Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0-0 ΣΤΟ Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ
  • [02] ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [04] ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΙΝΑ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [06] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [09] TO BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  • [10] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΤΗΣ
  • [11] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΨΟΥΣ 12 ΕΚΑΤ.
  • [12] ΟΡΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
  • [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [14] "ΚΡΥΦΟ" ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΥΨΟΥΣ 8,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η EUROSTAT
  • [15] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [16] ΠΟΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ 3 ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
  • [17] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 4-0 ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑ
  • [20] ΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 74-73
  • [21] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [22] ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-1 ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ
  • [24] ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-0
  • [25] ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [26] Ο ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΑΟΝ" ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [27] Ο ΜΑΞ ΦΟΝ ΣΙΝΤΟΒ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [01] ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 0-0 ΣΤΟ Α' ΗΜΙΧΡΟΝΟ

    Κίεβο, 9 Οκτωβρίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Έναν ακόμα σημαντικό αγώνα δίνει αυτή την ώρα η Εθνική μας ομάδα, με αντίπαλο την Ουκρανία στο στάδιο Ολιμπίνσκι (Κίεβο). Το πρώτο ημίχρονο, που έληξε πριν από λίγα λεπτά βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες 0-0

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Ουκρανία (Ολεγκ Μπλαχίν): Σοβκόβσκι, Νεσμάτσνι, Φιοντόροφ, Τίμοστσουκ, Γιεζέρσκι, Ρουσόλ, Σεφσένκο, Σελάγιεφ, Χούσιεβ, Βορονίν, Βορομπέι

    Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Δέλλας, Καψής, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Βρύζας

    [02] ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (10:38 UTC+2)

    Το νέο πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής θα εκλέξουν σήμερα οι ιεράρχες του θρόνου στη διάρκεια σύναξης που άρχισε στις 10 το πρωί στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα.

    Οι 27 εκλέκτορες θα κληθούν να αναδείξουν το τριπρόσωπο και στη συνέχεια οι 11 μητροπολίτες της Συνόδου της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου θα εκλέξουν το διάδοχο του μακαριστού πατριάρχη Πέτρου του Ζ΄.

    Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστεροι για τη διαδοχή θεωρούνται οι μητροπολίτες Ζιμπάμπουε Θεόδωρος και Κένυας Μακάριος, ενώ το τριπρόσωπο ενδέχεται να συμπληρωθεί με έναν από τους μητροπολίτες Αξώμης Πέτρο και Γιοχάνεσμπουργκ Σεραφείμ.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2004 (12:05 UTC+2)

    Συνεχίζονται συστηματικά και ανεμπόδιστα οι παράνομες ανασκαφές στην κατεχόμενη Κύπρο, παραβιάζοντας, ταυτόχρονα, κάθε διεθνή επιστημονική δεοντολογία και πρακτική και τη Συμφωνία της Χάγης για τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες χώρες.

    Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία παρουσίασε νέα στοιχεία για την πολιτισμική λεηλασία της Β. Κύπρου, μετά την ενημέρωση που είχε από τον διαπρεπή Κύπριο αρχαιολόγο, καθηγητή Β. Καραγιώργη.

    Από την ενημέρωση ξεχωρίζει η περίπτωση της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου, η οποία κινδυνεύει από ολοσχερή κατάρρευση, ενώ, για πολλοστή φορά, ο καθηγητής Ozgunel του Πανεπιστημίου της Αγκυρας συνέχισε τις παράνομες ανασκαφές του στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Η Επιτροπή σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρέμβαση "τρίτων" σε έναν αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ανεσκάπτετο συστηματικά επί δεκαετίες από Γάλλους και Κύπριους αρχαιολόγους (σε συνεργασία) μέχρι το 1974, οπότε και διεκόπησαν βιαίως οι εργασίες μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση της διεθνούς επιστημονικής δεοντολογίας και πρακτικής και κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας της Χάγης, σχετικά με τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες περιοχές».

    [04] ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΙΝΑ

    Κάϊρο, 9 Οκτωβρίου 2004 (10:32 UTC+2)

    Χιλιάδες ισραηλινοί τουρίστες εγκαταλείπουν εσπευσμένα τα τουριστικά θέρετρα της χερσονήσου του Σινά στην Αίγυπτο μετά τις τρεις βομβιστικές επιθέσεις από τις οποίες τουλάχιστον 29 άνθρωποι - 24 Ισραηλινοί και πέντε Αιγύπτιοι βρήκαν το θάνατο.

    Η φονικότερη έκρηξη σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον της Τάμπα - λίγα μόνο μέτρα από τα Ισραηλινά σύνορα όπου 26 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο.

    Η πρόσοψη δέκα ορόφων κατέρρευσε και εκφράζονται φόβοι ότι ορισμένοι άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια.

    Στο ξενοδοχείο αυτό των 430 δωματίων διέμεναν τουρίστες από τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Βρετανία και άλλες χώρες.

