Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 322 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΙΣΛΑΝ
  • [02] ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΗΡΩΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΙΔΗΣ
  • [03] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
  • [05] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ
  • [06] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΩΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΥΠΕΣΔΔΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΕΛΓΑ:ΣΤΙΣ 7/9 ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ Η Β΄ΔΟΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  • [10] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΣΒΒΕ
  • [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [12] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
  • [13] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ Β.ΟΣΕΤΙΑ
  • [14] ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΜΟ
  • [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • [16] ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Δ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ
  • [17] ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ "ΧΑΜΑΘΕΝ" ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΚΥΠΡΙΑ 2004"
  • [18] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ
  • [19] ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ 1-1
  • [20] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΟΓΩ ΦΟΒΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ
  • [21] ΜΠΟΥΣ:ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [22] ΠΟΥΤΙΝ:ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  • [23] ΜΠΑΣΑΓΕΦ: Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

  • [01] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 322 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΠΙΣΛΑΝ

    Μόσχα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (14:44 UTC+2)

    Eφιαλτικός, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ομηρίας στο σχολικό συγκρότημα της Βόρειας Οσετίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών, οι νεκροί ανέρχονται στα 322 άτομα, μεταξύ των οποίων και 155 μικρά παιδιά, ενώ υπάρχουν φήμες ότι μπορεί οι ανεκροί να ξεπεράσουν και τους 400.

    Η ισλαμιστική οργάνωση ¨Ταξιαρχίες Ισλαμπούλι", με σημερινό τους ανακοινωθέν σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, αποδίδει στην ίδια την κυβέρνηση της Ρωσίας την ευθύνη για την ομηρία τόσων ανθρώπων σε σχολείο της Βορείου Οσετίας.

    "Χαιρετίζομε τις προσπάθειες των τσετσένων αδελφών μας για να υπερασπισθούν την αξιοπρέπεια τους και τη θρησκεία τους κι αποδίδουμε ακέραια την ευθύνη στην κυβέρνηση της Ρωσίας για την επιχείρηση στην Οσετία", τονίζεται στο ανακοινωθέν της οργάνωσης, του οποίου η αυθεντικότητα δεν έχει σταθεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησε το Σάββατο αιφνιδιαστική επίσκεψη-αστραπή στο Μπεσλάν, την πόλη της Βόρειας Οσετίας όπου την Παρασκευή πάνω από 322 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 700 τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνταν στο δημοτικό σχολείο από ένοπλους Τσετσένους αντάρτες.

    Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων ανακοίνωσε ότι οι νεκροί φτάνουν τους 322, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι στα συντρίμμια του σχολείου θα βρεθούν και άλλα θύματα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται τόσο οι όμηροι όσο και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν στο γυμνάσιο του σχολείου. Ωστόσο οι ρωσικές εφημερίδες, όπως η Gazeta.ru στην ιστοσελίδα της, σημειώνουν ότι πολλά απανθρακωμένα πτώματα βρίσκονται ακόμη μέσα στο σχολικό συγκρότημα.

    "Όλη η Ρωσία υποφέρει, κλαίει και προσεύχεται μαζί σας" δήλωσε ο Πούτιν που αμέσως μετά την άφιξη του στην πόλη έσπευσε στο νοσοκομείο για να επισκεφθεί τους τραυματίες, τον διευθυντή του σχολείου και τους μαθητές. Όπως διαβεβαίωσε, οι αρχές μελετούσαν όλες τις εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν είχαν προσχεδιάσει τη χρήση βίας.

    Η ομηρία των περίπου 1000 μαθητών, δασκάλων και γονέων στο σχολείο του Μπεσλάν κατέληξε σε αιματοκύλισμα το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν μια ομάδα ομήρων προσπάθησε να διαφύγει, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο κτίριο (κατά τα φαινόμενα χωρίς να έχει προηγηθεί ο κατάλληλος σχεδιασμός) και τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει οι δράστες εξερράγησαν. Ένα τμήμα της στέγης του σχολείου κατέρρευσε, με αποτέλεσμα πολλοί όμηροι να σκοτωθούν ενώ άλλοι κατάφεραν να φύγουν εν μέσω καταιγιστικών πυρών.

    "Τα γεγονότα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, απροσδόκητα, και οι ειδικές δυνάμεις επέδειξαν μεγάλο θάρρος όμως δυστυχώς υπέστησαν βαριές απώλειες", σημείωσε ο Πούτιν. Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Μπεσλάν δεν είχε ανακοινωθεί και κανείς τοπικός αξιωματούχος δεν τον περίμενε στο αεροδρόμιο.

    "Ένας από τους κυριότερους στόχους των τρομοκρατών στο Μπεσλάν ήταν να σπείρουν το μίσος μεταξύ των εθνοτήτων και να πυροδοτήσουν τη βία στο Βόρειο Καύκασο. Όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί συνένοχος των τρομοκρατών", συνέχισε. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι έδωσε εντολή να αποκλειστούν όλες οι είσοδοι της πόλης και να κλείσουν τα σύνορα της Βόρειας Οσετίας ενώ προειδοποίησε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι εξακρίβωσης στοιχείων.

    Οι περισσότεροι από τους δράστες σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν, όμως μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής καταζητούνταν ακόμη τέσσερα άτομα. Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων ανακοίνωσε ότι 27 από τους απαγωγείς σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις συνελήφθησαν.

    Τα εκρηκτικά και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες της ομηρίας περίπου 1.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλών παιδιών, σε σχολείο στην πόλη Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, είχαν εδώ και καιρό μεταφερθεί κρυφά και αποθηκευτεί στο κτίριο του σχολείου, μετέδωσε το Σάβατο το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

    "Τον αποτροπιασμό τους για τα απεχθή γεγονότα" στη Βόρεια Οσετία εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Σεντ Χέρλαχ της Ολλανδίας, όπου φιλοξενείται το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, το Συμβούλιο "καταδίκασε απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας και εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τις οικογένειες των θυμάτων". Λόγω των τραγικών γεγονότων αναβάλλεται, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, και η προγραμματισμένη για το Σάββατο επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ελλάδα.

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να αποφανθεί για την απόφαση των ρωσικών ειδικών δυνάμεων να επέμβουν για την επίλυση της κρίσης με τη σύλληψη ομήρων στο σχολείο του Μπεσλάν στον Καύκασο, αλλά ζήτησε απόψε εξηγήσεις από τη Μόσχα.

    "Όλες οι χώρες οφείλουν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν τραγωδίες όπως αυτή", ανέφερε η ολλανδική προεδρία της ΕΕ σε ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βόλκενμπουργκ (νοτιοανατολική Ολλανδία).

