Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 68 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ
  • [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [03] ΠΕΝΤΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [04] Η ΕΟΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [05] ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΕΩΣ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΥΛΙΔΗ
  • [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ
  • [08] ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ
  • [09] ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [10] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ
  • [11] ΑΠΟ 1/1/2006 Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
  • [12] ΦΩΛΙΑΣ: ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕΣΩ ΠΕΠ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 300 ΕΚ.
  • [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΚΠΟΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
  • [14] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ Χ.Α. ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [15] ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ
  • [16] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΝΑΣΤΑΣΕ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [18] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 137 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗ ΣΑΜΟ
  • [19] ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
  • [20] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [21] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΠΑΟΚ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ
  • [23] Ο ΠΑΟΥΛΟ ΣΕΖΑΡ ΓΚΟΥΣΜΑΟ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ
  • [24] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
  • [25] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΓΙΑ ΝΤΑΡΦΟΥΡ
  • [26] ΣΟΥΔΑΝ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΑΜΑΧΩΝ
  • [27] ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΓΙΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΦΙΣΕΡ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ
  • [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ-ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [30] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
  • [31] ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [32] ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΑ "ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΑ 2004"
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [34] ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΡΟΥ 5-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • [01] ΣΤΟΥΣ 68 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ

    Βαγδάτη, 28 Ιουλίου 2004 (16:20 UTC+2)

    Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε πως ο απολογισμός των νεκρών από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Μπακούμπα έφτασε τους 68, ενώ περισσότεροι από 30 είναι οι τραυματίες.

    Ο ανταποκριτής του BBC στη Βαγδάτη, μεταδίδει ότι η Μπακούμπα είναι μια πόλη με μικτό πληθυσμό Σουνιτών και Σιιτών και έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων μετά την υπό την αιγίδα των Αμερικανών εισβολή στο Ιράκ το 2003.

    Οι αντάρτες συχνά επιτίθενται εναντίον στόχων που συνδέονται με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

    Πάνω από 160 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις εναντίον βάσεων των δυνάμεων ασφαλείας από τα τέλη Μαίου όταν ανέλαβε την εξουσία η βεταβατική ιρακινή κυβέρνηση.

    Εν τω μεταξύ, δύο άνθρωποι, ο ένας από τους οποίους είναι ένα 13χρονο παιδί, σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βλήματος που έπεσε σε κατοικημένη περιοχή στο κέντρο της Βαγδάτης, σύμφωνα με δύο νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    Από αυτόπτες μάρτυρες έγινε γνωστό πως επρόκειτο για ρουκέτα που έπληξε την πολυσύχναστη οδό Χάιφας, η οποία είναι γνωστή ως "οχυρό" ανταρτών και ποινικών εγκληματιών.

    Συγκρούσεις νότια της Βαγδάτης

    Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ιρακινές δυνάμεις και αντάρτες ξέσπασαν νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Αξιωματικοί της πολυεθνικής δύναμης που έλαβαν μέρος στις συγκρούσεις στο πλευρό των ιρακινών στρατιωτών είπαν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε στρατιώτες της κυβερνητικής δύναμης και πολλοί περισσότεροι τραυματίσθηκαν.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κόντα στην πόλη Σουαρίγια.

    Στο μεταξύ, από το πολωνικό υπουργείο ’μυνας στη Βαρσοβία έγινε γνωστό πως επτά ιρακινοί αστυνομικοί που πολεμούσαν στο πλευρό αμερικανών και ουκρανών στρατιωτών σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχη στο νότιο Ιράκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επίσης 35 αντάρτες.

    [02] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΤΗΝ Φ.ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (14:46 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχαν σήμερα η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη Πετραλιά και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της Αθήνας τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας και στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα προόδου και επιτυχίας. Είναι όλα σχεδόν έτοιμα» δήλωσε αμέσως μετά η κ. Πετραλιά και εμφανίστηκε αισιόδοξη για την επιτυχία της διοργάνωσης.

    Για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν την Ολυμπιάδα ρωτήθηκε η Πρόεδρος του «Αθήνα 2004» η οποία απάντησε χαρακτηριστικά ότι ολόκληρη η Ελλάδα θα δώσει την απάντησή της την εποχή των Αγώνων.

    [03] ΠΕΝΤΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (14:26 UTC+2)

    Πέντε βασικά αίτια, αλλά καμία προσωπικά επιμερισμένη ευθύνη, προκύπτουν από το πόρισμα για το μπλακ άουτ της 12ης Ιουλίου, το οποίο συνέταξε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης, με βάση τα στοιχεία που υπέβαλαν 24 άτομα, στελέχη της ΔΕΗ, του ΔΕΣΜΗΕ και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

    Βάσει του πορίσματος, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα και διαβιβάστηκε ήδη στον πρωθυπουργό, τις διοικήσεις ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ και τον αρμόδιο εισαγγελέα, αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή σκόπιμων παραλείψεων. Η κατάρρευση του συστήματος αποδίδεται σε ολιγωρίες στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων υποδομών και ιδίως στην καθυστέρηση ανταπόκρισης του συστήματος αποκοπής φορτίων (ΔΕΣΜΗΕ).

    ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΙΤΙΑ

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το πόρισμα, τα βασικά αίτια του μπλακ άουτ, που στοίχισε σημαντικές απώλειες εσόδων σε σειρά επιχειρήσεων, είναι τα εξής πέντε:

    -Η διαχρονική εξέλιξη του επιπέδου τάσεων στο σύστημα παραγωγής-μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, η έντονη ανισοκατανομή παραγωγής και κατανάλωσης μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας συμβάλλει στη δημιουργία προβλημάτων κατά τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως σε περιπτώσεις καύσωνα ή και ρεκόρ φορτίου, αν υπάρξουν απώλειες στο σύστημα και τίθενται εκτός λειτουργίας μονάδες παραγωγής, επιβάλλεται εγρήγορση.

    -Οι καθυστερήσεις στην πορεία ενίσχυσης του διασυνδεδεμένου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην περίοδο 2003-2004. Το σύστημα μεταφοράς χρειάστηκε μετά το 2003 μια σειρά από νέες σοβαρές ενισχύσεις εν όψει μάλιστα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες όμως είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Ιουλίου του 2004.

    -Η κατάσταση του δικτύου την ημέρα του μπλακ άουτ. Είχαν παρουσιαστεί ορισμένες βλάβες σε δύο κυκλώματα των γραμμών Λαυρίου-Παλλήνης και ΑΗΣΑΓ- Κουμουνδούρου 150 KV, σε δύο καλώδια (ΑΗΣΑΓ-Πειραιάς και ΑΗΣΑΓ-Καλλιθέα) καθώς και άλλες βλάβες στην περιοχή της Αττικής.

    -Οι διαδικασίες αποκοπής φορτίων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επειδή η αποκοπή φορτίου έγινε χειροκίνητα και μετά από τηλεφωνική ειδοποίηση περίπου στις 12.25', το γεγονός ότι η αποκοπή 80 μεγαβάτ πραγματοποιήθηκε περίπου στις 12.30' αναδεικνύει το βραδύ ρυθμό ανταπόκρισης του συστήματος αποκοπής φορτίων.

