Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 04-06-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΜΠΑΡΟΣΟ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [03] ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ
  • [04] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ
  • [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΛΕΥΡΑ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [06] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ
  • [07] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ
  • [08] ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο Β.
  • [09] ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΟΝΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [10] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ:1,1835 ΑΝΑ ΚΙΛΟ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ
  • [11] IMESE:ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
  • [12] ΣΕΒΕ:ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ 10,9% ΤΟ 2003 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ
  • [13] ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ O ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  • [14] ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 177,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ Β'ΚΥΚΛΟ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ"
  • [15] "ΝΑΙ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 4 ΝΕΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ FIR
  • [16] ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ Η "ΕΠΙΣΚΕΨΗ" ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [17] ΤΟ ΕΔΑΔ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • [18] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [20] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
  • [21] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ
  • [22] ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [23] ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
  • [24] Α. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΠΑΚΟΥ
  • [25] ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΣΟ ΜΙΑ "ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ"
  • [26] ΣΙΡΑΚ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΧΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ"
  • [27] ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: 24 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [28] ΣΙΡΑΚ: ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ
  • [29] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 12ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [30] "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΣΙΝΕΜΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΘ
  • [31] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΜΦΘ
  • [32] ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 1-4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΝΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] Ο ΜΠΑΡΟΣΟ ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλες, 29 Ιουνίου 2004 (20:15 UTC+2)

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες διόρισαν σήμερα το απόγευμα τον 48χρονο Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου όταν λήξει η θητεία του Ρομάνο Πρόντι. Οι «25» κατά την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλες συμφώνησαν επίσης στον υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ που είναι ο Χαβιέρ Σολάνα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Απομένει η τυπική έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της απόφασης των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση στις 21 ή 22 Ιουλίου, αφότου ο Μπαρόσο αναλύσει τις προτεραιότητες της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

    Όσον αφορά τον Χαβιέρ Σολάνα, θα παραμείνει επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν η συμφωνία για το Ευρωσύνταγμα επικυρωθεί θα γίνει ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ από το 2007.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Κωνσταντινούπολη, 29 Ιουνίου 2004 (08:49 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ οι 26 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας στη νέα ιρακινή κυβέρνησης για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας

    Ειδικότερα, οι 26 ηγέτες θεώρησαν ότι κατ εφαρμογήν της απόφασης 1546 του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να προσφέρουν τη βοήθεια της στρατιωτικής εκπαίδευσης προς την Ιρακινή κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνονται τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των Ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων και ζητούν από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο να εξετάσει την προώθηση και άλλων προτάσεων για την ενίσχυση των αναδυομένων αναγκών ασφαλείας.

    Με τον τρόπο αυτό, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αφήνουν ανοιχτή την επιλογή των Συμμάχων ως προς το αν θα συνδράμουν με εκπαιδευτικές αποστολές στο έδαφος του Ιράκ (υπό την εθνική ή τη ΝΑΤΟϊκή σημαία), ή με Ιρακινές αποστολές σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις που εδρεύουν στις συμμαχικές χώρες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ σε μία προσωρινή κυβέρνηση και δήλωσε ότι είναι "μία ημέρα μεγάλης ελπίδας για τους Ιρακινούς". Παράλληλα τόνισε ότι ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ιγιάντ Αλάουϊ ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει σκληρά μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια που προκαλούν αντάρτες στην χώρα.

    Ερωτηθείς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, αν η κυβέρνηση του Αλάουι, που ανέλαβε την εξουσία νωρίτερα σήμερα ενδέχεται να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, απάντησε ότι "ενδέχεται να πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά του Ζαρκάουι". Ο Μπους είπε ακόμη ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα για όσο διάστημα χρειάζεται, αλλά όχι περισσότερο. Ακόμη είπε ότι το Ιράκ έχει ακόμη πολλές προκλήσεις να ξεπεράσει και επισήμανε ότι το τέλος της δικτατορίας στην χώρα αυτή αποτελεί ένα "ζωντανό παράδειγμα" για τις άλλες χώρες.

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεταβίβαση της κυριαρχίας στο Ιράκ, υπενθύμισε όμως ότι ο "προορισμός" του ΝΑΤΟ δεν είναι να παρεμβαίνει στις χώρες αυτές, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Κωνσταντινούπολη.

    H Ισπανία δεν έχει την πρόθεση να συμβάλλει στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας στο ιρακινό έδαφος, δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Οι 26 ηγέτες ενέκριναν ακόμη τη Δήλωση της Κωνσταντινούπολης, που αναφέρεται "στην ασφάλειά μας σε μια νέα εποχή" και η οποία απαριθμεί μία δέσμη δραστηριοτήτων συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν οι επτά Μεσογειακές χώρες με τις οποίες βρίσκεται το ΝΑΤΟ σε "διαρθρωμένο διάλογο" (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο και Μαυριτανία).

    Σε ό,τι αφορά το αίτημα του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι για την ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι ηγέτες της Συμμαχίας ενέκριναν τη σταδιακή επέκταση της δύναμης που βρίσκεται ήδη στη χώρα (6400 ανδρών) κι ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου την εγκατάσταση πέντε πρόσθετων στρατιωτικο-πολιτικών Περιφερειακών Ομάδων Ανασυγκρότησης.

    Η σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αποφάσισε ακόμη την ανάληψη μιας δέσμης επτά νέων μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ παρέπεμψε σε έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιάπ ντε Χόου Σέφερ, το θέμα ανακατανομής των χρηματοδοτικών βαρών της Συμμαχίας.

    Η απόφαση του ΝΑΤΟ για παροχή βοήθειας στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ έρχεται λίγες ώρες μετά την αιφνίδια μεταβίβαση της εξουσίας από τις αμερικανικές δυνάμεις στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς υπήρχαν φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις.

