Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ
  • [02] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -
  • [04] ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [05] ΟΔΗΓΟΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [06] ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ
  • [07] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
  • [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΛΑΖ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
  • [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η 69η ΔΕΘ
  • [13] O Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"
  • [14] ΚΑΤΑ 4,46 ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ 5ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ
  • [15] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΝ
  • [17] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ
  • [19] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [20] Ο ΕΣΑΚΕ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗ - ΜΠΛΑΚΝΕΪ
  • [21] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 11-7 ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
  • [22] Δ. ΚΟΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΖΙΔΗΣ, ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ, ΠΑΧΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [23] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΟΤΕ KAI COSMOTE
  • [24] ΝΙΚΟΣ ΜΑΤΖΙΟΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [25] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥΤΙΝ
  • [26] Ο ΜΠΛΕΡ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΡΑΚΙΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [27] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ
  • [28] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [29] ΖΑΚΑΓΙΕΦ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [30] Η "ΚΑΜΕΡΑΤΑ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [31] "ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΑ ΑΥΤΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ
  • [32] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
  • [33] ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΜΕ ΝΤΑΛΑΡΑ - ΓΛΥΚΕΡΙΑ
  • [34] ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • [01] ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Δικαστική παρέμβαση για την υπόθεση του μοιραίου Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού, καθώς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, διέταξε την Τρίτη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε ό,τι αφορά την προμήθεια και παραλαβή του ελικοπτέρου.

    Αφορμή για την έρευνα αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», σύμφωνα με το οποίο ήταν σε γνώση των αρμοδίων ότι το ελικόπτερο παρουσίαζε πρόβλημα μετά την ανάπτυξη συγκεκριμένης ταχύτητας.

    Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση καλείται να εξακριβώσει τη βασιμότητα της καταγγελίας και να εντοπίσει εάν στην υπόθεση έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις.

    Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha το υλικό της συνέντευξης που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε στο δημοσιογράφο ότι το αεροσκάφος που αντικατέστησε το πρωθυπουργικό Φάλκον παρουσιάζει προβλήματα και με διαταγή του έχει καθηλωθεί. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, έχει διατάξει για την υπόθεση τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

    [02] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Aθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (19:19 UTC+2)

    Η Κοινωνία της Πληροφορίας απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Όπως είπε αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η επέκταση της μηχανοργάνωσης στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητά της και να διευκολύνεται περισσότερο ο πολίτης.

    Περιγράφοντας τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και τον χρονικό ορίζοντά του, τόνισε ότι μέσα σε οκτώ μήνες υπολογίζεται να γίνει ένα έργο πάνω από το διπλάσιο, σε σχέση με εκείνο το οποίο είχε γίνει τα δυόμισι περίπου τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά στην κοινωνία της πληροφορίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και για το θέμα του δυστυχήματος με το ελικόπτερο Σινούκ, ωστόσο δεν απάντησε στις ερωτήσεις, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις που έχουν γίνει.

    Στην εισήγησή του στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον ορισμό του Δ.Σ. της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), το οποίο ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2004. Όπως είπε, το νέο Δ.Σ. παρέλαβε την Εταιρεία στο μέσον της προγραμματικής περιόδου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

    Κάνοντας τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του ΔΣ από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο ανέφερε ότι οι βασικοί άξονες δράσης του ήταν η ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους εν δυνάμει τελικούς δικαιούχους του προγράμματος, η βελτιστοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών και η άμεση προκήρυξη, αξιολόγηση & κατακύρωση έργων.

    Αναλυτικά, το Δ.Σ. προχώρησε στη διενέργεια 11 Ανοιχτών Διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού 16.698.849,00 ευρώ, τη διενέργεια 3 Πρόχειρων Διαγωνισμών, συνολικού προϋπολογισμού 388.220,00 ευρώ, την αποδοχή των Πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών, που αφορούν τον έλεγχο και την αξιολόγηση των στοιχείων των φακέλων των δικαιολογητικών που υποβλήθηκαν από τους υποψηφίους αναδόχους για 23 έργα και την αποδοχή των Πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμών, που αφορούν στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση των τεχνικών προσφορών, οι οποίες υποβλήθηκαν από τους υποψηφίους αναδόχους για 10 έργα.

    Επίσης κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για 6 έργα, συνολικού ύψους 5.387.476,91 ευρώ και εγκρίθηκε η υπογραφή συμβάσεων για 12 έργα, συμβατικού τιμήματος 54.460.584,87 ευρώ.

    Εξάλλου ελήφθησαν αποφάσεις για εξειδικευμένες στρατηγικές της Εταιρείας και έγινε ο προγραμματισμός δράσεων για τη νέα χρονική περίοδο. Ο προγραμματισμός αυτός προβλέπει ως το τέλος του 2004 την κατακύρωση των αποτελεσμάτων διαγωνισμών ύψους 145,54 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων θα γίνει υπογραφή συμβάσεων για έργα συνολικού προϋπολογισμού 116,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, προγραμματίζεται και η προκήρυξη 16 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 38,5 εκατ. ευρώ.

    "Το έργο που η ΚτΠ Α.Ε. έχει αναλάβει ως σήμερα είναι η υλοποίηση 104 ενταγμένων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 376,25 εκατ. ευρώ, με συνολικό στόχο τα 946 εκατ. ευρώ, που είναι η συμβολή της στην υλοποίηση του 30% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΠ ΚτΠ, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2.839,1 εκατ. ευρώ" είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Συμπερασματικά υπογράμμισε ότι η λειτουργία της ΚτΠ Α.Ε. για την επίτευξη των στόχων του ΕΠ ΚτΠ και η ανάληψη της υλοποίησης ενός μεγάλου ποσοστού έργων του Προγράμματος συμβάλλει θετικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου υλοποίησης της κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου:

    "    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα για το πότε ενημερώθηκε η Κυβέρνηση και οι Υπουργοί για το θέμα του ελικοπτέρου.

        ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αντικείμενο της σημερινής Κυβερνητικής Επιτροπής ήταν ένα μείζον θέμα, εκείνο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που αφορά τη μηχανοργάνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος της Κυβέρνησης και των αντίστοιχων συναρμόδιων υπουργείων είναι η μηχανοργάνωση αυτή να επεκταθεί ταχύτατα, για να αυξηθεί η αποδοτικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, κυρίως όμως για να διευκολυνθεί ο πολίτης. Και αυτό με όρους διαφάνειας, ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού ως προς τους σχετικούς διαγωνισμούς.