    Ανταποκριτής του ΒΒC στην περιοχή αναφέρει ότι Ισραηλινοί παραθεριστές, ορισμένοι κλαίγοντας, περνούσαν τα σύνορα υπακούοντας στις εκκλήσεις της κυβέρνησής τους να επιστρέψουν.

    Οι άλλες δύο εκρήξεις έγιναν στο Ρας Αλ Σατάν, περίπου 45 χιλιόμετρα νότια της Τάμπα και στο θέρετρο Νουέιμπα. Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Συλβάν Σαλόμ επέρριψε τις ευθύνες για τις επιθέσεις στο δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Σημειωτέον ότι τον περασμένο μήνα η Ισραηλινή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της χώρας να μην επισκέπτονται την Αίγυπτο.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (17:06 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της εκλογής του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεοδώρου, δήλωσε τα εξής:

    «Επί τω ακούσματι της εκλογής του νέου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου αισθήματα χαράς και ευφροσύνης κατέκλυσαν την ψυχή μας, καθώς ο προσφάτως χηρεύσας 2ος θρόνος της Ορθοδοξίας κατελήφθη, από νέον, συνετόν, πράον, γνώστην των ποιμαντικών αναγκών της Αφρικανικής Ηπείρου και αγαπητόν εις όλους μας Ποιμενάρχην. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρίσματα και τα προσόντα που απαιτούνται για τη συνέχιση του μεγαλεπήβολου και υφ' όλων αναγνωρισμένου έργου του Μακαριστού προκατόχου του Πέτρου στην Αφρική, ενώ φέρει επάνω του τις ελπίδες, τις προσδοκίες και τους οραματισμούς του Αιγυπτιακού Ελληνισμού.

    Η Εκκλησία της Ελλάδος και εγώ προσωπικώς συγχαίρουμε και επαινούμε, δηλώνουμε δε ότι θα είμεθα κοντά του, αρωγοί και συμπαραστάτες στη διεξαγωγή του ποιμαντικού, ιεραποστολικού και κοινωνικού του έργου», καταλήγει η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου.

    [06] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (15:42 UTC+2)

    Με τύμπανα, πανό, εκατοντάδες κόκκινες σημαίες και διάφορους ευφάνταστους τρόπους χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος σήμερα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Πεδίο του Άρεως, με σύνθημα «Καμία ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας».

    Συνθήματα, όπως «Ισχυρό ΚΚΕ - Αντεπίθεση λαέ», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία - Να πληρώσει τώρα η πλουτοκρατία» κυριάρχησαν στον όγκο των διαδηλωτών, ανθρώπων κάθε ηλικίας με έντονο το στοιχείο της νεολαίας, που πλημμύρισαν από τις 11 το πρωί την Αλεξάνδρας, την Πατησίων και τους γύρω δρόμους.

    Την έναρξη των χαιρετισμών στο Πεδίο του Άρεως έδωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚ Κούβας, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο ΚΚΕ και τους Έλληνες εργαζόμενους. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Παλαιστίνης που κατήγγειλε την ισραηλινή κατοχή.

    Στη συνέχεια η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έλαβε τον λόγο, καλώντας το λαϊκό κίνημα, ελληνικό και παγκόσμιο, να αναλάβει πιο ενεργή και ενιαία δράση με προωθημένους στόχους ενάντια στα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και στον ιμπεριαλισμό, είτε αμερικανικού είτε ευρωπαϊκού τύπου, με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

    Ειδικότερα, η κ. Παπαρήγα, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των 62 κομμάτων που ήταν παρόντες στο συλλαλητήριο και δήλωσε τη συμπαράστασή της σε όλους τους λαούς που υποφέρουν, ζητώντας να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος στο Ιράκ, κατηγόρησε τις ελληνικές κυβερνήσεις για υποκρισία, καθώς -όπως είπε- έβαλαν και αυτές την υπογραφή τους και στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές συμφωνίες εκχώρησης και προσάρτησης εδαφών.

    «Καμιά ανοχή στη συμμετοχή στον πόλεμο, είτε γίνεται με τα κεφάλια είτε με το εμπάργκο» είπε καλώντας σε επαγρύπνηση, καθώς -όπως είπε- οι ΗΠΑ απαιτούν να σταλούν Έλληνες στρατιώτες στο Ιράκ, και σε απειθαρχία στις αποφάσεις συμμετοχής στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

    Το σύνθημά μας, πρόσθεσε, είναι «καμιά ανοχή στην ανέχεια της ελληνικής οικογένειας», τονίζοντας ότι χρειάζεται διαζύγιο από τα ιδεολογήματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου. Οι καυγάδες τους, συμπλήρωσε, αφορούν μόνο το ποιος θα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

    Όταν παζαρεύουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για μικρές αυξήσεις, εμείς τους λέμε ότι δεν πάμε πίσω από τα 1.200 ευρώ, δήλωσε η κ. Παπαρήγα επαναλαμβάνοντας τα σταθερά αιτήματα του ΚΚΕ για συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, κατώτερη σύνταξη για τους αγρότες στα 400 ευρώ, επιδότηση των ανέργων στο 80% του κατώτατου μισθού των 1200 ευρώ, αύξηση δαπανών για την παιδεία, πλήρη κανονική δουλειά για τις γυναίκες, κ.λπ.