    [03] ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ

    Κωνσταντινούπολη, 29 Ιουνίου 2004 (13:38 UTC+2)

    Ένα άτομο τραυματίστηκε στα χέρια από την έκρηξη μικρής ισχύος που σημειώθηκε σε αεροπλάνο της Turkish Airlines μετά την αποβίβαση των επιβατών στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ο τραυματίας ήταν εργαζόμενος και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, βρήκε ένα πακέτο μέσα στο αεροσκάφος το οποίο άνοιξε και αυτό εξερράγη.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε το δρομολόγιο Σμύρνη-Κωνσταντινούπολη. Η έκρηξη, προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης των 46 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

    [04] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΑΣ

    Πόρτο, 29 Ιουνίου 2004 (09:41 UTC+2)

    Εντατικά προετοιμάζεται η Εθνική Ελλάδος στο Πόρτο της Πορτογαλίας, για να ριχτεί το βράδυ της Πέμπτης στον πιό μεγάλο και δύσκολο αγώνα της ιστορίας της, κόντρα στο πανίσχυρο και φορμαρισμένο συγκρότημα της Τσεχίας, που αποτελεί το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου στο EURO 2004. Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας, έχουν επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών που θα έχει αυτός ο αγώνας, από την άλλη όμως είναι αισιόδοξοι ότι με βάση και την πολύ καλή μέχρι τώρα πορεία της Εθνικής μας, μπορούν να ελπίζουν σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ, ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος Ότο Ρεχάγκελ, είναι διατεθιμένος μόλις η εθνική Ελλάδας επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, να συζητήσει την πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, την Κυριακή, να πάρει την ελληνική υπηκοότητα ο Γερμανός τεχνικός.

    «Είναι μεγάλη τιμή για μένα» είπε ο ίδιος ο ομοσπονδιακός προπονητής μετά την προπόνηση της Δευτέρας. «Όταν έρθω στην Ελλάδα, θα το συζητήσω. Ο ελληνικός λαός είναι σημαντικός για μένα», ήταν η τοποθέτησή του.

    Λίγο πριν, ο αρχιτέκτονας της ελληνικής επιτυχίας είχε αναφερθεί στην αντίπαλο της Ελλάδας στον ημιτελικό της Πέμπτης. «Είδα την Τσεχία στον αγώνα με τη Δανία. Είναι μια ομάδα ιδιαίτερη, με παρελθόν. Εναντίον τους ελπίζω να έχουμε την ίδια καλή απόδοση, όπως στον αγώνα με τη Γαλλία. Το αθλητικό κέντρο είναι ωραίο, αλλά οι παίκτες κουρασμένοι» δήλωσε, αποκρύπτοντας τα πλάνα του για το μεγάλο ματς.

    Από την πλευρά του ο Αγγελος Μπασινάς δήλωσε πως «όλες οι ομάδες είναι, πλέον, πολύ δυνατές». «Περιμέναμε ότι αντίπαλός μας θα είναι η Τσεχία, αφού είναι μια δυνατή ομάδα και στο μεταξύ μας παιχνίδι αποτελεί το φαβορί. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Θα παλέψουμε και ό,τι βγει. Περιμένουμε με χαρά τον κόσμο να έρθει εδώ, μαζί μας, και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό» συμπλήρωσε ο άσος του Παναθηναϊκού.

    Ο Αγγελος Χαριστέας εκτίμησε ότι «το 3-0 της Τσεχίας επί της Δανίας δεν ανταποκρίνεται στο 100% των δυνατοτήτων της Τσεχίας, αφού η έκταση του σκορ αδικεί τη Δανία». «Πάντως, οι Τσέχοι είναι μια δυνατή ομάδα, μια ομάδα συνόλου, και πιο έμπειρη από μας. Είναι, σίγουρα, ένα δύσκολο παιχνίδι, αλλά η Τσεχία δεν είναι ανίκητη» προσέθεσε.

    Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, που επανήλθε τη Δευτέρα στον κανονικό ρυθμό προπονήσεων, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και «πεινασμένος»: «Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το ρυθμό. Έχουμε άλλο ένα παιχνίδι πριν από τον τελικό και θα προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα. Με την επιστροφή του Βρύζα και τη δική μου, αυξάνονται οι εναλλακτικές λύσεις για τον προπονητή».

    «Πάντως, οι παίκτες είναι κουρασμένοι, αλλά η κούραση δεν θα είναι εμπόδιο. Ήταν μια χρονιά γεμάτη σε όλα. Δεν υπάρχουν φαβορί, και αυτό θα αποδειχθεί στο γήπεδο. Την Πέμπτη θα φανεί ποιος είναι ο καλύτερος» ξεκαθάρισε.

    Τέλος, ο Ντέμης Νικολαΐδης χαρακτήρισε «δύσκολα όλα τα παιχνίδια», την Τσεχία «καλύτερη ομάδα του τουρνουά και φαβορί», και ευχήθηκε «να είναι ο τελικός το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας» του.

    [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΛΕΥΡΑ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (21:01 UTC+2)

    Για διαστρέβλωση και πλαστογράφηση της πραγματικότητας σχετικά με τις υπερβάσεις των Ολυμπιακών Έργων, κατηγόρησε με γραπτή δήλωσή του την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο πρώην υφυπουργός, Νάσος Αλευράς.

    Ο κ. Αλευράς, υπογράμμισε ότι σε αναλυτική έκθεση που κατέθεσε η κ. Πετραλιά απαντώντας σε ερώτηση του, καταχωρεί το κόστος των απαλλοτριώσεων για την έναρξη των έργων στην στήλη των συμπληρωματικών συμβάσεων των έργων αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις, λεγόμενες «υπερβάσεις», όπως τόνισε, κατά 173.000.000 ευρώ.

    «Σε αντίθεση με τις πρακτικές του παρελθόντος, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα οικονομικά στοιχεία των προϋπολογισμών των Ολυμπιακών έργων, όπως αυτά συνέταξαν οι υπηρεσίες. Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν, ο τ. υφυπουργός κ. Αλευράς, αντί των επίσημων στοιχείων των υπηρεσιών που προΐστατο και στα πλαίσια της δημιουργικής λογιστικής που εφάρμοζε, συνέτασσε ειδικούς πίνακες κόστους των έργων και τους έδινε στην δημοσιότητα, αφαιρώντας επιλεκτικά τη μία ή την άλλη δαπάνη», υπογράμμισε στην απάντηση της η κ. Πετραλιά.

    «Το σύνολο των δαπανών, είτε είναι απαλλοτριώσεις, είτε είναι κατασκευές, είτε είναι Ολυμπιακές προσαρμογές που βαρύνουν το κάθε ολυμπιακό έργο, εφόσον περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, το πληρώνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φορολογούμενοι, στους οποίους η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάζει ολόκληρη την αλήθεια» συμπλήρωσε.

    «Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι σήμερα δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Κάθε φορά, όμως, που η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά την Εθνική Υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, η κυβέρνηση θα δίνει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία, όπως το έπραξε για τους προϋπολογισμούς των έργων, για τα καθίσματα του ΟΑΚΑ κλπ.», ανέφερε.

