Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 74ΧΡΟΝΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
  • [03] ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [04] ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΥΛΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
  • [05] Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΩΣ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2006 Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ
  • [06] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
  • [07] ΤΟ ΚΕΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ - ΑΝΘΙΜΟΥ
  • [09] ΓΙΑ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [11] ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2003
  • [12] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α
  • [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SECURITY ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ
  • [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΠΓΔΜ: ΠΡΟΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ
  • [17] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ "ΚΟΖΙΑΚ"
  • [18] ΣΤΟ 15% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ" Ο ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ
  • [20] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΣΤΗΝ ΤΟΓΙΟΤΑ Ο ΡΑΛΦ ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΓΕΡΜΑΝΟ "ΓΙΓΑΝΤΑ" ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
  • [22] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [23] ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ
  • [24] ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [25] 5 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [26] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ
  • [27] ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ YUKOS
  • [28] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ
  • [29] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΝ
  • [30] 99 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2004"
  • [31] ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ
  • [32] ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

  • [01] 74ΧΡΟΝΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (19:29 UTC+2)

    Ο 74χρονος Νικόλαος Φουρτούνας, συνταξιούχος τραπεζικός, έχασε τη ζωή του στην πυρκαγιά στους Θρακομακεδόνες.

    Ο άτυχος 74χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος κοντά στο σπίτι του στην περιοχή Πανόραμα.

    Εκτιμάται ότι λιποθύμησε από τους καπνούς, την ώρα που προσπαθούσε να ξεφύγει από τη φωτιά.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (14:03 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη εγκαίρως να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη γενέτειρά τους εκφράζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της βρετανικής εφημερίδας "Daily Telegraph" (Ντέιλι Τέλεγκραφ).

    Το άρθρο του πρωθυπουργού, που φέρει τον τίτλο «Ετοιμοι να καλωσορίσουμε τους Αγώνες στο σπίτι τους», ξεκινά με αναφορές στην πρόσφατη επιτυχία της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τροπαίου στο ποδόσφαιρο από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, για την οποία ο κ.Καραμανλής τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι Ελληνες παίκτες απέδειξαν ότι εάν εργαστούμε συστηματικά, με επιμονή και αποφασιστικότητα, μπορούμε να φτάσουμε σε εκπληκτικά επιτεύγματα. Η εθνική ομάδα μας έκανε όλους περήφανους. Κέρδισε τον σεβασμό των αντιπάλων μας και απέδειξε ότι η «γλώσσα της καρδιάς» είναι συχνά ισχυρότερο κεφάλαιο από ό,τι η «σκληρή γλώσσα». Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στους παίκτες μας, τον προπονητή μας Οτο Ρεχάγκελ και όλους όσοι έκαναν το όνειρο πραγματικότητα».

    Σε ό,τι αφορά στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, που καλείται να διοργανώσει η χώρα μας τον ερχόμενο μήνα, ο πρωθυπουργός, αφού επισημαίνει ότι "σε λιγότερες από 45 ημέρες, η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της διεθνούς αθλητικής κοινότητας", τονίζει ότι "η φιλοξενία των Αγώνων στη γενέτειρά τους μας ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας να δείξουμε σε όλο τον κόσμο το διεθνές προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας, ως μιας χώρας που αντλώντας από την πλούσια πολιτιστική και ιστορική της κληρονομιά, προχωρά και εξερευνά νέους τρόπους έκφρασης και δημιουργικότητας".

    Αναφερόμενος στη σημασία που αποδίδει η ελληνική Πολιτεία στη σωστή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ.Καραμανλής αναφέρει μεταξύ άλλων: "Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων με επιτυχία και ασφάλεια υπήρξε ένας στόχος που ένωσε όλους τους Ελληνες. Προκειμένου να ανταποκριθούμε πλήρως στα απαιτητικά στάνταρτ της διοργάνωσης και το δικό μας εμπνευσμένο όραμα για τους Αγώνες, δουλεύουμε σκληρά. Τοποθετώντας τον εαυτό μου επικεφαλής της Ολυμπιακής προετοιμασίας, θέλησα να δώσω ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ότι παρά τις καταιγιστικές και άδικες επικρίσεις, όλα θα είναι έτοιμα εγκαίρως».

    Ο κ.Καραμανλής παραδέχεται πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα χρόνια, διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, καθώς έχουν επιταχυνθεί οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων, ενώ σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των Αγώνων τονίζει πως πρόκειται για την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσθέτει: «Εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να είμαστε στην υπεύθυνη θέση να διαβεβαιώσουμε ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα θα φιλοξενήσει καλούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες».

    Ο πρωθυπουργός εκφράζει, επίσης, τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα, μετά τη διοργάνωση των Αγώνων «θα είναι πιο έμπειρη, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της και πιο αισιόδοξη χώρα». Η Ελλάδα, υπογραμμίζει ο κ.Καραμανλής, «θα έχει αποδείξει ότι μεσαίου μεγέθους χώρες έχουν την ικανότητα να διοργανώνουν παγκόσμιας κλίμακας διεθνή γεγονότα».

    Αναφορικά με την «κληρονομιά» που θα αφήσουν οι Αγώνες στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Εχουμε ήδη λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ολυμπιακή εμπειρία θα μας δώσει μακροχρόνια ανάπτυξη στον τουρισμό, τις επιχειρήσεις, την παροχή υπηρεσιών, τις κατασκευές, τη ναυτιλία, τις τηλεπικοινωνίες και άλλους οικονομικούς τομείς". Παραδέχεται ότι όλα αυτά θα έχουν κάποιο κόστος, αλλά τονίζει ότι ορισμένοι στόχοι δεν θα πρέπει να αξιολογούνται με τη λογική των «μετρημένων κουκιών».