    - Η συμπεριφορά των μονάδων παραγωγής την 12η Ιουλίου. Σύμφωνα με το πόρισμα, παρατηρήθηκε αδυναμία διατήρησης ευσταθούς σημείου λειτουργίας από τις αρχικές εξόδους μονάδων από το σύστημα και τελικά το σύστημα περιήλθε σε κατάσταση κατάρρευσης τάσεων. Σημειώνεται ότι με βάση το ιστορικό της κατάρρευσης, μια ημέρα πριν από το μπλακ άουτ είχε βγει εκτός συστήματος, λόγω βλάβης, μία μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, το οποίο παρέμεινε εκτός λειτουργίας μέχρι και την κατάρρευση του συστήματος.

    ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

    Την ημέρα του μπλακ άουτ στις 07.08' το πρωί τέθηκε εκτός λειτουργίας η δεύτερη μονάδα του ΑΗΣ Λαυρίου (300 μεγαβάτ) λόγω βλάβης και από το σταθμό παραγωγής του Λαυρίου δίνεται η πρόβλεψη στην αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΣΜΗΕ ότι η μονάδα θα επανεντασσόταν σύντομα στο σύστημα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε αλλά η επαναφορά της μονάδας στο σύστημα καθυστέρησε έως τις 12.01', διάστημα κατά το οποίο τα φορτία ανέβαιναν συνεχώς ενώ έπεφτε η τάση στους υποσταθμούς Ανατολικής Στερεάς, Αττικής και Θεσσαλίας.

    Στις 12.12' η ίδια μονάδα του Λαυρίου που εκείνη την ώρα έδινε στο σύστημα 70 μεγαβάτ βγήκε και πάλι εκτός λειτουργίας, στις 12.22' ο ΔΕΣΜΗΕ αποφάσισε την αποκοπή φορτίων στην Αττική που πραγματοποιήθηκε στις 12.30΄. Επειδή η μείωση των τάσεων συνεχίστηκε, δόθηκε νέα εντολή για αποκοπή επιπλέον φορτίου που εκείνη την ώρα είχε αγγίξει τα υψηλά επίπεδα των 9.320 μεγαβάτ. Προτού όμως υλοποιηθεί η νέα περικοπή, στις 12.37' η τρίτη μονάδα του ΑΗΣ Αλιβερίου βγήκε από το σύστημα. Στις 12.38' κρατήθηκε χειροκίνητα σε λειτουργία η τέταρτη μονάδα του Αλιβερίου και στις 12.39' συνέβη το μπλακ άουτ, αφού διαχωρίστηκε το σύστημα Βορρά-Νότου.

    17 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ

    ΝΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

    Την επιτροπή απασχόλησε και η υποβολή προτάσεων, για την ενίσχυση του συστήματος και την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Για την υποβολή των προτάσεων, τα μέλη της επιτροπής έλαβαν υπόψη τους και την εκτιμώμενη αύξηση της ζήτησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα επόμενα χρόνια. Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται στο πόρισμα, οι προτάσεις μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

    -Η ενίσχυση του Νοτίου Συστήματος με νέες μονάδες παραγωγής.

    -Η μετατροπή του υποσταθμού Αργυρούπολης σε Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ), δηλαδή από 150 KV σε 400/150KV.

    -Η ένταξη στη ΜΑΣΜ και η υλοποίηση έργων που αφορούν ιδίως:

    -Η ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος (επέκταση συστήματος 400KV με την κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου), η Στερεά Ελλάδα, η Μακεδονία και η Θράκη, και πιο συγκεκριμένα στα σημεία όπου παρουσιάζεται μειωμένη αξιοπιστία (κριτήριο Ν-1).

    -Η περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αντιστάθμισης αέργου ισχύος κοντά στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης.

    -Η περαιτέρω προώθηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού (διακοπτικό υλικό, προστασίες, κλπ.)

    -Η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού ανταλλακτικών για κάλυψη τυχόν βλαβών , όπου απαιτείται.

    -Η διαμόρφωση με συνεργασία του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. και της ΔΕΗ Α.Ε., των χρονοδιαγραμμάτων και των όρων που είναι αναγκαίοι για την παρακολούθηση και την προώθηση της έγκαιρης και καλής εκτέλεσης των έργων.

    -Η ανάπτυξη, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος αυτομάτου αποκοπής φορτίων λόγω χαμηλών τάσεων για την ταχύτερη και επιλεγμένη αποκοπή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δίχως να διακόπτονται οι παροχές σε κρίσιμους και ευαισθητους χώρους και εγκαταστάσεις για την κοινωνία και την οικονομία μας. Ένα τέτοιο σύστημα κρίνεται σημαντικό καθώς δεν παρεμβάλλεται ο ανθρώπινος παράγοντας, ωστόσο σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή στην επιλογή των παραμέτρων για την ενεργοποίηση του, καθώς πρέπει να αντιμετωπίζονται πραγματικοί και όχι ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

    -Η προώθηση των εργασιών για την ολοκλήρωση των υπο κατασκευή μονάδων στη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο, με στόχο την ένταξη νέου παραγωγικού δυναμικού εντός του 2005, εάν είναι δυνατόν πριν από την αιχμή.

    -Η παροχή κινήτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής με διαφοροποίηση τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας στους ενεργοβόρους, τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

    -Η σε βάθος μελέτη του προβλήματος της ευστάθειας τάσεων σε διάφορες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και της βελτιστοποίησης των μέσων ρύθμισης τάσεων στο σύστημα.

    -Οι προσλήψεις του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού για την ικανή στελέχωση όλων των τμημάτων της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. για μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών τους.

    -H υιοθέτηση και αυστηρή εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων για την ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων και ηλεκτρικών συσκευών (πχ. κινητήρων και κλιματιστικών) και των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους (πχ. συντελεστής ισχύος).

    -Η επιτάχυνση της αναβάθμισης του Συστήματος Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. με σκοπό τη βελτιστοποίηση και αποτελεσματικότητα της αποστολής του.

    -Η κεφαλαιακή ενίσχυση του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε., ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του ως Διαχειριστή.

    -Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γύρω από τα αναγκαία έργα εκσυγχρονισμού του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη και απρόσκοπτη, κατά τω δυνατόν, υλοποίησή τους.(πχ ΥΗΣ Μεσοχώρας, ΚΥΤ Αργυρούπολης κλπ.)

    Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: ΕΠΑΡΚΕΙΑ

    ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ 2004

    Aναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, που το απόγευμα θα παρουσιάσει το πόρισμα και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, δήλωσε ότι το μπλακ άουτ δεν ήταν αποτέλεσμα σκοπίμων ενεργειών και παραλείψεων.

    Ο κ.Σιούφας επεσήμανε ακόμη ότι μετά το μπλακ άουτ το θέμα αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την πλευρά της πολιτείας, ενώ πρόσθεσε ότι με τα έργα που υλοποιήθηκαν στο δίκτυο στο τέλος Ιουλίου και με αυτά που θα γίνουν στις αρχές Αυγούστου εξασφαλίζεται η ομαλή ηλεκτροδότηση την περίοδο των αγώνων και καθ' όλο το 2004. Ο υπουργός παραδέχτηκε, πάντως, ότι από το 2005 και μετά χρειάζεται να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες για την ασφαλή και επαρκή τροφοδότηση της χώρας.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

    ΔΕΗ-ΔΕΣΜΗΕ

    Από την πλευρά του, οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, Νικόλαος Πιλαλίδης και Δημήτρης Παπανδριανός, ζήτησαν και έγινε αποδεκτό από τα λοιπά μέλη της επιτροπής να επισυναφθεί στο παράρτημα δήλωσή τους, στην οποία καταγράφονται οι επιπλέον θέσεις τους.