        Θα φέρω ένα παράδειγμα, το οποίο αφορά την εταιρεία ''Κοινωνία της Πληροφορίας'', η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η ''Κοινωνία της Πληροφορίας'' διαχειρίζεται ένα ποσό της τάξης των 946 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν παραλάβαμε την ''Κοινωνία της Πληροφορίας'', μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου και ενώ λειτουργούσε για δύο και πλέον έτη, αυτή η εταιρεία είχε φτάσει σε πραγματική απορροφητικότητα 6%. Φιλοδοξούμε να απορροφήσει το σύνολο του ποσού που προανέφερα και, στο τέλος του χρόνου, η απορροφητικότητα αυτή να έχει φτάσει και να έχει υπερβεί το 15%. Δηλαδή, να έχουμε κάνει, μέσα σε οκτώ μήνες, ένα έργο πάνω από το διπλάσιο, σε σχέση με εκείνο το οποίο είχε γίνει τα δυόμισι περίπου τελευταία χρόνια. Έτσι απαντά η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

        ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαντάτε όμως στα ερωτηματικά που δημιουργούνται από το Σαββατοκύριακο. Πότε το μάθατε εσείς οι υπουργοί; Εδώ υπάρχει η φήμη ότι ο κ. Κασμίρογλου επικοινώνησε με τον κ. Σκανδαλάκη και ο κ. Σκανδαλάκης ενημέρωσε τον κ. Σπηλιωτόπουλο στις 13:30.

        ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις στα θέματα αυτά".

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (16:45 UTC+2)

    Στο θέμα της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επισημαίνοντας ότι ετέθη για πρώτη φορά το ζήτημα τον Ιανουάριο του 2003 σε συνάντηση που είχε ο Κ. Καραμανλής με τον κ. Ερντογκάν στην Άγκυρα. Στη συνέχεια όταν η Ν.Δ έγινε κυβέρνηση και ο Ερντογκάν έγινε πρωθυπουργός το θέμα επανήλθε στις επαφές των υπουργών Άμυνας των δυο χωρών και σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον κ. Σπηλιωτόπουλο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο. Η Ελλάδα είχε δηλώσει ότι προτίθεται να προβεί σε περικοπές του αναθεωρημένου πενταετούς προγράμματος και η εξοικονόμηση θα κατευθυνόταν στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής ενώ οι περικοπές από την πλευρά της Τουρκίας θα κατευθυνόταν στην παιδεία.

    «Αυτή είναι η πραγματικότητα, συμφωνία όμως γραπτή δεν υπάρχει και ουδέποτε η κυβέρνηση ανέφερε κάτι τέτοιο. Στην πολιτική όμως υπάρχουν γραπτές συμφωνίες που δεν τηρούνται και προφορικές που τηρούνται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος και κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση με αφορμή δηλώσεις στελεχών της επί του συγκεκριμένου θέματος να δείχνει μεγαλύτερη προσοχή.

    Β. Κουτσούμπα

    [04] ΝΕΑ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας κοντά στην πλατεία αλ Χιλάνι στην ανατολική πλευρά της Βαγδάτης, όπου πετούν αμερικάνικα ελικόπτερα, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Είναι η δεύτερη έκρηξη που σημειώνεται σήμερα στην πόλη, καθώς νωρίτερα εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 47 άτομα και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.

    [05] ΟΔΗΓΟΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:52 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 21χρονος Ι. Κ. κάτοικος στη ζωή Θεσσαλονίκης, όταν παρασύρθηκε από δύο ΙΧ. Το τροχαίο δυστύχημα έγινε στις 3.05μμ και στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Κλεοπάτρας στο Φοίνικα Θεσ/νίκης.

    Το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο άτυχος 21χρονος συγκρούστηκε με Ι.Χ, με αποτέλεσμα εκτιναχθεί στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας όπου και παρασύρθηκε από δεύτερο .Ι.Χ. με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

    Ο οδηγός του δεύτερου οχήματος στην προσπάθεια του να αποφύγει τον 21χρονο έκανε απότομο ελιγμό με συνέπεια να συγκρουσθεί με μοτοσικλέτα και να τραυματιστεί ελαφριά ο ίδιος και ο οδηγός της μοτοσικλέτας.

    [06] ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΧΕΔΩΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Στη συγκρότηση ενός πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα δικτύου συνεργασίας των ευρωπαϊκών πόλεων, που φιλοξενούν εντός των ορίων τις οργανωμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, προχωρά ο Δήμος Εχεδώρου, εκμεταλλευόμενος τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

    Στόχος του δικτύου, στο οποίο θα επιδιωχθεί η ένταξη μικρών και μεσαίων βιομηχανικών πόλεων της Ευρώπης, που παρουσιάζουν κοινά δημογραφικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά με το Δήμο Εχεδώρου, είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ευρωπαίων πολιτών, η δημιουργία σταθερών δομών ενίσχυσης της βιομηχανικής δραστηριότητας και η διερεύνηση της δυνατότητας θεσμοθέτησης ειδικών μορφών οικονομικής ανταπόδοσης προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών που υποχρεούνται να γειτνιάζουν με οχλούσες μορφές βιομηχανικής παραγωγής.

    Η αρχή έγινε με την δρομολόγηση της αδελφοποίησης του Δήμου Εχεδώρου και του ιταλικού Δήμου του Casarano ενώ η συνέχεια γράφτηκε με την επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του νομού Csongrαd της Ουγγαρίας στην έδρα του Δήμου Εχεδώρου.

    Αδελφοποίηση του Δήμου Εχεδώρου με τον Ιταλικό Δήμο του Caserano

    Αντιπροσωπεία του Δήμου Εχεδώρου με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιώργο Αρβανιτίδη επισκέφθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου τον ιταλικό Δήμο του Casarano στην περιοχή του Λέτσε. Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής (εμπορικές ενώσεις, επιμελητήρια κλπ) επισκέφθηκε τη βιομηχανική περιοχή του Casarano, ενώ σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης υπογράφηκε από τους Δημάρχους Εχεδώρου Γιώργο Αρβανιτίδη και Casarano Remigio Venuti, το Συμφωνητικό Πρόθεσης Αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Η τελευταία πράξη της αδελφοποίησης των Δήμων Εχεδώρου και Casarano θα γραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ιταλικού Δήμου στην Ελλάδα.

    Επίσκεψη στελεχών του νομού Csongrαd της Ουγγαρίας στο Δήμο Εχεδώρου

    Την έδρα του Δήμου Εχεδώρου τη Σίνδο επισκέφθηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του νομού Csongrαd της Ουγγαρίας που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Δ.Ε.Θ. Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης και ο Επίτιμος Πρόξενος της Ουγγρικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Δημήτριος Τακάς, ενώ από ουγγρικής πλευράς ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Csongrαd Dr. Frank Jozsef και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ουγγρικής Πορεσβείας στην Αθήνα Janos Szatmari.