    Τέλος η κ. Παπαρήγα ολοκλήρωσε την ομιλία της με το σύνθημα «καμία ανοχή στην ανέχεια της ελληνικής οικογένειας» και πρόσθεσε ότι «από αύριο κιόλας το καμίνι της ταξικής πάλης θα πρέπει να πάρει φωτιά».

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (14:37 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου με τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή του και τις θερμές ευχές του για την επιτυχή συνέχιση του έργου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου, για την Ορθοδοξία στην αφρικανική ήπειρο.

    [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (14:37 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νέο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο.

    Το πλήρες κείμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

    « Μακαριώτατε,

    Επί τη εκλογή Σας ως Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Σας απευθύνω θερμότατα συγχαρητήρια και Σας εύχομαι ολοψύχως κάθε επιτυχία επ' αγαθώ της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, της Ομογενείας και των ανά την Αφρική πιστών».

    [09] TO BIOΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2004 (13:11 UTC+2)

    Μια ξεχωριστή και σπουδαία μορφή της μαχόμενης Ορθοδοξίας, ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Θεόδωρος, ανακηρύχθηκε παμψηφεί νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τους ιεράρχες του θρόνου στη διάρκεια σύναξης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα.

    Γεννήθηκε στο Κανλί της επαρχίας Καστελίου Χανίων το 1954 και σε μικρή ηλικία έζησε με την οικογένειά του στην Τύλισο, στις Αγιές Παρασκιές, και στη συνέχεια στο Ηράκλειο.Μετά το Γυμνάσιο φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και το 1973 έγινε μοναχός στην ιστορική Μονή Αγκαράθου, στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέχρι το 1985 διετέλεσε διάκονος και πρωτοσύγκελος στη ιερά μονή Σπηλίου, ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια, μέχρι το 1995 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Οδησσό με την ιδιότητα του πατριαρχικού εξάρχου Ρωσίας. Στη δεκάχρονη παραμονή του στην πρώην Σοβιετική Ένωση συνάντησε Χριστιανούς Ορθόδοξους και Έλληνες ομογενείς από τη Σιβηρία μέχρι την Κασπία και τη Βαλτική, ενώ το 1996 ανακηρύχθηκε πατριαρχικός επίτροπος του πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο πλευρό του εκλιπόντος Πατριάρχη Πέτρου.

    Το Σεπτέμβριο του 1997 εκλέγεται Μητροπολίτης Καμερούν και Κεντρικής Αφρικής και τα επόμενα χρόνια διακρίνεται για την τεράστια προσφορά και την ιεραποστολική διακονία του στους λαούς του Καμερούν, του Τσαντ, της Κεντρικής Δημοκρατίας της Αφρικής, της Γουινέας, του Ισημερινού, την Γκαμπόν και των νήσων του Αγίου Θωμά, αναλαμβάνοντας μια Μητρόπολη τεράστια, που εκτείνεται κεντρικά και δυτικά της Αφρικής.

    Το 2002 εξελέγη Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και από την κεντρική-δυτική Αφρική το ιεαραποστολικό του έργο μεταφέρεται νοτιότερα, στις χώρες Ζιμπάμπουε, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Αγκόλα και Μποτσουάνα.

    [10] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Ο δημόσιος τομέα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τον ιδιωτικό, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών διείσδυσης της πληροφορικής στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.

    Ο Υπουργός, εγκαινιάζοντας το μεσημέρι το νέο ιδιόκτητο κτίριο της εταιρίας Info-Quest στην Πυλαία Θεσσαλονίκης (επένδυση 12 εκατ. ευρώ), μίλησε για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην υλοποίηση του Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" για να τονίσει ότι «γίνονται προσπάθειες από τη νέα κυβέρνηση ώστε να επιταχυνθούν τα σχετικά προγράμματα και να αυξηθούν οι απορροφήσεις κονδυλίων». Στόχος κατά τον Υπουργό, είναι να μπορέσει ο δημόσιος τομέας να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της παραγωγικότητας αλλά, κυρίως, προς όφελος των ίδιων των πολιτών προσφέροντάς τους ταχύτερη εξυπηρέτηση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

    Με αφορμή την επένδυση της Info-Quest στη Θεσσαλονίκη είπε ότι αυτή είναι απόδειξη της δυναμικής του κλάδου αλλά και της δυναμικής που έχει η αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Μια αγορά, που όπως τόνισε, «αναπτύσσεται συνεχώς και στο μέλλον αναμένεται να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην εθνική οικονομία αλλά και στην εθνική στρατηγική που είναι προσανατολισμένη προς τις αγορές της Ε.Ε. και των Βαλκανίων». Με την ευκαιρία τόνισε ότι η Ελλάδα αφού δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις γειτονικές της χώρες σε επίπεδο κόστους εργασίας, πρέπει να στραφεί στις νέες τεχνολογίες και σε επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου, ώστε να εκμεταλλευτεί και τις δυνατότητες του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.