    [06] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (20:38 UTC+2)

    Τριαντάχρονος βρέθηκε νεκρός, με μια σφαίρα στο στήθος, στο σπίτι του στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο θάνατός του οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

    Πρόκειται για τον Γιώργο Κουμέρια τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρήκε νεκρό ο πατέρας του στην τουαλέτα του σπιτιού του, στην οδό Ικάρων 24 στο Δενδροπόταμο. Ο πατέρας του επικοινώνησε με το ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι ο θάνατος του γιου του οφείλονταν σε παθαλογικά αίτια, αλλά όταν έφθασαν οι τραυματιοφορείς διαπίστωσαν ότι είχε δεχθεί στο αριστερό ημιθωράκιο σφαίρα από πυροβόλο όπλο.

    Τα αίτια του εγκλήματος παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικοί της ασφάλειας αναζητούν τον πατέρα του θύματος ο οποίος μετά το τηλέφώνημα που έκανε στο ΕΚΑΒ έφυγε από το σπίτι.

    [07] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (20:29 UTC+2)

    Σημαντικές ελλείψεις στη λειτουργία των σφαγείων και τους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταστροφή των ζωικών αποβλήτων, διαπίστωσαν οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

    Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών, δεν τηρείται η νομοθεσία για την καταστροφή των ζωικών αποβλήτων από τα σφαγεία, ενώ είναι ελλιπείς οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών και των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών όπως κτηνιάτρων και μηχανικών.

    Οι επιθεωρητές εισηγούνται την άμεση κωδικοποίηση της νομοθεσίας, τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος αδειοδότησης επιχειρήσεων παραγωγής και διαχείρισης ζωικών υπολειμμάτων, καθώς επίσης την κατάρτιση ενιαίου συστήματος ελέγχων, ώστε να εξασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

    [08] ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (20:27 UTC+2)

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βαγγέλης Δημητρίου επιθεώρησε σήμερα το νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων.

    Συγκεκριμένα στο νέο μηχανολογικό εξοπλισμό συγκαταλέγονται οκτώ απορριμματοφόρα, δύο τράκτορες μεταφοράς ανοιχτών containers και δυο τράκτορες μεταφοράς κλειστών containers του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

    Με την προμήθεια του παραπάνω μηχανολογικού εξοπλισμού ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ένα στόλο 70 απορριμματοφόρων ώστε να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον πρόβλημα απορριμματοφόρων.

    Επισημαίνεται ότι ο νέος μηχανολογικός εξοπλισμός που επιθεώρησε σήμερα ο Δήμαρχος είναι αξίας 1.700.000 ευρώ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης τόνισε με έμφαση ότι η Διοίκηση του Δήμου δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα της πόλης και ότι τα τελευταία πέντε χρόνια αυξήθηκε εντυπωσιακά ο στόλος των υπηρεσιών αποκομιδής των απορριμμάτων και σαρώματος των δρόμων. Ανέφερε επίσης ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται κάθε μέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο με αποτέλεσμα να γεύονται όλοι τη νέα εικόνα της πόλης, απαλλαγμένη από τους σωρούς των σκουπιδιών.

    Τέλος, ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης άρχισε τη μάχη για την πάταξη της παράνομης αφισοκόλλησης που έχει επεκταθεί ακόμα και σε στάσεις των αστικών συγκοινωνιών και με υποβολή μηνύσεων.

    Με τη σειρά του κ. Δημητρίου κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να συνδράμουν ουσιαστικά στην καθαριότητα της πόλης, βοηθώντας το έργο των υπηρεσιών, τηρώντας τον κανονισμό καθαριότητας.

    [09] ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΟΝΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΣΕΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (20:18 UTC+2)

    Η μεγαλύτερη γιγαντοοθόνη της χώρας διαστάσεων 5,5 μ. Χ 7,5 μ, θα στηθεί στο χώρο του Λευκού Πύργου προκειμένου να παρακολουθήσουν οι Θεσσαλονικείς τον ημιτελικό του EURO 2004 μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Τσεχίας.

    Η γιγαντοοθόνη θα στηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης - σε συνεργασία με την HELLEXPO.

    [10] ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ:1,1835 ΑΝΑ ΚΙΛΟ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΛΑΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (19:42 UTC+2)

    Πρωτοβουλίες για την άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των απλήρωτων ελαιοπαραγωγών (περίοδος 2002-2003), καθώς επίσης και των ελαιοπαραγωγών που δεν είχαν λάβει ολόκληρη την προκαταβολή και υπέβαλαν ενστάσεις ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Σύμφωνα δηλώσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Μπασιάκου:

    -Έχει καταβληθεί ενίσχυση σε 9.371 παραγωγούς (οργανωμένους, μεμονωμένους και επιτραπέζιας ελιάς) με συνολική αξία 5.101.061,10 ευρώ.

    -Από την εκδίκαση των ενστάσεων έχουν δικαιωθεί και έχουν πληρωθεί με βάση την πραγματικά παραχθείσα ποσότητα ελαιολάδου 31.614 ελαιοπαραγωγοί με αξία 17.353.110,25 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον κ.Μπασιάκο η εκδίκαση των ενστάσεων και οι εν γένει έλεγχοι συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες μέχρι την εκκαθάριση ως το τέλος Ιουλίου. Ταυτόχρονα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθορίστηκε η αποδεκτή προς ενίσχυση ποσότητα ελαιολάδου (περιόδου 2002-03) σε 473.820 τόνους.

    Η παραπάνω ποσότητα αναλύεται ως εξής:

    -Ελαιόλαδο 424.969 τόνοι

    -Πυρηνέλαιο 8% 33.998 τόνοι

    -Ισοδύναμο Ελαιολάδου επιτραπέζιων ελιών 14.853 τόνοι

    Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθορίστηκε από την ΕΕ στις 25.6.04 το ποσό της μοναδιαίας ενίσχυσης στην παραγωγή ως εξής: 432.550 τ./473.820 τ. Χ 132,25 = 120,73 ευρώ / 100 κιλά.

    Μετά την αφαίρεση των προβλεπόμενων κρατήσεων ήτοι 1,69 ευρώ/100 κιλά (1,4% υπέρ δακοκτονίας), 0,69 ευρώ/100 κιλά υπέρ ελαιουργικών φορέων και

    -0,95 ευρώ/100 κιλά (0,8% υπέρ των οργ. παραγωγών), προκύπτει η τελική τιμή η οποία ανέρχεται σε 1,1835 ευρώ/κιλό (403 δρχ/κιλό) για τους μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς και 1,174 ευρώ/κιλό (400 δρχ/κιλό) για τους οργανωμένους και αφαιρούμενης της τιμής προκαταβολής 1,1072 ευρώ/κιλό (377 δρχ/κιλό) προκύπτει τιμή εκκαθάρισης η οποία ανέρχεται σε 0,0763 ευρώ/ κιλό (26 δρχ/κιλό ) και 0,0668 ευρώ / κιλό (23 δρχ/κιλό ).

