Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
  • [02] ΣΤΟΥΣ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [03] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [04] ΠΕΝΤΑΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕΒΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ- ΘΑΝΟΥ- ΤΖΕΚΟΥ
  • [05] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΟΜΙΝΗΣ
  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [08] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
  • [10] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η ΝΔ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [11] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ
  • [12] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΝΚΑ
  • [13] ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ 90% ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΜΜ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [15] ΕΩΣ ΤΙΣ 24/9 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ
  • [16] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
  • [17] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ
  • [18] ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ ΛΕΕΙ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ
  • [19] ΣΤΙΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ "ΚΥΠΡΙΩΝ 2004"
  • [20] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ
  • [21] ΤΡΙΠΛΟΥΝ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Η ΔΕΒΕΤΖΗ
  • [22] ΦΡΑΝΤΣ ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ: ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ
  • [23] ΠΡΙΜ 4.000.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ EURO
  • [24] ΣΤΙΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Α ΚΑΙ Β ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [25] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΛΥΜΠΑΔΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
  • [26] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΡΟΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
  • [27] Η ΕΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [28] ΡΩΣΙΑ: ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ
  • [29] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [30] O "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΓΙΟΡΤΗ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΛΓΑΡΑ
  • [32] "ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ"-ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ
  • [34] Ο ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

  • [01] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (16:14 UTC+2)

    Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή για την αντιμετώπιση του θέματος του ντόπινγκ στο χώρο του αθλητισμού προτείνει η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και είχε ως θέμα το νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα, την αθλητική δικαιοσύνη και τα οικονομικά των ΠΑΕ.

    "Απευθυνόμαστε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε με ενδελεχή συζήτηση και πνεύμα συναίνεσης να αντιμετωπιστεί το θέμα του ντόπινγκ. Το ντόπινγκ είναι μια πρακτική που απειλεί ευθέως τις αθλητικές αξίες που τιμήσαμε στην Ελλάδα, αλλά απειλεί, επίσης, και τη ζωή και υγεία των νέων ανθρώπων", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό.

    Πρόσθεσε πως δεν θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για ζητήματα για τα οποία αυτήν τη στιγμή διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, ενώ για το θέμα που έχει προκύψει με χρηματοδοτήσεις σωματείων και προπονητών σημείωσε ότι αναμένεται το πόρισμα του εισαγγελέα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ακόμη ότι από το καλοκαίρι του 2003 είχε συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, το οποίο όμως δεν λειτούργησε και επισήμανε πως η κυβέρνηση της ΝΔ εξέδωσε υπουργική απόφαση, επεξεργασμένη από τους κ.κ. Κακλαμάνη και Ορφανό, στην οποία κατονομάζονται οι απαγορευμένες ουσίες. "Η κυβέρνηση προωθεί αυστηρό έλεγχο ντόπινγκ όλων των Ελλήνων αθλητών διότι πάγιος στόχος μας ήταν η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα να εμπνεύσει τους νέους και τις νέες να στραφούν στον αθλητισμό και όχι να μείνουν μακριά από αυτόν λόγω του ντόπινγκ", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι "οι γονείς έχουν το δικαίωμα να είναι βέβαιοι ότι η ενασχόληση των παιδιών τους με τον αθλητισμό δεν θα βλάψει την υγεία και τη ζωή τους".

    Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει δράσεις για αυστηρό έλεγχο των γυμναστηρίων και των αθλητικών σωματείων καθώς και των ομοσπονδιών σχετικά με την διακίνηση και χρήση ουσιών ντόπινγκ, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνεργαστούν πάνω στον κοινό στόχο. Έτσι η κυβέρνηση θα προωθήσει την εναρμόνιση των καταστατικών των αθλητικών φορέων και τη θέσπιση αυστηρών ποινών καθώς και τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την παρακολούθηση.

    Τέλος επανέλαβε ότι το θέμα του ντόπινγκ είναι μεγάλο και διεθνές πρόβλημα με βαθιές ρίζες, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, καθώς και ο συντονισμός δράσης με διεθνείς παράγοντες.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό στόχο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, το όλο σύστημα που αφορά τα θέματα βίας, αθλητικής δικαιοσύνης και οικονομικής εξυγίανσης των ΠΑΕ, να λειτουργεί ορθολογικά και με τους κανόνες που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη. "Συμφωνήσαμε ότι τα μέτρα τα οποία προτείνουμε είναι εκείνα που μπορούν να δώσουν διέξοδο στη λειτουργία των αθλητικών ανωνύμων εταιριών» κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [02] ΣΤΟΥΣ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβιβ, 31 Αυγούστου 2004 (17:57 UTC+2)

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε δύο λεωφορεία που σημειώθηκαν σήμερα στο νότιο Ισραήλ, στην πόλη Μπιρσίμπα, μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

    Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κοντά σε εμπορικό κέντρο της πόλης που μέχρι τώρα δεν είχε επηρεασθεί ιδιαίτερα από την αντιπαράθεση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές πρόκειται για τη πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ μετά από αρκετούς μήνες.

    Η τελευταία επίθεση αυτοκτονίας είχε σημειωθεί στις 14 Μαρτίου στη πόλη Ασντόντ, ένα λιμάνι του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10 άτομα.

    Εν τω μεταξύ άγνωστος ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του στρατιωτικού σκέλους της ριζοσπαστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς για τη διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο νότιο Ισραήλ με τηλεφώνημά του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο άγνωστος είπε ότι οι επιθέσεις είναι έργο των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ-Κάσαμ σε αντεκδίκηση για τον Άχμαντ Γιασίν και Αμπντελαζίζ Αλ-Ραντίσι, τους δύο ηγέτες της Χαμάς που δολοφονήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο από το Ισραήλ.

    Την ίδια ώρα τις επιθέσεις καταδικάζει η Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δηλώνει ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα διεξαχθεί "με όλες μας τις δυνάμεις".

    [03] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 31 Αυγούστου 2004 (20:15 UTC+2)

    Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν (πέντε κατά άλλες πηγές ) και πάνω από δέκα τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη που σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στην είσοδο κεντρικού σταθμού μετρό στο βόρειο τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, μετέδωσαν τα πρακτορεία ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ και Ιντερφάξ επικαλούμενα πηγές του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτου Ανάγκης. Εκπρόσωποι της ρωσικής αστυνομίας ανέφεραν ότι από την πολύ δυνατή έκρηξη πολλά κτίρια της περιοχής υπέστησαν ζημιές.

    [04] ΠΕΝΤΑΩΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕΒΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ- ΘΑΝΟΥ- ΤΖΕΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (16:19 UTC+2)

    Πεντάωρη κατάθεση για την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου και Τζέκου, έδωσε σήμερα στο γραφείο της εισαγγελέως Αθηνάς Θεοδωροπούλου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής.

