Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ 28οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [02] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ
  • [03] ΖAK ΡΟΓΚ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [04] ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΧΕ Ο ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΧΡΗΣΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΚΟΜΙΝΗ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ
  • [08] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
  • [09] ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ Ν.ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.ΣΙΟΥΦΑ- Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
  • [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9.000 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕΣΩ ΔΑΑ
  • [13] ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [14] "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ"
  • [15] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [16] "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ"
  • [17] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
  • [18] ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ
  • [19] ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΛΙΜΑ
  • [20] ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
  • [21] ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΕ: ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [22] Ο ΜΠΑΛΝΤΙΝΙ ΧΡΥΣΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ
  • [23] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [24] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [25] ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ
  • [26] ΜΠΟΥΣ: ΕΙΜΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [27] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ
  • [28] "ΜΑΚΕΛΕΙΟ" ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [29] ΤΟ 28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
  • [30] Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ
  • [31] ΟΙ STOMP ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΙ 28οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (08:48 UTC+2)

    Στην ιστορία ετοιμάζονται να περάσουν οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Το μαγικό πανηγύρι των λαών ολοκληρώνεται απόψε στο ΟΑΚΑ με μία φαντασμαγορική τελετή λήξης, όπου θα γίνει παράδοση παραλαβή της Ολυμπιακής σημαίας. Το επόμενο ραντεβού θα είναι σε τέσσερα χρόνια στο Πεκίνο.

    Η τελετή λήξης θα ξεκινήσει στις 9:15 το βράδυ και ένα τέταρτο αργότερα θα γίνει η απονομή των μεταλλίων στους μαραθωνοδρόμους. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος των τελετών έναρξης και λήξης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, υποσχέθηκε θέαμα ανάλογο με αυτό της 13ης Αυγούστου στην τελετή έναρξης- που καθήλωσε δισεκατομμύρια ανθρώπους στους τηλεοπτικούς δέκτες.

    Στην αποψινή τελετή λήξης θα πάρουν μέρος 2.200 εθελοντές, θα συμμετάσχουν 100 κουδουνάτοι και 60 πόντιοι χορευτές ενώ θα υπάρχει ένα χωράφι με 14.000 κομμάτια σίτου. Απόψε θα παραδοθεί στην Κίνα η σκυτάλη των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οι Έλληνες θα αποχαιρετίσουν την Ολυμπιακή Φλόγα με τη μουσική του Μάνου Χατζηδάκη.

    Η βραδιά θα έχει σημαιοφόρο της ελληνικής αποστολής τον Πύρρο Δήμα και έντονο ελληνικό χρώμα με τραγουδιστές που εκπροσωπούν τα σημαντικότερα είδη του ελληνικού τραγουδιού. Όλοι θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να κλείσει με πανηγυρικό τρόπο η μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [02] ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2004 (19:34 UTC+2)

    Το ασημένιο μετάλλιο που πήρε ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει το χαμόγελο στο Θεσσαλονικιό γίγαντα. του Ταε Κβο Ντο που ήθελε μόνο το χρυσό.

    «Τώρα όλα είναι καλά και δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με την υγεία μου. Ζαλίστηκα. Δεν έγινε τίποτε διαφορετικό», τόνισε ο Ελληνας ολυμπιονίκης και συνέχισε: «Ξεκίνησα δυνατά και έκανα επιθέσεις. Μπήκα αποφασιστικά και κυνήγησα από την αρχή το χρυσό. Είχα πολύ πάθος, αλλά έγινε αυτό που έγινε. Ποτέ δεν έχω χάσει με αυτόν τον τρόπο».

    Ο ίδιος πάντως σχολίασε και γιατί δεν χάρηκε όσο έπρεπε αυτό το ασημένιο μετάλλιο. «Δεν μπορώ να χαμογελάσω, γιατί ήθελα το χρυσό. Ο τρόπος που έχασε δεν με αφήνει ικανοποιημένο, ενώ δεν μπόρεσα να ευχαριστήσω τον κόσμο που ήρθε εδώ για να με στηρίξει. Είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά και ήθελα πολύ αυτό το χρυσό. Αργότερα θα είναι καλύτερα», τόνισε ο Αλέξανδρος Νικολαίδης.

    Πάντως ο ασημένιος ολυμπιονίκης χάρισε το μετάλλιο στην οικογένειά του, στον κόσμο που ήρθε στο γήπεδο, αλλά και στον κόσμο που όλο το τελευταίο διάστημα τον στήριξε, ενώ αποκάλυψε ότι θα δώσει και πάλι το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    [03] ΖAK ΡΟΓΚ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (14:26 UTC+2)

    Για εξαιρετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί, λίγες ώρες πριν από την τελετή λήξης της κορυφαίας διοργάνωσης. «Είμαστε όλοι πανευτυχείς για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Όλα ήταν εξαιρετικά. Είχαμε τις καλύτερες εμπειρίες των τελευταίων χρόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για την ασφάλεια στη χώρα μας ο πρόεδρος της ΔΟΕ συμπλήρωσε: «Είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Το Ολυμπιακό Χωριό και οι εγκαταστάσεις ήταν εξαιρετικές, το κοινό ζεστό και ο αριθμός πάνω από τον αρχικό στόχο. Οι άνθρωποι εξαιρετικοί οικοδεσπότες».

    Όσον αφορά στις υποθέσεις ντόπινγκ τόνισε: «Η προσπάθεια ξεκίνησε από το Σολτ Λέικ όπου βρέθηκαν 7 κρούσματα. Στο Σίδνεϊ βρέθηκαν 11. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 22 και ο κατάλογος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Θεωρώ επιτυχία της ΔΟΕ τους ελέγχους αντιντόπινγκ και ελπίζω οι έλεγχοι να επεκταθούν με τη συνεργασία του WADA. Όνειρο μου να γίνουν κάποτε Αγώνες με μηδενικά θετικά αποτελέσματα, αν και ξέρω ότι αυτό είναι αδύνατον».

    Ο κ.Ρογκ μίλησε και για την υπερπροσπάθεια του Πύρρου Δήμα να κατακτήσει το τέταρτο Ολυμπιακό του μετάλλιο. «Πέρασα από όλα τα αθλήματα και κάποιες προσπάθειες με συγκίνησαν ιδιαίτερα ως άνθρωπο και ως πρώην αθλητή. Συγκινήθηκα με τον Δήμα όταν κατέκτησε το μετάλλιο, τον Κορζενιόφσκι», είπε.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε δική του υπόδειξη για έλεγχο στους Κώστα Κεντέρη Κατερίνα Θάνου, γεγονός που έχει αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, υποστηρίζοντας πως υπήρξε τηλεφώνημα από τον κ.Ρογκ ήταν απόλυτος: «Φυσικά, ούτε που ξέρω τον κύριο, ούτε έχω τηλεφωνηθεί μαζί του. Αν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις καλά θα είναι να επισκεφτεί άμεσα κάποιον ψυχίατρο».

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Σεβαστής διευκρίνισε για το θέμα: «Είχα επικοινωνία με τον κ. Ρογκ όχι όμως τηλεφωνική. Η επικοινωνία μας ήταν προσωπική το μεσημέρι της Πέμπτης όπου κλήθηκα να πάω στο Κάραβελ να συναντηθώ με τον κ. Ρογκ όπως και έγινε, όπου μου ζήτησε να ενημερώσω τη ΔΟΕ που βρίσκονται οι αθλητές μας».

    [04] ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΧΕ Ο ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΧΡΗΣΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2004 (20:18 UTC+2)

    Τραγική κατάληξη είχε ο διαπληκτισμός δυο ανδρών, χρηστών ναρκωτικών, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μέσα στον χώρο των κοιμητηρίων της Αγίας Παρασκευής Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, 36χρονος, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, σκότωσε τον 25χρονο Γ. Γεωργιάδη, καταφέροντάς του πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι με τσιμεντόλιθο, μετά από έντονη λογομαχία.

    Σύμφωνα με την ομολογία του δράστη, ο ίδιος και ο άτυχος 25χρονος έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών (χάπια vulbegal) σε συνδυασμό με αλκοόλ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στα Κοιμητήρια της Αγίας Παρασκευής, όταν ξέσπασε καυγάς μεταξύ τους, με αφορμή την επιθυμία του δράστη να πάρει και την υπόλοιπη ποσότητα χαπιών που κατείχε το θύμα.

    Οι δυο άνδρες διαπληκτίστηκαν και ο 36χρονος, με έναν τσιμεντόλιθο κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι του θύματος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Ο δράστης, στη συνέχεια αφαίρεσε από απόκρυφο σημείο του σώματος του θύματος τρία χάπια, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν.

    Σε βάρος του δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί αύριο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (19:44 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή στον αργυρό Ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαΐδη απέστειλε η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπενάκη- Ψαρούδα.

    «Παλέψατε με πείσμα και καταφέρατε να χαρίσετε στην Ελλάδα ένα ακόμη μετάλλιο, λίγες μόνο ώρες πριν πέσει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Θερμά συγχαρητήρια» αναφέρει στην επιστολή της η πρόεδρος της Βουλής.