    Επίσκεψη στην Infosystem

    Το πρωί ο Υπουργός επισκέφθηκε τους χώρους της 18ης Εκθεσης Infosystem που διοργάνωσε η Helexpo στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι η Infosystem δείχνει τη δυναμική τόσο του κλάδου όσο και της Βόρειας Ελλάδας ενώ αναφέρθηκε και στην τεχνολογική υστέρηση της δημόσιας διοίκησης. Είπε ότι οι νέες τεχνολογίες αντιμετωπίζονται από τη Νέα Διακυβέρνηση ως βασική παράμετρος για την πρόοδο της χώρας και την ανάδειξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και επισήμανε ότι η»η νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα στηριχτεί και στην πληροφορική».

    Παρών στην εκδήλωση των εγκαινίων της Info-Quest ήταν και ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

    [11] Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΥΨΟΥΣ 12 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 9 Οκτωβρίου 2004 (13:38 UTC+2)

    Το ιδιόκτητο κτίριο συνολικής επιφάνειας 9.000 τμ της εισηγμένης εταιρία Info-Quest στην περιοχή της Πυλαίας, στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζεται σήμερα παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ομίλου Θεόδωρος Φέσσας, ανακοίνωσε ότι το ύψος της νέας αυτής επένδυσης πλησίασε τα 12 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα συνολικά έξι ιδιόκτητα κτίρια που διαθέτει στην Ελλάδα η Info-Quest. Ο κ.Φέσσας διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο όμιλος δε θα προχωρήσει στην αγορά άλλου ιδιόκτητου κτιριακού εξοπλισμού.

    Το μερίδιο αγοράς της Info-Quest στη Βόρεια Ελλάδα πλησιάζει το 25%, σύμφωνα με τον κ. Φέσσα ο οποίος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι πωλήσεις του υποκαταστήματος στο σύνολο του 2004 προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το συνολικό μέγεθος της αγοράς πληροφορικής στη Β.Ελλάδα, εκτιμάται ότι φθάνει στα 180 εκατ. ευρώ.

    Στο κτίριο της Πυλαίας στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες της Info-Quest στην πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες για τη Β.Ελλάδα όπως και ο τηλεπικοινωνιακός κόμβος της Q-Telecom.

    Ο πρόεδρος του Ομίλου ενημέρωσε σχετικά ότι σε επίπεδο ομίλου προβλέπεται πως ο τζίρος του 2004 θα πλησιάσει τα 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 250 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις προϊόντων πληροφορικής, τα 100 εκατ. ευρώ από το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών και τα 50 εκατ. ευρώ από την ανάληψη έργων πληροφορικής στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ακόμη, περίπου 100 εκατ. ευρώ ανανμένεται να είναι ο τζίρος που θα προέλθει από την θυγατρική εταιρία ταχυμεταφορών ACS και τις άλλες μικρότερες εταιρίες του Ομίλου.

    [12] ΟΡΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες ένδυσης όσον αφορά στα κέρδη τους το 2003, καθώς σημείωσαν άνοδο κατά 21,3% σε σχέση με το 2002.

    Την ίδια περίοδο αυξήθηκε οριακά ο κύκλος εργασιών σε μέσους όρους (κατά 1,8%), αλλά σημαντική άνοδο εμφάνισαν και οι συνολικές υποχρεώσεις που αυξήθηκαν κατά 6,2%.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κέρδος", ο συνολικός κύκλος εργασιών των 200 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων ένδυσης το 2003 διαμορφώθηκε στα 1,548 δισ. ευρώ έναντι 1,521 δισ. ευρώ το 2002, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη των 200 επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν εντυπωσιακά (+21,3%) στα 74,9 εκατ. το 2003 έναντι 61,7 εκατ. ευρώ το 2002, που είχε σημειώσει πτώση κατά 16,6% συγκριτικά με το 2001.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών 200 ελληνικών επιχειρήσεων ένδυσης του οικονομικού έτους 2003, που έκανε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος.

    [13] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (11:10 UTC+2)

    Στα ύψη, έφτασε η τιμή του πετρελαίου διεθνώς, ενώ, όπως είναι φυσικό, εντείνονται οι πιέσεις και στην εγχώρια οικονομία από την εκτίναξη της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του για πρώτη φορά ξεπέρασε 53 δολάρια, και έκλεισε στα 53, 31 δολάρια το βαρέλι

    Στη χώρα μας οι εταιρείες πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 18 Οκτωβρίου, μπορεί να φτάσει τα 44 λεπτά το λίτρο.

    Το θέμα αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση που θα έχει το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με τον πρωθυπουργό.