    «Εθεσα υπόψη της εισαγγελέως όλα τα στοιχεία που γνωρίζω για την υπόθεση», τόνισε κατά την έξοδό του από το γραφείο της κ. Θεοδωροπούλου, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής και συνέχισε αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ σε βάρος του: «Πιστεύω ότι ο κ. Ρογκ έχει ενημερωθεί ότι με συνάντησε. Θα περίμενα να ζητήσει συγγνώμη, γιατί τέτοιες λέξεις δεν ταιριάζουν σε πρόεδρο της ΔΟΕ».

    [05] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (18:19 UTC+2)

    Στη συγκρότηση Πολιτικού Οργάνου το οποίο θα τον πλαισιώνει προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Το Όργανο αυτό θα αποτελείται από τους συντονιστές των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών (Διαμαντοπούλου, Δαμανάκη, Πάγκαλος, Παπαδόπουλος, Παπουτσής, Τσούρας) το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Ρέππας), τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο (Καστανίδης), τον πέμπτο αντιπρόεδρο της Βουλής (Πετσάλνικος) και το γραμματέα της ΚΕ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το Όργανο αυτό θα συνεδριάζει κάθε Τρίτη υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου ενώ έργο του θα είναι ο συντονισμός των κινήσεων του κόμματος και η λήψη πολιτικών αποφάσεων.

    Για το θέμα ρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για τις αποφάσεις αυτές. Ωστόσο ανέφερε πως ό,τι αποφάσισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και ανασυγκροτείται «είναι καλώς καμωμένο».

    «Σημασία δεν έχει αν μετέχει το ένα ή το άλλο πρόσωπο. Σημασία έχει να υπάρχουν όργανα, διαδικασίες, σημεία συνάντησης, συναίνεσης, έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ με τον δυναμισμό του, το εύρος του να εκφράζει αυτόν τον κόσμο και να κάνει βήματα προς τα εμπρός» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΟΜΙΝΗΣ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (20:41 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Λυκούργο Κομίνη, είπαν στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών συγγενείς φίλοι και συνάδελφοί του.

    Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μανώλης Μαθιουδάκης, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη της δημοσιογραφικής οικογένειας για τον πρόωρο χαμό του «δασκάλου της δημοσιογραφίας».

    Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωσταντόπουλος και πολλοί βουλευτές.

    Μεταξύ των στεφανιών ήταν και αυτό του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (20:40 UTC+2)

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας ανήκουν πια στην Ιστορία. Ο Αύγουστος του 2004, μας γέμισε με αισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης γιατί καταφέραμε ενωμένοι όλοι οι Έλληνες να πετύχουμε αυτό που αρκετοί αμφισβητούσαν: να δημιουργήσουμε εδώ, στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, μια ανεπανάληπτη γιορτή Ειρήνης, Πολιτισμού και Συμφιλίωσης των λαών, την ίδια ώρα που ολόκληρος ο κόσμος ζει σε ένα παρατεταμένο κλίμα φόβου, αβεβαιότητας και αγωνίας για το μέλλον», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα.

    Η πρόεδρος της Βουλής συνεχάρη τους Ελληνες αθλητές για τις διακρίσεις τους καθώς επίσης και τους εθελοντές και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία των Αγώνων.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε θλιβερά, αρνητικά φαινόμενα που δεν αποφεύχθηκαν και σ' αυτούς τους αγώνες, φαινόμενα που δυσφημούν τον αθλητισμό, όπως η εμπορευματοποίηση, η πιθανή χρήση φαρμακευτικών ουσιών, με σκοπό τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, μεμονωμένες μαζικές εκδηλώσεις που διατάραξαν την ηρεμία και την αντικειμενικότητα έναντι όλων των αθλητών»

    «Συνολικά πάντως, αποδείξαμε οι Έλληνες, πως αισθανόμαστε όχι απλώς ξένοι, αλλά αντίθετοι προς τέτοια φαινόμενα και πρέπει τώρα, με την πρόσθετη ευθύνη που έχουμε ως οι άμεσοι συνεχιστές της παράδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, να πρωταγωνιστήσουμε σε μια πανανθρώπινη προσπάθεια που θα στοχεύει στην επαναφορά του αθλητισμού στις αληθινές, ανθρώπινες και ηθικές του διαστάσεις. Και να το πράξουμε αυτό, αγνοώντας το οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο κόστος», σημείωσε.

    Τέλος, κάλεσε τις Ελληνίδες και τους να δώσουν το «παρών» και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες μέρες στην Αθήνα, τιμώντας, με τον τρόπο αυτό, το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης και επιδοκιμάζοντας την ηρωική προσπάθεια των αθλητριών και των αθλητών που θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους αυτούς τους αγώνες.

    [08] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (19:21 UTC+2)

    Φωτιά ξέσπασε σε ισόγεια αποθήκη νεωτερισμών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 14:40 μ.μ. σε αποθήκη της οδού Ερμού 37, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία με αποτέλεσμα να καούν άδεια χαρτοκιβώτια, η ξύλινη είσοδος της αποθήκης και είδη νεωτερισμού.

    Στο σημείο μετέβησαν 3 πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία έσβησαν τη φωτιά. Ενοικος της πολυκατοικίας, ηλικίας 45 ετών, στην προσπάθεια του να σβήσει τη φωτιά υπέστη ελαφρά εγκαύματα στα πόδια και στα χέρια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    [09] ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (18:58 UTC+2)

    Το φορτηγό της εκστρατείας κατά των διακρίσεων ξεκινά αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, το ταξίδι του σε 10 χώρες της ΕΕ, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων.

    Στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σύνθημα «Ναι στην πολυμορφία. Όχι στις διακρίσεις», η οποία στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους που απορρέουν από τη νέα νομοθεσία κατά των διακρίσεων, το φορτηγό θα συμβάλει στις προσπάθειες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις και να προωθήσει την πολυμορφία. Η Odile Quintin, Γενική Διευθύντρια Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Βέλγος Υπουργός Ισότητας, Christian Dupont θα κατευοδώσουν το φορτηγό που θα επισκεφθεί 19 πόλεις σε 10 χώρες της ΕΕ, σε διάστημα τριών μηνών.

    Το φορτηγό θα ταξιδεύσει σε δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 2004 στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Πολωνία, στη Λετονία, στη Δανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, στη Γαλλία και στην Ιταλία. Σε κάθε χώρα, εθνικές προσωπικότητες, μεταξύ άλλων τραγουδιστές και πολιτικοί, θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για το πέρασμα του φορτηγού.

    «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του φορτηγού, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας», δήλωσε η κ. Quintin.

