Κόσμος και έχει θέμα τη γνώριμη ιστορία της δίωξης των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.

    [33] "ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ 2004"

    Κομοτηνή, 15 Οκτωβρίου 2004 (10:53 UTC+2)

    Έκθεση με τίτλο «Ονομαστήρια 2004», διοργανώνουν από σήμερα έως και την Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων Κομοτηναίων, ο Δήμος της πόλης και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου.

    Στην έκθεση θα εκτίθενται παραδοσιακές στολές, εικόνες από την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, καθώς και αυθεντικά ντοκουμέντα του 1940, εφημερίδες της εποχής, εν όψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο.Ο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 15 October 2004 - 18:14:02 UTC