Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-10-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ
  • [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΟΓΟΣ
  • [03] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ
  • [04] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ "DEFENDORY 2004"
  • [07] ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Β. ΚΑΙ Κ. ΠΙΝΔΟΥ
  • [09] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
  • [10] Μ. ΛΙΑΠΗΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [11] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ.
  • [13] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [14] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ
  • [15] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΟΦΙΑΣ- ΕΡΕΒΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2005
  • [16] Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
  • [17] ΤΟ 2012 ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΛΑΜΠΟΥΣ
  • [18] ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΤΡΟ
  • [19] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ Ο
  • [20] ΙΣΟΠΑΛΟΣ 0-0 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗ Β' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [22] ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟΚ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [24] ΜΠΛΑΧΙΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΘΗΡΙΟ
  • [25] ΜΠΟΥΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΧΕ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
  • [26] ΙΡΑΚ: Ο ΣΑΝΤΡ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [27] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΟ
  • [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [29] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [30] "Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
  • [31] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ
  • [32] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "SKIPPER SRAAD" ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
  • [33] ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΑΥΡΙΟ
  • [34] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ EXPO 2008

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (14:56 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Οι δηλώσεις του διευθυντή της Γιούροσταντ ότι ο νέος τρόπος Καταγραφής των αμυντικών δαπανών διογκώνει τα ελλείμματα προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια συζήτησης του ν/σ που αφορά το Συμβούλιο Ανάπτυξης.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από την κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι στο θέμα της απογραφής λειτούργησε ανεύθυνα ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δημιούργησε πλασματική εικόνα στην οικονομία και σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός τις επιπτώσεις της.

    Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής υποστήριξε ότι τα σχόλια του διευθυντή της Γιούροσταντ για την απογραφή που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εξαιρετικά δυσμενή για τη χώρα και ότι θα έχει ολέθρια αποτελέσματα.

    Ειδικότερα, ο κ Βερελής τόνισε ότι ο διευθυντής της Γιούροσταντ είπε ότι ο τρόπος λογιστικής απεικόνισης των δημοσιονομικών που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν συμφωνημένος με τη Γιούροστατ και ότι χρησιμοποιείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κάτι που δεν συμβαίνει με την απογραφή που έγινε επί κυβέρνησης ΝΔ.

    "Δημιουργήσατε μεγάλο πρόβλημα στη χώρα στην προσπάθειά σας να δώσετε εικόνα καταστροφής. Πρέπει να έρθει να απαντήσει εδώ ο κ. Αλογοσκούφης για όλα αυτά" τόνισε ο κ. Βερελής και κατέληξε:

    "Εσείς δεν κάνατε απογραφή αλλά λογιστική μετάθεση των δαπανών".

    " Κάνετε λάθος η απογραφή έγινε σε συνεννόηση με την Τράπεζα Ελλάδος και τη Γιούροσταντ. Αντί να λέτε ευχαριστώ που μια κυβέρνηση αναλαμβάνει τα λάθη και τις ελλείψεις σας θέλετε να γίνεται τιμητές;" απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Παράλληλα επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ γιατί συντάσσεται όπως είπε με ορισμένους "φίλους" που βρίσκουν την ευκαιρία να επιτίθενται στη χώρα μας ενώ υπενθύμισε ότι όταν κατηγορείτο η χώρα μας ότι δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένους αγώνες ο Κώστας Καραμανλής στάθηκε δίπλα στον Κώστα Σημίτη.

    Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι το ΕΚΟΦΙΝ εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του διότι στους εκλογικούς κύκλους είναι επικίνδυνο να αλλάζουν τα δεδομένα και ότι η τροφοδότηση του ελλείμματος που προέκυψε από τη νέα ρύθμιση που έκανε η νέα κυβέρνηση δεν είναι σωστή ούτε είναι σωστή η απογραφή για τις εξοπλιστικές δαπάνες.

    Ακόμα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι έδωσε τρεις διαφορετικές εκδοχές της απογραφής και άλλα έλεγε ο υπουργός Οικονομίας και άλλα ανακοίνωνε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα απολογείται για πολλά χρόνια για τους ολέθριους χειρισμούς που έκανε και ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει την πραγματικότητα.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης σχολίασε:

    " Η αντιπαράθεση οξύνεται ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνω στα στοιχεία της απογραφής και αν καταγράφηκαν τα στοιχεία λάθος ή σωστά . Αλλά τα πραγματικά στοιχεία είναι εκείνα που ζει ο ελληνικός λαός που στενάζει με τις μαζικές απολύσεις που γίνονται στα εργοστάσια τους αγρότες που δεινοπαθούν αλλά και όλα τα μεσαία στρώματα που βλέπουν να πλήττεται το εισόδημα τους.

    Εξάλλου το ίδιο θέμα ήταν αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση και στην Επιτροπή Οικονομικών που συζητούσε το ν/σ για τα αμοιβαία κεφάλαια.

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος κάλεσαν την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό που εξέθεσε την χώρα με αυτά που έλεγε στο παρελθόν υποθηκεύοντας το μέλλον της οικονομίας.

    " Ή ο διευθυντής της Γιούροσταντ λέει ψέματα ή εσείς" σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζας τόνισε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ, θυμίζει τη ρήση φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Πρόσθεσε παράλληλα ότι με τους χειρισμούς του έφερε την οικονομία στο χείλος του γκρεμού.

    [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Άγκυρα, 6 Οκτωβρίου 2004 (12:56 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έκθεση προόδου που δημοσιοποιεί σήμερα ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ανασταλούν αν διαπιστωθούν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το κείμενο της έκθεσης προόδου, το οποίο δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί, παρουσίασε χτες βράδυ το τουρκικό κανάλι CNN Turk. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» το περιεχόμενο του κειμένου που παρουσίασε το CNN Turk προκάλεσε ανησυχία στην Άγκυρα γιατί προβλέπει αναστολή των διαπραγματεύσεων ενώ υπάρχει μια ρευστότητα στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τη «Μιλλιέτ» η Άγκυρα διαβίβασε τις ανησυχίες της στις Βρυξέλες και έλαβε την απάντηση ότι πρέπει να λάβει υπόψη της την ενότητα της έκθεσης που αναφέρεται στις προτάσεις. Στην ενότητα αυτή προτείνεται η έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

