Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΗΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ
  • [02] ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΘΛΙΒΕΡΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ
  • [03] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
  • [04] ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [05] ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ
  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ
  • [08] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
  • [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [10] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΕΞΥΠΝΑ ΚΤΙΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣΚΟΜ"
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [14] ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ Χ.Α.
  • [15] NΕΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΚΑΜΠΗ
  • [16] ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ
  • [17] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [18] ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΥΜΑΝΙΣΤΕΣ
  • [19] Ο ΔΗΣΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
  • [20] ΤΑΛΑΤ: "ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΥΜΕΝΟ"
  • [21] ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΙΣΜΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ
  • [23] Ο ΝΤΕΝΙΖ ΜΠΑΪΚΑΡΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [24] ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ
  • [25] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΚΩΦΙΔΗ
  • [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [27] ΗΠΑ: "ΚΑΛΑ" ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
  • [28] ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΑ ΠΑΚΕΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΟΥΤΟΝ
  • [29] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [30] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ
  • [31] ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ -ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ
  • [32] ΤΑ "ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ "ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ"
  • [33] O ΙΑΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 20 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ
  • [34] Ο "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ
  • [35] ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Κ.ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

  • [01] ΣΕ ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΗΔΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

    Μόσχα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (09:43 UTC+2)

    Βαρύ είναι το κλίμα στη Ρωσία για τη σφαγή των αθώων στο σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, κι ενώ σε ολόκληρη την επικράτεια της άλλοτε κραταιάς χώρας, άρχισε διήμερο πένθος στη μνήμη των θυμάτων της απίστευτης τραγωδίας.

    Οι σημαίες στη Ρωσία, απ΄ άκρη σε άκρη κυματίζουν μεσίστιες, λόγω του διήμερου πένθους. Με απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κηρύχθηκε διήμερο εθνικό πένθος σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η κρατική τηλεόραση απηύθυνε έκκληση για διαδήλωση αλληλεγγύης εναντίον της τρομοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Μόσχα.

    Ο Ρώσος Πατριάρχης Αλέξιος Β κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης των Τσετσένων ανταρτών στο σχολείο του Μπεσλάν, την ώρα που σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των ρωσικών αρχών, οι νεκροί ανέρχονται σε 335, μεταξύ των οποίων το 50% είναι παιδιά. Ο αριθμός των θυμάτων όμως αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς συνεχίζει να αγνοείται η τύχη περισσότερων από 200 ανθρώπων.

    Οι κηδείες των θυμάτων

    Την ίδια στιγμή, στη Βόρεια Οσετία άρχισαν οι κάτοικοι του Μπεσλάν άρχισαν από την Κυριακή να κηδεύουν τα πρώτα από τα εκατοντάδες θύματα - μικρά παιδιά και ενήλικους ομήρους - που σφαγιάστηκαν μετά την κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος από ενόπλους.

    Την ώρα που το χώμα σκέπαζε τα μικρά φέρετρα ορισμένων θυμάτων υπό τον ήχο του θρήνου των γυναικών, νέοι τάφοι σκάβονταν παραδίπλα, μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    Ο αριθμός των θυμάτων της ομηρίας έχει φτάσει τα 335 άτομα -χωρίς να υπολογίζονται οι απαγωγείς που βρήκαν το θάνατο κατά την έφοδο των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας - και δεν αποκλείεται να αυξηθεί καθώς αγνοείται η τύχη περίπου 200 ατόμων.

    Ορισμένοι γονείς δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να διαπιστώσουν εάν τα παιδιά τους συγκαταλέγονται στους νεκρούς ή έχουν τραυματισθεί και νοσηλεύονται σε κάποιο από τα νοσοκομεία της περιοχής.

    Αναπάντητα ερωτήματα

    Στο μεταξύ, η κοινή γνώμη της χώρας έχει αναπάντητα ερωτήματα, όσον αφορά τους χειρισμούς των αρχών ασφαλείας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάληψη του σχολείου, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές.

    Οι αρχές απηύθυναν δραματική έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία, κυρίως στην περιοχή του Καυκάσου, όπου κυριαρχεί μία επισφαλής ανάμειξη από θρησκευτικές κι εθνικές ομάδες, με άσβεστα μίση ανάμεσά τους, καθώς η οργή των κατοίκων έσμιξε με τον θρήνο κατά τις πρώτες κηδείες των θυμάτων, τα μισά εκ των οποίων ήσαν παιδιά.

    Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει πως το Κρεμλίνο θα χειρισθεί την έκρυθμη κατάσταση. Μόλις μέσα σε δύο εβδομάδες, οι Τσετσένοι αντάρτες, που επί 10 χρόνια δεν έχουν υποταγεί στον πόλεμο για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας τους, κατηγορούνται πως έχουν προκαλέσει τις εκρήξεις σε δύο ρωσικά επιβατηγά αεροσκάφη με 90 νεκρούς και μία βομβιστική επίθεση στη Μόσχα με εννέα νεκρούς. Η τραγωδία του Μπεσλάν ήταν το επιστέγασμα του τρομοκρατικού κύματος και η υπόσχεση του Πούτιν αναλαμβάνοντας την προεδρία το 2000, ότι θα επαναφέρει την τάξη στη χώρα, έχει αρχίσει να αμφισβητείται ανοικτά.

    Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς πραγματοποιήθηκε η επίθεση και για το πώς κατόρθωσαν οι Τσετσένοι να μεταφέρουν τόσο μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και πολεμοφοδίων μέσα στο σχολείο. Το δε γεγονός ότι οι ένοπλοι πιστεύεται πως κατέφθασαν στη Βόρειο Οσσετία μέσω της γειτονικής και αντιπάλου στα εδαφικά ζητήματα Δημοκρατία της Ινγκουσετίας, δημιουργεί έναν ακόμη πονοκέφαλο στις αρχές.

    Ανθρωποκυνηγητό για «συνεργούς»

    Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας άνδρας -ύποπτος σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές για συμμετοχή στην αιματηρή επιχείρηση κατάληψης του σχολείου του Μπεσλάν.

    Το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης έδειξε τον άνδρα να οδηγείται με χειροπέδες μέσα σε ένα δωμάτιιο από μασκοφόρους των ρωσικών επίλεκτων δυνάμεων, και να ορκίζεται ότι ο ίδιος προσωπικά δεν σκότωσε κανέναν από τους ομήρους.

    «Αυτός ο άνθρωπος συμμετείχε προσωπικά στην επίθεση, είναι μέλος της σπείρας», δήλωσε ο γενικός αντιεισαγγελέας Σεργκέι Φριντίνσκι, ενώ προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα απαγγελθούν εναντίον του συλληφθέντος συγκεκριμένες κατηγορίες.

    Οι ρωσικές αρχές ασφαλείας αρχικά έλεγαν ότι η ομάδα των ενόπλων περιελάμβανε 32 άτομα, εκ των οποίων τρία συνελήφθησαν ζωντανά. Αργότερα όμως ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν όλοι οι ένοπλοι και ότι κρατούνται τρεις ύποπτοι συνεργοί τους.

    [02] ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΘΛΙΒΕΡΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (10:38 UTC+2)

    Έντονη, ήταν η καταδίκη από την κυβέρνηση και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, για τα πρωτοφανή θλιβερά επεισόδια που προκάλεσαν ανεγκέφαλοι χούλιγκανς μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας - Ελλάδος στα Τίρανα.

    Οι πράξεις βίας είναι ξένες προς το πνεύμα του αθλητισμού, πνεύμα γιορτής και συναδέλφωσης ανθρώπων και λαών, το οποίο, άλλωστε, μόλις πρόσφατα τιμήσαμε έμπρακτα με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Αλβανίας, αποτελούν κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, μιας άρρωστης νοοτροπίας και μιας ρατσιστικής ιδεολογίας, που δεν πρέπει να έχουν καμιά σχέση με την Ελλάδα του 2004. Μια Ελλάδα που μπορεί πλέον να κερδίζει τις πιο μεγάλες μάχες και που οφείλει ταυτόχρονα να καταδικάζει και να απομονώνει τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    "Αποτέλεσμα ενός γενικότερου εθνικιστικού κλίματος, που καλλιεργείται από πολλές πλευρές χρόνια τώρα και που αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα", χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του τα επεισόδια το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως δεν είναι γεγονός εν αιθρία.

    Ο Συνασπισμός από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι δεν αρκεί η απερίφραστη καταδίκη του κλίματος εθνικισμού και μισαλλοδοξίας που οδηγεί άτομα ή ομάδες σε αυτές τις ενέργειες. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους ηθικοί αυτουργοί, που πυροδοτούν κατά καιρούς το χουλιγκανισμό δυστυχώς ακόμα σε πολλές χώρες και που δίνουν ιδεολογική κάλυψη στη σύνδεση των αθλητικών επιτυχιών και αποτυχιών με ιδέες εθνικιστικού περιεχομένου και με αντίστοιχες πράξεις στα όρια του "εθνικού" παραληρήματος ή της δήθεν "τραγωδίας".

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο τής Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, την Κέρκυρα και στη Λαμία ενώ στη Ζάκυνθο, ένας 22χρονος έχασε τη ζωή του.

    [03] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

    Θεσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Πλήθος κόσμου, μαθητές και γονείς που έζησαν την απίστευτη τραγωδία και κτηνωδία των τρομοκρατών στο σχολείο του Μπεσλάν, παραβρέθηκαν στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας, τοπική ώρα, στην κηδεία του Γιάννη Κανίδη, του 74χρονου ομογενή δάσκαλου στο σχολείο του Μπεσλάν.