    Ο πρωθυπουργός κλείνει το άρθρο του τονίζοντας ότι "η Ελλάδα ανυπομονεί να καλωσορίσει όλους στην Αθήνα για μια μοναδική αθλητική εμπειρία".

    [03] ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2004 (16:25 UTC+2)

    Πακέτο μέτρων για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων εισηγήθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως αυτό στοχεύει στο να τεθεί τέρμα στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου.

    Σε ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται πως εισηγήθηκε ένα κανονισμό για τον καθορισμό χρηματοδοτικής συνδρομής υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και για βελτίωση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Πρότεινε επίσης κανονισμό που θα διευκολύνει το απευθείας εμπόριο από το βόρειο μέρος της Κύπρου.

    Ο κανονισμός για την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο ενώ ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με ενισχυμένη πλειοψηφία.

    Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης έναν κανονισμό που καθορίζει τους ειδικούς κανόνες σχετικά με το εσωτερικό εμπόριο και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο να εκδίδει τα απαραίτητα έγγραφα που θα συνοδεύουν τα αγαθά που θα περνούν από την Πράσινη Γραμμή.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το οικονομικό πακέτο για στήριξη των Τουρκοκυπρίων ανέρχεται στα 259 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2004 - 2006 και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ, τη συμφιλίωση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της υποδομής και των επαφών μεταξύ των ανθρώπων.

    Σε σχέση με το απευθείας εμπόριο, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η σχετική πρόταση προσφέρει ένα προνομιακό καθεστώς για τα προϊόντα που προέρχονται από το βορρά και τα οποία εισέρχονται στην τελωνειακή επικράτεια της ΕΕ.

    Επίσης θέτει κανονισμούς πάνω: στα έγγραφα πιστοποίησης της προέλευσης των αγαθών, που θα εκδίδονται από το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ή άλλο εξουσιοδοτημένο σώμα, τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων, τη φορολογία, τις υποχρεώσεις επικοινωνίας, τα μέτρα διασφάλισης σε περίπτωση αναποτελεματικής συνεργασίας, παρατυπίας ή απάτης.

    Γίνεται εξάλλου εισήγηση ότι το προνομιακό καθεστώς πρέπει να πάρει τη μορφή ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων (tariff quota) με στόχο να προαγάγει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα αποφεύγεται η δημιουργία τεχνητών εμπορικών προτύπων ή η διευκόλυνση απάτης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ''ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα πρότεινε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για βοήθεια και εμπόριο που στοχεύει να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου''.

    ''Αυτά τα μέτρα θα διευκολύνουν το εμπόριο από το βόρειο μέρος του νησιού και θα ενδυναμώσουν την οικονομική ολοκλήρωση, μέσω οικονομικής βοήθειας 259 εκατομμυρίων ευρώ'', προστίθεται.

    Επίσης, αναφέρεται πως τα μέτρα αυτά θέτουν ειδικούς κανόνες για τη διακίνηση αγαθών μέσω της πράσινης γραμμής που χωρίζει την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ανέφερε πως ''καθώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα εξέφρασε ολόθερμη υποστήριξη στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση της Κύπρου, θα ήταν άδικο, το λιγότερο, να αφεθεί στην απομόνωση. Η Επιτροπή είναι ως εκ τούτου στην ευχάριστη θέση να εισηγηθεί μια βοήθεια και ένα σχέδιο εμπορίου, που, εάν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη του βόρειου μέρους του νησιού. Επίσης θα οικοδομήσει νέες γέφυρες μεταξύ των δυο κοινοτήτων και έτσι θα διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες για επανένωση της Κύπρου''.

    Στις 24 Απριλίου η ''Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού'' την οποία εισηγήθηκε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν δεν πέρασε από τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, παρά την έγκριση από τους Τουρκοκύπριους εκλογείς, με δεδομένο ότι απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους εκλογείς. Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το Συμβούλιο δήλωσε στις 26 Απριλίου ότι ήταν ''αποφασισμένο να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Το Συμβούλιο ως εκ τούτου κάλεσε την Επιτροπή να παρουσιάσει συνολικές προτάσεις προς αυτό το σκοπό, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ενοποίηση του νησιού και στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων και με την ΕΕ'', πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [04] ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΥΛΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (17:06 UTC+2)

    Αυξημένα, κατά 3%, ποσοστό που κυμαίνεται στα όρια του πληθωρισμού, θα πωλούνται πλέον τα εισιτήρια των επιβατηγών πλοίων, όπως δήλωσε, σήμερα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, "με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του ταξιδιωτικού κοινού αλλά και τη βιωσιμότητα ενός ποιοτικά αναβαθμισμένου ακτοπλοϊκού δικτύου, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναπροσαρμογή του ορίου μέχρι του οποίου μπορούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να προσδιορίζουν τους ναύλους της οικονομικής θέσης. Αυτό μεταφράζεται στην πράξη σε αναπροσαρμογή του ορίου από 17 λεπτά έως 1 περίπου δηλαδή στο επίπεδο του πληθωρισμού".

    [05] Β. ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΩΣ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΟΥ 2006 Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (16:17 UTC+2)

    Την παραμονή του ομοσπονδιακού τεχνικού Ότο Ρεχάγκελ στο τιμόνι της Εθνικής, ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης.

    Στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ο κ. Γκαγκάτσης ξεκαθάρισε ότι ο Γερμανός προπονητής θα καθίσει στον πάγκο της νέας πρωταθλήτριας Ευρώπης μέχρι τα τελικά του Μουντιάλ του 2006.

    «Η Ομοσπονδία είχε προνοήσει και ανανέωσε νωρίς το συμβόλαιο του κ. Ρεχάγκελ. Και μετά από αυτή την επιτυχία είναι λογικό να τον θέλουν πολλές εθνικές ομάδες στον πάγκο τους αλλά και αρκετοί σύλλογοι στην Ευρώπη. Αυτή η ζήτηση τιμά ιδιαίτερα την ΕΠΟ που κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή του στον πάγκο της Εθνικής μας», παρατήρησε ο κ. Γκαγκάτσης.

    Αναφερόμενος στην παραμονή του «αρχιτέκτονα» της Εθνικής, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να φανταστώ την Εθνική μας χωρίς τον κ. Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία».

    Όσον αφορά στην κατάκτηση του ΕURO εκτίμησε ότι «είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας την οποία ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια».

    «Εμείς -συνέχισε ο κ. Γκαγκάτσης- ξέραμε τις δυνατότητες της Ελλάδας, ξέραμε τη δουλειά που είχε γίνει, πιστέψαμε ότι είναι η ώρα να κάνουμε την υπέρβαση. Δεν φανταζόταν όμως κανείς από μάς και θα ήταν ουτοπία να το λέγαμε ότι η ομάδα θα γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης».

    [06] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (20:58 UTC+2)

    Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων του δημόσιου τομέα.

    Ο βασικός κορμός του προεδρικού διατάγματος δεν αλλάζει. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, το προεδρικό διάταγμα θα αποσταλεί την ερχόμενη Δευτέρα για υπογραφή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Στο προεδρικό διάταγμα θα ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [07] ΤΟ ΚΕΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (20:50 UTC+2)

    Tο νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στον Τρίλοφο του Δήμου Μίκρας, παρουσία φορέων και κατοίκων της περιοχής, εγκαινίασε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Νικόλαος Τσιαρτσιώνης.

    Ο κ. Τσιαρτσιώνης αφού επεσήμανε τα υφιστάμενα γραφειοκρατικά προβλήματα του Δημόσιου Τομέα, διατύπωσε τη σαφή θέση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τους κατοίκους της Περιφέρειας, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, αλλά και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του ΚΕΠ, τόνισε ότι πλέον με τη χρήση της νέας τεχνολογίας οι κάτοικοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται, σε σχέση με την έκδοση πιστοποιητικών από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία και τα έξοδα μετακινήσεων και της αναζήτησης των αρμοδίων υπηρεσιών. "Θέλουμε ένα κράτος ανθρώπινο και όχι δυνάστη των πολιτών. Τα έγγραφα πρέπει να διακινούνται όχι οι πολίτες" επισήμανε ο κ. Τσιαρτσιώνης.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι, όλοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης, να νιώσουν ότι σκύβει με ενδιαφέρον και αποτελεσματικότητα στα προβλήματά τους.

    Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει το "συμβόλαιο τιμής", που έχει υπογράψει με τους πολίτες, με σεβασμό και ταπεινότητα, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και εάν βρίσκονται, χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και εξαρτήσεις.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ - ΑΝΘΙΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στο νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο θα πραγματοποιήσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

    Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Ψωμιάδη στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, μετά την εκλογή και την ενθρόνισή του.

    Εξάλλου, στις 9 Ιουλίου, στη 1μμ, ο κ. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί το νέο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, στην οδό Μοναστηρίου.

    [09] ΓΙΑ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (18:52 UTC+2)

    Για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αύριο στις περιοχές Εύβοιας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Κορινθίας, Βοιωτίας και Αργολίδας προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    [10] ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (20:59 UTC+2)

    Θέματα συνεργασίας της Ελλάδα με το Ισραήλ στον αγροτικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης με τον Ισραηλινό πρέσβη στη χώρα μας Ram Aviram.

    Συζητήσαμε για την δυνατότητα συνεργασία στον αγροτικό τομέα τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα, είπε ο κ. Τσιτουρίδης. «Είναι πρόθεσή μας ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς», ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ.

    Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τσιτουρίδης θα έχει συνάντηση με τον πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα Mehdi Mohtashami, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποίησης Τυποποίησης Εξαγωγέων Ελιάς (ΠΑΜΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΚΕΣΠΥ), της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων (ΕΕΠΕΣ) και τον Σύλλογο Ελλήνων Σποροπαραγωγών.

    [11] ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (20:51 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές των βοοειδών που αφορούν τις πριμοδοτήσεις του βοείου κρέατος του οικονομικού έτους 2003 σε 21.086 αιτούντες που εισπράττουν 84.402.742 Ευρώ.

    Την προηγούμενη χρονιά, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι επιδοτήσεις καταβλήθηκαν τους μήνες Αύγουστο μέχρι και Νοέμβριο, με αποτέλεσμα αφενός μεν οι κτηνοτρόφοι να εισπράξουν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τις επιδοτήσεις τους, αφετέρου δε ο κρατικός προϋπολογισμός να επιβαρυνθεί με 2.500.446 ευρώ, αφού η καθυστέρηση πληρώνεται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για το 2004 το υπουργείο καταβάλλει προσπάθεια ώστε να δοθούν προκαταβολές επιδοτήσεων βοοειδών από τον Νοέμβριο του 2004.