    "Αλλά θα θέλαμε επίσης να πληροφορηθούμε από τις ρωσικές αρχές πώς συνέβη αυτή η τραγωδία", πρόσθεσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

    Τη συμπαράστασή του στο ρωσικό λαό για τα τραγικά γεγονότα στο σχολείο του Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας, καθώς και συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, εκφράζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε τηλεγράφημα το οποίο απέστειλε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [02] ΕΦΥΓΕ ΣΑΝ ΗΡΩΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (18:15 UTC+2)

    Ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του 74χρονου ομογενή Γιάννη Κανίδη, ο μεγαλύτερος σε ηλικία όμηρος των τρομοκρατών στο Μπισλάν. Ο πολυαγαπημένος σε όλους δάσκαλος γυμναστικής έφυγε σαν ήρωας υπερασπιζόμενος τα παιδιά που λάτρευε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο σχολείο όπου γενιές και γενιές μεγάλωσαν στα χέρια του.

    «Υπάρχει ελληνική ψυχή και στη Ρωσία. Ο Γιάννης Κανίδης έφυγε σαν ήρωας και έτσι θα θέλαμε να τον θυμούνται όλοι οι Έλληνες». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ανιψιού του κ. Ισλανίδη στο ΜΠΕ μετά την επιβεβαίωση της θλιβερής είδησης του θανάτου του Γιάννη Κανίδη. Όπως μας είπε το πτώμα του αναγνώρισαν σήμερα στις 16.00 τοπική ώρα οι δύο γιοι του Δημήτρης και Κώστας σε νεκροτομείο του Μπισλάν. Απαρηγόρητη και η κόρη του Σοφία που δεν μπορούσε να πάει στο Μπισλάν από το Εσεντουκί όπου μένει.

    Ήδη από χθες το βράδυ είχαν μάθει από αυτόπτες μάρτυρες ότι ο πατέρας τους είχε πυροβοληθεί από τους τρομοκράτες λίγη ώρα πριν μπουν οι ρώσοι στρατιώτες στο σχολείο. Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες ο Γιάννης Κανίδης όχι μόνο αρνήθηκε να βγει από το σχολείο, όταν του προτάθηκε, αλλά υπερασπίστηκε τελικά μέχρι θανάτου όλους τους ομήρους. Ήταν αυτός που κάθε φορά ατρόμητα τα έβαζε με τους τρομοκράτες και διαμαρτυρόταν για κάθε βιαιοπραγία τους.

    Τελικά δεν τον πρόδωσε η καρδιά του, από την οποία έπασχε. Το νήμα της ζωής του έκοψαν οι σφαίρες των τρομοκρατών στο γυμναστήριο, όταν ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι πάνε να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά για να ανατινάξουν το σχολείο. Προσπάθησε να τους εμποδίσει και αυτό του στοίχισε τη ζωή. Το πυροβόλησαν στο στήθος. Όσοι βρέθηκαν εκείνη την ώρα εκεί λένε ότι αν υπάρχουν επιζώντες αυτό οφείλεται και στον πολυαγαπημένο δάσκαλό τους.

    Ήξερε συνειδητά τι έκανε ο Γιάννης Κανίδης. Ο θάνατός τους αντανακλά όλη του τη ζωή. ’νθρωπος με αρχές, με αξιοπρέπεια. Γνήσιος αγωνιστής λένε όσοι τον γνώριζαν. Το όνειρό του ήταν να έρθει στην Ελλάδα, κάτι που έγινε στις αρχές τις δεκαετίας του 90. Έζησε περίπου δύο χρόνια στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης Τελικά επέστρεψε στο Μπισλάν το 1993 συναισθανόμενος ότι είχε τις δυνάμεις να προσφέρει στο τόπο. Προτίμησε να εργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και προ πολλού μπορούσε να απολαμβάνει την ήρεμη ζωή του συνταξιούχου. Δεν ήταν ο τρόπος ζωής που του ταίριαζε.

    Έφυγε σαν ήρωας με δυνατή ελληνική ψυχή. Αυτός είναι ο καλύτερος επικήδειος για τον Γιάννη Κανίδη.

    Δ. Ριμπά

    [03] ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (12:21 UTC+2)

    Σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις μετατάξεις στο Δημόσιο προσανατολίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό άξονα την ενεργοποίηση του θεσμού της εθελοντικής μετάταξης, ενώ καταργούνται οι ανενεργές ρυθμίσεις και θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα Απογευματινή, το υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί την επανενεργοποίηση του θεσμού των εθελοντικών μετατάξεων στο δημόσιο τομέα, ένταξη όλων των αποσπασματικών ρυθμίσεων σε μια ενιαία ρύθμιση, σύνδεση της διαδικασίας των μετατάξεων με τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

    Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την αρμόδια επιτροπή, που έχει συσταθεί για την αναθεώρηση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο χαώδης που δεν μπορεί να ρυθμιστεί στο πλαίσιο του κώδικα, παρά με ειδικό νομοσχέδιο.

    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα τέσσερις είναι οι γενικές κατευθύνσεις για την εξορθολογικοποίηση του συστήματος των μετατάξεων:

    - Σύνδεση των μετατάξεων με τις νέες προσλήψεις, ώστε να διενεργούνται οι πραγματικά αναγκαίες προσλήψεις.

    - Οι εθελοντικές μετατάξεις να διενεργούνται από τους φορείς όπου πλεονάζει το προσωπικό αυστηρά προς τους φορείς όπου καταγράφονται ελλείψεις.

    - Οι μετατάξεις να αφορούν τις περιοχές εκτός Αττικής, με εξαίρεση τις παραμεθόριες περιοχές, όπου συνοστίζονται πρώην οδηγοί της ΕΘΕΛ.

    - Θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για τη διενέργεια των μετατάξεων, όπως τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έτος πρόσληψης, οικογενειακή κατάσταση.

    [04] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2004 (22:53 UTC+2)

    Η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και υποδομών μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, μετά τη σύσκεψη εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.».

    «Το πρώτο στοίχημα το κερδίσαμε. Διοργανώσαμε εξαιρετικούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες και σε λίγες ημέρες ετοιμαζόμαστε για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα μένει το δεύτερο στοίχημα, που είναι η μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των υποδομών. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της χώρας, με στόχο μία πολιτική, η οποία θα είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε η κ. Πάλλη Πετραλιά.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι παραδόθηκαν στους φορείς και τα 50 Ολυμπιακά προπονητήρια και τα περιφερειακά στάδια σε ολόκληρη την Ελλάδα πλήρως εξοπλισμένα. Παρέμειναν σε αυτά η κινητή περιουσία, δηλαδή ο αθλητικός και λοιπός εξοπλισμός.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.», Χρήστο Χατζηεμμανουήλ, οι βασικοί στόχοι της μεταολυμπιακής διαχείρισης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι:

    -Το καλύτερο δυνατό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος με πρόσθετα κόστη.

    -Η μέγιστη δυνατή επιστροφή κοινωνικών και οικονομικών ωφελημάτων στους Έλληνες πολίτες.

    -Να χρησιμοποιηθούν τα ακίνητα ως μοχλός ανάπτυξης για τις συγκεκριμένες περιοχές, μέσα στις οποίες είναι τοποθετημένα

    Ο κ. Χατζηεμμανουήλ το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων δεν μπορεί να αποτιμηθεί με ακρίβεια μέχρι να παραδώσουν οι εργολάβοι τα έργα, αλλά και τα πλήρη τεχνικά στοιχεία τέτοιας συντήρησης και λειτουργίας βάσει των οποίων μπορεί να γίνει μία πραγματικά ορθολογική και λεπτομερής αποτίμηση.