    [11] IMESE:ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (19:20 UTC+2)

    Το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Δικηγόρους και Νομικούς Συμβούλους παρουσιάστηκε στη διάρκεια εσπερίδας που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός IMESE του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

    Στο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην εκπαίδευση και την παραγωγή στη χώρα μας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση.

    Ο πρόεδρος του IMESE, Βασίλης Τακάς, υπογράμμισε τη σημασία της γνώσης στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την παραγωγή για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που θα είναι ανταγωνιστικά διεθνώς. Αναφέρθηκε, επίσης, στα νομικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά ο επιχειρηματίας, τη στενή συνεργασία του manager επιχειρηματία με το νομικό σύμβουλο μιας επιχείρησης και τις πρακτικές γνώσεις σε επιχειρηματικά θέματα που καλείται να αναπτύξει ιδιαίτερα ο νέος δικηγόρος ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στα χρέη του ως νομικός σύμβουλος.

    Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε το διακριτό πλεονέκτημα του νέου μεταπτυχιακού προγράμματος του IMESE, το οποίο γεφυρώνει την επιστήμη της Διοίκησης Επιχειρήσεων με τη Νομική. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [12] ΣΕΒΕ:ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ 10,9% ΤΟ 2003 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (19:11 UTC+2)

    Aύξηση της τάξης του 10,9% κατέγραψαν το 2003 οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες ανήλθαν στο ύψος των 11,4 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε., της Eurostat.

    Η αύξηση αυτή όπως προκύπτει από μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και αναλύει την πορεία των ελληνικών εξαγωγών για το διάστημα 1999-2003, είναι η δεύτερη υψηλότερη της τελευταίας πενταετίας, σε ετήσια πάντα βάση, μετά την αύξηση του 22,6% που σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές το 2000.

    Ωστόσο, πέραν της ανόδου των εξαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο για την χώρα μας όχι μόνο παρέμεινε ελλειμματικό, αλλά διεύρυνε και το έλλειμμά του το οποίο αυξήθηκε στα 27,7 δις ευρώ αντικατοπτρίζοντας τη συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εισαγωγών.

    Οι εισαγωγές της χώρας μας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 18,5% και διαμορφώθηκαν στα 39,2 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσοστό των εξαγωγών προς τις εισαγωγές για το 2003 ανήλθε σε 29,1%, το οποίο αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας πενταετίας.

    Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών για το 2003, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς χώρες-μέλη της Ε.Ε. (15 χώρες-μέλη) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με την αξία τους να ξεπερνά τα 5,2 δις ευρώ και με ποσοστό επί του συνόλου των εξαγωγών της τάξης του 46,1%.

    Η Γερμανία αποτέλεσε για μία ακόμη χρονιά την κύρια αγορά προορισμού των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων, αφού καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σχετικό πίνακα με 1,4 δις ευρώ και 12,5% μερίδιο επί του συνόλου των εξαγωγών. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία, στην οποία κατευθύνεται το 10,6% των ελληνικών εξαγωγών και ακολουθούν το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Βουλγαρία με μερίδια 7,2%, 6,7% και 6,4%, αντίστοιχα.

    Οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις νέες χώρες μέλη της Ε.Ε. αποτελούν το 8,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 3,8% εάν αφαιρέσουμε τη συμμετοχή της Κύπρου. Με εξαίρεση τη Μάλτα και την Λετονία, οι εξαγωγές της χώρας μας προς τις υπόλοιπες παρουσίασαν σημαντική αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια, με τη μέση ετήσια αύξηση να διαμορφώνεται στο 8,8%.

    Στην κλαδική ανάλυση των εξαγωγών της χώρας μας, παρατηρείται ότι την πρωτοκαθεδρία κατέχουν η κλωστοϋφαντουργία και ένδυση και τα τρόφιμα με μερίδια 22,2% και 17,3%, αντίστοιχα.

    Τα κύρια ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα για το 2003 ήταν: τα πλεκτά ενδύματα και συμπληρώματα αυτών, τα πετρελαιοειδή, το αλουμίνιο και τα τεχνουργήματά του, οι μηχανές και συσκευές, οι ηλεκτρολογικές μηχανές και συσκευές, το βαμβάκι, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι πλαστικές ύλες και τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών.

    [13] ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ O ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (19:04 UTC+2)

    Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναδιάρθρωσης της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου, μετά την παραίτηση την προηγούμενη εβδομάδα του προέδρου του Χ.Α. και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ Παναγιώτη Αλεξάκη.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΧΑΕ εξελέγη νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στη θέση του παραιτηθέντος κ.Αλεξάκη, ο κύριος Γκίκας Μάναλης, υπηρεσιακό στέλεχος της ΕΧΑΕ.

    Επίσης, αποφασίσθηκε η ανάθεση στον Διεθνή Οίκο Pricewaterhousecoopers της εξεύρεσης από την Ελληνική και τη Διεθνή Αγορά στελέχους καταλλήλου για τη θέση του Εκτελεστικού Προέδρου του Χρηματιστηρίου.

    Προσωρινά, ο Πρόεδρος της ΕΧΑΕ, κύριος Ιάκωβος Γεωργάνας, θα αναλάβει και όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες Διοίκησης στις Εταιρείες του Ομίλου (ΕΧΑΕ, ΧΑ, ΚΑΑ, ΕΤΕΣΕΠ κα ΧΚΘ).

    [14] ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 177,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ Β'ΚΥΚΛΟ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ"

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (18:48 UTC+2)

    Τη χρηματοδότηση 1.844 ιδιωτικών επιχειρήσεων για έργα πληροφορικής, συνολικού προϋπολογισμού 177,5 εκατ. ευρώ ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με απόφαση που υπέγραψε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του β' κύκλου του προγράμματος «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά».

    Το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού κ.Σιούφα, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου, του ειδικού γραμματέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» Βασίλη Ασημακόπουλου, του γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας Γ.Τσούκα και του αρμόδιου διευθυντή Πληροφορικής Λ.Γερονικολού.

    Τα έργα αφορούν επενδυτικές προτάσεις από αντίστοιχες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών τους συστημάτων και την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών τους.

    Τα έργα του Β' Κύκλου του προγράμματος, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2005, συμπληρώνουν τα 793 έργα από τις 1.689 προτάσεις που υποβλήθηκαν (ποσοστό απόρριψης 53%) του α' Κύκλου, συνολικού προϋπολογισμού 88 εκατ. ευρώ. Για το β' Κύκλο υποβλήθηκαν 2.012 προτάσεις και εντάχθηκαν 1.844 έργα (ποσοστό απόρριψης 8%), συνολικού προϋπολογισμού 177,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 202%).