    Στο κείμενο αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει σημειώσει μία σημαντική πρόοδο με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια όμως καταβάλλονται ακόμη προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή τους καθώς δεν έχουν ακόμη τεθεί εφαρμογή ο νόμος περί σωματείων και ο νέος Τουρκικός Ποινικός Κώδικας . Επισημαίνεται ότι πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με τον όρο να τεθούν σε εφαρμογή οι νομικές ρυθμίσεις προτείνεται η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων γιατί η Κομισίον πιστεύει ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια. Προτείνεται ακόμη συνεχής επιτήρηση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να υπάρχει εγγύηση ότι αυτές θα είναι μόνιμες και ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να εξαρτηθεί από την ταχύτητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων ενώ στην περίπτωση που θα διαπιστωθεί σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων , των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    [03] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΙΝΟΥΚ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Στην «επιδειχθείσα ολιγωρία και στον κακό συντονισμό του προσωπικού και των οργάνων, τα οποία, με βάση τις ισχύουσες διαταγές και διαδικασίες, ήταν εντεταλμένα για την παρακολούθηση των στρατιωτικών πτήσεων και ειδικότερα της συγκεκριμένης ειδικού ενδιαφέροντος πτήσεως» οφείλεται η καθυστέρηση ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και της ιεραρχίας σε ό,τι αφορά στην πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ», στις 11 Σεπτεμβρίου, που παρέσυρε στον θάνατο 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ'.

    Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διεξήχθη για τον προσδιορισμό των συνθηκών και αιτίων της καθυστέρησης στην ενημέρωση για το δυστύχημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

    Ειδικότερα, ευθύνες εντοπίζονται στην αλυσίδα των οργάνων παρακολούθησης και ιεραρχικής ενημέρωσης (1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ - Χορτιάτης) - Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ - Λάρισα) - ΓΕΑ/ΚΕΠΙΧ κ' 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ- Μέγαρα) - 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ - Στεφανοβίκι) - Σώμα Δυνάμεων Αμέσου Επεμβάσεως και Εφεδρείας (ΣΔΑΕΕ-Βέροια) - ΓΕΣ/ΚΕΠΙΧ), με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη ενημέρωση του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και της στρατιωτικής ηγεσίας.

    Τα αρμόδια Επιτελεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας θα επιμερίσουν ευθύνες στο ενεχόμενο προσωπικό τους και θα προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, στρατιωτικούς κανονισμούς και διαταγές.

    [04] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΘΩΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (10:38 UTC+2)

    Ομόφωνα ένοχοι για την υπόθεση του ΕΛΑ κηρύχτηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς και Κώστας Αγαπίου, ενώ η Ειρήνη Αθανασάκη κρίθηκε ένοχη κατά πλειοψηφία. Αντίθετα, αθώο έκρινε το δικαστήριο τον πέμπτο κατηγορούμενο, Μιχάλη Κασσίμη.

    Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Ελισάβετ Μουγάκου Μπρίλλη ανακοίνωσε σήμερα το πρωί την ετυμηγορία επί της ενοχής ή μη των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση του ΕΛΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες ο Μιχάλης Κασσίμης.

    Για τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορουμένους, το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους τον Χρήστο Τσιγαρίδα, τον Αγγελέτο Κανά και τον Κώστα Αγαπίου για κατοχή όπλων και εκρηκτικών, για σωρεία εκρήξεων και απλή συνέργια στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού, Απόστολου Βέλλιου, και για 48 απόπειρες ανθρωποκτονιών.

    Η Ειρήνη Αθανασάκη κηρύχτηκε ένοχη κατά πλειοψηφία για κατοχή όπλων και εκρηκτικών, για απλή συνέργια σε 41 εκρήξεις και για απλή συνέργια στη δολοφονία του Βέλλιου.

    Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου επί της ενοχής ή μη των πέντε κατηγορουμένων ξεκίνησε η αγόρευση του εισαγγελέα επί των ποινών, που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια της διαδικασίας.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΓΓΡΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας τονίστηκε στη συνάντηση που είχε, σήμερα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, με τον Ούγγρο ομόλογό του Μ. Ζάμπολι.

    Οι δυο υφυπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά και σε άλλους, όπως αυτός της συμπαραγωγής αμυντικού υλικού.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ "DEFENDORY 2004"

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    «Και στην Άμυνα υπάρχει μια φωτεινή Ελλάδα, μια Ελλάδα γεμάτη υγεία και δράση και όχι η γκρίζα εικόνα που μας παρουσιάζεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα». Αυτό τόνισε η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επικεφαλής κλιμακίου του Κινήματος επισκέφθηκε τη Διεθνή Εκθεση Οπλικών Συστημάτων «Defendory 2004», που λειτουργεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι βουλευτές Μ.Καρχιμάκης, Μ.Μπόλαρης, Β.Οικονόμου και Β.Παπαχρήστος.

    Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στην έκθεση, τονίζοντας πως παρουσιάζει την εικόνα μιας Ελλάδας που δημιουργεί, που παράγει τεχνολογία, που ερευνά, μιας Ελλάδας «που οι επιχειρήσεις της στην Άμυνα με την πολιτική όλων αυτών των χρόνων δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

    [07] ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:45 UTC+2)

    Να ενεργήσει προκειμένου η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού να παραμείνουν ζητήματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, κάλεσε την κυβέρνηση η Συντονίστρια του Θεματικού Κύκλου Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου.

    Αφού επισήμανε ότι «με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα ανοίγει η πόρτα -και αυτό είναι ένα θετικό βήμα- για τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρώπη», η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι «δυστυχώς σ' αυτήν τη νέα ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σ' αυτή την πιο σημαντική μέχρι σήμερα Ευρωτουρκική συνεργασία υπάρχει αποδέσμευση ζητημάτων, όπως η επίλυση του Κυπριακού, και των ελληνοτουρκικών διαφορών».

    Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ περιμένει από την κυβέρνηση, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, να επαναλάβει τουλάχιστον ένα «Ελσίνκι ΙΙ», δηλαδή «να τεθούν προϋποθέσεις στη συμφωνία που θα γίνει με την Τουρκία ώστε η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού να παραμείνουν ζητήματα που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Β. ΚΑΙ Κ. ΠΙΝΔΟΥ

    Κοζάνη, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Η «ορεινή Ελλάδα στο προσκήνιο», είναι το μήνυμα που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που έγινε στον Ασπροπόταμο Νομού Τρικάλων, με θέμα τη διαμόρφωση και σχεδιασμό υλοποίησης του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Ορεινής Περιοχής Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου».

    Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Φώλια, έγινε εκτενής συζήτηση για την προοπτική της περιοχής, με τη συμμετοχή των Γ.Γ. των Περιφερειών Θεσσαλίας, Δ. Μακεδονίας, Ηπείρου και των Νομαρχών της περιοχής ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν, με τη συνδρομή της τεχνικής υπηρεσίας, η φιλοσοφία, η στρατηγική, το πρόγραμμα ανάπτυξης και το Σχέδιο Δράσης, έτσι ώστε με συντονισμό όλων των εμπλεκομένων πλευρών να οδηγηθούμε σε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα ανάπτυξης, πιλοτικό για το σύνολο της χώρας.

    Κατά τη συνεδρίαση, ο Γ.Γ. Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, Ανδρέας Λεούδης, ανέπτυξε τα ζητήματα που αφορούν τη Δ. Μακεδονία και ανέδειξε τη σημαντικότητα της συμμετοχής της στην κοινή προσπάθεια για την αναβάθμιση της ενιαίας περιοχής της Πίνδου, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη και την βιωσιμότητα, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής προσπάθειας, που στο επόμενο διάστημα θα ξεδιπλωθεί με μεθοδικό τρόπο.

    Ύστερα από γόνιμο διάλογο:

    Οριοθετήθηκε με προσέγγιση καταρχήν η περιοχή ενδιαφέροντος.

    Εγκρίθηκε το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης, βάσει του οποίου θα προχωρήσουν οι επόμενες φάσεις του.

    Συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα ενδεικτικά αυταπόδεικτα έργα διανομαρχιακής ή διαπεριφερειακής σημασίας, που εξυπηρετούν τους στόχους και τη στρατηγική για την περιοχή και τέλος εγκρίθηκε το Σχέδιο Δράσης μέχρι την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης.

    [09] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Για «απύθμενη υποκρισία» από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο του ΚΚΕ, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις μετεγγραφές των φοιτητών.

    Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, με το νέο νομοσχέδιο επιχειρείται η απαράδεχτη υποβάθμιση και στην πράξη αντικατάσταση του οικονομικού κριτηρίου με κριτήρια επιδόσεων στα μαθήματα, αφαιρείται το δικαίωμα μετεγγραφής από μεγάλες κατηγορίες, όπως των δύο παιδιών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και των ορφανών από ένα γονέα φοιτητών, ενώ «εφευρίσκεται η απροσδιόριστη-ανύπαρκτη κατηγορία των τέκνων θυμάτων της τρομοκρατίας με προφανή στόχο τη διαμόρφωση κλίματος τρομοφοβίας».

    Επισημαίνεται δε πως «ισχύουν περιορισμοί στις μετεγγραφές πολυμελών οικογενειών με τρία παιδιά, ενώ ακόμη και οι μετεγγραφές λόγω σοβαρών ασθενειών προστέθηκαν την τελευταία στιγμή και κάτω από τη γενική κατακραυγή».

    Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δωρεάν παροχή στέγασης σε όσους φοιτητές σπουδάζουν μακριά από το σπίτι και η οικογένειά τους έχει εισόδημα κάτω από 35.000 ευρώ, τη δωρεάν παροχή στέγασης χωρίς κριτήρια σε όσους έχουν άνεργο γονιό, σε όσους έχουν χάσει γονιό ή ο γονιός τους αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, σε όσους ανήκουν σε πολύτεκνη οικογένεια, στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε αλλοδαπούς φοιτητές «προερχόμενους από χώρες που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα» (π.χ. Ιράκ, Παλαιστίνη).

    Υπογραμμίζει δε πως θα πρέπει να ανεγερθούν νέες εστίες και να επισκευαστούν άμεσα οι παλιές, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η δωρεάν σίτιση να απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και να γίνεται σε εστιατόρια και κυλικεία με ευθύνη του Πανεπιστημίου και όχι των ιδιωτών.

    Το ΚΚΕ ζητά, επίσης, δωρεάν συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές και δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα σε όλους τους φοιτητές με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [10] Μ. ΛΙΑΠΗΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:53 UTC+2)

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, μιλώντας στα εγκαίνια της «3ης Έκθεσης Επαγγελματικού Αυτοκινήτου», τόνισε -μεταξύ άλλων- τα εξής:

    «Με μεγάλη χαρά παραβρίσκομαι στα εγκαίνια μιας έκθεσης που έχει γίνει πλέον θεσμός στην Ελλάδα. Η επιτυχία της έκθεσης αποτελεί ένα δείγμα της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο του επαγγελματικού αυτοκινήτου, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες χρήσης νέων τεχνολογιών και συστημάτων που θα κάνουν τις μεταφορές πιο ασφαλείς και περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον. Το επαγγελματικό αυτοκίνητο βρέθηκε στη δίνη θλιβερών γεγονότων, που έφεραν στην επιφάνεια την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου αλλά και της λειτουργίας του κλάδου», τόνισε ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε: «Το Υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμοδίους φορείς καταγράφει και κωδικοποιεί τις ανάγκες και τις σχετικές προτάσεις, για ένα νέο μοντέλο οργάνωσης των μεταφορών. Ολοκληρώσαμε την απογραφή των φορτηγών δημοσίας χρήσης, θέλοντας να εξυγιάνουμε τον χώρο των εμπορευματικών μεταφορών. Συνεχίζουμε με γοργούς ρυθμούς την ανανέωση του στόλου και της υποδομής των ΚΤΕΛ. Συνεργαζόμαστε με τα συναρμόδια υπουργεία για την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου (κυρίως με το ΥΠΕΘΟ για την παροχή αναπτυξιακών κινήτρων για τη σύσταση και λειτουργία μεταφορικών επιχειρήσεων). Θέλουμε δυναμικές και κυρίως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στον τομέα των μεταφορών, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά σε Βαλκανικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο κ. Λιάπης και κατέληξε λέγοντας: «Οι μεταφορές αποτελούν βασικό άξονα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας χάρη στις προσπάθειες και τον κόπο του Έλληνα αυτοκινητιστή. Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι και θα παραμείνει στο πλευρό των επαγγελματιών για να εξασφαλισθεί η ανάπτυξη του κλάδου».