    Οπως τονίζεται στην κοινή δήλωσή τους, το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, έγκαιρα προειδοποίησε τους αρμόδιους και αντέδρασε στις επιλογές εκείνων που στόχευαν και στοχεύουν στον περιορισμό της δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε. "Οι επιλογές ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων οδήγησαν το κύκλωμα παραγωγής κατανάλωσης σε οριακές καταστάσεις. Για παράδειγμα, ο διαγωνισμός για εφεδρεία και επικουρία του κεντρικού και νότιου συστήματος με την ανάθεση στην εταιρία ΗΡΩΝ παραγωγής 120 MW στη Βοιωτία. Ενώ όμως η συμβατική του υποχρέωση ήταν για εμπορική σύνδεση τη 1-6-2004 η εταιρία ΗΡΩΝ ακόμη και σήμερα δεν έθεσε σε εμπορική λειτουργία κανέναν από τους 3 Αεριοστροβίλους ανοικτού κύκλου", υπογραμμίζεται στη δήλωση.

    Επίσης, προσθέτουν οι ίδιοι, η αδειοδότηση της ΔΕΗ Α.Ε. για παραγωγή ενέργειας 120 MW από Αεριοστροβίλους ανοικτού κύκλου (του οποίου ενοικιάζει από την ΤΕΡΝΑ για το διάστημα του θέρους) ήταν ατυχής επιλογή, που δεν προσέφερε τίποτα την κρίσιμη στιγμή της κατάρρευσης του νότιου συστήματος.

    "Η λύση είναι να περιέλθουν οι συγκεκριμένοι Αεριοστρόβιλοι στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ Α.Ε..Επίσης ακόμα προτείνεται η άμεση έναρξη των διαδικασιών αντικατάστασης 1600 MW παλαιών μονάδων από νέες ίσης δυναμικότητας, της ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με το Ν.3175/2003", καταλήγει η κοινή δήλωση._

    [04] Η ΕΟΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2004 (19:01 UTC+2)

    Τους 441 Ελληνες αθλητές (223 άνδρες και 218 γυναίκες) που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη ελληνική αποστολή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ μέχρι σήμερα το αντίστοιχο ρεκόρ ήταν 240 αθλητές- τριες το 1896.

    Ελληνική συμμετοχή θα υπάρχει σε όλα τα αθλήματα, εκτός από το χόκεϊ, ενώ η είσοδος της ελληνικής ομάδας στο Ολυμπιακό Χωριό, θα γίνεται από μεθαύριο.

    [05] ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΕΩΣ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (14:12 UTC+2)

    Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βγει η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του ΕΛΑ. Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Ελισάβετ Μπρίλλη, ενημέρωσε σήμερα πως η διαδικασία της δίκης θα σταματήσει την Παρασκευή, 6 Αυγούστου, και θα ξεκινήσει και πάλι την 1η Σεπτεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, 2Αυγούστου, συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης και θα αποφυλακιστούν από τον Κορυδαλλό οι Ειρήνη Αθανασάκη, Αγγελέτος Κανάς και Κώστας Αγαπίου.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΥΛΙΔΗ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (21:07 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στον συντονισμό των από κοινού δράσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συζήτησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Μανώλης Κεφαλογιάννης και Αριστοτέλης Παυλίδης, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν σήμερα.

    Ειδικότερα συζητήθηκαν ο συντονισμός των δράσεων για τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την επιδότηση αγόνων γραμμών και ο προγραμματισμός για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στα νησιά του Αιγαίου.

    Επίσης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην αξιοπιστία του καθεστώτος χορήγησης εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά πλοία, των ευπαθών κοινωνικά ομάδων (πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες), στην ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Νησιωτικής Ελλάδας και στην επίλυση του προβλήματος της Δ.Α.Ν.Ε.

    Επίσης ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης είχαν συνάντηση με τους Δημάρχους των Δωδεκανήσων στα πλαίσια των προσπαθειών της Κυβέρνησης για σύγχρονες, ασφαλείς και τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθ'όλη τη διάρκεια του έτους.

    Εξάλλου, ο κ. Κεφαλογιάννης προγραμματίζει την ερχόμενη Δευτέρα επίσκεψη στην Κάλυμνο με υδροπλάνο, το οποίο θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική πτήση προς την Κάλυμνο και την Κρήτη μετά από σχετική άδεια του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΕ ΠΛΟΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Περίπου μισό κιλό ινδική κάνναβη εντόπισαν οι άντρες του λιμενικού στο πλοίο «Penice», σημαίας Κροατίας, που βρισκόταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Οι άντρες του λιμενικού, αξιοποιώντας πληροφορίες, πραγματοποίησαν έρευνα στο πλοίο και εντόπισαν στην καμπίνα του Κροάτη λοστρόμου Μλάντιου Μάβριλατς ποσότητα ινδικής κάνναβης, καθαρού βάρους 476,94 γραμμαρίων, καθώς επίσης και ναργιλέδες και μια πίπα πρόσφατης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

    Ο λοστρόμος συνελήφθη και θα προσαχθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

    [08] ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Ένα δημιουργικό καλοκαίρι με πλούσιες δραστηριότητες και ψυχαγωγία, επιφυλάσσει για τα παιδιά σχολικής ηλικίας (6-14 ετών), το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Ωδείου Ευόσμου.

    Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Δήμου Ευόσμου λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2002 στο κτίριο επιμόρφωσης του Δήμου Ευόσμου επί της οδού Μαιάνδρου 98 και συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας «2000-2006» και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

    Τα παιδιά ασχολούνται με κατασκευές από πηλό, χαρτί, ανακυκλώσιμα υλικά, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, ομαδικά παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, εκπαιδευτικές εκδρομές, έχοντας τη μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουν στον ελεύθερό τους χρόνο δραστηριότητες που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους αλλά και τις προσωπικές τους δεξιοτεχνίες.

    Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών λειτουργεί από τις 7.00 π.μ. μέχρι και τις 4 μ.μ. και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.

    [09] ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Aθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (20:39 UTC+2)

    Στα Χανιά μεταβαίνει την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης προκειμένου να εγκαινιάσει την 6η διοργάνωση των θεσμικών εκδηλώσεων "Αγροτικός Αύγουστος" που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

    Το Σάββατο το πρωί ο υπουγός θα παρευρεθεί στην ημερίδα που διοργανώνει η Νομαρχία Χανίων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του "Αγροτικού Αυγούστου" με θέμα "Κρητική διατροφή και άθληση = Υγεία και μακροζωία".

    [10] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Παραδίδονται αύριο στην κυκλοφορία οι τρεις σήραγγες της εθνικής οδού στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην κατεύθυνση από Αθήνα προς Κόρινθο, έργο που αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών.

    Οι σήραγγες θα έχουν συνολικό μήκος 3.800 μέτρων και θα ελέγχονται επί 24ωρου βάσεως από εξειδικευμένο προσωπικό για την απόδοση των συστημάτων πυρασφάλειας και εξαερισμού

    Η συνολική διαδρομή στην οποία θα είναι αισθητές από αύριο οι νέες συνθήκες κυκλοφορίας είναι 7 χιλιόμετρα.

    Το κέρδος για τους οδηγούς αναμένεται σημαντικό, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές τα 7 χιλιόμετρα της Κακιάς Σκάλας καλύπτονται πλέον σε χρόνο ρεκόρ.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας και όσοι κινούνται από την Κόρινθο προς την Αθήνα. Στη διαδρομή αυτή θα προστεθούν δύο σήραγγες έως το τέλος του χρόνου.

