Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [02] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [03] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ TOR-M1
  • [04] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΠΟΛ ΤΖΟΝΣΟΝ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ ΣΕ ΒΙΛΑ
  • [05] ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΡΙΒΑΛΝΤΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [06] ΠΑΣΟΚ: "ΕΩΛΗ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ
  • [07] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΓΙΑ
  • [08] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [10] ΚΚΕ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [11] ΜΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ENTΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ
  • [13] ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ-Γ.ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
  • [14] Q-TELECOM: ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 610.000 ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ KINHTHΣ- ΣΤΑΘΕΡΗΣ
  • [15] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [16] ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΦΕΞ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [17] ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΑΤΑ 95% ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ
  • [18] ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΤΖΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
  • [19] ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΟΡΟ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ
  • [20] ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [21] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ
  • [22] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Ο ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ ΠΡΟETOIMAZETAI ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [23] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΤΣΗΣ
  • [24] Φ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ: "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ"
  • [25] Ο ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΙΒΑΛΝΤΟ
  • [26] ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΚΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [28] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΩΝ
  • [29] Η MICROSOFT ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ 75 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ
  • [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 2004"
  • [31] ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [32] ΑΠΟ 29/7 ΕΩΣ 1/8 ΤΟ RIVER PARTY ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
  • [33] ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [34] Η ¨ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

  • [01] Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (11:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, με αφορμή σημερινά, ξένα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για ένοπλους Αμερικανούς στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Μου είναι αδύνατον να παρακολουθήσω τις καθημερινές και συχνά αντιφατικές διαρροές από κύκλους, στελέχη ή αξιωματούχους, που όπως φαίνεται θα πληθαίνουν όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα της επίσημης έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Θέλω λοιπόν για μια ακόμη φορά να ξεκαθαρίσω ότι:

    Την αποκλειστική ευθύνη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον.

    Το αίτημα της χώρας μας για διεθνή συνδρομή που έχει επισήμως διατυπωθεί είναι απολύτως σαφές και δημοσιοποιημένο από την πρώτη στιγμή. Οι επισκέψεις των ηγετών των διαφόρων κρατών διέπονται από ένα ιδιαίτερο πρωτόκολλο ασφάλειας που στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και είναι ανεξάρτητο από το γεγονός που επιβάλλει τη μετακίνησή τους.

    Για την ασφάλεια των αθλητικών αποστολών αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι ελληνικές αρχές ασφάλειας», κατέληξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    [02] Ο ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Αθήνα, 20 Ιουλίου 2004 (23:50 UTC+2)

    Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε στη Βουλή, στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η συζήτηση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα βαθμολογίας των δημοσίων υπαλλήλων και προαγωγών για τα ανώτερα στελέχη.

    Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του συστήματος προσλήψεων και θεμάτων δημόσιας διοίκησης» προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και συνδικάτων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι η δημόσια διοίκηση θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και έκανε λόγο για στυγνό κομματισμό και απροκάλυπτη αναξιοκρατία της δεκαετίας του '80 με τις ρυθμίσεις Κουτσόγιωργα, που σήμερα με πρωτοφανή φαρισαϊσμό υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ για να εμποδίσει την αξιοκρατία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣΔΔΑ ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν:

    α) Το σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, με στόχο αφενός την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και, αφετέρου, τη βελτίωση υφιστάμενων ρυθμίσεων, σύμφωνα με προτάσεις του ΑΣΕΠ.

    β) Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), με στόχο αφενός τη βελτίωση υφιστάμενων ρυθμίσεων και, αφετέρου, την κάλυψη νομοθετικών κενών, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του και ενίσχυσης του συντονιστικού του ρόλου ως προς την εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων των φορέων του Δημόσιου τομέα,

    γ) Το σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης και επιλογής προϊσταμένων, με επαναφορά, κατ΄ ουσία, σε ισχύ των αντίστοιχων ρυθμίσεων του ν. 2190/1994 (άρθρα 29, 34, 36-38), επικαιροποιημένων κατ΄ανάγκη λόγω των μεταβολών που μεσολάβησαν από την ισχύ του ως σήμερα,

    δ) Διάφορα ειδικότερα ζητήματα για τα οποία απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις ως προς τη διευθέτηση προβλημάτων που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή υφιστάμενων ρυθμίσεων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ως προς το σύστημα προσλήψεων, οι κυριότερες ρυθμίσεις είναι:

    Ικανοποιείται βασικό αίτημα των πολυτέκνων και διευρύνεται ο αριθμός των θέσεων που καταλαμβάνουν οι πολύτεκνοι και τα τέκνα πολυτέκνων καθώς και οι παλιννοστούντες ομογενείς.

    Απλουστεύονται διαδικασίες του συστήματος προσλήψεων για επιτάχυνση έκδοσης αποτελεσμάτων, με επεμβάσεις που παρέχουν ευελιξία στο ΑΣΕΠ, όπως:

    - Να ζητεί τα δικαιολογητικά των υποψηφίων όχι με την αίτησή τους, αλλά σε χρόνο που διευκολύνει καλύτερα την όλη διαδικασία,

    - Να καθορίζει με την προκήρυξη τις θέσεις που καλύπτονται με εμπειρία και χωρίς εμπειρία,

    - Να χρησιμοποιεί πρόσθετα αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό της σειράς των ισοβαθμούντων υποψηφίων, ώστε ν΄ αποφεύγονται, κατά το δυνατόν, οι χρονοβόρες διαδικασίες της δημόσιας κλήρωσης κ.λπ..

    Καταργείται η βάση της βαθμολογίας στους γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ώστε να απεμπλακεί το σύστημα προσλήψεων από την έννοια των «επιτυχόντων», δηλαδή αυτών που έλαβαν τη βάση της βαθμολογίας, αλλά δεν διορίζονται διότι είναι σε σειρά εκτός του αριθμού των θέσεων που προκηρύχθηκαν και παρά ταύτα διεκδικούν διορισμό.

    - Οριοθετείται χρονικώς η απεριόριστη ευχέρεια των Δήμων να εκδίδουν προκηρύξεις για τακτικό προσωπικό οποτεδήποτε, ακόμη και για μία θέση, πράγμα που σώρευε στο ΑΣΕΠ καθημερινώς προκηρύξεις και στη συνέχεια πίνακες για έλεγχο και οδηγούσε τελικώς σε σπατάλη χρόνου και δυνάμεων.

    - Ενισχύεται, τέλος, ο ελεγκτικός ρόλος του ΑΣΕΠ στους φορείς που επιχειρούν σιωπηρώς να ματαιώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης που διενεργούν οι ίδιοι όταν δεν τους ικανοποιούν τα αποτελέσματα του ελέγχου του ΑΣΕΠ.

    Ως προς το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι

    - Καταργείται η απαράδεκτη ευχέρεια, απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αντί να υπηρετήσουν στις θέσεις που διορίζονται να ξαναδίνουν εξετάσεις στη Σχολή, να επιτυγχάνουν σε τμήμα άλλο από εκείνο που αποφοίτησαν και να συνεχίζουν πάλι νέες σπουδές, με αποτέλεσμα αφενός ν΄ ανατρέπεται ο προγραμματισμός κάλυψης των αναγκών που είχε γίνει και, αφετέρου, να εμποδίζεται η εισαγωγή νέων σπουδαστών.

    - Καταργούνται τα προνόμια που δόθηκαν στους αποφοίτους συγκεκριμένων Τμημάτων ΤΕΙ για εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε βάρος των αποφοίτων ΑΕΙ και λοιπών Τμημάτων ΤΕΙ, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας.

    - Ενισχύεται ο συντονιστικός ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) στα θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των υπαλλήλων σε σχέση με τις μονάδες και σχολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των υπουργείων και λοιπών φορέων του δημόσιου τομέα.

    - Καθορίζεται η ενεργός συμμετοχή του ΕΚΔΔΑ στη διαμόρφωση συστήματος ανίχνευσης των εκπαιδευτικών αναγκών της δημόσιας διοίκησης.

    - Ενισχύεται, τέλος, το ΕΚΔΔΑ με προσωπικό εκπαιδευτικής τεχνογνωσίας μέσω παροχής δυνατότητας αποσπάσεων σ΄ αυτό υπαλλήλων και εκπαιδευτικών λειτουργών, για να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των πρόσθετων προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης που εκτελεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ ΚΠΣ.

    Ως προς τα θέματα της βαθμολογικής ιεραρχίας και επιλογής προϊσταμένων επισήμανε:

    «Oπως είναι γνωστό, η ιεραρχία στη δημόσια διοίκηση, υπέστη βαρύτατο πλήγμα στυγνού κομματισμού και απροκάλυπτης αναξιοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, με τις, φαυλοκρατικού περιεχομένου, ρυθμίσεις Κουτσόγιωργα. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί από εκείνους που σήμερα, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κόπτονται εναντίον του υπό συζήτηση νομοσχεδίου υπήρξαν υμνητές και υπέρμαχοι του «πνεύματος Κουτσόγιωργα» και πρωταγωνίστησαν, την εποχή εκείνη, στην επιχείρηση κομματισμού και αναξιοκρατίας που έπληξε τη δημόσια διοίκηση και το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο.

    Συνιστά τουλάχιστον πρωτοφανή φαρισαϊσμό η σημερινή τους στάση και η επιλεκτική τους μνήμη, όταν συζητείται ένα σχέδιο νόμου, όπως το προκείμενο, το οποίο έχει ως στόχο, όπως εκτίθεται στη συνέχεια, να εμπεδώσει την αξιοκρατία και να παράσχει κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να εξελιχθούν, μακριά από τις σκιές του κομματισμού.