    Το πρόγραμμα «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά» είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας». Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», για την επιτάχυνση των διαδικασιών υπογραφής συμβάσεων, παρακολούθησης, πιστοποίησης και πληρωμής των έργων, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την ενεργοποίηση και Γ΄ Κύκλου του προγράμματος, προκειμένου να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Παράλληλα, το Υπουργείο, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, μελετά και σύντομα θα ενσωματώσει μηχανισμούς για ενδιάμεσες πιστοποιήσεις και πληρωμές μέρους των έργων, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, προκειμένου να βοηθήσει τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα έργα πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

    [15] "ΝΑΙ" ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 4 ΝΕΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2004 (19:16 UTC+2)

    Η Τουρκία συναίνεσε, για πρώτη φορά, σε κοινή πρόταση Ελλάδας και Κύπρου που αφορούσε τη δημιουργία τεσσάρων νέων αεροδιαδρόμων στο FIR Λευκωσίας, δύο προς Ελλάδα και δύο προς Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Διεθνών Σχέσεων του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας) Χρίστος Πέτρου.

    Ο κ. Πέτρου είπε ότι ο λόγος που επιτεύχθηκε το "Ναι" της Τουρκίας στην περιφερειακή συνάντηση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) ήταν ''κατά κύριο λόγο η παρότρυνση από τον ICAO, τον Eurocontrol και τον Διεθνή Οργανισμό Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

    Είπε επίσης ότι επιπλέον λόγοι που συνέτειναν στη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας στο κοινό αίτημα Κύπρου και Ελλάδας, που εκκρεμούσε από το 2002, είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ''γεγονός που θα αυξήσει την αεροπορική κίνηση στην περιοχή γενικά'', καθώς και ''το καλό κλίμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ Η "ΕΠΙΣΚΕΨΗ" ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2004 (19:12 UTC+2)

    Καθαρά ιδιωτικής φύσεως ήταν η "επίσκεψη" του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σιέρα Λεόνε στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ρηματική διακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας της Σιέρα Λεόνε στο Λονδίνο.

    Οπως πληροφόρησε την Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, η επίσκεψη ''δεν μπορεί κατ' ουδένα τρόπο να εκληφθεί ως αλλαγή της πολιτικής της Σιέρα Λεόνε στο Κυπριακό''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΤΟ ΕΔΑΔ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΝΤΙΛΑΣ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    Στρασβούργο, 29 Ιουνίου 2004 (19:09 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε σήμερα ότι τα κρατικά πανεπιστήμια της Τουρκίας έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν την χρήση μαντίλας προς υποστήριξη της αρχής του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές δύο φοιτητριών από την Τουρκία, που υποστήριζαν ότι η απαγόρευση και ο αποκλεισμός τους από την σχολή παραβιάζει την ελευθερία της θρησκείας, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Η Γαλλία έχει απαγορεύσει στις σπουδάστριες κρατικών σχολείων να φορούν μαντίλες για τον ίδιο λόγο, ενώ η Γερμανία δεν τους επιτρέπει να γίνουν δασκάλες.

    [18] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2004 (19:06 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφτασε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στόχο έχει τον διορισμό του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μπέρι Αχερν, του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2004, μετά από σειρά διμερών επαφών που είχε με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

    Στις επαφές διαφάνηκε ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων υπέρ του ονόματος του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό αποδέχθηκε την πρόταση των εταίρων.

    Η Κύπρος, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου Παπαδόπουλου, συμφωνεί με την πρόταση της Ιρλανδικής Προεδρίας για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του κ. Μπαρόζο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2004 (18:56 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στο επίπεδο των 75 μονάδων, ωθούμενος ανοδικά από τα κέρδη που σημείωσαν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής, καθώς και η μεγάλη πλειονότητα των τίτλων της περιφέρειας. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, στις 76,65 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,54%. Η αξία των συναλλαγών, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες και της διακίνησης μεγάλων πακέτων μετοχών σε αρκετές εταιρείες, σημείωσε σημαντική αύξηση και ανήλθε στις 726 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,01% και έκλεισε στις 333,64 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (19:31 UTC+2)

    Με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αιγάλεω Θωμά Μητρόπουλο και τον πρόεδρο της ομάδας Δημήτρη Κούκη συναντήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός.

    Μετά τη συνάντηση ο Θωμάς Μητρόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

    «Η πιο βασική μας πρόταση ήταν. Εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς να υπολογίζεται, ποιοι είναι «μεγάλοι» και ποιοι είναι «μικροί». Αν αυτό αρχίσει να εφαρμόζεται, και νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και βέβαια βελτιώσεις θα κάνει ο κ. Ορφανός. Αυτό είναι το ουσιαστικό. Δηλαδή, η εξασφάλιση ότι, θα τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί, προς κάθε κατεύθυνση. Όλα τα άλλα που συζητήσαμε είναι ήδη γνωστά. Για τη βία, την Αθλητική Δικαιοσύνη, τα οικονομικά δεδομένα αν και εμείς δε χρωστάμε ούτε ένα «τσιγάρο». Επίσης, ο κ. Κούκης έθεσε και το θέμα του ντόπινγκ. Είχαμε ταύτιση απόψεων με τον κ. Ορφανό, σε όσα συζητήσαμε».

    Αύριο ο κ. Ορφανός θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ΠΑΕ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

    [21] ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (19:00 UTC+2)

    Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ, στην 3ης Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούν περίπου 50 οπαδοί της ΑΕΚ, αντιδρώντας στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για μη επαγωγή της ομάδας στο περιβόητο άρθρο 44.

    Οι φίλοι της Ένωσης αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια και η σημερινή συμβολικού χαρακτήρα κατάληψη είναι μόλις μια από σειρά κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος υποβιασμού της ομάδας στην Ερασιχτεχνική Κατηγορία.

    Για αύριο το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

    [22] ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2004 (18:43 UTC+2)

    "Φρούδες" απεδείχθηκαν οι ελπίδες του Ντέμη Νικολαϊδη και των συνεργατών του για υπαγωγή της ΠΑΕ ΑΕΚ στο περιβόητο άρθρο 44. Σήμερα η Επιτροπή Εφέσεων απέρριψε το αίτημα της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ και ο κίνδυνος υποβιβασμού της ομάδας στην ερασιτεχνική κατηγορία είναι περισσότερο παρά ποτέ ορατός.