    [11] ΑΠΟ 1/1/2006 Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (21:04 UTC+2)

    Τέλη Οκτωβρίου θα στείλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αποφάσεις της για τα ποσοστά αποδέσμευσης των επιδοτήσεων σε όλα τα προϊόντα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος απέστειλε σχετική ενημερωτική επιστολή στον αρμόδιο για θέματα γεωργίας γερμανό κοινοτικό επίτροπο Φραντς Φίσλερ.

    Ο κ.Τσιτουρίδης ενημέρωσε επίσης τον κ.Φίσλερ ότι η χώρα μας θα θέσει σε εφαρμογή τη νέα ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2006, καθώς και ότι δεν θα κάνει περιφεροποίηση, δεν θα εξαιρέσει τα νησιά, το ποσοστό της πρόσθετης παρακράτησης που αφορά ενέργειες εμπορίας-τυποποίησης θα οριστεί στο 1%-2%.

    [12] ΦΩΛΙΑΣ: ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕΣΩ ΠΕΠ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 300 ΕΚ.

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (20:49 UTC+2)

    Νέο κύκλο στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω των ΠΕΠ, από τον Οκτώβριο, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, ο οποίος, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, περιέγραψε τις δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση και στήριξη του παραγωγικού τομέα της χώρας και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.

    Ο κ.Φώλιας με αφορμή τη συμπλήρωση περίπου 5 μηνών από την ανάληψη καθηκόντων από την Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έκανε απολογισμό των δράσεων του υπουργείου στον τομέα όπου είναι υπεύθυνος, και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες και τους στόχους που, όπως είπε, είναι η επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που έχουν καθυστερήσει και η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας απώλειας κονδυλίων. Επίσης τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και θα στηριχθούν με τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή οι περιφερειακές αρχές.

    Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου, όπως τις περιέγραψε ο υφυπουργός, θα είναι η σωστή και υπεύθυνη προετοιμασία του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιόδου 2007 2013, που η χώρα μας πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αναστροφή του υφισταμένου επενδυτικού κλίματος, μέσω της προώθησης νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

    Ο υφυπουργός σημείωσε ότι το πρώτο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, το υπουργείο κινήθηκε σε τρεις ουσιώδεις κατευθύνσεις, στη λεπτομερή αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, στην εναρξη διευρυμένου και γόνιμου διάλογου σε πολλά επίπεδα με όλες τις ζωντανές δυνάμεις της οικονομίας και στην προώθηση του σχεδιασμού πολιτικών που πρέπει ν' ακολουθηθούν προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

    Όπως τόνισε ο κ. Φώλιας, η κυβέρνηση βρίσκεται στην αφετηρία μιας προσπάθειας μεγάλης κλίμακας, μέσα από την οποία επιδιώκει: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αύξηση της απασχόλησης, άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, προστασία και αναβάθμιση των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Επίσης, εισαγωγή νέων τεχνολογιών αιχμής και εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων, επέκταση των κινήτρων και σε τομείς που μέχρι σήμερα, αγνοήθηκαν ή καλύφθηκαν υποτυπωδώς (εμπόριο, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), παροχή ευκαιριών και στις ΜΜΕ των μεγάλων αστικών κέντρων.

    Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στο θέμα του μεταβατικού αναπτυξιακού νόμου, ο κ.Φώλιας επισήμανε ότι σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση, σε διευρυμένη βάση, με 12 συνολικά κλαδικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενώ παράλληλα γίνεται διαβούλευση σε επίπεδο Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, γίνεται διερεύνηση των βέλτιστων δυνατών πρακτικών (μελέτη σε 7 χώρες της Ε.Ε) και ταυτόχρονα εκπονείται έρευνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 450 επιχειρήσεων.

    Αναφορικά με τις ενέργειες για την ενίσχυση των ΜΜΕ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα μέσω των τραπεζών, ο κ.Φώλιας ανέφερε ότι ήδη ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις Τράπεζες, και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διέπει το σχετικό πλαίσιο. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η πρόσκληση προς τις Τράπεζες και η υπογραφή συμβάσεων. Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η νέα Προκήρυξη Γ' κύκλου ενίσχυσης ΜΜΕ στα ΠΕΠ ο οποίος εκτιμάται να ανέλθει στο ποσό των 300 εκ. Ευρώ.

    Όσον αφορά στον τομέα της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων και της προώθησης έργων με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ο υφυπουργός δήλωσε πως ήδη έχει ολοκληρωθεί σχετική έκθεση, από την οποία προέκυψε η ανάγκη θεσμοθέτησης κεντρικού μηχανισμού υποστήριξης των συγκεκριμένων συμβάσεων.

    Επίσης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας επαρκούς και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή των ΣΔΙΤ. Παράλληλα, προκρίνεται η πιλοτική και ad hoc προώθηση προς υλοποίηση μικρού αριθμού αντίστοιχων συμβάσεων, όπως και η χαρτογράφηση των έργων που μπορούν να εκτελεστούν με μεθόδους συμβάσεων ΣΔΙΤ.

    Σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης του Γ' Κ.Π.Σ., ο κ.Φώλιας έκανε γνωστό ότι έχει εισπραχθεί το 25,65% (Ιούνιος 2004) της Κοινοτικής Συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένου και του Αποθεματικού και το 27,31% της Κοινοτικής Συνδρομής χωρίς το Αποθεματικό. Περαιτέρω, έχει δαπανηθεί το 24,23% της Συνολικής Δημόσιας Δαπάνης, συμπεριλαμβανομένου και του Αποθεματικού και το 25,69% της συνολικής Δημόσιας Δαπάνης χωρίς το Αποθεματικό.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό με στόχο την καλύτερη οργάνωση της διαχείρισης και του ελέγχου της πορείας υλοποίησης, μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση των Κεντρικών Ειδικών Υπηρεσιών του ΥΠ.ΟΙ.Ο., προκηρύχθηκαν 4 Διαγωνισμοί για ανάθεση σε ελεγκτικές εταιρίες της διενέργειας ελέγχου στα έργα και στους τελικούς δικαιούχους του Κ.Π.Σ. και του Ταμείου Συνοχής, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για Συμβούλους Υποστήριξης των Φορέων Υλοποίησης Συγχρηματοδοτούμενων έργων Υποδομής στις Περιφέρειες και προωθήθηκε η οριζόντια παρακολούθηση των έργων των προγραμμάτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω του κανόνα «ν+2».

    [13] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΚΠΟΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (20:41 UTC+2)

    Τις επισημάνσεις τις για τη νέα ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση για τα «πανωτόκια» διατυπώνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ρύθμιση εμπεριέχει παραλείψεις και αδικίες για τον καταναλωτή.

    Ειδικότερα η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει τα εξής:

    -Οι οφειλές για τα παλαιά δάνεια να επιβαρύνονται είτε με το επιτόκιο χορηγήσεων της ΕΚΤ είτε με το διατραπεζικό επιτόκιο

    -Η οφειλή για αλληλόχρεους λογαριασμούς θα πρέπει να έχει μικρότερο συντελεστή, όπως για παράδειγμα 2,5 αντί 3

    -Η τράπεζα δεν θα πρέπει να αξιώνει ποσά, εφόσον δεν μπορεί να υπολογίσει το ποσό της αρχικής οφειλής, όπως για παράδειγμα στα δάνεια των αγροτών που χορηγήθηκαν προ του 1990

    -Η εξαίρεση από την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση δανείων που υπερβαίνουν ένα ορισμένο ποσό, λόγω της "επιταγής" για ίση μεταχείριση, ελέγχεται ως αντισυνταγματική

    -Η παράγραφος που προβλέπει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα ορίζει τα πάσης φύσεως έξοδα που θα συνυπολογίζονται στην αρχική οφειλή, ενέχει κίνδυνο αυθαιρεσίας. Η διάταξη αυτή θα πρέπει να απαλειφθεί διότι υπό το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπεται η προσαύξηση της συνολικής οφειλής με έξοδα

    -Τέλος, η επίμαχη διάταξη δεν επιφέρει ανάλογη βελτίωση για τα δάνεια που έχουν συναφθεί μετά το 1990, οπότε θα πρέπει να υπάρξει και για αυτήν ένας καλύτερος συντελεστής.