    Οι δύο πλευρές εξέτασαν τις δυνατότητες ανταλλαγής τεχνολογιών αιχμής μεταξύ των δύο περιοχών και συμφώνησαν να συναντηθούν εν ευθέτω χρόνω στην έδρα του ουγγρικού νομού, προκειμένου να καθορίσουν το ακριβές πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας.

    Ο Νομός Csongrαd βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Ουγγαρίας στα σύνορα με τη Σερβία και τη Ρουμανία. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουγγαρίας, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο αριθμό θερμών και ιαματικών πηγών της Κεντρικής Ευρώπης.

    Στην περιοχή κυριαρχεί η καλλιέργεια και η βιομηχανική επεξεργασία οπωροκηπευτικών ενώ ιδιαίτερα ανεπτυγμένη είναι και η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας. Τέλος ο νομός του Csongrαd παρουσιάζει επιπρόσθετο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, καθώς εντός των ορίων του διέρχεται ένας από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της Ευρώπης, ο αυτοκινητόδρομος Ε75 , ο λεγόμενος «διάδρομος του Ελσίνκι», ο οποίος εξασφαλίζει τη χερσαία σύνδεση της Ελλάδας με τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

    [07] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:44 UTC+2)

    Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΝΔ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι το νοσηρό φαινόμενο του κομματισμού διαιρεί τελικά τους δημοσίους υπαλλήλους και δεν επιτρέπει την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη την δημόσια διοίκηση. «Γι' αυτό ακριβώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε απόλυτα στα αξιοκρατικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνονται όλες οι αξιολογήσεις ώστε να επιλέγονται με τον πλέον αντικειμενικό και δημοκρατικό τρόπο οι καλύτεροι», σημείωσε

    Σε ότι αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρ' όλο το δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο υπάρχει, μένει στις προεκλογικές εξαγγελίες της ότι οι αυξήσεις θ' είναι πάνω από τον πληθωρισμό. «Το πόσο πάνω θα είναι και αν ικανοποιεί την ΑΔΕΔΥ, είναι ένα θέμα που θα φανεί αυτές τις μέρες και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο σε βάθος χρόνου στην διάρκεια της τετραετίας, που οι αυξήσεις θα είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να ικανοποιούν πλήρως και την ΑΔΕΔΥ», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου επισήμανε ότι πρέπει να φύγουμε από το κλίμα νοσηρότητας κομματισμού, κομματικού αυτοματισμού και διαίρεσης με βάση τις πολιτικές επιλογές και τα πολιτικά φρονήματα των εργαζομένων στην Δημόσια Διοίκηση. «Εδώ δεν χωράνε λογαριασμοί, δεν χωράνε παλιά χρέη, δεν χωράει η αναβίωση του ρεβανσισμού γιατί αυτό καθηλώνει την δημόσια διοίκηση σε ένα πλαίσιο που δεν αντιστοιχεί και δεν αρμόζει στην σημερινή ανάπτυξη και των θεσμών και των αναγκών της χώρας», υπογράμμισε.

    Σε ότι αφορά το μισθολογικό επισήμανε την ανάγκη να κινηθεί διαφορετικά οι μισθολογική πολιτική, καθώς οι αυξήσεις είναι πάνω από τον πληθωρισμό και δεν κατοχυρώνουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

    «Τονίσαμε με απόλυτη ειλικρίνεια προς αυτές τις κατευθύνσεις ότι το συνδικαλιστικό κίνημα είναι υποχρεωμένο εάν οι διαφαινόμενες προσεγγίσεις είναι αρνητικές, αυτό θα κριθεί οριστικά στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να κρατήσουμε και την διεκδίκηση και τους στόχους μας υψηλούς και ανοικτούς έτσι ώστε στην προσπάθειά μας για βελτίωση και της επαγγελματικής και της οικονομικής θέσης των εργαζομένων να πορευόμαστε από την πλευρά μας με συνέπεια και αποφασιστικότητα», ανέφερε.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ

    Aθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:08 UTC+2)

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κυριάρχησαν στη συνάντηση του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου με το Προεδρείο της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη στήριξή του στην προσπάθεια της ΓΣΕΒΕΕ για μια διαφορετική κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτό καθώς όπως είπε η σημερινή κυβέρνηση ουσιαστικά στραγγαλίζει το δυναμισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε το πρόβλημα ρευστότητας και επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων και τόνισε πως χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα προκειμένου οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές.

    Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

    "N. ΣΚΟΡΙΝΗΣ (Γεν. Γραμματέας Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.): Σήμερα το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με το κόμμα του Συνασπισμού, μέσα στην πορεία συναντήσεων με τα κόμματα. Και εν όψει της Δ.Ε.Θ. θέσαμε ορισμένα θέματα τα οποία θεωρούμε άμεσης προτεραιότητας. Σε λίγες μέρες θα έχουμε το φορολογικό νομοσχέδιο στην επικαιρότητα. Υπάρχει μια τραυματισμένη αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος, της ΓΣΕΒΕΕ σε σχέση με την κυβέρνηση όσον αφορά το αφορά το φορολογικό, με την περαίωση, που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έκανε μετά. Θεωρούμε ότι αυτό το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να έχει και σταθερότητα, αλλά κυρίως να προσεγγίζει τον αναπτυξιακό χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

        Υπάρχει πρόβλημα μεγάλο ρευστότητας και επιβίωσης των μικρών επιχειρήσεων. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές να στοχεύουν επάνω σ΄ αυτές. Όποια μέτρα παίρνουν, τα οποία αγνοούν αυτό το ζήτημα, είναι φανερό ότι η Ελλάδα και σαν οικονομία δεν θα πάει μπροστά, είμαστε 23οι στους 25 στην ανταγωνιστικότητα. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα λοιπόν ώστε οι επιχειρήσεις μας και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν και να αλλάξει το θεσμικό περιβάλλον το οποίο σήμερα ουσιαστικά τις τελειώνει.

        Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητήσαμε με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Προβλήματα που χρονίζουν, προβλήματα που γίνονται πιο έντονα μέσα στις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία, την κοινωνία αλλά και στο διεθνές περιβάλλον.

        Η κυβέρνηση, και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, καταναλώνουν πολλές διακηρύξεις για τη σημασία και το ρόλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά διαμορφώνουν μια πραγματικότητα που στην πράξη στραγγαλίζει τον δυναμισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

        Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΝ, πιστεύουμε ότι πρέπει οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανακτήσουν τον ρόλο και την σπουδαιότητα που έχουν τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία. Δεν μπορεί να βρίσκονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθητικά αντιμέτωπες με την κυβερνητική και κρατική αστοργία, με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, με τις πιέσεις του τραπεζικού συστήματος και με την έλλειψη όλων των προϋποθέσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε συνθήκες οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες από την παραοικονομία, το παρεμπόριο, την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και λειτουργία μεγαλοκαταστημάτων. Δεν μπορεί διαρκώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι εκείνες οι οποίες συνθλίβονται από τις εξακολουθητικές φορολογικές επιδρομές ή από την έλλειψη προϋποθέσεων για επίλυση θεμάτων όπως το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό και άλλα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα.