    [05] ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (19:03 UTC+2)

    Οικογενειακούς λόγους επικαλέστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την απουσία του από την χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

    «Χτες ήμουν αναγκασμένος να είμαι στη Θεσσαλονίκη για λόγους οικογενειακούς, έπρεπε να μετάσχω σε μία οικογενειακού χαρακτήρα εκδήλωση», δήλωσε εισερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης της Ελληνικής παρολυμπιακής ομάδας που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί υπήρχε πολύ μεγάλο πάθος και δυναμισμός στην εκδήλωση στο Θέατρο Βράχων».

    Ελπίζω, προσέθεσε, να κάνουμε και εκτός Αθηνών αντίστοιχες εκδηλώσεις και ήδη έχω προγραμματίσει τη συμμετοχή μου στην εκδήλωση της Λάρισας την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ για να έχουμε και εμείς ένα αντίβαρο κοντά στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «σε όποιον δεν αρέσει ας κατέβει από το τρένο», ο κ.Βενιζέλος είπε ότι «μου αρέσει πάντα η παρομοίωση του ΠΑΣΟΚ με το τρένο», διευκρινίζοντας ότι το κόμμα χρειάζεται πάντα σταθερή και σαφή κατεύθυνση, μεγάλες ταχύτητες, ηλεκτροκίνηση, ανακαινισμένο τροχαίο υλικό και μια συλλογική στρατηγική. «Συμφωνώ επίσης με τη διαπίστωση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές. Χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική ΠΑΣΟΚ που πρέπει να τη διατυπώσουμε και να την υπηρετήσουμε όλοι χωρίς καμία εξαίρεση», σημείωσε.

    Σχετικά με τις τελευταίες μεταθέσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι όσο περνάει ο χρόνος «βλέπουμε η κυβέρνηση να εφαρμόζει παλαιοκομματικού, κλασικού τύπου συμπεριφορές, αν και ο κ. Καραμανλής προεκλογικά μίλησε για επανίδρυση του κράτους, μίλησε για μια άλλη νοοτροπία, μίλησε για αξιοκρατία, για αξιοποίηση όλων των στελεχών, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων και προτιμήσεων».

    «Και στο παρελθόν έχουν γίνει αυτά, αλλά υποτίθεται ότι έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ένα άλλο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Έχουμε ένα αναθεωρημένο Σύνταγμα που προβλέπει πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες και επιβάλλει κριτήρια αξιοκρατικά και είναι κρίμα η συζήτηση να γυρίζει δεκαετίες πίσω την χώρα αυτή. Αν η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση θέλει να καλύψει κάποιες θέσεις με πολιτικά πρόσωπα πρέπει να το κάνει με τη μορφή μετακλητών υπαλλήλων όχι όμως αλλοιώνοντας την ιεραρχία και την αξιοκρατία στελεχών της διοικήσεως», κατέληξε ο κ.Βενιζέλος.

    [06] ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΩΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (16:58 UTC+2)

    Χειμώνα με υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχοπτώσεις προβλέπουν για την Ελλάδα βρετανοί και αμερικανοί επιστήμονες. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα», από έναν συνδυασμό πληροφοριών της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Met Office και του Γραφείου Μετεωρολογικών Προβλέψεων του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για τις Μακροπρόθεσμες Μετεωρολογικές Προγνώσεις του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών προκύπτει ότι ο υδράργυρος θα συγκρατηθεί σε υψηλές τιμές ως και τον ερχόμενο Φεβρουάριο σε Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Βόρεια Βρετανία, Βόρεια Ιρλανδία, Βόρεια Σουηδία και Νορβηγία, καθώς και στα μεσογειακά παράλια των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

    Η Κρήτη, η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι οι περιοχές, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών επιστημόνων υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να σημειωθούν θερμοκρασίες υψηλότερες του φυσιολογικού. Ανάλογα οι βρετανοί συνάδελφοί τους προβλέπουν θερμό χειμώνα για όλη την Ευρώπη- πλην της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και των χωρών της Βορειοανατολικής Ευρώπης.

    Οι βροχές προοιωνίζονται λιγότερες στις χώρες της Μεσογείου. Ειδικά για την Ελλάδα οι επιστήμονες του Met Office διαβλέπουν στους μετεωρολογικούς χάρτες αναβροχιές ως και τον Δεκέμβριο. Από τον Ιανουάριο η ανομβρία θα περιοριστεί νοτίως της Πελοποννήσου.

    Για το τρίμηνο του φθινοπώρου οι πιθανότητες να καταγραφούν θερμοκρασίες υψηλότερες του φυσιολογικού είναι μεγαλύτερες στην περιοχή της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου (50%-60%) και μικρότερες στην Κεντρική Μακεδονία (40%-45%) και στην υπόλοιπη Ελλάδα (45%-50%). Οι πιθανότητες εμφάνισης θερμών ημερών και τον Δεκέμβριο είναι μεγάλες για όλη τη Νότια Ελλάδα, καθώς και τον Ιανουάριο για την Κρήτη και τη Δυτική Πελοπόννησο. Για τον Φεβρουάριο οι επιστήμονες διαβλέπουν μικρότερες πιθανότητες να σημειωθούν θερμοκρασίες υψηλότερες του φυσιολογικού, κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.

    [07] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (16:41 UTC+2)

    Ευθύνες και τυχόν παραλείψεις των υπευθύνων της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης για την τριήμερη διακοπή υδροδότησης της πόλης θα διερευνηθούν, καθώς ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ιωαννίδης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

    Επίσης θα διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες για πλημμελή συντήρηση του δικτύου ύδρευσης η οποία οδήγησε σε διπλή διαρροή του σωλήνα μεταφοράς νερού από την Αραβησσό Πέλλας στη Θεσσαλονίκη.

    Τα συνεργεία της ΕΥΑΘ ολοκλήρωσαν την αντικατάσταση των τμημάτων του κεντρικού αγωγού, τα οποία είχαν παρουσιάσει ρηγματώσεις. Μετά τη διαδικασία πλυσίματος και ελέγχου του αγωγού, άρχισε να ελέγχεται η ποιότητα του νερού, ώστε αυτό να φτάνει στις βρύσες απόλυτα καθαρό.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΥΠΕΣΔΔΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (15:56 UTC+2)

    Τον οικισμό τσιγγάνων «Αγία Σοφία» του Δήμου Εχεδώρου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αθανάσιος Βεζυργιάννης, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Αρβανιτίδη.

    Ο κ.Βεζυργιάννης είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του οικισμού και συνομίλησε μαζί τους για τους τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους. Επίσης, ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Εχεδώρου για τα γενικότερα προβλήματα της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, και ιδίως για ζητήματα που άπτονται της EXPO του 2008 που διεκδικείται από τη Θεσσαλονίκη καθώς, εάν η προσπάθεια ευοδωθεί, θα φιλοξενηθεί σε χώρο που βρίσκεται στα όρια του Δήμου του (Σίνδος).

    Ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣΔΔΑ ανακοίνωσε στους κατοίκους του οικισμού τσιγγάνων «Αγία Σοφία» την χρηματοδότηση του έργου ασφαλτόστρωσης των δρόμων του οικισμού ύψους 150.000 ευρώ, την ενίσχυση του Δήμου Εχεδώρου με το ποσό των 100.000 ευρώ, για τη συντήρηση των σχολείων που λειτουργούν τόσο στον οικισμό των τσιγγάνων, όσο και σ' ολόκληρο το Δήμο Εχεδώρου, καθώς και την έγκριση 32 δανείων για τη στεγαστική αποκατάσταση των τσιγγάνων.

    Επίσης, έκανε γνωστή την πρόθεση του ΥΠΕΣΔΔΑ να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των διπλωμάτων οδήγησης τόσο για τους τσιγγάνους, όσο και για τους υπόλοιπους Έλληνες που δε διαθέτουν απολυτήριο δημοτικού σχολείου, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και την ετοιμότητα του υπουργείου να συμβάλει, στο βαθμό που του αναλογεί, στην προετοιμασία για την EXPO του 2008, με πρώτο βήμα την κάλυψη της δαπάνης για μελέτη των αναγκαίων προσαρμογών που απαιτούνται γύρω από την περιοχή που χωροθετήθηκε, για το σκοπό αυτό, στο Δήμο Εχεδώρου.

    Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Εχεδώρου ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΔΑ για την προσπάθεια που καταβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων που διαβιούν στα όρια του Δήμου Εχεδώρου, και για τη συμπαράσταση στο εγχείρημα, της περιοχής της Σίνδου αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης, να προετοιμαστούν για το μεγάλο στόχο της EXPO 2008.

    [09] ΕΛΓΑ:ΣΤΙΣ 7/9 ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ Η Β΄ΔΟΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (12:22 UTC+2)

    Την Τρίτη αναμένεται να εισπραχθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. η δεύτερη δόση εισφορών, που προκύπτουν από τη δήλωση εκτροφής από τους λογαριασμούς στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ), όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο του φορέα, Νίκο Κατσαρό.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι υπόχρεοι οφείλουν να έχουν επαρκές υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα με την ασφαλιστική τους ενημερότητα.

    [10] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ-ΣΒΒΕ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (11:28 UTC+2)

    Την έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έργων και δράσεων που αφορούν την Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή τη Δευτέρα, το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ). Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί και θα λάβει χώρο στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το προεδρείο του ΣΒΒΕ, θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, ενώ υπενθυμίζεται ότι κύριο ζητούμενό του είναι η μετατόπιση του αναπτυξιακού ενδιαφέροντος από την Αθήνα στην Περιφέρεια και ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος, το προεδρείο του ΣΒΒΕ προτίθεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις προτάσεις και τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος

    [11] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (09:57 UTC+2)

    Για το επόμενο χρονικό διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/9

    ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των μετόχων της εταιρίας την 10/09/2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 16:00, στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας στο Δήμο Κηφισιάς Αττικής (οδός Ανδρ. Μεταξά, αριθ. 5), με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Έγκριση της Συγχώνευσης της Εταιρίας με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68, 69 έως 77 του Κ.Ν. 2190/1920 ως ισχύουν, των άρθρων 1 έως και 5 του Ν. 2166/1993 και της οικείας χρηματιστηριακής νομοθεσίας και ειδικότερα α) Έγκριση του από 31/12/2003 ισολογισμού μετασχηματισμού της απορροφώμενης εταιρίας ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΕ, β) Έγκριση του από 18/6/2004 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης της Εταιρίας με την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΕ με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, καθώς και έγκριση της αναφερόμενης σε αυτό σχέσης ανταλλαγής μετοχών, γ) Έγκριση της κατ άρθρο 69 παρ. 4 του Κ.Ν. 2190/1920 Επεξηγηματικής Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου επί του από 18/6/2004 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης, δ) Έγκριση της από 28/5/2004 έκθεσης του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή για την διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της απορροφώμενης εταιρίας. και ε) Έγκριση των εκθέσεων των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για τις αποτιμήσεις των αξιών των συγχωνευομένων ανωνύμων εταιριών. 2. Αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά το ποσό των Ευρώ 4.309.542 ως εκ της συγχωνεύσεως με την έκδοση 7.182.570 νέων μετοχών και συγκεκριμένα α) κατά ποσό Ευρώ 4.171.851,18 που αντιστοιχεί στο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο της απορροφώμενης εταιρίας ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΕ, αφαιρεθέντος του ποσοστού με το οποίο συμμετέχει σε αυτό η Εταιρία μας, β) κατά ποσό Ευρώ 137.690,82 με κεφαλαιοποίηση μέρους αποθεματικού που προέρχεται από το λογαριασμό Διαφορά εκδόσεως μετοχών υπέρ το άρτιο της Εταιρίας.

    3. Τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της Εταιρίας ως συνέπεια των πιο πάνω αποφάσεων. 4. Χορήγηση ανέκκλητης εντολής προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας μας για την τακτοποίηση τυχόν κλασματικών δικαιωμάτων που θα προκύψουν από τη συγχώνευση. 5. Ορισμός εκπροσώπου για την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης συγχώνευσης της Εταιρίας μας με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρίας ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΕ και τη διενέργεια κάθε άλλης πράξης ή δήλωσης για το σκοπό αυτό. 6. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας όπως προβεί σε λοιπές ενέργειες που θεωρούνται απαραίτητες για την ολοκλήρωση της ανωτέρω συγχώνευσης. 7. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας για την ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη σύμβαση με το Σύμβουλο, τη χορήγηση αδειών και εγκρίσεων από το Χρηματιστήριο Αθηνών, την κατάρτιση του Ενημερωτικού Δελτίου, την εισαγωγή ή και διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χ.Α. και κάθε συναφούς θέματος.

    8. Έγκριση των μέχρι τώρα πράξεων ή δηλώσεων και ανακοινώσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και των εκπροσώπων ή πληρεξουσίων αυτών για το σκοπό της συγχώνευσης. 9. Διεύρυνση του εταιρικού σκοπού και τροποποίηση του σχετικού άρθρου 2 του καταστατικού της Εταιρίας. 10. Μεταφορά της έδρας της Εταιρίας, τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού της Εταιρίας. 11. Κωδικοποίηση του καταστατικού της Εταιρίας σε ενιαίο κείμενο μετά τις ως άνω τροποποιήσεις.12. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    13. Οτιδήποτε άλλο ήθελε νομίμως προταθεί από τους κ.κ. Μετόχους.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 13/9

    PLIAS A.B.E.E.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, την 13/09/2004, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα γραφεία της έδρας της στο 71ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, Βαθύ Δήμου Αυλίδος, Ν. Ευβοίας, με θέματα ημερησίας διάταξης:

    1. Έκδοση απλού ομολογιακού δανείου της Εταιρείας, σύμφωνα με τις διατάξεις 3α και 3β του Κ.Ν. 2190/1920, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003. 2. Τροποποίηση των άρθρων του Καταστατικού της Εταιρείας πού αφορούν τον τρόπο λήψεως αποφάσεως για την έκδοση ομολογιακού δανείου. 3. Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις.