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΚΟΜΙΝΗ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (19:40 UTC+2)

    Τη θλίψη του για τον χαμό του Λυκούργου Κομίνη εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    «Ο Λυκούργος Κομίνης υπήρξε δημιουργικός ερευνητής και διορατικός αναλυτής, μαχόμενος δημοσιογράφος, που υπερασπίστηκε την αδέσμευτη δημοσιογραφία ως κοινωνικό λειτούργημα. Στην οικογένεια του φίλου που χάσαμε, θερμά συλλυπητήρια» δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (19:38 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον αργυρό Ολυμπιονίκη της κατηγορίας των 80 κιλών του ταε κβο ντο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Σε συγχαίρω θερμά για τη μεγάλη σου επιτυχία που ήρθε ύστερα από προσπάθειες πολλών χρόνων. Συνδύασες δύναμη, τεχνική και πνεύμα κάνοντάς μας υπερήφανους σε ένα τόσο δύσκολο άθλημα. Σου εύχομαι μεγαλύτερες επιτυχίες» αναφέρει στο μήνυμά του προς τον Ελληνα Ολυμπιονίκη ο κ. Παπανδρέου.

    [08] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (19:34 UTC+2)

    Την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου στις 30 Οκτωβρίου 2004, με μοναδικό θέμα τη μη συνέχιση της λειτουργίας του ΔΗΚΚΙ αποφάσισε η Κ.Π.Ε. του Κινήματος, που συνεδρίασε το Σάββατο υπό την προεδρία του Δημήτρη Τσοβόλα.

    Στην εισήγησή του, ο Δημήτρης Τσοβόλας, αφού ανέλυσε τα δεδομένα βάσει των οποίων είχε αποφασιστεί νωρίτερα η αναστολή της λειτουργίας του Κινήματος, ανακοίνωσε την πρότασή του για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, ορισμένοι κρίνουν διαφορετικά αυτό που λέγεται πολιτική και κυρίως την διαφορά μεταξύ του «υπάρχω πολιτικά» και του «διαθέτω πολιτική σφραγίδα» και χρήματα κρατικά για την συντήρησή της και για άλλους, μη πολιτικούς σκοπούς. Ετσι, μας αναγκάζουν να ασχολούμαστε με την διαδικασία, όταν η πολιτική ουσία, με απόφαση του ελληνικού λαού, έχει ήδη κριθεί».

    Κατά τη συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. του ΔΗΚΚΙ και μετά από πρόταση του Δημήτρη Τσοβόλα, αποφασίστηκε η συμπλήρωση της Π.Γ. και συγκεκριμένα 5 μελών αυτής που έχουν παραιτηθεί. Μετά από ψηφοφορία, τα νέα μέλη της Π.Γ. είναι τα εξής: 1. Παπαδόπουλος Δημήτρης 2. Καραθανάσης Τάκης 3. Κατσανίδης Στέργιος 4. Σούκης Δημήτρης και 5. Κούλας Γεώργιος.

    [09] ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (20:31 UTC+2)

    Τον δικό του αγώνα δρόμου καλείται να δώσει μετα-ολυμπιακά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να αντισταθμίσει τις ισχυρές πιέσεις που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν στο δημοσιονομικό πεδίο οι σημαντικές υπερβάσεις δαπανών στα ολυμπιακά έργα και το υψηλό κόστος των Αγώνων.

    Η Ελλάδα κέρδισε το στοίχημα της επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών: οι διεθνείς Κασσάνδρες βουβάθηκαν και τα σχόλια του ξένου Τύπου είναι πλέον διθυραμβικά, διαψεύδοντας την εκτεταμένη κινδυνολογία, που συνόδεψε την ανάληψη των Αγώνων από τη «μικρή» Ελλάδα.

    Επίσης, η διεθνής προβολή που εξασφάλισε η χώρα μας μέσω των Αγώνων, εκτιμάται ότι θα αναθερμάνει το διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον, αυξάνοντας τις αφίξεις για την περίοδο μέχρι το 2010. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μελέτη της Alpha Bank διατυπώνει εκτιμήσεις για εισροές πόρων από τον τουρισμό αυξημένες κατά 8,3 δισ. ευρώ στην περίοδο 2004-2008 (σε σύγκριση με τις ροές που θα υπήρχαν χωρίς τους Αγώνες).

    Ωστόσο, αν το προ-ολυμπιακό στοίχημα δείχνει να έχει κερδηθεί, η μετα-ολυμπιακή πρόκληση για τη χώρα μας, αυτή της συνέχισης της ανάπτυξης, παρά τα μεγάλα οικονομικά βάρη, είναι εξίσου σημαντική. Στο επόμενο διάστημα, το οικονομικό επιτελείο θα επιδοθεί σε μαραθώνιο, προκειμένου να κάνει τον απολογισμό και να «ζυγίσει» επακριβώς τα βάρη.

    Οι υπερβάσεις των δαπανών σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις είναι μεγάλες. Ήδη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, γνωστοποίησε πρόσφατα ότι το κόστος των Αγώνων θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ, με προοπτική να φτάσει μέχρι και στα 8 δισ.

    Σε μια περίοδο που η διόγκωση του δημόσιου χρέους προκαλεί δυσβάσταχτες πιέσεις (αφού αυτό υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 210 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν συνυπολογιστούν οι εγγυήσεις του δημοσίου, έχοντας ήδη φτάσει στα 195 δισ. τον περασμένο Ιούνιο), η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει άμεση δράση στο «μέτωπο» των δημόσιων οικονομικών (ιδίως ενόψει της μαζικής άφιξης εκπροσώπων διεθνών οργανισμών στην Αθήνα από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επαναξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας).

    Στο σκηνικό αυτό, οι πόροι του Γ' ΚΠΣ μπορούν να λειτουργήσουν εν μέρει ως «αντίδοτο», υπό την προϋπόθεση ότι μέσω αυτών θα ενεργοποιηθεί νέο κύμα επενδύσεων. Συγκεκριμένα, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το τι θα συμβεί μετά τους Ολυμπιακούς καταλήγουν ότι το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει μια σοβαρή και παρατεταμένη κάμψη στους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσει να ενεργοποιήσει νέο κύμα επενδύσεων από τους επενδυτικούς πόρους του Γ' ΚΠΣ.

    Αναλυτικότερα, υπάρχουν διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ (κοινοτικών και δημόσιων πόρων) μέσα στην επόμενη πενταετία, που καμία από τις προηγούμενες διοργανώτριες χώρες δεν είχε στη διάθεσή της, για να αντιμετωπίσει τη φυσιολογική κάμψη μετά την προ-ολυμπιακή επενδυτική ένταση. Αν οι πόροι αυτοί ενεργοποιηθούν, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, υπολογίζεται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν άλλα 5-7 δισ. ευρώ από ιδιωτικούς πόρους.

    Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κυβέρνηση μπορεί να αναμένει οικονομικά οφέλη και από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να αντισταθμίσει τις πιέσεις, Κατά ορισμένες πλευρές. υπάρχει έδαφος για πιο δυναμικές κινήσεις σε μεγάλες ΔΕΚΟ, στα καζίνο και στα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά και στο πεδίο της πώλησης εκτάσεων του Δημοσίου σε ιδιώτες, κυρίως για τουριστική εκμετάλλευση.

    Το τοπίο γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσει περισσότερο στη διάρκεια της 69ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ομιλίας του πρωθυπουργού. Ο κ. Kαραμανλής δέχεται ήδη τις σχετικές εισηγήσεις των συνεργατών του και με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ αναμένεται να δώσει το πολυαναμενόμενο «στίγμα» της επόμενης ημέρας._

    [10] ΕΠΑΦΕΣ Ν.ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2004 (17:37 UTC+2)

    Συναντήσεις με τους προέδρους των επιμελητηρίων και των επιστημονικών συλλόγων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των συνδικαλιστών-αγροσυνδικαλιστών, θα έχει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της 69ης Δ.Ε.Θ.

    Σκοπός των επαφών αυτών είναι να προετοιμαστεί η σύσκεψη των εκπροσώπων των φορέων της πόλης υπό τον πρωθυπουργό. Αναλυτικότερα, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του ΥΜΑ-Θ, αύριο Δευτέρα οι επαφές του υπουργού θα ξεκινήσουν στις 7 το βράδυ, ενώ για την Τρίτη 31 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις, στις 12 το μεσημέρ και στις 7 το βράδυ._

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.ΣΙΟΥΦΑ- Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (17:34 UTC+2)

    Συνάντηση με την πρόεδρο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), Φώφη Γεννηματά, θα έχει αύριο Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Κέντρων Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ).

    Στη συνάντηση, που θα ξεκινήσει στη μία μετά το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΝΑΕ, θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Σπύρος Παπαδόπουλος και ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Σπύρος Ευσταθόπουλος, καθώς επίσης και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος._

    [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9.000 ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕΣΩ ΔΑΑ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (17:20 UTC+2)

    Στις πατρίδες τους επιστρέφουν αύριο, μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), πάνω από 9.000 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας εκτός των χορηγών. Συγκεκριμένα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αύριο Δευτέρα προβλέπεται να πραγματοποιηθούν 884 πτήσεις και να αναχωρήσουν 9.237 μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας.