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης, όπως περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της για τη Δημόσια Διοίκηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα πολύ προ των εκλογών, οι θέσεις των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης μετατρέπονται σε θέσεις με τριετή θητεία. Παύουν δηλαδή οι θέσεις αυτές να αποτελούν βαθμούς της βαθμολογικής κλίμακας και αποτελούν θέσεις καθηκόντων. Συνεπώς η βαθμολογική κλίμακα τελειώνει στο βαθμό Α. Από τους υπαλλήλους βαθμού Α θα γίνεται η επιλογή των γενικών διευθυντών και των διευθυντών με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα κριτήρια. Η αξιολόγηση και επιλογή των γενικών διευθυντών θα γίνεται από το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που λειτουργεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η αξιολόγηση και επιλογή των διευθυντών θα γίνεται από το υπηρεσιακό συμβούλιο κάθε Υπουργείου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Μετά τη λήξη της τριετούς θητείας, όλοι οι προϊστάμενοι επαναξιολογούνται μαζί με λοιπούς υπαλλήλους, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν συγκεντρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις που τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν στην επιλογή.

    Πρόκειται, στην ουσία, για επαναφορά των ρυθμίσεων του νόμου 2190/1994, με κατάλληλη επικαιροποίησή τους, για να μπορούν να εφαρμοσθούν σήμερα. Ο καθορισμός θητείας και επαναξιολόγησης των γενικών διευθυντών και διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης είναι σήμερα επιβεβλημένος, για να δώσει στη Διοίκηση την επιχειρησιακή δυναμική που χρειάζεται, να αποδεσμεύσει τις δυνάμεις και πρωτοβουλίες των ικανών στελεχών και να αποτρέψει τον εφησυχασμό και την ατονία που, πολλές φορές, δημιουργεί η χωρίς κρίση για το μέλλον κατοχή του «βαθμού» για τα ανώτερα κρίσιμα επίπεδα καθηκόντων.

    Η βασική αυτή μεταβολή, που διαχωρίζει την τυπική βαθμολογική ιεραρχία από την ουσιαστική λειτουργική ιεραρχία ή ιεραρχία καθηκόντων, συνεπάγεται την ανάγκη περαιτέρω ρύθμισης θεμάτων, που συναρτώνται αρρήκτως με τις ανωτέρω μεταβολές, όπως: Χρόνος εξέλιξης, διαδικασία, υπηρεσιακά συμβούλια. Και τα θέματα αυτά ρυθμίζονται ώστε να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα βαθμολογικής ιεραρχίας, λειτουργικής ιεραρχίας, αξιολόγησης και επιλογής.

    Περαιτέρω, λήγει η θητεία όλων των συλλογικών οργάνων διοίκησης, καθώς και των μονομελών οργάνων διοίκησης ήτοι των οργάνων των οποίων ο διορισμός αποτελεί πολιτική επιλογή της εκάστοτε Κυβέρνησης».

    Ως προς τα λοιπά θέματα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Ρυθμίζονται ακόμη θέματα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορούν επιλογές μετακλητών περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης και λοιπών διευθυντικών στελεχών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και θέματα της Ακαδημίας Αθηνών.

    Περαιτέρω, ρυθμίζεται μια σειρά ειδικότερων θεμάτων, από τα οποία ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών (ΡΑΘΕ), του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, λόγω του ότι οι αρμοδιότητές της δεν ήταν συμβατές με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί ακριβώς στην ενδυνάμωση του θεσμού της επιτροπής Ανταγωνισμού, ως πραγματικά ανεξάρτητης διοικητικής αρχής».

    [03] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ TOR-M1

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (13:12 UTC+2)

    Την επιτυχή ολοκλήρωση της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην αγορά των ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1 ανακοίνωσε την Τετάρτη το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Π. Σπηλιωτόπουλος.

    Βάσει της συμφωνίας, ο Ελληνικός Στρατός θα λάβει πολεμικό υλικό αξίας 106 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία, ενώ θα υπάρξει πλήρης διασύνδεση των συστημάτων με το δίκτυο αεράμυνας.

    Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε τα εξής:

    «Σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Καραμανλή, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε και να επιστρέψουμε στα ταμεία του Δημοσίου, το σύνολο των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών που απωλέσθηκαν σε σκανδαλώδεις συμβάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σε αυτήν την πολιτική μας θα επιμείνουμε μέχρι τέλους, όποιο και να είναι το κόστος.

    Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις τριών μηνών το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ρωσική κυβέρνηση κατέληξαν σε συμφωνία, για την ανάκτηση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1.

    Η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1999, προέβλεπε την καταβολή ποσού 73 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

    Η τελική συμφωνία που έχει την εγγύηση του ρωσικού δημοσίου, αφορά συνολικά την καταβολή 106 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 33 εκατομμυρίων δολαρίων περισσοτέρων από τα αρχικώς συμφωνηθέντα και απωλεσθέντα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τα οποία θα παραλάβουν υπό την μορφή υλικού και υπηρεσιών οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα αντιαεροπορικά συστήματα που αγοράστηκαν από τη Ρωσία.

    Συστήματα των οποίων η επιχειρησιακή αξιοποίηση ήταν ελλιπής, λόγω μη υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στη γνωστή υπόθεση, με την οποία ασχολείται τόσο η ρωσική, όσο και η ελληνική Δικαιοσύνη».

    [04] ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΠΟΛ ΤΖΟΝΣΟΝ ΣΕ ΨΥΓΕΙΟ ΣΕ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΡΙΑΝΤ

    Ριάντ, 21 Ιουλίου 2004 (18:03 UTC+2)

    Αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν άνδρες των σαουδαραβικών ειδικών δυνάμεων, όταν σε έφοδο που πραγματοποίησαν σε βίλα στο Ριάντ βρήκαν το κεφάλι του Αμερικανού ομήρου, Πολ Τζόνσον.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κεφάλι του 49χρονου Πολ Τζόνσον, που αποκεφαλίστηκε από τους απαγωγείς του, μια ένοπλη ομάδα υποστηρικτών της «αλ Κάιντα» και του Οσάμα μπιν Λάντεν, βρέθηκε στο ψυγείο μιας βίλας, στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.

    Στην ίδια έφοδο, σκοτώθηκαν δυο καταζητούμενοι ένοπλοι μαχητές και κατασχέθηκε άγνωστη ποσότητα οπλισμού, που περιελάμβανε κι έναν πύραυλο εδάφους- αέρους.

    [05] ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΡΙΒΑΛΝΤΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2004 (11:20 UTC+2)

    Οι υπογραφές απομένουν ώστε να έρθει ο Ριβάλντο στον Ολυμπιακό! Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται ουσιαστικά για τη μεγαλύτερη μεταγραφή που έχει γίνει ποτέ σε ελληνική ομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ήρθαν σε επαφή με το Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό, ο οποίος αναμένεται σήμερα το απόγευμα στον Πειραιά, ώστε να υπογράψει το συμβόλαιό του το οποίο θα έχει διάρκεια δύο ετών. Οι ετήσιες οικονομικές απολαβές του 32χρονου διεθνούς άσου θα ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια ευρώ.

    Όλα έγιναν μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Λούβαρης να συζητήσει με το μάνατζερ του παίκτη, με τον οποίο τα βρήκε σε όλα τα θέματα. Σημειώνεται ότι η ελληνική ομάδα είχε ενδιαφερθεί πριν από λίγους μήνες για την απόκτησή του, χωρίς τότε όμως να πραγματοποιηθεί η μεταγραφή του.

    [06] ΠΑΣΟΚ: "ΕΩΛΗ Η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΕΘΑ"

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (20:54 UTC+2)

    «Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος προσυπογράφει, συνεχίζει και στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας των Ρωσικών πυραύλων TOR-M1, αναιρώντας ουσιαστικά τις σκανδαλολογικές αναφορές και την πολεμική που ο ίδιος κατηύθυνε τα τελευταία χρόνια», τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ.

    «Η απόκτηση το 1999 των πυραύλων TOR-Μ1 πραγματοποιήθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Αμυνας, με στόχο να καλυφθούν επείγουσες επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Για την υλοποίηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είχε δοθεί κρατική εγγύηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    «Η αδυναμία της ρωσικής εταιρίας ΑΝΤΕΥ να υλοποιήσει εμπρόθεσμα τα αντισταθμιστικά ωφελήματα αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά από τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έχουν αναληφθεί σημαντικές ενέργειες ήδη από το 2001 για την προώθηση της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.

    Από τις αρχές του 2001, με επίσημες επιστολές των τότε Γενικών Διευθυντών Εξοπλισμών εντοπίστηκε η σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση των Α.Ω. και ζητήθηκε από την Εταιρία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Τον Νοέμβριο του 2001 και τον Φεβρουάριο του 2002, σε συναντήσεις της μικτής Ελληνορωσικής Επιτροπής Αμυντικής Συνεργασίας ενημερώθηκαν επίσημα οι κρατικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ανώτατο επίπεδο για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και καταγράφηκε στα πρακτικά το αίτημα της ελληνικής πλευράς για «επέμβαση της κυβερνήσεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την ομαλή και ακέραια υλοποίηση των προγραμμάτων Α.Ω. προκειμένου αυτά να εκτελεστούν στο ακέραιο χρησιμοποιώντας τρόπο τον οποίο η ίδια θα επιλέξει», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    «Εκτοτε η επίσημη ρωσική πλευρά ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του θέματος και κατέληξε σύντομα στην απόφαση αντικατάστασής της αναδόχου εταιρίας ΑΝΤΕΥ από άλλη κρατική εταιρία. Η τροποποίηση της συμβάσεως για την αντικατάσταση του αναδόχου εγκρίθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όπως προβλέπεται. Η τροποποιημένη σύμβαση υπογράφηκε από τα δύο μέρη τον Ιούλιο του 2003.