        Ο ΣΥΝ στηρίζει την προσπάθεια που κάνει η ΓΣΕΒΕΕ ακριβώς γιατί είναι προσπάθεια τεκμηριωμένη, χρήσιμη, ρεαλιστική και προσπάθεια η οποία δείχνει έναν άλλο δρόμο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση διαφορετικής κυβερνητικής πολιτικής".

      

    [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:05 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη θα έρθει αύριο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Αύριο στη 1 μ.μ. θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ηλέκτρα Παλλάς».

    Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στα γραφεία του ΕΚΘ (Αριστοτέλους) και στις 6.30 μ.μ. θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ όπου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση, και θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε περίπτερα.

    Την Πέμπτη στις 10.30 π.μ. θα παρευρεθεί στην ημερίδα της ΑΔΕΔΥ, στο ξενοδοχείο «Καψής».

    [10] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΛΑΖ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:17 UTC+2)

    Πρότυπη οργανωμένη ακτή (πλαζ) με υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες, θα εγκαινιαστεί αύριο, 15 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην παραλία του συγκροτήματος ΠΙΚΠΑ στη Βούλα

    Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη δράση που χρηματοδοτείται από την νέα διοίκηση της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Α.) ΑΕ.

    Το πρόγραμμα ενισχύθηκε από τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 280.000 ευρώ και περιλαμβάνει μελέτη, προκήρυξη και κατασκευή και καλύφθηκε από την Ε.Τ.Α ΑΕ.

    Η ακτή θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Το σημαντικότερο είναι ότι την υποδοχή του κοινού θα αναλάβουν τα ίδια τα παιδιά φιλοξενούμενοι του ιδρύματος, τα οποία και θα προσφέρουν αναψυκτικά και τυποποιημένα προϊόντα των Χορηγών.

    Οι επισκέπτες θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες να συνεισφέρουν στην συγκέντρωση ποσού που θα χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση και τον εμπλουτισμό της όλης εγκατάστασης.

    Η φιλοσοφία του υπουργείου Τουρισμού ήταν να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα και να προσφέρει τεχνογνωσία για την δημιουργία της οργανωμένης ακτής, της οποίας την ευθύνη λειτουργίας αναλαμβάνει αποκλειστικά το ΠΙΚΠΑ.

    [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Φρανκφούρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Κατά 0,2 δισ. ευρώ μειώθηκε η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος κατά την εβδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 171,5 δισ. ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου. Εξάλλου, ο καθαρός δανεισμός του ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα 326,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

    Ι. Στοιχεία που δεν σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου 2004, η καθαρή συναλλαγματική θέση του Ευρωσυστήματος (στοιχεία 2 και 3 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 7, 8 και 9 του παθητικού) μειώθηκε κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 171,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω συναλλαγών πελατών και χαρτοφυλακίου.

    Οι εμπορεύσιμοι τίτλοι σε ευρώ κατοίκων της ζώνης του ευρώ (στοιχείο 7 του ενεργητικού), τους οποίους κατέχει το Ευρωσύστημα, παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι στα 67,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα τραπεζογραμμάτια σε κυκλοφορία (στοιχείο 1 του παθητικού) αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 465,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις έναντι γενικής κυβέρνησης (στοιχείο 5.1 του παθητικού) μειώθηκαν κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 57,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

    ΙΙ. Στοιχεία που σχετίζονται με πράξεις νομισματικής πολιτικής

    Ο καθαρός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς τα πιστωτικά ιδρύματα (στοιχείο 5 του ενεργητικού μείον τα στοιχεία 2.2, 2.3, 2.4, 2.5 και 4 του παθητικού) μειώθηκε κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 326,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2004 έληξε μια πράξη κύριας αναχρηματοδότησης ύψους 254 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ διακανονίστηκε νέα πράξη ύψους 252,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (στοιχείο 5.5 του ενεργητικού) ήταν 0,1 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι σχεδόν μηδενικού ποσού την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ η χρησιμοποίηση της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (στοιχείο 2.2 του παθητικού) ήταν σχεδόν μηδενική (έναντι 0,1 δισεκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

    ΙΙΙ. Τρεχούμενοι λογαριασμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων της ζώνης του ευρώ

    Ως αποτέλεσμα του συνόλου των συναλλαγών, το πιστωτικό υπόλοιπο των τρεχούμενων λογαριασμών των πιστωτικών ιδρυμάτων στο Ευρωσύστημα (στοιχείο 2.1 του παθητικού) μειώθηκε κατά 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 137,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η 69η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:14 UTC+2)

    Αυξημένο αριθμό επισκεπτών, περίπου κατά 70%, σε σχέση με πέρυσι, δέχθηκε χθες, τρίτη ημέρα της λειτουργίας της η 69η ΔΕΘ, καθώς, και τριπλάσιο αριθμό εμπορικών επισκεπτών. Η έως τώρα λειτουργία της Έκθεσης, χαρακτηρίζεται από επιτυχία και εντός των στόχων της διοίκησης της HELEXPO, τόσο σε ό,τι αφορά το εμπορικό μέρος της διοργάνωσης, όσο και την απήχηση που έχει στο ευρύ κοινό.

    Αύριο στις 6.30 το απόγευμα θα επισκεφθεί την 69η ΔΕΘ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Από σήμερα και μέχρι και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο περίπτερο Forward, με τη χορηγία της Audiovisual Enterprises S.A., πέντε κορυφαίοι σχεδιαστές από τη Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το χειμώνα που έρχεται. Σε ένα μοναδικό live fashion show, η σταρ Ελλάς Βάλια Κακούτη, η Σοφία Χρυσοχοϊδου και άλλα καλλίγραμμα μοντέλα θα παρουσιάζουν τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής των Simeoni, Νικόλα, Κωνσταντίνου, Άντριας Παπαδοπούλου και Λιάνας Καμπά.

    Μεγάλη επιτυχία, σημειώνει και το πρόγραμμα συναυλιών της 69ης ΔΕΘ. Σκυτάλη για αύριο Τετάρτη, παίρνουν η Έλενα Παπαρίζου, το συγκρότημα C:real και ο Γιώργος Λεμπέσης, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ. Την Πέμπτη θα δοθεί συναυλία με το Μανώλη Λιδάκη και το Σάββατο με τη Νατάσα Θεοδωρίδου.