    ΤΕΤΑΡΤΗ 15/9

    ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ Α.Β.Ε.Ε.Δ.Ε.Σ.

    A/ Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 15/09/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00, στα επί της οδού Κρέοντος 25, Αθήνα, γραφεία της έδρας της εταιρίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής με δικαίωμα ψήφου μετοχής καθώς και προνομιούχου χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχής της Εταιρείας, με συνένωση μετοχών (reverse split) και ανάλογη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του καταστατικού της Εταιρείας. 2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας προς συμψηφισμό ζημιών της με μείωση της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής με δικαίωμα ψήφου καθώς και προνομιούχου χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχής, και αντίστοιχη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του καταστατικού της Εταιρείας. 3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών καθώς και νέων προνομιούχων χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχών, με τιμή έκδοσης η οποία θα μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, και αντίστοιχη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του καταστατικού της Εταιρείας και κωδικοποίησή του σε ενιαίο κείμενο. 4. Έγκριση της μερικής αλλαγής στη χρήση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, που αποφασίστηκε με την από 10.07.2001 απόφαση των μετόχων αυτής και της σχετικής Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τον ν. 3016/2003 και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 5. Έκδοση από την Εταιρεία κοινού ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση και παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων έκδοσης και διάθεσης αυτού. 6. Ορισμός συνήθους απαρτίας και πλειοψηφίας (άρθρα 29 παρ. 1 και 2 και 31 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920) για τη λήψη απόφασης από τη Γενική Συνέλευση για την έκδοση απλού ή ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου και ορισμός και του Διοικητικού Συμβουλίου ως αρμόδιου οργάνου για την έκδοση ομολογιακών δανείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3156/2003 και αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 14 παρ. 2 και 22 παρ. 2 του Καταστατικού της Εταιρείας. 7. Κωδικοποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας με την ενσωμάτωση των ανωτέρω τροποποιήσεων. 8. Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις.

    B/ Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων κατόχων προνομιούχων μετοχών της εταιρίας, την 15/09/2004, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00, στα επί της οδού Κρέοντος 25, Αθήνα, γραφεία της έδρας της εταιρίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής με δικαίωμα ψήφου μετοχής καθώς και προνομιούχου χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχής της Εταιρείας, με συνένωση μετοχών (reverse split) και ανάλογη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του καταστατικού της Εταιρείας. 2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας προς συμψηφισμό ζημιών της με μείωση της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής με δικαίωμα ψήφου καθώς και προνομιούχου χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχής, και αντίστοιχη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του καταστατικού της Εταιρείας. 3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών καθώς και νέων προνομιούχων χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχών, με τιμή έκδοσης η οποία θα μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, και αντίστοιχη τροποποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του καταστατικού της Εταιρείας και κωδικοποίησή του σε ενιαίο κείμενο. 4. Έγκριση της μερικής αλλαγής στη χρήση των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, που αποφασίστηκε με την από 10.07.2001 απόφαση των μετόχων αυτής και της σχετικής Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τον ν. 3016/2003 και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 5. Έκδοση από την Εταιρεία κοινού ομολογιακού δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση και παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων έκδοσης και διάθεσης αυτού. 6. Ορισμός συνήθους απαρτίας και πλειοψηφίας (άρθρα 29 παρ. 1 και 2 και 31 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920) για τη λήψη απόφασης από τη Γενική Συνέλευση για την έκδοση απλού ή ανταλλάξιμου ομολογιακού δανείου και ορισμός και του Διοικητικού Συμβουλίου ως αρμόδιου οργάνου για την έκδοση ομολογιακών δανείων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3156/2003 και αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 14 παρ. 2 και 22 παρ. 2 του Καταστατικού της Εταιρείας. 7. Κωδικοποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας με την ενσωμάτωση των ανωτέρω τροποποιήσεων. 8. Λοιπά θέματα και ανακοινώσεις.

    ΠΕΜΠΤΗ 16/9

    ΔΕΛΤΑ PROJECT Α.Β.Ε.Τ.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 16/09/2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, οδός Λ. Ποσειδώνος 51, Μοσχάτο, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Μετατροπή των μετοχών από ανώνυμες σε ονομαστικές και αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 6 και 7 του καταστατικού. 2. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις

    [12] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (00:07 UTC+2)

    Πέθανε ξαφνικά χθες το βράδυ σε ηλικία 56 ετών, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και εφοπλιστής Σπύρος Αλεξανδράτος.

    Ο θάνατός του προήλθε σύμφωνα με τους γιατρούς από ανακοπή καρδιάς, ενώ συνέβη την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στην οικία του.

    Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    «Ο Σπύρος Αλεξανδράτος ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ένας άνθρωπος της θάλασσας, μια προσωπικότητα της ναυτιλίας δεν υπάρχει πια.

    Η προσφορά του Σπύρου Αλεξανδράτου στα ναυτιλιακά δρώμενα της χώρας μας υπήρξε ανεκτίμητη. Η απώλεια του προκάλεσε βαθύτατη θλίψη σε ολόκληρο τον ναυτιλιακό κόσμο.

    Στη σύζυγο, τα παιδιά και τους λοιπούς οικείους του εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    [13] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ Β.ΟΣΕΤΙΑ

    ’γκυρα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (19:37 UTC+2)

    Στην αιματηρή επιχείρηση, στο σχολείο στην περιοχή Μπέσλαν τη Βόρειας Οσετίας, το οποίο είχαν καταλάβει Τσετσένοι τρομοκράτες, αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος.

    Η Hόrriyet αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα στο θέμα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Βροχή αναθεματισμών» και τον πλαγιότιτλο «Περισσότεροι από 200 νεκρούς, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά και 700 τραυματίες».

    Η εφημερίδα γράφει ότι η κατάληψη στην Οσετία είχε αιματηρή εξέλιξη και κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν πολλά παιδιά. Ακόμη γράφει ότι η επιχείρηση που έγινε δεν ήταν σχεδιασμένη και αντίθετα με την εντύπωση που επικράτησε, οι όμηροι δεν ήταν μερικές εκατοντάδες αλλά 1200.

    Ρωσικές πηγές ισχυρίσθηκαν πως την εν λόγω επίθεση χρηματοδότησε η Αλ Καίντα και αρχηγός στην τρομοκρατική ενέργεια, λέγεται ότι ήταν, ο Τσετσένος Γεβλόγεβ που έφερε το ψευδώνυμο Αγά.

    Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 3 τρομοκράτες και σκοτώθηκαν άλλοι 27, όμως 4 εξ αυτών αλλάζοντας αμφίεση, διέφυγαν. Λέγεται ότι οι 9 από τους τρομοκράτες που σκοτώθηκαν, ήταν ’ραβες και ο ένας έγχρωμο. Ένας από τους τρομοκράτες λυντσαρίστηκε από τον κόσμο και μια από τις 'μαύρες χήρες' που προσπάθησε να διαφύγει με αμφίεση νοσοκόμας, συνελήφθη.

    Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις του τηλεοπτικού δικτύου ΑΤV, είπε «Δεν βρίσκω λόγια να διατυπώσω την κατάσταση στην οποία περιήλθαν αυτά τα απροστάτευτα μικρά παιδία καθώς και οι μητέρες τους». Ακόμη είπε πως δεν γίνονται διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατία και τους τρομοκράτες και ότι όσον αφορά το θέμα αυτό κρίνει σωστή τη στάση της Ρωσίας.

    Η Milliyet αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα στο θέμα παραθέτοντας σχετικές φωτογραφίες με τον ολοσέλιδο τίτλο «Πάλι έκλαψαν οι μάνες» και τον υπέρτιτλο «Οι τρομοκράτες έκαναν ασπίδες τα παιδιά και οι Ρώσοι συμπεριφέρθηκαν με απειρία». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 200.

    Η Sabah αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα στο θέμα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Σφαγή στο σχολείο» και γράφει ότι ήταν φρικιαστικό το φινάλε της κατάληψης. Ακόμη αναφέρεται και στο σοκ που υπέστησαν τα παιδιά, τονίζοντας πως όταν βρέθηκαν, κάποια στιγμή κοντά στους γονείς τους, δεν τους γνώριζαν και δεν μπορούσαν να μιλήσουν.

    Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι το τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, μετέδωσε ότι σύμφωνα με Ρώσο αρμόδιο, μεταξύ των τρομοκρατών που ετοίμασαν την έφοδο στο σχολείο, ήταν και ένας Τούρκος.

    Η Cumhuriyet προβάλλει το θέμα στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Τόλμησαν και σκότωσαν τα παιδιά». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ανθρώπινο δράμα.

    Η Vatan γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον πεντάστηλο τίτλο «Ρουλέτα Πούτιν» και στον υπότιτλο «Η ξαφνική μη σχεδιασμένη έφοδος για τη διάσωση των ομήρων μετατράπηκε σε σφαγή».

    Η Tercόman αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο «Φυγή από την κόλαση» δημοσιεύοντας ορισμένες από τις φωτογραφίες απελπισίας.

    H Yeni ͺafak δημοσιεύει τις εξελίξεις στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Τα έσωσαν αφού τα σκότωσαν».

    Η Tόrkiye γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Έγινε αυτό που φοβόταν όλοι» και τον υπότιτλο «Βιώθηκε μια δεύτερη περίπτωση θεάτρου και πέθαναν 200 άτομα».

    Η εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες αναφέρει ότι ο Πρέσβης Αλμπέρτ Τσερνίσεφ, δήλωσε πως ελπίζει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν, που αναγκάσθηκε να αναβάλει την επίσκεψη του στην Τουρκία, θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή μέχρι το τέλος του έτους.

    Η Radikal προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Βαναυσότητα και ανικανότητα» και στον υπέρτιτλο γράφει «Οι τρομοκράτες ήταν αδίστακτοι και οι Ρώσοι έκαναν λάθος».

    Η AkΊam αφιερώνει όλη την πρώτη σελίδα στο θέμα με τον τίτλο «Συνέπραξαν όλοι στη σφαγή» και στον υπότιτλο τονίζει «Όταν στις ενέργειες των τρομοκρατών που χρησιμοποίησαν ως ζωντανές ασπίδες τα παιδιά, προστέθηκε και ρωσική επιχείρηση που έγινε χωρίς καμία προετοιμασία, το σχολείο έγινε τάφος».

    Η Zaman προβάλλει στην πρώτη σελίδα το θέμα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Αιματηρό τέλος στην έφοδο που έγινε στο σχολείο».

    [14] ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΜΟ

    Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (12:54 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο θα συναντηθεί τη Δευτέρα το στις 10 πρωί, ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (ΠΜΟ), Μάικλ Ζαρόντ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο έως και την Τρίτη, ύστερα πρόσκληση του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Η επίσκεψη του κ. Ζαρόντ στην Μεγαλόνησο, εντάσσεται στο πλαίσιο προγράμματος για επαφές του με τους αρμόδιους των δέκα νέων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σκοπός της είναι η επί τόπου ενημέρωσή του για την εργασία που επιτελείται, σε ό,τι αφορά τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, για τα επίπεδα τεχνολογικής ανάπτυξης και επιστημονικής κατάρτισης του προσωπικού των υπηρεσιών.

    Παράλληλα, ο κ. Ζαρόντ επιθυμεί να πραγματοποιηθεί γόνιμος διάλογος, αναφορικά με τομείς στους οποίους θα μπορούσαν οι Υπηρεσίες των δέκα νέων Κρατών Μελών της ΕΕ να βοηθηθούν από την ΠΜΟ, ώστε να αναβαθμισθούν τόσο τεχνολογικά όσο και επιστημονικά, γνωσιολογικά.

    Ο ΓΓ της ΠΜΟ, την Τρίτη στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και θα έχει συνάντηση με το Διευθυντή και τους Ανώτερους Λειτουργούς της Υπηρεσίας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

    Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (12:45 UTC+2)

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μάλτας, George Pullicino, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τίμη Ευθυμίου.

    Ο κ. Pullicino θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις 9 το πρωί με τον υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και στη συνέχεια οι δύο άντρες θα προεδρεύσουν σύσκεψης στην οποία θα παραστούν ο γενικός διευθυντής, καθώς και οι διευθυντές των Τμημάτων Γεωργίας, Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Αναπτύξεως Υδάτων, Δασών, Αλιείας και Περιβάλλοντος.

    Στη διάρκεια των εν λόγω συναντήσεων,θα ανασκοπηθούν οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Μάλτας στο γεωργικό τομέα και θα διερευνηθούν νέοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

    Επίσης, θα γίνει ενημέρωση του Μαλτέζου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τα προγράμματα αναδασώσεων, ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας, της λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, της γεωργικής έρευνας και της χρήσης ηλιακής ενέργειας που εφαρμόζονται στην Μεγαλόνησο.

    Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Pullicino θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Μεγαλόνησο, θα επισκεφθεί τον Πειραματικό Σταθμό Θαλάσσιας Ιχθυοκαλλιέργειας στο Μενεού, καθώς και το Τρόοδος, για ενημέρωση του σε θέματα αναδασώσεων από το Τμήμα Δασών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Δ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (12:36 UTC+2)

    Για την Ουκρανία αναχωρεί αύριο ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Δώρος Θεοδώρου, προκειμένου να υπογράψει διμερή σύμβαση που αφορά τη νομική συνεργασία των δύο χωρών σε αστικά θέματα.

    Ο κ. Θεοδώρου, πέραν της συνάντησης που θα έχει με τον ομόλογό του υπουργό Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, θα έχει επαφές με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας τους προέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου αναμένεται να έχει επαφές με εκπροσώπους των Ελλήνων της διασποράς στην Οδησσό και με βάση το πρόγραμμά του θα επιστρέψει στην Μεγαλόνησο στις 10 Σεπτεμβρίου.