    [11] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρό, τον Πρόεδρο του ΟΠΕΓΕΠ, Γ. Παπαβασιλείου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕΓΕΠ, Κ. Βυζοβίτη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος, Ν. Ψυλλάκη, δήλωσε τα εξής:

    «Συνεχίζοντας την προσπάθεια προώθησης και ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, προχωρούμε σε μια σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των Βιοκαλλιεργητών. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε, ότι για να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές οι εκτιμήσεις των ζημιών στις βιολογικές καλλιέργειες, αυτές θα διενεργούνται από εδική ομάδα έμπειρων και εξειδικευμένων στη βιολογική γεωργία στελεχών του ΕΛΓΑ, ενώ παράλληλα θα απαιτείται για την καταβολή των αποζημιώσεων και η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης βιοκαλλιέργειας από τον ΟΠΕΓΕΠ. Επιπλέον, για τις αποζημιώσεις, θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη ενίσχυσης του ποσοστού που θα καταβάλλεται στους Βιοκαλλιεργητές, υλοποιώντας την εκφρασμένη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της κυβέρνησης για στήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

    [12] ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΝΝΕΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΑΝ.

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:53 UTC+2)

    Εννέα αποφάσεις, με τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα συνολικού ύψους 434.222 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υπέγραψε, σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μετά από εισήγηση του ΓΓ Ανάπτυξης, Νίκου Στεφάνου.

    Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά από ελέγχους στα πρατήρια από Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), κατά τους οποίους, μετά από τη λήψη δειγμάτων, διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

    Στη σχετική ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρεται ότι αυτή τη φορά δεν θα ανακοινωθούν τα πλήρη στοιχεία των πρατηρίων, όπου σημειώθηκαν οι παραβάσεις, εφεξής όμως, οι ανακοινώσεις για παραβάσεις και τα αντίστοιχα πρόστιμα θα περιέχουν πλήρη στοιχεία των πρατηρίων, όπου διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

    [13] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού νόμου κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γεώργιο Αλογοσκούφη και Ανάπτυξης Δημ Σιούφα σε κοινό υπόμνημά τους τα επιμελητήρια και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βιοτεχνιών της Θράκης.

    Μεταξύ των μέτρων που προτείνουν είναι.

    - Άρση της διάταξης μεταξύ «νέων και παλαιών» φορέων.

    - Κατάργηση του περιορισμού επιχορήγησης ανάλογα με τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας.

    - Αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης και ύπαρξης διαφοράς 15 ποσοστιαίων μονάδων επιπλέον από τις άλλες ζώνες ανάπτυξης της χώρας.

    - Καθιέρωση ειδικών κονδυλίων που θα σχετίζονται μόνο με τη Θράκη για τα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια (οι ρυθμίσεις του 23 α ) και τις ειδικές επενδύσεις (23β ). Πρόσθετη μοριοδότηση για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και εντάσεως κεφαλαίου.

    - Περιορισμός της ίδιας συμμετοχής στο 20-25% του επενδυτικού σχεδίου.

    - Στήριξη λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

    - Απλοποίηση διαδικασιών εγκρίσεων και μείωση γραφειοκρατίας.

    - Φορολογικές ελαφρύνσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

    Στην εισηγητική έκθεση αναφέρονται οι στόχοι και οι προοπτικές, στην Επιβαλλόμενη κρατική πολιτική (βελτίωση της ανταγωνιστικότητας-Προσέλκυση ξένων επενδύσεων-Αύξηση της Απασχόλησης-Ωφελιμότητα για τη περιοχή) στους μοχλούς ανάπτυξης

    Α) Γ΄ και Δ΄ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης - Βιομηχανία Βιοτεχνία.

    Β) Πρόοδος των έργων που αφορούν τις υποδομες με ταχύτατους ρυθμούς

    Γ) Αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης του ισχύοντος Αναπτυξιακού νόμου 2601/1998.

    Τα Επιμελητήρια της Θράκης στο κοινό τους υπόμνημα τονίζουν ότι ο νέος αναθεωρημένος Αναπτυξιακός Νόμος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα προκύψει από την αναδόμηση των οικονομιών των γειτονικών χωρών, που εάν δεν τηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, μπορεί να δημιουργήσει μια περιθωριοποίηση η οποία μπορεί να ενταθεί όταν άλλες χώρες που επίσης αναπτύσσονται και δρουν ανταγωνιστικά, πετύχουν την προώθηση των δικών τους προϊόντων στις χώρες αυτές, ή ακόμη οι ίδιες αυτές γειτονικές χώρες φτάσουν σε σημείο να απειλούν την τοπική οικονομίας μας.

    Όλγα Ορφανίδου

    [14] ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (18:44 UTC+2)

    Το σχεδιασμό του νέου συστήματος αστικών συγκοινωνιών, με την καθιέρωση δημοτικών συγκοινωνιών, με εισιτήριο, παρουσίασε το πρωί, στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρίστο Πολυζωγόπουλο, και τον εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, Ηλία Δόλγηρα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης.

    Όπως επισήμανε ο κ.Λιάπης, στόχος του νέου μέτρου είναι η μεταφορά των επιβατών από τις γειτονιές στα σημεία όπου διέρχονται οι αστικές συγκοινωνίες, ώστε να αποτραπεί η κίνηση με τα Ι.Χ. στο λεκανοπέδιο.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών, με πλήρη αξιοποίηση της σημερινής σύγχρονης υποδομής, στο συντονισμό και παρακολούθηση της κυκλοφορίας και στη δυνατότητα αξιοποίησης του συγκοινωνιακού έργου των Δήμων.

    «Πριν ολοκληρώσουμε τον οριστικό σχεδιασμό, θα ξαναγίνει μια συζήτηση με όλους τους φορείς, ούτως ώστε να οριστικοποιήσουμε αυτόν τον νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας» διαβεβαίωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως οι συγκοινωνίες είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να έχουν άνετη πρόσβαση σε αυτό όλοι οι πολίτες.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αφού τόνισε την ανάγκη για μαζική χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή προκειμένου να μην εκχωρηθεί το έργο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, διότι τότε, όπως είπε, θα υπάρξει πρόβλημα.

    [15] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΟΦΙΑΣ- ΕΡΕΒΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 2005

    Σόφια, 6 Οκτωβρίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Τακτικές πτήσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αρμενίας θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2005. Γι αυτό συμφώνησαν οι υπουργοί Μεταφορών των δυο χωρών, Νικολάι Βασίλεφ και Αντρανίκ Μανουκιάν, σε συνάντησή τους στο Ερεβάν, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Βούλγαρου Προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ στην Αρμενία.

    Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Αρμενίας, κ. Παρβάνοφ και Κοτσαριάν, υπογράμμισαν μεταξύ άλλων την ανάγκη ανάπτυξης των υποδομών στον τομέα των μεταφορών, προς κοινό όφελος των χωρών τους.

    Η βουλγαρική πλευρά εξέφρασε ετοιμότητα για έναρξη, με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της λειτουργίας του φέριμποτ, που θα συνδέσει τη Βάρνα με το «Πορτ Καυκάζ».

    Κ.Κ.

    [16] Ο ΓΚ. ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

    Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο Γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόϊγκεν δήλωσε ότι η Τουρκία στήριξε το σχέδιο Ανάν, το οποίο, όπως ανέφερε προβλέπει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση για την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στα κατοχικά στρατεύματα, στην εισήγηση που έκανε για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΟ 2012 ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ο ΛΑΜΠΟΥΣ

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Το 2012 θεωρεί ως πιθανό έτος ένταξης της Σερβίας - Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

    Όπως είπε, η Σερβία - Μαυροβούνιο θα καταθέσουν αίτηση για ένταξη έως το 2007, οπότε και θα έχει καθοριστεί εάν η ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ή όχι.

    Πρόσθεσε δε ότι ως πιθανό έτος ένταξης θεωρεί το 2012.

    [18] ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΤΡΟ

    Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, σε γραπτή του δήλωση χαιρετίζει τις εκθέσεις προόδου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι η διεύρυνση είναι η πλέον επιτυχημένη εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

    Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Στρο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''θα πρέπει να συμφωνήσει να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το Δεκέμβριο χωρίς καθυστέρηση''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [19] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ Ο ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Αρνείται κατηγορηματικά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, ότι είχε δώσει εντολή για την παροχή κρατικής προστασίας στον Ντούσαν Σπασόγεβιτς, ύποπτο για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία του Τζίντζιτς, Μίλοραντ Ούλεμεκ, υποστήριξε, χθες, στο δικαστήριο ότι ο Μιχαΐλοβιτς είχε δώσει εντολή για προστασία στον Σπασόγεβιτς, μετά από σχετικό αίτημα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς.

    «Κάθε εντολή που έχω υπογράψει ως υπουργός έχει την υπογραφή μου, γι' αυτό και είναι εύκολο να αποκρούσω αυτό το ψέμα» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχαΐλοβιτς.

    Σημειώνεται ότι ο Σπασόγεβιτς έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά λίγο μετά τη δολοφονία Τζίντζιτς, ενώ προσπαθούσε, όπως είχε τότε ανακοινωθεί, να διαφύγει της σύλληψης.

    [20] ΙΣΟΠΑΛΟΣ 0-0 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:49 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός στον πρώτο αγώνα με αντίπαλο τη Βέροια, για την Α' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο δεν μπόρεσε να τη νικήσει εκτός έδρας, απέσπασε όμως λευκή ισοπαλία, και άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για τον αγώνα ρεβάνς που θα γίνει στο στάδιο Καραϊσκάκη.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς χρησιμοποίησε στο σημερινό παιχνίδι αρκετούς αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές ενώ στην ενδεκάδα βρέθηκε και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε το περασμένο διάστημα από σοβαρό τραυματισμό. Ο Σέρβος άσος αγωνίστηκε και στα 90' λεπτά και είχε μάλιστα ένα δοκάρι.

    Ο τεχνικός του Ολυμπιακού δεν είχε σήμερα στη διάθεσή του τους διεθνείς Νικοπολίδη, Βενετίδη, Καφέ, Γεωργιάδη, Μάριτς, Οκκά και τους τραυματίες Τζιοβάνι, Πατσατζόγλου, Ντακόλ, Φιλιππάκο, ενώ άφησε τον Ριβάλντο στην Αθήνα για να ξεκουραστεί.

    Στα αξιοσημείωτα είναι ότι 3.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

    Ο επαναληπτικός μεταξύ του Ολυμπιακού και της Βέροιας θα γίνει την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου.

    [21] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΗ Β' ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:44 UTC+2)

    Εύκολα ή δύσκολα τα φαβορί προκρίθηκαν στη Β' φάση του Κυπέλλου Ελλάδας στο

    ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ, ο Ηρακλής, η Κέρκυρα, ο Πανιώνιος και η Χαλκηδόνα εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο της διοργάνωσης, στους σημερινούς αγώνες ρεβάνς.

    Χαρακτηριστικό είναι πάντως πως η ΑΕΚ ίδρωσε το απόγευμα για να κερδίσει στη Ριζούπολη το ΠΑΝΟ Μαλλίων. Η Ενωση επικράτησε με σκορ 2-1 χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πετκόφ στο 89'. Οι πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα φάνηκαν να επηρεάζουν την ομάδα του Φερνάντο Σάντος που άνοιξε το σκορ στο 66' με κεφαλιά του Λεωνίδα Καπάνταη. Ο ΠΑΝΟ Μαλίων όμως κατάφερε να ισοφαρίσει στο 78' με τον Τσαφαντάκη και το 1-1 έφερε προβληματισμό στις κερκίδες. Η λύτρωση για την Ενωση ήρθε λίγο πριν την εκπνοή με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μίλαν Πετκόφ.

    Ο Ηρακλής νίκησε εκτός έδρας το Κερατσίνι με σκορ 3-1 και σε συνδυασμό με το 2-1 του πρώτου αγώνα πήρε την πρόκριση στη Β' φάση του Κυπέλλου. Οι κυανόλευκοι μπήκαν αποφασισμένοι για το θετικό αποτέλεσμα και στο 20' πέτυχαν το 1-0 με σκόρερ τον Μάρτσιν Μίετσελ. Στο 44' ο Γηραιός ζευγάρωσε τα τέρματα του με τον Δημήτρη Ιωάννου. Στην επανάληψη, το Κερατσίνι κατάφερε να μειώσει σε 1-2 στο 56' με τον Κριπιντίρη, όμως ο Καπετάνος με γκολ που σημείωσε στο 78' σφράγισε τη νίκη για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

    Η Χαλκηδόνα κέρδισε εύκολα με 2-0 την Κοζάνη και πέρασε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι γηπεδούχοι εξασφάλισαν τη νίκη με τα δύο τέρματα που πέτυχαν οι Κουτσοκώστας στο 68' και Μικές στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού.