    [14] ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ Χ.Α. ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (20:32 UTC+2)

    Κλειστό θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή 13 Αυγούστου, ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Χ.Α. με βάση το ’ρθρο 24 του Ν.3254/2004 (ΦΕΚ 22 Ιουλίου 2004) η Παρασκευή 13 Αυγούστου 2004, ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ορίζεται ημέρα αργίας για το σύνολο των Υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της χώρας και συνεπώς οι Αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα λειτουργήσουν.

    [15] ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του 2004 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας του ’ξονα 3 αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, ο προϋπολογισμός του οποίου για την προγραμματική περίοδο 2000-2006, ανέρχεται στο ποσό των 107 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ανάπτυξη της Βιολογικής Γεωργίας να ανέλθει στο τέλος του 2007 στο 2% του συνόλου της αγροτικής παραγωγής, απο 0,7% που είναι σήμερα.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2003 είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα για τη βιολογικη γεωργία, 140.000 στρέμματα, ενώ συνολικά προβλέπεται η ένταξη στο πρόγραμμα 500.000 στρεμμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Δικαιούχοι είναι :

    α) Φυσικά Πρόσωπα,

    β) Νομικά Πρόσωπα,

    γ) Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

    Προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να ενημερωθούν για το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΓΕΠ καμπάνια που καλύπτει όλη την χώρα. Μάλιστα απο το υπουργείο απευθύνεται έκκληση προς όλους τους φορείς, Νομαρχίες, Συνεταιριστικό Κίνημα, Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.

    Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο ΟΠΕΓΕΠ έχει προχωρήσει, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με κύριους άξονες :

    -Την δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης και ελέγχου.

    -Την ενημέρωση αγροτών - κτηνοτρόφων

    -Την ανάπτυξη προτύπων

    -Την απλοποίηση διαδικασιών ένταξης και ενίσχυσης παραγωγών

    -Τον καθορισμό επιλεγμένων περιοχών για Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία

    Στο μεταξύ, απο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μελετάται σε συνεργασία με την ΑΤΕ η μείωση των επιτοκίων χορήγησης δανείων στους βιοκαλλιεργητές κατά 1% ως επιπλέον κίνητρο ενθάρρυνσης της Βιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

    [16] ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Αγκυρα, 28 Ιουλίου 2004 (20:37 UTC+2)

    Διαγωνισμός για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων από τον τουρκικό στρατό θα προκηρυχθεί εντός του Αυγούστου, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Αμυντικής Βιομηχανίας, Μουράτ Μπαγιάρ.

    Ο κ. Μπαγιάρ είπε πως ο διαγωνισμός θα γίνει εντός του Αυγούστου και ότι θα δοθεί ημερομηνία μερικών μηνών για τις προσφορές των εταιρειών που θα επιδείξουν ενδιαφέρον σ' αυτόν.

    «Θα φθάσουμε στη φάση της απόφασης περίπου στις αρχές του προσεχούς έτους» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υφυπουργός.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΝΑΣΤΑΣΕ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Βουκουρέστι, 28 Ιουλίου 2004 (18:16 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο και συζήτησαν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών τους.

    Ο κ. Ναστάσε μετέφερε στον κ. Πούτιν πρόσκληση να επισκεφθεί το Βουκουρέστι εκ μέρους του Ρουμάνου πρόεδρου Ιον Ιλιέσκου.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ 137 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗ ΣΑΜΟ

    Αγκυρα, 28 Ιουλίου 2004 (17:58 UTC+2)

    Οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν σήμερα 137 λαθρομετανάστες από το Αζερμπαϊτζάν, τη Μαυριτανία, την Αλγερία, τη Μολδαβία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, που επέβαιναν παράνομα σε αλιευτικό σκάφος με τελικό προορισμό τη Σάμο.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όλοι οι συλληφθέντες θα απελαθούν.

    [19] ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΟΜΗΡΟΥ

    Σόφια, 28 Ιουλίου 2004 (17:41 UTC+2)

    Βίντεο από την εκτέλεση του ενός εκ των δυο Βουλγάρων οδηγών που πιάστηκαν όμηροι στις 8 Ιουλίου στο Ιράκ, πρόκειται να μεταδοθεί σύντομα από το Διαδίκτυο.

    Αυτό τουλάχιστον ανακοινώνεται μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης «Aλ Ταουχίντ ουα αλ Τζιχάντ». Όπως μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΒΤΑ, στο συγκεκριμένο ιστότοπο δημοσιεύεται φωτογραφία, στην οποία διακρίνεται άνδρας που κρατά κομμένο κεφάλι, ενώ πίσω του έχει τοποθετηθεί η σημαία της οργάνωσης, με το σύνθημα «Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός του Αλλάχ». Πάνω από τη φωτογραφία, στο Διαδίκτυο, αναγράφεται με κόκκινα γράμματα, πως η βουλγαρική κυβέρνηση «είναι σύμμαχος των Αμερικανών και συμμετέχει στη σταυροφορία κατά του Ιράκ», ενώ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα «νόμιμα» αιτήματα των μουτζαχεντίν.

    Σημειώνεται πως στις 22 Ιουλίου η Σόφια επιβεβαίωσε πως το ακέφαλο πτώμα, που βρέθηκε κοντά στην πόλη Μουσούλη του Ιράκ, ανήκει στον 30χρονο Βούλγαρο οδηγό Γκεόργκι Λάζοφ. Αγνοείται η τύχη του συμπατριώτη του Ιβάιλο Κέποφ, ωστόσο επίσημες πηγές στη Βουλγαρία υπογραμμίζουν πως οι ελπίδες να είναι ακόμη ζωντανός είναι μηδαμινές.

    Κ.Κ.

    [20] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Σόφια, 28 Ιουλίου 2004 (17:36 UTC+2)

    Μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας λαμβάνει η Βουλγαρία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

    Η εφημερίδα «Σεγκά» της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις του διευθυντή τμήματος στην Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος, Μπορίλ Κατσάροφ, σημειώνει πως η Βουλγαρία, παρόλο που δεν είναι ανάμεσα στις χώρες που απειλούνται με τρομοκρατικές επιθέσεις, έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.

    Η Εθνική Υπηρεσία της Συνοριακής Αστυνομίας έχει προετοιμαστεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη διέλευση οχημάτων από τα βουλγαρικά σύνορα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και το κύμα μετακίνησης προς την πατρίδα τους για διακοπές των Τούρκων εργατών, από ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, με αυξημένη προσοχή ελέγχονται τα πρόσωπα αραβικής καταγωγής, καθώς και οι Κοσοβάροι.

    Από 1ης Ιουλίου στους μεθοριακούς σταθμούς της Βουλγαρίας λειτουργεί ενιαίο σύστημα ελέγχου, το οποίο επιτρέπει ταχεία εξακρίβωση της ταυτότητας των προσώπων, που διασχίζουν τα βουλγαρικά σύνορα.

