Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ
  • [02] ΣΑΝΤΑΜ: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο
  • [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕ ΠΙΟ ΓΟΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ
  • [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
  • [05] ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΛΕΣΕ Η ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ
  • [06] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΝΔ
  • [08] ΕΥΧΕΣ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΥ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 7η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [13] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: «ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»
  • [14] ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΧΑΕ
  • [15] ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Η ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
  • [16] ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ
  • [17] ΔΗΛΩΣΗ ΓΚΕΟΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [18] ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [20] ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΝΑΤΟΪΚΕΣ
  • [21] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
  • [22] ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ Ο Γ. ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ
  • [23] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ZDF ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΧΑΡΙΣΤΕΑ
  • [24] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ
  • [25] ΑΓΕΡΩΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
  • [26] ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [27] ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 16 ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [28] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [29] ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΠΑΡ' ΟΧΘΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗΣ"
  • [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
  • [31] ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΜΕ ΔΥΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • [32] "Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
  • [33] "ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

  • [01] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (18:28 UTC+2)

    Οι ευχές όλων των Ελλήνων, όπως αυτές εκφράστηκαν από τα χείλη του προέδρου της Δημοκρατίας, συντροφεύουν την Εθνική μας Ομάδα και όλοι ελπίζουν στο «θαύμα» που θα οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην επικράτηση επί της Τσεχίας και κατά συνέπεια και στον τελικό του EURO 2004. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη συνάντησή του το πρωί της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αναφέρθηκε στην αποψινή βραδιά υπογραμμίζοντας πως οι παίκτες της Εθνικής μας έχουν την ευχή όλων μας.

    Ευχές για νίκη και από την κυβέρνηση, η οποία δια του εκπροσώπου της Θοδωρή Ρουσόπουλου υπογράμμισε ότι «Είμαστε ψυχικά, ηθικά και συναισθηματικά μαζί με την Εθνική μας Ομάδα, στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία. Τα παιδιά και ο προπονητής έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και ελπίζουμε στο καλύτερο». Ευχές για την επιτυχία της Εθνικής μας, εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.

    Την έμπρακτη συμπαράσταση στις προσπάθειες των διεθνών παικτών μας, ενθαρρύνοντας στην τιτάνια μάχη τους, θα εκφράζουν και οι περίπου 10.000 Ελληνες φίλαθλοι, που βρίσκονται ήδη στην Πορτογαλία με την ελπίδα να ζητωκραυγάσουν υπέρ της Εθνικής μας και από τις κερκίδες του τελικού. Οι Έλληνες φίλαθλοι στο Οπόρτο, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Μόνο την Πέμπτη πέταξαν 17 πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Αθήνας και πολλές άλλες από τη Θεσσαλονίκη.

    Σημειώνεται ότι σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων τοποθετήθηκαν γιγαντοοθόνες για την μετάδοση του ημιτελικού.

    [02] ΣΑΝΤΑΜ: ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΟΥΣ

    Βαγδάτη, 1 Ιουλίου 2004 (15:28 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, προσήχθη σήμερα ενώπιον του ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου και αντέδρασε έντονα στο κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε. «Όλα αυτά είναι θέατρο, ο πραγματικός εγκληματίας είναι ο Μπους», φέρεται να δήλωσε ο Σαντάμ στον ανακριτή του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από τη Βαγδάτη η ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού CNN, Κριστίν Αμάνπουρ.

    Σύμφωνα με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο, που παρακολούθησε τη διαδικασία, ο Σαντάμ ήταν εμφανώς αδυνατισμένος, κι έδειχνε κουρασμένος, πραγματική σκιά του εαυτού του. Μεταφέρθηκε αλυσοδεμένος στη δικαστική αίθουσα, εκεί, όμως, του έβγαλαν τις χειροπέδες. Μόνον η ανάγνωση του κατηγορητηρίου διήρκησε 30 λεπτά.

    «Είμαι ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο πρόεδρος του Ιράκ», απάντησε ο Σαντάμ, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του CNN, στην ερώτηση των δικαστών για την ταυτότητά του. Μάλιστα, ο πρώην ηγέτης του Ιράκ απέρριψε και τις κατηγορίες σχετικά με τις μαζικές δολοφονίες των Κούρδων στο Βορρά αλλά και εκείνες που αφορούσαν στην εισβολή στο Κουβέιτ στο Νότο της χώρας.

    Επιπλέον, ο Σαντάμ αρνήθηκε να υπογράψει τη βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία κατάλαβε το κατηγορητήριο που του απαγγέλθηκε και τόνισε πως θα το κάνει αυτό μόνο εάν παραβρεθούν στην ακρόαση και οι δικηγόροι του, οι οποίοι και θα τον συμβουλέψουν τι να πράξει.

    [03] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΜΕ ΠΙΟ ΓΟΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (13:11 UTC+2)

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, επισκέφθηκε, σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και του Εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσω για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

    Είναι φανερό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να κινηθεί με πιο γρήγορα βήματα μπροστά. Μετά την πρόσφατη συμφωνία για τη νέα συνταγματική συνθήκη, προχθές επέλεξε και τον καινούριο Πρόεδρο της Επιτροπής. Ο Πρόεδρος, ο κ. Μπαρόζο, είναι σημαντικό ότι είναι βαθύς γνώστης των προβλημάτων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, κυρίως σ΄ ό,τι αφορά τη συνοχή, την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση.

    Σε όλο αυτό το στερέωμα, σ΄ αυτή την διεθνή πραγματικότητα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, η Ελλάδα διεκδικεί και αγωνίζεται για ένα υψηλότερο επίπεδο ευημερίας και ασφάλειας για όλους τους πολίτες».

    [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (09:27 UTC+2)

    Με την είσοδο στον Ιούλιο, αρχίζει και η πλήρης εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας σε όλες τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η αστυνομία θα πραγματοποιεί περιπολίες και εξονυχιστικούς ελέγχους, ενώ από τα μέσα Ιουλίου, θα αρχίσει η ανίχνευση με ειδικά μηχανήματα για τον εντοπισμό τυχόν εκρηκτικών.

    Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία σαρώματος, θα τοποθετηθούν οι ειδικές μαγνητικές πύλες, οι εγκαταστάσεις θα κλειδωθούν και οι περισσότεροι από 42 χιλιάδες αστυνομικοί, στρατιώτες, λιμενικοί και πυροσβέστες θα πάρουν τις θέσεις τους, ονομαστικά ο καθένας. Από τότε και στο εξής, κανείς δεν θα έχει πρόσβαση στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, παρά μόνο με ειδική διαπίστευση και κατόπιν εξονυχιστικού ελέγχου.

    Στις 5 Ιουλίου θα κλείσει ο κύκλος των ασκήσεων με την τελευταία που θα γίνει στο λιμάνι του Πειραιά κατά την οποία θα δοκιμαστεί η συνεργασία και ο συντονισμός αστυνομίας και λιμενικού, σε όλα τα επίπεδα.

    Στις 20 Ιουλίου τίθενται σε ισχύ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, σύμφωνα με τους οποίους η αριστερή λωρίδα των κεντρικών οδικών αρτηριών θα χρησιμοποιείται μόνον από τα ολυμπιακά οχήματα.

    Την εξέλιξη του σχεδιασμού Ολυμπιακής Ασφάλειας από την αρχή της εφαρμογής του μέχρι και τη λήξη των παραολυμπιακών αγώνων παρουσίασε, χθες, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Βουλγαράκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία παγκοσμίως που να θέτει σε κίνδυνο τους Ολυμπιιακούς Αγώνες.

    [05] ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΛΕΣΕ Η ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (17:09 UTC+2)

    Κάλεσμα σε όλα τα κόμματα και σε όλους τους ενδιαφερομένους, να προσέλθουν απροσχημάτιστα στον εθνικό διάλογο που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο για την παιδεία, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, η αρμόδια υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου έτσι ώστε -όπως είπε- το αποτέλεσμα να είναι έργο όλων και να ανταποκρίνεται στα νέα ευρωπαϊκά, σύγχρονα δεδομένα.

    "Ωραίος είναι ο εθνικός διάλογος φτάνει να μην καταλήξει σε καρικατούρα" ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη.

    Η αντιπαράθεση αυτή, που έγινε ομολογουμένως σε χαμηλούς τόνους, έγινε κατά τη συζήτηση του ν/σ που αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα και με το οποίο μεταξύ άλλων- καταργούνται οι εξετάσεις στη Β Λυκείου, μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ λυκείου από εννιά στα έξι και ρυθμίζονται θέματα προσλήψεων των εκπαιδευτικών.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις οι οποίες αφήνουν άλυτα ουσιαστικά εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως η μοριοδότηση και οι προσλήψεις αλλά και για αθέτηση προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ για κατάργηση των εξετάσεων, η κ Κουτσίκου υποστήριξε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δείχνει και την άρνηση του απέναντι στον εθνικό διάλογο.

    "Το ν/σ αυτό και απαραίτητο και αναγκαίο είναι. Μην μας κάνετε κριτική λοιπόν για τα δικά σας ανομήματα" σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός και πρόσθεσε: "Πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τους διπλούς μας ρόλους. Πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε ώστε να γίνει εθνικός διάλογος, απροσχημάτιστος, χωρίς ταμπού και χωρίς τίποτα κάτω από το τραπέζι και θα πάει μέχρι τέλος και όλα θα έρθουν στην επιφάνεια για το τι φταίει και τι πρέπει να γίνει. Για να είναι το αποτέλεσμα έργο όλων μας. Γιατί το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά αλλά και στα σημερινά δεδομένα και πρέπει να αλλάξει. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης αφού χαρακτήρισε υπερβολική την οξύτητα της κριτικής της κ Κουτσίκου γιατί όπως είπε δεν διευκολύνει τον διάλογο συμπλήρωσε:

    "Παρηγορούμαστε ότι από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει διάλογος. Εμείς προσερχόμαστε με απόλυτο εποικοδομητικό πνεύμα. Ωραίος είναι ο διάλογος μπορεί όμως να καταλήξει σε καρικατούρα αν ο κάθε ενδιαφερόμενος προσέλθει με τη συνηθισμένη πολιτική του παπαγαλία και χωρίς να έχει να καταθέσει συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις".

    Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη απαντώντας για τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε:

    "Εμείς πιστεύουμε στον Εθνικό Διάλογο γιατί μόνο καλό μπορεί να έχει. Αρκεί όμως να μην τον αντιμετωπίζουμε ως δίαιτα που ξεκινάει από την Δευτέρα ούτε ως απειλή πάνω από τα κεφάλια μας"

    Κλείνοντας τη συζήτηση η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι ο διάλογος που θα γίνει θα είναι χωρίς προσχήματα και χωρίς αναφορές στο παρελθόν.

    "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει συντηρητισμός στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και όλοι παραδεχόμαστε ότι πάσχει και ότι υπάρχει στάτους κβο. Έγιναν καλοπροαίρετες προσπάθειες όπως έγιναν και λάθη από όλους. Μπορούμε όμως να θέσουμε τους στόχους μας όλοι μαζί, ώστε να το βελτιώσουμε" τόνισε η κ Κουτσίκου.

    Νατάσα Θωμά

    [06] ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (20:48 UTC+2)

    Επίδειξη των Ειδικών Δυνάμεων στην βραχονησίδα Πλατιά, νότια της Αίγινας, παρακολούθησε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας είχαν την ευκαιρία ναι διαπιστώσουν την άρτια εκπαίδευση και το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ειδικών Δυνάμεων, τα στελέχη των οποίων παρουσίασαν τακτικές και ενέργειες για υποθετικά σενάρια ενόψει και της δραστηριοποίησης τους στον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (20:24 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη συνεδρίασε σήμερα, στη Ρηγίλλης, η Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος, ενόψει του συνεδρίου

    « Ήταν μία παραγωγική συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, η οποία αποτελείται από στελέχη, που έχουν ζήσει από κοντά τα της παράταξης, έχουν προσφέρει πολλά. Πιστεύω ότι θα συμβάλλουν για το πώς η Νέα Δημοκρατία πρέπει να στοχεύσει, ώστε να παραμείνει ένα ζωντανό κύτταρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να έχει μία διαρκή επικοινωνία και ένα συνεχή διάλογο και με τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες και με την κυβέρνηση, ώστε να προωθεί τα προβλήματα και να προσπαθεί για τις λύσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε ένα κέντρο προβληματισμού δίπλα στην κυβέρνηση, δίνοντας τις δικές μας απόψεις και εκτιμήσεις», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Μεϊμαράκης.

    «Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις. Εμείς δεν διεκδικούμε συνδιοίκηση. Επιθυμούμε να έχουμε συμμετοχή στον διάλογο, στην κατεύθυνση που πρέπει να υπάρχει, στην ενημέρωση, ώστε να μπορούν τα μηνύματά μας να φθάνουν και στο τελευταίο χωριό και στον τελευταίο πολίτη», πρόσθεσε.

    [08] ΕΥΧΕΣ Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (20:07 UTC+2)

    Τις ευχές του για επιτυχία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου εξέφρασε και ο Μίκης Θεοδωράκης, καλώντας τους Ελληνες παίχτες να πιστέψουν στον εαυτό τους.

    «Η σκέψη όλων μας είναι κοντά σας. Η σκέψη η αγάπη και οι ευχές όλων των Ελλήνων. Στο σημερινό αγώνα όλοι καταλαβαίνουν ότι επωμίζεστε ένα τεράστιο βάρος. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι, όπως κάνατε έως τώρα, θα μπορέσετε από αρνητικό να το μετατρέψετε σε θετικό και να θριαμβεύσετε. Είστε ικανοί. Πιστέψτε στον εαυτό σας, όπως όλοι μας πιστεύουμε σε εσάς», τόνισε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (19:36 UTC+2)

    Με τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, Νικηφόρο Διαμαντούρο, συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ένας θεσμός τον οποίο περιβάλλουμε με ιδιαίτερο σεβασμό, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στους πολίτες της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης Είναι ιδιαίτερη τιμή ότι ο κ. Διαμαντούρος βρίσκεται σε αυτή τη θέση και κάνει μια δουλειά που είναι απολύτως αναγνωρισμένη σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου.

    « Θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικός ο θεσμός αυτός διότι ο Έλληνας, η Ελληνίδα, έχουν όχι μόνο την εθνική τους πια υπηκοότητα, αλλά είναι και Ευρωπαίοι πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαιώματα, σημαντικά δικαιώματα τα οποία όλο και διευρύνονται με τη νέα φάση στην οποία μπαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το νέο Σύνταγμα. Και ο στόχος του Συνηγόρου είναι ακριβώς να ενδυναμώσει τη συνείδηση, την ενημέρωση, τη γνώση για τα δικαιώματα αυτά και να τα προασπίσει βοηθώντας και στη διαμεσολάβηση σε προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν με τις αρχές τις ευρωπαϊκές», υπογράμμισε.

    Ο κ. Διαμαντούρος τόνισε ότι η επίσκεψη του στην Ελλάδα, η πρώτη μετά την εκλογή του ως Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη, εντάσσεται στην ενημερωτική εκστρατεία που ανέλαβε για να πληροφορήσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τα δικαιώματα τους.

    [10] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (19:28 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον αποψινό αγώνα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου:

    « Για την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, ευχόμαστε ότι το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε κοντά τους ψυχικά, για το καλύτερο αποτέλεσμα και τον καλύτερο αγώνα και σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν γυρίσουν, γυρίζουν με το κεφάλι ψηλά και με μεγάλη περηφάνια που έχουμε όλοι μας για τις επιδόσεις τους. Τους ευχόμαστε σήμερα τις καλύτερες των επιδόσεων και ελπίζουμε στο όνειρο».

    [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 7η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2004 (20:43 UTC+2)

    Την 7η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών με θέμα «Συνδυασμένες Μεταφορές και Διαχείριση Συστημάτων Διανομής - Intermodality & Logistics» διοργανώνει στις 3 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός της ΔΕΘ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών.

    Τα ελληνικά επιμελητήρια και οι ενώσεις μεταφορών, καθώς και οι εκπρόσωποι υπουργείων Μεταφορών γειτονικών χωρών και σχετικές με τις μεταφορές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες και πολιτικές που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ΕΕ στο χώρο των Συνδυασμένων Μεταφορών και Διαχείρισης Συστημάτων Διανομής και για τις σχετικές εμπειρίες και πρωτοβουλίες στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (20:34 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στις πολιτικές της Κυβέρνησης για τους νέους αγρότες συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης με το προεδρείο και τους εκπροσώπους της Ένωσης Νέων Αγροτών.

    «Είναι πάρα πολύ σημαντική παράμετρος της πολιτικής μας να αλλάξουμε τα ηλικιακά δεδομένα των αγροτών της χώρας και απαιτούνται καλύτερες επιδόσεις και μεγάλη προσπάθεια από την Πολιτεία», δήλωσε ο κ. Τσιτουρίδης, οποίος επισήμανε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, στην βάση των προτάσεων που έγιναν από την ένωση, αλλά και του προγραμματισμού που αναπτύσσεται, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην συγκρότηση μίας ολοκληρωμένης πολιτικής «η οποία θα συμβάλλει στην προσπάθεια που καταβάλλεται από κοινού ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η αγροτική ύπαιθρος, με νέους ανθρώπους, που πρέπει να μπουν στο γεωργικό επάγγελμα».

    «Για να γίνει όμως αυτό, πέρα από την οικονομική διάσταση του όλου ζητήματος, πρέπει να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους και αυτή είναι μία άλλη πτυχή που μας απασχολεί», προσέθεσε.

    Βλέπουμε καλή διάθεση για την επίλυση των προβλημάτων που έχουμε θέσει δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Οδυσσέας Γαβρανίδης, σημειώνοντας ότι «το πρώτο μήνυμα που μας έδωσε ο υπουργός είναι το ότι θα υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία και μία συγκρότηση ομάδας για την επίλυση και την βοήθεια των κατοίκων της υπαίθρου».

    [13] Δ.ΣΙΟΥΦΑΣ: «ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ»

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (18:50 UTC+2)

    Η κυβέρνηση προσπαθεί ώστε να είναι ικανοποιητική η λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ενώ σε όσους προαναγγέλλουν αυξήσεις, τους κάλεσε να είναι συγκρατημένοι, καθώς ρίχνουν νερό στο μύλο της ακρίβειας.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, ο κ. Σιούφας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους: «Είχαμε μια πλατειά συνεργασία με τον Πρωθυπουργό για θέματα ανάπτυξης και βεβαίως για θέματα γενικότερης Κυβερνητικής πολιτικής. Προχωρούμε με εντεινόμενους ρυθμούς στην υλοποίηση του Κυβερνητικού μας προγράμματος, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και διαμορφώνουμε μια νέα προοπτική για τον Τόπο. Είμαστε αισιόδοξοι». Ενώ με την ευκαιρία ο κ. Σιούφας ευχήθηκε «όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός και ο Ελληνισμός, καλή επιτυχία στην Εθνική μας Ομάδα απόψε. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν καταγγελίες για νέες ανατιμήσεις, ειδικά σε είδη ευρείας κατανάλωσης στα super markets, ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ανακοινώνεται πως θα γίνουν αυξήσεις. Θέλω να σημειώσω ότι όταν προαναγγέλλονται αυξήσεις, ρίχνουμε μόνοι μας νερό στο μύλο της ακρίβειας. Εμείς αντιμετωπίζουμε με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή το όλο θέμα. Όλα τα μέτρα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και αυτά που θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες θα δώσουν τη δυνατότητα η λειτουργία της αγοράς να είναι ικανοποιητική για να μπορέσει η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι είναι μια φθηνή χώρα».