    Όπως επισήμανε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου "Προμηθέας" του Βλαντικαφκάς Γιώργος Ασλανίδης, που από την πρώτη στιγμή της ομηρίας πήγε στο Μπεσλάν για να συμπαρασταθεί στα παιδιά του Κανίδη, ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα ευγνωμοσύνη και θλίψης για την απώλεια του έλληνα δασκάλου, που σκοτώθηκε από του τρομοκράτες όταν προσπάθησε να τους εμποδίσει να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά στο γυμναστήριο του σχολείου, λόγο πριν εισβάλουν οι ρώσοι στρατιώτες. Όσοι βρέθηκαν εκείνη την ώρα εκεί, λένε ότι αν υπάρχουν επιζώντες αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος και στον πολυαγαπημένο έλληνα δάσκαλό.

    «Ήταν δυνατός σε όλη του τη ζωή και έτσι έφυγε, με το κεφάλι ψηλά», μας είπε με φωνή που κόμπιαζε από δάκρυα, ο κ. Ασλανίδης. «Για όλους τους κατοίκους της πόλης είναι ο ήρωας που έδωσε και τη ζωή του για να υπερασπιστεί τα αθώα θύματα της απίστευτης θηριωδίας. Όλη η πόλη μία απέραντη κηδεία και κανείς δεν μπορεί να δώσει λογική εξήγηση για αυτό που συνέβη», πρόσθεσε.

    Βουβός και απέραντος ο πόνος στα μάτια των τριών παιδιών του Γιάννη Κανίδη, Δημήτρη, Κώστα και Σοφίας, που απαρηγόρητοι δέχονται συνεχώς συλλυπητήρια μηνύματα από αυτόπτες μάρτυρες, που δεν θα ξεχάσουν σε όλη τους τη ζωή την ηρωική στάση του πολυαγαπημένου έλληνα δασκάλου. Μιλούν για την αυτοθυσία του, που του στοίχισε τη ζωή, χάρισε όμως ζωή στα παιδιά που τα αγαπούσε και τα φρόντιζε σαν δικά του. Αρνήθηκε να βγει από το σχολείο όταν του προτάθηκε από τους τρομοκράτες, με τους οποίους τα έβαζε μέχρι την τελευταία του πνοή.

    Ο Γιάννης Κανίδης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός όχι μόνο από τους μαθητές του. Όλοι τον γνώριζαν στη μικρή πόλη των 35.000 κατοίκων και τον εκτιμούσαν για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την αγωνιστικότητα και το χιούμορ του, αλλά και το ήθος του δασκάλου που στις μέρες μας σπανίζει. Για αυτό άλλωστε συνέχιζε μέχρι τα 74 του χρόνια να εργάζεται με παράκληση της διεύθυνσης του σχολείου. Ήταν το δεύτερο σπίτι του. Από τα χέρια του πέρασαν γενιές μαθητών από τη δεκαετία του 50 όταν πρωτοπήγε να εργαστεί.

    Γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1930, στην Ιζάγκα της Γεωργίας, ένα από τα ελληνικά χωριά της ευρύτερης περιοχής της Τσάλκα. Στα δεκαοκτώ του χρόνια πήγε για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Βαλντικαφκάς. Στο Μπεσλάν εγκαταστάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 50 μαζί με τη σύζυγό του Μαρία, ομογενή από τα χωριά της Τσάλκα, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και έξι εγγόνια. Η σύζυγός του έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια.

    Απαρηγόρητοι και οι συγγενείς του Γιάννη Κανίδη, που ζουν στη Θεσσαλονίκη εδώ και 14 χρόνια. Οι δύο αδελφές της συζύγου του δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν τότε στην κηδεία της αδελφής τους, κάτι που δεν κατέστη δυνατόν και τώρα. Θυμούνται με πόνο το σύντομο χρονικό διάστημα στις αρχές του 90 που έζησαν μαζί στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε έρθει ο Γιάννης Κανίδης.

    Επέστρεψε στο Μπεσλάν το 1993 συναισθανόμενος ότι είχε τις δυνάμεις να προσφέρει στο τόπο. Προτίμησε να εργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και προ πολλού μπορούσε να απολαμβάνει την ήρεμη ζωή του συνταξιούχου, για να γίνει τελικά ο ηρωικός μάρτυρας της τραγωδίας στο Μπεσλάν.

    Δ. Ριμπά

    [04] ΤΙ ΘΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (10:23 UTC+2)

    Σήμερα το απόγευμα, στη διάρκεια σύσκεψης του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Γεώργιου Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ, Γεώργιου Σουφλιά, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το κείμενο της ομιλίας του Κ.Καραμανλή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το επόμενο Σάββατο.

    Η ομιλία, που θα οριστικοποιήσει το «περίγραμμα» της οικονομικής πολιτικής του 2005, αναμένεται να συμπεριλάβει αναφορές σε συγκρατημένες παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς επίσης και δεσμεύσεις για υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων της Νέας Δημοκρατίας προς το τέλος της τετραετίας.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η οικονομική πολιτική που θα ανακοινώσει ο κ.Καραμανλής δεν θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα και τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά θα επικεντρωθεί σε ένα σενάριο ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, περιστρεφόμενο γύρω από τρεις άξονες.

    Ο πρώτος άξονας αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, ώστε να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση, έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και του αναπτυξιακού νόμου και στην αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική περιφέρεια παρουσιάζει ο δεύτερος άξονας, ο οποίος αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη δημοπράτηση νέων έργων της Εγνατίας Οδού ως το τέλος του 2004, τη δρομολόγηση της διαδικασίας επιλογής αναδόχων για το μετρό Θεσσαλονίκης και εξελίξεις στο θέμα των έργων πνοής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Επίσης, η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τη βελτίωση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων στο 30% έως το τέλος του έτους. Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση του χρέους.

    Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στις επιμέρους παραμέτρους της οικονομικής πολιτικής, ο κ.Καραμανλής αναμένεται να αναφερθεί μεταξύ άλλων- στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ από 35% σε 25% σε τρία χρόνια.

    Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι θα εξαγγείλει μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις κατά τα τρία ή πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, κατάργηση του χαρτοσήμου κερδών για τις προσωπικές εταιρίες και τις ΕΠΕ και φορολογική ασυλία-δυνατότητα αυτοελέγχου για περίπου 600.000 μικρές επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 200.000 ευρώ.

    Για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς και συνταξιούχους) προβλέπεται σφικτή εισοδηματική πολιτική, περιορισμένες φοροελαφρύνσεις, αλλά και αυξήσεις εμμέσων φόρων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινωθεί αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με την προσθήκη ενός φορολογικού συντελεστή 25%, αλλά πιθανότατα από το 2006, κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και αύξηση του αφορολογήτου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (από 65.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ για τον άγαμο και από 100.000 ευρώ στα 120.000 ευρώ). _

    [05] ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (14:37 UTC+2)

    Κρίση στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας (ΣΚΑ), το οποίο διασπάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά την αποχώρηση από αυτό ομάδας δέκα βουλευτών, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα, που κατήγγειλαν τη διοίκηση του κόμματος, υπό τον πρωθυπουργό Φατός Νάνο για διαφθορά και φαυλοκρατία.

    Μετά την αποχώρηση των δέκα βουλευτών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει την πλειοψηφία που είχε στη βουλή, στην οποία μέχρι τώρα διέθετε τους 72 από τους 140 βουλευτές της αλβανικής εθνοσυνέλευσης, καθώς περιορίζεται στους 62 βουλευτές.

    Ο κ. Μέτα, που αν και στο ίδιο μέχρι τώρα κόμμα, ήταν από τους σκληρότερους αντιπάλους του Φατός Νάνο, κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Τιράνων αίτηση εγγραφής του νέου «Κόμματος της Αριστεράς», όπως θα λέγεται και του οποίου θα ηγείται.

    Ο κ.Μέτα τόνισε ότι η ίδρυση του νέου κόμματος ήταν η μοναδική λύση και απάντηση στην αδιαλλαξία που επέδειξε η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προτάσεις για αλλαγές στο κυβερνών κόμμα.

    Σημειώνεται ότι ο Ιλίρ Μέτα είχε δώσει προθεσμία μέχρι τις 12 Αυγούστου στην ηγεσία των σοσιαλιστών, να αποδεχθεί τις προτάσεις για ενίσχυση της εσωτερικής δημοκρατίας στο κόμμα, διαφορετικά θα προχωρούσε στη μετατροπή του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, του οποίου ηγείται σε νέο κόμμα.

    Ο κ.Μέτα επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο για ανικανότητα διακυβέρνησης και κατά της ηγεσίας των σοσιαλιστών για αυταρχισμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο κόμμα "θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή".

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του νέου κόμματος θα απαριθμεί αρχικά δέκα βουλευτές, είπε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα προσχωρήσουν στο κόμμα.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:47 UTC+2)

    Ένα C-130 της πολεμικής μας αεροπορίας γεμάτο με φάρμακα και άλλο ιατροφαρμακευτικό υλικό θα μεταβεί το πρωί της Τετάρτης στη Βόρειο Οσετία, μεταφέροντας την ανθρωπιστική βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, στα θύματα της απίστευτης τραγωδίας που συνέβη στο σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν. Όπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας το βράδυ σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος σκέφτεται να αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες, για τη στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού της Βόρειας Οσετίας, ενώ έχει εκδηλωθεί και η πρόθεση της Εκκλησίας ώστε να ξαναχτιστεί το κατεστραμμένο σχολικό συγκρότημα. Επίσης εξετάζεται και ο τρόπος που θα τιμηθεί το δυνατόν καλύτερα η μνήμη του ηρωικού ομογενή δασκάλου Γιάννη Κανίδη που βρήκε τραγικό θάνατο στο κατεστραμμένο σχολείο.