    Στο μεταξύ, χιλιάδες παιδιά και νέοι κατακλύζουν καθημερινά το περίπτερο 6, όπου επιδίδονται σε επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και στα πιο δημοφιλή παιχνίδια φαντασίας, καθώς και με τα καλύτερα games του κόσμου, που παρουσιάζονται στο Games Festival, ένα πρωτάθλημα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Αύριο και μεθαύριο στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», στις 7 το απόγευμα θα δοθούν δύο παραστάσεις με το έργο της Κάρμεν Ρουγγέρη: «Ηρακλής» Ο Ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το ωράριο λειτουργίας της 69ης ΔΕΘ είναι, τις καθημερινές από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    [13] O Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ"

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (18:10 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η μηχανοργάνωση του δημοσίου, αλλά και η εισαγωγή της πληροφορικής, θα επιδράσουν καταλυτικά στην προσπάθεια που γίνεται για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, με θέμα το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά, το ζήτημα της μηχανοργάνωσης του δημοσίου, αλλά και της εισαγωγής της πληροφορικής, που είναι ένα μείζον ζήτημα, δεν "εγγυάται" μόνο την αποδοτικότερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, διαβεβαίωσε ότι μέσα από την Κοινωνία της Πληροφορίας, θα είναι τεράστια η αύξηση της παραγωγικότητας, αφού οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ταχύτερα, αλλά και θα είναι πιο αποτελεσματικές οι σχέσεις τους με το κράτος.

    [14] ΚΑΤΑ 4,46 ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ 5ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (17:02 UTC+2)

    Κατά 4,46 φορές υπερκαλύφθηκε το ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ της σημερινής δημοπρασίας του 5ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 3,37%.

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην εν λόγω δημοπρασία, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες δανειακές και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού.

    Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών επενδυτών, αλλά και εγχώριων τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού απορρόφησε περίπου το 30% της έκδοσης.

    Υπενθυμίζεται ότι ειδικά οι ξένοι και εσχάτως και οι εγχώριες τράπεζες υποβάλλουν προσφορές στην δημοπρασία σε τιμές που γνωρίζουν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές, με στόχο τη βελτίωση της σειράς κατάταξής τους στη λίστα που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος για τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς.

    [15] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί αύριο στην κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη.

    Στο Κάιρο μεταβαίνει επίσης αύριο και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όπως και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Οι θέσεις που εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έκθεσή του για το Κυπριακό προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν διαφέρουν από τις θέσεις στην προηγούμενη έκθεσή του για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του για την Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Αγκυρα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 275.000 δολαρίων στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν αποφάσισε η Τουρκία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (Αναντολού).

    Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Τουρκία αποφάσισε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νταρφούρ προκειμένου να απαλύνει τον πόνο από την τραγωδία που εκτυλίσσεται εκεί και η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

    Τη βοήθεια, που αποτελείται από τρόφιμα, σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό, θα μεταφέρουν αύριο στο Σουδάν δυο αεροπλάνα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και θα παραδώσει στις αρχές της αφρικανικής χώρας ομάδα βουλευτών και άλλων αξιωματούχων από τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων της Πρωθυπουργίας και τον Ερυθρό Σταυρό.

    Η βοήθεια θα διανεμηθεί στους πληγέντες από την τραγωδία σε συντονισμό των σουδανικών αρχών, αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται ήδη στην περιοχή και μελών της τουρκικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΡΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΙΧΕΙΑΣ

    Αγκυρα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (19:24 UTC+2)

    Σε κοινή πρόταση για τις αλλαγές στον τουρκικό Ποινικό Κώδικα κατέληξαν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, γεγονός που φαίνεται να σημαίνει εγκατάλειψη των σχεδίων της τουρκικής κυβέρνησης για ποινικοποίηση της μοιχείας, δεδομένου ότι το CHP αντιτίθεται στα σχέδια αυτά.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο ηγέτης του CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του και το ΑΚΡ συμφώνησαν να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στο κοινοβούλιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

    Μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο κ. Μπαϊκάλ τόνισε ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα θα ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο των προσπαθειών να λάβει η Άγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να ποινικοποιήσει τη μοιχεία είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις στη γείτονα. Οπως, μάλιστα, έδειξε δημοσκόπηση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το CNN- Turk, το 56% των Τούρκων προτιμά να μην αποτελεί αδίκημα η μοιχεία, αλλά μόνο αιτία διαζυγίου.

    [19] ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Διεθνής διάσκεψη για τις «Κοινωνικές και Οικονομικές Συνέπειες της Παγκοσμιοποίησης και τη Στρατηγική των Συνδικάτων» διεξάγεται στη Σόφια με τη συμμετοχή ειδικών στον τομέα του Εργατικού Δικαίου, εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Ένωσης των Εργαζομένων και συνδικαλιστών από τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Συμμετέχει επίσης ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ελεύθερων Συνδικάτων, Ζοζέ Μιράντα Ολιβέρα.

    Διοργανωτές της διάσκεψης είναι τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα της Βουλγαρίας, η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας (KNSB) και η Συνομοσπονδία της Εργασίας «Ποντκρέπα».

    «Είναι οδυνηρό το γεγονός ότι τους κανόνες τους γράφουν οι πλούσιοι και τους επιβάλουν στους φτωχούς χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις πολιτιστικές ή τις εθνικές τους ιδιαιτερότητες. Εκμεταλλεύονται το φτηνό εργατικό δυναμικό και το φυσικό πλούτο των φτωχών κρατών, πράγμα που καταστρέφει τη σταθερότητα ανά τον κόσμο και γεννάει συγκρούσεις, ακόμη και τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο ηγέτης της «Ποντκρέπα» Κωνσταντίν Τρέντσεφ.

    Για τη χώρα του είπε πως τα συνδικάτα επιμένουν ώστε «οι βουλγαρικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές συνέπειες από την παγκοσμιοποίηση. Διότι αν επιδιώκουμε μόνο τα κέρδη, η κοινωνία θα παραμείνει φτωχή και θα προκύψουν νέες αντιστάσεις και συγκρούσεις. Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο».

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας (KNSB), Ζελιάσκο Χρίστοφ, επισήμανε από την πλευρά του πως «στο τραπέζι των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων πρέπει να επανέλθουν η πολιτική των ρεαλιστών και η Στρατηγική της Λισσαβόνας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στην παράδοση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου».

    Κ.Κ.