    [14] ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΧΑΕ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Σε εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΧΑΕ, μετά την παραίτησή του Παναγιώτη Αλεξάκη από όλες τις θέσεις που κατείχε στον όμιλο, ο Πρόεδρος της ΕΧΑΕ, κύριος Ιάκωβος Γεωργάνας, ανέλαβε προσωρινά όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες Διοίκησης στις Εταιρείες του Ομίλου (ΕΧΑΕ, ΧΑ, ΚΑΑ, ΕΤΕΣΕΠ και ΧΚΘ). Συγκεκριμένα:

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ) όρισε τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά Μέλη του και συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

    -Γεωργάνας Ιάκωβος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

    -Θεοδωρόπουλος Σπύρος, Αντιπρόεδρος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Απέργης Νικόλαος, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Βοϊλής Παναγιώτης, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Γιαννόπουλος Μαρίνος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Δρούγκας Βασίλειος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Καμινάρης Αντώνιος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Καραμούζης Νικόλαος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Μάναλης Γκίκας, Εκτελεστικό Μέλος

    -Μπέης Νικόλαος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Μυλωνάς Νικόλαος, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Πεχλιβανίδης Ιωάννης, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Σπανός Χρίστος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ), όρισε τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά Μέλη του και συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

    -Γεωργάνας Ιάκωβος, Εκτελεστικό Μέλος, Πρόεδρος

    -Λαζαρίδης Σωκράτης, Εκτελεστικό Μέλος, Αντιπρόεδρος

    -Γούσιος Ιωάννης, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Δράκος Παναγιώτης, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Κούρταλης Ελευθέριος, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Πεντεδέκας Κωνσταντίνος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    -Ρίζος Δημήτριος, μη Εκτελεστικό Μέλος

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (ΚΑΑ) συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

    -Πανταλάκης Θεόδωρος, Πρόεδρος

    -Σπανός Χρίστος, Αντιπρόεδρος

    -Γεωργάνας Ιάκωβος, Διευθύνων Σύμβουλος

    -Μυλωνάς Γεώργιος, Μέλος

    -Πεντεδέκας Κωνσταντίνος, Μέλος

    -Τάντης Κωνσταντίνος, Μέλος

    -Τζάκου-Λαμπροπούλου Ελένη, Μέλος

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων (ΕΤΕΣΕΠ) συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

    -Γεωργάνας Ιάκωβος, Πρόεδρος

    -Παπουτσής Γεώργιος, Αντιπρόεδρος

    -Γαλλιάκης Γεώργιος, Μέλος

    -Γεωργίου Γεώργιος, Μέλος

    -Καραϊσκάκης Δημήτριος, Μέλος

    -Καφεντζόπουλος Νικόλαος, Μέλος

    -Κέζος Νικόλαος, Μέλος

    -Λαζαρίδης Σωκράτης, Μέλος

    -Λεβής Άμπης, Μέλος

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ) συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

    -Γεωργάνας Ιάκωβος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

    -Λαζαρίδης Παύλος, Αντιπρόεδρος

    -Αντωνιάδης Χριστόδουλος, Μέλος

    -Μπακατσέλος Δημήτριος, Μέλος

    -Περβανάς Γεώργιος, Μέλος

    -Τακάς Βασίλειος, Μέλος

    -Τρικούκης Εμμανουήλ, Μέλος

    [15] ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Η ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

    Βρυξέλλες, 1 Ιουλίου 2004 (17:49 UTC+2)

    Πληροφοριακό δελτίο της κοινοτικής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι η έμμεση φορολογία αποτελεί τη βασική πηγή κρατικών εσόδων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες κοινοτικές χώρες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το δελτίο το οποίο έχει αντικείμενο τη "Δομή των φορολογικών συστημάτων στην ΕΕ", που αναφέρεται σε στοιχεία του 2002, οι έμμεσοι φόροι στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 40,5% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης (34,8% στους "25"), οι άμεσοι φόροι το 26,9% (33,1% στους "25") και οι ασφαλιστικές εισφορές το 32,5% (32,1% στους "25").

    Σε γενικές γραμμές, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ( σ.σ. πρόκειται για το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών) στην Ελλάδα μειώθηκε από 37% του ΑΕΠ το 2001 σε 36,2% το 2002. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "25" μειώθηκε από 41,1% σε 40,4% και στην ΕΕ των "15" από 41,2% σε 40,5%. Στους "25" την υψηλότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση εμφανίζει η Σουηδία με 50,6%, η Δανία με 48,9% και το Βέλγιο με 46,6% και τη χαμηλότερη η Ιρλανδία με 28,6%, η Λιθουανία με 26,8%, η Λετονία και η Μάλτα (από 31,3%) και η Κύπρος με 32,5%.

    Το 2002 ,σε σχέση με το 2001, η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώθηκε σε 16 κράτη- μέλη, αυξήθηκε σε οκτώ, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την Εσθονία. Στους "25" τη σημαντικότερη μείωση εμφανίζει η Πολωνία (από 41,2% σε 39,1%) και τη σημαντικότερη αύξηση (από 40,7% σε 41,9%)

    Τέλος, όπως προκύπτει από το δελτίο της Εurostat, η Ελλάδα εμφανίζει στην ΕΕ από τα χαμηλότερα ποσοστά στην επιβολή έμμεσης φορολογίας στην κατανάλωση με 18,1% (19,5% στους "25") της συνολικής έμμεσης φορολογίας. Η έμμεση φορολογία επί της εργασίας το 2002 ανήλθε στη χώρα μας στο 37,8% (36,3% στους "25") και η έμμεση φορολογία επί του κεφαλαίου στο (18,1%) (28,4% στους "25").

    [16] ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2004 (19:22 UTC+2)

    Αναταράξεις στους κόλπους στης συγκυβέρνησης της Κύπρου, προκαλεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να παραχωρήσει την κυπριακή υπηκοότητα σε παιδιά όπου ο ένας γονέας είναι Κύπριος, ακόμα και σε παιδιά εποίκων. Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητούν επανεξέταση του θέματος, την ώρα που ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός με τον τρόπο που δημοσιοποιείται το όλο θέμα σε μερίδα του Τύπου, κάνοντας λόγο για «εργολάβους υπόσκαψης του ΑΚΕΛ». Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ωστόσο, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την συνεδρία την Πέμπτη συζήτησε το θέμα της παραχώρησης υπηκοοτήτων σε παιδιά από μικτούς γάμους με τον ένα γονέα αλλοδαπό που έχει εισέλθει παράνομα στην Κύπρο, και έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εσωτερικών, Ανδρέα Χρίστου, να επαναλάβει τις επαφές και τις διαβουλεύσεις του με τα κόμματα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπενθύμισε ότι η διαδικασία αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ο υπουργός Εσωτερικών είχε επαφές και διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, τα οποία την ενέκριναν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης έναντι του εποικισμού και διαβεβαίωσε πως εάν παρουσιαστούν καταχρηστικές αιτήσεις δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν. Ανέφερε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα τεθεί εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων και ήδη κάποια κόμματα έχουν αναφέρει ότι επιθυμούν τη συζήτηση του θέματος της παραχώρησης υπηκοοτήτων.

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εξήγησε πως υπάρχει μεν η γενική κατεύθυνση πολιτικής όπως αυτή είχε αποφασισθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και επικυρωθεί από τα πολιτικά κόμματα, όμως η κάθε αίτηση για την πολιτογράφηση εξετάζεται ξεχωριστά.

    Ερωτηθείς τι απαντά η κυβέρνηση στους πολιτικούς αρχηγούς που δήλωσαν ότι δεν είχαν υπόψη τους ότι θα προχωρούσε το Υπουργικό Συμβούλιο σε πολιτογραφήσεις εκατοντάδων τέτοιων περιπτώσεων, ο εκπρόσωπος είπε πως δεν νομίζει ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε αναφέρει αριθμό ή ότι ο αριθμός θα ήταν περιορισμένος σε μερικές δεκάδες.

    «Η εφαρμογή της απόφασης θα εξαρτάτο πλέον από τις αιτήσεις που θα υποβάλλονταν», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως «το γεγονός της ανησυχίας που δημιουργείται με τον αριθμό που έχει στο μεταξύ συμπεριληφθεί στην απόφαση αυτή πολιτογράφησης, ίσως να δημιουργεί κάποιες ανησυχίες για αυτό και οι περαιτέρω διαβουλεύσεις με τα κόμματα».

    Ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης και σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε σε σχέση με την πολιτογράφηση παιδιών εποίκων που τέλεσαν γάμους με Τουρκοκυπρίους, έκανε λόγο για μια πολιτική που δεν είναι δυνατό να ακολουθηθεί μια πολιτική, αφού «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το εθνικό μας πρόβλημα».

    «Υπάρχει ο κίνδυνος με νομιμοποίηση των παραγώγων» του εγκλήματος του εποικισμού «να μην μπορούμε σε μεταγενέστερο στάδιο να επικαλεσθούμε την αδικοπραγία που επισυμβαίνει μέσω αυτού του εγκλήματος», είπε ο κ. Ομήρου, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα και ζήτησε να ληφθεί «μια απόφαση για επανεκτίμηση της μέχρι τούδε ακολουθούμενης πολιτικής», τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως «υπάρχει μια νομική αρχή στο δίκαιο που λέει ότι εάν διαδιαγωγής, αναγνωρίσεις μια παράνομη πράξη με συγκεκριμένες συμπεριφορές είσαι στόπελ», σύμφωνα με τη νομική ορολογία, δηλαδή «εμποδίζεσαι από του να επικαλεστείς την παρανομία της πράξης, την οποία δια συγκεκριμένων συμπεριφορών έχεις αναγνωρίσει».

    Ο κ. Ομήρου είπε πως είναι αποδεκτό από όλα τα κόμματα ότι με τη λύση του Κυπριακού «ένας ορισμένος αριθμός εποίκων θα νομιμοποιηθούν, θα πάρουν κυπριακή υπηκοότητα», προσθέτοντας ότι «εάν σπεύσουμε από τώρα να απονείμουμε κυπριακή υπηκοότητα σε χιλιάδες παιδιά εποίκων τότε με τη λύση του Κυπριακού θα έχουμε νομιμοποίηση ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού εποίκων γιατί αυτοί που τώρα νομιμοποιούνται δεν θα συνυπολογιστούν σε εκείνο τον αριθμό».

    Σημείωσε ότι ποτέ δεν ανέφερε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ δεν ήταν ενήμερο για το θέμα, είπε ότι αυτό το θέμα είχε τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και αρκετούς μήνες, «οι υπουργοί της ΕΔΕΚ είχαν διαφωνήσει και είχα ενημερωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Ανδρέα Χρίστου», τον οποίο «δεν έψεξα και προς τον οποίο εκφράζω την απεριόριστη εκτίμηση μου και για την εντιμότητα και για το ήθος του».

    Ανέφερε ότι στην τότε πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου «περιέχονταν μερικές δεκάδες (πρόσωπα) και εδόθη η ερμηνεία και υπήρξε η κατανόηση ότι επρόκειτο για περιπτώσεις παιδιών» που ο ένας γονιός ήταν Τουρκοκύπριος και ο άλλος έποικος, ο οποίος ήταν Τούρκος υπήκοος που δεν ήρθε στην Κύπρο «με τη διαδικασία του εποικισμού».

    Αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορθά είπε την Τετάρτη ότι «πρέπει να εξετάζονται ξεχωριστά αυτές οι περιπτώσεις», ο κ. Ομήρου είπε ότι «μας ανησυχεί το γεγονός ότι έχουμε ήδη 700 και υποβάλλονται αιτήσεις συνεχώς και στο τέλος της ημέρας θα μιλούμε για χιλιάδες».

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε ότι υπάρχει η εγχώρια νομοθεσία, η οποία «απονέμει αρμοδιότητες στο Υπουργικό Συμβουλίου», δηλαδή, όπως σημείωσε, «είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κάθε κράτους να δίνει ή να μη δίνει υπηκοότητες».

    Εμείς λέμε, συνέχισε, ότι «πάνω από την εγχώρια νομοθεσία υπάρχουν οι διεθνείς συνθήκες που μας καλύπτουν στο ενδεχόμενο της άρνησης μας να δώσουμε μια υπηκοότητα».

    Ανέφερε ότι στην περίπτωση των εποίκων υπάρχει ένα σύνολο διεθνών κανόνων και η συνθήκη της Γενεύης του 1941 που «είναι αναγκαστικού χαρακτήρα δικαίου και τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις πρόνοιες αυτής της συνθήκης».

    «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ότι ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1941, ότι υπάρχουν αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (3395/75, 3315/78) που αποδοκιμάζουν κάθε μονομερή ενέργεια και πράξη που μεταβάλλει τη δημογραφική διάρθρωση της Κύπρου», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να ασχολείται «με εργολάβους υπόσκαψης του ΑΚΕΛ», χαρακτηρίζοντας συγκεκριμένο δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση του θέματος της παροχής υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων, σκοπό έχει να πλήξει τον υπουργό Εσωτερικών στο πλαίσιο εσωκομματικών συγκρούσεων στο ΑΚΕΛ, ως «μια εργολαβική προσπάθεια υπόσκαψης του ΑΚΕΛ».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε παράλληλα θλίψη για το γεγονός ότι «μπορούν άνθρωποι ή έντυπα, να πέφτουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα», ενώ κατήγγειλε «στον κόσμο του ΑΚΕΛ αυτή την προσπάθεια και τον τρόπο με τον οποίο ειδικά αυτή η εφημερίδα αντιμετωπίζει το κόμμα».

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα άλλης εφημερίδας επί του ιδίου θέρματος, που αναφέρει ότι άλλα λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλα ο υπουργός Εσωτερικών, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση πως «όλοι έχουμε κρίση και μπορούμε να κρίνουμε», ενώ πρόσθεσε ότι και ο ίδιος έψαξε να βρει «τη διαφορά ανάμεσα στις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας» και δεν τα κατάφερε. «Βεβαίως άμα θέλεις και το ίδιο πράγμα μπορείς να το διαστρεβλώσεις», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν εκτιμά πως πρόκειται για μαζικές παραχωρήσεις κυπριακής υπηκοότητας σε παιδιά μεικτών γάμων, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι στο σημείο αυτό «υπάρχει μια υπερβολή», διευκρινίζοντας ωστόσο πως όντως υπάρχει κάποιος αριθμός, αλλά δεν τον γνωρίζει επακριβώς.

    «Εάν οποιοσδήποτε εκ των υστέρων ενοχλείται και πάλι είναι απόλυτό του δικαίωμα να θέσει το θέμα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, εάν είναι Υπουργός, και στο Εθνικό Συμβούλιο εάν είναι πολιτικό κόμμα και πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε το θέμα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος διερωτήθηκε «προς τι όλη αυτή η φασαρία».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ ζήτησε επανεξέταση του όλου θέματος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό είναι «νόμιμο δικαίωμά της», προσθέτοντας ότι, «εάν η ΕΔΕΚ ή το ΔΗΚΟ θέλει να επανεξεταστεί το θέμα, πολύ ευχαρίστως».

    Ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι, «αυτή ήταν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο προεδρεύει, κανείς άλλος, εξόν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η όποια λίστα ονομάτων περνά κάθε φορά από το Υπουργικό Συμβούλιο» και «συνεπώς εάν κανείς θέλει επανεξέταση, να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει αυτή την επανεξέταση».

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού, που είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι επιχειρείται να προσδοθούν στο θέμα διαστάσεις οι οποίες ξεφεύγουν κατά πολύ από τα πραγματικά όρια.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ανέφερε ότι την ίδια στιγμή επιχειρείται «να γίνει μια διαστρέβλωση των γεγονότων και επιδιώκεται να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα» για αυτό και το ΑΚΕΛ αισθάνεται την ανάγκη να επισημάνει ότι «το θέμα είχε ρυθμιστεί σε μια περίοδο πολύ μακριά από τα δημοψηφίσματα και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις συζητήσεις που διεξήγοντο γύρω από το σχέδιο Ανάν».

    Επιπρόσθετα επισήμανε ότι η κυβέρνηση «προς πίστην της, είχε φροντίσει παρόλη την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας να έχει συνομιλίες και επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα τα οποία βρίσκονταν στη Βουλή για να πάρει την άποψή τους γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα».

    «Με βάση την πληροφόρηση που εμείς είχαμε, η απάντηση ήταν ότι όλα τα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στη Βουλή είχαν συμφωνήσει με την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας και το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι το οποιοδήποτε πρόσωπο προχώρησε στην υλοποίηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας», είπε ο κ. Κυπριανού.

    Προσθέτοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια από κάποια μέσα μαζικής επικοινωνίας να αποδοθούν ευθύνες στον υπουργό Εσωτερικών, Ανδρέα Χρίστου, σημείωσε πως «ουδέν αναληθέστερο», προσθέτοντας πως ο υπουργός Εσωτερικών ενεργούσε με βάση τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Κυπριανού, καταβάλλεται προσπάθεια από «άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αποδοθεί όλος αυτός ο θόρυβος στο ΑΚΕΛ λέγοντας ότι αυτό υποκινείται από άτομα δήθεν στο ΑΚΕΛ τα οποία έχουν διαφορετικές απόψεις από τις απόψεις του υπουργού στο Κυπριακό».

    «Θεωρούμε ότι αυτή η διαστρέβλωση γίνεται κατά πολύ κακόπιστο τρόπο και σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί την καλώς νοούμενη δημοσιογραφία», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, καλώντας τα ΜΜΕ όπως τηρούν μέσα σε αυστηρά πλαίσια του κανόνες δεοντολογίας που ρυθμίζουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

    Αναφερόμενος στις ανησυχίες που διατυπώνονται από «διάφορες πλευρές» για τη δήθεν μαζικότητα με την οποία θα παραχωρείται υπηκοότητα, ξεκαθάρισε πως η νομοθεσία δεν ρυθμίζει μόνο ζητήματα που αφορούν τους έποικους αλλά και άλλους αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει παράνομα στην Κύπρο.

    «Νομίζω πως την απάντηση σε αυτή την ανησυχία την έχει δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμφωνούμε απολύτως μαζί του ότι η κάθε περίπτωση θα πρέπει εξετάζεται με τα δικά της χαρακτηριστικά δεδομένα και δεν εγκρίνονται με ένα τρόπο μαζικό αυτές οι αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται», ανέφερε.

    Ανέφερε πως εάν κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχουν νέα δεδομένα που επιβάλλουν την επανασυζήτηση του θέματος το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει και να ακούσει τα επιχειρήματα που θα προβληθούν και να τοποθετηθεί.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου και του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργου Περδίκη, ότι κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Χρίστου τους είχε διαβεβαιώσει ότι οι αιτήσεις δεν αφορούσαν όλες τις περιπτώσεις ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι οι αιτήσεις αφορούν και άλλους αλλοδαπούς, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ κατά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εσωτερικών αντιλήφθηκε πλήρως ποια ζητήματα έθετε η κυβέρνηση.

    «Είναι στη βάση αυτής της πλήρους ενημέρωσης και ολοκληρωμένης αντίληψης που είχαμε γύρω από το θέμα που δώσαμε την απάντησή μας», είπε ο κ. Κυπριανού, συμπληρώνοντας πως με βάση την τότε επισήμανση του υπουργό Εσωτερικών το ΑΚΕΛ είχε δώσει τελευταίο την απάντησή του αφότου μάλιστα είχαν όλοι συμφωνήσει.

    Ερωτηθείς γιατί η κάθε περίπτωση να εξετάζεται χωριστά εάν η νομοθεσία ισχύει για όλους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ο νόμος ισχύει για τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στην Κύπρο και είναι νυμφευμένοι με Τουρκοκυπρίους και αφορά τα παιδιά τους».

    Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η κάθε περίπτωση εξετάζεται για να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που δίδονται είναι ακριβή, ενώ σημείωσε πως η σχετική νομοθεσία λειτουργεί εδώ και 14 μήνες και «δεν είναι χιλιάδες αυτοί που έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση».

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως «κάποιοι επιδιώκουν να συντηρήσουν εντελώς αστήρικτα μια δήθεν αντιπαράθεση στο ΑΚΕΛ», επαναλαμβάνοντας πως οι προσπάθειες αυτές θα πέσουν στο κενό γιατί δεν έχουν αντικειμενική βάση.

    Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί πλήρως με το πρόγραμμα διακυβέρνησης, προσθέτοντας πως κάποιοι άλλοι και όχι το ΑΚΕΛ «θα πρέπει να διερωτηθούν αν θέσεις οι οποίες διατυπώνουν αφίστανται από αυτό το πρόγραμμα με βάση το οποίο μας έχει εκλέξει ο λαός να κυβερνήσουμε τον τόπο».

    Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε «έκπληξη» για το γεγονός ότι πολιτικά πρόσωπα θέτουν υπό αμφισβήτηση βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας.

    «Οι δηλώσεις και τα άρθρα ότι κακώς η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε στο να δώσει υπηκοότητα σε Τουρκοκυπρίους των οποίων ο ένας από τους δυο γονείς τυγχάνει να μην είναι νόμιμος κάτοικος της Κύπρου είναι αδιανόητο και απαράδεκτο», είπε ο Γιώργος Βασιλείου.