    Ο κ. Στυλιανίδης στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 για τη Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του έτους και όπως είπε ο υφυπουργός ελάχιστα είχαν γίνει σε διπλωματικό επίπεδο στον τομέα της διεκδίκησης, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αναληφθεί πραγματική εκστρατεία για την ενημέρωση των περισσοτέρων από τις 92 χώρες που θα αποφασίσουν εάν η ΕΧΡΟ 2008 θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη, όπως ζητάει επίσημα η Ελλάδα ή στην Σαραγόσα και την Τεργέστη που είναι επίσης υποψήφιες. Μία από τις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, έγκειται στο γεγονός ότι από τις ίδιες χώρες η Ελλάδα ζητάει την ψήφο τους και για τη θέση του μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. που επίσης διεκδικεί.

    Σχετικά με το ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι παρά τις πάμπολλες υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τις περισσότερες βαλκανικές χώρες, το σχέδιο δεν προχώρησε, διαβεβαίωσε όμως ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα υπεσχημένα και μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο είναι ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (19:58 UTC+2)

    Συνεχίζεται η απαγόρευση απόπλου όλων των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Επίσης έχει απαγορευθεί ο απόπλους για την εκτέλεση των δρομολογίων: Ραφήνα - Μαρμάρι

    Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη, Βόλο - Σποράδες και στα πορθμεία: Καβάλας - Πρίνου Θάσου, Αιδηψού - Αρκίτσας, Αγ. Κωνσταντίνου - Αγ. Γεωργίου (Αιδηψού), Περάματος Μεγάρων - Φανερωμένης Σαλαμίνας.

    Με εξαίρεση διενεργούνται ορισμένα δρομολόγια από Πειραιά για Αργοσαρωνικό (με πλοία κλειστού τύπου) και με υδροπτέρυγα έως την Αίγινα .

    Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν με τα ναυτικά πρακτορεία και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για τυχόν αλλαγές δρομολογίων των πλοίων.

    [08] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (18:26 UTC+2)

    Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Φανάρι, καταδικάζει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, με επιστολή που απέστειλε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο αρχιεπίσκοπος εκφράζει την οδύνη του για να ξένα και αντίθετα σε κάθε δημοκρατική και ανθρωπιστική έννοια έκτροπα εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Σεπτού προσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου¨.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι «τα επεισόδια αποδοκιμάζονται από κάθε άνθρωπο με συνείδηση δικαίου και με στοιχειώδη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», εκφράζει τη συμπάθεια του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχει και τον διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του.

    [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (17:55 UTC+2)

    Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες διοργανώνει στις 7 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα επεισόδια που ξέσπασαν μετά τον αγώνα ποδοσφαίρου Αλβανίας-Ελλάδος.

    Στόχος της συγκέντρωσης είναι, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα , "να ακουστεί δυνατά η φωνή αλληλεγγύης στους μετανάστες για να είναι ξεκάθαρη η καταδίκη της προσπάθειας των περιθωριακών ακροδεξιών στοιχείων να βγουν στο προσκήνιο, με την ανοχή μάλιστα της αστυνομίας που επέτρεψε το ξέσπασμα ρατσιστικής βίας μετά το παιχνίδι των ομάδων Αλβανίας και Ελλάδας»".

    "H στάση των ΜΑΤ δείχνει και την πραγματική διάσταση που έχουν τα εκ των υστέρων μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και της ΝΔ περί καταδίκης των επεισοδίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο συνήθης ύποπτος για εθνικιστικό-ρατσιστικό λόγο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε νέες εμπρηστικές δηλώσεις και παραμένει στο απυρόβλητο", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [10] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΟ

    Aθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (17:05 UTC+2)

    Για τα επεισόδια μετά τον αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας, τις δηλώσεις Μητσοτάκη και τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη ρωτήθηκε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης:

    "Χαίρετε.

        Αύριο, στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή.

        Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

        ΣΠΥΡΑΚΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση υιοθετεί τις δηλώσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη, ο οποίος -θέλω απλώς να σας υπενθυμίσω- καταδικάζει την πολιτική των ανοικτών θυρών και των ανοικτών συνόρων. Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχει πει διάφορα, ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αυτές τις δηλώσεις, δεδομένου ότι ο κ. Ψωμιάδης θα είναι και από αυτούς που θα υποδεχθούν τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα, της οποίας τα σύνορα μπορούν να διαβούν ελεύθερα όσοι είναι εφοδιασμένοι με τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η κυβέρνηση δεν υιοθετεί ακραίες τοποθετήσεις. Υπάρχουν πάντα λύσεις, στα πλαίσια της συναίνεσης, για την ένταξη διαφορετικών εθνικών ομάδων σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως είναι σήμερα οι περισσότερες κοινωνίες του δυτικού κόσμου.

      

    ΣΙΔΕΡΗΣ: Θεωρείτε προσβλητικές τις δηλώσεις του Φάτος Νάνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλει να πει ο κ. Νάνο.

        ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ: Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ» των Ιωαννίνων, εθεάθησαν στις γνωστές γιορτές του Γράμμου και του Βίτσι, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Τασούλας, ο γαλάζιος Δήμαρχος των Ιωαννίνων και ο επίσης γαλάζιος Νομάρχης των Ιωαννίνων εκπροσωπήθηκε στέλνοντας στεφάνι στις γιορτές. Μπορείτε να μας πείτε πως συνάδει αυτό με το πνεύμα του μεσαίου χώρου;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω καμία δήλωση.

        ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πώς σχολιάζετε τα επεισόδια που έγιναν στη Κωνσταντινούπολη σε βάρος του Πατριαρχείου και εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια κίνηση προς την τουρκική πλευρά.

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα απαράδεκτες ενέργειες και βίαιες συμπεριφορές από όπου κι αν προέρχονται. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν αυτές στρέφονται κατά θεσμών με διεθνές κύρος και ακτινοβολία, όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.    

        ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η κυβέρνηση έχει κάνει κάποια κίνηση, κάποιο διάβημα προς την τουρκική πλευρά;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών.

        ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κάνατε ένα σχόλιο για τα επεισόδια εις βάρος των Αλβανών που έγιναν στην Ελλάδα και μιλάτε για γενικώς ακραίες τοποθετήσεις. Εδώ έχουμε σαράντα Αλβανούς τραυματίες και τρεις Έλληνες τραυματίες, έχουμε καμένες αλβανικές σημαίες, σχισμένες άδειες παραμονής Αλβανών, υπάρχει, δηλαδή, όνομα και επίθετο στις βίαιες ενέργειες που έγιναν.

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αναφέρεστε, προφανώς, στη χθεσινή δήλωση του κ. Ρουσόπουλου.

        ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ναι, σε αυτήν αναφέρομαι και λέω ότι όσοι έκαναν τα επεισόδια έχουν εθνική προέλευση, δεν είναι άγνωστοι.

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν πρόκειται να δώσουμε στέγη και προστασία σε κανένα άτομο που καταφεύγει σε τέτοιες ακραίες και απαράδεκτες συμπεριφορές. Αυτό είναι σαφές.

        ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εκτός από τη στέγη πρέπει να παρέχουμε και προστασία. Και αυτή τη στιγμή αφέθηκαν απροστάτευτοι.

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οπου υπάρχει ευθύνη, θα αποδοθεί.

        ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας?, γιατί υπήρχαν και πλάνα στις τηλεοράσεις όπου γίνονταν αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου, άνθρωποι έσπαζαν αυτοκίνητα μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας και δεν έγινε καμία σύλληψη;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οπου τεκμηριωθεί ότι υπάρχει ευθύνη οποιουδήποτε ατόμου, θα αποδοθούν οι ευθύνες.

        ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν έρευνες και στην Αστυνομία;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οπου υπάρχουν ευθύνες.

        ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτό πώς το ξέρετε;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας λέω ότι όπου υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν.

        ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Εχει κινηθεί η διαδικασία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τι ακριβώς έχει γίνει με τον καταλογισμό ευθυνών που λέτε; Τι ακριβώς εννοείτε; Δεν καταλογίζονται αυτομάτως οι ευθύνες, πρέπει να κινηθεί κάποια διαδικασία. Εχει κινηθεί σας ρωτώ;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω.

        ΧΑΤΖΙΑ: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν καταγγελίες Αλβανών μεταναστών ότι χτυπήθηκαν και από Ελληνες αστυνομικούς;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι οι καταγγελίες πρέπει να είναι επώνυμες, να υποβληθούν και όταν υποβληθούν, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

        ΧΑΤΖΙΑ: Θέλω να ρωτήσω, αν γνωρίζετε εσείς ως κυβέρνηση?

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είναι πιθανό να έχουν υποβληθεί τέτοιες καταγγελίες μέσω των συνηθισμένων οδών. Εγώ δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να γνωρίζω αν και ποιες καταγγελίες έχουν υποβληθεί.

        ΧΑΤΖΙΑ: Να ρωτήσω κάτι άλλο για τη Ζάκυνθο, όταν Αλβανοί; μετανάστες μπήκαν στο νοσοκομείο, οι γιατροί που ήταν εκεί δεν τους βοήθησαν?;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Αν έγινε έτσι, ασφαλώς είναι καταδικαστέο.

        ΚΑΚΑΛΗΣ: Η κυβέρνηση προτίθεται να αναζητήσει ευθύνες σε ορισμένα ΜΜΕ για υπόθαλψη κλίματος ρατσισμού και εθνικισμού; Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, ηθικοί αυτουργοί γι' αυτά τα επεισόδια και σ' αυτή την κατεύθυνση;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν θα ήθελα να αποδώσω τέτοιες ευθύνες.