    Εξάλλου, άλλα 1.123 μέλη (εκτός των χορηγών) αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, μέσω του ΔΑΑ. Ο προγραμματισμός του αεροδρομίου περιλαμβάνει 682 πτήσεις, εκ των οποίων οι 529 είναι τακτικές, οι 23 έκτακτες και οι 130 γενικής αεροπορίας. Από τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι της Κυριακής έχουν πραγματοποιηθεί οι 321 από τις πτήσεις, από τις οποίες οι 146 ήταν αφίξεις και οι υπόλοιπες 175 αναχωρήσεις.

    Η ώρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες πτήσεις (49) ήταν μεταξύ 11 το πρωί και 12 το μεσημέρι. Μέχρι στιγμής, το σύστημα διαχείρισης αποσκευών του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", έχει διαχειριστεί 17.400 αποσκευές._

    [13] ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΑΘΗΝΑ 2004

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (14:36 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το Πρόγραμμα Χορηγιών και Μάρκετινγκ της Αθήνα 2004, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αλλά και τις δηλώσεις των Χορηγών. Το Χορηγικό Πρόγραμμα της Αθήνα 2004 είχε μόνο 23 Εθνικούς και 11 Διεθνείς Χορηγούς, όταν στο Σύδνεϋ υπήρχαν περίπου 100 Χορηγοί και στην Ατλάντα περισσότεροι από 200.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχικός στόχος εσόδων των 200 εκ. ευρώ για το Εθνικό σκέλος του προγράμματος επετεύχθη δύο χρόνια πριν τους Αγώνες. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει διασφαλίσει 305 εκ. ευρώ από το Εθνικό Χορηγικό Πρόγραμμα, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες κατά 57%. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι πολλά Ολυμπιακά ρεκόρ έχουν καταρριφθεί με πρωτοφανείς επενδύσεις εταιριών σε Χορηγικές κατηγορίες όπως αυτές των Τηλεπικοινωνιών και των Τραπεζικών υπηρεσιών.

    Μαζί με τα έσοδα από τους Διεθνείς Χορηγούς, το Χορηγικό Πρόγραμμα της Αθήνα 2004 εξασφάλισε συνολικά 570 εκ. ευρώ καλύπτοντας περίπου το 29% του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής και αναγάγοντάς το στη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων μετά το πρόγραμμα των διεθνών ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων (37%).

    «Το Χορηγικό Πρόγραμμα της Αθήνα 2004 απετέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη για τη ΔΟΕ, αλλά και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΟΑ κ. Ιωάννης Σπανουδάκης, επισημαίνοντας ότι όλες οι συμβάσεις υπογράφηκαν εγκαίρως, κάτι που δεν είχε γίνει σε προηγούμενες διοργανώσεις.

    «Η Οργανωτική Επιτροπή κατάφερε να περιορίσει την εμπορική πτυχή των Αγώνων κατά 60%, ενώ ταυτόχρονα αύξησε σημαντικά την αξία των Χορηγιών, διασφαλίζοντας τα υψηλότερα κατά κεφαλή έσοδα σε Χορηγικό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Αγώνων» δήλωσε, από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Μπόλος, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εισιτηρίων.

    Παράλληλα ο στρατηγικός σχεδιασμός του Χορηγικού Προγράμματος εξασφάλισε μεγαλύτερη προβολή στους Χορηγούς της Αθήνα 2004 οι οποίοι συνεισέφεραν σημαντικά στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 προσφέροντας την απαραίτητη οικονομική και τεχνική υποστήριξη, ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία.

    Η επιτυχία του προγράμματος και γενικότερα της διοργάνωσης, αντικατοπτρίζεται στις δηλώσεις των επικεφαλείς εταιριών με πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο τους, που συγχαίρουν την Αθήνα 2004 για τη διοργάνωση πραγματικά επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων και την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού Χορηγικού Προγράμματος.

    [14] "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ"

    Σκόπια, 29 Αυγούστου 2004 (19:33 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» των Σκοπίων, δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Ίβιτσα Μπότσεβσκι, με τίτλο «Η δύναμη του θετικού παραδείγματος», το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες «η Ελλάδα έστειλε ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στον κόσμο. Η χώρα που αποτελούσε αντικείμενου χλευασμού και θεωρούταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, μπόρεσε να αλλάξει την εικόνα της. Όλα έγιναν ήρεμα και σταδιακά. Οι Έλληνες καθόρισαν τις προτεραιότητές τους - να εκπληρώσουν τους όρους ένταξης στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση (δηλαδή να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά), να ολοκληρώσουν με επιτυχία την μετατροπή της δραχμής σε ευρώ, να ασκήσουν μία άριστη προεδρία στην ΕΕ. Και, τέλος, όλα αυτά να επιστεγαστούν με την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτι που σχεδόν όλοι αμφισβητούσαν.

    Το βράδυ που θα πέσει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων, συνεχίζει ο αρθρογράφος, στον κόσμο θα υπάρχει μία νέα Ελλάδα, διαφορετική από εκείνη την στερεότυπη, βαλκανική και ανατολίτικη χώρα που βλέπαμε στα συλλαλητήρια των αρχών της δεκαετίας του '90. Σε αντίθεση με την παλιά Ελλάδα, από την οποία όλα θα μπορούσε κανείς να τα περιμένει, για την νέα Ελλάδα τα στάνταρτ θα είναι πολύ υψηλότερα και αυστηρότερα».

    Και ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Ουτρίνσκι Βέσνικ» καταλήγει ως εξής: «Από την νέα Ελλάδα θα υπάρχει η προσδοκία να αποτελέσει παράδειγμα που με τα επιτεύγματά του θα ακτινοβολεί σε όλη την σκοτεινή περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου».

    [15] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βελιγράδι, 29 Αυγούστου 2004 (19:23 UTC+2)

    Εντυπωσιασμένοι, φεύγουν από την Ελλάδα οι χιλιάδες ξένοι δημοσιογράφοι που κάλυψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τους απόλυτα επιτυχημένους Αγώνες, που διοργάνωσαν οι Έλληνες, αλλά και από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αθήνας, καθώς και από τη νυχτερινή ζωή της ελληνικής πρωτεύουσας. Ενδεικτική είναι η ανταπόκριση στην μεγάλη εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ του Βελιγραδίου της Γιασμίνα Πάβλοβιτς - Στάμενιτς με τίτλο «Οι πλατείες έχουν μετατραπεί σε σκηνές», η οποία υπογραμμίζει ότι «οι αθλητικοί αγώνες στην Αθήνα συνοδεύονται από πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα».

    Μεταξύ άλλων η δημοσιογράφος σχολιάζει :

    «Η Αθήνα κράτησε την υπόσχεσή της και έτσι σε όλους τους επισκέπτες , εκτός από τους Αγώνες , έχει εξασφαλίσει και ψυχαγωγία, καλή διασκέδαση και πλούσια διατροφή.

    Κρίνοντας από τις δηλώσεις των τουριστών, οι οικοδεσπότες πέτυχαν το στόχο τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή τη στιγμή στην Αθήνα βρίσκονται περίπου 150 χιλιάδες ξένοι επισκέπτες οι οποίοι, με την πλήρη σημασία της λέξεως, έχουν κατακτήσει την Αθήνα.

    Χωρίς αυτούς η πόλη θα ήταν άδεια, όπως είναι κάθε Αύγουστο όταν οι κάτοικοί τους παίρνουν το πλοίο για τα νησιά κι αφήνον την πόλη τους στους τουρίστες.

    Η κίνηση στους δρόμους δεν είναι μεγάλη κι έτσι, η πολύ καλή ιδέα των ολυμπιακών λωρίδων λειτουργεί εξαιρετικά. Οι οδηγοί σέβονται τις απαγορεύσεις και υπάρχει η εντύπωση ότι, με την ιδέα του περιορισμού της κυκλοφορίας, κατάφεραν να κάνουν εύκολη τη διέλευση των ολυμπιακών οχημάτων.

    Το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο από τουρίστες, τους οποίους ούτε η πολύ υψηλή θερμοκρασία δεν μπορεί να αποτρέψει από την πρόθεσή τους να δουν την Ακρόπολη, ενώ κάθε βράδυ στο Σύνταγμα συγκεντρώνονται οπαδοί από όλες τις χώρες του κόσμου.

    Για τη διασκέδαση έχουν φροντίσει οι Αρχές της πόλης, οι οποίες έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό και μουσικό πρόγραμμα που εξελίσσεται στους δρόμους τη πόλης. Κάθε βράδυ, στις δέκα, σε διάφορα σημεία της Αθήνας ξεκινούν συναυλίες , θεατρικές παραστάσεις , εμφανίζονται ομάδες χορού και μπαλέτα».

    Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρεται στις εκθέσεις που γίνονται σε πολλά μουσεία της πόλης αλλά και στην «ιδιαίτερη και εμφανώς επιτυχημένη προσπάθεια καλλιτεχνικού φωτισμού της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων» και αφού τονίζει ότι «οι δρόμοι της πόλης είναι πιο καθαροί από ποτέ» καταλήγει γράφοντας ότι «τα αποτελέσματα είναι εμφανή , αλλά οι Αθηναίοι ανησυχούν για το κατά πόσο η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί και μετά τη λήξη των αγώνων»

    [16] "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ"

    Βελιγράδι, 29 Αυγούστου 2004 (19:10 UTC+2)

    Το εβδομαδιαίο περιοδικό ΝΙΝ του Βελιγραδίου, δημοσιεύει άρθρο του αρχισυντάκτη Σλομπόνταν Ρέλιτς με τίτλο «Διεσώθη το πνεύμα των Αγώνων», στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα :

    «Απογοητευμένος από τις υποθέσεις ντόπινγκ, ένας Έλληνας αξιωματούχος, στην παρατήρηση αμερικανού δημοσιογράφου ότι οι Έλληνες κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω, απάντησε : «Είχαμε την δυνατότητα να δείξουμε στον κόσμο μια νέα Ελλάδα», αλλά ο σύγχρονος κόσμος είναι σκληρός.

    Αντί να διερωτάται πως μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, κατάφερε να διοργανώσει μια τέτοια Ολυμπιάδα, όλοι ασχολούνται με «δύο δρομείς και έναν αρσιβαρίστα»

    Ειλικρινά, αυτός ο άνθρωπος έχει δίκιο. Η Αθήνα πράγματι, με το πορτοφόλι της και την καρδιά της, προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις της να δείξει στον κόσμο τη «νέα Ελλάδα». Αυτό, για εμάς που δεν έχουμε πλέον κανένα μέτρο σύγκρισης, μοιάζει κάπως με τις ξεχασμένες προσπάθειες της εποχής του ψυχρού πολέμου, όταν και στις δύο πλευρές του σιδηρού παραπετάσματος, το κύρος και η τιμή της διοργανώτριας χώρας (βεβαίως και των αθλητών και των αθλητικών της ομάδων) ήταν υπεράνω κάθε κέρδους και οικονομικού υπολογισμού.

    Διότι έχει πράγματι δίκαιο ο αξιωματούχος της καθολικής Εκκλησίας ο οποίος μιλώντας πριν από λίγες ήμέρες στην Κροατική Τηλεόραση είπε ότι Αγώνες για την ασφάλεια των οποίων έχει δαπανηθεί πάνω από ένα δις δολάρια χάνουν την ουσία του.

    Δεν είναι η στιγμή να εξετάσουμε το πώς η μετατροπή των μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων σε πυρετώδες θέμα ασφάλειας έχει οδηγήσει την ανάγκη του ανθρώπου να αγωνίζεται στο όριο της ύπαρξης , αλλά ο επισκέπτης των Αγώνων μπορεί να βεβαιώσει ότι χάρη στην «ελληνική ατέλεια» οι Αγώνες διατήρησαν το πνεύμα τους. Διεσώθησαν.

    Οι Έλληνες δαπάνησαν ενάμισι δις δολάρια για την ασφάλεια των Αγώνων , αλλά δεν είναι αυτό που έσωσε τους ΟΑ

    Το πνεύμα των Αγώνων διέσωσαν οι δεκάδες χιλιάδες νεαροί αφελείς εθελοντές (αυτοί για τους οποίους το μοναδικό κέρδος θα είναι η παρουσία τους στο μεγάλο γεγονός), με τα κίτρινα μπλουζάκια τους και τις διαπιστεύσεις κρεμασμένες στο λαιμό τους, που από τα μεγάφωνα των γηπέδων στέλνουν διάφορα μηνύματα, που δεν είναι πάντα κατανοητά, με το χαμόγελο που, εσάς που τους ρωτάτε κάτι, σας απαντούν ότι δεν γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εσάς αλλά είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν, αυτοί που διαθέτουν καλή θέληση για την οποία κανείς τους δεν θα σας ζητήσει ούτε πέντε, ούτε πενήντα ευρώ.

    Έτσι ο φόβος του Μπιν Λάντεν και των άλλων φοβερών και τρομερών τύπων του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου κόσμου διαλύθηκε σαν σαπουνόφουσκα. Απαλλαγείτε από τις εντυπώσεις που σας δημιούργησαν ο Τύπος και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για τις δεκάδες χιλιάδες κατσουφιασμένους και ένοπλους στρατιώτες και τον ανεξακρίβωτο αριθμό μυστικών πρακτόρων των οποίων τα ατσάλινα βλέμματα είναι πιο αυστηρά από τους ανιχνευτές του αεροδρομίου και σαν άνθρωπος, με απογοήτευση, παρακολουθείστε πως χάνουν οι αθλητές μας ή, σαν παιδί, θαυμάστε την μαγική αρχιτεκτονική του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Όλα όσα δημιούργησαν οι Έλληνες γι αυτούς τους Αγώνες μοιάζουν εξωπραγματικά και εκθαμβωτικά. Σαν κάποιο μεγάλο τσίρκο να έχει έρθει στην πόλη για να δείξει όλα τα θαύματα του κόσμου και ένα βράδυ θα τα μαζέψει και θα φύγει. Αυτή η μοναδική εμπειρία είναι για τους επισκέπτες, ενώ στους Έλληνες και το Ελληνικό Κράτος μένει να αντιμετωπίσουν αυτό που ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας επιβεβαίωσε, ότι δηλαδή οι δαπάνες των Αγώνων από το προβλεπόμενο ποσό των 4,6 δις ευρώ θα φθάσουν στα 7 δις ευρώ και πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και ότι, μεταξύ αυτών που γνωρίζουν τι σημαίνει να έχεις έξοδα χωρίς πραγματική κάλυψη, ήδη υπάρχουν ορισμένοι που σκέπτονται την πώληση ή την ενοικίαση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Από την άλλη το πρόγραμμα ασφαλείας, με το οποίο η πόλη κάτω από την Ακρόπολη και τα μονοπάτια στα οποία περπάτησαν ο Σωκράτης και οι μαθητές του και οι Αγώνες, που θα έπρεπε να είναι ένα πανηγύρι, έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο τα πάντα, εκτός από τις πιο μύχιες σκέψεις είναι υπό έλεγχο, είναι υπεράνω κάθε λογικής.

    Αυτές είναι οι εντυπώσεις από την Αθήνα : οι ΟΑ αξίζουν μόνο χάρη στον τρόπο με τον οποίο τους διοργάνωσαν οι Έλληνες.: σαν μια μεγάλη γιορτή.

    Εάν μια γιορτή στον σημερινό κόσμο αποτελεί πολυτέλεια που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και το ίδιο το γεγονός, τότε το καλύτερο θα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που για περισσότερα από 100 χρόνια ταξίδευαν ανά τον κόσμο, να μείνουν για πάντα στο σπίτι τους».

    [17] ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

    Βελιγράδι, 29 Αυγούστου 2004 (19:04 UTC+2)

    Η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ του Βελιγραδίου στην 1η σελίδα, ως κύριο θέμα με τίτλο «Σταθερή Σερβία για την πρόοδο των Βαλκανίων» δημοσιεύει είδηση του ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ από την Αθήνα, που αναφέρεται στην επίσημη επίσκεψη του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς στη χώρας μας και στις συναντήσεις του με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Η είδηση αναφέρει τα ακόλουθα :

    «Η πολιτική σταθερότητα στα Βαλκάνια και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ήταν τα κύρια θέματα κατά τις συναντήσεις του Προέδρου της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, τον ΥΠΕΞ κ. Πέτρο Μολυβιάτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Τάντιτς σχολιάζοντας τις συναντήσει αυτές είπε τα ακόλουθα :

    «Πρόκειται για πολύ σημαντικές συνομιλίες στις οποίες επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά η ταύτιση απόψεων και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας στα Βαλκάνια.

    Εξήγησα στους συνομιλητές μου την πολιτική προσέγγισης της χώρας μας στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, και τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας απορρίπτει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, που θα προκαλούσε μόνιμη αποσταθεροποίηση της περιοχής, και υποστηρίζει την αναγκαιότητα αποκέντρωσης του Κοσσυφοπεδίου και της παροχής επιπλέον εγγυήσεων προς το Σερβικό πληθυσμό, κάτι που αποτελεί όρο για τη συμμετοχή μας στις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο.

    Διότι χωρίς εγγυήσεις που θα σημάνουν αλλαγή στην πολιτική κατάσταση και την κατάσταση ασφαλείας για την σερβική κοινότητα, είναι αδύνατο να περιμένει κανείς πως η καλή θέληση αποτελεί ικανοποιητικό λόγο για την συμμετοχή στις εκλογές.

    Αυτό η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να το αποδεχθεί ως κάτι τελείως φυσικό»

    Ο κ. Τάντιτς πρόσθεσε ότι πρέπει να εμποδιστεί η εθνοτική βία στο Κοσσυφοπέδιο, διότι αυτή προκαλεί αποσταθεροποίηση σε όλη την περιοχή και δημιουργεί ιδανικό χώρο για πολιτικούς οι οποίοι σκέφτονται με επικίνδυνο τρόπο που οδηγεί στη διαίρεση, την αποσταθεροποίηση της αγοράς και την αναστολή της οικονομικής ανάπτυξης.