    Ανέφερε ότι είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε «ότι μετά την 1η Μαϊου η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και έχει υποχρέωση να τηρεί τους βασικούς κανόνες και αρχές της».

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [17] ΔΗΛΩΣΗ ΓΚΕΟΑΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 1 Ιουλίου 2004 (19:17 UTC+2)

    Η Ρουμανία θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας, δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Μιρτσέα Γκεοάνα.

    «Ελπίζουμε να είναι θετική η ετήσια αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο», υπογράμμισε ο κ. Γκεοάνα.

    Η Ρουμανία «έκλεισε» τα 25 από τα 31 κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την ΕΕ.

    Ιωάννα Ράντου

    [18] ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 1 Ιουλίου 2004 (19:10 UTC+2)

    Την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναλαμβάνει από σήμερα και για ένα μήνα η Ρουμανία.

    Σε δηλώσεις του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάζε υπογράμμισε ότι η Ρουμανία από τη θέση αυτή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την σταθεροποίηση του Ιράκ, ενώ θα παρακολουθεί την πολιτική κατάσταση στο Κόσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, την Κύπρο, το Κογκό και τη Σομαλία.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Άγκυρα, 1 Ιουλίου 2004 (17:27 UTC+2)

    Ο ανώτατος Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κ. Χικμέτ Τσετίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία θα αναλάβει την διοίκηση της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, το Φεβρουάριο του 2005..

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο κ. Τσετίν τόνισε ότι, εκείνη την περίοδο, σχεδιάζεται η επέκταση της δραστηριότητας της δύναμης πέραν των ορίων της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, στην περιοχή όπου κατοικούν Ουζμπέκοι και Τατζίκοι.

    Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά την συμμετοχή της στην δύναμη του ΝΑΤΟ, είπε ακόμα ο κ. Τσετίν, που σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ, ανταποκρινόμενο στο αίτημα του αρχηγού του κράτους του Αφγανιστάν, αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των ανδρών των δυνάμεων που υπηρετούν στο Αφγανιστάν, από 6.000 σε 10.000.

    [20] ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Σεράγεβο, 1 Ιουλίου 2004 (16:06 UTC+2)

    Έφοδο στην περιοχή όπου στεγάζονταν το πρώην στρατηγείο του καταζητούμενου από τις αρχές του δικαστηρίου του ΟΗΕ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, πραγματοποίησαν σήμερα άντρες των Νατοϊκών δυνάμεων, που εδρεύουν στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Η έφοδος των δυνάμεων της SFOR πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την καθαίρεση, ύστερα από εντολή του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βονσία-Ερζεγοβίνη Πάντι Ασντάουν, 60 Σέρβων αξιωματούχων, οι οποίοι φέρονται ότι βοηθούν τους κατηγορούμενους για εγκλήματα πολέμου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), να διαφύγουν τη σύλληψη.

    Όπως μεταδίδει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «BerlinOnline», η περιοχή, στην οποία διενήργησαν έρευνες οι δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης της SFOR, βρίσκεται στην ανατολική Βοσνία, στο Χαν Πίγεσακ, όπου βρισκόταν το στρατηγείο κατά την διάρκεια του πολέμου 1992-1995 του επικεφαλής των σερβικών δυνάμεων, που τότε ήταν ο Μλάντιτς.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, εκπρόσωπος της SFOR, ανακοίνωσε ότι η Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ, συνεπικουρούμενη από δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας της Βοσνίας, διεξήγαγε ερευνά σ' ένα κτίριο της περιοχής. Η SFOR διατηρεί σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δύναμη περίπου 7.000 ανδρών.

    ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από τη Χάγη, όπου εδρεύει το ICTY, πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 χρόνων, ο Βρετανός δικαστής Ρίτσαρντ Μέι, που προήδρευσε στα δύο πρώτα χρόνια της δίκης Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, ο Μέι, ο οποίος υπηρέτησε στη Χάγη επί έξι χρόνια, είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί για λόγους υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο. Στη διάρκεια της πρώτης φάσης της συνεχιζόμενης δίκης, ο Μέι είχε έλθει συχνά σε σύγκρουση με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

    [21] ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (18:18 UTC+2)

    Οι ευχές όλων των Ελλήνων, όπως αυτές εκφράστηκαν από τα χείλη του προέδρου της Δημοκρατίας, συντροφεύουν την Εθνική μας Ομάδα και όλοι ελπίζουν στο «θαύμα» που θα οδηγήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην επικράτηση επί της Τσεχίας και κατά συνέπεια και στον τελικό του EURO 2004. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, κατά τη συνάντησή του το πρωί της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αναφέρθηκε στην αποψινή βραδιά υπογραμμίζοντας πως οι παίκτες της Εθνικής μας έχουν την ευχή όλων μας.

    Ευχές για νίκη και από την κυβέρνηση, η οποία δια του εκπροσώπου της Θοδωρή Ρουσόπουλου υπογράμμισε ότι «Είμαστε ψυχικά, ηθικά και συναισθηματικά μαζί με την Εθνική μας Ομάδα, στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία. Τα παιδιά και ο προπονητής έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και ελπίζουμε στο καλύτερο». Ευχές για την επιτυχία της Εθνικής μας, εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου.

    Την έμπρακτη συμπαράσταση στις προσπάθειες των διεθνών παικτών μας, ενθαρρύνοντας στην τιτάνια μάχη τους, θα εκφράζουν και οι περίπου 10.000 Ελληνες φίλαθλοι, που βρίσκονται ήδη στην Πορτογαλία με την ελπίδα να ζητωκραυγάσουν υπέρ της Εθνικής μας και από τις κερκίδες του τελικού. Οι Έλληνες φίλαθλοι στο Οπόρτο, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Μόνο την Πέμπτη πέταξαν 17 πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Αθήνας και πολλές άλλες από τη Θεσσαλονίκη.

    Σημειώνεται ότι σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων τοποθετήθηκαν γιγαντοοθόνες για την μετάδοση του ημιτελικού.

    [22] ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ Ο Γ. ΚΑΚΙΟΥΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2004 (17:44 UTC+2)

    Ο Γιάννης Κακιούζης υπέγραψε σήμερα το νέο του συμβόλαιο με την ΚΑΕ ΑΕΚ. Συμφώνησε να φορέσει την φανέλα της Ενωσης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το νέο απόκτημα της ΑΕΚ γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1978 και έχει ύψος 2.06μ και αγωνίζεται στη θέση του σμολ φόργουορντ.

    «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, ευτυχισμένος και ικανοποιημένος. Ανοίγω μια νέα σελίδα στην καριέρα μου, σε μια πολύ μεγάλη ομάδα, την ΑΕΚ, την οποία γνωρίζω πολύ καλά εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω του αδερφού μου του Μιχάλη. Η ΑΕΚ είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι όνειρο για κάθε Ελληνα αθλητή να φορέσει τη φανέλα της και να αγωνιστεί με το «δικέφαλο αετό» στο στήθος», τόνισε ο Γιάννης Κακιούζης αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.

    [23] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ZDF ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΧΑΡΙΣΤΕΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (17:35 UTC+2)

    Σε εκτενές αφιέρωμα στην Εθνική Ελλάδος, που φιλοξένησε το Γερμανικό κανάλι ZDF, το κυρίαρχο πρόσωπο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και χρυσός σκόρερ της Εθνικής στον αγώνα με την Γαλλία, Αγγελος Χαριστέας . Τα πάντσερ αποχαιρέτησαν νωρίς τη διοργάνωση και οι Γερμανοί πλέον ασχολούνται με δύο δικά μας παιδιά τον Ότο ρεχάγκελ και τον επιθετικό της Βέρντερ.

    Το τέρμα του έλληνα διεθνή στον προημιτελικό κόντρα στους Γάλλους, έστειλε την εθνική στους 4 της Ευρώπης. Ο πρώην παίκτης του Αρη αφιέρωσε το γκολ στον συμπαίκτη του στη Βέρντερ, Μικού.

    Οι σειρήνες ηχούν στα αυτιά του Αγγελου. Η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δίχως άλλο έχει εντυπωσιάσει όσους δεν τον γνώριζαν. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πόρτο έχει στρέψει το ενδιαφέρον της πάνω του. Ο 24χρονος επιθετικός ίσως δεν έχει πει ακόμη την τελευταία κουβέντα του. Αν συνεχίσει τις εκπληκτικές εμφανίσεις του, τότε οι μνηστήρες θα γίνουν ακόμη περισσότεροι.

    [24] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (17:31 UTC+2)

    Με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με την ΑΕΚ, το ΚΚΕ.δηλώνει ότι είναι ριζικά αντίθετο στη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του ζητά τη διάλυση των συγκεκριμένων ανωνύμων εταιριών, την κατάργηση του νόμου 3057 του 2002, που - όπως τονίζει - εισήγαγε, επέκτεινε και εκσυγχρόνισε την επιχειρηματικότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.

    Το ΚΚΕ ζητά την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων και την άμεση συμμετοχή των φορέων που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    Η δεινή κατάσταση της ΑΕΚ, έφθασε και στη Βουλή.

    Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, με ερώτησή του προς το υπουργείο Πολιτισμού, ζητά να πληροφορηθεί σε ποιες αυτεπάγγελτες ενέργειες θα προχωρήσει αναφορικά με όσα καταγγέλλονται στη μηνυτήρια αναφορά.

    Υπενθυμίζεται ότι στη μήνυση παρατίθενται στοιχεία που αφορούν τη διαχείριση της ΠΑΕ, από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, ορισμένες από τις οποίες σε βαθμό κακουργήματος.

    [25] ΑΓΕΡΩΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

    Βαγδάτη, 1 Ιουλίου 2004 (19:14 UTC+2)

    Ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσε με τη στάση του, κατά την προσαγωγή του στο Ειδικό Δικαστήριο του Ιράκ, προκειμένου να του απαγγελθούν κατηγορίες, ο πρώην δικτάτορας, Σαντάμ Χουσείν, που ήταν αγέρωχος δηλώνοντας και υπερήφανος για τις πράξεις του.

    Ο κ. Χουσείν χαρακτήρισε «πραγματικό εγκληματία» τον πρόεδρο των ΗΠΑ, υπεραμύνθηκε της εισβολής στο Κουβέιτ το 1990 και αμφισβήτησε την νομιμότητα του δικαστηρίου επιμένοντας ότι εξακολουθεί να είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας.