        ΜΠΟΪΛΕ: Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Κατ΄ αρχάς, όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Οσον αφορά το θέμα της προεδρικής εκλογής, έχουμε πει πολλές φορές ότι οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρόωρη.

        ΧΑΤΖΙΑ: Υπήρξε κάποια παρέμβαση της αλβανικής κυβέρνησης προς την ελληνική για τα γεγονότα;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όχι.

        ΣΙΔΕΡΗΣ: Δυστυχώς, είστε ο τρίτος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που ρωτάω: Τι θα γίνει με την αδιανόητη πρόκληση να διατίθενται αστυνομικοί (που πληρώνουμε με τους φόρους μας) σε επώνυμους συμπολίτες μας, ουδέ εξαιρουμένων ανθρώπων των ΜΜΕ. Αυτοί οι άνθρωποι, εάν κινδυνεύουν, έχουν λεφτά για να πληρώνουν στρατιές από ιδιωτικούς αστυνομικούς. Αντ΄ αυτού, τους χρησιμοποιούν περισσότερο για κοινωνικό πρεστίζ και ως ορντινάτζες, παρά επειδή πράγματι κινδυνεύουν.

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σε τι ακριβώς αναφέρεστε;

        ΣΙΔΕΡΗΣ: Στο γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι της τηλεόρασης έχουν αστυνομικούς να τους προστατεύουν.

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Με ποια συγκεκριμένη αφορμή αναφέρεστε σ' αυτό;

        ΣΙΔΕΡΗΣ: Το αναφέρουν δύο εφημερίδες χθες, αλλά είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα.

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω, αλλά είναι θέμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

        ΧΑΤΖΙΑ: Τη βραδιά των γεγονότων στο σταθμό Πελοποννήσου έγιναν κάποια επεισόδια: Εσπασαν τζάμια σε κάποια λεωφορεία. Ενημερώθηκαν τα κανάλια, πήγαν εκεί και, όπως δηλώνουν κάποιοι οδηγοί στο σταθμό, κάποια απ' αυτά δεν ήθελαν να τραβήξουν πλάνα. Αργότερα, επέστρεψαν και τράβηξαν. Γνωρίζετε κάτι γι' αυτό; Και αν αληθεύει αυτό, ποια είναι η στάση σας;

        ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω την εσωτερική λειτουργία των καναλιών. Αλλωστε δεν μπορώ να σας απαντήσω σε κάτι υποθετικό. Αυτό, είναι κάτι για το οποίο εσείς ισχυρίζεστε ότι έγινε έτσι.

        Ευχαριστώ πολύ".

       

    [11] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (17:42 UTC+2)

    Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, για το οικονομικό της πρόγραμμα ενόψει των εγκαινίων της 69ης ΔΕΘ, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματα του κλάδου μεταξύ των οποίων και οι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο και η ενίσχυση της χρηματοδότησης της περιφέρειας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΒΒΕ έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα για το ασφαλιστικό. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στο ισχύον καθεστώς όπως έχει διαμηνύσει μέσω των αρμοδίων υπουργών.

    Νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

    Στον αστερισμό της ομιλίας και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κινείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ η λήψη των αποφάσεων, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική έχουν μπει στην τελική τους ευθεία.

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής μετά τις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, θα οριστικοποιήσει το περιεχόμενο της ομιλίας του για την οικονομία και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να προδιαγράψει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής στη σημερινή δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι το υψηλό έλλειμμα στον προϋπολογισμό (5,3% του ΑΕΠ το 2004) που υπερβαίνει το όριο του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και το υψηλό δημόσιο χρέος.

    Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει και το χρόνο υλοποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, οι οποίες θα εφαρμοστούν σταδιακά, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    [12] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ "ΕΞΥΠΝΑ ΚΤΙΡΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΣΚΟΜ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (17:20 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στην παροχή υποδομών για την κατασκευή «έξυπνων» κτιρίων, HellasDom, καθώς και η νέα και πλέον σύγχρονη υπηρεσίας πυροπροστασίας, το Αυτόματο Σύστημα Εγκαίρου Προειδοποίησης για τα Δάση, θα παρουσιαστούν από τον πρόεδρο της ΕΛΛΑΣΚΟΜ ΑΕ, Στέργιο Μπαμπανάση και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Γεώργιο Μανιάτη, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την παρουσία της εταιρείας στην 69η ΔΕΘ.

    Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες αυτής της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου ΟΤΕ.

    Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στο εκθεσιακό κέντρο της HELEXPO, Περίπτερο 8, Stand 7, στις 12.30 μ.μ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Aθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας θα απευθύνει αύριο στις 2.30 μ.μ. χαιρετισμό κατά τη Διμερή Συνάντηση για τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις. Η συνάντηση αυτή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπων υπουργείων, επιμελητηρίων, συνδέσμων επιχειρήσεων (συνολικά περίπου 40 άτομα), θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Ανάπτυξης, θα αρχίσει στις 9.00 π.μ. και θα τελειώσει 4.00 μ.μ.

    Η Ημερήσια Διάταξη των θεμάτων της Διμερούς Συνάντησης περιλαμβάνει, πέραν του χαιρετισμού του κ. Σιούφα, ομιλία του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σπύρου Παπαδόπουλου με θέμα «Πολιτικές και δράσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», εισαγωγική ομιλία του διευθυντή Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Βλαχούλη, του επικεφαλής της Μονάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Christian Weinberger με θέμα «Ευρωπαϊκός Χάρτης για τις Μικρές Επιχειρήσεις: τελευταίες εξελίξεις και ετήσιες εκθέσεις εφαρμογή».

    Τα άλλα θέματα που θα αναπτυχθούν από εκπροσώπους υπουργείων, επιμελητηρίων, συνδέσμων επιχειρήσεων και εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Ανάπτυξης είναι «Επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», «Βελτίωση της νομοθεσίας και των διοικητικών εγγράφων Βελτίωση της πτωχευτικής νομοθεσίας και αξιολόγηση επιπτώσεων», «Παρακολούθηση των προηγούμενων εκθέσεων του Χάρτη και διαδικασίες Best Projects», «Έλλειψη εξειδικεύσεων δεξιοτήτων και μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης τεχνιτών και μηχανικών» και «Εξελίξεις στους υπόλοιπους τομείς του Χάρτη».

    Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για τις Μικρές Επιχειρήσεις επικυρώθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέϊρα τον Ιούνιο 2000 και αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ετήσια Έκθεση Εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη για τις Μικρές Επιχειρήσεις βασίζεται σε αναλυτικές Εθνικές Εκθέσεις Προόδου, οι οποίες υποβάλλονται από τα κράτη μέλη. Για την προετοιμασία της ελληνικής Έκθεσης έγινε στις 8 Ιουλίου 2004 η προπαρασκευαστική συνάντηση εργασίας με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στους τομείς δράσεων του Χάρτη.

    [14] ΜΕ ΟΡΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (16:33 UTC+2)

    Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας και με οριακά κέρδη έκλεισε τελικά τη σημερινή σταθεροποιητική συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, αν και ενδοσυνεδριακά "ταλαιπωρήθηκε" από αρκετές αλλαγές προσήμου. Οι πιέσεις στη μικρή κεφαλαιοποίηση παρέμειναν ισχυρές μέχρι τέλους. Ωστόσο, η εμφάνιση αγοραστών στα blue chips και τη μέση κεφαλαιοποίηση "έσωσε" τελικά την κατάσταση, επιτρέποντας στο γενικό δείκτη να κλείσει σε θετικό έδαφος.

    Αναλυτικότερα, ο γενικός δείκτης σήμερα Δευτέρα σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,04% και διαμορφώθηκε στις 2.335,64 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 2.325,30 και τις 2.336,18. Η επενδυτική άπνοια που κυριάρχησε και σήμερα, εν αναμονή ενδεχομένως της ομιλίας του πρωθυπουργού στην 69η ΔΕΘ, αποτυπώθηκε στον χαμηλό τζίρο (48,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 6,2 εκατ. αντιστοιχούσαν σε πακέτα).

    Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, μόνο οι 72 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 206 πτωτικών και 125 στάσιμων. Το "ισοζύγιο" ανοδικών-πτωτικών τίτλων, καταδεικνύει στην πράξη ότι τη διαφορά την έκαναν και σήμερα λίγες ισχυρές μετοχές. Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE, μόνο ο SMALL CAP-80 της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες, της τάξης του 0,99%. Αντίθετα, κατά 0,09% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι κερδών 0,38% για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ανόδου 0,05% για τον FTSE/ASE-140.

    Μικτή ήταν η εικόνα των επιμέρους δεικτών. Τη μεγαλύτερη πτώση, σε ποσοστό 1,86%, σημείωσε ο κλάδος των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και ακολούθησαν κατά σειρά εκείνοι της κλωστοϋφαντουργίας (-1,36%), των ασφαλειών (-0,98%), των κατασκευών (-0,91%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-0,86%), των διυλιστηρίων (-0,83%) και των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-0,81%).

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή παρουσίασαν σήμερα οι δείκτες των συμμετοχών (0,88%), των επενδύσεων (0,82%), του λιανεμπορίου (0,35%) και των βιομηχανιών (0,33%). Με θετικό πρόσημο έκλεισαν και οι "δεικτοβαρείς" κλάδοι των τραπεζών (0,10%) και των τηλεπικοινωνιών (0,07%).

    Στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ και της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ κράτησαν τον επιμέρους δείκτη σε θετικό έδαφος, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 0,11% και 0,34% αντίστοιχα. Αμετάβλητη στα 19,94 ευρώ παρέμεινε η μετοχική τιμή της ALPHA BANK, ενώ στάσιμη στα 9,22 ευρώ έκλεισε και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε η EFG EUROBANK (-0,33%). Στον τηλεπικοινωνιακό δείκτη, πρωταγωνίστησε ο ΟΤΕ (0,19%), αφού η ΛΑΝ-ΝΕΤ σημείωσε μεγάλη πτώση (-6,20%), ενώ COSMOTE και FORTHNET έμειναν στάσιμες, στα 13,40 και τα 5,38 ευρώ αντίστοιχα._

    [15] NΕΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 69η ΔΕΘ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ-ΚΑΜΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (16:09 UTC+2)

    Νέα σελίδα γυρίζει φέτος η 69η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, που θα αναζητήσει εκ νέου τον συνδετικό "κρίκο" με την κοινωνία, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, προσβάσιμων από το κοινό με το εισιτήριο εισόδου των 4 ευρώ.

    Το νέο πρόσωπο της ΔΕΘ, που "επιστρατεύει" -μεταξύ άλλων- πληθώρα γνωστών καλλιτεχνών και ενσωματώνει τέσσερα εκθεσιακά αφιερώματα, δελεαστικά για το ευρύ κοινό, καθιστά μάλλον ρεαλιστικό τον στόχο της νέας διοίκησης για προσέλκυση 300.000 επισκεπτών και αύξηση των εισιτηρίων κατά 60.000.

    Με τους Ελληνες και ξένους εκθέτες να ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1.067 (αριθμό αυξημένο εν συγκρίσει με την ίδια ημέρα πέρυσι), αλλά και με 17 επίσημες διεθνείς συμμετοχές, η φετινή 69η ΔΕΘ, που θα εγκαινιαστεί στις 8 το βράδυ της Παρασκευής από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, σχεδιάζεται να λειτουργήσει και ως "θερμοκοιτίδα" κλαδικών εκθέσεων. Εξάλλου, με στόχο την ενδυνάμωση της Γενικής Εκθεσης του Σεπτεμβρίου, κόντρα στη φθίνουσα πορεία των τελευταίων 10 ετών, η νέα διοίκηση της HELEXPO AE, σκοπεύει να μετατρέψει την 69η ΔΕΘ σε στοχευμένη διεθνή έκθεση εμπορικών κατευθύνσεων.

    Πέραν όλων των άλλων, η φετινή ΔΕΘ αναμένεται να εξυπηρετήσει με τον τρόπο της και τον στόχο της ανάληψης της ΕΧΡΟ 2008 από τη Θεσσαλονίκη, τόσο μέσω του ειδικού περιπτέρου-αφιερώματος στην ελληνική διεκδίκηση της Παγκόσμιας Εκθεσης, όσο και διαμέσου των επαφών με εκπροσώπους των χωρών-ψηφοφόρων του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων- ΒΙΕ (οι οποίες ως γνωστόν θα αναδείξουν τον Δεκέμβριο τη διοργανώτρια πόλη της ΕΧΡΟ μεταξύ της Θεσσαλονίκης, της Τεργέστης και της Σαραγόσας).

    ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

    ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ- ΚΑΜΠΗ

    Οπως τόνισε ο πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρίας, HELEXPO AE, Aριστοτέλης Θωμόπουλος, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, "η φετινή 69η ΔΕΘ συμπίπτει με μια χρονιά-καμπή για τη HELEXPO, τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα μας. Η 69η ΔΕΘ αποκτά νέο προσανατολισμό και φυσιογνωμία. Επιδίωξη της νέας διοίκησης είναι να προσδώσει νέα ταυτότητα στο μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή".

    Η φετινή έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 19 του μηνός, θα δώσει και μία πρόγευση των καινοτομιών της 70ής διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2005. "Στοιχεία και σκέψεις μας από τον σχεδιασμό μας για την έκθεση του 2005 θα δείτε στην 69η ΔΕΘ", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Θωμόπουλος.

    ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

    Τηρώντας μια παράδοση δεκαετιών, έντονο θα είναι το πολιτικό στοιχείο και στη φετινή 69η ΔΕΘ. Πέραν της πολυαναμενόμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στα εγκαίνια, που αναμένεται να "φωτίσει" περισσότερο τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης στο "μέτωπο" της οικονομικής πολιτικής, το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 το πρωί, ο Κώστας Καραμανλής και υπουργικό κλιμάκιο, θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

    Την ίδια ημέρα, στις 20.30, θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού, από τις διοικήσεις της HELEXPO AE και της ΔΕΘ ΑΕ. Στη μία μετά το μεσημέρι της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου, ο κ.Καραμανλής θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".

    Τη Δευτέρα 13 του μηνός, θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου θα περιηγηθεί στα περίπτερα της 69ης έκθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Εξάλλου, το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 το βράδυ, θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τις παραγωγικές τάξεις, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιο Παπανδρέου.

    Πάντως, σχολιάζοντας την έντονη πολιτικοποίηση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, την οποία νωρίτερα ανέφερε ως μία από τις αιτίες της φθίνουσας πορείας της διοργάνωσης την τελευταία δεκαετία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗELEXPO AE, Θέμης Καρτσιώτης, τόνισε: "Σε όλες τις εκθέσεις, η ημέρα των εγκαινίων είναι η πιο λαμπρή, η ημέρα που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει το αντίθετο. Η έντονη πολιτική παρουσία την ημέρα των εγκαινίων και οι συνακόλουθες αντιπαραθέσεις, απωθούν ως προς έναν βαθμό τους επισκέπτες και δεν βοηθούν τον θεσμό". Ο ίδιος ζήτησε την κατανόηση όλων των εμπλεκομένων για αυτό το θέμα. Την ευθύνη του τριήμερου πολιτικού σκέλους της 69ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έχει η ΔΕΘ ΑΕ.

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ 69ης ΔΕΘ

    Στην 69η ΔΕΘ, μέγας χορηγός της οποίας είναι ο ΟΠΑΠ, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, όπως προαναφέρθηκε, 1.067 εκθέτες, από τους οποίους οι 732 άμεσοι και οι 335 έμμεσοι. Οι εκθετήριοι χώροι καλύπτουν έκταση 43.399 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων οι στεγασμένοι καταλαμβάνουν 30.718 τ.μ και οι υπαίθριοι τα υπόλοιπα 12.681. Οι διεθνείς συμμετοχές είναι οι εξής: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρος, Λίβανος, Νότιος Αφρική, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρωσία, Συρία, Ταϊβάν και Τουρκία.

    Σημαντικό στοιχείο καινοτομίας της φετινής διοργάνωσης είναι τα τέσσερα εκθεσιακά αφιερώματα για κλάδους που δεν καλύπτονται από κλαδικές εκθέσεις της διοργανώτριας εταιρίας. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα για το αυτοκίνητο, τη διακόσμηση, τη μόδα και το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Στόχος της νέας διοίκησης είναι -μεταξύ άλλων- να προσελκύσει επισκέπτες μικρότερης ηλικίας, αφού από έρευνα που έγινε προέκυψε ότι μόνο το 4% των νέων 18 έως 24 ετών έχει θετική άποψη για την έκθεση.

    Ιδιαίτερης σημασίας είναι, εξάλλου, και το φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, με θέμα τη μεταολυμπιακή εποχή. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνδιοργανώνεται με τον ΟΠΑΠ, θα παρουσιαστούν θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και υποδομών και με την ανάπτυξη του αθλητισμού, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού μετά τους Αγώνες.

    ΠΛΟΥΣΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ διοργανώνεται ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες απευθύνονται αφενός στα παιδιά και τους νέους και αφετέρου στους φίλους της τέχνης και της ελληνικής σύγχρονης μουσικής (αφού θα τραγουδήσουν καλλιτέχνες όπως η Ελένη Παπαρίζου, η C-Real, ο Γιώργος Λεμπέσης, η Καίτη Γαρμπή, οι Φίλοι για Πάντα, η Ειρήνη Μερκούρη, ο Σαρμπέλ, η Νατάσα Θεοδωρίδου και ο Μανόλης Λιδάκης). Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα γίνεται με το εισιτήριο των 4 ευρώ, που θα κόψουν οι επισκέπτες της 69ης ΔΕΘ, για να περάσουν τις πύλες της.

    Επίσης, στο πλαίσιο της 69ης ΔΕΘ, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών και η ΔΕΘ ΑΕ θα εγκαινιάσουν την Κυριακή μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών, με έργα τριών σημαντικών καλλιτεχνών, από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ισπανία. Συγκεκριμένα, στην έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 10.30 το πρωί της Κυριακής από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Ν.Τσιαρτσιώνη, θα παρουσιαστούν έργα της Τουρκάλας γλύπτριας Meric Hizal, του Ισπανού ζωγράφου Jordi Teixidor και του Ελληνα γλύπτη Κώστα Ανδρέου.

    69η ΔΕΘ ΚΑΙ ΕΧΡΟ

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στη σημασία που έχει η 69η ΔΕΘ για την επιτυχή διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008, ο πρόεδρος της εταιρίας, Δημήτρης Μπακατσέλος, δήλωσε: "Η γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη στήριξη και προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την ΕΧΡΟ. Εκτελεστικός βραχίονας της προσπάθειας είναι μεν η HELEXPO, αλλά η ΔΕΘ ΑΕ έχει ενώσει τις δικές της δυνάμεις με αυτές όλων των φορέων της πόλης, στηρίζοντάς την με κάθε τρόπο και ευκαιρία".

    Ο κ.Μπακατσέλος εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η φετινή 69η ΔΕΘ, με το ανανεωμένο της πρόσωπο, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής, τόσο για τον ίδιο τον θεσμό, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής._

    ΑΛ.Γ

    [16] ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

    Τίρανα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα κατέθεσε σήμερα στο Πρωτοδικείο Τιράνων αίτηση εγγραφής του νέου «Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης», όπως θα λέγεται το κόμμα, του οποίου θα ηγείται.