    [20] Ο ΕΣΑΚΕ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΓΙΑΝΝΑΚΗ - ΜΠΛΑΚΝΕΪ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Θα βραβευτούν στο πλαίσιο της κλήρωσης του πρωταθλήματος της από τον ΕΣΑΚΕ αύριο οι Παναγιώτης Γιαννάκης και Ρόντρικ Μπλάκνεϊ. Ο πρώτος ως κορυφαίος προπονητής και ο δεύτερος ως μέλος της καλύτερης πεντάδας. Και οι δύο θα απουσιάσουν από το φιλικό παιχνίδι της Πέμπτης με τον Αρη, ενώ αντίθετα θα δώσουν το παρών στο δεύτερο φιλικό με τους «κίτρινους» που θα γίνει το Σάββατο στο Μαρούσι.

    Με νέο όνομα, αλλά χορηγό θα εμφανιστεί το Μαρούσι στην κλήρωση του πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, αφού ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις του Αμαρουσίου με τους εκπροσώπους της HONDA.

    [21] Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 11-7 ΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (18:55 UTC+2)

    Νίκη με 11-7 πέτυχε η εθνική μας ομάδα πόλο νέων ανδρών επί της Σλοβενίας στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στη Μάλτα. Ετσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετά τη σημερινή νίκη πέρασε στην οκτάδα της διοργάνωσης.

    Τα επτάλεπτα: 3-2, 4-1, 3-3, 1-1.

    Τα γκολ της Εθνικής ομάδας σημείωσαν οι: Λιοτσάκης 2, Δικαίος 2, Μυλωνάκης 2, Δελακάς 1, Γ. Φουντούλης 1, Κωνσταντόπουλος 1, Καρούντζος 1, Γ. Εμμανουηλίδης 1.

    Αμέσως μετά το τέλος ο ομοσπονδιακός προπονητής Τάσος Δούμπας τόνισε: «Θέλουμε να μπούμε στην πρώτη τετράδα. Όμως για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να πετύχουμε δύο νίκες. Το ενδεχόμενο πρόκρισης είναι ανοιχτό και αν καταφέρουμε και περιορίσουμε κάποια λάθη θεωρώ ότι μπορούμε να το πετύχουμε».

    Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η εθνική μας κοντράρεται με την Ιταλία και την Παρασκευή με την Ισπανία.

    [22] Δ. ΚΟΛΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΖΙΔΗΣ, ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ, ΠΑΧΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (18:12 UTC+2)

    Οι τόνοι υψώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην ελληνική πάλη με αφορμή τις καταγγελίες, που έκανε ο πολύπειρος παράγοντας Δημήτρης Κολιτσόπουλος, πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Ηρακλής Περιστερίου, αναφορικά με τον αποκλεισμό του Ολυμπιονίκη Κώστα Θάνου από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, αλλά και την ύπαρξη πολλών συλλόγων "μαϊμού" στο δυναμικό της Ομοσπονδίας.

    "Ο αποκλεισμός του κορυφαίου Έλληνα αθλητή Κώστα Θάνου από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας ήταν η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι'', επισήμανε ο Δημήτρης Κολιτσόπουλος και συμπλήρωσε: ''Κάποιοι κύριοι φοβήθηκαν την δυναμική του Κώστα Θάνου, μετά τους Ολυμπιακούς και επέλεξαν να τον αντιμετωπίσουν με αυτόν τον χείριστο τρόπο, ο οποίος σίγουρα δεν αρμόζει για έναν αθλητή της δικής του προσφοράς στο άθλημα των Ολυμπιονικών.

    Τρεις άνθρωποι, οι Γιώργος Ποζίδης, Γιώργος Πάχτας και Θόδωρος Συνοδινός είναι υπεύθυνοι για την κατάντια του αθλήματος. Ο νυν πρόεδρος ο Γιώργος Ποζίδης τα έχει βρει με τον Συνοδινό για να τον χρίσει πρόεδρο, μόλις αυτός αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο. Αλήθεια πως είναι δυνατόν να έχει την ικανότητα ο Συνοδινός να διεκδικήσει το αξίωμα αυτό; Για την πληρέστερη μάλιστα πληροφόρηση όλων αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι ο Συνοδινός είναι εκπρόσωπος του σωματείου Παναθηναϊκός, ο οποίος δεν έχει ούτε έναν παλαιστή στην πραγματικότητα στην δύναμή του. Δυστυχώς το άθλημα είναι γεμάτο από τέτοια σωματεία «μαϊμού». Έχω μάλιστα συλλέξει στοιχεία, για πάνω από τριάντα σωματεία, τα οποία και θα τα καταθέσω στον Εισαγγελέα. Ήρθε η ώρα για κάθαρση στην ελληνική πάλη και αυτό είναι που θέλει άλλωστε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός. Όσο για τον κ. Συνοδινό ας μην... διαλαλεί δεξιά και αριστερά ότι είναι ο... εκλεκτός της κυβέρνησης, καθώς η πραγματικότητα θα αποδειχθεί εφιαλτική, τόσο για αυτόν, όσο και για αυτούς, που τον στηρίζουν», κατέληξε ο Δημήτρης Κολιτσόπουλος.

    [23] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΟΤΕ KAI COSMOTE

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (17:30 UTC+2)

    Ο ΟΤΕ και η COSMOTE, μεγάλοι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 στον τομέα των τηλεπικοινωνιών επεκτείνουν την Ολυμπιακή τους Χορηγία, και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 που θα διεξαχθούν στην Αθήνα από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2004 καθώς και στην Ελληνική Παραολυμπιακή Ομάδα.

    Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, αναδεικνύοντας τον αθλητή, τη δύναμη και την ικανότητά του, αποτελούν το σημαντικότερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός για άτομα με αναπηρία και παράλληλα, το δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός στον κόσμο, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [24] ΝΙΚΟΣ ΜΑΤΖΙΟΣ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (16:59 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του τόσο εν όψει του πρωταθλήματος χάντμπολ, όσο και εν όψει του κυπέλλου συνομοσπονδίας μπήκε ο Φίλιππος Βέροιας.

    Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να υλοποιήσει τους στόχους της. Το σίγουρο είναι ότι "πάτησε" τερέν μόλις πριν από τέσσερις ημέρες. «Στο σημείο που βρίσκεται ο Φίλιππος Βέροιας δεν έχει άλλες επιλογές από τον πρωταθλητισμό. Ετσι και εμείς στοχεύουμε στο πρωτάθλημα, αλλά και στο κύπελλο», δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προπονητής του Φίλιππου, Νίκος Μάτζιος ο οποίος μέχρι στιγμής είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών του. «Κάθε μέρα τα παιδιά δείχνουν πολύ καλή διάθεση και πάθος. Καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό. Ολοι μας θέλουμε να πάμε καλά στο νέο πρωτάθλημα. Οι μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν ήταν πολλές και με αυτές η ομάδα άλλαξε πρόσωπο. Σίγουρα θέλουμε πολύ δουλειά για να φθάσουμε στο επιθυμητό σημείο. Το ευχάριστο είναι ότι το πάντρεμα των παλιών με τους νέους παίκτες έχει γίνει και αυτό θα αποδώσει», τόνισε ο κ. Μάντζιος.