    Την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους φορείς της αγοράς.

    [14] "ΚΡΥΦΟ" ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΥΨΟΥΣ 8,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η EUROSTAT

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (10:11 UTC+2)

    Επανέρχται η Eurostat, και σε επιστολή της που απέστειλε πρόσφατα προς το γενικό γραμματέα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας Εμμανουήλ Κοντοπυράκη διαπιστώνει έλλειμμα ύψους 8,7 δισ. ευρώ από αμυντικές δαπάνες της χώρας μας που δεν έχουν περιληφθεί στους προϋπολογισμούς των ετών 1997 έως και το 2003.

    Τα στοιχεία της δημοσιονομικής απογραφής για τα έτη 2000-2004 θα κυρωθούν με έκθεση της Eurostat που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, την Τρίτη οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έρχονται ξανά στην Ελλάδα για να ελέγξουν τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου 1997-1999.

    Την Παρασκευή ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ.Αντώναρος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για βάναυση διαστρέβλωση της αλήθειας στο θέμα της απογραφής και της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας.

    [15] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 9 Οκτωβρίου 2004 (11:54 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΝέο επεισόδιο έντασης στις προσφάτως τεταμένες κροατοσλοβενικές σχέσεις δημιουργούν οι κατηγορίες της Σλοβενίας για παραβίαση του εθνικού θαλάσσιου χώρου της από το κροατικό πολεμικό πλοίο «Σόλτα».

    Το θέμα δημοσιοποιήθηκε από τον Σλοβένο υπουργό Εξωτερικών, Ιβο Βάιγκλ, που εξέφρασε την αγανάκτησή του για την παράνομη είσοδο του κροατικού πολεμικού σκάφους στον Ορμο Πιράν, προσθέτοντας πως θα θέσει «θέμα» στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η Κροατία απάντησε διαψεύδοντας πως το πολεμικό σκάφος «Σόλτα» εισήλθε στα θαλάσσια ύδατα της γείτονος... και έπεται συνέχεια έως ότου αμφότερες πλευρές αποφασίσουν να επιλύσουν τις μεθοριακές διαφορές (όπως αυτές προέκυψαν από το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας).

    [16] ΠΟΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ 3 ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

    Σόφια, 9 Οκτωβρίου 2004 (11:36 UTC+2)

    Τρεις Βουλγαρικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις πωλήσεις όπλων παραβίασαν το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ που επιβλήθηκε στο Ιράκ, σύμφωνα με έκθεση της CIA που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τα Ιρακινά όπλα. Βουλγαρικές πηγές αναγνώρισαν τις τρεις εταιρίες ως τις Elmet, Jeff και Sara-M. Ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Σβινάροφ δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν έρευνες για να εξακριβωθούν οι κατηγορίες.

    [17] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2004 (10:53 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Κύπρο, ως προσκεκλημένος του Δήμου Λευκωσίας, θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Peter Straub από τις 10 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

    Ο Δήμος Λευκωσίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Πύλη Αμμοχώστου, θα τον τιμήσει με το Μετάλλιο της πόλης της Λευκωσίας και θα του απονείμει τιμητικό δίπλωμα.

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 9 Οκτωβρίου 2004 (09:48 UTC+2)

    Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα στο ΧΑΚ την περίοδο 1999-2000, το οποίο παραδόθηκε χθες στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, αλλά και λεπτομέρειες για το περιεχόμενό του, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη συγκέντρωση των σιτοπαραγωγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, τη στάση της Λευκωσίας έναντι της έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πόρισμα-Οργιο'', γράφει ότι ''άγρια πολιτική εκμετάλλευση επιχειρείται από πολλές κατευθύνσεις, ενώ αμολήθηκαν λυτοί και δεμένοι για να εξασφαλίσουν ένα από τα 200 αντίτυπα'' του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι δεκάδες Τ/Κ αναμένουν την έκβαση της έφεσης που καταχώρησε η Γενική Εισαγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο στην υπόθεση Αρίφ Μουσταφά, προκειμένου να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν και οι ίδιοι στη διεκδίκηση των περιουσιών τους.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Καταρρέει ο αγροτικός κόσμος'' και αναφέρεται στη συγκέντρωση των σιτοπαραγωγών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Προσθέτει ότι χθες γύρω στα 300 τρακτέρ απέκοψαν την κυκλοφορία στον δρόμο έξω από το Προεδρικό και απειλούσαν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεχθεί τις αγροτικές οργανώσεις για να του παραδώσουν οι ίδιοι υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Αλλού αναφέρεται στην ακρόαση του Κύπριου Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία χαρακτηρίστηκε από την ποιότητα και πληρότητα των απαντήσεών του.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Παραπληροφόρηση και ξεφόρτωμα'', αναφέρεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ και γράφει ότι το ογκοδέστατο πόρισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι εκδότες εφημερίδων, συντάκτες και αξιωματούχοι εταιρειών καλούσαν τους επενδυτές να κρατήσουν τις μετοχές τους την ώρα που αυτοί προχωρούσαν σε πωλήσεις μετοχικών τίτλων. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην επίσκεψη του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο στην Κύπρο, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Τρέμουν πολλοί για τη μεγάλη ληστεία στο ΧΑΚ'' και αναφέρεται στην παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ και γράφει ότι για το τι δέον γενέσθαι θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιάννης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι προκύπτουν και νέες ποινικές υποθέσεις. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν επιθυμεί να ασκήσει βέτο για την Τουρκία, αλλά έχει καθήκον να εξασφαλίσει ''τα βασικά της θέματα''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ποινικές διώξεις'', γράφει ότι η τελευταία πράξη του ''χρηματιστηριακού σκανδάλου'' για την περίοδο 1999-2000 δρομολογήθηκε χθες με την παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ στον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο οποίος δήλωσε ότι ''μέσα σε ένα βράδυ έγινε ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος''. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την ενίσχυση των κατεχομένων.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε μηδενισμός'', αναφέρεται στη συζήτηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ από το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο εκτιμά ότι αυτή ''δεν προσφέρεται ούτε για ωραιοποιήσεις ούτε για μηδενισμούς και στείρα αντιπολίτευση''. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο δολοφονία του 65χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού Θεοδόση Γρηγορίου στη Λεμεσό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Οι απαγωγείς σκότωσαν τον Μπίγκλεϊ'', αναφέρεται στον αποκεφαλισμό του Βρετανού Κένεθ Μπίγκλεϊ στο Ιράκ, τρεις εβδομάδες μετά την απαγωγή του, που έγινε με στόχο να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση Ιρακινών γυναικών που κρατούνται από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος έποικος Κενάν Ακίν, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Σολωμού το 1996 στη Δερύνεια, συνελήφθηκε στην Κωνσταντινούπολη για υπόνοια λαθρεμπορίου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Μακρύς ο δρόμος'' και γράφει ότι μπορεί οι χώρες της ΕΕ να προχώρησαν ακόμη ένα βήμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο της Τουρκίας, όμως οι ασφαλιστικές δικλείδες που έχουν θέσει μέχρι την πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου για τους Τούρκους είναι τέτοιες που σηματοδοτούν μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς της Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάικλ Ακραν δήλωσε πως όσο αρνητική και αν ήταν η απάντηση των Ε/Κ στο δημοψήφισμα, η προσπάθεια του Συντηρητικού Κόμματος θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση νέας λύσης του Κυπριακού αποδεκτής και από τις δύο πλευρές.|

    (ΚΥΠΕ - ΜΠΕ)

    [19] ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 4-0 ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

    Λάρισα, 9 Οκτωβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Κατώτερος του αναμενόμενου εμφανίστηκε στη Λάρισα ο Απόλλων Καλαμαριάς. Οι "Πόντιοι", χωρίς τους έξι διεθνείς και τους δυο τραυματίες γνώρισαν βαριά φιλική ήττα από την θεσσαλική ομάδα με 4-0. Τα γκολ της Λάρισας πέτυχαν οι Παπακώστας, Πάσιος και Αλεξανδρής (2)

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΛ: Κηπουρός (46΄Χριστόπουλος), Κατερίνης (60 Κακαζούκης), Φέρστερ (60' Φλώρος), Πάσιος (66 Κατσάρας), Στουρνάρας (65' Παλαιολόγος), Τσιάτσιος (43 Ζιάγκας), Κατσαβός, Μπανιάς (66' Χατζηλιόντας), Καρκαλέτσης, Αλεξανδρής, Παπακώστας (46' Νεντέλκοβιτς).

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ: Ζαφειρόπουλος (46' Καρατζιοβαλής), Ροντινέλι (66' Βεργώνης), Παπάς (46' Ορφανός), Παπαδόπουλος (46' Νικολόπουλος), Τζιακομέλι (66' Καπίας), Κλέιτον, Ουέλιγκτον (66' Θαμνίδης), Γενιτσαρίδης, Παρμαξίδης (46' Μπρίτο), Ρινάλντι (71' Σαμουηλίδης), Βελατζούνιορ.

    [20] ΑΡΗΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ 74-73

    Λάρισα, 9 Οκτωβρίου 2004 (20:00 UTC+2)

    Ο Μακεδονικός ήταν ο μεγάλος νικητής του πρώτου ημιτελικού με τον Άρη, αφού η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη επικράτησε στην Λάρισα με 73-74.

    Ο αγώνας ήταν μοιρασμένος για τις δύο ομάδες με τον Άρη να ξεκινάει δυνατά και να προηγείται με 11 πόντους στο ημίχρονο (40-29), στην συνέχεια όμως οι δυνάμεις εγκατέλειψαν τους παίκτες των τυπικά γηπεδούχων, που δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν τον εκπληκτικό Χάτσον.