    Η οργανωτική επιτροπή του κόμματος παρουσίασε το πρόγραμμα και το καταστατικό του και εξέλεξε πρόεδρο της παράταξης τον Μέτα και τέσσερις αντιπροέδρους.

    Ο κ. Μέτα τόνισε ότι η ίδρυση του νέου κόμματος ήταν η μοναδική λύση και απάντηση στην αδιαλλαξία που επέδειξε η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προτάσεις για αλλαγές στο κυβερνών κόμμα.

    Ο κ. Μέτα επισήμανε ότι η Αλβανία έχει ανάγκη από μία άλλη κυβέρνηση, μία άλλη παράταξη που θα είναι υπεύθυνη για την τύχη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.

    Ο κ. Μέτα επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Φατός Νάνο για ανικανότητα διακυβέρνησης και κατά της ηγεσίας των σοσιαλιστών για αυταρχισμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νέο κόμμα "θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή".

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του νέου κόμματος θα απαριθμεί αρχικά δέκα βουλευτές, είπε, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα προσχωρήσουν στο κόμμα.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [17] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο CURS δείχνει ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζε, προηγείται των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου, συγκεντρώνοντας το 40% των ψήφων. Ο ηγέτης του Φιλελεύθερου κόμματος (PNL), Τεοντόρ Στολογιάν, έρχεται δεύτερος με 34% των ψήφων, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ηγέτης του εθνικιστικού Κόμματος της Μεγάλης Ρουμανίας, Κορνέλιου Βαντίμ Τουντόρ, που συγκεντρώνει το 14% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.

    Στις κοινοβουλευτικές εκλογές, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 39% των ψήφων, η Συμμαχία DA των PNL-PD 34% και το Κόμμα Μεγάλης Ρουμανίας 12%.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΟΥΜΑΝΙΣΤΕΣ

    Βουκουρέστι, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:42 UTC+2)

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD) σύναψε συμμαχία με το Ουμανιστικό Κόμμα PUR. Το Εθνικό Συμβούλιο του Ουμανιστικού Κόμματος, που συνεδρίασε την Κυριακή στο Βουκουρέστι, αποφάσισε το κόμμα να συμμαχήσει με το PSD στις προσεχείς εκλογές. Όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία του κόμματος, εις αντάλλαγμα της συνεργασίας του με το PSD, το PUR έλαβε 22 έδρες στη Βουλή και 10 στη Γερουσία.

    O πρόεδρος του PUR, Νταν Βοϊκουλέσκου, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συνέλθει ένα κοινό φόρουμ PSD-PUR στο οποίο τα δύο κόμματα θα εκπροσωπηθούν αναλόγως της δύναμής τους, το οποίο θα συζητήσει συγκεκριμένα θέματα που αφορούν την εκλογική συμμαχία και θα εγκρίνει το πρόγραμμα διακυβέρνησης.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΔΗΣΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (18:39 UTC+2)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στο Φανάρι και ανέφερε ότι «ανάλογες εκδηλώσεις, που επιδιώκουν να φιμώσουν τη μετριοπαθή φωνή σύνεσης και ευθύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποτελούν αναχρονισμό και έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας».

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι σήμερα που η Τουρκία επιδιώκει την ενσωμάτωση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι πρέπει να κατανοήσει ότι ήρθε η ώρα να αποκαταστήσει πλήρως και να κατοχυρώσει αποτελεσματικά θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΤΑΛΑΤ: "ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΥΜΕΝΟ"

    Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (18:34 UTC+2)

    Το κεφάλαιο που αφορά το λιμάνι της Αμμοχώστου είναι ήδη λυμένο, δήλωσε ο "πρωθυπουργός" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο "πρωθυπουργός" είπε ότι το λιμάνι της Αμμοχώστου δεν είναι κλειστό, "αλλά είναι ένα λιμάνι που λειτουργεί κανονικά".

    Αναφερόμενος στο άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι αυτό δεν συνδέεται με το λιμάνι της πόλης.

    Σχολιάζοντας τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό είπε ότι πρέπει να ρωτηθεί ο Τάσσος Παπαδόπουλος τι θέλει, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβεί στην αποτίμηση της κατάστασης χωρίς να καθορίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά τη θέση της.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (18:11 UTC+2)

    Αυστηρά θα είναι τα μέτρα στο στάδιο Καραϊσκάκη, την Τετάρτη, στον αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας-Τουρκίας για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το ανακαινισμένο στάδιο Καραϊσκάκη είναι ένα νέο, πλήρως εκσυγχρονισμένο στάδιο, με λειτουργίες και υπηρεσίες όχι γνωστές στο ευρύ κοινό, συμβατές όμως με τα στάδια των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Στις λειτουργίες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν οι κάτοχοι των εισιτηρίων για να διευκολυνθεί η είσοδος στο στάδιο και η παραμονή τους στις εξέδρες.

    Η λειτουργία των θυρών του σταδίου είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, με έλεγχο των εισιτηρίων από τεχνολογικά προηγμένα μηχανήματα και τουρνικέ εισόδου, που επιτρέπουν την είσοδο ενός και μόνο κάθε φορά θεατή, με την ακύρωση του εισιτηρίου. Ως εκ τούτου και για την αποφυγή συνωστισμού και καθυστερήσεων, οι κάτοχοι εισιτηρίων θα πρέπει να βρίσκονται στο στάδιο δύο (2), τουλάχιστον, ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Κάθε καθυστέρηση που θα παρατηρηθεί στην προσέλευση των θεατών θα έχει επιπτώσεις στην έγκαιρη είσοδό τους στο γήπεδο.

    Οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα πρέπει να κατευθύνονται στη θύρα που αναγράφει το εισιτήριο και μόνο, καθώς το λογισμικό στο τουρνικέ εισόδου αναγνωρίζει και ακυρώνει μόνο τα εισιτήρια της συγκεκριμένης θύρας. Περίπτωση να εισέλθει κάποιος στο γήπεδο από διαφορετική θύρα από αυτή που αναγράφεται στο εισιτήριο δεν υπάρχει.

    Αμέσως μετά την είσοδο στο γήπεδο ο κάτοχος του εισιτηρίου θα πρέπει να κατευθύνεται και να καταλαμβάνει τη θέση που αναγράφεται στο εισιτήριο και μόνο. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν προβλήματα, καθώς έχουν πουληθεί όλα τα εισιτήρια του αγώνα.

    Γύρω από το στάδιο Καραϊσκάκη δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης. Ως εκ τούτου η πρόσβαση στο γήπεδο είναι αδύνατη με αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Οι κάτοχοι εισιτηρίων καλούνται να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Η.Σ.Α.Π.-ΜΕΤΡΟ με ανταπόκριση σε Μοναστηράκι και Νερατζιώτισσα-ΤΡΑΜ-ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ) για την προσέλευση τους στο στάδιο και την αποχώρησή τους από αυτό.

    Η εμπορική στοά, στο ισόγειο του σταδίου, δεν θα είναι σε πλήρη λειτουργία, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων. Στο χώρο του «κονκούρ», ανάμεσα στις εξέδρες και στο ισόγειο, θα λειτουργήσουν οι καντίνες και τα καταστήματα της Ε.Π.Ο., στα οποία θα πωλούνται αυθεντικά προϊόντα της Εθνικής Ομάδας.

    Για τον συγκεκριμένο αγώνα δεν θα ισχύσει καμία ταυτότητα Ελεύθερης Εισόδου. Δικαίωμα εισόδου έχουν μόνο οι κάτοχοι των εισιτηρίων και των διαπιστεύσεων. Προσκλήσεις δεν έχουν εκδοθεί.

    Οι θύρες του σταδίου θα ανοίξουν στις 19.00

    Οι έλεγχοι από την Αστυνομία για την είσοδο των θεατών στο στάδιο θα είναι εξαιρετικά αυστηροί. Απαγορεύεται οι κάτοχοι των εισιτηρίων να έχουν μαζί τους κέρματα, αναπτήρες και μεταλλικά αντικείμενα. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος πανό με υβριστικό περιεχόμενο.

    [22] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΙΣΜΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (16:42 UTC+2)

    Η ήττα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από την Αλβανία και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, έχει πεισμώσει τους διεθνείς μας που υποσχέθηκαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με την Τουρκία.

    Η νίκη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι μονόδρομος και αυτό το γνωρίζουν όλοι, αφού θέλουν να πάρουν τους πρώτους βαθμούς στον προκριματικό όμιλο. Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι να καλύψει, σε πρώτη φάση, τα λάθη που έγιναν στα Τίρανα. Δυστυχώς εξαιρετικά δύσκολη είναι η συμμετοχή του Τραϊανού Δέλλα, αφού ο διεθνής αμυντικός δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει. Ο ομοσπονδιακός προπονητής σε περίπτωση που δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Δέλλα θα χρησιμοποιήσει έναν εκ του Γιάννη Γκούμα ή του Νίκου Νταμπίζα. Σημειώνεται πάντως πως μία ενδεχόμενη απώλεια του Δέλλα στο παιχνίδι με τη Τουρκία, προβληματίζει ιδιαίτερα τον Ρεχάγκελ, αφού προβλέπει κενό το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί με ανάλογο τρόπο.