    Ο προπονητής του Φίλιππου θεωρεί ότι το φετινό πρωτάθλημα της Α1 θα είναι πολύ δύσκολο. «Οι ομάδες όλες ενισχύθηκαν και επένδυσαν πάνω σε δυνατά και καλά ονόματα. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρωτάθλημα. Όμως δεν μπορούμε ακόμη να πούμε τίποτε και να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, αφού ακόμη δεν έχει γίνει κάποια αγωνιστική που θα δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής», αναφέρει ο Νίκος Μάτζιος ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να δει την ομάδα του σε μια σειρά από φιλικά παιχνίδια τα οποία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τον αγώνα του κυπέλλου συνομοσπονδίας με την Βουλγαρική Πυρίν στις αρχές Οκτώβρη στη Σόφια. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την Πυρίν η οποία δεν φημίζεται για το χάντμπολ. Όμως έχουμε μία εβδομάδα μετά μια ακόμη αντίπαλο που θα βγει τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς δεν έχω πολλά στοιχεία για τις αντίπαλες ομάδες. Εμείς πρέπει να δείξουμε την ανάλογη προσοχή και σοβαρότητα. Από την αρχή της προετοιμασίας δουλέψαμε σκληρά. Τόσο στη Βέροια, όσο και στο Σέλι», ανέφερε ο Ελληνας προπονητής.

    Ο Νίκος Μάντζιος παράλληλα αναφέρθηκε και στην πολύ καλή εμφάνιση της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας: «Η εμφάνιση της εθνικής μας ήταν πολύ καλή. Κάποια χρόνια πριν ούτε που σκεφτόμασταν την συμμετοχή μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως τα πράγματα άλλαξαν και όπως όλοι είδαμε καταφέραμε να έχουμε πολύ καλή αγωνιστική παρουσία. Η επιτυχία είναι συλλογική, αφού γίνεται πολύ καλή δουλειά και στις ομάδες. Όμως αυτή η εμφάνιση μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και σοβαροί στις μελλοντικές μας κινήσεις. Χρειάζεται αυτή η δουλειά να έχει συνέχεια. Μόνο με συνεχή προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε», ολοκλήρωσε ο Ελληνας προπονητής.

    Κ.Π.

    [25] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥΤΙΝ

    Ουάσιγκτον, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Τα μέτρα ενίσχυσης της εξουσίας που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν εγείρουν "ανησυχίες" δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Τα μέτρα αυτά εγείρουν οπωσδήποτε ανησυχίες, δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ προσθέτοντας ότι "για το λόγο αυτό θα πάμε να μιλήσουμε με τους Ρώσους".

    Η Ουάσινγκτον εύχεται όπως η Μόσχα βρει "μια σωστή ισορροπία μεταξύ του αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και της αναγκαιότητας να προχωρήσει στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε ο κ. Μπάουτσερ.

    [26] Ο ΜΠΛΕΡ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΙΡΑΚΙΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Λονδίνο, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (19:55 UTC+2)

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ επανέλαβε την υποστήριξή του στον Ιρακινό ομόλογό του, Ιγιάντ Αλάουι, μετά από τις σημερινές επιθέσεις στο Ιράκ που προκάλεσαν το θάνατο 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από εκατό, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στρίτ.

    "Ο πρωθυπουργός Αλάουι, που είναι επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος--απαντώντας στις τρομοκρατικές επιθέσεις--να μην επιτρέψει την ανατροπή της μετάβασης στην καλώς ενοούμενη δημοκρατία και αυτή είναι μια θέση που υποστηρίζουμε πλήρως", δήλωσε ο κ. Μπλερ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

    [27] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΑΜΑΝΤΙ

    Βαγδάτη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (19:38 UTC+2)

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 22 τραυματίστηκαν σήμερα σε επεισόδια που έγιναν μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και εξεγερμένων στην ιρακινή πόλη Ραμάντι, στα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από το ιρακινό υπουργείο Υγείας.

    Ο αριθμός των θυμάτων δόθηκε στη δημοσιότητα από ειδικό τμήμα του υπουργείου που ασχολείται με τα θύματα της βίας στο Ιράκ.

    [28] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Τελ Αβιβ, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (19:05 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ τάχθηκε εναντίον του ενδεχόμενου απέλασης του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι ο παλαιστίνιος ηγέτης "αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο για την ειρήνη".

    "Είμαι εναντίον της ανάληψης οποιασδήποτε δράσης εναντίον του (Αραφάτ)", δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ, που μιλούσε στους εκπρόσωπους των αραβόφωνων μμε στο Ισραήλ.

    Όμως ο πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν απείλησε εκ νέου τον Γιάσερ Αραφάτ και με δηλώσεις του σε δύο εφημερίδες του Ισραήλ επισήμανε ότι όταν το Ισραήλ κρίνει πως είναι η κατάλληλη ώρα, θα αναλάβει δράση κατά του Αραφάτ.

    Αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Σιλβάν Σαλόμ και Σαούλ Μοφάζ ετάχθησαν προσφάτως υπέρ της εκδίωξης του Αραφάτ, που είναι εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα (Δυτική Όχθη) μετά τον Δεκέμβριο του 2001.

    [29] ΖΑΚΑΓΙΕΦ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Λονδίνο, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Νέες τρομοκρατικές πράξεις όπως η ομηρία παιδιών και γονέων στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, θα είναι πλέον αναπόφευκτες εάν η Ρωσία συνεχίσει την ίδια πολιτική στην Τσετσενία, προειδοποίησε ο Αχμεντ Ζακάγιεφ, απεσταλμένος του τσετσένου αυτονομιστή προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ.

    Ο Ζακάγιεφ που του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία από το 2003, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, πρότεινε στη Δύση να λειτουργήσει ως μεσολαβητής για να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση μεταξύ της Ρωσίας και των Τσετσένων.

    "Η σιωπή μας ντε φάκτο δίνει στον πρόεδρο Πούτιν το δικαίωμα να διευθετήσει εν λευκώ την τσετσενική διαμάχη με τη βία", είπε απευθυνόμενος στον βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, στον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και στο γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    "Εάν η πολιτική του Πούτιν στην Τσετσενία συνεχιστεί στο ίδιο κλίμα, τότε ο Καύκασος θα ριζοσπαστικοποιηθεί ακόμα περισσότερο και φοβάμαι ότι νέα Μπεσλάν θα είναι αδύνατον να αποφευχθούν", προειδοποίησε ο Ζακάγιεφ.