    [12] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (18:36 UTC+2)

    Το σχέδιο νόμου για την κατάργηση του «μαθηματικού τύπου» στην ανάθεση των δημοσίων έργων και τη θέσπιση του συστήματος μειοδοτικού διαγωνισμού, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλίας.

    Στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι το σχέδιο νόμου, το οποίο έχει αποσταλεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο και τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι καλούνται να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους στις προσεχείς δέκα ημέρες, να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα, και να ψηφισθεί εντός του Αυγούστου, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

    Σήμερα, με το σχέδιο νόμου το οποίο φέρνουμε προς συζήτηση, αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες της παρούσας κατάστασης αλλά και των παλαιότερων συστημάτων, επισήμανε ο κ.Σουφλιάς. «Εξασφαλίζουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στο σύστημα ανάθεσης δημόσιων έργων, με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια. Η ανάθεση γίνεται αυτομάτως στο μειοδότη που έχει τα νόμιμα προσόντα και καταργείται η συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα στη διαδικασία ανάθεσης των έργων», προσέθεσε.

    Το νομοσχέδιο αυτό, τόνισε ο υπουργός, αποτελεί μία πολύ σημαντική τομή για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, και μάλιστα, σε έναν κρίσιμο πολύπαθο τομέα της οικονομικής δραστηριότητας, την ανάθεση και παραγωγή δημόσιων έργων.

    Ειδικότερα:

    -Με το άρθρο 1 Καταργείται ο «Μαθηματικός Τύπος» και η οποιαδήποτε δυνατότητα «προκατασκευής» του αποτελέσματος του διαγωνισμού ή υποκειμενικής αιτιολόγησης των χαμηλών προσφορών.

    -Θεσπίζεται, επίσης με το άρθρο 1, με ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες, το σύστημα του μειοδοτικού διαγωνισμού σε όλα τα έργα τα οποία θα κατακυρώνονται αναγκαστικά και χωρίς παρέμβαση υποκειμενικής κρίσης στην εταιρεία ή κοινοπραξία που θα καταθέτει τη χαμηλότερη προσφορά και διαθέτει τα προβλεπόμενα από τη διακήρυξη προσόντα και δικαιολογητικά.

    -Με το άρθρο 2 τιμωρούνται αυστηρά συμπαιγνίες μεταξύ των μειοδοτών, με ακύρωση του διαγωνισμού, αποκλεισμό των εμπλεκομένων στη συμπαιγνία από την καθοιονδήποτε τρόπο συμμετοχή στο έργο, κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής τους στο διαγωνισμό και πειθαρχική δίωξη.

    -Καθιερώνεται απόλυτα διαφανής και αντικειμενική διαδικασία κρίσης των υποβαλλόμενων προσφορών, με τη θέσπιση μιας και μόνης Επιτροπής Διαγωνισμού, η οποία απαλλαγμένη από την οποιαδήποτε δυνατότητα υποκειμενικής κρίσης θα διενεργεί σε μια και μόνη μέρα, σε δημόσια συνεδρίαση, παρουσία των ενδιαφερομένων, την παραλαβή και τον έλεγχο πληρότητας και νομιμότητας: πρώτον, των δικαιολογητικών συμμετοχής, δεύτερον, των οικονομικών προσφορών και ανακοινώνει αμέσως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού (άρθρο 3).

    -Τίθενται ισχυρά αντικίνητρα για παράλογες και τυχοδιωκτικές εκπτώσεις που στο παρελθόν τίναξαν το σύστημα δημοσίων έργων στον αέρα. Συγκεκριμένα:

    1. Όταν το ύψος της προσφερόμενης έκπτωσης υπερβαίνει ένα λογικό όριο, το οποίο καθορίζεται εκ των προτέρων για όλα τα εκτελούμενα στη χώρα δημόσια έργα, ανά κατηγορία και είδος έργου, το ποσοστό των εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης επί του προϋπολογισμού του έργου αυξάνεται γεωμετρικά πέραν του σημερινού 5% έως 10%, (Άρθρο 4).

    2. Διπλασιάζονται οι χρηματικές ποινές για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ακόμα και των ενδιάμεσων προθεσμιών, (Άρ. 5).

    3. Αντικειμενικοποιείται, καθίσταται υποχρεωτική για ορισμένους σαφείς λόγους και απλοποιείται η διαδικασία της έκπτωσης του αναδόχου του έργου και καταπίπτει στο ακέραιο, υπέρ του δημοσίου η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης. Συνεχίζεται δε αμέσως η εκτέλεση του έργου με ανάθεση στον επόμενο μειοδότη, (Άρθρο 6).

    -Αλλάζει το σύστημα υπεργολαβιών που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ενίσχυσης μεθοδεύσεων για την προσυμφωνημένη κατανομή του έργου μέσω του μαθηματικού τύπου. Μέχρι σήμερα ο ανάδοχος ενός έργου μπορούσε να «μοιράσει» κατά το δοκούν το 70% της εργολαβίας και ήταν υποχρεωμένος να εκτελέσει ο ίδιος το 30%. Αυτή η αναλογία πλέον αντιστρέφεται και ο ανάδοχος καθίσταται πραγματικός και εκτελεί τουλάχιστον το 70% των εργασιών, (Άρθρο 7).