    Στον μεθοριακό σταθμό Κούλατα-Προμαχώνα λειτουργεί και σύγχρονο σύστημα αναγνώρισης των πινακίδων των αυτοκινήτων.

    Στη φρούρηση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας στη Βουλγαρία απασχολούνται περίπου 1.000 αστυνομικοί, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη φρούρηση ορισμένων ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στη χώρα και ιδιαίτερα αυτών των Η.Π.Α., της Μεγάλης Βρετανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ και της Ισπανίας.

    Κ.Κ.

    [21] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΠΑΟΚ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2004 (21:07 UTC+2)

    Σε δύο 24άωρα ο ΠΑΟΚ θα γνωρίζει τον αντίπαλό του στο πλαίσιο της γ' προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Για την ομάδα της Θεσσαλονίκης η στιγμή είναι σημαντική, αφού από το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων θα μπει ή όχι στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

    «Είναι μεγάλη υπόθεση για τον ΠΑΟΚ. Χρειαζόμαστε τύχη για να πάρουμε το εισιτήριο της εισόδου στους ομίλους. Πρέπει να πέσουμε με μια θεωρητικά εύκολη ομάδα και να την κερδίσουμε», αναφέρει ο έμπειρος παίκτης του δικεφάλου, Δημήτρης Μάρκος ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος ότι τελικά θα μπορέσει η ομάδα του να προκριθεί.

    [22] Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΜΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, που παρέστη σήμερα στην παρουσίαση της Ολυμπιακής Ομάδας Ιππασίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για κάποια παράπονα που εκφράστηκαν από αθλητές του Τάε Κβο Ντο τόνισε: «Με αφορμή κάποιες δηλώσεις αθλητών του Τάε Κβο Ντο θα ήθελα να επισημάνω ότι προσφέρουν πάρα πολύ κακές υπηρεσίες, παράγοντες, οι οποίοι ωθούν τους αθλητές να κάνουν παράπονα, 15 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για ευθύνες που έχουν οι ίδιοι.

    Η Πολιτεία έχει φροντίσει να υπάρχει ομαλή χρηματοδότηση, όλων των Ομοσπονδιών και εγγυάται να επιλύει, κάθε πρόβλημα, που παρουσιάζεται σ' όλους τους αθλητές.

    Αυτή τη στιγμή θα ξεκινήσουμε για το Λουτράκι για να δούμε την προετοιμασία των αθλητών και να αποκαταστήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. Όμως, προειδοποιώ εκείνους, οι οποίοι για προσωπικά παιχνίδια χρησιμοποιούν τους αθλητές, ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Θα είμαστε αμείλικτοι.

    Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τους Έλληνες, με την Ελλάδα, αυτή την κρίσιμη ώρα και κανείς δεν μπορεί το όνειρο, που έχουν αυτοί οι αθλητές για συμμετοχή και διάκριση, να το χρησιμοποιούν προς όφελος τους. Αυτά και θα τα ξαναπούμε».

    [23] Ο ΠΑΟΥΛΟ ΣΕΖΑΡ ΓΚΟΥΣΜΑΟ ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Ο Πάουλο Σέζαρ Γκουσμάο είναι ο νέος προπονητής της Φλαμένγκο και ο άνθρωπος που ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να «ξεκολλήσει» την ομάδα από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Βραζιλίας. Την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Γκουσμάο ανακοίνωσε η διοίκηση του συλλόγου. Μετά την παραίτηση του προηγούμενου προπονητή, Αμπελ Μπράγκα, πριν από μια εβδομάδα, την ομάδα είχε αναλάβει προσωρινά ο παλιός παίκτης του συλλόγου, Αντράντε. Αυτή την στιγμή η Φλαμένγκο βρίσκεται στην 23η και προτελευταία θέση της βαθμολογίας στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα.

    [24] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (19:34 UTC+2)

    Στο Καρπενήσι βρίσκεται για το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας της η Ολυμπιακή μας ομάδα ποδοσφαίρου. Παίκτες και προπονητής αισιοδοξούν για μια καλή εμφάνιση, που θα δώσει συνέχεια στην επιτυχία της εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία, αλλά κυρίως για επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    «Σε αυτή τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού στην ανθρωπότητα, νομίζω ότι το ποδόσφαιρο θα μπορέσει να εκπροσωπήσει την χώρα μας επάξια. Νομίζω αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, λόγω και της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου με την απίστευτη επιτυχία της. Εμείς προετοιμαζόμαστε να έχουμε μια συνέχεια σε αυτήν την επιτυχία. Ωστόσο, νομίζω ότι το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε και εμείς, όπως και όλοι πιστεύω οι αθλητές, όπως και όλοι οι Έλληνες, μια πάρα πολύ καλή παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί αυτό που τελικά θα μείνει είναι αν θα πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και όχι αν θα έχουμε πάρει 30 ή 10 ή 50 μετάλλια», τονίζει ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στράτος Αποστολάκης για να συμπληρώσει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης: «Ο κόσμος της Ελλάδας έχει δείξει ότι αγαπάει την εθνική ομάδα, δίνει το παρόν στα παιχνίδια και κάτι παραπάνω. Μετά την μεγάλη επιτυχία της εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία, δόθηκε ένα ακόμη ερέθισμα στον κόσμο, που στήριξε πολύ την ομάδα. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει και στα παιχνίδια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου».

    [25] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΓΙΑ ΝΤΑΡΦΟΥΡ

    Κάιρο, 28 Ιουλίου 2004 (21:02 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επέμεινε στην ανάγκη να διατηρηθούν οι διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση του Σουδάν ώστε να αναγκαστεί να επιταχύνει τη ρύθμιση της "τραγικής" κατάστασης στο Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    "Θα πρέπει να διατηρηθεί η πίεση στη σουδανική κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες και η βελτίωση της ασφάλειας", δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.

    "Κανένας δεν θέλει να κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη με την επιβολή κυρώσεων", πρόσθεσε.

    "Ωστόσο η λήψη επιπρόσθετων μέτρων από τη διεθνή κοινότητα μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία και γι'αυτό υποβάλαμε απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας", σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους στο Νταρφούρ και 30.000 έχουν σκοτωθεί από τότε που αντάρτες πήραν τα όπλα στις αρχές του 2003. Επίσης περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται σήμερα τρόφιμα και φάρμακα.

    [26] ΣΟΥΔΑΝ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΑΜΑΧΩΝ

    Χαρτούμ, 28 Ιουλίου 2004 (20:46 UTC+2)

    Οι αρχές του Σουδάν κατηγόρησαν τους αντάρτες που δρουν στην περιοχή Νταρφούρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ότι έχουν σκοτώσει 1.460 αμάχους από τότε που υπεγράφη η κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση στις αρχές Απριλίου και ότι καθυστερούν την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από την κρίση, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οι παραβιάσεις των ανταρτών καθυστερούν τις επιχειρήσεις χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επιχειρήσεις που αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση της ασφάλειας και στην επιστροφή των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί", αναφέρει ο υπουργός Πληροφόρησης Αλ Ζαχάουϊ Ιμπραήμ Μάλικ σε ανακοίνωσή του.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η σουδανική κυβέρνηση δίνει έναν αριθμό όσον αφορά τους αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νταρφούρ.