    Ο Πανιώνιος πήρε και αυτός το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης χάρη στη νίκη με 2-0 στο γήπεδο του Ταύρου επί του Πάμισσου, σε συνδυασμό με την άνετη νίκη 3-0 του πρώτου αγώνα. Για τους Νεοσμυρνιώτες σκόραραν σήμερα ο Βιδάλης στο 56' και ο Καραχάλιος στο 90+.

    Τέλος, η Κέρκυρα συνέτριψε με σκορ 4-1 τον Παναιτωλικό και συνεχίζει την πορεία της στη διοργάνωση του Κυπέλλου. Οι παίκτες του Νίκου Αναστόπουλου φάνηκαν απαλλαγμένοι από το άγχος και πραγματοποιώντας καλή εμφάνιση πήραν τη νίκη. Η Κέρκυρα προηγήθηκε στο 47' με αυτογκόλ του Ρεπεσά, ενώ ο Παναιτωλικός ισοφάρισε σε 1-1 στο 57' με τον Τριανταφυλλάκη. Από κει και πέρα οι γηπεδούχοι ανέβασαν ρυθμούς και πέτυχαν άλλα τρία τέρματα. Δύο σημείωσε ο Ηλίας Ιωάννου (60' και 87') και ένα ο Γκαρόζης με πέναλτι (71').Ηδη έχουν προκριθεί για τη Β φάση της διοργάνωσης οι:

    Ξάνθη-Πανδραμαϊκός 4-0 (1-1). Πέρασε η Ξάνθη

    Καλλιθέα-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 (0-0). Πέρασε Καλλιθέα

    Αιγάλεω- Μαρκό 2-0 (4-1). Πέρασε το Αιγάλεω

    Λήλας Βασιλικού-ΠΑΟΚ 0-0 (0-4). Πέρασε ο ΠΑΟΚ

    ΟΦΗ-Λύκοι 3-0 (2-1). Πέρασε ο ΟΦΗ

    Ατρόμητος Περιστερίου-Αναγέννηση Αρτας 0-0 (1-1)

    Πέρασε ο Ατρόμητος

    Ηλυσιακός-Ρόδος 1-0 (1-2). Πέρασε ο Ηλυσιακός

    Λάρισα-Αχαρναϊκός 2-1 (3-1). Πέρασε η Λάρισα

    Αγροτικός Αστέρας-Καλαμάτα 1-2 (2-0). Πέρασε η Καλαμάτα

    Νίκη Βόλου-Χαϊδάρι 2-1 (1-0).Πέρασε η Νίκη

    Λεβαδειακός-Θρασύβουλος 3-0 (1-2). Πέρασε ο Λεβαδειακός

    Θερμαϊκός-Πανηλειακός 1-1 (0-1). Πέρασε ο Πανηλειακός

    Αχαϊκή-Απόλλων Καλαμαριάς 2-1 (0-3). Πέρασε η Καλαμαριά

    Καστοριά-Δόξα Δράμας 3-1 (2-3). Πέρασε η Καστοριά

    Σε παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων της Α' φάσης.

    Το υπόλοιπο πρόγραμμα:

    ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Φιλιππούπολης (15:30) Απόλλων Λάρισας-Ιωνικός (1-2)

    Παγκρήτιο (16:00) Εργοτέλης-Βύζας Μεγάρων (2-0)

    Καραϊσκάκη (19:00) Ολυμπιακός-Βέροια (0-0)

    ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Πόρων (15:30) Ποσειδών Ν. Πόρων-Ηρόδοτος (αγώνας της 1ης αγωνιστικής)

    Χαριλάου (15:30) Αρης-Καβάλα (αγώνας της 1ης αγωνιστικής)

    «Θ. Βαρδινογιάννης» (16:30) Ατσαλένιος-Παναθηναϊκός (2-3)

    [22] ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:40 UTC+2)

    Ο Μακεδονικός εκμεταλλεύτηκε το αβαντάζ της έδρας και κέρδισε σήμερα στην

    Κοζάνη το Μαρούσι με σκορ 64-62, εξασφαλίζοντας παράλληλα μία θέση στους "4" του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Η αναμέτρηση ήταν συναρπαστική και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ήταν ο Αντρέ Χάτσον, ενώ μοιραίος για το Μαρούσι στάθηκε ο Σμίλιανιτς που αστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος.

    Στο ξεκίνημα του αγώνα οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε μία επίδειξη των αμυντικών τους ικανοτήτων. Το πρώτο 10λεπτο βρήκε το Μαρούσι να έχει μία ελαφρά υπεροχή και να προηγείται με 16-15, ενώ και το ημίχρονο έκλεισε με την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη μπροστά στο σκορ (31-28). Το θέαμα που παρουσίασαν οι δύο σύλλογοι στο 20λεπτο δεν ήταν ιδιαίτερα καλό για τους φιλάθλους, σε αντίθεση με την επανάληψη.

    Οι δύο ομάδες ανέβασαν ρυθμούς και στο 30' ο Μακεδονικός κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ και να προηγείται με 50-48. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά με εναλλαγές στο σκορ και τους γηπεδούχους να παίρνουν τη νίκη, αφού ο Σμίλιανιτς δεν μπόρεσε να ευστοχήσει δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη σε δύο ελεύθερες βολές.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΠΑΟΚ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ συνέτριψε σήμερα στο κλειστό γήπεδο της Πυλαίας τον Πανιώνιο και πέρασε πανηγυρικά στους "4" του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Οι ασπρόμαυροι

    πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, κέρδισαν την ομάδα της Νέας Σμύρνης με σκορ 104-81 και βρέθηκαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

    Οι παίκτες του Μπάνε Πρέλεβιτς έδειξαν τις δυνατότητές τους μέσα στο παρκέ -κυρίως στο β' ημίχρονο- και "καθάρισαν" εύκολα το παιχνίδι, το οποίο πριν ξεκινήσει ήταν ντέρμπι. Στην αρχή πάντως του αγώνα ο Πανιώνιος αιφνιδίασε τον Δικέφαλο και οι

    Νεοσμυρνιώτες στο 10' προηγήθηκαν ακόμη και με διαφορά 15 πόντων (31-16). Στη συνέχεια, οι καλαθοσφαιριστές του ΠΑΟΚ άρχισαν να ανεβάζουν απόδοση και να ροκανίζουν τη διαφορά. Κατάφεραν μάλιστα να οδηγηθούν στα αποδυτήρια με τη λήξη του ημιχρόνου με έναν πόντο μπροστά στο σκορ 45-44.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ επέβαλε το ρυθμό του ενώ ο Πανιώνιος έπαθε ένα ''μπλάκ

    - άουτ''. Ο Κώστας Βασιλειάδης οδήγησε την ομάδα του στο +11 (77-66), ενώ στο τέταρτο 10λεπτο η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς εκμεταλλεύτηκε τα κενά του αντιπάλου και έφτασε άνετα στην επικράτηση.