    Ο Σέρβος Πρόεδρος μιλώντας για τη στρατηγική θέση της χώρας μας, τόνισε ιδιαίτερα πως χωρίς τη Σερβία, που βρίσκεται στο κέντρο της Βαλκανικής, στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωση δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ευημερούντα Βαλκάνια, ούτε να επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξη των χωρών της περιοχής.

    «Οι Έλληνες επίσημοι συμφώνησαν πλήρως με αυτές τις απόψεις και νομίζω ότι σε αυτές ακριβώς τις βάσεις πρέπει να σχεδιάσουμε την μελλοντική μας στρατηγική στα Βαλκάνια αλλά και στις σερβο -ελληνικές σχέσεις.

    Συνάντησα, λοιπόν, απόλυτο σεβασμό και στήριξη σε όλες τις απόψεις που εξέφρασα σήμερα στους συνομιλητές μου.

    Επίσης κάτι που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι συζητήσαμε και για το ενδεχόμενο νέων ελληνικών επενδύσεων στη χώρα μας, διότι πρέπει να σκεφτούμε και το θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα εξαίρετο παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα μπορεί να ενεργοποιήσει όλες τις πηγές που διαθέτει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

    Και εμείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο με τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό ρίσκο μπορούμε να προοδεύσουμε, να επιτύχουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών» είπε ο κ. Τάντιτς»

    Αποσπάσματα της ανωτέρω είδησης δημοσιεύουν και οι εφημερίδες ΝΟΒΟΣΤΙ και ΜΠΛΙΤΣ στην εσωτερικές του σελίδες.

    [18] ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

    Βουκουρέστι, 29 Αυγούστου 2004 (18:59 UTC+2)

    Στα Δελτία Ειδήσεων των τριών κυριότερων ρουμανικών τηλεοπτικών δικτύων (TVR, PRO TV και Antena 1) εξακολουθούν να μεταδίδονται, σε καθημερινή βάση, ανταποκρίσεις από την Αθήνα, που όπως και τα δημοσιεύματα στον γραπτό Τύπο εστιάζονται στις επιδόσεις των ρουμάνων αθλητών. Τα ΜΜΕ ασχολούνται επίσης με τα τελευταία αγωνίσματα στα οποία συμμετέχουν σήμερα οι ρουμάνοι αθλητές και αναφέρονται στο πέσιμο της αυλαίας, που πλησιάζει. Ένα άλλο θέμα που προβάλλεται στον Τύπο είναι οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά του ρουμάνου προέδρου μιας επιτροπής κριτών της γυμναστικής, Adrian Stoica ότι άσκησε πίεση επί ενός καναδού κριτή να αλλάξει τη βαθμολογία ενός ρώσου αθλητή της ενόργανης γυμναστικής, αλλά και η στάση των ελλήνων θεατών πριν τον τελικό των 200 μ. ανδρών.

    Αναλυτικά, η εφημερίδα ROMANIA LIBERA σε άρθρο με τίτλο «Ελπίδες για το βάθρο» και υπέρτιτλο «Η Ολυμπιάδα ολοκληρώνεται σήμερα για τους ρουμάνους αθλητές», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι αθλητές της Ρουμανίας μετά από ένα κακό ξεκίνημα «επανήλθαν θεαματικά στην κορυφή την τέταρτη μέρα» και διακρίθηκαν στην κολύμβηση, τη γυμναστική, την κωπηλασία, την πυγμαχία και τον στίβο.

    Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Ο Adrian Stoica κατηγορείται ότι άσκησε πίεση επί ενός κριτή», αναφέρει ότι «Ο καναδός κριτής Chris Grabowecky δήλωσε ότι αναγκάστηκε να αυξήσει τη βαθμολογία του ρώσου γυμναστή Alexei Nemov στον τελικό του μονόζυγου, μετά από πιέσεις του προέδρου της επιτροπής των κριτών, του ρουμάνου Adrian Stoica, όπως αναφέρεται στην καναδική ιστοσελίδα CTV.com. H αμερικανική ε/φ Washington Post περιέγραψε τη σκηνή ως εξής: «Ο Stoica κατευθύνθηκε προς το τραπέζι των κριτών και ζήτησε από εκείνους που είχαν δώσει τις δύο πιο χαμηλές βαθμολογίες, να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους. Σύμφωνα με τον Stoica, είχαν εφαρμόσει υπερβολικά αυστηρά τον κανονισμό». Στο θέμα αυτό αναφέρεται το σύνολο του Τύπου.

    Η ROMANIA LIBERA δημοσιεύει επίσης εκτενές άρθρο για την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με τίτλο «Η τελετή λήξης θα είναι μια γιορτή» το οποίο αναδημοσιεύει, χωρίς περικοπές, προχθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Γραφείου μας. Το άρθρο αναφέρεται στην τελετή λήξης, όπως την περιέγραψε ο δημιουργός της Δημήτρης Παπαϊωάννου, τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, τις ομιλίες που θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και στην παράδοση της σκυτάλης στην Κίνα, τη χώρα που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην αυριανή τελετή λήξης αναφέρεται και άρθρο της ZIUA με τίτλο ««Οι Αγώνες που διεξήχθησαν στο σπίτι τους» τελειώνουν», στο οποίο η απεσταλμένη της εφημερίδας, Cristina Vladu υπενθυμίζει ότι θα παραστεί και ο ρουμάνος πρωθυπουργός Adrian Nastase. Επίσης η δημοσιογράφος περιγράφει την ατμόσφαιρα σε διάφορα σημεία της πόλης, το θερμό ενδιαφέρον για τα εισιτήρια, για αυτόγραφα και αναμνηστικά, την κούραση των δημοσιογράφων αλλά και ορισμένες απόπειρες εξαπάτησης πελατών από οδηγούς ταξί στην Κηφισίας.

    Ένα ακόμη άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Τα πρώτα στοιχεία είναι θετικά για τους Έλληνες», αναφέρεται στην έρευνα του κοινού που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΑΘΗΝΑ 2004. Το άρθρο αρχίζει με την επισήμανση ότι τα αποτελέσματα είναι «εντυπωσιακά θετικά», καθώς οι ερωτηθέντες δήλωσαν ικανοποιημένοι σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%, για την ασφάλεια των Αγώνων, τις υπηρεσίες του προσωπικού και των εθελοντών , καθώς και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ περισσότεροι από 80% εμφανίζονται ικανοποιημένοι και από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ολοκληρώνεται δε το άρθρο, με την επισήμανση ότι 56% των ξένων θεατών που απάντησαν στις ερωτήσεις, δήλωσαν σε ποσοστό 96,8% ότι τρέφουν θετικά αισθήματα για την Ελλάδα και θα αναχωρήσουν από τη χώρα μας με καλές εντυπώσεις.

    Για το ντόπινγκ

    Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις εφημερίδες, είναι εκείνο του ντόπινγκ. Η εφημερίδα ROMANIA LIBERA, σε άρθρο με τίτλο «Μεγάλα ερωτηματικά για ορισμένες επιδόσεις», αναφέρεται στην επίδοση της Φανής Χαλκιά, για την οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «είναι πιθανό η Χαλκιά να είναι φαινόμενο και τότε της βγάζουμε το καπέλο! Ενδέχεται όμως η επίδοση της ελληνίδας αθλήτριας να μην είναι καθαρή. Η IAAF θα έπρεπε να πει κάτι, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα». Στη συνέχεια αναφέρει ότι ορισμένα αποτελέσματα των τεστ αντιντόπινγκ θα ανακοινωθούν μετά τις 30 Αυγούστου, και θέτει το ερώτημα: «Αν τα εργαστήρια αντιντόπινγκ είναι τόσο εξελιγμένα, γιατί αργούν τόσο τα αποτελέσματα. Και αν ωστόσο, απαιτείται χρόνος, γιατί δεν αναβάλλονται για την επόμενη ημέρα οι τελετές απονομής;»

    Αναφερόμενη στο θέμα του ντόπινγκ, η ADEVARUL επισημαίνει ότι είναι ανησυχητικός ο αριθμός των αθλητών που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Όχι λιγότεροι από 21 εντοπίστηκαν, εκ των οποίων δύο είχαν καταφέρει να κερδίσουν χρυσό μετάλλιο».

    Η αθλητική PRO SPORT σε σύντομο άρθρο με τίτλο «Ο Σάμαρανκ επαινεί τους ελέγχους αντιντόπινγκ», αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε πως ο εντοπισμός αθλητών που είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες, αποδεικνύει ότι αυτή τη φορά οι αρμόδιοι «έδρασαν με πολύ σοβαρότητα».

    Για τον τελικό των 200 μ.