    -Επανελέγχονται και συμπληρώνονται οι εκπονηθείσες μελέτες των έργων πριν από τη δημοπράτησή τους από τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχουν η προϊσταμένη αρχή, η επιβλέπουσα υπηρεσία και ο μελετητής, με την πρόβλεψη να ενισχυθεί η επιτροπή όταν και όπου χρειάζεται με τη συνδρομή τεχνικών συμβούλων, (Άρθρο 8).

    -Καθιερώνονται με Υπουργική Απόφαση επικαιροποιημένα, αξιόπιστα και ενιαία ανά κατηγορία και είδος έργου τιμολόγια για όλα τα εκτελούμενα στη χώρα Δημόσια Έργα και τυποποιείται το τεύχος της διακήρυξης των έργων και τα έντυπα των προσφορών, (Άρθρο 9).

    -Αλλάζει ριζικά το σύστημα επίβλεψης των έργων. Θεσμοθετείται ομάδα επιβλεπόντων για κάθε σύνθετο έργο και προβλέπονται συγκεκριμένες και αυστηρότερες ποινές για τους επιβλέποντες και όλους τους εμπλεκόμενους στην κατασκευή του έργου, αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους, όπως η στενή παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών παραμέτρων του έργου, (Άρθρο 10).

    [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (16:34 UTC+2)

    Εξανεμίστηκαν τα κέρδη που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α), συνεπεία κυρίως των έντονων ρευστοποιήσεων στα βαριά χαρτιά, αλλά και ως αποτέλεσμα της αστάθειας και νευρικότητας που επικρατεί στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

    Αναλυτικότερα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Σοφοκλέους, έκοψε το νήμα της σημερινής συνεδρίασης καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,11% και διαμορφώθηκε στις 2.335,74 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά έως την περιοχή των 2.331,31 μονάδων, ενώ συνάντησε το ζενίθ του στο επίπεδο των 2.349,32 μονάδων.

    Αναιμικός ήταν και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο ποσό των 88,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10.978.225,33 ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων, με το σημαντικότερο να είναι αυτό της εταιρίας ΔΕΗ, ύψους 3.740.000,00 ευρώ, στα 18,70 ευρώ.

    Ισορροπημένο εμφανίστηκε το ισοζύγιο στις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, με τις 162 να διαγράφουν ανοδική τροχιά, έναντι 107 πτωτικών και 132 αμετάβλητων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι μετοχές των εταιριών ΕΛΒΕ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (+17,31%), ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+17,31%) και της ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ (+14,49%), ενώ αντιθέτως, αισθητή πτώση εμφάνισαν οι τίτλοι των ΚΕΡΑΜΕΙΑ ΑΛΛΑΤΙΝΗ (10,99%) και της ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑΣ (6,32%).

    Αρνητικό πρόσημο έφεραν στη λήξη των συναλλαγών οι περισσότεροι από τους τέσσερις δείκτες FTSE της κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τον Small Cap 80 της μικρής, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,64%.

    Κατά 0,21% υποχώρησε ο δείκτης FTSE 20 των επιλεγμένων blue chips, ως αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων στις τηλεπικοινωνίες (1,66%), αλλά και της ήπιας πτώσης στον τραπεζικό κλάδο (0,12%).

    Η πτώση στις τηλεπικοινωνίες είναι απόρροια των ισχυρών πιέσεων που εκδηλώθηκαν στις μετοχές των εταιριών Cosmote (2,12%) και του ΟΤΕ (1,505) και τις οποίες δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν οι έντονες τοποθετήσεις στην ΛΑΝ-ΝΕΤ (+5,22%).

    Η ήπια πτωτική τάση στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα των πιέσεων στις μετοχές των ΕΓΝΑΤΙΑ (2,82%), ΚΥΠΡΟΥ (1,75%), που αντιστάθμισαν οι τοποθετήσεις στον τίτλο της Τράπεζας της Ελλάδος (+1,76%).

    Ο δείκτης Mid 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε ελαφρά κατά 0,04% και ο FTSE/ASE 140-που αποτυπώνει την πορεία των τριών δεικτών κεφαλαιοποίησης, σημείωσε πτώση της τάξης του 0,13%.

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν στη λήξη της συνεδρίασης οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με την πλάστιγγα να γέρνει προς τους ανοδικούς, αφού σε πτωτική τροχιά τέθηκαν μόλις οι τρεις από αυτούς.

    Ειδικότερα, σε αρνητικό πεδίο τερμάτισαν οι κλάδοι των ασφαλειών (0,77%), των επενδύσεων (0,16%) και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (0,04%).

    Στον αντίποδα, επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο δείκτης της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας (2,71%) και ακολούθησε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (2,04%), με το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις μετοχές των εταιριών ΤΕΞΑΠΡΕΤ (+8,86%0, ΦΙΕΡΑΤΕΞ (+6,45%), ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ (+4,85%), ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ (+4,58%), ΚΟΡ-ΦΙΛ (+4,55%), ΕΛΦΙΚΟ (+4,51%) και της ΚΑΡΑΤΖΗ (+3,33%).

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, παρουσιάζοντας ενίσχυση της τάξης του 1,19%.

    Κατά 0,80% ενισχύθηκε ο κλάδος των εκδόσεων και εκτυπώσεων και ακολούθησαν οι δείκτες των βιομηχανιών (0,77%), των κατασκευών (0,75%), των βασικών μετάλλων (0,70%), των διυλιστηρίων (0,42%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (0,35%), του χονδρικού εμπορίου (0,32%), των τροφίμων και ποτών (0,29%) και της παράλληλης (0,28%).