    [17] ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ "ΧΑΜΑΘΕΝ" ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΚΥΠΡΙΑ 2004"

    Λευκωσία, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Με την παγκόσμια πρεμιέρα της ποιητικής συμφωνίας ''Χαμάθεν'' (Από τη γη) του Κύπριου συνθέτη Χρήστου Πήττα σε ποίηση Ρόη Παπαγγέλου, ξεκινά στη Λευκωσία, το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο και για την παγκόσμια πρώτη πρεμιέρα, που είναι σήμερα, θα βρίσκονται στην Μεγαλόνησο αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

    Την ποιητική συμφωνία ''Χαμάθεν'' ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, με τους Βαγγέλη Χατζησίμο (βαρύτονο) και Κύρο Πατσαλίδη (τενόρο) με τη συμμετοχή χορωδιακού ensemble το οποίο απαρτίζουν 12 γυναικείες φωνές μέτζο σοπράνο υπό την καθοδήγηση της Καλλιόπης Γερμανού.

    Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου τον Μάιο του 2005 θα παρουσιαστεί ξανά το ''Χαμάθεν'' ,ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μεταφερθεί και στο Λονδίνο.

    λληνες δημοσιογράφοι και κριτικοί που παρακολούθησαν τις πρόβες στην Αθήνα δήλωσαν ενθουσιασμένοι για το ''Χαμάθεν'' των Χρήστου Πήττα και Ρόη Παπαγγέλου. Η τριλογία του Ρόη Παπαγγέλου γράφτηκε το 1975, με έμπνευση την καταστροφή της Κύπρου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΔΕΒΕΤΖΗ

    Αλεξανδρούπολη, 3 Σεπτεμβρίου 2004 (21:37 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι αρχές και οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης στην αργυρή Ολυμπιονίκη του τριπλούν Πηγή Δεβετζή η οποία έφτασε σήμερα το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Δημόκριτος''

    Σε δηλώσεις της η αργυρή Ολυμπιονίκης ευχαρίστησε τον κόσμο για την θερμή υποδοχή και υποσχέθηκε και άλλα μετάλλια.

    "Είναι πολύ θερμή υποδοχή.Ευχαριστώ τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης που είναι μαζί μου. Είμαι πολύ ευτυχισμένη και συγκινημένη.Δεν περίμενα τόσο πολύ κόσμο και τους ευχαριστώ όλους πολύ.

    Ένα ολυμπιακό μετάλλιο είναι ότι καλύτερο για μένα. Το όνειρο ζωής μου έγινε πραγματικότητα και εύχομαι να είμαι καλά ,υγιής για να φέρω μετάλλιο και στην επόμενη ολυμπιάδα στο Πεκίνο'', σημείωσε.

    Στην αρχαιότητα ήταν έθιμο να γκρεμίζουν τα τείχη για να υποδεχτούν τους ολυμπιονίκες.

    Με αυτόν τον τρόπο υποδέχτηκαν στην οδό Πιερίας (εκεί οπου μένει η οικογένεια της )στην Αλεξανδρούπολη την Πηγή Δεβετζή οι δικοί της ανθρωποι,οι άνθρωποι της γειτονιάς και οι φίλοι οι οποίοι την γνώριζαν από τα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό.

    Ιδιαίτερα συγκινημένος ο πατέρας της Θανάσης Δεβετζής, ο οποίος δήλωσε στο ΜΠΕ : "Πέρυσι τέτοια εποχή την υποδεχτήκαμε σαν πρωταθλήτρια Ελλάδας. Τον Μάρτη του 2004 την υποδεχτήκαμε σαν παγκόσμια πρωταθλήτρια και τώρα την υποδεχόμαστε σαν ολυμπιονίκη. Κάναμε αυτό το τείχος σήμερα εδώ για να κάνουμε μια μικρή αναπαράσταση πως έμπαιναν στις πόλεις οι αρχαίοι Ολυμπιονίκες. Εύχομαι τον θεό να την εχει καλά και να μας φέρει και άλλα μετάλλια"

    Το βράδυ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον αθλητικό Οργανισμό της ετοιμάζουν γλέντι στον φάρο της πόλης.

    Ολγα Ορφανίδου

    [19] ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ 1-1

    Θεσσαλονίκη, 3 Σεπτεμβρίου 2004 (21:29 UTC+2)

    Ισόπαλη 1-1 με την Αλβανία αναδείχθηκε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων στην πρεμιέρα του δευτέρου ομίλου των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξήχθη στην πόλη Λούζνια.

    Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 34΄ με τον Τσιάνι και η ομάδα του Στέλιου Μανωλά ισοφάρισε στο 57΄ με τον Βαγγέλη Μάντζιο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα τελείωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Λεοντίου στο 78΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Σε γενικές γραμμές η εθνική μας ήταν καλύτερη και το τελικό σκορ τη αδικεί. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε τον ομοσπονδιακό προπονητή, Στέλιο Μανωλά που θα πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές για να αποκτήσει η ομάδα την ανάλογη φρεσκάδα.

    [20] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΛΟΓΩ ΦΟΒΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Λος ’ντζελες, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (20:54 UTC+2)

    Οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν το διεθνές αεροδρόμιο του Λος ’ντζελες λόγω πιθανής, όπως ανακοινώθηκε, παραβίασης των όρων ασφαλείας, καθώς και ενός ξεχωριστόύ περιστατικού σε σημείο ελέγχου αποσκευών του αεροδρομίου.

    Όπως μεταδίδει το BBC, για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκαν οι σταθμοί επιβίβασης 6, 7 και 8, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους, όταν αναφέρθηκε η παρουσία ενός υπόπτου άνδρα. Κλειστός επίσης είναι και ο διεθνής τερματικός σταθμός Τομ Μπράντλεϊ, όπου σημειώθηκε το δεύτερο περιστατικό.

    Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου που προέβη στη σχετική ανακοίνωση δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες, ωστόσο, λίγο αργότερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι σκουριασμένες μπαταρίες ενός φακού εξερράγησαν την ώρα που η τσάντα στην οποία βρισκόταν, περνούσε από έλεγχο ακτινών-Χ. Ραδιοφωνικός σταθμός του Λος ’ντζελες μετέδωσε ότι τρία άτομα τραυματίστηκαν από την έκρηξη.

    Οι αναχωρήσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο έχουν ανασταλεί προσωρινά και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται από την περιοχή του αεροδρομίου, καθώς έχουν αποκλειστεί οι γύρω δρόμοι.

    Το αεροδρόμιο του Λος ’ντζελες, με οκτώ σταθμούς επιβίβασης για πτήσεις εσωτερικού και έναν για τις διεθνείς πτήσεις, γνωστό με τον κωδικό LAX, είναι από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο.

    [21] ΜΠΟΥΣ:ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Ουάσιγκτον, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στο μακελειό στο δημοτικό σχολείο της Βόρειας Οσετίας, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Είδαμε τη φρίκη του τρόμου στη Ρωσία και είμαι σε θέση να φανταστώ την αγωνία στις καρδιές των μαμάδων και των μπαμπάδων αυτών των παιδιών της Ρωσίας, είπε ο αμερικανός πρόεδρος, κατά την ομιλία του στην πολιτεία του Οχάιο, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας

    «Να γιατί αυτή η χώρα πρέπει να είναι ισχυρή και ακλόνητη και να μην υποχωρεί ποτέ. Πρέπει να φέρουμε τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε.