    Ο πρώην πρόεδρος έφθασε στο δικαστήριο που φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του αεροδρομίου της Βαγδάτης, δεμένος χειροπόδαρα.

    Στιγμιότυπα από την εμφάνιση του Σαντάμ Χουσείν στο δικαστήριο, βιντεοσκοπήθηκαν και προβλήθηκαν με καθυστέρηση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Παριστάμενοι στην αίθουσα του δικαστηρίου είπαν πως ο κ. Χουσείν χαρακτήρισε «θέατρο» την όλη διαδικασία.

    Όταν του ζητήθηκαν στοιχεία ταυτότητας ο πρώην πρόεδρος απάντησε: «Είμαι ο Σαντάμ Χουσείν, Πρόεδρος του Ιράκ». Αμέσως μετά του απαγγέλθηκαν επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.

    Ερωτώμενος για την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 ο τέως πρόεδρος του Ιράκ απάντησε: «Πως κάποιος που αυτοαποκαλείται Ιρακινός αναφέρεται σε εισβολή, τη στιγμή που το Κουβέιτ είναι τμήμα του Ιράκ.»

    Στο τέλος της διαδικασίας ο κ. Χουσείν αρνήθηκε να υπογράψει τα νομικά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν ότι γνωρίζει τα δικαιωματά του και πως κατανοεί τις εναντίον του κατηγορίες. Απαίτησε μάλιστα να του ορισθεί αμέσως συνήγορος υπεράσπισης.

    Μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ μεταφέρθηκε πίσω στη φυλακή όπου κρατείται.

    Μαζί με τον Σαντάμ Χουσείν προσάγονται και 11 στενοί του συνεργάτες. Μεταξύ αυτών οι πρώην αντιπρόεδρος Ταρίκ Αζίζ και ο Αλί Χασάν αλ Ματζίντ, γνωστός και ως «χημικός Αλί» για τον ρόλο του στις επιθέσεις με χημικά όπλα κατά του κουρδικού πληθυσμού στην πόλη Χαλάμπτζα το 1988.

    Ο επικεφαλής της νομικής ομάδας που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Σαντάμ Χουσεΐν ως κατηγορουμένου κατήγγειλε χθες μέσω του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Αραμπίγια ότι οι ιρακινές αρχές είναι μη συνεργάσιμες.

    «Καμία νομοθεσία δεν έχει θεσπιστεί από κάποια νόμιμη αρχή που να διέπει τον ορισμό δικαστών. Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι απατηλά» είπε ο Ιρακινός δικηγόρος Μοχάμεντ αλ Ρασντάν.

    Και πρόσθεσε: «Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν 36 τόννοι αποδεικτικών στοιχείων για την υπόθεση. Δεν έχουμε πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, δε μας επιτρέπουν να δούμε αυτά τα στοιχεία».

    Πολλοί αναλυτές εκφράζουν πάντως επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να τύχουν αμερόληπτης κρίσης ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι συνεργάτες του.

    «Στην περίπτωση του Ιράκ είναι αδύνατο να βρείτε κάποιον που να είναι σε θέση χωρίς προκατάληψη να κρίνει τον Σαντάμ Χουσεΐν. Γι αυτό νομίζω ότι το Ιράκ και η διεθνής κοινότητα καλό θα ήταν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μιλόσεβιτς... Δίκη δηλαδή από ένα διεθνές δικαστήριο Εάν λάβετε υπόψη τη νεώτερη πολιτική ιστορία του Ιράκ τα τελευταία 40 έτη, δεν υπάρχει κανένας δικαστής σήμερα στη χώρα που να είναι ανεξάρτητος και ουδέτερος» επεσήμανε στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC ο Σάαντ Τζεμπάρ, νομικός και πολιτικός αναλυτής.

    Και συμπλήρωσε: «Στην περίπτωση του Σαντάμ Χουσεΐν η μεταβίβαση της νομικής ευθύνης από τη συμμαχική διοίκηση στη μεταβατική κυβέρνηση είναι μία απόφαση που ελήφθη εσπευσμένα. Η παρούσα κυβέρνηση στη Βαγδάτη δεν αντιπροσωπεύει τον ιρακινό λαόΜε το να αναθέσουν την ευθύνη της δίκης στην κυβέρνηση του κ. Αλάουι ουσιαστικά οι δυνάμεις κατοχής δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

    [26] ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Βερολίνο, 1 Ιουλίου 2004 (17:43 UTC+2)

    Με «λαϊκό πάρτυ» στην Pariser Platz, μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου ολοκληρώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης οι εκδηλώσεις υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Βερολίνο. Περίπου πέντε χιλιάδες Βερολινέζοι έδωσαν το "παρών" στην γιορτή της πόλης, μετά την κατάληξη της λαμπαδηδρομίας, που είχε ως τελευταίο λαμπαδηδρόμο τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

    Παρόντες στην εξέδρα των επισήμων προσκεκλημένοι του δημάρχου Κλάους Βοβεράιτ, ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Στην ομιλία της η δήμαρχος της πόλης, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρθηκε στους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, καθώς και στο στόχο της αναζωπύρωσης του ιδεώδους της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. «Η Αθήνα είναι έτοιμη και σας περιμένει στους Ολυμπιακούς αγώνες», είπε πολλές φορές χθες η κυρία Μπακογιάννη:

    Μιλώντας στην Ντόιτσε Βέλε η δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε: «Η ελληνική πρωτεύουσα είναι απολύτως έτοιμη. Έχουμε ακόμη ένα μήνα μπροστά μας για να κάνουμε την τελευταία «σκούπα», όπως λέγεται στην ολυμπιακή διάλεκτο, προκειμένου να έχουμε την Αθήνα στο επίπεδο που επιθυμούμε. Τα ολυμπιακά έργα τελειώνουν και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η Αθήνα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της φιλόξενη και λαμπερή».

    Η δήμαρχος Αθηναίων ωστόσο δεν είναι ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα προβολή των έργων και της Ολυμπιάδας γενικότερα, στο εξωτερικό: «Η Ολυμπιάδα γενικώς έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο επικοινωνιακό έλλειμμα. Εγώ ήμουν η πρώτη, που το είπε αυτό από την ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα δημάρχου. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να κάνουμε κριτική του παρελθόντος. Σημασία έχει ότι ξεκίνησε και ο Δήμος Αθηναίων μια πολύ μεγάλη προσπάθεια προβολης της πόλης της Αθήνας και της Ελλάδος. Ταξιδέψαμε σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με αυτή τη λογική είμαστε εδώ στο Βερολίνο. Επίσης έχω πάει στην Αμερική και έχουμε δώσει συνολικά περισσότερες από 180 συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, σε μια προσπάθεια να δώσουμε απαντήσεις στις καλοπροαίρετες και κακοπροαίρετες κριτικές, αλλά και από την άλλη πλευρά να προβάλουμε μια πόλη που αξίζει να προβληθεί».

    Ένα από τα σημεία έντονης κριτικής που αντιμετώπισε πρόσφατα από το διεθνή τύπο η Αθήνα αφορά τα αδέσποτα σκυλιά και το υποτιθέμενο πρόγραμμα ευθανασίας που έχει εκπονήσει ο Δήμος προκειμένου, όπως γράφτηκε, να μην «χαλάσουν» την εικόνα της πόλης.

    «Μα είναι ψευδέστατα όλα αυτά», απαντά η κυρία Μπακογιάννη: «Είναι ψέματα. Δεν έχω άλλη λέξη για το περιγράψω. Ο Δήμος Αθηναίων ακολουθεί ένα μεγάλο και πρωτοποριακό πρόγραμμα για τα αδέσποτα σε απόλυτη συνεργασία με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις. Στην Ελλάδα και στην Αθήνα δεν υπάρχει ευθανασία ζώου και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Στην Αθήνα το πρόγραμμα προβλέπει να μαζεύουμε τα αδέσποτα, να τα στειρώνουμε, να τα περνάμε από ιατρικό «τσεκ απ» και εάν μεν είναι άρρωστα να πηγαίνουν σε κτηνιατρικές κλινικές, με τις οποίες έχουμε ήδη συμβληθεί, εάν είναι γερά να ξαναγυρίζουν εκεί που βρίσκονταν πριν», τόνισε η δήμαρχος της Αθήνας.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη γερμανική πρωτεύουσα η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, υπεύθυνο για ευρωπαϊκά θέματα, Κλάους Σάριοτ. «Είχε μια ιδιαίτερη σημασία η συνάντηση αυτή με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών;», ρώτησε η «Ντόϊτσε Βέλλε τη δήμαρχο της Αθήνας, υπαινισσόμενη ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού της ρόλου στο άμεσο μέλλον.

    «Απολύτως τίποτε», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας: «Συνήθως όταν πηγαίνω ταξίδια βλέπω εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών ή ακόμη και τους υπουργούς Εξωτερικών. Είμαστε σε μια περίοδο, που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δική της έντονη διπλωματία. Το ίδιο πράγμα έχουν και όλοι οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων στον κόσμο. Στη φάση αυτή πολλά πράγματα υλοποιούνται τελικώς από αυτό που ονομάζουμε «διπλωματία των πόλεων». Και είναι γνωστό αυτό σ` όλους που ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οπότε μη σας περνούν από το μυαλό άλλες ιδέες...» κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    [27] ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ 16 ΝΕΚΡΟΥΣ

    Μανίλα, 1 Ιουλίου 2004 (17:24 UTC+2)

    Το πέρασμα τυφώνα από την περιοχή Λουζόν, στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, άφησε πίσω του 16 νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές.

    Ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας των Φιλιππίνων αναφέρει ότι οι ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες ο τυφώνας, ανέρχονται σε περίπου 4,8 εκατομμύρια δολάρια ενώ ανάγκασε χιλιάδες κόσμου να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα θύματα πνίγηκαν στις μεγάλες πλημμύρες ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι.

    Υπολογίζεται ότι από τον τυφώνα επλήγησαν περίπου 190.000 άνθρωποι, ενώ η πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο έδωσε εντολή για οικονομική ενίσχυση τους.

    Ο τυφώνας Μιντούλε, που κατευθύνεται προς την Ταϊβάν, είναι ο ένατος που πλήττει το νησιωτικό κράτος από την αρχή του χρόνου.

    Ο καταστροφικότερος όλων των εποχών για τη χώρα ήταν ο Θέλμα που έπληξε το νησί Λέιτε τον Νοέμβριο του 1991 και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 5.000 ανθρώπων.