    Το επόμενο ραντεβού των δύο αντιπάλων είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη (19.00) στο κλειστό της Κοζάνης.

    [21] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 9 Οκτωβρίου 2004 (12:09 UTC+2)

    Ενα καθοριστικό αγώνα για την παραπέρα πορεία της στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Γερμανία το 2006 δίνει σήμερα (19.15, ΝΕΤ) η Εθνική ποδοσφαίρου, κόντρα στην Εθνική Ουκρανίας στο Κίεβο, στα πλαίσια του 2ου ομίλου.

    Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί αν ο Αγγ. Χαριστέας θα δώσει το «παρών», στην αποψινή αναμέτρηση καθώς το πρόβλημα στη μέση του παραμένει αλλά κατάφερε χτες να προπονηθεί κανονικά. Αν τελικά δεν τα καταφέρει, ο προπονητής Ο. Ρεχάγκελ, στο σημαντικό αυτό αγώνα θα στερηθεί έναν ακόμα επιθετικό, μετά την απουσία του τραυματία Παπαδόπουλου.

    Αναγκαστικά ο εκλέκτορας θα διαφοροποιήσει τις επιλογές στα πρόσωπα, όχι όμως τα ζητούμενα από αυτούς που θα παίξουν. Περιμένει αυτοσυγκέντρωση σε όλο το παιχνίδι και ελαχιστοποίηση (ει δυνατόν και εξαφάνιση) των λαθών. Συνεχές πρέσινγκ στη μεσαία γραμμή, με σκοπό να χάσουν οι Ουκρανοί σημαντικό μέρος της δύναμής τους και αποτελεσματική φύλαξη του πιο επικίνδυνου παίχτη των αντιπάλων, του Σεβτσένκο. Μάλλον θα ξεκινήσουν οι Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Βρύζας, Γιαννακόπουλος. Από την άλλη πλευρά, ο Μπλαχίν αναμένεται να παρατάξει τους Σοκόφσκι, Νεσμάτσνι, Στάροστιακ, Ρούσολ, Εζέσκι, Γκούσεβ, Τίμομτσουκ, Γκούσιν, Βορομπέι, Σεβτσένκο, Βορονίν. Διαιτητής ο Ισπανός, Μανουέλ Γκονζάλες.

    Ολα τα παιχνίδια στους ομίλους: 1ος: Φινλανδία - Αρμενία, Τσεχία - Ρουμανία, ΠΓΔΜ - Ολλανδία. 2ος: Ουκρανία - Ελλάδα, Τουρκία - Καζαχστάν, Αλβανία - Δανία, 3ος: Λουξεμβούργο - Ρωσία, Σλοβακία - Λετονία, Λιχτενστάιν - Πορτογαλία. 4ος: Κύπρος - Νησιά Φερόε, Ισραήλ - Ελβετία, Γαλλία - Ιρλανδία. 5ος: Σκοτία - Νορβηγία, Λευκορωσία - Μολδαβία, Σλοβενία - Ιταλία. 6ος: Αγγλία - Ουαλία, Αζερμπαϊτζάν - Β. Ιρλανδία, Αυστρία - Πολωνία. 7ος: Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Σερβία/Μαυροβούνιο, Ισπανία - Βέλγιο. 8ος: Σουηδία - Ουγγαρία, Μάλτα - Ισλανδία, Κροατία - Βουλγαρία.

    · Με ήττα αποχαιρέτησε ο Στέλιος Μανωλάς τον πάγκο της Εθνικής Ελπίδων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε χτες από την Ουκρανία με 1-0 (26' Αλίγιεφ πεν.). Οπως ανέφερε, από προχτές «το συμβόλαιό μου με την Ομοσπονδία έχει λήξει, οπότε αυτό είναι το τελευταίο μου παιχνίδι ως προπονητής». Οι πληροφορίες θέλουν ν' αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην Ομοσπονδία.

    · Την καλύτερη δυνατή πρεμιέρα έκανε η Εθνική Νέων, για την Α' προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον εναρκτήριο αγώνα του 1ου ομίλου, συνέτριψε με 5-0 (10' Ηλιάδης, 27', 44' Πετρόπουλος, 34' Λισγαράς, 52' Περπερίδης) τα νησιά Φερόε. Αύριο οι «γαλανόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν την Ουαλία και την Τρίτη την Ουγγαρία. Με μια νίκη στους δύο αγώνες, εξασφαλίζει την πρόκρισή της, στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    [22] ΟΙ ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (12:07 UTC+2)

    Οι δύο ημιτελικοί του κυπέλλου μονοπωλούν σήμερα και αύριο το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ.

    Το πρώτο... τζάμπολ θα γίνει σήμερα στο κλειστό της Λάρισας όπου ο Αρης θα αγωνιστεί κόντρα στον Μακεδονικό (17.00 ΕΤ1 με διαιτητές Βορεάδη, Ζαβλανό). Ο τεχνικός των κιτρινόμαυρων Τσαρλς Μπάρτον δήλωσε για την πρώτη αναμέτρηση: «Καλό θα ήταν να πάρουμε μια διαφορά ασφαλείας. Αυτό δεν είναι εύκολο αφού αγωνιζόμαστε στην ουσία μακριά από τη φυσική μας έδρα. Πιστεύω στους παίκτες μου».