    «Οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση των Α.Ω. ολοκληρώθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων τον Ιανουάριο του 2004, με τη ρωσική εταιρία να αναλαμβάνει την υποχρέωση κάλυψης παροχών ύψους 104.000.000 ευρώ. Η αντίστοιχη υπουργική απόφαση δεν υπογράφηκε λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών», σημειώνεται.

    Στην ανακοίνωση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζεται ότι «η καθυστέρηση υλοποίησης των παραπάνω υποχρεώσεων της ρωσικής πλευράς δεν αποτέλεσε σε καμία περίπτωση, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «συμφωνηθέντα και απολεσθέντα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», αλλά δεσμευτικά συμβασιοποιημένα, αναγνωρισμένα και στέρεα εγγυημένα από την ίδια τη ρωσική κυβέρνηση αντισταθμιστικά οφέλη της ελληνικής πλευράς, που σήμερα, με τη συμφωνία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ., επανασυμβασιοποιεί, με εγγύηση του ρωσικού δημοσίου, όπως ακριβώς είχαν συμβασιοποιηθεί οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο το 1999 όσο και το 2000, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

    «Αρα, τίποτε δεν είχε απολεσθεί στο παρελθόν. Αρα έωλη η παραπληροφόρηση, η σπίλωση και η συκοφαντία προσώπων, πολιτικής και έργου που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

    Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας απλά προσυπέγραψε την ήδη διαμορφωμένη συμφωνία που είχε πετύχει μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντί να θριαμβολογεί, θα όφειλε να αναγνωρίσει αυτή τη πραγματικότητα. Αντί να παριστάνει τον δικαστή, να εκδίδει δικαστικές αποφάσεις και να επαναλαμβάνει τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς, οφείλει να αναγνωρίσει την αλήθεια με «σεμνότητα και ταπεινότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    [07] ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΓΙΑ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Για ατυχείς δηλώσεις και «λόγια του αέρα που χαρακτηρίζουν τον πολιτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρο Βούγια.

    «Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικός, ιδίως όταν με τις ατυχείς δηλώσεις του εκθέτει, πέρα από τον εαυτόν του και το κόμμα του.

    Είναι, επιτέλους, καιρός ο κ. Βούγιας να αντιληφθεί ότι οι πολίτες απορρίπτουν την κενολογία, την ελαφρότητα και τα λόγια του αέρα που χαρακτηρίζουν τον πολιτικό λόγο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    «Και αφού ενδιαφέρεται τόσο για το ζέπελιν, καλό είναι να γνωρίζει ότι επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ παραγγέλθηκε το εν λόγω με κόστος εκατομμυρίων ευρώ και χωρίς κανείς από τους τότε ιθύνοντες να φροντίσει να μάθει ότι οι προδιαγραφές του δεν επιτρέπουν πτήση όταν πνέουν άνεμοι άνω των πέντε μποφόρ, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [08] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (20:40 UTC+2)

    Οριστικοποιήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και της επιτροπής καταστατικού της Ν.Δ. υπό την προεδρία του ΓΓ της Κ.Ε. Ευάγγελου Μεϊμαράκη οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό, ενώ ορίστηκε και η εφορευτική επιτροπή του συνεδρίου.

    Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης, ο κ. Μεϊμαράκης και ο εισηγητής της επιτροπής για το καταστατικό Αγγελος Μοσχονάς ενημέρωσαν για το πρόγραμμα του συνεδρίου και τις προτεινόμενες αλλαγές στο καταστατικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή κατέληξε σε μια συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των προτάσεων της κ. Μπακογιάννη και άλλων απόψεων που είχαν κατατεθεί για τη σύνθεση του πολιτικού συμβουλίου.

    Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του συνεδρίου ορίστηκε ο Γιάννης Τραγάκης, αντιπρόεδρος ο Αγγελος Μπρατάκος, ενώ μέλη της θα είναι οι Κ. Σημαιοφορίδης, Αγ. Μοσχονάς, Κ. Κωστούλας, Ι. Πατσόγιαννης, Π.Βούτος, Ι. Τουσιάκης, Ι. Βαρθολομαίος, Ι . Θεοφανόπουλος, Π. Φουντουκίδου.

    [09] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Φλώρινα, 21 Ιουλίου 2004 (20:01 UTC+2)

    Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στη Φλώρινα με την ευκαιρία της έλευσης και διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Φλώρινας Στέφανος Παπαναστασίου, αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία και σπουδαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων και κατόπιν ανέλυσε διεξοδικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

    Συγκεκριμένα, η φλόγα θα φτάσει στις οκτώ το βράδυ στο Δήμο Φλώρινας (κόμβος Αρμενοχωρίου) και θα ακολουθήσουν η είσοδός της στο χώρο του Νέου Δημοτικού Πάρκου Φλώρινας, η αφή της φλόγας, η έπαρση της Ολυμπιακής και της ελληνικής Σημαίας και η ανάκρουση του Ολυμπιακού και του εθνικού Ύμνου, ο χαιρετισμός του Δημάρχου, η αντιφώνηση εκπροσώπου του «Αθήνα 2004», η ανταλλαγή δώρων, η επίδειξη από την ομάδα Ολυμπιακής Παιδείας του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, η παρουσίαση παραδοσιακών χορών και η συναυλία με το Στέλιο Διονυσίου.

    Ο Δήμαρχος ζήτησε από τους δημότες να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην επιτυχή υποδοχή της Φλόγας, ενώ ειδική μνεία έκανε και στους απόδημους Φλωρινιώτες.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις προετοιμασίας που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 22, την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Ιουλίου, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος ενόψει της υποδοχής. Συγκεκριμένα, τις παραπάνω ημέρες η Φιλαρμονική του Δήμου και εθελοντές με δάδες και σημαίες θα διασχίζουν τις οδούς από όπου θα διέλθει και η Φλόγα.

    Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας, Γεώργιος Καλαϊτζάκης, ο οποίος και αναφέρθηκε στα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας που θα ισχύσουν κατά τη διέλευση της Φλόγας από όλο το νομό, ζητώντας παράλληλα την κατανόηση, την υπομονή και τη συνεργασία οδηγών και πεζών.

    [10] ΚΚΕ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    ΑΘήνα, 21 Ιουλίου 2004 (19:47 UTC+2)

    «Oι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη σήμερα δεν πείθουν και προκαλούν ερωτηματικά. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μία υπεύθυνη και ξεκάθαρη εξήγηση. Διαψεύδει ότι θα οπλοφορούν οι συνοδοί ασφαλείας ή όχι;», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από την επίσημη πρόσκληση που έκανε στο ΝΑΤΟ για την «φύλαξή» μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες φαίνεται σύμφωνα με

    δημοσιεύματα του ξένου Τύπου να έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παρουσία τουλάχιστον 400 ένοπλων αμερικανών κομάντος των ειδικών δυνάμεων, για τη φύλαξη των αμερικανών επισήμων».

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να ξεκαθαρίσει οριστικά για το αν οι ελληνικές αρχές ασφαλείας θα έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, που περιλαμβάνει και τις αθλητικές ομάδες και τα πολιτικά πρόσωπα που θα παρευρεθούν κατά τη διάρκειά τους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [11] ΜΕ ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (16:38 UTC+2)

    Σε απόσταση αναπνοής από τα χαμηλότερα επίπεδα της ημέρας έκλεισε τελικά ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, αδυνατώντας να κατοχυρώσει τα κέρδη που κατέγραφε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, σημείωσε οριακή πτώση, σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώθηκε στις 2.348,86 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει μέχρι τις 2.364,22.

    Οι εντολές αγορών για τις τηλεπικοινωνίες και τις τράπεζες μπορεί μεν να ψαλίδισαν τις απώλειες, αλλά δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν σε σχεδόν όλο το φάσμα της αγοράς. Το ελληνικό χρηματιστήριο γύρισε "πλάτη" και στο θετικό κλίμα που επικρατεί από το πρωί στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

    Ισχνός ήταν και σήμερα ο τζίρος, που δεν ξεπέρασε τα 82,6 εκατ. ευρώ, με περίπου 7,02 εκατ. να αντιστοιχούν σε πακέτα. Εξάλλου, από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, μόνο οι 87 διαφοροποιήθηκαν από το πτωτικό ρεύμα και έκλεισαν με κέρδη, έναντι 184 καθοδικών και 131 στάσιμων.

    Μεταξύ των τεσσάρων δεικτών FTSE, μόνο ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips έκλεισε σε θετικό έδαφος, με οριακά κέρδη, της τάξης του 0,01%. Αντίθετα, κατά 0,47% και 0,58% αντίστοιχα, υποχώρησαν ο MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ο SMALL CAP-80 της μικρής, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη επενδυτική αδιαφορία για τις μετοχές της περιφέρειας. Πτώση σε ποσοστό 0,09% σημείωσε ο FTSE/ASE-140.