    Τη μικρότερη ανοδική ποσοστιαία μεταβολή εμφάνισαν οι δείκτες των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (0,06%), της πληροφορικής (0,07%) και των συμμετοχών (0,11%).

    [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ SECURITY ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Βουκουρέστι, 7 Ιουλίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Ο Πέτρου Νίτσα, οδηγός ρουμανικής εταιρίας security εξαφανίστηκε με 2,5 εκ. ευρώ. Η αστυνομία τον αναζητεί και εκφράζει φόβους ότι μπορεί να έφυγε από τη χώρα.

    Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στις 4 Ιουλίου, ο Πέτρου Νίτσα, οδηγώντας το θωρακισμένο αυτοκίνητο της ρουμανικής εταιρίας CPI Security, πήρε τα χρήματα εταιριών από το Γαλάτσι, την Κωνστάτζα και το Πλοϊέστι. Συνοδευόταν από το τον προϊστάμενο του, Νταν Βλαστσεάνου.

    Στις 5 Ιουλίου, όταν επέστρεψαν στο Βουκουρέστι, ο Νίτσα έστειλε τον προϊστάμενο του να πάρει μπισκότα και νερό και εξαφανίστηκε.

    Ο Βλαστσεάνου ειδοποίησε την αστυνομία και λίγο αργότερα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο εγκαταλελειμμένο σε δρόμο του Βουκουρεστίου. Οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν τον οδηγό ή τα χρήματα.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΡΟΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Ιουλίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου ΣΒέτοζαρ Μάροβιτς ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στα Σκόπια με τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Χάρι Κόστοφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Λιούπτο Γιορντάνοφσκι και με τη δεύτερη συνάντηση του με τον σκοπιανό ομόλογο του Μπράνκο Τσερβένκοφκσι.

    Ο κ. Μάροβιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στις συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ κυριάρχησε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών για τη ένταξη τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επίσης, όπως είπε, συζητήθηκε η οριοθέτηση των συνόρων στο τμήμα που η ΠΓΔΜ συνορεύει με το Κόσοβο.

    Ερωτηθείς για την αποφυλάκιση του πρώην διευθυντή των τελωνείων της ΠΓΔΜ, Ντράγκαν Νταραβέλσκι , ο κ. Μάροβιτς επανέλαβε ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως.

    [16] ΠΓΔΜ: ΠΡΟΟΔΟ ΣΗΜΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ

    Σκόπια, 7 Ιουλίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της ΠΓΔΜ, σημείωσαν πρόοδο, ωστόσο δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Χάρι Κόστοφ.

    Όπως ανέφερε, αν δεν συμφωνήσουν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιθανόν να αναβληθούν για 6 μήνες οι δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο,

    «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι οι δήμοι των Σκοπίων, της Στρούγκα και του Κίτσεβο, στους οποίους το DUI ζήτησε να προστεθούν ορισμένα χωριά, προκειμένου ο αλβανικός πληθυσμός να φτάσει το 20% και να καθιερωθεί η αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα.

    [17] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ "ΚΟΖΙΑΚ"

    Σκόπια, 7 Ιουλίου 2004 (18:42 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσι εγκαινίασε ένα τμήμα του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού «Κόζιακ, η κατασκευή του οποίου διήρκησε 10 χρόνια.

    Το έργο κόστισε 170 εκ. δολάρια. Ο σταθμός αυτός, με δύο τμήματα των 40 MW, θα παράγει 160 εκ. ΚW ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Το δεύτερο τμήμα θα λειτουργήσει σε ένα μήνα.

    [18] ΣΤΟ 15% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 7 Ιουλίου 2004 (17:47 UTC+2)

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Στατιστικής της Αλβανίας ο πληθυσμός στης χώρας είναι 3.103.000 κάτοικοι, ενώ ο ενεργός πληθυσμός είναι 1.813.000 κάτοικοι.

    Οι απασχολούμενοι είναι 926.000 άτομα, 20% των οποίων εργάζονται στον κρατικό τομέα, 23% στον ιδιωτικό τομέα και 57% εργάζονται στην αγροτική παραγωγή. Η ανεργία στην Αλβανία στο τέλος του 2003 , σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση ήταν 15% και έχει μειωθεί κατά περίπου 1% σε σύγκριση με το 2002. (Το 2002 άνεργοι οι άνεργοι ήταν 173.000 και το 2003 163.000). Το 92% των ανέργων έχει καταγραφεί στα γραφεία απασχόλησης εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα επισήμανε ότι τα στοιχεία της έκθεσης δεν είναι τα πραγματικά και ότι η ανεργία στην Αλβανία είναι περίπου 35%.

    Κλέαρχος Λιάτης

    [19] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ" Ο ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (17:07 UTC+2)

    Την απόκτηση του Αντώνη Νικοπολίδη ανακοίνωσε επίσημα η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η μεταγραφή του διεθνούς τερματοφύλακα στην πειραϊκή ομάδα είχε "κλειστεί" πριν από την έναρξη του Euro 2004, μετά τη μη ανανέωση του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό.

    Αναλυτικά, η σημερινή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακό αναφέρει: " Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την απόκτηση του τερματοφύλακα της Εθνικής μας ομάδας Αντώνη Νικοπολίδη. Ο Διεθνής ποδοσφαιριστής υπέγραψε για τρία χρόνια".