    Ωστόσο μία από τις δύο κύριες ανταρτικές οργανώσεις του Νταρφούρ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση του Χαρτούμ ότι χρησιμοποιεί αραβικές ένοπλες οργανώσεις για να τους συντρίψει και για επιθέσεις σε αμάχους, ανακοίνωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις από τότε που υπεγράφη η κατάπαυση του πυρός.

    [27] ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΓΙΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 28 Ιουλίου 2004 (18:08 UTC+2)

    Ενοπλοι άνδρες απήγαγαν σήμερα στο Ραμάντι τους τρεις γιους, ηλικίας 15 ως 30 ετών, του κυβερνήτη της επαρχίας Αλ Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ, δήλωσε υπεύθυνος της αστυνομίας της πόλης που βρίσκεται δυτικά της Βαγδάτης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η ομάδα των ενόπλων μπήκε σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα στο σπίτι του κυβερνήτη ’μπντελ Καρίμ Μπέρτζες, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του, και απήγαγαν τους γιους του Εζεντίν, Μουστάφα και Ιμπραήμ, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας Όμαρ Ντλίμι.

    Οι απαγωγείς έβαλαν φωτιά στο σπίτι, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία αλ Μαλάαμπ, στο κέντρο της πόλης, αφού έβγαλαν από την κατοικία τη σύζυγο και τις κόρες του τις οποίες άφησαν ελεύθερες, κατέληξε η ίδια πηγή.

    Εν τω μεταξύ, τέσσερις ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα και ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη βόμβας σε γέφυρα στη Χαμπάνια, η οποία βρίσκεται 17 χιλιόμετρα δυτικά της Φαλούτζα, σύμφωνα με αστυνομικό που βρίσκεται στο νοσοκομείο της ιρακινής αυτής πόλης.

    [28] ΦΙΣΕΡ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΗΠΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Βερολίνο, 28 Ιουλίου 2004 (17:45 UTC+2)

    Η Γερμανία θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, δήλωσε στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Οι σταθερές της αμερικανικές εξωτερικής πολιτικής, και πρώτα απ' όλα οι διατλαντικές σχέσεις και η πολιτική στη Μέση Ανατολή, είναι για μας υψίστης σημασίας. Δεν προσανατολιζόμαστε ανάλογα με ένα συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο Φίσερ σε συνέντευξή του στον ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv.

    "Θα ήμουν τρελός αν έδειχνα την παραμικρή προτίμηση" ανάμεσα στον Τζορτζ Μπους και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζον Κέρι, πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. "Θα συνεργασθούμε με την κυβέρνηση που θα έχει την πλειοψηφία", κατέληξε.

    [29] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ-ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 28 Ιουλίου 2004 (17:17 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε σήμερα στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και τον πρωθυπουργό Αχμεντ Νάτζιφ και συζήτησαν για το Ιράκ, την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και την κρίση στο Σουδάν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Πάουελ αναμένεται αργότερα σήμερα στην Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα όπου θα έχει συνομιλίες για την κατάσταση στο Ιράκ, την τρομοκρατία και την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, ενώ αύριο θα συναντήσει τον πρωθυπουργό του Ιράκ Ιγιάντ Αλάουι.

    Ο Πάουελ θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ Αλ-Φάισαλ και με τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ, σύμφωνα με σαουδαραβικές και αμερικανικές πηγές.

    Η σαουδαραβική ηγεσία διαβεβαίωσε τον Ιγιάντ Αλάουι, τον οποίο συνάντησε χθες, για τον ενδιαφέρον της όσον αφορά "την κυριαρχία, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του Ιράκ" υπογραμμίζοντας την "ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια" της χώρας.

    [30] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

    Γιαννιτσά, 28 Ιουλίου 2004 (21:05 UTC+2)

    Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, «Λουδίας 2004», που πραγματοποιεί ο Δήμος Γιαννιτσών, στο χώρο του Διεθνούς Κωπηλατοδρομίου του Λουδία.

    Το πρόγραμμα που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει συναυλίες , θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, αγώνες Κανόε- Καγιάκ και Κωπηλασίας , φεστιβάλ Σκακιού καθώς και περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.

    Την φετινή χρονιά θα εμφανιστούν οι Χειμερινοί Κολυμβητές, η Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Γιαννιτσών , ενώ την αυλαία των εκδηλώσεων ανοίγει ο Παντελής Παυλίδης και η Μαρία Θωϊδου με τη συναυλία ΄΄Ευδουσιν΄΄, την Τετάρτη 28/7. Την Κυριακή 1/8 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης Γλυπτικής του Σάκη Αραμπατζή.

    [31] ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Πέτρος Τατούλης μετά τις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα της παράστασης του «Πλούτου» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, δήλωσε τα εξής, που επρόκειτο να ανέβει σε θέατρο των Σερρών, δήλωσε:

    «Σε μια σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία, οι απαγορεύσεις στο χώρο του πολιτισμού και οι όποιες παρακωλύσεις δεν έχουν καμία θέση. Ο πολιτισμός δεν οξύνει τα πνεύματα. Αντιθέτως, δημιουργεί ισχυρές δομές και προϋποθέσεις ώστε να συνεχισθεί αδιατάρακτα η πορεία της κοινωνίας προς ένα καλύτερο αύριο.»

    [32] ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ ΤΑ "ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΑ 2004"

    Aθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (19:52 UTC+2)

    Τα «Ηλιοδρόμια 2004», μια σύνθετη δράση προβολής της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας διαφόρων συλλογών από σημαντικά μουσεία της χώρας μας και πλούσιων μουσικών και άλλων εκδηλώσεων, διοργανώνουν το πνευματικό ίδρυμα "Κρητική Εστία" σε συνεργασία με την Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς, τη Νομαρχία Ηλείας και Νομαρχία Ρεθύμνης. Η πολιτιστική αυτή διαδρομή ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, στις 31 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο Αττικό ’λσος όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 10 Αυγούστου. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνουν η αρχαία Ολυμπία (14-21 Αυγούστου) και το Ρέθυμνο (25 Αυγούστου- 6 Σεπτεμβρίου).

    Στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης, η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι τα «Ηλιοδρόμια» αποτελούν μια ιδιαίτερη πολιτιστική δράση που αναπτύσσεται στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων και του διεθνούς ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί για τη χώρα μας.

    «Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών-Πειραιώς αγκαλιάζει την προσπάθεια της Κρητικής Εστίας, αναγνωρίζοντας σε αυτή μια σημαντική φλέβα πάθους, δυναμισμού και συνεργασίας. Κάθε πρωτοβουλία που επιχειρεί να συνδέσει την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον αθλητισμό, συνιστά μια σημαντική πρόκληση για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει κοντά της, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων που μας δίδονται" είπε η κ. Γεννηματά.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της "Κρητικής Εστίας" Χρυσή Σήφη Βαρδινογιάννη, τόνισε ότι το μήνυμα των Ηλιοδρομίων είναι η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού ο οποίος έχει ως κέντρο τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξία.

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αναφέρθηκε ο Νομάρχης Ηλείας Τ. Δημητρουλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι ιδιαίτερες στιγμές ιστορικής και συναισθηματικής έντασης που διανύουμε επιβάλλουν να περιβάλουμε το μοναδικό αυτό αθλητικό γεγονός με εξίσου σημαντικές πολιτιστικές δράσεις, ώστε να δείξουμε έμπρακτα την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξή μας στον πνευματικό στίβο της δημιουργίας.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004 (17:46 UTC+2)

    Έκθεση ζωγραφικής, αφιερωμένη στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 8.30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για ένα κάλεσμα πολιτιστικής δημιουργίας από 8 Ρώσους ζωγράφους από την πόλη Krasnoyarsk της Σιβηρίας στον απλό πολίτη. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου και ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς.