    [28] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Πράγα, 1 Ιουλίου 2004 (16:26 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Βλαντίμιρ Σπίντλα, υπέβαλε σήμερα και επίσημα την παραίτησή του από το αξίωμα και έγινε έτσι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του εξαιτίας του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος του κόμματός του του σοσιαλδημοκρατικού κατά τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Το δυσμενές για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είχε προκαλέσει εκ μέρους της αντιπολίτευσης την κατάθεση πρότασης μομφής. Η κυβέρνηση επιβίωσε της πρότασης μομφής, που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως η παραμονή της στην εξουσία εξασφαλίστηκε με εξαιρετικά μικρή πλειοψηφία, μόλις έξι ψήφων.

    Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τσέχος πρωθυπουργός θεώρησε πως έχασε τη στήριξη μεγάλης μερίδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ανακοίνωσε πως θα υποβάλει την παραίτησή του, κάτι που πραγματοποίησε σήμερα.

    Ο Βλαντίμιρ Σπίντλα επέδωσε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος την έκανε αποδεκτή και καλείται τώρα να συντονίσει τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο διάδοχος του Σπίντλα στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Στάνισλαβ Γκρος, συναντήθηκε ήδη με τον Κλάους.

    Όπως μετέδωσε ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός BBC, από την πρωτεύουσα της χώρας, την Πράγα, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κλάους, ο Γκρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί να ηγηθεί μίας κυβέρνησης που θα επιβιώσει έως τις εκλογές του 2006 και δε θα εξαρτάται από τη στήριξη των κομμουνιστών.

    [29] ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΠΑΡ' ΟΧΘΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2004 (14:17 UTC+2)

    Το Οικολογικό Φεστιβάλ «Παρ'όχθην Κερκίνης» ξεκινά σήμερα για τέταρτη συνεχή χρονιά και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιουλίου, στην όχθη της λίμνης Κερκίνης, στο χωριό Κερκίνη, με αθλητικές, μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και οικολογικές δράσεις, περιβαλλοντική ενημέρωση, ημερίδες αγροτοοικολογικού περιεχομένου.

    Στόχοι του Φεστιβάλ είναι η προστασία και προβολή του υγροτόπου και του φυσικού κάλλους της λίμνης Κερκίνης και της γύρω περιοχής, αλλά και η περιβαλλοντική ενημέρωση με σκοπό τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης στο κοινό.

    Η περιοχή της λίμνης Κερκίνης είναι μία μοναδική φυσική σύνθεση ορέων και υγρού στοιχείου, όπου απαντώνται σπάνια είδη φυτών, πουλιών, ψαριών και ζώων.

    Είναι ένας από τους 11 υγροβιοτόπους της Ελλάδος που προστατεύονται από την συνθήκη Ramsar.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πέμπτη 1 Ιουλίου

    Στο λιμανάκι της Κερκίνης, στις 20:30 μ.μ. θα γίνει η έναρξη και παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ

    Παρασκευή 2 Ιουλίου:

    9:30 έως 10:30 π.μ. Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις (καθαριότητα ακτών λίμνης και χώρων αναψυχής Δήμου Κερκίνης)

    10:30 π.μ. Παρατήρηση με τηλεσκόπιο από επιλεγμένες θέσεις και περιήγηση επισκεπτών στο παρυδάτιο δάσος με βάρκα

    17:30 έως 20:00 μ.μ. Αγώνες Ποδοσφαίρου 5Χ5 (ημιτελικοί) Μικτές ομάδες του Δήμου Κερκίνης, στο γήπεδο Ροδόπολης

    20:15 έως 21:45 μ.μ. Ημερίδα με θέμα: Παραγωγή τροφίμων και περιβάλλον. Παγκόσμια διάσταση του προβλήματος και ο ρόλος της απελευθέρωσης του εμπορίου. Εισηγητής: Ευτύχιος Σαρτζετάκης, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παρουσίαση προγράμματος Γεόραμα. Πρόταση προβολής τουριστικών περιοχών στο διαδίκτυο. Δημιουργία δικτιακής πύλης (portal) διαφήμισης προορισμών εναλλακτικού κυρίως τουρισμού. Εισηγητής: Άκης Αποστολόπουλος, Project manager.Οι ημερίδες θα γίνουν στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης.

    21:45 μ.μ. Χορευτικά -Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας-Μακεδονικοί χοροί -Χορευτικό Βουλγαρίας από περιοχή Kotse-Nteltsef Μοντέρνοι χοροί - Σχολή χορού Ηλιάδου, στο λιμανάκι Κερκίνης

    Σαββάτο 3 Ιουλίου

    9:30 π.μ. Αγώνας κανό, αφετηρία - τερματισμός: Λιμανάκι Κερκίνης

    11:30 π.μ. Περιηγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής με το λεωφορείο του Δήμου, αφετηρία: Λιμανάκι Κερκίνης. Επίσκεψη στη θέση «Νούφαρα», στον πλατανεώνα Α. Ποροϊων, στον Νερόμυλο Πλατανακίων, στο Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλιάς Καστανούσας, στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή κ. Θεοδωρακέλη

    12:30 π.μ. Ημερίδα με θέμα: «Μεταλλαγμένα - Γενετικά τροποιημένα προϊόντα. Προβληματισμοί από τις τελευταίες εξελίξεις». Εισηγητής: Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βιολογικά προϊόντα. Προβλήματα της βιολογικής γεωργίας στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων. Εισηγητής: Θεοδωρακέλης Γεώργιος, Βιοκαλλιεργητής. Δράσεις Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εισηγητής: Παπαβραμίδης Αναστάσιος, Δάσκαλος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας ΚΠΕ Ποροϊων

    18:00 μ.μ. Τελικός Ποδοσφαίρου 5 x 5, στο γήπεδο Κερκίνης.

    21:30 μ.μ. Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στο λιμανάκι Κερκίνης

    Κυριακή 4 Ιουλίου

    9:30 π.μ. Ποδηλατικός γύρος περιμετρικά της λίμνης.

    18:00 μ.μ. Αγώνας δρόμου.

    20:30 μ.μ. Απονομή μεταλλίων τελετή λήξης, λαϊκό γλέντι.

    Καθημερινά θα γίνεται ενημέρωση από Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, τον φορέα διαχείρισης του υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης, το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων. Επίσης, θα λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου στο Δημοτικό Σχολείο της Κερκίνης, ενώ περίπτερα θα στεγάζουν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, φορείς προώθησης προϊόντων βιοκαλλιέργιας και αγροτουρισμού.

    [30] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2004 (14:15 UTC+2)

    Με συνολικά 39 εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, υποδέχεται η νομαρχία Θεσσαλονίκης το φετινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Στην περιφέρεια για τον πολιτισμό», που ξεκίνησε πέρσι και απλώνεται στα γεωγραφικά όρια ολόκληρου του νομού.

    Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με τους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης και φέτος επεκτείνονται τόσο γεωγραφικά όσο και αριθμητικά με στόχο να βρεθούν ακόμη και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό του νομού.

    «Θέλουμε να είμαστε διαρκώς κοντά στους πολίτες εκείνους, που δεν έχουν ούτε την ευχέρεια ούτε την πολυτέλεια να κοινωνούν τα μεγάλα, ακριβά και πολυδιαφημισμένα θεάματα, έχουν όμως την ανάγκη και το δικαίωμα να συμμετέχουν στις δικές τους επιθυμίες και τις δικές τους επιλογές» δήλωσε ο νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα πολιτισμού και πρόσθεσε ότι υποστηρίζονται και προβάλλονται καλλιτέχνες και ομάδες που δρουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Ψωμιάδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την επιτυχία του περσινού προγράμματος, αλλά και για την συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, τους δήμους, τους πολιτιστικούς οργανισμούς και συλλόγους, ενώ για τις προτεραιότητες του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τόνισε: «Με τους θεσμούς αυτούς συμπορευόμενοι ευελπιστούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο πολιτισμού, ένα τοπίο όπου το παραδοσιακό με το σύγχρονο θα συνυπάρχουν, θα συγκοινωνούν και θα μεταγγίζουν τη δύναμή τους το ένα στο άλλο».

    Απαντώντας στις επικρίσεις για ενδεχόμενο «λουκέτο» στη Μονή Λαζαριστών δήλωσε ότι «οι επισημάνσεις προς την κεντρική εξουσία για αυτά που είναι αναγκαίο να γίνουν σήμερα, καθώς και η απόλυτη ανάγκη για την άμεση οικονομική στήριξη του Κέντρου Πολιτισμού της νομαρχίας σήμερα, δεν απαλλάσσουν από τις ευθύνες τους και δεν αίρουν από τις αμαρτίες τους για το χθες, αυτούς που για 20 χρόνια εγκατέλειψαν τη Θεσσαλονίκη στη μοίρα τους».

    Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Στην περιφέρεια για τον πολιτισμό» περιλαμβάνονται σχήματα έντεχνης, λαϊκής, παραδοσιακής, ελληνικής και ξένης μουσικής, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, γιορτές, και αναβιώσεις εθίμων.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    ΙΟΥΛΙΟΣ:

    8: δήμος Αγίου Ανανασίου - απράσταση θεάτρου σκιών από τον Γιάννη Χατζή

    10: δήμος Βερτίσκου - θεατρική παράσταση "Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω" του Ντάριο Φω από τη λαϊκή σκηνή του Ν.Τυριτίδη

    11: δήμος Μυγδονίας - θεατρική παράσταση "Δον Κιχώτης" απο το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στο θέατρο Τσουκές

    15: δήμος Ασσήρου - συναυλία με τον Γιάννη Ξενίδη και τους συνεργάτες του

    16: δήμος Θερμαϊκού - λαϊκή συναυλία με τη Δάφνη και τους "Ετσι κι αλλιώς"

    16: δήμος Αγίου Αθανασίου - θεατρική παράσταση "Λυσιστράτη" από το θεατρικό εργαστήρι του δήμου Πολίχνης

    17: δήμος Κουφαλίων - λαϊκή συναυλία με τον Χρυσάφη και την ορχήστρα του

    17: δήμος Πυλαίας - λαϊκή συναυλία με τον Γιάννη Τριάντη

    17: δήμος Εγνατίας - συναυλία με τους "Αρμενιστές του Βορρά"

    19: δήμος Αγίου Αθανασίου - συναυλία έντεχνης και παραδοσιακής μουσική με τον Γιώργο Καλαϊτζή και τον Γιάννη Τσάμη

    21: δήμος Καλλιθέας - θεατρική παράσταση "Δεν πληρώνων δεν πληρώνω" του Ντάριο Φω από τη λαϊκή σκηνή ν.Τυριτίδη

    23: δήμος Λαγκαδά - λαϊκή συναυλία με τον Χρυσάφη και την ορχήστρα του

    24: δήμος Μηχανιώνας - συναυλία με τη Μαριώ

    25: δήμος Χαλκηδόνας ο "Δον Κιχώτης" από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

    25: δήμος Λαγκαδά - λαϊκή συναυλία με τον κ.Χρυσάφη

    26: δήμος Ρεντίνας - λαϊκή συναυλία με τη Δέσποινα Φιλίππου

    26: δήμος Χαλκηδόνας - λαϊκή συναυλία με την Φιλιώ Καζαρά

    26: δήμος Μενεμένης - λαϊκή συναυλία με τον Γιάννη Τριάντη

    30: δήμος Εχεδώρου - λαϊκή συναυλία

    30: δήμος Αγίου Γεωργίου - θεατρική παράσταση Golfo από το ΚΘΒΕ

    ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

    5: δήμος Καλλιθέας - συναυλία που διευθύνει ο Ακης Γούναρης

    15: δήμος Χαλκηδόνας - λαϊκή συναυλία με τους "Παραβάτες"

    15: δήμος Μυγδονίας - συναυλία με τον Νίκο Αβαγιανό

    15: κοινότητα Πεύκων - συναυλία που διευθύνει ο Ακης Γούναρης

    16: δήμος Επανομής - συναυλία με το συγκρότημα του Βαγγέλη Δημητριάδη

    20: δήμος Μαδύτου - συναυλία με τους "Αρμενιστές του Βορρά"

    22: δήμος Λαχανά - συναυλία με το συγκρότημα του Βαγγέλη Δημητριάδη

    22: δήμος Αρέθουσας - θεατρική παράσταση "Λυσιστράτη"

    25-29: δήμος Εχεδώρου - φεστιβάλ νεανικών ορχηστρών

    25: δήμος Κουφαλίων - παιδική θεατρική παράσταση

    26: δήμος Βερτίσκου - συναυλία

    26: δήμος Κουφαλίων - συναυλία με τον Νίκο Αβαγιανό

    27: δήμος Αμπελοκήπων - συναυλία νεανικών ορχηστρών και Φιλαρμονική της Βουλγαρίας

    29: δήμος Μίκρας - συναυλία με το συγκρότημα του Βαγγέλη Δημητριάδη

    29: δήμος Χαλάστρας - συναυλία με τον Γιάννη Ξενίδη

    31: δήμος Θέρμης - συναυλία εντεχνης και παραδοσιακής μουσικής

    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

    2: δήμος Χορτιάτη - συναυλία με τον Λουδοβίκο

    3: δήμος Παλαιοκάστρου - θεατρική παράσταση "Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας"

    3: δήμος Πανοράματος - συναυλία με ιταλικές ρομάντζες και αφιερώματα στον Μάνο Χατζηδάκι

    4: δήμος Λαγκαδά - συναυλία με τη Γλυκερία

    4: δήμος Πυλαίας - παιδική θεατρική παράσταση "Το μαγικό Μαργαριτάρι"

    5: δήμος Βασιλικών - συναυλία από την ελληνική μουσική παράδοση με τους Μακεδόνες

    6: δήμος Πυλαίας - λαϊκή συναυλία με την Δέσποινα Φιλίππου

    10: κοινότητα Ευκαρπίας - συναυλία με τον Γιάννη Τριάντη

    22-27: δήμος Καλλινδοίων - θεατρική παράσταση "Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας"

    [31] ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΜΕ ΔΥΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2004 (12:31 UTC+2)

    Συνεχίζονται μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου οι προβολές στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο της Θέρμης «Θερμαΐς», στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και δύο αφιερώματα στα 50 χρόνια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, με ταινίες ελληνικού κινηματογράφου, και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (7-29 Αυγούστου).

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    28 Ιουνίου-1 Ιουλίου: "Το νησί της σιωπής" της Λίλας Κουρκουλάκου (1958)

    2-4 Ιουλίου: "Το νησί των γενναίων" του Ντίμη Δαδήρα (1959)

    5-11 Ιουλίου: "Good bye Lenin!" του Wolfgang Becker (2003)

    12-18 Ιουλίου: "Οι γενναίοι της Σαμοθράκης" του Σταμάτη Τσαρουχά (2003)

    19-25 Ιουλίου: "Η επέλαση των βαρβάρων" του Denys Arcand (2003)

    26 Ιουλίου - 1 Αυγούστου: "Το θαύμα της Βέρνης" του Sonke Wortmann (2003)

    2-6 Αυγούστου: "Σκοτεινό Ποτάμι" του Clint Eastwood (2003)

    7-11 Αυγούστου: "Ο Πατούχας" του Γιώργου Παπακώστα (1972)

    12-15 Αυγούστου: "Ξύπνα κορόιδο" του Ερρίκου Θαλασσινού

    16-22 Αυγούστου: "Ο Φτωχός εκατομμυριούχος" του Ντίμη Δαδήρα (1965)&

    "Ντόλτσε Βίτα" του Φεντερίκο Φελίνι (1960)

    23-29 Αυγούστου: "Θάνατος στη Βενετία" του Λουκίνο Βισκόντι (1971)

    30 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου: "Ο τελευταίος Σαμουράι" του Edward Zwick (2003)

    4-8 Σεπτεμβρίου: "Ο Αρχοντας των δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά" του Peter Jackson (2003).

    [32] "Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ" ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2004 (12:29 UTC+2)

    Το έργο "Η Καλλιπάτειρα στο φως της Ολυμπίας", με την Αλεξάνδρα Λαδικού σε πρωταγωνιστικό ρόλο και σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη ανεβάζει στις 8 και 9 Ιουλίου στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Θεάτρου και Τέχνης "Η Αγορά", στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Το έργο εξιστορεί το γνωστό γεγονός της παραβίασης των Αγώνων της Ολυμπίας, από τη θυγατέρα του διασημότερου πύκτη της αρχαιότητας - Ολυμπιονίκη Διαγόρα - την Καλλιπάτειρα ή Φερινίκη. Τη νύχτα πριν την έναρξη των Αγώνων η Καλλιπάτειρα ξαγρυπνά ανήσυχη, παλίμβουλη και ενοχική, φορώντας το ανδρικό ένδυμα του προπονητή του γιού της Πεισίροδου.

    Ο βίος της, που είχε κυλήσει μέσα στον πολυτελή γυναικωνίτη της αρχοντικής πατρικής και κατόπιν συζυγικής οικίας, ήταν πολύ περιορισμένος για αυτήν την ξεχωριστή γυναικεία προσωπικότητα. Θυμάται τις άγρυπνες νύχτες της, όταν προσπαθούσε να ακούσει από τις χαραμάδες τις διηγήσεις των ανδρών του σπιτιού της και τα αθλητικά κατορθώματά τους, αφού τόσο τα τρία της αδέλφια (Δαμάγητος, Ακουσίλαος, Δωριέας) όσο και τα δύο της παιδιά (Ευκλής, Πεισίροδος) υπήρξαν διάσημοι αθλητές και ολυμπιονίκες. Είναι πεπεισμένη πως ανήκει σε ένα ευλογημένο, θεϊκό γένος, και δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει το φύλο της να την εμποδίζει να παρασταθεί στην Ολυμπία, εκεί όπου πρώτευσε το σπίτι της.

    Με το ξημέρωμα κηρύσσονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου ο νεαρός γιός της Πεισίροδος αγωνίζεται στην πυγμή. Η Καλλιπάτειρα παρακολουθεί και συμμετέχει στην αγωνία του παιδιού της. Οταν αυτός νικά, ο έξαλλος ενθουσιασμός της αποκαλύπτει τη γυναικεία μορφή της. Ο νόμος είναι άτεγκτος: Οποια γυναίκα παραβιάσει το άβατο των Αγώνων, πρέπει να γκρεμιστεί από το όρος Τυπαίον. Η Καλλιπάτειρα, αδιάφορη για τη ζωή της αλλά περήφανη για την καταγωγή της αποκαλύπτει την ταυτότητά της. Οι Ελλανοδίκες, σεβόμενοι το Διαγόρα και τους Διαγορίδες, την αποπέμπουν χωρίς τιμωρία.

    Η μουσική της παράστασης είναι του Γιώργου Αναστασόπουλου, η χορογραφία της Κατερίνας Ανδριοπούλου και τα κοστούμια του Φίλιππου Παπαγεωργίου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Λαδικού, Ολγα Λαμπροπούλου, Ανδρέας Ζερδέβας, Γιάννης Μανώλης, Βασίλης Λαγογιάννης, Σωτήρης Σωτηρίου, Κατερίνα Ανδριοπούλου, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Νώντας Φωκάς.

    [33] "ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ" ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2004 (11:24 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο ο «Μουσικός Ιούλιος» στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με πέντε συναυλίες παραδοσιακής και κλασσικής μουσικής, που θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιουλίου.

    Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 3 Ιουλίου η Δόμνα Σαμίου και το συγκρότημά της θα παρουσιάσουν τα «Τραγούδια της Θάλασσας», ενώ στις 9 και 10 του μήνα θα εμφανιστεί η Καμεράτα Φίλων της Μουσικής, με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, που θα ερμηνεύσει έργα Μότσαρντ και Χάιντν.

    Στη συνέχεια ακολουθεί η πιανίστρια Ναταλία Μιχαηλίδου, με δύο ρεσιτάλ στις 16 και 17 Ιουλίου, με έργα των Σοπέν, Λιστ, Ντεμπισί, Ραβέλ, Κωνσταντινίδη. Στις 23 και 24 Ιουλίου θα εμφανιστεί η μέτζο σοπράνο Μαρίνα Φιδέλη με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, που θα ερμηνεύσει έργα Σούμπερτ, Πουτσίνι, Μητρόπουλου, Μότσαρτ, κ.ά.

    Τέλος, στις 30 και 31 Ιουλίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και το φωνητικό κουαρτέτο «Καμέα» από τη Σόφια, που θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια της Βουλγαρίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 July 2004 - 18:18:02 UTC