    Αιτίας της απόρριψης του σχετικού αιτήματος του "Δικεφάλου" ήταν το προβληματικό μετοχικό καθεστώς που επικρατεί στην ΠΑΕ. Η επιτροπή δε δέχτηκε σε καμία περίπτωση ότι υπάρχει συμφωνία των πιστωτών και της διοίκησης αφού οι μετοχές της ENIC είναι ανενεργές.

    Η ΑΕΚ δεν μπορεί πλέον να ασκήσει έφεση και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υποβάλει νέα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 44. Το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι πως η νέα αίτηση θα εκδικαστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες κάτι που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο αυτό δε βοηθά την Ένωση που βλέπει τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.

    [23] ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ Η ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (17:26 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι αποκτήσεις άλλων δύο ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών από την Χαλκηδόνα. Ο Χρήστος Ανέστης και ο Πέτρος Θέμελης αποτελούν μέλη της ομάδας του Γιώργου Παράσχου. Ο Χρήστος Ανέστης είναι 17 ετών, αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού, προέρχεται από τον Ηρακλή Ψαχνών και υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο. Ο Πέτρος Θέμελης είναι 23 ετών, αγωνίζεται στην θέση του μεσοπεθετικού, πέρυσι σημείωσε 5 τέρματα με την φανέλα του Αγίου Δημητρίου στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο. Οι δύο παίκτες αποτελούν επένδυση της ομάδας για το μέλλον αφού έχουν δείξει καλά στοιχεία και κρίθηκε ότι μπορούν να προσφέρουν στην συνέχεια.

    Εν τω μεταξύ οι επαφές με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην θέση του επιθετικού συνεχίζονται, με τον Γιώργο Παράσχο να είναι σε καθημερινή επαφή με τον πρόεδρο της ομάδας Γιώργο Σπανό. Ο ισχυρός άνδρας των κυανοκίτρινων πρόκειται να έχει συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Δήμαρχο της Νίκαιας κ. Μπενετάτο προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για το θέμα της επιδιόρθωσης συγκεκριμένων χώρων στο γήπεδο της Νεάπολης.

    [24] Α. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΠΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (17:22 UTC+2)

    Στην Μαδρίτη βρίσκεται ο Δημοσθένης Ταμπάκος, μαζί με τον προπονητή του Αλέκο Ιωακειμίδη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ασημένιου Ολυμπιονίκη του Σίδνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο Αλέκος Ιωακειμίδης τονίζει ότι η προετοιμασία του Ταμπάκου πηγαίνει περίφημα και ακολουθείται πιστά το αρχικό σχέδιο προπονήσεων, που είχε εκπονήσει ο ίδιος: «Αυτήν την εποχή γυμναζόμαστε στην Μαδρίτη, σε ένα πολύ ωραίο γυμναστήριο. Οι προπονήσεις έχουν ως βασικό πυρήνα το πρόγραμμα του Ταμπάκου, που θα κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Δεν θα υπάρχουν τροποποιήσεις, καθώς το πρόγραμμα του Δημοσθένη είναι έτσι και αλλιώς το πιο δύσκολο του κόσμου στους κρίκους, Απλώς γίνονται κάποιες βελτιώσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες».

    Ο Ταμπάκος μαζί με τον Ιωακειμίδη θα επιστρέψουν την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια ο παγκόσμιας πρωταθλητής μας στους κρίκους θα λάβει μέρος στο διεθνές μίτινγκ της Κύπρου, που θα διεξαχθεί το διάστημα 8 - 12 Ιουλίου.

    [25] ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΣΟ ΜΙΑ "ΙΣΧΥΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ"

    Βρυξέλες, 29 Ιουνίου 2004 (20:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ως νέου προέδρου της Επιτροπής των Βρυξελών ότι η επιδίωξή του θα είναι "μία ισχυρή Επιτροπή".

    Ο κ. Μπαρόσο εξέφρασε "τη μεγάλη χαρά του", αλλά και "την υπερηφάνειά του" που η εκλογή του στο αξίωμα υπήρξε "ομόφωνη", μετέδωσε το Ρόυτερς.

    "Έχουμε ανάγκη μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή", τόνισε ο μελλοντικός πρόεδρός της και εξέφρασε την ευχή να εναρμονίσει "τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας" που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέσπισε στη Λισαβόνα το έτος 2000.

    [26] ΣΙΡΑΚ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΧΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ"

    Κωνσταντινούπολη, 29 Ιουνίου 2004 (20:31 UTC+2)

    "Είμαστε φίλοι, όχι υπηρέτες", δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σχέση υποτέλειας στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τη Γαλλία με τις ΗΠΑ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Υπάρχει "μια βαθιά εκτίμηση και φιλία μεταξύ των δύο λαών μας", η οποία δεν αλλάζει από τις διαφορές, όπως αυτές διαφάνηκαν στο θέμα του Ιράκ, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου. "Είμαστε φίλοι, είμαστε σύμμαχοι, δεν είμαστε υπηρέτες", σημείωσε.

    "Όταν δεν συμφωνούμε το λέμε. Δεν το λέμε με επιθετικό τρόπο, αλλά το λέμε με σθεναρό τρόπο", πρόσθεσε ο Σιράκ υπενθυμίζοντας ότι "αυτό ίσχυσε σε όλα όσα αφορούσαν την αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ".

    Όσον αφορά αυτό το σημείο "δεν έχουμε σήμερα το αίσθημα ότι πλανιόμασταν βαθιά", σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι ο Μπους έδειξε να είναι "πιο ανοιχτός" απ'ότι στο παρελθόν, κατά τις διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την απόφαση 1546.

    [27] ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ: 24 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Φρίταουν, 29 Ιουνίου 2004 (20:21 UTC+2)

    Από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε επίσημα ότι οι 24 επιβαίνοντες σε ένα ρωσικό ναυλωμένο από τον διεθνή οργανισμό ελικόπτερο στη Σιέρα Λεόνε σκοτώθηκαν και διευκρινίστηκε ότι τα περισσότερα από τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος είναι προσωπικό του ΟΗΕ.

    Το ρωσικό ελικόπτερο εκτελούσε πτήση στο δυτικό τμήμα της αφρικανικής χώρας, κατέπεσε και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε ανήγγειλε ότι κανένας δεν επέζησε της συντριβής του ελικοπτέρου Mi-8MTV-1.