    Καθοδική τροχιά χάραξαν και οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες, καθώς μόνο έξι έκλεισαν με κέρδη. Τη μεγαλύτερη άνοδο, σε ποσοστό 0,77%, σημείωσε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους των εταιριών επενδύσεων (0,52%), της πληροφορικής (0,44%), των μη μεταλλικών-ορυκτών-τσιμέντων (0,27%), των διυλιστηρίων (0,13%) και των τραπεζών (0,08%).

    Στον αντίποδα, τις πιο αισθητές απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-1,11%), του χονδρικού εμπορίου (-1,09%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,97%) και των συμμετοχών (-0,92%), ενώ κατά 1,51% υποχώρησε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Στον τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές της ΕΘΝΙΚΗΣ (0,43%), της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (0,90%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (0,43%) ήταν αυτές που κράτησαν τον επιμέρους δείκτη σε οριακά θετικό έδαφος, αντισταθμίζοντας τις απώλειες της ALPHA BANK (-0,56%) και της ΕFG EUROBANK-ERGASIAS (-0,11%).

    Στις τηλεπικοινωνίες, οι αγοραστές ανέβασαν τη μετοχή του ΟΤΕ σε επίπεδα υψηλότερα κατά 1,38%, ενώ την ανιούσα ακολούθησε και ο τίτλος της COSMOTE, που ενισχύθηκε κατά 0,15%. Αντίθετα, μεγάλες απώλειες, της τάξης του 5,00%, κατέγραψε η μετοχή της ΛΑΝ-ΝΕΤ._

    [12] ENTΟΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΠ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (15:24 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι τελικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για σημαντικές πτυχές της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπως διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης.

    Αναλυτικότερα, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο κ.Τσιτουρίδης δήλωσε: "Την Παρασκευή θα ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το πώς θα εφαρμόσουμε την ΚΑΠ στη χώρα μας από το 2006. Ακούσαμε, ύστερα από τρεις εβδομάδες, όλους τους φορείς της χώρας. Το σχέδιο της απόφασής μας θα το παρουσιάσουμε στη Διαρκή Επιτροπή την Παρασκευή και μέχρι το τέλος του μήνα θα κοινοποιήσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής".

    Ο υπουργός επεσημανε ακόμη ότι τα τρέχοντα ζητήματα στον αγροτικό τομέα είναι σημαντικά και πολύ επίκαιρα, αφού η αναθεώρηση της ΚΑΠ απαιτεί τη λήψη αποφάσεων στη χώρα μας πολύ σύντομα. "Οι τρέχουσες εξελίξεις και διαπραγματεύσεις για τον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επίσης φέρνουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια γεωργία σε μια πολύ σημαντική περίοδο. Για όλα αυτά τα ζητήματα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Κυβερνητική Επιτροπή και να συζητήσουμε για αποφάσεις, οι οποίες δρομολογούν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας στη βάση των σημαντικών εξελίξεων που έχουμε στην Ευρώπη και τον κόσμο", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της περασμένης Δευτέρας, ο κ.Τσιτουρίδης σημείωσε ότι συζητήθηκαν μέχρι αργά τη νύχτα οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για τον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    "Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα της αγροτικής πτυχής αυτής της διαπραγμάτευσης που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης. Εμείς, όπως είπαμε και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, κρίνουμε ότι οι εξελίξεις είναι αρνητικές, αφού το σχέδιο συμφωνίας που συζητάμε προβλέπει στον αγροτικό τομέα μονομερείς παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς ανταλλάγματα. Το θέμα θα απασχολήσει την Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", κατέληξε ο υπουργός._

    [13] ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ-Γ.ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (15:11 UTC+2)

    Σύμβαση ύψους 3 εκατ. ευρώ, για την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με την υλοποίηση έργου για τα ΚΕΤΑ, θα συνυπογράψουν αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης.

    Συγκεκριμένα, η σύμβαση αφορά στο έργο "Σύσταση και λειτουργία της Κεντρικής Δομής Υποστήριξης (ΚΕΔΥ) των Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ)". Ο κ.Κασιμάτης θα τη συνυπογράψει ως πρόεδρος και εκπρόσωπος του Κοινοπρακτικού Οργανισμού Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

    Το έργο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα", είναι ύψους 3 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει έως το τέλος του 2007. Αφορά δε, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ιεραρχημένου δικτύου δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Τα τρία τέταρτα των κονδυλίων είναι προσανατολισμένα προς την εκτός Αττικής ανάπτυξη._

    [14] Q-TELECOM: ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΙΣ 610.000 ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ KINHTHΣ- ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Ξεπέρασε τις 610.640 συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας η πελατειακή βάση της εταιρίας Q-Telecom κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Infoquest, οι ενεργές συνδέσεις της κινητής τηλεφωνίας έφτασαν στις 30 Ιουνίου τις 549.905, εκ των οποίων οι 518.786 αφορούν σε πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας και οι 31.119 σε χρήστες με συμβόλαιο.

    Οι ενεργές συνδέσεις της σταθερής τηλεφωνίας έφτασαν τις 60.744, οι οποίες αφορούν στο σύνολό τους σε πελάτες με συμβόλαιο, μέσω της επιλογής τoυ δικτύου της Q-Telecom με τη χρήση του τετραψήφιου κωδικού επιλογής φορέα 1765 και προεπιλογής φορέα.

    H Q-TELECOM συνεχίζει να εστιάζει την εμπορική της πολιτική στην κινητή τηλεφωνία και ειδικότερα στην καρτοκινητή, φθάνοντας το δεύτερο τρίμηνο του 2004 τις 95.952 καθαρές νέες συνδέσεις στην κινητή τηλεφωνία, εκ των οποίων 95.570 αφορούν σε νέους πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας, και σε 382 νέους πελάτες κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο._

    [15] ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (14:55 UTC+2)

    ΑΥΞΗΣΗ Μ/Κ ΣΤΗ

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ με καταβολή μετρητών, θα εισηγηθεί στη γενική συνέλευση των μετόχων το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των σωλήνων και της εκμετάλλευσης ακινήτων.

    10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑ

    ΓΙΑ ΤΗΝ INFORM Π.ΛΥΚΟΣ Α.Ε

    Δέκα χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών συμπληρώνει στις 25 Ιουλίου 2004 η εταιρία Inform Λύκος. Η περίοδος αυτή είναι και η σημαντικότερη στην μακρόχρονη ιστορία της εταιρίας που ξεκινά το 1897, καθώς τα κεφάλαια που αντλήθηκαν συνέβαλλαν στην ουσιαστική ανάπτυξή της και στην επέκτασή της στο εξωτερικό.

    Δέκα χρόνια μετά την εισαγωγή της στη Σοφοκλέους, η Inform Λύκος έχει μετατραπεί σήμερα από μια μεγάλη εκτυπωτική μονάδα σε Όμιλο Εταιριών, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών στο χώρο του Information Management. Συνολικά την περίοδο αυτή η εταιρία άντλησε από το Χρηματιστήριο 30,6 εκατομμύρια ευρώ με τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου: το 1994, το 1997 και το 1999. Στη δεκαετία 1994-2004 επενδύθηκαν συνολικά 56,3 εκατομμύρια ευρώ από τη μητρική εταιρία. Σε επίπεδο Ομίλου οι καθαρές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 77 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 57 εκατομμύρια ευρώ αφορούν επενδύσεις σε κτίρια, μηχανήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό.

    Η εξέλιξη των μεγεθών της Inform Λύκος ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν από 8,8 εκατομμύρια ευρώ το 1994, σε 48 εκατομμύρια ευρώ το 2003 για την μητρική εταιρία και σε 59,4 εκατομμύρια ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο. Ο κύκλος εργασιών από 9 εκατομμύρια ευρώ το 1994, έφτασε τα 80 εκατομμύρια ευρώ το 2003. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 1,5 εκατομμύρια ευρώ το 1994 σε 9,8 εκατομμύρια ευρώ το 2003. Συνολικά η εταιρεία πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 400 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη προ φόρων 84,4 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέρισμα που μοιράστηκε την περίοδο αυτή ξεπέρασε 30,3 εκατομμύρια ευρώ.

    ΑΠΟ 9/8 Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

    ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε

    Από τις 9 Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος, ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή, που θα διανείμει από τα κέρδη της χρήσης 2003 η εταιρία ΒΙΟΤΕΡ ΑΕ. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 30.06.2004.

    Από την 01.07.2004 οι μετοχές της εταιρίας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα απολήψεως μερίσματος επί των κερδών της χρήσεως 2003. Η καταβολή του μερίσματος θα διενεργηθεί από την Τράπεζα NOVABANK A.E. με Σύμβουλο την Ν.Δ.ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. Θα αρχίσει από την 09.08.2004 και μέχρι την 31.12.2004 θα πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09:00 π.μ. εως 14:00 μ.μ. από το κατάστημα Πανεπιστημίου 25-29, 105 64 Αθήνα (Υπεύθυνοι κ.Γεώργιος Αλτής και Ανδρέας Πρωτόπαπας τηλ.210/3316394). Η καταβολή του μερίσματος θα γίνει μέσω, των εξουσιοδοτημένων χειριστών των δικαιούχων μετόχων στο Σ.Α.Τ. (Χρηματιστηριακές Εταιρείες και Τράπεζες). Μετά την 31.12.2004 η καταβολή θα πραγματοποιείται στα γραφεία της Εταιρίας.