    Κορυφαίοι για τους γηπεδούχους ήταν οι Βασιλειάδης και Γκαγκαλούδης. Με το σφύριγμα της λήξης τα πανηγύρια στο γήπεδο ήταν ξέφρενα από παίκτες και φιλάθλους.

    [24] ΜΠΛΑΧΙΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΘΗΡΙΟ

    Κίεβο, 6 Οκτωβρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Πληγωμένο θηρίο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο προπονητής της Ουκρανίας, Ολεγκ Μπλαχίν, ενόψει του Σαββατιάτικου ποδοσφαιρικού αγώνα που θα διεξαχθεί στο Κίεβο, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    Ο κ. Μπλαχίν σε δηλώσεις που έκανε σε Ουκρανούς δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θυμίζει πληγωμένο θηρίο και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κουβαλάει μαζί της τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης θα έρθει στο Κίεβο με στόχο να διαψεύσει εκείνους οι οποίοι βιάστηκαν να την ξεγράψουν».

    Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου αδικείται από τον ένα βαθμό που έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής στα δύο πρώτα παιχνίδια με την Αλβανία και την Τουρκία. «Η Ελλάδα είναι μία καλά δουλεμένη ομάδα με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Οι ποδοσφαιριστές της αγωνίζονται σε κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους».

    [25] ΜΠΟΥΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΕΙΧΕ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

    Ουάσιγκτον, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επανέλαβε σήμερα ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν αποτελούσε κίνδυνο γιατί ήταν ικανός να παραδώσει στους τρομοκράτες όπλα μαζικής καταστροφής και πληροφορίες για το πως να τα κατασκευάσουν.

    Επιτέθηκε στον αντίπαλό του για την προεδρία, Δημοκρατικό Τζον Κέρι, και τόνισε ότι οι προτάσεις του για την πάταξη της τρομοκρατίας "αποδυναμώνουν την Αμερική και κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο".

    Στην ομιλία του, που ο Λευκός οίκος την θεωρεί πολύ "σημαντική" ο κ. Μπους προσπάθησε να παρουσιάσει επιχειρήματα που να αποδείχνουν ότι η απόφαση επίθεσης στο Ιράκ το Μάρτιο του 2003 και η ανατροπή του Σαντάμ, ήταν σωστή.

    [26] ΙΡΑΚ: Ο ΣΑΝΤΡ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Βαγδάτη, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του ριζοσπάστη σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ-Σαντρ διέψευσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με την ιρακινή κυβέρνηση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην σιιτική συνοικία Σαντρ-Σίτι της Βαγδάτης. Ο κ. Αμπντελ-Χάντι αλ-Νταράτζι είπε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

    [27] ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΟ

    Βαγδάτη, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Ελικόπτερο το οποίο συνόδευε εκείνο του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, στις μετακινήσεις του στο Ιράκ, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση μετά από σύγκρουσή του με σμήνος πτηνών, αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Στρο

    Όπως έκανε γνωστό ο κ. Στρο στον ιρακινό πρόεδρο Αλ Γιαουάρ, με τον οποίο συναντήθηκε στη Βαγδάτη, το ελικόπτερο συγκρούστηκε με σμήνος πτηνών που έσπασαν το παρμπρίζ του, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Κανείς δεν έπαθε τίποτα στο συγκεκριμένο επεισόδιο.

    [28] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την ανατολική Ιαπωνία τις πρώτες βραδινές ώρες (τοπική ώρα) σήμερα. Η μετεωρολογική υπηρεσία διευκρίνισε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος παλιρροϊκού κύματος.

    Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης προσδιορίστηκε σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στα όρια της επαρχίας Ιμπαράκι βορειοανατολικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

    [29] ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 6 Οκτωβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Τρεις Παλαιστίνιοι σκότωσαν ένα εργάτη από την Ταϊλάνδη σε επίθεση που πραγματοποίησαν στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Ντάρομ στη Λωρίδα της Γάζας, πριν σκοτωθούν και οι ίδιοι στη συνέχεια, σε επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Χαμάς.

    Σε νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας προέβη τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός, που εισέβαλε στις πόλεις Μπέιτ Λαχία και Τζαμπαλίγια. Ενας Παλαιστίνιος έφηβος και δέκα μέλη μίας οικογένειας -μεταξύ τους κι οκτώ παιδιά- τραυματίσθηκαν στην Μπέιτ Λαχία, από οβίδα ενός ισραηλινού άρματος μάχης, που έπληξε την κατοικία τους. Στη Τζαμπαλίγια, δύο Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης.

    Στο μεταξύ, στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, που είχε καταθέσει στον ΟΗΕ ομάδα αραβικών χωρών, και το οποίο καλούσε το Ισραήλ να τερματίσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

    Πολιτικές πηγές ανέφεραν στην Ιερουσαλήμ ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις στην Γάζα μπορεί να τερματιστούν εντός των προσεχών ημερών, μετά από την εκτίμηση του ισραηλινού στρατού ότι έχει σημαντικά μειωθεί η ικανότητα των παλαιστίνιων μαχητών να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

    [30] "Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ" ΑΠΟ ΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά, σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός. Με το έργο αυτό, που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου, ξεκινά η νέα θεατρική περίοδος 2004-2005 στο Κ.Θ.Β.Ε. Ένα πασίγνωστο κείμενο της νεοελληνικής δραματουργίας δίνει την αφορμή για ένα πανηγύρι επί σκηνής, με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, με εξαίρετους συντελεστές και μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών σε μια παράσταση που ξεπερνάει το χρόνο και αναδεικνύει την αυθεντικότητα των λαϊκών ανθρώπων στην καθημερινή μας ζωή.

    «Είναι αχρειότης» όπως λέει και ο μπαρμπα-Λινάρδος, ο πατέρας της Μαρούλας, για την πέτρα που έφερε από το νησί με σκοπό να την μοσχοπουλήσει στην Αθήνα ως αρχαιότητα! Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την «Τύχη της Μαρούλας», το έργο αυτό που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και χαρακτηρίστηκε σταθμός στην εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου.