    Οι ζωγράφοι που θα συμμετέχουν στην έκθεση, θα βρίσκονται από τις 2/8 μέχρι τις 10/8 και ώρα 8 10 μ.μ. στην Πλατεία ’ρη Βελουχιώτη και προσκαλούν τον καθένα να ζωγραφίσει μαζί τους για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Την τελευταία ημέρα τα έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί θα ενωθούν μαζί, σε ένα μεγάλο έργο μεγέθους 5Χ6 μέτρων, το οποίο θα εκτεθεί στους κατοίκους του Δήμου Αγίου Δημητρίου.

    [34] ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΡΟΥ 5-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Στο πλατανόδασος του Ρυμνίου, του Δήμου Αιανής Κοζάνης, εκεί όπου ο Αλιάκμονας σμίγει με την Λίμνη Πολυφύτου θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά φέτος οι Γιορτές των Νερών (H2O Festival) από τις 5-8 Αυγούστου.

    Οι Γιορτές Νερών, ως συνέχεια των Γιορτών της Γης στη Βλάστη Κοζάνης θα πραγματοποιηθούν σ' έναν σημαντικό υγρότοπο, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, όπου πλήθος από αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, κορμοράνους, πελαργούς και άλλα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο. Ήδη έχουν διαμορφωθεί οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τις φεστιβαλικές δραστηριότητες με τρόπο ώστε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής να έχουν στην διάθεσή τους ένα νέο χώρο αναψυχής, μετά τη λήξη του φεστιβάλ.

    Οι Γιορτές των Νερών διοργανώνονται από την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Αιανής με την συνεργασία της Εταιρείας Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ.

    Πιστές στο περιβαλλοντικό τους προσανατολισμό και αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση απόδρασης στη φύση, επιδιώκουν να αναδείξουν πανέμορφες άγνωστες γωνιές της χώρας μας. Απ΄τη μια, το όρος Βούρινος με τις ξεχωριστές ορειβατικές διαδρομές και την φημισμένη χλωρίδα του και απ' την άλλη, τα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα και η λίμνη του Πολυφύτου παρασύρουν τους επισκέπτες σε ποικίλες περιηγήσεις, σε μέρη μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

    Η Αιανή, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αρχαίας Μακεδονίας και πρωτεύουσα του βασιλείου της Ελίμειας, βρίσκεται και στο επίκεντρο του διεθνούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εξαιτίας των πολυσήμαντων αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αρχαία πόλη, η Νεκρόπολη με τα εκτεταμένα νεκροταφεία και ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία παγκοσμίως, αποτελούν μια ζωντανή κιβωτό πολιτισμού.

    Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά γνωστούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, μουσικά συγκροτήματα και πλήθος αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων.

    Το συναυλιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    Πέμπτη 5 Αυγούστου

    Οι Όναρ με τραγούδια από την τελευταία ομώνυμη δισκογραφική τους δουλειά αλλά και παλιότερες επιτυχίες τους. Στη συνέχεια οι HUMAN TOUCH, τρεις σημαντικοί μουσικοί, με ιδιαίτερη προσωπική πορεία στο ελληνικό μουσικό γίγνεσθαι (ο Σταύρος Λάντσιας, ο David Lynch και ο Γιώτης Κιουρτσόγλου).

    Παρασκευή 6 Αυγούστου

    Ο Πάνος Κατσιμίχας, επιλέγοντας πλέον προσωπική πορεία, θα παρουσιάσει τα καινούργια του τραγούδια, τις "Μπαλάντες των πολυκατοικιών", αλλά και παλιότερες επιτυχίες των "Κατσιμιχαίων", που σιγοτραγουδήθηκαν από δυο γενιές. Ακολουθεί η Μαρίνα Σκιαδαρέση, με ένα ατμοσφαιρικό ακουστικό «τρίο», απρόβλεπτες μουσικές επιλογές και ξεχωριστή ηχητική προσέγγιση.

    Σάββατο 7 Αυγούστου

    Ο Μανώλης Λιδάκης, και ο Δημήτρης Μπάσης ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις εξαιρετικές φωνές τους σ' ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στη δισκογραφία τους αλλά και σε επιλογές από το ευρύτερο ελληνικό λαϊκό ρεπερτόριο και χαρακτηρίζεται από σημαντικές ερμηνείες. Το βράδυ θα κλείσει με ξέφρενους ρυθμούς και live πάρτυ με τους NASA FUNK.

    Κυριακή 8 Αυγούστου

    Ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Οδυσσέα Τσάκαλο, με ένα σύνολο πνευστών δημιουργεί μια καινούργια αίσθηση σε όλα τα τραγούδια και αναδεικνύει ένα συναρπαστικό κράμα διάφορων μουσικών τάσεων. Ακολουθεί live μεταμεσονύκτιο πάρτυ με rhythmblues ρυθμούς από τους Blues Trouble.

    Οι Γιορτές των Νερών, όμως, δεν εξαντλούνται στην απλή διοργάνωση μιας σειράς συναυλιών. Περιλαμβάνουν ένα σύνολο πολιτιστικών και άλλων δραστηριοτήτων που καλύπτει τον χρόνο, τα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις των επισκεπτών και επιπλέον αποτελούν μία πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μία πρόταση πολιτιστική, μία πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου:

    - το θέατρο δρόμου Παντούμ με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και τύμπανα προσφέρει ένα εντυπωσιακό πολυθέαμα.

    - Μια παλιά στάνη, στις όχθες του Αλιάκμονα διαμορφώνεται στο all day & night bar "μούγκα στρούγκα", για ολονύκτια πάρτυ με τον Dj Everlast από τους FFC και ήρεμα πρωϊνά με beach volley.

    - Παρατήρηση πουλιών (birdwatching), με την φροντίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

    - Καθημερινή Οικολογία, μια έκθεση για την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών, έκθεση ξύλινων ψηφιδωτών του Θανάση Μακρή με τίτλο "της ελληνικής φύσης", αλλά και άλλες εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις.

    - Συζητήσεις για την καθημερινή οικολογία, την ορνιθολογική σημασία και ανάδειξη του υγροτόπου καθώς και την σημασία των αρχαιοτήτων της περιοχής.

    - Οργανωμένες ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αιανής.

    - Ορεινή πεζοπορία με ανάβαση στον Βούρινο, αλλά και μικρότερες διαδρομές.

    - Παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών.

    - Παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων.

    - Παιδότοπος, για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών και περιβαλλοντικά παιχνίδια.

    Η Αιανή απέχει 24 χλμ. από την Κοζάνη και υπάρχει τακτική συγκοινωνία, με το ΚΤΕΛ, από Αθήνα (4 δρομολόγια ημερησίως) και Θεσσαλονίκη (15 δρομολόγια) προς Κοζάνη. Επίσης το ΚΤΕΛ εξυπηρετεί τη μετακίνηση προς Αιανή με 8 δρομολόγια ημερησίως.

    Ο χώρος του φεστιβάλ, το Πλατανόδασος του Ρυμνίου, απέχει 4 χλμ. από την Αιανή, στον οδικό άξονα προς Λάρισα και εξυπηρετείται με τακτικά δρομολόγια από το λεωφορείο του Δήμου Αιανής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 28 July 2004 - 18:15:26 UTC