    Ο συντονισμός των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις 19 πόλεις σταθμούς, θα αναληφθεί από κοινού με τους εθνικούς εταίρους της εκστρατείας- υπουργεία, ενώσεις εργοδοτών και εργαζομένων- που θα προβάλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

    [10] ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η ΝΔ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (18:49 UTC+2)

    «Επαναλειτουργεί το Β ΄θερινό τμήμα της Βουλής χωρίς ημερήσια διάταξη και νομοθετικό έργο για τις συνεδριάσεις της 1ης και της 2ας Σεπτεμβρίου, επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει έτοιμα νομοσχέδια να εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Τμήματος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης.

    «Η σημερινή αδράνεια της Κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την σπουδή την οποία επέδειξε εν μέσω θέρους στα τέλη Ιουλίου, όταν με επείγουσες διαδικασίες έφερνε προς ψήφιση "ύποπτες" διατάξεις για τη δίωξη στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Εκπαίδευσης και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», πρόσθεσε.

    «Η συμπεριφορά αυτή της Ν.Δ. συνιστά ευθεία παραβίαση της κοινοβουλευτικής δεοντολογίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου», κατέληξε.

    [11] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΝ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (18:04 UTC+2)

    Mε επιτυχία ανταποκρίθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες αναχωρήσεις της Ολυμπιακής οικογένειας.

    Ο ΔΑΑ εξυπηρέτησε 856 κινήσεις αεροσκαφών, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ κινήσεων για το αεροδρόμιο, ξεπερνώντας κατά 8% το προηγούμενο ρεκόρ κινήσεων αεροσκαφών (795) που σημειώθηκε στις 12 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ώρας αιχμής (1μμ-2μμ) οι κινήσεις αεροσκαφών ανήλθαν σε 56 (1 κίνηση ανά 1,1 λεπτό).

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του αερολιμένα, «ολυμπιακό ρεκόρ» σημειώθηκε στη χρονική ακρίβεια των πτήσεων, όπου το 85% εκτελέστηκαν στην ώρα τους. Η επίδοση αυτή είναι εξαιρετική σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, όπου την αντίστοιχη ημέρα μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν σημειωθεί πολύωρες καθυστερήσεις.

    Ρεκόρ σημειώθηκε και στις αναχωρήσεις, καθώς χθες αναχώρησαν 43.361 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 9.327 μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας. Συνολικά εξυπηρετήθηκαν 69.000 επιβάτες, ξεπερνώντας κατά 10% το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιας γενικής επιβατικής κίνησης (62.746 επιβάτες) που είχε σημειωθεί το 2001.

    Ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ Αλφρεντ βαν ντερ Μιρ δήλωσε: "Ολοι οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και υπερήφανοι για το γεγονός ότι ακόμη και την ημέρα με την υψηλότερη ροή αναχωρήσεων το αεροδρόμιο λειτούργησε υποδειγματικά και ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις, χάρη στον έγκαιρο και άρτιο επιχειρησιακό σχεδιασμό".

    [12] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΙΝΚΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (16:56 UTC+2)

    Ο Γιώργος Λεχουρίτης ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ΙΝΚΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το νεό διοικητικό συμβούλιο.

    Πρώτος αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Δρούτσας και Β' Αντιπρόεδρος η Μαρία Σαραντίτη, Γενικός Γραμματέας ο Κωνσταντίνος Τσέκερης, Ειδικός Γραμματέας ο Χριστόδουλος Πάντος και Ταμίας ο Ιωάννης Φιλιόπουλος. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκαν οι Θεόδωρος Πάνου, Χαράλαμπος Δεληνταδάκης, Δημήτριος Μάρδας, Χρήστος Κάκαλης και Κωνσταντίνος Σκιαδάς.

    Μετά την εκλογή του ο νέος πρόεδρος της ΓΟΚΕ κ. Λεχουρίτης επισήμανε ότι ο αείμνηστος Χαράλαμπος Κουρής δημιούργησε το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα και αφιέρωσε όλη του τη ζωή σ΄αυτό.

    "Θα συνεχίσουμε τη δυναμική πορεία της ΓΟΚΕ με ακόμη δυνατότερη φωνή, στο πλευρό του Έλληνα καταναλωτή, για το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής, για το δικαίωμά του να απολαμβάνει ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες. Για το δικαίωμά του να είναι ένας καταναλωτής που τον σέβονται, για το δικαίωμά του σε ένα καλύτερο σήμερα και ένα άριστο αύριο", τόνισε ο νέος πρόεδρος

    [13] ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (16:43 UTC+2)

    Κόντρα στην πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), ως αποτέλεσμα της απορρόφησης των πιέσεων στα βαριά χαρτιά, αλλά και συνεπεία της βελτίωσης της εικόνας των κλάδων που πλαισιώνουν την περιφέρεια.

    Ενθαρρυντικό στοιχείο για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές η κατοχύρωση της ζώνης των 2.300 μονάδων, ενώ τον προβληματισμό τους εντείνει η διατήρηση του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα των συναλλαγών καταγράφοντας μικρά κέρδη της τάξης του 0,25% και διαμορφώθηκε στις 2.314,26 μονάδες, έχοντας αναρριχηθεί ενδοσυνεδριακά έως το επίπεδο των 2.314,98 μονάδων, ενώ το χαμηλότερό του σημείο συνάντησε στην ζώνη των 2.288,90 μονάδων.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ-ΜΕΤΟΧΕΣ

    Αναιμικός καταγράφηκε και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος και ανήλθε στο ποσό των 74 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 3.225,62 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων.

    Ισορροπημένο εμφανίστηκε το ισοζύγιο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, με τις 107 να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 174 πτωτικών και 122 αμετάβλητων.

    Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΚΟΡ-ΦΙΛ (10,96%) και της ΥΙΟΥ ΧΑΤΖΗΚΡΑΝΙΩΤΗ (8,57%), ενώ στον αντίποδα, πιέσεις εκδηλώθηκαν στους τίτλους των ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ (11,97%) και της ΕΛΛΑΤΕΞ (11,43%).

    ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

    ΔΕΙΚΤΟΒΑΡΕΙΣ ΚΛΑΔΟΙ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον εικοσάρη των επιλεγμένων blue chips να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,46%, έναντι κερδών 0,26% για τον FTSE/ASE 140 και πτώσης για αυτούς που πλαισιώνουν την περιφέρεια. Συγκεκριμένα, πτώση σε ποσοστό της τάξης του 0,52% σημείωσε ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης, έναντι απωλειών 0,48% για τον Small Cap 80 της μικρής.

    Αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται κατά 0,86% το δε δεύτερο να υποχωρεί σε ποσοστό της τάξης του 0,40%.

    Η ενίσχυση στον τραπεζικό κλάδο αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των ΚΥΠΡΟΥ (2,13%), ΕΤΕ (1,35%) και της ALPHA BANK (0,81%). Στον αντίποδα, οι πιέσεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, είναι απόρροια των ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν στις μετοχές των ΛΑΝ ΝΕΤ (6,16%) και του ΟΤΕ (1,33%).