    [22] ΠΟΥΤΙΝ:ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Μόσχα, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (19:15 UTC+2)

    Τη διαπίστωση ότι δεν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας έκανε στη διάρκεια 11λεπτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του μετά την αιματηρή λήξη της ομηρίας στο σχολείο του Μπεσλάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι «οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα ασφαλείας πολύ πιο αποτελεσματικό και να απαιτήσουμε από τις δυνάμεις ασφαλείας μας να δράσουν κατά τρόπο σύμφωνο προς το ύψος των προκλήσεων»

    «Στο εγγύς μέλλον πρόκειται να λάβουμε μέτρα που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της ενότητας της χώρας. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα για τη διαχείρηση των κρίσεων, περιλαμβανομένων και νέων προσεγγίσεων για τις δραστηριότητες των δυνάμεων της τάξης. Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και θα νικήσουμε τον εχθρό», είπε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να υποκύπτουμε στους εκβιασμούς».

    «Σήμερα απευθύνω προπαντός λόγια συμπαράστασης και συμπάθειας στους ανθρώπους που έχασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν σε τούτη τη ζωή, τα παιδιά τους, τους δικούς τους ανθρώπους», ανέφερε ο Ρώσος Πρόεδρος.

    [23] ΜΠΑΣΑΓΕΦ: Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Λονδίνο, 4 Σεπτεμβρίου 2004 (14:41 UTC+2)

    "Τα ίχνη οδηγούν στον Μπασάγεφ" γράφει η γερμανική "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ". Υστερα από κάθε βαριά τρομοκρατική επίθεση, ο ηγέτης των Τσετσένων ανταρτών, Ασλάν Μασχάντοφ, σπεύδει να ανακοινώσει, σχεδόν τελετουργικά, ότι οι άνθρωποί του δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έγινε.

    Ετσι και τώρα, εκπρόσωπός του δήλωσε στην ηλεκτρονική «Chechenpress»: «Κάθε τρομοκρατική κίνηση εναντίον πολιτών εξυπηρετεί όσους υπερθεματίζουν τις βίαιες λύσεις». «Οσα συμβαίνουν στη Β. Οσετία είναι εντελώς αφύσικα και τα αφύσικα λαμβάνουν χώρα όπου κι οι καταστάσεις είναι αφύσικες», κατηγορώντας τη ρωσική ηγεσία πως «ακολουθεί εγκληματική πολιτική απέναντι στους λαούς του Καυκάσου».

    Ο αρχηγός Μασχάντοφ

    Είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τον ρόλο κι την επιρροή του Μασχάντοφ - αφού τουλάχιστον η ρωσική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει επισήμως διαφορά μεταξύ αυτού και των Τσετσένων που υπερηφανεύονται για τρομοκρατική δράση.

    Ο πλέον διαβόητος απ' αυτούς είναι ο Σαμίλ Μπασάγεφ - αυτός επετέθη με τους μαχητές του το '95 στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας σε νοσοκομείο στο Μπουντιονόφσκ (Ρωσία), σκοτώνοντας 150 άτομα και παίρνοντας ομήρους χιλιάδες, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων που κόστισε τη ζωή σε 100 άτομα τον Ιούνιο στην Ινγκουσετία. Και τα ίχνη από το σχολειό στο Μπεσλάν οδηγούν σ' αυτόν.

    Οι τρομοκράτες που συνέλαβαν τους ομήρους ήταν Τσετσένοι και Ινγκούσιοι που, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δήλωσαν μέλη της «ομάδας Σαλαχίν- Ριάντους» η οποία, κατά γενική ομολογία, κατευθύνεται από τον Μπασάγεφ.

    Γνωστός είναι κι ο επικεφαλής των απαγωγέων, Μαγκομεντ Γέβλογεφ, περισσότερο γνωστός ως «Μαγκάς». Γεννημένος το '78 στο Γκρόσνι προσχώρησε το '96 στους αντάρτες, συναντήθηκε το '99 με τον Μπασάγεφ και ηγήθηκε της φετινής επίθεσης στην Ινγκουσετία. «Προφανώς, ο Μπασάγεφ δεν βρίσκεται μόνον πίσω από την ομηρία των παιδιών στο ρωσικό σχολειό», γράφει η «Ζ.Τσ.», «αλλά και πίσω απ' όλο το κύμα τρομοκρατίας, που ξεκίνησε με την κατάρριψη των δύο "Τουπόλεφ" και συνεχίστηκε με τη βομβιστική επίθεση αυτόχειρος στο μετρό της Μόσχας.

    Είναι γνωστό από καιρό πως κι οι τρεις ανωτέρω επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από αυτόχειρες γυναίκες της Τσετσενίας που προφανώς εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδο του Μπασάγεφ -ενώ μία τέταρτη από τις λεγόμενες "μαύρες χήρες" βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, καθ' οδόν προς τη Ρωσία, κάτι που προξενεί μεγάλο φόβο για περαιτέρω επίθεση».

    Ακρωτηριασμένος

    Ο Σαμίλ Μπασάγεφ ηγείται της πλέον ακραίας πτέρυγας του τσετσενικού αντάρτικου. Η γυναίκα και τα έξι παιδιά του σκοτώθηκαν στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας από ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο, ο ίδιος προκάλεσε σε ανοιχτή μάχη σοβαρή ήττα των ρωσικών στρατευμάτων που οδήγησε τέλη Αυγούστου 1996 στην υποχώρησή τους βάσει της συνθήκης του Τσασαβιούρτ.

    Τον Ιανουάριο του 1998 διορίστηκε για έξι μήνες πρωθυπουργός Τσετσενίας από τον Α. Μασχάντοφ. Στην αποχώρηση των ανταρτών από το Γκρόσνι, τον Ιανουάριο του 2000, έχασε ένα πόδι από νάρκη, γλίτωσε όμως τη σύλληψη από Ρώσους στρατιώτες καταφεύγοντας στο βουνό. Χαιρέτισε την υποστήριξή του από ισλαμιστικές ομάδες, των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν συμπεριλαμβανομένων, ενώ η Ρωσία τον ενοχοποίησε για τις βομβιστικές επιθέσεις σε ρωσικές κατοικίες τον Σεπτέμβριο του '99.

    Τον Νοέμβριο του 2002 ανέλαβε από σελίδα των ανταρτών στο Διαδίκτυο την ευθύνη για τους ομήρους στο θέατρο της Μόσχας και δήλωσε παραίτηση από κάθε θέση της ανταρτικής οργάνωσης τού Μασχάντοφ, εκτός των ταγμάτων διαφωτισμού και δολιοφθοράς. Οργάνωσε επίσης τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε Τσετσενία και Ρωσία που κόστισαν τη ζωή εκατοντάδων ατόμων (2002 και 2004).

    Ο Μπασάγεφ απολαύει του σεβασμού και του θαυμασμού των Τσετσένων, που τον συγκρίνουν με τον θρυλικό ήρωα του αντιρωσικού απελευθερωτικού αγώνα, τον ηγέτη των μουσουλμάνων του Νταγκεστάν και των Τσετσένων ανταρτών, Σαμίλ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 4 September 2004 - 18:13:38 UTC