    Έτσι ο 33χρονος τερματοφύλακας, ο οποίος θα εισπράξει για τα επόμενα τρία χρόνια το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ, μετά από 15 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό, κατηφορίζει προς το μεγάλο λιμάνι και τον «αιώνιο» αντίπαλο.

    [20] ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΕΝΑ: ΣΤΗΝ ΤΟΓΙΟΤΑ Ο ΡΑΛΦ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Κολωνία, 7 Ιουλίου 2004 (15:51 UTC+2)

    Στο μονοθέσιο της Τογιότα θα κάθεται από το 2005 ο Ραλφ Σουμάχερ. Όπως ανακοίνωσε ο Ιάπωνας πρόεδρος της ομάδας της Φόρμουλα Ένα, Τσουτόμου Τομίτα, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει τριετές συμβόλαιο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από το 2005.

    «Ο Ραλφ θα είναι ένας από τους οδηγούς της Τογιότα για το 2005. Έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ γρήγορος οδηγός αγώνων στην καριέρα του και είμαι βέβαιος πως η τεράστια εμπειρία του θα αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετική για την ομάδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τομίτα.

    Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Γουϊλιαμς ενόψει του 2005 έχει μείνει χωρίς οδηγούς, καθώς εκτός από τον Ραλφ, στο τέλος της χρονιάς θα φύγει και ο Κολομβιανός, Χούαν Πάμπλο Μοντόγια, ο οποίος θα πάει στη ΜακΛάρεν Μερσέντες.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΓΕΡΜΑΝΟ "ΓΙΓΑΝΤΑ" ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (15:37 UTC+2)

    Την απόκτηση του Πάτρικ Φέμερλινγκ ανακοίνωσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Ο Γερμανός σέντερ -ύψους 2,16 μέτρων- συμφώνησε με το «τριφύλλι» για τα επόμενα δυο χρόνια.

    Σε επίσημο σάιτ της, η ΚΑΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ο Πάτρικ Φέμερλινγκ είναι από σήμερα το πρωί και τυπικά η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού για την φετινή περίοδο. Ο Γερμανός σέντερ έστειλε υπογεγραμμένο το διετές συμβόλαιο του αργά χθες το βράδυ και η ΚΑΕ ανακοινώνει επίσημα την απόκτηση του».

    Στο μεταξύ, οι πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονται μια ανάσα πριν την απόκτηση του Δημήτρη Διαμαντίδη. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το οικονομικό, αλλά και την διάρκεια του συμβολαίου (2+1 χρόνια).

    [22] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Αθήνα, 7 Ιουλίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, είχε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

    Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, μεγάλος αριθμός των οποίων υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας, είχαν την πρώτη τους γνωριμία με τον υπουργό και συζήτησαν μαζί του θέματα που αφορούν την δική τους προσφορά στην Ολυμπιακή προετοιμασία, τη διοργάνωση και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Ολυμπιακής Ασφάλειας.

    [23] ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 7 Ιουλίου 2004 (11:52 UTC+2)

    Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, όταν ένας άντρας προσπάθησε χωρίς κάρτα επιβίβασης να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος της εταιρίας Qantas, με προορισμό το Λος Αντζελες.

    Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από την υπηρεσία ασφαλείας του αεροδρομίου, δίνοντας έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας.

    [24] ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 7 Ιουλίου 2004 (11:44 UTC+2)

    Νέο νόμο για την ασφάλεια του Ιράκ, υπέγραψε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ιγιαντ Αλαουι, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις ενόπλων, ακόμη και στο κέντρο της Βαγδάτης.

    Ο νέος νόμος δίνει στη μεταβατική κυβέρνηση ενισχυμένες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση των στασιαστών, τονίζει ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

    [25] 5 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Κολόμπο, 7 Ιουλίου 2004 (11:06 UTC+2)

    Τουλάχιστον 5 νεκροί και 11 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο.

    Η επίθεση έγινε όταν γυναίκα ζωσμένη με εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά από την είσοδο αστυνομικού τμήματος, στο κέντρο της πρωτεύουσας

    [26] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ

    Βαγδάτη, 7 Ιουλίου 2004 (10:27 UTC+2)

    Αστυνομικές πηγές στη Βαγδάτη εντόπισαν παγιδευμένο αυτοκίνητο στο οποίο και υπήρχαν 750 κιλά εκρηκτικών, αλλά βλήματα όλμων.

    Στο μεταξύ, έξι Ιρακινοί τραυματίστηκαν από πυρά όλμων σε μικρή απόσταση από την κατοικία του μεταβατικού πρωθυπουργού, Ιγιαντ Αλαουι, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, που βρισκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης.

    [27] ΛΗΓΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ YUKOS

    Μόσχα, 7 Ιουλίου 2004 (10:17 UTC+2)

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Yukos Oil Co., να καταβάλλει ποσό 99,4 δις ρουβλίων (3,4 δις δολ.), έναντι απαιτήσεων για την καταβολή φόρων και προστίμων. Η καταβολή του ποσού αυτού φέρει την εταιρία στα πρόθυρα πτώχευσης, αλλά και αναστολή λειτουργίας των μονάδων διύλισης, που διαθέτει.

    Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, Μπρους Μιζαρμορ υποστηρίζει ότι η ρευστότητα της εταιρίας βρίσκεται περίπου στο 1,4 δις δολάρια, ενώ δικαστική απόφαση έχει παγώσει κάθε προσπάθεια πώλησης περιουσιακών στοιχείων και κίνησης των λογαριασμών της εταιρίας, για την εξόφληση του χρέους της.

    Είναι αυτονόητο ότι κάθε κίνηση αναστολής λειτουργίας των μονάδων της YUKOS θα επηρεάσει αρνητικά και άμεσα την λειτουργία και τα οικονομικά αποτελέσματα της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, με συνέπειες για το ρωσικό κεντρικό προϋπολογισμό.

    [28] ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Βραδιά με ελληνικά έντεχνα και λαϊκά τραγούδια παραδοσιακής μουσικής διοργανώνει το συμβούλιο του Γ' Δημοτικού Διαμερίσματος, την ερχόμενη Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Β.Ρομφέη (Κρίσπο).

    Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2004 θα λάβουν μέρος το μουσικό συγκρότημα «ΚΥΧΡΙ» και οι τραγουδιστές Κυριακή Ιωάννου και Γρηγόρης Γκερτσάκης.

    [29] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (15:09 UTC+2)

    Τριήμερα σεμινάρια σκηνογραφίας, ενδυματολογίας και θεατρικών κατασκευών διοργανώνει στις 20-22 Ιουλίου και 27-29 του ίδιου μήνα, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού Ωδείου Ευόσμου, στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων του Δήμου Ευόσμου, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Μύλων του Αγίου Γεωργίου.

    Τα σεμινάρια, που είναι δωρεάν, απευθύνονται σε όλους όσοι αγαπούν το θέατρο και την σκηνογραφία και επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τις τεχνικές και τα μέσα που δίνουν περιεχόμενο και «ντύνουν» με εικόνες, σκηνικά, κατασκευές και κουστούμια μία θεατρική παράσταση.

    Υπεύθυνη του σεμιναρίου είναι η σκηνογράφος Χριστίνα Μανώλα, η οποία θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τεχνικές σκηνογραφίας θεατρικών παραστάσεων.

    [30] 99 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ "ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (14:40 UTC+2)

    Συναυλίες με Νταλάρα, Γλυκερία, Μίμη Πλέσσα, Δημήτρη Τόκα, χορό μπαλέτου από την Ιαπωνία, Οπερέτα από τη Σόφια, εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά, θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο φετινό πρόγραμμα των «Δημητρίων».

    Εχει κόστος 1,14 εκατ. ευρώ και με «αιμοδότη» το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, περιλαμβάνει συνολικά 99 εκδηλώσεις. Φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων αλλά και των ιδιαιτεροτήτων των βαλκανικών πόλεων, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το Δίκτυο των Βαλκανικών Πόλεων που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με τα έργα «Κάρμινα Μπουράνα» και «Πένταθλον», ενώ η αυλαία θα πέσει στις 7 Νοεμβρίου. Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δημητρίων συγκαταλέγονται ο Διεθνής Μήνας Χορού και το έθνο Jazz Φεστιβάλ.

    Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, τα «Δημήτρια» είναι το πολυσυλλεκτικότερο και με την μεγαλύτερη εμβέλεια Φεστιβάλ της χώρας.

    Μεταξύ των σπουδαιότερων εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνονται η μεγάλη συναυλία του καλλιτέχνη Ιαν Άντερσον των Jethro Tull με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η συναυλία με το έργο «Κάρμινα Μπουράνα» και «Πένταθλον» στο Μέγαρο Μουσικής, η συναυλία των Νταλάρα και Γλυκερία με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα, η συναυλία της τραγουδίστριας luz Casal, η οποία έγινε διάσημη από τις ταινίες του Αλμαδοβάρ, η βραδια Fantos στο Θέταρο Γης, η μοναδική συναυλία του Μίμη Πλέσσα με θέμα «Η δικιά μου η Θεσσαλονίκη», η βραδιά χορού με την ακαδημία μπαλέτου του Διεθνούς Κέντρου Ιαπωνίας, η συναυλία του Μάριου Τόκα με τον Δημήτρη Μπάση, η εμφάνιση της εθνικής Οπερέτας Σόφιας με την «Εύθυμη Χήρα», το έργο «ΡΕΜΒΙΕΜ στη μνήη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου», που θα παρακολουθήσει στο Μέγαρο Μουσικής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Παύλου Μελά και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη Ν. Σκαλκώτα.

    Εξάλλου, στη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τα δρώμενα του Φεστιβάλ μέσω του δικτυακου τόπου www.dimitria2004.gr.

    [31] ΜΑΤΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (13:01 UTC+2)

    Ματαιώνονται οι παραστάσεις του έργου «Η Καλλιπάτειρα στο Φως της Ολυμπίας», που επρόκειτο να δώσει στις 8 και 9 Ιουλίου, στο Θέατρο Κήπου, το «Θέατρο Αγορά», στο πλαίσιο των γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου.

    Η ματαίωση των παραστάσεων οφείλεται σε προσωπική αδυναμία της ηθοποιού Αλεξάνδρας Λαδικού.

    [32] ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2004 (09:31 UTC+2)

    Ακυρώνεται η παράσταση χορού του Joaquin Cortes, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Θέατρο Γης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, η παράσταση ακυρώνεται λόγω τραυματισμού του καλλιτέχνη στην παράσταση των Αθηνών.

    Η επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων θα γίνεται από το Ticket House, στην οδό Εθνικής Αμύνης 20.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 July 2004 - 18:14:35 UTC