    Από τη μεριά του, ο κόουτς του Μακεδονικού Αργύρης Πεδουλάκης τονίζει: «Δεν ξέρω αν αρκεί η εμφάνιση που κάναμε με το Μαρούσι για να μας δώσει την πρόκριση κόντρα στον Αρη γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να κάνει ο αντίπαλος. Τα ματς είναι δύσκολο και για τις δύο ομάδες. Νομίζω ότι όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες». Η ρεβάνς θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Κοζάνη.

    Αύριο στα Πατήσια ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ (19.00 ΕΤ1 με διαιτητές Καρούση, Μαστραφτσή). Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Πυλαία.

    [23] ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-1 ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ

    Κίεβο, 9 Οκτωβρίου 2004 (21:00 UTC+2)

    Η Εθνική μας ομάδα ισοφάρισε πριν από λίγο την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, στο 82ο λεπτό του αγώνα ο Βασίλης Τσιάρτας, με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι της εστίας των Ουκρανών, πετυχαίνοντας το 1-1 .

    [24] ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 1-0

    Κίεβο, 9 Οκτωβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη του β' ημιχρόνου η Ουκρανία προηγείται με 1-0 της Εθνικής μας ομάδας. Οι Ουκρανοί άνοιξαν το σκορ στο 49ο λεπτό, όταν το φάουλ του Σεφτσένκο και μετά από λάθος εκτίμηση του Νικοπολίδη, από τα χέρια του οποίου γλίστρησε η μπάλα, κατέληξε στα δίχτυα του Έλληνα τερματοφύλακα.

    [25] ΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Μόσχα, 9 Οκτωβρίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Τρεις Ρώσοι αστυνομικοί έχασαν το Σάββατο τη ζωή τους, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν επλήγη από βόμβα Τσετσένων ανταρτών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Το περιστατικό συνέβη σε απόσταση περίπου 15 χλμ. νότια του Γκρόζνι και από την έκρηξη της βόμβας το αστυνομικό όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Στο μεταξύ, ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα που προώθησε η Ρωσία και αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση και την καταδίκη υπόπτων για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

    Η Ρωσία πρότεινε το συγκεκριμένο σχέδιο ψηφίσματος στον απόηχο της εισβολής Τσετσένων αυτονομιστών στο σχολείο του Μπεσλάν, της απίστευτης υπόθεσης ομηρίας που κατέληξε σε τραγωδία με το θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά.

    Η υιοθέτηση του εν λόγω ψηφίσματος θεωρείτο επιβεβλημένη για τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ακόμη στο κυνήγι του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη Σαμίλ Μπασάγεφ, ο οποίος και ανέλαβε την ευθύνη για την ομηρία στο σχολείο της Βορείου Οσετίας.

    [26] Ο ΤΥΦΩΝΑΣ "ΜΑΟΝ" ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 9 Οκτωβρίου 2004 (18:17 UTC+2)

    Ο τυφώνας Μάον, ένας από τους ισχυρότερους των δέκα τελευταίων ετών, έπληξε την κεντρική Ιαπωνία προκαλώντας χάος στις συγκοινωνίες, ενώ ένας 74χρονος αγνοείται σε περιοχή ανατολικά του Τόκιο.

    Ο τυφώνας, οι άνεμοι του οποίου πνέουν με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα και συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές, κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα και αναμένεται να την πλήξει αργά το βράδυ.

    Οι ταχείες αμαξοστοιχίες διέκοψαν τα δρομολόγια τους στην κεντρική και ανατολική Ιαπωνία, ενώ ακυρώθηκαν περίπου 200 αεροπορικά δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού.

    Επίσης, έκλεισε η πίστα στην Σουζούκα όπου πρόκειται να διεξαχθεί την Κυριακή το Γραν Πρι της φόρμουλα 1.

    Από τον Ιούνιο έχουν πλήξει την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού εννέα τυφώνες, αριθμός-ρεκόρ.

    [27] Ο ΜΑΞ ΦΟΝ ΣΙΝΤΟΒ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2004 (12:03 UTC+2)

    Φιλοξενούμενος από το Εθνικό Θέατρο, τη Δευτέρα (6.30 μ.μ.), στο Θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» (Πανεπιστημίου), ο διάσημος Σουηδός ηθοποιός - πρωταγωνιστής ταινιών του Ιγκμαρ Μπέργκμαν - Μαξ φον Σίντοβ, θα δώσει διάλεξη για την «Κινηματογραφική υποκριτική» (είσοδος ελεύθερη).

    Ο Μαξ φον Σίντοβ βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος του «Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» και θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με δημοσιογράφους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 9 October 2004 - 18:13:40 UTC