    [23] Ο ΝΤΕΝΙΖ ΜΠΑΪΚΑΡΑ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (16:19 UTC+2)

    Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής της SKODA Ξάνθη, Ντενίζ Μπαϊκαρά, μίλησε σήμερα για τον αγώνα Ελλάδας-Τουρκίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

    «Μετά την ήττα της Ελλάδας από την Αλβανία και τις ισοπαλίες των υπόλοιπων αγώνων, η κατάσταση του ομίλου είναι αμφίρροπη. Δεν περίμενα την ήττα της εθνικής σας, το αποτέλεσμα αποτέλεσε έκπληξη για μένα και για όλους τους συμπατριώτες μου», τόνισε στο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ο Τούρκος ποδοσφαιριστής και συνέχισε: «Προβλέψεις για τον αγώνα της Τετάρτης δεν είναι εύκολο να γίνουν. Η Τουρκία έχει νέο προπονητή και νέους ποδοσφαιριστές. Δεν στηρίζεται πλέον στις τρεις μεγάλες ομάδες της χώρας. Περιμένω την Ελλάδα καλύτερη στον αγώνα, έχει το πλεονέκτημα της έδρας, άρα και κάποιο προβάδισμα. Οι παίκτες της θα είναι συγκεντρωμένοι στο ρόλο τους και θεωρώ ότι θα αποφύγουν τα λάθη που έκαναν το Σάββατο. Η τουρκική ομάδα θα είναι ευχαριστημένη και με την ισοπαλία».

    [24] ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (16:18 UTC+2)

    Στον αγώνα Αλβανία-Ελλάδα που διεξήχθη το προηγούμενο Σάββατο ο Θοδωρής Ζαγοράκης σημείωσε ένα ιστορικό ρεκόρ. Συμπλήρωσε τις 97 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής ομάδας και πλέον κατέχει την πρώτη θέση στη σχετική κατηγορία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Στράτο Αποστολάκη (96 συμμετοχές). Ο διεθνής Καβαλιώτης ποδοσφαιριστής οδεύει, εκτός απρόοπτου, για τις 100 συμμετοχές πριν από το κλείσιμο της χρονιάς, καθώς η εθνική έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    Ο Ζαγοράκης έκανε το ντεμπούτο στις 7 Σεπτεμβρίου 1994 στον αγώνα Νησιά Φερόε-Ελλάδα (1-5) για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 1996. Μαζί του έκανε ντεμπούτο στον πάγκο της Εθνικής και ο τότε Ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πολυχρονίου. Στις 18 Νοεμβρίου 1998 στα Τίρανα (Αλβανία-Ελλάδα 0-0) ο Ζαγοράκης συμπλήρωσε 37 συνεχόμενες παρουσίες στην εθνική ομάδα (34 με τον Κώστα Πολυχρονίου και 3 με τον Ανχελ Ιορντανέσκου).

    Στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ο Θοδωρής Ζαγοράκης συνάντησε πέντε προπονητές: τον Κώστα Πολυχρονίου (34 συμμετοχές), τον Ανχελ Ιορντανέσκου (5 συμμετοχές), τον Βασίλη Δανιήλ (20 συμμετοχές), τον Νίκο Χρηστίδη (1 συμμετοχή) και τον Οτο Ρεχάγκελ (37 συμμετοχές).

    [25] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΚΩΦΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (15:20 UTC+2)

    «Η χθεσινή βραδιά ήταν μια από τις καλύτερες της ζωής μου». Αυτό τόνισε ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του Ηρακλή και νυν συνεργάτης του Σέρχιο Μαρκαριάν, Σάββας Κωφίδης λίγες στιγμές μετά την φιλική αναμέτρηση της ομάδας του με την Λιντς, όπου πήρε μέρος φορώντας την φανέλα 19.

    «Αυτό το νούμερο δεν ήταν τυχαίο. Με αυτό έκλεισα την καριέρα μου στον Ηρακλή. Επίσης την Λιντς την υποστηρίζω από το 1971, όταν στον τελικό του κυπέλλου κυπελλούχων αγωνίστηκε με την Μίλαν στο Καυτατζόγλειο στάδιο. Ημουν πολύ μικρός σε ηλικία, αλλά είχα καταλάβει ότι πρόκειται για μεγάλη ομάδα», υποστήριξε ο Σάββας Κωφίδης.

    Ο παλιός παίκτης του Γηραιού ωστόσο υποστηρίζει ότι στο νέο πρωτάθλημα που ξεκινάει σε λίγες ημέρες ο Ηρακλής θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

    [26] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Λονδίνο, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Ο Βρετανός υπουργός Εργασίας Αντριου Σμιθ παραιτήθηκε σήμερα από τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

    Ο Σμιθ επιθυμεί "να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην περιφέρειά του και στην οικογένειά του", σύμφωνα με την επιστολή του προς το Βρετανό πρωθυπουργό, την οποία επικαλέστηκε η Ντάουνινγκ Στριτ.

    Στην απαντητική του επιστολή, ο Μπλερ χαιρέτισε τον "εξαιρετικό συνάδελφο και υπεύθυνο ενός πολύ καλού υπουργείου, ο οποίος θα λείψει πολύ".

    [27] ΗΠΑ: "ΚΑΛΑ" ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

    Νέα Υόρκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον "είναι καλά" μετά την εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης στην οποία υπεβλήθη, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Fox News επικαλούμενο τη σύζυγό του, γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον.

    Το κανάλι δεν διευκρίνισε περαιτέρω και οι γιατροί και οι χειρουργοί δεν έχουν ακόμη δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο 58χρονος Κλίντον, ο οποίος διακομίσθηκε την Παρασκευή στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης έπειτα από πόνους στο στήθος, μπήκε στο χειρουργείο σήμερα για να υποβληθεί σε εγχείρηση τριπλής ή τετραπλής αορτοστεφανιαίας παράκαμψης.

    [28] ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΑ ΠΑΚΕΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΛΟΥΤΟΝ

    Λονδίνο, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Η αστυνομία βρήκε σήμερα τέσσερα παγιδευμένα πακέτα στο Λούτον, τη βρετανική πόλη των 185.000 κατοίκων βόρεια του Λονδίνου στην οποία ζει σημαντική μουσουλμανική κοινότητα, όπου το Σάββατο είχαν εντοπιστεί άλλα δέκα παγιδευμένα πακέτα, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή. Τρία πακέτα μέσα στα οποία υπήρχε ένα πλαστικό κουτί που περιείχε αέριο για αναπτήρες βρέθηκαν σε κατοικίες και ένα τέταρτο σε κέντρο διαλογής, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    [29] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μαδρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:09 UTC+2)

    Η Ισπανία θέλει να οικοδομήσει μία συμμαχία "στρατηγικού χαρακτήρα" με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες με άξονα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε στη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος υποδεχόμενος 120 πρεσβευτές της χώρας του ανά τον κόσμο στο υπουργείο.

    "Χάρη στην πολιτική μας πρέπει να οικοδομηθεί μία στρατηγική σημασία με τις χώρες του αραβικού και του μουσουλμανικού κόσμου, που αισθάνονται την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, την τρομοκρατική απειλή της Αλ Κάιντα και είναι αποφασισμένες να καταπολεμήσουν την απειλή αυτή" δήλωσε ο Μορατίνος, η χώρα του προεδρεύει τον Σεπτέμβριο στο Συβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.

    Επισήμανε ότι οι επιθέσεις την 11η Μαρτίου στην Ισπανία, όσο και οι πρόσφατες στην Τσετσενία και κοντά σαυτήν απέδειξαν ότι η Αλ Κάιντα είναι ικανή στρατηγικά να "χρησιμοποιεί τις μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης εναντίον των αμάχων" ή για να απευθύνει την προειδοποίησή της σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    [30] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ

    Βρυξέλες, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (20:04 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ συγκάλεσε "έκτακτη" σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την Τρίτη για να συζητήσει την τραγωδία του Μπεσλάν, στο ρωσικό Καύκασο, όπου σημειώθηκε η αιματηρότερη σύλληψη ομήρων που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο με τουλάχιστον 335 νεκρούς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

    "Η πρόθεση είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη (του ΝΑΤΟ) προς τη Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απαθουράι.

    [31] ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ -ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ

    Αλεξανδρούπολη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (14:49 UTC+2)

    Στο συμπέρασμα, ότι πρέπει να υπάρξει μια διατροφική πολιτική σε επίπεδο περιφέρειας, η οποία θα γνωστοποιήσει πρώτα στο ανθρώπινο δυναμικό της Θράκης, την αξία όλου αυτού του γαστρονομικού πλούτου για να της αποδώσουν την αξία που της χρειάζεται κατέληξαν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα οι οποίοι συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα ΄΄Παραδοσιακή διατροφή ,παρελθόν ,παρόν και μέλλον'' που διοργάνωσε χτες στις Φέρες ο Γυναικείος συνεταιρισμός Φερών.

    Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων γυναικείων συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα και του προγράμματος Equalη Στόχος του προγράμματος Equal είναι η προώθηση και η διάδοση των παραδοσιακών προϊόντων, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η προσαρμοστικότητα στις νέες τεχνολογίες και η εμπορία των προϊόντων και των υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου.

    Γυναίκες από την Αράχωβα,τη Σπάρτη,τη Θεσσαλονίκη,τις Πρέσπες,τις Σέρρες και τη Λέσβο εξέθεσαν τα παραδοσιακά τους προιόντα και παρουσίασαν τις δουλειές τους.

    Στην ομιλία της η ιδρύτρια και διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη Αγγέλα Γιαννακίδου μεταξύ των άλλων σημείωσε΄΄Η ελληνική γή είναι σημαντική. Η γη όμως της Θράκης είναι ευλογημένη και όπως βεβαιώνουν οι ειδικοί,εξακολουθεί να εχει την καλύτερη απόδοση σε ποιότητα και ποσότητα.