    ΓΙΑ ΤΙΣ 4/8 ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η Γ.Σ

    ΤΗΣ ΔΙΑΣ Α.Ε.Ε.Χ

    Για τις 4 Αυγούστου αναβλήθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας, η α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση της εταιρίας ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ. Στην Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση οι μέτοχοι που συμμορφώθηκαν με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού για τη συμμετοχή τους σ' αυτή τη Γενική Συνέλευση εκπροσωπούσαν 7.086.880 μετοχές και ψήφους, ήτοι ποσοστό 28,22% και 2.030 μετοχές κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, δηλαδή ποσοστό 0,008%. Συνεπώς συμμετείχαν μέτοχοι που εκπροσωπούν συνολικώς 7.088.910 μετοχές και ψήφους, ήτοι ποσοστό 28,23%.

    Λόγω ελλείψεως της κατά το νόμο αυξημένης απαρτίας η συζήτηση και λήψη αποφάσεως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ματαιώθηκε και η Γενική Συνέλευση θα συγκληθεί εκ νέου στις 4 Αυγούστου 2004 με τα σχετικά θέματα σύμφωνα με πρόσκληση που θα δημοσιεύσει το Διοικητικό Συμβούλιο νομίμως και εμπροθέσμως.

    Υπενθυμίζεται ότι η γενική συνέλευση επρόκειτο να αποφασίσει για τα εξής θέματα της ημερήσιας διάταξης: 1.Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών από το αποθεματικό υπέρ το άρτιο. 2.Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής προς συμψηφισμό ζημιών προηγούμενων χρήσεων και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας. Τα ανωτέρω θέματα είχαν αρχικώς ορισθεί στην ημερήσια διάταξη της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εταιρίας που είχε συγκληθεί και έλαβε χώρα την 30η Ιουνίου 2004. Η συζήτηση των θεμάτων ματαιώθηκε επειδή δεν επετεύχθη η νόμιμη απαιτούμενη αυξημένη απαρτία των μετόχων.

    ΣΤΙΣ 28/7 Η Β' ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ Γ.Σ

    ΤΗΣ INTERINVEST

    Στις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η Δεύτερη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας Interinvest, καθώς στην πρώτη, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 του μηνός, δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη από τον νόμο απαρτία. Συγκεκριμένα, στην Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων παρέστησαν αυτοπροσώπως ή με αντιπρόσωπο μέτοχοι που εκπροσωπούσαν 110.000 (εκατόν δέκα χιλιάδες) μετοχές (επί συνόλου 17.50.000 μετοχών) και ισάριθμες ψήφους (δηλ. ποσοστό 0,64%).

    Κατόπιν τούτου, η δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, στις 3 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Τα θέματα ημερησίας διάταξης είναι τα εξής: 1. Ακύρωση Ιδίων Μετοχών της Εταιρείας που αγοράσθηκαν βάσει της απόφασης της από 19-04-2001 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που δεν διατέθηκαν στην αγορά όπως ο νόμος ορίζει εντός τριετίας καθώς και αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού, και 2. Μείωση του Μετοχικού Κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής προς συμψηφισμό ζημιών και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού.

    ΠΕΡΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ

    Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΤΡΟΦΟ ΑΕ

    Την περίληψη του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης με την εταιρία ΤΡΟΦΟ ΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα η εισηγμένη ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. Αναλυτικότερα, βάσει του σχεδίου θα ισχύσουν τα εξής:

    Α. Απορροφώσα εταιρία: η ανώνυμος εταιρία με την επωνυμία "ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ" που εδρεύει στο Γέρακα Αττικής, Λεωφόρος Σπάτων 81 με Αρ.ΜΑΕ 13363/06/B/86/17. Β. Απορροφώμενη εταιρία: η ανώνυμος εταιρία με την επωνυμία "ΤΡΟΦΟ Α.Ε. ΕΙΣΑΓΩΓΑΙ ΕΞΑΓΩΓΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ" που εδρεύει στο Γέρακα Αττικής, επί της Λεωφόρου Σπάτων αρ.81, με ΑρΜΑΕ6320/04/Β/86/93(01). Γ. Η συγχώνευση θα γίνει με απορρόφηση, σύμφωνα τα άρθρα 1-5 του Ν. 2166/93 και τα άρθρα 69 και επόμενα του 2190/1920, και συγκεκριμένα με ειδική διαδικασία συγχώνευσης δια απορροφήσεως θυγατρικής εταιρείας με ποσοστό 100% (άρθρο 78 Κ.Ν.2190/1920) σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των συγχωνευομένων εταιρειών, με ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Απορροφώμενης εταιρίας, όπως εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού αυτής με ημερομηνία 31/12/2003, με τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Απορροφώσας εταιρίας. Επειδή η Απορροφώμενη εταιρία είναι θυγατρική της Απορροφώσας εταιρίας κατα 100%, δεν απαιτείται αύξηση κεφαλαίου της Απορροφώσας εταιρίας ούτε συντρέχει περίπτωση καθορισμού σχέσεων ανταλλαγής μετοχών, διατυπώσεις παράδοσης νέων μετοχών και ημερομηνίας συμμετοχής των μετόχων στα κέρδη της απορροφώσης, ούτε, τέλος, απαιτείται η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μετόχων των συγχωνευομένων εταιρειών προς το σκοπό της έγκρισης της εν λόγω συγχωνεύσεως αυτών, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 78 του Κ.Ν. 2190/1920. Δ. Η συγχώνευση τελειούται από την καταχώρηση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών της εγκριτικής αποφάσεως της αρμοδίας αρχής για τη συγχώνευση των ως άνω εταιριών. Οι αποφάσεις των συγχωνευομένων εταιριών μαζί με την οριστική Σύμβαση Συγχωνεύσεως η οποία θα περιβληθεί τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου, καθώς και η εγκριτική απόφαση της συγχωνεύσεως υποβάλλονται στις διατυπώσεις της δημοσιότητας του άρθρου 7β του Κ.Ν 2190/20 για κάθε μία από τις συγχωνευόμενες εταιρίες. Ε. Από την τελείωση της συγχωνεύσεως η Απορροφώσα εταιρία υποκαθίσταται αυτοδικαίως και χωρίς καμία άλλη διατύπωση σύμφωνα με το Νόμο, σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις της Απορροφωμένης εταιρίας και η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή, οι δε δίκες της Απορροφωμένης εταιρίας θα συνεχίζονται από την Απορροφώσα εταιρία χωρίς καμία άλλη διατύπωση, μη επερχόμενης βίαιης διακοπής αυτών με τη συγχώνευση. ΣΤ. Από την τελείωση της συγχωνεύσεως η Απορροφώμενη εταιρία παύει να υπάρχει, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκκαθάρισή της, οι δε μετοχές της δεν παρέχουν κανένα άλλο δικαίωμα στους κατόχους τους. Ζ. Από την επόμενη ημέρα του Ισολογισμού Μετασχηματισμού βάσει του οποίου θα γίνει η συγχώνευση, ήτοι από την 01/01/2004 και μέχρι την ημέρα ολοκληρώσεως της συγχωνεύσεως των ως άνω εταιριών, οι πράξεις που θα γίνουν από την Απορροφώμενη εταιρία θεωρούνται ότι γίνονται για λογαριασμό της Απορροφώσης εταιρίας και τα ποσά αυτών θα μεταφερθούν με την ολοκλήρωση της απορρόφησης με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της Απορροφώσης. Η. Δεν υπάρχουν μέτοχοι της Απορροφωμένης εταιρίας που να έχουν σε αυτήν ειδικά δικαιώματα, ούτε κάτοχοι άλλων τίτλων πλην μετοχών. Θ. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τους Τακτικούς Ελεγκτές των συγχωνευoμένων εταιριών, ούτε προβλέπονται από τα καταστατικά αυτών, ούτε από τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, ούτε παρέχονται τοιαύτα εκ της συγχωνεύσεως. Σε πίστωση των ανωτέρω συντάχθηκε το παρόν Σχέδιο Συμβάσεως Συγχωνεύσεως με απορρόφηση της δεύτερης Α.Ε. από την πρώτη και υπογράφεται νομίμως από τους εκπροσώπους των συμβαλλομένων εταιριών μετά την σχετική εντολή που τους παρασχέθηκε από τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

    [16] ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΦΕΞ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 21 Ιουλίου 2004 (20:11 UTC+2)

    Το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα μειώσει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων και θα βοηθήσει στην εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν.

    Απαντώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Αντριου Ντίσμορ για το πώς θα συμβάλει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι, ''περιορίζοντας τη διαφορά μεταξύ του βορρά και του νότου, θα εξουδετερωθεί ένα μεγάλο εμπόδιο σε μια μελλοντική διευθέτηση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Μακσέιν ανέφερε ότι στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων ''δεν περιλαμβάνεται το θέμα των απευθείας πτήσεων'' στα κατεχόμενα.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΤΟΙΜΟΣ ΚΑΤΑ 95% ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ Ο ΝΑΣΤΑΣΕ

    Βουκουρέστι, 21 Ιουλίου 2004 (18:20 UTC+2)

    Ετοιμος κατά 95% να διεκδικήσει την προεδρία της Ρουμανίας στις εκλογές του φθινοπώρου δηλώνει ο νυν πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Αντριαν Ναστάσε.