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τους εννέα από αυτούς να τερματίζουν στο «κόκκινο».

    Μπροστάρης της πτώσης αναδείχθηκε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (1,38%) και ακολούθησε ο κλάδος των ασφαλειών (1,10%), με αιχμή του δόρατος τις πιέσεις στις μετοχές των εταιριών ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ (5,88%), ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΠΙΣΤΗ (1,16%) και ΦΟΙΝΙΞ-Metrolife (1,03%).

    Πτώση υψηλότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν και οι δείκτες των ειδών λύσεων πληροφορικής και των κατασκευαστικών, υποχωρώντας κατά 1,04% αντίστοιχα.

    Κατά 0,41% υποχώρησε ο δείκτης των εκδόσεων και εκτυπώσεων και ακολούθησαν οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου (0,23%), της κλωστοϋφαντουργίας και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,13% αντίστοιχα) και του χονδρικού εμπορίου (0,09%).

    Αντιθέτως, της ανόδου ηγήθηκε ο κλάδος των βασικών μετάλλων, παρουσιάζοντας ανοδική ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 1,50% και ακολούθησαν οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,37%), των βιομηχανιών και της πληροφορικής (0,33% αντίστοιχα) των συμμετοχών (0,30%), των διυλιστηρίων (0,23%), των επενδύσεων 90,10%) και της παράλληλης αγοράς (0,01%).

    [14] ΑΥΞΗΣΗ 90% ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΜΜ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (15:57 UTC+2)

    Εντυπωσιακή αύξηση, της τάξης του 90% σε σχέση με πέρυσι, σημείωσαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων οι ημερήσιες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) στην Αθήνα, οι οποίες ξεπέρασαν τις 3.500.000 την ημέρα.

    Τα πρώτα στοιχεία από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το υπουργείο Μεταφορών καταδεικνύουν ότι ποσοστό περίπου 90% του συνόλου των μετακινήσεων που είχαν σχέση με τις ολυμπιακές δραστηριότητες, εξυπηρετήθηκαν από τα ΜΜΜ.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με παρουσίαση-απολογισμό, που πραγματοποιήσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, στη διάρκεια των Αγώνων σημειώθηκε τριπλασιασμός των ημερήσιων μετακινήσεων των ΗΣΑΠ, που ξεπέρασαν τις 650.000 και υπερδιπλασιασμός εκείνων του μετρό, οι οποίες υπερέβησαν τις 700.000 την ημέρα.Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% των ημερήσιων μετακινήσεων με λεωφορεία της ΕΘΕΛ που ξεπέρασαν τις 1.800.000.

    Περισσότεροι από 600.000 επιβάτες μετακινήθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με τον Προαστιακό. Με το Τραμ εξυπηρετήθηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων περισσότερες από 1.000.000 μετακινήσεις.

    ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ.Λιάπη, λαμβάνονται άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

    -Συνέχιση της παρουσίας εκπροσώπου του ΟΑΣΑ σε τρεις βάρδιες στο ΘΕΠΕΚ, για το συντονισμό της λειτουργίας όλων των Φορέων των ΜΜΜ.

    -Διατήρηση του θεσμού της διαχείρισης πλήθους σε κεντρικούς τερματικούς σταθμούς και κομβικά σημεία των αστικών συγκοινωνιών.

    -Διατήρηση της αναβαθμισμένης λειτουργίας του Κέντρου Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης (185) του ΟΑΣΑ σε 24ωρη βάση και σε τρεις γλώσσες.

    -Παραγωγή αναβαθμισμένης ποιότητας ενημερωτικού υλικού για τις αστικές συγκοινωνίες.

    -Διατήρηση τεσσάρων Ολυμπιακών Γραμμών της ΕΘΕΛ, με τροποποιήσεις στις ενδιάμεσες στάσεις και στο συνολικό μήκος των γραμμών: των Χ14 Σύνταγμα - Μαρούσι, Χ22 Πειραιάς (Στ. ΗΣΑΠ) - Νίκαια, Χ27 Ελληνικό Αγ. Δημήτριος (Στ. ΜΕΤΡΟ) και Χ29 Περιστέρι Αγ. Αντώνιος (Στ. ΜΕΤΡΟ)

    -24ωρη λειτουργία πέντε λεωφορειακών γραμμών :

    *Γραμμή Χ14, Σύνταγμα Μαρούσι της ΕΘΕΛ

    *Γραμμή 040, Πειραιάς Σύνταγμα της ΕΘΕΛ

    *Γραμμή 11 του ΗΛΠΑΠ (Πλ. ΚολιάτσουΠαγκράτιΝ. Ελβετία)

    *Γραμμή Ε95, Σύνταγμα Αεροδρόμιο, της ΕΘΕΛ

    *Γραμμή Ε96, Πειραιάς Αεροδρόμιο, της ΕΘΕΛ

    -Διατήρηση της 24ωρης λειτουργίας του Τραμ, της λειτουργίας της ΑΜΕΛ και του Προαστιακού από 0500 έως 0200 κατά το μήνα Σεπτέμβριο και προσαρμογή της λειτουργίας των ΗΣΑΠ στο ίδιο χρονικό διάστημα από 0500 έως 0200.

    -Διατήρηση των Ολυμπιακών δρομολογίων των ΗΣΑΠ στην περίοδο 700 έως 2200 καθημερινά με αυξημένο αριθμό συρμών ώστε να εξασφαλισθεί συχνότητα διελεύσεων όπως και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    -Μείωση του χρόνου διαδρομής του Τραμ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου με την προσαρμογή της σηματοδότησης των κόμβων που θα εξασφαλίσει προτεραιότητα στο μέσο. Με τον τρόπο αυτό θα συντομευτούν κατά 10' οι σημερινοί χρόνοι των διαδρομών.

    -Στρατηγική κατανομή των γερανοφόρων του ΟΑΣΑ στο λεκανοπέδιο και επέκταση των ωρών λειτουργίας τους.

    -Ενίσχυση της αστυνόμευσης των λεωφορειολωρίδων._

    [15] ΕΩΣ ΤΙΣ 24/9 ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (15:41 UTC+2)

    Παρατείνεται έως την 24η Σεπτεμβρίου του 2004 η προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών και την επίδοση εκπρόθεσμων αρχικών ή συμπληρωματικών δηλώσεων χωρίς κυρώσεις, σύμφωνα με σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προχώρησε στην εν λόγω κίνηση ανταποκρινόμενο στα πολλά αιτήματα πολιτών και αφού έλαβε υπόψη του τη χρονική συγκυρία (των θερινών διακοπών, της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων κλπ). Στο μεταξύ, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομιών επισημαίνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση προθεσμίας.