    Μια πέτρα έρχεται να «σπάσει» την τζαμαρία ενός αθηναϊκού αρχοντόσπιτου, επιτρέποντάς μας να εισέλθουμε στα ιδιαίτερά του και να δούμε ένα μωσαϊκό χαρακτήρων όπου συναντιούνται ο έρωτας και η απάτη, η ελπίδα κι η φτώχεια, το μικρό και το μέγα κι ό,τι αντιφατικό μας συνθέτει, αιώνες τώρα. Οι ήρωες σμίγουν σε ένα γαϊτανάκι σχέσεων με χιούμορ και τραγούδι, πίκρες και χαρές.

    Ο σκηνοθέτης μιλώντας για το έργο και την παράσταση, αναφέρει τα εξής:

    «Όταν μου προτάθηκε να ανεβάσω την «Τύχη της Μαρούλας» ομολογώ πως δεν γνώριζα τίποτα για αυτό το έργο πέρα από την ύπαρξή του. Το ίδιο το κείμενο, όσο και την παραστασιακή του τύχη μου ήταν παντελώς άγνωστα. Ο αιφνιδιασμός δεν άργησε να έρθει για πρώτη φορά λοιπόν στη ζωή μου κρατούσα ένα έργο που δεν μου άφηνε πολλά περιθώρια προσωπικής παρέμβασης ή οπτικής. Και να τι εννοώ: η εξαιρετικά δουλεμένη πλοκή του, οι προσεκτικά σμιλευμένοι χαρακτήρες του καθώς και η, επιτρέψτε μου, «κατά το εικός και αναγκαίον» δράση του, σου υποδεικνύουν, σχεδόν σου επιβάλλουν, το πώς θα ανέβει το έργοη έκπληξη για μένα, δεν βρισκόταν πουθενά αλλού, πάρά μόνο στην ουσία του κειμένου, την αλήθεια του. Μια αλήθεια, που έρχεται κόντρα στη σχεδόν αυτόματη επιφύλαξη μας απέναντι σε αυτά τα έργα και που, μονάχα αν τη σεβαστείς, σου μαρτυρά τον τρόπο...»

    Οι συντελεστές της παράστασης

    Σκηνοθεσία: Ανδρέας Βουτσινάς, σκηνικά: Ιωάννα Μανωλεδάκη, κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης, μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Βατούγιος, βοηθός σκηνογράφου: Αθανάσιος Κολαλάς, βοηθός φωτιστή: Γιάννης Τούμπας, οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος, οδηγός σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης.

    Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) οι ηθοποιοί: Θόδωρος Οικονομίδης, Γιάννης Τσιακμάκης, Ρούλα Παντελίδου, Ντίνα Νικολαΐδου, Δώρα Σκαρλάτου, Κώστας Ίτσιος, Παντελής Καλπάκογλου, Νίκος Μαγδαληνός, Στράτος Τρίπκος, Αστέρης Πελτέκης, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Φούλης Μπουντούρογλου, Γιώργος Μπαγιώκης, Νίκος Κολοβός.

    Παραστάσεις θα δίνονται από Τετάρτη μέχρι Κυριακή, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

    Τετάρτη 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Πέμπτη (λαϊκή) & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυριακή 19.00

    [31] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. ΚΑΒΒΑΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2004 (18:49 UTC+2)

    Λογοτεχνικό πρωινό αφιερωμένο στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία οργανώνει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 11.30 π.μ. ο συνεταιρισμός οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης.

    Το επιμελείται ο οδοντίατρος, λογοτέχνης-ποιητής Μιχάλης Καμπέρογλου και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του συνεταιρισμού οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 43 (3ος όροφος).

    Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [32] ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "SKIPPER SRAAD" ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΤΑΓΓΕΡΗΣ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (17:10 UTC+2)

    Το «Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής» απέσπασε η ταινία «Skipper Sraad» στο Μεσογειακό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που έγινε στην πόλη της Ταγγέρης, στο Μαρόκο, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    Το "Skipper Sraad" είναι μια ταινία αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καβαδία, στην οποία πρωταγωνιστούν η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Νίκος Μελέτης, ο Μιχάλης Γιαννάτος και η Μαρίνα Καλαφάτη.

    [33] ΤΕΤΡΑΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΑΥΡΙΟ

    Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2004 (15:00 UTC+2)

    Σε τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν στις 7 Οκτωβρίου οι αρχαιολόγοι σε ένδειξη συμπαράστασης το έκτακτο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού το οποίο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της χρόνια εφαρμοζόμενης πολιτικής να καλύπτονται οι ανάγκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας με ωρομίσθιο αντί για μόνιμο προσωπικό. Η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα να εργάζονται οι συμβασιούχοι υπό καθεστώς ομηρίας. Η μη ανανέωση των συμβάσεων μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2004 ανέδειξε τόσο το πρόβλημα της στελέχωσης του υπουργείου Πολιτισμού όσο και το κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους μακροχρόνια εργαζόμενους συμβασιούχους. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων οι συνολικά 415 μόνιμοι αρχαιολόγοι που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν την προστασία των αρχαιοτήτων και την ομαλή διεξαγωγή του έργου των Εφορειών Αρχαιοτήτων

    [34] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ EXPO 2008

    θεσσαλονίκη, 6 Οκτωβρίου 2004 (13:25 UTC+2)

    "EXPO 2008: Ο ρόλος των πολιτιστικών φορέων" είναι ο τίτλος του 9ου Συνεδρίου Πολιτιστικών Φορέων του νομού Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί στη Σίνδο από τις 8-10 Οκτωβρίου, υπό τη διοργάνωση του δήμου Εχεδώρου, του Λαογραφικού Συλλόγου Σίνδου "ο Ρόδακας" και της Ενωσης Πολιτιστικών Φορέων Νομού Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

    Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα αναπτυχθεί η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση της EXPO 2008, η δράση των πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο της EXPO, το φυσικό περιβάλλον και η βιομηχανική - αστική ανάπτυξη, ενώ τη δεύτερη μέρα η αγροτική ανάπτυξη (διατύπωση θέσεων και προτάσεων για το νομό Θεσσαλονίκης) και η οργάνωση και λειτουργία πολιτιστικών συλλόγων.

    Μεταξύ των εισηγητών περιλαμβάνονται καθηγητές πανεπιστημίου, ειδικοί της Δημόσιας Διοίκησης, εκπρόσωποι του κοινοβουλίου, της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 October 2004 - 18:14:21 UTC