    «Είμαι έτοιμος κατά 95% να θέσω υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, αλλά θα πρέπει πρώτα να συζητήσω με τους συναδέλφους μου (στο κόμμα), να δούμε ποια είναι η καλύτερη φόρμουλα και ο καλύτερος υποψήφιος», δήλωσε ο Ναστάσε, ο οποίος, αν και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τις εκλογές, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το αν θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο.

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διέρχεται περίοδο κρίσης μετά από τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου. Οι υποψήφιοι του κόμματος γνώρισαν την ήττα σε μεγάλους δήμους, όπως αυτός του Βουκουρεστίου και της Κλουζ. Μόλις πριν από δέκα ημέρες, η «μόνιμη αντιπροσωπεία», η πολυμελής ηγετική ομάδα του κόμματος, παραχώρησε τη θέση της σε μια πιο ευέλικτη ομάδα, το «εκτελεστικό γραφείο», το οποίο ανέλαβε να οδηγήσει το κόμμα έως το συνέδριό του, στις 5 Αυγούστου.

    Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Ναστάσε είχε αναγκαστεί να προβεί σε δηλώσεις ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να δώσει τέλος στην έντονη φημολογία των ημερών. Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν, ωστόσο, λόγο για έντονη διαμάχη στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, με τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματος, Ιον Ιλιέσκου, να είναι οργισμένος τόσο από τις επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές όσο και από τις φήμες περί διαφθοράς μεταξύ στελεχών του κόμματος.

    -Ιωάννα Ράντου-

    [18] ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙΤΖΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

    Αγκυρα, 21 Ιουλίου 2004 (17:34 UTC+2)

    Το φάκελο με το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση του διαβόητου κακοποιού, Αλααττίν Τσακιτζί, επέδωσαν σήμερα μέλη της διπλωματικής αποστολής της Τουρκίας στη Βιέννη στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

    Το φάκελο προετοίμασε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης και περιέχει πληροφορίες και ντοκουμέντα για την εγκληματική δράση του Τσακιτζί στην Τουρκία.

    Αξιωματούχος του αυστριακού υπουργείου Δικαιοσύνης, που επρόκειτο να παραλάβει τον φάκελο από το ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι αρμόδιος δικαστής θα αποφασίσει για την έκδοση ή μη του Τσακιτζί στην Τουρκία, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των στοιχείων.

    Ο Τσακιτζί συνελήφθη πρόσφατα στο Γκρατς, μετά από επιχείρηση της αυστριακής αστυνομίας. Ο διαβόητος Τούρκος μαφιόζος, ο οποίος παλαιότερα είχε διαφύγει στη Γαλλία και στη συνέχεια είχε συλληφθεί, πριν λίγο καιρό, μετά την επικύρωση της ποινής φυλάκισής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, δραπέτευσε στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας υπηρεσιακό [πράσινο] διαβατήριο, που είχε εκδοθεί από την Ασφάλεια Σμύρνης στο όνομα άλλου ατόμου, του Φαϊκ Μεράλ, πρώην στελέχους της ΜΙΤ.

    [19] ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΟΡΟ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΤΕΝΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 21 Ιουλίου 2004 (16:55 UTC+2)

    Τη σύλληψη και προσαγωγή του πρώην ηγέτη των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία θέτουν οι ΗΠΑ ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Σερβία.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο, Μπόρις Τάντιτς, ότι η σύλληψη του Μλάντιτς είναι ένα από τα βασικά εμπόδια στη συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Βελιγραδίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνεργασία με τη Σερβία, θα προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα.

    Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντάς του την ανάγκη για ειδική φροντίδα της ασφάλειας των Σέρβων που διαβιούν στην επαρχία.

    [20] ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 21 Ιουλίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, διοργανώνουν σήμερα οι κάτοικοι ενός χωριού στο Μαυροβούνιο.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου, οι κάτοικοι του χωριού Σούλα, κοντά στα σύνορα του Μαυροβουνίου με τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή με παραδοσιακή μουσική, στην οποία έχουν δώσει το όνομα του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Οι κάτοικοι του χωριού αυτού προέρχονται από διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού Μαυροβουνίου, της νοτιοδυτικής Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    [21] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΜΕΙΝΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΨΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2004 (18:05 UTC+2)

    Ελεύθερος από την ΑΕΚ έμεινε τελικά, μετά από απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, ο Μιχάλης Καψής, μετά την προσφυγή του σε βάρος της Ενωσης. Ετσι μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής ανοίγει ο δρόμος για την μετακίνησή του στον Ολυμπιακό ή ΠΑΟΚ που θέλουν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.

    [22] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: Ο ΚΟΚΚΑΛΑΝΗΣ ΠΡΟETOIMAZETAI ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2004 (17:16 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία του Βύρωνα Κοκκαλάνη ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος ιστιοπλοϊας νέων ανδρών, που ξεκινάει στις 3 Αυγούστου στην Πολωνία. Ο Ελληνας αθλητής προπονείται στον Άγιο Κοσμά μαζί με άλλους παγκόσμιους πρωταθλητές, οι οποίοι προετοιμάζονται στο θαλάσσιο στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Ο Βύρωνας βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση» επισήμανε ο προπονητής του Κοκκαλάνη, Δημήτρης Πηλιχός και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ καλό για τον ίδιο το γεγονός ότι προπονείται μαζί με σημαντικούς αθλητές, οι οποίοι θα μετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ συμμετέχει και σε κάποια αγωνιστικά τεστ, που γίνονται με τους συγκεκριμένους αθλητές. Επειδή είναι η τελευταία φορά, που θα αγωνιστεί ο Βύρωνας σε παγκόσμιο πρωτάθλημα της κατηγορίας νέων ανδρών, για αυτό και θέλει να επιστρέψει από την Πολωνία με ένα μετάλλιο. Πιστεύω ότι έχει τα φόντα να τα καταφέρει», κατέληξε ο Πηλιχός.

    [23] ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΤΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2004 (17:08 UTC+2)

    Μέλος της οικογένειας του Αρη θα πρέπει να θεωρείται ο Γιάννης Τάτσης, ο οποίος αγωνιζόταν στην Καλλιθέα και έχει ήδη συμφωνήσει με τους ''κίτρινους'' και μέσα στις επόμενες ώρες θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο το οποίο θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με πληροφορίες, 1+2 χρόνια. Η διοίκηση του Αρη ωστόσο συνεχίζει τις συζητήσεις της με τους Τάσο Φερεκίδη και Σωκράτη Πέτρου προκειμένου οι τελευταίοι να ενταχθούν στη δύναμη του συλλόγου.

    Αύριο εξάλλου ο νέος προπονητής του Αρη, Γιώργος Χατζάρας θα έχει μια πρώτη γνωριμία με τους παίκτες στα αποδυτήρια του γηπέδου Χαριλάου, ενώ η προετοιμασία ξεκινάει στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ν. Ρυσίου το ερχόμενο Σάββατο.

    «Η συνεργασία μου με τον Αρη έγινε με την προοπτική ν' αναγεννηθεί η ομάδα. Γνωρίζω ότι έχω πολύ δουλειά. Όμως δεν θέλω να πω περισσότερα, αφού αύριο θα κάνω τις πρώτες μου δηλώσεις από το νέο μου πόστο», τόνισε ο κ. Χατζάρας.

    [24] Φ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ: "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ"

    Αθήνα, 21 Ιουλίου 2004 (16:47 UTC+2)

    Κάλεσμα σε όλους να γεμίσουν τα στάδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας απηύθυνε η αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία ερωτηθείσα από δημοσιογράφους σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων στο ΟΑΚΑ, δήλωσε πως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μοναδικούς και ασφαλείς αγώνες.

    Η κ. Πετραλιά δήλωσε: "Η εικόνα δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μοναδικούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποζημιώνει όλους εκείνους που κατέθεσαν ένα κομμάτι από την ψυχή τους και την καρδιά τους για να τελειώσουν όλα στην ώρα τους. Αυτό που απομένει τώρα είναι να γεμίσουν τα στάδια. Να είμαστε όλοι εδώ. Όλη η Ελλάδα μια ομάδα".

    [25] Ο ΝΤΕ ΣΟΟΥΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΙΒΑΛΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2004 (16:09 UTC+2)

    Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, Λουτσιάνο Ντε Σούοζα, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την μεταγραφή του Ριβάλντο: «Ακουγα εδώ και πολύ καιρό, για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Ριβάλντο. Ισως να περίμεναν λίγοι να πραγματοποιηθεί αυτή η μεταγραφή, γιατί ο Ριβάλντο, είναι ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής. Ο Ολυμπιακός έχει την δυνατότητα να φέρει στην Ελλάδα τέτοιους παίκτες. Τελικά κατάφερε και τον πήρε».

    Οσο για την παρουσία του στη Μίλαν; «Στη Μίλαν, υπήρχαν αρκετοί λόγοι που δεν έπαιζε. Νομίζω καθοριστικός λόγος ήταν ο τότε προπονητής που δεν τον υπολόγιζε στα πλάνα του. Ο Ριβάλντο, από εκεί και πέρα, ήθελε να κάνει την καλύτερη μεταγραφή και για αυτό περίμενε καιρό. Ο Ριβάλντο, έχει παίξει χρόνια στην Ευρώπη. Λογικά δεν θα έχει πρόβλημα προσαρμογής. Βέβαια στην Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικά από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά θα  προσαρμοστεί σχετικά γρήγορα στα δεδομένα μας».    