    [16] Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Βουκουρέστι, 31 Αυγούστου 2004 (20:24 UTC+2)

    Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος θα επισκεφθεί αύριο το Βουκουρέστι μετά από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Ο κ. Μορατίνος θα έχει συνομιλίες με τον Ρουμάνο πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου, με τον πρωθυπουργό Αντριαν Ναστάσε και θα παραβρεθεί στην ετήσια συνάντηση διπλωματών που διοργανώνει το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ιωάννα Ράντου

    [17] ΣΧΟΛΙΟ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Αγκυρα, 31 Αυγούστου 2004 (19:18 UTC+2)

    Προσπάθειες για μια «λογική λύση», όπως χαρακτηριστικά είπε, στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καταβάλλει η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διέψευσε, μάλιστα, τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το θέμα της Χάλκης εξετάστηκε στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) της Τουρκίας.

    Ο κ. Γκιούλ είπε ακόμη ότι η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες στην Τουρκία αποτελεί καθήκον του κράτους, ενώ σε ό,τι αφορά στα στοιχεία των πωληθέντων σε ξένους ακινήτων στην Τουρκία, όπως παρουσιάσθηκαν από τον Τύπο, είπε πως αυτά είναι διογκωμένα καθ' ότι εμφανίζονται ως πωληθέντα σε ξένους, ακίνητα Τούρκων πολιτών, ελληνικής καταγωγής.

    [18] ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΙΣΡΑΗΛ ΛΕΕΙ ΣΤΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 31 Αυγούστου 2004 (18:41 UTC+2)

    Διέψευσε τα περί κρίσης στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ ο βουλευτής Αδάνων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

    Λίγο πριν αναχωρήσει μαζί με τα άλλα μέλη της τετραμελούς επιτροπής του ΑΚΡ για το Ισραήλ, ο κ. Τσελίκ δήλωσε ότι κακώς έχει δοθεί η εντύπωση ότι υφίσταται κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ και πρόσθεσε πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΚΡ ενέχει μεγάλη σημασία καθώς αποτελεί ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών.

    Κατά την επίσκεψη, η επιτροπή θα εκθέσει τις τουρκικές απόψεις σχετικά με την περιοχή και θα ακούσει τα αιτήματα της άλλης πλευράς, είπε ο κ. Τσελίκ και πρόσθεσε: "Δεν κομίζουμε κάποια νέα πρόταση για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διαμάχης, απλώς επιδιώκουμε να εξετάσουμε επιτόπια τις τελευταίες εξελίξεις".

    [19] ΣΤΙΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ "ΚΥΠΡΙΩΝ 2004"

    Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2004 (18:30 UTC+2)

    Το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια'', η μεγαλύτερη γιορτή του πολιτισμού στην Κύπρο, ανοίγει για 14η φορά τα "φτερά" του την 4η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου αγκαλιάζει τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες ενώ για πρώτη φορά ενώνει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και οικουμενική γλώσσα έκφρασης συναισθημάτων.

    Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή στο θέμα της επιλογής των εκδηλώσεων η οποία έγινε με στόχο την παροχή ευκαιρίας εκπροσώπησης ή συμμετοχής σε αυτές, κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των Κυπρίων δημιουργών και των κυπριακών καλλιτεχνικών σχημάτων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

    Λευκωσία, 31 Αυγούστου 2004 (18:26 UTC+2)

    Στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά του α΄ εξαμήνου του 2003 διαμορφώθηκε το ύψος των ζημιών που παρουσίασε το α΄ εξάμηνο του 2004 το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), εάν εξαιρεθούν οι ζημιές που παρουσίασε η θυγατρική εταιρεία Hellas Jet, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των ΚΑ Τάσος Αγγελής.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΤΡΙΠΛΟΥΝ: ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ Η ΔΕΒΕΤΖΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (18:20 UTC+2)

    Στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά βρέθηκε σήμερα για προπόνηση η ασημένια Ολυμπιονίκης του τριπλούν, Πηγή Δεβετζή. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εξήγησε ότι θέλει να πάρει μέρος στον τελικό των γκραν-πρι στις 19 Σεπτεμβρίου στο Μονακό και μετά σκέφτεται να πάει διακοπές.

    «Θέλω να πάω στο Μονακό, στον τελικό των γκραν-πρι και μετά να κλείσω την χρονιά. Θα επιδιώξω ένα καλό άλμα, γιατί όχι και καλύτερο από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δεβετζή, η οποία τονίζει ότι ήταν απόλυτα πετυχημένη η παρουσία του ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Αποτελούν μεγάλη επιτυχία τα 16 μετάλλια. Δεν έχουμε ξαναπάρει τόσα μετάλλια. Ο στίβος τα πήγε καλά, άσχετα να μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα. Θα είναι χαραγμένη στο μυαλό όλων μας για πολλά χρόνια. Προσωπικά θα δουλέψω σκληρά ώστε να αγωνιστώ και το 2008 στο Πεκίνο και να διεκδικήσω το χρυσό μετάλλιο», τόνισε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

    [22] ΦΡΑΝΤΣ ΜΠΕΚΕΝΜΠΑΟΥΕΡ: ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (18:03 UTC+2)

    Με αφορμή το ξεκίνημα της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου κυπέλλου 2006 για την ευρωπαϊκή ζώνη, ο πρόεδρος της γερμανικής Οργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2006, Φραντς Μπεκενμπάουερ, απηύθυνε χαιρετισμό σε όλες τις χώρες που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας με σαγήνεψαν, αλλά τώρα ολοκληρώθηκαν και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία στη φαντασία του κοινού. Τα κράτη της Ευρώπης αρχίζουν τους προκριματικούς τους στις αρχές Σεπτεμβρίου με όλο το δράμα και τις συγκινήσεις που περιλαμβάνει αυτό. Θα δούμε θρίαμβο και δάκρυα, καθώς το όνειρο ενός έθνους να λάβει μέρος στην κορυφαία διοργάνωση μπορεί να κριθεί από ένα και μόνο περιστατικό, ένα γκολ ή μια απώλεια», τόνισε ο κ. Μπεκενμπάουερ και συνέχισε: «Συχνά θυμάμαι το 1989 και την περίοδο που διετέλεσα προπονητής της Γερμανίας. Πήγαμε στον τελευταίο προκριματικό αγώνα εναντίον της Ουαλίας και χρειαζόμασταν μια νίκη. Διατηρούσαμε την επιτυχία του 2-1, αλλά μόλις μερικά λεπτά πριν από τη λήξη οι Ουαλοί είχαν μια χρυσή ευκαιρία να ισοφαρίσουν. Εάν πετύχαιναν δεύτερο γκολ, θα είχαμε αποκλειστεί, αλλά τελικά προχωρήσαμε και κερδίσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία. Ακόμα και σήμερα, λεω στον κόσμο ότι το δυσκολότερο ματς στο δρόμο για τον τίτλο ήταν ο προκριματικός ενάντια στην Ουαλία.