    Πρέπει να υπάρξει διατροφική πολιτική στο επίπεδο περιφέρειας,πρέπει να συνεργασθούν ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να αναδείξουμε μέσα από διάφορες οπτικές και προσεγγίσεις τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των γεύσεων της Θράκης στη διάσταση του χρόνου από την αρχαιότητα ως σήμερα αλλά και του χώρου όπως προσδιορίζεται μέσα από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες.Πρέπει να κάνουμε μια συστηματική έρευνα καταγραφή όχι μόνο για μια έκδοση βιβλίου αλλά για να αποτελέσει αυτή η βάση τη μαγιά για να ζυμωθούν οι παλιές εμπειρίες με τις νέες απαιτήσεις.Να προκύψουν και νέα προιόντα που θα σέβονται το βασικό κώδικα της κουζίνας,θα αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα και θα κατοχυρώνουν τη νοστιμιά.Μαγειρική δεν είναι η φλυαρία ,είναι ο σεβασμός των υλικών.'' Και κατέληξε ΄΄Υπάρχουν προοπτικές,πρέπει όμως να γίνει σωστή πληροφόρηση πρώτα των ανθρώπων μας για να επαναπροσδιορίσουν το θέμα διατροφής.Να μάθουν ,να γνωρίσουν και να δώσουν αξία οι ιδιοι πρώτα στα τοπικά τους προιόντα,να πληροφορηθούν ,να ενημερωθούν και να καθοδηγηθούν σωστά ολοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το θέμα''.

    Στην ημερίδα μίλησε και ο κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην γαστρονομική και αρχιτεκτονική αναγέννηση και κάλεσε τους συνεταιρισμούς να γίνουν αρχαιολόγοι και να ανακαλύψουν την παράδοση.

    Ολγα Ορφανίδου

    [32] ΤΑ "ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ "ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (13:57 UTC+2)

    Με τα «Απομνημονεύματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης στο Θεάτρο «Μάνος Κατράκης» του δήμου Συκεών συνεχίζονται σήμερα εκδηλώσεις των «Μερκουρείων» . Την παράσταση σκηνοθετεί ο Χρήστος Καλαβρούζος ο οποίος ενσαρκώνει τον Μακρυγιάννη. Ο αδρός και άκρως θεατρικός λόγος του Ρουμελιώτη αγωνιστή είναι μια συγκλονιστική βιωματική αφήγηση μιας ταραγμένης εποχής όπου μαρτυρίες, βιώματα, στοχασμοί, φυλακίσεις και εξορίες μετατρέπονται σε θεατρική πράξη.

    Τα «Μεκρούρεια» θα συνεχιστούν στις 8 Σεπτεμβρίου με την παράσταση «Goλfω του Σπύρου Περεσιάδη που ανεβάζει το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, τους «Καυγάδες στην Κιότζα» του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Εβη Δημητρόπουλου από το Δημοτικό Θέατρο Συκεών και τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας-Θεσσαλικό Θέατρο.

    [33] O ΙΑΝΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 20 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (12:45 UTC+2)

    Με μία μουσική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στις 13 Σεπτεμβρίου (9:00μμ) θα γιορτάσει ο Ιανός τα 20 χρόνια του . Στην γιορτή θα συμμετέχουν οι: Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Ντίνος Χριστιανόπουλος και η παρέα του Τσιτσάνη (Νίκος Στρουθόπουλος μουσική-φωνή, Νίκος Ζυγούρας κιθάρα-φωνή, Δώρα Στρουθοπούλου φωνή).

    [34] Ο "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (12:38 UTC+2)

    To έργο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή θα ανεβάζει σήμερα και αύριο στο Θέατρο Δάσους το Θεσσαλικό Θέατρο. Πρόκειται για ένα έργο που ο τραγικός ποιητής έγραψε στα 90 του χρόνια, και θεωρείται ισάξιο των μεγάλων του τραγωδιών που φτάνουν ως εμάς. Πραγματεύεται τη μοίρα ενός πονεμένου και μοναχικού ανθρώπου, του Φιλοκτήτη, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας και τώρα ζει μόνος σ' ένα ακατοίκητο νησί, αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες.

    Βασιλιάς της Μαγνησίας, γιος του Ποίοντα, βασιλιά της Μιλιάδας (Θεσσαλίας) και της Μεθώνης, ο Φιλοκτήτης κληρονόμησε το τόξο του Ηφαίστου, που άνηκε πριν στον Ηρακλή, από τον πατέρα του και αναδείχθηκε σε κορυφαίο τοξότη. Όταν οι Δωριείς αποφασίζουν να αποπλεύσουν για την Τροία, ο Φιλοκτήτης αναλαμβάνει να τους οδηγήσει στο νησί της θεάς Χρυσής (πιθανότατα πρόκειται για την Άρτεμη), που μόνο εκείνος γνωρίζει που βρίσκεται, για να πραγματοποιήσουν εκεί θυσία στο όνομα της θεάς, όπως πρόσταζε σχετικός χρησμός.

    Όταν φτάνουν, μια ύδρα -φύλακας του ιερού, σταλμένη από τη θεά Ήρα- δαγκώνει το Φιλοκτήτη στο πόδι. Η δυσοσμία που αφήνει η πληγή του και οι συνεχείς κραυγές πόνου του Φιλοκτήτη εμποδίζουν το τελετουργικό και αναγκάζουν τους συμπολεμιστές τους, με προτροπή του Οδυσσέα, να τον αφήσουν μόνο και σακάτη πια σε ένα ερημικό νησί (ίσως τη Λήμνο), συνεχίζοντας οι ίδιοι το ταξίδι προς το Ίλιον, αγνοώντας τις ικεσίες του να τον σκοτώσουν και να τον γλιτώσουν από τον πόνο.

    Δέκα χρόνια αργότερα οι Έλληνες θα ξαναθυμούνταν το Φιλοκτήτη. Ένας χρησμός τους πληροφορεί πως η Τροία δεν θα πέσει, παρά μόνο αν φτάσει εκεί το τόξο του Ηρακλή, που μόνο ο Φιλοκτήτης είχε τη δύναμη να τανύσει, και ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, έρθει από τη Σκύρο και φορέσει τη σφυρηλατημένη από τον Ήφαιστο πανοπλία του πατέρα του. Αφού πρώτα ο Οδυσσέας φέρνει το Νεοπτόλεμο στην Τροία, μαζί αναχωρούν για τη Λήμνο για να φέρουν και τον πληγωμένο Φιλοκτήτη. Όμως εκείνος δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει αυτούς που φέρθηκαν τόσο σκληρά. Η παρέμβαση του θεοποιημένου Ηρακλή, ωστόσο, θα πείσει το Φιλοκτήτη και θα οδηγήσει τους Έλληνες στη νικηφόρα έκβαση του 10ετούς πολέμου.

    Σε ηλικία 90 ετών και λίγο πριν γράψει το κύκνειο άσμα του, τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ", ο Σοφοκλής δεν έχει εγκαταλείψει την "εκμετάλλευση" των απόηχων του Τρωικού Πολέμου. Οι αρρώστιες και ο φυσικός πόνος είναι, όπως και στις "Τραχίνιες" ή τον "Αίαντα" κεντρικό θέμα. Όμως αυτό δεν είναι παρά η αφορμή για να προχωρήσει ο τραγικός σε μια βαθύτερη στιβάδα νοημάτων: οι ηθικοί δισταγμοί, το δίκαιο και το άδικο, η θεία δίκη, η καταπάτηση δικαιωμάτων χάριν "μεγάλων σκοπών", ακόμα και ο κοινωνικός στιγματισμός της οποιασδήποτε "ανικανότητας" είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναλύονται.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Άγγελου Αγγελή, κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία: Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάππα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Νίκος Ψαρράς, Γιώργος Κέντρος, Πέτρος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας. Χορός: Κωνσταντίνος Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πυγμαλύων Δαδακαρίδης, Θανάσης Δόβρης, Μανόλης Θεοδωράκης, Μανόλης Ιωνάς, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Λάγκος, Θανάσης Μαργαρίτης, Στράτος Μενούτης, Όθων Μεταξάς, Γιώργος Νανούρης, Πέτρος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας, Μανόλης Σειραγάκης, Γιάννης Σιδεράς, Γρηγόρης Σταμούλης, Ακόλουθος: Βασίλης Καρμίρης

    [35] ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Κ.ΡΟΥΓΓΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2004 (11:12 UTC+2)

    Δύο παραστάσεις από το νέο παιδικό έργο της Κάρμεν Ρουγγέρη «Ηρακλής, ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων» θα δοθούν στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.

    Η παράσταση στηρίζεται στις απόψεις του Πίνδαρου και του Λυσία ότι ο Ηρακλής, υιός του Δία και της Αλκμήνης, είναι ο μοναδικός ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παρουσιάζονται οι άθλοι του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας ως αθλήματα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η παράσταση αναφέρεται στη γέννηση του ημίθεου Ηρακλή, στη ζωή του, στους άθλους του, στην καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στο θάνατό του και στη μετάβασή του στον Όλυμπο.

    Η ταυτότητα της παράστασης

    Κείμενο-σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

    Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

    Μουσική: Γιάννης Μακρίδης

    Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας

    Οπλομαχίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

    Στίχοι τραγουδιών: Αντρέας Κουλουμπής

    Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

    Παίζουν: Τάσος Αλατζάς, Μαρία Βλάχου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Αθηνά Δόμβρου, Μέτη Καρατζά, Αλέξανδρος Κομπόγιωργας, Θύμιος Κούκιος, Δημήτρης Κώτσαρης, Βέρα Λάρδη, Λήδα Μανιατάκου, Σταύρος Μαυρίδης, Δημήτρης Πακσόγλου, Τάσος Παπαδόπουλος, Γιούλη Τσαγκαράκη, Θανάσης Τσιμίδης, Χριστίνα Φρονίστα, Χαρίκλεια Χριστοδουλοπούλου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 6 September 2004 - 18:14:41 UTC