    Μερίδα του Τύπου ασχολείται επίσης με την αντίδραση του κοινού πριν τον τελικό των 200 μ. ανδρών, με την GAZETA SPORTURILOR να επισημαίνει ότι «οι 72.000 έλληνες θεατές που ήταν παρόντες στο στάδιο το βράδυ της Πέμπτης δεν έχουν καταλάβει ότι ο αγαπημένος τους αθλητής μέχρι στιγμής «γλίτωσε ελαφρά, μόνον με τον αποκλεισμό από τους Αγώνες» και ότι οι έλληνες θεατές προέβησαν σε αποδοκιμασίες όταν παρουσιάστηκαν οι τρεις αμερικανοί αθλητές.

    H COTIDIANUL σε άρθρο με τίτλο «Η Ρουμανία επιστρέφει με ένα κομμάτι του Χρυσόμαλλου Δέρατος» αναφέρεται, στο τέλος, στο «αντιαμερικανικό αίσθημα, που ήταν ορατό το βράδυ της Πέμπτης και κορυφώνεται με τις εκδηλώσεις κατά της επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα».

    Το εκτενέστερο άρθρο για το θέμα αυτό δημοσιεύεται στην CURIERUL NATIONAL, με τίτλο «Οι θεατές αποδοκίμασαν έντονα τους αμερικανούς αθλητές, καθυστερώντας την έναρξη κατά δέκα λεπτά» και υπέρτιτλο «Σκάνδαλο τον τελικό των 200 μ. ανδρών». Στο άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι πεπεισμένοι ότι ο αποκλεισμός του Κεντέρη για χρήση αναβολικών αποτελεί «έργο» των Αμερικανών», ότι «οι θεατές άρχισαν να αναχωρούν από το στάδιο κατά κύματα και όσοι έμειναν γιούχαραν τον ύμνο των ΗΠΑ στην τελετή απονομής», η δήλωση του νέου Ολυμπιονίκη Shawn Cawford ότι «κατανοεί τους Έλληνες που αισθάνονται αδικημένοι», καθώς και αποσπάσματα από δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων ότι, πχ από την «Ελευθεροτυπία», ότι «μέσα σε δέκα λεπτά οι θεατές κατάφεραν να ταπεινώσουν τη χώρα μας στα μάτια όλου του κόσμου».

    Άλλα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονται:

    - την αίθουσα γυμναστικής του OAKA, όπου «1.600 αθλητές προθερμαίνονται καθημερινά», όπως τιτλοφορεί το άρθρο της η ADEVARUL. Μεταξύ άλλων αναφέρεται δήλωση του προπονητή δύο αθλητών από τη Μικρονησία ότι «Για μας είναι ένα όνειρο. Υπάρχουν τόσο πολλά μηχανήματα, που δεν ξέρουμε από πού να πρωτοξεκινήσουμε την προθέρμανση». Επίσης παρατίθενται δηλώσεις του υπεύθυνου της αίθουσας, Γιώργου Γιοματάρη, σύμφωνα με τις οποίες «οι ρώσοι αθλητές είναι οι πιο σοβαροί, και οι βραζιλιάνοι οι πιο θορυβώδεις. Όταν έρχονται στην αίθουσα, είναι σαν να έχουμε γιορτή».

    - την «επιστολή που απέστειλε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής στον αμερικανό αθλητή Paul Hamm, με την οποία τον παρακαλεί να παραχωρήσει το χρυσό μετάλλιο στον κορεάτη Young Tae Yang, διότι η νίκη του οφείλεται σε λάθος των κριτών» και την αντίδραση της Αμερικανικής Ολυμπιακής Επιτροπής που θεώρησε την πράξη της ΔΟΓ «σκανδαλώδη ενέργεια» (PRO SPORT).

    - Η CURIERUL NATIONAL δημοσιεύει επίσης άρθρο για τις οικονομικές επιπτώσεις της Ολυμπιάδας, «που οι έλληνες θα πληρώνουν τα επόμενα 25 χρόνια , στο οποίο αναδημοσιεύει πληροφορίες και επισημάνσεις από άρθρα των ε/φ «Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα» και «΄Εθνος». Το άρθρο συνοδεύεται από ένθετο με τίτλο «Μεγάλες αμφιβολίες για την ανάκτηση των χρημάτων που επενδύθηκαν». Η ε/φ δημοσιεύει δύο ακόμα άρθρα για την Ολυμπιάδα, ένα με τίτλο «Μενού από 2000 χρόνια πριν, σε εστιατόριο της Αθήνας» και ένα για την «οργή του ολυμπιακού κινήματος» για την χρήση της Ολυμπιάδας στην προεκλογική εκστρατεία του Τζορτζ Μπους για την Προεδρία των ΗΠΑ, με τίτλο «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα πολιτικά παιχνίδια». Επίσης, σε σύντομα άρθρα αναφέρεται στη διαδήλωση που οργάνωσε το ΚΚΕ κατά της επίσκεψης Πάουελ και τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

    [19] ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΛΙΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2004 (21:01 UTC+2)

    Ιρλανδός είναι ο άγνωστος που επιτέθηκε λίγο πριν το τέλος του μαραθωνίου δρόμου στο Βραζιλιάνο Βαντερλέι ντε Λίμα. Ο άγνωστος αρχικά οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Χαλαργού και τώρα βρίσκεται στην Ασφάλεια Αττικής όπου ανακρίνεται.

    Σημειώνεται ότι ο άγνωστος «θεατής» όρμησε πάνω στον Βραζιλιάνο που εκείνη την στιγμή οδηγούσε την κούρσα και τον έβγαλε εκτός διαδρομής. Ενας αστυνομικός -σε πρώτη φάση- και ο κόσμος ακινητοποίησαν τον Ιρλανδό και ο αθλητής συνέχισε την προσπάθειά του, φανερά καταβεβλημένος από το συμβάν.

    [20] ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (20:44 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΑπόψε κλείνει η ολυμπιακή αυλαία πανηγυρικά ίσως και πανηγυριώτικα, μα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι τους τελευταίους δύο μήνες, από το ευρωπρωτάθλημα της Πορτογαλίας έως τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, η Ελλάδα έζησε φτερωμένη, πετούσε ανάμεσα σε νίκες, θριάμβους, εκπλήξεις, υπερβάσεις, εκρήξεις ενθουσιασμού και αυτοεκτίμησης. Υπήρξαν και στιγμές διάψευσης, που μας γείωσαν πικρά προσώρας. Αλλά κατίσχυσε η αίσθηση ότι μπορούμε ακόμη και όσα δεν φανταζόμαστε πριν, ότι ανήκουμε σε ένα σύνολο άξιων, νικητών.

    Οι νίκες του ελληνικού καλοκαιριού, όπως σημειώνει στο κύριο άρθρο της η "Καθημερινή", δεν τελέσθηκαν μόνο στα στάδια· τελέσθηκαν κυρίως στους στίβους της ζωής, συμβολικά και υλικά. Αποδείξαμε, στους εαυτούς μας πρωτίστως, ότι μπορούμε να επιτύχουμε σπουδαίους στόχους εφόσον είμαστε προσηλωμένοι, συγκεντρωμένοι, επίμονοι. Αποδείξαμε, επίσης, στην έκπληκτη διεθνή κοινότητα ότι τα στερεότυπα περί απείθαρχων και αναξιόπιστων Ελλήνων είναι απλώς στερεότυπα, δηλαδή ρηχά και αστεία. Στους κρίσιμους στίβους αποδείξαμε όχι μόνο οργανωτική και τεχνοκρατική επάρκεια, αλλά και καλαισθησία και υψηλή φιλοξενία και ευγένεια και πειθαρχία. Κι ακόμη: το χαρήκαμε. Το καλοκαίρι αυτό θα μείνει σαν γιορτή, σαν ευωχία.

    Ολα τα ωραία όμως έχουν ένα τέλος κι ένα κόστος. Από αύριο, χωρίς ολυμπιακές λωρίδες, χωρίς πολύχρωμα λάβαρα και ειδικές ρυθμίσεις, οι πολίτες της χώρας καλούνται να επιστρέψουν στην κανονικότητα του μεταολυμπιακού βίου, και να πληρώσουν τον λογαριασμό της γιορτής. Κανονικότητα; Λογαριασμός; Ναι, αυτά θα είναι τα πιο επίπονα αθλήματα από αύριο, αυτά τα μετάλλια οφείλουμε να κερδίσουμε πάση θυσία. Η μεταολυμπιακή κανονικότητα δεν πρέπει να επιστρέψει στα προ Ιουνίου· αλλά να συνεχίσει τη νικηφόρο πτήση, πιο χαμηλά έστω, αλλά αναλόγως ουσιαστικά. Το μεγάλο στοίχημα εφεξής είναι η κεφαλαιοποίηση των επιτυχιών, των υλικών και συμβολικών, είναι η διάχυση της τεχνογνωσίας και της πείρας σε όλο το κοινωνικό σώμα· είναι η διατήρηση της αυτοπεποίθησης και της ορμής, της λελογισμένης αισιοδοξίας και της πειθαρχίας. Δείξαμε ότι διαθέτουμε τις αρετές. Τώρα πρέπει να τις διατηρήσουμε αναμμένες, ενεργές. Για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τον λογαριασμό της γιορτής, για να μείνουμε σταθερά στην τροχιά της προκοπής και της ανάπτυξης, σε τροχιά ασφαλώς όχι τόσο εύθυμη, μα περισσότερο σημαντική: Καθώς τα φώτα θα σβήνουν στο στάδιο, καθώς το γλέντι θα καταλαγιάζει, η ζωή θα εισβάλλει απαιτητική, ανελέητη. Και θα κληθούμε να αποδείξουμε ότι ξέρουμε να ζούμε άξιοι, ικανοί, και μετά την ευωχία.