    Τα ποδοσφαιρικά κράτη του κόσμου διεκδικούν 31 θέσεις δίπλα στη διοργανώτρια Γερμανία στο τουρνουά του 2006. Θα ήθελα να ευχηθώ σε κάθε διαγωνιζόμενη χώρα την καλύτερη τύχη στη διάρκεια των επόμενων μηνών μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκριματικοί τον Νοέμβριο του 2005.

    Σας υπόσχομαι ότι ολόκληρη η Γερμανία πάλλεται από προσμονή για το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία του αθλήματος. Οι προετοιμασίες μας είναι σε καλό δρόμο, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα υπέροχα στάδια που δημιουργούμε και η συνεργασία μας με τη FIFA χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ως πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής θεωρώ προσωπικό μου προνόμιο να κατέχω ενεργό ρόλο σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα. Ο ρόλος του οικοδεσπότη είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη πρόκληση.

    Το επίσημο σλόγκαν μας λεει: «Ωρα να κάνουμε φίλους». Με αυτό κατά νου, σας δίνω τις καλύτερες ευχές εκ μέρους ολόκληρης της οργανωτικής ομάδας».

    [23] ΠΡΙΜ 4.000.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ EURO 2004

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (17:02 UTC+2)

    Υψηλό πριμ της Πολιτείας θα δοθεί στους διεθνείς ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Πορτογαλία.

    Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού θα δοθεί συνολικά το ποσό των 4.000.000 ευρώ το οποίο θα διανεμηθεί στα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

    [24] ΣΤΙΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ Α ΚΑΙ Β ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (16:57 UTC+2)

    Στις 19 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τελικά τα πρωταθλήματα Α' και Β' Εθνικής. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αθανάσιος Κανελλόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος λίγες ημέρες νωρίτερα έστειλε έγγραφο στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου γνωστοποιεί ότι δεν συντρέχει λόγος αναβολής της έναρξης των πρωταθλημάτων, λόγω των Παραολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Αθήνα.

    [25] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΟΛΥΜΠΑΔΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2004 (16:55 UTC+2)

    Στοιχεία για την υπόθεση Κεντέρη Θάνου Τζέκου έδωσε σήμερα στον εισαγγελέα ο αναπληρωτής αρχηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής Μανώλης Κολυμπάδης.

    Κατά την κατάθεση που διήρκεσε τέσσερις ώρες, ο κ. Κολυμπάδης απάντησε στις ερωτήσεις του εισαγγελέα.

    [26] ΙΣΡΑΗΛ: ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΡΟΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Τελ Αβιβ, 31 Αυγούστου 2004 (19:03 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρόν, θα έχει αργότερα σήμερα στο πρωθυπουργικό γραφείο διαβουλεύσεις για θέματα ασφάλειας και όπως επισημαίνεται από πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ενόψει ενδεχόμενης απάντησης στη διπλή επίθεση στην πόλη Μπιρσίμπα, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση "Χαμάς".

    Ηδη έγιναν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ, για τα ίδια θέματα, με τον υπουργό Άμυνας Σαούλ Μοφάζ, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Μοσέ Γιααλόν τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Αβι Ντίχτερ, μετέδωσε το Ρόυτερ.

    [27] Η ΕΕ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Βρυξέλες, 31 Αυγούστου 2004 (18:52 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε σήμερα τις συνθήκες διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία, στις οποίες νίκησε ο υποψήφιος της Μόσχας Αλού Αλχάνοφ, και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    "Δεν ήμασταν παρατηρητές, αλλά επανειλημμένα μας αναφέρθηκε ότι αυτή η εκλογή δεν ήταν ούτε ελεύθερη ούτε δίκαιη", δήλωσε η Έμα Ούντγουιν, εκπρόσωπος του επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν.

    "Θα ασκήσουμε πίεση για να πραγματοποιηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να οργανωθούν με τρόπο που να μπορεί να χαρακτηριστεί ελεύθερος και δίκαιος", πρόσθεσε.

    Ο Αλού Αλχάνοφ νίκησε στις προεδρικές εκλογές της Τσετσενίας από τον πρώτο γύρο με 73,48% των ψήφων.

    [28] ΡΩΣΙΑ: ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Μόσχα, 31 Αυγούστου 2004 (18:48 UTC+2)

    Οι ειδικές ρωσικές δυνάμεις (FSB) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι πιθανοί δράστες της διπλής αεροπορικής τρομοκρατικής επίθεσης της 24ης Αυγούστου ήταν επιβάτες που τα διαβατήριά τους έφεραν τα ονόματα Σατσίτα Τζεμπιρχάνοβα και Αμάντα Ναγκάγιεβα, ονόματα που πιθανολογείται οτι είναι τσετσενικά, μεταδίδουν τα ρωσικά μμε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της FSB οι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν την ταυτότητα των δύο αυτών επιβάτιδων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατείχαν πλαστά διαβατήρια.

    [29] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΑΛΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Βερολίνο, 31 Αυγούστου 2004 (18:45 UTC+2)

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επέκρινε την απαγωγή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων στο Ιράκ και είπε ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση των ομήρων. Ο Φίσερ, που έφθασε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε συγκλονισμένος από την απαγωγή των δύο δημοσιογράφων--της εφημερίδας "Λε Φιγκαρό" ο Μαλμπρινό και του "Radio France International" o Σεσνό--και ανέφερε ότι θα εκφράσει την "πλήρη αλληλεγγύη" της Γερμανίας προς τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ με τον οποίο θα συναντηθεί αργότερα. Νωρίτερα έγινε δεκτός από το αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Γερμανία στις 2 Νοεμβρίου.

    [30] O "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (14:29 UTC+2)

    Mε τo έργο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή ανεβαίνει στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης το Θεσσαλικό Θέατρο. Ο «Φιλοκτήτης» είναι ένα έργο που ο τραγικός ποιητής έγραψε στα 90 του χρόνια, και θεωρείται ισάξιο των μεγάλων του τραγωδιών που φτάνουν ως εμάς.