    [28] ΣΙΡΑΚ: ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ

    Κωνσταντινούπολη, 29 Ιουνίου 2004 (19:13 UTC+2)

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ότι είναι νόμιμο δικαίωμα να συνομιλεί η επίσημη Γαλλία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, λίγο πριν γίνει η συνάντηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    Ο Σιράκ τόνισε ότι μόνον ο Αραφάτ μπορεί να επιβάλλει στο λαό του εδαφικές παραχωρήσεις. Υπενθύμισε ότι ο Αραφάτ είναι εκλεγμένος ηγέτης, υπογράμμισε ότι οι επαφές μαζί του είναι νόμιμο δικαίωμα και επισήμανε ότι η πολιτική της ειρήνης και η πολιτική της απομόνωσης του Αραφάτ δεν συνάδουν, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο.

    Το Ισραήλ χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπαρνιέ στο αρχηγείο του Αραφάτ στην Ραμάλα "σοβαρό λάθος".

    [29] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 12ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (14:58 UTC+2)

    Από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 21 Αυγούστου θα διαρκέσει το 12ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου (συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις), θα δοθούν στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, ενώ επιμέρους εκδηλώσεις (εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, προβολές κ.α.) θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Κασσάνδρας.

    Με ευρεία γκάμα εκδηλώσεων που αντιπροσωπεύουν το σύγχρονο αλλά και το διαχρονικό πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού, το Φεστιβάλ Κασσάνδρας φιλοδοξεί να ικανοποιήσει, να ψυχαγωγήσει και να δώσει ευχάριστη διέξοδο στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους χιλιάδες παραθεριστές της περιοχής.

    Στις κεντρικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος, αναγεννησιακό θέατρο και παιδικό, από μεγάλους καλλιτέχνες, καθώς επίσης μουσικές συναυλίες από τη Μαρινέλλα, τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Ευρυδίκη, τους Πυξ Λαξ, την Πέγκυ Ζήνα και τον Γιώργο Τσαλίκη. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται περιφερειακές συναυλίες, μουσικές μπάντες και θέατρο δρόμου, χορευτικές βραδιές, θέατρο Σκιών, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές κ.α. οι οποίες θα είναι δωρεάν για τους επισκέπτες.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    Σάββατο10/7: Τελετή έναρξης, συναυλία Μαρινέλλας.

    Τετάρτη14/7: Θεατρική παράσταση «7 ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ» του Αισχύλου, με το θίασο Γ. Κιμούλη

    Σάββατο17/7: Συναυλίατου Βασίλη Παπακωνσταντίνου-Ευριδίκης

    Πέμπτη22/7: Θεατρική παράσταση «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα ΕΥΜΟΛΠΙΣ με το Λάκη Λαζόπουλο. Μουσική:Σταμάτης Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Σπείρα-Σπείρα

    Σάββατο24/7: Συναυλία τηςΧάρις Αλεξίου

    Δευτέρα26/7: Μπαλέτο « Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ» απότην Κρατική Όπερα Οδησσού

    Τετάρτη28/7: Θεατρική παράσταση «ΦΑΙΔΡΑ» του Ρακίνα, με τους Κ. Αρζόγλου, Μαίρη Βιδάλη. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

    Παρασκευή30/7: Παιδική Θεατρική παράσταση «Ο ΕΛΑΦΟΒΑΣΙΛΙΑΣ» τη Ξένιας Καλογεροπούλου

    Σάββατο31/7: Συναυλία με τους «ΠΥΞ ΛΑΞ»

    Τετάρτη4/8: Θεατρική παράσταση «ΤΡΩΑΔΕΣ» με τους Άννα Βαγενά, Γιάννη Βούρο, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τάνια Τρύπη. Μουσική:Σταύρος Ξαρχάκος

    Σάββατο 7/8: Συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα

    Τετάρτη11/8: Θεατρική παράσταση «Ο ΑΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ» του Μολιέρου με το Βασίλη Τσιβιλίκα

    Σάββατο14/8: Συναυλία του Γιώργου Τσαλίκη

    Τετάρτη 18/8: Συναυλία με την «ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ FACE ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕΑΛ»

    Σάββατο21/8: Θεατρική παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή με τον Κώστα Πρέκα.

    [30] "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΣΙΝΕΜΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (14:15 UTC+2)

    Τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα "Φωτογραφίζοντας σαν Σινεμά", που θα ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου - οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής συμμετοχών - διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Foto art Magazine.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιγράψουν μια ιστορία, αληθινή ή φανταστική, με δύο έως οχτώ φωτογραφίες με συνέχεια, σαν μία ταινία ή ένα σενάριο. Θα βραβευτούν οι 6 καλύτερες σειρές φωτογραφιών, από πενταμελή κριτική επιτροπή που θα απαρτίζεται από ένα μέλος του Foto art Magazine, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών και τρεις επαγγελματίες φωτογράφους.

    Τα βραβεία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, ενώ οι βραβευμένες σειρές θα συμπεριληφθούν στην έκδοση του περιοδικού Λευκώματος Photo - Book. Οι βραβεύσεις θα γίνουν στο χώρο της Λέσχης Κινηματογράφου παράλληλα με τις βραβεύσεις του 6ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών φιλμ και βίντεο στις 9 Οκτωβρίου και θα εκτεθούν στο χώρο της Λέσχης από την 1η έως τις 16 Οκτωβρίου. Ολες οι συμμετοχές θα εκτεθούν σε μόνιμη έκθεση στην on line Gallery του Foto art Magazine.

    Η εμπρόθεσμη συμμετοχή αποδεικνύεται βάση σφραγίδας ταχυδρομείου και ημερομηνίας αποστολής email. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες www.cineek.gr ή www.independent.gr ή www.fotoartmagazine.gr

    [31] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΜΦΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (14:04 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Ελληνικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα" θα φιλοξενηθεί από την 1η Ιουλίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, με έργα που έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια αυτού και του 21ου αιώνα.

    Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου και δημιουργοί τους είναι Ελληνες ή ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνες της διασποράς που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα ή το έργο τους αναδεικνύει κάποιες άλλες, μεταφορικές πτυχές της σύγχρονης ελληνικότητας.

    Εξαίρεση αποτελεί η συμμετοχή του Ελβετού Fred Boissonnas, ο οποίος εργάστηκε τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μεθοδικά και εντατικά στην απεικόνιση της Ελλάδας μέσα από χιλιάδες φωτογραφικές πλάκες, επηρεάζοντας όσο ίσως κανείς άλλος τη μεσοπολεμική ελληνική φωτογραφία.

    Η έκθεση αποτελεί μία ανθολογία έργων που επιχειρεί να αναδείξει το πορτραίτο της χώρας μέσα από το φωτογραφικό γίγνεσθαι του 20ου αιώνα. Παράλληλα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει συνοπτικά την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας, μέσα από το έργο δημιουργών λιγότερο ή περισσότερο προβεβλημένων.