    [26] ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΚΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 21 Ιουλίου 2004 (18:01 UTC+2)

    Ενοπλη ομάδα στο Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υπό την ομηρία της δυο Κενυάτες, τρεις Ινδούς κι έναν Αιγύπτιο, τους οποίους και απειλεί ότι θα αποκεφαλίσει εάν οι χώρες τους δεν αποσύρουν άμεσα τα στρατεύματά τους από το Ιράκ, αίτημα που δεν μπορεί ωστόσο να ικανοποιηθεί αφού καμιά από τις τρεις αυτές χώρες δεν έχει στρατιώτες στην περιοχή.

    [27] ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Βρυξέλλες, 21 Ιουλίου 2004 (15:07 UTC+2)

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν εφεξής τη δυνατότητα να συμμετέχουν ουσιαστικά στις αποφάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον τους. Από σήμερα, 21 Ιουλίου 2004, τα κράτη μέλη οφείλουν να αρχίσουν να εφαρμόζουν την οδηγία για τη στρατηγική αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (SEA), η οποία προβλέπει αποτελεσματικότερες και περισσότερο διαφανείς διαδικασίες προγραμματισμού.

    Η οδηγία SEA καλύπτει, μεταξύ άλλων, τοπικά προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων, σχέδια οδικών έργων που αναλαμβάνονται σε περιφερειακό επίπεδο, χωροταξικά σχέδια, σχέδια που αφορούν στο γεωργικό τομέα, τη διαχείριση των υδάτων, τον τουρισμό και την ενέργεια.

    Κατά την κατάρτιση των σχετικών σχεδίων ή προγραμμάτων, οι δημόσιες αρχές οφείλουν να εκπονούν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να εντοπίσουν, να περιγράψουν και να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Μεταξύ των επιπτώσεων που εξετάζονται, είναι οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, στη χλωρίδα και την πανίδα και στην υγεία του ανθρώπου.

    Η οδηγία SEA παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, οργανώσεις και πολίτες, να διατυπώνουν τις απόψεις τους για τις εκθέσεις εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονούνται για τα διάφορα σχέδια και προγράμματα. Πριν από την τελική έγκριση των σχεδίων και προγραμμάτων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, τόσο οι εκθέσεις εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όσο και τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης.

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

    Η αρμόδια για το Περιβάλλον Επίτροπος Margot Wallstroem δήλωσε: «Η οδηγία για τη στρατηγική αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την αειοφόρο ανάπτυξη και την καθιέρωση περισσότερο δημοκρατικών διαδικασιών. Όλοι οι φορείς που αναλαμβάνουν την κατάρτιση σχεδίων θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτή την οδηγία και να την εφαρμόζουν με συνέπεια.

    »Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν περισσότερο ενεργά στις συζητήσεις και στις αποφάσεις που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους και για το μέλλον του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της νέας οδηγίας δεν μπορούν να γίνουν ορατά παρά μόνον εάν όλα τα κράτη μέλη την εφαρμόσουν. Μέχρι σήμερα, αυτό έχει γίνει μόνον από εννέα κράτη μέλη. Συνεπώς, καλώ τα υπόλοιπα κράτη μέλη να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία».

    Η Διεθνής Ένωση για την Αξιολόγηση των Επιπτώσεων, κατά την ετήσια διάσκεψή της στο Βανκούβερ του Καναδά, απένειμε στην Επίτροπο Wallstroem βραβείο για την έκδοση της οδηγίας SEA, καθώς και για τη συμβολή της στην προώθηση της συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικών με το περιβάλλον.

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΙ Η ΟΔΗΓΙΑ

    Προτού τεθεί σε εφαρμογή η νέα οδηγία, βάσει των διατάξεων της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (EIA), οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις έπρεπε να αξιολογούνται στο στάδιο της έγκρισης των σχεδίων. Συνεπώς, η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχεδίων πραγματοποιείτο σε προχωρημένο στάδιο κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όταν είχαν ήδη αναληφθεί σημαντικές δεσμεύσεις.

    Βάσει της νέας οδηγίας, η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει να πραγματοποιείται σε αρχικό στάδιο, ώστε οι πολίτες να είναι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη των αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι δυνατή η εξέταση εναλλακτικών λύσεων και να λαμβάνονται συστηματικά υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκειμένου να επιλέγεται η πλέον κατάλληλη από περιβαλλοντικής απόψεως λύση.

    Η νέα οδηγία απαιτεί επίσης τον έλεγχο της ποιότητας των εκθέσεων αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και την παρακολούθηση της εφαρμογής των σχεδίων και προγραμμάτων με στόχο τον εντοπισμό τυχόν απρόβλεπτων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκαιρη λήψη επανορθωτικών μέτρων.

    ΠΡΟΟΔΟΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ

    Τα κράτη μέλη έπρεπε να μεταφέρουν την οδηγία SEA στην εθνική τους νομοθεσία την 21η Ιουλίου 2004, δηλαδή τρία έτη μετά την έναρξη εφαρμογής της. Μέχρι σήμερα, μόνον εννέα από τα 25 κράτη μέλη έχουν γνωστοποιήσει στην Επιτροπή ότι η διαδικασία της μεταφοράς της οδηγίας έχει ολοκληρωθεί.

    Τα κράτη αυτά είναι: η Κύπρος, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν δηλώσει ότι έχουν προχωρήσει σημαντικά στη διαδικασία της μεταφοράς.

    [28] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

    Μόσχα, 21 Ιουλίου 2004 (14:32 UTC+2)

    Ενώ το Ισραήλ εμμένει στην απόφασή του για την ανέγερση τείχους στη Δυτική Όχθη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τάχθηκε κατά, με αποτέλεσμα η Ρωσία να δηλώνει «ικανοποιημένη», χαρακτηρίζοντάς την απόφαση «ισορροπημένη».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα ότι η εν λόγω απόφαση θα συμβάλει στην ανανέωση της πολιτικής διαδικασίας και στην περιφερειακή και γενικότερη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης.

    Η απόφαση του ΟΗΕ κατά της ανέγερσης του τείχους, που συγχρόνως απαιτεί να γκρεμιστεί και το ήδη υπάρχον, ελήφθη χθες Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία.

    [29] Η MICROSOFT ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ 75 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ

    Νέα Υόρκη, 21 Ιουλίου 2004 (12:06 UTC+2)

    Ο αμερικανικός κολοσσός παραγωγής software, ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων, Microsoft, θα καταβάλει στους μετόχους του, μέσα στα επόμενα 4 χρόνια το ποσό των 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο για κάθε μετοχή της Microsoft θα δοθεί μπόνους 3 δολαρίων, ενέργεια που θα κοστίσει στον όμιλο 32 δισεκ. δολάρια. Επίσης, μέσα στην επόμενη τετραετία, η επιχείρηση θα διαθέσει περί τα 30 δισεκ. δολάρια για την επαναγορά ιδίων μετοχών.

    Εξάλλου, τα μπόνους ανά μετοχή, που χορηγούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα αυξηθούν από 16 σεντ ανά μετοχή το χρόνο σε 8 σεντ ανά μετοχή το τρίμηνο. Η εκταμίευση αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, κατέστη δυνατή επειδή ο όμιλος έκλεισε ήδη τις περισσότερες δικαστικές υποθέσεις, στις οποίες είχε εμπλακεί.

    Το αποθεματικό της Microsoft, που θεωρείται ως η κορυφαία και με απόσταση εταιρία της συγκεκριμένης αγοράς, εκτιμάται ότι ανέρχονται σήμερα στα 56 δισεκ. δολάρια και όπως τόνισε ο πρόεδρός της Στιβ Μπάλμερ, η εκταμίευση δε θα αποβεί σε βάρος των κονδυλίων για την έρευνα και τις καινοτομίες.

    [30] ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΗΧΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ 2004"

    Άμφισσα, 21 Ιουλίου 2004 (14:27 UTC+2)

    Tο 3ο Φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους 2004». θα πραγματοποιηθεί από το πρωί της Παρασκευής, 30 Ιουλίου έως το απόγευμα Κυριακής, 1η Αυγούστου στο Δασικό Χωριό της Καψίτσας (περιοχή Προσηλίου - Γκιώνα)

    Το Φεστιβάλ αυτό ξεκίνησε από μια φιλοδοξία αρκετών νέων ανθρώπων της περιοχής να δημιουργήσουν ένα διαφοροποιημένο πολιτιστικό γεγονός στη Φωκίδα και έγινε πραγματικότητα γιατί έχει σαν σημείο αναφοράς του σημαντικούς σκοπούς τους οποίους προσπαθεί κάθε χρόνο να εκπληρώσει. Συνοπτικά, αναφέρονται οι εξής:

    · Αποσκοπεί στην προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο πραγματοποιείται

    · Διευκολύνει και ενισχύει την επαφή των κατοίκων αστικών κέντρων, ιδιαίτερα των νέων, με τη φύση κάτι που σημαίνει ότι δεν απευθύνεται μόνο σε όσους ζουν στα γεωγραφικά πλαίσια του Νομού Φωκίδας

    · Δημιουργεί κίνητρα και πυρήνες ανάπτυξης που βοηθούν την τοπική οικονομία ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

    · Προάγει την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου με έναν τρόπο που αποδεδειγμένα (λόγω προηγούμενης εμπειρίας) έχει ευρεία απήχηση, σε μια περιφέρεια η οποία στερείται παρόμοιων διοργανώσεων.