    «Πρόκειται για μία δύσκολη παράσταση με απαιτήσεις. Μία παράστασην τη οποία οι θεατρολόγοι θεωρούν ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Σοφοκλή. Η παράσταση είναι ένα ζωντανός οργανισμός που τον κρίνει το αποτέλεσμα . Στην παράσταση αυτή προσπάθησα να συνδέσω το χτες με το σήμερα και το αύριο» είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Ιορδανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Ο Νικήτας Τσακίρογλου που ερμηνεύει το ρόλο του Φιλοκτήτη επισήμανε ότι η παράσταση δημιούργησε πολύ καλές εντυπώσεις όπου κι αν παίχτηκε, από την Κύπρο έως την Επίδαυρο. «Οι συντελεστές έσκυψαν πάνω στο κείμενο και μέσα από αυτό οδηγήθηκαν. Σημείο των καιρών ότι δεν σκύβουμε πάντα στα κείμενα για να τα δούμε και να ξαναζήσουμε τις ψυχές των ηρώων. Πρέπει να δούμε γιατί γράφτηκε ένα έργο και γιατί μπορεί να μιλήσει στο σήμερα, να πλησιάσουμε στο αρχαίο δράμα με σεμνότητα αφού αφουγκραστούμε του κώδικες που βρήκαν κάποιοι άλλοι πριν από μας. Η παράσταση δεν κάνει θέατρο αλλά κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει απέναντι σε ένα αρχαίο κείμενο» πρόσθεσε ο κ Τσακίρογλου.

    Το έργο πραγματεύεται τη μοίρα ενός πονεμένου και μοναχικού ανθρώπου, του Φιλοκτήτη, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας και τώρα ζει μόνος σ' ένα ακατοίκητο νησί, αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες. Βασιλιάς της Μαγνησίας, γιος του Ποίοντα, βασιλιά της Μιλιάδας (Θεσσαλίας) και της Μεθώνης, ο Φιλοκτήτης κληρονόμησε το τόξο του Ηφαίστου, που άνηκε πριν στον Ηρακλή, από τον πατέρα του και αναδείχθηκε σε κορυφαίο τοξότη. Όταν οι Δωριείς αποφασίζουν να αποπλεύσουν για την Τροία, ο Φιλοκτήτης αναλαμβάνει να τους οδηγήσει στο νησί της θεάς Χρυσής (πιθανότατα πρόκειται για την Άρτεμη), που μόνο εκείνος γνωρίζει που βρίσκεται, για να πραγματοποιήσουν εκεί θυσία στο όνομα της θεάς, όπως πρόσταζε σχετικός χρησμός.

    Όταν φτάνουν, μια ύδρα -φύλακας του ιερού, σταλμένη από τη θεά Ήρα- δαγκώνει το Φιλοκτήτη στο πόδι. Η δυσοσμία που αφήνει η πληγή του και οι συνεχείς κραυγές πόνου του Φιλοκτήτη εμποδίζουν το τελετουργικό και αναγκάζουν τους συμπολεμιστές τους, με προτροπή του Οδυσσέα, να τον αφήσουν μόνο και σακάτη πια σε ένα ερημικό νησί (ίσως τη Λήμνο), συνεχίζοντας οι ίδιοι το ταξίδι προς το Ίλιον, αγνοώντας τις ικεσίες του να τον σκοτώσουν και να τον γλιτώσουν από τον πόνο.

    Δέκα χρόνια αργότερα οι Έλληνες θα ξαναθυμούνταν το Φιλοκτήτη. Ένας χρησμός τους πληροφορεί πως η Τροία δεν θα πέσει, παρά μόνο αν φτάσει εκεί το τόξο του Ηρακλή, που μόνο ο Φιλοκτήτης είχε τη δύναμη να τανύσει, και ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, έρθει από τη Σκύρο και φορέσει τη σφυρηλατημένη από τον Ήφαιστο πανοπλία του πατέρα του. Αφού πρώτα ο Οδυσσέας φέρνει το Νεοπτόλεμο στην Τροία, μαζί αναχωρούν για τη Λήμνο για να φέρουν και τον πληγωμένο Φιλοκτήτη. Όμως εκείνος δεν είναι διατεθειμένος να βοηθήσει αυτούς που φέρθηκαν τόσο σκληρά. Η παρέμβαση του θεοποιημένου Ηρακλή, ωστόσο, θα πείσει το Φιλοκτήτη και θα οδηγήσει τους Έλληνες στη νικηφόρα έκβαση του 10ετούς πολέμου.

    Σε ηλικία 90 ετών και λίγο πριν γράψει το κύκνειο άσμα του, τον "Οιδίποδα επί Κολωνώ", ο Σοφοκλής δεν έχει εγκαταλείψει την "εκμετάλλευση" των απόηχων του Τρωικού Πολέμου. Οι αρρώστιες και ο φυσικός πόνος είναι, όπως και στις "Τραχίνιες" ή τον "Αίαντα" κεντρικό θέμα. Όμως αυτό δεν είναι παρά η αφορμή για να προχωρήσει ο τραγικός σε μια βαθύτερη στιβάδα νοημάτων: οι ηθικοί δισταγμοί, το δίκαιο και το άδικο, η θεία δίκη, η καταπάτηση δικαιωμάτων χάριν "μεγάλων σκοπών", ακόμα και ο κοινωνικός στιγματισμός της οποιασδήποτε "ανικανότητας" είναι μερικά μόνο από τα θέματα που αναλύονται.

    Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Άγγελου Αγγελή, κοστούμια Αγνής Ντούτση, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία: Ισίδωρου Σιδέρη, μουσική διδασκαλία Νένης Ζάππα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου, Νίκος Ψαρράς, Γιώργος Κέντρος, Πέτρος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας. Χορός: Κωνσταντίνος Γεωργίου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Πυγμαλύων Δαδακαρίδης, Θανάσης Δόβρης, Μανόλης Θεοδωράκης, Μανόλης Ιωνάς, Γιώργος Κολοβός, Κωνσταντίνος Λάγκος, Θανάσης Μαργαρίτης, Στράτος Μενούτης, Όθων Μεταξάς, Γιώργος Νανούρης, Πέτρος Πετράκης, Βασίλης Ρίσβας, Μανόλης Σειραγάκης, Γιάννης Σιδεράς, Γρηγόρης Σταμούλης, Ακόλουθος: Βασίλης Καρμίρης

    [31] ΓΙΟΡΤΗ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΛΓΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (11:59 UTC+2)

    Γιορτή Ρυζιού διοργανώνει ο δήμος και το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη ημέρα της Γιορτής Ρυζιού είναι αφιερωμένη στα παιδιά και περιλαμβάνει ποδηλατοδρομία, το θεατρικό παιχνίδι «Το λούνα παρκ», παράσταση Καραγκιόζη και συναυλία από τη μουσική σχολή «ΣΑΡΙΣΑ» στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Αγωγής.