    [32] ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 1-4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΧΘΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (12:50 UTC+2)

    Το Οικολογικό Φεστιβάλ «Παρ'όχθην Κερκίνης» θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 4 Ιουλίου, για τέταρτη συνεχή χρονιά, στην όχθη της λίμνης Κερκίνη, στο χωριό Κερκίνη, με αθλητικές, μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, καθώς και οικολογικές δράσεις, περιβαλλοντική ενημέρωση, ημερίδες αγροτοοικολογικού περιεχομένου.

    Στόχοι του Φεστιβάλ είναι η προστασία και προβολή του υγροτόπου και του φυσικού κάλλους της λίμνης Κερκίνης και της γύρω περιοχής, αλλά και η περιβαλλοντική ενημέρωση με σκοπό τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης στο κοινό.

    Η περιοχή της λίμνης Κερκίνης είναι μία μοναδική φυσική σύνθεση ορέων και υγρού στοιχείου, όπου απαντώνται σπάνια είδη φυτών, πουλιών, ψαριών και ζώων.

    Είναι ένας από τους 11 υγροβιοτόπους της Ελλάδος που προστατεύονται από την συνθήκη Ramsar.

    ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πέμπτη 1 Ιουλίου

    Στο λιμανάκι της Κερκίνης, στις 20:30 μ.μ. θα γίνει η έναρξη και παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ

    Παρασκευή 2 Ιουλίου:

    9:30 έως 10:30 π.μ. Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις (καθαριότητα ακτών λίμνης και χώρων αναψυχής Δήμου Κερκίνης)

    10:30 π.μ. Παρατήρηση με τηλεσκόπιο από επιλεγμένες θέσεις και περιήγηση επισκεπτών στο παρυδάτιο δάσος με βάρκα

    17:30 έως 20:00 μ.μ. Αγώνες Ποδοσφαίρου 5Χ5 (ημιτελικοί) Μικτές ομάδες του Δήμου Κερκίνης, στο γήπεδο Ροδόπολης

    20:15 έως 21:45 μ.μ. Ημερίδα με θέμα: Παραγωγή τροφίμων και περιβάλλον. Παγκόσμια διάσταση του προβλήματος και ο ρόλος της απελευθέρωσης του εμπορίου. Εισηγητής: Ευτύχιος Σαρτζετάκης, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παρουσίαση προγράμματος Γεόραμα. Πρόταση προβολής τουριστικών περιοχών στο διαδίκτυο. Δημιουργία δικτιακής πύλης (portal) διαφήμισης προορισμών εναλλακτικού κυρίως τουρισμού. Εισηγητής: Άκης Αποστολόπουλος, Project manager.Οι ημερίδες θα γίνουν στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης.

    21:45 μ.μ. Χορευτικά -Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας-Μακεδονικοί χοροί -Χορευτικό Βουλγαρίας από περιοχή Kotse-Nteltsef Μοντέρνοι χοροί - Σχολή χορού Ηλιάδου, στο λιμανάκι Κερκίνης

    Σαββάτο 3 Ιουλίου

    9:30 π.μ. Αγώνας κανό, αφετηρία - τερματισμός: Λιμανάκι Κερκίνης

    11:30 π.μ. Περιηγήσεις σε αξιοθέατα της περιοχής με το λεωφορείο του Δήμου, αφετηρία: Λιμανάκι Κερκίνης. Επίσκεψη στη θέση «Νούφαρα», στον πλατανεώνα Α. Ποροϊων, στον Νερόμυλο Πλατανακίων, στο Μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλιάς Καστανούσας, στο κτήμα του βιοκαλλιεργητή κ. Θεοδωρακέλη

    12:30 π.μ. Ημερίδα με θέμα: «Μεταλλαγμένα - Γενετικά τροποιημένα προϊόντα. Προβληματισμοί από τις τελευταίες εξελίξεις». Εισηγητής: Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βιολογικά προϊόντα. Προβλήματα της βιολογικής γεωργίας στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων. Εισηγητής: Θεοδωρακέλης Γεώργιος, Βιοκαλλιεργητής. Δράσεις Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Εισηγητής: Παπαβραμίδης Αναστάσιος, Δάσκαλος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας ΚΠΕ Ποροϊων

    18:00 μ.μ. Τελικός Ποδοσφαίρου 5 x 5, στο γήπεδο Κερκίνης.

    21:30 μ.μ. Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στο λιμανάκι Κερκίνης

    Κυριακή 4 Ιουλίου

    9:30 π.μ. Ποδηλατικός γύρος περιμετρικά της λίμνης.

    18:00 μ.μ. Αγώνας δρόμου.

    20:30 μ.μ. Απονομή μεταλλίων τελετή λήξης, λαϊκό γλέντι.

    Καθημερινά θα γίνεται ενημέρωση από Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, τον φορέα διαχείρισης του υγροτόπου της λίμνης Κερκίνης, το κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροϊων. Επίσης, θα λειτουργούν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και βιβλίου στο Δημοτικό Σχολείο της Κερκίνης, ενώ περίπτερα θα στεγάζουν Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, φορείς προώθησης προϊόντων βιοκαλλιέργιας και αγροτουρισμού.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΝΘ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2004 (12:27 UTC+2)

    Εικόνες ντοκουμέντα για την κατασκήνωση της ΧΑΝ στον Αη Γιάννη Πηλίου, από τη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, τις συνθήκες μεταφοράς τους, εκδηλώσεις και πρόσωπα, θα παρουσιαστούν μέσα από την έκθεση φωτογραφιών, που οργανώνει η ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Δευτέρας 5 Ιουλίου στην αίθουσα τέχνης του κεντρικού κτιρίου της.

    Η έκθεση θα επαναφέρει μνήμες για τους παλιούς, ενώ για τους νεότερους θα παίξει το ρόλο του ξεναγού σε μια αναδρομή, μέσα από φωτογραφίες, στη ζωή της πρώτης στην Ελλάδα κατασκήνωσης.

    Εκατόν είκοσι περίπου φωτογραφίες, κυρίως ασπρόμαυρες, τραβηγμένες σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1924 μέχρι τη δεκαετία του '70, θα «αφηγηθούν» τα δρώμενα για τα χιλιάδες παιδιά, που πέρασαν από τις εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης.

    Μεταξύ αυτών και η επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στα μέσα της δεκαετίας του '50, η μεταφορά των παιδιών με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, οι τραγωδίες, που ανέβαζαν στο θέατρο οι κατασκηνωτές με τα ανάλογα κοστούμια, η ζωή στην κατασκήνωση, τα «ομαδικά», τα παιχνίδια κ.α.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 29 June 2004 - 18:14:01 UTC