    [21] ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΕ: ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (20:31 UTC+2)

    Πάρα πολύ επιτυχημένους χαρακτήρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο  πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 για το Λονδίνο, Ολυμπιονίκης και μέλος του ΔΣ της IAFF, Σεμπάστιαν Κόε, με δηλώσεις κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    «Νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ επιτυχημένοι (οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας). Διεξήχθησαν σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, μπροστά σε ένα κοινό με πολλές γνώσεις και ενθουσιασμό, και οι επιδόσεις των αθλητών που αγωνίστηκαν ήταν πρώτης τάξης. Συνεπώς, είχαν όλα όσα θα περίμενε κανείς από Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόε, κληθείς να σχολιάσει την ελληνική διοργάνωση.

    Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους Ελληνες αθλητές Κεντέρη και Θάνου, ο Βρετανός αξιωματούχος και μέλος της IAAF είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και το Συμβούλιο θα το αντιμετωπίσει με μεγάλη σοβαρότητα. Έχουμε ζητήσει όλους τους φακέλους και όλες τις πληροφορίες τόσο από αρμόδιες ελληνικές αρχές όσο και από τη ΔΟΕ και θα αποφασίσουμε για το θέμα όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε να είναι σωστή η αποτίμηση όλων των πληροφοριών που μας είναι διαθέσιμες. Έχουμε πει ότι θα έχουμε νέα πάνω στο ζήτημα πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου, που είναι στο Ελσίνκι τον Δεκέμβριο. Υπάρχει μια μικρή ομάδα μέσα στο Συμβούλιο που εργάζεται ώστε να γίνουν όλα αυτά».

    [22] Ο ΜΠΑΛΝΤΙΝΙ ΧΡΥΣΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2004 (20:20 UTC+2)

    Ο Ιταλός μαραθωνοδρόμος Στέφανο Μπαλντίνι στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο δρόμο. Κάλυψε την κλασσική διαδρομή των 42.195 μέτρων σε 2.10.54 βελτιώνοντας κατά 14 δευτερόλεπτα το ρεκόρ της ολυμπιακής διαδρομής, ενώ παράλληλα έγινε αυτός πρώτος που τερμάτισε στο ίδιο σημείο που είχε τερματίσει το 1896 ο Σπύρος Λούης. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Αμερικανός, Μεμπρατόμ Κεφλεζίγκι και το χάλκινο ο Βραζιλιάνος, Βαντερλέι Ντε Λίμα.

    Ο τελευταίος μάλιστα τρία περίπου χιλιόμετρα πριν το τέλος της αναμέτρησης δέχθηκε επίθεση από θεατή που τον έβγαλε εκτός δρόμου, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας που υπήρχαν. Ο αθλητής φανερά καταβεβλημένος συνέχισε, χάνοντας λίγο μετά την πρώτη θέση.

    [23] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2004 (20:11 UTC+2)

    Η Κροατία δίδαξε χάντμπολ και έγινε η απόλυτη κυρίαρχος του ολυμπιακού τουρνουά, αφού νίκησε τη Γερμανία με 26-24 (ημίχρονο 11-12) στο κατάμεστο γήπεδο του Ελληνικού. Ετσι στέφθηκε και χρυσή Ολυμπιονίκης για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά την Ατλάντα.

    Την αναμέτρηση παρακολούθησαν περίπου 11.000 θεατές, οι οποίοι χειροκρότησαν την νικήτρια ομάδα. Παράλληλα δημιούργησαν μια φανταστική και εορταστική ατμόσφαιρα, αφήνοντας τις θετικότερες εντυπώσεις. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν νωθρά και βρέθηκαν πίσω στο σκορ, όμως μέσα σε λίγα λεπτά ανέκαμψαν και πήραν την πρωτοβουλία των κινήσεων, σημειώνοντας εύκολα γκολ. Αυτή η κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι και το τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα, όπου η Κροατία ανέβασε την απόδοσή της και πήρε τη νίκη με δύο γκολ διαφορά.

    Τα δεκάλεπτα: 3-3, 6-8, 11-12, 16-16, 19-20, 26-24

    ΚΡΟΑΤΙΑ: Λόσερτ, Σόλα, Κάλεμπ 3, Μπάλιτς, Λάκοβιτς 3, Ζρνιτς, Βόρι 3, Ντομινίκοβιτς, Τζόμπα 9, Βούκοβιτς, Γκόλουζα 1, Σπρεμ 3, Σπόλιαριτς, Μέτλισιτς 4.

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Φριτς, Ραμότα, Ντραγκούνσκι, Κρέτσμαρ 9, Ίμελ, Σβάρτσερ 3, Πέτερσεν, Φον Μπέρεν 1, Τσέρμπε 2, Μπάουρ, Τσάιτς 1, Γιάνσεν, Στεφάν 3, Κέρμαν 5.

    [24] ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Γκρόζνι, 29 Αυγούστου 2004 (20:00 UTC+2)

    Εκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην Τσετσενία, με τον υποστηριζόμενο από το Κρεμλίνο υπουργό Εσωτερικών, Αλού Αλχάνοφ, να θεωρείται ως ο σίγουρος νικητής και διάδοχος στον προεδρικό θώκο του Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στο Γκρόζνι τον περασμένο Μάιο.

    Οι εκλογές διεξήχθησαν μια εβδομάδα μετά την αιματηρή επιδρομή Τσετσένων ανταρτών στο Γκρόζνι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πενήντα άτομα, αλλά και του διπλού αεροπορικού δυστυχήματος, που βύθισε στο πένθος τη Ρωσία.

    Σήμερα μπορεί να μην σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, αλλά η αυτοκτονία ενός άνδρα έξω από εκλογικό κέντρο του Γκρόζνι ήρθε να επιβεβαιώσει τις ευαίσθητες ισορροπίες στην περιοχή. Ο νεαρός αυτοανατινάχθηκε όταν τον πλησίασαν αστυνομικοί για να του κάνουν έλεγχο.

    Η κυριαρχία της μορφής του σχεδόν άγνωστου έως τη δολοφονία του Καντίροφ, Αλχάνοφ, στα κρατικά ΜΜΕ κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και η ένθερμη υποστήριξη του Κρεμλίνου στο πρόσωπό του έκαναν τους αντιπάλους του αλλά και ορισμένους διεθνείς οργανισμούς να μιλούν για μια τυπική εκλογική διαδικασία, της οποίας το αποτέλεσμα ήταν γνωστό πριν ακόμη στηθούν οι κάλπες.

    [25] ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Ουάσιγκτον, 29 Αυγούστου 2004 (19:40 UTC+2)

    ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΜια μεγάλη τρίστηλη έγχρωμη φωτογραφία της Φανής Χαλκιά που υπερήφανα πανηγυρίζει την χθεσινή της νίκη, φιγουράρει στην πρώτη σελίδα της σημερινής έκδοσης της Ουάσιγκτον Πόουστ, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Αμερικανικής πρωτεύουσας. Το άρθρο της Πόουστ για τον θρίαμβο της Ελληνίδας δρομέα τιτλοφορείται «Χρυσή έκπληξη για την Ελλάδα στην Αθήνα του 2004» και από κάτω προσθέτει: Η Φανή Χαλκιά φιλοδοξούσε να δείξει στον κόσμο πως οι Έλληνες γεννιούνται για να βρίσκονται στην κορυφή και το απέδειξε κερδίζοντας την κούρσα των 400ων μέτρων μετ εμποδίων στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, προς μεγάλη χαρά όλων συμπατριωτών της που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες.

    Φωτογραφία της Χαλκιά, που κρατά την Ελληνική σημαία στους ώμους της, δημοσιεύουν και οι Νιού Γιόρκ Τάημς, μαζί με συνοδευτικό άρθρο, αλλά σε μια από τις 8 εσωτερικές σελίδες που είναι αφιερωμένες στην κάλυψη των Ολυμπιακών της Αθήνας. Οι Τάημς της Νέας Υόρκης επίσης αφιερώνουν σήμερα και ένα μεγάλο άρθρο στον Ελληνοαμερικανό Τόμ Πάππας, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του Δεκάθλου, που αποσύρθηκε από την Ολυμπιάδα της Αθήνας ύστερα από τραυματισμό του ποδιού του, τον οποίο υπέστη σε ένα από τα πρώτα αγωνίσματα του αθλήματός του.