    Στις 4 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θράκης στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια του ρυζιού. Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν χοροί της Μακεδονίας καθώς επίσης τραγούδια και χοροί από την Πολωνία με το 40μελές πολωνέζικο συγκρότημα της περιοχής Hrubieszow , στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων. Στις 6 Σεπτεμβρίου θα δοθεί μουσικοχορευτική παράσταση από το σύλλογο «Κολχίς» ενώ την επομένη θα τελεστεί εσπερινός και θα πραγματοποιηθεί περιφορά της εικόνας Γεννέσιον της Θεοτόκου και θα ακολουθήσει συναυλία παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής με τη χορωδία του δήμου Χαλάστρας. Η Γιορτή Ρυζιού θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου με αρχιερατική θεία λειτουργία, μουσική συναυλία με το συγκρότημα του Θύμιου Γκογκίδη και λαϊκό γλέντι.

    [32] "ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ"-ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (11:43 UTC+2)

    Το 1ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών καθώς και τον 1ο Διαγωνισμό Ποντιακού Τραγουδιού και Λύρας διοργανώνει 1-5 Σεπτεμβρίου ο Πολιτιστικός Οργανισμός Μετεώρων του δήμου Πολίχνης υπό την τίτλο «Πατρίδας αροθυμία». Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στον Πόντιο τραγουδιστή Χρύσανθο.

    Το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα πραγματοποιηθεί 1-3 Σεπτεμβρίου στα πάρκα Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αρκαδίου καθώς και στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύα Βρύση με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε μια αμιγώς προσφυγική περιοχή , όπου παραμένει άσβεστη η νοσταλγία (αροθυμία) των Ποντίων για τις χαμένες πατρίδες. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διοργανωθεί και ποντιακό γλέντι με παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.

    Στο Διαγωνισμό Ποντιακού Τραγουδιού και Λύρας που θα πραγματοποιηθεί 4-5 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύα Βρύση θα συμμετάσχουν νέα παιδιά που ασχολούνται με την ποντιακή λύρα και το τραγούδι ενώ στους νικητές θα απονεμηθούν ως βραβεία ταξίδια στο εξωτερικό. Ο Διαγωνισμός στοχεύει στο να δοθεί στους νέους που ασχολούνται με τη διατήρηση της ποντιακής κληρονομιάς, η δυνατότητα να διακριθούν.

    [33] ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (09:45 UTC+2)

    Με μία μουσική γιορτή που θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στις 13 Σεπτεμβρίου (9:00μμ) θα γιορτάσει ο Ιανός για τα 20 χρόνια του . Στην γιορτή θα συμμετέχουν οι: Λουδοβίκο; των Ανωγείων, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Ντίνο Χριστιανόπουλο και την παρέα του Τσιτσάνη (Νίκος Στρουθόπουλος μουσική-φωνή, Νίκος Ζυγούρας κιθάρα-φωνή, Δώρα Στρουθοπούλου φωνή).

    Οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Ιανός για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα αρχίζουν στις 18/9 στις 12 το μεσημέρι με την παρουσίαση του βιβλίου «Το τέλος του εφιάλτη» του Παναγιώτης Μπαλτάκου. Ομιλητές θα είναι οι : Αντώνης Σαμαράς, ευρωβουλευτής, Γιάννης Ιωαννίδης, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μανθόπουλος, δικηγόρος ,Μαριάννα Βιλδιρίδη, παιδαγωγός Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, δικηγόρος.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου στις 8:00 το βράδυ, η βιβλιοθηκονόμος και παιδαγωγός Άντα Φωτοπούλου θα παρουσιάσει το πρώτο της βιβλίο «Παιδιά, πάμε στο χωριό μου για τρύγο;».Ομιλητές: Σοφία Γαβριηλίδου, διδάκτωρ παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Άννα Λιαμάδη-Κώστογλου, εκπαιδευτικός, Τασούλα Τσιλιμένη, λέκτορας πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Στις 9 Οκτωβρίου 2004, 12:00 το μεσημέρι, θα γίνει η παρουσίαση των βιβλίων «Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης 1955-1985» Β΄τόμος, του Ευάγγελου Χεκίμογλου και της Ευφροσύνης Ρούπα και «Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ο αιώνα». Ομιλητές: Ευάγγελος Χεκίμογλου, συγγραφέας, διδάκτωρ A.Π.Θ. και διευθυντής της πολιτιστικής εταιρείας Eπιχειρηματιών B. Eλλάδος ,Ευφροσύνη Ρούπα, ιστορικός εφαρμοσμένων τεχνών, Νίκος Τσιαρτσιώνης, υπουργός Μακεδονίας Θράκης

    Εκδηλώσεις στην Αθήνα

    Εξάλλου ο Ιανός έχει προγραμματίσει και δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Οκτώβριο στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στις 4 Οκτωβρίου 2004, ώρα 12:30 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Μιχάλης Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Με μολύβι και χαρτί. Στιγμές ανασκόπησης». Ομιλητές: Μαριέττα Γιαννάκου, υπουργός Παιδείας, Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος Γιώργος Μπαμπινιώτης, πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.

    Η επόμενη εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ο συγγραφέας Ντίνος Χριστιανόπουλος θα παρουσιάσει τα βιβλία του «Οι ρεμπέτες του ντουνιά» και «Η κάτω βόλτα», θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Λόγου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

    [34] Ο ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2004 (09:32 UTC+2)

    Μετά από τις εμφανίσεις του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο την περασμένη Άνοιξη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βγαίνει ξανά «στο δρόμο» για τις ανάγκες της καλοκαιρινής του περιοδείας και φτάνει στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 13 Σεπτεμβρίου (21.30). 

    Ύστερα από δέκα χρόνια παρουσίας στο Ελληνικό τραγούδι, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δοκιμάζει, μακριά από συνταγές επιτυχίας, μία διαφορετική προσέγγιση της μουσικής του, μέσα από την ελευθερία, την ανατροπή και το σεβασμό προς το υλικό.

    Στη συναυλία του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα παρουσιάσει την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, τις « Περιπέτειες ενός προσκυνητή», τραγούδια από τους προηγούμενους δίσκους του, καθώς και τραγούδια άλλων δημιουργών, διασκευασμένα από τον ίδιο για κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο, κρουστά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα.

    Μαζί του επίσης επί σκηνής θα βρίσκονται οι πολυ- μουσικοί: Μιλτιάδης Παπαστάμου (βιολί, μαντολίνο ,φυσαρμόνικα), Τάσος Παπαστάμου ( βιολί, ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Καλούδης (βιολοντσέλο, κλασική κιθάρα, κρουστά, τύμπανα), Σωτήρης Λεμονίδης (πιάνο ,πλήκτρα, ηλεκτρονικά), Μιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα, μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρονικά) και Χρυσόστομος Μπουκάλης ( κοντραμπάσο). Οι φωτισμοί θα γίνουν από τον Κωνσταντίνο Αλεξίου, ενώ την ευθύνη του ήχου θα έχουν ο Βαγγέλης Λάππας και ο Κώστας Βάμβουκας, όλοι βασικοί και σταθεροί συνεργάτες του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 31 August 2004 - 18:14:24 UTC