    Το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ αρχίζει την Παρασκευή, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στην κεντρική σκηνή με το καταξιωμένο Πολυφωνικό της Ηπείρου και στη συνέχεια εμφανίζονται οι Mode Plagal με ήχους παραδοσιακής και ¨ethnic¨ μουσικής. Το Σάββατο το βράδυ θα πάρει τη σκυτάλη η τοπική εφηβική μπάντα Wild Angels με αποκορύφωμα το γνωστό σε όλους μας Βαγγέλη Γερμανό.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται πεζοπορία, τρέκινγκ, ορειβασία, ορεινές διαδρομές με μηχανές εντούρο ή 4Χ4, ποδηλασία, τουρνουά paintball, παρατηρήσεις του ουρανού με τηλεσκόπια , κινηματογραφικές προβολές, έκθεση φωτογραφίας , σκάκι και παιδικά παιχνίδια

    [31] ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΕΝΟΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Χάγη, 21 Ιουλίου 2004 (13:14 UTC+2)

    Την πολύκροτη υπόθεση κλοπής εικόνων και άλλων αρχαιολογικών θησαυρών από την κατεχόμενη Κύπρο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η πρώην επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία Τασούλα Γεωργίου-Χατζητοφή για τον εντοπισμό τους στη Γερμανία, και τις προσπάθειες επαναπατρισμού τους προβάλει σε πρόσφατο ολοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Πίσω στην Κύπρο», η εφημερίδα "Finacieele Dagblad".

    Το άρθρο πλαισιώνεται με φωτογραφίες τοιχογραφιών που εκλάπησαν από την εκκλησία του Αντιφωνητή στη Βόρεια Κύπρο, ενώ ο συντάκτης του προβάλλει το δίκαιο του αιτήματος επαναπατρισμού κάνοντας εκτενείς και λεπτομερείς αναφορές στην υπόθεση και τη δικαστική διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του κυπριακού κράτους και του Τούρκου εμπόρου που είχε στην κατοχή του τα κλεμμένα.

    Ο κλεμμένος πολιτιστικός θησαυρός είχε εντοπιστεί πριν από επτά χρόνια στα χέρια Τούρκου εμπόρου στη Γερμανία. Ο θησαυρός αυτός, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, φυλάσσεται εδώ και επτά χρόνια στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Μονάχου και αποτελείται από εκατοντάδες τοιχογραφίες, μωσαϊκά και ξύλινα εικονίσματα που κλάπηκαν από ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Κύπρου.

    Οι τοιχογραφίες είναι του 12ου αιώνα και προέρχονται από την εκκλησία του Αντιφωνητή από όπου απομακρύνθηκαν με αρκετά επαγγελματικό τρόπο από μεγάλες ζωγραφικές επιφάνειες, όπως οι γνωστές απεικονίσεις «Η ημέρα της κρίσεως» και «Το δέντρο του Ιωσήφ».

    Τα μωσαϊκά είναι παλαιότερα και κατασκευάστηκαν από ιερείς τον 6ο αιώνα. Τα εν λόγω μωσαϊκά άντεξαν σε σεισμούς, σταυροφορίες και άλλες εισβολές εκτός από την τελευταία των Τούρκων. Παρότι η προέλευση του θησαυρού ήταν ανδιαμφισβήτητη δεν επιστράφηκαν μέχρι τώρα στην Κύπρο. Η επιστροφή εμποδίστηκε από μια περίπλοκη νομική διαμάχη η οποία διήρκεσε σχεδόν επτά χρόνια.

    Με τη βοήθεια του εμπόρου τέχνης Michiel Van Rijn αγοράστηκαν από τον Τούρκο μερικές δεκάδες τοιχογραφίες έναντι 500.000 δολαρίων τα οποία είχαν διατεθεί από την Εκκλησία της Κύπρου. Αμέσως μετά την τελευταία επίσκεψη του ψευτοαγοραστή εισέβαλε στο χώρο του Τούρκου εμπόρου η γερμανική αστυνομία, η οποία εντόπισε τον κλεμμένο θησαυρό. Στη συνέχεια η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται.

    Αρχικά ο δημόσιος κατήγορος του Μονάχου χρειαζόταν τα κατασχεμένα έργα τέχνης ως αποδεικτικά στοιχεία. Θα ασκείτο ποινική δίωξης σε βάρος του Τούρκου εμπόρου για κλοπή, λαθρεμπόριο και εμπορία κλεμμένων αντικειμένων.

    Ο έμπορος ήταν προφυλακισμένος για ένα χρόνο όταν ο δημόσιος κατήγορος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ελλιπή. Ο Τούρκος αφέθηκε ελεύθερος και ζητούσε πίσω τη συλλογή του. Στη συνέχεια, όχι μόνο η Εκκλησία της Κύπρου αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφυγαν στο δικό τους δικηγόρο διεκδικώντας ένα μέρος της συλλογής.

    Πέρασαν πέντε χρόνια στη διάρκεια των οποίων, τόσο η Εκκλησία, όσο και το κυπριακό κράτος διαφωνούσαν κυρίως μεταξύ τους για τη σωστή νομική αντιμετώπιση της υπόθεσης. Όταν η Κύπρος απέκτησε νέο Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος αποσκοπούσε στη γεφύρωση των διαφορών με την Εκκλησία, Εκκλησία και Κράτος προσέλαβαν από κοινού ένα Γερμανό δικηγόρο και ξεκίνησαν νομική διαδικασία προκειμένου να τους επιστραφούν τα έργα τέχνης.

    Ο Τούρκος κλήθηκε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο το Μάρτιο του 2004. Στις 2 Φεβρουαρίου 2004, ένα μήνα πριν κληθεί στο δικαστήριο ο Τούρκος έμπορος ο Γενικός Εισαγγελέας του Μονάχου ζήτησε την απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση βγήκε στις 3 Ιουνίου και έτσι άναψε για πρώτη φορά το πράσινο φως για την επιστροφή του θησαυρού καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι η έκδοση θησαυρών είναι νόμιμη.

    Ήταν η πρώτη απόφαση σχετικά με την υπόθεση ύστερα από επτά χρόνια αποτυχημένων διαπραγματεύσεων και δικαστικών ενταλμάτων του αποσύρονταν την τελευταία στιγμή. Ο θησαυρός όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στην αποθήκη της γερμανικής αστυνομίας διότι ο Τούρκος έμπορος προσέβαλε την απόφαση, προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καλσρούης και υποστηρίζοντας ότι μέρος της συλλογής αποτελούσε προίκα της γυναίκας του. Έτσι, ο θησαυρός δεν μπορεί να επιστραφεί πριν εκδοθεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    [32] ΑΠΟ 29/7 ΕΩΣ 1/8 ΤΟ RIVER PARTY ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Καστοριά, 21 Ιουλίου 2004 (10:58 UTC+2)

    Από 29 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί φέτος το 26ο River Party στο Νεστόριο της Καστοριάς. Το River Party ξεκινά την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, με τις Δυτικές Συνοικίες και τους Sreal. Την επομένη μέρα θα εμφανιστεί η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και το Σάββατο, 31 του μηνός, οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ευρυδίκη.

    Την Κυριακή, 1 Αυγούστου, το πάρτι ολοκληρώνεται με τους Γιάννη Βαρδή, Γρηγόρη Πετράτο, Ελεάνα Παπαϊωάννου, Νίκο Ζιώγαλα, Γιώργο Αλουπογιάννη και Δημήτρη Κοργιαλά.

    [33] ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Κομοτηνή, 21 Ιουλίου 2004 (10:34 UTC+2)

    Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση. Την Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί συναυλία με τα Χάλκινα Γουμένισσας και τον Παναγιώτη Καραδημήτρη.

    Το Σάββατο, 24 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ θα δοθεί συναυλία από τα συγκροτήματα Ημισκούμπρια και Δυτικές Συνοικίες.

    [34] Η ¨ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2004 (09:57 UTC+2)

    Κυκλοφόρησε το νέο λεύκωμα του σκιτσογράφου Δημήτρη Νικολαΐδη με τίτλο «Γυμνή Αλήθεια». Το λεύκωμα περιλαμβάνει μια σειρά αυτοτελών κόμικς που έχουν σαν αντικείμενο τις σχέσεις των δύο φύλων, τις οποίες ο σκιτσογράφος περιγράφει με το δικό του ξεχωριστό σκωπτικό τρόπο , εστιάζοντας κυρίως στα ερωτικά ευτράπελα. Οι ιστορίες πηγάζουν από τις καθημερινές περιπέτειες των ανθρώπων που αναζητούν τον έρωτα σα διέξοδο από τη σκληρή πραγματικότητα και τελικά οδηγούνται σε αυτή αφού μπροστά τους εμφανίζεται η αλήθεια γυμνή.

    Το λεύκωμα περιλαμβάνει δύο ενότητες των ίδιων ιστοριών , εκ των οποίων η μια είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και η δεύτερη στην αγγλική. Ο λόγος της διπλής αυτής έκδοσης είναι να δοθεί η ευκαιρία και στους αλλοδαπούς επισκέπτες της χώρας μας να προμηθευτούν . Εκτός αυτού η «Γυμνή Αλήθεια» θα κυκλοφορήσει ως έχει και στη Μεγάλη Βρετανία ενώ ετοιμάζονται μεταφράσεις της έκδοσης και για άλλες χώρες του εξωτερικού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 July 2004 - 18:15:08 UTC