    Ο Μασχάντοφ, που εξελέγη πρόεδρος στην Τσετσενία το 1997, είναι έτοιμος να μετάσχει "σε διαπραγματεύσεις για την ειρήνη υπό την αιγίδα διεθνών μεσολαβητών", πρόσθεσε ο κ. Ζακάγιεφ. Καταλήγοντας ο ίδιος "αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι ο Μασχάντοφ είχε εμπλακεί στα γεγονότα του Μπεσλάν".

    [30] Η "ΚΑΜΕΡΑΤΑ" ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (20:02 UTC+2)

    Η ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε ένα από τα μουσικά ταξίδια της στην Ελλάδα, θα επισκεφθεί το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου την Αλεξανδρούπολη όπου στις 8:30μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης θα δώσει συναυλία με δημοφιλή έργα από το κλασσικό ρεπερτόριο.

    Θα ακουστούν τα 4 πρελούδια του Γάλλου συνθέτη Κλώντ Ντεμπυσσύ, 4 μελωδικά χορευτικά πρελούδια σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων του Φέργκους Κέρρυ, τα ερωτικά βαλς του Γιοχάνες Μπράμς, το δημοφιλές Adagio για έγχορδα του Σάμουελ Μπάρμπερ, καθώς και το Κοντσέρτο για έγχορδα, έργο 33, του Μεξικανού συνθέτη Αλμπέρτο Χιναστέρα.

    Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός της ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ.

    Ο.Ο.

    [31] "ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΑ ΑΥΤΙΑ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (13:08 UTC+2)

    Με την παράσταση - κουκλοθέατρο "Τα γαϊδουρινά αυτιά" σε διασκευή και σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Κουκλουθεάτρου Σόφιας, ξεκινά η νέα θεατρική σεζόν για το Θέατρο Σοφούλη.

    Η ιστορία που παρουσιάζει η παράσταση διαδραματίζεται σε μία όμορφη πόλη, εκεί που όλοι είναι ευδιάθετοι και χαρουμενοι. Ομως, τί συμβαίνει με τον κάτοικο του σπιτιού "21"; Γιατί αργεί να ξυπνήσει, που πάει, γιατί ο σκύλος του τον φοβάται και τί σχέση έχει το κοινό με όλα αυτά;

    Πρόκειται για ένα μεικτό είδος κουκλοθεάτρου, γεμάτο εκπλήξεις για τα παιδιά. Βασικό ρόλο στην έκβαση της παράστασης έχει η συμμετοχή των παιδιών σε αυτή. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Κυριακή 19 και 26 Σεπτεμβρίου στις 11.30 και η τιμή είναι 10 ευρώ. Κρατήσεις γίνονται καθημερινά στο τηλέφωνο: 2310423925.

    Η μουσική της παράστασης είναι του Βαγγέλη Κοντόπουλου, οι χορογραφίες της Μαρίας Σκεπαρνιά, τα φώτα του Ανέστη Ατακτίδη, ενώ τα σκηνικά επιμελήθηκε η Τζένη Λάτσεβα. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Παντελής Καραγιάννης, Μαρίνος Καρπούζας, Παυλίνα Χαρέλα, Αναστασία Χατζηλιάδου.

    [32] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (12:13 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη. Πολλά αγαπημένα τραγούδια είναι η παρακαταθήκη του, που ερμήνευσε με τη βαθιά, εκφραστική φωνή του. Στις 2.000 δίσκους και στις 4.500 τραγούδια υπολογίζεται η δισκογραφική κατάθεση μιας πενηντάχρονης καριέρας, η οποία σφραγίστηκε από συνεργασίες του με πολλούς συνθέτες, όπως οι Θόδωρος Δερβενιώτης, Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής, Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Κατσαρός, κ.ά.

    [33] ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΜΕ ΝΤΑΛΑΡΑ - ΓΛΥΚΕΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (12:02 UTC+2)

    Μία συναυλία «Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία» με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, της Γλυκερίας της Αρετής Κετιμέ (φωνή-σαντούρι), της Εστουδιαντίνας και της Παιδικής Χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου, σε σκηνοθεσία του Πάνου Παπαδόπουλου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 39ων Δημητρίων.

    Πρόκειται για μια συναυλία - ταξίδι στη Μικρά Ασία, με τα τραγούδια της Πόλης και της Σμύρνης, της προσφυγιάς, της νοσταλγίας, της παράδοσης, της μνήμης, της χαράς και του πόνου. Μια συναυλία, περιπλάνηση στο χώρο και στο χρόνο. Στις απαρχές του ελληνικού τραγουδιού και στη ζωή των τόπων και των ανθρώπων που κουβαλάνε αιώνες ιστορίας, πόνου και δημιουργίας.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας, αποσπάσματα από τα έργα του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και «Βυζαντινός Εσπερινός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου καθώς και τραγούδια Ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα από το μύθο και την ιστορία της Μικράς Ασίας. Η ενορχηστρωτική επιμέλεια είναι του Κώστα Γανωσέλη.

    [34] ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΣΑΛΕ

    Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2004 (11:43 UTC+2)

    Το βραβείο καλύτερου σεναρίου απέσπασε η ταινία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου "Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου", με το οποίο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαλέ στο Μαρόκο.

    Η σκηνοθέτιδα τιμήθηκε επίσης με το βραβείο Χρυσό Κερί, μέσα σε επευφημίες κοινού και δημοσιογράφων.

    Το βραβείο καλύτερης ταινίας απονεμήθηκε στη Γαλλίδα σκηνοθέτη Τζουλιέ Μπερτουτσέλι για την ταινία της "Από τότε που έφυγε ο Οτάρ". Βραβεία απέσπασαν επίσης οι ταινίες: "Το διαγώνισμα" του Ιρανού σκηνοθέτη Nacer Refaie (βραβείο κριτικής επιτροπής), La suerte dormida της Ισπανίδας Αντριάνα Οζόρες (καλύτερης γυναικείας ερμηνείας), "Στην Καζαμπλάνκα οι άγγελοι δεν πετούν" του Μαροκινού Μοχάμεντ Ασλι (καλύτερης ανδρικής ερμηνείας) και τέλος έγινε ειδική μνεία για την ταινία Shouf Shouf Habibi του Ολλανδού Albert ter Heerdet.

    Στο Φεστιβάλ του Σαλέ, που ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες, διαγωνίστηκαν συνολικά 14 ταινίες από διάφορες χώρες. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής - που απαρτίζονταν αποκλειστικά από γυναίκες και στην οποία συμμετείχε η εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Maghreb, Σοφία Χηνιάδου Καμπάνη - ήταν η βραβευμένη Μαροκινή σκηνοθέτης Narjis Nejjar.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 14 September 2004 - 18:14:01 UTC