    Τίτλος του κομματιού είναι «Ένας αθλητής μας που γυρίζει στην Αμερική δίχως μετάλλια αλλά γεμάτος με όμορφες αναμνήσεις». Η ανταπόκριση κάνει αναφορά στις ρίζες της οικογένειας του Πάππας, στον προπάππου του, Αθανάσιο Πανταζή, που μετανάστευσε από την Ελλάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν ένα αιώνα, αλλά και στο πόσο συγκινημένος ήταν ο ίδιος ο αθλητής που του δόθηκε η ευκαιρία να γυρίσει στη χώρα των προγόνων του.

    Όλοι όσους γνώρισα εδώ, είπε ο Τόμ Πάππας, ήταν άνθρωποι σαν τον προπάππου μου, υπερήφανοι άνθρωποι με μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους. Ακόμα και όταν τους ανέφερε μετά τον τραυματισμό του ότι αποσύρονταν από τους αγώνες και θα τους στερούσε τη χαρά να τον δουν να στέφεται Ολυμπιονίκης, εκείνοι του είπαν «Μη στεναχωριέσαι. Και κράτα το μέτωπο ψηλά.» Τα λόγια τους αυτά, γράφουν οι Νιού Γιόρκ Τάημς, θα είναι και η ενθάρρυνση που χρειάζεται ο Τόμ Πάππας για να συνεχίσει την προπόνηση, όταν βέβαια το πόδι του γίνει καλά, και να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο του Δεκάθλου, το 2008, στο Πεκίνο. Αυτή η εμπειρία, συνεχίζει το άρθρο, έκανε τον Ελληνικής καταγωγής αθλητή να νοιώσει λίγο περισσότερο Έλληνας. Και δεν είναι μικρό πράγμα για τον Αμερικανό αυτόν αθλητή να γυρίζει στο σπίτι του με ένα τέτοιο δώρο από τη χώρα της καταγωγής του.

    Εξ άλλου το Αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε σήμερα από την Αθήνα ότι ξεπεράστηκε ο στόχος της πώλησης 3.4 εκατομμυρίων εισιτηρίων για τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών. Ήδη, λεει το πρακτορείο, έχουν πωληθεί 3.5 εκατομμύρια εισιτήρια και οι πωλήσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με το Ασσόσιατεντ Πρές, οι κερκίδες για τους υπόλοιπους αγώνες από τώρα μέχρι το κλείσιμο της Ολυμπιάδας θα είναι γεμάτες κατά τουλάχιστον το 92 τοις εκατό της χωρητικότητας τους.

    Στο Σικάγο τέλος, η έγκυρη εφημερίδα Τρίμπιουν δημοσιεύει ανταπόκριση του απεσταλμένου της στην Αθήνα Τόμ Χάντλεη στην οποία τονίζεται ότι ανεξάρτητα με το πόσα μετάλλια έχει κερδίσει η Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα εκείνο το οποίο χαροποιεί περισσότερο τη μεγαλύτερη μερίδα του Ελληνικού λαού είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, ως φιλοξενούσα χώρα, κέρδισε το στοίχημα και εξελίχθηκε στον πιο μεγάλο νικητή των Αγώνων του 2004. Κατά τον Χάντλεη, η καλή διοργάνωση της Ολυμπιάδας άλλαξε την εντύπωση που έχουνε γι αυτήν οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι μέχρι τώρα την απέρριπταν σαν να ήταν απλώς ένας φτηνός προορισμός ομαδικών τουριστικών εξορμήσεων και οι Αμερικανοί που την υποτιμούσαν σαν πολύ μικρή χώρα με περιορισμένους πόρους και με οργανωτικές ελλείψεις που θα είχε δυσκολία να διοργανώσει επιτυχημένους Ολυμπιακούς.

    Ο ανταποκριτής της Τρίμπιουν καταλήγει με την παρατήρηση που έκανε ο ιστορικός και καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Θεόδωρος Κουλουμπής, ο οποίος του είπε: «Πολύς κόσμος εξακολουθεί να πιστεύει πως είμαστε η Ελλάδα του παρελθόντος, μια χώρα φτωχή, νωθρή και πολιτικά ασταθής. Αλλά, η επιτυχημένη διοργάνωση μιας περίπλοκης Ολυμπιάδας, μεγάλων τεχνολογικών και άλλων απαιτήσεων, μέσα στο κλίμα που επικρατεί στην εποχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, θα συμβάλει τα μέγιστα και στο να αλλάξουν οι Έλληνες την αντίληψη που έχουν για τον εαυτό τους».

    [26] ΜΠΟΥΣ: ΕΙΜΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

    Ουάσιγκτον, 29 Αυγούστου 2004 (19:17 UTC+2)

    «Είμαι ο τύπος που γράφει ιστορία», δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο στο περιοδικό Time (Τάιμ).

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνεται του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, τον οποίο και χαρακτηρίζει «ιδεολογικό» και τονίζει πως ο ίδιος είναι ο τύπος ανθρώπου που γράφει ιστορία.

    «Οι περισσότεροι ιστορικοί δεν θα με είχαν ψηφίσειαλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα η ιστορία θα αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση αυτή πέτυχε πολλά πράγματα, κατανόησε τις αλλαγές της εποχής μας και προσάρμοσε την πολιτική της στις αλλαγές αυτές» υπογραμμίζει ο Τζορτζ Μπους.

    Ο Μπους χαρακτηρίζει «σωστή απόφαση» την εισβολή στο Ιράκ και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ για τις απώλειες Αμερικανών στρατιωτών στο μέτωπο των μαχών επισημαίνει: «Έμαθα ότι είναι πραγματικά σκληρό να στέλνει κανείς ανθρώπους στη μάχη. Συνέπεια του πολέμου είναι ο θάνατος. Είναι σκληρό. Καταλαβαίνω ότι οι αποφάσεις που έλαβα μπορεί να έβαλαν ανθρώπους σε κίνδυνο. Αυτό είναι ένα δύσκολο μέρος της δουλειάς (ενός προέδρου)».

    [27] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

    Καμπούλ, 29 Αυγούστου 2004 (19:10 UTC+2)

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, σήμερα, στην Καμπούλ, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά ατόμων, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Σύμφωνα με το «αλ Τζαζίρα», την ευθύνη για την αιματηρή βομβιστική επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν δια εκπροσώπων τους, οι οποίοι ζήτησαν, μάλιστα, συγγνώμη για τον θάνατο Αφγανών πολιτών, τονίζοντας ότι στόχος ήταν μόνο Αμερικανοί.

    [28] "ΜΑΚΕΛΕΙΟ" ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 29 Αυγούστου 2004 (18:03 UTC+2)

    Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος στη Γαλλία, όταν ισπανικό λεωφορείο συγκρούστηκε με δέκα αυτοκίνητα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Μπαγιόν και Μπορντό, με αποτέλεσμα οχτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί, να βρουν τραγικό θάνατο κι άλλοι 54 να τραυματιστούν.

    Στο σημείο της σύγκρουσης έσπευσαν δεκάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες, ενώ οι ισπανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια που οδήγησαν στο πολύνεκρο αυτό δυστύχημα.

    Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει η κατάθεση των δύο Πορτογάλων οδηγών του ισπανικού λεωφορείου, οι οποίοι έχουν τραυματισθεί.

    [29] ΤΟ 28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (15:53 UTC+2)

    Τον Θόδωρο Αγγελόπουλο τιμά σήμερα το 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Ελληνα σκηνοθέτη στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή.

    Εκτός του κ. Αγγελόπουλου, θα τιμηθούν, επίσης, η Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Αντζανί και ο Κροάτης κινηματογραφιστής Κρίστο Πάπικ.

    Η αυλαία του 28ου Φεστιβάλ του Μόντρεαλ άνοιξε την Πέμπτη.

    [30] Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2004 (13:17 UTC+2)

    Μία και μοναδική συναυλία θα δώσει την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ, στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη.

    Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα ερμηνεύσει τραγούδια από το νέο της δίσκο «Όλα στο φως» αλλά και παλαιότερα που δεν έπαψαν ποτέ να συγκινούν. Στο πλευρό της θα βρίσκονται η Μελίνα Ασλανίδου και ο Ησαΐας Ματιάμπα.

    [31] ΟΙ STOMP ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2004 (10:46 UTC+2)

    Ανοίγει αύριο η αυλαία του Φεστιβάλ «Δημητρίων» με την εντυπωσιακή παράσταση του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος Stomp, στις 9:30 το βράδυ στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις παραστάσεις στις 31 Αυγούστου, 1 και 2 Σεπτεμβρίου.

    Οι Stomp είναι ένα συγκρότημα που παράγει ήχους μ' ένα μοναδικό συνδυασμό κρουστών και κίνησης, χωρίς πλοκή και λόγο. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν για μουσικά όργανα διάφορα χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας όπως σπιρτόκουτα, σακούλες, καπάκια, κάδους, κ.ά., ενώ χορεύουν σκουπίζοντας με απόλυτο ρυθμό και συγχρονισμό στις κινήσεις τους.

    Η βασική εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ «Δημητρίων» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσίαση των έργων «Carmina Burana» του Carl Orff και «Πένταθλον» του Δ. Λαυράγκα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 August 2004 - 18:13:54 UTC